FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 november 2011

Onder Ons

Een Vinexwijk ergens in de provincie. De verlegen Poolse au pair Ewa (Dagmara Bak) komt bij het gezin van de zwangere Ilse (Rifka Lodeizen) en Peter (Guy Clemens) om op hun zoontje te passen. Het contact tussen de enigszins aan heimwee leidende Ewa en de niet al te invoelende Ilse en Peter is op zijn best gezegd stroef. De enige met wie Ewa omgaat is de praatgrage, oppervlakkige Aga (Natalia Rybicka), eveneens een kindermeisje uit Polen. Een vriendschap is het echter niet. De twee meisjes zijn tot elkaar veroordeeld in een voor hun totaal onbekende en desolate omgeving. En misschien ook wel een vijandige. De provinciestad wordt namelijk geteisterd door een verkrachter.

Wereldrecord Radcliffe op marathon blijft intact

Atlete Paula Radcliffe mag haar in 2003 gelopen wereldrecord op de marathon behouden. Dat heeft de IAAF besloten. De internationale atletiekunie komt daarmee terug op haar eerdere beslissing de tijd van 2:15.25 niet langer als wereldrecord te erkennen, omdat deze werd gelopen in een race waaraan ook mannen deelnamen.

Volgens de nieuwe regel kunnen bij de vrouwen uitsluitend tijden die in een ongemengde race zijn gelopen, in aanmerking komen voor een wereldrecord. Het IAAF staat nog altijd achter deze plannen, maar heeft besloten ze niet met terugwerkende kracht in te voeren. "We gaan de oude records niet schrappen. Het wereldrecord van Paula blijft gewoon staan", laat een woordvoerder weten.

Radcliffe zou haar status als wereldrecordhoudster sowieso niet zijn kwijtgeraakt. De Britse heeft ook de beste tijd in een marathon zonder mannelijke deelnemers in handen. In 2005 zette ze in Londen een tijd van 2:17.42 op de klokken.

Clooney bereikte hoogtepunt tijdens touwklimmen

Toen George Clooney een jaar of 6 was had hij al zijn eerste orgasme. "Het gebeurde onder het touwklimmen", bekent de 50-jarige acteur in een interview met het Amerikaanse blad Rolling Stone.

Over zijn eerste orgasme neemt Clooney geen blad voor de mond. "Er kwam niets uit of zo, maar alle elementen van een orgasme waren er wel. Ik weet nog dat ik boven in het touw hing en dacht: o mijn God, dit voelt geweldig." De acteur biecht bovendien op dat hij op 16-jarige leeftijd zijn maagdelijkheid verloor. "Ik was jong, heel erg jong, veel te jong."

Clooney illustreert zijn wat kinderlijke gevoel voor humor. Zo ligt hij met zijn vrienden dubbel om het laten van scheten. "Alleen al van de gedachte aan een scheet schiet ik in de lach. Ik heb een scheetapplicatie op mijn telefoon en bezit op afstand bestuurbare scheetkussens. Er is niets zo grappig als scheten."

Vrouw zwanger van alien

Het lijkt erop dat de gekste zwangerschappen zich voordoen in Schotland. Berichtten we onlangs nog over een vrouw die in verwachting is van een eend, nu blijkt ene Karen McFarlane een nog veel leuker verhaal te hebben. De 24-jarige dame uit Glasgow lijkt namelijk drachtig te zijn van een alien.

De Schotse ontdekte het vreemde verschijnsel onlangs tijdens een echo-onderzoek. "Mij was het niet eens opgevallen, maar iemand had mij erop gewezen", vertelt de zwangere. "Het lijkt op de alien van de Space Raiders-verpakkingen."

Op het kiekje is inderdaad heel duidelijk een vreemd wezen te zien met grote ogen. Of Karen inderdaad zwanger is van een buitenaards wezen zal de tijd ons leren. Zij is namelijk pas in april uitgerekend.

Alien op echo
Vrouw ontkent seks met alien

Griekse socialistische partij verkeert in 'chaos'

De Griekse regerende socialistische partij Pasok verkeert in chaos nu een groot deel van de parlementariërs dreigt de nieuw te vormen coalitieregering niet te steunen in het geval Filippos Petsalnikos, de huidige parlementsvoorzitter, de nieuwe premier wordt. Dat hebben leden van de partij woensdag gezegd.

Scheidend premier George Papandreou had Petsalnikos eerder naar voren geschoven.

"De telefoons rinkelen non-stop en velen zeggen dat de keuze voor Petsalnikos een farce is. Het is een chaotische situatie", aldus een van de partijleden.

Minister van transport Giannis Ragousis en minister van onderwijs Anna Diamantopoulos zijn ook tegen de kandidatuur van Petsalnikos, zei het partijlid. Beiden waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Eerder op de dag nam Papandreou afscheid in een op televisie uitgezonden toespraak en bezocht hij de Griekse president Karolos Papoulias om zijn ontslag aan te bieden. Daarnaast zou Papandreou samen met Papoulias, de conservatieve oppositieleider Antonis Samaras en George Karatzaferis, de leider van de kleinere nationalistische partij, spreken over zijn voorstel Petsalnikos tot zijn opvolger te benoemen.

Karatzaferis stormde het presidentiële paleis echter uit voordat de bijeenkomst begon en vertelde verslaggevers dat tenzij voormalig vicepresident van de Europese Centrale Bank Lucas Papademos de nieuwe premier wordt er 'grote problemen komen vanuit het land'.

De bijeenkomst is uitgesteld tot donderdagochtend en volgens een tweede partijlid is het onduidelijk of president Papoulias het ontslag van Papandreou geaccepteerd heeft. "Ik denk van niet", aldus het partijlid. "Het land kan niet functioneren zonder een premier."

Volgens het eerste partijlid zal het 'heel lastig worden voor Papandreou om de keuze voor Petsalnikos door te zetten', en is het goed mogelijk dat Papandreou Papademos nogmaals vraagt leiding te geven aan de coalitieregering. Papademos was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Tot aan dinsdag gaven leden van zowel de socialistische als conservatieve partij aan dat er overeenstemming bestond over de benoeming van Papademos. Maar woensdagochtend werd gesteld dat minister van financiën Evangelos Venizelos had gereageerd op de kandidatuur van Papademos en dat die daarom van de baan was.

Venizelos ontkent echter dat hij zijn veto heeft uitgesproken over de kandidatuur van Papademos.

Het is voor Griekenland van het grootste belang een coalitieregering te vormen, omdat de internationale partners de volgende tranche aan financiële steun ter waarde van acht miljard euro anders niet uit zullen keren. Griekenland heeft uitbetaling van de tranche deze maand of begin december nodig om niet failliet te gaan.

Zsa Zsa Gabor weer met spoed naar ziekenhuis

Zsa Zsa Gabor is woensdag met spoed naar het ziekenhuis afgevoerd. Een buisje in de buik van de 94-jarige Hollywoodlegende zit los, laat haar woordvoerder weten.

Gabors echtgenoot Frederic Prinz von Anhalt zag dat het voedingsbuisje was losgekomen en bloed lekte. Daarop werd ze direct per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. Amper een maand geleden werd ze ook al opgenomen met dezelfde kwaal.

Het is de zoveelste ziekenhuisopname binnen een jaar tijd voor de met haar gezondheid sukkelende Gabor. Begin dit jaar moest haar rechterbeen deels worden geamputeerd. In het voorjaar raakte ze na een maagoperatie in een coma, maar daar ontwaakte ze uit.

'El Hamdaoui vervolgt loopbaan in Frankrijk'

Verschillende Franse sportmedia weten te melden dat Mounir El Hamdaoui in de winterstop naar de Ligue 1 zal verkassen. Ajax heeft zijn zaakwaarnemer Malick Coulibaly gevraagd te zoeken naar een oplossing.

El Hamdaoui werd aan het begin van dit seizoen verbannen naar Jong Ajax, nadat hij zich een aantal keren negatief uit had gelaten over zijn positie onder trainer Frank de Boer. Naar verluidt zouden Girondins Bordeaux en Saint Etienne concrete interesse hebben in de spits van Ajax. De Amsterdammers zouden de vraagprijs voor El Hamdaoui verlaagd hebben naar drie miljoen euro.

Coulibaly denkt dat de spits een overgang naar de Franse competitie wel ziet zitten: "Mounir heeft een aantal moeilijke maanden bij Ajax doorgebracht. De club is bereid om hem te laten vertrekken. Ik kan je vertellen dat de Franse Ligue 1 zeer interessant is voor hem en dat als er een concreet voorstel voor hem komt, hij niet lang zal aarzelen. De club is dan bereid om hem te laten gaan."

Nieuwe vondst in zaak verdwenen Farida Zargar

Bij de zoekactie in de zaak van de vorig jaar verdwenen Farida Zargar is woensdag een voorwerp aangetroffen dat van belang kan zijn in het onderzoek. Wat het voorwerp is, wil het Openbaar Ministerie in Rotterdam in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft het voorwerp in onderzoek. Het zou gaan om een badkuip, meldde Hart van Nederland eerder op basis van een ooggetuige.

De politie was getipt dat er iets te vinden was in een schuur bij de woning van de 34-jarige verdachte in de Venusstraat in Spijkenisse. Het voorwerp werd in de grond onder de schuur aangetroffen.

In de woning waren na een melding van een bedreiging met een vuurwapen op 14 oktober al persoonlijke spullen van Zargar gevonden, waaronder haar tas en paspoort. De verdachte werd 25 oktober in zijn cel aangehouden op verdenking van ontvoering of diefstal met de dood als gevolg. Zijn voorarrest werd dinsdag met dertig dagen verlengd.

De 22-jarige Farida verdween vorig jaar augustus na haar werk bij een transportbedrijf in Spijkenisse. Politie en justitie nemen aan dat er een misdrijf in het spel is.

Gewonden bij glijpartij archeologische rondleiding

Ongeveer twintig mensen zijn woensdagochtend uitgegleden bij een archeologische rondleiding in Kampen doordat een betonplaat verzakte. Een aantal mensen liep schaafwonden of een pijnlijke rug op. Iedereen was erg geschrokken, meldt de gemeente.

Woningcorporatie Deltawonen en de gemeente hadden de archeologische rondleiding over de bouwplaats van het Margaretha-terrein in de binnenstad georganiseerd om inwoners de gelegenheid te geven de archeologische vondsten die daar zijn gedaan te bekijken. Tijdens een toelichting van een archeoloog verzakte de betonplaat. Deltawonen heeft direct een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de verzakking.

De gemeente en de corporatie betreuren het ongeval. Ze bieden hun excuses aan en willen eventuele schade vergoeden.

Bloedbad op Duitse school verijdeld

Een middelbare school in het oosten van Duitsland is woensdag ontkomen aan een bloedbad. Een 13-jarige leerlinge stichtte op twee plaatsen brand in het schoolgebouw in de plaats Ballenstedt, tussen de steden Maagdenburg en Leipzig. Leraren wisten de vlammen te doven en de politie overmeesterde het meisje. Ze bleek meerdere messen en een bijl bij zich te hebben.

Dat heeft de politie in Maagdenburg woensdag laten weten. Alle 430 leerlingen van het gymnasium konden in veiligheid worden gebracht. Het meisje heeft volgens justitie een psychische stoornis.

Bruiloft Jan Smit valt mogelijk in het water

De bruiloft van Jan Smit en zijn Liza wordt wellicht een natte bedoening. De twee geven elkaar vrijdag het jawoord op Sint-Maarten, waar de regen momenteel met bakken uit de lucht komt.

"Het is ongelooflijk slecht weer op dit moment. Het hoost echt, zo hoost het in Nederland heel zelden. De vooruitzichten zijn geloof ik ook wat minder", zei de naar Sint-Maarten afgereisde fotograaf Edwin Smulders woensdagavond in RTL Boulevard. "Er wordt gezegd dat het donderdag en vrijdag een beetje zal gaan stormen."

De trouwerij vindt volgens RTL Boulevard vrijdag bij zonsondergang plaats, niet op Sint-Maarten zelf maar op een eilandje voor de kust. Smit en zijn mensen deden maandenlang geloven dat hij op 17 november in Volendam zou trouwen.

'Ajax wil Chivu terughalen'

Ajax gaat komende winterstop proberen om verdediger Christian Chivu terug naar Amsterdam te halen. De Roemeen wil weg bij Internazionale en beschikt bij de Italiaanse ploeg over een aflopend contract. De 31-jarige Chivu is bij trainer Claude Ranieri nooit zeker van een basisplaats.

Eerder liet Chivu aan de Ajax-fans weten ooit nog eens terug te keren op het oude nest. De Roemeen kwam tussen 1999 en 2003 uit voor de Amsterdammers. Ajax wil Chivu alleen terughalen als dit financieel haalbaar is. Aangezien de verdediger bij Internazionale een hoog salaris heeft, is de komst nog niet geheel zeker.
 
"Ajax zit in mijn hart en ik zou een boek vol kunnen schrijven met mooie herinneringen aan mijn tijd in Amsterdam", liet Chivu in 2007 nog weten. "Ik hoefde er geen afscheid, omdat ik er liever een comeback wil maken. Mijn liefde voor Ajax zal altijd blijven."

Defensie wil af van te hoge bomen Awacs-basis

Het Rijk wil in de Schinveldse bossen te hoge bomen kortwieken omdat ze een risico vormen voor Awacs-radarvliegtuigen die van en naar de NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen vliegen. Het kabinet wil daarover op korte termijn afspraken maken met de gemeente Onderbanken.

Dat hebben minister Hans Hillen van Defensie en staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. In 2006 werd op verzoek van de NAVO, maar tegen de zin van Onderbanken, 6 hectare bomen afgezaagd om het vliegverkeer veiliger te maken.

Warwick FIA-steward in Abu Dhabi

Derek Warwick zal voor de tweede keer dit jaar de stewards van de FIA gaan ondersteunen. Na het raceweekend in Turkije zal de oud-coureur nu in Abu Dhabi aanschuiven. Vorig jaar mocht hij de stewards ook al in Spanje en Hongarije assisteren.

Warwick reed tussen 1981 en 1993 in de Formule 1. Tegenwoordig is hij voorzitter van de British Racing Drivers' Club nadat Damon Hill deze functie had neergelegd.

Almagro kan ATP Finals vergeten

 Nicolas Almagro kan deelneme aan de ATP World Tour Finals vergeten. Aan het toernooi eind deze maand in Londen mogen de beste acht spelers van de wereldranglijst meedoen.

Almagro ging echter vandaag in het Masterstoernooi van Parijs in de tweede ronde onderuit tegen Andreas Seppi en kan daardoor een plek bij de beste acht vergeten. De Italiaan won in twee sets: 6-3 en 7-5.

"Geen excuses, hij was gewoon veel beter", aldus Almagro over zijn tegenstander.

Oosten Turkije weer getroffen door aardbeving

Het oosten van Turkije is woensdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,6. Diverse gebouwen in de provincie Van stortten in, meldde persbureau Dogan.

De gebouwen die woensdag ineen zegen waren al verzwakt door een krachtige aardbeving, die zo'n twee weken geleden aan ongeveer zeshonderd mensen het leven kostte. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

'Vormer voor drie jaar naar Feyenoord'

Ruud Vormer zal vanaf komende zomer uitkomen voor Feyenoord. Dit meldt althans de NOS. De middenvelder komt dan transfervrij over van Roda JC en zou een contract voor drie jaar getekend hebben.

Vormer is een bekende van technisch directeur Martin van Geel, die ook bij de club Kerkrade die functie heeft gehad. Van Geel ontkent tegenover RTV Rijnmond echter de overgang en noemt de berichten "onzin".

Een speler van wie het contract afloopt mag overigens volgens de regels pas een half jaar voor het einde van het contract met andere clubs gaan praten.

Politici reageren sneller op 'straatterreur' die media haalt

Bij maatregelen om straatoverlast aan te pakken reageren politici eerder op alarmerende mediaberichtgeving dan op verzoeken van bewoners. Inwoners van probleemwijken roepen echter minder hard om harde maatregelen dan politici lijken te geloven. Dit concludeert de Leidse criminologe Monique Koemans in haar promotieonderzoek.

