FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 maart 2012

Brandstichters gebruiken levensgevaarlijke stof

Bij een aangestoken autobrand in Sittard is woensdag de levensgevaarlijke stof thermiet gebruikt. De temperatuur van de stof kan bij ontbranding oplopen tot boven de 2500 graden. Bij de brand op parkeerplaats De Gats raakte een BMW zwaar beschadigd, meldt de politie. Niemand raakte gewond.

Op de motorkap van de auto was een bloempot met thermiet gezet. Er werd een elektrische ontsteking gebruikt voor de geïmproviseerde brandbom. De politie weet niet wie achter de brand zit.

Thermiet is een mengsel van metaalpoeder en metaaloxide. Het blussen met water kan volgens de politie grote vuurballen opleveren.

Harry Potter-website volgende maand online

De Harry Potter-website van schrijfster J.K. Rowling gaat in april online. Aanvankelijk zou Pottermore in oktober worden gelanceerd, maar toen was de website nog niet klaar voor de miljoenen gebruikers die het naar verwachting aan zal trekken, zo staat in een verklaring op de site.

Op Pottermore kunnen liefhebbers van de tovenaarsserie elkaar ontmoeten in een interactieve wereld en spellen spelen. Ook zijn via de site de Potter-boeken voor het eerst te bestellen in de vorm van een e-book en komt er een encyclopedie met veel nieuwe weetjes over de personages.

De zeven Harry Potter-boeken zijn wereldwijd meer dan 450 miljoen keer gekocht. Het eerste deel van de reeks verscheen eind jaren negentig. Rowling werd door de boeken over de jonge tovenaar een van de rijkste vrouwen ter wereld.

Het laatste boek uit de serie, Harry Potter en de Relieken van de Dood, stamt uit 2007. De laatste op de boekenserie gebaseerde film kwam vorig jaar uit.

Militair vast voor diefstallen op kazerne

Een 22-jarige militair uit Rotterdam is woensdag aangehouden voor meerdere diefstallen op de kazerne in Schaarsbergen. Hij zou onder meer laptops, telefoons en computerspellen hebben gestolen, meldt de marechaussee donderdag. Bij de man werden ook oefenmunitie en rookgranaten van defensie aangetroffen.

De marechaussee begon eind vorig jaar met een onderzoek toen er meerdere aangiften van diefstal waren binnengekomen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Stevens woedend: "Blunder van het jaar"

Huub Stevens begrijpt helemaal niets van de beslissing van arbiter Craig Thomson om FC Twente een strafschop toe te kennen. De trainer van Schalke 04 is woedend. Schalke kreeg na ruim een uur spelen een strafschop tegen, nadat Joel Matip Luuk de Jong leek neer te leggen in het strafschopgebied.

In de herhaling bleek dat de beslissing van de arbiter discutabel was. Schalke verloor de wedstrijd uiteindelijk met 1-0. Stevens is woedend. "Het was ronduit belachelijk", foeterde hij na afloop tegenover diverse aanwezige media. "Moeten we dan nog meer arbiters in en rond het veld neerzetten? Een stuk of acht misschien? De zes die er nu staan is kennelijk niet genoeg."

De Nederlander vervolgde: "Onze verdediger Matip raakte De Jong niet eens. Hij krijgt nog rood ook. Dat betekent dat we hem over een week missen. Dit slaat helemaal nergens op. De blunder van het jaar."

[PL darts] Wade verslaat Van Barneveld, zeges voor Taylor en Painter

In Brighton vond de vijfde speelronde plaats van de Premier League Darts. Raymond van Barneveld verloor van James Wade. Verder waren er overwinningen voor Kevin Painter, Phil Taylor en Simon Whitlock

 De avond werd geopend door de de debutanten Kevin Painter en Andy Hamilton. Hamilton stond in de break nog met 2-4 voor. Na de pause echter kwam The Artist op stoom, hij pakte vijf legs waarvan twee met een 100+ finish. Het werd uiteindelijk 8-5 voor Painter. 

De tweede partij ging tussen Phil Taylor en Gary Anderson, de nummers één en twee in de stand. The Power had geen kind aan The Flying Scotsman, het werd 8-1. Taylor gooide gemiddeld 99,8 vanavond. Het is voor het eerst deze Premier League dat hij onder de honderd punten gemiddeld gooide. 

James Wade en Raymond van Barneveld mochten als derde het podium betreden. Barney misste veel dubbels en Wade gooide die wel raak. Met onderandere een 98, 110 en een 154 finish voor The Machine stond het 5-1 tijdens de break.  Na de pauze ging de darter uit Aldershot door met een 11-darter. Barney profiteerde van een aantal mindere legs van Wade en trok de stand naar 6-4. De overige legs gingen met de pijlen mee en met 8-6 wint Wade zijn tweede partij op een rij. 

De avond werd afgesloten door Simon Whitlock en Adrian Lewis. In de zesde leg brak The Wizard Jackpot en ging met een 4-2 voorsprong de pauze in. Deze voorsprong werd niet meer weggeven en Whitlock won met 8-4. Volgende week verhuist het circus naar Glasgow. 

Uitslagen

Speler Speler Uitslag
Kevin Painter Andy Hamilton 8-5
Phil Taylor Gary Anderson 8-1
James Wade Raymond van Barneveld 8-6
Simon Whitlock Adrian Lewis 8-4

Stand

# Speler Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Legs voor Legs tegen Legsaldo
1 Phil Taylor 5 4 1 0 9 39 21 18
2 Gary Anderson 5 3 0 2 6 31 24 7
3 Kevin Painter 5 3 0 2 6 35 30 5
4 Simon Whitlock 5 2 1 2 5 30 31 -1
5 Raymond van Barneveld 5 1 2 3 4 32 36 -4
6 James Wade 5 2 0 3 4 30 36 -6
7 Andy Hamilton 5 1 1 3 3 28 36 -8
8 Adrian Lewis 5 1 1 3 3 26 37 -11

Programma

Week 6 - 15 maart SECC, Glasgow
James Wade Adrian Lewis
Gary Anderson Simon Whitlock
Phil Taylor Andy Hamilton
Raymond van Barneveld Kevin Painter

Relatie Eva Longoria en Eduardo Cruz voorbij

Eva Longoria en Eduardo Cruz hebben een punt achter hun relatie gezet. De actrice en de zanger waren ongeveer een jaar bij elkaar. "Het was een gezamenlijke beslissing."

"Ze blijven vrienden", vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse blad Us Weekly. De 27-jarige Cruz, de jongere broer van actrice Penelope Cruz, zou inmiddels terug zijn naar zijn geboortestad Madrid. De 36-jarige Longoria vindt volgens de bron afleiding in haar werk. "Ze richt zich nu op het einde van Desperate Housewives." De serie houdt er dit jaar na acht seizoenen mee op.

Cruz en Longoria waren sinds vorig jaar februari bij elkaar. Eerder was de actrice getrouwd met basketballer Tony Parker. Aan dat huwelijk kwam een einde door vermeend overspel van Parker.

[EL] Uitslagen achtste finales (08/03/2012)

Vanavond werden de heenwedstrijden afgewerkt in de achtste finales van de Europa League. PSV, FC Twente en AZ kwamen allen in actie. Hieronder de uitslagen. De returns worden volgende week afgewerkt.

Uitslagen achtste finales Europa League:

Atlético Madrid (Spa) - Besiktas (Tur) 3-1
24' Salvio 1-0
27' Salvio 2-0
37' Adrian 3-0
53' Simao 3-1

FC Twente (Ned) - Schalke 04 (Dui) 1-0
60' Matip (Schalke 04)
61' De Jong (pen.) 1-0

Metalist Kharkiv (Oek) - Olympiakos Piraeus (Gri) 0-1
50' Torrijos 0-1

Sporting Lissabon (Por) - Manchester City (Eng) 1-0
51' Xandao 1-0

AZ Alkmaar (Ned) - Udinese (Ita) 2-0
63' Martens 1-0
84' Falkenburg 2-0

Manchester United (Eng) - Athletic Bilbao (Spa) 2-3
22' Rooney 1-0
44' Llorente 1-1
72' Marcos 1-2
90' Muniain 1-3
90' Rooney (pen.) 2-3

Standard Luik (Bel) - Hannover 96 (Dui) 2-2
22' Stindl (pen.) 0-1
27' Buyens 1-1
30' Tchité 2-1
56' Diouf 2-2

Valencia (Spa) - PSV Eindhoven (Ned) 4-2
11' Ruiz 1-0
13' Soldado 2-0
43' Soldado (pen.) 3-0
56' Piatti 4-0
83' Toivonen (pen.) 4-1
90' Wijnaldum 4-2

[EL] Uitslag AZ - Udinese

AZ heeft het eerste duel tegen Udinese in de achtste finales van de Europa League met 2-0 gewonnen. In het eigen stadion in Alkmaar scoorden Martens en Falkenburg de doelpunten, waardoor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek volgende week in Udine goede kansen heeft om verder te gaan.

AZ was in het begin van de wedstrijd de bovenliggende partij, al kreeg Udinese via Asamoah wel de eerste grote kans. De Alkmaarders zetten de Italianen stevig onder druk en kregen via Elm, Martens en Holman vele kansen, maar doelman Handanovic en zijn verdediging hielden met veel moeite de nul vast.

Na 35 minuten kwam Udinese er plots uit en kreeg twee grote kansen, maar Esteban keerde goed, waardoor de stand bij rust 0-0 was. In het eerste deel van de tweede helft was Udinese de bovenliggende partij en kreeg onder meer via Pasquale een grote kans, maar hij schoot naast. Nog geen minuut later wist AZ via Martens wel te scoren na een soepel uitgevoerde aanval.

Udinese ging op zoek naar de gelijkmaker en schoot via Ferronetti maar net over de kruising. Di Natale werd door de Italianen nog gebracht, maar het was Falkenburg die voor AZ de 2-0 aantekende. Moisander was even daarvoor ook al dicht bij een treffer geweest. Waar Udinese moest komen was het AZ dat via wederom Falkenburg en Altidore nog grote kansen kreeg, maar het bleef 2-0.

AZ

2 - 0

Udinese

 63' Martens
 84' Falkenburg
 
 
 Gele kaart: Elm (AZ), Domizzi, Pazienza, Danilo (Udinese)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 12.579
Arbiter: Borbalán (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
Poulsen
Elm
Martens (Falkenburg/78)
Maher
Beerens (Gudmundsson/74)
Altidore
Holman (Ortíz/86)
  S.Handanovic
Benatia
Danilo
Domizzi
Ferronetti
Pinzi
Pazienza
Asamoah
Pasquale (Di Natale/80)
Floro Flores
Armero

[EL] Uitslag Valencia - PSV

Vier dagen na de pijnlijke 2-6 nederlaag tegen FC Twente heeft PSV weer een domper moeten incasseren. In de eerste wedstrijd van de achtste finale van de Europa League verloor de ploeg met 4-2 van het Spaanse Valencia en lijkt hun rol in Europa uitgespeeld, al had het nog een stuk erger kunnen zijn.

Bij rust leek het al onmogelijk voor PSV om nog de kwartfinale te bereiken. Het werd grotendeels weggespeeld door de Spanjaarden en het moest al drie goals incasseren. Eerst kopte Ruiz een voorzet achter Isaksson, die later een te houden bal van Soldado in de goal zag verdwijnen. Vlak voor rust zorgde een discutabele penalty van diezelfde Solado voor de 3-0 ruststand.


Soldado scoorde twee keer. (Foto: Pro Shots)

Ook na rust kon PSV nauwelijks iets inbrengen tegen Valencia, dat desondanks de Eindhovenaren wel iets meer richting hun helft lieten komen. Het gewenste effect had dit niet voor PSV, want uit een snelle aanval kon Piatti de 4-0 binnenwerken. Daarna gebeurde er lange tijd weinig, todat PSV de kans kreeg om in ieder geval de keer te redden toen Strootman in de zestien meter op de grond werd gelegd.

De strafschop werd door aanvoerder Toivonen nog binnengewerkt. Valencia dacht er al te zijn, maar in de slotminuut wist PSV zelfs nog een goal te maken via Wijnaldum. Hierdoor werd de score toch nog een stuk dragelijker voor de Eiindhovenaren, maar zal het nog een lastige klus hebben om de kwartfinale te bereiken.

Valencia CF

4 - 2

PSV

 11' Víctor Ruiz
 13' Soldado
 43' Soldado(pen)
 56' Piatti
   83' Toivonen (pen) 
90' Wijnaldum
 
 Gele kaart: Rami, Barragán, Soldado (Valencia), Mertens, Pieters (PSV)
 
Stadion: Estádio Mestalla, Valencia
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Gräfe (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Diego Alves
Barragán
Costa (Rami/24)
Víctor Ruiz
Mathieu
Pablo
Parejo
Jonas (Bernat/71)
Albelda
Piatti
Soldado (Aduriz/76)
  Isaksson
Manolev
Marcelo
Derijck
Willems (Pieters/34)
Strootman
Toivonen
Hutchinson
Labyad
Matavz (Lens/67)
Mertens (Wijnaldum/76)

Nepkardinaal meldt dood paus op Twitter

Iemand die zich voordeed als de tweede man van het Vaticaan heeft donderdagavond op Twitter gemeld dat paus Benedictus XVI was overleden. De aankondiging van 'kardinaal Tarcisio Bertone' verspreidde zich snel over het netwerk. Het Vaticaan moest met een officiële ontkenning komen.

De zogenaamde Bertone meldde iets na 19 uur in het Italiaans: "De Heilige Vader, Zijne Heiligheid Benedictus XVI, is hedenmiddag onverwacht overleden. Wij maken dit bekend met pijn en ontsteltenis." Het bericht werd gevolgd door vertalingen in het Spaans, Engels en Frans. Bij het profiel stond dat het ging om een 'Official Twitter Account'. Mogelijk hebben andere twitteraars zich daardoor op het verkeerde been laten zetten.

McClaren: "Hier hadden we vooraf voor getekend"

FC Twente-trainer Steve McClaren sprak na de overwinning op Schalke 04 van een mooi resultaat. De oefenmeester zag zijn club met 1-0 winnen na een benutte penalty van Luuk de Jong.

"Hier hadden we vooraf voor getekend. Zelf scoren, geen treffer tegen. Internationaal is dat heel mooi. Natuurlijk hebben we nog een zware uitwedstrijd voor de boeg. Ik denk dat beide teams nu evenveel kans hebben om verder te komen", vertelde de Engelsman.

McClaren was vooral tevreden over het verloop van het eerste bedrijf. "We hebben een aantal mooie kansen gehad. Jammer dat er niet een inging. Dat had er wellicht nog net iets meer ingezeten."

Kuerten krijgt plek in Tennis Hall of Fame

Oud-tennisser Gustavo Kuerten wordt opgenomen in de International Tennis Hall of Fame. Dat werd donderdag tijdens een persconferentie in São Paulo bekendgemaakt. De Hall of Fame in de Verenigde Staten bestaat uit meer dan tweehonderd oud-tennissers en andere personen die veel voor de sport betekend hebben.

Kuerten is voormalig nummer één van de wereld en drievoudig winnaar van Roland Garros. Hij beëindigde zijn loopbaan in 2008. "Ik moet bekennen dat ik in mijn eerste jaren als tennisser niet van het bestaan van de Hall of Fame af wist", zegt de Braziliaan. "Nu weet ik hoe belangrijk het is."

De 35-jarige Kuerten is momenteel druk bezig om de ATP World Tour Finals in 2014 naar Brazilië te halen. Hij voert daarover op korte termijn gesprekken met ATP-voorzitter Brad Drewett.

Gezinnen vaker naar crisisopvang

Gezinnen met kinderen kloppen steeds vaker aan bij de crisisopvang. Het merendeel van deze gezinnen, die vaak op bijstandsniveau leven, is door de armoedegrens gezakt en kan de huur of hypotheek niet meer betalen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Vereniging Federatie Opvang, waarbij 48 organisaties voor crisisopvang zijn aangesloten.

De opvang kan de groeiende vraag niet aan en moet steeds meer gezinnen weigeren, blijkt uit de quickscan van de federatie. Gezinnen met kinderen dreigen hierdoor voor langere tijd op straat terecht te komen. Gezinnen blijven ook langer in de opvang hangen. In de meeste gevallen gaat het om gescheiden jonge vrouwen met kinderen.

Het probleem speelt al langer, maar wordt volgens de organisatie ernstiger. Uit het beeld over 2010 bleek voor het eerst dat het aantal kinderen dat wordt meegenomen naar de opvang is gestegen, van 2175 naar 2591.

De federatie doet een aantal aanbevelingen om het tij te keren. Zo zouden gemeenten beter in de gaten moeten houden hoe het gaat met mensen in de bijstand en voorkomen dat zij in de financiële afgrond terechtkomen. Corporaties, energiebedrijven, hypotheekbanken, schuldhulpverlening, politie en jeugdzorg moeten hierbij worden betrokken.

Bij relatieproblemen waardoor gezinnen uiteenvallen, zou eerder hulp moeten worden geboden. Preventief ingrijpen is veel goedkoper en effectiever dan huisuitzetting, crisisopvang en herhuisvesting, is de gedachte. Ook zou de regeling voor (bijzondere) bijstand aan jonge moeders soepeler moeten worden gehanteerd. Verder moet vaker goedkope huisvesting beschikbaar worden gesteld voor de periode na de opvang.

Het tv-programma De Vijde Dag besteedde donderdag aandacht aan de kwestie. Kamerleden van de SP en GroenLinks zeggen daarin dat ze de kwestie aan de orde willen stellen bij staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA). De Tweede Kamer debatteert volgende week met haar over maatschappelijke opvang.

Nieuw logo voor Universal

In 2012 viert Universal zijn honderdste verjaardag, een mijlpaal die herdacht wordt met een één jaar durende viering die de rijke filmgeschiedenis van de filmstudio in de kijker zet. De inspiratie wordt gehaald uit de enorm rijke en gevarieerde verzameling van Universal-films, waarvan er verschillende in de loop van dit jaar een speciale behandeling krijgen.

Op 30 april 1912 diende de Universal Film Manufacturing Company de aanvraagakte voor de oprichting van een naamloze vennootschap in bij de staat New York. In 1915 werd vervolgens Universal City, 's werelds grootste voorziening voor filmproductie, voor geopend verklaard. Honderd jaar lang gold Universal als thuishaven voor enkele grote cineasten aller tijden, zoals Alfred Hitchkock, Steven Spielberg, Robert Zemeckis, Ron Howard en Peter Jackson. De studio heeft films gemaakt die miljoenen mensen diep geraakt hebben.

Een belangrijk onderdeel van dit honderdjarig bestaan is ongetwijfeld de restauratie van dertien van de populairste films van de studio, waaronder To Kill a Mockingbird, All Quiet on the Western Front, Jaws, The Sting, Out of Africa, Frankenstein en Schindler's List. Op 28 maart zal om te beginnen To Kill a Mockingbird opnieuw worden uitgebracht die dan ook voor het eerst op Blu-ray zal verschijnen.

Universal zal verder uitpakken met een opgefriste versie van het bewegende filmlogo. Dit logo zal voor het eerst te zien zijn bij de bioscooppremière van Dr. Seuss' The Lorax.

Bekijk hieronder het oude en nieuwe logo.

Oud logo Universal

Nieuw logo Universal

Mancini: "Verdienden niet om te verliezen"

Roberto Mancini zag Manchester City vanavond nipt onderuit gaan bij Sporting CP (1-0). De Italiaan vond dat zijn ploeg te weinig had gekregen.

Sporting had aan een fraaie hakbal van Xandao voldoende om de Engelsen op een kleine nederlaag te trakteren. City moet daardoor komende week nog flink aan de bak om de kwartfinales van de Europa League te bereiken. Mancini kon zich niet vinden in het teleurstellende resultaat.

"Ik vond niet dat we het verdienden om te verliezen", zegt de Italiaanse oefenmeester na afloop van het duel tegen diverse aanwezige media. "We speelden niet goed, maar hadden wel kansen om te scoren. Dat lieten we echter na. Sporting had maar weinig kansen."

Toch heeft Mancini goede hoop voor de return in Manchester. "We hebben goede kansen om door te gaan. In Manchester zal het een hele andere wedstrijd zijn. Als we daar kansen krijgen om te scoren, zullen we die maken."

Publiceren Mein Kampf blijft verboden

De Britse uitgever Peter McGee mag in Duitsland geen uittreksels uit het beruchte boek Mein Kampf van Adolf Hitler publiceren. Dat heeft een rechtbank in München donderdag bepaald.

Volgens de rechtbank schenden de uittreksels het auteursrecht dat in handen is van de Duitse deelstaat Beieren. De deelstaat kreeg na de Tweede Wereldoorlog het auteursrecht in handen en heeft sindsdien met succes voorkomen dat Mein Kampf in Duitsland werd uitgegeven.

Uitgever McGee stelde eerder voor om drie delen van zestien pagina's van Mein Kampf uit te geven, vergezeld van een kritisch commentaar. De uitgave zou een bijlage moeten worden bij weekblad Zeitungszeugen, dat kranten uit de nazi-periode afdrukt, voorzien van commentaar door deskundigen. In januari verbood de rechter dit reeds en dit verbod werd donderdag nog eens bevestigd.

