FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 maart 2012

Levenslang voor moord en oplossen vrouw

De rechtbank in Milaan heeft vrijdag zes mannen tot levenslang veroordeeld wegens moord. Zij hadden Lea Garofalo in 2009 gedood en in 50 liter zuur opgelost. De vrouw had jarenlang samengewerkt met justitie in de strijd tegen de maffia.

Garofalo's voormalige partner, Carlo Cosco, lokte de 35-jarige vrouw naar Milaan, waar zij werd ontvoerd, gemarteld en vermoord. Cosco gebruikte de gemeenschappelijke dochter als lokaas. Zij was een belangrijke getuige van de aanklagers.

De daders zijn leden van de 'Ndrangheta, de maffia van de Zuid-Italiaanse regio Calabrië, aldus Italiaanse media. Het OM noemde hen 'lafaards' omdat zij het met z'n zessen opnamen tegen een vrouw.

Levenslang voor moord en oplossen vrouw
Levenslang voor moord en oplossen vrouw (Foto: ANP)

Ghost Recon Future Soldier bèta verschijnt 12 april

Gamers hebben lang moeten wachten op een bèta, maar Ubisoft heeft vandaag aangegeven dat de exclusieve Xbox 360-bèta vanaf 12 april zal starten. Gamers die Splinter Cell Conviction hebben kunnen de bèta spelen via het startmenu in de game.

Daarnaast is het mogelijk om een code te bemachtigen voor gamers die geen Splinter Cell Conviction hebben, voorlopig gaat dit via een actie op een Facebook-account van Ubisoft. In de bèta is het mogelijk om de multiplayer van Ghost Recon Future Soldier te spelen op twee maps. In de multiplayer kun je spelen als rifleman, engineer of scout die alle drie te veranderen zijn met nieuwe spullen.

FOK!games-redacteur WesleyB was een poosje geleden bij het persevenement over Ghost Recon Future Soldier, zijn verslag lees je hier. Ghost Recon: Future Soldier komt 24 mei uit voor PS3 en Xbox 360, de bèta is vooralsnog exclusief voor Xbox 360.

Ghost Recon: Future Soldier

Oud-premier De Jong dreigt CDA te verlaten

Oud-premier Piet de Jong dreigt het CDA te verlaten. Hij is zeer ontstemd over de mogelijkheid dat zijn partij meewerkt aan bezuinigingen van een miljard euro op ontwikkelingshulp. "Als dat gebeurt, wil ik er niets meer mee te maken hebben", zei hij vrijdagavond in Nieuwsuur.

De 96-jarige partijprominent, die van 1967 tot 1971 premier was namens de KVP (die later opging in het CDA), kondigde aan zich met alle mogelijke middelen te gaan verzetten tegen het bezuinigingsplan. "Ik stap er dan uit en ga er tegen vechten, met mijn laatste krachten."

De Volkskrant en De Telegraaf schreven vrijdagochtend dat de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV in het Catshuis overeenstemming hebben bereikt over het korten op ontwikkelingssamenwerking. Er zouden verschillende varianten mogelijk zijn, waarbij het bezuinigingsbedrag uiteen loopt van een half tot anderhalf miljard.

Een aantal partijprominenten, onder wie oud-premier Ruud Lubbers, sprak in een vrijdag uitgelekte, eerder verstuurde brandbrief al de onvrede uit over mogelijke bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Enkele CDA-Kamerleden uitten anoniem hun onvrede in RTL Nieuws.

Rel om 'Marokkaanse dieven' op affiche

Tussen Oostenrijk en Marokko is een diplomatieke rel uitgebroken over een verkiezingsaffiche van de extreem rechtse FPÖ. Daarop staat een rijmpje over 'Marokkaanse dieven'. Het Openbaar Ministerie in de alpenrepubliek maakte vrijdag bekend dat een onderzoek is geopend wegens het aanzetten tot raciale haat.

De Oostenrijkse ambassadeur in Rabat werd vrijdag op het matje geroepen. Volgens het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is er sprake van een belediging van 'het hele Marokkaanse volk'.

De FPÖ staat landelijk tweede in de opiniepeilingen, na de sociaaldemocratische SPÖ van bondskanselier Werner Faymann.

Halo 4 laat concept art zien

343 Industries heeft nieuwe concept art van Halo 4 vrijgegeven, de art komt uit een multiplayer map genaamd Warhorse. Warhorse is een map waarin je op een half voltooide mijnbouw schip kan spelen.

Halo 4 is het eerste deel uit een nieuwe trilogie van de Halo-games, bekend als de Reclaimer-trilogie. De game verschijnt eind dit jaar voor Xbox 360 en is in ontwikkeling bij 343 Industries.

Halo 4

Halo 4

Halo 4

'Toch cocaïne in hotelkamer Whitney Houston'

In de hotelkamer waar Whitney Houston haar laatste adem uitblies is cocaïne aangetroffen. De politie van Beverly Hills liet eerder nog weten dat er geen illegale drugs waren gevonden.

Vlak na Houstons overlijden vorige maand werden 'witte, poederige restanten' aangetroffen in de kamer, maar de politie wist niet zeker of het ging om drugs. Uit onderzoek is gebleken dat dat wel het geval is, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Iemand zou hebben geprobeerd sporen van cocaïne te verwijderen uit de kamer, maar de politie doet geen onderzoek naar aanleiding van dat verhaal, aldus TMZ.

Houstons levenloze lichaam werd op 11 februari gevonden in het bad in een hotelkamer in Beverly Hills. Eerder deze maand bleek uit toxicologisch onderzoek dat de zangeres per ongeluk is verdronken. Hartproblemen en drugsgebruik hebben bijgedragen aan haar dood.

Nadal herkent knieproblemen

Rafael Nadal heeft zich met een knieblessure teruggetrokken van het masterstoernooi in Miami. De Spanjaard lichtte op een emotionele persconferentie zijn besluit toe. Door dit besluit kreeg Andy Murray een vrije doortocht naar de finale.

Nadal nam in februari een maand rust om zijn linkerknie te laten herstellen, maar kreeg tijdens zijn rentree bij het toernooi in Indian Wells twee weken geleden opnieuw last. Ook in Miami zei de tennisser van Mallorca niet volledig fit te zijn. "Ik ben niet klaar om te spelen, vandaag. Het spijt me voor de fans, voor het toernooi en voor de mensen die de wedstrijd op televisie wilden kijken," zei Nadal.

"Ik geef niet graag op, maar kon niet anders. Ik ben niet klaar om te strijden en kan niet de baan op gaan en tegen iedereen liegen," zei de Spanjaard die denkt dat de blessure dezelfde is als in het verleden toen hij ook enige tijd uitgeschakeld was. "Ik moet een arts er naar laten kijken, maar het lijkt niet anders dan wat er een aantal keren in het verleden gebeurde."

De mondiale nummer twee, die het toernooi in Florida nog nooit wist te winnen, kampte de afgelopen jaren vaker met knieblessures. In 2009 kon hij daardoor zijn titel op Wimbledon niet verdedigen.

David Villa positief over herstel

David Villa ziet licht aan het einde van de tunnel. De aanvaller van Barcelona en het Spaanse elftal denkt dit seizoen nog in actie te kunnen komen voor zijn club en land.

Villa herstelt voorspoedig van zijn gebroken been. Villa liep in december een horrorblessure op in de halve finale van de wereldbeker voor clubs tegen Al-Sadd. De dubbele beenbreuk leek hem onder meer het EK van komende zomer te kosten. Het herstel verloopt dus voorspoediger dan verwacht.

"Ik ben heel enthousiast en werk keihard aan de laatste fase van mijn revalidatie. Ik ben heel erg blij, content en gretig . Ik zie het licht aan het einde van de tunnel en heb weer zin om van het voetbal te genieten", vertelt de 82-voudig Spaans international op de officiële clubsite van Barcelona.Ook Ibrahim Afellay is op de weg terug bij Barcelona. De Nederlander traint alweer met de groep mee en lijkt het slot van de competitie mee te gaan maken. Ook het EK lonkt dus voor de oud-PSV'er.

Rechter verbiedt acties politiebonden

De geplande acties van de politiebonden tijdens de voetbalwedstrijd SC Cambuur - FC Zwolle mogen niet doorgaan, dat oordeelde de rechtbank in Leeuwarden vrijdag in een kort geding.

De rechter denkt dat als de wedstrijd in de Jupiler League afgelast wordt er ook nog steeds een grote kans is op rellen in de stad.

Het kort geding was aangespannen door de gemeente Leeuwarden om de acties te voorkomen.

Rechter verbiedt acties politiebonden
Rechter verbiedt acties politiebonden (Foto: ANP)

Eerste vrouwelijke bomruimer bij EOD

Voor het eerst ooit is een vrouw erin geslaagd bomruimer te worden bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Sergeant Karen Degen kreeg deze week haar diploma uitgereikt op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg. Het traject om bomruimer te worden is volgens defensie zeer zwaar.

Bomruimers moeten beschikken over een bijzondere mix van technisch inzicht, omgevingsbewustzijn en koelbloedigheid. Daarnaast is ook het veertig kilo wegende bomruimerspak doorgaans een belemmering voor vrouwen om bomruimer te worden.

Degen gaat nu als junior ruimer aan de slag in een driekoppige EOD-ploeg. Na enkele jaren kan ze doorgroeien tot ploegcommandant. Als eerste vrouw die zowel conventionele bommen als zelfgemaakte explosieven kan ontmantelen, kan ze ook uitgezonden worden.

Binnen Nederland krijgt de EOD ongeveer tweeduizend meldingen per jaar. Het gaat daarbij onder meer om verdachte pakketjes en om oude projectielen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor staan dagelijks drie tot vier EOD-teams paraat.


Eerste vrouwelijke bomruimer bij EOD (Foto: Novum)

Uitslag FC Utrecht - Excelsior

FC Utrecht heeft het Eredivisieduel tegen Excelsior met 3-2 gewonnen. In de Domstad werd Thomas Oar tot matchwinnaar gekroond. Door de zege kan Utrecht naar boven kijken en heeft de ploeg van Jan Wouters ondanks een dertiende plaats op de ranglijst nog zicht op Europees voetbal. Excelsior blijft zeventiende staan.

Excelsior-speler Alberg probeert twee Utrechters van het lijf te houden (Foto: Pro Shots)

FC Utrecht

3 - 2

Excelsior

 22' Van der Hoorn
 75' Van der Hoorn
 89' Oar
   33' Scheimann
 60' Alberg
 
 Gele kaart: Smith, Oost (Excelsior)
 Rode kaart: Asare (83/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.700
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Cummins
Markiet
Van der Hoorn (Bovenberg/76)
Wuytens
Bulthuis
Duplan
Mårtensson (Oar/65)
Asare
Takagi
Van der Gun
Veldwijk (Badjeck/82)
  De Ruiter
Van Deelen
Nieveld
Smith (Mattheij/75)
Scheimann
Jansen
Alberg
Broerse (De Graaf/85)
Maatsen
Janga
Bruins (Oost/63)

President Hongarije treedt niet af

De Hongaarse president Pal Schmitt treedt niet af, ondanks het feit dat zijn doctorstitel hem donderdag werd afgenomen wegens plagiaat. Schmitt zei vrijdagavond een nieuw proefschrift te zullen schrijven, om te bewijzen dat hij wel degelijk kan voldoen aan academische kwaliteitseisen.

Schmitt zei vrijdag op de Hongaarse televisie dat zijn geweten 'zuiver is' als het aankomt op zijn proefschrift over de Olympische Spelen en dat 'het niet goed voelde' toen zijn doctorstitel werd afgenomen. Hij beklaagde zich over het feit dat hij zich niet eerst mocht verantwoorden tegenover het universitaire panel dat hem zijn titel ontnam.

Hackers kunnen creditcardgegevens achterhalen

Het is misschien handig om je oude Xbox 360 nog niet te verkopen, zonder je harde schijf te controleren. Onderzoekers van de Drexel Universiteit in de VS hebben ontdekt dat diverse gegevens op je Xbox 360 niet zo veilig zijn.

Hackers kunnen namelijk creditcard gegevens of andere persoonlijke gegevens van je harde schijf terug halen, zelfs als de harde schijf is geformatteerd. "Microsoft does a great job of protecting their proprietary information, but they don't do a great job of protecting the user's data", aldus Ashley Podhradsky. Haar team kocht een oude Xbox 360 en was in staat om na een tijdje creditcardgegevens te achterhalen met behulp van simpele software.

Daarnaast zijn de onderzoekers geen experts in hacken en dat maakt het hele verhaal nog een stuk verontrustender. Een meer ervaren hacker zou dit mogelijk nog sneller en makkelijker kunnen doen. "A lot of them already know how to do all this. Anyone can freely download a lot of this software, essentially pick up a discarded game console, and have someone's identity",  aldus Ashley Podhradsky

Mocht je toch je Xbox 360 weg doen, dan is het handig om toch nog even je harde schijf na te kijken. Ashley Podhradsky geeft aan dat het handig zou zijn om eerst je harde schijf aan je computer te verbinden om hem vervolgens schoon te vegen. Formatteren zou hierbij dus niet genoeg zijn, waar vaak gegevens niet volledig weg zijn.


 

Jerry Lee Lewis trouwt met ex-vrouw van neef

De Amerikaanse rocker Jerry Lee Lewis is voor de zevende keer in het huwelijk getreden. De 76-jarige Great Balls of Fire-zanger beloofde eerder deze maand eeuwige trouw aan zijn verzorgster, tevens de ex-vrouw van zijn neef.

De bruiloft vond plaats op 9 maart in Mississippi. De bruid was de 62-jarige Judith Brown, die voorheen was getrouwd met Lewis' neef Rusty. De zus van Rusty was overigens ooit ook getrouwd met de rocker. Myra Gale gaf in 1957 haar jawoord aan Lewis. Ze was toen 13 jaar, wat een hoop opschudding veroorzaakte.

Het laatste huwelijk van de rocker liep in 2004 op de klippen. Hij scheidde toen na twintig jaar van Kerrie McCarver.

Total War-game is een mogelijkheid op next-gen consoles

De Total War-games behoren zonder twijfel bij de populairste games op pc, en zal daarnaast binnenkort verschijnen op diverse smartphones en tablets. Tot op heden is er geen Total War-game op de consoles verschenen en zal dat waarschijnlijk ook niet gaan gebeuren.

Mike Simpson, directeur van Creative Assembly laat weten dat de huidige generatie consoles niet krachtig genoeg zijn om een Total War-game te tonen. Daarbij is het wel mogelijk dat Creative Assembly met een Total War-game komt op de nieuwe generatie consoles.

“The current generation of consoles just can’t cope – they don’t have enough memory, by a large factor. Those technical reasons are probably the only reasons. A lot of people think that UI’s a problem, because no one’s really done it well before. I don’t think that’s a fundamental thing – I just think it’s simply that no one’s really done it very well before. A lot of the games have been ports of PC games without too much thought having gone into it”, aldus Mike Simpson.

Daarnaast geeft Simpson aan dat mocht de serie naar de nieuwe generatie komen, het wel een stuk anders zal zijn dan op pc. Het zal hierbij kleinschaliger zijn, zodat je niet uren bezig bent met een gamesessie. “You don’t sit down for four or five hours at a time, generally. It’s much smaller play sessions, but we do have some very clever ideas in the pipeline for things we could do to make that happen",  aldus Mike Simpson.

Total War

Lokhoff: ''Vanaf begin strijd leveren''

VVV-Venlo heeft een zware klus voor de boeg. Zondag gaat de formatie van trainer Tom Lokhoff op bezoek bij PSV in Eindhoven. "PSV vecht voor z'n laatste kans", aldus Lokhoff die beseft dat de gretigheid bij PSV zal heersen, na de 2-0 nederlaag van vorige week tegen Ajax.

"Ze moeten dus alle wedstrijden winnen en er dus alles aan doen om de punten over de streep te trekken. Wij moeten meer constant spelen. We wisselen nog te vaak de goede fases af met wat mindere. We zullen vanaf het begin strijd moeten leveren, als we iets tegen dit PSV willen doen", aldus Lokhoff, die met VVV begin dit jaar in een heel sterke fase zat.

VVV staat zestiende op de ranglijst met vier punten achterstand op ADO Den Haag en zeven punten meer dan Excelsior. De afgelopen drie wedstrijden werden verloren van achtereenvolgens Roda JC, NEC en sc Heerenveen.

UCI moet wielrenner Keisse 100.000 euro betalen

De UCI moet ook na beroep de Belgische wielrenner Iljo Keisse een schadevergoeding betalen van 100.000 euro. Een Belgische rechter bepaalde dat de Internationale wielerunie hem ten onrechte niet aan wedstrijden heeft laten deelnemen.

Keisse, voornamelijk bekend als baanwielrenner, werd in de zomer van 2009 geschorst door het CAS na een overtreding van het doping reglement. Een Belgische rechter schortte die schorsing echter op en oordeelde dat als een organisatie hem niet liet starten een dwangsom van 100.000 euro moest betalen.

De UCI zat de Belg vervolgens herhaaldelijk dwars en haalde hem onder andere uit de uitslag van de Zesdaagse van Rotterdam. Keisse besloot daardoor om naar de rechter te stappen.

VS willen oliesancties tegen Iran doorzetten

De Amerikaanse president Barack Obama wil verdere sancties doorvoeren tegen landen die olie blijven importeren uit Iran.

Hij vindt dat er inmiddels genoeg andere mogelijkheden zijn voor staten om in hun behoefte aan fossiele brandstoffen te voorzien. Dat heeft het Witte Huis vrijdag laten weten.

De Amerikaanse regering stelde in december oliesancties in tegen Iran, omdat dat land aan kernwapens zou werken. De uitvoering daarvan werd evenwel opgeschort tot er voldoende olie uit andere kanalen de markt op zou vloeien. Nu Obama besloten heeft dat dit nu het geval is, maakt dat vanaf eind juni de weg vrij voor strafmaatregelen tegen partijen die dan nog zaken doen met Iran.

VS willen oliesancties tegen Iran doorzetten
VS willen oliesancties tegen Iran doorzetten (Foto: ANP)

Cancellara: "Wil alleen aankomen in Oudenaarde"

Fabian Cancellara is weer één van de grote favorieten bij de Ronde van Vlaanderen, die aankomende zondag wordt verreden. De Zwitser liep bij Het Laatste Nieuws de scenario’s door die hij dan kan verwachten.

"Mijn ideale scenario? Alleen aankomen in Oudenaarde," aldus Cancellara. "Het slechtste? Dat er twee man aan mijn wiel hangt, dat die geen werk verrichten en dat ik opnieuw naast de hoofdprijs pak. In Milaan-Sanremo heb ik alles gegeven, maar het mocht niet baten. Dat is nu eenmaal mijn manier van rijden en dat zal niet veranderen. Ik koers bij wijze van spreken tot ik doodval."

De winnaar van 2010 zou moeten winnen op een nieuw parcours in de finale van de koers, maar daarvoor boezemt hij geen angst in. "Qua basis blijft de Ronde toch hetzelfde. Of de Paterberg en de Oude Kwaremont de koers op zich zwaarder maken? Ja, maar vergeet ook de rest van de heuvels niet."

De originele assassin is terug in Hitman: Absolution-trailer

IO Interactive komt vandaag met een nieuwe trailer voor de aankomende Hitman: Absolution. In de trailer zien we onder andere Blake Dexter, de grote vijand van Agent 47 in Hitman: Absolution. Daarnaast zien we een aantal momenten waarin 47 zijn vijanden op brute manieren vermoord. 

In Hitman: Absolution speel je wederom als Agent 47, meesterlijke huurmoordenaar die is verraden door de International Contract Agency (ICA) en ook nog eens wordt opgejaagd door de politie. In tegenstelling tot eerdere Hitman-games kent Hitman: Absolution geen op zichzelf staande missies, maar meer een continu avontuur inclusief checkpoints. Hitman Absolution moet dit jaar uitkomen voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

Somalische piraat krijgt levenslang in VS

Een Somalische man is vrijdag in de Verenigde Staten tot levenslang veroordeeld wegens piraterij. Bij de kaping van het Amerikaanse jacht waar Said Abdi Fooley bij betrokken was kwamen vier mensen om het leven.

Fooley had reeds schuld bekend. Voor piraterij veroordeelde mensen krijgen automatisch een levenslange gevangenisstraf opgelegd in de VS.

Fooley is een van de elf mensen die hebben bekend in februari 2011 het jacht Quest te hebben gekaapt voor de oostkust van Afrika. De eigenaren van het schip en twee vrienden van hen lieten het leven nadat onderhandelingen met de Amerikaanse marine op niets waren uitgelopen. Drie andere piraten staan voor die moorden terecht.

