FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 maart 2012

Doden bij rellen in gevangenis Honduras

Bij een brand in een van de volste gevangenissen van Honduras zijn donderdag zeker veertien mensen om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De brand in de gevangenis van San Pedro Sula ontstond nadat gevechten waren uitgebroken tussen gewapende gevangenen. Het hoofd van één gevangene werd over de muren naar buiten gegooid.

De brandweer werd op afstand gehouden en de gedetineerden lijken zelf de brand te hebben geblust, zei brandweerchef José Danilo Flores.

Op 14 februari kwamen bij een brand in een Hondurese gevangenis 360 gedetineerden om.

Assassin's Creed III breekt pre-order records

Assassin's Creed III is alweer de vijfde titel uit de serie binnen zes jaar, maar de fans zijn er niet rauwig om. In tegendeel zelfs, Met een nieuwe held en setting lijkt Assassin's Creed III de best verkopende game uit de serie te worden, aldus Ubisoft US.

Na slechts drie weken van pre-orders in de Verenigde Staten, zijn de pre-orders nu al hoger dan die van de voorgaande delen in dezelfde periode en zelfs tien keer meer dan het vorige jaar verschenen AC Revelations. Volgens Ubisoft senior VP of sales and marketing, Tony Key, zullen spelers op 30 oktober de grootste game launch in de geschiedenis van Ubisoft beleven.

"With a development cycle of three years, Assassins Creed III is the true next-generation experience of the Assassins Creed brand. The production value of the game, combined with the biggest marketing commitment we've ever made, will make Assassins Creed III the highest-selling Assassin's Creed game ever." Aldus Key.

Zwangerschap Tori Spelling verloopt vlekkeloos

Tori Spelling beleeft haar prettigste zwangerschap tot nu toe. De 38-jarige voormalige Beverly Hills 90210-actrice maakte vorige week bekend in verwachting te zijn van haar vierde kindje.

"Dit is tot dusver eigenlijk wel de beste zwangerschap van allemaal", zegt ze tegen het Amerikaanse tijdschrift People. "Ik ben 's morgens niet misselijk en voel me energiek. Het is totaal het tegenovergestelde van de eerste drie keer."

Spelling is getrouwd met acteur Dean McDermott. Het echtpaar heeft drie kinderen: zoon Liam en dochters Stella en Hattie Margaret. Laatstgenoemde kwam nog geen halfjaar geleden ter wereld.

'Militair die Afghanen doodde lijdt aan depressie'

De Amerikaanse militair die wordt beschuldigd van het doden van zeventien Afghaanse burgers maakte tijdens zijn eerdere uitzending naar Irak een dermate traumatisch gebeurtenis mee dat die een 'enorme depressie' veroorzaakte. Dat heeft zijn advocaat John Henry Browne woensdag gezegd.

Browne kon niet ingaan op de details omdat die vertrouwelijk zijn. Hij zei wel te vermoeden dat het incident een belangrijk onderwerp in de zaak tegen sergeant Robert Bales zal zijn. Browne zei eerder dat Bales tijdens zijn uitzendingen met grote gevaren te kampen heeft gehad en dat hij ernstig voetletsel en een hoofdwond opliep. Bovendien verloor een medemilitair een dag voor Bales het bloedbad aanrichtte zijn been bij een explosie.

Bales heeft verklaard dat hij niet meer weet of hij medicijnen heeft ingenomen voorafgaand aan de schietpartij. Hij zou zich ook weinig kunnen herinneren van de nacht van de moorden. Browne zei dat zijn cliënt lijdt aan nachtmerries, flashbacks van gevechtssituaties en na zijn uitzendingen voortdurend hoofdpijn had.

Volgens Amerikaanse militairen zat Bales te drinken voor de schietpartij. In het verleden zijn er vaker incidenten met Bales geweest waarbij drank en geweld in het spel waren.

Bales is aangeklaagd voor de moord op zeventien mensen en voor andere misdrijven. Hij zit vast in de militaire gevangenis Fort Leavenworth in de Amerikaanse staat Kansas.


'Militair die Afghanen doodde lijdt aan depressie' (Foto: Novum)

Sharapova klopt Wozniacki in Miami

Maria Sharapova staat net als vorig jaar in de finale van het masterstoernooi in Miami. De Russin, als tweede geplaatst op het Amerikaanse hardcourt, was Caroline Wozniacki uit Denemarken de baas: 4-6, 6-2 en 6-4. In de eindstrijd treft ze Marion Bartoli of Agnieszka Radwanska.

Sharapova maakte in de eerste set nog te veel fouten en Wozniacki (4) profiteerde optimaal door de set in de slotfase naar zich toe te trekken. In het tweede bedrijf tapte de Russin echter uit een ander vaatje en kwam op 4-0 voor om de set vervolgens met 6-2 te winnen.

In de derde set liep Sharapova opnieuw uit. Nu kon ze op 5-2 serveren voor de partij, maar liet ze Wozniacki terugkomen tot 5-4. In de tweede poging lukte het Sharapova, ondanks een tumultueus einde met een onterecht uitgegeven en vervolgens overrulede ace van de Russin, wel.


Sharapova klopt Wozniacki in Miami (Foto: Novum)

[EL] Uitslagen kwartfinales (29/03/2012)

Vanavond werden de heenwedstrijden afgewerkt van de kwartfinales in het Europa League-toernooi. Hieronder de uitslagen. Volgende week donderdag zijn de returns.

Uitslagen kwartfinales Europa League:

Atlético Madrid (Spa) - Hannover 96 (Dui) 2-1
9' Falcao 1-0
 38' Diouf 1-1
 89' Salvio 2-1

AZ Alkmaar (Ned) - Valencia (Spa) 2-1
 45' Holman 1-0
 51' Topal 1-1
 
79' Martens 2-1

Schalke 04 (Dui) - Athletic Bilbao (Spa) 2-4
 20' Llorente 0-1
 22' Raúl 1-1
 60' Raúl 2-1
 73' Llorente 2-2
 81' Marcos 2-3
 90' Muniain 2-4

Sporting Lissabon (Por) - Metalist Kharkiv (Oek) 2-1
 51' Izmailov 1-0
 64' Insua 2-0
 
90' Xavier (pen.) 2-1

Brett Holman zet AZ op 1-0 (Foto: Pro Shots)

[EL] Uitslag AZ - Valencia

AZ heeft in de Europa League in de eerste kwartfinalewedstrijd tegen Valencia goede zaken gedaan. De Alkmaarders wonnen in eigen huis met 2-1 dankzij doelpunten van Holman en Martens. De return is over zeven dagen in Mestalla in Valencia.

AZ begon met aanvallende intenties aan het duel, maar werd door Valencia al snel teruggedrongen. De bezoekers kregen via onder meer Soldado, Alba en Tino Costa kansen, maar zij faalden in de afronding. De Alkmaarders wankelden, maar kregen ook enkele mogelijkheden. De ploegen leken met 0-0 de rust in te gaan tot Holman in de blessuretijd van de eerste helft een corner van Martens achter doelman Diego Alves volleerde.

Direct na rust kreeg Maher de kans op 2-0, maar hij faalde. Dat deed Mehmet aan de andere kant niet toen hij Marcellis in de lucht aftroefde en via een fraaie kopbal de gelijkmaker aantekende. AZ leek rijp voor de sloop, maar de ploeg van Gertjan Verbeek had geluk dat Soldado zijn vizier niet op scherp had.

Naar mate de tweede helft vorderde kwam AZ steeds meer onder de druk van Valencia uit en zocht het de aanval. Uit een van die uitvallen scoorde Martens op aangeven van Holman de 2-1. De Alkmaarders roken bloed en kregen kansen. Maher schoot maar rakelings naast. In blessuretijd werd een gelijkspel voorkomen doordat Soldado voorlangs schoot, waardoor AZ volgende week in Spanje een voorsprong mag verdedigen.

AZ

2 - 1

Valencia

 45+1' Holman
 79' Martens
   51' Mehmet
 
 Gele kaart: Maher (AZ), Barragán, Dealbert (Valencia)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.100
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Klavan
Poulsen
Maher
Martens
Elm
Gudmundsson
Altidore (Benschop/76)
Holman
  Diego Alves
Barragán
Costa
Dealbert
Mathieu (Piatti/77)
Pablo
Mehmet
Feghouli (Jonas/65)
Tino
Alba
Soldado

Boek: Jeroen van Rooij - Het licht

Vanaf het moment dat Erik, een weinig betekenende tekstschrijver, door zijn opdrachtgevers op de hoogte gebracht wordt van de zelfmoord van hun zoon, besluit hij, deels vanuit journalistieke nieuwsgierigheid, maar al snel gedreven door een persoonlijke obsessie het mysterie van zijn dood te ontrafelen. Al snel blijkt dat de jongen (Christof) deel uitmaakte van een hechte vriendengroep waarvan nog twee andere leden hun eigen leven hebben beëindigd. Een groep waarbinnen zich afgevraagd werd: "Kun je verliefd zijn op vijf personen tegelijk?

Het licht

Wrath of the Titans

In 2010 ging de remake van 'Clash of the Titans' in première. De film werd niet erg enthousiast ontvangen. Het acteerwerk was matig, er zat geen diepte in de personages en ook niet in de film, ondanks de 3D. Vooral deze toevoeging zorgde voor veel geklaag. Het was duidelijk last-minute-werk en voegde weinig toe, behalve omzet aan de box office. Nu, twee jaar later, is bijna de gehele cast terug in 'Wrath of the Titans'. Ditmaal met een andere regisseur aan het roer. Hebben de makers geleerd van hun eerder gemaakte fouten?

Gevangene Vught overleden na overplaatsing

Een man die vastzat in de gevangenis in Vught is donderdagavond in een ziekenhuis overleden nadat hij een dag eerder bij een hartstilstand had gekregen bij overplaatsing naar een andere cel. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gezegd.

De man verbleef vanwege zijn geestelijke gesteldheid in het psychiatrisch centrum van de gevangenis. Hij zat in een separeercel. "Toen hij woensdagavond werd overgeplaatst naar een andere separeercel verzette hij zich hevig", legt de zegsman uit. "Plotseling bleek zijn hart stil te staan, waarna hij is gereanimeerd en naar een ziekenhuis is gebracht. Daar is hij donderdagavond overleden"

De recherche onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Fucile: "Neymar zal zich moeten weren"

De Uruguayaanse verdediger Jorge Fucile is van mening dat het Braziliaanse talent Neymar zich moet leren voorbereiden op harde charges van tegenstander.

De jongeling van Santos staat te boek als een van de grootste talenten ter wereld en is niet voor niets al gewild bij bijna alle grote Europese topclubs. Ook Fucile heeft bewondering voor ploeggenoot Neymar, maar geeft de Braziliaan wel een handige tip.

"Het is niet makkelijk om Neymar af te stoppen, wanneer je alleen voor de bal gaat", vertelt de verdediger aan Terra. "Neymar is onvoorspelbaar en mede daarom wordt hij zo vaak geraakt. Hij zal zich daar tegen moeten weren." Fucile geniet dagelijks van Neymar's balkunsten op de training. "Hij kan overal heen met de bal en het is voor verdedigers erg moeilijk om hem af te stoppen", besluit de Uruguayaanse international.

Sánchez: "Wil Chili op de kaart zetten"

De 23-jarige Alexis Sánchez legt zichzelf grote toekomstdoelen op. De aanvaller hoopt een van de besten ter wereld te worden.

De aanvaller is bezig aan zijn eerste seizoen bij FC Barcelona, dat hem afgelopen zomer overnam van Udinese. Sánchez speelde tot dusver negentien competitiewedstrijden voor de Blaugranas, waarin hij acht keer scoorde. Prima statistieken, maar Sánchez beseft dat hij nog een lange weg te gaan heeft.

"Ik wil als ik mijn carrière eindig één van de beste spelers ter wereld zijn", vertelt de aanvaller aan ANFP. "Ook wil ik Chili op de kaart zetten. Het leven is een uitdaging en als ik mijn loopbaan beëindig, zal ik zien wat ik goed en fout heb gedaan. Het hangt allemaal af van de juiste mentaliteit."

"Soms is de mentaliteit van een Chileen zwak en is hij meer bezig met andere dingen. Soms denkt hij dat hij alles al heeft bereikt, terwijl dat niet zo is. Chileense voetballers zijn erg goed, maar we hebben de juiste mentaliteit nodig", aldus Sánchez.

Universiteit trekt titel Hongaarse president in

Een Hongaarse universiteit heeft de doctorstitel van president Pal Schmitt ingetrokken. Uit onderzoek blijkt dat grote delen van de thesis uit 1992 zijn overgenomen uit andere werken.

Rector Tivadar Tulassay zei dat werd besloten tot intrekking omdat de dissertatie van Schmitt over de moderne Olympische Spelen niet voldoet aan de professionele en ethische criteria van wetenschappelijk werk.

Volgens een vijf leden tellend comité bestaande uit vier professoren en een advocaat zijn meer dan tweehonderd van de 215 pagina's ofwel directe vertalingen of vertoonden ze 'gedeeltelijke overeenkomsten' met andere werken.

Het comité is echter van mening dat de Universiteit voor Lichamelijk Opvoeding, waar Schmitt zijn doctorstitel behaalde en die is opgegaan in de Semmelweis Universiteit, had moeten opmerken dat er zoveel gekopieerd was. Het was volgens het comité ook haar taak om dat tegen Schmitt te zeggen, omdat hij nu wellicht gedacht zou hebben dat 'zijn dissertatie aan de eisen voldeed'.

De oppositie heeft om het aftreden van Schmitt gevraagd. Schmitt, wiens functie als president grotendeels ceremonieel is, zei woensdag dat hij 'geen enkel' moment aan aftreden heeft gedacht.


Universiteit trekt titel Hongaarse president in (Foto: Novum)

Cassano na vijf maanden terug bij Milan

Antonio Cassano is voor het eerst sinds oktober weer terug op het trainingsveld van AC Milan. De aanvaller kampte met hartproblemen.

Cassano werd op 29 oktober na het competitieduel met AS Roma onwel en werd vervolgens onderzocht door de medische staf van Milan. Het bleek dat de aanvaller een klein gaatje in zijn hart had. Cassano moest vervolgens onder het mes en daarna wachtte een lange revalidatieperiode.

Inmiddels is de 29-jarige aanvaller dus weer terug op het trainingsveld, zo meldt Milan via de clubsite. Wanneer Cassano voor het eerst weer speelminuten maakt, is echter nog even afwachten. Milan wil naar alle waarschijnlijkheid niet te veel risico met de aanvaller nemen.

Cassano speelt sinds 2010 voor Milan. De aanvaller, die in het verleden ook voor onder meer AS Roma, Real Madrid en Sampdoria speelde, maakte in 26 competitiewedstrijden acht doelpunten voor de Rossoneri.

Twee verdachten fatale schietpartij Heerlen vrij

Twee van de drie Duitsers die eerder deze week zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij maandag in Heerlen, zijn door justitie op vrije voeten gesteld. De derde verdachte blijft wel vastzitten en wordt vrijdag voorgeleid.

Bij de schietpartij maandag op de Heerlerbaan in de buurt van een coffeeshop kwam een 41-jarige man uit het Duitse Hückelhoven om het leven. Later op de dag werden een 41-jarige man uit Baesweiler, een 40-jarige man uit Herzogenrath en een 32-jarige man uit Mönchengladbach aangehouden.

Het Openbaar Ministerie in Maastricht wil niet zeggen wie van de mannen nog vastzit.

Bioshock 2 vandaag beschikbaar voor Mac

Bioshock 2 is vandaag uitgekomen voor Mac. Dit geeft Mac-gamers genoeg tijd om alvast de game uit te spelen voor de release van Bioshock Infinite voor de Mac in oktober van dit jaar. De Mac-versie van deze game bevat de game zelf, het multiplayer gedeelte en de proloog The Fall of Rapture.

Irrational Games kondigde eerder aan dat Bioshock 2 in januari uitgebracht zou worden. Belofte maakt schuld en sinds vandaag is de game te downloaden via Mac App Store, Gamersgate, Gamefly, Mac Game Store en Macgames.fr.

Bioshock

Egyptische kunstenaars 'heropenen' straten

Een groep Egyptische kunstenaars heeft besloten de straten rondom het Tahrir-plein die het leger heeft afgesloten met grote betonblokken te heropenen, in de openbare verbeelding ten minste.

Op een van de betonnen muren hebben ze een exacte trompe-l'oeil gemaakt van de straat erachter, alsof die gewoon open is. De schilderkunst in perspectief sluit precies aan op de gebouwen. De nieuwe naam van de straat is 'Geen Muren-straat'.

De graffiti is het werk van de Associatie van Kunstenaars van de Revolutie, een groep jonge Egyptische kunstenaars die stellen dat de revolutie een jaar na de val van president Hosni Mubarak nog altijd voortduurt.

Ze hebben muren rondom het Tahrir-plein, het epicentrum van de volksopstand, van graffiti voorzien. Er zijn portretten te zien van demonstranten die door de veiligheidstroepen werden gedood, sommige kunstwerken promoten vrouwenrechten en met andere wordt geageerd tegen de militaire leiding.


Egyptische kunstenaars 'heropenen' straten (Foto: Novum)

Veel prikkels in Akai Katana-trailer

Voor fans van overmatige drukke shoot 'em ups uit Japan is er een trailer uitgebracht van Akai Katana. In deze trailer zul je alvast kunnen wennen aan de chaotische spelsituaties. Ondanks dat er slechts drie keer echt gamplaybeelden te zien zijn en heel wat Japanse trailer is op zich wel voor te stellen waar deze game op neerkomt.

De game komt in het tweede kwartaal van dit jaar uit voor Xbox 360. Bekijk de trailer hieronder.

Italiaanse clubs lijden grote verliezen

De Italiaanse voetbalclubs hebben over vorig seizoen een verlies van 428 miljoen euro geleden, zo bleek uit onderzoek van de Italiaanse voetbalbond. Het bedrag was 80 miljoen hoger dan het jaar ervoor.

Een verklaring voor de oplopende verliezen kan zijn dat de bezoekersaantallen met 4% terug zijn gelopen. Van de 107 clubs die in de hoogste vier profdivisies uitkomen wisten er slechts negentien winst te boeken.

Wibi Soerjadi moet diep in buidel tasten

Wibi Soerjadi moet een fors bedrag betalen aan een muziekhandel. De pianovirtuoos heeft een rechtszaak die hij in 2009 leek te hebben gewonnen alsnog verloren. Het gaat hem 175.000 euro kosten, meldde RTL Boulevard donderdag.

Soerjadi regelde jaren geleden dat het bedrijf de zorg over zijn Bösendorfer vleugel op zich nam. Volgens de pianist ging het om een sponsordeal en hoefde hij in ruil voor reclame geen kosten te betalen. "Hij is er niet in geslaagd dat bewijs te leveren", laat de advocaat van de muziekhandel weten. Het bedrijf is vorige week in hoger beroep in het gelijk gesteld.

Wat betreft Soerjadi is de zaak daarmee niet afgedaan. "In deze teleurstellende beslissing willen wij niet berusten en wij onderzoeken de mogelijkheden om het arrest door de Hoge Raad te laten vernietigen", laat zijn manager weten.

Vier grote steden willen kinderpardon

Na Amsterdam, Rotterdam en Utrecht heeft ook Den Haag zich achter de oproep voor een kinderpardon geschaard. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met een oproep van de PvdA en GroenLinks hiertoe.

