'Windows 8 verschijnt in oktober'

Volgens insiders zal Microsoft komende zomer de laatste puntjes op de i zetten wat betreft Windows 8. Vanaf oktober zal het nieuwe besturingssysteem beschikbaar zijn voor de consumenten wereldwijd.

De release in oktober is belangrijk voor Microsoft omdat ze op die manier de eindejaarsverkopen (Thanksgiving, Kerst) meepakken. "Als ze een release in oktober missen wordt het voor Microsoft lastig om uberhaupt iets in 2012 uit te brengen. Het laatste dat Microsoft zal willen is een markt waar er weinig tot geen Windows 8-tablets zijn als Apple met hun nieuwste iPad een gewild artikel in de winkels hebben liggen," aldus Michael Gartenberg, analist van Gartner. Begin april staat er een event gepland van Microsoft waarin ze hun partners de release-strategie zullen mededelen.

De eerste ronde ondersteunt zowel Intel-chips als die van ARM wat nog eens duidelijk maakt dat Microsoft met Windows 8 ook de mobiele (tablet)markt wil veroveren. Windows 8 zal de eerste volledige Windows-versie zijn die op ARM-chips zal draaien en developers zijn druk bezig om dit goed werkend te krijgen. Steven Sinofsky van Microsoft geeft aan dat ze er vertrouwen in hebben: "Ons doel is om Windows voor beide chips tegelijk uit te brengen. Ik zou niet zeggen dat het een doel is als we er geen vertrouwen in zouden hebben."

Gartner verwacht dat er in 2012 meer dan 103 miljoen tablets verkocht worden en dit aantal in 2015 is gestegen tot 326 miljoen. Voor nu is Apple heer en meester met een marktaandeel van ongeveer 67%. In 2015 zal dit gedaald zijn tot 46% en stijgt Microsoft naar 11%.

w8
HP-tablet met Windows 8