FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 november 2011

Uitslagen EK-kwalficatie play-offs (15/11/2011)

Vanavond werden de returns afgewerkt in de play-offs voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar. Kroatië, Tsjechië, Ierland en Portugal wisten zich in twee duels te ontdoen van hun tegenstander en plaatsen zich daardoor voor het EK voetbal. Guus Hiddink zal niet aanwezig zijn op het EK, aangezien Turkije over twee duels verloor van de Kroaten. Hieronder de uitslagen van de play-offs.

Uitslagen play-offs (tussen haakjes de uitslag van het vorige duel):

Kroatië* - Turkije 0-0 (3-0)

Montenegro - Tsjechië* 0-1 (0-2)
81' Jiracek 0-1

Ierland* - Estland 1-1 (4-0)
31' Ward 1-0
57' Vassiljev 1-1

Portugal* - Bosnië
-Hezegovina 6-2 (0-0)
8' C. Ronaldo 1-0
24' Nani 2-0
41' Misimovic (pen.) 2-1
53' C. Ronaldo 3-1
56' Lulic (Bosnië-Hezegovina/2xg)
65' Medunjanin 3-2
72' Postiga 4-2
80' Veloso 5-2
82' Postiga 6-2

* geplaatst voor EK 2012

Bekijk hier een overzicht van alle deelnemende landen aan Euro 2012.


Guus Hiddink werd met Turkije uitgeschakeld door Kroatië (Foto: Pro Shots)

Van Gerwen door op Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen heeft vanavond de knock-outfase van de Grand Slam of Darts bereikt. Onze landgenoot won met 5-2 van Tony O'Shea. Eerder won Van Gerwen al van Scott Waites. In de volgende ronde wacht Mighty Mike een ontmoeting met Ted Hankey of Ian Wright.

Van Gerwen startte uitstekend aan de partij en wist O'Shea in de eerste leg direct te breaken. Toch kwam O'Shea sterk terug, aangezien hij Van Gerwen een leg later direct wist terug te breaken. Silverback behield vervolgens zijn eigen leg, iets wat Van Gerwen daarna ook deed; 2-2.

In de vijfde leg wist Van Gerwen zijn opponent opnieuw te breaken en dit leek de definitieve klap te zijn. O'Shea kwam niet meer in het spel voor en Van Gerwen pakte ook de zesde leg. In de zevende leg wist Van Gerwen opnieuw een break en uiteindelijk de partij te pakken door middel van een prachtige 144-finish.

Michael van Gerwen
Michael van Gerwen is door naar de knock-outfase (Foto: Pro Shots)

Doordat Mark Walsh eerder op de avond van titelverdediger Scott Waites verloor, werd Van Gerwen zelfs groepswinnaar. Waites, titelverdediger, liet vanavond zien toch goed te kunnen spelen. Toch gaat Walsh door naar de knock-outfase en zal Waites nog vaak terugdenken aan de partij tegen O'Shea, waarin hij maar liefst zes matchdarts onbenut hield.

Raymond van Barneveld verlaat de Grand Slam of Darts zonder overwinning. De vijfvoudig wereldkampioen verloor ook zijn laatste groepswedstrijd. Dean Winstanley bleek met 5-2 te sterk. Eén break in de zesde leg was voldoende voor de talentvolle Engelsman om de winst en de eerste plek in de groep veilig te stellen.

Renteverschil NL-Duitsland naar record

Beleggers mijden niet alleen Italië en Spanje, maar beginnen ook steeds minder interesse te tonen in Nederland, Finland en Oostenrijk. Dat blijkt uit een analyse van de Royal Bank of Scotland.

Het renteverschil dat Nederland versus Duitsland over tienjaars-staatsobligaties betaalt is dinsdag naar een record gestegen. Nederland betaalt nu 2,4 procent en Duitsland 1,76 procent. De spread bedroeg daarmee 0,64 procent, het hoogst sinds de invoering van de euro.

Beleggers zetten hun geld dus steeds liever in Duitsland weg, tegen een lagere rente dan in Nederland. Vergeleken met andere Europese landen geldt Nederland overigens nog altijd als een veilige haven in Europa. Zo heeft België een rente van 4,8 procent op tienjaars-staatsobligaties.


Renteverschil Nederland - Duitsland naar record (Bron: RTL Z)

Roemeen aangehouden voor hacken servers NASA

De politie in Roemenië heeft een 26-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij op 12 december 2010 verscheidene servers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft gehackt. Dat heeft de afdeling van het Openbaar Ministerie in Boekarest die zich met de georganiseerde misdaad bezighoudt, dinsdag meegedeeld.

De Roemeen zou de NASA voor 500.000 dollar (369.000 euro) schade hebben toegebracht. De afgelopen jaren zijn verscheidene bendes ontmanteld die vanuit Roemenië in computernetwerken inbraken. Daarbij kreeg het Oost-Europese land vaak hulp van Amerikaanse deskundigen.

Roemeen aangehouden voor hacken servers NASA
Roemeen aangehouden voor hacken servers NASA (Foto: ANP)

Sterfbed Michael Jackson toch niet onder de hamer

Het bed waarin Michael Jackson zijn laatste adem uitblies wordt toch niet geveild. Jacksons sterfbed zou volgende maand geveild worden door het Amerikaanse veilinghuis Julien's Auctions.

Onder druk van Jacksons nabestaanden is het ledikant uit de veiling gehaald, schrijft entertainmentwebsite TMZ. De matrassen maakten sowieso geen deel uit van de veiling omdat die als bewijsmateriaal in beslag zijn genomen door de politie.

Het bed zou samen met honderden andere bezittingen van de King of Pop geveild worden op 17 december. Alle voorwerpen komen uit Jacksons villa in Los Angeles. De zanger huurde het huis, waar hij de laatste maanden van zijn leven doorbracht met zijn kinderen.

Antieke meubels, schilderijen en sculpturen gaan wel onder de hamer. Ook de woning zelf staat te koop, maar maakt geen deel uit van de veiling.

Marko: "Rijderskeuze Toro Rosso luxeprobleem"

Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko wordt het nog lastig om de rijdersbezetting bij Scuderia Toro Rosso voor 2012 te bepalen. Momenteel rijden Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari voor de Italiaanse renstal die ook nog HRT-rijder Daniel Ricciardo en testcoureur Jean-Eric Vergne achter de hand heeft.

"We gaan maar eens kijken hoe Vergne het op de vrijdagen en tijdens de rookietest doet, terwijl we ook Ricciardo's verrichtingen in de HRT en de prestaties van Alguersuari en Buemi nog moeten evalueren. Alle drie de coureurs met racezitjes hebben zich gedurende het jaar goed verbeterd en goede resultaten geboekt," zei Marko tegen Autosport. Een luxeprobleem zoals hij het omschrijft. "Het is beter voor ons om uit vier coureurs voor twee zitjes te kunnen kiezen, dan andersom."

De Oostenrijker sluit dan ook niet uit dat een van de talenten gestald wordt bij een ander team. Dat werd eerder dit jaar bij HRT met Ricciardo gedaan. "Dat was een hele goede deal voor ons. Het heeft ons niet meer gekost dan wat sommige coureurs voor een jaar in de GP2 betalen. Of we hiermee doorgaan, beslissen we ook na dit seizoen nog."

Van Marwijk evenaart eigen negatief record

De 3-0 nederlaag tegen Duitsland betekent voor Bert van Marwijk dat hij een negatief record van zichzelf heeft weten te evenaren. Voor de derde keer op rij wist Oranje onder zijn leiding niet tot winst te komen.

Vorige maand verloor Nederland het laatste EK-kwalificatieduel tegen Zweden met 3-2, terwijl de ploeg afgelopen vrijdag tegen Zwitserland niet verderkwam dan 0-0. Het kwam één keer eerder voor dat het elftal onder Van Marwijk drie keer op rij niet wist te winnen. Dit gebeurde tussen oktober en november 2009, toen Oranje in de oefenwedstrijden tegen Australië, Italië en Paraguay op 0-0 bleef steken.

Duitsland maakte in Hamburg tevens een eind aan een reeks van zeventien oefenwedstrijden waarin Oranje ongeslagen bleef. Nederland won van de laatste zeventien oefenduels acht keer. De overige negen partijen eindigden in een gelijkspel.

Nederlanders bijten zich stuk op gezond eten

Nederlanders willen dolgraag gezonder eten, maar in veel gevallen vinden zij het te moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van het Voedingscentrum.

In totaal zegt 41 procent van de Nederlanders hun eetpatroon te willen verbeteren. De meeste mensen willen graag minder snoepen, gezonder eten of meer en vaker fruit eten. Daarnaast vindt echter 43 procent van de ondervraagden het moeilijk om zich er toe te zetten.

De wens om gezonder te eten neemt in de afgelopen jaren steeds meer toe. In 2009 had nog 35 procent van de Nederlanders de intentie om het eigen eetpatroon te verbeteren.

Meer dan de helft van de mensen geeft aan meer behoefte te hebben aan informatie over gezond eten. Daarvan wil een groot gedeelte dat al in de supermarkt worden geïnformeerd over welke producten gezond zijn en welke niet.

Monti presenteert kabinet woensdag

Kabinetsformateur Mario Monti gaat woensdag naar de Italiaanse president Giorgio Napolitano om de regering en het financiële programma te presenteren waarmee hij het vertrouwen van de financiële wereld in Italië wil herstellen.

De 68-jarige econoom verzekerde zich in de afgelopen twee dagen na het aftreden van Silvio Berlusconi van belangrijke steun van politieke leiders, het bedrijfsleven en de vakbonden. Als hij deze week ook het vertrouwen van beide kamers van het parlement krijgt, kan hij aan de slag.

"Ik was onder de indruk van het gevoel van verantwoordelijkheid en de bereidheid om maatschappelijke groei te steunen", zei Monti. "Iedereen bood concrete bijdragen voor mogelijke gedeeltelijke offers aan, in ruil voor een meer algemeen positief resultaat."

Monti verwierf de steun van de centrumlinkse Democratische Partij, de Volk van de Vrijheid-partij van Berlusconi en het werkgeversverbond Confindustria. Alleen de Lega Nord onthield haar steun. Zij wil komend voorjaar al verkiezingen, maar Monti heeft duidelijk gemaakt dat hij tot de volgende geplande verkiezingen in 2013 wil aanblijven om vergaande ingrepen door te voeren.

De Europese Unie liet dinsdag weten dat Italië nieuwe maatregelen moet treffen om zijn begroting voor 2013 op orde te brengen. De eurozone heeft in het derde kwartaal economische krimp nog maar net vermeden, voornamelijk dankzij Duitsland en Frankrijk, maar door de aanhoudende schuldencrisis ligt een recessie om de hoek.

Monti zei dat de Italianen om de crisis te doorstaan offers zullen moeten brengen, maar 'geen tranen en bloed'.


Monti presenteert kabinet woensdag (Foto: Novum)

Windows 8 krijgt automatische updates en reboots

Er wordt nog hard gewerkt aan Windows 8 maar we krijgen wel steeds meer informatie. Zo maakte Microsoft vandaag bekend dat patches en updates automatisch gedownload en geïnstalleerd worden. Hiervoor is gekozen om het systeem veiliger te maken.

De updates worden allemaal op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd. Eens in de maand, op de eerste dinsdag, is er een reboot nodig om alles in orde te maken. Geforceerde en onaangekondigde reboots zijn hiermee verleden tijd. De enige uitzondering is een direct groot gevaar (bijvoorbeeld een Blaster-virus). Mocht er daarvoor een patch geïnstalleerd moeten worden, dan reboot je pc wel nog direct na installeren.

In alle normale gevallen zal je pc aangeven wanneer er een reboot nodig is. Je hebt dan drie dagen de tijd om de reboot zelf uit te voeren, daarna wordt er geforceerd opnieuw opgestart. Er verschijnt een teller zodat je nog even je documenten kan opslaan, maar daarna vindt Windows dat het lang genoeg geduurd heeft. De pc moet overigens wel in actieve staat zijn, als je pc gelocked is en je bent net even een boterham eten zal Windows 8 de reboot ook eventjes uitstellen. Mocht je hierna weer inloggen dan gaat het laatste kwartier in.

windows 8

w8

De notificaties over het rebooten worden niet weergegeven tijdens presentaties, games of films. Windows 8 zou intelligent genoeg moeten zijn om te herkennen wat je aan het doen bent en je niet al te veel storen met meldingen over het opnieuw opstarten. Zodra je klaar bent krijg je dan het seintje.

In een groot bedrijf kan de IT beslissen om het updaten voor alle pc's in het netwerk via deze instellingen te laten draaien. Er is echter ook de mogelijkheid om het enkel op de melding te houden. Deze zal altijd, bij elke inlog, verschijnen totdat er opnieuw opgestart is.

Third party software en drivers kunnen volgens Microsoft ook gebruik gaan maken van Windows Update. De gebruiksvriendelijkheid zou hiermee flink vooruitgaan omdat men dan één systeem heeft om een pc helemaal up-to-date te houden.

Spaanse rolstoeler vast voor drugssmokkel

De marechaussee en douane hebben dinsdagmiddag een 39-jarige Spaanse rolstoeler aangehouden op Schiphol. Hij probeerde drugs het land in te smokkelen.

De man dacht langs de douane te komen omdat hij niet kon meewerken aan een vrijwillige bodyscan vanwege zijn slechte fysieke gesteldheid. De douaniers besloten hem vervolgens mee te nemen naar een medisch centrum waar hij door middel van een andere scan werd onderzocht.

De Spanjaard rook echter onraad en biechtte op weg naar het medisch centrum op dat hij bolletjes cocaïne had geslikt. Hij zit voorlopig vast.

Uitslag Duitsland - Nederland

Vanavond vond in de sfeervolle Imtech Arena te Hamburg de altijd beladen interland tussen Duitsland en Nederland plaats. De Duitsers wisten de oefenpot met 3-0 te winnen dankzij treffers van Miroslav Klose, Thomas Müller en Mesut Özil. Daardoor sluit Oranje het jaar 2011 af met een nederlaag.

De eerste kans was al in de eerste minuut te noteren. Miroslav Klose kreeg wat ruimte van de Oranje-defensie en mocht aanleggen voor een schot. Zijn poging belandde echter in het zijnet. Ook Nederland kreeg in de eerste minuten een mogelijkheid na een slippertje van Per Mertesacker. Klaas-Jan Huntelaar had veel ruimte, maar had echter geen oog voor zijn mede-spelers. De spits van Schalke 04, die met masker speelde, schoot de bal ruim voorlangs het doel van Manuel Neuer. Ook Wesley Sneijder kreeg een goede mogelijkheid om een schot af te vuren op het Duitse doel, de poging ging echter maar net over.

Nederland jaagde de Duitsers in de beginfase goed op en dit resulteerdei in een aantal lastige momenten voor keeper Neuer, die te korte terugspeelballen van Mertesacker maar net op tijd wist weg te werken. Toch kwamen de Duitsers na een klein kwartier spelen op voorsprong. Miroslav Klose werd in de zestien van Oranje vanaf de linkerkant bediend en hij zag Thomas Müller in het midden vrijkomen. Müller werd prima bediend door de spits van Lazio Roma en hij wist vervolgens Maarten Stekelenburg te passeren. De Duitsers bleven vervolgens gevaarlijker, maar Oranje beet na 25 minuten spelen af en toe van zich af. Zo kreeg Huntelaar een mogelijkheid, maar hij kreeg de bal niet lekker mee. Uit de daaropvolgende corner schoot Dirk Kuijt maar net naast.


Miroslav Klose kopt de 2-0 binnen namens Duitsland (Foto: Pro Shots)

Juist op dat moment sloeg Duitsland opnieuw toe en ditmaal was Klose zelf de gevierde man. Na goed voorbereidend werk van Müller en een scherpe voorzet van Mesut Özil, wist Klose tussen John Heitinga en Gregory van der Wiel in zeer knap raak koppen. Tien minuten later had Klose de 3-0 kunnen scoren, maar zijn kopbal ging ditmaal maar net voorlangs het doel van Stekelenburg. De ploeg van bondscoach Joachim Low bleef ook in het restant van de eerste helft gevaarlijker. Met regelmaat werd de rechterkant van het veld gezocht, waar Edson Braafheid het erg moeilijk had op de linksbackpositie. Ozil wist vijf minuten voor rust vanaf rechts opnieuw Klose te bereiken, maar hij kwam net een stap tekort om zijn tweede doelpunt van de avond te scoren. Daardoor ging Nederland met een 2-0 achterstand de rust in.

Oranje begon ongewijzigd aan de tweede helft, terwijl Duitland met verdediger Mats Hummels begon in plaats van Holger Badstuber. De eerste kans na rust was ook aan de Duitsers besteedt. Müller kwam andermaal door op rechts en wist ditmaal Toni Kroos te vinden. Het schot van de jonge Duitser vloog over het doel van Oranje. Niet veel later wist Sneijder zich vrij te spelen in de as van het veld. Hij zocht met een schot het doel van Neuer, maar de poging ging een metertje naast het doel. Ook Babel waagde een poging, maar het schot werd eenvoudig gepareerd door Neuer. De Duitsers leken er niet van onder de indruk, want ook zij kregen via Klose en Muller een aantal mogelijkheden.

Na ruim een uur spelen kwam Duitsland verdiend op 3-0 dankzij een prachtige combinatie tussen Özil, Müller en Klose. Het trio liet de gehele Oranje-defensie kansloos. Özil was het eindstation en de speler van Real Madrid schoot de bal uiteindelijk in het lege doel. Onze Oosterburen bleven ook na dit doelpunt dreigend en zochten vooral opnieuw de rechterkant om aan te vallen. Oranje kon daar weinig gevaar tegenover zetten en wist nauwelijks kansen te creëren. Luuk de Jong, Georginio Wijnaldum en Roy Beerens maakten in de slotfase nog een invalbeurt, maar ook zij konden niet voor het nodige gevaar zorgen om het de Die Mannschaft echt lastig te maken.


Oranje staat er verslagen bij na de 3-0 van Mesut Özil (Foto: Pro Shots)

Karakteristieken:

Duitsland

3 - 0

Nederland

 15' Müller
 27' Klose
 66' Özil
 
 
 Gele kaart: Klose (Duitsland) Sneijder (Nederland)
 
Stadion: Imtech Arena, Hamburg
Toeschouwers: 51.500
Arbiter: Çakir (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Boateng (Howedes/65)
Mertesacker
Badstuber (Hummels/46)
Aogo
Müller
Kroos (Rolfes/82)
Özil
Khedira (Bender/87)
Podolski (Götze/65)
Klose (Reus/82)
  Stekelenburg
v.d. Wiel
Heitinga
Mathijsen
Braafheid
Kuijt (Wijnaldum87)
v. Bommel
Sneijder (L. de Jong/87)
Strootman (N. de Jong/64)
Babel
Huntelaar (Beerens/76)

Win Disney Universe

Disney Universe is een waanzinnig avontuur vol non-stop actie, waarin voor de eerste keer verschillende Disney-werelden en Disney-personages gecombineerd worden. Kies uit meer dan veertig kostuums van bekende Disney-figuren en stort je in verschillende avonturen in zes herkenbare Disney-werelden.

Versla vijanden, verzamel munten en powerups, speel nieuwe kostuums vrij en ga samen met maximaal vier vrienden vechtend op verkenning in een combinatie van werelden, geïnspireerd door verschillende Disney- en Pixar-films.

Disney Universe is sinds 28 oktober overal verkrijgbaar en beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii en Windows. Meer weten? Lees onze preview.

FOK!games mag vijf Xbox 360- en vijf PlayStation 3-exemplaren vergeven. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de volgende vraag te beantwoorden:

Welk bekende Disney-schurk is onderstaand figuur?

Schurk

Je kunt het antwoord tot en met 22 november inzenden. Wil je kans maken op de PlayStation 3-versie, laat je antwoord dan hier achter. Voor een kans op de Xbox 360-versie, klik hier. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

'Kamp houdt Bulgaren en Roemenen buiten de deur'

Als het aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) ligt, komen er voorlopig nog geen Roemenen en Bulgaren naar Nederland om hier te werken. Hij wil de regels daarvoor niet versoepelen. Dat zeggen bronnen rond het kabinet dinsdag tegen RTL Nieuws.

De regering is bang dat er te veel Roemenen en Bulgaren naar Nederland komen. Daardoor zouden onder meer de criminaliteit en uitbuiting in ons land toenemen.

Europa wil dat de Oost-Europeanen na drie maanden werken kunnen blijven, maar daar voelt minister Kamp niets voor. Hij wil voor iedere Bulgaar of Roemeen een aparte werkvergunning. Zo'n vergunning komt er alleen als er geen Nederlanders of andere Europeanen beschikbaar zijn.

Een woordvoerder van minister Kamp kon dinsdagavond niet reageren. De kwestie wordt binnenkort besproken in de ministerraad.


'Kamp houdt Bulgaren en Roemenen buiten de deur' (Foto: Novum)

'Lijfarts Jackson wil einde aan leven maken'

Conrad Murray ziet het leven niet meer zitten en wil zelfmoord plegen. Dat vertellen bekenden van de lijfarts van Michael Jackson aan entertainmentwebsite TMZ. Murray werd vorige week schuldig bevonden aan dood door schuld.