Den Haag gaat er, net als de drie andere grote steden, bij het kabinet-Rutte op aandringen dat minderjarige vreemdelingen die al jaren in Nederland wonen en hier zijn geworteld in Nederland mogen blijven. Al meer dan 145 Nederlandse gemeenten hebben zich inmiddels achter de oproep geschaard.

Alleen de Haagse raadsfracties van de VVD, het CDA en de PVV, de drie partijen die het gedoogkabinet vormen, stemden tegen de oproep voor een kinderpardon.

De collectieve oproep van de steden volgt op een initiatiefwet die de fracties van de ChristenUnie en de PvdA onlangs in de Tweede Kamer indienden. Hierin roepen zij minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel op tot een generaal pardon voor asielkinderen.

Het initiatief wordt ook gesteund door bijna 150.000 Nederlanders die een petitie van GroenLinks hebben ondertekend.

Vier grote steden willen kinderpardon
Vier grote steden willen kinderpardon (Foto: ANP)

Canadees treft ijsbeer aan in eetkamer

Louis Reardon sloeg de schrik om het hart toen hij zijn zoon donderdag 'IJsbeer!' hoorde roepen. De 55-jarige Canadees sprong uit bed en liep naar zijn zoon Damien (29), die het woeste roofdier even daarvoor door de eetkamerdeur van hun huis in Newfoundland zag breken.

Reardon vuurde twee schoten af boven de kop van de ijsbeer om het dier schrik aan te jagen. "Normaal gesproken deinst een ijsbeer niet terug", zei hij.

Volgens zijn neef Daniel Reardon was de beer al bij drie andere woningen door de deur gebroken en had het dier in een stal schapen en eenden gedood. De Canadese politie heeft de beer uiteindelijk doodgeschoten.

Goed begin Lafeber op Sicilië

Golfer Maarten Lafeber is goed begonnen aan de Sicilië Open, een toernooi dat behoort tot de Europese Tour. De Nederlander staat na de eerste dag op een gedeelde 22e plaats.

Lafeber ging vandaag rond in 68 slagen, 4 onder par. Dit waren er vier meer dan leider Peter Lawrie uit Ierland. Tim Sluiter had vandaag een ronde van 69 slagen. Ook Taco Remkes en Wil Besseling bleven met rondes van 70 en 71 nog onder par.

Rechter beëindigt proeftijd Lindsay Lohan

Lindsay Lohan heeft haar vrijheid terug. Een rechter heeft donderdag na 4,5 jaar een einde gemaakt aan de proeftijd van de 25-jarige actrice.

Lohan heeft zich volgens de rechter gehouden aan alle eisen die haar eind vorig jaar werden gesteld. Zo werkte ze voor een taakstraf in een mortuarium in Los Angeles. De actrice heeft nog wel een informele proeftijd openstaan omdat ze vorig jaar een ketting ter waarde van 2500 dollar stal. De onmiddellijke dreiging van een celstraf of een andere straf is echter verleden tijd.

In 2007 raakte Lohan voor het eerst in de problemen, toen ze werd opgepakt wegens rijden onder invloed. Sindsdien kwam ze geregeld in aanraking met justitie, omdat ze zich niet aan de voorwaarden van haar proeftijd hield.

Tafeltennissters naar kwartfinale WK

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben donderdag de kwartfinale van het WK bereikt. In de tussenronde werd Oostenrijk met 3-1 verslagen. Li Jie haalde in Düsseldorf het winnende punt binnen. Vrijdag wacht Hong Kong bij de laatste acht. De voormalige Engelse kroonkolonie is na China, Singapore en Japan als vierde geplaatst.

Li Jie was de grote vrouw aan Nederlandse kant door twee partijen te winnen. Eerst rekende ze in de openingspartij met 11-5, 11-9 en 11-1 af met Elena Waggermayer en uiteindelijk versloeg ze in de vierde wedstrijd Jia Liu met 11-9, 11-8, 3-11 en 11-7.

Tussendoor had diezelfde Liu de stand naar 1-1 getild door Li Jiao met 3-2 te verslaan. De Nederlandse kwam met 2-0 achter in de partij, maar vocht zich terug. In de vijfde game kon ze het echter niet uitmaken: 6-11, 8-11, 14-12, 11-5 en 9-11. Linda Creemers maakte er tegen Qiangbing Li vervolgens 2-1 van: 11-8, 11-9 en 11-4.

Assassin's Creed III pc-versie beste met controller

In een interview heeft Alex Hutchinson, creative director voor Assassin's Creed III, aangegeven dat de pc-versie van de game het beste met een controller gespeeld kan worden.

Hij geeft aan dat ze de klassieke muis- en toetsenboord-combinatie wel zullen ondersteunen maar er niet echt veel in zullen investeren. "We're definitely supporting PC. We love PC, but I think it'll be PC with a controller. I don't see us investing hugely in a mouse and keyboard setup. I think if you want to play on PC and you want to play Assassin's Creed, you have a controller."

Afgelopen week heeft Hutchinson ook aangegeven dat er geen vrouwelijke rol is weggelegd in het derde deel omdat dit de geschiedenis van de mannen betreft.

Korpsen in vier grote steden leggen werk neer

De politiekorpsen in de vier grote steden gaan volgende week donderdag staken. Ze leggen vier uur lang het werk neer, zei vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Willem van de Pol donderdagavond.

De politiemensen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht leggen donderdag in de ochtend korpsbreed het werk neer. "Dat betekent dat er geen blauw op straat is, de recherche zijn werk niet doet en ook de administratieve processen stilliggen", legt Van de Pol uit. De politie is wel beschikbaar voor noodhulp.

De bonden zijn boos vanwege het 'destructieve beleid' van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Ze eisen onder meer salarisverhoging en willen dat agenten de mogelijkheid krijgen eerder met pensioen te gaan. "Het draagvlak voor de plannen van deze minister is onder politiemensen steeds meer aan het afnemen. Hierdoor zou zijn oogappeltje, de nationale politie, ook wel eens verder kunnen stagneren."

Woensdag maakten de politiebonden ACP, NPB en VMHP bekend dat vanaf komend weekeinde harder actie zou worden gevoerd in een strijd voor een betere politie-cao. De bonden wilden onder meer tijdens de wedstrijd Go Ahead Eagles - FC Den Bosch op vrijdagavond ledenbijeenkomsten organiseren. De rechtbank in Zwolle verbood de actie donderdag echter.

'Vrijdag duidelijkheid over GP Frankrijk'

Morgen zal volgens de Franse krant Le Parisien bekendgemaakt worden dat de Grand Prix van Frankrijk vanaf 2013 weer op de Formule 1-kalender zal worden gezet. Het dagblad meldt dat premier François Fillon het nieuws op het beoogde circuit Paul Ricard zal onthullen.

De laatste F1-race in Frankrijk werd gehouden in 2008 op Magny-Cours waarbij Felipe Massa de zege greep. Ditmaal zal het circus neerstrijken op Paul Ricard dat in het verleden ook al de Formule 1 ontving. De bedoeling is dat vanaf 2013 de Franse GP afgewisseld zal worden met de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps.

Dat de F1 in Frankrijk weer leeft komt mede doordat er dit seizoen maar liefst drie Fransen op de grid staan. Romain Grosjean racet voor Lotus, Jean-Eric Vergne voor Toro Rosso en Charles Pic is bij Marussia ingestapt.

Ontslagen door stopzetten Warhammer-MMO

THQ heeft vandaag bekendgemaakt dat Warhammer 40K: Dark Millennium geen MMO meer zal zijn maar een singleplayer-game met multiplayer zal worden. Hierdoor heeft het bedrijf in totaal zo'n 118 mensen moeten ontslaan.

THQ heeft al eerder aangegeven dat ze op zoek waren naar een partner voor de MMO maar door de altijd veranderende markt en een extra investering die nodig was hebben ze hun plannen veranderd. Releasedatum, platforms en dergelijke zullen door de ontwikkelaar later bekendgemaakt gaan worden.

Top Arabische Liga onder vuur

Vlak bij het zwaarbewaakte complex in Bagdad waar donderdag staatshoofden en regeringsleiders van de Arabische Liga bijeen zijn gekomen, is een raket of granaat ingeslagen. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Ook zijn er meerdere explosies in de Iraakse hoofdstad gehoord.

De Arabische Liga hield voor het eerst sinds 1990 een top in Bagdad. De Iraakse regering hoopte met de conferentie aan te tonen dat Irak weer relatief veilig is. Er waren 100.000 agenten en militairen op de been gebracht om de top te beveiligen. Maar slechts zeven buitenlandse leiders hebben het aangedurfd te komen: de emir van buurland Koeweit, Sheikh Sabah al-Ahmed al-Jaber al-Sabah, de presidenten van de Comoren, Libanon, Palestina, Sudan en Tunesië en de voorzitter van de Libische Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdul Jalil. Gastheer was de president van Irak, Jalal Talabani. De Liga heeft 22 lidstaten.

Syrië was het belangrijkste gespreksonderwerp. Syrië zelf was afwezig want het land is in november als lid van de liga geschorst.

Top Arabische Liga onder vuur
Top Arabische Liga onder vuur (Foto: ANP)

Gratis uien op te halen!

Ik ontvang net een e-mail van Mediamatic waarin ze vertellen over gratis uien die ze weg willen geven. Wat is er dan precies? Een boer genaamd Jo Flens uit Texel heeft een uienoverschot, en normaal wordt dat dan weggegooid of weer over het land verspreid met de mestwagen.

Maar de oogst was erg goed dit jaar, en Jo vindt het zonde om dat allemaal weg te gooien. De lading van 35.000 kilo (!) uien wordt morgen 30 maart naar Amsterdam naar de Mediamatic Fabriek getransporteerd. Vanaf 18:00 uur kan je daar dan heen om gratis uien mee te nemen. Wees er snel bij, want het kan wellicht druk worden!

Meer info en een routeomschrijving kan je hier vinden.

Westra baalt van tweede plaats

Lieuwe Westra werd vandaag voor de vierde keer uit zijn carrière tweede in de Driedaagse De Panne. De Fries uit de Vacansoleil-ploeg kwam in deze editie van de rittenkoers in het eindklassement vier seconden tekort op de Fransman Sylvain Chavanel.

"Dit is echt wel balen. Ik kom maar heel weinig tekort om te winnen. Misschien heb ik het in de bochten van de tijdrit verloren. Ik had mijn team graag de overwinning geschonken. Zeker na al het werk dat hier voor mij is gedaan," zei een teleurgestelde Westra na afloop van de afsluitende tijdrit.

Van Basten debuteert op 6 juli bij Heerenveen

Marco van Basten zal op 6 juli voor het eerst op de bank zitten bij een wedstrijd van sc Heerenveen. De oefenmeester neemt bij de Friezen na dit seizoen het stokje over van Ron Jans.

De datum van de eerste werkdag voor Van Basten bij Heerenveen is nog niet bekend. Wel dat op 6 juli de traditionele eerste oefenwedstrijd tegen het regioteam Gaasterlân/Sleat op het programma staat.

PSV bindt Manolev tot medio 2014

Stanislav Manolev blijft tot medio 2014 aan PSV verbonden. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De Eindhovense formatie heeft de optie, die in het contract van de verdediger stond, eerder vandaag gelicht.

Marcel Brands, technisch directeur van PSV, heeft het openbreken van het contract van Manolev omstreeks 17:00 uur bevestigd. Hiermee komt voor de verdediger een einde aan een onzekere tijd.

Lange tijd was het namelijk de vraag of PSV met de verdediger door wilde. Manolev, die door deze verlenging meer salaris gaat opstrijken, is namelijk niet de populairste speler binnen de selectie van de Eindhovenaren. Hier staat wel tegenover dat de ploeg uit De Lichtstad de transferrechten voor de voetballer veilig heeft gesteld.

PVV-stemmers blij met doorgaan onderhandelingen

Ruim driekwart van de PVV-stemmers is blij dat de onderhandelingen in het Catshuis doorgaan en PVV-leider Geert Wilders zich niet heeft teruggetrokken. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van het televisieprogramma Eenvandaag.

Een meerderheid van de PVV-achterban (zestig procent) vindt wel dat Wilders concessies mag doen als dat betekent dat het kabinet dan kan doorregeren. De PVV-stemmers geven in het onderzoek aan dat het verkorten van de WW en het versoepelen van het ontslagrecht het meest bespreekbaar zijn.

Wilders mag van zijn achterban echter absoluut niet akkoord gaan met bezuinigingen op de gezondheidszorg. Ook vinden ze dat Wilders forse bezuinigingen op de ontwikkelingshulp moet binnenhalen. Twee derde van de achterban van de PVV verwacht dat de gesprekken tot een akkoord over nieuwe bezuinigingen zullen leiden.

Door de commotie is het vertrouwen in het kabinet volgens Eenvandaag nauwelijks aangetast. Van de achtduizend deelnemers aan het onderzoek heeft 35 procent van de vertrouwen in het kabinet-Rutte. Een week eerder was dat nog 38 procent.

Eerder donderdag werd bekend dat VVD, CDA en PVV doorgaan met de onderhandelingen in het Catshuis. De gesprekken over nieuwe bezuinigingen werden woensdag voortijdig afgebroken.


PVV-stemmers blij met doorgaan onderhandelingen (Foto: Novum)

Guerrilla-mode van Ghost Recon: Future Soldier

In een nieuw filmpje van Ghost Recon: Future Soldier maken we kennis met de Guerrilla-mode van het spel. In deze mode moeten jij en drie andere spelers (of drie computerbestuurde spelers) het opnemen tegen golven van aanvallen.

In het begin moeten spelers eerst met zoveel mogelijk stealth een locatie overnemen en daarna verdedigen. FOK!games-redacteur WesleyB ging naar Amsterdam voor een hands-on met de game en een interview met één van de ontwikkelaars. Ghost Recon: Future Soldier komt 24 mei uit voor PS3 en Xbox 360, bekijk het filmpje hieronder.

'PlayStation Orbis krijgt Kinect-achtige camera'

Kotaku heeft designplaatjes gezien van de nieuwe PlayStation, codenaam Orbis. Op de plaatjes is een camera te zien die lijkt op de Kinect van Xbox 360. Er lijken geen hulpmiddelen in beeld te zijn. Verder zien we mensen met een iPod of iPhone die muziek aan het luisteren zijn via de PSO.

Gister kwam een gerucht naar boven dat de nieuwe PlayStation codenaam Orbis heeft gekregen. Sony is bezig met de console en enkele developers hebben al devkits gekregen om aan de slag te kunnen. Verwachte leverdatum is ergens in 2013.

'Meer Fransen dan Duitsers in 2050'

Over veertig jaar streeft Frankrijk qua bevolkingsaantal Duitsland voorbij. Dat stellen Franse demografen. Op dit moment heeft Duitsland de meeste inwoners, en heeft daarmee ook de meeste stemmen bij EU-besluiten.

In 2050 zullen er 72 miljoen Fransen zijn, stellen de onderzoekers van het nationale demografische bureau INED. Momenteel zijn dat er 65 miljoen. De Duitse bevolking krimpt in dezelfde periode naar verwachting van 82 naar 71 miljoen.

Het verschil is toe te schrijven aan de verschillende geboortecijfers, aldus de demografen. Een Duitse vrouw baart gemiddeld 1,4 kinderen, terwijl een Franse er 2 op de wereld zet. Dit zou onder meer te danken zijn aan het Franse overheidsbeleid, waardoor er meer mogelijkheden voor kinderopvang zijn.

Overigens zal het Verenigd Koninkrijk in 2050 met 77 miljoen zielen het grootste EU-land zijn qua inwonersaantal. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de Britten een status aparte binnen de unie hebben.

Schipper fataal speedbootongeluk was onder invloed

De stuurman van de speedboot die vorig jaar op de Maas bij Cuijk invoer op een binnenvaartschip was onder invloed van drank en andere verdovende middelen. Aangezien de stuurman bij het ongeluk omkwam is er geen aanleiding voor een strafzaak, liet het Openbaar Ministerie donderdag weten.

Bij het ongeluk kwamen vorig jaar oktober vier van de zeven opvarenden van de speedboot om het leven. Naast de benevelde toestand van de stuurman bleek uit het onderzoek ook dat hij waarschijnlijk harder voer dan toegestaan.

Rode Kruis erkent fouten in WOII

Het Nederlandse Rode Kruis erkent voor het eerst dat de organisatie fouten heeft gemaakt in de Tweede Wereldoorlog door onder meer hulp aan joden in vernietigingskampen te weigeren. De hulporganisatie laat een onafhankelijk onderzoek verrichten, zegt directeur Cees Breederveld in het Nieuw Israëlitisch Weekblad.

Tijdens de oorlog bezocht het Rode Kruis Auswitz, Theresienstadt en Buchenwald, maar de organisatie bood geen hulp aan slachtoffers in deze Duitse concentratiekampen. Het Nederlandse Rode Kruis ontsloeg joodse medewerkers en werkte mee aan een antijoodse bloedtransfusiemaatregel. Ook regelde de Nederlandse tak van de internationale hulporganisatie na de oorlog weinig of niets voor de opvang van joden.

Het Rode Kruis heeft op afschuwelijke wijze afbreuk gedaan aan zijn grondbeginselen", zegt Breederveld in het interview. Hij wil nog geen excuses maken, omdat hij dat een 'loos gebaar' vindt. "Wat heeft excuses aanbieden voor zin als je niet kunt laten zien dat je alles hebt gedaan om ervoor te zorgen dat zoiets niet nog een keer plaatsvindt?"

Het is nog niet duidelijk wie het onderzoek naar het oorlogsverleden van het Nederlandse Rode Kruis moet uitvoeren, maar Breederveld heeft het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies op het oog."Er zal binnenkort wel contact over zijn."

'Ken Levine invloedrijk genoeg voor Time'

Ken Levine, bedenker van BioShock, is op de website van Time terug te vinden want er kan op hem gestemd worden. De stemming is voor de honderd invloedrijkste personen van het afgelopen jaar.

Op het moment vind zo'n 91% van de stemmers dat de ontwikkelaar op de lijst hoort. Bekijk de volledige lijst met op wie je kunt stemmen hier en hier kun je stemmen op Ken Levine. Het stemmen kan tot 6 april en op 17 april maakt Time bekend wie er allemaal in de top honderd zijn gekomen.

Stunten zonder te vallen in Trials Evolution-trailer

Er is een nieuwe gameplay trailer verschenen van Trials Evolution, het vervolg op Trials HD. Dit keer is het onder andere mogelijk om met vier man multiplayer te spelen. Trials Evolution komt op 18 april uit op XBLA en gaat 1200 MS Points kosten.

In Trials Evolution bestuur je een motorrijder en kun je beslissen hoeveel gas je geeft en welke kant je op leunt. Deze factoren hebben effect op hoe jij je een weg baant door de hinderenissen, kijk wel uit want voor je het weet breek je alle botten.

Journey breekt records

Journey is net twee weken uit maar Sony heeft vandaag bekendgemaakt dat de game de snelst verkochte PSN-game ooit is in Amerika en Europa.

Thatgamecompany heeft aangegeven de afgelopen twee weken ook meer brieven en bedankjes gekregen te hebben dan in de afgelopen drie jaar na de release van Flower. Als bedankje heeft Thatgamecompany onderstaande art online gezet en hebben ze bekendgemaakt dat de soundtrack vanaf 11 april beschikbaar is in de PS Store en iTunes. Een normale cd staat voor later gepland.

Dank je

Videoreeks toont de class-skills van Diablo III

Blizzard heeft een serie video's online geplaatst voor Diablo III. In de video's laten de makers een aantal van de class-skills zien uit het spel en hoe je er je vijanden mee kunt verslaan. De video's zijn te vinden op de officiële Diablo III-website.

