Europese finales 2014 in Lissabon en Turijn

Peterselieman

De Champions Leaguefinale van 2014 wordt in Lissabon gespeeld. Het Estadio da Luz van Benfica is dan de plaats van handeling. De eindstrijd van de Europa League wordt over twee jaar in Turijn gespeeld. Het vorig jaar geopende Juventus Stadion is het decor van die wedstrijd. Dat heeft de UEFA dinsdag bekendgemaakt.

De finale van de Champions League doet Lissabon voor de tweede keer aan. In 1967 versloeg Celtic in de Portugese hoofdstad Internazionale in de toenmalige Europacup I. Het uit 1954 daterende Estadio da Luz werd voor het EK van 2004 volledig verbouwd. Dit jaar wordt de CL-finale in München gespeeld, een jaar later is de Londense voetbaltempel Wembley net als in 2011 de gastheer.

Voor het Juventus Stadion is de finale van de Europa League de eerste grote internationale wedstrijd. Het gloednieuwe stadion heeft zelfs een primeur te pakken: Italië organiseerde nog nooit een finale over één wedstrijd in de Europa League of voorganger UEFA Cup. Tot 1998 werd de finale van dat laatste toernooi in een uit- en thuiswedstrijd gespeeld.

Een jaar voor Turijn is de Amsterdam Arena gastheer van de finale van de Europa League. Dit jaar is het Nationale Stadion van Boekarest de locatie van de finale.