Murray zit sinds zijn schuldigverklaring vast. De cardioloog zou tegen zijn bezoekers hebben verteld dat hij het leven niet meer ziet zitten. Het feit dat hij schuldig is verklaard weegt zwaar voor de arts. Murray zou onder meer de moeder van zijn kind, een bodyguard en zijn advocaten hebben verteld dat hij zelfmoord wil plegen.

De arts verblijft op een speciale afdeling van een gevangenis in Los Angeles. Daar wordt Murray extra in de gaten gehouden om te voorkomen dat hij een einde aan zijn leven maakt. De politie van Los Angeles wil niets loslaten over Murrays gemoedstoestand.

Dio en Krystl geven optreden op Noorderslag

Rapper Dio en zangeres Krystl geven een optreden op Noorderslag. Ook Kraantje Pappie, Jah6 en Nobody Beats The Drum 333 staan op het podium van het festival in Groningen. Dat maakt de organisatie dinsdag bekend. De kaartverkoop gaat volgende week zaterdag van start.

Eerder werd al bekend dat onder anderen Gers Pardoel, Chef'Special en Roosbeef optreden op Noorderslag. Op Eurosonic staan internationale acts als Deathcrush, Bitches with Wolves en Hell's Kitchen.

Eurosonic Noorderslag vindt van 11 tot en met 14 januari plaats. Eurosonic is bedoeld voor jong Europees talent, terwijl Noorderslag een 'graadmeter' moet zijn voor Nederlandse muziek.


Dio en Krystl geven optreden op Noorderslag (Foto: Novum)

Tweesterrenabonnement NS blijft

Het aanvullende tweesterrenabonnement bij de NS-trajectkaart blijft toch leverbaar. Eerder werd aan reizigers medegedeeld dat deze suppletie niet meer kon worden besteld, maar na een interventie door reizigersclub Maatschappij Voor Beter OV is alsnog besloten dat deze vooralsnog toch leverbaar blijft. 

Het aanvullende tweesterrenabonnement (dat geldig is in een straal van twee zones rond treinstations) wordt veel gebruikt door reizigers die met de tram of de bus van of naar een treinstation reizen. Zij zouden zonder dit abonnement veel duurder uit zijn geweest omdat ze dan een duurdere driesterrensuppletie zouden hebben moeten aanschaffen. 

Overigens wordt door de vervoerbedrijven aan FOK! gemeld dat ze wel nadenken over een nieuwe voordeelvariant, die op termijn de sterabonnementen moet vervangen. Voor Beter OV heeft aangekondigd, zich dan fel te zullen verzetten tegen eventuele prijsverhogingen voor reizigers.

PVV'er Brinkman erkent saboteren eigen partij

PVV-Tweede-Kamerlid Hero Brinkman erkent dat hij met het doorzetten van zijn plannen voor een PVV-jongerendag in Noord-Holland de partijdiscipline binnen de PVV saboteert. "Ook sabotage is gewoon een geoorloofd politiek middel om je doel te bereiken’’, zei Brinkman dinsdag in De Wereld Draait Door.

Brinkman strijdt al langer voor meer openheid in de PVV en een democratisering van de partij. Tot nog toe kregen zijn initiatieven geen steun van PVV-leider Geert Wilders. Dinsdag werd duidelijk dat de PVV-fractie alleen met een jongerendag wilde instemmen als die beperkt zou blijven tot 200 jongeren en als de pers geweerd zou worden.

Voor Brinkman is dat niet aanvaardbaar. ,,Dan trap je de pers er uit, gaan de luiken dicht en gaan we op z'n Noord-Koreaans met elkaar over democratisering praten", zei hij dinsdagmiddag al.

Brinkman gaat de jongerendag nu volgend voorjaar in Noord-Holland organiseren, waar hij voorzitter is van de statenfractie van de PVV. "Daar gaat de Tweede Kamerfractie niet over."

PVV'er Brinkman erkent saboteren eigen partij
PVV'er Brinkman erkent saboteren eigen partij (Foto: ANP)

Veldrijder Albert uit roulatie na botsing

De Belgische veldrijder Niels Albert is enkele weken uitgeschakeld. Hij kwam vandaag tijdens een trainingsrit in botsing met een auto en heeft volgens verscheidene Belgische media een middenhandsbeentje gebroken.

Albert won dit seizoen de eerste twee wedstrijden in de Superprestige. Hij gaat in dat klassement aan de leiding met drie punten voorsprong op zijn landgenoot Sven Nys.

Verhagen: Seinen staan op oranje

"De seinen staan op oranje", zei CDA-minister Maxime Verhagen van Economische Zaken dinsdag in een reactie op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,3 procent is gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Volgens Verhagen slaat de onrust over Europa neer op de Nederlandse economie. Hij zegt dat het vertrouwen van ondernemers en consumenten een fikse deuk heeft gekregen. Het kabinet is extra alert op de gezondheid van de bedrijven. Zij zijn de motor van de economie, zegt de minister.

"We zetten in op de positie van het bedrijfsleven. Dat moet ruimte krijgen om te ondernemen. Onnodige regels schaffen we af en bedrijven moeten vernieuwende producten op de markt kunnen brengen", aldus Verhagen.

De minister zei er alles aan te doen om banen en inkomsten voor de toekomst veilig te stellen. Daarom gaat het kabinet-Rutte I volgend jaar mogelijk miljarden extra bezuinigen als de economie blijft tegenvallen.


Verhagen: Seinen staan op oranje (Foto: Novum)

'Inzet ambulances niet efficiënt genoeg'

De inzet van ambulances is onvoldoende efficiënt gepland. De aanrijtijden zijn daardoor langer dan noodzakelijk. Dat stelt het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam dinsdag.

Volgens het onderzoeksinstituut houden de planningsmethoden te weinig rekening met de grote mate van onzekerheid bij ambulanceritten. Het centrum gaat samen met de TU Delft efficiëntere planningsmethoden ontwikkelen. Die moeten de kwaliteit en de doelmatigheid van de ambulancezorg sterk verbeteren.

Jaarlijks rukken ambulances meer dan een miljoen keer uit. Voor levensbedreigend spoedvervoer wordt geëist dat in 95 procent van de gevallen binnen een kwartier een ambulance ter plaatse is. "Om zulke korte aanrijtijden te realiseren is een uitgekiende planning noodzakelijk", zegt het CWI.

De resultaten van het onderzoek kunnen volgens het CWI ook worden ingezet door hulpdiensten als de brandweer, politie en de wegenwacht.


'Inzet ambulances niet efficiënt genoeg' (Foto: Novum)

Weer tegenvaller voor turnsters

De Nederlandse turnsters hebben in aanloop naar het Olympisch kwalificatietoernooi in januari opnieuw te maken gekregen met tegenslag. Na Céline van Gerner en Yvette Moshage is ook Joy Goedkoop geblesseerd geraakt.

Goedkoop meldde dat ze een stressbreukje in de hak heeft. "Over 2 weken kijken we verder," aldus de turnster. Nederland moet het tijdens het kwalificatietoernooi vrijwel zeker doen zonder Van Gerner, die vorige week geopereerd werd aan een gebroken voetwortelbeentje. Moshage liep zondag in Stuttgart een blessure aan haar knie op.

Kruisloze slipjes in kinderkledingzaak

Ze gaan al decennialang als warme broodjes over de toonbank van de seksshop op de hoek: kruisloze slipjes. Een Amerikaanse kindermodezaak zag er dan ook wel brood in en hangt ze sinds kort tussen de gewone onderbroekjes in de rekken.

Zoek je nog een leuke onderbroek voor je dochter, dan moet je even naar Greeley afreizen. In die stad in de staat Colorado is namelijk Kids N Teen gevestigd, een op het oog normale kindermodeboer. Ene Erin French is geschokt door de ontdekking dat ze wel heel pikant meisjesondergoed verkopen.

De moeder wilde met haar zoon naar de speeltuin die zich in het winkelcentrum van Greeley bevindt. Naast de speeltuin bleek een nieuwe kinderkledingzaak te zijn geopend. De moeder besloot direct tussen de rekken te snuffelen. "Ze hebben schattige kleine rugzakken en mooie prinsessenjurkjes", vertelt French.

"Daarna zag ik de kruisloze slipjes, en ik was geschokt. Mijn eerste reactie was: 'Zie ik dat echt?'" Vervolgens pakte ze haar telefoon om het volgens haar ongepaste kledingstuk voor eeuwig vast te leggen. De eigenares van Kids N Teen, Kristina, heeft de hand in eigen boezem gestoken en de gewraakte slipjes inmiddels uit de schappen gehaald. Ze geeft toe zich vooral te richten op jonge kinderen, maar ongeveer een kwart van de kleding is bestemd voor tieners.

French is er echter van overtuigd dat de kinderkledingwinkel fout zat. "Dit is een babywinkel, een zaak voor kinderen. Dat kledingstuk is maar bedoeld voor een ding, en dat is niet iets dat we bij jonge meisjes willen aanmoedigen", besluit ze.


Kruisloze kinderslipjes!

Williams test 2012-uitlaat in Abu Dhabi

Williams was vandaag in Abu Dhabi het eerste team dat de uitlaten heeft getest die voor het seizoen 2012 verplicht zullen zijn. Valterri Bottas kwam vandaag bij de Young Drivers Test in actie met de hoge uitlaten om zo data voor volgend jaar te verzamelen.

Dit seizoen wordt er in de Formule 1 gereden met de geblazen uitlaat waarbij de verbranding in de motoren als de coureur geen gas geeft op hoog vermogen doorgaat om zo een constante stroom uitlaatgassen te creëren. De bedoeling hierbij is dat er zo ook op de langzame delen van de baan voldoende neerwaartse druk gecreëerd kan worden. Het principe van de constante stroom uitlaatgassen is volgend jaar nog steeds toegestaan, maar is door de verplichting van de de hoge uitlaten minder makkelijk uit te buiten.

'Hiddink wordt na play-off ontslagen'

Volgens diverse Turkse media krijgt Guus Hiddink, direct na het play-offduel tegen Kroatië, zijn ontslag van de Turkse voetbalbond. De Nederlandse trainer verloor met de Turkse ploeg vorige week de eerste ontmoeting van de Kroaten in eigen huis met 0-3. Daardoor is de kans erg klein dat Turkije zich nog weet te plaatsen voor het EK van 2012.

Het contract van Hiddink bij de Turkse voetbalbond loopt 1 augustus 2012 af. Turkse media, waaronder CNN Turkije, melden dat Hiddink direct na het tweede duel tegen de Kroaten op straat zal worden gezet.  Hiddink zal tot en met 1 augustus 2012 wel doorbetaald worden.

Onze landgenoot heeft eerder al aangekondigd nog niet met pensioen te gaan. Hij wil in de toekomst wel meer op de achtergrond aan het werk gaan. Daarbij denkt hij aan een adviserende rol bij een voetbalploeg.

Kamer: onderzoek kosten niet nakomen afspraak

De Tweede Kamer wil inzicht krijgen in de omvang van onnodige kosten die patiënten veroorzaken die niet opdagen bij een afspraak in het ziekenhuis.

Een meerderheid van VVD, PvdA, PVV, GroenLinks, D66, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren wil dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) er onderzoek naar laat doen. Ook moet worden bekeken welke maatregelen al zijn getroffen en wat nog meer kan worden gedaan om deze onnodige uitgaven terug te dringen. Volgens VVD'er Anne Mulder wordt 7 tot 10 procent van de gemaakte afspraken niet nagekomen.

[Upd] Sneijder kan spelen tegen Duitsland

Tijdens de warming-up zal blijken of Wesley Sneijder vanavond fit genoeg is om in actie te komen tijdens de oefeninterland tegen Duitsland. Dit weet Voetbal International te melden. De spelmaker raakte gisteren op het eind van de training geblesseerd aan de kuit.

""Het zag er op dat moment niet goed uit, het is even afwachten wat de reactie is", liet bondscoach Bert van Marwijk weten. "Ik hoop dat Wesley kan spelen, maar het kan ook zijn dat het niet zo is. We missen al wat spelers, dit moeten we er niet bij hebben." Eerder haakten ook Rafael van der Vaart en Robin van Persie al af.

Mocht Sneijder niet in actie komen, dan zal waarschijnlijk PSV'er Georginio Wijnaldum zijn plek op het middenveld innemen.

Update

Wesley Sneijder is fit genoeg om te starten tegen Duitsland. Er was lange tijd onzekerheid over de inzetbaarheid van de spelmaker. Gisteren moest Sneijder vroegtijdig de training staken, nadat hij een tik op het kuitbeen had gekregen van Gregory van der Wiel.

Opstelling Nederland:
Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Braafheid; Van Bommel, Strootman; Kuijt, Sneijder, Babel; Huntelaar

Cel geëist voor ontucht via webcam

Tegen een 38-jarige man uit Heemskerk is dinsdag dertig maanden cel geëist omdat hij via de webcam jongens zou hebben verleid ontuchtige handelingen met zichzelf te plegen. Het Openbaar Ministerie in Haarlem beschuldigt de man van ontucht, verleiding via de webcam en het bezitten en verspreiden van kinderporno.

De man deed zich volgens het OM voor als een 12-jarig meisje en zocht contact met jongens van die leeftijd. Die probeerde hij zover te krijgen dat zij ontuchtige handelingen met zichzelf pleegden, wat hij weer vastlegde. De man zou zowel jongens uit Nederland, als uit het buitenland, waaronder Frankrijk en Noorwegen, hebben benaderd.

Het OM eiste dinsdag ook een voorwaardelijke celstraf van tien maanden tegen de man en een proeftijd van tien jaar. Aan die proeftijd is verbonden dat de politie bij de man thuis mag komen en zijn computer mag onderzoeken. "De proeftijd is uitzonderlijk lang. Dat komt omdat de kans op herhaling bij deze verdachte erg groot wordt geacht", legt een woordvoerder van het OM uit.

Meer helderheid over Giro 555-geld

De verantwoording over de besteding van geld dat is ingezameld via Giro 555, is verbeterd. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een dinsdag verschenen rapport over de besteding van het geld dat is ingezameld na de aardbeving in Haïti in januari vorig jaar.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) haalden via Giro 555 zo'n 112 miljoen euro op voor de slachtoffers in Haïti. Daarvan kwam 41,7 miljoen euro van het kabinet. Het is veel duidelijker wat er met dit geld is gebeurd dan met het geld dat bij eerdere Giro 555-acties is ingezameld, zegt de Rekenkamer. Wel moeten de hulporganisaties meer inzicht geven in het geld dat zij doorsluizen naar buitenlandse partnerorganisaties. De organisaties beloven daar werk van te maken.

Van de 112 miljoen euro is 41 miljoen besteed aan noodhulp en wederopbouw. Het resterende geld wordt de komende jaren uitgegeven aan verdere wederopbouw. De Rekenkamer blijft dit tot 2015 in de gaten houden.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op Assassin's Creed: Revelationste winnen! Het enige wat je moest doen om kans te maken was de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: met welk personage speel je in de huidige wereld? Het antwoord is Desmond.

De gelukkige die het spel in de brievenbus mag verwachten is SorbyForce. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Packshot

PVV eist volgend jaar daling aantal immigranten

De instroom van niet-westerse immigranten moet in 2012 minder zijn dan in 2010, toen het kabinet aantrad. Dat eist de PVV, heeft Kamerlid Sietse Fritsma dinsdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Vorige week zei Fritsma dat de steun van de PVV aan het kabinet afhankelijk is van de resultaten die minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) volgend jaar boekt, zonder daarbij aan te geven op welke resultaten hij doelde.

Tijdens een debat over de begroting van Asiel en Immigratie onderstreepte Fritsma dat de dalende trend volgend jaar moet zijn ingezet. Hij hoopt dat de kabinetsmaatregelen om onder meer gezinsmigratie te verminderen dan hun vruchten afwerpen.

De oppositie eiste meer duidelijkheid van Fritsma. "Met welk percentage moet de instroom dan precies zijn afgenomen?", wilde GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi weten. "Is de heer Fritsma tevreden als het aantal immigranten met slechts één is afgenomen?", vroeg D66'er Gerard Schouw. Beiden wezen erop dat PVV-leider Geert Wilders bij de presentatie van het kabinet een halvering van het aantal niet-westerse immigranten beloofde.

Fritsma antwoordde dat halvering nog steeds de doelstelling is, maar dat die pas aan het einde van de kabinetsperiode moet zijn gehaald. Voor volgend jaar moet er alleen sprake zijn van een daling ten opzichte van 2010.

Beroep Rooney op 9 december behandeld

De UEFA buigt zich op 9 december over het beroep dat Wayne Rooney heeft aangetekend tegen zijn schorsing van drie wedstrijden. Dat heeft de Europese voetbalbond dinsdag bekendgemaakt. De Engelse spits kreeg de straf naar aanleiding van zijn rode kaart in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro.

De behandeling van de zaak volgt een week na de loting voor het EK in Kiev op 2 december. Mocht de straf voor Rooney gehandhaafd blijven, dan mist hij op het toernooi in Polen en Oekraïne de volledige groepsfase. De spits van Manchester United zal bij de zitting van de beroepscommissie waarschijnlijk persoonlijk aanwezig zijn.

Barbie voor niets naar politie

Barbie is dinsdagmiddag voor niets naar de politie gestapt. De realityster, bekend van Oh Oh Cherso, wilde aangifte doen van mishandeling en belediging. Barbie en haar vriend Michael werden echter naar huis gestuurd omdat de juiste rechercheur niet aanwezig was, vertellen ze aan RTL Boulevard.

"We komen om aangifte te doen, maar worden gewoon weggestuurd", moppert Michael. Hij en zijn vriendin raakten zaterdagnacht betrokken bij een vechtpartij in Scheveningen. Tegen Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet, en haar vriend is al aangifte gedaan. De realityster zegt echter dat zij het slachtoffer is. "Ik kon niets doen, ze hadden me bij m'n keel en haren beet. Ik kreeg geen lucht meer", herinnert de blondine zich.

Barbie en Michael sluiten niet uit dat de andere partij ook schrammen opliep tijdens de vechtpartij. "Het enige wat je kunt doen is grijpen wat je grijpen kunt", zegt Michael. "Ik riep nog: stoppen, stoppen, stoppen", vult Barbie hem aan.

De realityster is flink gehavend door de vechtpartij. Barbie zit onder de schaafwonden en blauwe plekken. "Ik heb last van m'n nek, omdat ze aan m'n haren hebben getrokken", merkt de blondine een paar dagen later. "Ik had hele dure laarzen van Michael gekregen, die hebben ze kapot getrapt. Ze hebben gewoon in m'n handen gebeten."

Barbies manager laat weten dat inmiddels wel een proces-verbaal is opgemaakt. De realityster gaat dinsdagavond nogmaals naar de politie om haar verhaal te doen.

'Panathinaikos wil Ronaldinho aantrekken'

Panathinaikos gaat mogelijk stunten op de transfermarkt. De Grieken willen Ronaldinho terug laten keren op de Europese velden.

De gevallen Braziliaanse topspeler (31) ging na zijn vertrek bij AC Milan aan de slag Flamengo. In Brazilië lijkt Ronaldinho weer iets van zijn oude glorie te hebben teruggekregen. Panathinaikos hoopt dat hij in Griekenland verder op kan bloeien. Dat kan dankzij een rijke nieuwe eigenaar.

Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud, die nog bezig is met de overname van Panathinaikos, verklaart dat hij Ronaldinho in januari wil vastleggen. "Ronaldinho zal op 17 december naar Athene komen om een contract te tekenen", zei Vlassis Tsakas, de woordvoerder van Al Saud tegen diverse media.

"We hebben contact gehad met de zaakwaarnemer van Ronaldinho en uiteraard hebben we hem ook gesproken. Hij is een dure aankoop, maar ik denk wel dat het doorgaat", aldus Tsakas. De Grieken betalen naar verluidt dertig miljoen euro voor de oud-speler van Barcelona en Milan.

Jonge spits redt zijn ploeg als keeper in FA Cup

James Harrison, een jeugdspeler van het bescheiden Corby Town, kan bij zijn ploeggenoten niet meer stuk. Hij zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat zijn ploeg zich wist te plaatsen voor de volgende ronde van de Engelse FA Youth Cup.

Harrison begon de wedstrijd tegen Dagenham & Redbridgde in de FA Youth Cup op zijn vaste positie als spits. Daniel Wallace, keeper van Corby Town, kreeg echter een kwartier voor tijd de rode kaart. Aangezien Corby Town geen reservekeeper had, besloot de jonge Harrison de keeperhandschoenen aan te doen.

Met een uitstekend keepende Harrison in het doel wist Corby Town in de resterende zeventien minuten zeer verrassend geen doelpunten meer tegen te krijgen. Dagenham kwam een aantal keren gevaarlijk voor het doel, maar telkens had Harisson antwoord op de pogingen van de vijandelijke ploeg. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 2-2 en strafschoppen moesten de beslissing brengen.