Koemans analyseerde de mediaberichten van de laatste twintig jaar, waarin het aantal artikelen over asociaal gedrag op straat explosief is gegroeid. Volgens de wetenschapper zijn de problemen echter niet fors toegenomen en voelen bewoners zich niet geterroriseerd.

Politici ervaren de regelgeving en de handhavingspraktijk als ontoereikend, blijkt uit het onderzoek. Dat heeft geleid nieuwe repressievere maatregelen, zoals de Voetbalwet.

In Nederland wordt in de discussie over straatoverlast vaak verwezen naar problemen met jonge (Marokkaanse) immigranten. Koemans maakte een vergelijking met de situatie in Engeland. In dat land speelt het migratiedebat nauwelijks een rol bij de aanpak van straatterreur.

Koemans noemt dit verrassend aangezien ook de Engelse media en politici er veel aandacht aan besteden en ook daar het ervaren probleem niet groeit en minderheden zijn oververtegenwoordigd in het justitiële systeem. Het is volgens de criminologe daarom 'curieus' dat de Engelse media en politici de straatoverlastproblematiek vooral verbinden met autochtone jeugd.

Gezien de uitkomsten van het onderzoek ligt invoering van hardere maatregelen niet voor de hand, aldus de wetenschapper.

1 miljoen personages voor Saints Row: Initiation Station

THQ heeft bekendgemaakt dat er inmiddels al één miljoen personages zijn aangemaakt via het Saints Row: Initiation Station sinds de start hiervan. 1,2 miljoen mensen hebben de character creationdemo voor Saints Row: The Third uitgeprobeerd.

In de online community van Saints Row: The Third kun je een eigen, volledige uniek personage maken, opslaan en delen met anderen. Volgens Kevin Kraff, één van de belangrijke mannen bij THQ, is één miljoen personages pas het begin.

Saints Row: The Third komt op 18 november uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Voetballers over de grens - Week 45

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Heitinga scoort… aan de verkeerde kant, Vorm held van Swansea…

Tim Krul kon zich opmaken voor een zware wedstrijd tegen Everton, waar zowel John Heitinga als Royston Drenthe in de basis stonden. Oud-Ajacied Heitinga hielp Newcastle aan een doelpunt door in de twaalfde minuut in eigen goal te schieten. Kort daarop werd het 2-0. Everton deed nog wat terug, want op aangeven van Drenthe kon Jack Rodwell er 2-1 van maken. De ploeg van Krul won en blijft derde staan in de competitie. Michel Vorm heeft wederom een prima wedstrijd gekeept toen Swansea City op bezoek ging bij Liverpool. Dankzij de sluitpost kregen onder anderen Luis Suárez en Dirk Kuijt de bal niet tussen de palen. Het duel eindigde in een 0-0 gelijkspel. Swansea-coach Brendan Rodgers is blij met zijn doelman, zo vertelde hij kort na  de wedstrijd: “Hij speelt echt geweldig.”   

In een divisie lager, de Championship, stond Marvin Emnes in de basis voor Middlesbrough toen zij Watford thuis ontvingen. De spits kwam helaas niet tot scoren maar er werd wel gewonnen. Spits McDonald besliste de wedstrijd al in de 41ste minuut door een doelpunt te maken. Middlesbrough staat nog steeds derde in de competitie. Jos Hooiveld  heeft met Southampton een doelpuntrijk duel beleefd op bezoek bij Coventry City. De verdediger zag de thuisclub de wedstrijd naar zich toetrekken waarop Southampton besloot er snel een einde aan te breien door kort op elkaar twee doelpunten te maken. De wedstrijd eindigde in 2-4, Southampton blijft eerste staan en loopt uit op de nummers twee en drie.


John Heitinga scoorde afgelopen weekend in het verkeerde doel (Foto: Pro Shots)

Rood voor Van Dijk op Cyprus, Ars met twee treffers belangrijk voor Levski...

In de competitie van Cyprus heeft AEK Larnaca afgelopen weekend de punten gedeeld met Aris. De ploeg van trainer Ton Caanen speelde met 1-1 gelijk en neemt door dit resultaat na de negende speelronde de zesde plek in beslag. Tim de Cler, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen konden allen op een basisplaats rekenen. Linssen pakte na een half uur spelen een gele kaart, terwijl Van Dijk op slag van rust de rode kaart kreeg. Uit de daaropvolgende penalty kwam Aris op gelijke hoogte. Anorthosis Famagusta wist afgelopen weekend wel te winnen. Hekkensluiter Ermis werd in eigen huis met 1-0 verslagen. Civard Sprockel en Jurgen Colin startten beiden in de basis. In de slotfase kreeg het Nederlandse duo gezelschap van Jeffrey Leiwakabessy. Anorthosis staat na dit weekend op de vierde plek, zeven punten achter koploper Omonia Nicosia.

Mede dankzij twee treffers van Sjoerd Ars heeft Levski Sofia de wedstrijd tegen Lokomotiv Plovdiv met 3-2 gewonnen. Dustley Mulder en Serginho Greene stonden de gehele partij binnen de lijnen, terwijl Ars pas na ruim een uur spelen werd ingebracht. Met twee doelpunten binnen twee minuten boog hij de achterstand een kwartier voor tijd om in een 3-2 voorsprong. Door de winst staat Levski na dit weekend vijfde, zeven punten achter koploper Ludogorets.

Nederlanders kunnen met Augsburg niet stunten tegen Bayern, opnieuw verlies Reimerink...

FC Augsburg heeft afgelopen weekend niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen koploper Bayern München. De ploeg van trainer Jos Luhukay ging met 1-2 onderuit. Aanvoerder Paul Verhaegh en middenvelder Lorenzo Davids kregen van Lukuhay een basisplaats tegen Bayern. Gibril Sankoh verbleef de gehele partij op de bank en kreeg tien minuten voor tijd gezelschap van Davids, die gewisseld werd door Luhukay. Augsburg is na dit weekend hekkensluiter, aangezien SC Freiburg wist te winnen. Afgelopen vrijdag ging ook VfB Stuttgart onderuit. Met Khalid Boulahrouz een gehele partij binnen de lijnen verloor de ploeg met 3-1 van FSV Mainz 05. Door het verlies zakte Stuttgart naar de zevende plaats.


Lorenzo Davids in actie namens FC Augsburg (Foto: Pro Shots)

Met Ryan Babel en Edson Braafheid in de basis heeft 1899 Hoffenheim niet kunnen winnen van 1. FC Kaiserslautern. In eigen huis kwam de ploeg niet verder dan 1-1. Door dit resultaat staat Hoffenheim na dit weekend op de negende plaats met zeventien punten.

In de 2.Bundesliga blijft Energie Cottbus wisselvallig presteren. Ditmaal werd in eigen huis met 0-2 van Paderborn verloren. Jules Reimerink startte opnieuw in de basis, maar onze landgenoot werd na ruim een uur spelen naar de kant gehaald. Na deze wissel wist Paderborn tweemaal toe te slaan. Energie Cottbus staat na dit weekend op een teleurstellende negende plek. Alemannia Aachen verliet de laatste plaats door met 2-2 gelijk te spelen tegen MSV Duisburg. Keeper Boy Waterman en Bas Sibum speelden de gehele partij mee.

Domping niet opgesteld voor Belgische topper, Van Wolfswinkel benut een strafschop…

In België had moest Luciano Domping helaas toekijken vanaf de bank hoe zijn club Cercle Brugge het opnam tegen Anderlecht. De ex-Almere City speler werd niet opgesteld voor de kraker. Ondanks dat werd het duel gewonnen door Cercle Brugge met 1-0 en blijft het tweede staan in de Belgische Pro League. Donovan Deekman werd in de 76ste minuut in het spel gebracht voor zijn club KSC Lokeren Oost-Vlaanderen toen zij op bezoek gingen bij Westerlo. Lokeren was verreweg te sterk en won de wedstrijd met 2-4. Ryan Donk speelde vanaf het eerst fluitsignaal mee voor Club Brugge toen het moest aantreden tegen Standard Liège. De verdediger zag zijn team verliezen met 2-1 en blijft vierde staan. Sherjill MacDonald speelde, opvallend genoeg, alleen de eerste helft mee toen KFC Germinal Beerschot Mons thuis ontving. De gastheren wonnen het duel gemakkelijk met 2-0.


Donovan Deekman wint met Lokeren (Foto: Pro Shots)

Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars hebben zich in de afgelopen wedstrijden voor Sporting Portugal onsterfelijk gemaakt. Van Wolfswinkel was ook tegen União de Leiria belangrijk. De spits verhoogde het doelsaldo door in blessuretijd een penalty te benutten. Het duel eindigde in een 3-1 winst. Met drie punten verschil op de nummers één en twee blijft Sporting derde staan.

Vorige week was Nacer Barazite trefzeker voor Austria Wien toen het speelde tegen Kapfenberger SV. Ditmaal kreeg de club Wacker Innsbruck op bezoek. Er waren geen doelpunten weggelegd voor Barazite, toch werd er met 2-2 gelijk gespeeld.

Van Nistelrooy niet bij selectie Málaga, Danny Buijs vernederd…

Jonathan de Guzman was verzekerd van een basisplaats bij Villarreal toen het moest aantreden tegen Espanyol. De ex-Feyenoorder kon zijn ploeg echter niet aan winst helpen. Het duel eindigde in een 0-0 gelijkstand. Villarreal staat na de remise op een dertiende plaats in de Spaanse competitie. Málaga-trainer Manuel Pallegrini koos er voor om de geroutineerde spits Ruud van Nistelrooy thuis te laten voor het duel tegen Real Betis. Joris Mathijsen was wel verzekerd van een basisplaats. Beide clubs kwamen niet tot scoren waardoor het 0-0 werd. De ambitieuze club blijft op de zesde plek staan.


Jonathan de Guzman, hier in actie tegen Napoli, verloor met Villarreal (Foto: Pro Shots)

Daniël de Ridder moest met zijn Grasshopper FC aantreden tegen FC Sion-verdediger (en landgenoot) Michael Dingsdag. De club van Dingsdag gleed uit tegen de nummer negen uit de competitie en verloor met 2-1. FC Sion blijft door het verlies op de derde plek staan.

Danny Buijs onderging een zware nederlaag toen zijn club, Kilmarnock, Inverness CT thuis op bezoek kreeg. Laatstgenoemde staat momenteel onderaan in de Schotse Premier League. Ondanks de slechte positie in de competitie kon Inverness gemakkelijk winnen van de club waarin Danny Buijs onderdeel van de verdediging is. Het werd maar liefst 3-6. Kilmarnock staat zevende in de competitie. St. Mirren moest strijden tegen Heart of Midlothian om de vijfde plek. Jeroen Tesselaar stond opgesteld vanaf het eerste fluitsignaal. Nigel Hasselbaink en Illias Haddad werden tijdens het tweede bedrijf in het spel gebracht. De inzet van de Nederlanders mocht niet baten want het duel eindigde in een 0-0 gelijkstand. St. Mirren is er niet in geslaagd Heart of Midlothian van de vijfde plaats af te stoten en blijft zesde staan.

Bosschaart verslaat Rigters/Beekmans/Jungschläger, Zwaanswijk stijgt met Mariners...

In de Australische A-League stond de kraker tegen Adelaide United en Melbourne Heart op het programma. Eigenlijk was er van een echte kraker niet te spreken, aangezien de ploegen de voorlaatste en laatste plaats innemen. Toch was het een spannende wedstrijd. Melbourne Heart, waar trainer John van 't Schip aan het roer staat, kwam kort na rust op voorsprong. Een kwartier voor tijd moest de ploeg echter met tien man verder. Adelaide, waar Sergio van Dijk in de basis begon, kwam direct daarna op gelijke hoogte. Kort daarvoor bracht trainer Rini Coolen een tweede Nederlander binnen de lijnen; Andwélé Slory. Toch wist de ploeg de overtalsituatie niet verder uit te buiten en zodoende eindigde de partij in 1-1. Melbourne Heart bleef hekkensluiter, één punt achter Adelaide United.


Sergio van Dijk, spits van Adelaide United (Foto: WikkiCommons/Camw)

Central Coast Mariners boekte zaterdag de tweede overwinning op rij. Met Patrick Zwaanswijk in de basis werd Wellington Phoenix met 1-2 verslagen. Central Coast steeg door de overwinning naar de vijfde plaats. Perth Glory, dat goed van start ging in de A-League, leed de tweede nederlaag op rij. De ploeg, waar Bas van den Brink de gehele partij in de verdediging stond, verloor met 2-0 van Newcastle Jets. Perth Glory staat na dit weekend derde, vier punten achter koploper Brisbane Roar.

Sydney FC boekte afgelopen weekend een prima resultaat door Gold Coast United met 3-2 te verslaan. Pascal Bosschaart had opnieuw een basisplaats bij Sydney FC en stond tegenover drie landgenoten, die bij Gold Coast United in de basis stonden. Paul Beekmans, Peter Jungschläger en Maceo Rigters konden echter niet van Bosschaart winnen. Rigters werd een kwartier voor tijd naar de kant gehaald. Door de overwinning staat Syndey na dit weekend vierde, terwijl Gold Coast de zevende plek inneemt.

Van der Biezen zorgt met treffer voor ontslag Maaskant, Voskamp alweer trefzeker...

Koen van der Biezen
heeft met een doelpunt ervoor gezorgd dat zijn ploeg Cracovia Kraków de stadsderby tegen Wisla Kraków met 1-0 heeft gewonnen. Een dag later werd bekend dat trainer Robert Maaskant door Wisla op straat is gezet. Kew Jaliens startte bij Wisla in de basis, terwijl Michael Lamey de gehele partij op de bank bleef. Ondanks de overwinning blijft Cracovia Kraków hekkensluiter in de Poolse competitie. Wisla zakte naar de zesde plaats en heeft na dit weekend een achterstand van zeven punten op Slask Wroclaw. Zij wisten met maar liefst 1-5 te winnen van Zagłębie Lubin. Spits Johan Voskamp viel twintig minuten voor tijd in en bekroonde dit vijf minuten voor tijd met een doelpunt. Lechia Gdanks kwam, met Fred Benson een kwartier voor tijd als invaller binnen de lijnen, in eigen huis niet verder dan 0-0 tegen Widzew Łódź. Gdansk staat na dit weekend elfde.


Robert Maaskant kreeg zijn ontslag bij Wisla Kraków (Foto: Pro Shots)

Doelpunten voor Yildirim en Meric in Turkije, Maynard pakt in Hongarije drie punten...

Murat Yildirim heeft tegen Ankaragücü namens Samsunspor zijn eerste doelpunt van dit seizoen gescoord. Genoeg voor de winst was het echter niet, aangezien de wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. Yildirim startte in de basis, scoorde op slag van rust de 2-0, maar werd vervolgens tien minuten voor tijd gewisseld. Door de puntendeling blijft Samsunspor op de zeventiende en voorlaatste plaats staan, zes punten voor hekkensluiter Ankaragücü. Ook Hursut Meric wist names Gençlerbirligi tot score te komen. De wedstrijd tegen Besiktas werd knap met 4-2 gewonnen. Meric speelde de volledige partij mee en scoorde tien minuten na rust de 2-2. Gençlerbirligi steeg door de overwinning naar de tiende plek. Met Nordin Amrabat de gehele partij binnen de lijnen heeft Kayserispor het duel tegen Trabzonspor met 2-1 verloren. De wisselvallige ploeg staat door het verlies na dit weekend dertiende met slechts tien punten uit tien duels.

In de Hongaarse competitie heeft Ferencváros de punten gedeeld met Paksi SE; 0-0. De ploeg kwam door de puntendeling terecht op de tiende plaats. Mark Otten stond opnieuw de gehele partij binnen de lijnen bij Ferencváros. TE Kecskemeti verging het afgelopen weekend nog iets beter. De ploeg won met 3-2 van laagvlieger Balaton FC Siofok en steeg door de winst naar de zesde plek. Kelvin Maynard mocht het gehele duel meedoen bij TE Kecskemeti. De achterstand op koploper Debreceni bedraagt inmiddels na vijftien speelrondes wel al twaalf punten.


