FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 maart 2012

'Redding NedCar een illusie'

Volgens Dagblad De Limburger zou de vermeende redder van NedCar een 'spookrijder' zijn. Het dagblad heeft wat onderzoek verricht en zou zijn gestuit op een paar opvallende dingen. Zo zou de LinkedIn van Hunziker slechts twee connecties hebben. Ook zou er geen foto of persoonlijke informatie over Geoffrey Hunziker te vinden zijn.

Ook op Twitter zou er een aanwijzing te vinden zijn dat de topman van Q-PM nep zou zijn. In 2009 zou er iemand onder de naam Geoffrey Hunziker drie tweets hebben geplaatst waarin hij om geld vraagt omdat hij het perpetuum mobile uitgevonden zou hebben. Hoewel dit account inmiddels op zwart gezet is door de eigenaar, is de inhoud nog te traceren via Google.

Volgens De Limburger 'vallen de puzzelstukjes op hun plaats' als blijkt dat de Nieuw-Zeelander, na eerder een geliquideerd bedrijf te hebben gehad in Zwitserland, een nieuw bedrijf opstart. Op 8 februari 2012 worden de statuten van Q-PM, met aan het hoofd Hunziker, gedeponeerd. Nog een maand later wordt er een bod uitgebracht op NedCar.

Volgens De Limburger zou Mitsubishi nog nooit van de onderneming Q-PM hebben gehoord.

Zorgen Leers om vluchten naar Mogadishu

Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) maakt zich zorgen over de vluchten van Turkish Airlines naar de hoofdstad van Somalië Mogadishu. Dat bevestigt een woordvoerder dinsdagavond.

De Turkse maatschappij vliegt sinds dinsdag twee keer in de week naar Mogadishu. Het is voor het eerst in twintig jaar tijd dat een internationale maatschappij passagiersvluchten naar Mogadishu uitvoert.

Leers is bang dat Somaliërs in staat zullen zijn de niet al te goed bewaakte grens tussen Turkije en Griekenland weten over te komen, om vervolgens naar het westen van Europa te trekken. Daarmee ontstaat de kans dat de asielzoekerstroom naar Nederland ook gaat stijgen.

Oud-minister Boersma overleden

Oud-minister Jaap Boersma is dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn biograaf Jeroen Terlingen. Boersma was minister van Sociale Zaken in de kabinetten-Biesheuvel I en II (1971-1973) en in het kabinet-Den Uyl (1973-1977).

Boersma ging in 1953 werken bij het CNV. In 1964 kwam hij voor de voormalige anti-revolutionaire partij (ARP), dat later met twee andere partijen samensmolt tot het CDA, in de Tweede Kamer. In 1973 trotseerde hij zijn fractievoorzitter door ja te zeggen tegen het verzoek minister te worden in een als progressief beschouwd kabinet onder leiding van Joop den Uyl.

Na zijn ministerschap was Boersma nog maar kort lid van de Tweede Kamer voor het CDA, waarin de ARP inmiddels was opgegaan. Hij vond de nieuwe partij te behoudend en niet sociaal. Hij stapte in 1978 over naar het bedrijfsleven en werd later lid van de PvdA. Die partij verliet hij later echter ook weer.

[CL] Uitslag Benfica - FK Zenit

Benfica heeft zich ten koste van Zenit St. Petersburg geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. In Lissabon werd het 2-0 voor de thuisploeg, terwijl de heenwedstrijd in Rusland nog in een 3-2 zege voor Zenit was geëindigd.

Benfica moest na de nederlaag tegen Zenit winnen om door te gaan in de Champions League. De ploeg uit Lissabon viel dan ook aan tegen de Russen en kreeg in de eerste helft verschillende kansen. Pas vlak voor rust wist Maxi Pereira te scoren nadat Zenit-doelman Malafeev een doelpoging van Axel Witsel niet goed wist te verwerken.

In de tweede helft bleef Benfica de bovenliggende partij, maar omdat de Portugezen kansen bleven missen mocht Zenit blijven hopen. De Russen kregen nog wel enkele kansjes, maar pas in de blessuretijd van de wedstrijd wist Oliveira voor Benfica het duel in het slot te gooien.

SL Benfica

2 - 0
(2-3)

FK Zenit Sint-Petersburg

 45+1' M. Pereira
 90+3' Oliveira
 
 
 Gele kaart: Garcia, Oliveira (SL Benfica), Anyukov, Denisov (FK Zenit Sint-Petersburg)
 
Stadion: Estádio da Luz, Lissabon
Toeschouwers: 46.000
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Artur
M. Pereira
Luisao
Jardel
Emerson
Witsel
Garcia
Gaitán (Matic/72)
Rodrigo (Nolito/62)
Cardozo (Oliveira/80)
César
  Malafeev
Anyukov (Alves/53)
Hubocan
Lombaerts
Criscito
Semak
Denisov
Shirokov
Bystrov (Lazovic/46)
Kerzhakov
Zyrhanov (Fayzulin/70)

Google introduceert Google Play

Google heeft Google Play bekendgemaakt. Een op cloud gebaseerde opslagbestemming voor al je entertainment. Daar kan je dan terecht voor al je applicaties, muziek, films en boeken die je online kan raadplegen. Deze service is een synergie tussen Android Market, Google Music en Google eBook store waar alles op één plaats gecentraliseerd is.

Volgens Google moet entertainment normaal plezierig zijn maar het kan soms ook een hele moeite zijn om alles opnieuw met kabels te verbinden of alles te synchroniseren tussen je toestellen. Met Google Play wordt daar een eind aan gemaakt:

"Vanaf vandaag is het gedaan met al dat onnodig gedoe dankzij Google Play. Een bestemming voor al je digitaal entertainment waar je al je favoriete muziek, films, boeken en applicaties op het web kan vinden en delen. Hier kan je ook van genieten op je Android-smartphone en je Android-tablet. Google Play is volledig op cloud gebaseerd dus al je muziek, films, boeken en applicaties worden online opgeslagen zodat ze altijd beschikbaar zijn voor jou en dat je niet meer ongerust moet zijn om deze te verliezen of dat je ze weer moet verplaatsen."

In de komende dagen zal er een update beschikbaar zijn dat de Android Market verandert in de Google Play Store en Google verzekert je dat alle media die je al gekocht hebt nog steeds beschikbaar zal blijven:

"Je applicaties voor films, boeken en muziek krijgen ook een upgrade naar Google Play Movies, Google Play Books en Google Play Music. Alle muziek, films, boeken en applicaties die je reeds aangekocht hebt zal nog steeds beschikbaar zijn via Google Play. Gewoon zoals altijd inloggen met je Google account."

Om dit te vieren zal Google elke dag van de komende week ofwel een muziekalbum, huurfilm, boek of applicatie extra voordelig aanbieden om je kennis te laten maken met Google Play.

In Europa zal je alle Android-apps kunnen vinden via Google Play. Google heeft nog geen officiëel bericht uitgebracht of andere functies ook beschikbaar zullen worden gesteld in Europa.

Genoa lang zonder Zweed Granqvist

Genoa moet het voorlopig stellen zonder Andreas Granqvist. De 26-jarige Zweed liep zondag in het competitieduel met Lecce een knieblessure op. Een MRI-scan heeft dinsdag flinke schade aan het gewricht aangetoond, waardoor Granqvist zes tot acht weken uit de roulatie is. Dat meldt de nummer twaalf van de Serie A.

Door zijn blessure komt het EK in Polen en Oekraïne mogelijk in gevaar voor de verdediger. Zweden begint het toernooi op 11 juni met een wedstrijd tegen het gastland Oekraïne. Granqvist, die afgelopen zomer FC Groningen verruilde voor Genoa, speelde tot dusver zestien interlands.

[CL] Uitslag Arsenal - AC Milan

AC Milan heeft zich vanavond ternauwernood geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Na de 4-0 overwinning in eigen huis ging de Italiaanse ploeg vanavond met 3-0 ten onder tegen Arsenal. Toch was dit genoeg om door te bekeren in het miljoenenbal.

Voor Arsenal was de taak duidelijk. In Milan werd met 4-0 verloren en zodoende zochten de manschappen van Wenger vanaf de eerste minuut de aanval. Al snel wisten The Gunners de slappe verdediging van Milan te verschalken. Na goed voorbereidend werk van het talent Oxlade-Chamberlain wist verdediger Koschielny verdiend de 1-0 achter Milan-goalie Abbiati te koppen.  Nog voor rust liep Arsenal uit naar een voorsprong van 3-0. Rosicky schoot vanaf randje zestien binnen en kort voor rust benutte Van Persie een strafschop.

Na rust ging Arsenal verder met aanvallen en opnieuw resulteerde dit in een aantal goede mogelijkheden. Abbiati was echter telkens een lastig obstakel. Zo redde hij prima op een stiftje van Van Persie. Ook Milan kreeg nog wat mogelijkheden om iets terug te doen, maar wist niet tot score te komen. Arsenal leek, naarmate de tweede helft vorderde, vermoeid te raken en dit eiste uiteindelijk zijn tol. Er werd niet meer gescoord en zodoende bekerde Milan, ondanks de 3-0 nederlaag in Londen, verder in de Champions League.


Tomas Rosicky, de maker van de 2-0, in duel met Mark van Bommel (Foto: Pro Shots)

Karakteristieken:

Arsenal

3 - 0
(0-4)

AC Milan*

7' Koscielny
 26' Rosicky
43' Van Persie(pen)
 
 
 Gele kaart: Sagna, Gibbs, Song (Arsenal), Van Bommel, Nocerino, Ibrahimovic (AC Milan)
 
Stadion: Emirates Stadium, Londen
Toeschouwers: 59.000
Arbiter: Skomina (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Szczesny
Sagna
Koscielny
Vermaelen
Gibbs
Rosicky
Song
Oxlade-Chamberlain (Chamakh/75)
Walcott (Park/84)
Van Persie
Gervinho
  Abbiati
Abate
Mexes
T. Silva
Mesbah (Bonera/89)
Nocerino
Van Bommel
Robinho
Emanuelson
Ibrahimovic
El Shaarawy (Aquilani/70)

Ook Marussia slaagt voor crashtest

Als laatste Formule 1-team heeft ook Marussia toestemming gekregen om aan het seizoen 2012 te beginnen met de nieuwe bolide. De MR01 slaagde vandaag voor de laatste crashtest van autosportfederatie FIA, waardoor de auto bij de eerste wedstrijd in Australië mag gaan racen.

"Na een paar intensieve weken ben ik blij te kunnen melden dat de laatste horde, de laatste verplichte crashtest van de FIA, nu genomen is. Het onderdeel was eerder al door een niet door de FIA gecontroleerde crashtest gekomen, maar faalde helaas tijdens de officiële test. De tekortkoming bleek echter zo minimaal dat een kleine aanpassing voldoende was om het chassis dit keer wel te laten slagen," zei technisch adviseur Pat Symonds.

Gisteren mocht Timo Glock op Silverstone onder het mom van filmdag de auto een shakedown geven, terwijl vandaag Charles Pic in actie kwam. "Het was goed om de wagen de afgelopen twee dagen op de baan te zien rijden. We hebben nog een flinke achterstand weg te werken, maar we putten veel moed uit het feit dat we nu weer op het goede spoor zitten. We kunnen nu niet wachten om naar Melbourne te gaan voor de eerste race van het seizoen!"

Acnélampen in strijd tegen overlast

In Cardiff, Wales, gaan ze proberen hangjongeren te verjagen door zogenaamde acnélampen op te hangen. De roze lampen zouden de puistjes van de jongeren zodanig moeten doen oplichten dat ze zich gaan schamen voor zichzelf en het hazenpad kiezen. Dit meldt de BBC. 

De acnélampen hebben elders in Groot-Brittannië hun nut al bewezen en worden ook gebruikt in schoonheidscentra omdat het elke oneffenheid op de huid laat oplichten. Met het gebruik van de lampen hoopt het stadsbestuur de overlast van jongeren in onder andere Fairwater terug te dringen.

De lampen zijn een opvolger van de in 2005 geïntroduceerde mosquito: een apparaat dat op hoge tonen geluid voortbrengt dat alleen gehoord zou kunnen worden door jongeren onder de 25 jaar. Neil McEvoy, die in het stadsbestuur de wijk Fairwater vertegenwoordigt, is vóór het plan: "Toen ik die leeftijd had, had ik me uit de voeten gemaakt op een plek waar mijn puisten oplichten."

Aan de andere kant staan de jongerenorganisaties die fel tegen het plan zijn. Peta Halls van het National Youth Agency zegt: "Het heeft toch geen zin om mensen uit een bepaalde wijk weg te jagen? De jongeren zullen op andere plekken samenkomen."

Spanjaard Busquets zet zinnen op EK en Spelen

Sergio Busquets is niet van plan komende zomer gas terug te nemen. De 23-jarige Spanjaard wil zowel aan het EK voetbal als aan de Olympische Spelen meedoen. Volgens Busquets ligt zijn lot daarbij in handen van de coaches. Struikelblok zou zijn werkgever Barcelona kunnen zijn, die vreest voor uitputting na een slopend seizoen.

Schematechnisch is deelname aan beide toernooien mogelijk. Het EK in Polen en Oekraïne wordt van 8 juni tot 1 juli gespeeld, terwijl het voetbal op de Olympische Spelen op 27 juli begint.

Busquets is sinds 2009 een vaste waarde in het Spaanse nationale team, waarmee hij in 2010 in Zuid-Afrika de wereldtitel pakte. De 37-voudig international zou op de Spelen een van de drie dispensatiespelers boven de 23 jaar kunnen zijn die ieder deelnemend land mag afvaardigen naar Londen.


Spanjaard Busquets zet zinnen op EK en Spelen (Foto: Novum)

Alderweireld wil Ajax nog niet verlaten

Ajax hoeft voorlopig niet bang te zijn dat Toby Alderweireld de club verlaat. De Belg is naar eigen zeggen nog niet klaar in Amsterdam. Alderweireld werd niet eens zo lang geleden in verband gebracht met een transfer naar Engeland. Zo zou onder meer Newcastle United interesse hebben in de verdediger.

In een uitgebreid interview met het Belgische Passie voor Voetbal laat Alderweireld echter weten dat hij nog niet uitgeleerd is bij Ajax. "Ik heb hier nog genoeg te leren." De Belg ziet wel wat in de weg die landgenoot Thomas Vermaelen ooit eens bewandelde. De verdediger was ruim vijf seizoenen actief in de hoofdmacht van de Amsterdammers, alvorens hij voor een avontuur bij Arsenal koos.

"Ik ben pas 22. Het zou dom zijn om nu al weg te gaan. Daar is het nog veel te vroeg voor en je moet de juist leeftijd hebben. Ik heb wel eens gezegd dat ik de route die Thomas heeft afgelegd ideaal vind." Alderweireld speelt sinds 2008 in het eerste van Ajax. Bij de recordkampioen van Nederland kwam hij tot dusver in vier seizoenen tot 82 competitiewedstrijden. Daarin wist de Belgische verdediger vijf keer te scoren.

'Opstelten mist Fortuyn'

De voormalig burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten, huidig minister van Justitie en Veiligheid, mist Pim Fortuyn. Dat heeft hij kenbaar gemaakt in een interview met RTV Rijnmond. De partij van Fortuyn, Leefbaar Rotterdam, was de grote winnaar in 2002, toen Opstelten de burgervader van Rotterdam was.

Volgens eigen zeggen moest hij eerst even aan Fortuyn wennen, maar raakte hij al snel op hem gesteld: "We luisterden naar elkaar. Het klikte tussen ons. Er was chemie," aldus Opstelten tijdens het gesprek. Hij vraagt zich nog steeds af hoe de realiteit nu zou zijn als Fortuyn in leven was gebleven.

Frankenweenie eerste zwart-wit stop motion film in IMAX

Vorige week verscheen de eerste trailer voor Tim Burton’s Frankenweenie. De film is een stop motion animatie project, gebaseerd op de gelijknamige kortfilm van Burton.

De film wordt momenteel digitaal geremastered naar het IMAX® 3D formaat en zal vanaf 5 oktober wereldwijd in IMAX® theaters te zien zijn. Frankenweenie is de eerste zwart-wit Hollywood productie en eveneens de eerste stop motion animatie film die in IMAX zal worden gepresenteerd.

"IMAX heeft een langdurige relatie met Tim Burton, wiens unieke artistieke visie en briljante wijze van verhalen vertellen de harten en verbeelding van vele kijkers wereldwijd heeft gestolen," aldus Greg Foster, directeur van IMAX Filmed Entertainment. "We zijn verheugd dat we Frankenweenie, als tweede Tim Burton film, kunnen toevoegen aan onze 2012 programmering, waardoor het IMAX publiek op een opvallende nieuwe manier een animatie kan beleven."

Titelverdediger Nuyens mist Ronde van Vlaanderen

Nick Nuyens zal dit jaar zijn titel in de Ronde van Vlaanderen niet kunnen verdedigen. De winnaar van 2011 heeft bij een val in Parijs - Nice een breukje in zijn heup opgelopen. De Belg moet nu veertien dagen rust houden.

Nuyens zal hierdoor normaal gesproken te weinig tijd hebben om op 1 april volledig fit aan de start te kunnen verschijnen van de wedstrijd. "Dit is een zware klap", reageerde Nuyens. "Zowel voor mij als voor het team. Valpartijen horen erbij, maar deze kon niet op een slechter moment komen. Ik lag naar mijn gevoel op schema om te pieken in Vlaanderen en keek er erg naar uit om mijn titel te verdedigen. Dat zal nu niet lukken."

'Eenzijdig ingrijpen in Syrië is vergissing'

Eenzijdig militair ingrijpen in Syrië door de Verenigde Staten zonder brede internationale steun zou een grote vergissing zijn. Dat stelde de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

"Unilateraal militaire actie ondernemen zoals sommigen suggereren of denken dat er een simpele oplossing is, is volgens mij een vergissing." De situatie is niet hetzelfde als bij Libië. Toen hadden de VS "de volledige samenwerking van de regio, Arabische staten, en de zekerheid dat we de zaak effectief en in korte tijd konden uitvoeren". Het geval Syrië is veel complexer, aldus Obama.

Hij beschreef de gebeurtenissen in Syrië als hartverscheurend en schandalig. Volgens de president is het niet langer de vraag of maar wel wanneer de Syrische president Bashar al-Assad van het toneel moet verdwijnen. "Uiteindelijk zal deze dictator ten val komen zoals andere dictators in het verleden zijn gevallen."

'Eenzijdig ingrijpen in Syrië is vergissing'
'Eenzijdig ingrijpen in Syrië is vergissing' (Foto: ANP)

Vaste snelheidscontroles op A2

Na de zomer zal justitie beginnen met permanente trajectcontroles op de A2 tussen Holendrecht en Maarssen.

De weg die is verbreed nodigt momenteel uit tot harder rijden, maar toch blijft de maximumsnelheid 100 km/u, de reden zou onder meer de eisen van de luchtkwaliteit zijn en geluidsoverlast.

De werkzaamheden aan de aanleg van de trajectcontrole is in volle gang en zal eind mei worden opgeleverd. In beide richtingen zou er straks continu gecontroleerd worden.

Reckoning is de eerste stap naar Copernicus

Sean Dunn, general manager van Big Huge Games heeft verteld dat de release van Kingdoms of Amalur: Reckoning maar één manier was om het publiek kennis te laten maken met het universum dat ze ook gaan gebruiken voor de MMO Copernicus die nog steeds in ontwikkeling is.

In een interview met Joystiq zegt Dunn dat Reckoning een manier was om de mensen een voorsmaak te laten proeven van wat het universum van Amalur allemaal te bieden heeft. 

En omdat zo een geroemde auteur als R.A. Salvatore deel uitmaakt van het project zou je makkelijk kunnen verwachten dat er ook boeken van Amalur zullen verschijnen maar Dunn verklaart dat er op dit moment nog geen concrete plannen zijn die hij bekend mag maken. Wel geeft hij toe dat hij deze franchise graag in andere media wilt verkennen:

"Ik kan nog niet over enige plannen praten die nog niet bekend zijn gemaakt maar er zijn zeker zaken die voor de hand liggen en verschillende dingen die totaal niet logisch zijn," zegt hij. "En het moet voor de fans een betekenis van hoge kwaliteit zijn".

Op dit moment is het team hard aan het werk om de in-game spelstatistieken terug op orde te krijgen nadat de statistieken van alle spelers teveel werd om nog bij te houden.

Er is nog geen officiële aankondiging noch een tijdsperiode van release bekendgemaakt voor Copernicus.

Sanoma Media Nederland gaat reorganiseren

Uitgever Sanoma Media Nederland schrapt tientallen banen. Dat heeft topman Dick Molman bekendgemaakt tijdens een kwartaalbijeenkomst voor het personeel. De toespraak die maandag werd gehouden, is in het bezit van het ANP.

"Ja, we gaan reorganiseren, hier en daar inkrimpen, vacatures niet altijd meer invullen en ook afscheid nemen van collega's." Het is volgens Molman nog te vroeg exacte aantallen te noemen, maar het zal in 1,5 jaar om tientallen banen gaan. "Ik realiseer me dat dit een harde boodschap is, die onrust veroorzaakt", aldus de bestuurder. Volgens Molman is de ingreep nodig om ook in de toekomst een "financieel gezond en groot mediabedrijf te blijven".

Sanoma Media Nederland gaat reorganiseren
Sanoma Media Nederland gaat reorganiseren (Foto: ANP)

Dertien schaatsers al zeker van WK afstanden

De KNSB heeft al dertien schaatsers te kennen gegeven dat zij mee mogen doen aan het wereldkampioenschap afstanden van 22 tot en met 25 maart in Heerenveen. Van dat dertiental mogen alleen Stefan Groothuis en Ireen Wüst vooralsnog op twee afstanden starten, namelijk de 1.000 en 1.500 meter.

Daarnaast zijn alle posities op de langste afstanden bij de dames en heren al ingevuld. Op de tien kilometer bij mannen zullen Bob de Jong, Jorrit Bergsma en Bob de Vries van start gaan, terwijl Annouk van der Weijden, Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg op de 5.000 bij de vrouwen zullen rijden.

Verder zijn er ook startbewijzen uitgedeeld aan Margot Boer (500m), Marrit Leenstra (1500m), Michel Mulder (500m), Kjeld Nuis (1500m) en Koen Verweij (1500m).

'Ninja Gaiden 3 krijgt online pass'

Volgens de website GameFly, waar je spellen kan huren, zal Ninja Gaiden 3 een online pass nodig hebben voor het online gedeelte. Volgens de website zal de code alleen bij het spel zitten als je het koopt.

Tecmo Koei heeft niks officieels bekendgemaakt over een Online Pass voor de game en verschillende websites hebben al om een reactie gevraagd. Bekijk de game hier op de website van GameFly. Ninja Gaiden 3 komt 23 maart uit voor Xbox 360 en PS3.

Boze gamers om nog een saveprobleem Mass Effect 3

Een aantal Mass Effect 3-spelers zijn pissig omdat hen gevraagd is om een nieuwe Commander Shepard te maken, omdat er nog een probleem met de vorige save game is opgedoken.

