Mathijsen: "Wij streven naar perfectie"

Joris Mathijsen speelt vanavond tegen Duitsland zijn 78ste interland. De vaste waarde van Oranje blikt terug op trainers die voor hem belangrijk zijn geweest.

"Elke trainer leert je iets", zegt de verdediger van Málaga op de website van de KNVB. "Je vergeet nooit de trainers de je hebben laten debuteren. Bij mij waren dat Co Adriaanse en Marco van Basten. Je kan nog zo'n goede voetballer zijn, maar als je de kans niet krijgt van de trainer... Pas daarna heb je het zelf in de hand."

Bij het Nederlands elftal heeft Mathijsen veel gehad aan de huidige trainer van Ajax. "Heel specifiek had ik toch wel veel aan Frank de Boer, die natuurlijk ook op mijn positie speelde, en met mij de details besprak. Dat ging iets meer de diepte in. Bijvoorbeeld over hoe je als centrale verdediger staat ten opzichte van de twee defensieve middenvelders in bepaalde situaties."

Joris Mathijsen
Joris Mathijsen streeft naar perfectie (Foto: Pro Shots)

"Ploegen die het defensief voor elkaar hebben, bereiken het meeste", vervolgt de voormalige speler van AZ en Hamburger SV. "Je kan nog zulke geweldige aanvallers in je elftal hebben, en nog zulke geweldige voetballers. Als niet het hele team meedoet, wanneer je de bal niet hebt, kun je weinig winnen."

"Dat is ook de grote winst bij Oranje. Dat iedereen bij balverlies en balbezit tegenstander meedoet. Dat kan nog beter. Bij Barcelona is het bijna perfectie. Daar streven wij ook naar. Bij balverlies zo spoedig mogelijk druk zetten, maar dan ook echt met elf man, waardoor je de bal weer snel terug hebt. Dat maakt het voor de mensen achterin ook makkelijker."

Bondscoach Bert van Marwijk werkt daarmee door met iets waar zijn voorganger mee was gestart. "Daar was Marco van Basten ook al mee bezig. Sinds 2004 zit ik erbij, en toen wilden we dat ook al. Maar het kost tijd om dat erin te slijpen. Blijkbaar hadden we de toernooi-ervaringen van 2006 en 2008 nodig. Dat resulteerde in een finaleplaats in 2010. Het is een proces van jaren geweest, niet van één of twee jaar."