Woningcorporaties strenger gecontroleerd

De toezichthouder op de woningcorporaties gaat zijn leden strenger controleren. Dat zei directeur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting Jan van der Moolen dinsdagochtend op Radio 1. Aanleiding zijn de geldproblemen van Vestia.

Vestia kwam in grote problemen door te speculeren met risicovolle financiële producten. Bij de controle van woningbouwcorporaties werd vooral gelet op de vermogenskant. Zo werd gekeken of de corporaties geen risicovolle projecten hadden. Er was te weinig aandacht voor speculaties, erkent Van der Moolen.

Van der Moolen vindt niet dat hij heeft gefaald. "Ik heb wel het gevoel dat we iets minder naïef hadden moeten zijn. We hebben even te weinig aandacht gehad voor het vraagstuk van de derivaten."

Uit het maandag gepubliceerde jaarverslag van het Centraal Fonds Volkshuisvesting blijkt dat drie corporaties onder verscherpt toezicht staan, waaronder Vestia. Van der Moolen wil niet zeggen welke de andere twee zijn. "Dat kan de bedrijfsvoering van de corporaties schaden."