Samsom: Einde oefening voor kabinet

Met het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV is de gedoogcoalitie zijn meerderheid kwijt in de Tweede Kamer. Daarmee zijn verkiezingen onvermijdbaar geworden, zei fractieleider van de PvdA Diederik Samsom dinsdag tijdens het debat over de gevolgen van het opstappen van Brinkman.

"Sinds 13.00 uur is maar een conclusie mogelijk: het kabinet is zijn meerderheid kwijt." Premier Mark Rutte (VVD) is daarom niet in staat om de maatregelen te treffen die nodig zijn om 'het vertrouwen' te herstellen. "Voor mijn fractie is het helder: het is einde oefening voor dit kabinet", zei Samsom.

"In plaats van naar het Catshuis kan Rutte morgen beter een klein stukje doorfietsen, naar de koningin", stelde de PvdA'er. "We willen dat het kabinet nu zijn ontslag aanbiedt."

Ook Emile Roemer (SP) pleitte tijdens het debat voor verkiezingen, evenals Jolande Sap (GroenLinks). Roemer vergeleek het kabinet met een 'fiets met een zijwiel en nog eens twee zijwieltjes', aangezien Rutte behalve van de PVV al afhankelijk was van de SGP en nu ook van Brinkman.

Alexander Pechtold (D66) refereerde aan het begin van de lente. "Het is een goede Nederlandse traditie om dan grote schoonmaak te houden", sneerde hij. "De een hangt alleen de vuile was buiten. De ander pakt ook eindelijk eens door. Om er daarna als herboren uit te komen. Dat laatste moet deze week gebeuren in het Catshuis."

De 'plakbandcoalitie' hangt volgens hem aan een zijden draadje, omdat niet langer duidelijk is of het kabinet kan rekenen op de steun van een meerderheid.