Ontheffing bij veertig legbatterijen

Veertig pluimveebedrijven hebben tot 1 juli uitstel gekregen om hun legbatterijen te vervangen. De bedrijven konden buiten hun schuld om niet op tijd overschakelen op scharrelstallen of koloniehuisvesting. Dat blijkt dinsdag uit een brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

Er is bij de individuele beoordeling onder meer gekeken of de vergunningsprocedures om legbatterijen te vervangen, op tijd zijn gestart en of er factoren speelden waar de pluimveehouders geen invloed op konden uitoefenen. Sinds 1 januari mogen kippen niet meer worden gestald in een hok dat kleiner is dan 25 bij 30 centimeter.

Zeventien andere bedrijven hadden ook een verzoek tot uitstel ingediend, maar die zijn niet als 'knelgeval' erkend. Daarvan hebben er elf de productie in legbatterijen beëindigd. De overige zes pluimveehouders krijgen te maken met 'bestuursdwang', zodat de leghennen zo snel mogelijk worden afgevoerd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft controles uitgevoerd bij zeventig bedrijven die geen verzoek hadden ingediend. Ook die bleken hun legbatterijen bijna allemaal geruimd te hebben. Bij één bedrijf moesten de kippen worden afgevoerd, omdat ze nog wel in legbatterijen werden aangetroffen.