'Broer Endstra wilde Paarlberg uit de weg ruimen'

Haico Endstra, de broer van de in 2004 vermoorde Willem Endstra, heeft in het verleden een man benaderd om vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg te liquideren. De man die door Endstra zou zijn benaderd, stapte in het voorjaar van 2010 naar justitie. Die waarschuwde Paarlberg via zijn advocaat.

Dat meldt maandblad Quote dinsdag na een naar eigen zeggen maandenlange speurtocht naar de broer van de omgebrachte 'bankier van de onderwereld'. Haico Endstra stelt volgens Quote overigens dat sprake is van een indianenverhaal.

Haico Endstra heeft altijd beweerd dat hij tot vlak voor de dood van zijn broer niet op de hoogte was van diens criminele handel en wandel. Volgens Quote, dat het onderzoek deed met misdaadsite Crimesite, speelde de huidige directeur van het zakelijke imperium van Willem Endstra echter een actieve rol in de dubieuze praktijken van zijn broer.

Zo zou hij als rechterhand van de 'bankier van de onderwereld' grote sommen geld hebben beheerd, bij gesprekken met criminelen hebben gezeten en opdrachten hebben gegeven voor 'vieze zaakjes'. "Haico wist van alles wat er speelde", aldus het blad. Willem Endstra en Paarlberg waren vroeger zakenpartners. Vastgoedmagnaat Endstra werd in mei 2004 op 51-jarige leeftijd voor de deur van zijn kantoorvilla aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid op klaarlichte dag doodgeschoten.

Vorige week werd bekend dat de man die ervan wordt verdacht de trekker te hebben overgehaald is overleden. De Rus bezweek woensdag in een ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding.

In de maanden voor zijn dood sprak Endstra meerdere keren met de Amsterdamse politie. Hij beweerde onder meer dat Willem Holleeder hem voor miljoenen had afgeperst en dat Holleeder achter verschillende moorden zit.