De jonge Harrison wist in deze serie twee strafschoppen te stoppen. Alsof dat nog niet genoeg was, wist Harrison uiteindelijk zelf de beslissende strafschop te benutten. Als beloning mag Corby Town in de volgende ronde van de FA Cup aantreden tegen het jeugdteam van het grote Manchester City.

Zoek de verschillen bij Assassin's Creed: Revelations

Vandaag is de langverwachte dag dat Assassin's Creed: Revelations uitkomt. Speciaal voor mensen die nog geen keuze hebben kunnen maken in de consoleversie die zij willen gaan kopen is er een vergelijkingsvideo uitgekomen met gameplaybeelden van de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Beide beelden zijn opgenomen via een HDMI-aansluiting op 720p. Kijk, geniet en zoek de verschillen.

'Pic gaat rijden voor Marussia Virgin Racing'

Charles Pic zal naar verwachting komend seizoen uit gaan komen voor het Formule 1-team Marussia Virgin Racing. De Fransman heeft volgens de geruchten een akkoord bereikt met het Russische team en naar verluidt kan de overeenkomst bij de komende Grand Prix van Brazilië bekend worden gemaakt.

Pic zou oorspronkelijk deze week in Abu Dhabi bij de Young Drivers Test ook gaan testen voor Team Lotus, maar zei dit op het laatste moment af. In plaats daarvan test hij alleen voor Virgin. Hij stapte vanmiddag al in de MVR-2 en zal morgen de gehele dag rijden. Mocht de Fransman daadwerkelijk bij het team tekenen dan zal Jerôme d'Ambrosio op zoek moeten naar een ander team.

De 21-jarige Pic kwam in de afgelopen twee seizoenen uit in de GP2 Series. Dit jaar won hij enkele races en eindigde hij als vierde in het kampioenschap. Daarvoor was hij actief in de World Series by Renault waarbij een derde plaats in de eindstand van het kampioenschap zijn hoogste klassering was.

Man krijgt stijve van gestampte muisjes

Door toedoen van de bizarre fetisj van een Duitser hebben vandaag twee vrouwen voor de rechtbank van Darmstadt moeten verschijnen. De beste man wordt er namelijk geil van als mooie vrouwen muizen en andere weerloze dieren platstampen. Twee vrouwen van 25 en 29 jaar die de man wel een pleziertje wilden doen, zijn vandaag veroordeeld wegens dierenmishandeling.

De Duitser, die zijn straf ontloopt, heeft een zogeheten 'dierenverpletterfetisj'. Hij beloofde het duo grof geld als zij een video zouden maken waarop zij met hun voeten dieren vermorzelen. Op de bewuste beelden zou hij dan kunnen fappen.

De film, die in de rechtszaal werd afgespeeld, bevat behoorlijk schokkende beelden. Zo werden niet alleen muizen doodgetrapt, maar ook twee hagedissen en drie gekko's. Verder werden er twaalf muizen met een auto naar de dierenhemel gereden. Tenslotte verbrandden zij muizen met een aansteker.

De oudste vrouw is vandaag veroordeeld tot 9 maanden voorwaardelijk en het betalen van een boete van 500 euro aan de dierenbescherming. Omdat de jongste niet kwam opdagen, kon ze niet worden veroordeeld. Volgens de advocaat van de dames hebben de vrouwen de dieren niet voor de lol gemarteld maar was het hen om het geld te doen.

Nederlands marineschip redt schipbreukelingen

Het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine heeft twee schipbreukelingen gered ten westen van het Caribisch eiland Martinique. Dat meldt het ministerie van Defensie dinsdag. De man en vrouw dobberden zeven dagen zonder voedsel op zee. Ze hielden zich in leven door opgevangen regenwater te drinken.

De schipbreukelingen zijn maandag aan boord van de Pelikaan opgevangen en onderzocht door de medische dienst. Ze verkeren naar omstandigheden in een redelijk goede conditie en varen woensdag met een lokale vissersboot terug naar St. Vincent, waar ze vandaan komen.

Het tweetal vertrok 7 november vanuit St. Vincent naar Union Island. Tijdens de reis viel de motor van hun boot uit. De man en de vrouw waren niet in staat om de reddingsinstanties te alarmeren. De officier van de wacht hoorde het tweetal om hulp roepen.

De Pelikaan is het ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied. Het schip was onderweg naar Martinique voor een gezamenlijke oefening met de Franse marine.


Nederlands marineschip redt schipbreukelingen (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Harold & Kumar 1 & 2

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag zijn dat... Harold & Kumar Go To White Castle + Harold & Kumar Escape From Guantanamo Bay.

Om 20.30 uur beginnen we met Harold & Kumar Go To White Castle (2004). Harold (John Cho) en Kumar (Kal Penn) zijn twee boezemvrienden. Ze wonen samen op een kamer en zijn een stel hopeloze stoners. Na een avondje stevig paffen krijgt het tweetal een enorme vreetkick. En daar helpt maar één ding tegen. Een hamburger van White Castle. Tot hun grote schrik ontdekken ze echter dat de hamburgerboer met de Noorderzon is vertrokken. Harold en Kumar besluiten daarop om White Castle terug te vinden. Op hun speurtocht komen ze echter nogal wat vreemde figuren tegen.


Harold & Kumar Go To White Castle

Om 22.10 uur vervolgen we met Harold & Kumar Escape From Guantanamo Bay (2008). Kumar is nog steeds een hopeloze stoner maar Harold wil zijn leven wat serieuzer aan gaan pakken. Als hij ontdekt dat zijn grote liefde Maria (Paula Garcés) in Amsterdam is reist hij samen met Kumar naar Nederland. Kumar heeft stiekem zijn waterpijp meegenomen aan boord van het vliegtuig en als deze bij turbulentie kapot valt wordt het tweetal voor terroristen aangezien. Geen Amsterdam als eindstation voor de twee heren maar Guantanamo Bay. Nadat ze weten te ontsnappen krijgen ze de overijverige en paranoïde opsporingsambtenaar Ron Fox (Rob Corddry) achter hun aan. Tijdens hun vlucht door heel Amerika komen Harold en Kumar op de meest vreemde plekken terecht.


Harold & Kumar Escape From Guantanamo Bay.

Een heerlijke avond voor een ieder die wel van melige humor houdt. De Harold en Kumar-films zijn vanaf 20.30 uur te zien op RTL7.

Celstraffen geëist voor beroven bejaarde vrouwen

In verschillende rechtszaken in Alkmaar en Lelystad rondom overvallen op hoogbejaarde vrouwen zijn dinsdag celstraffen geëist. In beide zaken spreekt het Openbaar Ministerie van laffe daden.

Twee jongens van 18 uit Almere hoorden in Lelystad acht jaar cel tegen zich eisen voor het met geweld overvallen van drie bejaarde vrouwen. Volgens het OM hebben de twee een vrouw van 80 en twee vrouwen van 89 in mei vorig jaar in hun woning overvallen. In twee van de drie gevallen beroofden de overvallers de vrouwen van kostbare sieraden.

De overvallers drongen de woningen van de vrouwen binnen en duwden ze op de grond. Daarna werden ze geschopt en bedreigd. Een van de vrouwen kreeg te horen dat ze haar vinger af zouden snijden als ze de trouwring van haar overleden echtgenoot niet afstond.

Een 16-jarige jongen hoorde een halfjaar jeugddetentie tegen zich eisen. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan een van de drie overvallen. De jongen zou bij een van de overvallen op de uitkijk hebben gestaan en buitgemaakte sieraden in zijn woning hebben bewaard.

Een 19-jarige man gaat daarnaast als het aan justitie ligt twee jaar de cel in voor een gewelddadige woningoverval op twee hoogbejaarde zussen in april in Alkmaar. De vrouwen van 82 en 83 werden overvallen toen zij op het punt stonden naar een begrafenis te gaan. Zij openden daarom nietsvermoedend de deur toen de verdachte met een kompaan aanbelde.

De twee mannen duwden de vrouwen omver en sleurde hen naar de keuken, waar zij geld eisten. Beide vrouwen raakten gewond bij de overval. De dieven maakten in totaal enkele honderden euro's buit. Ook werd met geweld een armband van een van de dames gerukt. Daarbij werd ze in haar rug getrapt.

De 19-jarige man stond ook terecht voor twee andere diefstallen in bejaardenwoningen. Zijn kompaan werd in oktober al tot 153 dagen jeugddetentie veroordeeld.

Moeder vergiftigt peuter

De politie heeft een 24-jarige moeder uit het Brabantse Uden aangehouden omdat ze haar kind mogelijk heeft vergiftigd. In het bloed van de peuter is een grote hoeveelheid ethanol gevonden, meldt de politie dinsdag.

De peuter heeft enkele weken in het ziekenhuis gelegen. Het kind is inmiddels ontslagen en in een pleeggezin geplaatst. Twee andere kinderen van de vrouw zijn onder toezicht van een voogd gesteld.

De vrouw wordt verdacht van poging tot moord en zware mishandeling van haar kind. Ze blijft voorlopig vastzitten.

Justin Timberlake in beeld bij Warren Beatty

De acteercarrière van Justin Timberlake krijgt steeds meer vorm. Regisseur Warren Beatty heeft de 30-jarige zanger op het oog voor een rol in zijn drama over Howard Hughes, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 74-jarige Beatty speelt filmmaker en piloot Hughes en de 28-jarige Felicity Jones heeft getekend voor de rol van zijn geliefde. Jones' personage heeft eerst een relatie met Hughes' chauffeur, de rol waarvoor Timberlake in beeld is. Ook de 21-jarige Alden Ehrenreich wordt genoemd voor die rol. Jack Nicholson, Alec Baldwin en Beatty's vrouw Annette Bening onderhandelen ook over filmrollen.

Timberlake was dit jaar te zien in de komedies Bad Teacher en Friends with Benefits en is sinds vorige week te zien in de sciencefictionthriller In Time. De zanger heeft vorige maand getekend voor de rol van muziekproducent Spinning Gold.

De film over Howerd Hughes wordt de vijfde speelfilm die Beatty regisseert. Zijn laatste regieproject is de komedie Bulworth uit 1998. Hij acteerde tien jaar geleden voor het laatst in de komedie Town and Country. Beatty werkt al jaren aan zijn nieuwste filmproject dat volgend jaar in productie moet gaan.


Justin Timberlake in beeld bij Warren Beatty (Foto: Novum)

Samenspel in Syndicate-trailer

Starbreeze Studios is momenteel bezig met de reboot van Syndicate. Vandaag is er een nieuwe trailer van de game te zien waarin we gameplay van de co-op zien. De game speelt zich af in 2069 waar verschillende 'Syndicates' het leven beheersen. De game draait om een strijd tussen de verschillende 'Syndicates'.

Syndicate staat gepland voor een release op 24 februari in Europa voor PS3, Xbox 360 en pc. Bekijk de trailer hieronder.

Uitslag eerste testdag Abu Dhabi

Jean-Eric Vergne heeft in Abu Dhabi op de eerste testdag voor jonge coureurs de snelste tijd gereden. De Fransman snelde met de Red Bull naar een tijd van 1.40,011 en bleef de Ferrari van Jules Bianchi en de Lotus Renault GP van Robert Wickens voor.

Vergne ging vrijwel de gehele dag aan de leiding en klokte zijn snelste tijd in het laatste uur. Bianchi mocht van Ferrari de aerodynamica aan een test onderwerpen, terwijl Wickens zijn test bij Renault verdiend had door het winnen van de World Series by Renault. De langzaamste rijders waren Virgin-coureurs Charles Pic en Adrian Quaife-Hobbs. Morgen wordt er verder getest.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Jean-Eric Vergne Red Bull 1:40.011 82
2 Jules Bianchi Ferrari 1:40.960 85
3 Robert Wickens Renault 1:42.217 77
4 Fabio Leimer Sauber 1:42.331 67
5 Gary Paffett McLaren 1:42.912 41
6 Max Chilton Force India F1 1:43.016 80
7 Valtteri Bottas Williams 1:43.118 71
8 Oliver Turvey McLaren 1:43.502 35
9 Sam Bird Mercedes Grand Prix 1:43.548 52
10 Rodolfo Gonzalez Lotus F1 1:44.022 87
11 Stefano Coletti Scuderia Toro Rosso 1:45.278 87
12 Dani Clos HRT F1 Team 1:45.329 68
13 Charles Pic Virgin Racing 1:46.930 30
14 Adrian Quaife-Hobbs Virgin Racing 1:47.292 32

Achter de schermen bij Resident Evil: Retribution

Milla Jovovich plaatst regelmatig beelden van de set van Resident Evil: Retribution op Twitter. In haar laatst verschenen videoverslag zien we Jovovich samen met Sienna Guillory in de make-up trailer van de film.

Guillory keert terug als het karakter Jill Valentine, die eerder te zien was in Resident Evil: Apocalypse en ook nog heel even te zien was in Resident Evil: Afterlife.

In de tweede video zien we Shawn Roberts in zijn trailer. Roberts speelt de schurk Wesker. Resident Evil: Retribution zal vanaf 14 september 2012 in de bioscopen te zien zijn.


Milla Jovovich en Sienna Guillory


Shawn Roberts.

'Mogelijk geen COD: Elite voor pc'

Activision heeft vandaag aangegeven dat ze niet zeker weten of er nog wel een COD: Elite naar de pc komt. In een offiiciële tweet droop de twijfel van de service af en het is dus afwachten op verder nieuws. De service voor de pc-gamers was al indefinitief uitgesteld vanwege het onveilige platform, de pc.

Naast de nog niet verschenen pc-versie van de service draait hij alwel op de consoles. Alleen worden de console-versies ook nog flink geplaagd door problemen met de verbinding en andere glitches in de service. Hieronder de officiële tweet van Activision.

"We are working towards a universal Elite experience but we cannot guarantee if or when a version will be available for the PC."

Leonardo vindt Beckham niet te oud

De Braziliaan Leonardo vindt David Beckham niet te oud voor de Franse competitie. Dat zegt de technisch directeur van Paris Saint Germain dinsdag tegen de Franse sportkrant L'Equipe. De 36-jarige speler heeft een aflopend contract bij Los Angeles Galaxy en staat in de belangstelling van de Franse koploper.

Leonardo en Beckham kennen elkaar van AC Milan. Toen 'Becks' voor de tweede keer op huurbasis voor de Italianen uitkwam, was Leonardo daar trainer. "Beckham is uniek in de voetbalwereld. Hij is op dit moment erg gelukkig in LA. Alles kan gebeuren. Maar zijn familie heeft een grote stem in zijn beslissing."

Paris Saint Germain is dit seizoen in handen gekomen van een investeringsgroep uit Qatar. De ploeg gaf dit seizoen al 82 miljoen euro uit en ziet de voormalig aanvoerder van het Engels elftal in de winterstop graag komen. "Heb jij hem recent zien spelen? Ik ken hem erg goed. Als hij het niveau niet meer aan kan, zou hij niet komen. Hij zou de eerste zijn om dat toe te geven. Javier Zanetti is 38. Het zit allemaal in je hoofd."


Leonardo vindt Beckham niet te oud (Foto: Novum)

Tweede Kamer wil doorstart EPD

De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich inzet om het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) alsnog van de grond te laten komen. VVD, CDA, PvdA, D66 en SGP stemden dinsdag voor een plan om een doorstart van het EPD te stimuleren. Het EPD sneefde eerder dit jaar in de Eerste Kamer.

De organisatie achter de particuliere versie van het ict-project, Nictiz, meldde vorige week dat er onvoldoende financiële garanties zijn om door te gaan met het EPD. Op 1 januari wordt de stekker uit het project getrokken. Daarmee leek het EPD definitief van de baan.

Aan het ict-project is jaren gewerkt. De voorbereidingen kostten zo'n driehonderd miljoen euro. De Kamer wil dat de zorgsector niet terug wordt gevoerd 'naar het papieren tijdperk' en vraagt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de betrokken organisaties ertoe te bewegen het EPD alsnog van de grond te laten komen.

Bordeaux wil Arsenal-flop Chamakh terug

Marouane Chamakh keert als het aan Girondins Bordeaux-voorzitter Jean-Louis Triaud ligt terug naar de Franse wijnstad.

Triaud hoopt Chamakh te verleiden tot een terugkeer bij de club die hij in de zomer van 2010 verliet voor een avontuur in de Engelse Premier League. Arsenal-coach Arsene Wenger zag in de Marokkaanse spits een gewenste versterking, maar Chamakh legt het af tegen Robin van Persie.

De bankzitter bij Arsenal is nog niet ingegaan op de flirt van Triaud. "Ik heb een maand of twee geleden vier of vijf berichten gestuurd naar Chamakh", aldus de preses van Bordeaux tegen Gold FM. Omdat de Fransman geen contact kreeg besloot hij Wenger via e-mailcontact te bereiken.

"Ik heb hem ook een paar keer gemaild, maar dat is ook alweer een tijdje geleden. Van hem heb ik ook niets meer gehoord. Het uitblijven van een reacties lijkt te betekenen dat Chamakh nog altijd goede hoop heeft om te slagen bij Arsenal", besluit de voorzitter van de Franse club.

Milan-topman Galliani wil Drogba

Als het aan Adriano Galliani ligt, versterkt AC Milan zich met Didier Drogba. Voormalig Chelsea-coach Carlo Ancelotti heeft de vicepresident van de landskampioen geadviseerd Drogba en ook zijn ploeggenoot Nicolas Anelka aan te trekken.

Vooral Drogba kan Galliani bekoren. "Anelka is een belangrijke speler, maar ik ben echt verliefd op Drogba, al sinds hij acht jaar terug voor Marseille speelde", zegt Galliani. De 33-jarige Drogba, die al sinds de zomer van 2004 voor Chelsea speelt, kan dit seizoen niet meer rekenen op een vaste basisplaats. Hij kwam zeven duels in actie, waarvan driemaal als invaller.

Galliani ontkende dat een mogelijk komst van Drogba als vervanging dient voor Antonio Cassano, die een hartoperatie onderging en zeker zes maanden buitenspel staat.

Barcelona tien dagen zonder Adriano

FC Barcelona moet het tussen de zeven en tien dagen zonder Adriano stellen. De Braziliaan kampt met een scheurtje in zijn linkerhamstring. Dat laat de club dinsdag weten. De speler liep de blessure op toen hij zich met het Braziliaans elftal voorbereidde op het oefenduel tegen Egypte (2-0) maandag in Qatar.

De 27-jarige Adriano is aan zijn tweede jaar bezig bij de club uit Catalonië. Dit seizoen kwam de Braziliaan veertien keer in actie voor de hoofdmacht van de Spaanse landskampioen. Daarin wist hij een keer te scoren tegen het laaggeklasseerde Sporting Gijon.

MRSA-epidemie in Rijnstate Ziekenhuis gestopt

De epidemie van de MRSA-bacterie in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem is gestopt. Dat laat het ziekenhuis dinsdag weten. Uit voorzorg werden bijna driehonderd patiënten opgeroepen zich te laten testen. In totaal is de bacterie bij 23 mensen aangetroffen. Alle mensen zijn behandeld en het onderzoek is afgerond.

In juli van dit jaar startte Rijnstate een groot onderzoek naar de ziekenhuisbacterie, nadat bij twaalf patiënten en een medewerker dezelfde bacterie was gevonden. In het onderzoek werden 288 patiënten opgeroepen zich te laten testen bij de huisarts. Uit deze testen kwamen nog acht besmettingen aan het licht, de laatste twee kwamen uit contactonderzoek naar voren.

In de gedesinfecteerde ruimten in het ziekenhuis is de bacterie bij controle niet meer gevonden. De bron van de bacterie is na het onderzoek niet aan te wijzen.

Jaarlijks raken circa vijftienhonderd mensen besmet met de MRSA-bacterie. De ziekenhuisbacterie, die niet gevoelig is voor antibiotica, vormt geen gevaar voor gezonde mensen.

Kamer wil einde aan weigerambtenaar

De Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan het fenomeen weigerambtenaar. De PVV steunde dinsdag een voorstel van GroenLinks om ambtenaren niet langer de ruimte te geven om te weigeren homostellen te trouwen. Daarmee is er een meerderheid voor het plan. De VVD stemde, net als de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, tegen.

De kwestie rond de weigerambtenaar zorgde eerder voor tweespalt in het kabinet. VVD vindt dat ambtenaren homo's gewoon moeten trouwen, het CDA wil dat er wel ruimte blijft voor ambtenaren met gewetensbezwaren.

Minister van Binnenlandse zaken Piet Hein Donner (CDA) en emancipatieminister Marja van Bijsterveldt (CDA) besloten om de kwestie voor te leggen aan de Raad van State. Hiermee schoof het kabinet de gevoelige kwestie voor zich uit.

De liberalen, in principe tegenstander van weigerambtenaren, moeten met het oog op de steun van de SGP in de Eerste Kamer rekening houden met de wensen van de confessionele partijen. Daarom stemde de VVD-fractie, met veel tegenzin, dinsdag dan ook tegen de motie van GroenLinks.