Wanneer je één van die gamers bent die al met zijn of haar Shepard speelt sinds het eerste deel én niets aan zijn of haar uiterlijk heeft aangepast in het deel erna, dan kan Mass Effect 3 het gezicht van je save game niet herkennen.

Producent Michael Gamble heeft de problemen erkent op Twitter, maar tot op heden is er nog geen officieel statement naar buiten gebracht over een oplossing of de toedracht. Er zijn wel enkele tijdelijke oplossingen opgedelfd door fans.

Eerder vandaag is Mass Effect 3 al in het nieuws gekomen door een andere probleem met de save files. Het is namelijk niet mogelijk om je save game over te zetten naar deel drie wanneer hij op de cloud is gezet en niet terug te halen is naar de originele harde schijf waar hij ooit vandaan is gekomen.

RIVM onderzoekt overspringen Schmallenbergvirus

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoeken of het Schmallenbergvirus kan worden overgedragen van mens op dier. De kans dat dat daadwerkelijk kan, acht het RIVM klein. Om er echter helemaal zeker van te kunnen zijn, begint het RIVM binnenkort een onderzoek onder veehouders en dierenartsen.

De studie richt zich op veehouders en dierenartsen, omdat die het meest in aanraking komen met zieke dieren. "Mocht het virus toch wel mensen kunnen infecteren, dan zou dat bij deze groep te zien moeten zijn", aldus het RIVM dinsdag. Het RIVM verwacht de eerste resultaten van het onderzoek in april te hebben.

Het Schmallenbergvirus is in Nederland inmiddels aangetoond op 144 geiten-, schapen- en rundveebedrijven. Het Schmallenbergvirus kan ziekte veroorzaken bij jonge koeien, geiten en schapen.

De ziekte is nieuw in Nederland. De eerste meldingen uit Nederland stammen uit begin december. Toen werd de dierziekte aangetroffen bij misvormd geboren lammetjes. Zij hebben afwijkingen zoals een scheve nek, een waterhoofd en stijve gewrichten. De meeste misvormde dieren worden dood geboren. Levend geboren dieren zijn niet levensvatbaar. Het virus is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg, waar het virus in november bij runderen werd aangetroffen.

Bos van Wallers alsnog in Parijs - Roubaix

Het Bos van Wallers zal op 8 april toch gewoon in het parcours van Parijs - Roubaix worden opgenomen. De ASO maakte vandaag bekend dat de kasseienstrook zal worden schoongemaakt door de plaatselijke instanties en dus weer veilig genoeg zou zijn om over te rijden.

Eerder wisten de instanties geen akkoord te bereiken over het schoonmaken van de kasseien, die door al het aangegroeide mos spekglad geworden was. Daardoor werd het eerder in 2005 uit het parcours gehaald. De passage is vaak één van de scherprechters gebleken in de wielerklassieker.

Capcom legt keuze DLC op schijf uit

Nadat bekend is geworden dat de twaalf exclusieve PS Vita-personages van Street Fighter X Tekken al op de disc staan van de PS3- en Xbox 360-versie is er veel ophef ontstaan. Capcom legt uit waarom ze dit hebben gedaan.

Volgens Capcom is dit namelijk gedaan zodat gamers die de DLC niet aanschaffen wel gewoon kunnen spelen tegen gamers met de DLC. Staat de DLC niet op de schijf dan zal je alles moeten patchen en updates moeten uitbrengen om het wel mogelijk te maken om tegen elkaar te kunnen gamen.

Al deze updates en patches zouden ook veel harde schijf-ruimte innemen als het niet al op de schijf zou staan. De twaalf personages van de Vita-versie worden pas beschikbaar als DLC nadat deze is uitgekomen in de herfst van 2012 en de DLC uiteindelijk ook gekocht is. De game komt voor PS3 en Xbox 360 al op 9 maart uit. Het zal dus nog een goed half jaar gaan duren voordat gamers toegang kunnen krijgen tot de DLC die al op schijf staat. Een prijs of exacte datum behalve 'herfst 2012' is nog niet bekendgemaakt.

Reshiram en Zekrom binnenkort te downloaden

Vanaf 10 maart kunnen spelers van Pokémon Black Zekrom en spelers van Pokémon White Reshiram downloaden naar hun Nintendo DS. Dit evenement wordt gehouden via Nintendo Wi-Fi Connection. De actie loopt tot en met 8 april.

Opvallend is deze actie op z'n minst. Beide legendarische beesten zitten al op level honderd en hebben allebei een afwijkende aanval. Zo kent Reshiram Mist en Zekrom Haze. Daarnaast hebben zij allebei de Dragon Gem vast en geven zij toegang tot een speciaal gebied in de Dream World, waar een exclusieve skin voor de C-Gear te downloaden is.

Links: Reshiram (Fire); Rechts: Zekrom (Electric)

Van der Haar mag van UCI bij profs meerijden

Lars van der Haar heeft van de UCI toestemming gekregen om vanaf volgend seizoen uit te komen bij de profs in het veldrijden. De Nederlandse tweevoudig wereldkampioen bij de beloften had dispensatie nodig van de internationale wielerunie omdat hij te jong was volgens de reglementen om de overstap te maken.

"Het is een mooie nieuwe uitdaging", reageerde Van der Haar op het nieuws op Rabosport.nl. "Ik heb wel even in spanning gezeten of de UCI akkoord zou gaan, maar ik kon geen enkele reden bedenken waarom ze geen toestemming zouden geven. Voor het veldrijden is het goed dat tussen de Belgen ook eens wat andere renners zich van voren laten zien."

'Celebs krijgen betaald om modeshows bij te wonen'

Als je mocht denken dat alle grote sterren vrijwillig de grote modeshows bijwonen, moeten we je teleurstellen. Ze worden ervoor betaald, en grof ook als we de Britse ontwerpster Nicole Fahri mogen geloven. "Al die vedetten die op de eerste rij zitten bij de modeshows van Londen, Parijs, Milaan en New York, laten zich daarvoor goed betalen", aldus Fahri.

Ze krijgt bijval van de 48-jarige ex-ontwerper Gerald Watelet uit Brussel. Zo zouden Beyoncé en Rihanna maar liefst 75.000 euro vangen als ze een show bijwonen op de eerste rij. Jlo ving eerder nog 60.000 euro, maar heeft, omdat ze te oud wordt, haar prijs moeten laten zakken naar 18.000 euro. Lindsay 'drankorgel' Lohan is van 40.000 euro naar ongewenst persoon gegaan vanwege haar verslaving, aldus modeblad Fashionista.

Volgens alle grote modehuizen is het pure nonsens wat Fahri allemaal uitkraamt en worden er helemaal geen celebs ingehuurd om de shows op te luisteren. Fahri: "De modewereld zal me nu wel haten omdat ik het verklap. Het kan me niet schelen." Watelet is vanwege deze praktijken uit de modewereld gestapt. Hij bedankte feestelijk voor dit soort promotie van zijn shows.

Sony deelt awards uit

Sony heeft vandaag de awards uitgedeeld voor de 2012 PSN Gamers' Choice Awards. De Amerikaanse PSN-gebruikers konden op hun favoriete games stemmen in verschillende categoriën. Alle winnende games zijn komende week, in Amerika, met 30% korting aan te schaffen. Plus-gebruikers krijgen 50% korting.

  • Best PSN Exclusive: inFAMOUS Festival of Blood (PS3)
  • Best PSN Game: Resident Evil 4 (PS3)
  • Best PSN Game Playable Online: Street Fighter III: Third Strike Online Edition (PS3)
  • Best PS3 Full Game: Assassin’s Creed: Brotherhood (PS3)
  • Best PlayStation Move Game: Dungeon Hunter: Alliance (PS3)
  • Best 3D Game: God of War: Origins Collection (PS3)
  • Best PlayStation Classic: Chrono Trigger (PS3/PSP)
  • Best Mini Game: Angry Birds (PS3/PSP)
  • Best PSP Game: DISSIDIA 012 [duodecim] FINAL FANTASY (PSP)
  • PlayStation Community Award – Best Indie: LIMBO (PS3)

Winnaars

Van Vleuten en Van Muiswinkel weer samen op tv

Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel werken na drie jaar weer samen. De twee komieken zijn binnenkort samen te zien in het satirische voetbalprogramma Hi Ha Hondenlul. Het nieuwe tv-programma is vanaf volgende week vrijdag wekelijks te zien bij Comedy Central.

De cabaretiers vormden tot eind 2009 een komisch duo maar gingen na een afscheidstournee in goede harmonie uit elkaar. De twee waren al eerder in een satirisch voetbalprogramma te zien: tussen 2000 en 2003 speelden ze typetjes in Studio Spaan. Net als Studio Spaan wordt ook Hi Ha Hondenlul gepresenteerd door Henk Spaan.

"Het is een feest om weer met Erik te werken voor deze gelegenheid", zegt Van Vleuten. "Een beetje thuiskomen. Herinneringen ophalen uit de goeie ouwe tijd van Studio Spaan." Ook Van Muiswinkel is blij met de hereniging. "Een feest om op te nemen. En om naar te kijken, hoop ik."

Naast Van Vleuten en Van Muiswinkel is ook acteur Frans van Deursen, bekend van onder meer Koefnoen, in het programma te zien. Ook Johan Cruijff krijgt een rol. Achter de schermen werkt schrijver Nico Dijkshoorn mee aan Hi Ha Hondenlul.

The Face-deelnemer ontkent mishandeling moeder

The Face-deelnemer John Ruitenbeek beweert dat hij zijn moeder niet heeft mishandeld. Het model werd vrijdag aangehouden door de politie omdat hij zijn moeder bij de keel had gegrepen. Volgens John had hij slechts een woedeaanval waarbij hij een deur vernielde.

"Ik had een kutdag. Mijn computer liep vast", legt de 19-jarige John uit in RTL Boulevard. "Ik schopte tegen mijn deur aan. Ik was boos. Ik kreeg ruzie met mijn moeder en het was niet netjes. Maar er is geen sprake van mishandeling."

Zijn zus van 17 jaar belde tijdens de woedeaanval in paniek de politie, waarna hij drie dagen vastzat. "Ik ben vroeger niet zo'n lieverdje geweest, ik heb wel eens gevochten. Maar je kunt beter een deur slopen dan een hoofd, toch?"

Het model is niet blij dat het verhaal de media bereikte. "Ik schrok heel erg", vertelt John, die als model hoopt door te breken in het programma The Face. "Ik zat met mijn moeder een kop thee te drinken. Het is heel erg om zoiets te horen over je zoon."

Baas reclassering wil duur jeugd-tbs verlengen

De termijn van jeugd-tbs moet indien nodig tot levenslang kunnen worden opgerekt. Dat heeft directeur van Reclassering Nederland Sjef van Gennip dinsdag gezegd tegen Omroep West. Aanleiding voor zijn uitspraak is de steekpartij waarbij eind vorige maand een 15-jarig meisje in Den Haag om het leven kwam

Een 25-jarige Hagenaar heeft bekend dat hij het meisje uit Nootdorp heeft vermoord. Hij had op 15-jarige leeftijd al eens iemand neergestoken. Dat leverde onder meer jeugd-tbs op. Omroep West stelt dat zijn tbs was gestopt, terwijl de man zelf vond dat hij nog niet uitbehandeld was.

Jeugd-tbs duurt nu maximaal zeven jaar. "Dat is niet voor niks. De wetgever vindt dat jongeren perspectief moet worden geboden." Maar als deskundigen vinden dat er nog altijd risico is op herhaling, moet de rechter kunnen worden gevraagd om de termijn verder te verlengen. "Desnoods levenslang."

Toch geeft Van Gennip aan dat nooit alles kan worden voorkomen. "Er zijn altijd mensen die onberekenbaar gedrag vertonen."

Nieuwe rel om afscheid ex-president Wulff

In Duitsland is een nieuwe rel ontstaan om ex-president Christian Wulff, die op 17 februari na een corruptieschandaal terugtrad. Hij staat op zijn recht op een afscheid met een Grosser Zapfenstreich, het hoogste militaire eerbetoon volgens oude Pruisische traditie.

Al zijn nog levende voorgangers als bondspresidenten komen niet naar de ceremonie donderdag. Ook de fractievoorzitters van de regeringscoalitie en de oppositie zullen afwezig zijn. De SPD, de grootste oppositiepartij, vroeg Wulff dinsdag nog eens afstand te doen van het recht op de afscheidsceremonie.

Er woedde eerder al een discussie over het feit dat Wulff voor de rest van zijn leven 2 ton per jaar van de staat krijgt.

Nieuwe rel om afscheid ex-president Wulff
Nieuwe rel om afscheid ex-president Wulff (Foto: ANP)

Zaakwaarnemer L. de Jong: "Liverpool heeft interesse"

Marco de Marchi, zaakwaarnemer van Luuk de Jong, heeft bevestigd dat verschillende Europese clubs interesse hebben om de spits aan het einde van het seizoen over te nemen. De spits van FC Twente scoorde dit seizoen al twintig doelpunten.

Op calciomercato.com liet De Marchi weten dat in ieder geval Liverpool interesse heeft: "Ik bevestig dat De Jong in de gaten wordt gehouden door Liverpool. Daarnaast volgen meer clubs uit Engeland en Duitsland hem. Ook in Italië is er veel interesse."

Verder denkt De Marchi dat een transfer van De Jong naar het buitenland na dit seizoen mogelijk is. De prijs van de aanvaller is lastig te bepalen. "Hij ontwikkelt zich elke dag. Aan het einde van het seizoen zal zijn prijs alleen maar hoger zijn. Zeker als hij door Bert van Marwijk wordt meegenomen naar het EK."

Balotelli: "Zlatan van hetzelfde niveau als Messi"

Mario Balotelli heeft veel bewondering voor Zlatan Ibrahimovic. Volgens het enfant terrible mag de Zweed zelfs in één adem genoemd worden met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Balotelli is ervan overtuigd dat er in de Premier League geen enkele andere speler van dezelfde kwaliteit is als Ibrahimovic. "Voor mij is Ibra van hetzelfde niveau als Messi en Ronaldo. Maar wanneer ik met hem spreek, vertel ik hem altijd dat ik sterker ben dan hij. Is er een speler in Engeland die zo goed is als hem? Nee."

Wel vindt de Italiaanse international dat de Premier League een betere competitie is dan de Serie A, waar hij een tijd bij Internazionale speelde. "Het voetbal in Engeland is mooier. Dat komt omdat er in de Serie A heel veel spelers weg zijn gegaan. Maar Napoli en AC Milan spelen erg goed. Ze hebben goede spelers en verdienen het om te zijn waar ze nu zijn", aldus Balotelli tegen La Gazetta dello Sport.

Balotelli kan het niet nalaten om even een sneer uit te delen naar Inter, waar hij in 2010 voor 22 miljoen euro naar Manchester City vertrok. De Milanese club kent een moeilijk seizoen en lijkt de landstitel al te kunnen vergeten. "Het verbaast me helemaal niks, want ze hebben enkele belangrijke spelers laten vertrekken."

'Online Universum voor Far Cry 3'

Ubisoft Massive, bekend van World in Conflict en deels Assassin's Creed: Revelations, zal de multiplayer voor Far Cry 3 op zich nemen. De ontwikkelaar wil een 'Massive Universe' voor het multiplayergedeelte neerzetten.

De multiplayer zal daarnaast elementen van indie- en social-games bevatten. Wat er precies bedoeld mee wordt is niet bekendgemaakt maar de ontwikkelaar is naast deze multiplayer ook nog bezig met een onbekende MMO. Of beide iets met elkaar te maken zullen hebben is nog niet bekendgemaakt. Far Cry 3 staat gepland voor een release op 6 september voor Xbox 360, Windows en PS3.

Trainer Novara al na maand weer werkloos

Emiliano Mondonico is al na iets meer dan een maand ontslagen als trainer van Novara. De clubleiding is ontevreden over de resultaten die onder leiding van de 64-jarige Italiaan werden geboekt. Novara staat voorlaatste in de Serie A, twaalf punten achter de veilige zeventiende plaats en lijkt degradatie nauwelijks meer te kunnen afwenden.

Novara haalt als opvolger van Mondonico een oude bekende in huis. Attilio Tesser, die in januari na een dienstverband van bijna drie jaar moest vertrekken, wordt weer in genade aangenomen.

Effectenhandelaar licht werkgever voor tonnen op

Een 43-jarige man uit Amsterdam is dinsdag aangehouden op verdenking van oplichting. De fiscale opsporingsdienst FIOD vermoedt dat de effectenhandelaar zijn werkgever, een aan de beurs genoteerd bedrijf, tussen 2009 en 2011 voor zeshonderdduizend euro heeft getild.

Op buitenlandse beurzen verkocht hij namens zijn werkgever niet-liquide opties aan zichzelf. Daarna verkocht hij die opties tegen een hogere prijs weer terug. Het verschil stak hij in eigen zak. Volgens de FIOD heeft hij hier ten minste drie ton aan overgehouden.

De speurders hebben de computers en de administratie van de man voor onderzoek in beslag genomen. De verdachte is bij zijn werkgever inmiddels de laan uit gevlogen. Het bedrijf wordt niet verdacht van strafbare feiten en heeft de zaak gemeld bij de Autoriteit Financiële Markten.

Taakstraf voor ontbloot bezoek aan pleegdochter

Een 35-jarige man uit Blokzijl moet zestig uur taakstraf uitvoeren omdat hij met ontbloot geslachtsdeel bij zijn 17-jarige pleegdochter werd aangetroffen. De rechtbank in Lelystad veroordeelde de Blokzijler dinsdag voor schennis van de eerbaarheid.

De politie kreeg in de nieuwjaarsnacht van 2011 rond 00.45 uur een melding dat er ruzie gaande was in een woning in Bant. De moeder vertelde de politie overstuur dat de man dronken thuis was gekomen en zei dat hij even boven bij de kinderen ging kijken. Toen ze even later poolshoogte ging nemen, trof ze hem op de kamer van de pleegdochter aan met zijn broek op zijn knieën.

De man was onder invloed van alcohol toen het gebeurde. Het Openbaar Ministerie beschuldigde de man twee weken geleden van poging tot ontucht en eiste de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Dat was in de tenlastelegging echter onduidelijk geformuleerd, waardoor de rechtbank die aantijging niet heeft behandeld. Omdat ontucht niet bewezen is verklaard, viel de straf lager uit dan de eis. De man kreeg ook nog een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur opgelegd.

Amanda snapt niet dat Afrojack voor Paris kiest

Amanda Balk, voormalig Gouden Kooi-ster, vindt het onbegrijpelijk dat Afrojack haar aan de kant heeft gezet voor Paris Hilton. "Ik snap het niet, waarom zou je mij, de moeder van je kind, inruilen voor dat?" Amanda en Afrojack gingen uit elkaar vlak nadat Amanda zwanger bleek te zijn.

Amanda durft niet te zeggen of de 24-jarige dj, die eigenlijk Nick van de Wall heet, echt een liefdesrelatie heeft met de Amerikaanse socialite. "Maar het is zó Afrojack, om gezien te willen worden met een persoon die in de belangstelling staat", vertelt de voormalige deelneemster van de Gouden Kooi aan Grazia. "Hij zei: weet je wel hoeveel followers ze heeft?"

Voor de hoogzwangere Amanda kwam de breuk totaal onverwacht. "Het voelde alsof ik niet speciaal genoeg voor hem was. Ik dacht: thuis praten we het wel uit. Maar die kans heb ik nooit gekregen."

Volgens Amanda is ze Afrojack kwijtgeraakt nadat hij een Grammy won. De Nederlandse dj werd vorig jaar februari geëerd met de prijs voor zijn remix van Madonna's nummer Revolver. "Ik was ontzettend blij voor hem, maar ergens is toen onze hele wereld ingestort", vertelt de 24-jarige. "Ik vond het veel leuker toen het allemaal normaal was."

Naarmate er meer prijzen kwamen, werd de dj volgens Amanda steeds 'arroganter'. "Op een gegeven moment had ik een relatie met Afrojack in plaats van met Nick. Grappige, lieve Nick."

Richtlijn voor omgang artsen met euthanasiepatiënt

Artsen krijgen meer duidelijkheid over hoe ze om moeten gaan met patiënten die toestemming hebben voor het plegen van euthanasie. Een nieuwe richtlijn van artsenfederatie KNMG en apothekersorganisatie KNMP moet de oude richtlijn uit 2007 vervangen. Die biedt artsen volgens beide organisaties te weinig houvast. De oude Standaard Euthanatica is vooral gericht op apothekers.

De KNMG en KNMP hebben de conceptrichtlijn dinsdag gepresenteerd. De organisaties vinden het belangrijk dat er één richtlijn is voor zowel als artsen als apothekers. De richtlijn beschrijft een volgens de KNMP en KNMG in de praktijk 'goed toepasbare, effectieve en veilige uitvoering van euthanasie en hulp bij zelfdoding'.

Een woordvoerder van de KNMP legt uit dat de apothekersorganisatie al jarenlang een richtlijn heeft hoe haar leden moeten omgaan met een patiënt die toestemming heeft gekregen van een arts om euthanasie te plegen. Die richtlijn vermeldt op details hoe bijvoorbeeld moet worden omgegaan met een patiënt en wat moet gebeuren met overgebleven medicijnen als de euthanasie eenmaal is uitgevoerd.

De richtlijn wordt ongeveer om de vijf jaar vernieuwd. Bij die vernieuwing wordt onder meer gekeken naar de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. "En dit keer hebben we die richtlijn voor het eerst samen met artsen opgesteld", aldus de woordvoerder. Over de eerste stap in het euthanasieproces, de beslissing van een arts over een verzoek om zelfdoding, vermeldt de richtlijn niets.

Artsen en apothekers krijgen tot 5 april om commentaar te geven op de richtlijn.

Heerenveen trekt Zweedse keeper aan

Heerenveen heeft dinsdag de Zweed Kristoffer Nordfeldt aangetrokken. De 22-jarige keeper komt per direct over van Brommapojkarna. Hij tekende een contract tot de zomer van 2015. Nordfeldt is eenmalig international voor zijn land.

De Friezen toonden al eerder interesse in Nordfeldt, maar vonden de vraagprijs toen te hoog. Nu komt het keepertalent transfervrij naar Heerenveen. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Nordfeldt al veel ervaring. In vier seizoenen speelde hij meer dan honderd wedstrijden in de Zweedse competitie en kwam hij zestien keer uit voor Jong Zweden.

Of de Zweed gelijk wordt opgenomen in de wedstrijdselectie is onbekend. Nordtfeld valt vanaf begin juni onder de nieuwe trainer Marco van Basten.

Verbeek vrijdagmiddag voor tuchtcommissie KNVB

Gertjan Verbeek moet vrijdag voor de tuchtcommissie van de KNVB verschijnen. Dat maakte de voetbalbond dinsdag bekend. De coach van AZ legde maandag een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing, waarvan een voorwaardelijk, naast zich neer. Verbeek werd zaterdag in het thuisduel met Heracles Almelo naar de tribune gestuurd door scheidsrechter Ruud Bossen.