De skills die er worden getoond zijn:

  • De whirlwind van de barbarian
  • De fan of knives en de sentry van de demon hunter
  • De way of the hundred fists en de tempest rush van de monk
  • De fetish army, de locust swarm, de mass confusion en de wall of zombies van de witch doctor
  • De explosive blast van de wizard.

Diablo III komt 15 mei uit op pc.

Futuristische racer Death Road naar pc en PS3

De Poolse studio Active Zone Group heeft laten weten dat de pc-versie van de futuristische racer Death Road morgen verkrijgbaar zal zijn voor de pc. Deze zomer zal het spel ook zijn weg vinden naar PlayStation Network.

Je hebt de keuze uit elf voertuigen om mee te racen, en zes wapens om anderen mee neer te knallen. De singleplayer bestaat uit 55 missies, verdeeld over vier hoofdstukken. Er zijn acht circuits om overheen te scheuren, in singleplayer én multiplayer. De verschillende game-modes zijn bijvoorbeeld combat, race en mine field.

'Toename criminele bendes uit Oost-Europa'

In verschillende regio's slaat de politie alarm over criminele bendes uit zogenaamde MOE-landen (Midden- en Oost-Europa). Skimmers, zakkenrollers en inbrekers slaan hun slag in de ene regio en verkassen weer naar een andere.

Een Amsterdamse politieman laat zich deze week in een column in het politieblad Blauw uit over het fenomeen. Zo omschrijft hij het als 'een nieuwe groep veelplegers die zich als een zware regenwolk over de stad uitbreidt'. Volgens de man zijn van de laatste 1800 verdachten in de regio Amsterdam 226 Nederlands, de rest komt uit Roemenië, Litouwen Bulgarije of Polen.

In Noord- en Midden-Limburg is er de laatste jaren een toename van het aantal inbraken. Bij de presentatie van zijn jaarverslag 2011 spreekt de Noord-Limburgse korpschef van 'mobiel banditisme'. Op de MOE-criminelen is volgens hem moeilijk grip te krijgen. “Van regionale inbrekers weten we zo'n beetje waar ze zitten. Criminele Oost-Europeanen strijken in Nederland of de buurlanden neer en slaan van daaruit in regio's snel hun slag,” zo stelt de korpschef.

De PvdA heeft Kamervragen gesteld. De partij wil van minister Opstelten weten hoe groot het probleem is en of buitenlandse criminelen, al dan niet veroordeeld, uit te wijzen zijn.

Ziekenhuis Maastricht plat door computerstoring

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) kampt donderdag al de hele dag met problemen door een grote computerstoring. Het ziekenhuis heeft operaties uitgesteld en afspraken met patiënten geannuleerd. Ambulances mogen voorlopig niet naar Maastricht, maar moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen in de regio, meldt een woordvoerder van het AZM.

De problemen begonnen rond 10.00 uur toen een server het begaf. Het back-upsysteem nam de functie vervolgens slechts deels over, waardoor problemen zijn ontstaan met het uitwisselen van patiëntgegevens. Hierdoor is het lastig een volledig beeld van patiënten te krijgen, wat de patiëntveiligheid in gevaar had kunnen brengen.

Het ziekenhuis heeft achttien mensen die donderdag zouden worden geopereerd moeten teleurstellen. Ook ongeveer driehonderd mensen met een afspraak op de poliklinieken zijn afgebeld.

Het ziekenhuis verwacht de problemen aan het begin van de avond te hebben opgelost. Vrijdag verloopt alles naar verwachting weer normaal.

Ono neemt pauze in fighting-genre

Yoshinori Ono is pasgeleden met spoed in het ziekenhuis opgenomen vanwege een snel verslechterende conditie tijdens een promotietour in Azië. De Street Fighter X Tekken-producer heeft aangegeven een pauze te gaan houden.

Ono neemt niet alleen pauze van Street Fighter X Tekken maar ook van het hele genre. Hij geeft wel aan nadat dit allemaal voorbij is te willen gaan kijken naar wat nieuws in het vechtersgenre. Ono geeft aan dat iemand anders zijn taak nu overgenomen heeft terwijl er gewerkt wordt aan een patch. De oorzaak van Ono zijn verslechterde conditie is niet bekendgemaakt.

“I apologize for that. And thanks for a lot of get-well messages! I’ll refrain from work [on my] current job for a while. Another person [is] in charge of the SF series for a while. Of course I’ll [give] constant support to it. I’ll be out of the limelight [of] fighting game series for a while. I’ll think about the new future of fighting games after this.”

Vermoord Hitler in Sniper Elite V2-trailer

505 Games heeft een trailer vrijgegeven van de pre-order DLC die je krijgt bij Sniper Elite V2. Vroege vogels krijgen in de missie 'Assassinate the Führer' één kogel om Adolf Hitler te raken wanneer die op een trein naar Berlijn stapt, daarnaast krijg je ook twee extra wapens.

In Sniper Elite V2 is de hoofdrol weggelegd voor de sluipschutter Karl Fairburne. De game is een remake van het origineel uit 2005 en zal 4 mei uitkomen voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Gratis content PS Plus-gebruikers

Sony heeft bekendgemaakt welke games gratis zullen zijn en welke korting krijgen voor PS Plus vanaf 4 april tot 2 mei. Gebruikers kunnen vijf gratis games verwachten naast een hoop korting en andere dingen.

PlayStation Plus-content

  • Shift 2: Unleashed – 100% korting
  • Shank 2 – 100% korting
  • Silent Hill (PSone Classic) – 100% korting
  • Floating Cloud God Saves the Pilgrims (minis) – 100% korting
  • Golf Mania (minis) – 100% korting
  • I Am Alive! – 20% korting tot 18 april
  • Wheels of Destruction – 20% korting tot 18 april
  • Mesh Plus-Exclusive Dynamic Theme – 100% korting
  • Samurai Plus-Exclusive Dynamic Theme – 100% korting
  • Six Plus-Exclusive Avatars: Dead Cloud; Mutant Skull; Gear and Green/Brown/Pink Demon Beans – bespaar tot €0.25 per avatar
  • Escape Plan Avatar Bundle – bespaar €0.99

Komt later die maand:

  • Pure Chess – Korting bij lancering en gratis Park-DLC
  • House of the Dead 4 – Korting bij lancering en gratis Theme en Avatars
  • Sonic CD en andere Sonic-content krijgen exclusieve korting
  • Nog meer Plus-kortingen
  • Korting bij lancering van Episodes from Liberty City op 11 april.

CNV wil nullijn bespreekbaar maken

Vakorganisatie CNV is onder strenge voorwaarden bereid te praten met werkgevers en politiek over een algehele pas op de plaats in de loonontwikkeling. Dat schrijft voorzitter Jaap Smit donderdag op zijn weblog. Hij roept collega-vakbonden op de nullijn eveneens bespreekbaar te maken.

Daar moet tegenover staan dat ook de top van het bedrijfsleven er niks bij krijgt. Er moet een zwaardere belasting komen op bonussen en harde afspraken over het aan het werk helpen van mensen met een arbeidshandicap. Ook moet het kabinet de zware bezuinigingen op het passend onderwijs terugdraaien, aldus Smit.

Arrestatie voor verdacht pakketje station Almelo

De politie heeft donderdag een 39-jarige man uit Almelo opgepakt voor het neerleggen van een verdacht pakketje op het station van zijn woonplaats eind februari. Dat meldt de politie. Het station was door het pakketje urenlang ontruimd.

Op beveiligingsbeelden is te zien hoe de man 's ochtends vroeg het pakketje in een lift legde. Vorige week waren de beelden te zien in het opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV Oost. Mede dankzij tips van getuigen kon de Almeloër worden aangehouden. De politie heeft bij de man thuis spullen in beslag genomen die mogelijk iets te maken hebben met het pakketje.

Het pakketje werd door een schoonmaker gevonden, waarop een gebied van honderd meter rond het station werd afgezet. Ook werd het treinverkeer van en naar Almelo stilgelegd. Het pakketje werd onder meer met een hond en een robot onderzocht. Er zat wel brandbare stof in, maar daarmee kon hooguit een klein brandje worden veroorzaakt.

Onderzocht wordt of de kosten die het neerleggen van het pakketje hebben veroorzaakt op de verdachte kunnen worden verhaald.


Arrestatie voor verdacht pakketje station Almelo (Foto: Novum)

Kamp: AOW-leeftijd in 2035 naar 68 jaar

De AOW-leeftijd stijgt in 2035 door naar 68 jaar als de levensduur van Nederlanders blijft toenemen, zoals nu wordt verwacht. Dat schrijft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) donderdag in reactie op vragen van de Eerste Kamer over zijn wetsvoorstel om de AOW-leeftijd in 2020 te verhogen van 65 naar 66 jaar en vervolgens te koppelen aan de stijgende levensverwachting.

Een jaar geleden ging Kamp er nog van uit dat door de koppeling aan de levensverwachting de pensioenleeftijd in 2040 zou uitkomen op 68 jaar. "Op basis van de huidige verwachtingen, zou de pensioenleeftijd in 2035 naar 68 gaan", schrijft hij nu aan de Senaat.

Kamp: AOW-leeftijd in 2035 naar 68 jaar
Kamp: AOW-leeftijd in 2035 naar 68 jaar (Foto: ANP)

Peter Greenaway maakt film Jheronimus Bosch

De Brits-Nederlandse filmmaker Peter Greenaway schrijft het scenario voor een film over Jheronimus Bosch. De regie is eveneens in handen van Greenaway, maakte de Stichting Jheronimus Bosch 500 donderdag bekend. De regisseur van onder meer The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover werd getraind als schilder en zegt een bewonderaar te zijn van Bosch. Een deel van de film over de middeleeuwse schilder wordt in Den Bosch opgenomen. De productie moet in 2016 in première gaan. In dat jaar wordt de vijfhonderdste sterfdag van Bosch herdacht.

De 69-jarige Greenaway woont al ruim vijftien jaar in Nederland. Zijn liefde voor kunst is onder meer terug te zien in de kunstkritische docufilm Rembrandt's J'accuse en Nightwatching, over Rembrandt en zijn beroemdste werk, de Nachtwacht.

Regisseur klaagt Centipede-acteur aan

Tom Six heeft Dieter Laser aangeklaagd omdat de acteur zou weigeren te spelen in The Human Centipede 3. "Het lijkt erop dat het ego van meneer Dieter Laser lachwekkend groot is geworden door het succes van The Human Centipede", laat zijn productiebedrijf Six Entertainment Company weten. De regisseur gaat nu op zoek naar een andere acteur.

Laser had de hoofdrol in de eerste horrorfilm over de menselijke duizendpoot uit 2009 en zou die rol ook vertolken in The Human Centipede 3, maar de Duitser werkt volgens Six niet mee. "Eerst noemde hij het scenario fantastisch, maar later wilde hij onacceptabele veranderingen doorvoeren en nu weigert hij zijn rol te spelen", staat te lezen in een verklaring.

De opnamen van de derde horrorfilm rondom de dokter die een menselijke duizendpoot fabriceert door mensen met hun mond en anus aan elkaar te naaien, zouden in mei moeten beginnen. De opnamen worden nu uitgesteld. "Geen zorgen", maant Six zijn fans tot rust. "De opnamen vinden later dit jaar plaats."

Laser liet donderdag aan de Duitse filmsite Screenread weten uit het filmproject stappen. Hij zegt het contract getekend te hebben op basis van een uitleg over het scenario. "Toen ik het kreeg, een halfjaar nadat het mij beloofd was, kon ik me niet identificeren met het personage", aldus de acteur. "Omdat Tom niet kon leven met mijn suggesties en ik me als method actor niet in de rol kan verplaatsen, heb ik hem gezegd dat er geen andere uitweg is dan op te stappen."

De 70-jarige Laser speelde in Six' horrorfilm The Human Centipede de zieke dokter die mensen ontvoert om een menselijke duizendpoot aan elkaar te kunnen naaien. De horrortrilogie doet veel stof opwaaien. Het tweede deel, waarin Laser niet te zien is, werd aanvankelijk in Groot-Brittannië zelfs verboden. Toen de ranzigste scènes eruit waren geknipt, kon de horrorfilm toch verschijnen.

Six belooft dat het laatste deel nog zieker zal worden en kondigde eerder deze maand aan dat hij zelf ook te zien zal zijn in de film. Ook Laurence R. Harvey, die in het tweede deel te zien was als geschifte fan van de dokter, speelt in The Human Centipede 3.


Regisseur klaagt Centipede-acteur aan (Foto: Novum)

Ali B Op Volle Toeren gaat internationaal

Ali B Op Volle Toeren gaat naar het buitenland. Productiemaatschappij Tuvalu Media werkt aan een internationale versie onder de naam Cover Me. Het programma is aan acht landen verkocht, dat maakte de maatschappij donderdag bekend.

Onder meer Duitsland, België, Zwitserland en Zweden gaan de serie uitzenden. Ook wordt met verschillende buitenlandse omroepen gepraat over een versie in een studio met publiek. In de oorspronkelijke serie steken jonge rappers en oude artiesten uit de Nederlandse muziek elkaars hits in een nieuw jasje.

Ali B Op Volle Toeren keert in december terug op de buis, dan wordt het derde seizoen uitgezonden op Nederland 3. De zender zendt momenteel ook een reallifesoap uit over de aanloop naar het Concert Zonder Naam, waarin verschillende gasten uit Op Volle Toeren optraden.

Frankrijk weert prominente moslimgeestelijken

Frankrijk heeft donderdag besloten een aantal internationale moslimgeestelijken geen toestemming te verlenen Frankrijk te bezoeken voor een conferentie van fundamentalisten. Onder hen bevinden zich enkele prominente vertegenwoordigers van de soennitische islam.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag dat 'deze mensen oproepen tot haat en geweld en de principes van de Republiek ernstig schenden en in de huidige context de openbare orde ernstig dreigen te verstoren'. De Franse president Nicolas Sarkozy zei eerder deze week dat deze mensen niet 'welkom' zijn omdat hun overtuigingen niet overeenkomen met Franse waarden en normen.

De Egyptische Sheikh Yusuf al-Qaradawi is een van de moslimgeestelijken die Frankrijk niet binnen mogen. Hij is zeer bekend en populair in het Midden-Oosten vanwege een wekelijkse televisieshow die hij presenteert op Al-Jazeera. Vanwege zijn vermoedelijke banden met extremisten is de 86-jarige Al-Qaradawi niet welkom in de Verenigde Staten en mocht hij eerder ook Groot-Brittannië niet in.

In de islamitische wereld wordt Al-Qaradawi bekritiseerd door conservatievere moslims omdat hij toestaat dat mannen en vrouwen samen studeren en omdat hij westerse moslims oproept deel te nemen aan westerse democratie. Ook veroordeelde hij de aanslagen van 11 september 2001.

De spanningen lopen op in Frankrijk sinds de radicale moslimextremist Mohammed Merah zeven mensen doodde en vervolgens omkwam in een vuurgevecht met de politie. Franse moslims vrezen repercussies door de aanslagen van Merah. Politici hebben het publiek opgeroepen de islam niet gelijk te stellen aan terrorisme.

Sarkozy heeft met het oog op zijn mogelijke herverkiezing op 22 april veiligheid hoog op de agenda gezet.

Chavanel wint Driedaagse, Westra weer tweede

Sylvain Chavanel heeft de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De Franse renner van Omega Pharma- Quick Step greep de macht in de bijna vijftien kilometer lange afsluitende tijdrit. Lieuwe Westra eindigde voor het vierde jaar op rij als tweede. De voor Vacansoleil rijdende Fries kwam vier seconden tekort.

Westra klokte een tijd van 17.53 minuten en was daarmee de snelste op dat moment. Tot zijn teleurstelling zag hij Chavanel daar echter net onder duiken (17.49). Sprinter Alexander Kristoff, die in de leiderstrui van start mocht gaan, verloor meer dan anderhalve minuut. De Noor wint wel het puntenklassement.

Niki Terpstra reed de vierde tijd en eindigt in het klassement als vijfde. De Pool Maciej Bodnar en de Canadees Svein Tuft eindigen op respectievelijk de derde en vierde plaats.

R. Olde Heuvel vertrekt bij TVM-ploeg

Remco Olde Heuvel zal de TVM-schaatsploeg gaan verlaten en voor in ieder geval één seizoen verder gaan bij de marathonploeg Telstar/Prima-gas, die eerder onder de naam SOS Kinderdorpen door het leven ging.

De 28-jarige Olde Heuvel kwam dit jaar niet fit voor de dag bij het NK afstanden en liep zo plaatsing mis voor de wereldbeker. Bij TVM trainde hij vaak met Ireen Wüst. "Ik ga een aantal marathons rijden en daarnaast richt ik me op de 1.500 meter," zei Olde Heuvel die zo hoopt weer op zijn oude niveau terug te komen.

Zeven jaar geëist tegen overvallers Marknesse

Het Openbaar Ministerie in Lelystad heeft donderdag zeven jaar celstraf geëist tegen vier verdachten van een woningoverval in Marknesse in de Noordoostpolder in maart vorig jaar. De bewoners werden midden in de nacht in hun slaap overvallen en met benzine bespoten, meldt het OM.

De mannelijke bewoner moest dertigduizend euro uit een toilettas in de badkamer pakken. De vrouw werd vastgebonden. Ze waren volgens het OM bang in brand te worden gestoken. Hun twee kleinkinderen lagen in hetzelfde huis te slapen.

De overvallers vluchtten na hun daad via Lelystad naar een tankstation bij Muiden. Hun auto sloeg over de kop, waarop de inzittenden vluchtten. De vier verdachten konden worden aangehouden. Bij de klopjacht raakte een van de overvallers gewond door een schot uit een politiepistool.

Omroepen willen domeinnaam .radio

Europese radiozenders willen een duidelijk herkenbaar internetadres. Ze gaan daarom vragen om de domeinnaam .radio op internet in te voeren. Dat heeft het verbond van Europese omroepen, de European Broadcasting Union (EBU), donderdag bekendgemaakt.

De EBU is onder meer organisator van het Eurovisiesongfestival. Daarvoor wil de unie voortaan .eurovision gebruiken.

Televisiezenders kunnen al wel een eigen domeinnaam gebruiken, namelijk .tv. Dat is eigenlijk van Tuvalu, een klein eilandstaatje in de Grote Oceaan, dat de internetextensie uitleent om eraan te verdienen.

Mercedes twijfelt over legaliteit uitlaten McLaren

Mercedes AMG GP heeft via Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug de legaliteit van de uitlaatconfiguraties van enkele concurrerende teams in twijfel getrokken. Opvallend is echter wel dat hij McLaren noemt, een team dat niet klaagde over de F-duct waar Mercedes mee kwam.

"Wat McLaren gedaan heeft met de uitlaten is waarschijnlijk niet wat de FIA in gedachten had toen het de geblazen diffusers verbood. Het is een slimme oplossing. Wij zullen geen protest indienen, dit hoort bij het spelletje. Het is alleen wel legitiem om de FIA af en toe om duidelijkheid te vragen, anders missen we mogelijk de slag met de ontwikkeling," zei Haug tegen Sport Bild.

Mercedes zelf heeft vooralsnog alleen in de kwalificatie voordeel van de F-duct, omdat dan het DRS onbeperkt mag worden gebruikt, terwijl het in de race beperkt is tot één of twee zones waarbij ook nog eens de afstand tot de voorligger minder dan een seconde moet zijn. "Daar moeten we voorlopig mee leren leven, maar het klopt niet dat we geen goede auto hebben. We zijn een serieus team en hoeven geen spelletjes te spelen, we hebben ons goed voorbereid in de winter."