Hennis-Plasschaert liet dinsdag weten dat de VVD het advies van de Raad van State afwacht en het voorstel van GroenLinks niet steunt. Ze baalt ervan, meldde ze dinsdagochtend op Twitter. "Ik kan het met de beste wil van de wereld niet goedpraten", geeft ze toe. "Het verdient geen schoonheidsprijs."

Na afloop van de hoofdelijke stemming was Hennis-Plasschaert niet minder teleurgesteld. Ze sprak van een 'moeilijk moment'. "Het is evident dat dit aan mij kleeft." Volgens haar heeft haar fractie 'ten behoeve van de rust in de coalitie' de afweging gemaakt om tegen de motie te stemmen.

Verrast door de opstelling van de PVV was ze niet. "Ik hoorde vanochtend dat de PVV voor zou stemmen. De PVV heeft een andere afweging gemaakt. Dat mag."

SGP-voorman Kees van der Staaij noemt de aangenomen motie 'triest'. "Bij de Kamermeerderheid is kennelijk noch de joodse, noch de christelijke traditie in veilige handen", laat hij op Twitter weten. Hij verwijst met die laatste opmerking naar het onlangs aangenomen wetsvoorstel tegen ritueel slachten van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt van een 'inperking van vrijheid'. "Voor de duidelijkheid: ik ben voorstander van het homohuwelijk. Maar vind begrip voor afwijkende standpunten belangrijk", twittert hij. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind leidt 'liberale gewetensdwang tot eenheidsdictaat'.

'Vriend doet Britney dit jaar nog aanzoek'

De kans is groot dat Britney Spears zich dit jaar nog verlooft met haar vriend Jason. "Britney en Jason praten constant over trouwen", verklapt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online.

De 29-jarige zangeres reist momenteel de wereld over met haar Femme Fatale-toer. Ze geeft 10 december in Puerto Rico het laatste concert van deze reeks. "Jason wil Britney na de toer meenemen op vakantie", vertelt de ingewijde. "De kans is erg groot dat hij haar dan ten huwelijk vraagt."

Britney maakte in mei vorig jaar bekend dat ze een relatie had met haar agent Jason Trawick. Toen de twee verliefd werden, eindigde het stel hun professionele relatie. "Britney is echt verliefd op Jason. En hij houdt al heel erg lang van haar."

Hamstringklachten voor Ooijer

André Ooijer heeft vandaag de training van Ajax vroegtijdig moeten afbreken. De verdediger kreeg last van zijn hamstring en moest daardoor de oefensessie staken. Het is nog niet duidelijk of Ooijer komende zaterdag inzetbaar is tijdens het competitieduel tegen NAC Breda.

Vandaag werkten Theo Janssen (hamstring) en Derk Boerrigter (rug) individueel aan hun herstel. Zij hopen snel weer aan te kunnen sluiten bij de groepstraining. Trainer Frank de Boer kan in ieder geval geen beroep doen op de geblesseerden Siem de Jong, Kolbeinn Sigthórsson en Nicolai Boilesen.

Koreaanse tieners krijgen Playstation-avondklok

Koreaanse gamers van zestien jaar of jonger kunnen 's nachts niet langer online gamen op de PlayStation 3 of Xbox 360. De Koreaanse regering heeft een wet tegen het buitensporig online gamen op de pc uitgebreid naar het gebruik van de online netwerken van de spelcomputers. Dat schrijven Koreaanse media.

De nachtklok geldt van middernacht tot zes uur 's ochtends. Op deze manier wil de regering internet- en gameverslaving tegengaan. Daarnaast zouden jongeren dankzij de wet meer slaap krijgen. De beperking gaat niet op voor spellen die zonder internetverbinding gespeeld kunnen worden.

Voor het spelen van een online spel op de pc geldt een maximaal aantal uur, waarna de speler een pauze dient in te lassen. Of deze beperking ook voor de PlayStation 3 en Xbox 360 wordt gebruikt, is niet bekend.

Sony en Microsoft lieten Koreaanse media weten dat het lastig is zo snel een goed systeem te bouwen dat past binnen de Koreaanse wet. Vanaf vrijdag kunnen minderjarige gamers niet meer online op de PlayStation 3 van Sony. Microsoft overweegt zijn netwerk tijdelijk helemaal offline te halen.


Koreaanse tieners krijgen Playstation-avondklok (Foto: Novum)

'Noord-Korea officieus wereldkampioen voetbal'

Noord-Korea mag zich na vandaag de nieuwe officieuze wereldkampioen noemen. De overwinning in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Japan (1-0) was genoeg om de titel Unofficial World Champions tijdelijk de dragen.

Het idee achter de 'onofficiële wereldkampioen' is dat het land dat het WK weet te winnen, in iedere volgende wedstrijd de behaalde wereldtitel op het spel zet. Vorig jaar wist Spanje de WK-titel te winnen door Nederland in de finale met 1-0 te verslaan. De ploeg speelde vervolgens ieder ander duel om zich wereldkampioen te blijven noemen.

Een paar maanden later 'verloor' Spanje de titel echter alweer. Argentinie wist met 4-1 te winnen. Daardoor werd de Argentijnse ploeg de nieuwe officieuze wereldkampioen. De Zuid-Amerikanen verloren echter vervolgens een oefeninterland met 1-0 van Japan, dat de titel dus overnam van de Argentijnen. Japan wist dit achttien interlands vol te houden, totdat het land met 1-0 verloor van Noord-Korea.

De huidige nummer 124 van de wereldranglijst mag zich nu dus de Unofficial World Champion noemen, in ieder geval tot het duel met Tadzjikistan op 29 februari 2012.

Sacha Baron Cohen in Tarantino film

De 40-jarige Engelse acteur en komediant Sacha Baron Cohen krijgt een rol in de nieuwe film van Quentin Tarantino, aldus de website van Variety. Ook Christoph Waltz, Jamie Foxx, Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Don Johnson en Leonardo DiCaprio zijn te zien in Django Unchained.

Cohen is vooral bekend van zijn rollen als Ali-G, Borat en Bruno. De acteur zal binnenkort een contract ondertekenen voor een rol in de westernfilm. In Django Unchained gaat hij de rol spelen van Scotty, een gokker die Django's vrouw heeft gekocht.

De opvolger van Tarantino's meest succesvolle film tot nu toe, Inglourious Basterds, zal vanaf december 2012 in de bioscopen te zien zijn.

Politie vindt 108 kilo cocaïne in Haagse woning

De politie heeft in een woning in Den Haag 108 kilo cocaïne gevonden. Drie mannen en een vrouw zijn aangehouden. Dat meldt de politie dinsdag.

De vier verdachten zijn in de nacht van woensdag op donderdag opgepakt bij en in de woning. Uit onderzoek van de recherche was gebleken dat een aantal mensen van plan was om een woning in Den Haag te overvallen. Een 39-jarige Rotterdammer en een 27-jarige man uit Capelle aan den IJssel werden in de buurt van de woning aangehouden. Ze worden verdacht van het voorbereiden voor het plegen van een overval. Ook de bewoners, een 54-jarige man en een 51-jarige vrouw, zijn aangehouden.

De drie mannen worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De vrouw is vrijdag vrijgelaten, maar blijft verdachte. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De cocaïne heeft een straatwaarde van drie miljoen euro.


Politie vindt 108 kilo cocaïne in Haagse woning (Foto: Novum)

Twee maanden cel voor richten laserpen op heli

Een 22-jarige Leeuwarder die met een laserpen twee helikopters en een beveiligingsbusje van de vliegbasis in Leeuwarden bescheen moet daarvoor twee maanden de cel in. Een 20-jarige medeverdachte werd dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur.

Door hun laserpennen op twee reddingshelikopters van de Leeuwarder vliegbasis te richten heeft het duo eind mei de bemanning van de heli's en het luchtvaartverkeer in gevaar gebracht, vindt de rechtbank.

Een van de helikopters moest de landing afbreken toen de verdachten vanuit een buitenwijk van Leeuwarden op een afstand van enkele honderden meters met een laserstraal in de cockpit schenen. De verdachten zijn 'zeer hardleers' geweest, volgens de rechtbank.

De eerste helikopter die werd beschenen heeft geprobeerd de daders meteen op te sporen. De heli heeft zelfs eventjes boven de woning van de 22-jarige gehangen. Diens vader pakte na dat voorval de laserpennen af, maar de verdachte pikte de pennen weer terug. De rechtbank kwalificeerde het beschijnen van een beveiligingsbusje van de luchtmachtbasis als baldadigheid. Omdat dat geen misdrijf is maar een overtreding moeten de verdachten daarvoor volgens de wet apart bestraft worden. Ze kregen allebei een werkstraf van veertig uur.

Boven op de onvoorwaardelijke straffen kregen de Leeuwarders een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Ze moeten een schadevergoeding van tweehonderd euro betalen aan de bestuurder van het beveiligingsbusje. De man liep licht oogletsel op nadat hij door de laser was beschenen.

De laserpennen die de Leeuwarders gebruikten behoorden tot een van de zwaarste categorieën. Volgens de verdachten vielen de vogels uit de bomen als ze met de laser werden beschenen. De lasers zouden in staat zijn om lucifers te laten ontbranden en ballonnen te laten knappen.

Mishandelaars buschauffeur melden zich

Drie mannen uit Hoogezand hebben zichzelf maandag aangegeven bij de politie omdat ze een buschauffeur hebben mishandeld. De 54-jarige chauffeur werd zondagochtend in zijn gezicht geslagen bij een discussie over een kaartje. Bij de klappen sneuvelde zijn bril. De politie zoekt nog naar een vierde verdachte.

De chauffeur van busmaatschappij Qbuzz raakte met een passagier in discussie over een kaartje. Deze man trok een paar keer aan de noodhendel van de toegangsdeur. Toen de chauffeur de passagier op zijn gedrag aansprak, werd hij aangevallen door de mannen van 17, 19 en 20 jaar. De drie zaten al in de bus.

Het is nog onbekend wat er met de drie verdachten gaat gebeuren. Van het voorval waren opnames gemaakt met een bewakingscamera uit de bus.

Vrouw bewaart alienlijkje in koelkast

Een Russische vrouw heeft maar liefst twee jaar iets heel bijzonders in de koelkast gehad. Het gaat hier echter niet om een Winner Taco. Nee, Marta Yegorovnam uit Petrozavodsk bewaarde namelijk enkele jaren een alienlijkje in haar koelkast.

Yegorovnam vond het lijkje toen twee jaar geleden een ruimteschip was gecrasht bij haar zomerhuisje. Vlak naast het nog brandende ruimtevaartuig trof zij een dode alien aan. In plaats van de autoriteiten te bellen, besloot zij het slachtoffer mee te nemen naar huis.

Het wezen is ongeveer 60 centimeter lang en heeft een enorme kop met bolle ogen. Zijn uiterlijk houdt het midden tussen een vis en een mensachtige. Uit zijn lichaam lijkt een soort touwachtige arm te steken.

Al die tijd bewaarde de Russin het lijkje in haar koelkast. Enkele dagen geleden kwam er echter een aantal mannen bij haar aan de deur die de dode alien in beslag namen. Michael Cohen, een vooraanstaand ufoloog, twijfelt nog over de echtheid van de beelden. "Dit kan een goed uitgewerkte hoax zijn", verklaart hij. "Echter, Rusland is een broeinest van UFO-activiteit. Naar alle waarschijnlijkheid zien aliens er net zo uit als dit exemplaar, dus dit zou maar zo eens een echt buitenaards wezen kunnen zijn."

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien

Breschel wil zich in 2012 tonen

Matti Breschel heeft een teleurstellend eerste seizoen bij de Rabobankploeg achter de rug. De Deense wielrenner werd geplaagd door blessures en wil zich daarom in 2012 gaan bewijzen. Hij spreekt enorme ambities uit.

"Natuurlijk is de ambitie om klassiekers te winnen. Ik kijk al heel erg uit naar het begin van het nieuwe seizoen. We moeten koersen winnen, zoals de Ronde van Vlaanderen en het wereldkampioenschap. Dat soort wedstrijden," zei Breschel op de site van Rabosport.

De Deen baalde met name dat hij het wereldkampioenschap in Kopenhagen aan zijn neus voorbij moest laten gaan. "En dat was niet leuk. Ik keek al jaren uit naar die wedstrijd. Het parcours lag zo'n beetje in mijn achtertuin, waar ik altijd trainde. Dus het was erg jammer."

Oud-sprinter Johnson twijfelt over ambitie Bolt

Voormalig olympisch kampioen Michael Johnson betwijfelt of Usain Bolt tijdens de Olympische Spelen volgend jaar vier medailles kan winnen. "De 400 meter wordt heel erg zwaar", zei de Amerikaan dinsdag tegen BBC Radio. Johnson denkt niet dat trainen voor de korte nummers en de 400 meter samengaat.

Bolt, die zaterdag atleet van het jaar werd, heeft aangegeven dat hij op de Spelen in Londen de 4x400 meter estafette aan zijn programma wil toevoegen. De Jamaicaan won in Beijing goud op de 100, 200 en de 4x100 meter estafette.

"Ik denk dat hij het wereldrecord op de 400 meter kan verbreken, maar hij heeft aangegeven geen interesse te hebben om daarvoor te trainen. Dat kan ik begrijpen, want het is een lastige race om voor te trainen." De laatste sprinter die vier gouden medailles op de Spelen won, was Johnsons landgenoot Carl Lewis tijdens de editie van 1984.

Om kans te maken om geselecteerd te worden voor die afstand adviseert de drievoudig Olympisch kampioen de Jamaicaan Bolt om wat 400 metertoernooien te lopen, voordat de Spelen op 27 juli volgend jaar beginnen. "Ik denk niet dat de Jamaicaanse staf hem zomaar op die afstand zal inzetten, zonder dat ze hem daarop in actie hebben gezien. Dat betekent dat hij zal moeten laten zien dat hij op die estafetteafstand thuishoort."

Mathijsen: "Wij streven naar perfectie"

Joris Mathijsen speelt vanavond tegen Duitsland zijn 78ste interland. De vaste waarde van Oranje blikt terug op trainers die voor hem belangrijk zijn geweest.

"Elke trainer leert je iets", zegt de verdediger van Málaga op de website van de KNVB. "Je vergeet nooit de trainers de je hebben laten debuteren. Bij mij waren dat Co Adriaanse en Marco van Basten. Je kan nog zo'n goede voetballer zijn, maar als je de kans niet krijgt van de trainer... Pas daarna heb je het zelf in de hand."

Bij het Nederlands elftal heeft Mathijsen veel gehad aan de huidige trainer van Ajax. "Heel specifiek had ik toch wel veel aan Frank de Boer, die natuurlijk ook op mijn positie speelde, en met mij de details besprak. Dat ging iets meer de diepte in. Bijvoorbeeld over hoe je als centrale verdediger staat ten opzichte van de twee defensieve middenvelders in bepaalde situaties."

Joris Mathijsen
Joris Mathijsen streeft naar perfectie (Foto: Pro Shots)

"Ploegen die het defensief voor elkaar hebben, bereiken het meeste", vervolgt de voormalige speler van AZ en Hamburger SV. "Je kan nog zulke geweldige aanvallers in je elftal hebben, en nog zulke geweldige voetballers. Als niet het hele team meedoet, wanneer je de bal niet hebt, kun je weinig winnen."

"Dat is ook de grote winst bij Oranje. Dat iedereen bij balverlies en balbezit tegenstander meedoet. Dat kan nog beter. Bij Barcelona is het bijna perfectie. Daar streven wij ook naar. Bij balverlies zo spoedig mogelijk druk zetten, maar dan ook echt met elf man, waardoor je de bal weer snel terug hebt. Dat maakt het voor de mensen achterin ook makkelijker."

Bondscoach Bert van Marwijk werkt daarmee door met iets waar zijn voorganger mee was gestart. "Daar was Marco van Basten ook al mee bezig. Sinds 2004 zit ik erbij, en toen wilden we dat ook al. Maar het kost tijd om dat erin te slijpen. Blijkbaar hadden we de toernooi-ervaringen van 2006 en 2008 nodig. Dat resulteerde in een finaleplaats in 2010. Het is een proces van jaren geweest, niet van één of twee jaar."

Skyrim verkoopt al 3,4 miljoen stuks

Eerder werd al bekend dat 230.000 mensen de The Elder Scrolls V: Skyrim hebben aangeschaft op Steam. Dat is slechts een fractie van het geheel. Skyrim is maar liefst 3,4 miljoen keer over de toonbank gegaan in twee dagen en verslaat voorganger Oblivion, goed voor een half miljoen stuks op de eerste dag, gemakkelijk.

Skyrim overtreft hiermee ook topgames als Fifa en Gears of War 3 en staat ongeveer gelijk met Battlefield 3 in de eerste twee dagen. Alleen Call of Duty: Modern Warfare 3, goed voor een 6,5 miljoen stuks op dag 1, kan niet worden ingehaald. Toch is dit zeker indrukwekkend voor een dergelijke RPG.

De verdeling van de platforms is als volgt: Xbox 360: 57%, PS3: 27% en Windows staat onderaan met 14%. Onder Amerikanen is het spel het populairst. Daar verkocht het spel al 2,5 miljoen keer.

Holman kopt Australië langs Thailand

Australië heeft het WK-kwalificatieduel tegen Thailand met 1-0 weten te winnen. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Brett Holman. Door de overwinning is het Australische team een stap dichter bij het WK voetbal van 2014 in Brazilië.

Holman wist een kwartier voor tijd de bevrijdende treffer te scoren. De speler van AZ kopte raak uit een voorzet van voormalig Feyenoorder Brett Emerton. Ook Michael Zullo, speler van FC Utrecht, deed mee aan de zijde van het Australische team. In de laatste kwalificatieronde neemt Australië het op tegen Japan, Oezbekistan en Jordanië.

De wedstrijd werd niet in het gebruikelijke Rajamangala-stadion afgewerkt. Deze was niet beschikbaar omdat het dienst doet als opvanghuis voor mensen die gevlucht zijn voor de overstromingen in Thailand.

'Onderzoeksbureau PVV niet objectief'

Het onderzoeksbureau Lombard Street Research dat de terugkeer van de gulden en de neuro-variant onderzoekt namens Geert Wilders' PVV lijkt niet bepaald objectief.

Charles Dumas, de bestuursvoorzitter van het Britse bureau, haalde maandag op financieel nieuwszender Bloomberg fors uit naar de Europese eenheidsmunt: "Wat mij betreft heeft de euro al veel schade veroorzaakt aan Duitsland. Laat staan aan al die landen die nu in de problemen zitten. Het beste wat kan gebeuren is dat de euro uiteenvalt."

"Het probleem is dat door de buitengewone toewijding van de politieke leiders de euro alleen kan uiteenvallen als ze falen. Het zal met chaos gepaard gaan en dat is het kenmerk van de crisis die we nu hebben", vervolgt Dumas.


'Onderzoeksbureau PVV niet objectief'

Trailer: The Iron Lady

Er zijn een trailer en poster verschenen voor de binnenkort te verschijnen biografische film over het leven van Margaret Thatcher. In The Iron Lady zien we Meryl Streep in de titelrol van de eerste en enige vrouwelijke minister president die het Verenigd Koninkrijk had, in de tachtiger jaren van de vorige eeuw.

In de trailer krijgen we naast haar carrière, waarin ze vaak strijdvaardig moest optreden, ook een blik op het privéleven van de IJzeren Dame. Jim Broadbent speelt haar echtgenoot Denis, die haar zowel kritiek als steun geeft.

The Iron Lady laat het verhaal zien van een vrouw die vanuit het niets opdook en diverse barrières moest doorbreken teneinde haar stem te kunnen laten horen in een door mannen gedomineerde wereld. Het is een film over macht en de prijs die voor de macht moet worden betaald. 

The Iron Lady wordt geregisseerd door Phyllida Lloyd. In de film zien we naast Streep ook rollen voor Alexandra Roach, Harry Lloyd, Olivia Colman, Nicholas Farrell, Susan Brown, Roger Allam, Anthony Head, Julian Wadham, Pip Torrens, Nick Dunning, Richard E Grant, David Westhead, Angus Wright en John Sessions.

The Iron Lady draait vanaf 12 januari in de Nederlandse bioscopen. De poster voor de film is HIER te zien.


De trailer voor Thatcher.

Monti krijgt steun van Berlusconi en Bersani

Mario Monti, de aanstaande nieuwe premier van Italië, heeft dinsdag steun gekregen van de centrumrechtse PDL, de grootste partij in het Italiaanse parlement die wordt geleid door zijn voorganger Silvio Berlusconi.

Dat meldde PDL-secretaris Angelino Alfano na afloop van een gesprek met Monti in Rome. Pier Luigi Bersani, de leider van de centrumlinkse oppositiepartij PD, had dinsdag ook een onderhoud met Monti, waarna hij zijn steun uitsprak voor de econoom.

Monti onderhandelt over de vorming van een breed gesteunde interim-regering. Die moet de politieke en economische crisis in Italië gaan bestrijden. Monti wil het nieuwe kabinet tot 2013 leiden. In dat jaar hebben de volgende parlementsverkiezingen plaats in het Zuid-Europese land.