Storing treinverkeer rond Schiphol

Het treinverkeer van en naar Schiphol heeft sinds het begin van vrijdagavond te kampen met een storing. Oorzaak is een defecte bovenleiding bij Hoofddorp. Dat meldde spoorbeheerder ProRail.

De geknapte elektrische bovenleiding kwam terecht op een reizigerstrein. Daardoor moesten de passagiers voorzichtig uit de trein worden gehaald. Kort na 18.00 uur reden daardoor geen treinen van en naar de luchthaven.

Om ongeveer 19.30 uur is een deel van het treinverkeer weer langzaam opgestart over een extra spoor. De bovenleiding is echter nog niet gerepareerd. Onbekend is hoe lang dat gaat duren, aldus een woordvoerster van ProRail. Reizigers moeten rekening houden met vertraging.

Storing treinverkeer rond Schiphol
Storing treinverkeer rond Schiphol (Foto: ANP)

Nadal door knieblessure niet in halve finale Miami

Rafael Nadal heeft zich noodgedwongen moeten terugtrekken voor de halve finales van het ATP Master Series-toernooi van Miami. De Spaanse nummer twee van de wereld heeft last gekregen van zijn knie en heeft besloten geen risico ermee te nemen.

Hierdoor heeft Andy Murray zich zonder te spelen geplaatst voor de finale. In de finale treft de Brit de winnaar van de partij tussen Novak Djokovic en Juan Monaco.

Worms Revolution komt naar pc en consoles

Ontwikkelaar Team 17 heeft aangekondigd dat zij met een nieuwe titel gaan komen in de Worms-serie, Worms Revolution. Het spel is volledig opnieuw opgebouwd en draait op een nieuwe engine. Team 17 belooft dat het spel 'interessante nieuwe functies en uitdagingen' gaat brengen.

Het persbericht noemt met name The Holy Handgrenade en Super Sheep en de oplettende kijker kan een betonnen ezel en luchtaanvalswapens zien in de aankondigingstrailer.

Over de verdere details van Worms Revolution is Team 17 nog bijzonder stil. Meer dan wat de trailer ons laat zien is er nog niet bekend.

Worms Revolution staat gepland voor een release in het derde kwartaal van 2012 op pc en 'consoles'. Als de eerdere Worms-spellen een indicatie zijn zal dit laatste een release betekenen via PlayStation Network en Xbox Live Arcade.

Van der Weijden blijft bij ploeg Groenewold

Annouk van der Weijden schaatst ook de komende twee seizoenen bij de trainers Renate Groenewold en Peter Kolder. De allroundster tekende vrijdag een nieuw contract bij de ploeg die volgend jaar verdergaat als Team Corendon. "Ik ben blij dat ik door kan groeien bij Groenewold en Kolder", laat Van der Weijden via Twitter weten.

De 25-jarige schaatsster uit Leiderdorp werd dit seizoen negende op het EK allround en mocht bij het WK afstanden van start gaan op de 5000 meter. In Heerenveen eindigde ze als achtste.

Team Corendon verlengde eerder al de verbintenissen van Marije Joling, Natasja Bruintjes en Carlijn Achtereekte, terwijl Jorien Voorhuis overkomt van TVM. Sprintster Thijsje Oenema is ook actief bij de ploeg.

Voetbalclubs moeten olympiërs afstaan

Voetbalclubs zijn verplicht om spelers af te staan die worden opgeroepen voor de Olympische Spelen. Dat heeft de FIFA vrijdag bepaald. Aan de Spelen mogen voetballers tot 23 jaar meedoen, al heeft elk land de mogelijkheid drie dispensatiespelers mee te nemen.

De beslissing is opmerkelijk, omdat de Olympische Spelen niet op de officiële wedstrijdkalender van de wereldvoetbalbond staan. Competities en de voorronden van de Champions League lopen komende zomer daardoor parallel met het evenement in Londen.

Het olympische voetbaltoernooi in Beijing zorgde vier jaar geleden voor ophef. Barcelona, Werder Bremen en Schalke 04 weigerden Lionel Messi, Diego en Rafinha af te staan. De clubs kregen gelijk van sporttribunaal CAS, maar de spelers mochten van hun werkgever toch naar China. Messi veroverde daar goud met Argentinië.

De FIFA maakte verder bekend dat de aanpassing van de wedstrijdkalender definitief is, waardoor er vanaf 2014 geen oefeninterlands meer in augustus worden gehouden. In navolging van de UEFA treedt in 2013 ook bij de wereldvoetbalbond voor het eerst een vrouw toe tot het uitvoerend comité.

CO2-uitstoot door baggerwerk niet geregistreerd

De Nederlandse baggerindustrie veroorzaakt een forse CO2-uitstoot, maar dat wordt niet meegenomen in de statistieken. Het broeikasgas komt vrij wanneer bacteriën slib dat op het land wordt gestort omzetten in CO2.

Professor Ko van Huissteden van de Vrije Universiteit in Amsterdam zegt vrijdagavond in het RTL-programma Editie NL dat de baggerindustrie verantwoordelijk is voor twee procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Dat percentage is volgens hem vergelijkbaar met wat het Nederlandse vrachtverkeer in een jaar in de lucht brengt.

De uitstoot die vrijkomt bij baggeren wordt niet geregistreerd. Ten onrechte, vindt Van Huissteden. "We zijn verplicht te melden hoeveel broeikasgas we jaarlijks uitstoten. Daar hoort deze uitstoot ook bij."

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil opheldering van staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA). "Het is oneerlijk tegenover andere sectoren dat de baggerindustrie niet hoeft te melden wat het jaarlijks aan broeikasgas produceert", vindt het Kamerlid.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat in een reactie aan Editie NL weten wel rekening te houden met natuurlijke uitstoot van CO2, zoals uit veengebieden maar nog niet met het effect van baggeren.

Politie Italië pakt maffiosi op

Bij invallen in het zuiden van Italië gericht tegen de 'ndrangheta, de Calabrische maffia, heeft de Italiaanse politie 63 mensen gearresteerd. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten gezegd.

De gearresteerden worden verdacht van ten minste twaalf moorden in de afgelopen tientallen jaren. Ook worden ze verdacht van afpersing en het manipuleren van aanbestedingsprocedures.

Aanklager Eugenio Facciolla, die het onderzoek naar de mannen leidde, zei vrijdag dat met de arrestaties 'een aantal gevaarlijke criminele bendes is opgerold'.

Punten ronde 2 FOK! Formule 1-manager 2012

Vorig weekend werd de Grand Prix van Maleisië verreden. Fernando Alonso wist de race op het Sepang International Circuit te winnen. De grote verrassing was Sergio Pérez die op de tweede plek eindigde. Hieronder vind je de klassementen na de tweede ronde in de FOK! Formule 1-manager.

De volgende strafpunten zijn uitgedeeld:
- Pedro de la Rosa (HRT): drivethrough (-15)
- Narain Karthikeyan (HRT): tijdstraf achteraf (-15)
- Sauber C31 chassis: uitval Kobayashi door technische fout (-15)
- Renault RS27-2012 motor (Lotus): versnellingsbak Räikkönen vervangen en bestraft door FIA met gridstraf (-10)
- Renault RS27-2012 motor (Williams): uitval Maldonado door technische fout (-15)

In de tweede speelronde waren DM.F1 en Sketties de beste managers. Zij delen samen de eerste plaats met 468 punten. De derde plaats wordt gedeeld door maar liefst acht teams: riwi_ht, Woody's Top Team, team dopke, Frootloops GP, KLZracing, Mausman, De Tony's en JonkGP. Zij haalden allemaal 467 punten, 1 punt minder dan de eerste plek.

Punten ronde 2 - Grand Prix van Maleisië

# team user ronde 2 totaal
1 DM.F1 DaMook 468 748
- Sketties Skettie 468 746
3 riwi_ht riwi_ht 467 833
- Woody's Top Team woody100 467 833
- team dopke dopkemarcel 467 790
- Frootloops GP Fruitloops 467 755
- KLZracing nickklz 467 755
- Mausman Mausman 467 740
- De Tony's plumbum 467 740
- JonkGP ViezeBaas 467 740


In het algemeen klassement nemen riwi_ht en Woody's Top Team de leiding over met 833 punten. Team kekiracing staat met 803 punten op de derde plek. Op plaats vier staat team dopke (790 punten), die één punt voorsprong heeft op Vodka Racing (789 punten). RealTeam staat met 779 punten als zesde geklasseerd. De zevende stek wordt door maar liefst 35 teams gedeeld, allemaal met een totaalscore van 774 punten.

Algemeen klassement na ronde 2

# team user ronde 2 totaal
1 riwi_ht riwi_ht 467 833
- Woody's Top Team woody100 467 833
3 kekiracing l.janssen 456 803
4 team dopke dopkemarcel 467 790
5 Vodka Racing HarrieNL 423 789
6 RealTeam Realer 456 779
7 Flying Tigers bartjas 416 774
- Boontje Bayswater 416 774
- Ekso Racing Begieltie 416 774
- Asfaltkonijn GP Bennybeterweter 416 774
- Scuderia Rolla Torres bitchknoop 416 774
- IJskonijntjes BroerA 416 774
- Maistro Clinichiel 416 774
- Grindbak Racing dickiedik 416 774
- Drix F1 DRIX 416 774
- Flex Flexned1 416 774
- Guidetti-racing...... Hatseflats2008 416 774
- remy hr15 416 774
- hupeg huub-peggy 416 774
- JeKi F1 jenskiepen 416 774
- HENK jorissu 416 774
- jroeleveld2 jroeleveld 416 774
- kEUSrijders kEUS 416 774
- liempie liempie 416 774
- katipunan manfred1966 416 774
- markyGP marky05 416 774
- Platypus Racing merino 416 774
- MM_F1 mister_manager 416 774
- zaanlan mrdjey 416 774
- Faithoria MutedFaith 416 774
- Willy Wortel Nixx- 416 774
- Ocbar ocbar 416 774
- PP-vogels PP-vogels 416 774
- Pwn F1 Pwn_zoon 416 774
- Rady Racing Radyhyn 416 774
- RrrrrrrrrregseRrrrrrrrrracing Regse 416 774
- SaanBits Racing SaanBitch 416 774
- Rode Stier Scheringa 416 774
- F1 DaBeekies sener007 416 774
- T-more Timti 416 774
- Senseo Wimpeh 416 774


In het subleagueklassement staat MHEKEBDETH nog steeds bovenaan met 707 punten. De Verdwaalde Voetbalmanagers (661 punten) staan wederom op de tweede plaats. Wel hebben ze het gat met de nummer één groter zien worden. Subleague go3go is gestegen van plek negen naar drie en heeft nu 658 punten. F1 AP staat met 653 punten nog steeds op de vierde plaats. Vriend! is op de vijfde positie geëindigd met een score van 645 punten.

Algemeen klassement subleagues na ronde 2

# subleague owner ronde 2 totaal
1 MHEKEBDETH bitchknoop 373 707
2 Verdwaalde Voetbalmanagers Bayswater 330 661
3 go3go ocbar 363 658
4 F1 AP flippo765 331 653
5 Vriend! ViezeBaas 363 645
6 Losser F1 dennistd 392 644
7 Pedal to the Metal Louike 345 633
8 NIS Racers liempie 324 627
9 HT Forum 2012 Madhouse1979 363 621
- Vierkante Banden Toxaris 320 621


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De derde race is de Grand Prix van China op zondag 15 april. De komende managerronde sluit op vrijdag 13 april 2012 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 3 - Grand Prix van China gaat weer open op maandag 16 april 2012 om 19:59 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2012-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2012 van FOK!

JSF valt bijna tien procent duurder uit

De Joint Strike Fighter wordt flink duurder. Werd een jaar geleden nog gedacht dat de kosten van de ontwikkeling, de productie en de exploitatie van het gevechtsvliegtuig de komende vijftig jaar 1385 miljard dollar zouden bedragen, inmiddels is die raming bijgesteld naar 1509 miljard dollar. Dat meldt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag.

Hillen baseert zich op een rapport dat donderdag in de Verenigde Staten openbaar werd. "Hoewel het Amerikaanse rekenkamerrapport geen direct betrekking heeft op de Nederlandse casus, produceert het wel zodanige berichtgeving dat ik u hierover graag onmiddellijk informeer", schrijft Hillen in een brief aan de Tweede Kamer.

De productiekosten van het vliegtuig zijn gestegen door de hogere kosten van grondstoffen en arbeid en meer meegerekende inflatie. De stuksprijs van de JSF is een half procent gestegen ten opzichte van vorig jaar en bedraagt nu 64,4 miljoen dollar.

Volgens Hillen is voor een berekening van de gevolgen voor Nederland meer tijd nodig. Rond 1 juni stuurt hij de jaarrapportage over de vervanging van de F-16 naar de Kamer. Het volgende kabinet besluit over de vervanging van de huidige F-16-gevechtsvliegtuigen. Wel zijn al twee JSF-testtoestellen aangeschaft en heeft Nederland een netto een kleine driehonderd miljoen euro meebetaald aan de ontwikkeling van de vliegtuigen.

Voor de aankoop van 85 toestellen heeft het ministerie van Defensie 4,5 miljard euro gereserveerd. Mocht Nederland besluiten de JSF, ook wel F-35 Lightning II genoemd, aan te schaffen, dan zal het aantal exemplaren flink omlaag moeten.

Labyad en Manolev twee jaar langer bij PSV

Zakaria Labyad en Stanislav Manolev staan ook de komende twee seizoenen bij PSV onder contract. De Eindhovense club heeft een optie in hun aflopende verbintenissen gelicht, meldt technisch manager Marcel Brands vrijdag. Zowel Labyad als Manolev ligt nu tot de zomer van 2014 vast.

Labyad kent dit seizoen zijn definitieve doorbraak bij PSV. De 19-jarige aanvallende middenvelder, die uit de eigen jeugd komt, speelde dit seizoen al 25 competitieduels. Over het contract van de Marokkaan waren enige tijd vraagtekens. Boze tongen beweerden dat de optie in zijn verbintenis niet rechtsgeldig was, maar Labyad gaf aan bij PSV te willen blijven.

Manolev kwam in de zomer van 2009 over van Litex. De 26-jarige Bulgaar kon onder de onlangs ontslagen trainer Fred Rutten meestal rekenen op een basisplaats. Phillip Cocu, de vervanger van Rutten, gaf de laatste duels steeds de voorkeur aan Atiba Hutchinson op de rechtsbackpositie.

Obsidian wil helpen bij Wasteland 2-project

Brian Fargo en zijn studio, inXile Entertainment, werken momenteel aan Wasteland 2 dat ze financieren door middel van een kickstarter-project. Als het project $2,1 miljoen ophaalt zal Obsidian Entertainment een handje helpen in de ontwikkeling.

Momenteel is er al $1,6 miljoen opgehaald en staan er nog zeventien dagen resterend op de klok voor donaties. Chris Avellone, bedenker van Planescape: Torment en baas van Obsidian Entertainment, is enthousiast dat hij de kans krijgt om met Fargo samen te werken.

Fargo zelf is ook enthousiast want bij Obsidian Entertainment zitten veel ontwikkelaars die ook gewerkt hebben aan het eerste en tweede deel van Fallout, Icewind Dale en natuurlijk Planescape: Torment. Door de samenwerking met Obsidian zal de ontwikkeling van Wasteland 2 een stuk makkelijker worden en sneller gaan.

Arrestaties na binnendringen Vredespaleis

Een spontane demonstratie van Koerden in Den Haag heeft vrijdagmiddag tot ingrijpen van de politie geleid. Negentien Koerden die het Vredepaleis binnendrongen, werden aangehouden.

Alle arrestanten, onder wie drie vrouwen, zitten vast wegens huisvredebreuk, meldde een woordvoerder van de politie. Ze zijn in de leeftijd van 15 tot 29 jaar.

"Ze wilden blijkbaar een statement maken. Alles is verder rustig verlopen. Maar omdat ze geen gehoor gaven aan het verzoek weg te gaan, zijn ze aangehouden", aldus de politiewoordvoerder.

Lurling maakt zich niet druk om Feyenoord fans

Morgen neemt NAC Breda het op tegen Feyenoord in de Kuip. Voor Anthony Lurling altijd weer een speciale wedstrijd omdat de buitenspeler van NAC tussen 2002 en 2004 uitkwam voor de ploeg uit Rotterdam. Hij wordt echter al jaren uitgejoeld door het Feyenoord-publiek. Deze richten zich dan voornamelijk op het werk van zijn moeder.

Met een lach vertelt Lurling tegen Omroep Brabant. "Die werkt gewoon in de schoonmaak hoor. Dat is een heel ander beroep. Ze verdient er wel iets minder mee. Maar ach, ik het er geen last van. Ik voetbal gewoon mijn wedstrijd."

"Door het gezeur er omheen en ook daarna is het allemaal veel groter dan alleen een paar honderd van die gasten met een IQ van een poffertje die dat soort dingen roepen. Ik maak me er niet druk om", besluit Lurling.

Meldkamers waren onbereikbaar door storing KPN

Een aantal meldkamers van de politie is in de nacht van dinsdag op woensdag korte tijd onbereikbaar geweest door twee storingen bij KPN. Een deel van de telefoontjes naar 112 kon daardoor niet worden aangenomen, laat het telecombedrijf vrijdag weten.

De meeste bellers zijn volgens KPN inmiddels door het ministerie van Veiligheid en Justitie getraceerd en benaderd met de vraag of er een noodsituatie is geweest en of zij geholpen zijn. Het bedrijf betreurt de gang van zaken en neemt maatregelen om dit soort storingen in de toekomst te voorkomen.

De storingen werden volgens KPN veroorzaakt door onderhoudswerkzaamheden aan het netwerk. Die werkzaamheden zijn tot nader order stilgelegd. KPN laat een externe partij onderzoek doen naar de oorzaak van de verstoringen.

Twente zonder Wisgerhof tegen Roda JC

FC Twente moet het zaterdagavond in de competitiewedstrijd tegen Roda JC stellen zonder aanvoerder Peter Wisgerhof. De verdediger heeft te veel last van een hamstringblessure.

Wisgerhof maakte vorig weekend tegen ADO Den Haag zijn rentree in de basis bij FC Twente, maar moest toen al voor rust gewisseld worden omdat het niet ging. De tweevoudig international is nu niet fit genoeg om in de selectie te worden opgenomen voor de wedstrijd van zaterdag.

De wedstrijd tegen Roda JC is belangrijk voor Twente in de strijd om de landstitel. Met een moeilijk programma de komende weken is puntenverlies in een thuiswedstrijd tegen een lager geklasseerd team niet geoorloofd.

Ook moet FC Twente het tegen Roda stellen zonder doelman Nikolay Mihaylov, Denny Landzaat en topscorer Luuk de Jong (20 goals). Zij ontbreken eveneens als gevolg van blessures. 

Vita-versie Mortal Kombat op 4 mei

Warner Bros. Interactive heeft vandaag bekendgemaakt dat de PS Vita-versie van Mortal Kombat op 4 mei zal uitkomen. De game zal zo'n 150 nieuwe missies krijgen in de Challenge Tower.

Naast de nieuwe missies krijgt de game ook speciale fatalities en x-ray-aanvallen vanwege het touchscreen die de PS Vita heeft. De originele versie van de Vita-versie kwam eind april 2011 uit voor PS3 en Xbox 360.

Duitser langer vast voor schietpartij Heerlen

Een van de drie Duitsers die eerder deze week werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in Heerlen, blijft voorlopig vastzitten. Zijn voorarrest is vrijdag door de rechter-commissaris van de rechtbank in Maastricht met veertien dagen verlengd.

Bij de schietpartij op de Heerlerbaan in de buurt van een coffeeshop kwam maandag een 41-jarige man uit het Duitse Hückelhoven om het leven. Later op de dag werden een 41-jarige man uit Baesweiler, een 40-jarige man uit Herzogenrath en een 32-jarige man uit Mönchengladbach aangehouden. Twee van hen zijn donderdag door justitie op vrije voeten gesteld.

Het Openbaar Ministerie in Maastricht wil niet zeggen wie van de mannen nog vastzit.

Deeltijdstudies vanaf 2017 gefinancierd via beurzen

Deeltijdopleidingen worden vanaf 2017 niet meer gefinancierd door geld aan onderwijsinstellingen over te maken. In plaats daarvan krijgen studenten een beurs waarmee ze hun deeltijdstudie kunnen betalen. Dit geldt echter alleen voor studenten in sectoren met een 'bijzonder maatschappelijk en economisch belang'. Dit heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Volgens staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is de deelname van studenten aan het deeltijdonderwijs de afgelopen tien jaar fors teruggelopen. Waren er in 2001 negentienduizend aanmeldingen voor deeltijdstudies, vorig jaar waren dit er nog 9800.