Volgens de aanklager van de KNVB is Verbeek tegen vierde official Jochem Kamphuis aangelopen of gebotst. Ook gaf hij tijdens en na de wedstrijd herhaaldelijk aan het niet eens te zijn met de beslissingen van de arbitrage. Volgens Verbeek klopt dit verhaal niet, hij noemde Kamphuis na de wedstrijd zelfs een leugenaar.

Onderzoek naar stijgende olieprijs

Het kabinet moet de gevolgen van de stijgende olieprijs voor de Nederlandse economie onderzoeken. Dat wil de Tweede Kamer, die dinsdag een motie van GroenLinks hiertoe aannam.

Fractieleider Jolande Sap (GroenLinks) lanceerde haar plan voor een onderzoek vorige week tijdens een debat over de recessie. De politica wil weten of de recessie waarin het land is beland te maken heeft met de almaar stijgende olieprijs. Nederland is door zijn grote chemie- en distributiesector namelijk sterk afhankelijk van olie, redeneert zij.

"Nederland wordt daardoor veel sterker dan andere landen getroffen door de stijgende olieprijs." Volgens Sap wordt het 'hoog tijd' dat Nederland zich gaat voorbereiden op alternatieve energiebronnen. "Want het tijdperk van de goedkope olie is echt voorbij."

Archeologen vinden oude nederzetting in Flevoland

Archeologen hebben eind februari ten oosten van Dronten bewerkte vuursteen, verbrand bot en houtskool gevonden. Op de plek van de vondst zetelde duizenden jaren geleden waarschijnlijk een nederzetting. Dat laat Nieuw Land, een museum met studiecentrum in Lelystad, dinsdag weten.

De vondsten werden gedaan aan de Oude Bosweg. Vermoedelijk dateren ze uit de late steentijd of vroege bronstijd, ongeveer twee- tot drieduizend jaar voor Christus.

"De combinatie van de vondsten die we eind februari hebben gedaan is zeldzaam. Ook ontdekten we dat er vroeger vermoedelijk een beek in de buurt van de vondsten is geweest. Het is dus heel goed mogelijk dat er lang geleden een nederzetting is geweest", zegt archeoloog Dirk Velthuizen van Nieuw Land dinsdag.

De archeologen begonnen hun speurwerk nadat recentelijk een geweihamer was gevonden. Ook in de jaren zestig was er in die buurt een dergelijk werktuig gevonden. Toen het verband tussen de twee vondsten met elkaar gelegd was, ging Velthuizen samen met amateurarcheologen op zoek.

De gevonden houtskool wordt binnenkort onderzocht en moet meer duidelijkheid geven over de datering van de vindplaats.

App vertelt waar treinreiziger is ingestapt

Wie wil weten waar een treinreiziger vandaan komt, hoeft bij het uitchecken met de OV-chipkaart alleen mee te kijken. Een applicatie reconstrueert waar is ingecheckt. NS vindt de applicatie leuk. Dat meldt webwereld.nl.

Matthijs Brouwer ontdekte al snel dat wanneer je stiekem kijkt wat de ritprijs was als een andere reiziger op een station uitcheckt, goed te achterhalen is waar die reiziger vandaan komt. "Dus heb ik een systeempje gemaakt waar je aangeeft om welk station het gaat en wat het reisbedrag was, waarna er wordt bepaald waar iemand vandaan gekomen kan zijn", legt hij uit. Dat systeem werd een website de OV Spy. Naast het eindstation kan op de site ook gereisde klasse en ontvangen korting worden ingevuld. Op die manier wordt de informatie nauwkeuriger. Het programma houdt ook rekening met de vervoerder op een route, zodat de informatie zo precies mogelijk aangeeft waar iemand heeft ingecheckt.

Het tooltje werkt nu alleen voor treinreizen, maar zou ook voor bus, tram of metro kunnen werken.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV is niet onder de indruk: Hoewel deze app in de praktijk niet vaak gebruikt zal worden om reizigers serieus in hun privacy aan te tasten (want het is toch wat omslachtig om zo ongeveer een polonaise te moeten lopen om te zien wat de reiziger die jouw nieuwsgierigheid heeft gewekt, kwijt was voor zijn reis; bovendien ga je de mist in wanneer een reiziger eerst een stuk met een andere spoorwegmaatschappij heeft gereisd), is dit wel het zoveelste bewijs van hoe slecht de betrokkenen bij de OVC hebben nagedacht over de privacy van de reiziger (naast allerlei andere nadelen zoals tot vervelens toe in-, uit-, om-, over- en door moeten checken en duurder uitvallende reizen).

Bij het uitchecken hoef je eigenlijk niet te zien wat je reis heeft gekost. Veel relevanter is de vraag, wat het resterende saldo op je chipkaart is. Want dat bepaalt of je wat bij moet storten, aldus de reizigersorgansatie. Voor Beter OV raadt reizigers overigens de functie 'automatisch opladen' af, omdat je dan ongemerkt door storingen in het OVC-systeem veel geld kunt kwijtraken.

Als je toch wilt zien wat je reis heeft gekost, kun je op een station altijd bij een automaat je laatste transacties bekijken of dat via internet doen. Dus die informatie hoeft bij het uitchecken op het station niet te worden getoond.

Fak bezorgt Slovenië eerste wereldtitel biatlon

Jakov Fak won vandaag op de wereldkampioenschappen biatlon in Ruhpolding goud op het nummer twintig kilometer individueel. Voor het eerst in de geschiedenis ging een wereldtitel biatlon naar Slovenië.

De 24-jarige Fak miste tijdens zijn glorietocht één schot. Simon Fourcade uit Frankrijk legde met een achterstand van zeven seconden beslag op het zilver. De Tsjech Jaroslav Soukup behaalde brons. Hij was 12,3 tellen langzamer dan de winnaar. De Nederlander Herbert Cool eindigde op plaats 102.  

In 2010 won Jakov Fak als Kroaat al olympisch brons. Sinds november 2010 komt hij in actie voor Slovenië. Met zijn wereldtitel spoelt Fak de teleurstelling na het mislopen van het goud op de gemengde estafette weg. Het Sloveense kwartet eindigde op de eerste plaats, maar de Noorse ploeg kreeg het goud na een tijdbonus wegens een technisch mankement.

Level-cap van TERA omhoog naar 60

Er is nog meer nieuws bekend van MMORPG TERA. Op het forum van de game heeft producer Brian Knox (geen broer van ondergetekende) aangegeven dat de level-cap van de game omhoog geschroefd gaat worden naar level 60. Hierdoor moeten ook enkele dungeons aangepast worden, aldus Knox.

"We have shuffled them around - some up and some down. We will have more detailed information on it closer to open beta but it should create a much smoother progression to 60 as well as a good amount of content at level 60."

De open bèta van TERA: The Exiled Realm of Arborea gaat volgende maand van start in de Verenigde Staten.

Valverde boekt etappezege in Parijs-Nice

Alejandro Valverde heeft de derde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De onlangs van een dopingschorsing teruggekeerde Spanjaard van Movistar bleef na een klim van acht kilometer naar Lac de Vassivière de Australiër Simon Gerrans nipt voor. De Brit Bradley Wiggins behoudt de leiding in het algemeen klassement.

In aanloop naar de acht kilometer lange slotklim reed Roy Curvers een tijd in beeld. De Nederlander van Project 1t4i ontsnapte samen met de Fransman Jimmy Engoulvent en de Deen Michael Morkov met nog honderd kilometer te gaan uit het peloton. Engoulvent hield het langste stand, maar ook hij kwam nooit in de buurt van de ritzege.

Vacansoleil-renners Sergey Lagutin en Lieuwe Westra deden in de slotfase een vergeefse poging om weg te komen. Valverde wachtte geduldig af en bleef op de streep Gerrans net voor. De Belg Gianni Meersman finishte als derde, Westra moest genoegen nemen met de tiende plaats.

Wiggins heeft in het klassement een voorsprong van zes seconden op Levi Leipheimer en elf op Tejay van Garderen. Westra staat op 22 seconden zevende.

Mega Man X digitaal verkrijgbaar voor Wii

Nintendo gaat hun digitale winkel weer updaten Met onder andere Er was al Fun! Fun! Minigolf TOUCH!, Mega Man XKid Icarus Of Myths and Monsters en Samurai Shodown IV: Amakusa's Revenge.

Er was al een WiiWare-versie van Fun! Fun! Minigolf TOUCH! en deze week zijn debuut op Nintendo 3DS. De minigolfuitdagingen op exotische locaties over de hele wereld zijn nu ook beschikbaar op de handheld. Kleed je Mii-personage in je eigen stijl en vlieg over de wereld om deel te nemen aan internationale toernooien zoals de Asia Cup.

Deze week keert Mega Man terug in de klassieker Mega Man X. Er zijn al vier NES-avonturen van Mega Man voor de Wii Virtual Console verschenen, maar dit is het eerste avontuur dat oorspronkelijk voor de Super NES verscheen. Mega Man X speelt honderd jaar na zijn originele Nintendo-avonturen en laat je strijden tegen nieuwe robot-eindbazen.

Kid Icarus: Uprising verschijnt binnenkort op Nintendo 3DS. Om de tijd te overbruggen geeft Nintendo het originele Game Boy-spel Kid Icarus Of Myths and Monsters uit via de Nintendo eShop. Liefhebbers van 2D-vechtspellen kunnen genieten van het verbeterde vechtsysteem en zeventien verschillende samuraikrijgers in Samurai Shodown IV: Amakusa's Revenge, dat als download beschikbaar komt in het Wii-winkelkanaal.

Game  Platform Prijs
 Dead or Alive: Dimensions-demo   eShop   gratis 
 Fun! Fun! Minigolf TOUCH!  eShop  5 euro
 Kid Icarus Of Myths and Monsters   eShop  3 euro 
 1001 BlockBusters  eShop / DSi Shop   2 euro / 200 DSi-punten 
 Successfully Learning Mathematics Year 5   eShop / DSi Shop  5 euro / 500 DSi-punten
 Mega Man X   Wii-winkelkanaal  800 Wii-punten 
 Samurai Shodown IV: Amakusa's Revenge   Wii-winkelkanaal  900 Wii-punten 
 Anima Ark of Sinners-demo  Wii-winkelkanaal   gratis 

Fun! Fun! Minigolf TOUCH!

Heel veel gespreksstof in Resident Evil 6

De nieuwste Dengeki PlayStation Magazine geeft aan dat Resident Evil 6 een 'naadloos' conversatiesysteem bevat. Daarmee kan een dialoog veranderen afhankelijk van de situatie in het spel.

Het blad geeft ook aan dat het ontwikkelteam bij Capcom de twijfel aanwezig was om het het hele gespreksysteem overboord te gooien vanwege de grote hoeveelheid content dat gemaakt moest worden met stemacteurs.

Resident Evil 6 komt uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3, later dit jaar.

Volendam zegt trainer Kruys de wacht aan

FC Volendam heeft trainer Gert Kruys op non-actief gesteld. Dat heeft de Noord-Hollandse club dinsdag gemeld. De 50-jarige Utrechter wordt verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten. Kruys maakte in januari al bekend in de zomer te vertrekken.

De timing van het vertrek van Kruys is opvallend, aangezien Volendam maandagavond nog verdienstelijk een punt pakte tegen koploper FC Zwolle. Wie vrijdag in de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht voor de groep staat, is nog niet bekend.

In 2012 pakte Volendam onder Kruys' leiding slechts vier punten in acht duels en zakte de club af naar de dertiende plaats in de Jupiler League. Hij was aan zijn tweede seizoen bezig in Volendam. In zijn eerste jaar loodste hij de Volendammers nog naar de nacompetitie, waarin eredivisionist VVV-Venlo in de tweede ronde uiteindelijk te sterk was.

Kruys, wiens zoon Ricky wel in Volendam blijft, was eerder coach van De Graafschap, FC Dordrecht, Cambuur Leeuwarden, AGOVV en FC Den Bosch.

Duik dieper in XCOM: Enemy Unknown

Fireaxis heeft een video uitgbracht waar ze hun visie op XCOM: Enemy Unknown bespreken. Het turnbased strategiespel heeft een flinke erfenis en de ontwikkelstudio probeert deze game voor iedereen uitdagend te maken.

De grootste verandering is het feit dat time units zijn verdwenen. Dit keer hebben soldaten een aantal bewegingen die ze in hun beurt kunnen doen. Bewegen, schieten of specialistische taken kosten punten. Je moet zelf kiezen hoe je deze inzet. Het bijhouden van time units is op deze manier niet meer nodig en kan de speler zich meer focussen op het spel. Daarnaast heeft de ontwikkelstudio de soldaten de mogelijkheid gegeven om dekking te zoeken, ook hogerop om meer taktische mogelijkheden te bieden. De camera kan volledig bestuurd worden om zo meer in de actie betrokken te worden en een filmisch effect op bepaalde momenten te geven.

Het meest aparte is de basis van de soldaten, dat lijkt op een mierenkolonie. Op deze manier is uitbreiden een simpelere taak en is het allemaal veel levendiger. 

XCOM: Enemy Unknown komt deze hersft uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Radiohead komt naar Nederland

Radiohead komt naar Amsterdam. De Britse band staat op 14 oktober in de Ziggo Dome, heeft concertorganisatie Mojo dinsdag bekendgemaakt. Kaarten zijn vanaf vrijdagochtend verkrijgbaar.

Het is vier jaar geleden dat Radiohead Nederland voor het laatst aandeed. Het optreden in Amsterdam maakt deel uit van een wereldtournee. Zo staan de heren in onder meer de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Australië op de planken om hun vorig jaar verschenen album The King of Limbs ten gehore te brengen.

The King of Limbs is de achtste plaat van Radiohead. De rockers zijn bekend van hits als Creep en Karma Police.


Radiohead komt naar Nederland (Foto: Novum)

Geen trucks door Heinenoordtunnel om waterprobleem

Een laag water in de Heinenoordtunnel zorgt dinsdagmiddag voor problemen op de A29 richting Rotterdam. Omdat de watertoevoer is afgesloten, mogen vrachtwagens de tunnel niet in uit angst voor ongevallen waarbij brand ontstaat. "In dat geval zou er geen bluswater zijn", legt een woordvoerder van de ANWB uit.

Nadat het water rond 13.45 uur werd ontdekt werden twee rijstroken gesloten, omdat het niet meer verantwoord was deze te gebruiken. Daardoor is nog slechts een rijstrook beschikbaar. Het water lijkt afkomstig te zijn van een lekke waterleiding, waarop de watertoevoer werd afgesloten.

Wanneer de problemen in de tunnel verholpen zijn, is nog onduidelijk. Omstreeks 16.45 uur stond er vier kilometer file. Er is een omleiding ingesteld.

Ook op de A50 van Arnhem naar Oss is het dinsdagmiddag druk na een aanrijding tussen twee vrachtwagens bij Heteren. Rond 14.45 uur botsten aan de westkant van Arnhem een vrachtwagen tegen een andere vrachtwagen die met pech op de vluchtstrook stond. De rechterrijstrook moest hierdoor worden afgesloten.

Bij het ongeval raakte niemand gewond, maar volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) is een enorme ravage ontstaan. De verwachting is dat het opruimen tot ongeveer 17.30 uur duurt. Voor de berging bleek het nodig twee rijstroken af te sluiten. Rond 16.45 uur stond er negen kilometer file.

De staking tegen het passend onderwijs in de Amsterdam Arena heeft dinsdag overigens niet tot enorme files op de weg geleid. Volgens een woordvoerder van de ANWB gaan de naar schatting vijftigduizend stakers goed gespreid de weg op.

Kamer wil oordeel CPB over guldenrapport

Het Centraal Planbureau (CPB) moet het onderzoek dat de PVV heeft laten verrichten naar de gulden doorrekenen. Dat wil een Kamermeerderheid, bleek dinsdag in de Tweede Kamer. Ook wil het parlement een reactie van het kabinet op het rapport van het Britse Lombard Street Research.

PVV-leider Geert Wilders presenteerde het rapport maandag. Daaruit bleek dat de euro de afgelopen tien jaar heeft geleid tot minder economische groei en een verlies aan welvaart. Wat Wilders betreft wordt de gulden snel weer ingevoerd. Ook zou de Nederlandse bevolking zich per referendum moeten kunnen uitspreken over de terugkeer van de gulden.

Rutte zei dinsdag bereid te zijn tot een reactie, wanneer de Kamer daarom vraagt. In een eerste reactie liet hij al weten niet overtuigd te zijn door het rapport. Het gaat voorbij aan de voordelen die Nederland tijdens de kredietcrisis in 2008 heeft gehad dankzij de euro.


Kamer wil oordeel CPB over guldenrapport (Foto: Novum)

'Leden hackerscollectief LulzSec opgepakt'

Een aantal leden van hackerscollectief LulzSec is opgepakt en wordt in New York aangeklaagd. Dat heeft een anonieme bron bij de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt. Volgens de zegsman worden vijf personen in staat van beschuldiging gesteld. Hoe de aanklachten tegen hen precies luiden, is nog niet bekend.

Leden van LulzSec, een afkorting van Lulz Security, hebben eerder beweerd verantwoordelijk te zijn voor een reeks cyberaanvallen op grote bedrijven, overheidsinstanties en de autoriteiten.

Kamp ziet niets in herinvoering WW-premie

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) ziet niets in het plan van FNV-voorzitter Agnes Jongerius om werknemers weer WW-premie te laten betalen. Dat zei Kamp dinsdag in de Tweede Kamer. De bewindsman somde vier bezwaren op tegen het voorstel van de voorzitter van de vakcentrale.

Hij wees erop dat de Kamer net heeft besloten om de WW-premie voor werknemers af te schaffen. Deze afschaffing is bovendien een voorwaarde voor minder administratieve druk. Dat werknemers geen premie meer hoeven te betalen, zorgt er verder voor dat werken financieel aantrekkelijker is geworden en het is goed voor de koopkracht.

Jongerius wil het geld dat de invoering van de WW-premie voor werknemers oplevert gebruiken om werk te creëren. De vakcentrale wil dat wordt geïnvesteerd in het onderhoud en energiezuinig maken van ziekenhuizen en scholen. "Dat schept werk voor tienduizenden mensen", zei Jongerius vorige week.

Kamp werd naar de Kamer geroepen vanwege de lege WW-kassen. Die kampen nu met een tekort van 1,9 miljard dat is veroorzaakt door het afschaffen van de werknemerspremie en de financiële crisis waardoor veel mensen werkloos raakten. Het tekort zal dit jaar waarschijnlijk nog verder oplopen, zei Kamp.

Maar de lege kas heeft geen gevolgen voor de hoogte van de uitkeringen of de uitbetaling. Die wordt gegarandeerd door het rijk. Er zijn bovendien meer fondsen, die bij elkaar nog goed zijn voor een overschot, aldus de bewindsman.

Vluchtelingenwerk Gelderland failliet

Drie vluchtelingenorganisaties in Gelderland zijn failliet. De rechtbank willigde de faillissementsaanvraag van Vluchtelingenwerk Oost Gelderland, Zuid & Oost Gelderland en Vluchtelingen & Nieuwkomers Zuid Gelderland dinsdag in. Ongeveer veertig werknemers komen op straat te staan.

Vluchtelingenwerk geeft asielzoekers juridische steun bij een asielaanvraag en helpt asielzoekers met een verblijfsvergunning met inburgeren. Volgens een woordvoerder heeft het faillissement tot gevolg dat de organisatie duizenden asielzoekers in de regio's Achterhoek, Rivierenland en Nijmegen niet meer kan ondersteunen.

Een van de oorzaken van het faillissement zijn de gedaalde inkomsten die de organiaties van gemeenten kregen. Een bezuinigingsoperatie en een geplande fusie konden uiteindelijk de sluiting van de afdelingen niet voorkomen.

Nuon ondersteunt olympische sporters

Acht olympische sporters kunnen de komende vier jaar rekenen op extra financiële ondersteuning. Energieleverancier Nuon heeft een team samengesteld met atleten die al op de Olympische Spelen van Londen en Sochi een gooi moeten kunnen doen naar de medailles. Ook is met het oog op de toekomst een talententeam samengesteld.

Team Nuon/Vattenfall bestaat uit judoka Henk Grol, baanwielrenner Teun Mulder, beachvolleybalsters Marleen van Iersel en Sanne Keijzer, atlete Dafne Schippers, schermer Bas Verwijlen, snowboarder Dimi de Jong en schaatser Kjeld Nuis. Dat werd dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam bekendgemaakt.

Het talententeam moet plaats bieden aan dertig tot veertig sporters. Tot nu toe zijn er zeven namen bekend. De bekendsten zijn schaatsster Pien Keulstra en de turner Bart Deurloo.

De overeenkomst loopt tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Britse internetproviders verliezen zaak om auteursrecht

Het Britse Hooggerechtshof heeft zich dinsdag geschaard achter de nieuwe wetgeving met betrekking tot auteursrecht. Daarmee kiest het hof de kant van de muziekindustrie en verliezen internetproviders de strijd over het online delen van bestanden.

De Digital Economy Act, die vergelijkbaar is met wetgeving in Frankrijk en Ierland, dwingt internetproviders een reeks waarschuwingen te sturen naar gebruikers die verdacht worden van het illegaal delen van muziek en films. Uiteindelijk moeten de providers mensen die herhaaldelijk de waarschuwingen negeren afsluiten van internet.

De controverse over de Britse wetgeving lijkt op discussies die elders werden gevoerd over het handhaven van het auteursrecht. Filmstudio's, platenlabels en andere creatieve organisaties menen dat er regels nodig zijn om de stroom van illegale content op internet in te dammen. Internetproviders en organisaties die zich inzetten voor burgerrechten vrezen echter dat dit beleid leidt tot een inperking van de vrijheid van meningsuiting.

De Britse provider BT Group en TalkTalk Telecom Group vochten de Digital Economy Act aan. Zij zijn van mening dat de wetgeving onnodig duur is en een inbreuk is op de privacy van internetgebruikers. Een lagere rechtbank wees de bezwaren af en dit besluit werd dinsdag door het Hooggerechtshof bekrachtigd.

"Opnieuw kiest de rechter de kant van de bijna twee miljoen mensen die werkzaam zijn in de creatieve industrie en wier levensonderhoud in gevaar is, omdat dagelijks content wordt gestolen", aldus Christine Payne van acteursvakbond Equity. David Puttnam, directeur van de Film Distributors' Association, zei te hopen dat de uitspraak een eind maakt aan een 'lang hoofdstuk van onzekerheid'.

Glazen Huis is ook Dordrecht te duur

Dordrecht heeft een streep gezet door de plannen om het Glazen Huis in 2013 naar de stad te halen. Een meerderheid van de gemeenteraad vond het onderdeel van 3FM's inzamelingsactie Serious Request maandagavond te duur. Nijmegen vond dat vorige week ook al. De PvdA in Dordrecht hoopt het evenement een jaar later alsnog naar de stad te halen.

Volgens een raming zou het evenement Dordrecht zeshonderdduizend euro kosten. "Het algemene gevoel is dat zes ton wel erg veel geld is", laat vicefractievoorzitter Cor van Verk dinsdag weten. Dat geeft de stad meer voorbereidingstijd en de mogelijkheid meer sponsors te vinden. "De kosten vallen dan ongetwijfeld lager uit."

