Opnieuw laatste waarschuwing voor Thermphos

Fosforfabriek Thermphos in Ritthem heeft opnieuw een laatste waarschuwing gekregen. Dit keer wordt het bedrijf gewaarschuwd omdat het twee incidenten niet heeft gemeld, meldt de provincie Zeeland dinsdag.

De incidenten vonden 4 oktober en 21 november plaats. In het eerste geval was sprake van een storing, in het tweede was een filterdoek stuk. Hierdoor loosde de fabriek meer stoffen in de zuiveringsinstallatie dan normaal. De hoeveelheid geloosde stoffen was wel binnen de normen. "Maar ze hadden de incidenten moeten melden en dat hebben ze niet gedaan", legt een woordvoerder van de provincie uit.

Als het bedrijf nog een keer op een dergelijke overtreding wordt betrapt, moet het vijfduizend euro betalen. De dwangsom kan oplopen tot maximaal 25.000 euro.

Eind februari besloot de provincie nog dat de fosforfabriek vijftigduizend euro moest betalen, omdat Thermphos begin januari opnieuw te veel cadmium had uitgestoten nadat de ook daarvoor verschillende keren was gewaarschuwd. De fabriek kwam eerder onder vuur te liggen omdat de uitstoot van onder meer dioxine hoger was dan toegestaan. Uit onderzoek bleek dat Zeeland ernstig tekort was geschoten in de aanpak van de problemen rondom de fosforfabriek.