Het deeltijdonderwijs dat hogescholen en universiteiten aanbieden sluit volgens Zijlstra vaak niet aan bij de wensen van werkende volwassenen. Vanwege de teruglopende vraag worden steeds minder deeltijdstudies aangeboden, omdat deze niet meer rendabel zouden zijn.

Met de invoering van de 'vraagfinanciering' wil Zijlstra het deeltijdonderwijs flexibeler en aantrekkelijker maken. Ook moeten onderwijsinstellingen hierdoor concurrerender gaan werken.

Het budget blijft gelijk: het geld dat werd besteed aan de bekostiging wordt in de toekomst uitgekeerd in beurzen. De invoering van de vraagfinanciering vindt pas in 2017 plaats. Als voorbeelden van sectoren met een extra belang noemt hij het onderwijs, de zorg en de zogeheten topsectoren.

De maatregel treft volgens de HBO-raad ruim zestigduizend studenten bij hogescholen en ruim tienduizend bij universiteiten en zou strijdig zijn met de kwaliteitsagenda van het kabinet en hogescholen in grote problemen brengen. "Het kabinet breekt feitelijk met het recht dat elke Nederlander een door de overheid betaalde hogere opleiding mag volgen, want dat recht wordt hiermee beperkt tot het voltijds onderwijs", zegt voorzitter Thom de Graaf.

Hogescholen zullen volgens de HBO-raad hun deeltijdaanbod moeten stoppen of sterk moeten verminderen. Vijftien procent van het totaal aantal werknemers, zesduizend of omgerekend 4500 hele formatieplaatsen, staan volgens De Graaff op de tocht.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) reageert ook kritisch op het plan. Volgens de koepelorganisatie maakt het kabinet deeltijdstudies waarvoor studenten geen beurs kunnen krijgen onbetaalbaar."Studeren in deeltijd zou breed gestimuleerd moeten worden", stelt de VSNU. "Een goed opgeleide beroepsbevolking vertegenwoordigt immers een groot maatschappelijk belang."

GroenLinks vindt dat de maatregel de vrije en betaalbare opleidingskeuze inperkt. "Ik vraag me af waarom een liberale staatssecretaris voor een dergelijke planeconomie kiest", zegt Kamerlid Jesse Klaver. "Hiermee bepaalt de overheid wat jongeren en volwassen moeten studeren."

De partij wil een hoorzitting over de toekomst van het deeltijdonderwijs houden, om te weten te komen of een beurs voldoende is om het grootste deel van de opleidingskosten te betalen. Ook wil GroenLinks boven tafel krijgen wat de effecten van de maatregel op de arbeidsmarkt en het onderwijsniveau.

Politie Maryland houdt Batman aan

De politie van de Amerikaanse staat Maryland heeft vorige week Batman op het matje geroepen. De politie gaf de Donkere Ridder ditmaal geen Batsignaal, maar een stopteken. De superheld ontkwam echter zonder bekeuring - en hoefde daarvoor niet eens een halsbrekende ontsnappingstoer op touw te zetten.

De kentekenplaat van de zwarte Lamborghini droeg, net als de auto zelf, Batmans beeldmerk. Dat is niet toegestaan. Toen de vleermuisman in vol ornaat uitstapte en uitlegde dat hij in die gedaante kinderen in het ziekenhuis opmontert streek de politie over het hart. Wel moest de gemaskerde gesel van de Gothamse misdaad eerst een correct nummerbord tonen voor de politie van een bekeuring afzag.

De agenten lieten Batman, die buiten kantooruren door het leven gaat als Lenny B. Robinson, pas gaan nadat hij hen de hand gedrukt had en met zijn Batmobiel had geposeerd.


Politie Maryland houdt Batman aan (Foto: Novum)

Deetman ontkent verband misbruik en castratie

De commissie-Deetman spreekt de beschuldigingen tegen dat in het rapport over het misbruik in de katholieke kerk gevoelige informatie is weggelaten, onder meer over de castratie van een minderjarige jongen. De berichtgeving hierover in NRC Handelsblad berust niet op feiten, laat de commissie vrijdag weten.

NRC Handelsblad schreef halverwege deze maand over de castratie van een minderjarige jongen. Hij deed in 1956 aangifte van ontucht in een katholiek jongensinternaat in het Gelderse Harreveld. Daarna werd hij door de politie afgeleverd in een psychiatrische inrichting in Boekel waar hij door katholieke broeders zou zijn gecastreerd vanwege homoseksueel gedrag.

Deetman komt tot een andere conclusie. "Noch de in de krant genoemde melding noch de feitelijke gegevens die de Onderzoekscommissie ter beschikking stonden tonen een verband aan tussen het seksuele misbruik van een aantal minderjarigen, de aangifte en de castratie. Hij benadrukt dat zijn rapport stoelt op 'feiten en zorgvuldige afwegingen die de betrouwbaarheid ervan staven'.

Ook de beschuldiging van NRC Handelsblad dat Deetman gevoelige informatie over oud-premier Victor Marijnen heeft weggelaten, klopt volgens de commissie niet. Marijnen was bestuursvoorzitter van Harreveld en hij zou zich hard hebben gemaakt om de ontuchtige broeders van een celstraf af te helpen.

De commissie-Deetman heeft echter in het archief geen informatie aangetroffen waaruit blijkt dat het bestuur van Harreveld een officieel gratieverzoek heeft aangevraagd of ondersteund. Ook zijn er geen bewijzen dat Marijnen heeft geprobeerd justitie te beïnvloeden vanwege het seksuele misbruik. Het ging namelijk om een andere kwestie, een 'vermoeden van financiële malversaties', stelt de commissie.

Deetman heeft NRC Handelsblad gevraagd om op dit punt een rectificatie te publiceren omdat de krant nu ten onrechte de indruk heeft gewekt dat Marijnen een 'moreel verwerpelijke positie' zou hebben ingenomen. Deetman moet volgende week verschijnen in de Tweede Kamer om tekst en uitleg te geven naar aanleiding van de berichtgeving van de krant.

Calderwood interim-trainer Go Ahead Eagles

Jimmy Calderwood maakt dit seizoen af als interim-trainer van Go Ahead Eagles. De 57-jarige Schot vervangt bij de eerstedivisionist de vorige week opgestapte Joop Gall. Calderwood zit vrijdagavond tijdens het treffen met FC Den Bosch nog niet op de bank, dan neemt assistent Michel Boerebach de honneurs waar.

Calderwood was eerder trainer van Willem II en N.E.C. Nijmegen. Daarna stond hij in eigen land aan het roer bij Aberdeen, Dunfermline, Kilmarnock en Ross County, waar hij vorig seizoen vertrok. Ook als speler was Calderwood in Nederland actief. Hij stond onder meer onder contract bij Sparta, Willem II, Roda JC en Heracles Almelo.

De Eagles namen vorige week zaterdag afscheid van Gall, die na de 5-1 uitnederlaag tegen Helmond Sport van een dag eerder zijn conclusies trok. De formatie uit Deventer staat op een teleurstellende elfde plaats in de Jupiler League.

Ik ga scheiden 16

De MRI-scan was een verschrikkelijke ervaring. Die nauwe tunnel en dan het enorme lawaai. Alsof er in die tunnel waar ik lag met een zwaar kaliber pistool geschoten werd.
Marion was nog steeds niet van mijn bed geweken. Ze was wel thuis gaan slapen, maar daarna direct weer naar het ziekenhuis gereden. Maandagmiddag. De twee zelfde vrouwelijke dokters kwamen weer binnen. Na wat verplichte communicatie kwam het hoge woord eruit.

Twee Code of Princess 3DS-trailer

Vandaag heeft Agatsuma twee nieuwe trailer in de aanbieding voor hun nieuwe game Code of Princess. In deze game, die het meest weg heeft van een actie-RPG, zul je in 2D op drie lagen kunnen vechten. Tijdens gevechten zul je dus naar voor en naar achter kunnen springen. Veel is nog niets bekend van deze game, maar deze trailers moeten iets meer duidelijkheid geven.

Overigens is de officiële site ook geüpdatet met een aantal nieuwe personages. Bekijk de twee trailers hieronder.

Drietal opgepakt voor whiskyfraude in Dokkum

Drie mannen zijn donderdag op heterdaad betrapt terwijl ze in een loods in Dokkum bezig waren flessen whisky te verstoppen in de dubbele bodem van een koeltrailer. De mannen van 27, 48 en 49 jaar worden verdacht van het ontduiken van accijns, omzetbelasting en invoerrechten. Ze komen van buiten de Europese Unie.

Het drietal werd aangetroffen toen medewerkers van de douane en opsporingsdienst FIOD de loods doorzochten in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Ook in een trailer buiten de loods werden flessen whisky ontdekt. In totaal gaat het vermoedelijk om vijfduizend liter.


Drietal opgepakt voor whiskyfraude in Dokkum (Foto: Novum)

Rutte mag lachen in FNV-spotje

De Reclame Code Commissie heeft vrijdag bepaald dat de tv-spotjes van de FNV, waarin een lachende premier Mark Rutte is te zien, de grenzen van het toelaatbare niet overschrijden.

Tegen het spotje, waarin ook mensen te zien zijn die de dupe worden van de bezuinigingen van het kabinet, waren meerdere klachten ingediend. Er zou sprake zijn van 'karaktermoord'.

Volgens de commissie is het voor de kijker duidelijk dat het gaat om gemonteerde beelden en dat de politici niet daadwerkelijk lachen om mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.


Rutte mag lachen in FNV-spotje

Aston Villa-aanvoerder Petrov heeft leukemie

Aston Villa-aanvoerder Stiliyan Petrov heeft acute leukemie. Dat heeft zijn club vrijdag bekendgemaakt. De 32-jarige Bulgaar kreeg zaterdag na afloop van de wedstrijd tegen Arsenal koorts en werd daarom doorgelicht. De club uit Birmingham stelt nog niet meer informatie te hebben en vraagt de privacy van Petrov te waarborgen.

Petrov begon zijn loopbaan bij CSKA Sofia, maar al na twee seizoenen werd hij in 1999 door Celtic naar Schotland gehaald. De 107-voudig Bulgaars international bleef zeven seizoenen in Glasgow. In 2006 stapte hij over naar Villa om daar in de Premier League te voetballen. Inmiddels heeft hij 185 duels in de Engelse competitie gespeeld.


Aston Villa-aanvoerder Petrov heeft leukemie (Foto: Novum)

Breschel en Boom kopmannen in Vlaanderens Mooiste

Matti Breschel is zondag in de Ronde van Vlaanderen de kopman van Rabobank. Naast de 27-jarige Deen heeft ook Lars Boom een beschermde status binnen de ploeg. De 26-jarige coureur uit Vlijmen kampte de afgelopen week met een voorhoofdsholteontsteking, maar is fit genoeg om te starten. "Ik voel me beter dan afgelopen weekeinde."

Hoewel Vlaanderens Mooiste een van zijn belangrijkste doelen was dit jaar, heeft Boom nog meer het vizier gericht op volgende weekeinde. "Hopelijk ben ik in Roubaix nog beter dan in Vlaanderen. Roubaix is de koers waar ik nog meer naar uitkijk, maar Vlaanderen is zeker belangrijk."

Breschel hoopt voor de bankiersformatie te gaan verrassen komende zondag. "Ik moet voorin rijden op het goede moment, kijken hoe de benen zijn en dan hopen dat ik met de grote rijders meekan." In 2009 boekte Breschel met een zesde plaats zijn beste resultaat in Vlaanderen.

De Rabobankploeg bestaat verder uit Bram Tankink, Maarten Tjallingii, Jos van Emden, Tom Leezer, Maarten Wynants en Dennis van Winden.

Nick Nuyens, winnaar van de editie van 2011, moet in Vlaanderens Mooiste verstek laten gaan vanwege een blessure. De renner van Saxo Bank tipt een verrassende winnaar komende zondag. "Heel veel mensen gaan zeggen Fabian Cancellara of Tom Boonen, maar ik denk Filippo Pozzato."


Breschel en Boom kopmannen in Vlaanderens Mooiste (Foto: Novum)

Spanje wil tekort met 27 miljard terugbrengen

Spanje wil met nieuwe maatregelen het begrotingstekort met 27 miljard euro terugdringen. Dat maakte de regering vrijdag bekend. Onderdeel van het pakket zijn verdere bezuinigingen en hogere belastingen voor grote bedrijven.

"We nemen buitengewone maatregelen, omdat de situatie ook buitengewoon is", zei de Spaanse minister van financiën Cristobal Montoro bij de presentatie van de plannen. Het land wil met de maatregelen collega-lidstaten binnen de Europese Unie overtuigen dat het geen noodpakket nodig heeft.

Uit de concepttekst van de regering blijkt dat de centrale overheid de uitgaven met zeventien procent wil terugbrengen. Ook worden de lonen van ambtenaren niet verhoogd. De gehele Spaanse overheid inclusief lagere overheden zal achttien miljard aan kosten moeten wegsnijden.

Spanje heeft eerder toegezegd het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 5,3 procent van het bruto binnenlands product. Vorig jaar was het tekort 8,5 procent. De uitdaging is dat de economie van het land ondertussen krimpt en het land te maken heeft met een werkloosheid van bijna 23 procent.

Het conceptplan wordt donderdag voorgelegd aan het Spaanse parlement. Naar verwachting stemt dat in juni formeel in met de plannen.


Spanje wil tekort met 27 miljard terugbrengen (Foto: Novum)

Kid Icarus wint aan populariteit

De verkoop van het actiespel Kid Icarus: Uprising komt op gang. Viel de game vorige week op basis van de voorverkoop nog buiten de Nederlandse verkooptoptien, deze week staat de actiegame voor Nintendo 3DS op de derde plaats. Dat blijkt uit vrijdag verstrekte gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Kid Icarus: Uprising, een vervolg op Kid Icarus uit de jaren tachtig, moet het gezelschapsspel Mario Party 9 voor Nintendo Wii en het voetbalspel FIFA Street voor PlayStation 3 voor zich dulden. Wel gaat het onder meer de Xbox 360-versie van FIFA Street en het dansspel Just Dance 3 voor Nintendo Wii voorbij.

Een andere nieuwe binnenkomer in de top tien is het strategiespel Total War Shogun 2: Fall of the Samurai voor pc. Het spel is een uitbreiding op Total War Shogun 2. Ook het schietspel Resident Evil: Operation Raccoon City voor PlayStation 3 en Xbox 360 is op de zevende en negende plaats nieuw in de verkooplijst.

De verkooptoptien van GfK voor week 13:
01. FIFA Street (PlayStation 3)
02. Mario Party 9 (Nintendo Wii)
03. Kid Icarus: Uprising (Nintendo 3DS)
04. Total War Shogun 2: Fall of the Samurai (pc)
05. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
06. FIFA Street (Xbox 360)
07. Resident Evil: Operation Raccoon City (PlayStation 3)
08. FIFA 12 (PlayStation 3)
09. Resident Evil: Operation Raccoon City (Xbox 360)
10. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)


Amsterdam eist direct opheldering van GVB

De gemeente Amsterdam wil vrijdag voor 18.00 uur opheldering van het GVB naar aanleiding van de berichten over mogelijke miljoenenfraude bij de stadsvervoerder. Het stadsbestuur wil onder meer weten welke stappen de raad van commissarissen van plan is te zetten.

Bij het GVB zou voor miljoenen euro's aan fraude zijn gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart, zo bleek donderdag. Een aantal GVB'ers zou zich volgens De Telegraaf verrijkt hebben ten koste van het bedrijf, dat grotendeels wordt gefinancierd met belastinggeld. De top zou op de hoogte zijn geweest, maar greep niet in. Het Amsterdamse vervoersbedrijf kondigde meteen een onderzoek aan naar de zaak.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders is woensdag telefonisch door algemeen directeur Bart Schmeink ingelicht over de situatie, maar eist nu meer informatie. De gemeente, eigenaar van honderd procent van de aandelen GVB, heeft onder meer alle onderliggende documenten opgevraagd, waaronder eerdere onderzoeksrapporten. Op grond van de verstrekte informatie gaat de gemeente zich een oordeel vormen over mogelijke vervolgstappen.

Gamma-folder zaait verwarring

De Reclame Code Commissie (RCC) gaat zich buigen over een verwarrende reclamefolder van bouwmarkt Gamma. De folder, die sterk lijkt op een brief van de gemeente over grofvuil, viel donderdag bij ongeveer zes miljoen huishoudens in de bus. Dat meldt de commissie vrijdag.

De brief is voorzien van een officieel uitziend logo en de woorden 'Gemeentelijke dienst afvalverwerking'. Wie de envelop openmaakt, leest dat de gemeente de controle op de hoeveelheid aangeboden grofvuil tijdelijk wordt verscherpt in verband met een kortingsactie van Gamma.

De folder is volgens klachten die de RCC heeft ontvangen misleidend en niet herkenbaar als reclame. Ook zou de folder in strijd zijn met de antireclamestickers op de brievenbus.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de reclame van de bouwmarkt misleidend. Volgens de organisatie zijn meerdere gemeenten benaderd met vragen van burgers. De VNG heeft Gamma inmiddels gevraagd niet meer van dergelijke acties te houden. Een klacht bij de RCC is nog niet ingediend.

De Gamma is niet al te verrast door het onderzoek. "We hebben zoiets als dit al eerder meegemaakt en toen werd de reclame uiteindelijk goedgekeurd", zegt een woordvoerder. De RCC behandelt de klachten 12 april.

FOK!filmtips van de dag: Watchmen

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

 

Vandaag is de keuze voor de beste film van vandaag niet zo moeilijk. Op RTL5 kan je, tussen de terreur van reclameblokken door om 20.30 uur de film Watchmen van Zack Snyder zien*. Het verhaal van Watchmen speelt zich af in 1985. Superhelden zijn verboden in Amerika en de wereld staat aan de rand van de koude oorlog. Als een voormalig superheld wordt vermoord gaat de mysterieus gemaskerde burgerwacht Rorschach op onderzoek uit. Hij ontdekt een complot die de hele wereld kan vernietigen.

 

Watchmen is een heerlijke film van Zack Snyder uit 2009 die we ook kennen van de prima remake van Romero's Dawn Of The Dead, het epische 300 en de zwaar ondergewaardeerde Sucker Punch. Watchmen laat superhelden zien op een manier die we niet vaak in films tegenkomen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alan Moore, die ook verantwoordelijk was voor het boek V For Vendetta. Extra vermelding verdient de eveneens ijzersterke soundtrack van deze film met heerlijke muziek van onder meer Leonard Cohen, Bob Dylan, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Philip Glass, Nena en vele anderen.

 

Voor degenen die de film al hebben gezien of niet willen zien is op RTL8 de romantische komedie Fools Rush In met onder meer Salma Hayek te zien. Op Nederland 2 om 23.10 uur het drama Les témoins, over een jongeman die in het slonzige hotel van zijn zus een stel excentrieke Parijzenaars ontmoet. Bij de zuiderburen is om 23.30 uur op één het makelaars drama Freefall te zien. Voor de nachtbrakers is er tenslotte nog even kiezen tussen Tony Scott's Man on Fire op BBC 1 om 00.45 uur en de romantische jankfilm The Year of Living Dangerously, met Mel Gibson om 00.50 uur op BBC 2.

Veel kijkplezier.

* = Voorkom ergernis en huur de film bij je lokale dvdboer.

Van moord verdachte Turk uitgeleverd aan Nederland

Een 35-jarige Turk die in december in Moskou is aangehouden voor het doden van een man uit het Friese Burum, is uitgeleverd aan Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vrijdag.

Het slachtoffer werd rond april 2010 om het leven gebracht. Hij was actief lid van een schaakvereniging in Buitenpost en toen de club al twee weken niets meer van het slachtoffer had gehoord, meldde de voorzitter de vermissing van de man aan de politie. In mei deed de zus van het slachtoffer officieel aangifte van vermissing.

Uit het daaropvolgende onderzoek leidde de politie af dat de man vermoedelijk in een woning van een vriendin van het slachtoffer in Groningen om het leven is gebracht. De Turkse man verbleef destijds in deze woning, maar was in april naar Turkije gereisd.

Hierop werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd, waarna de man in december werd aangehouden in Moskou. Woensdag leverde Rusland de 35-jarige man uit aan Nederland. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Groningen.

Tientallen gestolen auto's bij sloperij Vlaardingen

Bij een autodemontagebedrijf op een industrieterrein in Vlaardingen zijn meer dan honderd gestolen auto's en auto-onderdelen aangetroffen. De directeur van het bedrijf is aangehouden, meldt de politie vrijdag.

De gemeente stuitte in november bij een controle al op de voertuigen en onderdelen. Omdat werd vermoed dat het om gestolen spullen ging, werd de recherche ingeschakeld. Die concludeerde na onderzoek van honderden onderdelen, voertuigen en motorblokken dat veel van de spullen inderdaad van diefstal afkomstig bleken te zijn.