Maandag had Monti al gesprekken gevoerd met leiders van kleinere politieke partijen. Hij stelde dat de politieke partijen de ernst van de situatie inzien. Monti riep verder de financiële markt op tot enig geduld.

De aanstaande regeringsleider praat dinsdag ook nog met leiders van vakbonden en werkgevers-, vrouwen- en jongerenorganisaties. Maandag had Monti al gezegd dat de gesprekken zeer constructief verliepen.

Voorzitter Gianfranco Fini van de Kamer van Afgevaardigden verwacht dat Monti vrijdag het parlement om vertrouwen vraagt.

Monti krijgt steun van Berlusconi en Bersani
Monti krijgt steun van Berlusconi en Bersani (Foto: ANP)

Minecraft is klaar

Minecraft is dan eindelijk klaar. Sinds 2009 heeft Minecraft veel verschillende versies en upgrades gehad. Hoewel het spel in verschillende vormen beschikbaar is geweest met bètaversies, is het spel nu eindelijk klaar. Eerste ontwikkelaar Markus Persson en later zijn ontwikkelteam Mojang beschouwen eind deze week Minecraft als compleet.

Met zijn vier miljoen spelers is het avontuurlijke bouwspel een grote hit geworden. Persson heeft gister getweet: "Minecraft has gone gold." Dit betekent dat de eindversie klaar is om zijn onthulling op Minecon, een bijeenkomst voor Minecraft fans, te hebben.

Dit betekent echter niet dat dit het einde is van Minecraft zijn ontwikkelingen. Er zullen natuurlijk nieuwe updates en content beschikbaar komen als de weken en maanden voorbij gaan.

Minecraft
Minecraft is klaar

Ontsnapte gevangene (17) opgepakt in Amsterdam

Een 17-jarige gedetineerde die op 23 juli ontsnapte uit de justitiële jeugdinrichting Amsterbaken in Amsterdam-West is maandag aan het begin van de avond aangehouden in Amsterdam. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag gemeld.

De jongen is door een team van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) opgespoord en werd op straat aangehouden door de Amsterdamse politie.

Meisje overleeft twee dagen in autowrak

Een 9-jarig meisje in de Verenigde Staten heeft twee dagen vastgezeten in een autowrak, maar is levend bevrijd. Dat heeft de politie van de staat North Carolina gezegd.

De auto kwam bij een ongeluk, die aan de vader van het kind het leven kostte, op zijn kop in een duiker terecht. Het meisje hield zich in het donker en de kou in leven door Pop-Tarts, een soort koekjes, te eten en energiedrankjes te drinken. Twee dagen na het ongeluk zag een voorbijganger het autowrak en belde de politie.

Gamen en zoenen tegelijk: top combo

Iedere gamer met een vriendin heeft er wel eens last van. Jij zit lekker Modern Warfare te spelen, of Battlefield voor de liefhebbers, of je vriendin komt zeuren dat je moet stoppen omdat zij aandacht wilt. Met een diepe zucht sluit je je computer dan maar af. Nu is dat allemaal voorbij.

Op het Idependant Game Festival is Kiss Racer gepresenteerd. Het spel wordt bestuurd met niets anders dan, je raadt het al, je tong. Bekijk hier hoe het werkt. Al kost het nog wel even wat oefening. Zou hier ook een feestje met allemaal mooie beroemdheden voor gehouden kunnen worden?

Beschonken piloot aangehouden op Schiphol

De politie heeft maandag op Schiphol een copiloot aangehouden omdat hij te veel alcohol had gedronken. De 55-jarige man had bijna twee keer zoveel gedronken als toegestaan, dat meldt de politie.

De piloot heeft een boete gekregen van duizend euro. Deze boete betaalde hij direct. Daarnaast kreeg hij een werkverbod van twee uur. De piloot werkt voor een buitenlandse luchtvaartmaatschappij.

De man werd aangehouden tijdens een controle op alcoholgebruik via een blaastest. In totaal werden 187 piloten en 322 personen van het cabinepersoneel gecontroleerd. Van het cabinepersoneel was niemand in overtreding.

Zaak tegen Soumaya S. terug naar hof

De zaak tegen terrorismeverdachte Soumaya S. moet opnieuw worden behandeld. De Hoge Raad heeft haar veroordeling tot vier jaar cel vernietigd en de zaak naar het gerechtshof van Amsterdam verwezen.

De reden hiervoor is dat de verdediging tijdens het proces geen inzage kreeg in afgeluisterde telefoongesprekken en een anoniem gebleven contactpersoon van de inlichtingendienst AIVD niet mocht horen. Aanvankelijk had het gerechtshof van Den Haag ingestemd met het verzoek van de verdediging, maar na een afwijzend ambtsbericht van de AIVD werd het alsnog afgewezen.

De Hoge Raad wijst erop dat het hof de verzoeken van de verdediging in eerste instantie 'cruciaal' achtte voor de bewijsvoering. Daarom had het geen genoegen moeten nemen met de 'summiere inhoud' van het bericht van de AIVD.

Het hof had volgens de Hoge Raad na moeten gaan of de telefoongesprekken alsnog hadden kunnen worden gehoord, bijvoorbeeld na het wegpiepen van gevoelige informatie. Ook had moeten worden bekeken of de getuige afgeschermd had kunnen worden gehoord.

De celstraf van terrorismeverdachte Nouriddin el F., die met S. was getrouwd, is door de Hoge Raad verlaagd van acht jaar naar zeven jaar en vier maanden. De verdachte heeft volgens de Hoge Raad onredelijk lang moeten wachten op zijn vonnis en daarom valt zijn straf lager uit. Zijn straf is nu definitief geworden.

El F. en S. werden in het Piranhaproces aangemerkt als leden van een terroristische organisatie. Die organisatie zou onder meer een aanslag hebben voorbereid op het hoofdkantoor van de AIVD. Binnen de groep circuleerden vuurwapens en van een van de leden, Samir A., werd een gefilmd zelfmoordtestament gevonden. S. probeerde via haar zus, die bij een apotheek werkte, aan adressen van politici te komen, onder wie Ayaan Hirsi Ali. Ze werd veroordeeld wegens wapenbezit.

De leden van de groep kregen celstraffen tot negen jaar. Na de veroordeling door het hof gingen El F. en Soumaya S. in cassatie. El F. is eerder tot ongeveer anderhalf jaar cel veroordeeld in het proces tegen de Hofstadgroep, een groep radicale moslimjongeren die onder meer bijeenkwam in het huis van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

'Meeste COPD-patiënten werken niet'

Van de 320.000 Nederlanders met de longziekte COPD heeft slechts 42 procent betaald werk. Dat zegt het Astma Fonds.

Woensdag is het Wereld COPD Dag. De organisatie pleit die dag voor meer maatregelen om mensen aan het werk te houden. Dat zou onder meer moeten gebeuren door werknemers aangepast werk aan te bieden en hen beter te begeleiden op het werk.

COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen. De ziekte heeft een duidelijke link met roken. Ongeveer 90 procent van de patiënten rookt of heeft gerookt.

'Meeste COPD-patiënten werken niet'
'Meeste COPD-patiënten werken niet' (Foto: ANP)

Driften

Iedereen is bekend met de Gymkhana's van Ken Block waarin hij zijn Ford tot het uiterste perst om de coolste manouvres uit te halen. Nu is er een motorrijder die ook zoiets probeert. De beelden zijn minder spectaculair, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van de rijder Jorian Ponomareff.

In de lees verder kan je zien hoe ze het filmpje gemaakt hebben.

Nederland en VS lopen warm voor actiefilm Immortals

Immortals heeft afgelopen weekeinde aan beide kanten van de oceaan de meeste bezoekers naar de bioscopen getrokken. De mythologische actiefilm kwam zowel in Nederland als de Verenigde Staten binnen bovenaan de lijst van bestbezochte films.

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, de animatiefilm over Kuifje, is net als vorige week de op een na bestbezochte film van Nederland. De Heineken Ontvoering zakt van de eerste naar de derde plaats. De komedie Tower Heist met Ben Stiller en Eddie Murphy komt binnen op plaats vier. Voetbalfilm All Stars 2: Old Stars completeert de top vijf.

In de Verenigde Staten houdt Immortals een andere nieuwkomer, Adam Sandler's komedie Jack and Jill, achter zich. De animatiefilm Puss in Boots zakt van plek één naar drie. Tower Heist is ook aan de andere kant van de oceaan de nummer vier. Clint Eastwoods J. Edgar, met Leonardo DiCaprio als FBI-baas J. Edgar Hoover, komt binnen op plek vijf.

Puss in Boots, dat zijn oorsprong vond in de Shrek-film, verschijnt begin december in Nederland. Jack and Jill en J. Edgar zien hier begin volgend jaar te zien.

Potter-regisseur maakt Doctor Who-film

David Yates gaat de Britse cultserie Doctor Who verfilmen. De Engelse regisseur is verantwoordelijk voor de laatste vier Harry Potter-films. Hij staat op het punt een scenarist in de arm te nemen, zegt hij tegen het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

"We zijn nu bezig met het selecteren van een scenarist", zegt de 48-jarige Yates, die de film maakt in samenwerking met BBC Worldwide Productions. "We nemen er een jaar of drie de tijd voor om alles precies goed te krijgen. Het vergt nogal wat aanpassingen om de tv-serie geschikt te maken voor het witte doek."

Doctor Who draait om een hyperintelligent buitenaards wezen in de vorm van een man die het samen met een stel dappere mensen opneemt tegen allerlei enge aliens. De serie was te zien van 1963 tot 1983 en werd in 2005 met veel succes herstart. Het titelpersonage is in de loop der jaren door verschillende acteurs gespeeld. Geen enkel probleem, aangezien The Doctor in speciale gevallen van gedaante kan veranderen.

Yates vindt juist het centrale thema, het reizen door ruimte en tijd, de grootste uitdaging voor de scenarist. "Het is een zeer sterk thema, en je kunt er werkelijk alle kanten mee op." Niet verrassend, dus, dat de producenten de tv-serie willen uitbouwen tot een succesvolle filmreeks.

De filmmaker is niet te beroerd om aan beide kanten van de oceaan te zoeken naar een geschikte scenarist. "We willen iemand die de Britse normen en waarden kent", zegt Yates. "Dat gezegd hebbend, Steve Kloves heeft de Potter-films geschreven en deed dat geweldig, dus we kijken ook naar Amerikaanse schrijvers."

Wel geeft Yates aan dat hij zich niet teveel wil vasthouden aan de tv-serie, en de film met een geheel frisse insteek wil maken. "Scenaristen Russell T. Davies en daarna Steven Moffat hebben het beiden fantastisch gedaan, maar wij moeten bij het begin beginnen."

Tweemaal werden films gemaakt die rechtstreekse spin-offs waren van de tv-serie. In 1965 verscheen Doctor Who and the Daleks, een jaar later Doctor Who: Daleks' Invasion Earth 2150 A.D. Beide waren met Peter Cushing in de hoofdrol. In 1996, toen Doctor Who niet op de buis verscheen, werd de tv-film Doctor Who opgenomen met Paul McGann in de hoofdrol.

Nederlandse sterren in Paul Verhoeven-film

Paul Verhoeven heeft een Nederlandse sterrencast samengesteld voor zijn nieuwe filmproject. Robert de Hoog, Peter Blok, Ricky Koole, Gaite Jansen, Jochum ten Haaf, Carolien Spoor en Sallie Harmsen zijn te zien in Verhoevens versie van het filmproject Entertainment Experience. Deelnemers aan de wedstrijd die Verhoeven uitschreef, maken ook een versie van de film.

Naast de bekende filmsterren heeft de 73-jarige Verhoeven ook acteurs gecast op basis van de tweeduizend openbare audities die in het kader van Entertainment Experience zijn gehouden. Uit de castings zijn ongeveer 35 acteurs geselecteerd, van wie Verhoeven er nu drie heeft uitgekozen.

Het project bestaat in totaal uit acht delen van drie minuten. Kim van Kooten schreef de eerste minuten van het scenario. Verhoeven heeft samen met scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm uit veertig inzending het script van het tweede deel samengesteld.

Vorige week werd bekend dat Bredase mediastudenten verenigd in Nightwork Films het eerste deel van Verhoevens wedstrijd hebben gewonnen. Hun filmversie op basis van het Van Kootens scenario werd door het publiek het meest gewaardeerd.


Nederlandse sterren in Paul Verhoeven-film (Foto: Novum)

[WTF] Federer en Nadal treffen elkaar in groepsfase

De loting voor de groepswedstrijden van de ATP World Tour Finals heeft uitgewezen dat Roger Federer en Rafael Nadal met elkaar in dezelfde groep zitten. De andere tegenstanders in de groep zijn Jo-Wilfried Tsonga en Mardy Fish.

In de andere groep neemt Novak Djokovic, de huidige nummer één van de wereld, het op tegen Andy Murray, David Ferrer en Tomas Berdych. De World Tour Finals, het officieuze wereldkampioenschap met de acht beste tennissers van dit jaar, start zondag in Londen.

Schürrle niet van de partij tegen Nederland

Duitsland zal het in de oefeninterland tegen Oranje moeten stellen zonder André Schürrle. De 21-jarige speler van Bayer Leverkusen kampt met griep. Vanmiddag zal Schürrle het spelershotel van de Duitsers in Hamburg verlaten.

"Hallo mensen, ik kan vandaag niet spelen”, liet Schürrle via Twitter weten. "Ik had me erg op de wedstrijd verheugd, maar het is toch ook belangrijk voor mij om vrijdag weer helemaal fit te zijn.” Komende vrijdag speelt Bayer Leverkusen de competitiewedstrijd tegen 1. FC Kaiserslautern.

Aanhoudingen bij grote vondst illegaal vuurwerk

De politie heeft bij drie huiszoekingen in Drenthe en Groningen ruim tachtigduizend stuks illegaal vuurwerk, verschillende vuurwerkpistolen en nepwapens gevonden. Dat meldt de politie dinsdag. Tegen een 40-jarige inwoner van Musselkanaal, een 14-jarige jongen uit Valthermond en een 30-jarige man uit Tweede Exloërmond werd proces-verbaal opgemaakt.

In een woning in het Groningse Musselkanaal werden maandag 45.000 nitraatbommen aangetroffen. De bommen zaten verpakt in dozen. In het huis werd verder een vuurwerkpistool, een gasalarmpistool en ander vuurwerk gevonden.

Naar aanleiding van deze vondst deed de politie ook huiszoekingen in het Drentse Valthermond en Tweede Exloërmond. Daar werden 27.000 nitraatbommen, verschillende vuurwerkpistolen, een balletjespistool en een laserpen gevonden. Al het vuurwerk bijelkaar weegt 720 kilo.


Aanhoudingen bij grote vondst illegaal vuurwerk (Foto: Novum)

'Toekomstige doelwitten Real Madrid bekend'

Real Madrid gaf de afgelopen jaren bakken met geld uit om nieuwe spelers aan te trekken. Ook de komende jaren zal de ploeg zich blijven roeren op de transfermarkt. Marca heeft een verlanglijstje met toekomstige doelwitten van De Koninklijke weten te bemachtigen.

De Spaanse krant weet te melden dat vijf talenten, die op dit moment al vele miljoenen moeten kosten, in de toekomst de kleuren van Real Madrid moeten gaan verdedigen. Marca meldt verder dat de naam van het project dat Real zal starten 'Operación Madrid 2014' zal heten. Bij dat project moeten vijf spelers voor 2014 naar de Spaanse topclub gehaald worden.

Het zou hierbij gaan om Jack Wilshere (Arsenal), Mario Götze (Borussia Dortmund), Eden Hazard (OSC Lille), Rafael Alcántara (het broertje van FC Barcelona-talent Thiago) en Iker Muniain (Athletico Bilbao). Al deze spelers hebben gemeen dat ze allen jonger dan twintig jaar zijn. Naar verluidt zou de overgang van Hazard naar Real Madrid al nagenoeg rond zijn.

David Schwimmer wordt huurmoordenaar

Acteur David Schwimmer (Friends) is momenteel in onderhandeling voor een rol in de misdaadfilm The Iceman. De film zal worden geregisseerd door Ariel Vromen. In de film draait het om Richard Kuklinski (Michael Shannon), die overdag de brave huisvader speelt maar gedurende de nacht werkt als huurmoordenaar.

Schwimmer is in besprekingen voor de rol van Josh Rosenthal, een moordenaar die werkt voor gangsterbaas Roy Demeo (Ray Liotta). Rosenthal ziet Demeo als een vaderfiguur en is bereid ver te gaan om hem te imponeren. Maggie Gyllenhaal speelt Kuklinski's onwetende vrouw en Ryan O'Nan is te zien als een straatdealer die verstrikt raakt in een web van moord en bedrog.

The Iceman is gebaseerd op Anthony Bruno's boek The Iceman: The True Story of a Cold-Blooded Killer. Het scenario voor de film werd herschreven door Ariel Vromen (Danika) en Morgan Land (Rx). De opnames voor de film zullen in januari, in Louisiana, beginnen.

WK kortebaan in 2014 toch niet in Catania

Het Italiaanse Catania mag in 2014 toch niet het WK kortebaan organiseren. De Italiaanse zwemfederatie (FIN) heeft dat dinsdag bevestigd. Catania kon de vereiste financiële garanties niet overleggen.

Volgens Sergio Parisi, FIN-president van Sicilië, heeft Catania een wonder nodig om de organisatie terug te krijgen, voordat een andere stad als gastheer wordt aangewezen. Volgend jaar vindt het WK kortebaan plaats in het Turkse Istanbul.

Riskante slaapplek voor bouwvakker

Chinese bouwvakkers die al sinds juli geen salaris meer hadden gekregen, besloten in staking te gaan in een bouwput van de Chinese stad Xi'an. Een bouwvakker die naar de zevende verdieping van het appartement in aanbouw klom, viel plotseling in slaap op een muurtje van slechts 50 centimeter breed.

Omdat de man met geen mogelijkheid wakker te krijgen was, werd er besloten de hulp van de plaatselijke brandweerlieden in te schakelen, die vervolgens door middel van bamboestokken een mat maakten over het gat, om de slapende bouwvakker veilig te kunnen evacueren.

De directeuren van het bouwbedrijf lieten ook hun gezicht zien, ze boden de slapende bouwvakker zelfs een bedrag van 50.000 yuan aan, dat omgerekend zo'n 5800 euro is. Dit deden ze om de man te overtuigen terug te keren naar de begane grond. En met succes: de man is na het horen van het bedrag direct naar beneden gegaan.

Het is niet bekend of het probleem van de achterstallige salarisuitbetalingen is opgelost.

Hogenkamp bereikt tweede ronde ITF Bratislava

Richel Hogenkamp heeft de tweede ronde bereikt van het ITF-toernooi in Bratislava. Onze landgenote won in twee sets van thuisspeelster Lucia Butkovska; 6-4 en 6-4.

Hogenkamp wist zich via het kwalificatietoernooi te plaatsen voor het ITF-toernooi van Bratislava. Het was tevens de eerste keer dit jaar dat de Gelderse zich succesvol door een kwalificatietoernooi wist te slaan. In de tweede ronde treft onze landgenote de Tsjechische Kristyna Pliskova. Zij is als achtste geplaatst in de Slowaakse hoofdstad.

Jongerendag PVV gaat niet door

De jongerendag van de PVV is van de baan. PVV-Kamerlid Hero Brinkman laat dinsdag weten dat de rest van de fractie zijn plan heeft afgeschoten. "Men wil beslotenheid en een plafond van maximaal tweehonderd jongeren. Is onacceptabel", schrijft hij op Twitter.

Brinkman gaat wel proberen om een jongerendag in Noord-Holland te organiseren. In die provincie is hij namens de PVV Statenlid.

Vorige maand liet Brinkman nog weten dat de jongerendag zeker door zou gaan, hoewel hij al twee keer was uitgesteld. "Van uitstel komt zeker geen afstel", verzekerde hij toen.

Aanvankelijk zou de bijeenkomst in juni plaatsvinden, maar in verband met de rechtszaak tegen Geert Wilders werd deze verplaatst naar het einde van het zomerreces. Vanwege 'organisatorische problemen' werd de dag vervolgens verplaatst naar het einde van dit jaar, maar nu is hij helemaal van de baan.

Brinkman kwam vorig jaar met het idee voor een jongerenorganisatie. De partij stond daar ook niet om te springen, gaf Brinkman toe. Wel kreeg hij groen licht van de Kamerfractie om een jongerendag te houden. Brinkman trok zelf de kar bij het organiseren van de jongerendag, maar zei hierbij wel ondersteuning te krijgen vanuit de fractie.

Een voorstel van Brinkman om van de PVV een democratische partij met leden te maken, is eerder door de fractie verworpen.

Anjema vroegtijdig uitgeschakeld op Hongkong Open

Voor squasher Laurens Jan Anjema is vroegtijdig een einde gekomen aan de Hongkong Open. In de eerste ronde van het prestigieuze World Series-evenement ging onze landgenoot nipt onderuit tegen de als zevende geplaatste Engelsman Peter Barker.