Murat Yildirim; opgeleid bij Ajax, tegenwoordig spelend voor Samsunspor (Foto: Pro Shots)

Discussieer verder op het VBL-forum over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

The Simpsons mogelijk naar XBLA

Naar het zich laat aanzien komt The Simpsons Arcade Game binnenkort beschikbaar op de Xbox Live Arcade. Via de website van de Australian Classification Board staat aangegeven dat Backbone Entertainment namens Konami hiermee bezig is.

Bij navraag van diverse kanten heeft Konami aangegeven dat zij momenteel geen informatie hebben. Hopelijk zal verdere duidelijkheid hieromtrent binnekort naar buiten worden gebracht.

Griekse regeringsonderhandelingen opgeschort

De Griekse onderhandelingen over een nieuwe overgangsregering zijn woensdag opnieuw stilgelegd na onenigheid onder de politieke leiders. De gesprekken worden donderdagochtend hervat. Dat heeft het kantoor van de Griekse president woensdag gezegd.

De Griekse conservatieve oppositieleider Antonis Samaras legde de schuld voor het oponthoud bij de socialistische PASOK-partij van premier George Papandreou. De conservatieven 'zullen geen onderdeel van het probleem' worden, aldus Samaras. Het is volgens de grondwet aan de socialisten om een kandidaat te noemen die de interim-regering zal leiden, zei hij.

Eerder op de avond stormde Giorgos Karatzaferis, leider van een kleine rechtse partij, de vergaderzaal uit en beschuldigde de leiders van de twee grootste partijen van 'bedriegerij'. Hij wilde echter niet ingaan op de reden van zijn woede.

Premier George Papandreou zei woensdag dat de twee belangrijkste partijen het eens zijn geworden over een interim-regering die moet zorgen dat een financieel reddingsplan voor Griekenland wordt aangenomen.

Rechter keurt bouw dam Brazilië goed

De bouw van een van de grootste stuwdammen ter wereld in het Braziliaanse Amazonegebied kan doorgaan zonder de inheemse bevolking in het gebied verder te raadplegen. Dat heeft een Braziliaanse rechter woensdag bepaald.

Federale aanklagers hadden een motie ingediend om de bouw van de Belo Monte-dam in de deelstaat Para op te schorten. Ze wilden de inheemse bevolking eerst raadplegen en hun toegang verschaffen tot rapporten over de invloed van de dam op het milieu. De rechter schaarde zich echter achter het bestuur van de deelstaat, die meent dat de bouw van de dam kan beginnen.

De aanklagers hebben aangegeven in beroep te gaan bij het Braziliaanse hooggerechtshof. "Alle onderzoeken kwamen tot dezelfde conclusie. De dam zal drastische gevolgen hebben voor de voedselketen en de kostwinning van de inheemse bevolking", aldus de aanklagers.

De waterkrachtcentrale in de aan te leggen stuwdam moet de op twee na grootste producent van hydro-elektriciteit ter wereld worden. Volgens de Braziliaanse regering wordt op deze manier schone, duurzame energie opgewekt, maar milieuactivisten vrezen dat de bouw zal leiden tot nog meer stuwdammen in het kwetsbare Amazonegebied.

Kazuma Kiryu duikt op in Binary Domain

Kazuma Kiryu, hoofdpersoon uit de Yakuza-reeks, zal zijn opwachting maken als bespeelbaar personage in de multiplayermodus van Binary Domain. Dit heeft Sega kort geleden bekendgemaakt.

Yakuza Kazuma Kiryu

 

Aan de kant van de regering zal hij te spelen zijn in zijn bekende witte kostuum. Als hij vecht aan de kant van het verzet zal hij te zien zijn met een bandana en ontbloot bovenlijf waardoor zijn beroemde tatoeages zichtbaar worden.

Producent Toshihiro Nagoshi heeft aangegeven dat, aangezien Binary Domain ook van het Yakuza-team afkomstig is, zij het wel een leuk idee vonden om Kazuma als kadootje te geven aan Binary Domain. Gelet op het feit dat Binary Domain zich afspeelt in Tokio zal Kazuma zich in dit spel prima thuis voelen.

Binary Domain komt op 17 februari uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Schakers verslaan Griekenland op EK

De Nederlandse schakers hebben hun zevende partij op het Europees kampioenschap voor landenteams gewonnen van het gastland Griekenland. In Porto Carras werden de Grieken op een 2 1/2 - 1 1/2 nederlaag getrakteerd.

Anish Giri en Ivan Sokolov wisten hun opponenten te verslaan, terwijl Loek van Wely voor de beslissende voorsprong zorgde. Door de winst heeft Nederland nu tien punten en staan nu op de zevende plaats. Koploper is Azerbeidzjan, dat twaalf punten heeft.

Hulpverlening via internet verdrievoudigd

Het aantal mensen dat online hulp krijgt bij psychische, sociale of maatschappelijke problemen is in drie jaar ruim verdrievoudigd. Afgelopen jaar kregen 181.000 mensen hulp via chat of e-mail, van wie 73 procent vrouw. Dat meldt Netwerk Online Hulp op basis van onderzoek dat donderdag wordt gepresenteerd op het congres Online Hulpverlening in Utrecht.

De anonimiteit van internet is de belangrijkste reden om online hulp te zoeken. Ruim 1,8 miljoen mensen bezochten vorig jaar een hulpsite voor informatie, advies en ondersteuning. Diverse hulpsites dreigen volgens het netwerk ten onder te gaan omdat ze niet genoeg geld hebben. Hulp via internet is vaak gratis. De mensen die hulp kregen beoordeelden het contact met een gemiddeld een 8 als rapportcijfer.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft voor volgend jaar twee miljoen euro uitgetrokken om online hulp in de geestelijke gezondheidszorg te stimuleren. Voorzitter van Netwerk Online Hulp Frank Schalken vindt dat 'volstrekt ontoereikend'. "Ik voorzie dat verschillende succesvolle initiatieven komend jaar omvallen omdat ze het niet langer gefinancierd krijgen. Het gevolg zal zijn dat mensen weer terug gaan vallen op dure reguliere hulpverlening."

Netwerk Online bestaat uit instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, maatschappelijke werk en vrijwilligersorganisaties. Deelnemers zijn onder meer Humanitas, Juridisch Loket, Kindertelefoon, Korrelatie, Pestweb, Slachtofferhulp en de Raad voor Rechtsbijstand.

Seks met dieren veroorzaakt peniskanker

Neem je geregeld een geit te grazen, dan raden wij je aan voortaan een condoom te gebruiken. Onbeschermde seks met dieren blijkt namelijk kanker aan je piemel te kunnen veroorzaken. Dit is een van de schokkende uitkomsten van een Braziliaans onderzoek.

Een aantal urologen heeft maar liefst 492 plattelandsbewoners tussen de 18 en 80 jaar onderzocht. Van deze boertjes gaf maar liefst 35 procent schoorvoetend toe zich wel eens te hebben vergrepen aan een viervoeter.

Hoewel het leven op het Braziliaanse platteland behoorlijk saai kan zijn, kun je maar beter van de dieren afblijven. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat mannen die wel eens seks hebben gehad met een dier, tweemaal zoveel kans hebben om peniskanker te ontwikkelen. Ook lijden deze dierenliefhebbers vaker aan SOA's.

Onder de 492 onderzochte mannen bevonden zich 118 patiënten met abnormale celwoekering in hun jongeheer. Van de slachtoffers bleek 45 procent wel eens de achterpoten van een beest in hun laarzen te hebben gedaan. Onder de gezonde jongens bleek slechts 32 procent wel eens te hebben gevoosd met een dier.

Het onderzoek heeft nog meer leuke feitjes opgeleverd. Maar liefst 59 procent van de dierenneukers houdt dit 1 tot 5 jaar vol. Bijna een op de vijf mannen houdt dit zelfs langer dan 5 jaar vol. De vrijfrequentie varieert van maandelijks tot dagelijks. Onder de dieren bevinden zich paarden, koeien, varkens en zelfs kippen.


Schapen neuken is levensgevaarlijk

'Skyrim bevat een oneindig aantal quests'

Dat The Elder Scrolls V: Skyrim al voor de release verkrijgbaar is in veel winkels, zorgt er niet voor dat het spel ook eerder uitgespeeld zal zijn. Skyrim bevat namelijk een vrijwel oneindig aantal quests.

Afhankelijk van hoever de speler is in de game, zal het Radiant Quest System willekeurig nieuwe taken genereren. Zo kan een kroegbaas je bijvoorbeeld vragen om een tiental bandieten op te sporen in een gebied waar je nog niet eerder geweest bent.

"The vibe of the game is that it's something that you can play forever.", aldus Bethesda's Todd Howard. "The world is probably the one thing that sets Skyrim apart from other games, it feels really real for what it is. It's just fun to explore."

De game zal aankomende vrijdag voor iedereen verkrijgbaar en speelbaar zijn.

Boete geëist tegen wildwaterschipper

Een 45-jarige schipper uit Rijswijk moet als het aan justitie ligt een boete van vijfduizend euro betalen, waarvan tweeduizend voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie houdt hem verantwoordelijk voor het omslaan van zijn boot bij een wildwatertocht op de Noordzee vorig jaar september. Bij het ongeluk raakten drie mensen gewond.

De verdachte had een groep van acht personen meegenomen voor een wildwatertocht op zee. De tocht was onderdeel van een bedrijfsuitje. Er stond op dat moment een harde wind, waardoor er golven van zo'n tweeënhalve meter hoog waren.

Volgens het OM voer de verdachte op verkeerde wijze de golven in en hanteerde hij daarbij niet de juiste snelheid. De boot sloeg daardoor over de kop. De man had de inzittenden bovendien geen instructies gegeven. Ook heeft hij niet geïnformeerd naar hun zwemvaardigheden of gezondheid en kregen zij geen passende kleding of zwemvesten.

De officier van justitie vindt dat de man uitermate onzorgvuldig heeft gehandeld. De verdachte wordt daarom letsel door schuld ten laste gelegd. De gewonden hielden aan het uitje onder meer een gebroken kuitbeen, gebroken neus en gekneusde rug over.

Korenwolf krijgt honderd voetbalvelden extra

Voor de korenwolf wordt in Limburg nog dit jaar vijftig hectare extra leefgebied ingericht. Het gaat om opvangstroken, ook wel hamsterranden genoemd. Dat schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De uitbreiding van het leefgebied volgt uit een uitspraak van de rechter.

Momenteel hebben de bijzondere hamsters meer dan vierhonderd hectare tot hun beschikking in reservaten en op hamstervriendelijke akkers.

De Haagse rechtbank bepaalde afgelopen zomer in een door stichting Das en Boom aangespannen kort geding dat de verbindingszones tussen hamstervriendelijke beheerde gebieden met vijftig hectare moet worden uitgebreid. Dat volgde uit de verplichtingen die Nederland is aangegaan in een internationaal verdrag.

Vooral jonge uitzwermende hamsters gebruiken de opvangstroken als toevlucht, schrijft Bleker. De provincie Limburg is de uitvoerder van het hamsterbeheer. Bleker overlegt met de provincie waar het extra leefgebied moet komen.

Bleker zegt ook over andere maatregelen om de diersoort te beschermen afspraken met de provincie te hebben gemaakt. Verder financiert hij een hamsterfokprogramma en de wetenschappelijke begeleiding van het hamsterbeschermingsproject, schrijft de staatssecretaris.

Limburg is de enige provincie in Nederland waar de korenwolf voorkomt. Het dier kan tot een halve kilo zwaar worden en is ongeveer dertig centimeter groot. De korenwolf doet het goed op de löss- en leemgronden die alleen in Limburg voorkomen.


Korenwolven krijgen honderd voetbalvelden extra (Foto: Novum)

'PlayStation 3 krijgt relaunch van Vidzone'

Sony heeft vanmorgen aangekondigd dat ze vandaag zullen komen met een nieuwe versie van Vidzone. De dienst zal een verbeterde navigatie krijgen en vijf nieuwe features krijgen: Zones, My Zone, V-Mix, Social Connectivity en Optimised Search. Zodra je het programma start, zal deze zichzelf updaten.

Zones is een onderdeel waar je muziek kan vinden gebaseerd op een thema of genre. My Zone is een soortgelijke dienst maar focust zich op de voorkeuren van de gebruiker. V-Mix is een 'smart playlist generator', wat dit precies inhoudt is nog niet bekend. Social Connectivity richt zich helemaal op de sociale media en Optimised Search maakt het zoeken naar muziek makkelijker.

Tyton hoopt voor winterstop rentree te maken

Het herstel van Przemyslaw Tyton vordert gestaag. Dit meldt het Eindhovens Dagblad vandaag. De Poolse doelman van PSV is vrijwel hersteld van een zware hersenschudding, die hij in september tijdens de kraker tussen PSV en Ajax (2-2) opliep.

Tyton liet in het medium weten te hopen voor het aanbreken van de winterstop weer in het doel te staan. De sluitpost hervatte onlangs de volledige training bij de selectie van de Eindhovenaren, waardoor zijn uitspraak nog wel eens waarheid kon worden.

'Saints Row 4 nog gestoorder'

Hoewel Saints Row: The Third nog moet uitkomen, laat THQ-directeur Danny Bilson weten dat het vierde deel nog meer over the top wordt. Hij geeft in een interview met de gamewebsite X-Play aan precies te weten welke richting de gameserie opgaat. Saints Row: The Third  gaat volgende week uitkomen.

"We zijn met de planning van Saints Row 4 bezig en het wordt nog gekker dan deel drie", aldus Bilson. "We bouwen voort op de bizarre insteek van het derde deel."

Waar gamestudio Volition met het eerste deel in de serie nog de concurrentie aanging met het wat serieuzere Grand Theft Auto, richt het zich sinds het tweede deel uit 2008 meer op de grappige aspecten van het spel. In Saints Row: The Third kunnen spelers hun personage aankleden als een gezette prostituee of bij een mannelijk personage bepalen hoe groot de bobbel in zijn broek moet zijn.

Saints Row: The Third ligt vanaf volgende week woensdag in de winkel.


'Saints Row 4 nog gestoorder' (Foto: Novum)

Winnaar Batman: Arkham City-prijsvraag

Om kans te maken op één van de tien T-shirts of de Collectors Edition voor PlayStation 3 van Batman: Arkham City moest je antwoord geven op de volgende vraag: Wie speelde de originele Batman uit de serie uit de jaren zestig? Het antwoord was Adam West. Hij is geboren als William West Anderson, dus dat antwoord hebben we ook goed gerekend.

De winnaars van het Batman: Arkham City T-shirt zijn:

  • johandeleng
  • TonyMalony
  • Speedy_Nick
  • Ritchi3
  • Lekkerbekkie
  • unox_worst
  • phex85
  • Chop-Soy
  • lolxdlolxd
  • Bartie66
De winnaar van de Batman: Arkham City Collectors Edition voor PlayStation 3 is geworden: rubensanti. Gefeliciteerd! Alle prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden.

Ben Saunders en verloofde zijn uit elkaar

Ben Saunders en zijn verloofde Soraya zijn uit elkaar. Dat heeft het management van de zanger woensdagavond laten weten aan Albert Verlinde. Eerder op de dag ging al het gerucht dat de twee hun bruiloft zouden hebben uitgesteld.

"Een uur voor de uitzending kregen we het bericht binnen dat het uit is, echt over en uit", vertelde de showbizzdeskundige in RTL Boulevard. "Ze begonnen eigenlijk te twijfelen of dat trouwen wel was wat ze wilden. Ze hebben het eigenlijk pas een paar dagen geleden zelf besloten."

De 28-jarige winnaar van The Voice of Holland vroeg Soraya in juni, tijdens een vakantie in Marokko, ten huwelijk. Wanneer de twee met elkaar in het huwelijksbootje zouden stappen is nooit officieel bekendgemaakt.