Duitsland volgt ultrakatholieke site

De Duitse veiligheidsdienst heeft een katholieke website in het vizier met veel hatelijke opmerkingen over homo's, moslims en andere minderheden. Op kreuz.net staan bijvoorbeeld bijdragen als "Homo's zijn ziek en een gevaar voor de samenleving".

"De artikelen en de commentaren zijn gekenmerkt door homofobe, moslimvijandige en antisemitische uitingen", zei de president van de Duitse veiligheidsdienst, Heinz Fromm. "Ettelijke bijdragen op het weblog overschrijden de vrijheid van meningsuiting." Vele zouden ook strafbaar zijn, maar de website is gevestigd op de Bahama's. De Duitse dienst heeft daar niets te zeggen.

Sommigen spreken over katholiek fundamentalisme. De rooms-katholieke kerk heeft meermalen afstand genomen van de website.

Aanhoudingen voor prostitueren Veenendaalse

De politie heeft dinsdag en woensdag twee mannen van 19 en 22 jaar aangehouden wegens het seksueel uitbuiten van een 19-jarige Veenendaalse. Dat meldt de politie donderdag.

De verdachten zijn een 19-jarige Arnhemmer en een 22-jarige Utrechter. Het slachtoffer zou in december enkele dagen als prostituee hebben gewerkt in opdracht van de twee mannen. Alle opbrengsten moest de vrouw afstaan.

De zaak kwam aan het rollen toen politieagenten bij een controle de twee mannen en de vrouw in een auto aantroffen. De Arnhemmer had nog boetes openstaan en moest nog een celstraf uitzitten. Na de politiecontrole deed het slachtoffer aangifte van mensenhandel.

Politieacties verboden

De rechter in Zwolle heeft acties van de politiebonden vrijdag in Deventer verboden. Het politiekorps IJsselland had dit in een kort geding geëist.

Vrijdagavond speelt de Deventer voetbalclub Go Ahead Eagles tegen FC Den Bosch. Het korps verwacht ongeregeldheden, ook als de wedstrijd vanwege gebrek aan politie-ondersteuning afgelast moet worden.

Rechter staat acties politiebonden niet toe
Rechter staat acties politiebonden niet toe (Foto: ANP)

Ajax haalt talent Vissers van Sparta

Ajax heeft het jonge talent Melvin Vissers vastgelegd. De 16-jarige middenvelder komt komende zomer over van Sparta en tekent een contract voor drie seizoenen. Vissers, die aansluit bij de B1, was eerder actief bij de amateurs van ODB, Velo en Haaglandia.

De geboren Hagenaar ziet Ajax als een mooie uitdaging. "Ik ken al veel jongens hier doordat zij teamgenoten zijn bij Oranje onder zestien. Ik hoop mij hier goed te ontwikkelen en zo snel mogelijk in het eerste elftal te komen."

COC wil 'homohater' Sizzla niet op het podium

De Jamaicaanse rapper Sizzla mag niet in Nederland optreden. Dat vindt homobelangenorganisatie COC. De reggaeartiest zingt volgens de organisatie nummers waarin wordt opgeroepen tot gruwelijk geweld tegen homo's.

Sizzla treedt vrijdag, zondag en maandag op in Amsterdam, Rotterdam en Groningen. "In ons land mag geen plaats zijn voor artiesten die oproepen om homo's in brand te steken en ze door het hart te schieten", zegt voorzitter van COC Nederland Vera Bergkamp. "We doen een dringend beroep op de organisatoren om zijn concerten te annuleren."

De Jamaicaan meldde woensdag in een persverklaring dat hij tijdens zijn Europese tournee geen nummers zal zingen die aanzetten tot haat en dat hij de beginselen van de Reggae Compassionate Act uit 2007 onderschrijft. Sizzla verklaarde dat hij geen nummers zou zingen die oproepen tot geweld tegen homoseksuelen.

De podia waar Sizzla optreedt stellen dan ook dat hij zijn controversiële nummers niet zal zingen. Vorige week zong hij in Jamaica nog het nummer Boom Bye Bye. Daarin wordt volgens het COC opgeroepen homo's een kogel door het hoofd te jagen en ze in de brand te steken. De belangenorganisatie zegt dat eerdere beloften van Sizzla op dit punt weinig waard zijn gebleken.

Volgens voorzitter Benjamin van Es van de jongerenorganisatie van het COC, Expreszo, ligt de grens van de vrijheid van meningsuiting bij het oproepen tot geweld tegen bevolkingsgroepen en zullen optredens van Sizzla een verkeerd signaal aan homojongeren geven.

Op het hebben van homoseksuele contacten staat in Jamaica tien jaar gevangenisstraf en volgens mensenkrachtorganisaties is het een van de meest homovijandige landen ter wereld.

Het is niet de eerste keer dat het COC in actie komt tegen optredens van Jamaicaanse dancehall-artiesten vanwege hun homo-onvriendelijke repertoire. Twee jaar geleden werd een optreden van Beenie Man op Parkpop in Den Haag afgelast. In 2004 ging een optreden van Buju Banton op de Amsterdamse Uitmarkt niet door.

Tankstations dicht na hamstergedrag Britten

De politie in het zuidwesten van Engeland heeft tankstations verzocht tijdelijk geen brandstof te verkopen. Het dreigen met een staking van tankwagenchauffeurs door hun vakbond en de waarschuwing van enkele ministers om brandstof in te slaan leidden tot een run op tankstations en bijna tot een verdubbeling van de brandstofverkoop.

De vakbond Unite dreigt het werk neer te leggen uit protest tegen de afkalvende werkzekerheid en de tot onvoldoende veilig bestempelde arbeidsomstandigheden. Er is nog geen datum gekozen voor een staking, maar sommige ministers raadden de Britten aan alvast brandstof in te slaan. Op sommige plekken leidde dit tot hamstergedrag, lange rijen voor tankstations en tachtig procent meer omzet, zei de Britse belangenvereniging van brandstofverkopers donderdag.

Oppositiepartij Labour, die nauwe banden onderhoudt met Unite, laakte het gedrag van de ministers als paniekzaaierij.

Nintendo blij met RPG's op Wii

Nintendo brengt binnenkort uit Pandora's Tower uit. Om aan te geven dat hun console de keuze is als het om RPG's gaat heeft de uitgever een filmpje gemaakt om de recentste RPG's op de Nintendo Wii in het zonnetje te zetten.

The Legend of Zelda: Skyward SwordXenobladeThe Last Story en het op 13 april uitkomende Pandora's Tower passeren de revu. Op twee april lees je alles over deze laatste titel in de review op FOK!games.

Raad van Europa haalt uit naar NAVO

De NAVO is in gebreke gebleven, toen een schip met migranten vorig jaar in de Middellandse Zee in moeilijkheden kwam te verkeren. Dat stelt de Raad van Europa.

Nadat zijn motor het had begeven dobberde het schip wekenlang rond op zee en van de 72 opvarenden kwamen er 63 om het leven. Dat gebeurde terwijl NAVO-schepen in het gebied patrouilleerden om toe te zien op de handhaving van een wapenembargo tegen Libië. Volgens de Raad van Europa was het moeilijk om de NAVO om hulp te vragen. De NAVO was 'niet erg benaderbaar', zo werd gezegd.

De NAVO wijst het verwijt van de hand en zegt tijdens de patrouilles honderden migranten te hebben gered. De Raad van Europa ziet namens de Europese Unie na op de naleving van de mensenrechten.

Merah in Frankrijk begraven

De Franse moslimextremist Mohamed Merah wordt donderdag begraven in Cornebarrieu, niet ver van Toulouse waar hij vorige week in een vuurgevecht met de politie werd doodgeschoten. De Algerijnse autoriteiten gaven geen toestemming om hem in Algerije te begraven, het geboorteland van zijn vader.

Merah filmde zelf hoe hij eerder deze maand in Toulouse en Montauban drie joodse schoolkinderen, een rabbijn en drie militairen doodschoot. Hij claimde banden te hebben met Al-Qaida.

Merahs vader wilde zijn zoon laten bijzetten in een familiegraf in Algerije, maar de Algerijnse autoriteiten gaven om 'redenen van openbare orde' geen toestemming, zei Abdallah Zekri van de Franse Moslimraad. In overleg met de familie is besloten Merah bij te zetten op de islamitische afdeling van de begraafplaats van Cornebarrieu, zei Zekri.

De moorden door Merah zijn de ergste terreuraanslagen in Frankrijk sinds de jaren negentig. Merah bezocht Afghanistan en Pakistan en beweerde daar te hebben geleerd met wapens om te gaan.

Franse moslims vrezen repercussies door de aanslagen van Merah. Franse politici hebben het publiek opgeroepen de islam niet gelijk te stellen aan terrorisme. Maar de zorg over de radicale islam is groot en de Franse autoriteiten besloten donderdag een aantal internationale moslimgeestelijken geen toestemming te verlenen Frankrijk te bezoeken voor een conferentie van fundamentalisten.

Ontvoerde kinderen gered in China

De Chinese politie heeft 23 kinderen gered uit de handen van mensenhandelaars. In verband met de zaak zijn twaalf arrestaties verricht. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

De politie in de oostelijke provincie Shanxi begon in november een onderzoek, nadat enkele kinderen waren ontvoerd. Uiteindelijk werden zeventien ontvoeringen op verschillende plaatsen in het land opgelost, aldus Xinhua. De arrestanten behoren tot drie bendes.

Kinderhandel vormt een groot probleem in China, dat al jaren een éénkindbeleid voert. Jongetjes worden vaak verkocht aan stellen die op zoek zijn naar een mannelijke erfgenaam en meisjes worden verkocht als arbeidskracht of als bruid.

Bokser Chisora in beroep tegen intrekken licentie

Bokser Dereck Chisora legt zich niet neer bij een beslissing van de Britse boksbond om zijn licentie af te pakken. Dat zegt zijn manager Frank Warren donderdag tegen Sky Sports. Chisora ging vorige maand na zijn WK-titelgevecht met Vitali Klitschko op de vuist met oud-bokser David Haye, die als commentator bij de wedstrijd aanwezig was.

Chisora, die het gevecht met Klitschko op punten verloor, moest zijn licentie voor onbepaalde tijd inleveren. Mocht de Brit zijn licentie toch terugkrijgen, dan wil hij zijn geschil met Haye in de ring oplossen. Hij noemt een wedstrijd tegen zijn landgenoot zelfs onvermijdelijk.

De 28-jarige Chisora zorgde in aanloop naar het titelgevecht ook al voor ophef. Hij verkocht zijn Oekraïense opponent tijdens een persconferentie een tik in het gezicht.

"Wij zijn niet tevreden over de manier waarop de hoorzitting is verlopen", laat manager Warren weten. "Er was geen kans om ons bewijs aan te voeren. Dereck Chisora wil zijn kant van het verhaal vertellen." Volgens de Britse bond is Chisora geen geschikt persoon om een licentie te hebben.


Chisora in beroep tegen intrekken licentie (Foto: Novum)

Borstbeeld Al Pacino in beslag genomen

Bij een actie van de Italiaanse politie tegen de maffia is, naast de gebruikelijke hoeveelheid wapens en drugs, een borstbeeld van acteur Al Pacino als maffiabaas Tony Montana uit Scarface in beslag genomen.

De Italiaanse bromsnorren deden gisteren een inval in het huis van drugsbaas Carlo Padovani. Padovani gaf leiding aan de lokale drugshandel in Napels en zette daarbij ook kinderen van 6 tot 8 jaar in als uitkijkpost.

Het personage van Tony Montana is nog steeds erg geliefd in de criminele wereld. De hoofdrolspeler uit de legendarische film Scarface van Brian De Palma uit 1983 staat symbool voor een man die zich vanuit het niks opwerkt en daarvoor wordt gerespecteerd. In de film speelt Al Pacino Tony Montana, een Cubaanse vluchteling die zich in Miami opwerkt tot één van de grootse maffiabazen van Amerika.

Padovani is niet de enige filmliefhebber in de maffiawereld. In 2001 deed de politie een inval bij de gevreesde huurmoordenaar Walter Schiavone. Deze bleek een exacte kopie te hebben gemaakt van het huis van Tony Montana in Scarface.

Scarface
Tony Montana: "You know what? Fuck you! How about that? "

Amsterdamse metro jaar later dicht voor renovatie

De sluiting van de Oostlijn van de Amsterdamse metro voor renovaties wordt een jaar uitgesteld. De metrolijn gaat volgend jaar zomer acht weken dicht voor de werkzaamheden. Oorspronkelijk waren de werkzaamheden voor deze zomer voorzien. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Amsterdam donderdag laten weten.

De voorbereidingen die al op stations waren getroffen voor de renovaties dit jaar worden ongedaan gemaakt. Afgesloten ingangen worden heropend en de stations worden opgeruimd.

De Dienst Noord/Zuidlijn voerde een analyse uit van de renovaties die nodig zijn om aan Europese veiligheidseisen te voldoen.. Daaruit bleek dat het project te complex was voor de dienst die tot nu toe aan de leiding stond. De Dienst Noord/Zuidlijn neemt het project nu onder zijn hoede. De renovatie van de Oostlijn begon in 2008.

Wat het uitstel de gemeente kost wilde de woordvoerder niet zeggen. "Als ik nu zeg dat het een bepaald bedrag meer kost, schrijft de aannemer dat bedrag op de factuur." De gemeente verwacht geen verdere kostenstijgingen meer, nu de Dienst Noord/Zuidlijn het project leidt.

Geen celstraf geëist voor zwijgen tegen politie

Tegen een vrouw uit Alphen aan den Rijn die de politie niet waarschuwde dat een plaatsgenoot een explosie wilde veroorzaken in zijn flatwoning, is vier maanden voorwaardelijke cel geëist. Bij de explosie kwam de plaatsgenoot, die zijn leven wilde beëindigen, om. Veel woningen in het flatgebouw raakten beschadigd.

De gasexplosie vond 6 december 2010 plaats in een flatgebouw aan de Argostraat in Alphen aan den Rijn. Na de ontploffing ontstond brand.

De 28-jarige Monika W. bleek kort voor de explosie twee telefoongesprekken met de flatbewoner te hebben gevoerd. Daarin vertelde hij haar over zijn voornemen. De vrouw zou tegen de man hebben gezegd dat hij de ramen open moest doen om een explosie te voorkomen. Ook sms'te ze dat hij het niet moest doen en moest ophouden. Zeven minuten voor de ontploffing had de vrouw de bewoner voor de laatste keer aan de lijn.

De vrouw waarschuwde de politie, justitie of de flatbewoners echter niet. Dat had ze wel moeten doen. "Als de vrouw direct de politie had gewaarschuwd, had de gasexplosie mogelijk voorkomen kunnen worden." De maximumstraf voor het verzwijgen van dergelijke kennis is een jaar cel.

De verdachte stelt dat ze de bewoner niet serieus nam. Het OM denkt echter gezien haar sms dat ze het wel voor mogelijk hield dat de man zijn plan zou uitvoeren. "Bovendien was het in deze zaak niet aan de verdachte om een inschatting te maken of het voornemen om het misdrijf te begaan serieus genomen moest worden. Die afweging is aan de politie."

De officier van justitie benadrukte overigens dat de vrouw niet wordt vervolgd voor het veroorzaken van de explosie. "De enige die daarvoor verantwoordelijk is, is de bewoner zelf."

Dinsdag gesprek Leers en Boot over vluchteling

Burgemeester van Giessenlanden Els Boot en minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) praten dinsdag over de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. Dat meldt de gemeente Giessenlanden donderdag. Maandag werd bekend dat de politie van Boot geen medewerking mag verlenen aan de uitzetting van Naibzay.

De moeder van de kinderen van Naibzay, van wie er twee minderjarig zijn, is volgens de burgemeester zwaar depressief en suïcidaal. Dat zou vooral komen door de verblijfssituatie van het gezin. Boot vreest dat de vrouw zelfmoord pleegt als haar man wordt uitgezet.

Leers is niet te spreken over de actie van Boot en heeft haar op het matje geroepen. In een brief aan de burgemeester gaf hij dinsdag aan haar op zeer korte termijn te willen spreken. Een woordvoerder van Leers gaf eerder al aan dat burgemeesters niet gaan over de vreemdelingentaak van de politie, maar alleen iets te zeggen hebben over de openbare orde en veiligheid in de eigen gemeente.

Boot heeft daar tegenin gebracht dat de openbare orde mogelijk in het geding komt als Naibzay wordt uitgezet en zijn vrouw zelfmoord pleegt. Dat leidt mogelijk tot opschudding in de gemeente, vreest ze. Leers schreef in zijn brief 'onaangenaam' te zijn getroffen door deze bewering.

Toppers zoeken pauzezangers via online auditie

De Toppers zijn op zoek naar drie zangers of zangeressen die in mei mogen optreden bij hun concerten in de Amsterdam Arena. Via een speciale website kunnen zangers vanaf donderdagmiddag auditie doen, staat op de website van de heren.

De winnaars zingen tijdens de pauze van de concerten, onder begeleiding van een feestorkest, Nederlandse meezingers. Iedere week kiezen de Toppers - René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom - twee winnaars uit. Aan het eind blijven er tien finalisten over en wordt bekend welke drie meegaan naar Amsterdam.

Het is niet de eerste keer dat de Toppers zangers vragen om auditie te doen voor hun concerten. Vorig jaar stonden Judith Peters en Danny Nicolay met ze op het podium. De concerten zijn op 17, 18 en 19 mei. Paul de Leeuw, Glennis Grace en de Gipsy Kings verzorgen gastoptredens.

Barcelona klaagt bij UEFA over speelveld San Siro

De kwartfinale in de Champions League tussen AC Milan en FC Barcelona krijgt mogelijk nog een staartje. De Spaanse club heeft een klacht ingediend bij de UEFA over het speelveld in stadion San Siro. De spelers konden woensdag op het spekgladde veld maar moeilijk op de been blijven.

Barcelona-trainer Pep Guardiola zei na afloop van de in 0-0 geëindigde kwartfinale dat de conditie van het veld een negatieve rol had gespeeld in het verloop van de wedstrijd. "We hebben van alles aangepast, maar het is duidelijk dat het een probleem was."

De Catalanen hebben de kwestie na de wedstrijd doorgespeeld aan een UEFA-official. De waarnemer heeft de klacht uiteindelijk opgenomen in zijn rapport over de wedstrijd. De Europese voetbalbond gaat Milan om een verklaring vragen.

American Pie-acteur aangevallen door prostituee

Thomas Ian Nicholas is aangevallen door een Amsterdamse prostituee. De acteur uit de American Pie-films was deze week voor het eerst in Amsterdam, dus op zijn vrije avond moest hij natuurlijk even door de rosse buurt wandelen. Hij hield er een nat pak aan over en moest zich daarna snel uit de voeten maken om niet te worden afgerost.

"Mijn pr-medewerkster wilde een foto maken van een van die meisjes achter het raam, maar dat is blijkbaar niet de bedoeling", vertelt de acteur voor de camera van Novum Nieuws. "Dus die meid rende naar buiten en smeet een kan water onze kant op. 'Vuile trut', riep ze. We zijn hard lachend weggerend. Dat was mijn eerste kennismaking met Amsterdam."

In American Pie: The Reunion keren alle bekende personages uit de American Pie-filmreeks terug voor een reünie op hun oude high school. Helaas blijken hun grootse tienerdromen lang niet allemaal te zijn uitgekomen.
De gehele cast is weer te zien, waaronder Nicholas als Kevin, Seann William Scott als Steve 'Stiffmeister' Stifler en Jason Biggs als Jim Levenstein. American Pie: The Reunion draait vanaf 5 april in de Nederlandse bioscoop.