Anjema ging, na een partij van 87 minuten, uiteindelijk ten onder met 11-7, 10-12, 11-9, 5-11 en 9-11. Na afloop reageerde Anjema teleurgesteld op zijn verliespartij: "Zo dichtbij en weer helemaal niks. Ja, ik speelde goed en ja, ik was er dichtbij, maar dat telt allemaal niet in sport."

Barbie naar de politie wegens mishandeling

Barbie stapt dinsdagmiddag naar de politie om aangifte te doen van mishandeling en belediging. De realityster, bekend van Oh Oh Cherso, raakte zaterdagnacht met haar vriend Michael betrokken bij een vechtpartij in Scheveningen.

Hoewel enkele betrokkenen eerder aangifte van mishandeling deden tegen Barbie, claimt haar advocaat dat zij juist het slachtoffer is. Het opstootje ontstond voor het Kurhaus, waar de blondine en haar vriend werden aangesproken door een groepje jongeren.

"Een van hen zei: Oh Oh Cherso, lekker die lul erin", vertelt advocaat Bob Kaarls. Toen Barbie reageerde met: wat zeg je?, werd de tekst herhaald. Vervolgens stapte Michael op de groep af met de woorden: "Hou je bek. Een beetje respect voor mijn vriendin."

Daarna werd Barbie volgens Kaarls aangevlogen. Ze werd daarbij onder meer over de grond gesleurd, aan het haar getrokken en bij de keel gepakt. "Haar keel is opgezwollen, ze heeft schaafwonden en pijn in haar nek", somt de advocaat op. "Ook is ze duizelig doordat haar keel werd dichtgeknepen en is ze gebeten in haar hand. Haar ketting is kapot en haar oorbellen zijn kwijt. De verwondingen zijn goed zichtbaar, dus daar laat ze vanmiddag foto's van maken."

Maandag kwam naar buiten dat twee personen aangifte hebben gedaan tegen een 22-jarige vrouw en een 31-jarige man uit Den Haag naar aanleiding van de vechtpartij. Dat zou gaan om Barbie en haar vriend. Volgens Kaarls heeft Barbie van zich af geslagen en is het daarom best mogelijk dat andere betrokkenen ook schrammen hebben opgelopen.

De blondine, die eigenlijk Samantha de Jong heet, ontkende in eerste instantie dat zij bij de vechtpartij was betrokken. Volgens Kaarls wilde ze het verhaal graag buiten de media houden, maar ontstond daardoor een verkeerd beeld van wat er is gebeurd.

Noord-Korea wint beladen duel van Japan

Noord-Korea heeft Japan vandaag in de WK-kwalificatiereeks op een gevoelige 1-0 nederlaag getrakteerd. De zege werd, gezien de politieke spanningen tussen beide landen, na afloop enorm gevierd in het Kim Il-sung Stadion te Pyongyang.

In de vijftigste minuut scoorde Pak Nam-Chol het enige doelpunt van de wedstrijd. Noord-Korea was al uitgeschakeld voor de wereldtitelstrijd in 2014, terwijl Japan zich al had geplaatst voor de beslissende fase van de WK-kwalificatie. De Japanse ploeg werd maandag niet bepaald gastvrij ontvangen. De spelers werden ruim vier uur vastgehouden door de douane, die al de bagage heeft doorzocht.

Lewis maakt gehakt van Stompé op Grand Slam of Darts

Co Stompé heeft gisteren zijn tweede groepsduel tijdens de Grand Slam of Darts met ruime cijfers verloren. Huidig PDC-wereldkampioen Adrian Lewis was duidelijk een paar maatjes te groot en won vrij eenvoudig met 5-1. Stompé zal woensdag van Martin Phillips moeten winnen om zich te plaatsen voor de knock-out fase.

Zowel Lewis als Stompé wisten hun eerste partij te winnen. The Matchstick kende een mager seizoen, maar de laatste maanden verkeert is Stompé in goede vorm. Tegen Lewis had onze landgenoot echter vrijwel niets in te brengen. De huidig wereldkampioen, die in zijn eerste leg meteen een 180'er noteerde, kwam snel op 1-0. In de tweede leg miste Lewis wat dubbels en daar profiteerde Stompé optimaal van; 1-1.

Lewis gaf echter in het vervolg van de partij niets meer weg en wist Stompé in de vierde leg te breaken. In de zesde en laatste leg van de partij gooide Lewis zijn vijfde 180'er van de partij, wat tevens alweer zijn tiende 180'er van het toernooi betekende.

Castelen opnieuw geblesseerd geraakt

Romeo Castelen is in een oefenwedstrijd van Hamburger SV opnieuw geblesseerd geraakt. Dat laat de club dinsdag weten. De aanvaller, die net terug was van een knieblessure, liep zaterdag in het duel met Oststeinbek een liesblessure op. De oud-speler van ADO en Feyenoord staat minimaal vier weken aan de kant.

Voor de 28-jarige flankspeler is het nieuwe blessureleed een forse domper. Castelen is in de vierenhalf jaar dat hij nu actief is voor de Duitsers al vier keer geopereerd aan zijn knie. De oud-international speelde maar zeventien competitiewedstrijden voor de club waar ook Jeffrey Bruma onder contract staat.

Overheid beslist over extra bezuinigingen

De Nederlandse overheid zal in de komende twee maanden bepalen of er extra wordt bezuinigd. Eventuele maatregelen komen bovenop de geplande bezuinigingen van 18 miljard euro, zegt premier Mark Rutte dinsdag.

"We moeten de cijfers afwachten die in december of januari uitkomen en waaruit zal blijken of het voor de economische situatie noodzakelijk is om meer bezuinigingen door te voeren", zegt Rutte.

De overheid wil momenteel 18 miljard euro bezuinigen voor 2015 om het begrotingstekort terug te dringen.

Na een bijeenkomst met de Britse vicepremier Nick Clegg zei Rutte dat de Nederlandse overheid en andere landen uit de eurozone de schuldencrisis moeten aanpakken door het creëren van banen en het bevorderen van economische groei.

Rutte gaf aan dat de aandacht uit moet gaan naar het aanpakken van de huidige economische problemen in de eurozone, in plaats van het wijzigen van Europese verdragen om toekomstige financiële crisis te voorkomen.

Bezuinigingen gaan volgens de Nederlandse premier samen met economische groei omdat bedrijven alleen bereid zijn te investeren als het land waarin zij gevestigd zijn een stabiele schuldenpositie heeft.

Samsung verkoopt meeste smartphones

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in het derde kwartaal van dit jaar wereldwijd de meeste smartphones verkocht.

Het bedrijf liet concurrent Nokia voor het eerst achter zich op belangrijke markten zoals West-Europa en Azië, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van martktonderzoekbureau Gartner.

Samsung verkocht in totaal 24 miljoen smartphones. Volgens Gartner heeft het Zuid-Koreaanse concern de goede resultaten vooral te danken aan de sterke verkoop van de Galaxy-smartphones.

Samsung verkoopt meeste smartphones
Samsung verkoopt meeste smartphones (Foto: ANP)

Deportatiedorp Beilen

Wat te doen met al die lastige idioten in de Randstad die zo gek als een deur zijn, de hele dag dealen, autoradio's jatten en zichzelf en anderen grondig bevuilen met speeksel en andere lichaamssappen? Verbannen is altijd het antwoord: verplaats het probleem en je hebt er geen last meer van. In de documentaire Verbannen naar Beilen worden psychiatrische patiënten aan hun lot overgelaten in een blij ogend bungalowpark:  je moet immers een paar Godwingevoelens blijven koesteren als je van zulke idioten verlost wil zijn. 

De ultieme thuisvliegsimulator

Ben je dol op vliegsimulators en maak je graag indruk op je vrienden, dan is de OVO-4 echter iets voor jou. Voor een luttele 43000 euro haal je hem in huis en speel je vliegspellen als nooit tevoren, je moet alleen wat ruimte maken in je slaapkamer.

De OVO-4 is een simulatiecapsule met hydraulische bewegingen, die het opstijgen, dalen, versnellen en afremmen simuleren. De binnenkant ziet er uit als een ware cockpit met drie 24 inch monitors om een cockpitview te creëren en verder volledig nagebouwde vliegtuigapparatuur met metertjes en al. Interesse? Kijk dan even op de volgende website, daar kun je hem bestellen.

OVO-4

Raffinaderij verdacht van sjoemelen met gif

Twee medewerkers van een raffinaderij in de provincie Groningen zijn dinsdag aangehouden omdat het bedrijf gevaarlijke chemische stoffen illegaal vermengde met olie en brandstoffen. Om toezichthouders te misleiden werden volgens het Openbaar Ministerie documenten vervalst.

Het bedrijf heeft een vergunning om afval waar olie in zit te verwerken tot bruikbare olie. Justitie vermoedt dat deze vergunning werd misbruikt om op een goedkope manier van gevaarlijk chemisch afval af te komen.

De 58-jarige oud-directeur werkte namelijk ook als directeur van bedrijven die tegen de vergunning in chemische stoffen aan de raffinaderij leverden. Het gaat om vergiftigende, bijtende en sterk stinkende afvalstoffen. De man was tot juli directeur van het bedrijf.

De andere verdachte is het 52-jarige hoofd van het laboratorium van de raffinaderij. Het OM verdenkt de twee ervan dat zij van de illegale praktijken wisten, er opdracht toe gaven of dit hadden kunnen stoppen.

Het OM wijst erop dat de werkwijze van de twee schadelijk kan zijn voor het milieu en de volksgezondheid. Ook kunnen schepen of energiecentrales die brandstof van het bedrijf afnamen motorproblemen krijgen als er stoffen in zitten die er niet in thuishoren.

Het onderzoek naar het bedrijf werd in 2009 opgezet. Aan het onderzoek werkten onder meer het Nederlands Forensisch Instituut en milieuteams van de politie mee.

Juventus eist 444 miljoen van Italiaanse bond

Juventus is naar de rechter gestapt en eist een schadevergoeding van 444 miljoen euro van de Italiaanse federatie FIGC. Dat meldt La Gazzetta dello Sport vandaag.

Volgens de krant hekelt de Italiaanse club de rol van de federatie in het onderzoek naar het omkoopschandaal uit 2006. Er was sprake van omgekochte scheidsrechters en gemanipuleerde wedstrijden, iets wat Juventus de landtitels van 2005 en 2006 kostte.

Juventus stapt naar de rechter met de schadeclaim omdat de club zich niet gelijkwaardig behandeld voelt. Om het verlies van onder andere tv-inkomsten en transfergelden te compenseren, eist de club een bedrag van 444 miljoen euro van de Italiaanse bond.

Ook wil Juventus dat de toekenning van de titel uit het jaar 2006 aan Inter geannuleerd wordt. Massimo Moratti, voorzitter van Inter, reageerde in de Italiaanse media op de uitlatingen van Juventus: "Het is een belachelijke bewering van Juventus, verder wil ik er niet eens op ingaan."

Kartkampioen De Vries naar Formule Renault

Nyck de Vries zal komend seizoen uit gaan komen in de Formule Renault 2.0. De pas 16-jarige Nederlander werd afgelopen weekend in Japan kampioen in de hoogste kartklasse KF1 waarbij hij zijn negende zege van het seizoen boekte. De ultieme droom voor de McLaren-pupil is de Formule 1.

De Vries pakte in de afgelopen jaren al de wereldtitels in de kartseries KF3 en KF2 om dit jaar in de KF1 toe te slaan. In oktober testte de talentvolle Nederlander al in een Formule Renault 2.0 en later deze week zal hij wederom gaan testen. De jonge coureur zal volgend jaar zijn eerste seizoen met een singleseater gaan rijden.

Channing Tatum gepolst voor The Man from U.N.C.L.E.

Regisseur Steven Soderbergh wil dat Channing Tatum de rol van Bradley Cooper overneemt in de spionagefilm The Man from U.N.C.L.E. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Soderbergh en de 31-jarige Tatum hebben net opnames voor de komedie Magic Mike afgerond.

The Man from U.N.C.L.E. is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie uit de jaren zestig en gaat over een Russische en een Amerikaanse agent van de fictieve geheime dienst United Network Command for Law and Enforcement.

Het lukt de regisseur maar niet een acteur te vinden voor de rol van Amerikaanse agent van The Man from U.N.C.L.E. Vorige week gaf Cooper er de brui aan en in augustus stapte George Clooney uit het project, omdat hij het stuntwerk niet aan zou kunnen. Nu is Tatum dus gevraagd. Joel Edgerton is volgens de laatste berichten in onderhandeling om de Rus te spelen.

Wanneer de spionagefilm in productie gaat, is nog onbekend.


Channing Tatum gepolst voor The Man from U.N.C.L.E. (Foto: Novum)

Twintig doden bij verkeersongeluk in Zuid-Afrika

Een zwaar verkeersongeluk heeft in het westen van Zuid-Afrika aan twintig mensen het leven gekost. Bij het ongeluk waren een vrachtwagen en twee taxibusjes betrokken. Naast de twintig doden vielen er veertien gewonden. Dit hebben de plaatselijke autoriteiten dinsdag bekendgemaakt.

Het ongeluk voltrok zich op een snelweg in de buurt van Prince Albert, een bij toeristen populaire plaats op ongeveer tweehonderd kilometer ten oosten van Kaapstad.

Hoewel de overheid een campagne is gestart om weggebruikers ervan te doordringen dat ze veilig moeten rijden, doen zich vaak van dergelijke zware ongelukken voor, waarbij soms hele gezinnen de dood vinden.

Slingerklok uit de tijd van Huygens ontdekt

In het depot van het Universiteitsmuseum Utrecht is een van de oudste slingeruurwerken ter wereld ontdekt. De slingerklok van Nederlandse makelij dateert uit 1657. Dat is hetzelfde jaar dat de uitvinder van het slingeruurwerk, Christiaan Huygens, patent verkreeg over zijn uitvinding.

Het gevonden uurwerk maakt gebruik van gewichtsaandrijving in plaats van veeraandrijving. Van de met gewicht aangedreven slingerklokken was nog geen Nederlands exemplaar uit die tijd bekend.

Het gevonden uurwerk werd niet eerder ontdekt, omdat het verpakt zat in een 'niet origineel' kastje. Ook het signatuurplaatje was onecht. De vondst werd dinsdag wereldkundig gemaakt door het Teylers Museum in Haarlem, waar een symposium over uurwerken wordt gehouden.

Het uurwerk werd waarschijnlijk gemaakt door klokkenmaker Salomon Coster voor Christiaan Huygens. De klok is tot 4 december te zien in het Museum van het Nederlandse Uurwerk in Zaandam.


Slingerklok uit de tijd van Huygens ontdekt (Foto: Novum)

'Zorgverzekering helft duurder dan in 2006'

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 zijn Nederlanders bijna de helft meer gaan betalen aan hun zorgverzekering. Een alleenstaande betaalt volgend jaar gemiddeld 1786 euro. Dat is 567 euro meer dan in 2006, terwijl de verzekerde er minder voor terugkrijgt, concludeert vergelijkingssite Zorgkiezer.nl.

Een doorsneegezin is met 3572 euro ongeveer 1134 euro duurder uit dan in 2006. De basisverzekering is in vijf jaar tijd flink versoberd. Zo wordt volgend jaar het trekken van tanden bij de kaakchirurg niet meer vergoed. Ook worden onder meer slaapmiddelen, maagzuurremmers en antidepressiva niet meer of maar beperkt vergoed.

De vergelijkingssite concludeert dat de belofte dat de zorg toegankelijk, betaalbaar en houdbaar blijft niet is waargemaakt. Het is echter niet na te gaan wat de zorg had gekost als het oude systeem nog steeds van kracht zou zijn. De zorgkosten stijgen sowieso door de vergrijzing, door technologische innovaties en doordat mensen sneller naar de dokter stappen.

Vita pre-orders gaan weer van start in Japan

Vorige maand liepen de pre-orders voor de PlayStation Vita in Japan zo goed dat veel grote retailers stopten met het aannemen van bestellingen omdat ze door hun voorraad heen waren. Famitsu meldt nu dat de meeste retailers vanaf vandaag weer nieuwe pre-orders aannemen.

Yodobashi Camera, Bic Camera en Sofmap zullen zodra hun websites klaar zijn met de voorbereiding weer beginnen met het aanvaarden van pre-orders voor launch-systemen van de PlayStation Vita. Alleen de Japanse afdeling van Amazon lijkt nog geen nieuwe bestellingen te accepteren.

Op 17 december wordt de Vita gelanceerd in Japan.

vita

Alle omroepen officieel akkoord met fusieplan

De publieke omroepen die moeten fuseren zijn er officieel uit. De zendgemachtigden hebben na goedkeuring van hun leden of hun raad van toezicht per brief laten weten dat ze instemmen met de plannen over de omroepfusies. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gezegd.

Vanaf 2016 gaan AVRO en TROS, VARA en BNN en KRO en NCRV samen. De officiële goedkeuring moest dinsdag binnen zijn bij de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA). Van Bijsterveldt dreigde eerder dat zij tot fusies zou dwingen, mochten de omroepen het ultimatum niet halen.

VPRO, EO en omroep MAX blijven zelfstandig. Taakomroepen NOS en NTR blijven in huidige, alhoewel afgeslankte, vorm bestaan. De kleinere levensbeschouwelijke omroepen voegen zich bij een van de grotere zendgemachtigden.

Wat er met de twee aspirantomroepen Powned en WNL gaat gebeuren is niet duidelijk. Zij kunnen zich als ze in 2016 genoeg leden hebben bij de grotere omroepen voegen. Van Bijsterveldt kan met de officiële goedkeuring de Mediawet wijzigen.


Alle omroepen officieel akkoord met fusieplan (Foto: Novum)

Internationals Kameroen staken

De internationals van de nationale ploeg van Kameroen weigeren vandaag in actie te komen tegen Algerije. De spelers van Kameroen staken omdat ze de beloofde inkomsten van een toernooi in Marokko van afgelopen weekeinde niet hebben ontvangen.

"Deze staking is het resultaat van een administratief probleem binnen het Kameroense nationale team", zo valt in een verklaring op de website van de voetbalbond van Algerije te lezen. De wedstrijd is inmiddels afgelast.

"We hebben besloten dat we niet naar Algiers afreizen en hebben de autoriteiten van Kameroen verzocht om zich aan hun afspraken te houden", verklaarde de spelersgroep. Het nationale team van Kameroen kwam vrijdag in actie tegen Sudan en zondag speelde het tegen Marokko.

Australische voetbalvrouwen hopen op Spelen

Het Australisch olympisch comité (AOC) wil dat de Australische voetbalvrouwen de plaats van Noord-Korea innemen op de Olympische Spelen. De Noord-Koreanen werden door de FIFA uitgesloten van het WK van 2015, maar mochten wel meedoen aan het olympisch kwalificatietoernooi. Daarin bemachtigden ze een ticket ten koste van Australië.

Het AOC heeft een brief gestuurd naar het internationaal olympisch comité IOC en het internationale dopingagentschap WADA. De Australiërs claimen recht te hebben op deelname aan de Spelen omdat afgelopen zomer vijf speelsters van Noord-Korea positief testten op het gebruik van steroïden.

Rasmussen: "Loog vanwege huwelijksproblemen"

Michael Rasmussen heeft vier jaar na whereabouts-rel die hem de zege in de Tour de France kostte eindelijk openheid van zaken gegeven. De Deen zegt dat in 2007 niet doping de oorzaak was dat hij loog over zijn verblijfplaats maar dat het huwelijksproblemen waren.

Rasmussen reed vier jaar geleden in de gele trui in de Tour toen de ploegleiding van de Raboploeg besloot om hem uit de ronde te halen en op staande voet te ontslaan. De reden was dat de Deen niet zoals gemeld een trainingskamp in Mexico had belegd maar in Italië was gespot. "Mijn vrouw moest denken dat ik in Mexico zat. Ik was in Italië, maar ik verbleef niet in mijn eigen huis," zei Rasmussen tegen Ekstra Bladet.

Het lijkt er op dat hij in die tijd een buitenechtelijke relatie had. "Maar dat blijft privé. Veel renners scheiden nadat hun loopbaan erop zit, maar ik ben heel blij dat we onze problemen hebben kunnen oplossen. Het schandaal was ontzettend zwaar voor ons huwelijk. Zonder onze zoon waren we waarschijnlijk niet bij elkaar gebleven."

Groningse pizzabakkers vast om fraude en witwassen

De politie heeft maandag vijf mannen aangehouden voor uitkeringsfraude en witwassen. De mannen in de leeftijd van 26 tot 59 exploiteerden vier pizzeria's en cafetaria's in de stad Groningen en worden verdacht van het voeren van een valse loonadministratie, meldt het Openbaar Ministerie in die stad dinsdag.

De mannen zouden ook onjuiste gegevens aan de gemeente hebben doorgegeven over mensen die op dat moment een uitkering ontvingen. Justitie vermoedt dat het geld dat is verkregen via de uitkerings- en omzetfraude is witgewassen.

Bij doorzoekingen in drie woningen in de Groningse wijk Lewenborg en in drie eetgelegenheden zijn de administratie, twee auto's en vijftigduizend euro in beslag genomen. Justitie sluit niet uit dat meer mensen betrokken zijn bij de fraude.