Eriksen wimpelt Manchester City af

Christian Eriksen is voorlopig niet van plan om Ajax te verlaten. De 19-jarige voetballer stond in de belangstelling van Manchester City, maar heeft de interesse van de Engelse club vakkundig afgewimpeld.

"Mijn zaakwaarnemer stelde me op de hoogte van de belangstelling van Manchester City, maar ik heb er verder niet aan gedacht", liet Eriksen in een reactie aan Sky Sports weten. "Het heeft geen nut om naar een club te vertrekken waar ik op de bank zal belanden. En dat risico is voor mij te groot."

Toch hoeft Eriksen over aandacht niet te klagen. Mede door zijn sterke optredens bij de Deense nationale ploeg is hij een gewild object bij de Europese topploegen. De middenvelder, die op dit moment voor Ajax speelt, heeft bij zijn huidige werkgever nog een contract tot medio 2014.

Vijf internationals Chili uit selectie gezet

De Chileense bondscoach Claudio Borghi heeft vijf spelers uit de selectie gezet voor de komende twee WK-kwalificatieduels. Arturo Vidal, Jorge Valdivia, Jean Beausejour, Carlos Carmona en Gonzalo Jara verschenen drie kwartier te laat in het hotel.

Volgens Chileense media zou het trio bovendien te veel hebben gedronken. Borghi wilde op de persconferentie niet in details treden. "Ze waren drie kwartier te laat en niet in een conditie die past bij een profvoetballer", vertelde de bondscoach.

Chili neemt het in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks vrijdag op tegen Uruguay. Drie dagen later staat een ontmoeting met Paraguay op het programma.

A Rasmussen: "Ik moet gestraft worden"

Alex Rasmussen is van mening dat hij gestraft moet worden. De Deense wielrenner, die in het nieuwe seizoen voor Team Garmin-Cervélo uitkomt, deed deze uitspraak naar aanleiding van het missen van dopingcontroles. Deze werden veroorzaakt door fouten in zijn whereabouts.

Rasmussen miste in de afgelopen achttien maanden drie dopingcontroles en werd op 17 november a.s. gehoord. "Natuurlijk moet ik gestraft worden, maar ik vraag me af of de strafmaat net zo zwaar moet zijn als voor renners die daadwerkelijk op doping zijn betrapt", liet de wielrenner aan het Deense persbureau Ritzau weten.

Rasmus Quaade en Jakob Fuglsang zijn eveneens van mening dat Rasmussen gestraft moet worden.

Verlies Take-Two valt mee door prestaties oude games

Take-Two heeft een verlies van ruim 34 miljoen euro over het afgelopen kwartaal geleden. Vorig jaar was dit nog een verlies van 5,8 miljoen euro over dezelfde periode. De omzet van het bedrijf daalde van 177,7 miljoen euro vorig jaar naar 77,6 miljoen euro dit jaar. Dat laat de uitgever woensdag in een gesprek met investeerders weten.

Het verlies is volgens de uitgever minder groot dan vooraf werd verwacht. Dat komt doordat oudere spellen als Red Dead Redemption, Grand Theft Auto en Civilization op het online netwerk Steam boven verwachting zijn blijven presteren.

Een gebrek aan grote titels wordt als de belangrijkste reden voor het verlies gezien. De spellen The Darkness 2, MLB 2K12 en Max Payne 3 moeten de komende maanden weer geld binnen brengen voor de uitgever. Verder in de toekomst wordt uitgekeken naar Grand Theft Auto 5.


Ahmadinejad: Iran gaat door met atoomprogramma

Iran wijkt geen centimeter af van het atoomprogramma waar het land aan werkt. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad woensdag gezegd. De wereld wordt volgens de president echter misleid door beweringen dat het land de ontwikkeling van een kernwapen nastreeft, terwijl Iran dit helemaal niet van plan is.

Dinsdag verscheen een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) over het Iraanse atoomprogramma. In het rapport staat dat Iran geheime experimenten uitvoert, die alleen maar kunnen dienen voor de ontwikkeling van kernwapens. Het IAEA zegt dat sommige geheime activiteiten van Iran weliswaar vreedzame toepassingen hebben, maar dat 'andere specifiek voor kernwapens zijn'.

Ahmadinejad had geen goed woord over voor het IAEA. Hij meent dat het agentschap zichzelf buiten spel zet door zich te scharen achter de 'absurde' beschuldigingen van de Verenigde Staten. "Dit land wijkt geen centimeter af van het pad waarop het zich heeft begeven", zei de president ten overstaan van duizenden toehoorders in Shahr-e-Kord. "Waarom richten jullie het prestige van het agentschap te gronde ten gunste van absurde beweringen van de Verenigde Staten?"

De Iraanse parlementariër Mahmoud Ahmadi Bighash zei dat uit het rapport blijkt dat het IAEA 'geen macht heeft'. Bovendien zou het agentschap te veel achter de VS aanlopen. Een ander parlementslid, Parviz Sorouri, beschuldigde IAEA-chef Yukiya Amano ervan het imago van het IAEA te bezoedelen. "Het rapport is opgesteld door de Amerikanen en voorgelezen door Amano", zei hij.

De Iraanse president herhaalde nog eens dat de aantijgingen van een Iraans kernwapen niet logisch zijn. "De Iraanse natie is wijs. Zij gaat niet twee kernbommen bouwen voor de twintigduizend atoombommen die jullie hebben", zei hij in een verwijzing naar het Westen. "Het land bouwt wel aan iets, waar jullie geen antwoord op hebben: ethiek, waardigheid, monotheïsme en gerechtigheid."

De VS en hun bondgenoten vrezen dat als Iran een kernwapen weet te ontwikkelen dit een nucleaire wapenwedloop tot gevolg heeft. Dit kan een grote bedreiging vormen voor Israël. Het Westen probeert het IAEA-rapport dan ook te gebruiken als drukmiddel om tot meer sancties tegen Iran te komen. Andere landen, waaronder Israël, hebben zelfs gezegd militaire acties niet uit te sluiten.

Vanuit Parijs zei de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé dat Frankrijk uitbreiding van de sancties tegen Iran op een 'ongekende schaal' steunt als het land onderzoeken naar het atoomprogramma dwarsboomt. "Als Iran weigert tegemoet te komen aan de eisen van de internationale gemeenschap en alle serieuze samenwerking weigert, dan zijn we er klaar voor om, samen met andere landen die dit willen, sancties te treffen op ongekende schaal", zei Juppé in een verklaring. Volgens de minister laat het IAEA-rapport 'weinig ruimte voor twijfel over de bedoelingen van Iran'.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei vorige week al dat de internationale gemeenschap zich moet buigen over sancties, maar dat het nog te vroeg was om te spreken over een preventieve aanval op Iran.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle dreigde woensdag eveneens met nieuwe maatregelen. Hij verwierp echter elke militaire actie. Volgens de minister, die het IAEA-rapport verontrustend noemde, zijn nieuwe sancties onvermijdelijk.

In een verklaring zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat het rapport de vermoedens van Israël bevestigt. "Het belang van het rapport is dat de internationale gemeenschap Iran moet dwingen te stoppen met het najagen van kernwapens, die de wereldvrede en de vrede in het Midden-Oosten in gevaar brengen", aldus Netanyahu.


Ahmadinejad: Iran gaat door met atoomprogramma (Foto: Novum)

Mulenga scheurt opnieuw kruisband

Jacob Mulenga was net terug van een zware blessure, maar staat naar opnieuw maanden buitenspel. De aanvaller van FC Utrecht liep tijdens de wedstrijd tegen Ajax (6-4) namelijk een zware blessure op.

Een onderzoek in het ziekenhuis heeft inmiddels uitgewezen, dat hij zijn linkerkruisband heeft gescheurd. Mulenga maakte aan het begin van het seizoen zijn rentree bij de ploeg uit de Domstad, maar staat nu weer zes maanden buitenspel.

De vorige kwetsuur betrof een scheur in zijn rechterkruisband. Hij liep deze blessure in november 2010 op, maar maakte aan het begin van dit seizoen zijn rentree in de Eredivisie.


Mulenga staat opnieuw maanden buitenspel (Foto: Pro Shots)

Drie inbrekermishandelaars vrijgelaten

Van de vier mannen die vrijdagavond een inbreker opwachtten en knock-out sloegen, zijn er drie woensdagavond vrijgelaten. Een 43-jarige man uit Oostzaan zit nog vast op verdenking van zware mishandeling van het 50-jarige slachtoffer, dat nog steeds in coma ligt. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De drie vrijgelaten mannen van 31 tot 61 jaar blijven wel verdachte. De vier mannen hadden de man in elkaar geslagen in het Frans Otten Stadion in Amsterdam-Zuid. De politie reanimeerde de zwaargewonde man en bracht hem naar een ziekenhuis.

Een beveiligingscamera legde het incident vast. De beelden worden onderzocht, mede om te bepalen waardoor de man in coma raakte.

De rechter-commissaris bepaalt donderdag of de 43-jarige Oostzaner langer in de cel blijft. Het OM denkt dat geen sprake is van een noodweersituatie. Het viertal was aan het posten bij het sportcomplex aan het IJsbaanpad, omdat daar de afgelopen tijd meerdere keren was ingebroken.

COC hekelt uitstel weigerambtenarenkwestie

Het kabinet hanteert een bizarre vertragingstactiek in de weigerambtenarenkwestie. Dat stelt COC Nederland woensdag in reactie op het besluit van het kabinet om een advies van de Raad van State aan te vragen. De belangenorganisatie voor homo's roept de Tweede Kamer op hier een stokje voor te steken.

Premier Mark Rutte had eind oktober nog gezegd dat het kabinet binnen twee weken met een standpunt zou komen over ambtenaren van de burgerlijke stand die weigeren homo's te trouwen.

Minister van Binnenlandse zaken Piet Hein Donner (CDA) en emancipatieminister Marja van Bijsterveldt (CDA) lieten woensdag aan de Tweede Kamer weten toch advies aan de Raad van State te vragen. Zij hebben juridische vragen over de reikwijdte en onderlinge verhouding van de betrokken grondrechten.

"Dit is een bizarre vertragingstactiek van een kabinet dat blijkbaar gegijzeld wordt door de SGP", zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. "Er ligt een klip-en-klaar advies van de Commissie Gelijke Behandeling tot afschaffing van het fenomeen weigerambtenaar. Advies van de Raad van State is dus volstrekt overbodig."

Bergkamp roept de Tweede Kamer op volgende week te stemmen voor een motie van GroenLinks, waarin een direct einde van het fenomeen weigerambtenaar wordt geëist. Onlangs bleek dat gedoogpartij PVV wil dat weigerambtenaren verplicht worden ontslagen. Hierdoor is een Kamermeerderheid voor dit standpunt ontstaan. De partij van Geert Wilders heeft aangekondigd met een eigen wetsvoorstel te komen.

Van Bijsterveldt zei vorige maand in een interview dat weigerambtenaren best geaccepteerd mogen worden. Dat is ook een vorm van emancipatie, zei ze. Van de CDA-bewindsvrouw hoeven de weigerende ambtenaren niet te worden ontslagen. "Dat past niet bij het tolerante Nederland."

Wormgoor tot medio 2016 bij De Graafschap

Vito Wormgoor speelt ook de komende jaren nog voor De Graafschap. Beide partijen bereikten eerder vandaag een akkoord over een verlenging van de huidige overeenkomst, die aan het einde van dit seizoen afliep. De nieuwe verbintenis loopt door tot medio 2016.

Wormgoor doorliep de gehele jeugdopleiding van De Graafschap, maar koos vervolgens voor een overstap naar FC Utrecht. Bij de club uit de Domstad kwam de verdediger echter niet aan spelen toe, waardoor hij al snel naar Doetinchem terugkeerde.

In zijn eerste seizoen (2009/2010) bij De Superboeren was hij direct belangrijk en werd al snel een vaste waarde, wat hij nu ook nog steeds is.

N.E.C. Nijmegen neemt afstand van uitspraken Fernandez

N.E.C. Nijmegen neemt afstand van de uitspraken van Guyon Fernandez. De aanvaller van Feyenoord kreeg een schorsing van zes wedstrijden, omdat hij verdediger Rens van Eijden van de Nijmegenaren afgelopen weekend twee keer in het gezicht sloeg.

"Rens heeft in dat overleg nogmaals aangegeven, dat hij zonder een woord met Fernandez te hebben gewisseld, twee keer in zijn gezicht geslagen is. Speler, trainer en directie van N.E.C. nemen dan ook afstand van de beschuldiging van Fernandez," liet de Nijmeegse formatie in een bericht op de officiële website weten.

Fernandez gaf eerder deze week namelijk aan dat Van Eijden hem discrimineerde. In een reactie daarop koos de aanvaller van Feyenoord ervoor om de speler van N.E.C. Nijmegen een paar dreunen te verkopen. De arbiter van dienst ontging het voorval, maar de speler kreeg op basis van tv-beelden alsnog een forse schorsing aan zijn broek.

Het voorval gebeurde afgelopen weekend tijdens het treffen tussen de twee ploegen. N.E.C. Nijmegen trok uiteindelijk aan het langste eind door een doelpunt van Nicky van der Velden, die een paar meter buitenspel stond.

Studenten betogen in Londen tegen hoog collegegeld

Studenten hebben woensdag in Londen een protestmars gehouden tegen de verhoging van de collegegelden en bezuinigingen op het onderwijs. Meer dan tweeduizend mensen namen deel aan de mars, zei de politie.

Veel jongeren kunnen volgend jaar niet aan een studie beginnen vanwege de verdriedubbeling van het collegegeld, vreest Annette Webb, een student ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Portsmouth. Volgend jaar bedraagt het collegegeld negenduizend pond (10.500 euro). "Dat betekent dat onderwijs alleen voor de rijken is en ik vind dat het voor iedereen (beschikbaar, red.) moet zijn", zei ze.

Er waren zo'n vierduizend agenten opgesteld langs de marsroute, die van de Universiteit van Londen naar het financiële hart van de stad voerde. Betogers droegen spandoeken met de woorden 'Schrap de collegegelden' en 'Gratis onderwijs', terwijl ze leuzen scandeerden als 'Geen als, geen maar, geen onderwijsbezuinigingen' en 'David Cameron, rot op terug naar Eton'. Eton College is een prestigieuze jongensschool met een inschrijfgeld van enkele tienduizenden ponden. Al vlug maakte een kleine groep Occupy-betogers zich los van de studentenmars en richtte op Trafalgar Square een tentenkamp op onder de Zuil van Nelson.

De politie is, met herinneringen aan het geweld bij eerdere studentenbetogingen vers in het geheugen, extra waakzaam en dreigt een ieder die zich misdraagt met arrestatie en vervolging. Agenten zijn uitgerust met helmen, wapenstok en rubberkogels, die in 'extreme gevallen' mogen worden afgeschoten. De organisatoren van de protestmars zijn van mening dat de politie met haar harde woorden juist aanzet tot wantoestanden.


Studenten betogen in Londen tegen hoog collegegeld (Foto: Novum)

Djokovic, Murray en Federer door in Parijs

Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de achtste finale van het ATP Master Series toernooi van Parijs. De Servische nummer één van de wereld was in twee sets te sterk voor de Kroaat Ivan Dodig; 6-4 en 6-3. Djokovic haalt met zijn zege 1,2 miljoen euro binnen.

De Serviër is namelijk geblesseerd en had liever afgezegd, maar om de 1,2 miljoen eindejaarspremie binnen te kunnen halen moest hij in actie komen in Parijs. In de volgende ronde treft hij zijn landgenoot Viktor Troicki.

Ook Andy Murray en Roger Federer plaatsten zich voor de achtste finale. De Brit Murray was in twee sets te sterk voor Jerémy Chardy; 6-2 en 6-4. Federer versloeg ook een thuispeler, namelijk Andriano Mannarino. Het werd 6-2 en 6-3 in het voordeel van de nummer vier van de wereld.

In de achtste finale treft Federer weer een Fransman, namelijk de als zestiende geplaatste Richard Gasquet. Murray zal het op moeten nemen tegen Andy Roddick.