Soa-doe-het-zelftesten schieten ernstig tekort

Doe-het-zelftesten voor soa's voldoen in 76 procent van de gevallen niet aan de wettelijke eisen. Ook is de kans groot dat de uitslag niet klopt of verkeerd wordt geïnterpreteerd. Dat staat in een donderdag gepubliceerd rapport van Soa Aids Nederland. De organisatie ontraadt dan ook voorlopig het gebruik van de doe-het-zelftesten.

Soa Aids Nederland testte zeventien doe-het-zelftesten die in de winkel liggen of via internet besteld kunnen worden. Van de onderzochte testen voldeden er dertien niet aan de wettelijke eisen. Zo zat er niet altijd een bijsluiter bij, net als een verpakking.

Ook was over de meeste testen geen wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd. Bij slechts een van de testen kon de methodologie worden achterhaald. De resultaten van die test bieden geen zekerheid, en waren moeilijk te interpreteren, licht een woordvoerder van Soa Aids Nederland toe.

Bijna de helft van de testen heeft geen CE-keurmerk, waardoor ze niet in Europa mogen worden verkocht. Soa Aids Nederland wil dat een keurmerk voor de testen wordt ingesteld.

Het feit dat de testen een verkeerde uitslag kunnen geven is volgens Soa Aids Nederland niet alleen gevaarlijk voor de persoon die de test doet, maar ook voor de volksgezondheid. Gebruikers kunnen immers denken geen geslachtsziekte te hebben terwijl dat wel het geval is, met alle gevolgen van dien.

Naast de hoge foutmarge bij de testen schort het ook aan informatie. Vragen als hoelang je moet wachten na onbeschermde seks voordat je de test kunt doen, of wat te doen als de test aangeeft dat je een soa hebt, worden vaak niet beantwoord.

De organisatie adviseert mensen voor soatesten bij hun huisarts of een polikliniek aan te kloppen. Ook wil Soa Aids Nederland dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg strengere eisen opstelt voor de doe-het-zelftesten.

Bleiswijkse (27) steekt ex in rug

In Bleiswijk is vanavond een 27-jarige vrouw aangehouden op verdenking van het neersteken van haar ex-echtgenoot. Rond 20.00 uur werd er bij de politie een melding gedaan van een steekpartij op de parkeerplaats aan de Hazenweg in Bleiswijk.

Ter plaatse troffen de agenten een 27-jarige man uit Bleiswijk aan. Hij bleek enkele keren met een mes in zijn rug gestoken te zijn. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht en is buiten levensgevaar. De vrouw is in haar eigen woning aangehouden en naar het politiebureau gebracht voor verhoor.

Groothuis tegen Nuis op 1.500 meter

Stefan Groothuis zal het morgen bij de wereldbekerfinale schaatsen in Berlijn op de 1.500 meter op moeten nemen tegen Kjeld Nuis. Beide Nederlanders komen op basis van hun plaatsen in het wereldbekerklassement uit in de voorlaatste race.

De laatste race zal gaan tussen de Amerikaanse klassementsleider Shani Davis en de Noor Havard Bökko. Mark Tuitert zal het in de achtste rit op gaan nemen tegen de Pool Konrad Niedzwiedzki. Twee ritten eerder rijdt Sjoerd de Vries tegen een andere Pool Zbigniew Brodka, terwijl Koen Verweij de Belg Bart Swings als tegenstander heeft.

De vrouwen komen in actie op de 3.000 meter. De Tsjechische wereldbekerwinnares Martina Sablikova zal het in de laatste rit op gaan nemen tegen de Duitse Claudia Pechstein. Een rit eerder rijdt Diane Valkenburg tegen de Duitse Duitse Stephanie Beckert, terwijl in rit acht Ireen Wüst de Canadese Cindy Klassen tegenkomt. Ook Annouk van der Weijden, Jorien Voorhuis en Marije Joling zullen nog in actie komen.

Daarnaast staan er morgen de 500 meters voor de mannen en de vrouwen op het programma. Bij de mannen staat Tucker Fredericks bovenaan in het klassement. Hij heeft een voorsprong van 99 punten op zijn naaste belager Joji Kato. Bij de vrouwen strijden de Duitse Jenny Wolf (674 punten), de Chinese Yu Jing (660) en de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa (650) om de zege in het eindklassement. De Nederlanders staan in beide klassementen niet bij de eersten.

Vanaf september 130 op bijna helft snelwegen

Op 45 procent van alle snelwegen in Nederland gaat de maximumsnelheid per 1 september omhoog naar 130 kilometer per uur. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) besloten, schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer. In sommige gevallen geldt de hogere snelheid alleen 's avonds of 's nachts.

Op ongeveer tien procent van de snelwegen gaat de snelheid later deze kabinetsperiode omhoog. Op de wegen waar nu al 130 mag worden gereden, blijft die snelheid gelden.

In november kondigde de bewindsvrouw nog aan dat de snelheid op bijna zestig procent van de snelwegen omhoog zou gaan, maar daar stak het CDA eind vorig jaar een stokje voor. De coalitiepartij eist dat op bepaalde plekken eerst wordt geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen.

Op in totaal 68 kilometer snelweg gaat de maximumsnelheid voorlopig niet omhoog vanwege de luchtkwaliteit, schreef Schultz vorige maand aan de Kamer. Dat is 2,7 procent van de wegen waar de bewindsvrouw een hogere snelheid wilde toestaan. Hier moeten eerst schermen worden aangelegd.

'Bestrijding piraterij erger dan piraterij'

Tijdens de Game Developers Conference in San Francisco heeft Markus "Notch" Persson, de ontwikkelaar van Minecraft, in een interview zijn mening gedeeld over het fenomeen piraterij. Volgens Persson gebruiken sommige mensen elk mogelijk excuus om het internet te ruïneren:

"Zelfs als iemand je spel een triljoen keer kopieert dan nog zal je er geen cent aan verliezen," zegt Notch. "Sommige mensen gebruiken dat om het internet te ruïneren."

Met deze uitspraak wordt er vermoed dat Persson het heeft over SOPA dat uiteindelijk is afgewezen in het Amerikaanse Congres. Volgens Persson zou geen enkel zinnig mens een voorstander zijn van SOPA. De Europese tegenhanger van SOPA, genaamd ACTA, stuit ook op hevig protest bij het grote publiek. Wat met ACTA zal gebeuren moet door een rechter beslist worden. 

Markus Persson zegt ook dat hij niet verkeerd begrepen wilt worden. Hij vindt piraterij nog steeds verkeerd maar het is de manier waarop. Hij vergelijkt het met je vriend een idioot noemen als hij iets doms doet. Persson beëindigt het interview door te zeggen dat piraterij nog steeds verkeerd is maar het is zoiets miniem dat je er geen aandacht aan mag schenken.

Markus "Notch" Persson ontvangt op 16 maart een BAFTA-prijs in Londen.

 

Markus "Notch" Persson

[EL] Uitslag FC Twente - Schalke 04

Vanavond stond de eerste wedstrijd tussen FC Twente en Schalke 04 in de achtste finales van de Europa League op het programma. De Tukkers wonnen de eerste ontmoeting met de Duitse ploeg met 1-0. Luuk de Jong wist een penalty, die hij zelf op discutabele wijze in de schoot geworpen kreeg, te benutten.

In de beginfase deelden beide ploegen elkaar een aantal kleine speldenprikjes uit. Pas halverwege de eerste helft viel de eerste grote kans te noteren. Jermaine Jenas miste, knullig balverlies van Wout Brama, echter van dichtbij. Aan de andere kant werden kopballetjes van Luuk de Jong en Nacer Chadli eenvoudig gekeerd. Leroy Fer liet een prachtige pass van Chadli in kansrijke positie van zijn voet schieten.

De tweede helft begon hetzelfde als de eerste, tot na een uur spelen het wedstrijdbeeld compleet veranderde. Luuk de Jong werd door Ola John diepgestuurd, struikelde over zijn eigen voeten en kreeg van de scheidsrechter een strafschop mee. Tot verbazing van iedereen kreeg Schalke-verdediger Matip de rode kaart. De Jong klaarde vervolgens zelf de klus door de bal snoeihard in het doel te schieten.

De Tukkers weigerden vervolgens om door te drukken en daardoor bleef het slechts 1-0 in de Grolsch Veste.

Karakteristieken:

FC Twente

1 - 0

Schalke 04

 61' L. de Jong(pen)
 
 
 Gele kaart: Janssen (FC Twente), Hildebrand, Escudero (Schalke 04)
 Rode kaart: Matip (60) (Schalke 04)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Thomson (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Cornelisse
Wisgerhof
Douglas
Rosales
Janssen (Bajrami/85)
Brama
Fer
Chadli
De Jong
O. John
  Hildebrand
Uchida
K. Papadopoulos
Matip
Fuchs
Hoger
Jones
Raúl (Escudero/90)
Holtby (Moritz/90)
Obasi (Draxler/82)
Marica

Pleidooi COC voor asiel voor Iraakse homo's

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moet stoppen homoseksuele, biseksuele, lesbische en transgender (LHBT) asielzoekers terug te sturen naar Irak. Dat stelt homobelangenorganisatie COC donderdag. Deze mensen zouden hun leven in Irak niet zeker zijn.

"De situatie in Irak is levensgevaarlijk en LHBT's worden er systematisch geconfronteerd met gruwelijkheden", zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. "De bescherming die Nederland momenteel biedt aan LHBT-asielzoekers uit Irak is volstrekt onvoldoende. Wij vragen minister Leers om hen als groep asiel te verlenen."

LHBT-asielzoekers moeten momenteel nog aantonen dat zij in hun land van herkomst persoonlijk gevaar lopen om uitzetting te vermijden. Voor Iran wordt een uitzondering gemaakt. LHBT-asielzoekers uit dat land hoeven enkel aan te tonen dat ze homoseksueel zijn. Het COC schat dat er momenteel vijf tot vijftien LHBT-asielzoekers in Nederland het risico lopen te worden teruggestuurd naar Irak.

Het COC krijgt bijval van onder meer de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), die donderdag een brandbrief aan minister Leers stuurde. Volgens HRW zijn in Irak speciale milities actief die jacht maken op LHBT's. Alleen in februari zouden al veertig homoseksuelen in Irak zijn vermoord, stelt HRW.

HRW meldde in 2009 al dat doodseskaders jacht maakten op LHBT's. Naar schatting zijn sinds 2003 zo'n 750 homoseksuelen in Irak omgebracht. Dodenlijsten met daarop de namen van homoseksuelen worden volgens HRW in Iraakse wijken opgehangen.

Jihl Nabaat al volgende week beschikbaar

De Jihl Nabaat-DLC voor Final Fantasy XIII-2 zal vanaf aanstaande dinsdag en woensdag te downloaden zijn via XBLA en PSN in Europa. De DLC zal voor XBLA zo'n 240 MSP kosten en via het PSN zo'n € 1,99.

Jihl Nabaat is de slechterik uit Final Fantasy XIII en zal nu ook te bevechten zijn in Final Fantasy XIII-2. Als je haar verslaat in het coliseum dan zal ze zich bij je groepje voegen en kan je haar in gevechten gebruiken.

Jihl

Redactie modeblad Jackie stapt op

De redactie van tijdschrift Jackie is opgestapt. De redacteuren waren het niet eens met de visie van hoofdredacteur Bastiaan van Schaik. Van Schaik volgde Eva Hoeke begin dit jaar op na het 'niggabitch'-incident.

"We zijn zelf opgestapt, we zijn niet ontslagen", reageert redacteur Wendy van Poorten in RTL Boulevard op berichten dat de redactie aan de kant is gezet door Van Schaik. Volgens Van Poorten ging het blad te veel de mode-kant op. "Bastiaans visie verschilt zo veel van wat wij gewend zijn", valt collega Stephanie Brandes haar bij. "Het is een verschil van inzicht en het matcht niet meer."

Van Schaik laat in een reactie weten op zoek te zijn naar een nieuwe redactie. "Ik heb schoon schip gemaakt, de koek was op", aldus de 42-jarige stylist.

Bastiaan van Schaik is sinds begin dit jaar werkzaam als hoofdredacteur bij Jackie. Hij volgde Eva Hoeke op, nadat zangeres Rihanna in het blad werd bestempeld als 'niggabitch'. Dat zorgde voor internationale ophef, waaronder bij Rihanna zelf, die via Twitter haar ongenoegen uitte.

Verdacht Pools zout bij Nederlandse bakker

Bij een Nederlandse bakker is een partij verdacht zout uit Polen aangetroffen. Voor zover de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft kunnen nagaan is dit de enige partij die is geleverd aan Nederland.

In Polen is strooizout verkocht als zout voor menselijke consumptie. Of de partij in Nederland strooizout is, is onduidelijk. Tot op heden zijn geen aanwijzingen dat er een risico is voor de gezondheid, laat de dienst donderdag weten. De Poolse autoriteiten onderzoeken nog of het zout gevaarlijk is.

Van de partij van vijfhonderd kilo was nog driehonderd kilo in de bakkerij aanwezig. Dat is in beslag genomen. De rest is in brood verwerkt. Om welke bakker het gaat is niet bekendgemaakt.

In Polen is het strooizout mogelijk verwerkt in zuurkool en zilveruitjes. Groentefabrikant HAK verklaart in een schriftelijke reactie dat in HAK-producten geen Pools (strooi)zout is en wordt verwerkt. Het bedrijf zegt uitsluitend consumptiezout te gebruiken, dat wordt geleverd door het Duitse Südsalz en door Frisia, dat productielocaties heeft in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje.

Najib Amhali in het geheim getrouwd

Najib Amhali is in het geheim getrouwd met zijn zwangere vriendin, haarstyliste Niama Le Boudoir. "We zijn op z'n Marokkaans getrouwd. Voor de wet, alleen het feest ontbrak", zegt de cabaretier tegen RTL Boulevard. De twee hebben sinds anderhalf jaar een relatie.

Volgens Amhali was het huwelijk een onvermijdelijke stap. "Ik kan bij mijn moeder niet aankomen met een zwangere vrouw zonder getrouwd te zijn", zegt de cabaretier. De twee vieren hun huwelijk op 5 april.

Amhali en zijn vrouw verwachten hun zoon in de zomer. Amhali is nog steeds overdonderd door het nieuws over de zwangerschap. "Ik kon het niet geloven, ik kan het nog steeds niet geloven." Niama heeft door de zwangerschap heel veel zin in melk. "Dat dronk ze eerst niet. Ik sleep de pakken melk aan, we hebben een koe thuis staan nu", grapt de cabaretier.

De 40-jarige cabaretier en zijn vriendin kennen elkaar al jaren, maar kregen pas begin vorig jaar een relatie. Amhali was al eens getrouwd maar dat huwelijk strandde in 2009.

Ferrari overlegt over nieuwe auto

Het Formule 1-team Ferrari is deze winter met de nieuwe auto nog niet waar het wil zijn. Mede omdat de testresultaten van de F2012 zijn tegengevallen hebben Luca di Montezemolo, Stefano Domenicali, Pat Fry en de belangrijkste engineers overleg gevoerd over de te volgen koers.

"Ik trof een uiterst gefocust en vastberaden team aan. Ik zag bij Domenicali en de enigeers een sterk verlangen om  te laten zien wat ze echt waard zijn en te reageren op het niet helemaal naar wens verlopen testprogramma. Ik wil echter benadrukken dat we na de kwalificatie in Melbourne pas iets kunnen zeggen over hoe we ervoor staan ten opzichte van de anderen. Daar kun je nu alleen nog over speculeren," zei teampresident Di Montezemolo.

"En ongeacht hoe het straks gaat in Melbourne, ik wil iedereen er graag aan herinneren dat we op het punt staan om aan het langste Formule 1-seizoen ooit te beginnen. Ook aan de eerste race kun je dus nog geen echte conclusies verbinden."

'Podolski voor 13 miljoen naar Arsenal'

Volgens Duitse en Engelse media hebben Arsenal en 1. FC Köln overeenstemming bereikt over de transfer van Lukas Podolski. De Duitse aanvaller zou voor 13 miljoen naar de Engelse club gaan, waar onder andere Robin van Persie onder contract staat.

De international zou zelf 120.000 euro per week gaan opstrijken. Hiervoor zal hij eerst wel door de medische keuring moeten. Dit seizoen scoorde Podolski al zestien goals in twintig duels in de Bundesliga.

Levine toont liever Bioshock Vita dan erover te praten

Ken Levine heeft medegedeeld dat hij Bioshock voor PlayStation Vita liever aan het publiek toont dan erover te praten. Dit zal een nieuwe en unieke ervaring zijn gesitueerd in het Bioshock-universum en het zal geen simpele port zijn van Bioshock Infinite.

Op de vraag wanneer we meer nieuws zullen horen over Bioshock Vita antwoordt Levine dat hij er zeer graag over wilt praten maar dat hij ook enkele frustraties ervaart dat een gevolg is van een nieuwe aankondiging. Het is een valstrik waar je voorzichtig mee moet zijn want voor elke oude vraag die wordt beantwoord zijn er onmiddelijk nieuwe vragen.

Op dit moment zijn ze hard aan het werk aan zowel Bioshock Infinite als de versie voor PlayStation Vita en ze zijn nog zelf aan het uitzoeken hoe ze dit het beste kunnen aankondigen zodat iedereen weet wat Bioshock Vita eigenlijk is.

Het filmpje toont gameplaybeelden van Bioshock Infinite.

Kritische fans deren regisseur The Avengers niet

Joss Whedon laat zich door niemand op de huid zitten bij het regisseren van het groot opgezette superheldenepos The Avengers. "Als ik me druk zou maken over wat de fans van de film vinden, hoe beroemd de acteurs zijn of hoe groot het budget is, dan lag ik nu in mijn bed met de dekens over m'n hoofd", zegt hij in de Filipijnse krant Manila Bulletin.

Bij stripverfilmingen is het voor filmmakers vaak lastig om de hordes kritische fans tevreden te houden. Whedon, die ook het scenario schreef en de acteurs castte, is zich terdege bewust van de hooggespannen verwachtingen van fans die al jaren de Avengers-strips verslinden, maar weet dat een filmmaker daar gemakkelijk aan ten onder kan gaan.

"Ik heb zeker respect voor de fans, als regisseur en als stripfanaat, maar je moet je niet te druk maken over wat ze van een film verwachten", zegt de 47-jarige Whedon, die al enkele populaire en bovennatuurlijke tv-series regisseerde, zoals Buffy the Vampire Slayer, Angel en Dollhouse.

"Ik wil absoluut geen scène hebben die we alleen hebben toegevoegd omdat we denken dat de fans die graag willen zien", gaat de filmmaker verder. "Als ik ergens een hekel aan heb is het fans negeren of betuttelen. Dat hebben ze altijd meteen door."

De filmmaker geeft wel toe dat hij een momentje heeft gehad waarbij het hem allemaal bijna te veel werd, al vertelt hij niet wanneer. "Toen zei mijn vrouw gewoon tegen me: lieverd, dit is gewoon weer een film. Dat hielp."

In The Avengers komen enkele beroemde superhelden uit de stal van Marvel, zoals Iron Man, The Hulk, Thor en Captain America, bij elkaar. De afgelopen jaren is de spanning al flink opgebouwd met aparte films voor elk van deze superhelden, die toewerkten naar een film met elkaar. In de film zijn onder anderen Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson en Mark Ruffalo te zien.

The Avengers, waarin het team van superhelden de aarde moet beschermen tegen de kwade Noorse god Loki en zijn trawanten, draait vanaf 26 april in de Nederlandse bioscopen.


Kritische fans deren regisseur The Avengers niet (Foto: Novum)

Dubbel platina voor Michel Télo

Michel Télo heeft dubbel platina gekregen voor zijn nummer Ai Si Eu Te Pego. Dat betekent dat er veertigduizend singles over de toonbank zijn gegaan. Gerard Joling overhandigde de award donderdag aan de Braziliaanse zanger.

"Ik had niet gedacht dat het een hit in Europa zou worden", reageerde Télo in RTL Boulevard. Ai Si Eu Te Pego was de eerste nummer 1-hit van 2012 in Nederland en voerde zeven weken de Single Top 100 aan. Joling maakte zijn eigen versie van het lied, Dan Voel Je Me Beter, dat het tot de vierde plaats in de hitlijst schopte.

De 31-jarige Télo is momenteel bezig met een Europese toer. Donderdagavond staat hij in evenementencentrum Amstelborgh Borchland, naast de Amsterdam ArenA.


Michel Télo - Ai si Eu Te Pego

Samsung schoffeert iPad 3

Samsung heeft de nieuwe iPad 3 van Apple direct na de lancering van afgelopen woensdag aangevallen. Het Zuid-Koreaanse merk verstuurde een persbericht naar de media met daarin een vergelijkingstabel tussen de eigen Galaxy Note 10.1, die vorige maand werd geïntroduceerd, en de iPad 3.

Op tal van punten zegt Samsung een betere tablet in handen te hebben dan Apple. Zo is de Galaxy Note 10.1 lichter en dunner dan de iPad 3 en beschikt de tablet over USB2.0. Ook zou de Samsung-tablet veel beter op schrijf- en tekentaken ingericht zijn, evenals multitasken.