Monniken voeren zeldzaam protest in Myanmar

Vijf boedhistische monniken hebben zich in een pagode in de Myanmarese stad Mandalay opgesloten om de directe vrijlating van politieke gevangenen te eisen. Het is een zeldzaam protest in Myanmar, waar het leger nog altijd veel invloed heeft.

De Maha Myatmuni-pagode is populair bij pelgrims en toeristen. De monniken hebben er grote spandoeken opgehangen met 'Laat alle politieke gevangenen vrij' en 'Wij willen vrijheid' in het Myanmarees en het Engels. Buiten de pagode hebben zich zeker driehonderd mensen verzameld die hun steun betuigen aan de monniken, aldus Ni Ni Tin, inwoner van Mandalay.

PSV mogelijk niet naar Indonesië

PSV ziet in de winterstop mogelijk af van een trainingskamp in Indonesië. Voor de Eindhovenaren is de trip naar Jakarta lucratief, maar de club twijfelt of de spelers in de Indonesische hoofdstad wel onder de beste omstandigheden de oefenstof af kan werken, zo meldt AD Sportwereld.

In Zuidoost-Azië is er ten tijde van de Nederlandse winter een regenseizoen, waardoor het volgens PSV-trainer Fred Rutten lastig is om de voetbalvelden in topconditie te houden. Voor de reis spreekt echter dat de Eindhovenaren ondanks de herstructurering van afgelopen zomer nog steeds niet geheel uit de problemen zijn en hierdoor goede deals moeilijk kunnen weigeren.

Theatrhythm: Final Fantasy in Februari

Gisteren hadden we een bericht date er extra personage vrij te spelen zijn in Theatrhythm: Final Fantasy, nu kunnen we dan ook een releasedatum geven. Op 16 februari ligt de Final Fantasy spin-off in de Japanse winkels voor de prijs 6090 yen.

In tegenstelling tot andere Final Fantasy-games is dit geen rpg, maar is deze uitgave voor de 3DS een muziekgame. De liedjes in de game zijn afkomstig uit de afgelopen dertien Final Fantasy-games, zoals "Battle on the Big Bridge" uit Final Fantasy V, "To Zanarkand" uit Final Fantasy X en "One Winged Angel" uit Final Fantasy VII. De battles spelen als een ritmegame, waarbij je op de juiste knoppen moet drukken op het ritme van de muziek.

Square Enix heeft momenteel nog geen westerse release bevestigd. Wel schijnt de naam al vastgelegd te zijn in Amerika en Europa.

Barrichello: "Heb me laten zien"

Rubens Barrichello hoopt dat hij volgend seizoen er weer bij is in de Formule 1. De inmiddels 39-jarige Braziliaan rijdt momenteel voor Williams en vindt dat hij in de afgelopen Grand Prix van Abu Dhabi genoeg heeft laten zien voor een nieuw contract. Hij startte als laatste en kwam als twaalfde over de meet.

"Ik heb mijn visitekaartje afgegeven, ik heb aangetoond dat ik achter het stuur nog een gretige jonge jongen ben. Hopelijk dringt dat bij de teamleiding door. De race was fantastisch, helemaal als je beseft dat ik tot aan dat moment maar dertig ronden had gereden in het weekend," zei Barrichello tegen Autosport.

"De set-up was niet optimaal, maar toch voelde de wagen heerlijk. Ik heb de hele race gevochten, lekker ingehaald en aan het einde was het jammer dat niemand uit de top tien pech had, want ik knokte nog voor de elfde plaats. Het was het hoogst haalbare," zei Barrichello die in Abu Dhabi een negatief record neerzette. "Ik hoorde dat het mijn eerste keer op de laatste startrij was, in negentien jaar Formule 1! Hopelijk was het gelijk ook de laatste keer."

"De druk is groter vanaf de laatste startrij, je weet niet hoe snel al die coureurs voor je van hun positie komen en welke kant ze kiezen. Ik deed alles om de achterste gelederen zo snel mogelijk te verlaten en na de eerste ronde lag ik achttiende. Ik was blij met dat herstel. Tot aan de wedstrijd was het een frustrerend weekend, maar in de race kon ik doen wat ik wilde, namelijk knokken voor posities."

'Oom Hein' twee jaar de cel in voor misbruik

Een 43-jarige man uit Haaften moet twee jaar de cel in omdat hij twee achternichtjes van zijn partner langdurig seksueel heeft misbruikt. De rechtbank in Arnhem acht het misbruik bewezen, maar sprak hem dinsdag wegens gebrek aan bewijs vrij van misbruik van zijn stiefdochter.

De twee nichtjes werden tussen 2007 en 2009 misbruikt door de man, die ze oom Hein noemden. Een van hen verklaarde dat ze 6 jaar was toen het misbruik begon. De oom sloeg toe bij logeerpartijtjes bij hem thuis, maar ook tijdens een vakantie in Limburg.

Voor de aanklacht dat de man zich tussen 1993 en 1998 ook aan zijn stiefkind zou hebben vergrepen vond de rechtbank onvoldoende bewijs. De man heeft misbruik overigens in alle gevallen ontkend. Wel gaf hij tegenover de rechtbank toe de meisjes te hebben gestreeld, maar van ontucht was volgens hem geen sprake.

De man kreeg ook zes maanden voorwaardelijk en een proeftijd van vijf jaar opgelegd. Hij moet zich in die periode laten behandelen door een psycholoog en laten begeleiden door de reclassering. Ook moet hij aan beide meisjes ruim vijfduizend euro schadevergoeding betalen. De nichtjes hebben in een schriftelijke verklaring laten weten regelmatig last te hebben gehad van nachtmerries.

Steeds meer extreme dikkerds naar diëtist

Diëtisten zien de afgelopen jaren meer mensen met ernstig overgewicht in hun praktijk verschijnen. Deze mensen hebben vaak al meerdere gezondheidsproblemen als diabetes en hart- en vaatziekten, die voorkomen hadden kunnen worden als ze eerder naar de diëtist waren gestapt.

73 procent van de mensen die bij de diëtist verschijnen, doet dat vanwege overgewicht. Twee jaar geleden was dat nog 68 procent, meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) dinsdag op basis van cijfers van de Landelijke informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ). Diëtisten besteden hun tijd tegenwoordig vooral aan de strijd tegen ernstig overgewicht.

Volgens het instituut is de Nederlander nog steeds niet 'uitgegroeid'. Inmiddels is 47 procent te dik, van wie elf procent met ernstig overgewicht kampt. Van ernstig overgewicht wordt gesproken als de Body Mass Index (BMI), het gewicht gedeeld door de lengte maal de lengte, boven de 32 is.

Het Nivel vreest dat veel mensen met overgewicht in het nieuwe jaar, als de diëtetiek uit de basisverzekering verdwijnt, niet meer naar de diëtist gaan.

EU-voorstel beperkt invloed kredietbeoordelaars

Europa komt dinsdag met langverwachte voorstellen om de invloed van kredietbeoordelaars te beperken. Die zouden met hun beoordelingen een belangrijke rol hebben gespeeld in de Europese schuldencrisis.

Eurocommissaris Michel Barnier zal voorstellen dat de kredietrating van landen die internationale noodhulp ontvangen tijdelijk wordt opgeschort. Dit stelt hij voor na een foutieve verlaging van de kredietstatus van Frankrijk.

Griekenland, Ierland en Portugal zagen in de afgelopen jaren na verlagingen van hun kredietwaardigheid de rentes die zij op hun leningen moesten betalen nog sneller oplopen. Ook Spanje en Italië kwamen steeds meer onder druk te staan.

Frankrijk kondigde recent forse bezuinigingen aan om zijn triple-A-status te behouden. Economen menen dat deze status op het spel staat.

Als het voorstel van Barnier aangenomen wordt, zullen kredietbeoordelaars die onder toezicht staan van de European Securities and Markets Authority (ESMA), "niet het recht hebben, als de ESMA daartoe besluit, om bepaalde landen voor een bepaalde periode te beoordelen als zij financiële noodhulp ontvangen van het Internationale Monetaire Fonds of de Europese Unie", zei Barnier maandag.

Volgens Barniers voorstel zouden wijzigingen van de kredietrating van een land ook tijdelijk verboden kunnen worden als Europese wetgevers vrezen voor marktinstabiliteit.

Moody's, Standard & Poor's en Fitch zijn de bekendste kredietbeoordelaars. De bedrijven wordt verweten olie op het vuur te gooien door ratings te verlagen op momenten dat de markten al onrustig zijn.

Ook worden zij er door velen van beschuldigd medeverantwoordelijk te zijn voor het ontstaan van de wereldwijde financiële crisis in 2008. Dit omdat ze de risico's op bepaalde beleggingen verkeerd zouden hebben ingeschat.

Standard & Poor's meldde afgelopen week abusievelijk de kredietwaardigheid van Frankrijk te hebben verlaagd. Later werd dit toegeschreven aan een technische fout.

Kuijt: "EK-titel moet kunnen"

Dirk Kuijt denkt dat Nederland het in eigen hand heeft om Europees kampioen voetbal in 2012 te worden. De aanvaller weet dat de concurrentie met name in de vorm van Duitsland en Spanje sterk zal zijn, maar dat alle landen verslagen kunnen worden.

"We hebben de EK-winst in eigen hand. Natuurlijk moeten de details kloppen en heb je soms een beetje geluk nodig, maar deze selectie loopt over van kwaliteit. Het positiespel is van zo’n hoog niveau, daar kunnen maar weinig andere elftallen aan tippen. Het binnenhalen van de EK-titel zou daar de ultieme bekroning van zijn. Dat moet dus kunnen," zei Kuijt tegen NUsport.

Volgens de 31-jarige Katwijker is Oranje bestand tegen de druk. "Dat hebben we al aangetoond in de kwalificatiereeks. Ondanks de teleurstelling van een verloren WK-finale zijn we op dezelfde voet verder gegaan. We zijn doorgegroeid, hebben de WK-ervaring positief gebruikt, ons spel is nog beter geworden. Het winnen van de EK-titel zou de bekroning zijn op het goede werk. Met minder mogen we niet tevreden zijn. Laat ik het zo stellen: als het niet lukt, zou dat heel teleurstellend zijn."

Dirk Kuijt
Dirk Kuijt: "EK-winst in eigen hand" (Foto: Pro Shots)

Schuldeisers Endemol verlengen deadline

Schuldeisers en aandeelhouders van het televisieproductiebedrijf Endemol hebben de deadline voor een akkoord verlengd van 15 november naar 13 december. Dat meldt de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore op dinsdag, zonder daarbij bronnen te vermelden.

Time Warner en Mediaset willen beide het met schulden belaste concern overnemen. Endemol produceert onder meer realityshows als Big Brother.

De groep van hedgefondsen die nu de onderneming beheert zal een bod pas in overweging nemen als dat meer bedraagt dan 1,2 miljard euro, terwijl Time Warner en Mediaset beide ongeveer rond de 1 miljard euro willen bieden, meldt Il Sole 24 Ore.

James Bond-Rolex geveild voor 178.000 euro

De Rolex die James Bond droeg in Live and Let Die is voor 178.000 euro geveild. Het klokje ging maandag onder de hamer bij veilinghuis Christie's in Genève. Het veilinghuis schatte van tevoren dat de Rolex tussen de 160 en 330.000 euro zou opbrengen. In de James Bond-film uit 1973 is het horloge te zien om de pols van acteur Roger Moore.

007 gebruikt het uurwerk niet alleen om te kijken hoe laat het is, maar het klokje dient ook om touwen en kettingen door te snijden. Het horloge redt zelfs het leven van de geheim agent door de kogelwerende magneet. Het horloge werd in 1972 gemaakt door ontwerper Syd Cain.

Het klokje werd geveild tijdens een veiling van luxueuze horloges. In totaal brachten die meer dan 21 miljoen euro op.

Ali aanwezig bij rouwdienst Frazier

Bokslegende Joe Frazier is maandag (plaatselijke tijd) in Philadelphia begraven. Meer dan 4000 mensen brachten de voormalig wereldkampioen zwaargewicht de laatste eer tijdens een rouwdienst in een baptistenkerk. Onder de aanwezigen was ook zijn aartsrivaal Muhammad Ali. Frazier overleed vorige week maandag op 67-jarige leeftijd aan kanker.

Ook oud-wereldkampioen zwaargewicht Larry Holmes en bokspromotor Don King waren aanwezig, evenals de bekende dominee Jesse Jackson. Het was tijdens de toespraak van Jackson dat Ali opstond en klapte voor Smoking Joe, die hem in 1971 in de legendarische Fight of the Century in Madison Square Garden een nederlaag toebracht.

Vanguard Bandits morgen op PSN

De Amerikaanse PlayStation Store wordt morgen tijdens de wekelijkse update verreikt met een mooie PSOne Classis, de strategy RPG Vanguard Bandits. Deze redelijke zeldzame game, voor de Amerikaanse versie betaal je op Ebay een flink bedrag, wordt uitgegeven door MonkeyPay Games en zal tien dollar kosten.

Vanguard Bandits werd in Japan uitgebracht onder de naam Epica Stella door Human Entertainment, de Amerikaanse versie werd verzorgd door Working Designs. Het spel was berucht om zijn uitdagende strategische gevechten. Over content viel er ook weinig te klagen, de 60 missies, drie verhaallijnen met vele plottwisten en vijf einden zorgde voor de nodige uren speelplezier.

Of Vanguard Bandits ook op de planning staat voor de Europe PlayStation Store is nog onbekend, laten we duimen dat het zo is.

Boullier bereid Kubica kans te geven

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier is bereid om Robert Kubica meer tijd te gunnen voor een terugkeer in de Formule 1. Wel heeft hij, zoals we al eerder meldden, moeite met de communicatie met de Pool omdat die vanwege de tegenvallende revalidatie met weinig mensen wil praten.

"Er is geen deadline waar hij zich aan kan commiteren, maar we willen Robert graag terug. Als dat betekent dat we hem halverwege 2012 een kans moeten geven, dan wil ik ook dat graag mogelijk maken," zei Boullier tegen Autosport. Hij wil met alle scenario's rekening houden. "Ik wil nog wel wat dingen met zijn manager afspreken voor een mogelijke terugkeer, maar ook in het geval Robert geen comeback kan maken moeten we zaken regelen."

Het jaar 2012 lijkt het team aan te vangen met een invalcoureur. "De maand oktober was voor ons beslissend om een comeback rond februari mogelijk te maken, maar Robert is helaas nog niet fit genoeg om dat soort zekerheid te bieden," zei de Fransman die het moreel verplicht vindt om Kubica een kans te geven op een terugkeer. "Hij was heel belangrijk voor ons, dus als er een mogelijkheid is hem terug te laten komen, wanneer en op welke manier dan ook, dan bieden we hem die ook aan."

Na 2012 heeft Kubica een aflopend contract en Boullier maakt zich nog geen zorgen over waar de coureur dan neer zal gaan strijken. "Hij mag natuurljk doen wat hij wil, maar we zijn altijd heel eerlijk tegenover hem geweest, hem blijven steunen en moreel gezien voelen we ons ook nog altijd aan Robert verplicht en verbonden, terwijl er sowieso ook geen betere stoeltjes vrij zijn."

Voorlopig zijn voor volgend seizoen de huidige invalcoureur Bruno Senna en GP2-kampioen Romain Grosjean in beeld. De mogelijkheid bestaat echter ook dat een pay-driver als Giedo van der Garde een kans kan krijgen bij Lotus Renault GP.

Xbox viert tiende verjaardag

Vroeger, toen je voor drie cent nog een ijsje kon kopen en de VOC nog over de wateren vaarden kwam Microsoft met haar allereerste console, de Xbox. Het grote lompe blok, met een controller die groter was dan de gemiddelde Japanner, is vandaag precies tien jaar oud. Tijd voor een feestje.

Hoewel de console bij ons pas een paar maanden later kwam konden de Amerikanen al genieten van topgames zoals Halo, Jet Set Radio Future en Project Gotham Racing. De console is na tien jaar niet meer onder ons, de console was in 2005 al vervangen door zijn opvolger. Een mooie dag om herinneringen op te halen van de oude, grote, lompe, Xbox

xbox

Uit klas gezette leerling naar andere school

De leerling van het Nieuwegeinse Anna van Rijn College die vorige week volgens zijn ouders hardhandig door de adjunct-directeur uit de klas werd gezet, gaat naar een andere school. Dat heeft een woordvoerder van de school dinsdag gezegd.

De ouders deden aangifte nadat de adjunct-directeur de 13-jarige jongen op de gang had gezet. De man deed dat nadat de jongen een keer of tien was gevraagd om de klas te verlaten. De jongen moest de les uit ,,om af te koelen". Vervolgens pakte de politie de docent op school op.

Miljoenenverlies voor FC Utrecht

FC Utrecht heeft het afgelopen boekjaar een verlies van 9,2 miljoen euro geleden. Dat maakte de club dinsdag bekend. De rode cijfers komen vooral doordat de miljoenentransfers van Dries Mertens, Kevin Strootman en Michel Vorm om boekhoudkundige redenen buiten het boekjaar vallen.

Daarnaast had Utrecht veel last van de economische crisis. Zo liepen de sponsorinkomsten terug, haakte hoofdsponsor Phanos tussentijds af en zorgde het Europese avontuur voor stevige extra kosten.

De komende jaren moet er flink bezuinigd worden, stelt algemeen directeur Wilco van Schaik. "Ik voorzie op termijn voor de club een financieel en sportief gezonde toekomst, maar daarvoor is eerst nodig dat we stevig in de kosten snijden", zegt hij op de clubsite. ''We moeten onder ogen zien dat in het algemeen de kosten de afgelopen jaren veel te fors zijn opgelopen''

Van Schaik komt binnenkort met een plan van aanpak dat FC Utrecht in drie jaar richting een sluitende begroting moet helpen. De domstedelingen gaan onder meer het commerciële apparaat herstructureren en versterken, zodat de inkomsten substantieel kunnen stijgen.

Voorbeschouwing: Duitsland - Nederland

Vanavond staat er een speciaal oefenduel voor het Nederlands elftal op het programma. De mannen van Bert van Marwijk nemen het dan op tegen onze oosterburen. De Duitsers, onder leiding van Joachim Löw, hebben zich net zoals Oranje al gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap volgend jaar in Polen en Oekraïne. FOK!sport duikt in de de historie van dit beladen duel en blikt vooruit op de wedstrijd.

Ni no Kuni: Wrath of the White Witch alleen voor volwassen

Ni no Kuni: Wrath of the White Witch op de PlayStation 3 is nu niet bepaald een gewelddadige game. De vrolijke gekleurde RPG wordt in Japan ook geschikt bevonden voor alle leeftijden en wordt zelfs aangeprezen door het populairste kindsterretje van het land.

In Zuid-Korea is het een heel ander verhaal. Een bron van Kotaku weet te vertellen dat het spel daar een 18+-stempel krijgt. Reden is het ingame casino, het spel heeft een Las Vegas-achtige stad waar de speler verschillende gokspellen kan spelen. En gokken is een gevoelig onderwerp in Zuid-Korea. Het land werd recentelijke namelijk geteisterd door gokschandalen.

De wetten rondom het gokken bezorgde al eerdere game-ontwikkelaars kopzorgen, zoals Diablo III van Blizzard, en zorgen er tevens voor dat een game als Ni no Kuni een 18+-waardering krijgt.

ni no kuni

AZ'er Esteban voor tuchtcommissie voetbalbond

Esteban Alvarado wordt voor de tuchtcommissie van de Costa Ricaanse voetbalbond gesleept. Dat meldt De Telegraaf dinsdag. De 22-jarige AZ-doelman verliet tot grote onvrede van de bond het trainingskamp van het nationale elftal.

Reden voor Estebans vertrek was dat de bond wilde dat hij vrijdag tegen Panama met een injectie in zijn gekneusde rechtermiddelvinger zou keepen. Esteban weigerde dat en nam op advies van een onafhankelijke arts een paar dagen rust. Hij keerde zaterdag terug in Alkmaar.

"Esteban keept al een paar weken met deze blessure", zegt AZ-clubarts Joost van der Hoek. "Het is op te vangen met pijnstillers en tape. Maar als je er een bal op krijgt, kan het een flinke pijnscheut geven en dat is gebeurd in Costa Rica. Wij weten niet wat voor injectie ze wilden zetten."

De doelman is volgens AZ weer op tijd fit voor het uitduel tegen Excelsior van zondag.

New York begint ontruiming park Occupy

De politie van New York is dinsdag begonnen met de ontruiming van het door betogers ingenomen Zuccotti Park, een plein in het financiële centrum van de stad, vlakbij Wall Street.

Demonstranten die zich de beweging Occupy Wall Street noemen, bivakkeren sinds september op het plein dat tot juni 2006 Liberty Plaza Park heette.

De betogers vormen een bonte mengeling ontevredenen die zich over het algemeen keren tegen de macht van grote ondernemingen en banken. Ze stellen 99 procent van de Amerikanen te vertegenwoordigen.

Burgemeester Michael Bloomberg heeft een tijdelijke ontruiming gelast.