Nationale politie opgebouwd uit basisteams

Basisteams van zestig tot honderd agenten gaan het fundament vormen van de nationale politie, die op 1 januari moet worden ingevoerd. Dat staat in een vertrouwelijk plan van korpschef Gerard Bouman waarop de NOS de hand heeft weten te leggen.

De lokale basisteams moeten alle dagelijkse politietaken in hun gebied gaan uitvoeren. Dat gebied kan een gemeente beslaan, maar ook diverse kleinere gemeentes of een deel van een grote. Wijkagenten zijn 'sleutelfiguren', staat in het stuk.

Verschillende basisteams vormen samen een district. Elk district heeft een eigen recherche en een aantal agenten dat flexibel kan worden ingezet. Boven het district staat het regionaal niveau, met onder meer de regionale recherche, die zwaardere criminaliteit onderzoekt. Er komen tien van deze regio's.

Een van de grote problemen bij het vormen van de nationale politie is het gebrek aan samenwerking. "Het stimuleren van een sterkere samenwerkingcultuur vormt de komende jaren een van de belangrijkste uitdagingen", schrijft Bouman. Het streven is een 'grondhouding' waarbij het regionale of lokale belang ondergeschikt is aan het algemeen belang.

Of de nationale politie met ingang van het nieuwe jaar ook echt van start kan gaan, is nog niet zeker. Zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer moeten de wet die de invoering regelt nog behandelen.

Spitsstrook A12 geopend

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) heeft woensdag de spitsstrook op de A12 bij Zoetermeer officieel geopend. De extra rijbaan zorgt ervoor dat de flessenhals bij Zoetermeer richting Den Haag voortaan verleden tijd is.

Automobilisten hebben op 's lands oudste snelweg voortaan beschikking over een aaneengesloten spitsstrook van 32 kilometer tussen Woerden en Zoetermeer. Dat levert de weggebruiker 's ochtends vijf minuten en 's avonds tien minuten winst op.

De aanleg van extra spitsstroken verloopt verder voorspoedig. Dit najaar zijn drie projecten eerder dan gepland opgeleverd: op de A1 bij 't Gooi, de A9 tussen Alkmaar en Uitgeest en een extra rijstrook op de A2 tussen Everdingen en Oudenrijn. In totaal gaat het om ruim zestig kilometer nieuwe rijstroken die oorspronkelijk waren gepland voor 2012.

Aanrander hoogbejaarde bekent schuld

De 20-jarige Utrechter die een maand geleden werd aangehouden omdat hij een hoogbejaarde man zou hebben aangerand, heeft bekend. Dat meldt RTV Utrecht op basis van een uitspraak van burgemeester Aleid Wolfsen. Vorige week werd al bekend dat dna-materiaal dat na de aanranding werd gevonden, overeenkomt met dat van de man.

De verdachte sloot het 93-jarige slachtoffer eind augustus op in zijn berging in een flat aan de Mexicodreef in de stad. De hoogbejaarde moest zijn sleutels afgeven en zijn huisnummer opgeven. Het slachtoffer gaf echter een ander huisnummer op.

Toen de sleutel niet op het slot bleek te passen, kwam de dader terug en randde de man aan. Daarna moest de 93-jarige, die slecht ter been is, mee naar zijn eigen woning. Hij leidde zijn belager echter naar de flatwoning van een buurvrouw, die de deur wist te sluiten en de politie belde. De 20-jarige man zou deze 82-jarige vrouw nog wel hebben bedreigd met een mes.

Liquigas: Nibali de Tour, Basso de Giro

Vincenzo Nibali zal in 2012 de kopman zijn van Liquigas in de Tour de France. Dit maakte ploegleider Robert Amadio bekend in Cycling Weekly. De Italiaan denkt dat het parcours meer op het lijf van Nibali is geschreven dan dat van Ivan Basso, die zich zal moeten richten op de Giro d'Italia.

"Komend jaar rijdt hij alleen de Tour", zei Amadio over Nibali. De ploegleider zag dat de Tour niet erg zwaar is en veel korte klimmmetjes kent en een paar ritten kent met een afdaling naar de finish. "Dat soort ritten passen bij Nibali. De Tour van 2012 biedt kansen voor renners die risico's durven te nemen."

Overigens zal Basso mogelijk ook van start gaan bij de proloog van de Tour in Luik. Hij zal enkel in dienst rijden van Nibali.

Ophef om briefje burgemeester aan 22-jarige

Er is ophef ontstaan over een briefje dat de burgemeester van Noordwijk Harry Groen vorig jaar een 22-jarige serveerster toestopte tijdens een rotary-avond. Dat schrijft het Leidsch Dagblad, Groen was destijds 67.

Tijdens de avond gaf Groen de vrouw een briefje met de tekst: "Altijd graag in voor glas wijn en altijd beschikbaar. 06...Harry." Hotels van Oranje, de werkgeefster van de serveerster zegt dat het een obscene versierpoging was. De rotary zegt, "Groen was een gentleman die een verdrietige kennis wilde steunen en wel op een vaderlijke manier."

Beide partijen zijn het eens over de tekst van het briefje maar bakkeleien over de interpretatie. Het hotel overweegt stappen wegens intimidatie, de rotary overweegt stappen wegens laster. 

'Schumacher tot eind 2013 bij Mercedes'

Michael Schumacher heeft volgens Bild zijn contract bij Mercedes Grand Prix verlengd tot eind 2013. De zevenvoudig wereldkampioen keerde vorig seizoen terug in de Formule 1 na enkele jaren afwezigheid. Hij had bij de Duitse renstal een contract dat liep tot eind volgend jaar.

"Ik heb bewezen dat ik in de races minstens zo snel kan zijn als mijn teamgenoot Nico Rosberg. Het is niet waarschijnlijk dat we in 2012 voor de titel kunnen vechten. We moeten eerst het fundament leggen. Daar kunnen we dan in 2013 op voortbouwen," zei Schumacher die zijn tweede pensioen het liefst zo lang mogelijk uitstelt.

"Er is geen enkele reden waarom Michael niet verder zou gaan. Hij is van grote waarde voor ons team en is het kunstje zeker nog niet verleerd," zei Mercedes-teambaas Ross Brawn die zich gesteund weet door Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug. "Iedereen die Michael afschreef, heeft het lid op de neus gekregen. Hij rijdt fantastische races. Niemand heeft bovendien meer posities gewonnen in de openingsrondes."

L.L. Sánchez mikt op Olympische Spelen en Parijs - Nice

Luis Léon Sánchez moest in zijn eerste jaar bij Rabobank lang wennen. Wel boekte de Spanjaard twee zeges, waaronder een etappe in de Tour de France. Sánchez, die ook het nationaal kampioenschap tijdrijden won in Spanje, is erop gebrand in 2012 nog beter te presteren.

"Het is goed om vroeg te beginnen", zei de renner over zijn selectie voor de Tour Down Under, die hij in 2010 won. Verder zal hij starten in de Tour, Parijs - Nice en de Olympische Spelen. "Ik kijk er erg naar uit om Paris-Nice weer te gaan rijden. Ik vind het heerlijk om van start te gaan in die koers. Daarnaast heb ik mijn zinnen gezet op een goede prestatie op de Spelen. Ik heb gehoord dat het parcours erg selectief is."

Sanchez zag bij Rabobank zijn landgenoot Óscar Freire vertrekken, maar daar wou hij tegenover esciclismo.com weinig kwijt. "Ik heb in de ploeg nog gezelschap van Gárate en Barredo, dus dat is fijn."

Eto'o weer genomineerd voor voetballer van het jaar

Samuel Eto'o kan voor de vijfde keer in zijn carrière Afrikaans voetballer van het jaar worden. De spits van het Russische Anzhi Makhachkala is een van de tien genomineerden op de shortlist van de Afrikaanse voetbalbond voor beste voetballer buiten Afrika. De Kameroener won de prijs vier keer eerder. Dat was al een record.

De Ivorianen Didier Drogba, Gervinho en Yaya Touré zijn naast Eto'o de bekendste namen op de shortlist. Daarnaast zijn onder andere de Ghanees Kevin Prince Boateng van AC Milan en de Marokkaans international Adel Taarabt van Queens Park Rangers kanshebbers op deze prestigieuze titel.

Verder op de lijst staan de Ghanezen André Ayew en Asamoah Gyan (uitkomend voor respectievelijk Olympique Marseille en Al Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten), de Senegalees Moussa Sow van de Franse landskampioen Lille en FC Barcelona-speler Seydou Keita uit Mali.

Op 22 december vindt de uitreiking plaats in de Ghanese hoofdstad Accra. Dan wordt ook de prijs voor beste Afrikaanse voetballer binnen Afrika uitgereikt.

Sterfbed Michael Jackson wordt geveild

Het bed waarin Michael Jackson overleed gaat onder de hamer. Volgende maand worden honderden bezittingen van de King of Pop geveild door het Amerikaanse veilinghuis Julien's Auctions.

De voorwerpen zijn afkomstig uit Jacksons villa in Los Angeles, waar hij samen met zijn drie kinderen de laatste maanden van zijn leven doorbracht. Het huis en de inboedel werden door de zanger gehuurd. Antieke meubels, schilderijen en sculpturen zijn enkele van de stukken die onder de hamer gaan.

Ook de woning zelf staat te koop, maar maakt geen deel uit van de veiling. Jackson woonde er van eind 2008 tot zijn dood in juni het jaar daarop. De villa bevat onder meer zes slaapkamers, een wijnkelder en een sportruimte. De waarde wordt geschat op achttien miljoen dollar.

De lijfarts van de zanger, Conrad Murray, zou hem in de woning de fatale dosis van het narcosemiddel propofol hebben toegediend. Murray werd daar deze week schuldig aan bevonden. Eind deze maand hoort hij welke straf hij krijgt.

Margin Call

De economische crisis, we kunnen er tegenwoordig niet meer omheen. Griekenland is constant in het nieuws en ook de discussie om de gulden weer terug te nemen is weer opgerakeld. Tijd dus voor een film, zodat er ook geld kan worden verdiend aan de economische crisis. In Margin Call moeten Kevin Spacey, Paul Bettany en Jeremy Irons hun eigen bank redden van de ondergang.

Aantal spelers World of Warcraft verder gedaald

Het aantal World of Warcraft-spelers is het afgelopen kwartaal met bijna achthonderdduizend afgenomen. De meeste opzeggingen komen uit China. Dat heeft uitgever Activision woensdag in een gesprek met investeerders gezegd. Het aantal abonnementen op World of Warcraft daalt al enige tijd.

Eind vorig jaar zei gamestudio Blizzard dat twaalf miljoen spelers het spel spelen. Dat zijn er nu naar schatting nog een kleine 10 miljoen.

Activision wil in de toekomst uitbreidingen sneller uitbrengen in een poging om spelers te blijven boeien. De vierde uitbreiding Mists of Pandaria moet volgend jaar verschijnen. Daarnaast wordt het rollenspel Diablo 3 gratis aangeboden aan gamers die zich voor ruim 156 euro voor twaalf maanden aan World of Warcraft binden.


Aantal spelers World of Warcraft verder gedaald

Johan Derksen in 'tenenkrommend' spotje

Woensdag is het reclamespotje met Johan Derksen van de Nederlandse Energie Maatschappij uitgekomen. In het spotje zit de besnorde voetbaljournalist in een talkshow-achtige omgeving, net zoals bij zijn RTL 7-praatprogramma Voetbal International.

Met de slogan 'Wakker worden mensen' probeert de voetbalanalist mensen over te halen om over te stappen van energiemaatschappij. Derksen zei eerder in Pauw & Witteman dat hij het puur voor het geld heeft gedaan. Reacties op sociale media zijn echter niet mals; de meeste kijkers vinden het een slecht reclamespotje.

"Johan Derksen reclame zien maken voor de Nederlandse Energiemaatschappij... daar gaat je geloofwaardigheid", bekritiseert WiljanB op Twitter. "RIP Johan Derksen", meldt Jeroen_L. "Derksen, jammer dit. Beetje reclame maken voor de Nederlandse Energie Maatschappij. ik zeg NIET doen!", twittert rvzrsd.

Op het FOK!forum is men ook weinig te spreken over de actie van Derksen: "Slechte reclame en ook dom van Derksen om zich hier voor te lenen", aldus Tarado. "Ik ging een beetje dood van binnen", zegt Mani89. Het nieuwsblog van Spitsnieuws spreekt zelfs van 'de meest tenenkrommende reclame van het jaar 2011'.

Nomineer hier de reclamespot voor de Loden Leeuw 2011.


Johan Derksen in 'tenenkrommend' spotje

Veel animo voor Black Ops-mappacks

Na bekend te hebben gemaakt dat Activision Blizzard winst maakt, nemen we een kijkje bij de game Black Ops, want de DLC is een kaskraker.

Er zijn meer dan 20 miljoen mappacks verkocht voor Call of Duty: Black Ops. Dit werd samen met hun financiën bekendgemaakt. De DLC staat op het derde plaats van alle winstgevende titels van het jaar.

"Year-to-date, Call of Duty: Black Ops has been a driving force behind both retail and digital sales," dit vertelt Eric Hirshberg, chief executive officer van Activision. ''For the first nine months of the year, Black Ops has remained #1 title in the US and Europ, generating more revenue than any new major console release. In addition to retail sales, Call of Duty:Black Ops has sold more than 20 million Map Packs. The revenues generated form Map Packs alone would make it the third largest console title of the year."

Behalve dit werd ook verteld dat hun laatste DLC zeer succesvol is. Activision trekt hierbij een conclusie dat Call of Duty een echt jaarlijks gamingfestijn is. "It further demonstrates that there is continued consumer interest in the contest even 11 months after the launch, making playing Call of Duty truly a year-round activity for millions of our fans."

Black Ops

Vrachtwagen verliest betonplaat op A2

Op de A2 richting Amsterdam heeft een vrachtwagen woensdagmiddag een deel van zijn lading verloren. Een meterslange betonplaat is ter hoogte van knooppunt Oudenrijn door nog onbekende oorzaak van de truck gegleden en blokkeert de weg.

De snelweg is naar aanleiding van het ongeval afgesloten in de richting van Amsterdam. Volgens de ANWB ziet het ernaar uit dat het nog wel een tijdje gaat duren voordat de weg weer opengaat. Omrijden kan via Alphen aan den Rijn over de A12 en de N11. In beide richtingen stond omstreeks 17.00 uur een file van vijf kilometer.

Leidse billenknijper aangehouden

De politie heeft dinsdagavond een 28-jarige billenknijper uit Leiden aangehouden. Hij zou zeker zes achterwerken hebben betast, meldt de politie woensdag.

De verdachte sloeg toe in het centrum van Leiden bij vrouwen tussen de 18 en 21 jaar. Hij werd uiteindelijk aangehouden op de Stille Mare nadat hij onder meer was gezien op de Oude Singel en de Lange Mare. De aanrander moest de nacht doorbrengen in de cel. Hij wordt later verhoord.

Red Bull en Mercedes hebben snelste pitsstops

Red Bull Racing en Mercedes Grand Prix hebben de snelste pitsstops in de Formule 1 zo blijkt uit een onderzoek dat Mercedes uitgevoerd heeft op basis van de door de FIA beschikbaar gestelde data. McLaren en Ferrari blijven hierbij ver achter.

Volgens Mercedes zijn er dit jaar tot nu toe 1013 pitstops geweest, waarvan er 25 een straf betroffen. Van de 988 overblijvende pitsstops zijn voor de pitsstopanalyse alleen de 885 stops gebruikt die normaal verliepen. In Hongarije (85). Monaco (80) en Spanje (77) waren de meeste pitsstops dit seizoen.

Van de tot nu toe zeventien verreden races had Red Bull acht keer de snelste stop, gevolgd door Mercedes met zeven. McLaren en Ferrari waren beiden eenmaal de snelste. Ook de stops van beide rijders bij elkaar opgeteld werden vergeleken. Daarin was Red Bull zelfs negen keer de snelste, gevolgd door Mercedes met vijf keer. McLaren had twee keer de snelste gemiddelde tijd en Force India eenmaal.