De Samsung Galaxy Note 10.1

Samsung is hier wel bij vergeten dat de iPad 3 over een veel hogere resolutie-scherm (2048x1536 pixels) beschikt dan de Galaxy Note 10.1 (1280x800 pixels).

Overigens begon Apple woensdag zelf met moddergooien. Tijdens de presentatie van de nieuwe iPad werd een vergelijking gemaakt met de Galaxy Tab 10.1 van Samsung. Daarin kraakte het bedrijf de apps op de Galaxy Tab zonder enige nuance af. De techbedrijven zijn al maanden in een patentenoorlog verwikkeld.


Samsung schoffeert iPad 3

Geen breuken voor Matthews (Rabobank)

Het is nog niet echt het voorjaar van Rabobank. De resultaten vallen nog niet mee en nu zijn ze ook nog hun troef in sprints van de Tirreno - Adriatico kwijt. Michael Matthews kwam in de finale van de tweede rit ten val en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Daar bleek na onderzoek dat Matthews, die tot nu toe de enige overwinning van Rabobank boekte in dit seizoen, niks heeft gebroken. Wel heeft de Australiër diverse schaafwonden en grote wonden aan de rechterarm en scheenbeen opgelopen. De laatste twee zijn met hechtingen gedicht.

Het is nog onduidelijk hoelang Matthews is uitgeschakeld. De renner zou als één van de grote troeven naar Milaan - San Remo afreizen, ook deelname daaraan is nu onzeker.

'Samsom levert PvdA meeste zetels op'

Als Diederik Samsom leider van de PvdA wordt kan de partij meer dan dertig zetels halen. Als het Ronald Plasterk wordt, komt de PvdA niet boven de 29 zetels uit. Dat meldt Ipsos Synovate donderdag op basis van een peiling.

De 40-jarige Samsom heeft 'een sterk bindende invloed' op de aanhang van de PvdA en is het best in staat om oude kiezers die uitgeweken zijn naar andere partijen terug te halen, stelt het bureau. Hij zou ook de grootste aantrekkingskracht hebben op kiezers die niet op de PvdA stemden, maar wel een band met de partij voelen. Plasterk doet het onder de huidige PvdA-aanhang bijna net zo goed, maar trekt daarbuiten minder mensen.

Als Nebahat Albayrak of Martijn van Dam tot leider zou worden gekozen, is de verwachting dat de partij ongeveer 23 zetels haalt, het huidige niveau in de peiling. De PvdA levert nu dertig parlementariërs. Een keuze voor Lutz Jacobi zou dat aantal bijna halveren, voorspelt Ipsos Synovate.

PvdA-leden kunnen sinds woensdag stemmen op een van de vijf kandidaten. De ledenraadpleging sluit volgende week woensdag, De uitslag wordt twee dagen later bekendgemaakt op het partijbureau in Amsterdam en wordt weer een dag later bekrachtigd op een bijzonder congres in Rotterdam.

Peilingen van Maurice de Hond toonden eerder al aan dat Samsom de meest waarschijnlijke opvolger is van de opgestapte Job Cohen. Hij zou door bijna de helft als eerste keus worden gezien.


Peiling: Samsom levert PvdA meeste zetels op (Foto: Novum)

Belgische school: Nederlands moordtaal

Op het Regina Pacisinstituut in het Belgische Laken willen ze dat hun leerlingen meer Nederlands spreken. De leerkrachten hopen dit voor elkaar te krijgen met een themaweek waarin alles draait om het Nederlands. Een moordspel is hier onderdeel van.

Doel van het spel is een moord op te lossen. Om dichter bij de oplossing te komen moeten leerlingen verschillende taalopdrachten, die met het Nederlands te maken hebben, oplossen. "Als dat goed is gedaan, krijgen zij van de opdrachtgever een tip die uiteindelijk moet leiden naar de oplossing van de moord", legt lerares Nederlands Lien van den Driessche uit.

Vaak wordt er bij de leerlingen thuis een andere taal dan het Nederlands gesproken. De leerkrachten proberen hen daarom zo veel mogelijk Nederlands te laten spreken buiten de lesuren. Zelf zijn de leerlingen over het algemeen tevreden over de methode. Een van hen zegt: "Het is een leuk spel en het is weer eens wat anders dan de theoretische lessen."

Het moordonderzoek duurt een gehele dag, waarbij aan het eind de moordenaar wordt ontmaskerd.

The Witcher 2-DLC wordt moeilijk

DLC voor de Xbox 360-versie van The Witcher 2 kan nogal lastig worden aldus ontwikkelaar CD Projekt. Het bedrijf maakt normaliter al hun DLC namelijk gratis voor de gamers en Microsoft houdt niet zo van gratis DLC via Xbox Live.

Volgens CD Projekt was dat ook de reden waarom de Xbox 360-versie alle DLC al direct op schijf zou krijgen plus nog eens extra content die dan later niet hoeft uitgegeven te worden. Hoe ze toekomstige DLC willen gaan oplossen weten ze nog niet maar misschien is dat met al de content die er aan komt niet eens nodig.

The Witcher 2 komt 17 april naar de Xbox 360.

Geen competitie in Omerta: City of Gangsters

Er is een teasertrailer online verschenen voor de pc-exclusieve game Omerta: City of Gangsters. De game zal een tactische RTS worden met daarin ook turn based stukken waarin gangsters elkaar om proberen te brengen in vuurgevechten.

De game neemt je mee naar Atlantic City en zal draaien om een nieuweling in de gangsterwereld die zich omhoog weet te werken. Je zal je kammeraden op verschillende missies moeten sturen en zorgen dat alle geheime praktijken geheim blijven. Mocht het nodig zijn is het mogelijk om officiële instanties om te kopen. Hieronder de belangrijkste features van de game en daaronder de eerste trailer. De game moet aan het einde van dit jaar uitkomen.

  • Historically accurate representation of Atlantic City and its landmarks
  • Strategic gameplay allows city overview, planning, expansion and gathering of intel
  • Turn-based tactical combat with a cover system and stealth action
  • 15 unique player controlled characters each with a unique personalities and backgrounds
  • An RPG system for development of player characters and managing their gear
  • Competitive and cooperative multiplayer mode with persistent multiplayer gang
  • 15+ hours of gameplay in a single play-through
  • 20 unique maps visualizing the various districts of Atlantic City

Wouter Bos maakt acteerdebuut in jongerenfilm

Wouter Bos maakt zijn acteerdebuut in de film Edgie The Movie. In de film voor en door jongeren speelt de voormalig minister van Financiën een advocaat die een verdachte van een geldroof moet bijstaan. Dat staat op de website van stichting Weet Wat Je Besteedt, waarvan Bos bestuurslid is.

De film is 'crowd sourced', waarbij jongeren na een wedstrijd hebben meegewerkt aan scenario, cast, crew, muziek en styling. Het project staat onder begeleiding van regisseur Eddy Terstall. Chris Zegers en Sanne Heijen hebben al gastrollen opgenomen voor de film.

Weet Wat Je Besteedt is een onafhankelijke stichting die Nederlandse jongeren geldbewust wil maken. Edgie The Movie is vanaf 26 maart te zien op de website van de stichting.

Terstall heeft al jaren een warme band met de Partij van de Arbeid, waar Bos onder meer partijleider van was. In 2005 maakte Terstall een campagnefilmpje voor de partij.


Wouter Bos maakt acteerdebuut in jongerenfilm (Foto: Novum)

'Jonkheer mag op eigen landgoed begraven worden'

Normaal gesproken mag je alleen begraven worden op daartoe aangewezen plaatsen, maar voor Jonkheer Huub van Nispen tot Sevenaer wordt een uitzondering gemaakt. Hij mag, als het aan de burgemeester en wethouders van Zevenaar ligt, begraven worden in een particulier graf op zijn landgoed bij Huys Sevenaer.

Ze gunnen hem deze laatste rustplaats omdat de nu 92-jarige jonkheer zijn hele leven heeft gevochten om het landgoed te behouden. "Hij en het landgoed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het landgoed is zijn levenswerk geworden", zo schrijft het gemeentebestuur aan de raad, die later deze maand een besluit neemt.

Van Nispen, de laatste telg uit een roemruchte familie, heeft geen erfgenamen die zijn levenswerk voort willen zetten. Huys Sevenaer, de laatste oorspronkelijke kasteelboerderij in Nederland, werd gebouwd in de 14e eeuw. In 1785 kwam het in handen van de familie van Van Nispen. "Hij is de laatste particuliere eigenaar en na zijn overlijden wordt een bijzonder tijdperk afgesloten", aldus de burgemeester en wethouders.

Als Van Nispen komt te overlijden, komt het beheer van het landgoed in handen van een stichting. Deze stichting zal ook het onderhoud aan het grafmonument, dat niet hoger dan ongeveer een meter zou worden, gaan verzorgen.

Sony-baas: "Move had beter gekund"

De baas van Sony in Engeland, Fergal Gara, heeft in een interview met Official PlayStation Magazine aangegeven dat ze beter hun best hadden moeten doen voor de PlayStation Move en de games die er voor zijn.

Hij geeft aan dat het een geweldig apparaat is waar helaas nog te weinig applicaties voor zijn. Gara geeft wel aan dat als hij kijkt naar aankomende titels die gebruik maken van de Move dat hij hoopvol is. Er wordt volgens Gara nog steeds hard gewerkt aan de PlayStation Move.

"What I’m thinking is that it’s better suited towards the casual market, certainly, but we also are pretty clear that we could have done a better job on the titles we’ve had and we’ve brought to market for the PlayStation Move. As you’ve said, great tech, probably not so great applications so far. So there’s a job for us to do on the strength of games, and having seen what’s forthcoming gives me great hope that we can do a better job with Move as we look forward. So we’re certainly not forgetting about it", aldus Gara.

[OS 2012] Userinterviews met sporters

Op 27 juli wordt in Londen de openingsceremonie gehouden van de 27e Olympische Spelen. In aanloop naar de Spelen toe zal FOK!sport vanaf januari wekelijks op vrijdag een special publiceren. Hierin wordt onder andere vooruit gekeken naar de Spelen van Londen, teruggeblikt op eerdere Spelen en worden Nederlandse deelnemers voorgesteld. Op deze pagina zijn alle eerder gepubliceerde specials terug te vinden. 

- De antwoorden van Moniek Nijhuis - Zwemmen
- De antwoorden van Dex Elmont - Judo 
- De antwoorden van Marleen van Iersel en Sanne Keizer - Beachvolleybal 
- De antwoorden van Bas Verwijlen - Schermen 
- De antwoorden van Rea Lenders - Trampolinespringen 

Ook turnster Van Gerner ziet nog kansen op Spelen

Na de succesvolle rechtszaak van haar mannelijke collega Jeffrey Wammes ziet nu ook turnster Céline van Gerner nog kans om de Olympische Spelen te halen. Eerder besliste de KNGU dat Wyomi Masela naar de Spelen zou gaan, maar nu heeft Van Gerner per brief gevraagd om die beslissing te overwegen.

Ook Van Gerner vindt dat de KNGU pas in juni, na enkele toernooien, een beslissing moet nemen over wie er naar de Spelen in Londen zou moeten gaan. Dit was ook de uitkomst in de zaak van Wammes, die stelde dat de bond te voorbarig was om Epke Zonderland naar de Spelen te sturen en werd uiteindelijk in het gelijk gesteld.

"CSKA houdt Nwofor in de gaten, meer niet"

VVV-Venlo trok in de zomer opnieuw een blik buitenlandse talenten open. Toen zij in het begin niet of amper speelden,kwam er kritiek. Voorzitter Hai Berden heeft altijd vertrouwen gehouden in de talenten die hij naar Venlo haalde.

"Wij halen echt niet de eerste de beste spelers naar Venlo, dat blijkt maar weer", zei Berden tegenover Voetbal International. "Maar die buitenlandse toptalenten moeten wel de tijd en de kans krijgen zich door te ontwikkelen. Met Alex Emenike en Michael Uchebo is dat onvoldoende gebeurd en daardor zijn die jongens in plaats van meer alleen maar minder gaan presteren."

"Echt zonde", vervolgde Berden. "Geef je zulke jongen vertrouwen, steek je er voldoende energie en begeleiding in, dan krijg je er veel voor terug. Kijk naar Uche Nwofor, die ontwikkelt zich nu al voorspoedig. Hij is een toptalent, de grote clubs zaten niet voor niks al achter hem aan. Dat wij hem toch konden binnenhalen, is omdat we de goede contacten hebben en razendsnel kunnen handelen."

De Nigeriaanse spits hoopt zelf hetzelfde pad te volgen als Ahmed Musa en Keisuke Honda, die Venlo verruilden voor CSKA Moskou. "We hebben een goede vertrouwensrelatie opgebouwd met de Russen. Ze houden Nwofor in de gaten, meer niet. Dat zou ook wat te vroeg zijn. Maar ik sluit niet uit dat hij straks onze volgende miljoenentransfer wordt."

Westra staat versteld van eigen prestatie

Lieuwe Westra boekte vandaag een prachtige zege in de vijfde rit van Parijs - Nice. Op de slotklim naar Mende reed hij weg van onder andere Bradley Wiggins, Alejandro Valverde en Levy Leipheimer en kwam solo over de streep.

"Ik sta hier versteld van", reageerde de renner van Vacansoleil na afloop tegen de NOS. "Wiggins versnelde in de laatste kilometer en ik schoof mee. Dat ging vrij makkelijk. Mijn insteek was om geen tijd te verliezen. Ik versnelde door en zou het wel zien. Ik pakte gelijk honderd meter en heb ze niet terug gezien."

"Deze rit pakken ze niet meer af. Met het klassement ben ik niet bezig. We zien het zondag wel. Ik voel me gewoon goed." Westra staat nu tweede in het klassement achter Wiggins.

Doelman Howard nog vier jaar langer bij Everton

Tim Howard speelt ook de komende jaren voor Everton. De 33-jarige Amerikaanse doelman verlengde donderdag zijn aflopende contract met vier jaar tot de zomer van 2016. Mocht Howard zijn contract uitdienen, dan maakt hij precies tien jaar vol op Goodison Park.

"Als je een goede relatie hebt en beide partijen staan te popelen om te verlengen, dan moet je dat gewoon doen", toont Howard zich tevreden op de website van Everton. De doelman kwam in 2006 over Manchester United en is sindsdien onbesproken onder de lat van Everton. Hij speelde al 212 competitieduels voor de Toffees.

De ploeggenoot van John Heitinga en Royston Drenthe baarde begin januari opzien door als doelman een doelpunt te scoren. Een verre uittrap belandde pardoes in het doel van tegenstander Bolton Wanderers. Howard was pas de vierde scorende keeper uit de historie van de Premier League.

Rondje onder grond

In het Duitse Bottrop zijn ze onder grond nog steeds druk bezig met het opgraven van steenkool. En dat zijn van die plekken waar je als gewone burger nooit kunt komen om eens te kijken hoe het er daar nou precies aan toe gaat.

Maar dankzij deze prachtige interactieve rondleiding op de website van de WDR kun je in ieder geval een idee krijgen. Enige kennis van de Duitse taal is trouwens wel handig voor deze rondleiding.

Politie ziet journalist aan voor 'terrorist'

Een radioverslaggever van Omroep Zeeland is woensdag per ongeluk opgepakt tijdens een rampenoefening op de Oosterscheldekering. De aanwezige politieagenten zagen de man aan voor een 'terrorist'.

Volgens een politiewoordvoerder bevond de verslaggever zich op een plek waar even daarvoor vier acteurs die terroristen speelden waren opgepakt. "De verslaggever werd daarom aangezien voor acteur", verklaarde de woordvoerder.

De verslaggever zei zich vernederd te voelen. "In een uur tijd steek ik zes keer de parkeerplaats bij het Topshuis over. Tientallen politieagenten en soldaten zien mij. Ik stel mij meerdere keren voor als radiojournalist van Omroep Zeeland. Bij de zesde oversteek word ik onder schot genomen door een politieagent met een automatisch wapen."

Hoewel de man zich nog als journalist identificeerde en zei een perskaart op zak te hebben moest hij op het asfalt gaan liggen en werd hij geboeid en gefouilleerd. Pas toen een van de agenten zei de man te herkennen werd hij vrijgelaten.

De hoofdredactie van Omroep Zeeland heeft inmiddels samen met de verslaggever een gesprek gehad met de politie en defensie, die ook bij de oefening betrokken was. "Het was een open en verhelderend gesprek", zei hoofdredacteur Edwin de Kort. De verslaggever beschouwt de zaak als afgehandeld.

Gemotoriseerde vaderlandsrobot in BioShock Infinite

Irrational Games heeft de eerste vijand in de 'Heavy Hitters'-sectie van BioShock Infinite bekendgemaakt. Het gaat om 'The Motorized Patriot', een robot die je niet al te graag tegen wilt komen.

De robot zal gemaakt zijn in 'clockwork'-stijl en zal een porseleinen gezicht krijgen. Hij is gemodelleerd naar George Washington en zal twee grote vlaggen bij zich dragen om zijn vaderlandse liefde over te brengen. De robot kent geen angst en blijft continu achter de speler aan gaan. Verder heeft de robot een groot machinegeweer bij zich die de 'pepper-mill' heet. Mocht je ook zo'n machinegeweer willen, zul je eerst de robot die erbij hoort moeten doden.

De 'Heavy Hitters' zijn moeilijkere vijanden die je tegenkomt in het spel en vormen een uitdaging voor de speler. BioShock Infinite komt 19 oktober uit voor PS3, Xbox 360 en Windows. Bekijk hieronder de trailer en art van de Motorized Patriot.

BioShock InfiniteBioShock Infinite

Judoka Willeboordse niet naar EK

Luitenant-ter-zee Elisabeth Willeboordse zal niet deelnemen aan de Europese kampioenschappen judo in het Russische Chelyabinsk. Voor de judoka van Budokan Rotterdam, uitkomend in de klasse -63 kg, is het Europese toernooi dit jaar geen hoofddoel.

"Ik werk de komende maanden toe naar een optimaal resultaat op de Olympische Spelen. De Europese titelstrijd past dit jaar niet in die ideale voorbereiding. Bovendien zit er weinig tijd tussen de EK en de Olympische Spelen. Tot aan Londen hebben voor mij trainingsstages in onder meer China en Spanje prioriteit." Esther Stam vervangt de geboren Zeeuwse.

Cavendish wint tweede rit Tirreno-Adriatico

Mark Cavendish heeft donderdag de tweede rit van de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Britse wereldkampioen van Team Sky troefde na 230 kilometer in de straten van Indicatore Oscar Freire (Katusha) en Tyler Farrar (Garmin-Barracuda) af in de massasprint. Vacansoleil-sprinter Kenny van Hummel was op de zesde plaats de beste Nederlander. De blauwe leiderstrui blijft in het bezit van Matthew Goss (Greenedge).

De etappe voltrok zich volgens een voorspelbaar scenario. De Italianen Stefano Pirazzi (Colnago-CSF Inox) en Diego Caccia (Farnese Vini- Selle Italia) reden bijna de hele dag op kop, maar werden twintig kilometer voor de meet ingerekend. Op een klimmetje op acht kilometer van de meet koos Enrico Gasparotto (Astana) het hazenpad.

De Italiaan werd echter al snel weer opgeslokt door het jagende peloton, dat ook Greg Van Avermaet geen kans gaf om weg te komen. Farrar werd door zijn ploegmaats perfect voor de sprint afgezet, maar de Amerikaan viel in de laatste meters stil.

Winnaar Cavendish boekte zijn vierde seizoenszege. Hij won eerder twee etappes in de Ronde van Qatar en zegevierde ook in de semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne.

Meer 40-plussers met soa bij poli

Soa-poli’s constateren steeds vaker geslachtsziektes bij heteroseksuelen boven de 40 jaar. Zij zien vooral vaker chlamydia en genitale wratten langskomen. In 2010 had 5,9 procent van de geteste vrouwen tussen de 45 en 49 jaar chlamydia. In 2008 was dat nog 3,6 procent. Bij mannen is een lichte stijging te zien in de leeftijdscategorie 40-44 en 55-plus.

Dit blijkt uit een analyse door het persbureau ANP en Sargasso.nl van cijfers van het RIVM.

"Het is hiermee niet gezegd dat er ook meer risicogedrag vertoond wordt door de 40-plussers. De vraag is wat deze groep eerder deed met hun SOA. Misschien bleven ze er toen mee doorlopen en vinden ze nu beter de weg naar de soa-poli", zegt Jan van Bergen, huisarts en verbonden aan Soa Aids Nederland.

Nog geen problemen op aarde door zonnestorm

De grootste zonnestorm van de laatste vijf jaar heeft de aarde bereikt, maar daar is tot dusverre niet veel van te merken. Het is mogelijk dat de grote hoeveelheid elektromagnetische deeltjes, door een uitbarsting op de zon op de aarde afgevuurd, later op de dag nog voor storingen zorgt, zeiden wetenschappers donderdag.

Een zonnestorm wordt veroorzaakt wanneer een uitbarsting op de zon, een zogenoemde zonnevlam, een enorme hoeveelheid geladen deeltjes de ruimte inschiet. Die deeltjes worden meegegeven aan de zonnewind en bereiken in die hoedanigheid de aarde.