De 42-jarige directeur van de autosloperij werd in november al aangehouden en is inmiddels weer op vrije voeten in afwachting van het onderzoek. Hij wordt verdacht van heling. Justitie heeft beslag gelegd op eigendommen van de man, waaronder auto's en vaartuigen.

Deze week zijn de gestolen spullen van het terrein aan afgevoerd. Het gaat om 85 motorblokken, 43 auto-onderdelen en 36 voertuigen. De spullen kwamen uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland en zijn bij elkaar ongeveer een ton waard.

Di Grassi en Alguersuari testrijders bij Pirelli

Pirelli heeft voor dit jaar Lucas di Grassi en Jaime Alguersuari vastgelegd als testrijders. Beide coureurs gaan zich bezighouden met de ontwikkeling van de banden voor het Formule 1-seizoen 2013. Er zal gereden gaan worden met de Renault R30 die uit het jaar 2010 stamt.

Di Grassi was vorig jaar na zijn vertrek bij Virgin al testrijder bij Pirelli. Hij krijgt nu gezelschap van Alguersuari die na afgelopen seizoen aan de kant werd geschoven door Scuderia Toro Rosso. De Spanjaard had al een baantje gevonden bij BBC Radio 5 Live dat verslag doet van Formule 1-evenementen.

'Oerol komt tonnen tekort'

Zomerfestival Oerol op Terschelling dreigt een tekort op te lopen van enkele tonnen. Een van de oorzaken van het gat van tussen de vier- en zevenhonderduizend euro is de korting op rijkssubsidie, meldt de Leeuwarder Courant vrijdag.

Driekwart van de inkomsten van het festival komen uit eigen zak, maar de organisatie is voor ruim vier ton afhankelijk van het rijk. Vorig jaar werd bekend dat Oerol dit jaar maximaal drie ton krijgt. Het festival moet meedingen bij het Fonds Podiumkunsten, dat door de bezuinigingen fors minder te verdelen heeft.

Subsidie is niet alleen nodig voor een goedgespekte kas, maar werkt ook als keurmerk, zegt algemeen directeur van Oerol Marelie van Rongen in de Friese krant. Zonder steun van het rijk dreigt het ook moeilijker te worden om sponsors te vinden.

Oerol krijgt ondanks de kortingen van het rijk wel een structurele subsidie van 230 duizend euro van de provincie Friesland. De Europese Commissie steunt het festival de komende vijf jaar met 55 duizend euro. Het organiseren van Oerol kost ongeveer vier miljoen euro.

Oerol trok vorig jaar ruim 52 duizend toeschouwers. De volgende editie vindt plaats van 15 tot en met 24 juni. Begin augustus moet meer duidelijk worden over de omvang van het tekort.

Tafeltennissters kunnen niet stunten op WK

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben vrijdag niet voor een stunt kunnen zorgen op het WK in Dortmund. Hong Kong, de nummer vier van de plaatsingslijst, bleek met 3-0 te sterk voor de Oranjevrouwen. Li Jie en Li Jiao verloren allebei met 3-2, Elena Timina was in de beslissende derde wedstrijd al na vier games uitgeschakeld: 3-1.

Li Jiao begon tegen Yana Tie door de razend spannende eerste game met 18-16 naar zich toe te trekken. Tie kwam terug, maar Li nam nogmaals een voorsprong. De vierde game was nog spannend, maar de Hong Kongse liep in de vijfde game makkelijk weg: 18-16, 9-11, 11-8, 9-11, 4-11.

Vervolgens was het aan Li Jie om Nederland terug te brengen. Tegen Huajun Jiang keek ze vlot tegen een 2-0 achterstand aan, maar ze verdedigde sterk en wist terug te komen tot 2-2 voordat Jiang de partij uitmaakte: 11-13, 5-11, 14-12, 11-8, 3-11.

Elena Timina kwam tegen Ho Ching Lee ook met 2-0 achter. De veterane bracht de achterstand terug door de derde game te winnen, maar was kansloos in het vierde bedrijf: 9-11, 8-11, 11-5, 3-11.

School straft jongens voor Facebook-zoen

Een katholieke school in de Filipijnen geeft zes jongens voorlopig geen diploma. De jongens plaatsten op Facebook foto's waarop ze elkaar lijken te zoenen. Dat was voor de school aanleiding de diploma's niet uit te reiken, aldus Samuel Mergenio van het Filipijnse departement van onderwijs.

Volgens Mergenio hadden de zes jongens de foto's voor de grap gemaakt. Een van de jongens plaatste de foto's op Facebook, maar maakte ze per ongeluk toegankelijk voor anderen. De foto's werden niet op de school genomen, maar de scholieren droegen wel het schooluniform.

De rector bracht het departement op de hoogte en verklaarde dat de zes jongens wel aanwezig mogen zijn bij de diplomaceremonie, maar dat ze voorlopig geen diploma krijgen.

Donderdag verwierp een Filipijnse rechter een besluit van een katholieke school om vijf meisjes te weren bij de diploma-uitreiking. De meisjes hadden foto's op Facebook geplaatst waarop ze een bikini dragen. De rechter heeft opdracht gegeven de meisjes gewoon deel te laten nemen. De school is hier tegen in beroep gegaan.

De kwesties zijn een test voor de grenzen van de privacy in de streng-katholieke Filipijnen, waar op grote schaal gebruik wordt gemaakt van sociale media.

Rutte ontkent opvoeren toneelstukje

VVD, CDA en PVV hebben deze week geen toneelstukje opgevoerd door de onderhandelingen in het Catshuis tijdelijk stil te leggen. Dat verklaarde premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldde woensdag dat de onderhandelingen door een 'moeilijke fase' gingen. Rutte besloot daarop op een terrasje wat te gaan drinken. Een dag later maakten de partijen bekend dat er voldoende vertrouwen bestond om door te praten.

Rutte sprak 'oprecht' tegen dat zij een toneelstukje hebben opgevoerd. "Mijn agenda viel leeg op woensdagmiddag. Ik zat met een paar collega's op kantoor en het was prachtig weer. Ik dacht, even een uurtje naar buiten en dan naar de volgende afspraak". Dat de onderhandelingen werden onderbroken, is ook 'niet ongebruikelijk', zei Rutte. "Dat is onvermijdelijk in zo'n proces. We gingen door een hele moeilijke fase."

Dat dit door de RVD bekend werd gemaakt, is ook niet verwonderlijk. Volgens Rutte was buiten het Catshuis een 'geruchtenmachine' op gang gekomen dat het niet zo goed ging met de formatie. Als de onderhandelaars er dan ook nog vijf uur eerder mee stoppen dan gepland, dan is het logisch dat de RVD dat namens de drie partijen bekendmaakt, aldus de premier.

De mededeling leidde volgens Rutte tot een 'publicitaire storm'. De mediastilte is weer hersteld, nadat de partijen donderdag besloten om verder te praten. De premier onthield zich dan ook verder van commentaar. Zo wilde hij niet reageren op de kritiek van oud-CDA-bewindslieden op vermeende bezuinigingen op ontwikkelingshulp.

De onderhandelingen worden vrijdagmiddag rond 16.00 uur weer voortgezet in de ambtswoning van de premier.


Rutte ontkent opvoeren toneelstukje (Foto: Novum)

EMI klaagt makers Def Jam Rapstar aan

Platenmaatschappij EMI begint een rechtszaak tegen de makers van de rapgame Def Jam Rapstar. Gamestudio 4mm zou niet alle rechten bezitten voor het gebruik van muziek in de rapgame. De platenmaatschappij eist nu meer dan acht miljoen dollar van het gamebedrijf. Dat schrijft The Hollywood Reporter.

EMI bezit onder meer een aandeel van dertig procent in het nummer Got Money van de Amerikaanse rapper Lil' Wayne. Ook samples van andere artiesten die bij EMI onder contract staan, waaronder DJ Khaled en Daft Punk, zijn in de game te horen. In totaal omvat de aanklacht 54 nummers. Bovendien eist de platenmaatschappij een deel van de opbrengst van het spel.

Def Jam Rapstar werd in het najaar van 2010 uitgegeven voor Xbox 360 en PlayStation 3. Lil' Wayne gebruikte het spel om zijn nieuwe album te promoten. Met de karaokegame kunnen gamers rappen op hits van onder meer Outkast, Snoop Dogg, Notorious B.I.G. en Ludacris.


Leegloop Thatgamecompany na Journey

Uitvoerend producente Robin Hunicke en medeoprichtster Kellee Santiago hebben gamestudio Thatgamecompany verlaten. Dat schrijft gamewebsite Gamasutra. De gamestudio heeft vorige week het artistieke avonturenspel Journey op de markt gebracht voor de PlayStation 3.

De twee medewerkers en de gamestudio zijn als vrienden uit elkaar gegaan. Hunicke gaat aan de slag bij Tiny Speck om te werken aan het online spel Glitch. Het is niet bekend waar Kellee Santiago nu gaat werken. Jenova Chen blijft aan de leiding staan van Thatgamecompany.

"In veel aspecten van mijn werk ondersteunde ik de visie van Jenova", zei Santiago in een interview met gamewebsite Gamasutra. Santiago wil in haar nieuwe werk meer van haar eigen ideeën verwerken.

Het laatste spel van Thatgamecompany, Journey, is het snelst verkopende spel op het PlayStation-netwerk in de Verenigde Staten en Europa sinds de online winkel in 2006 gelanceerd werd. Eerder maakte het bedrijf de spellen Flow en Flower.


UEFA geeft Wenger nieuwe schorsing

Arsène Wenger is voor de tweede keer dit seizoen geschorst door de UEFA vanwege aanmerkingen op de arbitrage. Hij heeft ook een boete van 40.000 euro gekregen. De Europese voetbalbond meldt op hun officiële website dat Wenger de komende drie Europese wedstrijden van Arsenal zijn functie als manager niet mag uitoefenen.

Wenger uitte flinke kritiek op de arbitrage tijdens de 3-0 zege op AC Milan. Die uitslag was voor de Engelsen niet voldoende om de kwartfinales van de Champions League te halen. Arsenal bereikte dit seizoen het hoofdtoernooi door in de voorronde Udinese te verslaan. Na afloop van dat duel werd Wenger ook al door de UEFA geschorst vanwege kritiek op de wedstrijdleiding. Hij moest toen de eerste twee pouleduels tegen Borussia Dortmund en Olympiakos Piraeus missen.

Via de clubwebsite heeft Arsenal het nieuws inmiddels ook naar buiten gebracht. Of de club zich bij de schorsing neerlegt, wordt er echter niet bij vermeld. De Engelsen hebben drie dagen de tijd om bij de UEFA in beroep te gaan.

Zaak moet over vanwege onbevoegde rechter Groningen

Een economische politierechter bij de rechtbank in Groningen heeft een zaak behandeld terwijl hij daar niet voor bevoegd was. Het gerechtshof in Leeuwarden concludeerde donderdag dat bij de benoeming van de rechter een fout is gemaakt. De zaak die hij behandelde moet daardoor overgedaan worden.

De fout kwam aan het licht tijdens de behandeling van het hoger beroep in een zaak waar twee mannen terechtstaan voor het handelen in illegaal vuurwerk. Daarbij rees de vraag of de rechter wel tot de economische kamer behoorde. Dat bleek niet zo te zijn, waardoor de rechter de zaak eigenlijk niet had mogen doen.

Of de uitspraak gevolgen heeft voor andere zaken is niet bekend.

Ambtenaar lekte informatie aan spionnen Rusland

Een 60-jarige consulair medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken die zeven jaar lang vertrouwelijke informatie lekte naar een echtpaar in Duitsland is opgepakt. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag. Het echtpaar zit sinds oktober vast in Duitsland op verdenking van spionage voor een Russische inlichtingendienst.

De informatie die de man uit Den Haag doorspeelde aan het stel was afkomstig van Buitenlandse Zaken. In ruil voor de informatie kreeg de man maandelijks geld. Onderzocht wordt nog of de verstrekte informatie als staatsgeheim kan worden aangeduid.

De man wordt verdacht van omkoping. Het OM beschuldigt de man daarnaast van het verrichten van voorbereidingshandelingen om het verspreiden van staatsgeheimen mogelijk te maken. Verder zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen en vuurwapenbezit.

De zaak tegen de medewerker van Buitenlandse Zaken kwam aan het licht tijdens het onderzoek van de Duitse autoriteiten naar het echtpaar. De man uit Den Haag werd zaterdag aangehouden. Vrijdag besloot de rechter-commissaris dat hij in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben. Het OM wil daarom niet meer over de zaak zeggen.

Problemen in Nijmegen door storing zendmasten

Een storing in een aantal zendmasten van Vodafone zorgt in de regio Nijmegen voor behoorlijk wat overlast. Pin- en creditcardbetalingen bij parkeerautomaten en in winkels in de Gelderse stad zijn soms niet mogelijk. Ook het mobieletelefonie- en dataverkeer ondervindt hinder, meldt de gemeente Nijmegen vrijdag.

De werkzaamheden om de storing te verhelpen duren mogelijk nog tot in het weekend. Bij de parkeerautomaten kan wel met muntgeld of chipknip worden betaald.

Ancelotti haalt uit naar eigen spelersgroep

Carlo Ancelotti is volgens Le Parisien tijdens een training van Paris Saint-Germain flink tekeer gegaan tegen zijn eigen spelers. "Jullie zijn niet in staat om zelf iets te bereiken. Ik had vertrouwen in jullie, maar jullie verdienen dat niet", zou Ancelotti hebben gezegd.

Paris Saint-Germain maakt een mindere periode door. De club is de koppositie in Ligue 1 kwijtgeraakt aan Montpellier, al staan beide clubs nu wel gelijk. PSG speelde in de afgelopen weken onder meer gelijk tegen Bordeaux en Caen. De ploeg van Ancelotti werd ook nog eens door Olympique Lyon uitgeschakeld in de Coupe de France. Zaterdagavond spelen de Parijzenaren een uitwedstrijd tegen Nancy, de nummer twaalf.

Ondanks de tegenvallende resultaten weigert Mohamed Sissoko te spreken van een crisis. "We moeten hier gewoon even doorheen komen. Het is een moeilijke situatie, want er wordt iedere wedstrijd veel van ons verwacht. Toch staan we nog steeds bovenaan, samen met Montpellier."

Turkmenen luiden 'tijdperk van geluk' in

De Turkmenen maken zich op voor het feestelijke startschot van het 'tijdperk van geluk' dat de autoritaire president Goerbangoeli Berdimoechamedov onlangs heeft afgekondigd. De gouden eeuw van de voormalige Sovjetstaat wordt de eerste week van april ingeluid met schouwspelen en sportevenementen, schreef staatskrant Neutraal Turkmenistan vrijdag.

Ambtenaren worden tijdens een 'week van gezondheid en geluk' aangemoedigd een straf fitnessregime te volgen. Als hoofdschotel van de feestweek dient de traditionele Gezondheidsloop. De deelnemers aan die tocht beklimmen een acht kilometer lange betonnen trap in de bergen die de Turkmeense hoofdstad omringen. Berdimoechamedovs voorganger Saparmoerat Nijazov beval hoogwaardigheidsbekleders de klim eens per jaar te volbrengen.

De eerste week van april is in Turkmenistan van oudsher gewijd aan het gezonde lichaam. Dat onderwerp ligt de president, een groot fitnessfanaat, na aan het hart. De week staat dit jaar in het teken van het voor de Turkmenen glorende geluk. Toneelstukken als De Inspirerende Tijd van Geluk en Het Tijdperk van Kracht Wordt Verlicht door Geluk worden opgevoerd en er staan grote sportmanifestaties op stapel.

Eerder dit jaar riep Berdimoechamedov in het geïsoleerde Centraal-Aziatische land met groot vertoon een 'tijdvak van kracht en geluk' uit. De megalomanie van die plechtigheid deed denken aan de persoonlijkheidscultus rond Nijazov, de vader van alle Turkmenen. Berdimoechamedov is inmiddels Arkadag gedoopt, Turkmeens voor 'beschermer'.

Berdimoechamedov diende als minister van volksgezondheid onder Nijazov. Hij sloot in 2005 streekziekenhuizen omdat die overbodig zouden zijn geworden. Hij leek afstand te nemen van zijn voorganger toen hij na Nijazovs zogeheten 'gouden eeuw' een 'tijd van geweldige wederopstanding' afkondigde. Die periode maakt nu plaats voor het 'tijdvak van kracht en geluk'.


Turkmenen luiden 'tijdperk van geluk' in (Foto: Novum)

Italiaanse apothekers dreigen met verkoopstop viagra

Italiaanse ziekenhuisapothekers dreigen niet langer het erectiemiddel viagra te verkopen. Ze zijn boos over de hervormingen die de Italiaanse regering in hun sector wil doorvoeren.

De regering van premier Mario Monti wil de economie liberaliseren en wil dat er vijfduizend nieuwe apotheken worden geopend. Volgens de ziekenhuisapothekers krijgen private apothekers voorrang bij de afgifte van een nieuwe vergunning. Zij vinden dit oneerlijk en eisen dat de regering het hervormingsvoorstel aanpast.

De ziekenhuisapothekers zijn van plan in april acties te gaan voeren. Als niet tegemoet wordt gekomen aan hun grieven dan wordt viagra niet langer verstrekt. Volgens vakbondsvertegenwoordiger Loredana Vasselli hebben de apothekers besloten hun protest te richten op viagra, omdat het een veelgevraagd middel is. Als het erectiemiddel niet meer wordt verkocht heeft dat echter 'geen gevolgen voor de gezondheid van de patiënten'.

Noodfonds krijgt achthonderd miljard euro in kas

Alle financiële vangnetten van de zeventien eurolanden bij elkaar krijgen een vermogen van achthonderd miljard euro. Dat blijkt vrijdag uit een persbericht van de eurogroep, waar de ministers van financiën van alle zeventien eurolanden zitting in hebben.

Het financiële vangnet bestaat uit het permanente noodfonds ESM, dat in juli start, en de tijdelijke EFSF, die al leningen had uitstaan. Ook rekenen de ministers een oud fonds mee, het EFSM, en de miljarden die bilateraal aan Griekenland zijn uitgeleend.

Het ESM krijgt uiteindelijk in 2014 een vermogen van vijfhonderd miljard. Dat komt versneld beschikbaar, doordat de lidstaten hun bijdrage al eerder storten. De gelden uit de EFSF blijven in tegenstelling tot eerdere voorstellen parallel beschikbaar.

Gezamenlijk wordt het plafond van de twee fondsen zevenhonderd miljard euro. Aangevuld met het al uitstaande geld uit de oude faciliteit (49 miljard euro) en de Griekse leningen (53 miljard) rekent de eurogroep nu met een 'hoger' vangnet van achthonderd miljard euro.

Die verhoging van de noodfondsen moet een 'overtuigende boodschap' zijn voor de financiële markten en de internationale partners dat de eurozone de al twee jaar durende economische crisis kan oplossen, zei de Oostenrijke minister van financiën Maria Fekter na afloop van het overleg.

De ministers van financiën van de zeventien eurolanden waren in Kopenhagen voor een informele bijeenkomst. De inrichting van het ESM stond daar op de agenda. Vanuit onder meer de OESO was gepleit om het ESM te verhogen tot boven de duizend miljard euro. Een lager bedrag zou onvoldoende zijn om landen als Spanje en Italië te ondersteunen, mocht het daar misgaan.


Noodfonds krijgt achthonderd miljard euro in kas (Foto: Novum)

Lek burgemeesterskandidaten Nijmegen niet gevonden

Het lek tijdens de procedure rond de voordracht van de nieuwe burgemeester van Nijmegen is niet gevonden. Uitvoerig onderzoek van de Rijksrecherche heeft geen verdachten opgeleverd, waarna het onderzoek is gesloten, meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem vrijdag.

Commissaris van de koningin Clemens Cornielje had in februari aangifte gedaan van het lekken van namen van burgemeesterskandidaten. Het lekken van namen tijdens de procedure is strafbaar, vooral om de belangen van de kandidaten niet te schaden.

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma werd door de Volkskrant genoemd als voorkeurskandidaat van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, met burgemeester van Venlo Hubert Bruls (CDA) als voornaamste tegenstrever. Ook de naam van GroenLinks-senator Tof Thissen kwam langs.

De gemeenteraad had een voorkeur voor de 46-jarige Bruls om de plaats in te nemen van Thom de Graaf, die inmiddels aan de slag is gegaan voor de HBO-raad. De ministerraad stemde vrijdag in met Bruls' benoeming, die ingaat op 21 mei.

