Voorbeschouwing: Duitsland - Nederland

André

Vanavond staat er een speciaal oefenduel voor het Nederlands elftal op het programma. De mannen van Bert van Marwijk nemen het dan op tegen onze oosterburen. De Duitsers, onder leiding van Joachim Löw, hebben zich net zoals Oranje al gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap volgend jaar in Polen en Oekraïne. FOK!sport duikt in de de historie van dit beladen duel en blikt vooruit op de wedstrijd.

Nederland en Duitsland speelden in het verleden 37 keer tegen elkaar. Hiervan won Nederland tien keer en in veertien duels deelden de beide landen de punten. Duitsland wist in die duels 72 keer te scoren. Nederland moet het met minder doelpunten doen, namelijk 63. Het eerste duel tussen de buurlanden werd gespeeld op 24 april 1910 in Arnhem. De Nederlanders wonnen dit duel met 4-2. Hierna werden nog vele memorabele wedstrijden gespeeld. Een duel wat Nederland lang bijgebleven is, is de verloren WK-finale van 1974. De littekens van deze ontmoeting zijn nog altijd voelbaar in de Nederlandse voetbalwereld.


De verloren WK-finale van 1974

Het oefenduel wat op het programma staat tussen de beide landen is dus de 38e keer dat ze elkaar ontmoeten. Dit wordt de 29e oefenwedstrijd. Nederland wist afgelopen vrijdag in een pover duel niet te winnen van Zwitserland (0-0). Duitsland speelde eveneens gelijk. In en tegen Oekraïne speelden onze oosterburen met 3-3 gelijk tegen de organisator van het EK. In een spectaculair duel in Kiev stonden de Duitsers de eerste helft nog met 3-1 achter. In de tweede helft kwamen de Duitsers nog tot 3-3.

In vergelijking met het laatste duel tegen de Duitsers van 17 augustus 2005 zijn er veel veranderingen geweest in de selecties. Bij Duitsland is de 19-jarige Mario Götze de revelatie in de selectie. De jonge spelmaker van Borussia Dortmund brak vorig jaar definitief door. Hij werd vorig seizoen onderscheiden met verschillende prijzen. Ook dit seizoen is Götze met vier goals en vier assists belangrijk voor de ploeg uit de Bundesliga. Een andere spelmaker bij Die Mannschaft hoeft behoeft geen introductie. Mesut Özil, speler van het Spaanse Real Madrid, wordt samen met Götze gezien als het creatieve brein van de ploeg.


Manuel Neuer kreeg rust tegen Oekraïne. Tegen Nederland is hij erbij (Foto: Pro Shots)

 Op het middenveld van Oranje wordt voormalig Bundesliga-middenvelder Mark van Bommel verwacht. Hij moet samen met Kevin Strootman de Duitse aanvallen stoppen. Van Bommel beschouwt het duel tegen Die Mannschaft niet als een oefenpotje. Tegen de Duitsers is het altijd een speciaal duel, aldus de middenvelder van AC Milan. In de spits bij Oranje wordt Klaas Jan Huntelaar verwacht. De aanvaller van Schalke 04 presteert die seizoen uitstekend. Claus-Jens Huntelaar scoorde dit seizoen in 17 duels voor Schalke al 21 keer. Dit gemiddelde zorgt voor angst bij de Duitsers. Ze zullen dus ook niet zoals tegen Oekraïne met maar drie verdedigers spelen.


Klaas Jan Huntelaar wordt ondanks zijn neusblessure in de basis verwacht (Foto: Pro Shots)

15 november 2011: Duitsland - Nederland 20:45 uur, Volksparkstadion Hamburg.