De zonnewind kan allerlei gevolgen hebben op aarde. Radiogolven kunnen gps-systemen minder nauwkeurig maken. Ook kunnen satellieten beschadigd raken. De zonnewind zorgt echter tevens voor het magisch aandoende noorderlicht.

Italië rolt kinderpornonetwerk op

De Italiaanse politie heeft een kinderpornonetwerk opgerold, dat in zeker 28 landen actief was. Tien mensen zijn gearresteerd in Italië, de VS, Frankrijk en Portugal. Naar circa 110 andere personen wordt onderzoek gedaan. Dat heeft de NIT, de Italiaanse politiedienst voor de bestrijding van cybercrime, donderdag laten weten.

De bende wordt verdacht van het gebruiken van sociale media voor het verspreiden van beelden en videobanden van kindermisbruik. De politie stelde verscheidene internetgroepen buiten gebruik die dienden voor het werven van nieuwe leden en het bundelen van illegaal materiaal.

De in Italië opgerichte bende had over de hele wereld circa 700 volgers.

Rusland stuurt oma's naar Eurovisie Songfestival

Zes bejaarden vertegenwoordigen Rusland dit jaar tijdens het Eurovisie Songfestival. De Boeranovskie Baboesjki, flamboyante oma's in traditionele kleding, versloegen woensdagavond de concurrentie. De oma's nemen deel met het nummer Party for Everybody.

De Russische oma's zijn vooralsnog de oudste deelnemers aan het Songfestival in Azerbeidzjan. Dat was tot nog toe de 75-jarige Engelbert Humperdinck die de BBC stuurt. De dames van Boeranovskie Baboesjki zijn allemaal de zeventig al ruim gepasseerd. Samen zijn ze 480 jaar.

Het nummer Party for Everybody is grotendeels in het Oedmoerts, een aan het Fins verwante taal die slechts 325.000 mensen spreken. Het refrein is in het Engels. De Boeranovskie Baboesjki, oftewel de oma's uit Boeranovo, treden al langer op. In 2010 deden de dames ook een gooi naar het Eurovisie Songfestival, maar toen kwamen ze niet verder dan de derde plaats in de nationale finale.

Rusland moet net als Nederland eerst in de halve finale van het liedjesfestijn strijden voor een finaleplaats. Boeranovskie Baboesjki komen de Nederlandse kandidaat, Joan Franka, echter niet tegen. De Russische oma's staan in de eerste halve finale van dinsdag 22 mei, Nederland treedt twee dagen later aan tijdens de tweede halve finale. Wie het Eurovisie Songfestival dit jaar wint, wordt zaterdag 26 mei duidelijk.


Boeranovskie Baboesjki - Party for Everybody

Hagenaar langer vast voor doodsteken meisje

De man uit Den Haag die ervan wordt verdacht vorige maand een 15-jarig meisje te hebben doodgestoken in zijn woonplaats, blijft langer vastzitten. De raadkamer verlengde zijn voorlopige hechtenis donderdag met negentig dagen.

De 25-jarige man, een voormalig jeugd-tbs'er, heeft bekend dat hij het meisje uit Nootdorp in de Goudenregenstraat heeft vermoord. Ze werd op naakt en bebloed op straat aangetroffen. De verdachte meldde zich kort daarna op het bureau. Het slachtoffer en de dader kenden elkaar niet.

Sterke Westra wint rit in Parijs-Nice

Lieuwe Westra heeft donderdag zijn goede vorm in Parijs-Nice onderstreept met de ritwinst in de vijfde etappe. De Fries van Vacansoleil sprong op de slotklim weg bij de andere favorieten en hield op de streep zes seconden over op Alejandro Valverde en geletruidrager Bradley Wiggins.

In het klassement staat de 29-jarige Westra nu tweede, op zes tellen van Wiggins (Team Sky). Levi Leipheimer staat derde, Alejandro Valverde is vierde.

Het peloton liet een groep van vier man een lange vluchtpoging wagen. In de laatste veertig kilometer zette Laurens ten Dam samen met Kevin Seeldraeyers een tegenaanval op poten en op de top van de voorlaatste klim hadden zij het gat gedicht. Ook het peloton, aangevoerd door de in dienst van Valverde rijdende Movistar-equipe, zat de ontsnapten toen echter op de hielen.

In de afdaling naar de voet van de Montée Laurent Jalabert ging Frederik Veuchelen, die in de originele kopgroep van vier de kleuren van Vacansoleil verdedigde, nog alleen in de aanval. Ook hij werd echter teruggepakt.

Op de slotklim was het Lieuwe Westra die als eerste van de favorieten de aanval zocht. De anderen keken naar Wiggins om het zware werk te doen. De laatste meters gebruikte Westra om zijn etappezege te vieren en hield hij zijn benen al stil. Mede daardoor bleef de achterstand van Wiggins, die op de streep nog werd ingehaald door Valverde, beperkt tot zes tellen.

Ferrari: "Richtlijnen uitlaatgassen duidelijker"

Het Formule 1-team van Ferrari heeft er bij FIA-directeur Charlie Whiting op aangedrongen om de richtlijnen voor de uitlaatgassen van de motor te verduidelijken. De reden hiervoor is dat enkele teams deze toch gebruiken om voor meer neerwaartse druk te zorgen.

De regels voor 2012 schrijven hogere uitlaten voor waarbij het niet meer mogelijk zou zijn om de gassen in de richting van de diffuser te sturen. Red Bull Racing heeft door het vernieuwde ontwerp van de achterzijde van de auto wel een manier gevonden om dit toch voor elkaar te krijgen. Legaal volgens teambaas Christian Horner, maar Ferrari wil opheldering van Whiting of deze manier van het omleiden van de gassen legaal is.

Minister Schippers bekijkt kosten comazuipers

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat 'zeer binnenkort' om de tafel met hulpverleners en bestuurders om te praten over de overlast en kosten die comazuipers met zich meebrengen. "Wij gaan hier met alle betrokkenen naar kijken", zegt haar woordvoerder donderdag in een reactie op het idee om comazuipers zelf voor de overlast op te laten draaien.

Bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente Herre Kingma beklaagde zich er maandag op Twitter over dat zijn ziekenhuis zaterdagnacht weer vijftien alcoholgereletateerde bezoekers had. "Allemaal keurig behandeld uit het budget voor de verzekerde zorg." Hij slingerde de discussie over het zelf betalen voor opname van comazuipers aan.

Kingma noemde dit een besparingsideetje voor de onderhandelingen over bezuinigingen die op het Catshuis gaande zijn. De voormalig inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg opperde dat tientallen miljoenen euro's te besparen zijn als de comazuipers zelf opdraaien voor de kosten.

Kingma kreeg steun van zorgverzekeraar Menzis. Bestuurslid Bas Leerink van Menzis stelde voor samen te bekijken wat er mogelijk is.

Het idee om comazuipers financieel te raken is overigens niet nieuw. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zei in juli dat comazuipers zelf moeten opdraaien voor de kosten van de ambulance die hen komt ophalen. Hij had toen van omwonenden van het Museumplein een zwartboek met klachten over overlast rond evenementen gekregen.

Bij de laatste Koninginnedag in Amsterdam moest 575 keer een ambulance uitrukken voor comazuipers. Het jaar daarvoor was dat nog vijfhonderd keer nodig. Van der Laan wees erop dat het probleem in heel Nederland speelt en dat Den Haag moet ingrijpen.


Minister Schippers bekijkt kosten comazuipers (Foto: Novum)

Topless protest tegen huiselijk geweld in Turkije

Oekraïense vrouwenrechtenactivisten hebben donderdag in Turkije topless gedemonstreerd tegen huiselijke geweld tegen vrouwen. Vier leden van de groep Femen schreeuwden met gegrimeerde blauwe plekken op het gezicht leuzen en hielden protestborden in de lucht. Het protest in Istanbul, op Internationale Vrouwendag, werd na een minuut al door de politie opgebroken.

Eerder op de dag schoot een geestelijke gestoorde man in Istanbul de 40-jarige moeder van drie kinderen dood. Het ging om een familielid dat na ruzie met haar echtgenoot het huis uit was gevlucht.

Het Turkse parlement werkt aan wetgeving om de mishandeling en het misbruik van vrouwen strenger te bestraffen.


Femen protesteert in Istanbul

Arnautovic geblesseerd na spelen met hond

Marko Arnautovic is op een ongebruikelijke manier geblesseerd geraakt. De aanvaller van Werder Bremen verdraaide zijn knie toen hij met zijn hond aan het spelen was. De voormalig speler van FC Twente liep hierbij een scheur op in de binnenband van zijn rechterknie en is minstens zes weken uitgeschakeld.

"Natuurlijk is het vervelend dat we hem moeten missen in een belangrijke periode", reageert Werder-tainer Thomas Schaaf. De Oostenrijker scoorde dit seizoen zes doelpunten in zeventien competitiewedstrijden.


Arnautovic geblesseerd na spelen met hond (Foto: Novum)

[WRC] Kuipers ook niet in derde rally

Het ontbreken van een promotor voor het World Rally Championship heeft ervoor gezorgd dat Dennis Kuipers nog niet aan het seizoen heeft kunnen deelnemen. De Nederlander kan niet voldoende sponsoren vinden.

"De TV-rechten voor het WK liggen nog altijd op straat en zolang die niet verkocht zijn, is het vooral voor de privérijders een onzekere tijd. Het is moeilijk om sponsors te binden, want je kunt ze weinig bieden. Helaas geven dan mijn prestaties van vorig jaar geen garantie op een vaste startplek," zei Kuipers die vorig jaar met een privé ingeschreven Ford Fiësta mooie dingen heeft laten zien.

Dit jaar miste de Tukker al de wedstrijden in Monaco en Zweden. Ook de wedstrijd in Mexico laat de 26-jarige coureur aan zich voorbijgaan, maar eind deze maand zal hij er in Portugal wel bij zijn. "Ik ben nog in gesprek met enkele partijen en hoop ook zeker dat ik mijn programma kan uitbreiden. Voorlopig ben ik blij met mijn zitje voor Portugal. Daar wil ik laten zien dat ik het nog kan."

Amsterdamse gamestudio werkt aan drie spellen

De Amsterdamse gamestudio Guerrilla Games heeft drie games in de maak. Het gaat om twee spellen in de Killzone-reeks en een geheel nieuwe game. Dat heeft topman Jan-Bart van Beek gezegd tijdens de Game Developers Conference, schrijft entertainmentwebsite IGN.

In samenwerking met Sony Cambridge Studio wordt er gewerkt aan het schietspel Killzone voor de Playstation Vita. Daarnaast wordt er in Amsterdam gewerkt aan een nieuw deel in de reeks voor de Playstation 3.

Het derde project van de studio aan de Keizersgracht is nog niet onthuld. Het gamebedrijf wil een compleet nieuw spel maken.

Een van de ideeën waar de gamestudio mee heeft gespeeld is een soort Sherlock Holmes in de toekomst die het tegen Frankenstein-monsters op moet nemen. Hoewel dit idee volgens de topman van Guerrilla niet in de uiteindelijke game zit, lijkt de gamestudio zich in ieder geval toe te leggen op een game gericht op actie.


Amsterdamse gamestudio werkt aan drie spellen

Militair gearresteerd na doodsbedreigingen

Een 25-jarige militair uit Culemborg is woensdag aangehouden. Hij had meerdere mensen bedreigd door te zeggen dat hij ze dood zou schieten. De marechaussee had een tip gekregen dat de militair een vuurwapen in zijn bezit had waarmee hij mensen wilde ombrengen.

De man werd rond 20.30 uur thuis gearresteerd. Waarom hij mensen heeft bedreigd wordt onderzocht. Verdere details wil de marechaussee vanwege het nog lopende onderzoek niet geven.

Vliegtuig roept hulp Schiphol in

Een vliegtuig heeft donderdagmiddag om assistentie van Schiphol gevraagd. Het toestel van de Spaanse vliegtuigmaatschappij Vueling was vanuit Amsterdam vertrokken en constateerde een probleem met het landingsgestel, maar is rond 15.15 uur veilig geland, zegt een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland.

Nadat de piloot om hulp had gevraagd, werden brandweervoertuigen en ambulances naar de landingsbaan gedirigeerd om zo nodig in actie te komen, liet Schiphol weten. Ook de politie stond volgens een woordvoerder paraat.

De exacte aard van de problemen is nog onduidelijk. Of het toestel later donderdag weer vertrekt, hangt af van de ernst van de technische problemen.

'Lange procedures schadelijk voor asielkind'

Kinderen van vreemdelingen lopen psychische schade op doordat ze lang in onzekerheid zitten over of ze wel of niet in Nederland mogen blijven. Dat concludeert Kinderombudsman Marc Dullaert in een donderdag verschenen rapport.

Ruim veertienhonderd kinderen wachten in Nederland vier jaar of langer op duidelijkheid. De helft daarvan wacht zelfs al meer dan acht jaar op uitsluitsel. De langdurige procedures kunnen leiden tot klinische schade, aldus de ombudsman.

Dullaert adviseert minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dringend nog dit jaar alle kinderen die vóór 1 juli 2010 zijn binnengekomen, individueel te laten toetsen door een onafhankelijke deskundige. Daarbij moet wat hem betreft ook gekeken worden naar hoe sterk de kinderen geworteld zijn.

De Kinderombudsman vindt dat de overheid met twee maten meet. De belangen van het kind in het vreemdelingenrecht zijn volgens hem veel minder goed gewaarborgd dan in het jeugd- en familierecht. Daarom zou een kinderrechter een rol moeten spelen bij de gerechtelijke procedures in vreemdelingenzaken waarbij kinderen betrokken zijn.

SP ziet virtuele zetelwinst verdampen

De SP slaagt er niet in om de recent geworven winst vast te houden. De socialisten halen deze week 26 zetels in de Politieke Barometer, vier minder dan twee weken geleden. De partij van Emile Roemer telt nu vijftien Kamerleden.

Zowel de PvdA als de PVV profiteert van het verlies van de SP. De PvdA heeft volgens bureau Ipsos Synovate voordeel van de media-aandacht voor de verkiezing van een nieuwe fractievoorzitter. De sociaaldemocraten scoren met 23 zetels twee zetels meer dan in de vorige peiling.

De PVV krijgt er drie bij en komt ook op 23. De partij van Geert Wilders zou dit te danken hebben aan de aandacht voor het rapport over de herinvoering van de gulden en het partijstandpunt over bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

De VVD blijft de grootste partij met 33 zetels, maar verliest er wel twee. Coalitiepartner CDA blijft stabiel op veertien. De gedoogcoalitie komt hiermee op zeventig zetels, zes te weinig voor een meerderheid.

D66 wint een virtuele zetel en komt op veertien. Bij de kleine partijen werden geen verschuivingen gemeten.

Limburger dreigt met nepvuurwapen in gemeentehuis

Een 25-jarige man uit Geleen heeft donderdagochtend personeel van het gemeentehuis van Sittard-Geleen bedreigd. Hij zwaaide met een vuurwapen, waarvan later bleek dat het niet echt was. De man is aangehouden, laat de politie weten.

De man bedreigde het baliepersoneel van de afdeling Werk en Inkomen. De gealarmeerde politie kon de Limburger zonder moeite inrekenen. Waarom hij het gemeentehuis aan de Rijksweg met een nepvuurwapen binnenstapte weet de politie niet.

Winternotitie NS uitgelekt

Een notitie van de NS over de wintermaatregelen is uitgelekt. De NS is van plan om nog veel eerder dan tot nu toe gebruikelijk was de treindienst fors in te krimpen. In de notitie stelt de NS dat voortaan zelfs bij dreigende vorst of sneeuwval de treindienst zal worden beperkt.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV is woedend: "Dit is het morele failliet van een spoorwegmaatschappij die onterecht het monopolie heeft gekregen." De organisatie heeft de hand weten te leggen op de vertrouwelijke notitie en geeft via zijn website de mogelijkheid deze in te zien. "Wat de reizigers wordt aangedaan, moet vrij zijn van een sfeer van geheimzinnigheid en stiekem gedoe", aldus de reizigersclub.

Bette Midler geëerd met award

Actrice en zangeres Bette Midler krijgt op 14 juni een Sammy Cahn Lifetime Achievement Award. De prijs wordt in New York uitgereikt door de Songwriters Hall of Fame aan mensen of groepen die een bijdrage hebben geleverd aan het succes van liedjesschrijvers.

De 66-jarige Amerikaanse kwam in 1979 voor eerst echt in beeld na naar filmrol in 'The Rose' over het leven van Janis Joplin. Daarna speelde ze nog in diverse comedy's, maar haar zangkunsten maakten haar tot een echte wereldster.

Volgens de voorzitter van de organisatie, Jimmy Webb, heeft Midler de wereld ingepakt met haar mooie stem. "Met haar herkenbare stem vormt ze elk nummer", zegt Webb. Andere artiesten die de prijs dit jaar krijgen zijn onder meer Tom Jones en Gordon Lightfoot.

Eerdere sterren die de award in ontvangst mochten nemen zijn onder anderen Stevie Wonder, Nat King Cole, Tony Bennett en B.B. King.


Bette Midler krijgt Lifetime Achievement Award

Dropkick Murphys op Festival Mundial

Dropkick Murphys staat deze zomer op Festival Mundial. Ook onder meer Blaudzun, Movits! en Blitz The Ambassador treden op tijdens het Tilburgse evenement. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

Eerder werd bekend dat Caro Emerald een optreden geeft tijdens Festival Mundial. Ook Stephen Marley, een zoon van Bob Marley, en de Haarlemse band Chef'Special komen naar het festival, dat plaatsvindt op 16 en 17 juni.

Volgens creatief directeur Erwin Schellekens is de line-up nog niet compleet. "Het programma bouncet alle kanten op en we zijn nog lang niet klaar."

Genieten van oude landkaarten

Als liefhebber van oude kaarten ben ik al een tijdje vast bezoeker van deze website. Lekker bladeren door oude kaarten, ik mis alleen het geurtje van het oude papier nog. Maar denk niet dat de mensen achter de site stil zitten, ze hebben de boel met Google Maps opgeleukt, hoe dat precies werkt met oude landkaarten kan ik wel proberen uit te gaan leggen maar het is makkelijker als je zelf een kijkje gaat nemen.

'iPad 3 voelt trager aan dan voorganger'

De woensdag geïntroduceerde Apple iPad 3 voelt trager aan dan zijn voorganger. Dit zegt Tweakers.net in een hands-on review over de tablet. Apple beweerde eerder het tegenovergestelde. De tablet zou juist een sneller moeten werken dankzij een nieuwe zogeheten 'quad core grafische processor'.

Dat laatste valt dus tegen, aldus Tweakers.net: "Jammer genoeg voelt hij niet sneller aan in gebruik en is er zelfs vertraging merkbaar in sommige delen van de interface." Alleen de betere camera en het hogere resolutie-scherm zijn noemenswaardige pluspunten van de iPad 3.

Veel andere dingen vallen dan ook tegen: "Maar in sommige andere opzichten ga je er ten opzichte van de iPad 2 eigenlijk een beetje op achteruit. En dat is iets dat we niet gewend zijn van Apple, die producten elk jaar op sommige punten gelijk laat en op andere punten verbetert, maar er altijd voor zorgt dat het op geen enkel punt minder goed is dan de voorganger."

"Dat de nieuwe iPad dikker, zwaarder en wellicht minder vloeiend blijkt te zijn dan de voorganger, zal iets zijn waar veel mensen niet op gerekend zullen hebben"
, besluit de technologiesite.


'iPad 3 voelt trager en is vaak slechter'

Docente ontslagen om rol in pornofilm

Stacie Halas, een 31-jarige lerares in Californië, is ontslagen nadat haar leerlingen hadden ontdekt dat ze in een aantal pornofilms op internet speelt. Stacie, die Wetenschappen doceerde aan de Richard B. Haydock Intermediate School in Oxford, werd maandag uit haar klas geplukt.

Schoolhoofd Jeff Chancer verklaarde: “Dit is misschien geen strafbaar feit op zich, maar het is zeker niet ethisch verantwoord.” De ouders van alle leerlingen hebben inmiddels ook een brief ontvangen van de school. In die brief waarschuwen de docenten onder meer voor de 'donkere krochten van het internet' en vragen ze de ouders om hun kinderen nauwlettend in de gaten te houden wanneer zij op internet surfen.

Wolves-speler verschijnt dronken op training

Wolves-speler Roger Johnson is teruggezet naar het reserveteam nadat hij maandag dronken op het trainingsveld was verschenen. De 28-jarige verdediger van de club uit de Premier League probeerde in kennelijke staat de oefenstof nog te volbrengen, maar kon voor zijn ploeggenoten niet verbergen dat hij niet volledig nuchter was. Daarop besloot manager Terry Connor hem van de training te verwijderen.

Het incident vond maandag plaats, maar kwam pas donderdag via The Daily Telegraph naar buiten. Johnson maakte in een communiqué zijn verontschuldigingen voor zijn gedrag. De speler kreeg een boete ter hoogte van twee weken salaris en wordt voorlopig buiten het eerste team gehouden.