New York begint ontruiming park Occupy
New York begint ontruiming park Occupy (Foto: ANP)

Nabestaanden: abortus Mary Servaes niet bewezen

De nabestaanden van De Zangeres Zonder Naam zijn bang dat de waarheid over de vermeende abortus van de zangeres nooit boven tafel komt. Het zorgcentrum waar Mary Servaes woonde, heeft haar medisch dossier weggegooid.

"Dat is de standaardprocedure twaalf jaar na de dood van hun bewoners", vertelt Aad van Leeuwen, de man van Mary's nichtje Betty de Beij, aan De Telegraaf. "Het is vreselijk dat we waarschijnlijk nooit officieel de verhalen over abortus kunnen weerleggen."

In september onthulde theaterproducent Hans Cornelissen, die een voorstelling over Servaes maakte, dat de smartlappenkoningin op jonge leeftijd een abortus onderging. "Die abortus in haar jeugd is zo amateuristisch gedaan dat ze geen kinderen meer kon krijgen", zei Cornelissen. Het stuk van Cornelissen is deels gebaseerd op een boek van Ben Holthuis, dat dinsdag uitkomt.

De familie de Beij gelooft echter niks van de verhalen. "De familie was overal open over, hoe mooi of lelijk dingen ook waren", zegt Aad van Leeuwen. "We hadden gehoopt op het medisch dossier zodat we konden kijken of we over konden gaan tot juridische stappen." Mary Servaes-Bey overleed in 1998 op 79-jarige leeftijd.

Vluchten Schiphol weer vertraagd door mist

Schiphol kampt voor de tweede dag op rij met vertraagde vluchten vanwege de mist. "De situatie is eigenlijk hetzelfde als gisteren, door de mist komen inkomende vluchten trager binnen, waardoor vertrekkende vluchten ook later opstijgen", zegt een woordvoerder.

De vertraging voor passagiers is een halfuur tot drie kwartier. De verwachting is dat de mist, net als maandag, rond 10.00 uur opklaart.

Volgens Weeronline.nl blijft de mist in het gebied boven de rivieren de hele ochtend hangen. "Er is vocht neergeslagen en dat ligt als rijp aan de grond. Als de temperatuur oploopt, komt het vocht los en dan zal het zich teruglopen", zegt een woordvoerder. Toch wordt niet op grote schaal dichte mist verwacht. "Het zicht zal vierhonderd tot achthonderd meter zijn."

Of er in de middag mist zal zijn, is nog niet te voorspellen. Woensdagochtend wordt ook mist verwacht, maar niet zoveel als dinsdagochtend.

Vanwege de mist is de spits vooral bij de A9 zwaar verlopen. De spitsstrook bleef dicht en daardoor stond daar uiteindelijk 27 kilometer file, meldt de Verkeersinformatiedienst. Automobilisten liepen op de snelweg drie kwartier vertraging op. De N-wegen rond de A9 slibden dicht door omrijdende automobilisten.

In de rest van het land viel de overlast mee. De totale filelengte bereikte een piek van 210 kilometer. Daarmee was sprake van een reguliere spits terwijl een zware spits met 264 kilometer file was verwacht.

Muziekdoosje uit handel wegens stikgevaar

Kruidvat heeft muziekdoosjes van Sesamstraat uit de handel gehaald. Het ronde knopje op het draaimechanisme van de muziekdoos kan worden losgetrokken. Als kleine kinderen het knopje inslikken kunnen ze stikken, waarschuwt de winkelketen dinsdag in een advertentie.

De blikken doosjes in de kleuren geel, blauw en groen werden sinds 25 oktober verkocht. Mensen die er een hebben gekocht, kunnen het terugbrengen naar de winkel en krijgen hun geld terug.

'Randstad niet meer best betalende regio'

De regio Midden-Nederland heeft de Randstad van de troon gestoten als best betalende regio. De bruto jaarsalarissen in Utrecht, 't Gooi, Almere en de Betuwe liggen gemiddeld 4,9 procent hoger dan het landelijke gemiddelde. In de Randstad is dat 1,8 procent. Dat concludeert HR-adviesbureau Human Capital Group dinsdag in het eigen jaarlijkse Nationaal Beloningsonderzoek.

De salarissen in de Randstad lagen in 2009 nog drie procent boven het gemiddelde. De koppositie van Midden-Nederland zou komen door de toegenomen bedrijvigheid. Doordat meer bedrijven naar de regio trekken, wordt het voor die bedrijven moeilijker personeel te vinden en stijgen de salarissen.

In het noorden zijn de salarissen naar verhouding het laagst. Daar liggen ze gemiddeld 6,5 procent onder het gemiddelde. Een modaal inkomen valt daar met 2380 euro ongeveer 290 euro lager uit dan in het midden van het land. In het oosten liggen salarissen 3,9 procent onder het gemiddelde en in het zuiden 3,4 procent onder het gemiddelde.

Het verschilt per regio welk werk beter wordt betaald. In Midden-Nederland worden managers en directeurs goed betaald. Productiemedewerkers zitten er vijf procent boven het landelijk gemiddelde. In de Randstad worden onder meer inkopers, technisch medewerkers en ondersteunende medewerkers zoals secretaressen beter betaald dan in de rest van het land.

Ondanks de crisis zouden vier van de tien organisaties moeilijk aan personeel komen. Vooral ict'ers, technici en marketeers zouden schaars zijn. Vacatures in personeelsbeleid, logistiek en inkoop zouden gemakkelijker worden ingevuld.

Aan de zestiende editie van het onderzoek deden 264 middelgrote organisaties met in totaal 220 duizend medewerkers mee.

Van Marwijk: "Hele speciale confrontatie"

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond in Hamburg een vriendschappelijk duel met Duitsland. Ook voor bondscoach Bert van Marwijk is het treffen met Duitsland meer dan een gewone oefeninterland.

"Als coach benader ik dit als iedere andere wedstrijd van het Nederlands elftal, maar ik besef me terdege dat dit een hele speciale confrontatie is", zegt de bondscoach tegen De Telegraaf.

"Ook voor mij is het meer dan een gewone oefeninterland. Los van de prestige ben ik immers ook opgegroeid met Nederlands-Duitse gevoelens, die lang in ons land aanwezig waren. Ik ben ook nog eens van de generatie 1974", zegt Van Marwijk over de WK-finale die Nederland destijds van Duitsland verloor.

Hoewel hij in de Bundesliga gewerkt heeft, maakt dat het niet bijzonder om terug te zijn in Duitsland."Zo ben ik niet ingesteld", benadrukt Van Marwijk. "Ik word niet sentimenteel omdat ik na mijn tijd als trainer van Borussia Dortmund voor even als bondscoach van Oranje terugkeer naar Duitsland."

Van Marwijk
Van Marwijk: "Meer dan een gewone oefeninterland" (Foto Pro Shots)

VVD wil minderjarige Mauro's direct terugsturen

Minderjarige afgewezen asielzoekers mogen niet langer tot hun achttiende in Nederland blijven. Na de eerste afwijzing moeten ze direct worden teruggestuurd, vindt de VVD. GroenLinks wil juist een kinderpardon. Alle alleenstaande minderjarige asielzoekers die al langere tijd in Nederland verblijven moeten volgens Kamerlid Tofik Dibi een verblijfsvergunning krijgen.

De Tweede Kamer behandelt dinsdag de asielbegroting en GroenLinks en de VVD maken hiervan gebruik om met hun eigen oplossingen te komen. De VVD kondigt in De Telegraaf een motie aan waarin wordt gepleit minderjarige asielzoekers meteen terug te sturen om ze in het land van herkomst op te vangen in weeshuizen.

De VVD wil voorkomen dat opnieuw discussie ontstaat zoals bij de 18-jarige Mauro het geval was. Zijn voorgenomen uitzetting leidde in Nederland tot veel verzet omdat hij al sinds zijn tiende in Nederland is en inmiddels in Nederland geworteld zou zijn.

Alleenstaande asielzoekers worden in Nederland niet uitgezet voordat ze achttien zijn. VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen wil dat veranderen. "Wij willen dat ze op een veilige plek in de regio worden opgevangen." Dat zou voor de kinderen ook beter zijn. "Dan zitten ze in hun eigen land, in hun eigen omgeving en verleren ze de taal ook niet."

Om kinderen terug te kunnen sturen zonder dat dit botst met internationale verdragen over kinderrechten, zou Nederland zelf weeshuizen moeten neerzetten in landen als Afghanistan, Irak en Somalië.

Nederland heeft zo'n weeshuis al onder meer in Angola, maar terugsturen gebeurt nu alleen als het kind daarmee instemt. De extra weeshuizen zouden moeten worden betaald met het budget van Ontwikkelingssamenwerking.

Het terugsturen van kinderen zou ook goed zijn om de 'nepgevallen' eruit te halen. Volgens Van Nieuwenhuizen worden veel kinderen bij terugkomst door familie van het vliegveld gehaald.

Dibi kondigt een motie aan waarin hij een pardon vraagt voor asielzoekers die in Nederland wonen en een duidelijke binding met Nederland hebben. "Deze jongeren hebben een binding met Nederland, niet met het geboorteland, waarvan ze de taal niet eens spreken. Met het oog op de vergrijzing hebben wij hen bovendien nodig."

Het gaat volgens hem om ongeveer duizend alleenstaande minderjarige asielzoekers. Hij wijst ook op een resolutie van het CDA-congres, waarin werd gepleit voor een humaner asielbeleid. Met zijn plan zou Leers uitvoering kunnen geven aan die resolutie.


VVD wil minderjarige Mauro's direct terugsturen (Foto: Novum)

Redelijk zware spits verwacht door mist

Vanwege de mist wordt een redelijk zware spits verwacht. Rond 07.00 uur was de spitsstrook van de A9 vanwege de mist afgesloten, meldt de Verkeersinformatiedienst. De spitsstroken van de A10 waren ook enige tijd afgesloten, maar gingen even voor 07.15 uur weer open.

Op de A9 stond vroeg in de ochtend al negen kilometer file tussen Alkmaar en Amstelveen. "Wij rekenen op een totale filelengte van 264 kilometer", zegt een woordvoerder. De piek wordt meestal rond 08.45 uur bereikt.

Maandag bleef de overlast van de mist in de ochtend beperkt. De totale filelengte kwam toen uit op 233 kilometer, terwijl 288 kilometer was verwacht. In de middag kwam de mist terug. Het is nog niet duidelijk of dat dinsdag weer het geval zal zijn.

'Veel hypotheken in gevaar'

Honderdduizenden gezinnen in Nederland dreigen de komende jaren in de problemen te komen als hun huidige gunstige hypotheekrente afloopt en ze tegelijkertijd de gevolgen van allerlei bezuinigingen moeten ondergaan. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag, op basis van een waarschuwing van Dynamic Credit.

Dat bureau trok in de zomer van 2008 aan de bel bij de Amerikaanse toezichthouder Fed over de rommelhypotheken (Alt-A), die later veel banken in de problemen zouden brengen.

"Er is nu van alles aan de hand. Er komen renteherzieningen aan, de werkloosheid loopt op, het gaat economisch niet zo goed. Betalingsachterstanden in 2011 zullen nog wel meevallen maar 2012 zal echt een ander verhaal worden. Dat kan haast niet anders", aldus directeur Tonko Gast van Dynamic Credit tegen de krant.

Eigen onderzoek van Dynamic Credit gaat uit van 300.000 inkomens die geen enkele rek hebben. "Bestaande hypotheken uit de jaren 2005 tot 2007 zullen kwetsbaar blijken nu het economisch klimaat verslechtert. Dat zijn de kanaries in de kolenmijn, die kunnen slecht overleven als er ook maar iets gebeurt", zo weet Gast.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het vooral de inkomens rond de 35.000 euro zijn die klem kunnen komen te zitten. "Die 300.000 leningen zou je subprime kunnen noemen", zegt Gast. Het gaat daarbij om mensen met een hoge schuld in verhouding tot het inkomen, een aflossingsvrije lening en een huis dat op de top van de markt is gekocht.

GroenLinks: kinderpardon asielzoekers

GroenLinks in de Tweede Kamer wil dat hier al lang wonende en gewende alleenstaande minderjarige asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen. Kamerlid Tofik Dibi zal dinsdag bij de begroting voor Immigratie en Asiel een motie hiertoe indienen. Het gaat naar schatting om ongeveer 1000 alleenstaande minderjarige asielzoekers, aldus GroenLinks.

"GroenLinks wil een humaan asielbeleid, waarin vluchtelingen ook echt als mensen behandeld worden", aldus Dibi. ,,Ik pleit dus voor een kinderpardon. Deze jongeren hebben een binding met Nederland, niet met het geboorteland waar ze de taal niet eens spreken. Met het oog op de vergrijzing hebben wij hen bovendien nodig.”

,,Zelfs de achterban van het CDA heeft zijn eigen minister Leers opgedragen met een humaner asielbeleid te komen, maar hij schuift dit op de lange baan”, zegt Dibi.

GroenLinks wil'kinderpardon' asielzoekers
GroenLinks wil'kinderpardon' asielzoekers (Foto: ANP)

Geen brandend verlangen voor Bioshock-film

Ken Levine, Bioshock-ontwikkelaar bij Irrational Games, heeft in een interview met Industry Gamers aangegeven dat zij 'geen brandend verlangen' hebben om een film van de Bioshock-serie te maken. Hoewel men wel dicht in de buurt was, men had naar eigen zeggen al een deal én een regisseur gereed, is het geen verplichting.

"Zowel voor ons als voor Take Two moet de film de fans geven wat ze graag willen en die mensen die Bioshock niet kennen een juiste introductie geven in het spel", zegt Levine.  "Natuurlijk zijn er verschillen tussen games en films, maar de film moet wel hetzelfde dna bezitten als de game voor wat betreft de omgeving en de verhaallijn. Maar weet je, we moeten de film niet maken.

Gore Verbinsky, regisseur van de Pirates of the Caribbean-serie, werd eerder al genoemd in verband met de film. Volgens de geruchten is deze deal echter niet doorgegaan omdat Verbinsky de film niet 'family-friendly' wilde maken.

Storing treft kranten Wegener

Door een storing komen de regionale kranten van uitgever Wegener dinsdag met een noodeditie. Vanaf 22.45 uur was het niet meer mogelijk pagina's van de redactie naar de drukkerij te sturen, meldt De Gelderlander dinsdag op zijn website.

De noodkrant bestaat uit pagina's die al bij de drukkerij waren voordat sprake was van een storing. De Gelderlander opent dinsdag daarom met de voorpagina van het tweede, regionale, katern. Lezers van het Brabants Dagblad krijgen allemaal de Tilburgse editie in plaats van de editie van hun regio.

Niet alle Wegenerkranten zijn door de storing getroffen. De PZC meldt bijvoorbeeld dat lezers op Schouwen-Duiveland geen verschil zullen merken. De kranten laten weten dat de verhalen en advertenties die dinsdag niet in de krant zijn verschenen, woensdag alsnog worden meegenomen.

1-4-4, red een dier van start

Mensen die getuige zijn van een ongeluk waar een dier bij betrokken is, of die een vermoeden hebben van dierenverwaarlozing of dierenmishandeling, kunnen vanaf dinsdag terecht bij de alarmlijn 1-4-4.

Het meldpunt '1-4-4, red een dier’ gaat dan van start. De alarmlijn is ondergebracht bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Speciaal opgeleide politiemensen zullen de telefoontjes beoordelen en sturen indien nodig meteen het regionale politiekorps op een dier in nood af.

De bestrijding van dierenleed is belangrijk voor het huidige kabinet. De eerste 'animal cops' zijn in aantocht. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ook besloten per 1 oktober zwaardere strafeisen wegens dierenleed te vorderen. Tevens wordt voortaan een reclasseringsrapport gevraagd bij delicten met een sadistische inslag of in gevallen waarin sprake is van grote maatschappelijke verontwaardiging.

Toch geen exclusiviteit PS3 voor Saints Row: The Third

Volgens de website Joystiq wordt de versie van Saints Row: The Third op de PlayStation 3 hetzelfde als die op de Xbox 360 en de pc. Op zich niet vreemd toch? Ware het niet dat Sony op de E3 2011 had beloofd met een exclusieve multiplayermodus te komen voor het spel op de PlayStation 3.

Dit lijkt in korte tijd de tweede exclusieve deal te zijn die niet doorgaat. Eerder al kregen PS3-bezitters een week lang een exclusieve DLC voor Battlefield 3 in plaats van een beloofde gratis versie van Battlefield 1943 in het spel.

'Stop subsidie voor rem op integratie'

De VVD wil een eind maken aan subsidies die meedoen aan de Nederlandse samenleving in de weg staan. Clubs die aparte zwemlessen voor mannen en vrouwen organiseren of gescheiden cursussen aanbieden, krijgen als het aan de liberalen ligt geen geld meer van de overheid.

VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen zal dat deze week voorstellen tijdens de behandeling van de begroting van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken), die ook over integratie gaat. Ze noemt als voorbeeld een asielzoekerscentrum met een computerlokaal voor vrouwen, terwijl dat juist de plek is waar nieuwkomers kunnen leren hoe Nederland in elkaar zit.

Van haar mag er geen geld meer naar organisaties met activiteiten die indruisen tegen de verworvenheden van de democratische rechtsstaat. Ook voor mensen die weigeren handen te schudden met vrouwen of die homoseksuelen achterstellen is geen geld meer.

De VVD wil verder af van de subsidie van het Landelijk Overleg Minderheden (LOM), dat voor minderheden gesprekspartner is voor de overheid en advies geeft. Als de achterban van deze minderheden belang hecht aan het werk van het LOM kunnen ze daar zelf ook wat voor over hebben, denkt Van Nieuwenhuizen. Het LOM zal verder op de vrije markt zijn geld kunnen verdienen door het doen van onderzoek en het opzetten van projecten.

VVD: stop subsidie voor rem op integratie
VVD: stop subsidie voor rem op integratie (Foto: ANP)

Nieuwe beving treft Turkije

Het oosten van Turkije is getroffen door een nieuwe aardbeving. Dat heeft de zender CNN Turk in de nacht van maandag op dinsdag gemeld.

De beving had een kracht van 5,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag circa 30 kilometer ten noordwesten van de stad Van. Er zijn geen berichten over slachtoffers of grote schade.

Vorige week werd het oosten van Turkije getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter. Daardoor kwamen circa 40 mensen om. Op 23 oktober trof een aardbeving met een kracht van 7,2 hetzelfde gebied. Daardoor kwamen zeker 600 mensen om.

Meer misdaden door moslimhaat VS

Het aantal misdaden als gevolg van haat tegen moslims lag in de Verenigde Staten in 2010 bijna 50 procent hoger dan in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit maandag vrijgegeven statistieken van de Amerikaanse recherchedienst FBI.

Volgens de FBI waren er in 2010 160 misdaden die voortkwamen uit vooroordelen tegen moslims. In 2009 waren dat er 107. Over de oorzaak van de toename van het geweld tegen moslims zijn geen mededelingen gedaan.

Verder registreerde de FBI voor 2010 887 anti-Joodse incidenten. In 2009 waren dat er 931. Het aantal misdaden tegen katholieken steeg van 51 in 2009 tot 58 in 2010.

Mega Man X blijkt slechts een skin

Gamers over de hele wereld werden enthousiast toen er een plaatje verscheen van Mega Man X voor het spel Ultimate Marvel vs Capcom 3. Nu meldt website Joystiq ons dat het niet om een nieuw personage gaat, maar slechts om een downloadbare skin voor het bestaande Mega Man-personage in het spel.

De geüpdatet skin komt in een DLC volgende week beschikbaar voor Xbox 360 en PlayStation 3. Een versie voor de PlayStation Vita zal op termijn gaan volgen.

 

Negerpiet? Dacht het niet

Stel je even voor dat er een neger in een winkel staat. Een grote kerel, atletisch gebouwd, flinke bos kroeshaar. Vanuit een van de gangpaden loopt een schattig meisje met twee blonde staartjes en roze strikjes in haar haren ietwat zenuwachtig richting de neger. Ze wil wat tegen hem zeggen, maar twijfelt even. Ze bijt op haar onderlip, friemelt wat aan haar jurkje en besluit dan toch door te zetten. Ze stapt op hem af en zegt: ‘Hoi, Zwarte Piet'.
De kans dat de betreffende neger zich hierdoor huilend op de grond werpt lijkt mij vrij klein.

Presentatie Valverde afgelast

De feestelijke presentatie van Alejandro Valverde door Movistar is door tussenkomst van de internationale wielerfederatie afgelast. De Spaanse ploeg was van plan de 'verloren zoon' na twee jaar schorsing dinsdag als aanwinst voor te stellen aan de fans.

De UCI liet maandag fijntjes weten dat de uitsluiting van Valverde wegens een dopingaffaire, in mei 2010 bevestigd door het internationaal strafhof (CAS), pas in januari voorbij is. Tot die tijd mag de 31-jarige renner geen enkele activiteit ontplooien in de wielersport.

Presentatie Valverde afgelast
Presentatie Valverde afgelast (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.