Tot slot werd er een tijdentabel gepubliceerd over de snelheid van de stops. Daarin stonden zoals verwacht Red Bull en Mercedes bovenaan. McLaren staat derde met 0,3 seconden meer, gevolgd door Force India (0,4 seconden) en Ferrari dat per pitstop gemiddeld een halve seconde verliest. HRT heeft veruit de langzaamste pitcrew. Bij de Spaanse renstal duurt een stop gemiddeld 3,2 seconden langer dan bij Red Bull en Mercedes.

Cruijff blijft commissaris bij Ajax

Johan Cruijff blijft lid van de raad van commissarissen van Ajax. "Het idee is geopperd, maar natuurlijk ga ik dat niet doen", zei de voormalige nummer veertien vandaag tegen AT5. Het idee dat Cruijff zijn zetel ter beschikking zou stellen kwam van een verzoeningscommissie die de breuk tussen Cruijff en zijn medecommissarissen moet lijmen.

Het botert al sinds de aanstelling van de raad niet tussen Cruijff en zijn medecommissarissen. Zo torpedeerden de andere vier commissarissen de aanstelling van de door Cruijff voorgedragen Tscheu La Ling als directeur.

Met de aanstelling van Marco van Basten als technisch directeur leek de breuk gelijmd, maar Cruijff verzocht op het laatste moment om een adviesraad die de oud-spits bij moest staan. De andere commissarissen zagen daar niets in en lieten een brief die ze aan Cruijff hadden gestuurd uitlekken. Daarop besloot de ledenraad een verzoeningscommissie in te stellen.

28 verwaarloosde pony's op Limburgse boerderij

Op een boerderij bij het Limburgse Wijlre zijn woensdag 28 zwaar verwaarloosde pony's aangetroffen. Tegen de 45-jarige eigenaresse van de dieren is proces-verbaal opgemaakt, zegt een woordvoerder van de politie.

De politie kwam de dieren op het spoor na tips van omwonenden. Ze waren sterk vermagerd en stonden tot hun enkels in de uitwerpselen. Volgens de zegsman zijn veel dieren kreupel en hadden ze maanden geen daglicht gezien.

De vrouw heeft afstand gedaan van de dieren. De politie hoopt voor de pony's die nog te redden zijn binnen enkele dagen een nieuw onderkomen te hebben.

Huntelaar vrijdag niet tegen Zwitsers

Klaas-Jan Huntelaar speelt vrijdag niet met het Nederlands elftal tegen Zwitserland. De oefeninterland in Amsterdam komt voor de spits nog te vroeg. Huntelaar brak vorige week in de Europa League zijn neus op twee plaatsen en trainde pas gisteren voor het eerst mee bij Oranje. "Twee keer spelen zou niet verstandig zijn", besefte de speler van Schalke 04 vandaag.

Huntelaar, die om zijn neus te beschermen met een masker speelt, heeft tijdens het spelen geen last van het hulpmiddel. Ook is hij niet bang geworden. Duels en hoge ballen zal hij niet uit de weg gaan. "Maar ik neem de komende dagen ook geen overbodige risico's." Of Huntelaar volgende week dinsdag in Hamburg tegen Duitsland wel speelt, is nog niet bekend.

Thaise oppositie wil meer geld voor hulpverlening

De voormalige Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft woensdag kritiek geuit op premier Yingluck Shinawatra en de wijze waarop de regering op de overstromingen reageert. Volgens Abhisit moet de partij van Yingluck meer geld vrij te maken voor de aanpak van de watersnood.

Abhisit sprak in het parlement waar Yingluck een begroting indiende met omgerekend ruim 56 miljard euro aan overheidsuitgaven. Daarvan is zo'n 2,8 miljard euro bedoeld voor de aanpak van de overstromingen en voor herstelwerkzaamheden. Volgens Abhisit is dat niet genoeg. Hoeveel geld er volgens hem nodig is liet hij onvermeld.

De overstromingen begonnen in juli en hebben tot dusver aan 529 mensen het leven gekost. Het water heeft inmiddels delen van Bangkok bereikt. In twaalf van de vijftig districten van Bangkok zijn de autoriteiten overgegaan tot het evacueren van de bevolking.

De onduidelijke informatie van de regering over de ernst van de watersnood heeft bij de Thaise bevolking tot frustratie geleid. Sommige media hebben opgeroepen tot Yinglucks aftreden.


Thaise oppositie wil meer geld voor hulpverlening (Foto: Novum)

Bejaarde Brabander overlijdt na val van ladder

Een 75-jarige man uit het Brabantse Fijnaart is woensdagochtend om het leven gekomen na een val van de ladder. Dat zegt een woordvoerder van de politie. De man was bij zijn huis de ramen aan het zemen. Twee ambulances en een traumahelikopter werden ingezet, maar de hulp mocht niet baten. De man is ter plaatse overleden.

Waardoor de man van de ladder is gevallen is nog onduidelijk.De politie gaat niet uit van een misdrijf.

[MotoGP] Bautista maakt overstap naar Gresini

Alvaro Bautista zal komend MotoGP-seizoen gaan rijden voor Gresini Honda. De Spanjaard komt over van Suzuki waarvoor hij twee seizoenen in de hoogste motorsportklasse reed. Drie vijfde plaatsen waren in die periode zijn beste resultaat.

Bautista is de eerste coureur die Gresini voor het seizoen 2012 bevestigd heeft. Gresini zag Marco Simoncelli enkele weken geleden in Maleisië verongelukken, terwijl de andere vaste rijder Hiroshi Aoyama de MotoGP inruilde voor de World Superbikes.

'Psychologen produceren geleuter'

Jan Kamminga, lobbyist voor de Nederlandse hi-tech industrie, heeft het helemaal gehad met sommige beroepsgroepen die studenten kiezen. Dit zei de oud-VVD'er in het VPRO-programma Tegenlicht.

"Wij gaan nog steeds onze jonge mensen laten studeren wat ze leuk vinden. Sportmanagement bijvoorbeeld, dat is leuk. Ja, maar daar verdienen wij met elkaar natuurlijk niets mee", aldus Kamminga.

Nederland heeft bètawetenschappers nodig voor de innovatie die de drijvende kracht is achter de Nederlandse kenniseconomie, vindt Kamminga. Nederland kan alleen meer verdienen door meer uit te vinden, maar aan de belangrijkste grondstof die daarvoor nodig is -kennis- is een groot gebrek volgens de lobbyist.

Kamminga heeft al helemaal een hekel aan sociologen en psychologen: "Waar leiden we nu eigenlijk voor op? Terwijl er een schreeuwend tekort is aan technici. Wat maken ze? Ja precies: geleuter."

Bekijk hier de hele Tegenlicht-uitzending 'Nederland buiten kennis'.


'Psychologen produceren geleuter'

'Endemol is niet te koop'

Tv-producent Endemol en zijn schuldeisers zullen biedingen van verschillende partijen waarschijnlijk afwijzen en aangeven dat het bedrijf niet te koop staat. Dat meldt de Financial Times (FT) woensdag op basis van anonieme bronnen.

Volgens media berichten hebben verschillende partijen, waaronder het Amerikaanse Time Warner onlangs een bod op Endemol gedaan. Volgens de krant zouden de banken die Endemol geld hebben geleend aandringen op een omzetting van de schuld in aandelen. Hierdoor daalt de schuldenlast naar 500 miljoen euro. Momenteel heeft Endemol een schuld van 2,8 miljard euro.

Daarnaast zou het bod van Time Warner zijn tegengevallen, aldus de krant op basis van een van de bronnen. Wanneer Time Warner een hoger bod indient, zou een verkoop nog steeds kunnen worden overwogen, aldus de krant.

De producent van onder andere Big Brother en Deal Or No Deal wilde tegenover het FT niet reageren.

Cagliari stelt Ballardini weer als trainer aan

David Ballardini keert terug als trainer bij Cagliari. De 57-jarige Italiaan, die de club in het seizoen 2007-2008 voor degradatie behoedde, volgt Massimo Ficcadenti op. Die werd dinsdag na het 1-0 verlies tegen Atalanta Bergamo afgelopen weekend ontslagen. Ficcadenti was pas drie maanden in dienst bij de Sardijnse club, waar de Nederlander Moestafa el Kabir onder contract staat.

Ballardini heeft de twijfelachtige eer de derde trainer te zijn die de club dit seizoen moet leiden. De 54-jarige Ficcadenti volgde eerder Roberto Donadoni op. Het ontslag van Ficcadenti was opvallend. Dit seizoen kent de ploeg een prima start van het seizoen. Na tien speelrondes staat Cagliari op de tiende plaats.

Toyota roept in Nederland 230 auto's terug

Toyota roept in Nederland 230 auto's van het eigen merk en van het merk Lexus terug omdat een onderdeel van de motor mogelijk niet goed is bevestigd. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse importeur. Wereldwijd behelst de terugroepactie 550.000 auto's.

Het defect kan zich voordoen in een rubberen onderdeel van de krukaspoelie. Door het defect vallen de stuurbekrachtiging en airco uit. Ook kunnen er problemen ontstaan met de dynamo. Het defect gaat gepaard met veel kabaal en brandende waarschuwingslichten op het dashboard van de auto.

De woordvoerder van de Nederlandse importeur benadrukt dat de kans op een defect zeer klein is. In Europa zijn er geen gevallen gemeld. Eigenaren van een Lexus RX-300 en RX-400h of een Toyota Camry, gekocht tussen juni 2004 en juni 2005 kunnen zich melden bij hun dealer voor een controle van het onderdeel.

Toyota heeft de laatste twee jaren veel last van haperende auto's. In totaal werden al veertien miljoen auto's teruggeroepen. Het merk kreeg kritiek over de manier waarop de defecten naar buiten werden gebracht. In de Verenigde Staten lopen hierover rechtzaken. Momenteel probeert het Japanse automerk beter te communiceren met klanten.


Toyota roept in Nederland 230 auto's terug (Foto: Novum)

Zeven arrestaties voor slachten tijdens Offerfeest

Tijdens het Offerfeest zijn zeven mensen opgepakt voor het illegaal slachten van dieren. Ook hebben de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de politie veertien processen-verbaal opgemaakt voor illegaal slachten. Dat laat de VWA woensdag na afloop van het driedaagse islamitische feest weten. Bij de slachthuizen is het ritueel slachten goed verlopen.

De politie vond in een kofferbak van een auto in Gouda zes illegaal geslachte schapen en hield daarbij twee mensen aan. In de omgeving van Montfoort werden twee verdachten op heterdaad betrapt bij het slachten van een schaap. Verder kreeg de politie een melding dat op een veehouderij in de omgeving van Voorschoten drie personen illegaal aan het slachten waren. Op de eerste dag van het Offerfeest waren zondag in Heusden al vier mensen aangehouden voor het illegaal slachten van schapen. Twee nog levende schapen werden in beslag genomen. In Wieringermeer werd op zondag ook illegaal geslacht. De VWA trof er slachtafval en huiden van zeven schapen aan. De vier daders waren nog aanwezig.

Voor het Offerfeest zijn rond de 55.000 schapen en geiten en vijfduizend runderen ritueel geslacht. Dat gebeurde in 94 slachthuizen onder toezicht van een dierenarts van de VWA.

Op het illegaal slachten van dieren staat een boete van maximaal 67.000 euro, een taakstraf of een celstraf tot maximaal zes jaar.

FOK!filmtip van de dag: Freakonomics

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Freakonomics.

Freakonomics poster 

Vanavond is weer een lastige avond voor de filmliefhebber met een wat bredere smaak. Zo is bij de zuiderburen The Godfather II te zien (20.40 uur) en heeft RTL5 twee American Pie-films geprogrammeerd staan. Toch hebben we vandaag gekozen voor een zeer bijzondere documentaire op de publieke omroep. Freakonomics (2010) is gebaseerd op het boek 'Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything' van Steven Levitt en Stephen Dubner. 

In de documentaire mogen een zestal documentairemakers Seth Gordon (The King of Kong: A Fistful of Quarters), Morgan Spurlock (Super Size Me, Where in the World is Osama Bin Laden?), Alex Gibney (Taxi to the Dark Side), Eugene Jarecki (Why We Fight), Rachel Grady (Jesus Camp) en Heidi Ewing (Guns in America: Gun Life, The Lord's Boot Camp) hun licht laten schijnen op allerlei maatschappelijke ontwikkelingen.

Freakonomics
Freakonomics (foto: Magnolia Pictures)

Zo krijgen we onder meer te zien wat de overeenkomst is tussen leraren in Chicago en sumo worstelaars, hoe informatievoorziening werkt voor zowel de Ku Klux Klan als voor makelaars, waarom crack dealers vaak nog bij hun moeder in huis wonen en hoe legale abortus voor een verlaging in de criminaliteit heeft geleid. Ooit willen weten wat de link is tussen je naam en je mogelijke financiële inkomen? Dan mag je deze documentaire niet missen.

Freakonomics is te zien om 23:55 uur op Nederland 2.


De trailer voor Freakonomics.

Assassin's Creed Revelations krijgt first-person-missies

Assassin's Creed: Revelations heeft ook first-person-missies, zo meldt Ubisoft. Het spel is grotendeels te spelen in third-person, zoals we gewend zijn, maar er zullen ook een aantal first-person platforming-missies aanwezig zijn. Waarschuwing, de volgende info bevat spoilers.

Tijdens de first-person-missies in Assassin's Creed: Revelations zul je spelen als Desmond. Desmond zit namelijk gevangen in een soort van droomachtige Animus-wereld. In deze wereld zal Desmond onder andere meer te weten komen over Subject 16, en kom je een oude bekende tegen. Wie dat is, is nog niet bekend. Desmond heeft ook toegang tot de herinneringen van Altaïr en Ezio in de droomwereld. Volgens Ubisoft hebben ze hun inspiratie voor deze wereld uit de film Inception gehaald.

Over iets minder dan een week kunnen we ons gaan verdiepen in Assassin's Creed: Revelations. Het spel komt op 15 november uit voor de Xbox 360 en PlayStation 3. De pc-versie komt op 29 november uit.

acrevelations

'Ben Saunders trouwt voorlopig nog niet'

Ben Saunders heeft zijn huwelijk uitgesteld. Dat beweert roddelkoning Evert Santegoeds althans in de ochtendshow van Edwin Evers. De The Voice of Holland-winnaar en zijn verloofde Soraya zouden relatieproblemen hebben.

Het management van Saunders gaat niet in op de geruchten. "Het gaat om zijn privéleven, daar gaan wij ons niet in mengen." Ben en Soraya hebben volgens Santegoeds' bronnen relatieproblemen en daarom besloten hun huwelijksplannen in de ijskast te zetten.

Geruchten over relatieperikelen deden ook in september de ronde. Ben veranderde op Facebook zijn status van verloofd naar ingewikkeld. "Er is niets aan de hand, ze zijn helemaal happy en blij", liet zijn management destijds weten.

De 28-jarige zanger vroeg de Marokkaanse Soraya in juni ten huwelijk. Tijdens een vakantie in Marokko ging Ben in de woestijn op z'n knieën. Volgens Santegoeds waren de twee van plan in de eerste week van januari te trouwen, een trouwdatum is nooit officieel bekendgemaakt.

Man probeerde 33 kilo pillen te smokkelen

Een 46-jarige Turk is maandag op het vliegveld van Brussel opgepakt omdat hij ruim 33 kilo MDMA-pillen naar Istanbul wilde smokkelen. In de dubbele bodem van de koffer van de man, woonachtig in Nederland, zaten tien plastic zakken met ruim vijftien kilo drugs verstopt. De rest van de drugs waren al onderweg in een tweede koffer.

Bij aankomst in Istanbul werd die koffer onderzocht, waarbij nog eens achttien kilo drugs werden gevonden, meldt de Belgische politie woensdag. Een 39-jarige Nederlander van Turkse afkomst is ook aangehouden. De mannen zitten vast.