Dream House

Op televisie zijn er legio programma's waarbij mensen hun vertrouwde leventje opgeven om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Bouwvallen worden - met heel veel pijn en moeite - omgetoverd tot kleine paleisjes waar mensen vervolgens erg gelukkig gaan worden. Het zijn projecten waarvan je op voorhand weet dat het eigenlijk niet gaat werken. In Dream House gaat Will Atenton (Daniel Craig) eenzelfde route bewandelen.

Werkstraf en boete voor illegale handel in kaviaar

Een man die terechtstond voor illegale handel in kaviaar is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De rechtbank in Den Haag legde een medeverdachte een boete op van tienduizend euro.

De hoofdverdachte zou van 2007 tot en met 2009 aan onder meer gerenommeerde restaurants tientallen kilo's kaviaar hebben gekocht. Hij kon niet aantonen dat de onbevruchte eitjes van steuren legaal gewonnen zijn. De man verpakte de kaviaar bovendien opnieuw, zonder dat hij een vergunning had, en plakte valse etiketten op de blikjes.

De steur is een ernstig bedreigde diersoort. In kaviaar mag alleen onder zeer strenge voorwaarden worden gehandeld.

Justitie had een jaar cel tegen de hoofdverdachte geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De rechtbank vindt een werkstraf echter een passendere sanctie. Ook is rekening gehouden met het feit dat de man niet eerder met justitie in aanraking is geweest. De straf die de medeverdachte kreeg voor het buiten de regels om invoeren van acht kilo kaviaar uit Bulgarije is wel conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Epic Mickey 2 komt naar pc en Mac

Epic Mickey 2, het vervolg op de Wii-exclusive, zal ook beschikbaar zijn op pc en Mac, naast de al aangekondigde platforms (Xbox 360, PS3, Wii, 3DS). Warren Spector, director van de titel, heeft ook gezegd dat er zo'n 800 mensen over de hele wereld aan alle versies van de game werken.

Junction Point, de studio van Spector, werkt aan de Wii-versie. Andere studio's in Engeland, Bulgarije, China, Canada en de Verenigde Staten werken aan andere versies en delen van de game. De 3DS-versie zal een unieke game zijn en wordt gemaakt door Dreamrift, ontwikkelaar van Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure voor de DS. Blitz, een Engelse studio die onder andere Puss in Boots en Yoostar 2 heeft gemaakt, neemt de PS3/Xbox 360-versie onder handen.

Spector stelt wel één ding duidelijk: de game wordt niet ge-outsourced. "It's not that we said, okay, there are a bunch of artists in Shanghai, go build us barrels and trees. We have people in the UK actually building levels for us, under our direction. We talk to them every day. We drive all the creative, but we have an enormous virtual team."

Epic Mickey 2 zal in september uitkomen.

'HRA bizar, krankzinnig en gevaarlijk'

Twee buitenlandse economen die werkzaam zijn in Nederland hebben donderdag in Nieuwsuur forse kritiek geuit op de Nederlandse hypotheekrenteaftrek (HRA). Zij noemen het belastingvoordeel 'bizar, krankzinnig en gevaarlijk'.

Luis Garicano, Spaans econoom aan de Universiteit van Amsterdam: "Het is 'n krankzinnig systeem. Het stimuleert mensen om zoveel mogelijk schuld te maken. In plaats van risico's in te dammen, verhoog je zo de risico's in de economie doordat mensen geleend geld weer in andere dingen gaan stoppen. Het is een slecht systeem waar je vanaf moet."

Ook de Duitse econoom Thorsten Beck van de Universiteit van Tilburg ziet de financiële gevaren van de subsidie op hypotheeklasten: "De aftrek heeft nu geen nut meer. Het vormt 'n groot gevaar voor de Nederlandse economie en samenleving en moet worden uitgefaseerd."

Volgens Garicano kijkt de rest van de wereld versteld naar de Nederlandse hypotheekrenteaftrek: "Binnen een land ben je sommige zaken gewend, die vind je normaal. In Spanje werd met huizen gespeculeerd: 'Ach, de prijzen blijven wel stijgen'. Nederland heeft een uniek en heel bizar stelsel, maar zij vinden het normaal. Iedere buitenstaander denkt: 'Wat is dit voor raars?' Je hebt een hypotheek, je zet je geld op 'n spaarrekening, en je lost niets af. Dat gebeurt nergens. Overal ter wereld vindt men dat onbegrijpelijk."

Beck roept het kabinet-Rutte om nu echt iets te gaan doen aan de renteaftrek: "Moeilijke tijden vragen om moeilijke maatregelen. De situatie is veranderd, dus we moeten dit aanpassen. Een wijs man stelt z'n mening bij als de omstandigheden veranderen."

'Hypotheekrenteaftrek bizar, krankzinnig en gevaarlijk'

Londen officieel klaar voor Olympische Spelen

Londen is officieel klaar voor de organisatie van de Olympische Spelen. Dat stelt het internationaal olymisch comité IOC vrijdag na de laatste inspectie van de Engelse hoofdstad. "Met nog 119 dagen voor de start van de Spelen is Londen klaar om de wereld te ontvangen", sprak voorzitter Denis Oswald van de coördinatiecommissie van het IOC zijn zegen uit.

Een kleine vier maanden voor de Spelen die op 27 juli van start gaan, zijn er nog wel veel details af te ronden, maar dat moet geen probleem zijn, denkt Oswald. "Londen gaf ons zeven jaar geleden in Singapore een duidelijke visie en nu is de organisatie goed op weg om een geweldig evenement neer te zetten."


Londen officieel klaar voor Olympische Spelen (Foto: Novum)

Lindsay Lohan blij met vrijheid

Lindsay Lohan is blij dat een rechter na 4,5 jaar een einde heeft gemaakt aan haar proeftijd. "Het voelt alsof er een enorme last van mijn schouders is gevallen", vertelt de 25-jarige actrice aan entertainmentsite TMZ. "Het gaat heel goed met me."

Lohan heeft zich volgens de rechter gehouden aan alle voorwaarden. Volgens de actrice ging het goed dankzij de strenge regels. "De rechter zag dat ik structuur nodig had en dat werkte heel goed."

De actrice heeft spijt dat ze haar leven zo uit de hand heeft laten lopen. "Ik had heel hard gewerkt om iets te bereiken en dat heb ik helemaal verpest." Lohan wil zich nu weer volledig op haar carrière richten. "Ik wil dat mensen zich interesseren in mijn acteerprestaties en niet in mijn privéleven."

Lohans comeback gaat langzaam de goede kant op, zo gaat ze Elizabeth Taylor spelen in de tv-film Liz and Dick. "Dat vind ik echt een eer. Ik kan me ook goed in haar inleven." Ook gaat de actrice een gastrol in de musicalserie Glee spelen en was ze begin deze maand te zien in de Amerikaanse sketchshow Saturday Night Live.

In 2007 raakte Lohan voor het eerst in de problemen, toen ze werd opgepakt wegens rijden onder invloed. Sindsdien kwam ze geregeld in aanraking met justitie.

Grafzerk ouders Hitler wordt verwijderd

De steen die het graf van de ouders van Adolf Hitler in het Oostenrijkse plaatsje Leonding markeert wordt verwijderd. Het graf trekt veel neonazi's en een familielid wil dat hier een einde aan komt. Dat heeft de burgemeester van Leonding vrijdag gezegd.

Hitler werd geboren in Braunau en groeide op in Leonding, ongeveer tien kilometer ten zuidwesten van Linz. Burgemeester Walter Brunner weet geen bijzonderheden over het familielid, maar is blij met de beslissing. Hij zegt dat rechtse extremisten regelmatig bloemen en nazileuzen bij het graf achterlaten.


Grafzerk ouders Hitler wordt verwijderd (Foto: Novum)

Meer rechters op een zaak leidt tot minder fouten

Bij een meervoudige behandeling van rechtszaken worden minder fouten gemaakt. Zowel in moeilijke als in eenvoudige zaken is het zinvol om met een team van drie rechters te werken. Samen kunnen ze tot een betere beslissing komen. Dat blijkt uit onderzoek van de Raad voor de rechtspraak en de Universiteit van Amsterdam.

De onderzoekers bekeken de toegevoegde waarde van de behandeling van rechtszaken in de zogeheten meervoudige kamer. Fouten kunnen volgens hen al voorkomen worden door de opinies van de rechters bij elkaar op te tellen. Overleg achter gesloten deuren, het zogeheten raadkameren, is daarvoor bij eenvoudige zaken niet nodig.

In moeilijke zaken leidt het raadkameren wel tot minder fouten, ook op lange termijn. Beraadslagen leidt tot meer begrip en daardoor tot minder fouten in volgende zaken, aldus de onderzoekers. De onderzoekers vinden dat uiterst voorzichtig moet worden omgegaan met het inperken van de meervoudige behandeling van zaken.

In de meervoudige kamer worden grotere strafzaken behandeld. Kleinere zaken worden door een politierechter afgedaan.


Meer rechters op een zaak leidt tot minder fouten (Foto: Novum)

Aanhoudingen bij controle Utrechtse hoerenboten

Bij een grootscheepse controle van het Utrechtse prostitutiegebied aan het Zandpad heeft de politie donderdagnacht meerdere aanhoudingen verricht. Zo werden twee vreemdelingen opgepakt die niet de juiste identiteitspapieren hadden en werd een Bulgaar aangehouden omdat hij een vals rijbewijs en een slagwapen had.

Agenten spraken verder een man aan die met drie prostituees in een auto zat. Onderzoek moet uitwijzen of sprake is van mensenhandel. Drie meldingen van witwassen of onverklaarbaar bezit worden later onderzocht. Bij de actie rondom de 'hoerenboten' nam de politie verder een mes en een valse kentekenplaat in beslag en werd 1350 euro aan openstaande boetes geïnd.

De Belastingdienst stuitte bij de controle op vijftien mensen met een belastingschuld. Een van hen had een bedrag van twee ton openstaan. De fiscus inde ruim negenduizend euro en nam zeven auto's in beslag. De douane ontdekte tot slot twee bestuurders die de aanschafbelasting bpm hebben ontdoken door in een voertuig met buitenlands kenteken te rijden.

De controle was een gezamenlijke actie van de politie, de gemeente, de Belastingdienst en de douane. Doel van de grootscheepse controles is onder meer het bestrijden van mensenhandel. Onlangs vond een soortgelijke operatie plaats in Eindhoven.

Recherche rolt gereedschapsdievenbende op

Acht mannen en een vrouw die professioneel gereedschap uit achttien bedrijfsauto's hebben gestolen, zijn donderdag in hun woningen opgepakt. Ook worden ze verdacht van heling, witwassen van zwart geld en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De verdachten, tussen de 23 en 52 jaar en woonachtig in Soest, Amersfoort en Rotterdam, zouden de autokraken sinds januari verspreid over het hele land hebben gepleegd. De buit bestond hoofdzakelijk uit professioneel gereedschap zoals boormachines en laserapparatuur. Bij enkele autokraken lag de schade voor de eigenaar tussen de vijf- en twaalfduizend euro.

Honderden stuks gereedschap, tienduizenden euro's in contanten en zeven auto's die in de woningen van de verdachten en twee opslaglocaties werden aangetroffen, zijn in beslag genomen. De herkomst van het geld en de goederen wordt verder onderzocht.

Reorganisatie bij SEGA zorgt voor groot verlies

SEGA heeft aangekondigd dat zij het financiële jaar, dat eindigt op 31 maart, gaan afsluiten met een flink verlies. In een mededeling aan haar aandeelhouders zegt het bedrijf dat zij een verlies verwachten van ongeveer 65 miljoen euro.

De hoofdoorzaak van het verlies is het slechte presteren van de gamesdivisie. SEGA gaat dit onderdeel van het bedrijf drastisch reorganiseren. De kosten die men hiervoor berekent, ongeveer 44,5 miljoen euro, zullen ten laste worden gebracht van de jaarcijfers per 31 maart 2012.

De totale netto-omzet van het afgelopen jaar was de helft van waar men op rekende, zo'n 183 miljoen euro. Volgens SEGA zijn de tegenvallende cijfers een gevolg van de economische crisis in Amerika en Europa en van de snelle veranderingen in de marktomstandigheden van de videogamesoftware.

Volgens de reorganisatieplannen zal SEGA zich gaan richten op de huidige spelseries zoals Sonic the Hedgehog, Football Manager, Total War en Aliens. Voor een groot aantal spellen zal de ontwikkeling en productie worden stopgezet. Het is nog niet bekend om welke spellen het gaat.

Volgens de aankondiging van het verlies en de reorganisatie zullen er ook ontslagen vallen binnen het bedrijf. Hierdoor verwacht SEGA een kleiner bedrijf te kunnen neerzetten met langdurige winstgevendheid.

De Boer ziet AZ als titelfavoriet

Ajax mag dan wel in de race zijn om de landstitel, AZ blijft voor trainer Frank de Boer van de Amsterdammers favoriet. Dat zei de oefenmeester vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Volgens De Boer moet Ajax alles winnen om kampioen te kunnen worden. AZ, dat een punt meer heeft, 'staat er het beste voor'.

De Boer heeft geen verklaring voor de goede tweede seizoenshelft, waarin de landskampioen nu al zeven competitiewedstrijden op rij won. "We moeten het goede gevoel vasthouden. Er komen nog lastige wedstrijden aan. We moeten top zijn om hetzelfde resultaat als vorig jaar te halen."

Zondag tegen bekerfinalist Heracles Almelo kan De Boer nog niet beschikken over verdediger Gregory van der Wiel. Hij maakt maandag bij Jong Ajax speelminuten. Ook voor Kolbeinn Sigthorsson komt Heracles te vroeg. Hij zit waarschijnlijk woensdag 11 april, als Ajax op bezoek gaat bij sc Heerenveen op de bank.

[OS 2012] Phelps, het succes ontrafeld

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaan over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Michael Phelps is op papier de grootste olympiër ooit. De zwemmer nam tot nu toe deel aan drie Olympische Spelen, waarin hij op de laatste twee veertien keer goud won. Daarmee is de Amerikaan degene met de meeste gouden medailles behaald op de Spelen ooit.

De EK-prognose van... Willie Overtoom (speler Heracles Almelo)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week publiceerden we het interview met Jeroen Elshoff, vandaag is het de beurt aan Willie Overtoom, speler van Heracles Almelo en sinds kort international van Kameroen.

Overtoom, die het EK gewoon thuis zal volgen, ziet Duitsland als de favoriet om het komende EK te winnen. "Omdat het geen favoriet is, maar juist een outsider. Ze hebben gewoon een hele goede ploeg. Dat hebben we tegen Nederland gezien, waar ze trouwens ook niet met hun sterkste formatie speelden."

Mocht de middenvelder van Heracles het voor het zeggen hebben bij Oranje, dan zou hij voor de volgende aanval kiezen: "Robin van Persie, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar". Urby Emanuelson neemt de linksbackpositie in en het middenveld wordt gevormd door Mark van Bommel, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Maarten Stekelenburg verdedigt het doel en Gregory van der Wiel neemt de positie rechtsachter in. John Heitinga staat centraal, samen met Joris Mathijsen.

Willie Overtoom, speler van Heracles Almelo en Kameroen (Foto: Pro Shots)

Gevraagd naar welke speler zal schitteren tijdens het komende EK, koos Overtoom voor Real Madrid-vedette Cristiano Ronaldo, die met Portugal in dezelfde groep zit als Oranje: "Ik ken de selecties nog niet echt, maar ik denk dat Cristiano Ronaldo eindelijk een keer gaat vlammen op een eindronde."

Mocht Overtoom kiezen tegen welk land hij mocht strijden, dan koos hij voor de winnaar van het afgelopen WK en EK: "Ik denk Spanje, omdat het gewoon een fantastisch voetballand is!" Verder hoopt hij dat in de toekomst de opzet van het EK enigszins wijzigt: "Ik wil dat er meer landen aan het EK meedoen, voor mijn gevoel is een EK altijd zo weer voorbij."

Adam Maher is een speler die volgens Overtoom de komende jaren zal doorbreken bij Oranje: "Ik vind dat de jeugd de afgelopen jaren minder is geworden. Ik hoop zelf dat een speler als Maher zich zo blijft ontwikkelen en dat andere spelers dat ook doen."

Cold turkey

43.000 kalkoenen in een stal die niet eens als megastal betiteld kan worden. 43.000!
Je zult er maar tussen zitten. En nu moesten ze ook nog eens zomaar worden afgemaakt. Nou, niet helemaal zomaar, want er heerste een milde variant van de vogelgriep. En er is een heel erg klein kansje dat die griep verandert in een gevaarlijke variant voor ons, mensen. Dus moest de hele handel dood.

Slapende inbreker in fitnessruimte

In een fitnessruimte van een voetbalvereniging in Heerlen heeft de politie in de nacht van donderdag op vrijdag een slapende inbreker aangetroffen. De man is aangehouden en in een cel gezet op het politiebureau.

Nadat het inbraakalarm van voetbalvereniging Heksenberg aan de Kamperheideweg in de Limburgse plaats was afgegaan, waarschuwde een sleutelhouder de politie. Toen deze poolshoogte kwam nemen, troffen agenten de 20-jarige inbreker aan in de fitnessruimte. Hij lag daar te slapen.

Man beschuldigd van diefstal duizenden filmposters

Een Amerikaanse man is donderdag in Los Angeles voorgeleid op verdenking van diefstal en verkoop van ruim drieduizend Amerikaanse filmposters. Deze hebben een geschatte waarde van ruim een half miljoen dollar, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

De 36-jarige verdachte zei niet schuldig te zijn aan diefstal en het ontvangen van gestolen goederen. De uitspraak is op 9 april. De man kan een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen opgelegd.

De man had de posters uit bushokjes gehaald om ze online te verkopen. De politie van Los Angeles zegt online een poster van de verdachte te hebben gekocht, waarna tot huiszoeking werd overgegaan. In de woning werd een grote hoeveelheid posters ontdekt die niet bedoeld waren voor de verkoop. De diefstallen zouden tussen vorig jaar juni en deze week hebben plaatsgevonden.

Sutil niet in hoger beroep in zaak Lux

Formule 1-coureur Adrian Sutil zal niet in hoger beroep gaan in de rechtszaak die Gerard Lux tegen hem aangespannen had. De Duitser werd door de rechter in München veroordeeld tot achttien maanden voorwaardelijk en een geldboete van 200.000 euro. Hij accepteert die straf.

Sutil raakte vorig jaar na afloop van de Grand Prix van China in een discotheek in Shanghai Lux in de hals met een wijnglas. Lux werd bloedend naar het ziekenhuis afgevoerd. Sutil verklaarde dat hij de Genii Capital-baas alleen maar met wijn had willen overgooien. Na zijn veroordeling ging de Duitse coureur in beroep omdat er geen opzet in het spel was, maar trekt dit nu weer in. Ook de openbaar aanklaagster, die een hogere straf eiste, ziet nu af van hoger beroep.

Sutil is blij dat alles nu achter de rug is. "Ik ben erg blij dat ik met Eric Lux heb kunnen praten en dat we elkaar niet weer in de rechtbank hoeven te zien. Wat ik het afgelopen jaar heb doorgemaakt, hoop ik nooit weer mee te maken. Voor mij is dit nu een gesloten boek en ik hoop snel weer te kunnen doen wat ik het beste kan: Formule 1 rijden."

'Google wil online tablets verkopen'

Google wil via een nog op te richten online winkel tabletcomputers gaan verkopen in een poging marktaandeel af te snoepen van concurrent Apple. Dit meldt de zakenkrant Wall Street Journal vrijdag op basis van anonieme bronnen.

Het internetbedrijf zou de tablets direct aan de consument willen verkopen, zoals Apple en Amazon.com dat ook doen. De stap is volgens deze bronnen ingegeven om de nog trage verkoop van tabletcomputers met Googles Android-software te stimuleren.

Google begon in 2010 al met de online verkoop van Android-smartphones zoals de Nexus One. Maar dat was geen succes. Met de verkoop van tablets zou Google nu ook de concurrentie willen aangaan met de iPad van Apple.

'Google wil online tablets verkopen'
'Google wil online tablets verkopen' (Foto: ANP)

'Dikke' Ratelband kijkt niet graag naar zichzelf

Emile Ratelband kijkt liever niet naar zichzelf op televisie. De positiviteitsgoeroe, die vanaf vrijdag te zien is in het SBS 6-programma De Schat van de Oranje, moest even slikken toen hij zichzelf terugzag. "Mijn haar is te lang en mijn buik een beetje te dik", zegt Ratelband tegen Novum Nieuws.

Ratelband verbleef voor de opnames op een onbewoond eiland. Dat de 63-jarige Ratelband daar vanwege de hitte zijn shirt uitdeed, vindt hij achteraf geen slimme beslissing. "Dat was geen verstandige zet, alles hangt bij mij." Ook van zijn kledingkeuze heeft hij nu spijt. "Waarom heb ik dat Haïtiaanse t-shirt aangedaan?"