Vorige week staakte Nijmegen ook al zijn kandidatuur omdat de kosten voor het evenement te hoog zouden oplopen. Voorheen vochten steden om het prestigieuze evenement, dat dit jaar in Enschede plaatsvindt. Op 27 april maakt de zender bekend waar het Glazen Huis in 2013 komt te staan.

Met de actie wordt aan het eind van elk jaar geld opgehaald voor het goede doel. Drie 3FM-dj's sluit zich enkele dagen zonder eten op in het huis en maken non-stop radio om met verzoekplaatjes zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Vorig jaar was dat 8,6 miljoen euro.

'4 speler co-op in Assassin's Creed III'

Volgens een listing op Xbox.com zal Assassin's Creed III een multiplayer variant bevatten waarbij met 4 personen tegelijk coöperatief gespeeld kan worden. Het zou de eerste keer zijn dat in de serie een co-op-modus beschikbaar is.

Ubisoft heeft echter nog niets bevestigd over de volledige multiplayer-capaciteiten van de nieuwste telg in de Assassin's Creed-serie, behalve dat online play uit Assassin's Creed II: Brotherhood zal terugkeren. 

Assassin's Creed III komt in oktober uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. En Wii U-versie is ook in de maak, maar hierover is nog geen datum beschikbaar.

 

Romney: Iraans kernwapen desnoods militair stoppen

De Republikein Mitt Romney is, als hij president van de Verenigde Staten weet te worden, van plan dan niet alleen diplomatieke, maar ook militaire middelen in te zetten om te voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt. Dat zegt Romney dinsdag in een ingezonden stuk in de Washington Post.

Romney wil onder meer Amerikaanse vliegdekschepen opnieuw in het oosten van de Middellandse Zee en de Perzische Golf stationeren. Ook wil hij de militaire hulp aan Israël opschroeven. Als Iran een kernwapen weet te bouwen 'zullen de gevolgen onbeheersbaar en verschrikkelijk zijn', aldus Romney.

De voormalige gouverneur van Massachusetts spreekt dinsdag de American-Israel Public Affairs Committee (AIPAC), een machtige Israël-lobby, toe. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei maandag bij AIPAC dat Israël 'het niet zich niet kan veroorloven nog veel langer te wachten' op een vreedzame oplossing voor het conflict over het Iraanse kernprogramma.


Romney: Iraans kernwapen desnoods militair stoppen (Foto: Novum)

'Kinderporno bij verdachte Oudenbosch'

Bij de man uit Roosendaal die vastzit voor het misbruiken van twee meisjes uit Oudenbosch, is kinderporno gevonden. Dat meldt Omroep Brabant dinsdag op basis van bronnen rond de 26-jarige Steven B.

Het is niet bekend om hoeveel materiaal het gaat en of er ook afbeeldingen van de twee slachtoffers tussenzitten. Het Openbaar Ministerie in Breda wilde de berichtgeving dinsdagmiddag bevestigen noch ontkennen.

De Brabander probeerde op 9 februari meerdere meisjes te ontvoeren. Het lukte hem uiteindelijk een 5-jarig meisje zijn auto in te krijgen. Ze werd na ongeveer een uur weer vrijgelaten. De man gaf na zijn aanhouding toe het meisje te hebben ontvoerd en misbruikt. Hij bekende ook eerder al een ander meisje te hebben misbruikt.

Rutte ontkent kritiek op Polenmeldpunt

Premier Mark Rutte (VVD) heeft afgelopen vrijdag tijdens zijn onderhoud met de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz geen afstand genomen van het Polenmeldpunt van de PVV. Dat zei Rutte tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Rutte was in de Tweede Kamer ontboden door kandidaat-partijleider van de PvdA Martijn van Dam, die opheldering vroeg naar aanleiding van een artikel vorige week in NRC Handelsblad. Daarin zei Schulz dat Rutte heeft gezegd dat hij 'volledig afstand' nam van het meldpunt. Zowel met de inhoud als met de vorm zou de premier het niet eens zijn geweest.

"Het verslag van het gesprek klopt niet", zei Rutte dinsdag. "Ik heb binnenskamers hetzelfde gezegd als buitenskamers", verklaarde hij. De premier herhaalde vervolgens het standpunt dat de website een initiatief is van een politieke partij en geen regeringsaangelegenheid. "De weergave van het gesprek klopt niet."

Schulz, een Duitse sociaaldemocraat, noemde de inhoud en strategie van de website vrijdag onacceptabel.

FIFA dreigt Gambia met zware sancties

Wereldvoetbalbond FIFA heeft Gambia gedreigd met 'zware sancties' wegens overheidsinmenging. De overheid van het Afrikaanse land ontbond afgelopen vrijdag de voetbalbond nadat de Gambiaanse ploeg een kwalificatieduel voor de Afrika Cup 2013 had verloren van Algerije. De FIFA accepteert geen overheidsbemoeienis met voetbalzaken en kan landen daarom schorsen.

Na de 2-1 nederlaag tegen Algerije besloot de sportminister van Gambia het bestuur van de bond te ontslaan. Dinsdag liet de FIFA weten die beslissing 'te erkennen noch goed te keuren'. De wereldvoetbalbond heeft de ontslagen bestuurders om een verklaring gevraagd die uiterlijk donderdag binnen moet zijn.

Op basis van die verklaringen wordt de zaak geëvalueerd en eventueel verwezen naar een speciale noodcommissie die Gambia kan schorsen. Als dat gebeurt mag het land geen interlands meer spelen en kunnen clubs uit Gambia niet meer aan internationale toernooien meedoen. Ook krijgt Gambia dan geen geld meer van de wereldvoetbalbond.

Afghaans dorp bedolven onder lawine

Een dorp in het noordoosten van Afghanistan is zondagavond geheel bedolven geraakt onder een lawine. Gevreesd wordt dat tientallen dorpelingen zijn omgekomen. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten dinsdag gezegd.

Reddingswerkers konden dinsdag pas een begin maken met het zoeken naar slachtoffers. Volgens de autoriteiten heeft het dorp Dasty, dat zo'n tweehonderd inwoners telt, al zeker 37 doden te betreuren. Dat dodental zal hoogstwaarschijnlijk nog flink oplopen. "Het is een bergachtig gebied met erg veel sneeuw", aldus de plaatsvervangend gouverneur van de provincie Badakhshan. "Mijn zorg is dat er nog veel meer mensen zijn omgekomen."

Inwoners van een nabijgelegen dorp waren het eerst op de plaats des onheils. Reddingswerkers uit het district Darwaz arriveerden dinsdag, na een twee dagen durende voettocht. Volgens de eerste berichten zijn vier inwoners van Dasty, drie vrouwen en een kind, nog in leven. Zij waren ten tijde van de lawine niet in het dorp.

Dodelijke lawines zijn in de winter schering en inslag in de Afghaanse bergen. In februari 2010 kwamen meer dan 170 mensen om in de Salangpas in het Hindu Kush-gebergte.

NBC haalt Youp-filmpjes van YouTube

NBC Universal heeft dinsdag alle filmpjes van Youp van 't Hek van zijn recente oudejaarsconference 'De tweede viool' van YouTube gehaald. De dvd-uitgever van de bekende cabaretier kon het niet langer hebben dat fragmenten van de show gratis te zien waren op de populaire videosite.

Dit terwijl de show eerst op tv is uitgezonden door Van 't Heks huisomroep de VARA, die helemaal geen problemen heeft met filmpjes op YouTube. De oudejaarsconference 2011 van de cabaretier was vooral bekend wegens zijn pleidooi tegen social media. Volgens Van 't Hek verziekt het social media-gedoe van mensen op hun mobieltjes de samenleving.


NBC haalt Youp-filmpjes van YouTube (Foto: Novum)

Baskische wielerwedstrijden voorlopig gered

De Baskische wielerwedstrijden Ronde van Baskenland en de Clasica San Sebastian zullen de komende twee seizoenen gewoon doorgang vinden. De organisatie van beide koersen heeft met Banco Sabadell een sponsordeal gesloten, waardoor beide koersen tot en met 2013 gehouden kunnen worden.

De toekomst van beide wedstrijden was onzeker geworden nadat de Baskische overheid geen geld meer wilde steken in de evenementen. Door de nieuwe sponsordeal gaan de twee UCI World Tour-koersen gewoon door. De Ronde van Baskenland staat van 7 tot en met 12 april op het programma, terwijl de Clasica San Sebastian op 14 augustus gehouden zal gaan worden.

Ecclestone: "Bahrein heeft al betaald"

Mocht de Grand Prix van Bahrein niet doorgaan dan zal dat in ieder geval niet liggen aan de financiële bijdrage die het land aan Formule 1-baas Bernie Ecclestone moet betalen. De Brit heeft aangegeven dat hij het geld voor de wedstrijd al heeft ontvangen.

"De Bahreini betalen namelijk ook gewoon als de race niet doorgaat, dus het is niet zo dat wij gaan om ons geld te krijgen. We hebben het geld bovendien al binnen, dus de financiële kant van het verhaal heeft er echt niets mee te maken," zei Ecclestone die weet dat het land ondanks het niet doorgaan van de wedstrijd gewoon betaald had. Dit jaar wil de Brit er alles aan doen om de race wel door te laten gaan. "We hebben namelijk een contract en dat hebben we te accepteren."

Vorig jaar was het zeer onrustig in Bahrein en ook dit jaar zijn er in het koninkrijk alweer verschillende protesten geweest. Vooralsnog zullen deze de komst van het Formule 1-circus nog niet verstoren.

Dwayne Johnson moet dochter drugsbaron redden

Dwayne Johnson heeft getekend voor de hoofdrol in Ciudad. In deze actiethriller speelt hij een huurling op de Zuid-Amerikaanse zwarte markt die wordt ingehuurd door een Braziliaanse drugsbaron om diens gekidnapte dochter te redden, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Wanneer de film in de bioscoop verschijnt, is nog onbekend.

Ciudad is gebaseerd op het nog te verschijnen gelijknamige stripboek dat is geschreven door Anthony en Joe Russo. De twee broers, die tot nu toe voornamelijk Amerikaanse tv-series regisseerden en produceerden, nemen ook het scenario en de regie op zich.

De 39-jarige Johnson is momenteel te zien in de avonturenfilm Journey 2: The Mysterious Island. In augustus verschijnt zijn nieuwste actiefilm G.I. Joe: Retaliation in de Nederlandse bioscopen.


Dwayne Johnson moet dochter drugsbaron redden (Foto: Novum)

Roemeens meisje (5) aan hondsdolheid bezweken

De Roemeense autoriteiten onderzoeken of artsen nalatigheid kan worden verweten bij hun behandeling van een 5-jarig meisje, dat uiteindelijk bezweek aan hondsdolheid. Het meisje werd in december in het oosten van het land door een straathond gebeten en overleed op 27 februari.

De artsen hadden het meisje een injectie tegen tetanus toegediend, maar dat verhinderde niet dat haar toestand verslechterde. Onderzoekers bekijken nu of de artsen juist gehandeld hebben, liet de Roemeense gezondheidsdienst dinsdag weten.

Hondsdolheid kan van dier op mens worden overgedragen. Bij mensen tast het virus het centrale zenuwstelsel en de hersenen aan.

Opnieuw onderzoek naar ontuchtzaak Veghel

Het onderzoek in de zaak van een man uit Veghel die verdacht wordt van het jarenlang seksueel misbruiken van zijn dochter en twee stiefkinderen wordt heropend. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald in een tussenvonnis.

De 44-jarige man zou de kinderen tussen 2002 en vorig jaar hebben misbruikt. Toen het misbruik begon waren de kinderen 4, 6 en 12 jaar. Justitie heeft vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man geëist. De rechtbank in Den Bosch acht de man schuldig en wil tbs opleggen, maar vindt dat het onderzoek naar de man onvolledig is. De rechtbank kan daardoor niet beoordelen welke variant van tbs gerechtvaardigd is.

De rechtbank wil dat de psychiater en psycholoog van de man uit Veghel op de zitting horen over onder meer het behandeltraject en het risico op herhaling. De reclassering moet ondertussen onderzoeken of tbs met voorwaarden de samenleving in dit geval voldoende zou beschermen.

De zitting wordt op 16 mei hervat.

Capcom gaat door met foutjes maken

Het blijft lachen met het Japanse bedrijf Capcom. Nadat we gister in de trailer van Steel Battalion zagen dat ze hun eigen naam niet konden spellen, hebben ze nu weer twee foutjes gemaakt in hun nieuwste game, Street Fighter X Tekken.

Zo zie je hieronder twee plaatjes, in een zit er een fout in de Spaanse tekst en in de ander wordt het woord dinosaurus wel op een hele frappante manier gespeld. Yoshinori Oni van Capcom (of Capcpom) heeft al spijt betuigd.

capcom

capcom

 

Groeiende belangstelling voor Duitse taal

In de Europese landen die het hardst zijn getroffen door de economische crisis gaan steeds meer mensen Duits leren. Dat blijkt uit cijfers van het Goethe Instituut, de instelling die de Duitse taal en cultuur promoot in het buitenland.

Zo steeg in Spanje de belangstelling voor de Duitse taal vorig jaar dramatisch. Het Goethe Instituut kreeg maar liefst 35 procent meer aanvragen binnen dan in 2010. Rond de negenduizend Spanjaarden meldden zich in 2011 voor een cursus Duits.

Bij de Portugese vestiging van het instituut, in Lissabon, werd een stijging van 20 procent geconstateerd. In 2011 meldden zich 2230 Portugezen om Duits te leren.

In Italië kwamen vorig jaar 14 procent meer aanvragen binnen en zelfs Griekenland, waar bij de bevolking inmiddels sterke anti-Duitse gevoelens heersen, kende een stijging van 10 procent.

Duitse bedrijven zijn op zoek naar goedopgeleide vaklui. Een ontbrekende of uiterst gebrekkige kennis van de Duitse taal vormt echter voor vele buitenlandse werkzoekenden een onoverkomelijke barrière.

Chef-arts ontraadt Britse olympiërs handen schudden

Britse deelnemers aan de Olympische Spelen hebben het advies gekregen geen handen te schudden. Uit angst voor bacteriën moeten rivalen en hoogwaardigheidsbekleders deze zomer in Londen met een glimlach en een vriendelijk woord genoegen nemen, stelt chef-arts Ian McCurdie van het Brits olympisch comité (BOA). Hij is bang dat sporters door ziekte medailles mislopen.

McCurdie gelooft dat persoonlijke hygiëne het verschil kan betekenen tussen succes en mislukking. Hij denk dat het schudden van handen 'in het redelijke' tot het minimum moet worden gereduceerd. "Ik denk dat het geen slecht advies is. Het is moeilijk als je op een receptie ineens twintig mensen die je niet kent de hand moet schudden."

McCurdie denkt dat het olympisch dorp een 'vijandelijke omgeving' is voor sporters. "De grootste bedreigingen voor prestaties zijn vrijwel zeker ziekte en mogelijke blessures. We hebben het over het beperken van het risico op ziekte en verhogen van de weerstand. Dat draait allemaal om handhygiëne."

Het advies heeft al tot de nodige kritiek geleid. Op Twitter laten sporters weten het onzin te vinden en ook etiquettedeskundigen zien niets in een verbod op handen schudden. "Het is de normale Engelse begroeting", laat expert Liz Wyse weten. "Het is een beetje sneu als mensen bang zijn om handen te schudden omdat ze zo een ziekte op kunnen lopen. Het is niet erg sociaal."

Op Twitter laat het BOA al weten dat het niet de bedoeling is geen handen te schudden. "Voor de duidelijkheid: schud handen, gebruik ontsmettingsmiddel, was je handen, verklein het risico om iets op te lopen. Het is allemaal logisch ..."

Affleck en Saldana getipt voor Out of the Furnace

Casey Affleck en Zoe Saldana zijn in bespreking voor twee belangrijke rollen in de thriller Out of the Furnace. Christian Bale heeft al getekend voor de hoofdrol, Scott Cooper voor regie en scenariobewerking. Dat schrijft het Britse filmtijdschrift Empire.

Bale speelt in de film een ex-bajesklant die weer op het rechte pad wil komen. Hij wil wel eerst nog de moord op zijn broer, de beoogde rol voor Affleck, wreken. Saldana, vooral bekend als blauwe Na'vi uit Avatar, zou de ex-vrouw van Bale spelen, die inmiddels is getrouwd met de plaatselijke sheriff. Viggo Mortensen wordt getipt voor de schurkenrol, Robert Duvall als oom van Bale.

Duvall en Cooper, vooral bekend als regisseur van de country-and-westernfilm Crazy Heart, zijn geen vreemden van elkaar. Ze waren samen al als acteurs te zien in het drama Get Low.

Ridley Scott en Leonardo DiCaprio gaan de film produceren. De opnames staan gepland voor ergens dit jaar. Out of the Furnace moet in 2014 in de bioscoop verschijnen.


Affleck en Saldana getipt voor Out of the Furnace (Foto: Novum)

Spanjaard met ruim vijf ton opgepakt op luchthaven

Op Rotterdam The Hague Airport is vorige week een man aangehouden die 510 duizend euro in zijn bagage had. De 46-jarige Spanjaard stond op het punt naar Alicante te vertrekken, meldt de fiscale opsporingsdienst FIOD dinsdag.

Het geld, dat was verpakt in meerdere bundels met briefjes van vijfhonderd euro, is in beslag genomen. De man wordt verdacht van witwassen en is vorige week maandag na verhoor op vrije voeten gesteld. De FIOD onderzoekt de zaak.


Spanjaard met ruim vijf ton opgepakt op luchthaven (Foto: Novum)

Laura Pausini zegt optreden af na dood crewlid

Laura Pausini heeft het concert dat ze maandagavond zou geven in Reggio Calabria afgezegd na het overlijden van een van haar crewleden. Matthew Armellini overleed tijdens het opbouwen van het decor, toen een gedeelte naar beneden kwam.

"Ik ben in staat van verwarring en voel me zwak", schrijft de Italiaanse zangeres op haar website. "De invloed van deze tragedie op zijn familie, mij, mijn medewerkers, band en dansers is groter dan je je ooit kan voorstellen."

Wanneer Pausini weer in staat is om op te treden is onbekend. Op 19 mei staat een concert van de zangeres gepland in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

Definitief minder cel voor fatale duw van loopplank

Een woonbootbewoner uit Hellevoetsluis die in 2009 twee mannen het koude water in duwde, krijgt definitief vier maanden cel. De woonbootbewoner wilde de twee slechts een lesje leren en had niet kunnen verwachten dat een van hen zou verdrinken, oordeelt de Hoge Raad dinsdag. De straf is veel lager dan de vier jaar die de verdachte in 2010 van de rechtbank kreeg.

De uitspraak gaat tegen het advies van de advocaat-generaal in. Die stelde eerder dat de zaak moet worden terugverwezen naar het hof.

De verdachte werd in februari 2009 midden in de nacht wakker en zag een man op het dek van zijn boot. Die rende vervolgens naar een andere man op de kade. De woonbootbewoner ging achter het tweetal aan en vond ze uiteindelijk op de loopplank van een boot aan de andere kant van de haven. Daarop gooide hij hen allebei het water in, dat toen een temperatuur van ongeveer twee graden had.

Hij zag een van hen naar de kant zwemmen en nam aan dat de ander ook veilig de kant had bereikt. De volgende ochtend zag hij echter iemand in het water drijven. Daarop belde hij zelf de politie.

De rechtbank van Rotterdam oordeelde dat de verdachte had kunnen weten dat de man door onderdompeling in het koude water zou omkomen veroordeelde de man voor doodslag en mishandeling. Het gerechtshof in Den Haag vond echter dat dit niet algemeen bekend is. Daarom legde het vier maanden cel op voor mishandeling met de dood tot gevolg.

Het Openbaar Ministerie was het niet met het hof eens en ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die schaart zich echter achter het oordeel van het hof.

Brabander krijgt negen jaar cel voor doden baby

Een 29-jarige man uit Bergen op Zoom moet negen jaar de gevangenis in voor doodslag op de baby van zijn toenmalige vriendin in december 2009. De rechtbank in Breda acht bewezen dat hij opzettelijk geweld op het hoofd van meisje heeft toegepast.

De man heeft in een reconstructie aangegeven dat hij de zes maanden oude baby Sky per ongeluk had laten vallen. De rechtbank gelooft hier niets van, mede gezien het ernstige letsel. Dat de Brabander op dat moment onder invloed was van de morfineachtige pijnstiller tramadol, zoals zijn advocaat had aangevoerd, vindt de rechtbank ook niet aannemelijk.

Deskundigen hebben aangegeven dat de man kenmerken heeft van een pathologische leugenaar. Hij is volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum wel volledig toerekeningsvatbaar.

De officier van justitie had tien jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank vindt dat een redelijke straf, maar heeft er een jaar af gehaald omdat in de zaak fouten zijn gemaakt waardoor vertraging ontstond. Rechters en de officier van justitie die bij de zaak betrokken zijn hadden vorig jaar maart contact op een wijze die niet door de beugel kon.

De rechtbank bepaalde dinsdag ook dat de man een schadevergoeding van 5319 euro moet betalen aan de moeder van het meisje.

Sky werd begin december 2009 bewusteloos in haar bed aangetroffen. Ze was met haar hoofd tegen een tafel gekomen. Het kind overleed later in een ziekenhuis in Rotterdam. Een week na het incident werd de 29-jarige verdachte opgepakt. Ook de moeder werd aangehouden, maar die bleek niets met het incident te maken te hebben.

Bergen wil duinbranden blussen met zand

De gemeente Bergen onderzoekt of de duinbranden die de regio de afgelopen jaren teisteren met een zandstraal kunnen worden geblust. Bij het blussen van de branden kampt de brandweer namelijk vaak met een watertekort, meldt de gemeente dinsdag.

De brandweer moet het water uit de eigen wagens of uit tanks, putten of meren halen. Het zoute water van de nabijgelegen zee is geen optie omdat dat de leidingen van de wagens aantast. Zand is in de duinen echter volop beschikbaar.

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding en de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding voerden woensdag al een test uit op het strand van Camperduin en Hargen aan Zee. Daarbij werden de snelheid, de capaciteit en de kracht van een zandwerper getest. Die test is volgens de gemeente goed verlopen.

Binnenkort volgt een test waarbij vuur wordt gebruikt. Als de zandwerper het vuur goed kan doven, wordt in de toekomst mogelijk een 'echte zandbrandweerwagen' ontwikkeld.

Het duin- en bosgebied bij Bergen wordt al enkele seizoenen geteisterd door branden. Daarbij werden grote stukken natuur verwoest. In de meeste gevallen gaat het vermoedelijk om brandstichting.

In november werd al een tweejarige proef aangekondigd met onbemande vliegtuigjes. Die moeten het gemakkelijker maken om de branden in kaart te brengen.