Spurs-verdediger Dawson mist mogelijk EK

Engels international Michael Dawson moet vrezen voor zijn EK-deelname. De verdediger van Tottenham Hotspur viel woensdag in het FA Cupduel met Stevenage uit met een blessure aan zijn knie- en enkelbanden. Volgens Spurs-manager Harry Redknapp moet er een wonder gebeuren wil Dawson dit seizoen nog in actie komen.

De 28-jarige Dawson kampte dit seizoen al vaker met blessures. Hij speelde daarom pas zeven competitiewedstrijden voor de club uit Noord-Londen. De ploeggenoot van Rafeal van der Vaart is viervoudig international voor zijn land.


Spurs-verdediger Dawson mist mogelijk EK (Foto: Novum)

Veertien jaar cel voor doden snackbarhouder

Een 36-jarige man moet veertien jaar de cel in voor het doden van de Amsterdamse snackbarhouder Shu Yung Lam. De rechtbank in Amsterdam achtte Wen L. donderdag schuldig aan doodslag en het in stukken snijden van het lichaam van zijn slachtoffer.

Het lichaam van de 57-jarige Lam werd in juli gevonden in een vuilcontainer in Amsterdam-Noord, niet ver van zijn snackbar. Hij was in zijn zaak aan de Mercuriusstraat vermoord en in elf stukken gesneden. Daarna is hij in zijn eigen bedrijfsauto naar de vuilnisbak gereden en gedumpt.

De rechtbank vindt dat L. op 'gruwelijke, respectloze en barbaarse' wijze is omgegaan met het lichaam van Lam. Het motief voor het misdrijf is niet duidelijk geworden. De man heeft zelf altijd alle betrokkenheid bij de dood van de snackbarhouder ontkend.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Lijk gevonden Oude Maas bij Dordrecht

Langs de Hooikade in Dordrecht is donderdagochtend een lijk gevonden in de Oude Maas. Mensen aan boord van de waterbus die daar een halte heeft, zagen de dode rond 9.00 uur in het water drijven. Zij hebben de politie gealarmeerd. 

Inmiddels is het lijk uit het water gehaald en geborgen. Volgens een woordvoerder van de politie zou het om een volwassen man gaan. Het is nog niet bekend of de man een natuurlijk dood is gestorven of dat er een misdrijf in het spel is.

Fanny Blankers-Koen in Hall of Fame atletiekbond

Fanny Blankers-Koen wordt opgenomen in een nieuwe Hall of Fame van de IAAF. Dat maakte de internationale atletiekfederatie donderdag, aan de vooravond van het WK indoor in Istanbul, bekend. De Hall of Fame is opgericht vanwege het honderdjarig bestaan van de IAAF.

Op 24 november worden de eerste 24 atleten namen op de lijst onthuld tijdens een gala ter ere van het eeuwfeest. Naast Blankers-Koen zijn nu al elf andere atleten geselecteerd. De komende maanden kiest de IAAF nog twaalf atleten die een plaats in de Hall of Fame verdienen.

De Verenigde Staten zijn vooralsnog met vijf atleten het beste vertegenwoordigd: Jesse Owens, Carl Lewis, Al Oerter, Ed Moses en Jackie Joyner-Kersee. Ook de Ethiopiër Abebe Bikila, de Fin Paavo Nurmi, de Tsjechoslowaak Emil Zatopek, Adhemar da Silva uit Brazilië, de Australische Betty Cuthbert en Junxia Wang uit China worden opgenomen.

Atleten moeten op zijn minst twee olympische titels of wereldkampioenschappen hebben gewonnen en minimaal een wereldrecord hebben gevestigd om in aanmerking te komen voor de Hall of Fame. Vermelding op de prestigieuze lijst kan op zijn vroegst tien jaar nadat ze met pensioen zijn gegaan.

ANWB waarschuwt voor schade door brandstof E10

De brandstof E10 kan schade veroorzaken als de motor van een voertuig daar niet specifiek geschikt voor is. Daarvoor waarschuwt donderdag de ANWB, die de brandstof aan een test onderwierp.

E10 is een vrij nieuwe brandstof waar tien procent bio-ethanol aan is toegevoegd. De ANWB wilde kijken welke onderdelen zouden worden aangetast door de brandstof en liet een Opel Signum, die niet geschikt is voor E10, een halfjaar op de brandstof rijden. Na 27.000 kilometer begaf de hogedrukbrandstofpomp het. De ethanol bleek het aluminium te hebben aangetast, waardoor een gat in de pomp ontstond.

In Nederland is E10, dat niet voor alle voertuigen geschikt is, nog niet op grote schaal verkrijgbaar. In Duitsland en Frankrijk wel. De ANWB adviseert mensen op jebentalsnelduurzaamopweg.nl te checken of hun auto geschikt is voor E10. Als het voertuig volgens de fabrikant geschikt is, kan de brandstof probleemloos getankt worden.

Sparta wil met Calabro naar Eredivisie

Sparta Rotterdam heeft Sandro Calabro voor de komende anderhalf jaar vastgelegd, meldt de club op de officiële website. Calabro speelde voor het laatst bij het Zwitserse Sankt Gallen, waar zijn contract in januari werd ontbonden.

"Met de komst van Sandro Calabro geven we de selectie per direct een extra impuls. Maar we kijken ook vooruit naar volgend seizoen. Sparta maakt gebruik van gehuurde spelers en er zijn aflopende contracten in de selectie", zegt algemeen directeur Wiljan Vloet.

"Mede door het vertrek van Joshua John was er ruimte voor een aanvaller in de selectie. Dit was het moment waarop we konden toeslaan." Hoofdtrainer Michel Vonk is ook zeer tevreden met de komst van Calabro. "Een speler met kwaliteiten en scorend vermogen. Hij heeft zich niet alleen op dit niveau bewezen, maar ook in de Eredivisie."

Sandro Calabro (28) speelde in het verleden voor ADO Den Haag, FC Utrecht, FC Volendam, Helmond Sport en VVV-Venlo. Met de komst van de nieuwe spits wil Sparta de jacht op FC Zwolle verder doorzetten. De Rotterdammers hebben nog maar drie punten minder dan de koploper van de Jupiler League.

Shirts Messi voor de gehele selectie van Leverkusen

Lionel Messi liet gisteravond in het Champions League-duel tussen FC Barcelona en Bayer Leverkusen zijn klasse zien. De kleine Argentijn wist vijf keer te scoren in Camp Nou. Na de heenwedstrijd vocht de selectie van Bayer Leverkusen om het shirt van Messi. Hier was het bestuur van de Duitsers niet blij mee. Messi vond een oplossing voor dit probleem.

Sport1 meldt dat Messi gesigneerde shirts voor de gehele selectie van Bayer Leverkusen had opgehangen in de kleedkamer. Hierdoor hoefden de Duitsers niet meer te vechten om het shirt van de sterspeler van Barcelona.

Het werd gisteravond in Camp Nou 7-1 voor Barcelona. Bayer Leverkusen had niets in te brengen mede vanwege het sprankelende spel van Messi.

Journalist moet beschuldiging fraude inslikken

Journalist Micha Kat en zijn site klokkenluideronline.nl moeten stoppen met uitlatingen over advocaten Marjolein Visser en Yehudi Moszkowicz. De beschuldigingen dat de advocaten onder meer 'corrupt' zouden zijn, moeten voor vrijdag van de site en aanverwante websites worden gehaald, bepaalde de rechter in Amsterdam.

Donderdag waren online nog verwijzingen naar de beschuldigingen te vinden, zoals op de site nrc-ombudsman.nl - niet te verwarren met de echte site van de ombudsman van NRC Handelsblad. Als Kat de berichten niet weghaalt of laat weghalen, riskeert hij een boete van honderdduizend euro per dag.

Kat mag ook de advocaten niet meer bellen en heeft een gebiedsverbod van een jaar opgelegd gekregen. Kat was niet bij de uitspraak aanwezig. Hij zou in Laos zitten.

Vorige maand werd de auteur, die bekend is van meerdere complottheorieën, veroordeeld voor het bekladden van onder meer het pand van de Raad voor de Rechtspraak. Hij kreeg twee maanden voorwaardelijke celstraf en moet een schadevergoeding betalen.

'No-goareas zonder investering in wijken'

Amsterdam en Rotterdam moeten flink investeren in kansarme buurten, anders zouden er wel eens 'no-goareas’ kunnen ontstaan. Dat schrijft Han Entzinger, hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in een donderdag verschenen rapport over integratie in de twee steden.

In achterstandsbuurten wonen veel allochtonen. Volgens Entzinger is onder deze migrantengroepen een tweedeling te zien: een deel doet het steeds beter en verhuist, anderen blijven achter in een kansarme situatie. In de woningen die vrijkomen doordat de succesvolle mensen vertrekken, komen vervolgens weer nieuwkomers. Dat zijn steeds vaker migranten, onder meer uit Oost-Europa, die er slechts tijdelijk zitten.

"Hierdoor zal het minst aantrekkelijke deel van het woningbestand in de grote steden nog meer een doorgangshuiskarakter krijgen", aldus Entzinger. "Met alle risico’s vandien: verwaarlozing van woningen, gebrek aan sociale samenhang, kansarmoede, risico’s voor de volksgezondheid en criminaliteit."

"Als men deze wijken niet aan hun lot wil overlaten, is er alle reden om fors te investeren in de kwaliteit van de woningen en de woonomgeving, om goed toe te zien op de handhaving van regels, maar ook om daar te investeren in inburgering, onderwijs en voorzieningen op het gebied van gezondheid, sport en welzijn", zegt de wetenschapper. "Anders zullen belangrijke delen van beide steden wel eens kunnen afglijden tot no-goareas voor de rest van de stedelijke bevolking".

Entzinger heeft de ene helft van het rapport De staat van integratie: Amsterdam-Rotterdam geschreven. De andere helft is van de hand van Paul Scheffer, hoogleraar Europese studies aan Tilburg University.

In de inleiding valt te lezen dat het rapport Amsterdam en Rotterdam inspireert tot gezamenlijke activiteiten op het gebied van integratie. De wethouders Andrée van Es (Amsterdam) en Korrie Louwes (Rotterdam) schrijven dat de twee steden 'een fors offensief op taalbeheersing' willen beginnen.

Het rapport werd donderdag gepresenteerd op de conferentie Integrating Cities. Die gaat over de integratie in Europese steden en heeft donderdag en vrijdag plaats in Amsterdam.

'No-goareas zonder investering in wijken’
'No-goareas zonder investering in wijken' (Foto: ANP)

Tadic: "Niet getekend bij FC Twente"

Dusan Tadic ontkent dat hij al een contract heeft ondertekend bij FC Twente. Johan Derksen meldde maandagavond in Voetbal International dat Twente de talentvolle Serviër heeft vastgelegd voor komend seizoen. Hans Nijland, algemeen directeur bij FC Groningen, ontkende dat echter meteen. Hij deed het nieuws af als 'onzin'.

Nu ontkent ook Tadic zelf dat de transfer al rond is, al is hij wel op de hoogte van de interesse vanuit Enschede. "We moeten zien of de transfer afgerond kan worden. Ik heb zeker niet getekend bij FC Twente", zegt de 21-jarige vleugelspeler tegen het Servische Sportklub.

Afgelopen zomer deden de Tukkers ook al een poging om Tadic vast te leggen. FC Groningen wilde de speler toen echter niet laten gaan. Groningen nam Tadic in de zomer van 2010 over van FK Vojvodina.

De grote getallen van Star Wars: The Old Republic

BioWare heeft bekendgemaakt dat aan de ontwikkeling van Star Wars: The Old Republic, hun meest ambitieuze project tot nu toe, 665 mensen hebben meegewerkt. En dat is nog exclusief stemacteurs. Dat heeft de Canadese ontwikkelaar verklaard op een panel op de Game Developers Conference.

Deze mensen waren verdeeld over verschillende afdelingen:

  • 30 Production
  • 75 Designers
  • 80 Engineers
  • 40 Platform
  • 10 Localization
  • 10 Audio
  • 140 Artists
  • 280 QA

Verder heeft BioWare 321 stemacteurs gebruikt om de 4094 karakters van een stem te voorzien, wat meer gesproken dialoog opleverde dan al hun andere spellen tot nu toe bij elkaar.

Andere grote getallen:

  • Voor elke van de acht klasses is 200 uur gameplay beschikbaar, verspreid over 20 planeten
  • Het spel heeft meer dan 200 miljoen dollar gekost om te maken

Ondanks de hoge kosten kijkt BioWare tevreden terug op deze investeringen. Hun doel was om meer dan een miljoen spelers te krijgen. Afgelopen januari meldde EA echter al een totaal van twee miljoen actieve abonnees. Spelers spelen gemiddeld vier tot zes uur per speelsessie.

the old republic

Ubisoft: 'Assassin's Creed III goed moment om in te stappen'

De Assassin's Creed-games zitten vol met plottwists en door elkaar lopende verhaallijnen. Het is dus niet verwonderlijk dat iemand die nog nooit een van de spellen gespeeld heeft het moeilijk zal hebben om alles te begrijpen, bij Assassin's Creed III hoeven we ons daar geen zorgen om te maken.

"This is a great time for gamers to join the adventure, there's a huge will from Ubisoft to bring more gamers into this universe," aldus Rob Cooper, managing director voor Ubisoft UK. "Assassin's Creed III is the biggest and most ambitious launch in Ubisoft's history so we absolutely believe this game will continue to grow the franchise".

Tijdens de release zal de nieuwste Assassin's Creed het op moeten nemen tegen andere 'grootmachten' uit de game-industrie, waaronder; Call of Duty 9 (werktitel van Activision), Bioshock Infinite (19 oktober), Resident Evil 6 (20 november) en FIFA '13.

Assassin's Creed III zal op 30 oktober uitkomen voor PS3, Xbox en PC - daarnaast is er een Wii U versie in ontwikkeling.

Katy Perry komt met 3D-backstagefilm

Katy Perry gaat een 3D-documentaire maken over haar leven tijdens een concertreeks. De film van de superster krijgt de naam Katy Perry: Part of Me. "Eindelijk, mijn film komt deze zomer uit bij Paramount", twittert een enthousiaste Perry donderdag.

De film toont het leven van de 27-jarige Perry op de bühne, maar ook achter de schermen. Het duo Dan Cutforth en Jane Lipsitz is in gesprek om de bioscoopfilm te regisseren, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Waar en wanneer Katy Perry: Part of Me wordt opgenomen, is niet bekend.

Onder de naam Magical Elves produceerden Cutforth en Lipsitz realitysuccessen als Top Chef, Project Runway en de 3D-backstagefilm over tieneridool Justin Bieber. Die film leverde in de Verenigde Staten een recordbedrag van 73 miljoen dollar op.


Katy Perry komt met 3D-backstagefilm (Foto: Novum)

Sprookjesboom De Film krijgt honderdste Gouden Film

De Nederlandse jeugdfilm Sprookjesboom De Film heeft in twee weken tijd ruim honderdduizend bezoekers getrokken en heeft daarmee de gouden status behaald. Het is de honderdste film in de Nederlandse geschiedenis die de Gouden Film krijgt. Dat laat distributeur Independent Films donderdag weten.

De prijs werd donderdagochtend in ontvangst genomen door regisseur Hans Walther en Eftelingbaas Bart de Boer. Het attractiepark coproduceerde de film. "Binnen twee weken tijd honderdduizend bezoekers voor onze eerste bioscoopfilm is een heel mooi voorlopig resultaat", zegt De Boer. "Het laat zien dat Sprookjesboom bekend en geliefd is bij kinderen en hun ouders. En de status van de honderdste Gouden Film is natuurlijk extra mooi voor deze volledig Nederlandse productie."

Sprookjesboom De Film is de eerste lange animatiefilm van Nederlandse bodem die met motioncapture is gemaakt. In de film, bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar, belanden Roodkapje, Wolf, Assepoester, Reus en Klein Duimpje uit het Sprookjesbos per ongeluk in het onbekende Winterland. Ze willen heel graag terug naar huis, maar daarvoor moeten ze eerst vijf kristallen vinden. Tijdens deze zoektocht worden ze flink tegengewerkt door Heks.

Willemien van Aalst van het Nederlands Film Festival (NFF) is trots. "Dat er al 100 films de status van Gouden Film hebben gehaald is een prachtig resultaat." De Gouden Film werd voor het eerst in 2001 uitgereikt.

Oorspronkelijk lag de grens op 75 duizend bezoekers, maar vanaf 2003 werd die grens vanwege de vele successen verhoogd naar honderdduizend. De prijs is een initiatief van het NFF en het Nederlands Fonds voor de Film, die ook jaarlijks de Gouden Kalveren uitreiken.


Sprookjesboom De Film krijgt honderdste Gouden Film (Foto: Novum)

Excuses voor de boss-fights in Deus Ex: Human Revolution

Francois Lapikas, gameplay director van Deus Ex: Human Revolution, heeft zijn excuses gemaakt voor de berucht moeilijke boss-fights in het spel. Hij deed de uitspraken op een post-mortem van de game op de Game Developers Conference.

"[The boss fights] were a big part of the game," aldus Lapikas. "We should have put more effort into them. I'm truly sorry about that. Next time we're gonna think about it more."

De problemen met de boss-fights zouden ook uit play-tests naar voren gekomen zijn, maar het ontwikkelteam dacht het opgelost te hebben door in deze situaties meer munitie en wapens beschikbaar te maken, ter compensatie voor de moeilijke bosses. Een misvatting, zo stelt Lapikas nu.

Deus Ex: Human Revolution is in Europa en de Verenigde Staten al meer dan 2 miljoen keer over de toonbank gegaan.     

De la Rosa: "HRT krijgt het zonder sponsoren lastig"

Volgens HRT-coureur Pedro de la Rosa heeft zijn team sponsoren nodig wil het team opklimmen op de Formule 1-grid. Afgelopen maandag werd de nieuwe F112 getoond, maar deze bleek vrijwel sponsorloos te zijn.

"Het lijkt me duidelijk dat we extra sponsoren en investeerders nodig hebben om verder te groeien als team. Als we geen nieuwe geldschieters weten te vinden, dan gaan we het moeilijk krijgen. Om nieuwe partners aan te kunnen trekken, moeten we echter eerste een solide basis leggen en aantonen dat het loont om in ons team te investeren," zei De la Rosa die weet dat alle teams nu in moeten leveren. "Het is crisistijd in de wereld en dat valt ook in de Formule 1 te merken, want alle budgetten zijn afgenomen."

Slang Justin Bieber vindt onderkomen in dierentuin

Justin Biebers Johnson heeft een nieuw thuis. De babyboaconstrictor waarmee Bieber vorig jaar augustus over de rode loper van de MTV Video Music Awards liep, is ondergebracht bij een dierentuin in de Amerikaanse staat Minnesota.

Een weldoener die de slang voor het goede doel van Bieber kocht schonk de slang aan de dierentuin, vertelt een woordvoerder van het park aan entertainmentwebsite TMZ. Het gele beestje is pas een week in Minnesota. Zodra Johnson zich thuis voelt in zijn nieuwe onderkomen krijgt hij een speciaal bordje waarop zijn connectie met Justin Bieber staat.

De barmhartige samaritaan kocht Johnson in november bij een online veiling en wil het beestje een goed thuis geven. "Hij wordt echt heel groot, ruim een meter", waarschuwde het tieneridool voorafgaand aan de veiling voor de aaibaarheidsfactor van zijn Johnson.

Met me broek op me enkels

Me juf. Het hedendaagse Nederlands. Ik las een interessant verhaal van een van mijn oud-leerlingen:
‘Vet gelachen! Moest effe voor me moeder een doos met boeken naar zolder brengen. Maar ik had me lage spijkerbroek aan. Ik kwam op zolder aan met me broek op me enkels.' Onder dit verhaal zo'n 33 reacties. En uitgerekend nog een van mijn oud-leerlingetjes reageert met: ‘Vet! Moest jou moeder erom lachen?' Jou moeder!

Jochies (9 en 10) aangehouden voor joyriding

Twee jongens van 9 en 10 jaar hebben woensdag in Groningen een joyride gemaakt die al na 20 meter eindigde in de voortuin van een woning aan de Zaagmuldersweg. De jochies hadden de contactsleutel naast een geparkeerde auto gevonden en besloten een stukje te gaan rijden, zo meldde de politie donderdag.

Nadat de auto in de tuin tot stilstand was gekomen, gingen de jongens er rennend vandoor. De politie trof ze even later in de buurt aan. Via het kenteken van de auto kon de eigenaar achterhaald worden. Die verklaarde dat hij zijn autosleutels was verloren. De politie heeft de jongens overgedragen aan hun ouders.

Jake Gyllenhaal vervangt Dominic Cooper in thriller

Jake Gyllenhaal onderhandelt over de hoofdrol in de wraakthriller Motor City. De acteur moet Dominic Cooper gaan vervangen, die het te druk heeft, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Gyllenhaal zou een rancuneuze crimineel spelen die na zijn gevangenisstraf op wraak zint. Amber Heard en Gary Oldman hebben al getekend voor de film.

De 31-jarige Gyllenhaal was afgelopen zomer te zien in thriller Source Code en werkt aan twee films. De Britse Cooper heeft een beduidend drukker schema. De 33-jarige acteur heeft zeven films in de pijplijn, waaronder Abraham Lincoln: Vampire Hunter.