Hoewel Ratelband het niet prettig vindt om naar zichzelf te kijken, kan hij het wel naast zich neerleggen. "Ik denk: het staat erop, het is oké. We gaan verder." In De Schat van de Oranje zoeken bekende Nederlanders naar een schat van de VOC. In de serie zijn onder anderen Babette van Veen, Thomas Berge en Rob Geus te zien.

Groningen zet dna-spray in tegen beeldendieven

Ongeveer zestig kunstwerken van de gemeente Groningen zijn bespoten met DNA-spray. De bronzen, koperen en messing beelden van de stad moeten daarmee extra beveiligd worden tegen dieven. Volgens het Centrum Beeldende Kunst in Groningen is de stad de eerste gemeente waar dna-spray wordt ingezet.

Het aantal brons- en koperdiefstallen neemt in het hele land toe door de hoge prijs die voor het materiaal geboden wordt. Zo werden de afgelopen maanden onder meer in Rhenen en De Bilt beelden van hun sokkels gesloopt.

De doorzichtige, weerbestendigde spray maakt de kunstwerken beter traceerbaar. In Groningen staan in totaal ruim vierhonderd straatkunstwerken.

Bridesmaids-maker overweegt remake Intouchables

De Amerikaanse Bridesmaids-regisseur Paul Feig bekijkt of hij de Engelstalige remake van de Franse hitfilm Intouchables wil regisseren. Oscarwinnaar Colin Firth overweegt de hoofdrol te spelen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Firth, die twee jaar geleden een Oscar won voor zijn rol als stotterende Engelse koning in The King's Speech, heeft de rol van verlamde aristocraat op het oog. Intouchables is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal over een rijke man die door een ongeluk tijdens het paragliden verlamd raakt.

In het Franse origineel huurt de Parijse aristocraat een Senegalese straatjongen in die, naar later blijkt, alleen kwam solliciteren om zijn uitkering in stand te houden. De twee blijken aan elkaar gewaagd en elkaars leven te verrijken. De komedie, die sinds vorige week ook in Nederland draait, is een groot succes in Frankrijk. Intouchables heeft daar miljoenen mensen naar de bioscopen getrokken.

De Amerikaanse filmmagnaat Harvey Weinstein is druk bezig met een Engelstalige remake van de Franse komedie. De producent zit ook achter het succes van de Franse film The Artist die dit jaar vijf Oscars won. De Franse producent Nicolas Duval-Adassovsky, die ook het origineel produceerde, is al aangenomen voor de remake. Een scenario moet nog worden geschreven, maar verwacht wordt dat de film in de herfst wordt opgenomen.

Onderzoek naar mysterieuze knallen in Thorn

Inwoners van het Limburgse Thorn worden dag en nacht opgeschrikt door mysterieuze knallen. De gemeente Maasgouw, waar Thorn onder valt, tast in het duister en heeft geluidsspecialisten donderdag meetapparatuur laten plaatsen. Dat laat een woordvoerder weten.

Een camera-inspectie van de riolen kon de knallen die sinds de jaarwisseling worden gehoord niet verklaren. De gemeente heeft een extern bureau ingeschakeld dat de raadselachtige geluiden onderzoekt.

Colin Farrell bedankt voor rol Lancelot

Colin Farrell gaat de rol van Lancelot in de film Arthur & Lancelot toch niet spelen. De Ierse acteur heeft het te druk om zich toe te leggen op de ridderrol, waarvoor hij gedurende een aanzienlijke periode in training zou moeten. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Met het vertrek van Farrell lijkt de productie weer terug bij af. Het is nog onduidelijk wanneer de film moet verschijnen.

Waar Farrell precies mee bezig zou zijn tijdens de opnames van de epische ridderfilm over de Koning Arthur en zijn zwaard in de steen is niet bekend. Hij speelt de hoofdrol in zowel de remake van Total Recall als de komedie Seven Psychopaths, maar die films zijn al lang en breed opgenomen en verschijnen later dit jaar.

Gary Oldman is in bespreking voor de rol van tovenaar Merlijn in Arthur & Lancelot. James McAvoy zou in onderhandeling zijn voor de rol van Koning Arthur.

Eerder waren Game of Thrones-acteur Kit Harington en Joel Kinnamen, die de hoofdrol gaat spelen in de remake van RoboCop, in beeld voor de rollen van Arthur en Lancelot. Warner Bros vond het echter te risicovol om twee tamelijk onbekende acteurs te casten voor een film van ruim 110 miljoen dollar.


Colin Farrell bedankt voor rol Lancelot (Foto: Novum)

Woody Allen wil Cate Blanchett en Bradley Cooper

Woody Allen hoopt voor zijn nieuwe film Cate Blanchett en Bradley Cooper te strikken voor de hoofdrollen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De New Yorkse regisseur heeft Kopenhagen op het oog als decor voor zijn film.

Het is zou de eerste keer worden dat Allen met de Australische Blanchett en de Amerikaanse Cooper samenwerkt. Over de plot van de komedie is nog niets bekend.

Allen staat bekend om het snelle tempo waarin hij films maakt. De 76-jarige regisseur heeft net zijn film To Rome with Love afgerond. De komedie met Alec Baldwin, Ellen Page en Jesse Eisenberg in de hoofdrollen gaat deze zomer in de Nederlandse bioscopen draaien.

Murphy derde broer in vervolg op Twins

De komedie Twins krijgt een vervolg. De tweeling, gespeeld door Danny DeVito en Arnold Schwarzenegger, ontdekken in het tweede deel dat ze nog een derde broer hebben. Die rol wordt geschreven voor Eddie Murphy, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het filmproject is nog in een pril stadium, maar de drie acteurs zijn al verbonden aan Triplets. Filmstudio Universal is druk bezig scenaristen en een regisseur te vinden om de komedie te maken. Ivan Reitman, die het origineel regisseerde, keert terug als producent van de film.

In de komedie Twins uit 1988 spelen Schwarzenegger en DeVito een onwaarschijnlijke tweeling. Ze zijn het resultaat van een wetenschappelijk experiment, waarbij het zaad van zes mannen de perfecte mens moet opleveren. De twee zijn na hun geboorte uit elkaar gehaald. Het personage van Schwarzenegger is zeer getalenteerd en succesvol, maar dat van DeVito is een kruimeldief geworden.

Schwarzenegger werkt momenteel aan zijn comeback als acteur. Hij was twee termijnen gouverneur van Californië en heeft nu weer een reeks actiefilms in het verschiet. De 64-jarige acteur is dit jaar nog te zien in The Expendables 2 en begin volgend jaar in de The Last Stand. Triples zou zijn eerste komedierol worden sinds zijn comeback.

De 67-jarige DeVito heeft dit jaar de stem ingesproken van de animatiefilm The Lorax. Hij werkt momenteel als regisseur en scenarist aan de verfilming van de boekverfilming The True Confessions of Charlotte Doyle. Eddie Murphy was vorig jaar te zien in de misdaadkomedie Tower Heist en dit jaar in de door Amerikaanse recensenten verguisde komedie A Thousand Words.


Murphy derde broer in vervolg op Twins (Foto: Novum)

Glock: "Goed begin van het jaar"

Eén van de verrassingen dit Formule 1-seizoen 2012 is Marussia. De Russische renstal kon in de afgelopen twee seizoenen weinig potten breken en leek dit jaar door een gebrek aan testkilometers ook niet ver te komen. Het tegendeel is echter waar, want de auto is betrouwbaar gebleken.

Marussia kwam niet op tijd door de verplichte crashtest, waardoor er pas na de officiële wintertest op twee filmdagen enkele kilometers met de nieuwe auto kon worden gemaakt. In Australië haalde coureur Timo Glock de finish van de race en werd teamgenoot Charles Pic enkele ronden voor de streep uit voorzorg binnengeroepen. Vorige week in Maleisië kwamen beiden over de streep, waardoor het team nu in het constructeurskampioenschap tiende staat, voor Caterham en HRT.

"Het gaat lekker zo. Ik ben tevreden met onze prestaties en met de progressie die we met de auto hebben gemaakt. Daarnaast is het duidelijk dat we op technisch vlak vooruitgang maken en het team op een zeer hoog niveau opereert," zei Glock tegen Motorsport-Total. Hij denkt dat er nog meer in het vat zit. "We hebben tijdens de eerste weekends veel geleerd over de auto en banden. Die informatie kunnen we goed gebruiken om de auto te verbeteren voordat we straks naar China moeten om te racen."

Amsterdam wil meer windmolens

De gemeente Amsterdam wil dat in de hoofdstad meer windmolens komen. In de stad moeten voldoende windmolens komen om een op de drie Amsterdamse huishoudens van duurzaam opgewekte energie te voorzien. Dat staat in de Windvisie, die de gemeente vrijdag ter inzage heeft gelegd.

Kansrijke gebieden voor windmolens zijn volgens de gemeente onder meer het westelijk havengebied, de Noorder IJplas, het Diemerpark en de Gaasperplas. De gemeente wil per locatie onderzoeken op welke manier en op welke plekken windmolens kunnen worden ontwikkeld. Wat voor soort windmolens precies in welk gebied moeten komen, moet ook nog worden bekeken.

Volgens wethouder van klimaat Maarten van Poelgeest (GroenLinks) moet Amsterdam verantwoordelijkheid nemen om de groeiende vraag naar elektriciteit zelf op te lossen door meer schone energie op te wekken. De komende zes weken kunnen mensen reageren op de visie.

Buitenlandse interesse voor Zoet

PSV wil Jeroen Zoet na dit seizoen terughalen van RKC Waalwijk. Ook buitenlandse clubs hebben interesse in de doelman. Een Duitse en een Engelse club hebben zich bij PSV gemeld voor de talentvolle sluitpost. Voor de Eindhovense club is een definitieve transfer echter uitgesloten. PSV besprak donderdag drie opties met de doelman.

Of hij gaat bij PSV de strijd aan met Przemyslaw Tyton, of hij blijft nog een jaar bij RKC Waalwijk, of hij wordt verhuurd aan een andere eredivisionist. De keuze is aan Zoet. "Ik zie in Jeroen zeker een eerste doelman voor PSV", zei technisch directeur Marcel Brands in het Algemeen Dagblad. "Maar of dat komend seizoen al is."

Verdubbeling diabetici verwacht in 2025

Het aantal mensen met diabetes in Nederland is over dertien jaar bijna verdubbeld ten opzichte van nu. Dat is de inschatting van de Nederlandse Diabetes Federatie, zo werd vrijdag bekend. Nu zijn er 740.000 diabetici, in 2025 zijn dat er maar verwachting 1,4 miljoen.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door de toename van het aantal mensen met overgewicht. "Vooral onder groepen met een laag inkomen zien we daar een stijging", licht een zegsvrouw toe. Ook de vergrijzing speelt volgens haar een rol.

Onder diabetici heeft in 2025 bijna driekwart ook een aandoening die iets met de ziekte te maken heeft, zoals hart- en vaatziekten of nierfalen. De kosten omtrent diabetes stijgen van 2,5 miljard euro in 2010 naar 4,3 miljard in 2025.

Nederlandse pre-launchtrailer voor Pandora's Tower

Nintendo heeft een tweede pre-launchtrailer gemaakt voor Pandora's Tower welke op 13 april in de winkels komt te liggen. De trailer heeft Nederlandse teksten en toont een deel verhaal en een deel gameplay van de aankomende actie-RPG van Nintendo.

Pandora's Tower is de nieuwste actierijke RPG van Nintendo, exclusief voor Wii. In Europa wordt het spel gelanceerd op 13 april 2012. In Pandora's Tower neem jij de rol aan van de soldaat Aeron die strijdt om zijn geliefde Elena te redden van een mysterieuze vloek die haar langzaam maar zeker in een demonisch wezen verandert. De enige manier waarop Aeron dit gruwelijke lot kan veranderen, is door te strijden met monsters in de torens van een fort. Met zijn zwaard en magische Oraclos Chain moet Aeron de wezens in dat fort verslaan en hun vlees meebrengen om Elena te voeden. Alleen door het eten van al het "master flesh" dat Aeron moet oogsten bij de grootste monsters in elke toren, kan Elena volledig ontsnappen aan de monsterlijke greep die de vloek op haar heeft. 

Op 2 april verschijnt de review van de game op FOK!games.

Fietsster overlijdt na aanrijding vrachtwagen

Een jonge fietsster is vrijdagochtend in Nijmegen om het leven gekomen nadat een vrachtwagen haar had geschept. De chauffeur is aangehouden, laat een woordvoerder de politie weten.

Het meisje en de chauffeur reden iets na 08.00 uur allebei over de Sint Annastraat. Bij de kruising met de Groenestraat sloeg de chauffeur echter plotseling rechtsaf. Daarbij zag hij de fietsster over het hoofd.

Over de identiteit van het meisje en de chauffeur kan de woordvoerder nog niets zeggen.

Project 1t4i wordt Team Argos-Shimano

Project-1t4i heeft zijn nieuwe sponsor vandaag bekend gemaakt. Het ProContinentale wielerteam zal vanaf vandaag bekend staan als Team Argos-Shimano. Dit is bekend gemaakt bij een persconferentie in het hoofdkantoor van Argos Oil.

Het team van onder andere sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb zal zondag zijn eerste koers rijden. De ploeg mag dan meedoen aan de Ronde van Vlaanderen, waarvoor het een wildcard ontving.

Transportsector gaat gebukt onder hoge dieselprijs

De hoge dieselprijs zorgt voor problemen bij transportondernemers. Zij slagen er niet in de gestegen brandstofkosten door te berekenen aan hun klanten. Dat zegt de branchevereniging voor transportbedrijven Transport en Logistiek Nederland (TLN) vrijdag.

Zeven op de tien transportondernemers maken gebruik van brandstofclausules in contracten met opdrachtgevers. Dit houdt in dat een stijging of daling van de dieselprijs wordt doorberekend aan de klant.

Volgens TLN worden deze clausules echter massaal genegeerd, zowel door commerciële opdrachtgevers als door de overheid. "De transporteurs durven die clausules niet af te dwingen, omdat ze bang zijn dan hun klanten te verliezen", zegt een woordvoerder van TLN. "De transportmarkt kampt namelijk met overcapaciteit."

Volgens een enquête van TLN onder zesduizend transportondernemers zien acht op de tien transportbedrijven hun bedrijfsresultaat fors dalen door de gestegen dieselprijs. Sinds januari 2009 is die met 56 procent gestegen. Het aandeel van brandstof in de totale kosten van transportbedrijven bedraagt daardoor inmiddels 25 procent, tegen twintig procent in 2009.

De transportsector probeert wel op andere manieren de hoge brandstofprijzen te ondervangen. "Grotere bedrijven hebben termijncontracten met brandstofmaatschappijen voor de levering van diesel, zodat ze minder betalen, en ook het nieuwe rijden zorgt voor een lager verbruik", aldus de woordvoerder. "Maar dat is allemaal gerommel in de marge. Het is echt nodig dat de brandstofclausules worden gerespecteerd, ook omdat we er weinig fiducie in hebben dat de olieprijs snel daalt."

Bondscoach motorbond nog in voorarrest voor ontucht

De bondscoach van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) wordt verdacht van ontucht met in elk geval één minderjarig meisje. Dat laat het OM in Utrecht vrijdag weten. De Brabander zit in elk geval tot 27 april in voorarrest.

Eerder deze week werd de man uit het Noord-Brabantse Liessel al door de vereniging uit zijn functie gezet vanwege geruchten over ontucht. De KNMV laat vrijdag weten dat 'intern onderzoek' de verdenking van justitie ondersteunt. De vereniging heeft een onafhankelijke vertrouwenspersoon ingeschakeld waar mensen met vertrouwelijke informatie over de zaak terechtkunnen.

Dinsdag schreef de website misdaadjournalist.nl dat de bondscoach jaren geleden meerdere meisjes van tussen de 12 en 15 jaar zou hebben misbruikt. Justitie gaat echter vooralsnog uit van één slachtoffer.

Kies een kant in de anarchie

SEGA heef twee trailers uitgebracht voor Anarchy Reigns. De twee video's laten zien hoe het spel het verhaal van twee kanten gaat worden belicht. De keuze voor welke kant er wordt gestreden ligt uiteraard in handen van de speler.

Wanneer je als speler bijvoorbeeld voor de Black Side kiest ervaar je de wereld van Anarchy Reigns vanuit het perspectief van Jack, de held uit Madworld. Kies je voor de White Side, dan speel je als het personage Leo.

Anarchy Reigns komt 6 juli uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Overheidstekort was vorig jaar 4,7 procent

De Nederlandse overheid had vorig jaar een tekort van 4,7 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. De schuld van de Nederlandse overheid nam daarnaast toe tot 65,2 procent van het bbp.

Zowel de schuld als het tekort is hiermee voor het derde opeenvolgende jaar uitgekomen boven de normen uit het Europese stabiliteitspact. Daarin wordt een maximum gesteld van zestig procent schuld en drie procent tekort. De coalitiepartijen VVD en CDA en de gedoogpartner PVV onderhandelen momenteel in het Catshuis over bezuinigingen om het tekort in de toekomst terug te dringen.

Het tekort was vorig jaar lager dan in 2010, toen het 5,1 procent bedroeg. Het tekort is bovendien lager uitgekomen dan eerdere ramingen van de rijksoverheid. Het rijk becijferde in februari nog een tekort van 4,8 procent. Het uiteindelijke tekort is wel hoger uitgekomen dan wat in de najaarsnota was berekend (4,6 procent) en waarmee de regering rekende bij het maken van de begroting in november 2010 (4,0 procent).

Reden achter de daling van het begrotingstekort op jaarbasis was dat de inkomsten harder stegen dan de uitgaven. De overheidsinkomsten namen met 0,8 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. De uitgaven kwamen 0,2 procent hoger uit. Uitgedrukt in euro's kwam het tekort hiermee uit op 28 miljard euro.

Het lagere begrotingstekort van de overheid was voor een belangrijk deel te danken aan de gemeenten. Door forse bezuinigingen nam het gemeentelijke tekort met één miljard af tot net boven de drie miljard.

De rijksoverheid kwam zeventien miljard euro tekort. Extra uitgaven had het rijk onder meer aan de zorgtoeslag. Ook kreeg het minder dividend van De Nederlandsche Bank en minder opbrengsten uit de btw. Het rijk wist de lagere inkomsten wel te compenseren door minder uitgaven te doen.

De sociale fondsen noteerden een tekort van zeven miljard euro. De fondsen voor de werkloosheidsuitkeringen en de AWBZ hadden grote tekorten. Het zorgverzekeringsfonds daarentegen liet een licht overschot zien door de sterk gestegen zorgpremies.

Door de stijging van de overheidsschuld van omgerekend 23 miljard euro kwam de staatsschuld eind 2011 uit op 393 miljard euro. De schuld nam minder hard toe dan het begrotingstekort, doordat de overheid extra schuld kon aflossen door de verkoop van deelnemingen. Zo ontving het rijk ruim vijf miljard aan terugbetalingen van de staatssteun aan ING en Aegon. Wel had de steun aan noodlijdende EU-lidstaten een verhogende effect van bijna drie miljard euro.

Man schiet op Finse school

Een gewapende man heeft vrijdagochtend schoten gelost op een school in het zuiden van Finland. Er vielen geen slachtoffers. De schutter, een man van in de 20, is gearresteerd. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

De man richtte zijn wapen op de deur van een klaslokaal van de school in Orivesi, 190 kilometer ten noorden van Helsinki. Wat hem daarbij heeft bezield, is vooralsnog niet duidelijk.

De school is ontruimd, zei de politie.

Wielrenner Weening weer in training

Wielrenner Pieter Weening heeft de training weer op kunnen pakken. De Nederlander uit de GreenEdge-ploeg miste door een hardnekkige knieblessure tot nu toe alle voorjaarswedstrijden.

Omdat Weening inmiddels weer pijnvrij kan trainen wil hij eind april in de Ronde van Turkije zijn rentree in het wielerpeloton maken. Hij komt dan voor het eerst in actie voor zijn Australische broodheer. Voorheen reed de Fries voor de Rabobank-ploeg.

Terugkeer Van der Wiel bij Ajax aanstaande

Gregory van der Wiel hoopt snel terug te keren in het eerste van Ajax. De van een liesblessure herstede verdediger zal komende maandag bij Jong Ajax voor het eerst dit kalenderjaar in actie gaan komen. Mocht hij fit genoeg zijn dan kan hij op 11 april tegen Heerenveen zijn retree in de hoofdmacht meemaken.

Spits Kolbeinn Sigthórsson is al verder in het herstelproces van zijn vermoeidheidsbreukje in zijn voet. De IJslander speelde afgelopen maandag al een duel bij Jong Ajax en krijgt later vandaag te horen of hij al in de wedstrijdselectie voor het duel tegen Heracles Almelo zit of dat hij nog een week moet wachten.