American Pie-acteur aangevallen door prostituee (Foto: Novum)

GVB onderzoekt mogelijke miljoenenfraude

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB heeft een onderzoek ingesteld naar een mogelijke miljoenenfraude. Dat meldt het vervoersbedrijf donderdag na berichtgeving door De Telegraaf. Bij het GVB zou voor miljoenen euro's aan fraude zijn gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart.

Een aantal GVB'ers zou zich verrijkt hebben ten koste van het bedrijf, dat grotendeels wordt gefinancierd met belastinggeld. De krant baseert zich daarbij op interne documenten en e-mails. De top zou op de hoogte zijn geweest, maar greep niet in. Onder meer directieleden Adrie Bolier en Pieter Schotte zouden bij de zaak betrokken zijn.

Volgens de woordvoerder heeft algemeen directeur Bart Schmeink besloten na overleg met de raad van commissarissen dat de zaak onderzocht moet worden. Hoe lang dat gaat duren is niet duidelijk. Het bedrijf wil verder niets kwijt over de zaak.


GVB onderzoekt mogelijke miljoenenfraude (Foto: Novum)

Gestolen muntenverzameling Lelystad teruggevonden

De politie heeft afgelopen week in Lelystad een gestolen muntenverzameling teruggevonden. De meer dan dertig muntenmappen- en albums, die in totaal duizenden euro's waard zijn, werden eerder deze maand bij een woninginbraak gestolen. De dief is nog niet opgepakt, maar de politie verwacht hem snel te kunnen oppakken.

Agenten namen afgelopen week na een melding van overlast poolshoogte op een adres in Lelystad. Daar gaf een buurtbewoner die toevallig iets wist informatie over de bijzondere muntenverzameling. Die informatie leidde de politie naar een woning aan de Geldersehoek, waar de verzameling werd aangetroffen.

Megaboete Matuzalem voor contractbreuk

Matuzalem mag niet worden uitgesloten van voetbal vanwege contractbreuk bij Shakhtar Donetsk. Dat heeft het Zwitserse hooggerechtshof donderdag bepaald. De Braziliaanse middenvelder moet de Oekraïense club nog wel 11,86 miljoen euro betalen.

Matuzalem verbrak in juni 2007 zijn contract bij Shakhtar om bij Real Zaragoza aan de slag te gaan. Volgens wereldvoetbalbond FIFA voldoende reden om de middenvelder te schorsen tot hij de compensatie heeft betaald. Daar steekt het hof in Zwitserland nu een stokje voor.

Shakhtar stapte eerder al naar sporttribunaal CAS, dat de hoge boete aan Matuzalem oplegde. Die beslissing blijft dus wel staan.

Matuzalem speelde slechts een seizoen voor het Spaanse Zaragoza. Hij vertrok in de zomer van 2008 naar Lazio Roma.


Matuzalem niet uitgesloten voor contractbreuk (Foto: Novum)

Kellee Santiago verlaat Thatgamecompany

Kellee Santiago, mede-oprichter van Thatgamecompany, heeft de ontwikkelaar van Flower en Journey verlaten. Zes jaar geleden richtte ze het bedrijf op met Jenova Chen, en ze zegt nu alles te hebben bereikt wat ze wilde met de studio. Volgens Gamasutra zouden nog meer werknemers het bedrijf binnenkort verlaten.

"So much of my work at Thatgamecompany was really supporting Jenova [Chen's] visions for the types of games he wanted to make," vertelt Santiago. "And I felt like I have done everything I needed to do there, and that he's in a great place now to go on and continue with some of the other people at Thatgamecompany to take that to a whole new height." Volgens Santiago waren er geen kwade bedoelingen.

Thatgamecompany heeft zelf ook een verklaring uitgebracht: "After the hard struggle behind Flow, Flower and Journey, we've finally reached our goal. Awaiting at the mountaintop are new enlightenments and new sets of milestones for our life. While we want to continue the path of Thatgamecompany, Kellee has found a new direction in her career. Though our path in the future may be different, as TGC begins our next project, we wish Kellee a good journey and that our paths may cross again."

Santiago is wel van plan om aan games te blijven werken. "My hope is that I can take what I've learned and use it to support more teams, more projects, and really, hopefully, help in accelerating the growth of video games as a medium."

Yorkshire kandidaat voor Tourstart 2016

Yorkshire heeft zich definitief kandidaat gesteld voor het organiseren van de start van de Tour de France in 2016. De Britse regio wil profiteren van de groei van het Britse wielrennen, door onder andere de wereldtitel van Mark Cavendish, en zo het gebied promoten.

De regio heeft wel flinke concurrentie, aangezien ook Schotland, Barcelona, Venetië en Berlijn de start binnen willen halen. Dit jaar start La Grande Boucle in het Belgische Luik.

'Mogelijk zelfmoord om bangalijst'

Een 13-jarig meisje uit Pijnacker heeft woensdagavond zelfmoord gepleegd. Dit bevestigt de politie. Vermoed wordt dat het meisje zich van het leven heeft beroofd omdat haar naam op een zogenoemde 'bangalijst' zou staan.

Het meisje werd zwaargewond aangetroffen in een bos in haar woonplaats. Ze is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis. Daar is ze later bezweken aan haar verwondingen.

De vestigingsdirecteur van de school waar het meisje op zat, meldt dat er een 'treurige sfeer' op de school is. Hij geeft aan niets te weten van een mogelijke bangalijst. Ook de politie kan geen commentaar geven over het bestaan van een bangalijst.

Een bangalijst is een fenomeen dat sinds kort de kop op steekt onder jongeren. Scholieren sturen deze lijstjes, waarin een top tien van meisjes staat die volgens hen de grootste sletten zijn, aan elkaar door via social media. Van het imago dat meisjes door zo'n lijst krijgen, komen ze vervolgens maar moeilijk af, terwijl ze vaak zonder noemenswaardige aanleiding op een dergelijke lijst verschijnen.

'Juventus geïnteresseerd in Vertonghen'

Het lijstje met clubs die interesse hebben in Jan Vertonghen lijkt steeds langer te worden. Volgens Tuttosport heeft ook Juventus belangstelling. Vertonghen werd eerder deze maand al gelinkt aan Arsenal en Tottenham Hotspur. De Ajax-verdediger heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2013. Hij gaf al aan dat hij wil vertrekken als een mooie club serieuze interesse heeft.

De Belgische international lijkt voorlopig vooral interesse te hebben in een transfer naar Engeland. Onlangs was hij op uitnodiging van Thomas Vermaelen bij Arsenal - AC Milan. "M'n zaakwaarnemer weet in welke clubs ik interesse heb. Arsenal is daar een van", liet Vertonghen toen weten.

Jan Vertonghen (24) speelt sinds 2003 voor Ajax. In het seizoen 2006-2007 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Inmiddels is Vertonghen uitgegroeid tot één van de beste verdedigers in de Eredivisie.

Stripheld Joop Klepzeiker wordt verfilmd

Stripfiguur Joop Klepzeiker krijgt een eigen film. Producent NL Film heeft getekend voor de filmrechten van de stripheld die bekend werd in de jaren tachtig. De verfilming met acteurs staat gepland voor volgend jaar, maakte producent Alain de Levita donderdag bekend.

De Levita is enthousiast over het filmproject. "De heerlijk grove, over the top humor van Nederlands meest aantrekkelijke loser leent zich perfect voor een hilarische en spraakmakende verfilming waarbij het gaspedaal flink zal worden ingetrapt", zegt hij in een verklaring.

Striptekenaar Eric Schreurs weet niet hoe hij het nieuws aan zijn creatie Joop moet vertellen. "Arme Joop, al die rampspoed in reprise. Wat zeg je tegen zo'n geesteskind? Ah joh, het is maar een film?"

Schreurs bedacht het niet al te succesvolle personage Joop Klepzeiker in de jaren tachtig. Zijn strips waren in de jaren tachtig heel populair en werden twintig jaar lang wekelijks gepubliceerd in de Nieuwe Revu. In 1985 kwam het eerste stripboek uit.

De scenarist en regisseur van de film zijn nog niet bekend.

Sutil aast op zitje bij Sauber of Ferrari

Adrian Sutil aast op een stoeltje bij Sauber of Ferrari als die teams besluiten om met de stoeltjes te gaan schuiven. Bij Ferrari staat Felipe Massa onder druk en de werkloze Duitser zou hem graag op willen volgen. Als er besloten wordt om Sergio Perez door te schuiven dan hoeft Sauber maar te bellen of Sutil stapt in.

"Ik zou een aanbod van Ferrari nooit afslaan," zei Sutil tegen Sky Duitsland. Ook Sauber is voor hem een goede optie, zo laat hij aan andere media weten. "Ik heb altijd veel respect gehad voor het team van Sauber en ze doen het dit jaar erg goed. Het is één van de sterkste privé-teams en zou een goede omgeving zijn om een comeback te maken."

Sutil reed vorig jaar een verdienstelijk seizoen voor Force India, maar kreeg daar geen contractverlenging omdat hij in een rechtszaak met Genii Capital-baas Eric Lux verwikkeld was. De Duitser werd uiteindelijk veroordeeld voor een incident dat in een nachtclub in Shanghai plaatsvond, maar ging in beroep. Vanwege de zaak greep de coureur ook naast stoeltjes bij Williams en Caterham.

Inmiddels is tussen Sutil en Lux de zaak uitgesproken. "Hoewel de verwonding zeer ernstig was, is dit voor mij inmiddels een gesloten zaak. Het is nu een kwestie tussen Adrian en het gerecht. Ik vergeef hem voor wat er is gebeurd en zou zelfs gelukkig voor hem zijn als hij weer in de Formule 1 kan gaan racen," zei Lux.

Sutil is hier blij om, maar moet het hoger beroep nog afwachten. "Ik had nooit gedacht dat deze zaak zich zo lang zou voortslepen. Ik hoop echt dat ik dit spoedig achter me kan laten, zeker aangezien de mensen in de Formule 1 de neiging hebben je snel te vergeten en dit alles mijn carrière al ernstig heeft geschaad." Ondertussen richt hij zich op zijn comeback. "Ik ben ontzettend fit en tot op het bot gemotiveerd. De Formule 1 is de enige klasse waar ik me op richt en ik zie goede mogelijkheden om terug te keren."

Rouwenden zorgen voor overlast in Nieuwegein

Een groep mensen die rouwde omdat een 55-jarige man uit Nieuwegein woensdag was overleden, heeft voor overlast in de omgeving gezorgd. De rouwenden zetten zelfs een partytent op een parkeerplaats om ruimte te maken voor alle groepsleden die op bezoek kwamen bij de woning van de overledene aan de Tamboerijn in de Utrechtse plaats.

In het begin van de avond belden omwonenden de politie, omdat ze wel erg veel last kregen van het rouwen van de nabestaanden. De politie trof een grote groep mensen in de partytent aan, die allemaal bij dezelfde gemeenschap hoorden als de overleden man.

Uit respect voor de rouw is in overleg met de gemeente besloten dat de tent tot donderdagmorgen mocht blijven staan, als er geen herrie meer werd gemaakt. De politie heeft in de nacht toezicht gehouden, aldus een woordvoerder.

Aantal verkeersdoden na jaren weer gestegen

Het aantal verkeersdoden in Nederland is voor het eerst sinds jaren gestegen. Per miljoen inwoners kwamen vorig jaar 33 mensen om het leven tegenover 32 in 2010, blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. De schatting is gebaseerd op gegevens van januari tot en met september.

Nederland is op het Verenigd Koninkrijk (32 doden per miljoen inwoners) na toch nog altijd het veiligste verkeersland van Europa. Nederland deelt de tweede plaats met Zweden. Het gemiddelde in Europa is 62 doden per miljoen inwoners.

Het aantal verkeersslachtoffers in Nederland daalde tussen 2001 en 2011 gemiddeld met zeven procent, maar vorig jaar was sprake van een stijging van twee procent.

Het aantal slachtoffers in heel Europa daalde de afgelopen tien jaar steeds met ongeveer zes procent, maar vorig jaar was de daling nog maar twee procent. Niet alleen in Nederland ziet de Europese Commissie een kentering.

In Nederland is de stijging nog klein vergeleken met de stijging in Duitsland (tien procent, 49 doden per miljoen) en België (vier procent, 77 doden). Polen was vorig jaar overigens het gevaarlijks met 109 verkeersdoden per miljoen inwoners. Daarna volgen Griekenland met 97 en Roemenië met 94 doden.

De EU-commissaris voor vervoer Siim Kallas vindt dat de cijfers de alarmbellen moeten doen rinkelen. "Dit is de traagste daling van het aantal verkeersdoden in tien jaar tijd. Nog steeds sterven er elke dag 85 mensen op de Europese wegen. Dat is onaanvaardbaar." De EU wil het aantal verkeersslachtoffers tussen 2011 en 2020 halveren.

'Belastingdienst hanteert vaak verkeerde gegevens'

De Belastingdienst hanteert bij het berekenen van de hoogte van toeslagen niet altijd de juiste gegevens, constateert de FNV Belastingservice na het invullen van ongeveer honderdduizend toeslagen. Hierdoor lopen mensen geld mis, of moeten zij achteraf juist veel geld betalen. "We roepen mensen op om de gegevens goed te controleren", zegt een woordvoerder.

Voor bijvoorbeeld de inschatting hoeveel zorgtoeslag iemand mag krijgen, gebruikt de belastingdienst de inkomensgegevens die mensen twee jaar geleden zelf hebben ingevuld. De vrijwilligers van de FNV Belastingservice constateren echter dat dit niet altijd goed gaat. Zo zijn inkomensgegevens onjuist, of worden voor de verschillende beschikbare toeslagen andere bedragen gebruikt.

Ook bij het berekenen van het kindgebonden budget worden inkomensgegevens niet altijd goed ingeschat door de Sociale Verzekeringsbank. Hoewel de bond het raar vindt dat er verkeerde gegevens worden gebruikt, wijst de FNV mensen erop dat zij zelf de gegevens moeten controleren. "Je bent er uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor", benadrukt de zegsvrouw.

Op bijvoorbeeld zorgtoeslag heeft een alleenstaande recht als hij of zij minder dan 36.022 euro bruto verdient. Bij samenwonenden ligt de grens op 54.264 euro. FNV constateert dat veel mensen niet weten of zij in aanmerking komen voor deze toeslag. "Vaak denken zij, onterecht, dat hun inkomen te hoog is om in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag", schrijft de bond.


'Belastingdienst hanteert vaak verkeerde gegevens' (Foto: Novum)

Wereldrecord paaseieren rapen in Brussel

Op paaszondag 8 april wordt in Brussel geprobeerd het wereldrecord paaseieren rapen te verbreken. In tien parken kunnen jong en oud naar in totaal 505.000 chocolade eitjes zoeken.

Het huidige record staat op 501.000 eieren. Dat werd gevestigd op 1 april 2007 door bijna 10.000 personen in een pretpark in Florida, aldus de organisatie van de Brusselse poging donderdag.

De zoektocht naar paaseieren vindt plaats in samenwerking met Max Havelaar Belgium (Fairtrade-label). Er zijn eieren van witte, pure en melkchocolade, al dan niet met pralinévulling.

Wereldrecord paaseieren rapen in Brussel
Wereldrecord paaseieren rapen in Brussel (Foto: ANP)

James Cameron maakt 3D-film over duik

James Cameron maakt een 3D-film over zijn recordduik naar het diepste punt van de aarde. De regisseur is zelf ook te zien in de documentaire die een kroniek wordt van zijn expedities in de oceanen.

De 57-jarige Cameron wil een speciale tv-aflevering maken voor National Geographic en daarnaast een 3D-film die in de bioscopen zal draaien. Cameron geeft aan dat hij zijn film dit jaar of begin volgend jaar af wil hebben.

In de film is de duik van bijna elf kilometer diepte te zien die hij maandagochtend maakte. Hij zakte af in de Marianentrog in de Grote Oceaan. De regisseur leverde in 2009 een baanbrekende 3D-film af met Avatar en reisde maandag na zijn duik door naar Londen waar de 3D-versie van zijn kaskraker Titanic in première ging.


James Cameron maakt 3D-film over duik (Foto: Novum)

Parkeerwacht aangereden na uitdelen bon

Een 45-jarige automobilist uit Bussum is woensdag uit woede om een parkeerboete op een parkeerwacht van de gemeente ingereden. Ondanks een poging om weg te springen werd de vrouw tegen haar arm gereden, meldt de politie.

De vrouw had de man even daarvoor op de bon geslingerd. Toen zij later bij een auto ter hoogte van het Nassaupark stond, reed de man in volle vaart op haar af. Ze hield aan de klap een pijnlijke pols en een gesneuveld horloge over.

Agenten konden de man later woensdag in zijn woning aanhouden.

Keith Bakker en Robert Mickelson

Voor dit soort mannen ben ik als kind gewaarschuwd en heb ik op mijn beurt mijn kinderen gewaarschuwd. Helaas is dat iets té simpel voorgesteld. Lag het maar zo eenvoudig, dan waren de kinderlokkers, de pedofielen iets makkelijker te herkennen dan dat het in werkelijkheid het geval is. Gelukkig is mijn kinderen nooit iets dergelijks overkomen. Want je kan ze waarschuwen voor rare figuren, maar herken de wolf in schaapskleren maar eens.

Catshuisgesprekken gaan door

De onderhandelingen in het Catshuis gaan door. De Rijksvoorlichtingsdienst liet donderdag iets voor 12.00 uur weten dat de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV voldoende perspectief zien om de gesprekken voort te zetten.

In een verklaring meldt de RVD dat de partijen 'voldoende perspectief zien om de komende periode te komen tot afspraken die een antwoord geven op de problemen waar het land voor staat'. Tot er een akkoord is bereikt zal weer een mediastilte in acht worden genomen.

De besprekingen werden woensdag vroegtijdig afgebroken. De onderhandelingen waren volgens de RVD in een 'moeilijke fase' beland. Donderdagochtend kwamen Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) weer samen in de ambtswoning van de minister-president. Een kleine twee uur later werd bekendgemaakt dat er genoeg wil bestaat om door te onderhandelen over een pakket extra bezuinigingsmaatregelen.

Maak je eigen personage in Phantasy Star Online 2

SEGA heeft een trailer uitgebracht voor Phantasy Star Online 2. Hierin is te zien hoe de character creation van het spel werkt. Spelers kunnen al voor de aankomende gesloten bèta een personage aanmaken en tevens zien of hun pc het spel überhaupt wel kan draaien.

Phantasy Star Online 2 komt komende zomer uit in japan op pc. Verder komt het spel in de winter naar iOS en Android en in het voorjaar naar PlayStation Vita.

Tilburger gapt vijftig kanaries

Een 38-jarige Tilburger is donderdagochtend in alle vroegte ingerekend voor het stelen van vijftig kanaries in Hilvarenbeek. De dief nam vermoedelijk ook een aantal tuinbeelden mee, meldt de politie.

De vogels bleken donderdag rond 04.00 uur verdwenen. Op de achterplaats van een woning aan de Biestsestraat waren vogelkooien opengeknipt.

Gealarmeerde agenten troffen in de directe omgeving bandensporen aan. Het daaropvolgende onderzoek leidde naar het Donkhof in Tilburg. Daar stuitten agenten op een geparkeerde auto waarin een kanarie fladderde. In de achterbak van het voertuig lagen tuinbeelden.