In dezelfde maand werden overigens twee mannen van 21 en 18 jaar uit Schagen veroordeeld tot negen en acht maanden cel voor het stichten van twee duinbranden in Bergen aan Zee. Dat gebeurde in mei. Zij worden niet verdacht van de andere branden die in die periode in de regio woedden.

Leven van Yves Saint Laurent verfilmd

De Franse regisseur Jalil Lespert werkt aan een film over het leven van modeontwerper Yves Saint Laurent. De vriend en zakenpartner van de couturier, Pierre Bergé, werkt mee aan de film, schrijft de Franse filmsite Allociné.

"Ik heb vaak voorgesteld om een film te maken over Yves en mij", zegt Bergé in een reactie. De Franse zakenman heeft veel filmideeën afgekeurd, maar was onder de indruk van de 34-jarige Lespert. "Zijn gevoeligheid, enthousiasme en creatieve visie deden me inzien dat ik de regisseur had ontmoet."

Lespert is van origine acteur en was te zien in films als Ressources Humaines en Ne le Dis à Personne. De Fransman maakte in 2007 zijn regiedebuut met 24 Mesures en leverde vorig jaar zijn tweede film Des Vents Contraires af.

Saint Laurent en Bergé ontmoetten elkaar in 1958. Twee jaar later richtten de twee samen het modehuis Yves Saint Laurent op. Bergé heeft nooit veel losgelaten over hun privéleven en de verslavingsproblemen van de modeontwerper. Pas toen Laurent in 2008 op 71-jarige leeftijd was overleden, kwam daar verandering in.


Leven van Yves Saint Laurent verfilmd (Foto: Novum)

Vooronderzoek naar actie Labyad

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar de actie van PSV'er Zakaria Labyad zondag in het duel met FC Twente. Dat meldt de KNVB dinsdag.

De speler van de Eindhovense voetbalclub zou bewust op de hand van Luuk de Jong van FC Twente hebben gestaan. De aanklager heeft bij beide clubs een verklaring opgevraagd. Zij hebben tot woensdag 12.00 uur de tijd om te reageren. PSV verloor het duel voor eigen publiek met 6-2.

Super Tuesday bij Republikeinen

In tien Amerikaanse staten gaan de Republikeinen dinsdag naar de stembus om te laten weten wie volgens hen hun partij moet vertegenwoordigen bij de in november te houden presidentsverkiezingen. Na deze Super Tuesday zal duidelijk zijn of koploper Mitt Romney zijn voorsprong heeft bestendigd, dan wel meer gevaar van zijn tegenstanders te duchten krijgt.

In Ohio, de belangrijkste van de tien staten, zal het erom spannen of Romney, oud-gouverneur van Massachusetts, de oerconservatieve ex-senator Rick Santorum verslaat. Newt Gingrich, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, hoopt dat een grote overwinning in Georgia, de staat die hij twintig jaar vertegenwoordigde in het Congres, zijn sukkelende campagne een oppepper zal geven.

Er staan dinsdag 419 kiesmannen op het spel. Degene die uiteindelijk 1144 kiesmannen achter zich weet te vergaren wordt in augustus de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap. Romney heeft in eerdere voorverkiezingen de stem van 203 kiesmannen gewonnen, Santorum 92, Gingrich 33 en de vierde kandidaat, Ron Paul, 25.

Romney heeft de laatste vier voorverkiezingen gewonnen. Vorige maand liep hij volgens de peilingen in Ohio achter op Santorum, maar die achterstand heeft hij de afgelopen tijd weten in te halen. Dat is een bekend patroon bij Romney, die er ook in Florida en Michigan in slaagde een achterstand weg te werken en te winnen.

Op campagne in Ohio legde Romney de nadruk op de economie en liet hij heikele sociale kwesties als abortus, het homohuwelijk en de bekostiging van de gezondheidszorg zoveel mogelijk links liggen.

"Andere mensen in deze race hebben gediscussieerd over de economie, ze hebben over de economie gelezen en ze hebben erover gesproken in commissies", zei Romney, die in het verleden aan het hoofd stond van een investeringsmaatschappij, bij een bezoek aan een fabriek in Canton, "maar ik heb er deel van uitgemaakt. Ik heb in zaken gezeten en ik weet hoe je een bedrijf moet laten slagen en tot bloei moet brengen."

Ook in Massachusetts, waar hij vier jaar gouverneur was, zal Romney het naar verwachting goed doen, net als in Vermont. Virginia, waar Santorum en Gingrich niet genoeg handtekeningen wisten te verzamelen om te kunnen meedoen, is evenmin een probleem.

De naar het liberalisme neigende Texaan Ron Paul zet dinsdag in op de kleinere staten, te weten Alaska, Idaho en North Dakota.

Behalve in Ohio heeft Santorum het felst campagne gevoerd in de conservatieve staten Oklahoma en Tennessee. In Tennessee gaven de peilingen hem een kleine voorsprong op Gingrich. Tijdens een campagnebezoek aan een school in Dayton zei Santorum dat Romney niet het vertrouwen van conservatieve Republikeinen zal krijgen, hoeveel geld hij ook in zijn campagne steekt. Bij eerdere gelegenheden wees hij erop dat Romney in het verleden voor het recht op abortus was en dat president Barack Obama hervormingen in de gezondheidszorg in Massachusetts, waar Romney gouverneur was, als voorbeeld had genomen voor zijn eigen hervormingen op dat gebied.

Gingrich heeft tot nu toe alleen in South Carolina gewonnen en daar zal dinsdag waarschijnlijk Georgia bijkomen. In Tennessee beloofde hij maandag in een televisiespotje de benzineprijs omlaag te zullen brengen.

Ondertussen doet de Democraat Obama het in de peilingen steeds beter. Tekenen dat de Amerikaanse economie op weg is naar blijvend herstel zullen daaraan bijdragen. Volgens een peiling van NBC-Wall Street Journal zou hij momenteel elke Republikeinse kandidaat verslaan. Obama heeft ook garen gesponnen bij het recente gekrakeel bij de Republikeinen over de vraag of confessionele instellingen, bijvoorbeeld ziekenhuizen en universiteiten, wel verplicht mogen worden om anticonceptie aan te bieden in het zorgpakket van hun werknemers. Dergelijke kwesties kunnen doorslaggevend zijn voor vrouwelijke kiezers, die volgens de peilingen toch al steeds meer naar Obama beginnen te neigen.


Super Tuesday bij Republikeinen (Foto: Novum)

No Lutz, no glory

Na het vertrek van Cohen is er een nieuwe job vrij als lijder van de PvdA. Daarnaast zoekt de partij ook nog een leider, maar het is nog niet bekendgemaakt wie daarvoor in aanmerking zouden komen. Er wordt ook deze week nog flink gedebatteerd om de PvdA-stemmertjes te overtuigen. Wie zal de X-factor hebben? Is het Pientere Plasterk, Van Dam - wie is die man? - Samsom en Gert, Achterbaksnicht Albayrak of Lutz Ja! Cobi?

17-jarigen scoren beter op rijexamen

Het slagingspercentage van jongeren die op hun zeventiende rijexamen doen is twaalf procentpunt hoger dan dat van het gewone rijexamen. Ruim zes op de tien haalden het. Dat blijkt uit cijfers van het CBR. Volgens het bureau heeft dat te maken met de motivatie, die bij 17-jarigen groter is dan bij oudere leerlingautomobilisten.

De 17-jarige deelnemers aan het zogenoemde 2toDrive-examen scoren ook bij het theorie-examen beter dan oudere kandidaten. Het slagingspercentage is gemiddeld ruim 54 procent, 7,5 procentpunt hoger dan het algehele gemiddelde. Ook 18-jarigen doen het beter dan gemiddeld.

Jongeren van 17 kunnen sinds november rijexamen doen. Als ze slagen mogen ze de weg op, maar alleen met een oudere en ervaren automobilist naast hen. Dinsdag is het duizendste 2toDrive-examen afgenomen. Het aantal theorie-examens voor 2toDrive staat op bijna tienduizend.

De Boer vond actie Van Gaal ongepast

Ajax-trainer Frank de Boer vindt het 'niet gepast' dat Louis van Gaal algemeen directeur van Ajax wilde worden. Dat zegt hij dinsdag in sporttijdschrift NUsport. "Ik zei meteen al: dit is een bommetje. Hij had het Cruijff moeten laten doen. Nu hebben we toch weer een halfjaar verspild."

Medelijden met zijn oude trainer heeft De Boer niet. "Ik vond het niet erg voor Van Gaal, nee. Volgens mij kon je op je klompen aanvoelen dat zijn komst dit teweeg zou brengen." Dat Van Gaal goede bedoelingen had, gelooft de oefenmeester wel. Net als dat Cruijff het beste met Ajax voorheeft. "Zij willen allebei het beste voor Ajax. Maar soms gaan dingen niet samen en dan moet je een kant kiezen."

De lijn van Cruijff moet dan ook gevolgd worden, vindt De Boer. "Ik vind dat we duidelijk een richting hebben gekozen. Dan vind ik dat we die ook moeten handhaven. Geen concessies doen. Niet half-half, nee, vol die richting ingaan. Een frisse wind kan heel goed werken."

Van Gaal werd vorig jaar door de vier medecommissarissen van Johan Cruijff bij Ajax aangesteld als directeur nadat eerder de aanstelling van Marco van Basten was stukgelopen. Cruijff stapte daarop naar de rechter en kreeg begin februari gedaan dat de benoeming van Van Gaal niet door mocht gaan.

Wammes behoudt via rechter kans op Spelen

Turner Jeffrey Wammes maakt nog kans op deelname aan de Olympische Spelen. De Amsterdammer kreeg dinsdag van de rechtbank in Zutphen gelijk in een zaak die hij had aangespannen tegen de KNGU.

De turnbond had Epke Zonderland nog niet aan mogen wijzen. Zonderland heeft nog vier wedstrijden om vormbehoud te tonen en vervolgens moet de KNGU een goed gemotiveerde beslissing maken.

Filmrechten Plan C verkocht aan VS

De rechten voor een remake van de Nederlandse misdaadkomedie Plan C zijn dit weekend verkocht aan een productiemaatschappij in de Verenigde Staten. De Nederlandse producenten blijven direct betrokken bij alle aspecten van de Amerikaanse remake, laat distributeur A-Film weten.

De film is tevens geselecteerd voor het Fantastic Fest. Dit filmfestival wordt jaarlijks in september georganiseerd in Austin, Texas en is het grootste in de VS voor onder meer horror-, fantasy- en sciencefictionfilms.

In Plan C speelt Ruben van der Meer de hoofdrol van Ronald Plasmeyer, een Amsterdamse rechercheur met grote gokschulden en een twijfelachtige reputatie bij het korps. Ondertussen worden zijn ex-vrouw en zoontje bedreigd door een Chinese onderwereldfiguur die hem schulden wil laten aflossen. Plasmeyer besluit een illegaal pokertoernooi te overvallen om in een keer van alle problemen af te zijn. Maar dan vallen er doden en gaat zijn partner er met de buit vandoor.

Plan C draait sinds vorige week in de Nederlandse bioscopen. Naast Van der Meer zijn onder anderen Ton Kas, René van 't Hof, Rifka Lodeizen en Horace Cohen in de film te zien.

Vorige week werden de rechten van de Nederlandse thriller Taped al aan de Amerikaanse filmmaatschappij Columbia Pictures verkocht.

Doorstart voor film over Hugh Hefner

De film over het leven Playboy-oprichter Hugh Hefner krijgt een nieuwe kans. Filmmaatschappij Warner Bros heeft Ocean's Eleven-producent Jerry Weintraub aangesteld om het drama te produceren, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het filmproject over Hefner was in handen van Universal. De filmstudio had filmsterren als Robert Downey Jr en Hugh Jackman in gedachten voor de hoofdrol, maar dat project is nooit van de grond gekomen. Die film zou gaan over de kuise opvoeding van Hefner en zijn rol in de seksuele revolutie in de jaren vijftig en zestig.

Weintraub wil nog niets loslaten. Wanneer zijn Hefner-film in productie gaat, is ook nog onbekend. Weintraub is momenteel bezig met de voorproductie van de film Behind the Candelabra over pianist Liberace met Michael Douglas.

De Playboy-oprichter is inmiddels 85 jaar en woont met een verzameling playmates in de Playboy Mansion.

Bierkaartactie studenten valt verkeerd

Hoe goed bedoeld ook, een actie van het Rotterdamsch Studenten Gezelschap (RSG) is niet in goede aarde gevallen bij het Familiehuis Daniel den Hoed. De studenten wilden geld inzamelen voor het familiehuis, en hadden hiervoor de bierkaart bedacht.

Het lag in de bedoeling dat er met de kaart betaald kon worden, en dat een deel van de opbrengst aan het Familiehuis geschonken zou worden. De directie van het Familiehuis, waar familieleden van patiënten met kanker kunnen overnachten, heeft laten weten dat ze het ongepast vind dat er een link wordt gelegd tussen bier drinken en het Familiehuis. "Ongezond gedrag, zoals veel alcohol consumeren, kan de kans op kanker verhogen", aldus de directrice.

De studenten, die reeds een poster hadden ontworpen voor de actie, hadden niet van tevoren overlegd over hun goedbedoelde actie. Inmiddels is de poster met daarop vrouwen met grote bierpullen in de hand in de prullenbak verdwenen, evenals de barkaarten. Ze broeden nu op een nieuwe inzamelingsactie voor het Familiehuis.

Duitse bond schorst Guerrero zeven weken

Hamburger SV moet het zeven weken zonder Paolo Guerrero stellen. Dat heeft de tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond DFB dinsdag bepaald. Tegen de Peruaan was acht duels geëist, maar HSV was daar niet mee akkoord gegaan.

De schorsing loopt af op 22 april. In die periode staan er voor de Hamburgers acht wedstrijden op het programma. Guerrero kan nog in beroep gaan.

Guerrero kreeg zaterdag een rode kaart vanwege een aanslag op doelman Sven Ulreich van VfB Stuttgart. De keeper speelde de bal ter hoogte van de hoekvlag toen de aanvaller met twee gestrekte benen een vliegende tackle op hem inzette. Guerrero kreeg direct rood. HSV verloor de wedstrijd met 4-0.

Stationbrand Voerendaal vermoedelijk aangestoken

De grote brand die zondagavond het treinverkeer rond het station van het Zuid-Limburgse Voerendaal platlegde is aangestoken. Dat vermoedt de politie na een eerste onderzoek.

Er zijn mogelijk brandversnellende middelen gevonden, maar een politiewoordvoerder kon dit nog niet met zekerheid zeggen. "We hebben deze sporen naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd om uitsluitsel te krijgen." De recherche heeft getuigen gehoord om meer over de brand te weten te komen.

De brand woedde zondag vanaf ongeveer 21.30 uur in een woning aan de achterzijde van het station, een monumentaal gebouw uit 1913. De bewoners konden het pand ongedeerd verlaten. Vrijdag woedde een kleine brand in een opslagruimte bij het station. De politie onderzoekt of de branden met elkaar te maken hebben.

Tramongeval wordt Haagse wegwerker (62) fataal

Een 62-jarige man uit Den Haag die eind vorige maand zwaargewond raakte bij een ongeval met een tram in Rijswijk, is maandag aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De man was op 26 februari 's avonds aan de Volmerlaan bezig met werkzaamheden aan de trambaan toen hij werd aangereden door een tram. Hij werd met zwaar letsel opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis. Het onderzoek naar de aanrijding loopt nog.

Apple krijgt inzage in Android-data

Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Apple inzage krijgt in documenten die betrekking hebben op de ontwikkeling van het Android operating systeem van Google. Dit vond de rechter noodzakelijk in de strijd tussen de twee omtrent talloze patenten en rechtszaken.

Naast inzage in de development van Android krijgt Apple ook toegang tot informatie over de overname van Motorola door Google. Apple heeft in 2010 al een keer Motorola voor de rechter gedaagd vanwege het schenden van patenten.

"De overname van Motorola is zeer relevant in de claims en verdediging van Apple", volgens één van de advocaten van Apple. De rechter is het daar dus mee eens.

Volgens Motorola heeft Google vrij weinig te maken met de hele gang van zaken aangezien Motorola geen toegang heeft tot werknemers en documenten van Google en ze onafhankelijk opereren.

Wetenschapper steelt 24.000 oude boeken

Een Duitse wetenschapper blijkt een halve bibliotheek bij elkaar te hebben gestolen. In zijn huis heeft de politie ongeveer 24.000 waardevolle boeken gevonden. Het gaat vooral om geologische boekwerken. De meeste boeken stammen uit de 18e eeuw, maar er zit ook een werk uit de 16e eeuw tussen.

De man uit Darmstadt werd op 21 februari op heterdaad betrapt. Hij probeerde toen 53 boeken te stelen uit de bibliotheek van het adellijke huis Waldeck-Pyrmont. De hofbibliotheek is gevestigd in het kasteel waar de Nederlandse koningin-regentes Emma, de vrouw van koning Willem III, in 1858 werd geboren.

Jack Spijkerman op de bres voor worstelende Beau

Jack Spijkerman neemt het op voor Beau van Erven Dorens. De voormalig Kopspijkers-presentator vindt dat Beau, die sinds zijn overstap van RTL naar SBS kampt met tegenvallende kijkcijfers, zichzelf allang heeft bewezen.

"Hij hoeft zich niet te bewijzen door en een boek te schrijven en programma's te presenteren en het Kanaal over te zwemmen", zegt Spijkerman dinsdag in het AD. "Hij heeft zich allang bewezen bij RTL Boulevard en Deal Or No Deal."

Spijkerman weet hoe het voelt om onder vuur te liggen. Zijn overstap van de VARA naar John de Mols Talpa was enkele jaren geleden veelbesproken. Van Erven Dorens zag op SBS onder meer zijn Zaterdagavondshow en Show Me the Money floppen.

Volgens Spijkerman is het lastige 'dat je pas weet of een programma bij je past, als je het gaat maken'. "Het blijft een gevoelskwestie of je op zo'n voorstel moet ingaan."

Auto's leggen iets minder kilometers af

Nederlandse auto's hebben in 2010 in binnen- en buitenland gemiddeld 13.300 kilometer afgelegd, wat neerkomt op 37 kilometer per dag. Dat is 2,1 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bij elkaar legden de Nederlandse personenauto's in 2010 113,2 miljard kilometer af. Diesels reden met gemiddeld bijna 24 duizend kilometer bijna twee keer zoveel als voertuigen die op benzine rijden.

Zware voertuigen maken meer kilometers dan lichte. Zo reden auto's zwaarder dan vijftienhonderd kilo gemiddeld 19.500 kilometer, terwijl personenwagens lichter dan 850 kilo gemiddeld achtduizend kilometer maakten.

Bedrijfsauto's leggen met 24.900 kilometer gemiddeld ruim twee keer zoveel kilometers af als particuliere personenauto's. De meeste kilometers maken diesels van de zaak met 31.300. De minste kilometers (10.200) maken benzineauto's van particulieren.


Auto's leggen iets minder kilometers af (Foto: Novum)

Tandartspraktijk Schiphol niet meer onder toezicht

Het verscherpt toezicht op tandartspraktijk Dental Care International op Schiphol is maandag opgeheven. Na verschillende inspectiebezoeken is genoeg vertrouwen ontstaan in de zorgkwaliteit van de tandartspraktijk, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg dinsdag.

De tandartspraktijk werd in oktober onder verscherpt toezicht gesteld nadat bij een onaangekondigd bezoek 'ernstige misstanden' waren ontdekt. Zo werden richtlijnen voor het voorkomen van een infectie niet goed toegepast en de omgang met röntgenapparatuur was volgens de inspectie ook niet veilig.

Het toezicht is niet helemaal opgeheven. De komende tijd kan de instelling nog controle van de IGZ verwachten.

In oktober dreigde de inspectie de instelling nog te sluiten als de situatie niet snel zou worden rechtgezet. De afgelopen jaren heeft de IGZ vaker tekortkomingen geconstateerd die toen niet of nauwelijks verbeterden.

Van Wijk vindt nieuwe uitdaging bij Charleroi

Sporting Charleroi heeft maandag Dennis van Wijk als trainer aangesteld. De 49-jarige Amsterdammer kan tot het einde van het seizoen aan de slag bij de tweedeklasser uit Wallonië. Van Wijk hoopt promotie naar de Eerste Klasse af te dwingen. Charleroi staat momenteel eerste in de competitie.

Van Wijk werd vorige week dinsdag door Bergen ontslagen nadat hij had aangegeven zijn contract niet te willen verlengen. Lang heeft de voormalig trainer van Willem II niet zonder werk gezeten. Aan het einde van het seizoen beslissen Van Wijk en Charleroi of ze nog een seizoen met elkaar doorgaan.

Andy Schleck staakt strijd Parijs-Nice

Andy Schleck gaat dinsdag niet van start in de derde etappe van Parijs-Nice. De tourwinnaar van 2010 heeft een acute darmontsteking, meldt zijn ploeg Radioshack-Nissan-Trek. "Ik wilde het echt proberen", stelt de Luxemburger. "Maar tegen ziekte kan je niet zo veel doen. Ik moet mijn lichaam hiervan laten herstellen."

Maandag had Schleck al problemen tijdens de tweede rit, maar die reed hij nog wel uit. Dinsdag voelde hij zich aanvankelijk beter, maar in de bus naar de start ging het mis, verklaart ploegleider Alain Gallopin. "Hij kreeg weer maagproblemen en koorts, dus hebben we besloten hem niet van start te laten gaan."

Na twee etappes deed Schleck al niet meer mee om de eindzege. Hij stond 155e op 12.01 minuten van geletruidrager Bradley Wiggins.

Sea Shepherd saboteert Japanse walvisjacht

Na een twee weken durend kat-en-muisspel heeft de actiegroep Sea Shepherd bij de Zuidpool het Japanse abattoirschip Nisshin Maru ontdekt, waarop gevangen walvissen worden geslacht en verwerkt. Sea Shepherd zegt hiermee feitelijk een eind te hebben gemaakt aan de Japanse walvisjacht van dit jaar, maar de walvisvaarders ontkennen dit.

Het schip van Sea Shepherd, de Bob Barker, stuitte maandag rond middernacht bijna honderd kilometer uit de kust op de Nisshin Maru. Met laserstralen en lichtflitsen maakten de actievoerders de Japanse walvisvaarders het werken onmogelijk en ze zeggen dit te zullen blijven doen.

"Ze zullen niet meer dan dertig procent van hun quota halen", zei de baas van Sea Shepherd, Paul Watson. De walvisjagers zeggen hun werk gewoon te zullen voortzetten. Het seizoen voor de walvisjacht duurt gewoonlijk tot eind maart. "De Sea Shepherd heeft nergens een eind aan gemaakt", zei de woordvoerder van de walvisvaarders, Glenn Inwood. De bemanning van de Nisshin Maru slaagde erin de Bob Barker op afstand te houden.

De commerciële walvisjacht is sinds 1989 verboden, maar Japan mag van de Internationale Walvisvaartcommissie jaarlijks grofweg duizend walvissen vangen voor wetenschappelijk onderzoek. Vlees dat niet voor onderzoek wordt gebruikt wordt verkocht voor consumptie en tegenstanders van de jacht zeggen dat het onderzoek voor Japan slechts een excuus is om walvisvlees te kunnen verkopen.