Motor City wordt geregisseerd door Albert Hughes, bekend van de thriller From Hell met Johnny Depp. Wanneer de thriller in productie gaat, is nog niet bekend.


Jake Gyllenhaal vervangt Dominic Cooper in thriller (Foto: Novum)

McClaren mag geen videobeelden meer terugkijken

Voetbalbond KNVB heeft de profclubs vandaag per brief laten weten dat het terugkijken van videobeelden tijdens de wedstrijd volgens de reglementen niet toegestaan is. Bij een overtreding van deze regels zal door de aanklager betaald voetbal een onderzoek worden ingesteld.

De situatie is actueel geworden door FC Twente-trainer Steve McClaren die regelmatig tijdens duels even de catacomben van de stadions indook om een spelsituatie terug te kijken op video. Daarna nam de Brit weer plaats op de bank.

De KNVB heeft bij wereldvoetbalbond FIFA navraag gedaan wat de regels zijn voor mensen die op de bank zitten en tijdens de wedstrijd naar binnen gaan. Alleen in bijzondere omstandigheden is dit volgens de FIFA toegestaan. Blessurebehandelingen, warming-up van spelers en extreme kou vallen hieronder, maar niet het terugkijken van tv-beelden.

'Samen online gamen kan huwelijk versterken'

Online spellen als World of Warcraft hebben niet alleen negatieve, maar ook positieve effecten op een huwelijk. Wanneer een van de twee partners online gamet, heeft dat een negatieve invloed op de relatie. Maar als ze samen spelen, dan versterkt dat de relatie. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Birmingham.

Ruim driekwart van de stelletjes die online games spelen vinden dat het spel een positieve invloed heeft op hun relatie. Dit gaat volgens de onderzoekers vooral op wanneer de twee samenwerken in het spel.

Toch kan gamen ook dan een bron voor onenigheid zijn. Waar de partners met een gamer ruziën over de tijd die in het spelen gaat zitten, gaan de ruzies van de gamende partners juist over het spel zelf.

Het onderzoek is gehouden onder 349 heteroseksuele stelletjes waarbij de helft samen en bij de andere helft een van de twee games speelt. Wanneer slechts een van de twee games speelt, is dat in 84 procent van de gevallen de man. Wordt er samen gespeeld, dan speelt hij in 73 procent van de gevallen vaker dan de vrouw.


'Samen online gamen kan huwelijk versterken' (Foto: Novum)

Politie wil met snelle wagens criminelen pakken

De politie heeft vier opgevoerde Volvo V70's aangeschaft om professionele criminelen te kunnen aanpakken. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag. De auto's hebben een topsnelheid van ruim 250 kilometer per uur.

De politie wil bij een achtervolging geen criminelen meer uit het oog verliezen. Nu gebeurt dat volgens een woordvoerder nog een of twee keer per week. Deze zogenoemde hogesnelheidssurveillance met vier auto's moet daar voor zorgen.

Agenten van de verkeerspolitie krijgen extra training om te leren omgaan met de hogere snelheden.

Senna: "Regelmatig punten scoren met Williams"

Het Formule 1-team Williams kende vorig seizoen een rampjaar met slechts vijf punten in het constructeurskampioenschap. Dit jaar wil de Britse renstal het beter gaan doen, waarbij coureur Bruno Senna zijn zinnen heeft gezet op het regelmatig pakken van punten.

"Ons doel voor dit jaar is om regelmatig in de top-tien te finishen. Gemakkelijk zal dit niet worden, aangezien dit een grote stap voorwaarts betekent ten opzichte van vorig jaar. Maar dat is het doel dat het team zichzelf voor komend seizoen heeft gesteld. Op basis van wat ik in het voorseizoen heb gezien, verwacht ik dat we het goed kunnen gaan doen. Het zal dicht bij elkaar zitten, maar we zullen ons uiterste best doen om elke race in de top-tien te eindigen," zei Senna die weet dat er bij Williams op het technische vlak vele veranderingen zijn geweest.

"Alle teams hebben afgelopen winter een stap voorwaarts gezet. Force India, Toro Rosso en Sauber zagen er met name sterk uit. Deze teams wisten een goed tempo te rijden vergeleken met een jaar geleden. Lotus oogt erg snel en Mercedes zit er ook goed bij, zo lijkt het. Bij Ferrari ziet het er allemaal niet zo goed uit, of ze moeten daar verstoppertje aan het spelen zijn. Red Bull en McLaren lijken op het moment net iets sterker zijn dan de rest. Maar Caterham is tot dusver de grootste verrassing. Zij lieten redelijk goede dingen zijn. Het wordt spannend dus. Ik hoop dat we voorin mee kunnen doen."

Minecraft kent nog één geheim

Tijdens een gesprek op de Game Developers Conference heeft Markus 'Notch' Persson aangegeven dat de game Minecraft zo'n 5,2 miljoen keer is verkocht tot op heden. Daarnaast hebben al deze gamers één geheim in het spel nog niet ontdekt.

Wat het geheim is, of een hint naar dat geheim heeft Notch niet gegeven. Op de vraag waarom er geen vrouwelijk personage in de game voorkomt gaf Notch aan dat het anders erg seksistisch zou worden nadat hij dit eerder geprobeerd heeft.

Recordaantal grijze walvissen geboren in Mexico

Er is dit jaar een recordaantal grijze walvissen geboren in de Mexicaanse wateren. Volgens het Mexicaanse ministerie van natuur en milieu kwamen er bijna twaalfhonderd jongen ter wereld voor de kust van het schiereiland Baja California. Dat is twee keer zoveel als er vorig jaar werden geteld en zes keer zoveel als in 2010.

Het geboortecijfer is niet zo hoog geweest sinds 1996, toen werd begonnen met het in kaart brengen van de migratie van de walvissen voor de kusten van de noordelijke Grote Oceaan. Volgens een verklaring van de autoriteiten komt het hogere cijfer door een geschikter klimaat en een geschiktere temperatuur van de oceaan.

De grijze walvis plant zich voort in de lagune Ojo de Liebre aan de kant van de Grote Oceaan van het schiereiland en geldt in Mexico als een bedreigde diersoort.


Recordaantal grijze walvissen geboren in Mexico (Foto: Novum)

Voetbalmoeders vliegen elkaar in de haren

Je zou denken dat vaders en niet moeders het bont maken langs de lijn bij het voetbal van hun kroost. Woensdag was het de beurt aan de mama's. Bij een wedstrijd in Hasselt, in Belgisch Limburg, voor voetballertjes onder de negen jaar, moest de politie er aan te pas komen om twee 'kemphennen' uit elkaar te houden.

De moeders waren het niet eens met een beslissing van de scheidsrechter. Twee politiebusjes en de hondenbrigade moesten er aan te pas komen. De scheidsrechter besloot de wedstrijd maar af te breken. De politie bleef nog een tijdje achter de hand om te voorkomen dat de vrouwen elkaar alsnog in de haren vlogen.

Sarkozy uit politiek na verlies verkiezingen

Indien de Franse president Nicolas Sarkozy niet wordt herkozen bij de presidentsverkiezingen, verlaat hij de politiek. Sarkozy heeft dit donderdag tegen de omroep RMC gezegd. Op de vraag wat hij zou doen bij een verkiezingsnederlaag zei hij: "Ik verwacht het niet, maar dan zou ik iets anders gaan doen." Hij weet nog niet wat.

Sarkozy ligt in peilingen achter op de voornaamste oppositieleider, François Hollande van de Socialistische Partij. In een opiniepeiling eerder deze week zegt 30 procent van de ondervraagden in de eerste ronde op 22 april op Hollande te stemmen en 28 procent zegt voor Sarkozy te kiezen. In de tweede ronde op 6 mei, als alleen de twee leidende kandidaten over zijn, zou Hollande 56 procent achter zich krijgen en Sarkozy 44 procent.

Fez grote winnaar IGF Awards

Het puzzelspel Fez is woensdagavond tijdens het veertiende Independent Game Festival vandoor gegaan met de grote prijs. De Seumas McNally Grand Prize is een prijs voor de beste onafhankelijke game. Gameontwikkelaar Phil Fish heeft vijf jaar gewerkt aan Fez, dat binnenkort verschijnt voor de Xbox 360.

De IGF Awards zijn een indicatie voor de komende hits. Narbacular Drop won in 2006 een studentenprijs, waarna de makers door Valve werden gecontracteerd. Het spel werd uiteindelijk hernoemd tot het puzzelspel Portal. Ook downloadspellen als de puzzelgame Braid en de avonturenspel Limbo en Minecraft werden vroegtijdig geprezen tijdens het prijzenfestival van het IGF.

Phil Fish stond de afgelopen dagen in de schijnwerpers door controversiële uitingen over de Japanse game-industrie en beledigingen via Twitter. De Canadees had tijdens een discussie tegen zijn Japanse collega's gezegd dat hun games waardeloos waren.

Fez is het debuut van de Canadese gameontwikkelaar. Hij werkt al jaren aan het spel. In 2008 won hij al een IGF Award voor de visuele aspecten er van.

Andere prijzen van de IGF Awards gingen onder meer naar gamestudio thechineseroom voor de productie van het horrorspel Dear Esther en naar het puzzelspel Beat Sneak Bandit van gamestudio Simogo.

* Seumas McNally Grand Prize - Fez (Polytron)
* Technische excellentie - Antichamber (Alexander Bruce)
* Uitzonderlijk design - Spelunky (Mossmouth)
* Mobiele game - Beat Sneak Bandit (Simogo)
* Visuele insteek - Dear Esther (thechineseroom)
* Geluid - Botanicula (Amanita Design)
* Innovatie - Storyteller (Daniel Benmergui)
* Beste studentengame - Way (Carnegie Mellon University)
* Publieksprijs - Frozen Synapse (Mode 7 Games)
* Microsoft XBLA-prijs - Super T.I.M.E. Force (Capy)


Fez grote winnaar IGF Awards

Zwaardere straf voor in brand steken vrouw

De 67-jarige man uit Waalwijk die op 26 mei 2009 zijn echtgenote in brand stak in zijn huis in de Grotestraat in Waalwijk, heeft in hoger beroep een zwaardere straf gekregen. Het gerechtshof in Den Bosch legde hem donderdag 12 jaar cel op in plaats van de 10 jaar, die de rechtbank eerder had gegeven.

Het hof vindt de feiten zo ernstig dat het meeging met de eis van de aanklager: 12 jaar voor poging tot moord en brandstichting. De man liet zijn vrouw naar zijn kantoor komen, deed de deur op slot, gooide een jerrycan benzine voor haar voeten en stak de vloeistof in brand.

Portal 2 winnaar Game Developers Choice Awards

Met drie prijzen is het puzzelspel Portal 2 de grote winnaar van de Game Developers Choice Awards. Het eind vorig jaar uitgegeven puzzelspel van gamestudio Valve won prijzen voor het beste verhaal, geluid en design. De prijs voor het beste spel ging naar The Elder Scrolls V: Skyrim van gamebedrijf Bethesda.

De prijzen van de Game Developers Choice Awards werden woensdagavond uitgereikt in San Francisco. Gameontwikkelaars konden op hun collega's en concurrenten stemmen.

De beste nieuwkomer is gamestudio Supergiant Games. Zij gooiden met hun zomerhit Bastion hoge ogen. Het actieavontuur viel ook in de prijzen als beste downloadgame.

Warren Spector, de bedenker van onder meer de Thief-, Epic Mickey- en Deus Ex-reeks, ging met een prijs voor zijn levenswerk naar huis. Het laatste spel dat Spector maakte, was Epic Mickey voor de Wii in 2010. Naar verluidt wordt binnenkort een vervolg aangekondigd.

Game Developers Choice Awards op een rij:

* Geluid - Portal 2 (Valve)
* Debuut - Bastion (Supergiant Games)
* Verhaal - Portal 2 (Valve)
* Visuele insteek - Uncharted 3 (Naughty Dog)
* Downloadspel - Bastion (Supergiant Games)
* Gamedesign - Portal 2 (Valve)
* Technologie - Battlefield 3 (DICE)
* Mobiel - Sword & Sworcery (Superbrothers and Capy)
* Innovatie - Johann Sebastian Joust (Die Gute Fabrik)
* Pioniersprijs - Dave Theurer, Missile Command & Tempest
* Game van het jaar - The Elder Scrolls V: Skyrim (Bethesda)
* Prijs voor levenswerk - Warren Spector


Portal 2 winnaar Game Developers Choice Awards

Clubtopscorer Malki langer bij Roda JC

Roda JC heeft donderdag het contract met clubtopscorer Sanharib Malki verlengd. De club uit Kerkrade heeft een optie in het contract van de 28-jarige Syriër gelicht. Hij speelt hierdoor de komende twee seizoenen nog voor de eredivisionist.

Technisch directeur Gerard Wielaert is verheugd met het aanblijven van Malki. "Wij zijn blij dat het contract van Sanharib met twee jaar verlengd gaat worden. Roda past bij Malki, en Malki past bij Roda."

Malki kwam in de zomer over van Sporting Lokeren en scoorde in 23 competitiewedstrijden al zeventien keer.

Culturele sector staat stil bij Vrouwendag

Een aantal culturele instellingen staat donderdag stil bij de 101e Internationale Vrouwendag. Niet alleen worden debatten georganiseerd, ook wordt een inzamelingsactie gelanceerd en een muziekmarathon met vrouwelijke componisten gehouden.

Het Huygens Instituut, het instituut voor vrouwengeschiedenis Aletta en de Universiteit van Amsterdam lanceren een fondsenwervingsactie voor een boek. Het werk en de bijbehorende tentoonstelling 1001 Vrouwen moet beroemde, spraakmakende en invloedrijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht brengen.

In het Amsterdamse debatcentrum De Balie wordt een manifestatie gehouden met vrouwelijke kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en andere artiesten. In het Concertgebouw kunnen muziekliefhebbers donderdagavond composities horen van vrouwelijke componisten als Lili Boulanger, Alma Mahler en Clara Schumann.

Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland organiseert in het debatcentrum De Rode Hoed in de hoofdstad een debat over het salaris van vrouwen, dat nog steeds ongeveer twintig procent verschilt van dat van mannen. Europese vrouwen moeten jaarlijks twee maanden langer werken om hetzelfde te verdienen als mannen.

In Den Haag wordt in Museum de Gevangenpoort een tentoonstelling geopend over vrouwen in het gevang. Een aantal opmerkelijke vrouwelijke gedetineerden komt voorbij aan de hand van beeld- en archiefmateriaal. Ook worden deze maand rondleidingen georganiseerd waarin vrouwelijke veroordeelden centraal staan.

Onderzoek naar Pools strooizout in voedsel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of ook in Nederland voedsel wordt verkocht waarin Pools strooizout is verwerkt. Daarvoor is donderdagochtend contact opgenomen met de Poolse toezichthouder, zegt een woordvoerder. Binnen enkele dagen wordt een antwoord verwacht.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) trok woensdag al over de kwestie aan de bel. Zij wees erop dat de Poolse autoriteiten monsters onderzoeken van onder meer brood, zuurkool en augurken omdat bedrijven er strooizout in zouden hebben verwerkt. Het strooizout is volgens haar ook naar Nederland geëxporteerd, maar het is nog niet bekend of het voor gladheidsbestrijding of voor andere doeleinden is gebruikt.

De Lange had de Europese Commissie gevraagd hier snel op te reageren. "De veiligheid van ons voedsel is van het grootste belang dus snelheid en duidelijkheid zijn essentieel", zei ze. De NVWA reageerde woensdag nog afwachtend. Een woordvoerder zei toen niet met de informatie bekend te zijn en dat er geen onderzoek wordt ingesteld.

Dat nu toch een onderzoek is ingesteld, komt doordat de European Food Safety Authority de NVWA heeft gewaarschuwd, zegt een woordvoerder.

Unreal Engine 4 wordt later dit jaar publiek getoond

Op de Game Developers Conference werd achter gesloten deuren de Unreal Engine 4 al getoond aan diverse spelontwikkelaars, die echter allemaal een non-disclosure-agreement moesten tekenen. Epic Games, de studio achter de engine, hoopt later dit jaar het grote publiek kennis te laten maken met hun nieuwste engine.

De ontwikkelstudio vertelde de aanwezige pers op de GDC dat het houden van de demo achter gesloten deuren niet hun beslissing was en dat men hoopt later dit jaar publiekelijk te kunnen laten zien waartoe de engine in staat is.

Epic Vice President Mark Rein voegde hieraan toe dat volgens hem de nieuwe generatie consoles "will blow us all away." Naar verluidt behoeft de nieuwe Unreal Engine 4 tien keer de benodigde rekenkracht van Xbox 360.

Unreal Engine 3 toont mogelijkheden

De GDC is volop aan de gang en hier tonen ontwikkelaars voornamelijk hoe ze bepaalde features hebben gemaakt of wordt er gekeken naar de toekomst. Epic Games heeft nu een filmpje uitgebracht met daarin de features van de Unreal Engine 3.

In het filmpje zien we veel gameplay van games die de engine gebruiken. Daarnaast zien we ook wat meer beelden van wat de Engine precies doet en kan. Bekijk het filmpje hieronder.

"Japanse ontwikkelaars zijn lui"

Keiji Inafune heeft tijdens een presentatie op de GDC aangegeven dat Japanse ontwikkelaars schuldig zijn aan zelfgenoegzaamheid en luiheid. Daarnaast missen de ontwikkelaars ook de befaamde vechtersgeest van de Japanners.

In 2009 riep Inafune al dat de Japanse gamesindustrie voorbij was. Toen kreeg hij een hoop scheve blikken maar Inafune geeft nu aan dat diezelfde personen nu zonder enige fut zitten. Volgens Inafune zijn alle eerdere successen in de Japanse industrie teveel geworden waardoor de creativiteit nu flink gedaald is. De ontwikkelaars maken het zichzelf makkelijk door oude versies op te poetsen. Volgens Inafune lopen de Japanse ontwikkelaars nu achter in vergelijking met andere ontwikkelaars.

Volgens Inafune moeten zijn collega's hun handen vuil gaan maken. Blaas oude franchises nieuw leven in. Geen nieuw jasje of de franchise maar in leven houden, maar echt vernieuwing in de franchises brengen. Inafune geeft zelf aan dat hij vorig jaar voor een moeilijke keuze stond. Hij heeft toen Capcom verlaten en is bij een klein bedrijf van twintig man gaan werken. Hij heeft nu meer vrijheid en plezier bij het werk dat hij nu doet.

Inafune sloot zijn presentatie af door te beloven dat hij een nieuwe held vanuit Japan zal tonen en wanneer dat gebeurt zal Japan weer vechten.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat er zo gesproken wordt over de Japanse industrie tijdens de GDC. Phil Fish, bekend van Fez, gaf tijdens een Q&A-sessie aan dat de meeste Japanse games tegenwoordig van slechte kwaliteit zijn, om het netjes te benoemen.

Gilbert: "Wil me niet meteen opbranden"

Wielrenner Philippe Gilbert kent een mindere start van het seizoen dan vorig jaar. De BMC-renner kon gisteren het tempo van zijn teamgenoten in de ploeggenoten in de Tirreno-Adriatico niet volgen, maar maakt zich hier voorlopig nog geen zorgen over. Zijn koersen volgen nog.

"Mijn seizoen is lang. Ik wil me niet meteen opbranden. Ik zit nog niet op mijn ideale gewicht. Een rit als donderdag over 230 kilometer zal mij goed doen," zei Gilbert tegen Sporza. Hij kon het tempo in de ploegentijdrit door weersomstandigheden niet bijhouden. "De wind die plots kwam opzetten. Maar er waren ook slechte aflossingen. Sommige ploeggenoten zijn beter dan andere op dit moment van het seizoen en houden daar geen rekening mee als ze overnemen. Op die manier verlies je tijd."

Ook in de Strade Bianche, die hij vorig jaar nog won, verloor de Waal acht minuten op winnaar Fabian Cancellara. "Ik zit perfect op schema om top te zijn in de Ardense klassiekers. In de wetenschap dat mijn seizoen erg lang zal zijn met belangrijke doelen zoals de Tour, de Spelen en het WK."

Kroes breekt lans voor ict'sters op Vrouwendag

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft vrouwen op Internationale Vrouwendag opgeroepen de ict niet links te laten liggen. "Ict is niet alleen voor jongens die programmeren in achterkamertjes", zegt ze in een videoboodschap op Youtube. Ze noemt de ict een sector waar vrouwen 'jammer genoeg nog steeds sterk ondervertegenwoordigd zijn'.

Ict gaat volgens de Europese commissaris voor de digitale agenda over creativiteit, netwerken en zelfs mensenrechten. Ze wees daarbij op de Jemenitische nobelprijswinnares Tawakkul Karman, die onder meer betrokken was bij de organisatie van de studentenprotesten van vorig jaar in haar land. "Zij heeft aan de voet gestaan van de Arabische lente." Bij de protesten speelden sociale media een grote rol.

"Ict gaat over het vinden van nieuwe apps, het maken van nieuwe connecties, het hebben van de vrijheid om jezelf te kunnen uiten", stelt Kroes. "Dus vrouwen, vergeet niet dat deze sector jullie ideeën, talent en enthousiasme nodig heeft." Volgens de eurocommissaris liggen de kansen voor het oprapen. "Wees moedig en grijp ze. En herinner je vooral dat er geen grenzen zijn aan wat jij kunt bereiken."