Conflict tussen Group Lotus en Team Lotus ten einde

Aan het langslepende conflict tussen Group Lotus en het 1Malaysia F1 Team is zoals verwacht een einde gekomen. Beide partijen hebben eerder deze maand een akkoord gesloten, waardoor 1Malaysia F1 Team de naam Team Lotus opgeeft en volgend seizoen verder gaat als Caterham F1 Team.

Dit seizoen waren er in de Formule 1 twee teams die gebruik maakten van de naam Lotus, wat regelmatig voor verwarring zorgde. Group Lotus stapte in bij Lotus Renault GP, terwijl het 1Malaysia F1 Team onder de naam Team Lotus racete. Het conflict liep zodanig hoog op dat een Britse rechter zich er over moest buigen. Deze oordeelde dat de namen Team Lotus en Lotus onafhankelijk van elkaar gebruikt mochten worden.

Hierop zijn Group Lotus, dat eigendom is van het Maleisische Proton, en Team Lotus-eigenaar Tony Fernandes weer met elkaar om de tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen. Fernandes had eerder dit jaar al het merk Caterham gekocht om zo voor zijn Formule 1-team alvast een naam te hebben mocht de Lotus-zaak tot een einde komen.

Door de overeenkomst tussen beide partijen zullen voor het eerst sinds lange tijd de namen Lotus en Team Lotus weer onder één paraplu vallen. Wat Fernandes heeft gekregen in ruil voor de naam Team Lotus is niet bekendgemaakt. In ieder geval is wel duidelijk geworden dat het Caterham F1 Team met Caterham-chassis' zal gaan racen en Lotus Renault GP met Lotus-chassis'.

Zendmast Lopik niet opgetuigd als kerstboom

De zendmast van Lopik wordt dit jaar niet opgetuigd als 's werelds grootste kerstboom. De kans bestond dat de boom opgetuigd zou moeten worden terwijl reparatiewerkzaamheden plaatsvinden. Die werkzaamheden zijn noodzakelijk door de brand die eerder dit jaar in de mast in IJsselstein woedde.

"Het is te gevaarlijk als er tijdens het optuigen andere mensen rondlopen. Ieder schroefje dat je van zo'n hoogte laat vallen wordt een dodelijk projectiel", zegt initiatiefnemer Ton Westland van de Stichting Kerstboom woensdag.

Westland wil nu bekijken of er nog andere mogelijkheden zijn om de zendmast in kerstsfeer te brengen. "Misschien dat we hem op een andere manier kunnen belichten."

Ieder jaar is het weer de vraag of de organisatie genoeg sponsorgeld bij elkaar haalt om de boom op te tuigen. Vorig jaar meldde de organisatie dat het niet gelukt was, maar op het laatste moment bleek een kabelbedrijf bereid een groot deel van de kosten op zich te nemen.

Dit jaar was het inzamelen van sponsorgeld volgens Westland 'goed op weg'. "We waren bezig met de laatste loodjes." Hij gaat de sponsors vragen of het geld voor volgend jaar mag worden gebruikt.

Westland kwam in 1992 samen met zijn broer Martin op het idee de zendmast rond Kerstmis in het licht te zetten. Het Guinness Book of Records noteerde de mast in 1998 als 'grootste kerstboom ter wereld'.


Zendmast Lopik niet opgetuigd als kerstboom (Foto: Novum)

Weer zoektocht naar verdwenen Farida Zargar

De politie is woensdag in Spijkenisse opnieuw op zoek naar de vorig jaar verdwenen Farida Zargar. Agenten doorzoeken een schuur bij de woning van de 34-jarige verdachte in de zaak. Volgens het Openbaar Ministerie ligt er mogelijk iets onder de schuur. Eerder waren in de woning al spullen van Zargar gevonden.

De politie deed die vondst vorige maand bij het doorzoeken van de woning. De doorzoeking volgde op een melding van bedreiging met een vuurwapen. Het voorarrest van de verdachte werd dinsdag met dertig dagen verlengd.

De 22-jarige Farida verdween augustus vorig jaar na haar werk bij een transportbedrijf in Spijkenisse. Politie en justitie gaan ervan uit dat ze slachtoffer is geworden van een misdrijf.

Kamer akkoord met trainen politiekader Kunduz

De Tweede Kamer gaat akkoord met de uitbreiding van de politietrainingsmissie in Kunduz die het kabinet heeft voorgesteld. Dat bleek woensdag tijdens een Kamerdebat. Nederland gaat ook onderofficieren en Afghaanse politietrainers opleiden.

"Deze missie kost ons klauwen met geld, dus we moeten zorgen voor zo veel mogelijk rendement. In dit geval betekent dat zo veel mogelijk opgeleide agenten", zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Ook het CDA steunt de uitbreiding. "Er zijn mogelijkheden, laten we die dan ook benutten", zei Kamerlid Coskun Çörüz.

Ook de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks geven steun aan de uitbreiding. Ze willen wel vasthouden aan de eerder afgesproken uitgangspunten. Dat betekent onder meer dat de missie een civiel karakter moet hebben. Er mogen geen politieagenten worden opgeleid die gevechtstaken krijgen.

Het kabinet wil ook onderzoeken of er mogelijkheden zijn de missie nog verder uit te breiden, met het opleiden van agenten van de grenspolitie en van agenten uit andere provincies dan Kunduz. Daar plaatsen D66, ChristenUnie en GroenLinks grote vraagtekens bij.

De grenspolitie wordt ingezet voor gevechten met de Taliban, en dat valt niet binnen de civiele uitgangspunten van de missie. Bij agenten van buiten Kunduz is het probleem dat na afloop van de training niet te controleren is of ze niet toch voor gevechtstaken worden ingezet.

Het kabinet heeft de steun van een deel van de oppositie nodig, omdat de PVV tegen de missie is. Ook de PvdA en de SP zijn tegen.


Kamer akkoord met trainen politiekader Kunduz (Foto: Novum)

Ministeries voldoen niet aan schoonmaakcode

De ministeries van Buitenlandse Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben zich bij het opstellen van een nieuw schoonmaakcontract niet goed genoeg gehouden aan de Code Verantwoord Marktgedrag. Dat heeft de commissie die daarover gaat woensdag naar buiten gebracht. Schoonmakers van de twee ministeries staken al vier weken tegen het nieuwe contract waarbij twintig mensen hun baan verliezen.

In de Code Verantwoord Marktgedrag hebben bedrijven, vakorganisaties en schoonmaakbedrijven afgesproken een einde te maken aan de prijzenoorlog in de schoonmaakbranche. Die code is dit voorjaar door minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) ondertekend. Kamp heeft volgens de schoonmakers 'boter op zijn hoofd'. Zij stellen dat de twee ministeries een nieuw schoonmaakcontract hebben getekend dat in strijd is met deze code.

De commissie constateert dat zowel schoonmaakbedrijf Basita als de ministeries 'hun best hebben gedaan' zich aan de code te houden, maar dat het aan een aantal zaken schort.

Werknemers zouden dertig procent minder tijd beschikbaar hebben terwijl het vloeroppervlak dat schoon gemaakt moet worden hetzelfde is gebleven. Eerder stelde een woordvoerder van het ministerie dat dit niet meer dan logisch was. "Eerst moest er schoongemaakt worden voor 3300 ambtenaren. Door de bezuinigingen zijn er nu nog maar 2400 ambtenaren. Ook gaan we terug van drie gebouwen naar één."

De commissie veegt dit argument nu van tafel. "De reductie van uren is gerelateerd aan een reductie van vierkante meters kantoorruimte", schrijft de commissie. "Dat zou dan op zichzelf niet mogen leiden tot toenemende werkdruk voor de schoonmakers." De commissie beveelt de partijen aan onderzoek te doen naar de werkdruk van de schoonmakers.

De ministeries en schoonmaakbedrijf Basita worden ook op de vingers getikt over de gebrekkige manier van communiceren, het aanvankelijk ontkennen van het bestaan van problemen en het afwijzen van gezamenlijke verantwoordelijkheid.

De commissie heeft geen sanctiemiddelen beschikbaar. "De partijen zullen nu met elkaar in gesprek moeten gaan", zegt de voorzitter van de commissie Kees Blokland. De commissie roept de partijen op om het conflict niet 'nodeloos op te drijven'. Een woordvoerder van FNV Bondgenoten zegt dat de schoonmakers 'gewoon blijven staken'. De facilitaire afdeling die namens de ministeries het schoonmaken regelt, was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Ferrer verslaat Mahut in Parijs

David Ferrer heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het Masters Series-toernooi in Parijs. De als vierde geplaatste Spaanse tennisser was in Frankrijk met 6-4 en 6-4 te sterk voor thuisspeler Nicolas Mahut.

Het was pas de eerste partij van Ferrer in Parijs, omdat hij in de eerste ronde een bye had. De Spanjaard speelt nu tegen de winnaar van het duel tussen de Duitser Philipp Kohlschreiber en de Oekraïner Aleksandr Dolgopolov.

Dierenvergiftigers actief in Leusden

De politie vermoedt dat er in een natuurgebied in Leusden gif wordt verspreid om dassen om te brengen. Twee honden die op de Leusbroekerweg, een dijk in het buitengebied van de plaats, waren uitgelaten stierven vorige week aan de gevolgen van vergiftiging, dat zegt een woordvoerder van de politie.

De eigenaar ontdekte onmiddellijk dat de honden erg ziek werden. Een hond stierf bij thuiskomst direct en de andere overleed enkele uren later. De politie denkt dat er nog meer gif in het gebied ligt en waarschuwt hondenbezitters.

In Drenthe werden vorige week drie jachtveldverzorgers opgepakt voor het uitzetten van giftig aas. Ze zetten het aas uit om vossen, dassen en roofvogels te doden, zodat jagers vrij spel zouden hebben bij de fazantenjacht.

Van Basten niet aan de slag bij Ajax

Marco van Basten zal niet terugkeren bij Ajax. Na een gesprek met de Raad van Commissarissen kwam hij tot de conclusie dat er nog altijd sprake is van een onwerkbare situatie. Van Basten was in beeld om het directeurschap bij de Amsterdamse ploeg op zich te nemen.

De oud-trainer van Ajax en het Nederlands elftal stond begin november op het punt om de functie te gaan bekleden, totdat Johan Cruijff met een adviesraad op de proppen kwam. De overige vier leden van de RvC zagen hier niets in, waarop Van Basten voor de eer bedankte.

Vervolgens hield San Marco de deur nog wel op een kier, maar na opnieuw een beraad met de RvC heeft Van Basten alsnog afgezien van de functie bij Ajax.

Ambulancebroeders gewond bij crash met tractor

Twee ambulancebroeders zijn woensdagmiddag gewond geraakt toen zij met hoge snelheid een tractor ramden in Margraten. De ziekenauto kwam daarna tot stilstand tegen een woning, meldt de Limburgse politie. De ambulance kwam uit Maastricht en voerde zwaailichten en sirene.

Op de kruising van de provinciale weg met de Pastoor Brouwersstraat en de Dobbelsteynstraat ging het mis toen de tractor de ambulance over het hoofd zag. Bij de klap raakten beide inzittenden van de ziekenauto gewond. De twee zijn met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

Massa blij met steun van Ferrari

Felipe Massa is blij dat hij ook volgend seizoen voor het Formule 1-team Ferrari mag gaan rijden. De Braziliaan had volgens de geruchten al na dit seizoen moeten wijken voor een andere coureur, maar de teamleiding van de Italiaanse renstal besloot dat hij zijn aflopende contract gewoon uit mag dienen.

"Natuurlijk ben ik op de hoogte van wat Luca di Montezemolo en Stefano Domenicali hebben gezegd, nogmaals duidelijk makend dat ik volgend jaar zeker voor de Scuderia race. Voor mij is het belangrijk dat ik de volledige steun van het team geniet, dat is altijd zeer positief. Ik weet dat volgend jaar een belangrijk seizoen voor het team is nadat dit jaar niet aan de verwachtingen kon voldoen en ik besef ook dat het een belangrijke jaargang voor mezelf is," zei Massa.

Italiaanse rente hoger dan 7 procent

De rente op Italiaanse 10-jarige staatsleningen is woensdag gestegen tot meer dan 7 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro en een duidelijk teken dat het aangekondigde vertrek van premier Silvio Berlusconi de onrust onder investeerders nog niet heeft weggenomen.

Het rendement op de Italiaanse obligaties klom woensdagochtend tot 7,03 procent. Dat is een niveau dat door veel economen als onhoudbaar wordt beschouwd. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot begin augustus in te grijpen toen de rente van Italië gedurende een langere tijd hoger was dan 6 procent.

De ECB probeert de rente te drukken door Italiaanse obligaties op te kopen. Handelaren gaven aan dat de ECB zich woensdagochtend om deze reden opnieuw op de markt heeft gemeld.

Italiaanse rente hoger dan 7 procent
Italiaanse rente hoger dan 7 procent (Foto: ANP)

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn

Nadat Steven Spielberg al in de jaren 80 de rechten kocht voor de strips is er nu eindelijk een film over Kuifje. Op aanraden van producent Peter Jackson gebruikte Spielberg performance capture techniek om de avonturen van de avontuurlijke verslaggever te verfilmen. De film leent voor het plot onderdelen uit De krab met de gulden scharen, Het geheim van de Eenhoorn en De schat van Scharlaken Rackham. Nadat Kuifje op een rommelmarkt een modelschip van het 16e eeuwse oorlogsschip de Eenhoorn koopt, duiken er meteen twee andere figuren op die ook geïnteresseerd zijn in het schip. Het modelschip blijkt een geheime aanwijzing te verbergen dat leidt naar de schat van de gezonken echte Eenhoorn van ridder François Haddoque. Tijdens de zoektocht naar die schat ontmoet Kuifje ook kapitein Haddock, de enig overgebleven nakomeling van Haddoque.

Minder treinen Arriva door staking machinisten

Treinreizigers in het noorden van het land moeten woensdag rekening houden met minder treinen dan normaal. Arriva rijdt met een aangepaste dienstregeling vanwege een staking van het personeel.

De machinisten van Arriva voeren actie tegen een nieuwe cao. Daardoor rijden tussen 10.00 en 16.00 uur mogelijk minder treinen op de noordelijke lijnen in Groningen en Friesland.

Arriva is niet blij met de actie van het personeel. In september bereikten de bonden al een akkoord in de onderhandelingen over een nieuwe cao met de werkgevers. Die is vervolgens aan de achterban voorgelegd. "Het resultaat wordt deze week verwacht", zegt een woordvoerder van Arriva. "Deze aangekondigde actie is naar onze mening dan ook zeer voorbarig en dupeert onze reizigers."

Huisartsen stoppen met eenvoudige ingrepen

Huisartsen moeten per direct stoppen met het uitvoeren van eenvoudige chirurgische ingrepen zoals het verwijderen van moedervlekken. Dat adviseert de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zijn leden woensdag.

De afgelopen jaren namen huisartsen eenvoudige ingrepen juist vaker van ziekenhuizen over, om die werk uit handen te nemen en omdat het bij huisartsen goedkoper is. Volgens de LHV zijn huisartsen nu genoodzaakt daarmee te stoppen om te voorkomen dat volgend jaar opnieuw een korting op de basiszorg nodig is.

De vereniging spreekt van een 'bittere' maar onvermijdelijke consequentie. "Minister Schippers dwingt ons om binnen het budget te blijven", legt voorzitter van de vereniging Steven van Eijck uit. "Gaan we de hoeveelheid zorg die we leveren niet beperken, dan kort zij in de toekomst extra op de basiszorg. Kwaliteitsverlies daarop kunnen wij niet tolereren."

Moreno-Ocampo: Seif wordt gearresteerd

Seif al-Islam Gadhafi, de wegens aanzetten tot moord gezochte zoon van wijlen de Libische leider Moammar Gadhafi, belandt bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Daarvan is hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo overtuigd, heeft hij woensdag gezegd.

"Het is slechts een kwestie van tijd voordat Seif al-Islam wordt gearresteerd en voor het gerecht gebracht", zei Moreno-Ocampo. Hij zei echter ook dat de voortvluchtige Seif nog altijd niet is gelokaliseerd. Eind vorige maand zei de ICC-hoofdaanklager dat het hof in indirect contact was met Seif, die zou hebben laten doorschemeren dat hij overwoog zichzelf aan te geven voor een proces.