Sea Shepherd saboteert Japanse walvisjacht (Foto: Novum)

Burgemeester Hulst bezoekt Chinees na jolige tweet

Burgemeester van het Zeeuwse Hulst Jan-Frans Mulder bezoekt dinsdag de eigenaren van een Chinees restaurant in Middelburg dat onlangs werd overvallen. Een grappig bedoelde tweet over een reeks overvallen op Chinese restaurants in Zeeland kwam hem maandag op veel kritiek te staan.

"Nu al dlie overvallen op Slineese lestaulants in Zeeland. Hoop dat die lale overvaller snel in z'n klaag gelepen wordt...niet sambalb(l)ij!", had de burgemeester getwitterd. De tweet is nog altijd niet verwijderd en de burgemeester is niet van plan zijn excuses aan te bieden, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Hij brengt het bezoek voor een steunbetuiging."

Wel vindt de burgemeester het volgens de woordvoerder vervelend dat de eigenaren door zijn tweet nu ook nog eens extra media-aandacht over zich heen krijgen. Zij wil verder weinig over de kwestie kwijt omdat de burgemeester op persoonlijke titel en niet namens de gemeente twittert.

De burgemeester hangt vaker de hofnar uit met woordspelingen. Zo twitterde hij naar aanleiding van het vertrek van PvdA-leider Job Cohen: "Jammer dat integer persoon Cohen zo de politiek verlaat. Het scheelde een 'fractie' of hij was doorgegaan. Nu op zoek naar een 'Co-haan'?"

Omroep Zeeland meldde maandag al dat de Zeeuwse commissaris van de koningin Karla Peijs niet blij is met de tweet. Zij zou op korte termijn met Mulder willen praten over zijn bericht.


Burgemeester Hulst bezoekt Chinees na jolige tweet (Foto: Novum)

Metrostel Capelle aan den IJssel ontruimd om brand

Een metrostel in Capelle aan den IJssel is dinsdagochtend ontruimd vanwege een brandje. Bij het verlaten van de metro raakten twee reizigers lichtgewond, meldt de brandweer. Zij konden ter plaatse worden behandeld.

Op het moment van de evacuatie stond de metro niet bij een perron. De brand in het metrostel brak even na 10.00 uur uit bij het openbaarvervoersknooppunt Capelsebrug en was snel geblust. Het metroverkeer in verschillende richtingen is volledig stilgelegd, meldt de RET, die bussen inzet. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Counter-Strike brengt gamers niet samen

Gamers met een Xbox 360 kunnen het schietspel Counter-Strike: Global Offensive niet tegen vrienden met een pc of PlayStation 3 spelen. Gamestudio Valve ziet af van zijn ambitieuze idee gamers samen te brengen omdat het vooral de pc-versie met grote regelmaat wil uitbreiden. Dat heeft topman Chet Faliszek van Valve aangegeven tegenover gameweblog Joystiq.

Tijdens een interne testfase moest het spel met regelmaat worden aangepast, op alle drie de platforms. Als het spel op de markt is, moeten Microsoft en Sony voor elke update goedkeuring geven. Dat zou te veel tijd kosten. "We moeten regelmatig updaten. Wellicht dat we er in de toekomst nog iets mee gaan doen, maar het is niet iets dat in de planning staat", zei Faliszek over de connectie tussen de spelcomputers.

In sommige pc-spellen is het mogelijk om tegen gamers met een Xbox 360 te spelen, maar dit bleek niet erg populair. Van het schietspel Shadowrun, dat in 2007 speciaal voor de verbinding tussen pc en Xbox 360 werd gemaakt, zijn wereldwijd nog geen half miljoen exemplaren verkocht.

Counter-Strike: Global Offensive wordt gemaakt voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


Counter-Strike brengt gamers niet samen (Foto: Novum)

Valcke wijt Brazilië-rel aan vertalingsfout

FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke heeft nooit gezegd dat Brazilië 'een schop onder de kont moet krijgen'. Zijn in het Frans gedane uitspraken waren verkeerd vertaald. Dat schrijft de Fransman in een brief aan de Braziliaanse sportminister Aldo Rebelo. Rebelo had aan FIFA-baas Sepp Blatter laten weten in de voorbereiding op het WK geen zaken meer te willen doen met Valcke.

In de brief stelt Valck dat de Franse opmerking 'se donner un coup de pied aux fesses' simpelweg 'het tempo opvoeren' betekent. De uitspraak werd echter vrij letterlijk vertaald in het Portugees en kreeg daardoor een veel negatievere lading. "Daarom wil ik me verontschuldigen tegenover u en iedereen die geschokt was door mijn woorden."

Valcke deed de gewraakte uitspraak vrijdag toen hij zijn zorgen uitte over de voortgang van de voorbereidingen voor het WK voetbal van 2014. Die zorgen herhaalt Valcke in zijn brief aan Rebelo nog maar eens. Daar voegt hij echter meteen geruststellende woorden aan toe.

"Ik ben er zeker van dat er geen onoverkomelijke problemen zijn die niet kunnen worden opgelost door de inspanningen van de FIFA, het organisatiecomité en de diverse Braziliaanse overheden", probeert de Fransman de plooien glad te strijken. "Ik wil ook herhalen dat Brazilië de enige optie als organisator voor het WK is en altijd zal zijn."

Minder dopingcontroles in wielrennen

Volgens NUsport is er een afname van het aantal dopingcontroles in het wielrennen. Van de 29 Nederlandse renners die antwoord gaven op de vragen hebben er dit jaar slechts negen een out of competition-controle gehad. De rest heeft nog geen controleur gezien.

Onder meer Robert Gesink, Thomas Dekker, Lars Boom en Johnny Hoogerland stuurden hun antwoorden in en zij bemerkten een afname van het aantal controles buiten de wedstrijden om. Zo ook Joost Posthuma die dit jaar voor RadioShack-Nissan-Trek rijdt. "Het valt iedereen op dat het afzwakt, vooral het laatste half jaar. Vroeger kwamen ze ook op trainingskampen langs, hadden ze gelijk 25 man. Dit jaar? Niemand gezien."

Verschillende renners waaronder Kenny van Hummel storen zich aan deze nieuwe manier van werken door de controleurs. "Ik had ze eerder en vaker verwacht. Ik vind het een storende zaak, het is verkeerd. De sport moet schoon blijven," zei de sprinter van Vacansoleil.

Geweld psychiatrische patiënt nauwelijks aangepakt

Geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie wordt nauwelijks aangepakt. Hulpverleners melden incidenten vaak niet bij de politie en als ze dit wel doen, komt het zelden tot een rechtszaak. Dat concludeert de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam dinsdag in een onderzoek, waarvoor ruim vijftienhonderd hulpverleners werden ondervraagd.

De politie informeert slachtoffers volgens de onderzoekers slecht over wat er met hun melding is gedaan. Dat gebeurt maar bij de helft van de gemelde voorvallen.

Twee derde van de ondervraagden heeft de afgelopen vijf jaar met geweld of brandstichting van een patiënt te maken gehad. Meer dan een derde liep hierdoor blauwe plekken, kneuzingen, bijtwonden of brand- of steekwonden op. Van de slachtoffers kreeg ruim een kwart hierdoor psychische klachten.

Van de 2648 incidenten die de ondervraagden opgaven werd driekwart niet bij de politie gemeld. Van de voorvallen die wel werden gemeld, leidde slechts tien procent (69 voorvallen) tot een strafzaak. In zestien gevallen leidde dat tot een straf. Dat is volgens de onderzoekers relatief vaak.

Vaak wordt gedacht dat het geen zin heeft om aangifte te doen of vervolging in te stellen, omdat de patiënt toch ontoerekeningsvatbaar zal worden verklaard. De cijfers wijzen volgens de onderzoekers echter uit dat de dader wel verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn misdrijf.

De Vrije Universiteit onderzoekt samen met andere partijen het geweld in de psychiatrie. Uiteindelijk moet een uniform aangifte- en vervolgingsbeleid worden opgesteld.

Duo gepakt voor moord sportschoolmedewerker Almere

De politie heeft twee verdachten aangehouden voor de moord op een 43-jarige man uit Almere in september. De mannen van 25 en 38 jaar werden dinsdagochtend door een arrestatieteam opgepakt in twee verschillende woningen in Apeldoorn, meldt de politie.

De Almeerder werd vorig jaar dood gevonden op de Noorderplassenweg. Hij bleek te zijn doodgeschoten. Het slachtoffer werkte in een sportschool in Almere en woonde in een flat aan de weg waar zijn levenloze lichaam op 13 september door een voorbijganger werd gevonden.

Disney-liedjesschrijver Robert Sherman overleden

Liedjesschrijver Robert Sherman is maandag in Londen overleden. De Amerikaan, bekend van Disney-liedjes als It's a Small World (After All) en Supercalifragilisticexpialidocious van de musical Mary Poppins, is 86 jaar oud geworden. Zijn zoon maakte zijn overlijden bekend via Facebook.

"Hij is vredevol heengegaan na maanden dapper te hebben gevochten tegen de dood", schrijft Jeffrey Sherman. "Hij wilde vreugde op de wereld brengen en daar is hij helemaal in geslaagd." Zijn bekendste liedje, It's a Small World (After All), is geschreven voor een muzikale attractie in Disneyland.

Robert Sherman werkte samen met zijn broer Richard, met wie hij The Sherman Brothers vormde. De broers wonnen in 1965 twee Oscars voor hun muziek van Mary Poppins: een voor de soundtrack en een voor het liedje Chim Chim Cher-ee. Voor dat nummer wonnen ze ook een Grammy. Robert laat zijn 83-jarige broer en vier kinderen achter.

Iran geeft IAEA toegang tot militair complex

Iran gaat de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties toch toegang geven tot het militair complex in Parchin. Dat meldde het Iraanse persbureau ISNA dinsdag.

In een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van vorig jaar stond dat in Parchin een speciale ruimte is gebouwd waar tests zijn gedaan die mogelijk wijzen op een militaire dimensie van het nucleaire programma van Iran.

Een diplomaat van het IAEA stelde vorige week nog anoniem dat hij "zeer bezorgd" is over verhalen van een grote schoonmaak op het complex in Parchin. Hij suggereerde dat Teheran de toegang tot de faciliteit mogelijk heeft vertraagd om zo voldoende tijd te creëren om sporen van verdachte activiteiten te verwijderen.

Iran geeft IAEA toegang tot militair complex
Iran geeft IAEA toegang tot militair complex (Foto: ANP)

[NBA] Bulls winnen ruim van Philadelphia

Chicago Bulls heeft weer een wedstrijd gewonnen in de Eastern Conference. In eigen huis was de ploeg uit Chicago met 92-72 veel te sterk voor Indiana Pacers. Het was de zevende zege op rij voor de Bulls. De Brit Luol Deng was met twintig punten topscorer voor Chicago, terwijl zijn Franse ploeggenoot Joakim Noah zeventien rebounds pakte.

In het oosten staan de Bulls met 32 zeges en acht nederlagen bovenaan. Miami Heat won 28 keer en verloor negen wedstrijden. De sterrenploeg uit Florida staat daarmee tweede. Indiana staat vijfde en heeft een plaats in de play-off stevig in handen.

De leider in het westen, Oklahoma City Thunder, won thuis met 95-91 van titelverdediger Dallas Mavericks. Russell Westbrook scoorde 24 punten voor de thuisploeg. Topscorer van de avond werd echter Dirk Nowitzki. De Duitser van Dallas liet 27 punten noteren.

Overige uitslagen
Toronto Raptors - Orlando Magic 88-92
Washington Wizards - Golden State Warriors 100-120
Cleveland Cavaliers - Utah Jazz 100-109
Milwaukee Bucks - Phialdelphia 76ers 97-93
Minnesota Timberwolves - Los Angeles Clippers 95-94
Denver Nuggets - Sacramento Kings 119-116 nv
Portland Trail Blazers - New Orleans Hornets 86-74

Huntelaar mogelijk niet tegen Twente

Klaas-Jan Huntelaar dreigt donderdag het Europa Leagueduel van zijn club Schalke 04 tegen FC Twente aan zich voorbij te moeten laten gaan. De Nederlander viel vorige week in het oefenduel van Oranje tegen Engeland na een botsing uit met een lichte hersenschudding en wil bij zijn herstel geen risico nemen.

"Een profvoetballer zoekt altijd de lichamelijke grens op om erbij te zijn. Maar bij een hoofdblessure is dat wat mij betreft anders. Met die hersenen moet ik het nog een hele tijd doen," zei Huntelaar. "Als je te vroeg begint, kun je vaker en langer hoofdpijn hebben dan normaal, zelfs chronische hoofdpijn krijgen. Bij een nieuwe tik wordt de kans op een hersenschudding ook groter."

De spits ging daarom gisteren naar zijn oude club Ajax voor enkele tests. "In mijn Ajax-tijd heb ik al eens een hersenschudding gehad. Om te kijken of ik weer kon spelen, heeft clubarts Edwin Goedhart destijds een testje uitgevoerd. En dat leek me nu weer raadzaam. Ik heb veel vertrouwen in Edwin."

"Ik liet de wedstrijd tegen Freiburg (2-1 verlies, red.) zaterdag niet voor niets lopen, was in het weekeinde moe en sliep heel veel. Achter in mijn hoofd had ik een apart gevoel, een zeurderige pijn. Zondag heb ik wel twintig minuutjes kunnen joggen," zei Huntelaar die in Amsterdam achter de computer zijn reactiesnelheid liet meten. De uitkomsten van deze tests bespreekt hij vandaag met Schalke.

Lastige flesjesgooiers opgepakt op Schiphol

Op Schiphol zijn maandagavond twee mannen opgepakt die zich tijdens een vlucht hadden misdragen tegenover het cabinepersoneel. De verdachten zouden onder meer een waterflesje naar de bemanning hebben gegooid, meldt de marechaussee.

De twee mannen van 21 en 22 uit De Meern en Woerden verzetten zich hevig tijdens hun aanhouding. De marechaussee moest pepperspray gebruiken om ze in bedwang te houden. De twee zitten nog vast.

Metro stuurt lezer ruimte in

Altijd al naar de ruimte gewild? Dan moet je vandaag de Metro halen. Als eerste dagblad ter wereld stuurt Metro namelijk een lezer de ruimte in.

Vanaf vandaag kunnen de lezers door middel van een prijsvraag kans maken op een ruimtereis om de aarde vanuit de ruimte te bekijken. De winnaar wordt in een ruimteschip voor twee personen de ruimte ingestuurd: plek voor de piloot en passagier. De winnaar is naast ruimtetoerist dus ook co-piloot. In de cockpit zit een raam van 5 vierkante meter en er is dus goed zicht vanuit de ruimte op de aarde. De lancering vindt plaats op Curaçao.

Turner Jovtchev voor zesde keer naar Spelen

Turner Jordan Jovtchev zal komende zomer deel gaan nemen aan zijn zesde Olympische Spelen. De 39-jarige Bulgaar zal hiermee voor het mannenturnen een record gaan vestigen. Hij heeft in het verleden al olympisch zilver en brons gewonnen en wil dit jaar op de ringen voor het goud gaan.

"Op de andere onderdelen maak ik geen kans, dus is het beter me volledig te concentreren op de ringen," zei Jovtchev die wel problemen heeft in de voorbereiding van het evenement. De Bulgaar die onder meer vaak tegen Yuri van Gelder uitkwam zegt te kampen met een onwillige schouder. "Alleen een blessures kan me stoppen."

Android-apps mogen groter worden

De grootte van apps in de Android Market is verhoogd. Voorheen konden apps maximaal 50MB groot zijn, dat is nu verhoogd naar 4GB. De APK-grootte blijft hetzelfde, maar je kunt als developer nu twee uitbreidingen aan het installatiebestand hangen van elk maximaal 2GB.

De limiet is onder andere omhoog gegooid zodat er grotere games met betere graphics mogelijk zijn. Op nieuwere Android-toestellen worden de extra bestanden direct gedownload, op oudere toestellen worden ze gedownload zodra de app voor het eerst opgestart wordt. Dit gebeurt via een ingebakken functie die Google aanbiedt. Alle bestanden worden op de servers van Google aangeboden zodat developers niet zelf hoeven op te draaien voor serverkosten.

Gebruikers kunnen vooraf zien hoe groot de totale download is en krijgen als tip mee dat ze het beste via WiFi alles kunnen downloaden.

2K Czech werkt mogelijk aan GTA V en Maffia III

Maffia II-ontwikkelaar 2K Czech werkt mogelijk mee aan GTA V en heeft de eerste stappen gezet in de ontwikkeling naar Maffia III, volgens de geruchten.

Volgens een onbekende bron werkt 2K Czech al een jaar aan GTA V. De studio zou verantwoordelijk zijn voor de cut scenes en animaties, vanwege hun expertises op dat gebied. GTA V is in november vorig jaar aangekondigd.

Daarnaast schijnt het plan op tafel te liggen om van de Maffia-serie een grote franchise te maken. Zo zou Maffia III al uit de preproductiefase van een jaar zijn en zou de studio dus al volop aan het ontwikkelen geslagen zijn.

Wat er van het bovenstaande waar is, is niet bekend. Rockstar noch 2K heeft ook maar iets losgelaten over de geruchten.

Langeler: "Dit mag Zwolle niet gebeuren"

FC Zwolle leed maandagavond opnieuw puntenverlies in de Jupiler League. Sparta Rotterdam won wel, en loopt nog verder in op de koploper. Het verschil is nog maar drie punten.

Afgelopen vrijdag ging FC Zwolle op eigen veld met 3-2 onderuit tegen Helmond Sport. Maandagavond werd uit bij FC Volendam met 2-2 gelijkgespeeld, terwijl Sparta wel won bij FC Den Bosch (2-0). Zwolle-trainer Art Langeler wasteleurgesteld met het resultaat, maar ook realistisch.

Net als afgelopen vrijdag gaf Zwolle een 2-0 voorsprong uit handen. "Zeker als je met 2-0 voorkomt is dit een tegenvaller. Gelijkspelen bij Volendam kan en mag, maar als koploper mag je dit niet gebeuren. We gaan morgen uitlopen, napraten en de beelden bekijken. Misschien moeten we komende week wat anders doen. Winnen bijvoorbeeld", zegt Langeler tegen Voetbal International.

Vorig seizoen verspeelde Zwolle een gigantische voorsprong aan de latere kampioen RKC Waalwijk. Ook nu dreigt het weer mis te gaan. "We moeten eerlijk zijn, we hebben voor de winterstop wedstrijden onverdiend gewonnen. Nu hebben we meer moeite. We hebben natuurlijk een fantastische serie neergezet, dat speelt wel mee bij de spelers. We moeten van wedstrijd naar wedstrijd blijven leven."

Sparta-trainer Michel Vonk is nog niet bezig met een eventuele titel. "Op basis van inzet en kwaliteit hebben we verdiend gewonnen. Of we Zwolle gaan achterhalen? We willen onze goede serie graag volhouden, laat ik het daarbij laten."

Tegenvaller dreigt voor NAC Breda

NAC Breda dreigt een bedrag van 1,2 miljoen euro mis te lopen nu het bedrijf Heja Projectontwikkeling op het punt staat om te vallen. De onderneming heeft de grond rond het Bredase stadion gekocht om er te gaan bouwen, maar dreigt nu failliet te gaan.

NAC heeft van Heja nog een groot bedrag tegoed. "Zover is het nog niet, maar als dit bedrijf inderdaad failleert, dan is de kans aanwezig dat we deze som geld mislopen. Dat gebeurt echter alleen als de bouw stil komt te liggen," zei algemeen directeur van NAC Ed Busselaar.

Bossetting Assassin's Creed III "really fresh"

Door Assassin's Creed te verplaatsen van stedelijke naar beboste grond, krijgt de serie de frisse impuls die het nodig had, als het aan Ubisoft Montreal ligt.

"We wanted to offer something that’s really fresh. We wanted to get outside the cities", zegt creative director Alex Hutchinson. "Early on we thought okay, if we’re gonna provide not just a new context and a new hero, but a whole new playground, a whole new area to explore, than what better than the American north east?"

"In the period in which our game is set, the American Revolution, it’s like this half untouched wilderness where weather and winter is terrifying, where tress and forests are still ancient. There are populations who live out in the woods that haven’t seen western civilisation necessarily. We have all these great features to play with and I think that big chunk on its own is going to feel really fresh."

Daarnaast heeft de regisseur ook nog kritiek op digitale bomen in het algemeen. "I always thought it was funny that the one thing you couldn’t climb in AC was the one thing I have climbed in real life, which is a tree. There’re plenty of games with forests but the forests are just collections of assets, they’re just trees and you walk around them. The fact that it’s a tree doesn’t matter. It could be a lampost, it could be a box, it could be anything. Whereas if we can make trees and the wilderness as much a playground as Altaïr and Ezio made cities, then I think it’s huge."

Ook denkt Hutchinson niet de serie aan het aftakelen is en daarom deze nieuwe setting nodig heeft. "The brand is healthy; there’s a big audience that cares about it. We didn’t want to tear it down. We’re not in one of those franchise situations where you need to reset, hit the reset and go back to the core."

Assassin's Creed III komt 31 oktober uit op de PlayStation 3 en Xbox 360. De Wii U-versie komt later en de pc-versie zal ook nog wel eens verschijnen. Bekijk ook hier de eerste trailer en de 'gelekte' details.

Eenhoorn begeleidt onderzoek nazit Wassenaar

Burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn (VVD) gaat het onderzoek naar een uit de hand gelopen borrel die medio februari plaatsvond in het gemeentehuis van Wassenaar begeleiden. Dat schrijft burgemeester Jan Hoekema (D66) in een brief aan de gemeenteraad.

Hoekema heeft ook besloten het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) in te schakelen voor het onderzoek naar de gebeurtenissen op de nazit. In het onderzoek staat de integriteit van de betrokkenen centraal. De burgemeester schrijft dat op basis van de uitkomsten van het onderzoek, die binnen enkele weken worden verwacht, 'eventueel aanvullende maatregelen' worden getroffen.

In de nacht van 13 op 14 februari zouden wethouder Henk de Greef (VVD) en verschillende raadsleden hebben nagezeten en tot diep in de nacht hebben geborreld. Daarbij zou De Greef seksueel ongepaste uitspraken hebben gedaan. De Greef ontkent de beschuldigingen.

Het onderzoeksrapport moet binnen enkele weken worden gepresenteerd.

Schaatsstadion Thialf definitief verbouwd

Het Thialf schaatsstadion zal definitief op de huidige plaats blijven, zo heeft de gemeenteraad van Heerenveen gisteravond besloten. Er waren plannen om de schaatstempel te verplaatsen naar een locatie nabij het Abe Lenstra voetbalstadion, maar deze plannen bleken te duur, waardoor voor nieuw- en verbouw op de huidige plek is gekozen.

