'Atsma knoeit met kosten statiegeldfles'

bennootje

Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) spiegelt de kosten van het statiegeldsysteem onjuist voor. Dat stelt statiegeldsysteemleverancier Tomra in een brief aan de staatssecretaris. Een woordvoerder van Atsma wijst de beschuldigingen van de hand.

Atsma schreef begin deze maand aan de Tweede Kamer dat het inzamelen van een plastic fles via het statiegeldsysteem zes cent per fles kost. Via de algemene inzameling van plastic zouden de kosten anderhalve cent per fles bedragen. De volgens hem hoge kosten waren voor Atsma een argument om het statiegeldsysteem per 2014 af te schaffen.

Volgens Tomra, dat veruit de meeste Nederlandse statiegeldflessen verwerkt, weegt Atsma hierbij echter alleen de cijfers mee die hem goed uitkomen. "Op de cijfers van Atsma is veel af te dingen", stelt een woordvoerder. Het oorspronkelijk Noorse bedrijf vreest voor de driehonderd arbeidsplaatsen bij het bedrijf als de plannen van Atsma doorgaan.

Tomra stelt dat de inzamelkosten van een petfles met statiegeld niet zes maar vier cent kost. De inzamelkosten van het algemene plasticsysteem zijn daarnaast 'zwaar onderschat', schrijft het bedrijf aan de staatssecretaris. De kosten hiervan komen boven de vier cent uit, stelt Tomra.

Daarnaast zijn de opbrengsten van het statiegeldsysteem volgens Tomra niet meegenomen. Het plastic van het statiegeldsysteem levert per ton plastic 750 euro op, dat uit het algemene inzamelsysteem slechts 250 euro. Per fles komt dat neer op twee cent meer opbrengst. "Als je bovendien het - weliswaar moeilijk te berekenen - milieuvoordeel meeneemt is het statiegeldsysteem juist goedkoper."

Een woordvoerder van de minister wijst erop dat Atsma de cijfers uit een onafhankelijk rapport heeft van Wageningen University. Tomra is bovendien een belanghebbende partij, stelt de zegsman, omdat het bedrijf mogelijk veel inkomsten verliest. "Het huidige inzamelsysteem van plastic wordt steeds efficiënter", stelt hij. "Het gerecyclede plastic wordt bovendien steeds hoogwaardiger waardoor er meer geld voor wordt betaald."

Atsma heeft met de supermarkten afgesproken dat het systeem wordt afgeschaft, als zij met de gemeenten een akkoord weten te bereiken over de bekostiging van de inzameling van het extra plastic. "Voor het ophalen van zwerfafval krijgen de gemeenten als het goed is ook een vergoeding", aldus de woordvoerder.