Patatje Oorlog wint filmprijs in Malmö

De Nederlandse jeugdfilm Patatje Oorlog heeft afgelopen weekend een prijs van de European Children's Film Association (ECFA) gekregen voor beste Europese film. Dat gebeurde tijdens het BUFF Filmfestival in het Zweedse Malmö, maakte distributeur Lemming Film dinsdag bekend.

De film van Nicole van Kilsdonk was met vijf andere Europese films genomineerd, waaronder de Nederlandse jeugdfilm Blijf! van Lourens Blok. De ECFA Award wordt op diverse Europese filmfestivals uitgereikt. Het BUFF festival geldt als toonaangevend op het gebied van Europese jeugdfilms.

"De winnende film laat met scherpe humor het innerlijke conflict van een meisje zien", luidt het juryrapport. "Het scenario is gevoelig en verrassend en vertelt consequent het verhaal, zonder het contact met het publiek te verliezen."

Patatje Oorlog gaat over de 9-jarige Kiek die zich zorgen maakt over haar vader, een rol van Johnny de Mol, die als arts naar een Afrikaans oorlogsgebied wordt gezonden. Ze bedenkt dat de kans erg klein is dat een meisje niet alleen een dode muis en een dode hond, maar ook een dode vader heeft. Daarom gaat ze op zoek naar een dode muis en een dode hond.

De film dong ook mee naar enkele filmprijzen op het Filmfestival van Berlijn. Patatje Oorlog ging in oktober in Nederland in première.


Patatje Oorlog wint filmprijs in Malmö (Foto: Novum)