Het huidige Thialf is verouderd, waardoor in ieder geval een grote verbouwing noodzakelijk is om in de toekomst nog grote schaatstoernooien te kunnen organiseren. In 2015 moet het vernieuwde Thialf klaar zijn. De financiering van de ongeveer vijftig miljoen euro kostende ver- en nieuwbouw moet nog wel rondkomen.

'Europese vliegtaks funest voor Schiphol'

De invoering van een belasting binnen de Europese Unie op CO2-uitstoot van vliegtuigen zal Schiphol flink wat passagiers gaan kosten. Hierdoor staan tweehonderd banen op het vliegveld op de tocht. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid van het ministerie van Verkeer.

Het Emission Trading System (ETS), zoals de taks heet, is begin dit jaar ingevoerd. Hoe meer een vliegtuig vervuilt, hoe mee belasting moet worden betaald. De maatregel geldt voor alle vliegtuigen die van, naar en binnen de EU vliegen.

De kosten van de invoering lopen voor KLM op tot zo'n 30 miljoen euro. Als dit doorberekend wordt in de ticketprijzen, verliest de grootste Nederlandse vliegmaatschappij 150 duizend passagiers, berekende het instituut. Omdat KLM de belangrijkste klant is voor Schiphol, moeten ook daar banen verdwijnen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Joop Atsma (CDA) noemt de cijfers in de krant 'ernstig'. Volgens Atsma zou de taks wereldwijd ingevoerd moeten worden, omdat anders sprake is van oneerlijke concurrentie. Nederland was al tegen de invoering van het emissiehandelssysteem. Ook onder meer Duitsland en België tekenden eerder bezwaar aan tegen de invoering.

Schiphol is extra gevoelig voor de heffing, omdat het vliegveld veel passagiers heeft die alleen overstappen. Door de kostenstijging wijken die wellicht uit naar Dubai of Turkije.

Shaun the Sheep deze week naar SpotPass

Wij Europeanen kunnen deze week, 7 maart, de eerste afleveringen van Shaun the Sheep verwachten via SpotPass. De afleveringen zijn exclusief voor ons en zijn vanzelfsprekend in 3D te bekijken.

In de komende weken kunnen we nog eens veertien afleveringen verwachten. De Aardman Animations stopmotionserie heeft in totaal tachtig afleveringen; vooralsnog zijn er geen plannen om de andere 65 ook te distribueren.

De afleveringen worden automatisch gedownload naar de Nintendo 3DS via SpotPass wanneer het apparaat gekoppeld is aan een WiFi-netwerk. De episodes zijn slechts voor een gelimiteerde tijd beschikbaar.

Cloud saves ME2 niet compatibel met ME3

Als je van plan bent om met je oude save game uit Mass Effect 2 verder te gaan in Mass Effect 3 en je maakt gebruikt van de save cloud, dan hebben we slecht nieuws: saves importeren is onmogelijk.

Electronic Arts heeft op zijn eigen website laten weten dat save games uit Mass Effect 2 alleen te importen zijn wanneer die is opgeslagen op de harde schijf van de Xbox 360.

"We are currently aware of an issue that may prevent Xbox 360 users from importing their completed Mass Effect 2 save game files into Mass Effect 3", zo staat er te lezen. "While Mass Effect 3 supports cloud saving for new or successfully imported Mass Effect 2 saves, it does not support the importation of endgame saves directly from the cloud. Additionally, this can cause it to not recognize save files that have been transferred via cloud to a console other than the one where they originated."

Meer details zijn via de link te verkrijgen. Aanstaande donderdag komt het spel uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

[Upd] 600 FOK!kers naar unieke voorpremière John Carter

UPDATE:
Er zijn nog steeds een aantal kaarten beschikbaar. Kijk snel, want op = op en na 16:00 kan er NIET meer worden besteld.

--

Er zijn eerder voorpremières georganiseerd op FOK!, maar dit is toch wel een heel bijzondere! Eén van de eerste ter wereld, 600 FOK!kers, de grootste IMAX zaal van Nederland en popcorn en een drankje. Sowieso betreft dit de allereerste publieke vertoning in Nederland, maar jullie zijn in dit geval ook nog één van de eersten ter wereld die deze film kunnen gaan zien. In Amerika gaat de film pas 9 maart officieel draaien in de bioscopen! De officiële release in Nederland is op 8 maart.

Disney en FOK! zijn een mooie samenwerking aangegaan. Op dinsdag 6 maart zullen 600 FOK!kers in de gelegenheid zijn gratis deze unieke voorpremière bij te wonen van de nieuwe Disneyfilm JOHN CARTER in overweldigend IMAX 3D. Voor deze speciale avond, welke dus tevens een zeer grote en bijzondere FOK!meet zal gaan zijn, is de grootste IMAX zaal van Nederland beschikbaar. Dit is de IMAX zaal in Pathé Arena te Amsterdam, wat de ultieme filmervaring oplevert.

Het wordt een unieke avond waarop je kunt gaan genieten van de film John Carter in IMAX 3D, 600 mede-FOK!kers kunt gaan ontmoeten en Disney trakteert jullie allemaal ook nog op popcorn en een drankje! FOK!tv en diverse FOK!fotografen zullen aanwezig zijn om van deze speciale voorpremière verslag te doen. Door deelname verklaar je geen bezwaar te hebben tegen publicatie door FOK.nl.

JOHN CARTER
Academy Award® winnaar en regisseur Andrew Stanton (Wall-E) brengt 'John Carter', een meeslepend actie-avontuur op de mysterieuze en exotische planeet genaamd Barsoom (Mars). John Carter is gebaseerd op een klassieke roman van Edgar Rice Burroughs, wiens verhalen inspiratie zijn geweest voor vele filmmakers.

De film vertelt het verhaal van John Carter (Taylor Kitsch), een oud-militair die genoeg heeft van de oorlog. John wordt op onverklaarbare wijze weggevoerd naar de planeet Mars waar hij onverwachts verwikkeld raakt in een conflict van epische proporties tussen de inwoners van de planeet, waaronder Tars Tarkas (Willem Dafoe) en de betoverende Prinses Dejah Thoris (Lynn Collins).
In een wereld die op instorten staat herontdekt John Carter zijn menselijkheid als hij zich realiseert dat de overleving van Barsoom en zijn bewoners in zijn handen ligt.

Datum: dinsdag 6 maart 2012
Inloop: 20.30 uur
Aanvang film: 21.00 uur
Locatie: IMAX 3D zaal Pathé Arena te Amsterdam

IK WIL DAAR UITERAARD BIJ ZIJN!
Dat kan! In DIT TOPIC lees je exact hoe jij bij dit event aanwezig kunt zijn. Zien we je daar?

UPDATE:
Er zijn nog steeds een aantal kaarten beschikbaar. Kijk snel, want op = op en na 16:00 kan er NIET meer worden besteld.

McNugget van president is goud waard

Een vrouw in de Amerikaanse staat Nebraska heeft op veilingsite eBay 8100 dollar (ruim 6100 euro) gekregen voor een Chicken McNugget die sterk lijkt op het profiel van George Washington. Tot maandagmiddag kon op de presidentiële snack worden geboden, meldde de Sioux City Journal.

De vrouw, Rebekah Speight, veilde de snack van gefrituurde kippenpasta om geld in te zamelen om vijftig kinderen op zomerkamp te kunnen sturen.

Na een bezoekje aan fastfoodrestaurant McDonalds drie jaar geleden bleef de McNugget over. Speight wilde de snack samen met de andere voedselresten weggooien toen haar de treffende gelijkenis van het krokante kiphapje met de eerste president van de Verenigde Staten duidelijk werd. Thuis bewaarde ze het kipklompje al die tijd in de vriezer.

Aanvankelijk dreigde de hele veiling in de soep te lopen vanwege de strenge eisen van eBay op het gebied van etenswaren die de uiterste houdbaarheidsdatum hebben overschreden. Vanwege de goede bedoelingen van Speight besloot de veilingsite een uitzondering te maken.


McNugget van president is goud waard (Foto: Novum)

Ridge Racer Unbounded uitgesteld

Bandai Namco heeft bekendgemaakt dat Ridge Racer Unbounded, het Ridge Racer-spel dat afstand neemt van zijn traditioneel statische races, uitgesteld is voor onbepaalde tijd.

Het racespel zou oorspronkelijk eind deze maand wereldwijd verschijnen op PlayStation 3, pc en Xbox 360. De reden dat het is uitgesteld, is volgens de uitgever "to pack the disc with features that will truly make the game sing”.

Bandai Namco heeft beloofd binnenkort met een nieuwe datum op de proppen te komen. Binnen nu en een maand zou er meer informatie moeten zijn. Eerder dit jaar werd Unbounded al met vier weken uitgesteld, waardoor het zijn februarideadline al gemist had.

FOK!games heeft twee voorbeschouwingen geschreven over het spel. Eén naar aanleiding van de Gamescom 2011 en één die vorige week is gepubliceerd.

[OS 2012] De antwoorden van Dex Elmont

Op weg naar de Olympische Spelen van Londen kunnen lezers van FOK!sport vragen stellen aan sporters die komende zomer zullen deelnemen. De tweede uit de serie is judoka Dex Elmont. Hieronder vind je zijn antwoorden.

De regels van het judo zijn na de Spelen van Peking flink op de schop gegaan. Koka eruit, geen directe aanvallen op de benen meer (kata guruma!) enz. Nu zijn we vier jaar verder: denk je dat deze veranderde regelgeving een verbetering voor het judo is geweest? En heb je zelf veel in je aanvallende stijl moeten aanpassen?

Mijn stijl heeft niet veel te lijden gehad onder de nieuwe regels. Ik greep niet veel naar de benen. Het is wel een verandering, maar of het beter voor het judo is geweest weet ik niet. Voor het Japanse judo zeker wel, sinds de invoering van deze regels zijn ze het judo meer gaan domineren. De regels zijn er gekomen omdat het te veel op worstelen leek af en toe. Aan de ene kant wel jammer, want er kwamen ook mooie punten uit.


Dex Elmont in voorbereiding. (Foto: Pro Shots)


De huidige generatie judoka's, met onder meer Henk Grol, jouw broer Guillaume, en jou is erg succesvol. De bondscoach (Maarten Arens) heeft zorgen geuit dat er weinig talent uit de jeugd doorbreekt, onder meer door een gebrek aan mentale hardheid. Deel jij de zorgen dat het heren judo enigszins dreigt terug te vallen? En zie je voor jezelf een rol om nieuw talent op te leiden?

Ik ben van mening dat er inderdaad een groot gat zit achter ons drieën. Hoe dat komt, geen idée. Het niveau is wel erg laag, maar misschien presteren wij gewoon te goed. Misschien is het iets met mentaliteit, wel glorie willen maar niet door het stof. Ik ben een tijdje geleden begonnen met her en der wat tips geven. Maar de focus moet nu nog bij mezelf liggen. Misschien dat ik na mijn carrière wel wat voor mijn club ga betekenen.

Op Twitter lees ik dat je een liefhebber bent van de Surinaamse keuken. Hoe moeilijk is het voor jou om op gewicht te blijven, zeker omdat je enkele jaren geleden al bent overgestapt van de -66 naar de -73kg?

De overstap naar de -73kg heeft me goed gedaan. Ik kan nog steeds goed eten en hoef meestal niet meer dan twee kg eraf te werken. Ik heb geen problemen met mijn gewicht. Dat is in de -66 periode wel eens anders geweest. Daar moest ik minimaal 5 kg afvallen voor elke wedstrijd.

Je bent een aantal jaar geleden overstapt naar een zwaardere klasse. Wat is nou het essentiële verschil (buiten het gewicht) tussen de twee klasses? Kan je merken dat het anders judoën is?

Het tempo in de 66kg is echt hoger. Het is daar vastpakken en gelijk een worp inzetten, ook al is er niet echt een mogelijkheid. In de 73kg ligt het tempo lager, meer kracht als de judoka's elkaar vasthebben. De worpen zijn explosiever en er ligt meer kracht achter.


Met de zilveren WK-medaille (Foto: Pro Shots)


Het is voor de tweede keer dat je mee gaat doen aan de Spelen. In hoeverre ga je je voorbereiding aanpassen, zodat je dit jaar in elk geval verder komt dan de tweede ronde van 2008?

Je kunt je daar niet op voorbereiden. Het is niet zo dat ik in 2008 net hard genoeg had getraind om de tweede ronde te halen. Nee in judo weet je het nooit, je kunt een top voorbereiding hebben en er de eerste ronde uit liggen. Dat is judo.

Is je schoonvader Prem eerder een steun of juist een afleiding als hij op de tribune zit?

Prem is een goed steunpunt in de tribune. Maar meestal hoor ik hem niet, het contact met mijn coach, daar focus ik me op, dat is het belangrijkste.

Hoe moeilijk is het je studie Geneeskunde te combineren met topsport, als dat überhaupt al mogelijk is? In welk jaar studeer je nu?

Het is heel moeilijk om mijn studie te combineren met topsport. Het judo seizoen is intensiever geworden, elke maand ga je wel twee keer naar het buitenland. En daarbij komt het dat ze bij de VU niet echt topsport-minded zijn. Soms word ik er echt moedeloos van. Ik hoop mijn bachelor voor de Spelen te halen.

Op welke manier concentreer/bereidt je je voor op wedstrijden?

Vanaf het moment dat ik mijn hotelkamer verlaat gaat de knop om. Ik probeer dan eerst in een relaxte modus te raken. In etappes gaat de spanning in mijn hoofd en lijf omhoog. Aankomen in de hal, de sfeer proeven brengt meer spanning. De warming up is de volgende fase. De knop is dan echt om. Ik weet nu pas wie mijn tegenstander is en ik ga me daarop richten. Met muziek hou ik me in de juiste mood en door een beetje op de muziek te bewegen blijf ik warm en soepel. Zo gaat het ongeveer.

Heb je nog tijd voor hobby's naast het judo en je studie? En welke zijn dat?

Ik heb niet echt veel tijd voor hobby's. Maar ik kook graag en ik luister veel naar muziek.

Naar welke andere sporten wil je gaan kijken op de Spelen als je wedstrijddag is geweest?

In Peking ben ik naar haast alle sporten geweest die ik wilde zien. Atletiek, hockey, waterpolo, baanwielrennen en voetbal. Op mijn lijstje voor Londen staan basketball en gewichtheffen. Het is altijd moeilijk om ergens te kijken. De atleten moeten voor de andere sporten ook gewoon toegangskaarten hebben. En dat zijn er helaas te weinig voor iedereen.


Elmont in concentratie op de tatami (Foto: Pro Shots)

Lollipop Chainsaw komt eraan

Lollipop Chainsaw heeft een releasedatum gekregen op de Game Developers Conference in San Francisco. Vanaf 15 juni zal iedereen met Juliet Starling kunnen spelen. Met Suda 51 als ontwikkelaar van het spel ziet het ernaar uit dat juni warm genoeg zal zijn.

Als Juliet Starling heb je geen andere keuze dan in de meest gekke outfits rond te lopen terwijl het afgezaagde hoofd van je vriendje je zal bijstaan om elke zombie die je pad kruist kennis te laten maken met je kettingzaag.

Lollipop Chainsaw is onderweg naar Xbox 60 en PlayStation 3.

Lollipop Chainsaw - Alternate costume 1 Lollipop Chainsaw - Alternate costume 2

Lollipop Chainsaw - Alternate costume 3 Lollipop Chainsaw - Alternate costume 4

Lollipop Chainsaw - Calendar pic

Kind van Barbie mag niet schelden

De zwangere Barbie is van plan om haar kind goed op te voeden. "Ik wil niet dat mijn kind de hele dag 'kanker' roept", zegt de Oh Oh Cherso-ster voor de camera van Novum Nieuws.

Ook haar verloofde Michael van der Plas wil niet dat zijn kind constant loopt te schelden. "In Den Haag is 'kanker' een stopwoord en loopt iedereen ermee te gooien", aldus de Hagenees. "Maar als mijn zoon of dochter dat woord naar mij gaat lopen gooien zou ik het niet leuk vinden. Ik ga erop letten en dat zal zij ook moeten doen."

Barbie, die in december bekendmaakte dat ze zwanger is van haar eerste kind, is druk bezig met haar bruiloft. "Ik ben heel erg veeleisend", geeft de blondine toe. "Als ik iets wil, moet ik het gewoon hebben. Al moet ik helemaal naar Eindhoven rijden om het te halen", vertelt Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet.

Volgens Barbie, die in aanloop naar haar huwelijk wordt gevolgd voor de realitysoap Barbie's Bruiloft, geven de twee echt op 1 april hun jawoord. "We zijn allebei niet serieus. Laten we gek doen, dan doe je gek genoeg."

De eerste uitzending van Barbie's Bruiloft is dinsdag te zien bij RTL 5.

Iran zou atoombom in Noord-Korea hebben getest

Meetgegevens wijzen uit dat in 2010 in Noord-Korea twee geheime kernproeven plaatsgevonden hebben. Verschillende geheime diensten geloven dat minstens één van de bommen die gebruikt zijn bij deze proeven van Iraanse makelij zou zijn.

Deze conclusie trekt de Duitse krant Welt op basis van meetgegevens uit het gerenommeerde blad Nature en het publieke geheim dat Iran en Noord-Korea al jarenlang de koppen bij elkaar steken wat betreft ontwikkeling van hun nucleare programma's. Noord-Korea zou tegenover de internationale gemeenschap niets te verliezen hebben, Iran des te meer. Hieruit leidt de Duitse krant af dat het regime van Kim Jong-Il een aanbod heeft gedaan aan het regime van Ahmadinejad om in zijn land een Iraans kernwapen te testen.

De internationale gemeenschap gelooft al jaren dat Iran er naast haar civiele nucleare programma, er ook een militair nuclear programma op na houdt. Iran ontkent dit al jaren en wijst erop alleen civiel nuclear onderzoek uit te voeren ten behoeve van kernenergie. Toch zijn er ook westerse experts op het gebied van defensie die Iran bijstaan, aangezien er op Iraans grondgebied tot op heden geen kernbom getest is.

Legeroefening Noord-Korea bij grens

Noord-Koreaanse troepen hebben nabij de betwiste zeegrens met Zuid-Korea artillerie-oefeningen gehouden. De oefeningen voor de zuidwestkust van het land vonden plaats in de buurt van een eiland dat in 2010 door Noord-Korea onder vuur werd genomen en waarbij vier Zuid-Koreanen het leven lieten.

Militairen waren in touw met tanks, vrachtwagens en raketten, terwijl bewoners van het gebied tijdens de schietoefeningen gehuld in camouflagekleuren over straat gingen. Vergelijkbare, gezamenlijke oefeningen door Zuid-Korea en de Verenigde Staten konden onlangs nog op de gesel van de Noord-Koreaanse kritiek rekenen.

Amerikaanse en Noord-Koreaanse gezanten komen woensdag bijeen in Beijing om de onderdelen van hun vorige week overeengekomen nucleaire overeenkomst te bespreken.

Geen problemen met Thalys, wel met Eurostar

De Thalys rijdt dinsdag weer volgens de dienstregeling. Dat heeft een woordvoerster gemeld. De snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Parijs kampte maandag met urenlange vertragingen als gevolg van een brand en later een kabelbreuk.

Hierdoor strandden 200 reizigers in het noorden van Frankrijk, waar zij gedwongen de nacht moesten doorbrengen. Onder hen bevonden zich veel Nederlanders.

De problemen waren dinsdagochtend allemaal verholpen, aldus de zegsvrouw. De gestrande reizigers hebben hun reis hervat. De Eurostar, de treindienst van Parijs naar Londen, kampte dinsdagochtend nog wel met vertragingen en uitval als gevolg van de stroomproblemen in het noorden van Frankrijk.

Geen problemen met Thalys, wel met Eurostar
Geen problemen met Thalys, wel met Eurostar (Foto: ANP)

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een verrassingspakket. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Van welke Ubisoft-game wordt er vandaag om 18:00 uur iets onthuld? Het antwoord is Assassi's Creed III.

De gelukkige die het pakket in de brievenbus mag verwachten is Thormodo. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Verrassing!

Krajicek naar tweede kwalificatieronde in Indian Wells

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft in de kwalificaties voor het toernooi van Indian Wells in de Verenigde Staten de tweede ronde bereikt.

De Nederlandse nummer 80 van de wereldranglijst won maandagavond (plaatselijke tijd) van de Oostenrijkse Yvonne Meusburger: 4-6, 6-1 en 6-2. Krajicek treft dinsdag in haar volgende partij de Luxemburgse Mandy Minella.

Krajicek op koers in Indian Wells
Krajicek op koers in Indian Wells (Foto: ANP)

Brazilië boycot kritische FIFA-official Valcke

Brazilië doet tijdens de voorbereidingen op het WK 2014 in eigen land geen zaken meer met Jerome Valcke. Dat heeft het Zuid-Amerikaanse land de secretaris-generaal van de FIFA per brief laten weten. Valcke zei vrijdag dat Brazilië een 'schop onder de kont' moest krijgen. De Brazilianen lieten in de brief weten geschokt te zijn door de 'ongepaste' opmerkingen van de Fransman.

De door de Braziliaanse minister van sport ondertekende brief werd maandag verstuurd en was geadresseerd aan FIFA-baas Sepp Blatter.

Valcke sprak vrijdag zijn zorgen uit over de trage voortgang van de voorbereidingen voor het WK voetbal. "De bouw van de stadions loopt ver achter op schema en er zijn veel te weinig hotels", liet hij weten. "Het grote probleem is ook dat er weinig gebeurt. We zijn bang dat ze straks niet voorbereid zijn om alle supporters op te vangen."

Ouderen vinden moeilijk een baan

Ouderen houden een moeilijke positie op de arbeidsmarkt, blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het UWV. Het aantal 55-plussers dat vorig jaar werd aangenomen daalde met 5 procent en slechts 2 procent van de vacatures werd toen ingevuld door een 55-plusser.

Het UWV maakt daarom ruim 150 extra werkcoaches vrij voor de begeleiding van werkzoekenden van 55 jaar en ouder.

Het aantal vacatures nam af, en bij een ruime arbeidsmarkt zijn werkgevers minder geneigd mensen aan te nemen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals werklozen, ouderen, ongeschoolden en gehandicapten, aldus het rapport.

Jongeren werden vorig jaar veel vaker aangenomen dan ouderen. Van de ongeveer 650.000 vacatures werd 37 procent vervuld door jongeren tot 25 jaar. Bedrijven die moeite hadden om personeel te vinden, namen wel vaker ouderen aan en dat gebeurde vooral bij de overheid en de zorg.

Slechts 13 procent van de bedrijven heeft een of meer arbeidsgehandicapten in dienst. Van de bedrijven die er geen in dienst hadden, heeft 71 procent dat ook niet overwogen. Bedrijven zijn wel bekend met subsidies om mensen met een handicap aan het werk te helpen, maar dit leidt niet tot een grote bereidheid om hen aan te nemen.