Chinese Android-game bevat trojan

Antivirussoftwarebedrijf Sophos waarschuwt voor een nieuwe trojan op de Android-markt. Deze trojan wordt door nietsvermoedende Android-gebruikers gedownload bij het Chinese spel The Roar of the Pharaoh.

Aangezien er in China geen officiële Google Play-marktplaats is en games via veel verschillende kanalen gedownload kunnen worden, is de controle niet optimaal.Zo heeft het kunnen gebeuren dat hackers een trojan hebben toegevoegd aan The Roar of the Pharaoh.

Sophos heeft de trojan geïdentificeerd als Andr/Stiniter-A, een programma dat geen toestemming vraagt en direct op de achtergrond aan het werk gaat. Het programma stuurt informatie over de telefoon als het model, schermgrootte en IMEI-nummer naar de makers van de trojan. Daarnaast kan Andr/Stiniter-A tekstberichten versturen naar betaalde diensten en alle inkomende en uitgaande communicatie lezen en doorsturen. Zelfs mensen met de nodige antiviruservaring hebben problemen het programma te verwijderen of in eerste instantie te detecteren, daar het zichzelf de onopvallende naam GameUpdateService geeft.

Sophos roept Android-gebruikers op om games en andere apps zo veel mogelijk via officiële kanalen te downloaden.

Laatste nummer De Pers snel weg

Veel forenzen grepen vrijdagochtend mis toen ze de laatste editie van De Pers te pakken wilden krijgen. Het dagblad, dat zich afficheerde als 'gratis kwaliteitskrant', was op veel stations snel weg. De krant nam afscheid met achtergrondstukken, commentaar, paginagrote cartoons en een liefdesverklaring.

Op Twitter was de krant rond 09.30 uur trending topic, na Pannenkoekdag. Verschillende lezers die tevergeefs hadden gezocht naar de laatste editie zochten via het sociale mediaplatform alsnog naar een exemplaar.

Ook adverteerders waren in de laatste editie goed vertegenwoordigd. Een lingeriemerk kocht twee pagina's voor een advertentie waarin het De Pers bedankte.

Eerder deze maand werd bekend dat het dagblad na vijf jaar ophoudt te bestaan. De advertentie-inkomsten bleven zo tegenvallen, dat de exploitatie van De Pers ondanks miljoeneninvesteringen onhoudbaar bleek.

Momenteel wordt gekeken of De Pers digitaal nieuw leven ingeblazen kan krijgen. Hoofdredacteur Jan Jaap Heij waarschuwde al dat de kans behoorlijk groot is dat die plannen niet doorgaan. "We zullen tot eind april moeten wachten", zei hij donderdag.

Met het stoppen van De Pers verdwijnt ook de website van de gratis kant. Op het adres depers.nl is vanaf zaterdag een nieuwsoverzicht uit diverse Nederlandse kranten te vinden.


Laatste nummer De Pers snel weg (Foto: Novum)

Valencia-coach verwijt spelers niets

Valencia moet volgende week de 2-1 nederlaag op bezoek bij AZ goedmaken. Coach Unai Emery was niet ontevreden over het spel van zijn ploeg in Alkmaar. "We speelden om te scoren en verdienden een overwinning", zei Emery op de persconferentie.

"Onze verdediging stond niet altijd goed, maar toch heb ik van onze kant meer positieve dan negatieve dingen gezien. Ik kan mijn spelers deze nederlaag niet verwijten." Emery heeft vertrouwen in het behalen van de halve finale. "Het resultaat in Alkmaar geeft ons een goede uitgangspositie voor de return. Ik ben optimistisch over onze kansen, maar we moeten thuis vol aan de bak om door te gaan."

De winnaar van de clash tussen Valencia en AZ neemt het in de halve finale op tegen Atlético Madrid of Hannover 96.

Duur graf zorgt voor meer crematies

Het aantal begrafenissen is de afgelopen tien jaar afgenomen. In 2001 werd in ruim de helft van de sterfgevallen gekozen voor een begrafenis, nu is dat nog veertig procent. Het aantal crematies is juist gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Dela.

Veel mensen geven aan dat de steeds hogere kosten voor een graf een belangrijke rol spelen. Dela vindt dit onwenselijk. "Het emotionele motief zou leidend moeten zijn", aldus een woordvoerder.

Vooral in Zutphen en Zoetermeer liep het aantal begrafenissen terug. In Zutphen halveerde het aantal begrafenissen zelfs. In beide gemeenten liepen de kosten dit jaar met respectievelijk ruim veertienhonderd en dertienhonderd euro op.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt in een reactie geen zicht te hebben op het aantal begrafenissen in een gemeente. Wel bevestigt een woordvoerder het beeld dat gemeenten de grafkosten verhogen. "Dat komt omdat begraafplaatsen vaker kostendekkend zijn", aldus de zegsvrouw.

Volgens de VNG zijn de enorme verschillen toe te schrijven aan de omstandigheden van de begraafplaatsen. "Als er veel aan onderhoud wordt gedaan, zijn de kosten uiteraard ook hoger." Dat de kosten nu in sommige plaatsen flink omhooggaan wijt ze aan het feit dat gemeenten in eerste instantie niet alle kosten in rekening brachten.

Uit eerder onderzoek van Dela bleek deze maand dat de gemeenten hun tarieven voor graven dit jaar vergeleken met 2011 gemiddeld 6,27 procent verhoogden. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste begraafplaats liep daardoor op tot ongeveer zesduizend euro.


Duur graf zorgt voor meer crematies (Foto: Novum)

Golfsters Boeljon en Schreefel beginnen moeizaam in major

De Nederlandse golfsters Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel kennen een lastig begin van de eerste major van het seizoen 2012. In het Kraft Nabisco Championship in het Amerikaanse Rancho Mirage staat Boeljoen met 74 slagen (+2) gedeeld zestigste.

Schreefel had een slag meer nodig en staat hierdoor gedeeld 77e. Willen beide Nederlandses zich plaatsen voor de laatste twee rondes dan zal er vandaag beter gespeeld moeten gaan worden.

Huntelaar: "Het was niet goed"

Schalke 04 verloor gisteren in de kwartfinale van de Europa League verrassend in eigen huis met 2-4 van Athletic Bilbao en lijkt hiermee ondanks dat de return in Spanje nog volgt al uitgeschakeld. Schalke-spits Klaas-Jan Huntelaar was na afloop kritisch op zijn team.

"We hebben gewoon niet goed gespeeld. Dat is afgestraft door onze tegenstander. Zelf speelde ik ook beneden mijn eigen niveau," zei Huntelaar die zelf het net niet wist te vinden, maar teamgenoot Raúl wel tweemaal. In de vorige ronde was de Nederlander nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van FC Twente. "Nu zat een goed resultaat er niet in. De wil om te winnen ontbrak gewoon. Dan houdt het op."

Schalke-coach Huub Stevens was het met de aanvaller eens. "Te veel spelers hebben te weinig laten zien. Als je in dit soort wedstrijden een kans wilt maken moet je honderd procent zijn. Dat waren wij niet." Alleen een wonder kan de Duitse ploeg nog in de halve finales brengen. "Ik geloof niet in wonderen," zei Stevens die er niet meer in gelooft dat zijn team volgende week in Spanje met groot verschil wint.

Beschikbaar inkomen huishoudens omlaag

Nederlandse huishoudens hadden in 2011 voor het vierde jaar op rij minder te besteden. De daling kwam gecorrigeerd voor inflatie uit op 0,4 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De daling van het beschikbaar inkomen komt voor een belangrijk deel doordat de stijging van de looninkomsten van 1,8 procent achterbleef bij de inflatie van 2,3 procent. Ook de stijging van de zorg- en pensioenpremies verlaagden het beschikbaar inkomen. Mede door de inkomensdaling nam de consumptie van huishoudens af met 1,1 procent.

Het financieel vermogen van huishoudens steeg in 2011 met 52 miljard euro en kwam daarmee voor het eerst boven de een biljoen euro uit. Dat is inclusief de vermogens die beheerd worden door pensioenfondsen en levensverzekeraars. Door verkoop en koersverliezen hadden huishoudens voor 27 miljard euro minder aan aandelen in bezit. De beleggingsportefeuille van pensioenfondsen en levensverzekeraars steeg daarentegen met 77 miljard euro.

Tegenover de gestegen financiële vorderingen stond een verhoging van de hypothecaire schuld met 13 miljard tot 665 miljard euro. Dat is de kleinste toename sinds 1995, wat is toe te schrijven aan de stagnatie van de huizenmarkt.

[NBA] Heat veel te sterk voor titelverdediger Dallas

Miami Heat heeft donderdag in de NBA titelverdediger Dallas Mavericks verslagen. In Florida werd het 106-85 voor de nummer twee uit de Eastern Conference. Het was voor de Heat de vijftiende thuiszege op rij. LeBron James en Chris Bosh kwamen voor Miami tot negentien punten en negen rebounds.

Miami nam met overwinning wraak voor de verloren finale in de play-offs van vorig jaar. Toen bleek Dallas over zes wedstrijden te sterk voor het sterrenensemble uit Zuid-Florida.

Oklahoma City Thunder won thuis met 102-93 van Los Angeles Lakers. Russell Westbrook scoorde 36 punten voor de koploper in de Western Conference. Lakers-speler Kobe Bryant kwam tot 23 punten, twee minder dan zijn teamgenoot Andrew Bynum.

Overige uitslagen NBA
Indiana Pacers - Washington Wizards 93-89
Portland Trail Blazers - New Orleans Hornets 99-93

Schoonmakers pessimistisch over cao-besprekingen

Schoonmakers aangesloten bij FNV Bondgenoten gaan in op de uitnodiging van de werkgevers om weer te praten over een nieuwe cao, maar zijn 'zeer pessimistisch' over de uitkomst. "Tenzij er een wonder gebeurt, komt er geen cao", stelt bestuurder van de bond Ron Meyer vrijdag.

De werkgevers in de schoonmaakbranche nodigden de vakbonden donderdagavond uit voor een 'afrondend' formeel cao-overleg. Na verkennende informele gesprekken in de afgelopen weken heeft brancheorganisatie OSB een nieuw voorstel gedaan. Het vorige eindbod met vijf procent loonsverhoging wordt daarbij niet meer gekoppeld aan de pensioenbijdrage.

Voor FNV Bondgenoten is het bod nog altijd onvoldoende. "Breekpunt voor ons blijft doorbetaling bij ziekte", zegt Meyer. "De werkgevers willen daar nu een onderzoek naar doen. Daar kopen de schoonmakers, die al bijna drie maanden staken, natuurlijk niets voor."

Voor Meyer staat het vrijwel vast dat er geen cao komt. Gevolg daarvan is dat er per opdrachtgever afspraken moeten worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden. Bovendien kan de cao dan niet algemeen verbindend worden verklaard voor alle schoonmaakbedrijven. "Veel opdrachtgevers, zoals de NS, Schiphol en het UWV, zijn wel welwillend", constateert Meyer. "Maar het levert wel chaos op natuurlijk, want dit soort onderhandelingen kosten veel tijd en leveren steeds andere voorwaarden op."

Meyer is niet te spreken over de manier waarop de werkgevers de uitnodiging hebben gedaan. "Ik kreeg via de radio te horen dat ze een nieuw bod hebben gedaan", vertelt Meyer. "Terwijl ik net van een informeel gesprek van ze afkwam! Dat is toch geen manier van doen."

De schoonmakers staken al sinds begin dit jaar voor een betere cao. Donderdag deden 1500 schoonmakers mee aan een sit-in op treinstation Utrecht Centraal. Volgende week dinsdag loopt de deadline af waarop FNV Bondgenoten een nieuwe cao wil hebben. Lukt dat niet, dan worden de acties gestaakt.

Zeeuwse 'bangameisjes' melden zich

Tien meisjes van wie de namen voorkomen op een zogenoemde bangalijst hebben zich gemeld bij de politie in Zeeland. Dat meldt een persvoorlichter van het korps vrijdag. De meisjes hebben vooralsnog geen aangifte gedaan.

De meisjes staan op een lijst met 21 namen, waarboven Bangalijst Walcheren staat. Banga is straattaal voor slet. De lijsten zijn volgens de politie een nieuw fenomeen.

De politie roept slachtoffers die op een bangalijst staan op aangifte te doen van smaad of laster. "Het verspreiden van een bangalijst is strafbaar, omdat je niet zomaar iets mag roepen over iemand waarmee je iemands eer of goede naam aantast. Dit heet smaad", zo is te lezen op vraaghetdepolitie.nl. "Het expres verspreiden van een bericht waarvan de dader weet dat het een leugen is, heet laster. Voor smaad en laster kan de dader dus een straf krijgen."

De politie bekijkt in overleg met de officier van justitie wat er met de Bangalijst Walcheren moet gebeuren. Er komt voorlopig geen uitgebreid rechercheonderzoek. "De officier van justitie zet liever in op zaken die prioriteit hebben."

Vervolging voor dit soort lijsten is volgens de politie niet gemakkelijk. "Zo'n lijst wordt vaak op een open bron geplaatst, waar mensen weer namen aan kunnen toevoegen en zo'n lijst verder kunnen verspreiden. Daar kunnen zo 180 mensen iets mee te maken hebben gehad en het is de vraag of je die allemaal moet vervolgen. We zijn bezig daar de juiste modus voor te vinden."

Real Steel

Dat robots in films het goed doen bewezen de Transformers-films en I, Robot wel. Beide verdienden ruim het dubbele van de kosten en Transformers 3, die vorig jaar uitkwam, doorbrak zelfs de 1 miljard dollar-grens in de box office. Tijd voor Disney om in te stappen in de 'hype' met de film Real Steel over robotboksen. Ook deze film was een succes met een opbrengst van bijna 350 miljoen dollar. Onlangs is Real Steel verschenen op blu-ray en dvd.

Gemeenten innen meer ozb dan afgesproken

Gemeenten innen dit jaar meer onroerendezaakbelasting (ozb) dan was afgesproken. Huishoudens merken daar echter weinig van doordat de afvalstoffenheffing, die vaak hoger is dan de ozb, daalt.

Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens van onderzoeksinstituut Coelo van de Rijksuniversiteit Groningen. De rijksoverheid en de gemeenten hadden afgesproken dat de landelijke opbrengst van de ozb niet meer dan 3,75 procent zou stijgen. Maar volgens de onderzoekers gaat het om een toename van 4 procent.

Uiteindelijk betalen huishoudens gemiddeld 1,7 procent meer aan hun gemeente. De woonlasten stijgen daardoor minder dan de inflatie van 2,3 procent.

Gemeenten innen meer ozb dan afgesproken
Gemeenten innen meer ozb dan afgesproken (Foto: ANP)

VS verbieden betoging tegen NAVO-top

Een Amerikaanse rechter heeft donderdag een stokje gestoken voor een grote betoging tijdens een NAVO-top in Chicago in mei. Organisatoren zeggen echter door te gaan met het protest, waarbij ze 10.000 demonstranten verwachten.

De NAVO-top op 20 en 21 mei trekt vele regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, Vladimir Poetin en gastheer Barack Obama. De leiders spreken over de strijd in Afghanistan, de militaire capaciteit en de onderlinge samenwerking.

De betogers willen een enorme demonstratie houden, vergelijkbaar met een beruchte anti-Vietnamdemonstratie in 1968 in Chicago. De stad Chicago zegt echter op 20 mei niet genoeg mankracht te hebben om zo'n grote betoging in goede banen te leiden.

Zorgmedewerkers vinden werkdruk te hoog

Zes op de tien medewerkers in de zorg maakt zich zorgen of zij hun werk nog wel kunnen volhouden. De werkdruk is zo hoog dat doorwerken voor sommigen bijna onmogelijk is. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Abvakabo FNV.

De vakbond ondervroeg 1500 mensen die werken in ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg. Van hen vindt 37 procent hun werk mentaal zwaar door een te hoge werkdruk. Ook het emotionele contact met cliënten of patiënten wordt vaak genoemd als oorzaak, veelal door medewerkers die jonger zijn dan 35 jaar.

Vooral in de geestelijke gezondheidszorg en in verzorgingshuizen wordt het werk mentaal te zwaar gevonden. Daarnaast zegt nog eens 27 procent van de ondervraagden dat het werk in de zorg ook fysiek te zwaar is door nachtdiensten en bijvoorbeeld het optillen van patiënten.

Volgens Abvakabo FNV maken te weinig zorgmedewerkers gebruik van het levensfasebudget. Hierdoor hebben werknemers elk jaar recht op een aantal uren dat zij naar eigen inzicht kunnen inzetten. Daardoor moeten ze langer op een gezonde manier door kunnen werken. Volgens de bond vinden veel mensen die regeling te ingewikkeld.

'Uchebo bezig aan laatste maanden in Venlo'

VVV-Venlo gaat de optie in het contract van Michael Uchebo niet lichten. Dat meldt De Telegraaf. Dat betekent dat de Nigeriaan na dit seizoen transfervrij is. Afgelopen winter probeerde VVV de spits nog aan Stoke City en Glasgow Rangers te slijten. Die transfers ketsten echter af. Uchebo is bezig aan zijn derde seizoen in Venlo.

VVV heeft al een nieuwe aanvaller op het oog. Danny Hoesen staat in de belangstelling van de eredivisionist. De spits staat onder contract bij Fulham, maar wordt verhuurd aan Fortuna Sittard. Hoesen heeft nog een doorlopende verbintenis tot 2013 in Engeland. VVV zou een half miljoen euro moeten betalen om zijn contract af te kopen.

PvdA'er Van den Doel overleden

Oud-Tweede Kamerlid van de PvdA Hans van den Doel is woensdag na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn familie vrijdag bekendgemaakt. De oud-politicus is 74 jaar geworden.

Van den Doel maakte van 1967 tot 1973 deel uit van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Hij was namens de sociaaldemocraten woordvoerder op het gebied van volkshuisvesting. Daarna stapte hij uit de politiek en werd hij hoogleraar politicologie. In 1981 werd Van den Doel getroffen door een hersenbloeding waardoor hij gedeeltelijk verlamd raakte.

Israël sluit Westoever af

Het Israëlische leger heeft vrijdag de Westelijke Jordaanoever afgesloten in verband met verwachte demonstraties van Palestijnen en Israëlische Arabieren. Palestijnen van de Westoever worden alleen om dringende humanitaire redenen in Israël toegelaten.

Duizenden politieagenten en militairen zijn op de been om mogelijk geweld de kop in te drukken. Met de demonstraties protesteren de Palestijnen en Arabieren tegen het in hun ogen discriminerende grondbeleid van Israël.

Ook in Israëls buurlanden worden demonstraties gehouden aan de grens. Vorig jaar vielen bij soortgelijke demonstraties doden.

Verbeek: "In Valencia nog beter spelen"

AZ versloeg Valencia met 2-1 in de kwartfinale van de Europa League. De euforie was groot in Alkmaar, maar niet bij trainer Gertjan Verbeek. Net als altijd bleef de coach kalm.

"Ik ben tevreden met de uitslag. Dit is een leuke meevaller", zei Verbeek voor de microfoon van RTL7. "We hebben top gespeeld. Jammer alleen dat we een doelpunt tegen hebben gekregen. Toch gaan we in Spanje met een goed gevoel aan de slag. Uitgangspunt voor ons is ook daar te scoren."

Verbeek verwacht een zware avond tijdens de return in Valencia. "Dit is een stapje in de goede richting, maar zij heeft het achterste van de tong nog niet laten zien. Valencia is een ploeg die op resultaat kan spelen. We zullen volgende week nóg beter voor de dag moeten komen, dan maken we zeker kans. Wij staan voor, maar we zijn er nog lang niet."

Brett Holman en Maarten Martens waren donderdag de doelpuntenmakers voor AZ. De Australiër opende vlak voor rust de score, terwijl de Belg een klein kwartier voor tijd de winnende binnenschoot.

Arantxa Rus in kwartfinales in Osprey

Arantxa Rus heeft donderdag (plaatselijke tijd) de kwartfinales bereikt van het ITF-toernooi in het Amerikaanse Osprey. De tennisster uit Monster won in de tweede ronde met 4-6, 6-1 en 6-4 van de Amerikaanse Irina Falconi.

Rus moet het in de strijd om een plek in de halve finales opnemen tegen de Argentijnse qualifier Florencia Molinero. Ze haalde eerder deze maand ook de kwartfinales bij het toernooi in het Amerikaanse Clearwater.

Arantxa Rus in kwartfinales in Osprey
Arantxa Rus in kwartfinales in Osprey (Foto: ANP)

Titelverdediger Djokovic naar laatste vier

Titelverdediger Novak Djokovic is donderdag (plaatselijke tijd) doorgedrongen tot de halve finales van het toernooi in Miami. De Servische nummer 1 van de wereld zette de Spaanse tennisser David Ferrer met 6-2 en 7-6 (1) opzij.