De 38-jarige bestuurder van de wagen is aangehouden. Agenten hebben de kanaries teruggevonden en de dieren herenigd met hun baasje. De politie is nog op zoek naar een mogelijke tweede verdachte.

Voortvluchtige gevangene in boeien geslagen op N44

Een 34-jarige man die na een verlof niet terugkeerde naar de gevangenis waar hij zijn straf uitzat, is woensdagmiddag in Den Haag door de politie van de weg geplukt. Hij zat als passagier in een auto die over de provinciale weg N44 reed. De man moet nog vijf maanden zitten, meldt de politie donderdag. De arrestatie verliep zonder verzet.

De voortvluchtige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, was veroordeeld tot ruim tien maanden cel. Hij had een schadevergoeding van ruim 37.000 euro niet terugbetaald. Hij zat zijn straf uit in een gevangenis in Rotterdam. In januari kreeg hij verlof, maar hij keerde niet terug.

Daarop ging een speciale opsporingseenheid van de politie naar de man op zoek. Dat team richt zich vooral op mensen met een veroordeling die hun geld vermoedelijk verdienden in de criminaliteit.

Charlie Kaufman werkt aan debuutroman

Charlie Kaufman werkt aan zijn eerste roman. De scenarist van films als Adaptation en Being John Malkovich heeft een boekendeal gesloten met Grand Central Publishing, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het onderwerp van het boek wordt geheim gehouden. Wanneer zijn debuutroman in de schappen moet liggen, is nog niet bekend.

Kaufman is ook bezig met de verfilming van zijn scenario Frank or Francis met Nicolas Cage, Jack Black en Steve Carell. De 53-jarige New Yorker won in 2005 een Oscar voor zijn scenario voor Eternal Sunshine of the Spotless Mind.


Charlie Kaufman werkt aan debuutroman (Foto: Novum)

Wilson en Galifianakis in film van Mad Men-maker

Owen Wilson en Zach Galifianakis hebben getekend voor de romantische komedie van Matthew Weiner. De man achter de tv-serie Mad Men werkt aan zijn speelfilmdebuut waarvoor hij tien jaar geleden het scenario schreef, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Ook Parks and Recreations-actrice Amy Poehler is in onderhandelingen voor een rol in You Are Here. De film gaat over een weerman die alleen met zijn beste vriend lol kan maken. Als die vriend een bedrijf en wat land erft van zijn vader, wordt de weerman gedwongen zijn leven te herordenen.

Het scenario van You Are Here kon zo lang op de plank blijven liggen, omdat Weiner bijna obsessief bezig was met iedere aflevering van Mad Men. Grote namen als Matt Dillon, Jack Black en Renee Zellweger waren aan het filmproject verbonden, maar de komedie kwam niet van de grond. Nu zijn Weinier en zijn producenten vastberaden in april te beginnen met de opnamen van de film.

Weinier heeft Mad Men over de musculaire reclamewereld van de jaren zestig bedacht en geschreven. Hij werkte daarvoor als schrijver voor The Soprano's. You Are Here wordt zijn eerste speelfilm. Eerder regisseerde hij een aantal afleveringen van Mad Men.


Wilson en Galifianakis in film van Mad Men-maker (Foto: Novum)

Kristoff snelt naar de zege in De Panne

Alexander Kristoff won de derde etappe in de Driedaagse van De Panne. De Noor van Katusha bleef na 112 kilometer in de pelotonsprint de Duitser André Schulze (Team NetApp) en Kenny van Hummel (Vacansoleil) voor.

Met de ritzege verstevigt Kristoff de leidende positie in het algemeen klassement. De Scandinaviër heeft een voorsprong van zes seconden op de Italiaan Jacopo Guarnieri (Astana) en zeven tellen op de Pool Maciej Bodnar (Liquigas). Lieuwe Westra (Vacansoleil) is de best geklasseerde Nederlander op twaalf seconden.

Vanmiddag staat een afsluitende tijdrit van 14,7 kilometer op het programma in De Panne.

HSV naar FIFA vanwege geld Mathijsen

Hamburger SV is naar voetbalbond FIFA gestapt omdat het nog altijd geen cent heeft ontvangen voor de transfer van Joris Mathijsen, zo meldt Bild. De Nederlandse verdediger vertrok afgelopen zomer naar Málaga, maar de Spaanse club heeft nog geen cent overgemaakt naar Duitsland.

Mathijsen vertrok voor een bedrag van bijna 1,8 miljoen euro bij HSV en de afspraak was dat Málaga afgelopen zomer 750.000 euro zou betalen. Daarna zouden in november en maart twee termijnen van 500.000 euro volgen. Omdat ook deze laatste termijn niet na is gekomen stapt HSV nu naar de FIFA om naleving van het contract te eisen. De sanctie voor de Spaanse club kan zijn dat het zolang het de verplichtingen niet na is gekomen uitgesloten kan worden van Europees voebal.

Agent in opleiding geschorst na knokpartij

De korpsleiding van de politie Brabant-Noord heeft een 20-jarige agent in opleiding geschorst omdat hij afgelopen weekeinde betrokken was bij een vechtpartij in Eindhoven. Er is een disciplinair onderzoek naar hem ingesteld, meldt de politie donderdag.

De man is na de knokpartij aangehouden maar is inmiddels weer op vrije voeten. Hij mag zeker totdat het onderzoek naar hem is afgerond zijn opleiding niet vervolgen.

Duikers zoeken explosieven in Zuid-Holland

Duikers gaan in april en mei zoeken naar explosieven in de Oude Rijn en de Gouwe in Zuid-Holland. Ze moeten de wateren veilig maken voor grootschalige baggerwerkzaamheden die van maart dit jaar tot juni volgend jaar plaatsvinden, laat de provincie weten.

Met speciale apparatuur gaan de duikers speuren naar explosieven, maar de provincie verwacht vooral winkelwagens en fietsen te vinden. Als een explosief wordt gevonden dan komt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie opdraven en worden omwonenden gewaarschuwd. De scheepvaart zal volgens de provincie weinig last van de duikers hebben.

Zweedse minister van defensie treedt af

De Zweedse minister van defensie Sten Tolgfors is donderdag afgetreden na onthullingen over geheime plannen om een wapenfabriek te bouwen in Saudi-Arabië. Volgens een woordvoerder van premier Fredrik Reinfeldt heeft de minister zelf het initiatief genomen.

Tolgfors had een golf van kritiek over zich heen gekregen nadat de Zweedse publieke radio geheime stukken had onthuld waaruit bleek dat Zweedse defensiebureaus in onderhandeling waren om Saudi-Arabië te helpen een fabriek te bouwen voor het repareren of aanpassen van antitankwapens. De uitvoer van wapens naar Saudi-Arabië is in Zweden niet verboden, maar de berichten suggereerden dat de deal was opgezet om een publieke discussie over het onderwerp te vermijden.

Twee golfsters op eerste major

De Nederlandse golfsters Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel zullen dit weekend mee gaan doen aan de eerste major van het seizoen. Het duo staat in het Californische Rancho Mirage aan de start van het Kraft Nabisco Championship.

Boeljon en Schreefel komen normaal gesproken uit op de Europese Tour, maar vanwege hun goede prestaties kregen ze ook een kaart voor de Amerikaanse LPGA Tour. Hierdoor mogen ze starten in de majors zoals het in het met 1,5 miljoen euro gedoteerde Kraft Nabisco Championship. Boeljon deed vorig jaar al aan dit evenement mee en werd toen vijftiende.

Van de Laak weg bij FC Groningen

FC Groningen en Koen van de Laak zijn overeengekomen dat de aflopende verbintenis van de 29-jarige aanvaller niet wordt verlengd. De afgelopen periode zijn er gesprekken gevoerd en van beide kanten bestond de behoefte een andere weg in te slaan.

Van de Laak kwam in 2005 naar FC Groningen en speelde 160 officiële wedstrijden voor de Trots van het Noorden. FC Groningen en Van de Laak dienden voor 1 april een beslissing te nemen over een nieuw contract.

“We zijn met wederzijds respect tot dit besluit gekomen", lichtte Van de Laak toe. “Zeven jaar is een lange tijd, uitzonderlijk eigenlijk nog voor spelers. Ik ben er trots op al die tijd bij deze prachtige club te hebben mogen spelen. Het is een heel mooie periode geweest. Het is daarom jammer dat ik in mijn laatste seizoen tot nu toe niet veel heb terug kunnen geven aan de club."

In zeven seizoenen Groningen scoorde Van de Laak 26 keer en was hij tevens een periode aanvoerder. Van de Laak maakte de overgang naar Euroborg en de opmars van de club mee en behaalde met FC Groningen twee keer op rij Europees voetbal, in 2006 en 2007.

Verzorgster opgepakt voor bestelen bejaarden

De politie heeft maandag in Amsterdam een 37-jarige verzorgster opgepakt voor het bestelen van een hoogbejaarde bewoner van een verzorgingshuis. Mogelijk heeft de vrouw meer ouderen bestolen. Dat laat de politie donderdag weten.

De verzorgster werd opgepakt met geld van de 95-jarige vrouw op zak. De dochter van de bewoonster viel het op dat haar moeder, die zegt drie keer bestolen te zijn, telkens geld kwijtraakte nadat de verdachte langs was geweest. De locatiemanager van het verzorgingshuis in Zuidoost lichtte de politie in over de diefstallen.

De politie doet nog onderzoek naar hoe de verzorgster in het bezit is gekomen van gouden sieraden die ze bij De Stadsbank van Lening te leen had gegeven. De vrouw zit vast.

Nadal moeizaam naar laatste vier Miami

Tennisser Rafael Nadal heeft moeizaam de halve finale bereikt van het Masters-toernooi in Miami. De Spanjaard had een zware kluif aan de Fransman Jo-Wilfried Tsonga, maar won uiteindelijk toch met 6-2, 5-7 en 6-4. Hij neemt het nu op tegen Andy Murray.

"In het begin van de partij maakte Tsonga nog een hoop fouten, maar daarna ging hij beter tennissen. Daardoor moest ik terug in de verdediging," zei Nadal die weet dat hij nu met Murray af moet rekenen. "Het is altijd lastig tegen Andy. Hij is een speler die je de gehele partij onder druk blijft zetten. Ik moet zorgen dat ik snel herstel nu."

Heitinga: "Beste seizoen uit mijn loopbaan"

John Heitinga plaatste zich dinsdagavond met Everton voor de halve finale van de FA Cup. Op 14 april strijdt de club met stadsgenoot Liverpool om een finaleplek. "De Merseyside-derby op Wembley, dat wordt echt een geweldige belevenis", zegt Heitinga in het Algemeen Dagblad.

"Je voelt dat de hele club opleeft bij zo'n vooruitzicht. Onze masseur bijvoorbeeld heeft een Everton-tatoeage op zijn kuit. Dus dan kun je je wel voorstellen wat dit betekent voor zo'n man." Everton is aan een indrukwekkende reeks bezig. Van de laatste veertien wedstrijden werden er twee verloren. "Ik denk wel dat je kunt zeggen dat dit het beste seizoen is uit mijn loopbaan", aldus Heitinga. "Ik voel me lekker, het team draait goed en ik krijg veel waardering en vertrouwen."

Dat Heitinga de laatste twee competitiewedstrijden niet in de basis begon, betekent niet dat hij zijn vaste plek kwijt is. "In Nederland is daar wel eens wat verwarring over. Maar de manager heeft dat heel helder uitgelegd, ook in de Engelse pers. De FA Cup is op dit moment het belangrijkste voor de club. Ik ben, met een paar andere basisspelers, twee keer gespaard. Dat was beide keren kort voor de volgende FA Cup-wedstrijd. Daar zat ook die tegen Liverpool bij, maar de manager doet dat heel bewust zo", aldus Heitinga.

UEFA waarschuwt Spaanse clubs

De Eurpese voetbalbond UEFA heeft de Spaanse voetbalclubs gewaarschuwd om minder met geld te smijten. Als ze hun verplichtingen van ruim 700 miljoen euro jegens de belastingdienst niet na gaan komen dan zullen er maatregelen gaan volgen.

"Clubs moeten hun verplichtingen nakomen, anders worden ze geweerd uit Europa. Als clubs hun schulden niet betalen, krijgen ze geen licentie. We moeten elke afzonderlijke situatie natuurlijk wel analyseren. Clubs kunnen ook een akkoord hebben gesloten met de fiscus," zei secretaris-generaal van de UEFA, Gianni Infantino, tegen de BBC. Hij weet dat clubs als Barcelona en Real Madrid nog voor honderden miljoenen in het rood staan bij de fiscus.

Vanaf 2013 wordt er gewerkt met Financial Fair Play, waarbij de totale schuldenlast, het financieringstekort en de jaarlijkse verliezen aan een maximum zijn gebonden. "We willen naar een omstandigheid toe waarin iedereen een gelijke uitgangspositie heeft. Nu al kijken we naar de financiële balans van clubs. Met Financial Fair Play zal het nog strikter worden."

Messi: "Dit is een gevaarlijke situatie"

Lionel Messi sprak zijn teleurstelling uit na het doelpuntloze gelijkspel van FC Barcelona bij AC Milan in de eerste kwartfinale in de Champions League. De Catalanen creëerden een aantal kansen om het zo belangrijke uitdoelpunt te scoren, maar faalden in de afronding.

Messi wees het slecht bespeelbare veld in San Siro aan als één van de schuldigen. "Het was een moeilijke wedstrijd, die we hadden moeten winnen. We speelden ons eigen spel, maar dat was moeilijk vanwege het veld en omdat Milan erg sterk was", aldus Messi. De Argentijn besefte dat Barça tijdens de return in Camp Nou hard aan het werk moet.

"Dit is een gevaarlijke situatie. Beide ploegen kunnen nog doorgaan. We hopen dat we in de return scoren, zodat wij in de halve finale komen. In ieder geval verdienden wij het om deze wedstrijd te winnen."

[Upd] 'UEFA Euro 2012 alleen maar downloadbaar'

[Update 10:50] Ondertussen heeft EA bekend gemaakt dat er inderdaad DLC komt voor FIFA 12. UEFA Euro 2012 is vanaf 24 april beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. De DLC gaat 1800 MS points of 20 dollar kosten. Daarnaast zijn de eerste screenshots ook vrijgegeven.

[Origineel bericht] Mogelijk zal EA Sports UEFA Euro 2012 alleen als DLC uitkomen, dat meld MCV. EA is van plan om de game als DLC expansie uit te brengen voor FIFA 12, waarbij ze geen standalone versie releasen. UEFA Euro 2012, draait natuurlijk om de aankomende EK in Oekraïne en Polen.

De expansie beschikt over alle 53 officiële UEFA nationale teams en over de acht officiële stadiums uit het kampioenschap. Zo is het mogelijk om in de DLC onder andere het toernooi zelf te spelen met je land naar keuze en is er een optie waarbij je zelf een nationale team kan aanmaken waarmee je het EK kan proberen te winnen. Ook is het mogelijk om met je virtual pro te spelen, en beschikt de DLC over challenges en de bekende multiplayer.

Sinds 1998 komt EA elke keer met FIFA-games voor een voetbal kampioenschap, destijds was dat het WK van 98 in Frankrijk. Gezien EA vorig jaar met FIFA 12 aankwam en in maart met FIFA Street is het mogelijk dat EA drie FIFA-games in een jaar tijd iets te veel vindt, een DLC expansie zou dan een betere keuze zijn. Het Europees kampioenschap voetbal van 2012 zal plaatsvinden van 8 juni tot en met 1 juli 2012.


Catshuisgesprekken hervat

Onderhandelaars van de VVD, het CDA en de PVV hebben donderdagochtend de besprekingen in het Catshuis hervat. Iets voor 10.00 uur arriveerden Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders bij het Catshuis.

Het wordt een cruciale dag voor de gedoogconstructie nadat woensdag de onderhandelingen over extra bezuinigingen vroegtijdig werden afgebroken. Volgens een bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst zijn de gesprekken in een 'moeilijke fase' beland.

Wilders zou de onderhandelingen definitief hebben willen afbreken, maar kon overgehaald worden om er nog een nachtje over te slapen. Donderdag wordt gekeken of er nog genoeg politieke wil is om er samen uit te komen.

Rutte arriveerde samen met zijn secondant Stef Blok per fiets, Verhagen en Sybrand van Haersma Buma en Wilders en Fleur Agema werden donderdagochtend met de auto afgezet bij de ambtswoning van de minister-president.

[NBA] Knicks thuis te sterk voor Magic

New York Knicks heeft voor eigen publiek een overwinning op Orlando Magic geboekt in de NBA. Aan de hand van uitblinkers Carmelo Anthony en Iman Shunpert werd het 108-86. Beide scoorden 25 punten. Jeremy Lin kwam vanwege een blessure niet in actie bij de nummer acht van de Eastern Conference. Orlando bezet de derde positie.

Ook Chicago Bulls blijft uitstekend presteren. De koploper was woensdag met 98-77 te sterk voor Atlanta Hawks. Luol Deng was met 22 punten topscorer bij de Bulls, die het voor de achtste keer op rij zonder sterspeler Derrick Rose moesten stellen.

San Antonio Spurs behaalde in de Western Conference een 117-112 zege op nummer voorlaatst Sacramento Kings. Manu Ginobili en Kawhi Leonard waren met twintig en negentien punten het meest succesvol bij de bezoekers, die tweede staan. Isaiah Thomas van Sacramento was topscorer met 28 punten.

Overige uitslagen
Toronto Raptors - Denver Nuggets 105-96
Charlotte Bobcats - Minnesota Timberwolves 83-88
Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 75-87
Boston Celtics - Utah Jazz 94-82
New Jersey Nets - Indiana Pacers 100-84
Los Angeles Clippers - Phoenix Suns 103-86
Golden State Warriors - New Orleans Hornets 87-102


Knicks thuis te sterk voor Magic (Foto: Novum)

X Factor-winnaar Jaap wordt pizzabakker

Jaap Reesema opent na de zomer een pizzarestaurant in Amsterdam. De zanger, die twee jaar geleden X Factor won, gaat binnenkort samen met zijn goede vriend Sander Schimmelpenninck een maand naar Parijs om de kneepjes van het pizzabakken te leren, schrijft het AD.

De 27-jarige Jaap kan momenteel leven van het zingen en is niet van plan te stoppen als zanger. "Maar ik heb, als ik een optreden in een week heb, geen zin om de resterende dagen stil te zitten", vertelt hij. "Daarnaast lijkt het me zinvol en veiliger om ook op andere paarden te wedden."

Reesema vindt dat het 'best goed' gaat met zijn muzikale carrière en wil aan de weg blijven timmeren als zanger. "Ik ben bezig met een nieuwe Nederlandstalige cd die over driekwart jaar moet verschijnen."

Jaap is van plan om in het begin zelf achter het fornuis van zijn restaurant te staan en pizza's te bezorgen. "Uiteindelijk willen we het kokkerellen natuurlijk delegeren aan een kok en personeel aannemen, zodat we onze handen weer vrij krijgen voor andere activiteiten." Waar het restaurant Pink Flamingo komt te staan, is nog niet zeker. "We zitten in de afrondende fase met twee vastgoedhandelaren over twee geschikte panden."

Winkels verwachten lagere paasomzet

Winkeliers verwachten dat de extra omzet vanwege de paasdagen dit jaar lager uitvalt dan vorig jaar. Brancheorganisatie Detailhandel Nederland voorziet een paasomzet van 230 miljoen euro, waar vorig jaar 245 miljoen werd voorspeld.