Kroes breekt lans voor ict'sters op Vrouwendag (Foto: Novum)

Rechtbank verbiedt staking bij Equens

De stakingsactie bij betalingsverwerker Equens waar FNV Bondgenoten mee dreigde, mag niet doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald in een kort geding dat de directie van het bedrijf had aangespannen tegen de vakbond.

De rechtbank oordeelde dat een werkonderbreking bij Equens, dat in Nederland verantwoordelijk is voor bijna alle pinbetalingen, 'ingrijpende gevolgen' voor het hele land kan hebben. Een staking kan volgens de rechtbank leiden tot 'maatschappelijke ontwrichting' die verder gaat dan bij acties in de meeste andere sectoren.

FNV Bondgenoten kondigde dinsdag acties aan die mogelijk gevolg hebben voor het pinverkeer, omdat een ultimatum van de vakbond aan Equens was afgelopen. De werknemers eisen onder meer een loonsverhoging van twee procent en meer flexibel werken. Equens gaat niet verder dan 1,75 procent en wil daarnaast een seniorenregeling afschaffen.

Nami uit One Piece krijgt DLC

One Piece Pirate Musou is een succes in Japan en nu krijgt de PS3-exclusieve game ook nog eens DLC. In de eerste DLC krijgen Luffy en Nami beide nieuwe kleding. Luffy mag aan de slag met een Samurai-outfit en Nami met een weinig verhullende kimono.

One Piece Pirate Musuo verkocht in de eerste releaseweek in Japan meer dan een half miljoen stuks. De anime en de manga zijn erg populair in Japan en er gaan geruchten dat de game ook naar het westen zal komen. Bekijk hieronder de eerste screenshots van Nami in haar nieuwe Kimono.

NamiNamiNamiNamiNamiNamiNamiNamiNamiNamiNamiNami

Manchester City wil Van Persie aantrekken

Manchester City wil zich voor het komende voetbalseizoen versterken met Robin van Persie. De Nederlander is bij zijn club Arsenal bezig aan een zeer sterk seizoen, iets wat de koploper in de Premier League niet ontgaan is. City wil de Nederlander naar verluidt 260.000 euro per week gaan betalen.

"We zijn altijd geïnteresseerd in goede spelers. Helaas zijn we daarin niet de enige. Ik denk dat iedere Europese topclub Van Persie in de gaten houdt. Van Persie is op dit moment één van de beste spitsen van Europa, samen met Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Sergio Aguero en Mario Balotelli. Hij heeft echt een neusje voor de goal," zei City-manager Roberto Mancini.

Van Persie heeft bij Arsenal een contract dat na deze zomer nog één jaar doorloopt. De Londense ploeg wil de Nederlander graag behouden en is bereid hiervoor ver te gaan. Van Persie zelf wil pas na het seizoen praten over een eventuele verlenging, waardoor er nu kapers op de kust zijn. City is een van de teams die de spits graag in willen lijven en willen hem 220.000 pond per week (260.000 euro) bieden.

Rechtbank voorkomt uitzetting terrorist

Het CDA is bang dat Europa een 'vrijhaven' gaat worden voor gevaarlijke extremisten. De partij had enkele kamervragen gesteld aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Deze bevestigde dat Nederland zit opgescheept met enkele terrorismeverdachten. Hoewel tot ongewenst persoon verklaard, kunnen ze niet worden uitgezet vanwege Europese regelgeving.

De rechtbank in Groningen weigert mee te werken aan de uitlevering van Abdulvahap Ekinci, een aanhanger van de Turkse Hezbollah. Turkije wil hem graag uitgeleverd hebben, omdat hij verdacht wordt van terroristische misdrijven. Ekinci zou in Turkije al veroordeeld zijn tot een levenslange gevangenisstraf, maar de benen genomen hebben voor ze hem in de cel konden stoppen.

Volgens de rechtbank is de uitlevering ontoelaatbaar aangezien er sprake zou zijn van een politiek delict. Ekinci wordt beschouwd als één van de oprichters van de Hezbollah, die verantwoordelijk wordt gehouden voor verschillende moorden.

Shell stopt olie-import Iran

Shell stopt vanwege sancties van het Westen met het importeren van olie uit Iran. Dat heeft topman van het Brits-Nederlandse concern Peter Voser gezegd op een conferentie in Houston, meldt de NOS. De import moet binnen enkele weken stoppen.

Shell vervoert dagelijks ongeveer honderdduizend vaten ruwe olie van Iran naar Europa. Samen met een Japans bedrijf worden nog eens tienduizend vaten naar Japan gebracht, aldus de omroep.

De Europese Unie heeft vanwege het Iraanse atoomprogramma aangekondigd vanaf 1 juli geen olie meer uit Iran te importeren. Vorige maand meldde de Iraanse staatszender Press TV dat Iran in een reactie alle olietoevoer naar zes Europese landen, waaronder Nederland, heeft opgeschort. Dat bleek echter niet het geval.

Iran zegt dat het olie-embargo zijn economie niet zal schaden, omdat er voldoende andere afnemers te vinden zouden zijn. De leveringen aan Europa vormden zo'n achttien procent van de Iraanse olie-export.

Wethouder levert fikse kritiek op kabinet

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (diversiteit en integratie, GroenLinks) heeft donderdag fikse kritiek geleverd op het integratiebeleid van het kabinet.

De regering voedt volgens haar "een obsessie met sociaal-culturele verschillen’’ en komt met regels ,,die inbreuk maken op de vrijheid van onze burgers’’. Van Es deed haar uitspraken tijdens de opening van Integrating Cities, een grote conferentie over integratie in Europese steden die de komende dagen in Amsterdam plaatsvindt.

De wethouder verwees daar onder meer naar het boerkaverbod. ,,De Nederlandse regering laat zich gijzelen door angst en het misverstand dat meer veiligheid kan worden bereikt met strengere sociaal-culturele regels."

Ook voor het meldpunt voor overlast door Oost-Europeanen van de PVV had Van Es geen goed woord over. Ze zei dat ,,ten zeerste te veroordelen’’. Volgens haar is Europese solidariteit in deze tijden van crisis juist belangrijk en moet ,,het mechanisme zich af te sluiten en aan te schoppen tegen wat als bedreigend wordt ervaren’’ worden tegengegaan. De politica zei dat het meldpunt en het boerkaverbod ,,symptomen zijn van het verlangen naar veiligheid dat wordt veroorzaakt door de snelheid waarmee onze samenlevingen zijn veranderd’’.

Wethouder levert fikse kritiek op kabinet
Wethouder levert fikse kritiek op kabinet (Foto: ANP)

Samsom wil niet met VVD in kabinet

Diederik Samsom ziet geen heil in een coalitie met de VVD. De liberalen zijn in een 'te conservatieve, rechtse hoek gedoken', zegt de kandidaat-leider voor de PvdA donderdag in Spits.

De koers die de VVD onder premier Mark Rutte is gaan varen, ligt volgens hem 'mijlenver' van de PvdA af. Rutte had volgens hem aanvankelijk nog een sociaalliberale en groene agenda. Maar hij zou zijn gezwicht voor een rechts-conservatieve koers die samenwerking met de PvdA ernstig bemoeilijkt, mogelijk om de gunst van de kiezers te winnen.

Samsom ziet het meest in een coalitie met het CDA en de SP. Wel staat het CDA volgens hem ver van de PvdA af. De SP zou water bij de wijn moeten doen als het gaat om hun 'anti-Europese standpunten'.

Als hij voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen als lijsttrekker wordt aangewezen, is Samsom niet van plan in een eventuele volgende regering te gaan zitten. Hij zegt in dat geval in de Kamer te willen blijven.


Samsom wil niet met VVD in kabinet (Foto: Novum)

[NBA] Wizards verrassen Los Angeles Lakers

Washington Wizards heeft woensdag voor een stunt gezorgd in de NBA. De laagvlieger kwam thuis tegen Los Angeles Lakers terug van een achterstand van 21 punten en bracht de Lakers de tweede nederlaag op rij toe: 106-101. Trevor Booker leidde de wederopstanding van de Wizards met achttien punten en zeventien rebounds.

Miami Heat en Chicago Bulls wonnen beiden. Miami was thuis met 89-86 te sterk voor Atlanta Hawks. LeBron James tekende voor 31 punten. De Bulls zegevierden op bezoek bij Milwaukee Bucks met 106-104. Derrick Rose scoorde dertig punten en gaf elf assists.

Boston Celtics kreeg een oorwassing te verwerken bij Philadelphia 76ers. De bezoekers werden volledig overlopen en gingen met 103-71 de boot in. Evan Turner scoorde 26 punten voor de Sixers. Paul Pierce was het meest trefzeker bij Boston, maar hij kwam tot slechts zestien punten.

Overige resultaten NBA woensdag
Toronto Raptors - Houston Rockets 116-9
Charlotte Bobcats - Utah Jazz 93-99
New Jersey Nets - Los Angeles Clippers 101-100
Oklahoma City Thunder - Phoenix Suns 115-104
Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 106-94
San Antonio Spurs - New York Knicks 118-105
Denver Nuggets - Cleveland Cavaliers 99-100
Sacramento Kings - New Orleans Hornets 99-98
Golden State Warriors - Memphis Grizzlies 92-110

'Comazuiper moet zelf opdraaien voor kosten'

Bestuursvoorzitter Kingma van het medisch Spectrum Twente in Enschede vindt dat jongeren die door comazuipen in het ziekenhuis belanden, zelf mogen betalen voor de kosten van de opname en behandeling. Het aantal jongeren dat door comazuipen wordt opgenomen stijgt nog steeds. In 2010 waren maar liefst 684 jongeren de dupe van hun stommiteit.

Provincie Utrecht pleit er voor om jongeren die onder invloed van drank overtredingen begaan, geen strafblad of boete te laten krijgen. Er is echter wel een maar aan verbonden: de jongeren moeten dan verplicht, samen met hun ouders, op cursus bij een verslavingsinstelling.

Hele erfenis Whitney Houston naar dochter

Whitney Houston laat haar complete erfenis na aan haar dochter Bobbi Kristina. Onder meer al haar kleding, meubels, juwelen en auto's gaan naar het enige kind van de vier weken geleden overleden zangeres.

Het geld van Houston gaat naar een fonds, de 19-jarige Bobbi Kristina krijgt op haar 21e een deel van dat bedrag. Ook krijgt ze een deel van het geld als ze 25 wordt en op haar 30e heeft ze recht op het resterende bedrag. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ wordt het vermogen van Whitney geschat op twintig miljoen dollar.

Houston tekende het testament in 1993, ongeveer een maand voor de geboorte van haar dochter, die ze kreeg met haar ex Bobby Brown. Het levenloze lichaam van de 48-jarige zangeres werd een maand geleden gevonden in een hotelkamer in Beverly Hills. De officiële doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld.

Ljubicic stopt met tennissen

Ivan Ljubicic stopt met tennissen. De Kroaat, op dit moment de nummer veertig van de wereld, zal volgende maand bij eht ATP Master Series-toernooi van Monte Carlo zijn laatste toernooi spelen. Ljubicic pakte in zijn carriere tien toernooizeges, waaronder het Masters Series-toernooi van Indian Wells in 2010 en het toernooi van Rosmalen in 2007.

"Het is nooit een makkelijke beslissing voor een prof om te stoppen", zei Ljubicic, in 2006 nog nummer drie van de wereld. "Ik kijk uit naar de volgende fase in mijn leven. Tennis heeft me zoveel gegeven en ik wil nog graag betrokken blijven bij de sport."

'Fiscus loopt miljarden mis'

De schatkist loopt elk jaar twee miljard euro mis aan belastinginkomsten doordat openstaande aanslagen niet geïnd kunnen worden. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van een inventarisatie die de krant maakte.

De Belastingdienst vist regelmatig achter het net doordat bedrijven failliet zijn gegaan, mensen in de schuldsanering zijn gekomen of met de noorderzon vertrokken zijn. In de afgelopen tien jaar is de fiscus daardoor 15,6 miljard euro aan inkomsten misgelopen.

De fiscus schrijft jaarlijks een procent van de totale belastingopbrengsten af als oninbaar. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft de Belastingdienst gevraagd hoe dat bedrag verder omlaag kan.

BAM voldoet aan verwachtingen

BAM voldeed donderdag aan de verwachtingen wat betreft de resultaten over 2011. Het grootste bouwbedrijf van Nederland was echter genoodzaakt opnieuw af te schrijven bij het onderdeel vastgoed en liet zich somber uit over de economische omstandigheden en vooruitzichten.

De onderneming gaf een jaar geleden al aan voor 2011 te rekenen op een nettowinst van 120 miljoen euro op een omzet van rond de 7,7 miljard euro. Donderdag presenteerde BAM een nettowinst van 126 miljoen euro en een omzet van 7,9 miljard euro. De resultaten waren iets hoger dan de gemiddelde analistenverwachtingen.

De Nederlandse vastgoedactiviteiten draaiden vorig jaar quitte, hoewel de markt voor nieuwbouwwoningen verslechterde. BAM sluit een verdere neergang dit jaar niet uit. Het bedrijf nam een voorziening van 20 miljoen euro op enkele vastgoedposities die in aanmerking komen voor versnelde verkoop of waarvan de ontwikkeling mogelijk vertraging oploopt.

BAM voldoet aan verwachtingen
BAM voldoet aan verwachtingen (Foto: ANP)

Verlinde wil weer meewerken aan Musical Awards

Albert Verlinde staat weer positief tegenover de Musical Awards. De nieuwe opzet van het gala, dat vorig jaar voor het eerst werd uitgezonden door RTL, viel bij de musicalproducent niet in goede aarde. Nu Jacques d'Ancona zich inzet voor het gala, is Verlinde weer enthousiast.

D'Ancona maakte woensdag bekend zijn uiterste best te doen om dit jaar, samen met Joop van den Ende, een awarduitreiking te organiseren. De organisatie liet eerder weten een jaar over te willen slaan, omdat er meer tijd nodig is voor de nieuwe opzet. "Het is een hartstikke goed idee van de eeuwig jonge d'Ancona", vertelt Verlinde aan de Telegraaf. "Die awards zijn waardevol als de artiesten het gevoel hebben dat het klopt."

Er was kritiek op het feit dat de vakjury twee jaar geleden werd vervangen door een commissie van tweehonderd leden. Die commissie, waarin ook musicalsterren zaten, bepaalde de winnaars. Verlinde, die eerder liet weten dat het gala 'geen toegevoegde waarde meer heeft', is blij dat hij de kritiek heeft geuit en weigerde mee te werken aan het evenement. "Het heeft de boel duidelijk wakker geschud."

Zowel Verlinde als producent Hans Cornelissen pleit voor een vakjury die de voorstellingen beoordeelt. "Ik ben nooit een voorstander geweest van zo'n tweehonderd leden tellende jury, die er dan niet in slaagde alle voorstellingen te zien", aldus Cornelissen, die vindt dat mensen 'met een staat van dienst' inde jury moeten plaatsnemen. "Ook dat stemmen per sms vond ik maar niks."

KLM-Air France lijdt 809 miljoen euro verlies

Air France-KLM heeft vorig jaar een verlies van nettoverlies van 809 miljoen euro geleden. De luchtvaartmaatschappij spreekt van een 'zwaar jaar'. In 2010 had de luchtvaartmaatschappij nog een netto-inkomen van 289 miljoen euro.

De inkomsten stegen met 4,5 procent van bijna 25 miljard euro naar ruim 32 miljard euro. Dat was echter niet genoeg om de hogere brandstofkosten te compenseren. Door politieke een reeks opstanden in het Midden-Oosten is de olieprijs gestegen. In het laatste kwartaal van het jaar steeg de brandstofrekening voor de luchtvaartmaatschappij met twintig procent naar 1,6 miljard euro.

De tsunami in Japan zorgde voor een keldering van het aantal reizen in de belangrijkste regio van de Aziatische markt. De Europese schuldencrisis legde de economie in de belangrijkste markt voor de luchtvaartmaatschappij plat.

Door uitbreiding in Latijns-Amerika werden de verliezen deels opgevangen. Volgens CEO Jean-Cyril Spinetta liggen de cijfers in lijn met de verwachting. In januari onthulde hetb edrijf een driejarig plan om de kosten met tien procent terug te dringen, op de brandstofkosten na. Daarvoor worden de lonen bij Air France bevroren, de vloot wordt ingekrompen en de productiviteit verhoogd.

In de eerste helft van dit jaar verwacht KLM-Air France minder inkomen dan in de eerste helft van vorig jaar. In de tweede helft moeten de effecten van het driejarenplan echter zichtbaar worden. Spinetta wilde geen concrete voorspellingen doen omdat dat vanwege de wisselende olieprijs geen zin zou hebben.

Nederlandse kaas wint wereldkampioenschap

Een Nederlandse kaas is woensdagnacht in de Verenigde Staten bekroond tot beste kaas ter wereld. Het gaat om een Vermeer, een Goudse kaas met weinig vet van Friesland Campina uit Wolvega.

Jurylid Peter Biersma belde de locatiemanager van de fabriek Piet Nederhoed midden in de nacht wakker met het goede nieuws. "Hij was aanvankelijk een beetje stil, maar was al snel erg blij", zegt Biersma.

Het drie dagen durende World Champion Cheese Contest wordt iedere twee jaar in het Amerikaanse Madison gehouden. Doorgaans dingen tweeduizend kazen uit meer dan twintig landen mee naar de hoofdprijs. Tot nu toe proefde alleen de jury de kaas, maar dit jaar werden voor het eerst ook toegangskaarten verkocht. Alle vierhonderd kaartjes zijn verkocht. De bezoekers mochten van de vijftien hoogstgenoteerde kazen proeven.

In de drie voorgaande verkiezingen won een kaas uit Zwitserland. Deze keer bezetten de Zwitsers de tweede en derde plaats.

Een jurylid uit Minnesota, Dan Konz, roemde de winnende Vermeer om zijn 'aardige, zachte, zuivere smaak'. "De kaas had aan goede body en lag goed in de mond."

De experts vergelijken de speciale kazen met wijn. Allebei hebben ze subtiele variaties door de regio waar ze vandaan komen, het jaar dat ze gemaakt zijn en de techniek die bij het maken is toegepast. De jurering verschilt dan ook niet veel. De juryleden nemen een monster in de mond, zoeken naar nuanceverschillen en leggen het monster dan weg. Sommige juryleden vegen tussen de verschillende monsters hun tong af met een servet.

De drie dagen durende wedstrijd begon maandag. Er waren 2500 inzendingen in 82 categorieën kaas en boter. De winnaars gingen door naar de halve finale. De zestien besten belandden woensdag in de finale. Zeven finalisten kwamen uit de Verenigde Statenen vijf uit Zwiterland.

Youp van 't Hek trapt hoogleraarschap af

Youp van 't Hek gaat donderdagavond voor het eerst aan de slag als Cultural Professor aan de TU Delft. Hij houdt een lezing met het thema Los van Alles, dat ook de rode draad vormt voor zijn tijdelijke hoogleraarschap.

De cabaretier, die niet alleen optreedt maar ook columns schrijft voor NRC Handelsblad, geeft de komende twee maanden zes colleges en begeleidt een excursie van twee dagen naar Barcelona. De uitverkoren studenten van de TU werken aan een opdracht die de kijker 'buiten zinnen' moet brengen of 'in elk geval even wegvoert van de werkelijkheid', aldus de Delftse onderwijsinstelling.

De 58-jarige Van 't Hek volgt in Delft fotojournalist Vincent Mentzel op. Schrijvers als Arnon Grunberg, Hugo Brandt Corstius en H.J.A. Hofland gingen hem ook voor. Op 11 mei geeft Van 't Hek een afsluitende rede en wordt het eindresultaat van de masterclass gepresenteerd.

Verbeek: "Udinese op basis van begroting favoriet"

AZ begint vanavond tegen Udinese aan de achtste finales van de Europa League. Gisteren blikten trainer Gertjan Verbeek en Dirk Marcellis vooruit op de wedstrijd tegen de Italianen, die in eigen land op de vierde plaats staan.

"Udinese draait op twee derde van de competitie bovenin mee in de Serie A. Ze staan acht punten achter op koploper AC Milan. Dan heb je gewoon een goede ploeg", was de duidelijke taal van Verbeek. "Ik geloof dat ze wel 45 spelers onder contract hebben staan. Wat dat betreft zijn AZ en Udinese niet met elkaar te vergelijken. Kijkend ook naar hun begroting, zijn zij favoriet."

Verbeek was afgelopen weekend in Italië om met eigen ogen de wedstrijd tussen Udinese en Atalanta Bergamo te bekijken. "Het werd 0-0. Een wedstrijd in een niet al te hoog tempo met niet veel kansen. Maar ik ben er wel wijzer van geworden. Bijvoorbeeld over de formatie waarin ze spelen. Dat wisten we al wel, maar je wilt het toch graag zelf zien. Het was herkenbaar."

