Occupy vecht ontruiming Beursplein aan

Woensdagmiddag dient een kort geding bij de Amsterdamse rechtbank tegen de door de burgemeester gelaste ontruiming van Occupy op het Beursplein te Amsterdam. De protestbeweging is het niet eens met de stelling dat ze zich niet aan de afspraken met de gemeente houdt.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat de demonstranten uiterlijk donderdag om 10 uur 's ochtends het Beursplein hebben verlaten, zo liet hij hen eerder schriftelijk weten. De Occupyers zounden zich niet houden aan afspraken rond brandveiligheid en overlast. De tot enkele tenten geslonken plek tegenover het Beursgebouw zou alcoholisten en daklozen aantrekken.

Occupy-zegsman Maks stelt echter dat de groep zich wel aan de afspraken houdt. Hij suggereert evenwel dat er zaken niet goed op orde zijn. "Ik zie het als een waarschuwing. Het is de tweede keer in korte tijd dat we dit soort nieuws krijgen", zegt hij. De protestbeweging heeft al een bezwaarschrift ingediend. Mocht deze en het kort geding niets uithalen, dan verwacht hij dat de Occupyers het plein rustig verlaten: "Ik denk niet dat het een veldslag wordt."

Van der Laan vindt het nog steeds geen probleem als de beweging de tenten op de Zuidas opzet, waar veel financiële instellingen kantoor houden. Ook de geplande wekelijkse demonstraties op zondagmiddagen zijn wat hem betreft toegestaan.