Ouderen vinden moeilijk een baan
Ouderen vinden moeilijk een baan (Foto: ANP)

'Antidepressiva schadelijk voor foetus'

Het meest voorgeschreven antidepressivum blijkt bij zwangere vrouwen schadelijk voor de foetus. Vrouwen die antidepressiva van het tpye SSRI slikken hebben vaker baby's met een verstoorde hersenontwikkeling, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

De kinderen zouden ook vaker autisme ontwikkelen. Biomedisch wetenschapper van de afdeling jeugdpsychiatrie Hanan El Marroun onderzocht bijna achtduizend zwangere vrouwen. De onderzoeker ontdekte dat kinderen van vrouwen die SSRI's gebruiken met een kleinere hoofdomvang worden geboren. Dat heeft een waarschijnlijk blijvend negatief effect op de hersenontwikkeling.

De onderzochte kinderen zijn inmiddels vijf jaar oud. De groep waarvan de moeder SSRI's slikte, heeft meer autistische problemen. De resultaten van het onderzoek zijn dinsdagochtend gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.

Van SSRI's wordt onterecht gedacht dat ze veilig zijn, zegt onderzoeksleider Henning Tiemeier in de krant. Hij wijst erop dat de helft van de zwangere vrouwen die het antidepressivum slikken niet ernstig psychisch ziek is. "Het risico dat zij depressief worden, zou je in het belang van het kind moeten nemen."

Jaffe vindt dat gamers waar voor hun geld moeten krijgen

Eat Sleep Play-baas David Jaffe heeft de gamesindustrie gewaarschuwd dat zij de klachten over de prijzen van videogames niet te licht moeten opvatten. Volgens de maker van God of War is de tweedehandsmarkt een gevolg van het ongenoegen dat gamers krijgen over hoeveel hun hobby kost.

"De consument heeft het gevoel dat spellen te duur zijn en zij moeten zich niet druk hoeven te maken over het apparaat dat erachter zit", zegt Jaffe in een interview met GameInformer.

"Zij moeten het gevoel hebben dat zij waar voor hun geld krijgen. Zij moeten het idee krijgen dat zij gerespecteerd worden door de makers en dat zij veel meer vermaakt worden dan waar zij voor betalen."

Volgens Jaffe gaat digitale distributie de markt uiteindelijk wel weer stabiliseren, maar tot die tijd moet de industrie de consument tevreden zien te houden.

"Ik denk dat er een hoop trekken, duwen en veranderen voor nodig is om iets te vinden dat als eerlijk en respectvol wordt ervaren. Ik denk dat het belangrijkste is dat we, ongeacht wat Sony of Microsoft doet, luisteren naar wat de consument zegt", zegt Jaffe. "De consument zegt in de basis dat zij cynisch zijn, dat zij denken dat de gamesindustrie hebberig is en dat zij het idee hebben dat zij geen waar voor hun geld krijgen."

Hoewel de ontwikkelaar toegeeft dat sommige consumenten nooit tevreden zullen zijn, geeft hij aan dat hij vindt dat de industrie op dit moment de gevoelens van ontevredenheid te weinig geloofwaardigheid geeft.

"Ik geloof echt dat we naar sommige van de klagende consumenten moeten luisteren. We lopen een gevaar als we dat deel van de conversatie negeren. We kunnen het oneens zijn met hun oplossing terwijl we nog steeds de emotionele kant omarmen, dat zij het gevoel hebben dat zij te vaak aan het kortste eind trekken terwijl dit feitelijk nooit zo zou moeten zijn."

'Zwitsers bedrijf wil Nedcar overnemen'

Het Zwitserse bedrijf Q-PM wil Nedcar overnemen van Mitsubishi. Alle vijftienhonderd medewerkers van het bedrijf in het Limburgse Born kunnen hun baan houden, zegt topman van het bedrijf Geoffrey Hunziker dinsdag in het Financieele Dagblad. Hij heeft zijn interesse per brief kenbaar gemaakt aan president van Mitsubishi Osamu Masuko.

Hunziker wil het aantal banen zelfs met enkele honderden uitbreiden. Q-PM wil volgens de krant vanaf volgend jaar op grote schaal zogenoemde wankelmotoren produceren. Die zuinige motoren moeten onder meer op de Amerikaanse markt worden verkocht.

Het in het Zwitserse Zug gevestigde ontwikkelingsbedrijf heeft nu ongeveer vijftig medewerkers. Toch zou de financiering voor het relatief kleine bedrijf geen probleem zijn door 'grote particuliere investeerders uit Zwitserland'. "Aan geld is geen gebrek. Financiering is het gemakkelijkste deel van het verhaal."

Om de onzekerheid bij de werknemers snel weg te nemen, wil Hunziker binnenkort al de productie van de Colt voor Mitsubishi overnemen. De Japanse autofabrikant kondigde vorige maand aan de productie in Born te stoppen. Tot eind dit jaar worden er nog Colts gemaakt. Als dan geen nieuwe investeerder zich heeft gemeld, sluit Mitsubishi de poorten. Het bedrijf staat voor het symbolische bedrag van een euro te koop.

Twee weken gelden werd al bekend dat een Chinese partij interesse heeft. Ook in Europa zou een geïnteresseerde zijn. Het is niet duidelijk of met die Europese partij Q-PM werd bedoeld of dat er nog een Europese gegadigde is.

Hunziker zegt in de krant te hopen dat Mitsubishi snel zaken wil doen. Zijn bedrijf heeft alternatieve plannen in eigen land, maar de voorkeur gaat uit naar Nedcar.


'Zwitsers bedrijf wil Nedcar overnemen' (Foto: Novum)

Pijpmarathon Hot Marijke verboden

De orale seksmarathon die plaats had moeten vinden tijdens Erolife, een erotische beurs in Antwerpen is verboden door de politie. Volgens het proces-verbaal zet de marathon aan tot ontucht. Hot Marijke, de initiatiefneemster van de marathon is woest om deze beslissing,.

Marijke had geinteresseerden opgeroepen zich op 10 of 11 maart naar de beurs te komen. Twee keer, drie uur lang, zou ze beurten weggeven. "Een try-out om te zien of er voldoende belangstelling is voor een wereldrecordpoging in de nabije toekomst", aldus Marijke.

De marathon zou niet vallen onder de gemaakte afspraken. De organisatie had een hoop richtlijnen gekregen om na te leven waaronder de regel 'deelname van het publiek aan seksuele handelingen is niet toegelaten'. Hoe kwaad Marijke is om deze beslissing blijkt wel uit haar tweet waarin ze vraagt om iemand die een parodie-film kan maken van Hitler waarin hij woest is dat haar pijpmarathon verboden is.


Hot Marijke in het programma 'Open en Bloot' over SM

Eén miljoen downloads voor Fruit Ninja Kinect

Gameontwikkelaar Halfbrick heeft bekendgemaakt dat hun Kinect-spel Fruit Ninja Kinect in de acht maanden sinds de release ruim één miljoen keer is gedownload via Xbox Live Arcade. Het spel is uitgelicht geweest tijdens Microsofts Summer of Arcade-promotie.

De Australische ontwikkelaar is niet van plan achterover te gaan zitten met dit succes en heeft een druk jaar voor de boeg. "You'll see updates for all of our games and a new IP this year", heeft Halfbricks Phil Larsen gezegd tijdens de Game Developers Conference 2012.

Andere populaire spellen van de hand van Halfbrick zijn Jet Pack Joyride en Age of Zombies. De studio uit Brisbane is van plan een tweede vestiging te openen in Sidney.

Opnieuw Tibetaanse zelfverbranding

Voor de derde keer in drie dagen tijd is een Tibetaan in China overleden door zelfverbranding uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet. Dat meldden activisten dinsdag. De jonge man is volgens actievoerders gestorven aan zijn brandwonden.

Het incident in de provincie Sichuan is al de 25e zelfverbranding van een Tibetaan in het afgelopen jaar. Van hen kwamen er 18 om het leven. De protesten concentreren zich rond het klooster Kirti in Aba. De regering in Peking noemt de opstandige Tibetanen terroristen.

Opnieuw Tibetaanse zelfverbranding
Opnieuw Tibetaanse zelfverbranding (Foto: ANP)

Leraren staken om bezuinigingen passend onderwijs

Duizenden docenten trekken dinsdag naar de Amsterdam Arena voor de staking tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. Zeker 1737 scholen houden de deuren dicht vanwege het stakende personeel. Op ruim 3360 scholen wordt gestaakt.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil driehonderd miljoen euro bezuinigen op het passend onderwijs. De bonden dat personeel massaal op straat wordt gezet, een hogere werkdruk en een slechtere kwaliteit van het onderwijs.

Vorige week donderdag gaf de Algemene Onderwijsbond (Aob) nog aan zeker 23 duizend leraren te verwachten. Op dat moment was nog sprake van bijna 1400 scholen die de deuren gesloten zouden houden. Maandag werd echter aangegeven dat het inmiddels om ruim 1700 scholen ging. Vooral op basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs wordt dinsdag gestaakt.

In januari staakten nog zo'n 22 duizend leraren en ondersteunend personeel uit het voortgezet onderwijs in de Jaarbeurs in Utrecht. Zij protesteerden onder meer tegen de in hun ogen onhaalbare urennorm van 1040 uur, maar ook bij deze bijeenkomst waren kritische geluiden over de plannen voor het passend onderwijs te horen.

Webwinkels willen compensatie voor storingen iDeal

Banken moeten sneller met een oplossing komen voor het feit dat de betalingsdienst iDeal regelmatig uit de lucht is. Dat stelt belangenvereniging voor webwinkeliers thuiswinkel.org. Ondernemers zouden hierdoor geld mislopen.

De belangenvereniging doet dinsdag elf aanbevelingen tijdens het Online Betaal Congres in Amsterdam. Thuiswinkel.org wil onder meer een prestatiecontract afsluiten met banken en Currence, de organisatie achter iDeal.

Op basis van dat contract kunnen webwinkeliers een schadevergoeding indienen bij storingen. "Op dit moment hebben webwinkeliers bij storingen nog geen poot om op te staan en moeten ze maar afwachten wanneer een storing is afgelopen", zegt voorzitter van de vereniging Ed Nijpels.

Ook moet de communicatie verbeteren als het iDeal-systeem niet functioneert. Zo wil de vereniging zo snel mogelijk worden geïnformeerd door banken als sprake is van storingen. Daarnaast vraagt thuiswinkel.org aandacht voor veiligheid. "Goede en betrouwbare betaalmethoden zijn zowel in het belang van de consumenten als van webwinkels."

Verder wil de vereniging dat er snel een landelijke mobiele betaalmethode komt. Volgens de vereniging dreigt momenteel versnippering. "Per bank is de aanpak verschillend. Dat is niet in het belang van consumenten en online winkeliers", aldus Nijpels.

Minecraft-ontwikkelaar ontvangt BAFTA-prijs

De bedenker van Minecraft is verrassend genoeg de winnaar van de BAFTA Special Award die dit jaar uitgereikt wordt. 'The British Academy Video Game Awards zullen hem vereren met een speciale prijs tijdens de ceremonie in Londen op 16 maart.

Markus "Notch" Persson zegt dat het een eer is om deze prijs persoonlijk in ontvangst te komen nemen:

"Ik heb de BAFTA-prijzen altijd beschouwd als één van de meest prestigieuze prijzen die iemand kan ontvangen en ik was zeer gelukkig toen deze uitbreidden in 1998 zodat ook videospellen een kans kunnen maken. Toen ik eerst hoorde dat ik een BAFTA-prijs zou ontvangen voelde ik me zeer vereerd maar was ik ook volledig van de kaart geblazen. Naar Londen gaan om deze prijs in ontvangst te nemen zal een zeer positieve en boeiende ervaring zijn waar ik erg naar uitkijk."

Deze jaarlijkse BAVGA zal gepresenteerd worden door the British Academy of Film and Television Arts die elk jaar opnieuw prijzen uitreikt aan verdienstelijke spellen en ontwikkelaars. Deze speciale prijs is om Persson te belonen voor zijn creativiteit met het succesvolle Minecraft.

Markus "Notch" Persson

Japanse trailer en poster voor Pixar's Brave

Zo'n twee weken geleden wisten we jullie hier al te melden dat er een trailer voor de nieuwe Pixar film Brave was uitgebracht. Inmiddels is er ook een trailer en een poster voor de Japanse markt verschenen.

Brave poster Japan
Japanse poster voor Brave (foto: FusedFilm.com)

Ook in de Japanse trailer voor Brave is de vertrouwde hoogstaande kwaliteit van Pixar weer duidelijk te zien. En uiyeraard is er veel aandacht voor de mystieke kant van het verhaal van prinses Merida. In de door Mark Andrews en Brenda Chapman geregisseerde film horen we de stemmen van onder meer Kelly MacDonald, Emma Thompson, Billy Connolly, Julie Walters, Kevin McKidd, Craig Ferguson en Robbie Coltrane.

Brave is vanaf 2 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien.

The Old Republic-update 1.2 noemt 'Legacy'

EA heeft aangekondigd dat update 1.2 genaamd 'Legacy' voor Star Wars: The Old Republic in april beschikbaar zal zijn. Er zal nieuwe inhoud komen, samen met functies op aanvraag van de community.

Zo zal er ondermeer nieuwe groepsinhoud beschikbaar zijn voor de hogere levels, klassementen voor de PvP warzone, een bank voor je gilde en ook nog verbeteringen aan het Legacy-systeem van het spel.

Update 1.2 zal ook verbeterde wijzigingsopties bevatten voor de UI, de laatste optimalisaties voor de balans tijdens de gevechten en verschillende verbeteringen voor de gameplay.

Nog een nieuwe optie is de 'friends trial' die vanaf vandaag beschikbaar is waardoor abonnees in staat zijn om hun vrienden uit te nodigen zodat ze van een trial van 7 dagen kunnen genieten. Dit zal maar tijdelijk beschikbaar zijn en personen die al eerder een account hadden of Star Wars: The Old Republic eerder gespeeld hebben zullen niet in staat zijn om van deze trial gebruik te kunnen maken.

The Old Republic

Nieuwe trailer en website voor Men In Black 3

Er is een tweede trailer verschenen voor Men In Black 3. In de film moet agent Jay (Will Smith) terug naar 1969 om zijn collega Kay (Tommy Lee Jones) te redden.

De jonge agent Kay, briljant neergezet door Josh Brolin, is namelijk de enige die een kwaadaardig ruimtewezen kan beletten om de aarde te vernietigen. In Men In Black 3 zien we Will Smith, Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Jermaine Clement, Tony Shalhoub en Sharlto Copley in de belangrijkste rollen.


De veelbelovende nieuwe trailer voor Men In Black 3.

De film heeft inmiddels ook een eigen website die je hier kan vinden. Men In Black 3 draait vanaf 24 mei in de Nederlandse bioscopen.

Trailer: Ice Age 4: Continental Drift

Er is een nieuwe trailer verschenen voor Ice Age 4: Continental Drift. Het vierde deel van de succesvolle Ice Age reeks wordt wederom geproduceerd door de Blue Sky Studios.

Ice Age 4
De sabeltandeekhoorn Scrat is nog steeds op zoek naar zijn eikeltje.

Manny, Diego en Sid belanden in een nieuw prehistorisch avontuur als de wereld, waarop ze leven, uit elkaar lijkt te vallen. Gebruik makende van een ijsberg als schip, gaat het drietal op een avontuurlijke reis waarbij ze meest waanzinnige zeewezens tegenkomen en de strijd aan moeten gaan met een stel piraten.

In Ice Age 4: Continental Drift horen we de stemmen voorbij komen van onder meer Ray Romano, Queen Latifah, Denis Leary, Jennifer Lopez, Chris Wedge, John Leguizamo, Aziz Ansari, Nick Frost, Joy Behar, JB Smoove, Alan Tudyk, Heather Morris, Josh Gad, Kunal Nayyar, Alain Chabat en de hip/hop artiest Nicki Mina. Ice Age 4: Continental Drift draait vanaf 4 juli in de Nederlandse bioscopen.

'Obama begrijpt recht op zelfverdediging Israël'

De Amerikaanse president Barack Obama 'begrijpt het standpunt van Israël' dat de joodse staat het recht heeft zich tegen een nucleaire dreiging uit Iran te verdedigen. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag na een onderhoud met Obama gezegd.

Netanyahu heeft dat standpunt de afgelopen dagen verschillende keren verwoord, om aan te geven dat Israël het dreigement niet heeft laten varen om Iran aan te vallen als Teheran niet stopt met verdachte onderdelen van zijn atoomprogramma.

Israël en de Verenigde Staten verdenken Iran ervan in het geheim aan kernwapens te werken. De VS zijn bang dat Israël wellicht op korte termijn tot een aanval overgaat, wat in de ogen van Washington prematuur zou zijn.

Obama liet aan het begin van zijn besprekingen met Netanyahu weten dat de Israëlische premier en hij de voorkeur geven aan een diplomatieke oplossing, maar dat de VS alle opties openhouden. Netanyahu herinnerde zijn gastheer eraan dat Israël zijn eigen afweging maakt en 'meester van zijn lot' moet blijven.

The Muppets herpakken nummer 1-positie

The Muppets is weer de best bezochte bioscoopfilm van Nederland. De film bezette na zijn release twee weken de koppositie, maar werd vorige week verslagen door This Means War.

This Means War, een romantische actiefilm met Reese Witherspoon, is van de eerste plaats gezakt naar de tweede positie. Project X, van de makers van de comedy The Hangover, komt binnen op de derde plaats van de lijst. De film draait sinds donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Safe House was vorige week de op een na best bezochte film van Nederland, deze week zakt de film met onder anderen Denzel Washington en Ryan Reynolds naar de vierde plek. Achtste Groepers Huilen Niet, naar het boek van Jacques Vriens, bezet deze week de vijfde positie. De Nederlandse productie kreeg vorige week een Gouden Film voor de mijlpaal van meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers.

Opnieuw problemen met Thalys

Zeker zo'n zeshonderd reizigers die met de Thalys van en naar Amsterdam zouden reizen, zijn maandag gedupeerd doordat een energiemast op een bovenleiding van de hogesnelheidslijn is gevallen. Dat meldt een woordvoerder van de NS.

De mast viel aan het einde van de middag op de bovenleiding. Daardoor kon de Thalys niet rijden tussen Brussel en Parijs. De treinen die al reden, werden omgeleid. Hierbij ging het om zeker één trein die uit Amsterdam was vertrokken. Deze trein is uiteindelijk met vertraging aangekomen in Parijs.

Ook kon een trein vanuit Amsterdam niet vertrekken. Met deze Thalys zouden 280 mensen mee. Deze mensen konden kiezen vanaf Rotterdam met bussen te worden vervoerd, wat tachtig mensen wilden. De rest kan dinsdag op de Thalys stappen. Ook vanuit Parijs is er minstens één Thalys die naar Amsterdam zou gaan geannuleerd. Daarmee zouden ook circa driehonderd mensen reizen, aldus de woordvoerder.

De problemen zijn volgens de woordvoerder inmiddels verholpen. De lijn wordt maandagavond nog getest. Dinsdag kan de Thalys zo goed als zeker weer rijden, zegt ze.

Maandag strandde in het noorden van Frankrijk ook al een Thalys tijdens een rit van Amsterdam naar Parijs. Voorin de trein ontstond rook. De ongeveer driehonderd passagiers werden geëvacueerd en vervolgens naar de Franse hoofdstad gebracht.

Inversion komt wat later

In januari liet Namco weten dat Inversion begin 2012 zou uitkomen. Nu komen ze met het bericht naar buiten dat we het spel in Juni kunnen verwachten en wel op 5 juni in Amerika en 8 juni in Europa. Niet bepaald in het begin van 2012 dus.

Namco geeft aan dat ze Saber Interactive, die het spel ontwikkelen, de kans geven om van het spel een innemende third-person shooter te maken met een goede multiplayer. Inversion zal beschikbaar zijn voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC. Later dit jaar moet Inversion ook nog uitkomen voor Andoid en iOS apparaten.

inversion

Veldhuijzen: geen tik op vingers Urk en Staphorst

De gemeenten Urk en Staphorst mogen zelf weten of ze op hun website wel of geen informatie willen geven over abortus en homoseksualiteit. Dat antwoordt staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) op vragen van D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

Dijkstra wilde dat de gemeenten een tik op de vingers zouden krijgen. Aanleiding was een besluit van Staphorst de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) aan te passen.

De ruim tweehonderd gemeentelijke CJG-websites worden in opdracht van de rijksoverheid beheerd door Stichting Opvoeden. Onder het kopje 'onbedoeld zwanger' worden suggesties gegeven voor onbedoelde zwangerschap.

De ChristenUnie-fractie in Staphorst vindt echter dat het recht op abortus 'niet tot in alle details gepropagandeerd' moet worden op een website. De gemeente heeft daarom de site aangepast. Staphorst vindt dat niet mag worden verwezen naar informatie 'die niet in lijn is met opvattingen van de Staphorster bevolking'. Urk neemt daarnaast helemaal geen informatie af van de stichting.

Dijkstra wilde onder meer weten of er meer gemeenten zijn die het voorbeeld van Staphorst en Urk volgen en wilde dat de minister ingrijpt. Volgens de minister bepalen gemeenten echter zelf welke informatie zij op websites waar zij verantwoordelijk voor zijn zetten. Burgers kunnen er volgens haar voor kiezen aanvullende informatie op te zoeken via andere websites op internet. "Het is niet aan mij om gemeenten voor te schrijven welke informatie ze aan hun inwoners verstrekken."

De stichting heeft volgens de minister aangegeven te onderzoeken of en zo ja, welke verbeteringen mogelijk zijn. "Het is goed dat gemeenten richting de stichting kenbaar maken welke informatie naar hun opvatting verbetering behoeft, zodat de stichting deskundigen hiernaar kan laten kijken." De stichting is nog bezig met het bepalen van een standpunt over de mogelijkheid en wenselijkheid om gemeenten zelf te laten kiezen welke informatie ze willen hebben.

'Zwangere Snooki is verloofd'

Realityster Snooki is in verwachting van haar eerste kind. Ook zou de Jersey Shore-ster verloofd zijn met haar vriend Jionni LaValle. Dat zegt een ingewijde tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

Eerder ontkende Snooki, die werd geboren als Nicole Polizzi, de geruchten over haar zwangerschap. Toen zei de realityster dat ze was aangekomen. De laatste weken houdt de brunette haar lippen echter stijf op elkaar.

De geruchten dat de 24-jarige brunette zwanger zou zijn gingen al langer. Snooki, normaal gekleed in weinig verhullende outfits, droeg de laatste weken wijdvallende shirts en bedekte haar buik met een grote tas.

Snooki werd bekend door haar deelname aan het MTV-programma Jersey Shore. In de show, die in 2009 van start ging, wordt een groep Amerikanen van Italiaanse afkomst op de voet gevolgd. Het programma was de inspiratie voor Oh Oh Cherso in Nederland.

Journalistieke verloedering

Hoewel de journalistiek verloedert, is er hoop. Ik ben niet arrogant, arrogantie heeft een nare klank, maar ik ben wel zelfverzekerd: ik ben de toekomst van de journalistiek. Ik kan het allemaal veel beter. Ik check mijn bronnen, ben in staat om creatief te schrijven, heb talent om originele invalshoeken te vinden en ben nieuwsgierig. Werkelijk, er schuilt een topjournalist in mij.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.