Consumenten zijn voorzichtiger geworden vanwege de aanhoudende onzekerheid over de economie. "Men wacht langer, geeft onze achterban aan", zegt een woordvoerder van Detailhandel Nederland. "Maar het kan zijn dat het toch nog aantrekt. Het is immers nog geen 8 april."

Volgens Detailhandel zijn naast traditionele artikelen als paasbrood en chocolade-eieren dit jaar ook quiches en lamsvlees populair. Als gevolg van het mooie weer doen ook barbecues en tuinmeubelen het goed.

Batman gespot in de VS, wie is het?

Een paar dagen terug werd er een filmpje op het internet gezet waar mensen in de omgeving van Washington D.C. een voorbijrijdende Lamborghini filmden met niemand minder dan Batman als bestuurder. Een compilatie van wat filmpjes kan je hier zien.

Nu is ontdekt wie deze man precies is. Hij werd laatst aangehouden door de politie omdat hij geen duidelijke kentekenplaten heeft (het zijn Batman symbolen). Het internet hoorde over Batman's aanraking met de wet en vroeg genoeg ook de Amerikaanse media.

Batman blijkt gewoon een aardige man te zijn die langs ziekenhuizen gaat om zieke kindjes te ontmoeten, ze vermaken en cadeautjes geven. 

Namco kondigt Hunter x Hunter aan

Een mysterieuze clou die eerder op de site van Namco Bandai te vinden was blijkt een vooraankondiging te zijn van Hunter x Hunter Wonder Adventure, een populaire mangastrip in Japan. Eerder was er al een aanwijzing te vinden in die de woorden “action adventure” bevatte. Verdere details zijn over het spel zijn nog niet bekend, behalve dat het spel waarschijnlijk in de winter voor de PSP uitkomt.

Komt Hunter x Hunter eraan?

American Pie-acteur bijna dood door alcohol

Chris Klein had zichzelf bijna dood gedronken. De acteur, vooral bekend van de American Pie-films, had jarenlang een alcoholprobleem. "Ik zou dood zijn gegaan als ik door was blijven drinken, daar sta ik elke dag bij stil", vertelt Klein aan het Amerikaanse tijdschrift People.

Klein werd in 2010 voor de tweede keer aangehouden omdat hij met een slok op achter het stuur zat. De 33-jarige acteur besloot toen naar een afkickkliniek te gaan. "Ik was nog maar een schim van de jongeman die ik was toen mijn acteercarrière net begon."

De acteur, die vier dagen in de gevangenis zat wegens rijden onder invloed, is nu bijna negentien maanden nuchter. "Ik ben nu de gelukkigste man op aarde." Klein is vanaf volgende week donderdag op het witte doek te zien in de nieuwste film in de American Pie-reeks. Eerder had de acteur rollen in films als Election en We Were Soldiers.

Spam advertenties via Sony's PSN-netwerk.

Japanse PSN-gebruikers stonden raar te kijken toen er ineens spam ads op het netwerk verschenen. De advertentie laat zich zien naast de gebruikelijke links naar nieuwe games en vraagt je om diverse gegevens in te vullen.

In de advertentie zelf is het mogelijk om een Ipad2 te winnen op voorwaarde dat je een e-mail adres en telefoonnummer ingeeft. Je zult natuurlijk geen prijs krijgen, of je moet spam mail een leuke prijs vinden.

Nog niet eerder zijn Non-sony advertenties verschenen op het PSN-netwerk. Verder is deze advertentie niet actief op andere PSN-netwerken behalve op de Japanse.

Speelgoedfabrikant maakt Portal Gun

Speelgoedfabrikant NECA heeft een replica gemaakt van de Portal Gun. Dit wapen heeft zowel de oranje als blauwe portals en natuurlijk hoort het geluid er ook bij. Het doet alles wat de Portal Gun dus hoort te doen, behalve het creëren van daadwerkelijke portals waar je doorheen kunt lopen.

NECA merkt op dat de pre-orders op dit moment al uitverkocht zijn maar dat ze bezig zijn met een nieuwe batch van guns.

Rusland levert moordverdachte uit aan Nederland

De Russische autoriteiten hebben woensdag een 35-jarige Turk uitgeleverd die wordt verdacht van een moord in Groningen twee jaar geleden. De verdachte werd 12 december aangehouden in Moskou, liet het Openbaar Ministerie donderdag weten.

Volgens de politie is het slachtoffer, Michael Karel de Vrieze, waarschijnlijk omgebracht in het huis van zijn toenmalige vriendin aan de Jupiterstraat in Groningen. De Turkse man, die op dat moment ook in het huis verbleef, werd als verdachte aangewezen.

De Turk was echter al vertrokken naar Turkije. Dat land levert geen staatsburgers uit, waardoor hij tot nu toe niet kon worden aangehouden.

De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Groningen.

Drie veroordeelden opgehangen in Japan

In Japan zijn donderdag drie terdoodveroordeelden opgehangen. Het zijn de eerste executies in het land sinds ruim anderhalf jaar.

De terechtstellingen vonden in drie verschillende gevangenissen plaats. Het ging om drie mannen die respectievelijk in 1999, 2001 en 2002 vijf, twee en drie mensen hadden vermoord, meldden Japanse media op basis van anonieme medewerkers van het ministerie van justitie.

Minister van justitie Toshio Ogawa bevestigde de executies en verklaarde op een persconferentie dat het publiek achter de doodstraf staat.

De executies zijn de eerste in Japan sinds juli 2010. De doodstraf wordt in Japan gewoonlijk alleen toegepast op meervoudige moordenaars. In Japanse dodencellen zitten nu 132 veroordeelden.

Japan is met de Verenigde Staten een van de weinige geïndustrialiseerde landen waar de doodstraf nog bestaat. Doodvonnissen worden in Japan door middel van ophanging uitgevoerd. Terdoodveroordeelden krijgen pas kort voor de executie te horen dat hun vonnis wordt voltrokken, familie en advocaten worden pas achteraf ingelicht.

Volgens de Japanse publieke omroep NHK was 2011 het eerste volledige jaar sind negentien jaar waarin niemand geëxecuteerd werd.

'Voldoende steun voor amnestiewet Suriname'

Een meerderheid van het Surinaamse parlement lijkt te gaan instemmen met de amnestiewet, die er voor kan zorgen dat president Desi Bouterse en de andere verdachten in het proces rond de Decembermoorden niet worden vervolgd. Na beraad binnen de partij heeft coalitiepartner Pertjajah Luhur van oud-parlementsvoorzitter Somohardjo besloten in te stemmen met de amnestiewet, aldus de Surinaamse website Waterkant donderdag.

Pertjajah Luhur heeft zes zetels in het 51 zetels tellende parlement. De Mega Combinatie van oud-legerleider Bouterse is goed voor 23 zetels. Waarschijnlijk schaart ook een andere coalitiepartner, de A-Combinatie van de voormalige rebellenleider Ronny Brunswijk, zich achter de amnestiewet.

Somohardjo heeft zelf in het verleden grote conflicten met Bouterse gehad. Hij zei woensdag (Surinaamse tijd) dat hij zich toch in de amnestiewet kan vinden omdat hij meent dat Suriname gebaat is bij verzoening. "“Als eréén man is die moet zeggen dat hij niets moet hebben van Bouterse, dan ben ik dat. Ik heb 9 maanden vastgezeten na de coup van 1980", zei Somohardjo. "Ondanks dat zeg ik: we moeten vergeven."

Somohardjo stamt uit de Surinaams-Javaanse gemeenschap. De coup van Desi Bouterse in 1980 was een keerpunt in het zijn leven. Hij belandde korte tijd in de gevangenis wegens zijn aandeel in een 'tegencoup'. In 1982 week hij uit naar Nederland. In 1993 keerde hij terug naar Suriname, waar hij Pertjajah Luhur oprichtte. Tot verbazing van velen ging hij na de parlementsverkiezingen van mei 2010 in zee met Bouterse en Brunswijk voor de vorming van een coalitie.

'Voldoende steun voor amnestiewet Suriname'
'Voldoende steun voor amnestiewet Suriname' (Foto: ANP)

Spanje staakt tegen hervormingen

Spaanse arbeiders hebben donderdag het werk neergelegd uit protest tegen plannen van de conservatieve regering voor hervormingen op de arbeidsmarkt. Verscheidene televisiezenders gingen uit de lucht en autofabrieken kwamen nagenoeg stil te liggen.

Bij schermutselingen kort nadat de staking om middernacht begon raakten negen mensen gewond en werden 58 mensen opgepakt, zei het ministerie van binnenlandse zaken.

De vakbond UGT meldde dat in de nachtploeg bijna alle arbeiders bij de autofabrieken van Renault, SEAT, Volkswagen en Ford het werk hebben neergelegd. Ook in andere bedrijfstakken, de mijnen en havens wordt gestaakt.

Het ministerie van binnenlandse zaken stelde dat de situatie in het land in de ochtenduren vrijwel normaal was. Een woordvoerster gaf toe dat stakingsposten de groothandelsmarkten voor verse producten in Madrid en andere steden probeerden te blokkeren en dat het treinverkeer in Barcelona was ontregeld. In Murcia raakten een politieagent en vijf burgers gewond toen een molotovocktail naar een politieauto werd gegooid.

Volgens de vakbonden zou in de ochtendspits maar dertig procent van de bussen en treinen rijden. De Spaanse televisie toonde beelden van agenten te paard die bussen bij het verlaten van een garage begeleidden. In Andalusië, Catalonië en Madrid waren regionale tv-zenders uit de lucht.

De bonden protesteren met de staking tegen plannen van de regering om de arbeidsmarkt te hervormen. De hervormingen moeten het voor bedrijven makkelijker maken overtollig personeel te ontslaan of de lonen en andere arbeidsvoorwaarden eenzijdig te verlagen. Daarnaast presenteert de regering vrijdag een ontwerpbegroting met tientallen miljarden aan bezuinigingsmaatregelen.

De hervormings- en bezuinigingsmaatregelen zijn volgens de nog geen honderd dagen oude regering van premier Mariano Rajoy noodzakelijk om de financiële en economische crisis te bezweren en de concurrentiekracht van Spanje te vergroten. Het Spaanse werkloosheidscijfer is nu bijna 23 procent, onder jongeren zelfs bijna vijftig procent.


Spanje staakt tegen hervormingen (Foto: Novum)

Tiener VS krijgt levenslang voor moord op Britten

Een Amerikaanse tiener is woensdag in Florida tot levenslang veroordeeld voor de moord op twee Britse toeristen.

De twee mannen vierden vakantie en waren na een avond stappen verdwaald in een achterstandswijk van Sarasota. De 17-jarige Shawn Tyson probeerde het dronken duo te beroven, maar schoot hen dood toen ze zeiden dat ze geen geld bij zich hadden.

Tyson liep tegen de lamp doordat hij tegenover vrienden opschepte en hun vroeg het moordwapen en enkele kogels te verbergen. Omdat hij minderjarig is, kon hij niet de doodstraf krijgen. De Britse sensatiepers besteedde veel aandacht aan de 'slachting' in het 'getto'.


Tiener VS krijgt levenslang voor moord op Britten (Foto: Novum)

Ombudsman: zuiver naam Telegraafjournaliste

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet alsnog de naam van Telegraafjournaliste Jolande van de Graaf zuiveren. Justitie heeft haar onrechtmatig aangemerkt als verdachte, concludeert de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer donderdag.

De journaliste werd vervolgd omdat ze in 2009 had gepubliceerd over de Irak-oorlog en over een veiligheidsdreiging bij een bezoek van de dalai lama. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kwam tot de conclusie dat de informatie moest zijn gelekt naar de krant en besloot de telefoon van onder anderen Van der Graaf af te tappen.

Op basis van die onrechtmatige taps werd de journaliste vervolgd voor het lekken van staatsgeheimen. Uiteindelijk werd de vervolging beëindigd omdat er sprake was van onrechtmatig verkregen bewijs. In zo'n geval blijft de verdenking echter bestaan en dat leidt tot een aantekening op het strafblad.

Volgens de ombudsman is de journaliste echter onterecht als verdachte aangemerkt. Hij adviseert Opstelten dit alsnog te repareren.

Hij wijst erop dat journalistieke nieuwsgaring met bronbescherming een belangrijke voorwaarde is voor het verwezenlijken van de vrijheid van meningsuiting. De officier van justitie heeft volgens hem 'onvoldoende stil gestaan bij de bijzondere positie die een journalist in het kader van het recht van vrije nieuwsgaring heeft'.

Het OM moet volgens Brenninkmeijer 'zeer terughoudend' zijn om journalisten die 'misschien wel' staatsgeheime informatie publiceren, als verdachte aan te merken. "Die terughoudendheid is hier niet betracht."

Het is volgens hem extra pijnlijk dat achteraf blijkt dat de verdenking alleen is gebaseerd op de onrechtmatige middelen die de AIVD heeft ingezet. In de zaak werden ook twee oud-AIVD'ers vervolgd omdat zij de informatie naar Van de Graaf zouden hebben gelekt. Zij werden uiteindelijk ook vrijgesproken omdat het bewijsmateriaal tegen hen onrechtmatig is verkregen.

Van de Graaf schrijft donderdag in De Telegraaf dat het oordeel van de ombudsman haar 'heel wat waard' is. Zij zegt in haar werk nog steeds de gevolgen van de zaak te merken. "Een journalist is afhankelijk van bronnen en die drogen op als je wordt afgeluisterd."

Kort geding tegen extra huurverhoging

Vier huurders hebben een kort geding aangespannen vanwege de extra huurverhoging voor mensen met een hoog inkomen. Zij vinden dat de maatregel hun privacy aantast, meldt de NOS.

De huurders zijn lid van de Amsterdamse huurdersvereniging Oost. Voorzitter Frans Ondunk vindt dat de overheid informatie over zijn privésituatie moet beschermen in plaats van die 'te grabbel te gooien op straat'.

Corporaties mogen vijf procent extra huurverhoging heffen voor huishoudens die jaarlijks meer dan 43 duizend euro verdienen. Bij de Belastingdienst kunnen zij navragen of een huishouden zo'n hoog inkomen heeft. De maatregel is bedoeld om scheefwonen tegen te gaan.

Veel corporaties vragen bij de Belastingdienst al inkomensgegevens op. De huurders wijzen erop dat hier nog geen wettelijke basis voor is omdat het wetsvoorstel dat de extra verhoging mogelijk maakt nog moet worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer.

Op dit moment vragen veel corporaties bij de Belastingdienst de inkomensgegevens op van hun huurders. Bij huishoudens die jaarlijks meer dan 43.000 euro verdienen, kunnen ze 5 procent extra huurverhoging heffen. Volgens de huurders doen verhuurders dit zonder dat hiervoor een wettelijke basis is omdat het wetsvoorstel nog moet worden goedgekeurd.

Belangenvereniging Woonbond riep huurders eerder deze maand op aangifte te doen bij het College Bescherming Persoonsgegevens wegens privacyschending. Sindsdien zijn volgens de NOS veel meldingen bij het CBP binnengekomen. Het CBP bekijkt nog wat daar mee wordt gedaan.

De extra huurverhoging moet 1 juli ingaan. Corporaties moeten hun huurders voor 1 mei een voorstel tot huurverhoging doen. Dinsdag meldde de NOS dat veel corporaties de huurverhoging een jaar moeten uitstellen omdat de Belastingdienst in veel gevallen niet op tijd kan doorgeven of een huishouden boven of onder de grens van 43 duizend euro zit.

Vervolg Anchorman officieel bevestigd

Na jaren van geruchten is het nu officieel. Er komt een Anchorman 2 aan. In de talkshow van Conan O’Brien, kwam Will Ferrel binnen als hoofdrolspeler Ron Burgundy, om het nieuws aan te kondigen.

De film zal net als het eerste deel geregisseerd worden door Adam McKay. Will Ferrel zal zich over het script buigen samen met Adam. Ook wordt verwacht dat het grootste deel van de cast uit de eerste Anchorman, terug zal keren in het vervolg. Judd Apatow (Superbad, Pineapple Express) zal de productie van de film op zich nemen.

Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy kwam uit in 2004, en bracht wereldwijd 91 miljoen dollar op.

'Ron Burgundy' komt binnenvallen bij Conan O'Brien en brengt het nieuws

SP wil terugkeerverbod voor Europese crimineel

De SP wil dat criminelen uit andere EU-landen niet meteen kunnen terugkeren als ze hun straf in eigen land hebben uitgezeten. Dat bevestigt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen na berichtgeving hierover in het AD.

Vaak moeten in Nederland gepakte EU-criminelen hun straf in eigen land uitzitten. "Maar het heeft geen zin ze terug te sturen als ze daarna gewoon weer naar Nederland komen om hun oude activiteiten weer op te pakken", stelt Gesthuizen.

"Het gaat om doorgewinterde criminelen die vaak maar een doel hebben: de boel bij elkaar plunderen. Ik wil dat zij na hun straf niet meteen terug kunnen keren", aldus Gesthuizen. "Die criminelen hebben hun krediet verspeeld. Dan ben je hier niet meer welkom."

Volgens Gesthuizen gaat het vaak om Oost-Europese bendes die in Nederland inbreken, skimmen of diefstallen plegen. Ruim 60 procent van de daders komt uit Polen, Roemenië en Litouwen.

Bartoli beëindigt zegereeks Azarenka

Victoria Azarenka heeft woensdag (plaatselijke tijd) voor het eerst dit jaar een tenniswedstrijd verloren. Na 26 achtereenvolgende zeges ging de Wit-Russische wereldranglijstaanvoerster in de kwartfinale van het toernooi in Miami met 6-3 en 6-3 onderuit tegen Marion Bartoli uit Frankrijk.

Bartoli neemt het in de halve eindstrijd op tegen Agnieszka Radwanska, die eerder van de Amerikaanse Venus Williamswon. De andere halve finale gaat tussen de Deense Caroline Wozniacki en de Russische Maria Sharapova.

Bartoli beëindigt zegereeks Azarenka
Bartoli beëindigt zegereeks Azarenka (Foto: ANP)

JSF gaat VS ruim 1000 miljard kosten

De ontwikkeling, bouw en onderhoud van de Joint Strike Fighter worden veel duurder dan gepland. Dat blijkt uit een intern document van het Pentagon dat Reuters in handen heeft.

De totale kosten van de JSF zouden over de komende vijftig jaar ruim 1000 miljard euro zijn. Een jaar geleden werd uitgegaan van 750 miljard euro. De VS kopen daar 2443 vliegtuigen voor, die minstens 50 jaar mee moeten kunnen. Alleen al het onderhoud van de vliegtuigen gaat 830 miljard euro kosten.

Nederland heeft tot nu toe 295,5 miljoen euro meebetaald aan de ontwikkeling van de vliegtuigen, die de F-16's moeten vervangen.

JSF gaat VS ruim 1000 miljard kosten
JSF gaat VS ruim 1000 miljard kosten (Foto: ANP)

Motoren van Apollo 11 gevonden in oceaan

De motoren van de raket van de Apollo 11 zijn gevonden op de bodem van de Atlantische Oceaan. Jeff Bezos, topman van de online boekhandel Amazon meldt dat op zijn website.

De Apollo 11 bracht in 1969 Neil Armstrong en zijn team als eerste mensen naar de maan. Toen de raket zijn werk had gedaan stortten de motoren zoals gepland in zee.

Bezos besloot een jaar geleden dat hij de motoren wilde vinden met behulp van sonarapparatuur. Hij overweegt nu een van de motoren naar de oppervlakte te brengen.

Molukkers boos over gaswinning Shell in Molukse zee

De Zuid-Molukse regering in ballingschap, de RMS, dreigt met juridische stappen tegen Shell vanwege een gaswinningsproject in de Molukse Arafura zee. Shell heeft hierover afspraken gemaakt met de Indonesische regering, maar de RMS-regering stelt dat Shell volgens internationaal recht met haar zaken had moeten doen.