Marcellis is binnen de selectie van AZ de man met de meeste Europese minuten achter zijn naam. De voormalig speler van PSV kijkt hoe dan ook uit naar het treffen met Udinese. "In het begin van dit toernooi speelden we tegen onbekende clubs. Het is leuk om nu tegenover zo’n mooie club als Udinese te staan."

NMa wil eerlijkere concurrentie op funda

Woningsite funda moet stoppen met het voortrekken van NVM-makelaars. Ook moet de Nederlandse Vereniging van Makelaars afstand doen van de woningsite, vindt de Nederlandse Mededingingsautoriteit na een onderzoek. Met sancties wordt overigens niet gedreigd.

Funda, de grootste woningsite van Nederland, is eigendom van de NVM. Daarom krijgen leden van die vereniging op de site een voorkeursbehandeling. Hun woningen staan bijvoorbeeld hoger in de zoeklijsten en ze hoeven niet te betalen om uitgebreide informatie op funda te plaatsen. Dat is volgens de NMa nadelig voor de consument omdat het zo moeilijker is een goede keus te maken.

De band tussen de NVM en funda zou ook de concurrentie tussen woningsites en makelaars belemmeren. Makelaars lopen inkomsten mis als huiseigenaren hun woning zelf verkopen, zonder hulp van een makelaar. Om dit soort concurrentie te voorkomen, kunnen woningen alleen via een makelaar op funda worden gezet.

De NMa wijst erop dat andere woningsites wel huizenverkopers zonder makelaar toelaten. De mededingingsautoriteit roept de NVM op afstand te doen van de woningsite. "Dan kan funda haar eigen strategische keuzes maken, los van de belangen van makelaars", zegt Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de NMa.

De NMa verwacht dat woningsites taken van makelaars gaan overnemen, zoals online bezichtigingen en het online bieden op een woning. Dat zou consumenten meer keuze geven bij het kopen of verkopen van een woning. "Zulke ontwikkelingen komen echter niet snel van de grond zolang de grootste woningsite van Nederland in handen is van een makelaarsvereniging", stelt Don.

De aanpassingsmogelijkheden van Armored Core V

Namco Bandai heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Armored Core V. In de video neemt FilthyRich, community manager bij Namco Bandai, je mee door de aanpassingsmogelijkheden voor je mechs of AC's in het spel.

Volgens een blogpost op het playstation blog zijn er zoveel aanpassingsmogelijkheden dat de kans heel klein is dat wanneer je een AC maakt in het spel, je eenzelfde AC gaat tegenkomen.

Voor de spelers die nog niets over de inhoud van het spel willen een waarschuwing. Aan het eind laten de makers ook wat van de boss fights zien. Mensen die hier nog niets over willen weten kunnen de video dus beter niet bekijken.

Armored Core V komt 23 maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Krajicek naar tweede ronde Indian Wells, Rus klaar

Michaëlla Krajicek is er woensdag (lokale tijd) in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Indian Wells. De Nederlandse tennisster was na drie lange sets net iets sterker dan de Poolse Urszula Radwanska. Het werd 3-6, 6-4 en 6-4 voor Krajicek.

Krajicek, inmiddels de nummer 80 van de wereld, stond in de VS ruim 2,5 uur op de baan. Ze speelt in de volgende ronde tegen de Chinese Zheng Jie, de nummer 31 van de plaatsingslijst.

Eerder op de dag wist Arantxa Rus zich niet te plaatsen voor de tweede ronde. Rus, 98e op de wereldranglijst, moest in drie sets haar meerdere erkennen in de Britse Elena Baltacha: 6-3, 4-6 en 3-6.

De 21-jarige Nederlandse kreeg genoeg kansen tegen de nummer 62 van de wereld. Na de eerste set naar zich toe te hebben getrokken, stond ze zowel in de tweede als in de derde set met een break voor. Die kon ze in beide gevallen echter niet vasthouden.

Krajicek naar tweede ronde Indian Wells
Krajicek naar tweede ronde Indian Wells (Foto: ANP)

Nieuwe iPad eind maart in Nederland

De nieuwste versie van de iPad is vanaf volgende week vrijdag te koop in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Japan. Het nieuwe apparaat krijgt een beter beeldscherm, een betere camera en ondersteunt sneller internet. Dat heeft Apple woensdagavond bekendgemaakt. De derde generatie iPad is eind maart in Nederland verkrijgbaar.

Het beeldscherm van de nieuwe iPad heeft een hogere resolutie dan andere draagbare apparaten. Volgens Apple gaat het om een beeldscherm van 2048 bij 1536 pixels. In het apparaat zit een verbeterde A5X-processor met vier rekenkernen, waardoor de iPad sneller beelden kan verwerken en berekeningen uit kan voeren.

Voor de camera van de nieuwe iPad maakte Apple gebruik van een camera die lijkt op die van de iPhone 4S, die oktober vorig jaar op de markt kwam. De iSight-camera beschikt over automatische focus. Ook kunnen Full HD-video's worden opgenomen, net als op de iPhone 4 en de 4S.

De nieuwe iPad ondersteunt supersnel mobiel internet en kan een snelheid aan van 72 Mbps. Dat is ruim twintig keer zo snel als de huidige iPad. Naast de 4G LTE-verbinding wordt ook de huidige 3G-verbinding ondersteund.

De goedkoopste versie van de nieuwe iPad heeft, net als nu, een opslagcapaciteit van 16 gigabyte. De duurste versie zonder 4G-internet, met 64 gigabyte, kost in de VS 699 dollar. Mét een 4G-verbinding moet de iPad minimaal 629 dollar en maximaal 829 dollar kosten.

Naast de introductie van de nieuwe iPad heeft Apple ook bestaande diensten uitgebreid. Zo is de virtuele secretaresse Siri ook in het Frans, Duits en Japans beschikbaar. Daarnaast kan iedereen aangekochte video's synchroniseren via iCloud waardoor ze op alle Apple-apparaten, verbonden aan het lidmaatschap, te bekijken zijn.

Voor het eerst zijn de video's via Apple TV in volledig high definition, bekend als 1080p, verkrijgbaar. Voor het afspelen van video's op een televisie heeft Apple het bestaande Apple TV-apparaat aangepast. Dat is vanaf 16 maart beschikbaar met een vernieuwde interface.

Wat betreft populariteit heeft Apple niet te klagen. Vorig jaar werden 315 miljoen iPhones, iPads en iPods verkocht. Dat leverde het bedrijf, samen met de verkoop van apps, films en muziek, in het laatste kwartaal 13,1 miljard dollar op.

Tottenham na replay verder in FA Cup

Tottenham Hotspur heeft zich alsnog geplaatst voor de kwartfinale van de FA Cup. De Londense club won op White Hart Lane de replay tegen derdeklasser Stevenage met 3-1. De wedstrijd was noodzakelijk omdat de Spurs ruim twee weken geleden op Broadhall Way waren blijven steken op 0-0.

Stevenage kwam na vier minuten brutaal op voorsprong na een benutte strafschop van Joel Byrom. Jermain Defoe zorgde voor een 1-1 ruststand, waarna de thuisploeg in de tweede helft orde op zaken stelde. Emmanuel Adebayor schoot raak vanaf de stip, waarna Defoe een kwartier voor tijd voor de beslissing zorgde.

Waar Rafael van der Vaart zijn rentree maakte na een enkelblessure, zag Spurs-trainer Harry Redknapp Michael Dawson en Aaron Lennon juist geblesseerd uitvallen. De ernst van de blessures is nog onbekend. Tottenham speelt in de kwartfinale thuis tegen Bolton Wanderers.

'Immuunsysteem kan misleid worden'

Een groep wetenschappers heeft een manier gevonden om het immuunsysteem te misleiden zodat donororganen makkelijker door het lichaam worden geaccepteerd. Op die manier hoeven patiënten niet hun hele leven lang medicijnen te slikken om te voorkomen dat het orgaan wordt afgestoten.

Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine. De onderzoekers manipuleren het beenmerg van patiënt en donor waardoor die samen in een lichaam kunnen functioneren. Op die manier kan een 'vreemd' orgaan makkelijker geaccepteerd worden.

Van de acht mensen die met de methode zijn behandeld, hebben er vijf een jaar na de operatie nog geen medicijnen hoeven nemen. Die medicijnen hebben vaak nare bijwerkingen als hoge bloeddruk, diabetes, hartaandoeningen en kanker.

'Immuunsysteem kan misleid worden'
'Immuunsysteem kan misleid worden' (Foto: ANP)

Actie tegen bezuinigingen op kinderopvang

Het kabinet spant het paard achter de wagen door te bezuinigen op de kinderopvang. Moeders gaan minder uren werken en dat scheelt de overheid in belastingen en premies. Bovendien komt door vermindering van het aanbod de kwaliteit van de kinderopvang in gevaar.

Met deze boodschap gaat de FNV donderdag naar Den Haag, waar de Tweede Kamer met minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vergadert over de kinderopvang. Nu regeringspartijen VVD en CDA met gedoogpartner PVV onderhandelen over extra bezuinigingen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, lanceert GroenLinks ook een kaartenactie. Via de website van de oppositiepartij kunnen mensen een ansichtkaart sturen naar het Catshuis onder het motto: 'Bezuinig kinderopvang niet kapot, kabinet!'

De FNV is gewapend met een petitie en de uitkomst van een onderzoek. Daaruit blijkt dat 20 procent van de ondervraagde ouders minder is gaan werken, omdat ze minder kinderopvangtoeslag krijgen. Veelal nemen ouders een of twee dagdelen minder af bij de crèche. Daarnaast heeft 3 procent de baan volledig opgezegd.

Terwijl volgens de FNV investeren in de kinderopvang loont. Niet alleen met belastingen en premies. De vakbeweging vreest dat investeringen in onderwijs en opleiding straks onvoldoende worden benut als mensen thuis bij de kinderen blijven. Vrouwen zouden carrièrekansen gaan missen.

De FNV heeft vorige maand 700 mensen ondervraagd over de kinderopvang. Daaruit blijkt dat 65 procent dit jaar minder kinderopvang afneemt dan vorig jaar. Ze kiezen voor oplossingen als opvang door familie of vrienden, aanpassing van werktijden of voor meer werk thuis. De kinderopvangbranche waarschuwt ook al enige tijd dat crèches hierdoor de deuren moeten sluiten.

De vakcentrale dringt er bij de Kamerleden op aan nog eens goed te kijken naar de gevolgen van de bezuinigingen. Vooral oppositiepartijen PvdA en GroenLinks hebben al diverse keren bij Kamp aan de bel getrokken. Maar de VVD-bewindsman zei in februari nog weinig effect te verwachten van de korting op de kinderopvangsteun op de arbeidsparticipatie.

Actie tegen bezuinigingen op kinderopvang
Actie tegen bezuinigingen op kinderopvang (Foto: ANP)

Quantic Dream toont nieuwe tech demo

Kara, dat is de codenaam voor de nieuwe tech demo van Quantic Dream wat de basis is voor een volgend project dat exclusief in ontwikkeling is voor Sony. Het filmpje laat zien dat de PlayStation 3 nog lang niet afgeschreven is. De tech demo zelf is gesitueerd in een futuristische omgeving wat niet betekent dat er geen plaats meer is voor diepgaande emoties.

Het filmpje toont een androïde genaamd Kara die via een geautomatiseerd proces gebouwd wordt en een controle ondergaat op eventuele fouten. Deze draait in real-time op een PlayStation 3 maar is niet direct gerelateerd tot het spel dat Quantic Dream aan het ontwikkelen is voor Sony. Dit filmpje moet je eerder zien zoals er eerder een tech demo voor Heavy Rain verschenen is genaamd The Casting. The Casting is uiteindelijk gegroeid tot wat wij allemaal kennen als Heavy Rain

In een interview met Eurogamer heeft David Cage het ondermeer over wat hij wil bereiken met het ontwikkelen van spellen:

"Ik heb interesse in de verkenning van het menselijke aspect. Dat maakt niet uit of dat in het verleden, heden of toekomst afspeelt. Het gaat allemaal om menselijke wezens, emoties en relaties. De manier hoe we liefde en haat ervaren, dat is wat ik wil verkennen. Al de rest is enkel maar achtergrondopvulling."

Met een kleine referentie geeft Cage wel aan wat we kunnen verwachten van zijn volgende spel:

"Wat wij proberen te creëren is interactief entertainment voor een volwassen publiek. We doen ons niet voor alsof wij slimmer zijn dan de rest maar er zijn zoveel spellen die beperkt zijn in hun aanbod van entertainment dat wij enkel iets proberen te maken voor een meer volwassen publiek."

Speciaal voor jullie ben ik ook op zoek gegaan naar de tech demo voor Heavy Rain, die vind je helemaal onderaan. Zo zie je ook ineens het verschil met vijf jaar geleden.

Hackers vallen Spaans beveiligingsbedrijf aan

Hackers die beweren lid te zijn van hackerscollectief Anonymous hebben woensdag verscheidene websites van het Spaanse computerbeveiligingsbedrijf Panda Security beklad. Aanhangers van Anonymous werden dinsdag opgeschrikt door het bericht dat een van de belangrijkste leden van de hackersgemeenschap, 'Sabu', een informant van de FBI was.

De Amerikaanse en Britse autoriteiten klaagden dinsdag zes mannen en een tiener aan voor een hele reeks cyberaanvallen die in verband kunnen worden gebracht met Sabu. Woede en verwarring onder de leden van Anonymous was het gevolg. De hackers sloegen terug en lanceerden een aanval op de website van Panda Security. Ze beschuldigden Panda ervan samen te werken met de autoriteiten.

OM in beroep tegen liegende agenten

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in een zaak waarin de Amsterdamse rechtbank oordeelde dat agenten hadden gelogen. De rechtbank verwees de zaak over een verkeersovertreding om die reden naar de prullenbak. Volgens justitie hebben de agenten niet doelbewust gelogen.

De rechtbank deed vrijdag uitspraak in de zaak tegen twee verdachten die zich zouden hebben verzet tegen hun aanhouding na de overtreding. De verdediging toonde tijdens de zitting videobeelden waaruit bleek dat het verhaal van de agenten op allerlei punten niet strookte met wat zich werkelijk had afgespeeld.

De agenten hadden met hun handelwijze volgens de rechtbank inbreuk gemaakt op het recht van verdachten op een eerlijke behandeling van hun strafzaak. De rechtbank vond de leugens van de agenten zo erg, dat het besloot het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

Het OM stelt woensdag te zien dat er op punten verschillen zijn tussen wat in het proces-verbaal staat en wat op de beelden te zien is. "Maar we delen de conclusie dat sprake is van doelbewust liegen niet." Ook zijn de bewuste agenten nooit gehoord over de verschillen.

Duits toiletpapier streng bewaakt

De beveiligers van het arbeidsbureau in de Duitse stad Leipzig moeten extra goed opletten bij de toiletten. Het arbeidsbureau wordt namelijk geteisterd door een of meer notoire wc-papierdieven die al honderden rollen ontvreemd hebben.

In oktober 2011 kwamen de eerste diefstallen met een luchtje aan het licht. Een dief werd betrapt met zes rollen wc-papier in zijn rugzak, nadat hij van het kleinste kamertje terugkwam. Hij bleek meerdere keren per week proletarisch te winkelen op het toilet.

De directie van het arbeidsbureau heeft besloten maatregelen te nemen. Bezoekers van het arbeidsbureau die met een grote tas of rugzak terugkomen van het toilet, worden nu door de 'pleepolitie' gecontroleerd. Ze krijgen de keuze: ofwel vrijwilig de tas laten inspecteren, of de politie wordt erbij gehaald.

"We zijn toch geen zelfbedieningswinkel. Diefstal is diefstal", zo zegt woordvoerder Hermann Leistner van het arbeidsbureau. "Of het nu om een gouden pen, of een minder waardevol artikel zoals toiletpapier gaat. Maar daar zijn de daders zich vast niet van bewust."

De inzet van de vijf toiletbewakers van beveiligingsbedrijf Securitas werpt zijn vruchten af. Leistner stelt tevreden: "Grotere diefstallen zijn de laatste tijd niet meer voorgekomen."

Vraag naar gehandicaptenzorg verdubbeld

Het aantal verstandelijk gehandicapten en zwakbegaafden dat een beroep doet op de AWBZ is in elf jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag. In 2009 hadden 164 duizend mensen recht op zorg voor verstandelijk gehandicapten. In 1998 waren dat er nog tachtigduizend.

De groei vond vooral plaats onder licht verstandelijk gehandicapten, met een IQ tussen 50 en 69, op enige afstand gevolgd door zwakbegaafden. Het gaat hierbij relatief vaak om jonge mensen, onder de 23 jaar. De vraag naar gehandicaptenzorg onder ernstig verstandelijk gehandicapten, met een IQ onder de 50, nam nauwelijks toe.

De zorg voor deze groep kostte in 2009 meer dan zes miljard euro. Dat is ongeveer een kwart van de totale uitgaven in de AWBZ, constateren de onderzoekers. Die namen de zorg voor verstandelijk gehandicapten onder de loep op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid.

Voor een deel is de groei een bedoeld effect geweest van het gevoerde beleid. Maar ook andere factoren spelen volgens het SCP een rol. "Wellicht hebben verstandelijk gehandicapten vaker hulp nodig omdat de maatschappij veeleisender is geworden." Een gehandicapte is tegenwoordig bijvoorbeeld meer op zichzelf aangewezen en ontvangt minder hulp van buurtbewoners.

Ook noemt het bureau de verbetering van gehandicaptenzorg en 'de mondige burger die eerder het recht op zorg opeist' als mogelijke oorzaken van de groei.

Het kabinet wil de toegang tot de gehandicaptenzorg beperken voor zwakbegaafden, met een IQ tussen 70 en 84. Volgens het SCP raakt de maatregel, die 250 miljoen euro moet opleveren, ongeveer 33 duizend mensen. Een deel van die groep zal het met minder of zonder zorg mogelijk niet redden.

Of iemand wel of niet in aanmerking komt voor zorg, wordt in de voorgestelde maatregel vastgesteld aan de hand van het IQ. De onderzoekers waarschuwen dat de uitslag van verschillende tests vaak ook een verschillend resultaat hebben. In plaats van naar het IQ als bepalende factor zou ook naar de feitelijke zorgbehoefte kunnen worden gekeken.

Acteur David Arquette is weer vrijgezel

David Arquette gaat weer als vrijgezel door het leven. De 40-jarige Scream-acteur, ex van Courteney Cox, zag zijn relatie met presentatrice Christina McLarty stranden.

"Helaas ben ik weer vrijgezel", heeft Arquette dinsdag laten weten via Twitter. "Een langeafstandsrelatie bleek te moeilijk." De acteur woont in Los Angeles en McLarty in New York.

Arquette en voormalig Friends-actrice Cox maakten in 2010 bekend na een huwelijk van elf jaar uit elkaar te gaan. De twee hebben samen een dochter. Cox liet onlangs nog weten dat ze sinds de breuk het bed niet met een ander heeft gedeeld.

Vrachtverkeer nog tijd geweerd bij Heinenoordtunnel

Het vrachtverkeer kan tot donderdag 12.00 uur vermoedelijk in beide richtingen geen gebruikmaken van de Heinenoordtunnel. Rijkswaterstaat hoopt dan meer duidelijkheid te hebben, meldt een woordvoerder woensdagavond.

De watertoevoer van de tunnel werd dinsdag afgesloten vanwege een lekkage in de automatische blusinstallatie, waardoor een laag water in de tunnel kwam te staan. Uit vrees dat er ongevallen gebeuren waarbij brand ontstaat, mogen sindsdien geen vrachtwagens de tunnel in.

Vanwege de problemen was de tunnel op de A29 woensdag een groot deel van de dag deels afgesloten. In beide richtingen waren twee rijstroken dicht vanwege technisch onderzoek. Even voor 16.00 uur werd de tunnel onder de Oude Maas ten zuiden van Rotterdam weer vrijgegeven. Woensdagavond gingen opnieuw twee rijstroken dicht, dit keer alleen in noordelijke richting. Die rijstroken worden vermoedelijk voor de ochtendspits van donderdag weer vrijgegeven. Dinsdag ging de tunnel ook al deels dicht.

De lekkage is volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat ontstaan in een koppeling van een slang. Als die wordt vervangen, ontstaat volgens de woordvoerder bij andere koppelingen lekkage. "Deze nacht worden nog een aantal koppelingen vervangen", aldus de woordvoerder.

Dergelijke lekkages zijn volgens de woordvoerder nog nooit eerder voorgekomen. De koppelingen hadden pas volgend jaar moeten worden vervangen. "Dan waren ze pas aan het einde van hun levensduur." Als de problemen zijn verholpen, worden alle koppelingen van het systeem in de tunnel vervangen.

Binary Domain

Een toekomst waarin robots onze wereld dienen, het is een thema dat al voor vele games, films en verhalen heeft gezorgd. Yakuza Studio speelt in op dit thema en schotelt ons Binary Domain voor. Een wereld waarin robots ons dienen, zowel in de dagelijkse bezigheden als in oorlogsvoering. Maar wat als er robots gemaakt worden die net echte mensen lijken? Of nog erger, robots die lijken op mensen en niet weten dat ze robots zijn? Dat is het verhaal van Binary Domain. Jij gaat met een crew op zoek naar de makers van deze 'mens-robots' om te achterhalen wat hun plan is...

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.