Monti presenteert kabinet woensdag

Redactie

Kabinetsformateur Mario Monti gaat woensdag naar de Italiaanse president Giorgio Napolitano om de regering en het financiële programma te presenteren waarmee hij het vertrouwen van de financiële wereld in Italië wil herstellen.

De 68-jarige econoom verzekerde zich in de afgelopen twee dagen na het aftreden van Silvio Berlusconi van belangrijke steun van politieke leiders, het bedrijfsleven en de vakbonden. Als hij deze week ook het vertrouwen van beide kamers van het parlement krijgt, kan hij aan de slag.

"Ik was onder de indruk van het gevoel van verantwoordelijkheid en de bereidheid om maatschappelijke groei te steunen", zei Monti. "Iedereen bood concrete bijdragen voor mogelijke gedeeltelijke offers aan, in ruil voor een meer algemeen positief resultaat."

Monti verwierf de steun van de centrumlinkse Democratische Partij, de Volk van de Vrijheid-partij van Berlusconi en het werkgeversverbond Confindustria. Alleen de Lega Nord onthield haar steun. Zij wil komend voorjaar al verkiezingen, maar Monti heeft duidelijk gemaakt dat hij tot de volgende geplande verkiezingen in 2013 wil aanblijven om vergaande ingrepen door te voeren.

De Europese Unie liet dinsdag weten dat Italië nieuwe maatregelen moet treffen om zijn begroting voor 2013 op orde te brengen. De eurozone heeft in het derde kwartaal economische krimp nog maar net vermeden, voornamelijk dankzij Duitsland en Frankrijk, maar door de aanhoudende schuldencrisis ligt een recessie om de hoek.

Monti zei dat de Italianen om de crisis te doorstaan offers zullen moeten brengen, maar 'geen tranen en bloed'.


Monti presenteert kabinet woensdag (Foto: Novum)