De RMS-regering zou de exclusieve zeggenschap over de natuurlijke rijkdommen van het territorium hebben. De Molukkers zien Indonesië, in tegenstelling tot de Nederlandse staat, als een bezetter. De afspraken die Indonesië met Shell en andere bedrijven heeft gemaakt zouden dan ook onrechtmatig zijn.

De afgelopen decennia is het merendeel van de opbrengsten van de natuurlijke rijkdommen in het gebied volgens de RMS-regering al naar elders weggevloeid. Dat zou ook met het zogenoemde Maselaproject dreigen te gebeuren.

De Zuid-Molukken zouden volgens Indonesische wetgeving maar een aandeel van tien procent in het project krijgen. Daarvoor moet wel een bijdrage van anderhalf miljard dollar in de exploitatiekosten worden betaald, maar dat kunnen de Molukken niet opbrengen.

Shell moet volgens de RMS geen zaken doen met Indonesië omdat het land mensenrechten zou schenden. De regering in ballingschap dreigt Shell en andere deelnemende bedrijven aansprakelijk te stellen voor alle schade die de Molukken wordt toegedaan en beraad zicht op juridische stappen om de exploitatie te verbieden.

Donderdag levert een delegatie van de RMS een petitie af op het hoofdkantoor van Shell. Het is overigens de vraag in hoeverre de RMS juridische actie kan ondernemen. De Nederlandse staat voerde vorig jaar in een proces aan dat de RMS in juridisch opzicht als staat niet bestaat omdat de Molukken Indonesisch grondgebied zijn. Het hof wilde zich hier niet over uitspreken.

Het proces was aangespannen nadat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono een reis naar Nederland op het laatste moment had afgezegd. De Molukkers in Nederland hadden de rechter gevraagd hem wegens mensenrechtenschendingen aan te houden.

Met het proces wilde de staat bereiken dat de RMS niet meer ontvankelijk is als procespartij. Als dat was gelukt, had de RMS bij een eventueel nieuw bezoek van de Indonesische president niet opnieuw naar de rechter kunnen stappen.

FNV: let op zorgtoeslag

Veel mensen denken ten onrechte dat zij te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag. Zij kunnen daardoor honderden euro's per jaar mislopen. Anderen krijgen juist meer toeslag dan waar zij op grond van hun inkomen recht op hebben. Zij moeten dat geld later terugbetalen.

Dat meldde de FNV Belastingservice donderdag op basis van de ervaringen van zijn 5500 vrijwilligers. Die hebben de afgelopen tijd 300.000 mensen geholpen met hun belastingaangifte. De groep waarbij iets niet klopte met betrekking tot de zorgtoeslag, was volgens een woordvoerster van de vakbond opvallend groot. Cijfers kon zij evenwel niet noemen.

De FNV Belastingservice wijst erop dat mensen tot 1 april, de datum waarop ook de belastingaangifte binnen moet zijn, de tijd hebben om alsnog een zorgtoeslag voor 2011 aan te vragen. Alleenstaanden hebben daar recht op als zij minder verdienden dan 36.022 euro bruto, samenwonenden als zij samen een inkomen hebben van maximaal 54.264 euro.

FNV: let op zorgtoeslag
FNV: let op zorgtoeslag (Foto: ANP)

Onderzoek naar klebsiellauitbraak Maasstad afgerond

De uitkomsten van het onderzoek naar de uitbraak van de gevaarlijke klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam worden donderdag bekendgemaakt. Een commissie, onder leiding van ex-senator en hoogleraar bedrijfskunde Wolter Lemstra, presenteert de resultaten om 10.30 uur in het ziekenhuis.

De commissie onderzocht onder meer hoe de uitbraak van de tegen gangbare soorten antibiotica resistente bacterie heeft kunnen plaatsvinden. Ook moet duidelijk worden wie er verantwoordelijk voor was.

De uitbraak kwam eind mei vorig jaar aan het licht. Daarvoor hadden verschillende instanties het ziekenhuis al gewezen op de aanwezigheid van de bacterie. De eerste meldingen werden in oktober 2010 vastgesteld, pas in juli 2011 was de uitbraak onder controle.

In de tussentijd raakten 107 patiënten met de bacterie besmet. Daarvan overleden er 28, bij drie was de besmetting zeer waarschijnlijk de doodsoorzaak.

Naar aanleiding van de besmetting stapte Paul Smits op als directeur van het Maasstad. Het ziekenhuis wordt sindsdien geleid door twee interim-bestuurders. Het ziekenhuis stond ook enkele maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De klebsiellabacterie komt normaal voor in de darmen en is daar ongevaarlijk, maar kan een stof aanmaken die de werking van antibiotica tegengaat. De bacterie is voor gezonde mensen relatief ongevaarlijk. Bij mensen met een verzwakte weerstand kan klebsiella zorgen voor ontstekingen die moeilijk te behandelen zijn.

Nintendo gebruikt om aanrander te veroordelen

In Engeland is een man veroordeeld voor aanranding nadat zijn slachtoffer bewijslast verzamelde met haar Nintendo DSi. Het tienjarige meisje was met de console aan het spelen, toen John Fisher bij haar kwam. Ze wist met het apparaat ongemerkt foto's te maken terwijl hij haar betastte.

Het meisje liet de foto's aan haar moeder zien, die meteen de politie inschakelde. John Fisher was een vriend van de familie en had haar al 22 maanden lang misbruikt. Bij zijn arrestatie pleitte Fisher onschuldig, maar toen hij geconfronteerd werd met het bewijs, gaf hij toe.

Fisher gaat voor 3,5 jaar de bak in en krijgt een verbod op omgang met kinderen voor 10 jaar.

De politie van Suffolk prijst de moed en de daadkracht van het meisje. "Door snel te denken en die foto te nemen met haar spelcomputer heeft ze onomstotelijk bewijs geleverd. Ook was ze dapper genoeg om het incident aan te geven en ons een volledig verslag te geven van wat er is gebeurd. Het is belangrijk dat slachtoffers van dit soort zaken weten dat ze dit kunnen aangeven, ongeacht hoe lang geleden het was of hoe oud ze zijn. Wij zullen ons best blijven doen om mensen zoals Fisher voor het gerecht te brengen."

Unchained Blades komt digitaal naar het Westen

Gameontwikkelaar Xseed heeft aangekondigd dat hun jRPG Unchained Blades uit gaat komen in het Westen. Het spel, dat in 2011 in Japan uitkwam, zal als download beschikbaar komen op PlayStation Portable en Nintendo 3DS.

Unchained Blades volgt de avonturen van Fang, een sterke drakenkeizer die door zijn eigen arrogantie zijn krachten kwijtraakt door de godin Clunea. Het spel wordt gespeeld in first-person en het gevechtssysteem laat de spelers sommige vijanden in medestanders veranderen.

Er is nog geen precieze releasedatum bekendgemaakt, maar Unchained Blades moet nog dit jaar gaan uitkomen.

Unchained Blades

Unchained Blades

Unchained Blades

Unchained Blades

Unchained Blades

Fez komt eraan

De fans hebben er lang op moeten wachten, maar ontwikkelaar Polytron heeft eindelijk een releasedatum bekendgemaakt voor hun puzzelspel Fez. Het prijswinnende spel, dat in 2007 al is aangekondigd, zal op 13 april verschijnen via Xbox Live Arcade. Dit blijkt uit een  bericht op de website van Polytron.

Fez wordt bestempeld als een spel in 2,5D. Spelers moeten zich een weg omhoog banen, waarbij je door het speelveld te draaien nieuwe wegen naar boven vrijmaakt.

Fez heeft in 2008 de prijs voor 'Excellence in visual art' gewonnen op het Independent Games Festival.

Eitje

'Wie wil er een ei?' was de vraag.
Ik had me weer eens uitgesloofd voor de zondagbrunch. Ik sloof me altijd uit voor de zondagbrunch. En voor de zaterdagbrunch, want wij brunchen niet alleen op zondag, maar ook op zaterdag. 't Is dat ik moet werken door de week, anders zouden we ook brunchen op maandag, dinsdag, woensdag en alle andere werkdagen tot en met vrijdag. Al zou ik me door de week wat minder uitsloven voor een brunch, geloof ik. Al mijn huisgenoten zijn dan aan het werk of op school, en wie gaat er nu in zijn eentje uitgebreid en uitgesloofd zitten brunchen?
De vraag hoefde geen uitleg en geen herhaling. Iedereen wilde een ei. Ik had er voldoende. Ik had er veel te veel. Dat kwam zo.

Ruimteschip succesvol gekoppeld aan ISS

Het onbemande ruimteschip Edoardo Arnaldo is in de nacht van woensdag op donderdag succesvol aangekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS.

De Nederlandse astronaut André Kuipers had toezicht op de aankoppeling, maar hoefde niet in te grijpen. De automatische piloot van het ruimteschip deed zijn werk.

Het ruimteschip vertrok vrijdagochtend vanaf een basis in Frans-Guyana. Aan boord is 6,6 ton aan brandstof, zuurstof, water, wetenschappelijke apparatuur en reserveonderdelen.

Ruimteschip succesvol gekoppeld aan ISS
Ruimteschip succesvol gekoppeld aan ISS (Foto: ANP)

Paus veroordeelt Amerikaans embargo op Cuba

Na twee dagen met kritiek op het Cubaans regime, veroordeelde Paus Benedictus XVI woensdag (lokale tijd) het handelsembargo dat de Verenigde Staten al 50 jaar hebben tegen Cuba.

De paus sluit woensdag een driedaags bezoek aan Cuba af. Vorige week zei hij dat het communisme niet meer van deze tijd is en riep hij de Cubanen op te hervormen.

Het opheffen van het handelsembargo kan daar bij helpen, zei de paus. "De situatie wordt verergerd door beperkende economische maatregelen, opgelegd door het buitenland. Het is een oneerlijke belasting op de bevolking."

Paus veroordeelt Amerikaans embargo op Cuba
Paus veroordeelt Amerikaans embargo op Cuba (Foto: ANP)

Helft Amerikaanse huishoudens in bezit van Apple-producten

Uit een enquête die in opdracht van CNBC (Consumer News and Business Channel), is afgenomen onder 836 Amerikanen, blijkt dat de helft van alle Amerikaanse huishoudens in het bezit zijn van minimaal één Apple-product. Wat inhoudt dat ongeveer 55 miljoen huishoudens in het bezit zijn van minstens één Apple-product.

Een gemiddeld Amerikaans huishouden heeft 1,6 producten in huis, daarbij zijn de huishoudens die geen Apple-producten bezitten ook meegerekend. Van de huishoudens die wel Apple-producten bezitten, blijft het er veelal niet bij één; het gemiddelde aantal bij deze huishoudens ligt rond de drie producten. Daarnaast blijkt uit de enquête dat ongeveer een kwart van alle huishouden binnen een jaar nog een Apple-product denkt aan te schaffen, gemiddelde huishoudens met meerdere Apple-producten hebben veelal een hoger inkomen dan huishoudens zonder Apple-producten. Niet verrassend is dat de gemiddelde kopers van Apple-producten hoogopgeleide, jonge mannen zijn.

“Het is een fantastisch businessmodel - des te meer producten je bezit, des te groter de kans dat je er meer zult aanschaffen", aldus de vice-president van Hart Research Associates, het bedrijf dat het onderzoek voor CNBC uitvoerde. 

Rechtszaak tegen Strauss-Kahn van start

Advocaten van oud-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn hebben een rechter in New York er woensdag van proberen te overtuigen een civiele procedure tegen hun cliënt niet-ontvankelijk te verklaren. Die werd aangespannen door Nafissatou Diallo (33). Zij beschuldigt Strauss-Kahn van verkrachting.

Volgens de advocaten genoot de Franse Strauss-Kahn diplomatieke immuniteit op het moment dat de feiten plaatsvonden.

Strauss-Kahn (62) stond vorig jaar al terecht voor poging tot verkrachting van Diallo, werkzaam in een hotel in New York, maar de strafzaak werd toen geseponeerd omdat de aanklagers twijfelden aan de geloofwaardigheid van het kamermeisje. Zowel Strauss-Kahn als Diallo was woensdag niet in de rechtbank aanwezig.

In eigen land werd Strauss-Kahn maandag in staat van beschuldiging gesteld omdat hij wordt verdacht van het inhuren van prostituees en betrokkenheid bij een 'georganiseerde bende'. Strauss-Kahn ontkent de aantijgingen.

'Ontwikkelaar klaagt smartphone fabrikanten aan'

Verschillende smartphone fabrikanten zijn dinsdag aangeklaagd wegens inbreuk op het patentrecht. Onder andere Apple  en Samsung werden voor de rechter gesleept door de fimra Graphics Properties Holdings (GPH). De aanbieders zouden grafisch-gerelateerde content aanbieden die in strijd zou zijn met enkele patenten, die het eigendom zou zijn van GPH. 

Software-ontwikkelaar GPH is een overblijfsel van SGI (Silicon Graphics Incorporated) dat in 2009 failliet verklaard werd. Het nieuwe moederbedrijf, Rackable Systems, zegt niets van doen te hebben met de claim die GPH neergelegd heeft bij zes bedrijven. Naast Apple. Sony en Samsung zouden ook HTC, RIM en LG het slachtoffer zijn van de claim op het patentrecht.

Het onderhavige patent is 26 maart 2012 toegekend aan GPH door het Amerikaanse patentbureau. GPH heeft deze toekenning direct aangegrepen om rechtzaken aan te spannen tegen de zes bedrijven.

Robben: "Hier kun je mee thuiskomen"

Bayern München staat na de 2-0 overwinning bij Olympique Marseille met één been in de halve finale van de Champions League. Arjen Robben kijkt dan ook tevreden terug op het duel.

De Nederlander zorgde na rust voor de tweede treffer van Bayern en stond na afloop van het duel de NOS te woord. "Hier kun je mee thuiskomen", aldus een tevreden Robben. "Als je een kwartfinale met 2-0 wint, is dat een perfect resultaat. Het was desondanks een zware wedstrijd. Iedereen weet dat Marseille in een crisis zit en een negatieve serie heeft neergezet, maar het blijft de Champions League."

Robben zegt daarom dat Bayern het duel met de Fransen zeker niet te licht heeft opgevat. "We waren gewaarschuwd, want ze hebben niet voor niets Internazionale uitgeschakeld in de vorige ronde. Vanaf het begin af aan hebben we daarom geconcentreerd gespeeld, ze hebben namelijk een goede ploeg."

Bayern heeft met de uitstekende uitgangspositie een grote kans op het bereiken van de halve finales. Daarin wacht vermoedelijk Real Madrid, dat gister al met 3-0 te sterk was voor APOEL Nicosia. "In de media ging het al alleen maar over die wedstrijd, maar wij focusten ons hierop. We hebben nu een hele goede stap gezet, maar ook volgende week moeten we weer scherp zijn."

Seedorf: "Een goed resultaat neergezet"

AC Milan wist FC Barcelona woensdagavond in het eigen San Siro op 0-0 te houden. Clarence Seedorf, die bij de Italiaanse ploeg in de basis begon, was na afloop zeer tevreden met het doelpuntloze gelijkspel.

"We hebben goed gespeeld en een goed resultaat neergezet. Ik zie het als een compliment dat we dit hebben bereikt", aldus de 35-jarige Seedorf, middenvelder van AC Milan. "Eén doelpunt kan genoeg zijn in Camp Nou."

"We hebben dan weer wat meer spelers tot onze beschikking en als we er in slagen opnieuw goed te spelen, hebben we kans om door te gaan. Barcelona is het sterkste team ter wereld, maar aan alles komt een einde. Wij zijn in vorm en hebben 50 procent kans om de halve finales te halen", liet Seedorf verder weten.

Murray naar halve finale Miami

Andy Murray heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finale van het masterstoernooi van Miami. De als vierde geplaatste Schot knokte zich in ruim tweeënhalf uur met 4-6, 6-3, 6-4 langs de Serviër Janko Tipsarevic (9). Murray won het toernooi in Key Biscayne in 2009.

Murray kwam, mede door problemen met zijn maag, moeizaam op gang. Na in de tweede set een 3-2 achterstand weggepoetst te hebben, bleek hij uiteindelijk toch over de langste adem te beschikken. In de halve finale treft Murray de winnaar van de partij tussen Rafael Nadal (2) en Jo-Wilfried Tsonga (6).

In het vrouwentoernooi stuitte Angieszka Radwanska de opmars van Venus Williams, die in Miami haar rentree maakte na een halfjaar afwezigheid. De als vijfde geplaatste Poolse klopte de voormalig nummer één van de wereld met 6-4, 6-1.

Tafeltennissters gekoppeld aan Oostenrijk

Oostenrijk is de volgende tegenstander van de Nederlandse tafeltennissters op het WK voor landenteams. Mocht Nederland die wedstrijd winnen, stuit het in de kwartfinale op Hong Kong. Dat heeft de loting woensdag uitgewezen.

Nederland eindigde als tweede in groep B achter wereldkampioen Singapore en is daarom verplicht tot het spelen van een tussenronde. Als Oranje de kwartfinale bereikt, evenaart het de prestatie van het vorige WK in 2010. China bleek toen uiteindelijk een maatje te groot.

Trailer: Hotel Transylvania

Begin juli vorig jaar schreven we al over de film maar nu is er dan een eerste trailer verschenen voor de komische horror animatie Hotel Transylvania. In de film van Genndy Tartakovsky horen we de stemmen van onder meer Adam Sandler, Kevin James, Andy Samberg, Selena Gomez en Steve Buscemi.

Welkom in Hotel Transylvania, het vijf sterren hotel van Dracula (Adam Sandler) waar monsters en hun gezinsleden zichzelf kunnen zijn zonder lastig te worden gevallen door mensen.

In een speciaal weekend nodigt Dracula een aantal van de meest beroemde monsters,  Frankenstein en zijn bruid, de mummie, de onzichtbare man, een familie weerwolven en nog meer monsters, om de 118e verjaardag van zijn dochter Mavis te vieren. Om de monsterlijke gasten van een hapje en een drankje te voorzien is geen enkel probleem voor de koning der vampieren. Daar lijkt een verandering in te komen als een doodgewone jongen het hotel binnen loopt en tot over zijn oren verliefd wordt op Mavis.

Hotel Transylvania draait vanaf 19 december in de Nederlandse bioscopen.

'Afghaan Naibzay niet uitzetten'

Burgemeester van Giessenlanden Els Boot verbood afgelopen maandag de politie mee te werken aan de uitzetting van de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay omdat dit zijn gezin schade toe zou brengen. Minister Leers had kort daar voor de gevraagde verblijfsvergunning afgewezen. Fok.nl vroeg aan haar publiek wat er met de vluchteling zou moeten gebeuren en een meerderheid wil hem (voorlopig) in Nederland laten blijven.

Van de ruim 2200 respondenten koos 44 procent voor de optie om de beschuldigingen aan het adres van Naibzay door een rechter te laten toetsen en hem in de tussentijd niet uit te zetten. Naibzay wordt verdacht van oorlogsmisdaden omdat hij gedeserteerd is uit het Afghaanse leger ten tijde van het Taliban-regime. Meer dan 17 procent zegt dat de Afghaan gelijk een permanente verblijfsvergunning dient te krijgen en 36 procent is voor uitzetting en steunt de lijn van Leers.

Minister Leers heeft ondertussen de opstandige burgemeester op het matje geroepen om haar actie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.