Potter-regisseur maakt Doctor Who-film

David Yates gaat de Britse cultserie Doctor Who verfilmen. De Engelse regisseur is verantwoordelijk voor de laatste vier Harry Potter-films. Hij staat op het punt een scenarist in de arm te nemen, zegt hij tegen het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

"We zijn nu bezig met het selecteren van een scenarist", zegt de 48-jarige Yates, die de film maakt in samenwerking met BBC Worldwide Productions. "We nemen er een jaar of drie de tijd voor om alles precies goed te krijgen. Het vergt nogal wat aanpassingen om de tv-serie geschikt te maken voor het witte doek."

Doctor Who draait om een hyperintelligent buitenaards wezen in de vorm van een man die het samen met een stel dappere mensen opneemt tegen allerlei enge aliens. De serie was te zien van 1963 tot 1983 en werd in 2005 met veel succes herstart. Het titelpersonage is in de loop der jaren door verschillende acteurs gespeeld. Geen enkel probleem, aangezien The Doctor in speciale gevallen van gedaante kan veranderen.

Yates vindt juist het centrale thema, het reizen door ruimte en tijd, de grootste uitdaging voor de scenarist. "Het is een zeer sterk thema, en je kunt er werkelijk alle kanten mee op." Niet verrassend, dus, dat de producenten de tv-serie willen uitbouwen tot een succesvolle filmreeks.

De filmmaker is niet te beroerd om aan beide kanten van de oceaan te zoeken naar een geschikte scenarist. "We willen iemand die de Britse normen en waarden kent", zegt Yates. "Dat gezegd hebbend, Steve Kloves heeft de Potter-films geschreven en deed dat geweldig, dus we kijken ook naar Amerikaanse schrijvers."

Wel geeft Yates aan dat hij zich niet teveel wil vasthouden aan de tv-serie, en de film met een geheel frisse insteek wil maken. "Scenaristen Russell T. Davies en daarna Steven Moffat hebben het beiden fantastisch gedaan, maar wij moeten bij het begin beginnen."

Tweemaal werden films gemaakt die rechtstreekse spin-offs waren van de tv-serie. In 1965 verscheen Doctor Who and the Daleks, een jaar later Doctor Who: Daleks' Invasion Earth 2150 A.D. Beide waren met Peter Cushing in de hoofdrol. In 1996, toen Doctor Who niet op de buis verscheen, werd de tv-film Doctor Who opgenomen met Paul McGann in de hoofdrol.