In de halve eindstrijd treft hij de Argentijn Juan Monaco, die met 6-1 en 6-3 de Amerikaan Mardy Fish uitschakelde. Monaco luisterde met deze fraaie overwinning zijn 28e verjaardag op.

Djokovic begon sterk aan zijn partij tegen de als vijfde geplaatste Ferrer. In de eerste set maakte hij een reeks van 13 punten op rij en had de set binnen 32 minuten beslist. In het tweede bedrijf was het meer een wedstrijd, maar Ferrer slaagde er niet in om er nog een derde set uit te slepen.

Radwanska tegen Sharapova in finale

De Poolse tennisster Agnieszka Radwanska neemt het tegen de Russin Maria Sjarapova op in de finale van het toernooi in Miami. Radwanska rekende donderdag (plaatselijke tijd) in de halve eindstrijd met 6-4 en 6-2 af met de Française Marion Bartoli, die in de vorige ronde de Wit-Russische Victoria Azarenka haar eerste nederlaag van dit jaar toebracht.

Ze treft in de finale Maria Sharapova, die voor de vierde keer in de eindstrijd staat in Miami. Ze pakte nog nooit de hoofdprijs. Van de acht eerdere onderlinge ontmoetingen tegen Radwanska verloor ze er maar een.

Radwanska tegen Sjarapova in finale
Radwanska tegen Sjarapova in finale (Foto: ANP)

Drie doden door drone-aanval Pakistan

Bij een raketaanval door vermoedelijk een Amerikaans onbemand vliegtuig op een huis in het noordwesten van Pakistan zijn vrijdag drie mensen om het leven gekomen. De aanval vond plaats in Miran Shah in Noord-Waziristan, een tribale regio aan de grens met Afghanistan die is vergeven van Taliban en Al-Qaida-strijders.

Volgens Pakistaanse zegslieden raakten ook vier mensen gewond. Onder de slachtoffers zouden enkele buitenlanders zijn.

De aanvallen met drones vormen een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse strijd tegen islamitische extremisten. Pakistan wil dat de aanvallen ophouden. De samenwerking tussen de twee landen is onder druk komen te staan door de dood van Pakistaanse militairen bij Amerikaanse luchtaanvallen aan de Pakistaans-Afghaanse grens.

Kinderpornokoerier gepakt op Schiphol

De marechaussee heeft vrijdag op Schiphol een 65-jarige man uit Groningen opgepakt die dvd's met kinderporno het land binnensmokkelde. De man was afkomstig uit Thailand, meldt de marechaussee vrijdag.

Naar aanleiding van zijn arrestatie is het huis van de verdachte in Groningen doorzocht. Of daar ook kinderporno is aangetroffen, is nog niet duidelijk. Diverse gegevensdragers zijn in beslag genomen. Deze maand werden al twee keer eerder mannen met kinderporno betrapt tijdens douanecontroles op Schiphol.

Driekwart crèches ziet terugloop

Driekwart van de ondernemers in de kinderopvang heeft last van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. De crèches zien een terugloop in het aantal kinderen, waardoor sommige verblijven zich niet meer staande kunnen houden, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Het kabinet bezuinigt 400 miljoen euro door ouders meer te laten betalen. Twintig procent van hen is daardoor minder gaan werken. In de eerste drie maanden van 2012 zijn al dertien crèches failliet gegaan, heel vorig jaar waren dat er 28.

Het ministerie van Sociale Zaken herkent het beeld van de terugloop niet. Volgens een woordvoerder in de krant stijgt het aantal aanvragen voor kinderopvangtoeslag, het aantal moeders dat werkt en het aanbod in de kinderopvang juist.

Volgens brancheorganisatie Kinderopvang openden in 2011 ruim duizend nieuwe opvangcentra de deuren. "Maar dat het aantal vestigingen toeneemt, wil nog niet zeggen dat er meer vraag is", aldus een woordvoerder.


Driekwart crèches ziet terugloop (Foto: Novum)

Apple grijpt in bij Chinese leverancier

Het Taiwanese elektronicaconcern Foxconn, dat onder meer de iPhone en iPad van Apple maakt, gaat de arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken flink verbeteren. De stap volgt na onderzoek waaruit bleek dat bij Foxconn zowel Chinese regels als interne regels van Apple werden overtreden. Zo was de werkdruk te hoog en waren de lonen te laag.

Bij Foxconn gaan de salarissen nu omhoog en worden de werkweken teruggebracht tot 49 uur. Het bedrijf gaat ook de veiligheidsomstandigheden verbeteren en neemt tienduizenden extra werknemers aan. Bij Foxconn werken nu al meer dan een miljoen mensen.

Apple grijpt in bij Chinese leverancier
Apple grijpt in bij Chinese leverancier (Foto: ANP)

Franse politie arresteert 20 islamisten

De Franse politie heeft vrijdagmorgen 20 militante moslims gearresteerd. Dat meldde een bron dichtbij het onderzoek.Dat gebeurde in de stad Toulouse, waar de 23-jarige Mohamed Merah vorige week donderdag zeven mensen doodschoot.

Na een urenlange belegering van zijn huis schoten agenten hem dood. De broer van Merah is gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. De politie zei dinsdag op zoek te zijn naar een derde dader.

Merah gaf aan de moorden te hebben gepleegd uit wraak voor het doden van Palestijnse kinderen en als straf voor het inzetten van Franse militairen in Afghanistan.

Franse politie arresteert 20 islamisten
Franse politie arresteert 20 islamisten (Foto: ANP)

Louisa beoogd partijvoorzitter ChristenUnie

Janneke Louisa wordt waarschijnlijk de nieuwe partijvoorzitter van de ChristenUnie. Ze wordt vrijdag officieel voorgesteld als kandidaat en is daarmee de beoogde opvolger van de huidige voorzitter Peter Blokhuis, meldt de partij vrijdag.

Blokhuis liet vorige week weten in mei af te treden, een jaar eerder dan gepland. Hij vertrekt eerder zodat zijn opvolger zich kan inwerken voor er weer Tweede Kamerverkiezingen zijn. Blokhuis is partijvoorzitter sinds 2005.

De ChristenUnie krijgt een compacter bestuursmodel. Naast de functie van partijvoorzitter worden zes andere bestuursleden voorgedragen, waarvan drie herbenoemingen en drie nieuwe bestuursleden. De voordrachten moeten op het congres in mei worden goedgekeurd.

Surinaams parlement bespreekt amnestiewet

Het Surinaamse parlement bespreekt vrijdag achter gesloten deuren de omstreden amnestiewet. Vorige week vrijdag zou de wet al besproken worden, maar toen melden zich te weinig parlementsleden om de vergadering te laten doorgaan. Verwacht wordt dat een meerderheid uiteindelijk voor de wetswijziging zal stemmen.

Als dit gebeurt betekent dit dat president Desi Bouterse en anderen die verdacht worden van betrokkenheid bij de Decembermoorden niet verder worden vervolgd. Onlangs opperden zes parlementsleden het plan, net nu het slepende proces, dat in 2007 van start ging, zijn einde nadert. Verwacht wordt dat justitie snel met een strafeis komt waarna de krijgsraad uitspraak zal doen.

Vorige week vrijdag had justitie een extra zitting ingelast om verdachte en getuige Ruben Rozendaal nogmaals te horen. Rozendaal verklaarde toen dat Bouterse op 8 december 1982 aanwezig was in Fort Zeelandia en zelf twee van de vijftien slachtoffers had omgebracht. Bovendien zou Bouterse Rozendaal geld hebben betaald en in wapens hebben gehandeld met de Colombiaanse rebellenbeweging FARC.

De uitbreiding van de amnestiewet heeft in Suriname en Nederland voor veel opschudding gezorgd. Ook Amnesty International en de VS lieten zich kritisch uit over het plan. Advocaat Gerard Spong liet weten dat als de wijziging er komt hij de staat Suriname wil aanklagen.

Donderdag werd duidelijk dat de politieke partij van Paul Somohardjo, Pertjajah Luhur, waarschijnlijk voor de wet zal stemmen. Hierdoor is er een meerderheid. De partij zit met Megacombinatie , de partij van Bouterse, in de regering.

Mogelijk wordt er maandag tijdens een openbare vergadering al over de wetswijziging gestemd.

'Onderhandelaars Catshuis stevenen af op akkoord'

De onderhandelaars in het Catshuis stevenen af op een fiks pakket aan bezuinigingen en hervormingen. Ondanks de ingelaste mediastilte en de moeilijke onderhandelingsweek, zeggen meerdere kranten op basis van ingewijden te weten dat een akkoord op handen is.

Volgens De Telegraaf en de Volkskrant wordt ruim een miljard euro gekort op ontwikkelingshulp. Het CDA heeft ingestemd met de korting, die vooral een wens was van PVV-leider Geert Wilders. Nu wordt jaarlijks zo'n 4,6 miljard euro aan ontwikkelingshulp uitgegeven.

De Volkskrant weet dat de onderhandelaars op een pakket van veertien miljard aan bezuinigingen afsteven om zo het begrotingstekort in 2013 naar drie procent te brengen. Op de onderhandelingstafel zou onder meer het bevriezen van uitkeringen en beperking van de hypotheekrenteaftrek liggen.

Donderdag gingen VVD, CDA en PVV door met de onderhandelingen in het Catshuis. De gesprekken over nieuwe bezuinigingen werden woensdag voortijdig afgebroken. CDA en VVD rekenen op een akkoord binnen twee weken.

Double Fine heeft videogamefunding omhoog doen schieten

Het Kickstarter-project van gameontwikkelaar Double Fine heeft 3,4 miljoen dollar opgehaald en alle records verbroken. Hierbij is de vraag gerezen of er nog wel geld over is voor de projecten voor andere ontwikkelaars. Kickstarter heeft statistieken vrijgegeven waaruit blijkt dat dit zeker het geval is.

Double Fine Adventure heeft duidelijk een boost gegeven aan het funden van videospellen. In de maand voor het Kickstarter-project van Double Fine kregen videospellen gemiddeld 629 toezeggingen per week. Na Double Fine waren dat 9.755 toezeggingen per week, waarbij Double Fine buiten de berekeningen is gehouden.

In de eerste twee jaar van Kickstarter werd er voor videospellen 1.776.372 dollar opgehaald. In de zes weken na Double Fine is er, zonder de Double Fine-opbrengsten, 2.890.704 dollar opgehaald. Voor Double Fine was er slechts één game die meer dan een miljoen dollar heeft opgehaald. Nu zijn dat er al negen.

Nieuw logo voor Superman

Warner Bros. heeft een nieuw Superman logo onthuld. De reboot van het beroemde DC Comics stripverhaal wordt geregisseerd door Zack Snyder en heeft Henry Cavill als Clark Kent in de hoofdrol.

Man of Steel draait vanaf 13 juni 2013 in de Nederlandse bioscopen en heeft, naast Cavill, Diane Lane, Kevin Costner, Amy Adams, Laurence Fishburne, Michael Shannon, Russell Crowe en Julia Ormond in de belangrijkste rollen.

FOK!kers, wat vinden jullie van onderstaand logo?


Nieuw Superman logo voor film Man Of Steel. (foto: Warner Bros.)

Grote woede om politiemartelingen in Rusland

Het Russische Onderzoekscomité, het belangrijkste onderzoeksbureau in het land, heeft donderdag opnieuw aanklachten ingediend tegen politieagenten die verdacht worden van het martelen van gevangenen. Vier agenten uit de Siberische stad Novokoeznetsk zijn aangeklaagd voor de marteling met de dood tot gevolg van een gedetineerde, terwijl een agent in de stad Kazan, die al in hechtenis zit wegens marteling, een nieuwe aanklacht tegen zich hoorde uitspreken.

Slachtoffers en mensenrechtenactivisten zeggen dat de Russische politie geregeld gebruikmaakt van martelpraktijken om valse bekentenissen af te dwingen van mensen die zij willekeurig hebben opgepakt. Door president Dmitri Medvedev doorgevoerde hervormingen hebben volgens hen niets gedaan om dit soort misstanden te bestrijden.

Sergej Nazarov, een inwoner van Kazan, overleed eerder deze maand aan de verwondingen die hij opliep toen agenten hem zouden hebben verkracht met een champagnefles. Hij werd verdacht van het stelen van een mobiele telefoon. De woede over zijn dood was groot en landelijk weerklonk de roep om een drastische hervorming van de politiemacht, die door beschuldigingen van corruptie en wreedheden al langer in een kwaad daglicht staat.

De vier agenten in Novokoeznetsk worden verdacht van de dood van een gedetineerde. Die zou door verstikking om het leven zijn gekomen toen hem een gasmasker werd opgezet waarvan de luchttoevoer was afgesloten - een marteltechniek die volgens rechtengroepen vaker wordt toegepast binnen het Russische politiekorps.

In regelgeving voor de politie zijn quota opgenomen voor opgeloste misdrijven waaraan agenten moeten voldoen. Hierdoor worden agenten aangemoedigd willekeurige arrestaties te verrichten en arrestanten valse bekentenissen te ontfutselen om hun streefcijfers te halen. Hun kennis van wrede ondervragingstechnieken deden veel politiemensen op tijdens hun dienstjaren in Tsjetsjenië en andere roerige provincies in de Kaukasus.

Na het schandaal rond politiemartelingen in Kazan staken meer verhalen over politiewreedheden de kop op. Activisten dringen er daarom nog nadrukkelijker bij het Kremlin op aan regels die dit soort wreedheden in de hand werken te veranderen. Daarnaast willen zij dat minister van binnenlandse zaken Rasjid Noergalijev zijn ontslag krijgt aangezegd, het politiekorps wordt gezuiverd en een onderzoek wordt ingesteld naar misdrijven door agenten.

Dries Roelvink gaat voor eigen tv-programma

Dries Roelvink wil een eigen tv-show. De 53-jarige volkszanger zegt al een aardig idee voor een programma te hebben bedacht.

"Ik loop wel met een idee rond", zei hij donderdagavond in Shownieuws. "Een format waarvan ik denk: dat ga ik eens aan een producent laten zien. En wie weet wat er uit voortvloeit."

De volkszanger was de afgelopen jaren te zien als deelnemer in de programma's Ranking the Stars en Sterren Dansen op het IJs. In 2005 had hij een eigen reallifesoap op AT5, de Amsterdamse tv-zender waar hij donderdag fungeerde als gasthoofdredacteur.

'Zelfmoord wegens bangalijst is bullshit'

De zelfdoding van een 13-jarig meisje uit Pijnacker zou in tegenstelling tot eerdere beweringen niet het gevolg zijn van een vermelding op een zogenoemde bangalijst. "Allemaal bullshit",  luidt een bericht. De echte redenen voor de trieste daad zijn een raadsel, maar moeten waarschijnlijk eerder gezocht worden bij problemen thuis en op school.

Het meisje heeft voor haar dood nog diverse berichtjes verzonden via Twitter. Zelf noemt ze daar nergens een bangalijst. Wel schets ze een beeld van zichzelf van een typische puber. Het ene moment vrolijk, dan weer neerslachtig. Over school schrijft ze: "Leren lukt niet meer." Een goede vriend van haar meldt: "Voor de duidelijkheid, ze had meerdere problemen en die bangalijst is onzin."

Smaad en laster
Een bangalijst is een fenomeen dat sinds kort de kop op steekt onder jongeren. Scholieren sturen deze lijstjes, waarin een top tien van meisjes staat die volgens hen de grootste sletten zijn, aan elkaar door via social media. Het verspreiden van dit soort lijsten valt volgens de wet onder smaad en laster en is dus strafbaar. Meisjes die op een dergelijke lijst genoemd worden, worden door de politie dan ook verzocht aangifte te doen, liefst voorzien van zo veel mogelijk bewijsmateriaal.

De politie heeft een twitteraar gearresteerd nadat deze een misplaatste grap over het incident maakte. Onder de naam Hans Wiegel Jr. schreef hij: "Even mijn bangalijst updaten. Iemand viel af." Deze man laat weten zes uur op het politiebureau te hebben doorgebracht, wegens mogelijke betrokkenheid. Ook werden zijn computers in beslag genomen. Na zijn vrijlating verontschuldigde hij zich voor de 'grap'.

SCP: Nederlanders somber over toekomst

De Nederlandse bevolking is somber over de toekomst. Van alle Nederlanders vindt 67 procent dat het de verkeerde kant opgaat met het land, slechts 21 procent is tevreden met de huidige koers. Daarnaast verwacht zo'n 65 procent dat de economie verder zal stagneren, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De stemming van de gemiddelde Nederlander is aanzienlijk verslechterd sinds vorig jaar, staat in het rapport Continu Onderzoek Burgerperspectieven. Was in 2011 driekwart (73 procent) van de bevolking nog tevreden over de economie, nu is dat zestig procent.

Opvallend is dat mensen een stuk meer tevreden zijn over hun eigen situatie. Ongeveer 89 procent is positief gestemd over de eigen gezondheid en 82 procent is te spreken over zijn of haar financiële situatie. "Dat geeft steun aan het idee van een typisch Nederlands 'met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht'-syndroom", aldus het SCP.

Er wordt ook negatiever gedacht over de politiek. Iets minder dan de helft van de bevolking, 48 procent, is dit jaar te spreken over Den Haag, tegenover 55 procent vorig jaar.

Het huidige kabinet krijgt de steun van een minieme meerderheid, 51 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in Rutte-I. Iets meer mensen zijn te spreken over de Tweede Kamer, zo'n 56 procent.

Het SCP vroeg mensen ook wat volgens hen het belangrijkste probleem is in Nederland. Het meest wordt geklaagd over de manier waarop met elkaar wordt omgegaan. De meeste mensen hopen in 2012 op meer verdraagzaamheid en socialer gedrag. Het behoud van sociale voorzieningen voor ouderen, zoals de AOW, staat op de tweede plaats. De roep om minder oorlog en terrorisme rondt het wensenlijstje voor 2012 af.

Opvallend genoeg komen economische kwesties, zoals het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het verminderen van de werkloosheid pas terug op plaats zes en zeven. Dat is niettemin een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen ze niet eens in de top tien voorkwamen.

De prioriteiten van PVV-stemmers wijken het meeste af van de norm. PVV'ers zijn vooral bezorgd over immigratie, integratie en veiligheid. Ook willen zij dat er fors wordt bezuinigd wordt op bijvoorbeeld de integratie van minderheden.

Lageropgeleiden zonder werk en jonge hogeropgeleiden met werk denken radicaal anders over een aantal kwesties, aldus het SCP. Nog geen kwart van de werkloze lageropgeleiden vindt de multiculturele samenleving een verrijking, tegenover 60 procent van de hogeropgeleiden mét werk. Iets meer dan twee op de tien lageropgeleiden is te spreken over de Europese Unie, bij hogeropgeleiden is dat zeker 64 procent.

De trend van pessimisme in Nederland strookt met die in andere Europese landen. Zo is in Frankrijk 15 procent van de bevolking pessimistisch gestemd en ziet slechts zeven procent van de Grieken de toekomst positief in.

Duitser overlijdt in ziekenhuis na aanhouding

Een 23-jarige man uit Duitsland die eerder deze week werd aangehouden op een camping in Assen, is donderdag in het Universitair Medisch Centrum Groningen overleden. Dat meldt de Groningse politie.

De man werd dinsdag aangehouden omdat hij door het lint ging en in een caravan op de camping aan de Wittezomer alles kort en klein sloeg. De man was nauwelijks aanspreekbaar en had meerdere verwondingen.

Toen de agenten de Duitser onder controle hadden, werd hij plotseling onwel. De man werd naar het UMCG gebracht, waar hij donderdag overleed. De zaak is overgedragen aan de Rijksrecherche.

Bobby Brown vervolgd voor dronkenmansrit

Bobby Brown wordt vervolgd wegens rijden onder invloed. De 43-jarige zanger en ex-man van Whitney Houston werd maandag gearresteerd, omdat hij met een slok op achter het stuur zat. Hij kan een celstraf van maximaal zes maanden krijgen.

De auto van Brown werd in Los Angeles aan de kant gezet, omdat hij reed terwijl hij met zijn telefoon in de hand aan het bellen was. Na een blaastest bleek de zanger bovendien te veel alcohol te hebben genuttigd, waarop hij werd ingerekend. Brown werd na een paar uur in de cel weer op vrije voeten gesteld.

Inmiddels is duidelijk dat de zanger ook achter het stuur zat zonder geldig rijbewijs. De advocaat van Brown liet woensdag weten dat hij in ieder geval 'niet roekeloos' reed. Hij moet 16 april voor de rechter verschijnen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.