Brits parlement stemt in spoedoverleg voor redding British Steel

Vanwege de grote verliezen wil de Chinese eigenaar van British Steel de productie verminderen. Premier Starmer riep het parlement terug van het paasreces om de hoogovens van British Steel draaiende te houden. 

Het Britse Parlement heeft besloten een staalfabriek van het noodlijdende bedrijf British Steel te redden. Leden van het Lagerhuis en het Hogerhuis, die voor de stemming waren teruggeroepen van hun paasreces, stemden vóór een wetsvoorstel dat de weg vrijmaakt voor de nationalisatie van de hoogovens in Scunthorpe, in het noordoosten van Engeland. Premier Keir Starmer zei dat de overheid "moest ingrijpen om British Steel te redden".

Het staalbedrijf, dat eigendom is van de Chinese groep Jingye, maakte eind maart bekend dat het zich voorbereidde op de sluiting van zijn hoogovens en andere onderdelen van zijn productie. Mogelijk verdwijnen er 2.700 van de 3.500 banen.

Minister van Economische Zaken Jonathan Reynolds zei vóór de stemming in het Lagerhuis dat het feit dat het parlement op een zaterdag bijeenkwam, de urgentie van de situatie onderstreepte. Volgens hem staat de wet niet rechtstreeks toe dat het bedrijf genationaliseerd wordt. Deze optie blijft echter ‘op tafel liggen’ en is ook ‘de meest waarschijnlijke optie’. 

Ondertussen bezocht premier Starmer een dorp in de buurt van de staalfabriek en vertelde de staalarbeiders dat het draaiende houden van de hoogovens "in het nationaal belang" was. "Het belangrijkste is dat we de controle over de fabriek hebben en kunnen bepalen wat er gebeurt. En dat betekent dat de hoogovens in bedrijf blijven", aldus Starmer.

Het Chinese moederbedrijf Jingye zegt sinds 2020 meer dan £1,2 miljard te hebben geïnvesteerd in British Steel. De fabriek in Scunthorpe, met de laatste twee hoogovens in Engeland, is daardoor niet langer winstgevend. Jingye beweert dat er elke dag een financieel verlies wordt geleden van ongeveer £700.000 (€814.000).

Europese staalbedrijven staan onder druk door de hoge energiekosten, goedkope leveringen uit Azië en de Amerikaanse invoerrechten van 25 procent op staal die medio maart zijn ingevoerd. Zo maakte Tata Steel in IJmuiden woensdag bekend dat het 1.600 banen gaat schrappen.