AzG trekt aan alarmbel over tuberculose

Redactie

Artsen zonder Grenzen (AzG) roept de Nederlandse regering op meer te doen in de strijd tegen tuberculose. De wereldwijde crisis rond de infectie neemt alarmerende vormen aan, zegt de organisatie dinsdag.

De Nederlandse overheid verlaagt sinds 2009 de bijdrage aan het Global Fund, een doorgeefluik voor subsidies aan nationale programma's tegen onder meer tuberculose. Werd in 2008 werd nog tachtig miljoen euro bijgedragen, vorig jaar bedroeg de bijdrage nog slechts 55 miljoen.

De hulporganisatie is daar niet blij mee. "Juist nu moet de Nederlandse regering haar bijdrage aan tuberculosebestrijding op peil houden", zegt directeur Arjan Hehenkamp. "Er zal de komende jaren veel geld nodig zijn voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelopties en om programma's uit te breiden."

Vooral de gevaarlijke multiresistente tuberculose zorgt volgens AzG voor veel problemen. Alleen met een dure en ingrijpende kuur van maximaal twee jaar is een patiënt te genezen. "In bijvoorbeeld India en Zuid-Afrika zien we dat die variant ongecontroleerd oprukt", licht de organisatie toe. "Zonder daadkrachtige actie ontstaat daar een bijna niet te bestrijden epidemie."