Moreno-Ocampo zei toen dat niet nader aangeduide 'huurlingen' voor de jonge Gadhafi (39) onderdak probeerden te vinden in een Afrikaans land dat niet met het ICC samenwerkt. Hij noemde Zimbabwe als mogelijk toevluchtsoord en zei dat het hof met andere landen in contact is om een eventuele vlucht te verhinderen door geen toegang te geven tot hun luchtruim.

Seif wil volgens Moreno-Ocampo weten welk lot hem te wachten staat in het geval dat hij wordt vrijgesproken. De aanklager zei in dat geval de rechters te zullen verzoeken hem naar een ander land te sturen dan Libië. "Hij stelt dat hij onschuldig is en dat hij zijn onschuld zal bewijzen."

'Stevig ingrijpen in energievoorziening nodig'

De wereld stevent af op een onzeker, inefficiënt energiesysteem waarbij te veel CO2 wordt uitgestoten, als de politiek niet nu stevig ingrijpt. Daarvoor waarschuwt het Internationale Energie Agentschap (IEA) in de woensdag gepresenteerde World Energy Outlook 2011. Volgens de IEA is er nog tijd, maar is het wel 'vijf voor twaalf'.

"Economische groei, welvaart en bevolkingsgroei leiden onherroepelijk tot meer vraag naar energie in de komende decennia", zei directeur van de IEA Maria van der Hoeven woensdag. "Regeringen moeten sterkere maatregelen nemen, die investeringen in efficiënte en schone energietechnologieën stimuleren."

Eerder deze week zei de hoofdonderzoeker van de IEA, Fatih Barol, dat hij niet optimistisch is over de bereidheid van leiders om de 'noodzakelijke offers' te doen. Volgens Batol is het na 2017 te laat om succesvol in te grijpen in de stijging van de temperatuur op aarde met twee graden.

Volgens de IEA hebben de ramp in de kernreactor van Fukushima, de onrusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en een scherpe stijging in de vraag naar energie in 2010, de urgentie en de grote schaal van de noodzakelijke maatregelen blootgelegd.

Alderweireld: "Liever bij Ajax dan bij Belgische selectie"

Toby Alderweireld is op dit moment met het Belgische nationale team in voorbereiding op de oefeninterlands met Roemenië en Frankrijk. Toch was de verdediger liever in Amsterdam gebleven.

"Spelen in het Stade de France is mooi om mee te maken", aldus de Rode Duivel op de clubsite van Ajax. "Toch was ik liever bij de club gebleven, want op dit moment heb je niet zoveel aan vriendschappelijke wedstrijden."

Over twee weken speelt Ajax het belangrijke Champions League-duel tegen Olympique Lyon, waar plaatsing voor de achtste finales behaald kan worden. Alderweireld is van mening dat Ajax voor de winst moet gaan in Frankrijk: "We hebben een goede uitgangspositie en mogen in Lyon niet verliezen. Misschien kunnen we daar zelfs winnen, want als we op een gelijkspel gaan spelen krijgen we tikken om onze oren."

Gullit lovend over Van Wolfswinkel

Ricky van Wolfswinkel kent een ijzersterke start van het seizoen bij Sporting Lissabon. Met zeven doelpunten is de Nederlander op de tweede plaats terug te vinden op de topscorerslijst van de Portugese competitie. Voormalig topvoetballer Ruud Gullit is onder de indruk van de stormachtige ontwikkeling van de spits.

Tegenover A Bola, een Portugese krant, liet Gullit zich positief uit over Van Wolfswinkel: "Ik ben trots als ik kijk naar de ontwikkeling die Ricky de laatste maanden heeft doorgemaakt. Hij heeft zich in korte tijd opgewerkt tot een van de belangrijkste krachten van Sporting, dat is knap. Hij scoort in Portugal aan de lopende band en laat zien een echte killer in de zestien te zijn."

Uit eigen ervaring weet Gullit dat een overgang van een Nederlandse ploeg naar het buitenland niet altijd even gemakkelijk is: "Het is niet gemakkelijk om je als Nederlander aan te passen in het buitenland. In de buitenlandse competities wordt er veel meer van je gevraagd dan in de Eredivisie. Er wordt daar voornamelijk op kracht gevoetbald, techniek komt pas op de tweede plaats."

Behalve Van Wolfswinkel speelt ook Stijn Schaars bij Sporting Lissabon. Volg de verrichtingen van beide Nederlanders wekelijks in het item Voetballers over de Grens.

Toch winst voor Activision Blizzard

Net als vele andere bedrijven laat Activision Blizzard ons ook hun financiele boeken inkijken. Ook dit jaar ging het weer beter dan verwacht voor de spellengigant. De netto winst dit jaar liep tot het totale bedrag van $754 miljoen. Dit is net een beetje meer dan vorig jaar toen ze nog maar $745 miljoen hadden behaald. Ook lieten ze goed zien waar deze winst vandaan kwam, $427 van hun digitale kanalen. Dit is een groei van maar liefst 16 procent op jaarbasis.

De afgelopen drie kwartalen was Call of Duty: Black Ops de best verkochte consolegame in Europe en de Verenigde Staten, daarbij zijn ook nog eens 20miljoen map packs verkocht. Deze aantalen hopen ze ook dit jaar weer te halen met het nieuwe Call of Duty: Elite, het nieuwe sociale netwerk dat samen met Call of Duty: Modern Warfare 3 uit is gebracht.

Toch moest Blizzard-president Mike Morhaime toegeven dat het dit jaar wat tammer was. Hij beweerde dat het kwam door een afwezigheid van een grote game zoals StarCraft II was in 2010. Ook zijn er dit jaar weer minder leden voor World of Warcraft; met 800.000 afmeldingen staat nu de teller van het aantal spelers op maar 10.3 miljoen.

Dat Activision Blizzard er niet zo mee zit laat CEO Bobby Kotick weten: "We continue to strengthen our position as the worldwide leader in interactive entertainment and the broadening of our audiences is confirmation that games are becoming as important as film and television as a massmarket form of entertainment."

Het bedrijf laat weten dat ze nog grote verwachtigingen hebben tot aan het jaarlijkse fiscale einde in maart 2012. Ze hopen dat het beste nog moet komen, nu met de net uitgebrachte Call of Duty: Modern Warfare 3. En de verwachte goede loop van de game Skylanders: Spyro's Adventure tijdens de feestdagen.

Hier even een trailertje van Skylanders.

18 maanden cel vanwege drinken

Een 23-jarige man uit Nieuw Zeeland is tot 18 maanden cel veroordeeld vanwege het inbreken in een leegstaand hotel. Aidan Astwood, brak op 4 oktober in bij het Grand Chancellor hotel in Christchurch om daar vervolgens de 'hele' bar leeg te zuipen. Een politiepatrouille vond de man laveloos in Cashel Mall, een winkelcentrum naast het hotel dat zwaar is getroffen door een aardbeving.

De man werd dinsdag tot 18 maanden cel veroordeeld, omdat de rechter van mening was dat hij met zijn daad potentieel anderen in gevaar had kunnen brengen, mocht hem iets zijn overkomen. Het hotel bevindt zich namelijk binnen de zogenaamde 'red zone' die is vastgesteld na de verwoestende aardbeving van 22 februari eerder dit jaar en staat sindsdien op instorten.

Zijn advocate kwam nog met het verweer dat Aidans escapades werden ingegeven door de alcoholproblemen van de werkloze man. De rechter moest hier echter niets van weten en veroordeelde de man tot 18 maanden celstraf.

Chadli: "Door blessure niet naar Fulham"

Nacer Chadli miste de eerste maanden van dit voetbalseizoen vanwege een knieblessure. Door de kwetsuur zag de Belgische aanvaller een transfer naar het Engelse Fulham afketsen.

"Het was lastig want het was de eerste grote blessure uit mijn carrière", aldus Chadli, die in Het Nieuwsblad terugblikt op zijn blessure. "Een ontsteking in de knie en drie maanden out. Jammer, want ik had een aanbieding van Fulham en door die blessure is de deal niet doorgegaan. Het is nog altijd mijn doel om in de Engelse competitie te spelen."

Fulham, de ploeg van trainer Martin Jol, bood vijf miljoen voor Chadli. De Tukkers weigerden het bod en vervolgens verlegde Fulham de interesse naar Bryan Ruiz. Onlangs verlengde Chadli zijn contract bij FC Twente tot medio 2014.

Gilbert: "Lastig om seizoen 2011 te evenaren"

Philippe Gilbert kende dit jaar zijn beste seizoen uit zijn wielerloopbaan. De Belg boekte achttien overwinningen en sloot het jaar af als nummer een van de wereld. Hij beseft dat het lastig is om in 2012 weer zoveel succes te behalen.

"Het zal moeilijk worden om dit seizoen te overtreffen. Ik ben mij ervan bewust dat dit een uitzonderlijk jaar was. Het is een mooie uitdaging, maar mijn voorbereiding of doelen veranderen niet. Het zou best kunnen dat ik in 2012 een seizoen krijg als Cancellara dit jaar: veel podiumplaatsen, maar weinig overwinningen," zei Gilbert tegen Eurosport Duitsland.

De Waal reed dit seizoen voor Omega Pharma-Lotto en zal voor zijn nieuwe werkgever BMC hetzelfde programma als dit jaar rijden. "Voor Milaan - San Remo en de Ronde van Vlaanderen heb ik nog steeds een beetje te veel gewicht. Renners als Cancellara en Boonen zijn daar in topvorm, ik niet. Daarnaast speelt de aantrekkingskracht ook een rol. De Ardennenklassiekers inspireren mij meer dan andere wedstrijden. Hier ben ik extra gemotiveerd."

Gilbert won dit seizoen vele klassiekers, maar zijn honger is nog lang niet gestild. "Het liefst zou ik de wereldtitel winnen. Het is heel bijzonder om een jaar de regenboogtrui te mogen dragen. Als ik de keuze zou hebben, zou ik daar voor kiezen."

Golfer verruilt trainer voor YouTube

De Zuid-Koreaanse golfer Yang Yong-eun heeft zijn trainer aan de kant gezet en ingeruild voor een iets andere manier van trainen. Hij onderhoudt zijn swing tegenwoordig door het bestuderen van beelden op YouTube.

Yang Yong-eun, de enige Aziatische winnaar van een major, gaat daardoor niet meer met een coach door het leven omdat hij de voorkeur geeft aan de populaire videowebsite. De 39-jarige golfer zoekt beelden op van topgolfers en probeert hun bewegingen na te bootsen.

Toch geeft Yang Yong-eun toe dat zijn methode nog niet zo goed werkt: "Ik ben zelfvoorzienend. Misschien is dat de reden dat ik de laatste tijd weinig toernooien win, maar ik heb nog steeds vertrouwen in de werkwijze.”

In 2009 wist de Zuid-Koreaan verrassend de PGA Championsip ten koste van Tiger Woods te winnen. Een jaar geleden won hij de titel bij het Korean Open. Sindsdien wist hij geen toernooi meer op zijn naam te schrijven.

Drie nieuwe tips over zaak verbrand lijk

De politie heeft drie tips binnengekregen over de zaak van de verbrande man die in 2008 dood bij een apotheek in Julianadorp werd gevonden. Dat zegt een woordvoerder van de politie. De zaak werd dinsdagavond besproken in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De zaak werd onlangs heropend na de binnenkomst van nieuwe informatie.

Op zondagochtend 19 oktober 2008 werd na een brand bij de apotheek aan de Langevliet het stoffelijk overschot gevonden van een man. Het bleek te gaan om de 37-jarige Hein van Raalte uit Zwolle. De politie staakte het onderzoek destijds, omdat niet kon worden vastgesteld of zijn dood een ongeluk was of een misdrijf.

Nieuwe informatie lijkt het alsnog op te duiden dat het gaat om een misdrijf. De politie onderzoekt of de binnengekomen tips bruikbaar zijn.

Hindoes schuldig aan voor moslims fatale brand

Een Indiase rechtbank heeft 31 hindoes schuldig bevonden aan de moord op 33 moslims. Negen jaar geleden staken de hindoes een gebouw in brand in de islamitische wijk van Ahmadabad, de grootste stad van de deelstaat Gujarat. De slachtoffers hadden daar een veilig heenkomen gezocht voor rondtrekkende hindoebendes. De bendes wilden de dood van zestig geloofsgenoten wreken. Die waren omgekomen bij een treinbrand, die volgens extremisten door moslims was gesticht. Later deze week bepaalt rechter S.T. Srivastava de strafmaat. De schuldig bevonden hindoes hangt de doodstraf boven het hoofd. Srivastava sprak 41 andere verdachten vrij wegens gebrek aan bewijs.

Sinds de hindoes en moslims van Brits-Indië na een bloedige oorlog uiteengingen en respectievelijk India en Pakistan stichtten, nemen de aanhangers van beide religies doorgaans een onderlinge godsdienstvrede in acht. Maar het wantrouwen sluimert nog, en zo nu en dan laait het geweld weer op.

Shakira onthult ster op Walk of Fame

Shakira heeft dinsdag haar ster op de Hollywood Walk of Fame onthuld. "Dit is geweldig", reageert de zangeres. "Ik wil iedereen bedanken!"

De 34-jarige zangeres vertelt tijdens de ceremonie dat ze als 7-jarig meisje met haar moeder op de beroemde boulevard in Hollywood liep. "Shaki, ooit heb jij hier ook je eigen ster", voorspelde haar moeder toen. "Als iemand dat gesprek had gehoord, hadden ze ons voor gek verklaard", vertelt Shakira.

De zangeres was al in Hollywood omdat ze geëerd wordt met een Latin Grammy Award voor Persoon van het Jaar. Ze neemt deze woensdag tijdens het Latin Grammy Award Gala in Las Vegas in ontvangst. De overige awards worden donderdag uitgereikt.

Shakira bracht op 14-jarige leeftijd al haar album Magia uit. Ze brak negen jaar geleden wereldwijd door met haar single Whenever, Wherever. Van haar album Laundry Service, dat uitkwam in 2001, werden wereldwijd meer dan dertien miljoen exemplaren verkocht.

'Rechtbank beschuldigt Moszkowicz van spionage'

De rechtbank van Amsterdam beschuldigt advocaat Bram Moszkowicz van spionage in het Wilders-proces. Rechtbankpresident Carla Eradus heeft zich beklaagd bij de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten Germ Kemper. Hij heeft Moszkowicz laten weten een onderzoek in te stellen, schrijft De Telegraaf woensdag.

Een woordvoerder van de rechtbank wil het verhaal bevestigen noch ontkennen. Ze wil alleen kwijt dat de deken een brief naar Moszkowicz heeft gestuurd. Volgens haar is het daarmee een zaak tussen Moszkowicz en de deken. De advocaat en de deken waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

De rechtbankpresident heeft volgens de krant aangegeven dat een medewerkster van Moszkowicz eerder als griffier bij de rechtbank werkte. Terwijl ze al bij de advocaat had gesolliciteerd zou ze bij een toenmalige collega bij de rechtbank hebben geïnformeerd naar het Wilders-dossier. Moszkowicz is volgens de krant razend over de aantijgingen en zou stappen overwegen.

De Amsterdamse rechtbank zou de advocaat ook verwijten dat hij te veel tijd voor zijn pleidooi heeft gereserveerd. Moszkowicz kondigde aan tien uur nodig te hebben, maar het pleidooi duurde uiteindelijk vier uur. Dat het korter duurde, kwam volgens de advocaat doordat hij eerder gevoerde verweren niet herhaalde. Ook zegt Moszkowicz, die doorgaans lang van stof is, dat hij niet eerder heeft meegemaakt dat een rechtbank zich beklaagt over een te kort pleidooi.


'Rechtbank beschuldigt Moszkowicz van spionage' (Foto: Novum)

DNB weigert rekenkamer inzicht dossiers

De Algemene Rekenkamer heeft geen inzage gekregen in dossiers van De Nederlandsche Bank (DNB). De rekenkamer wilde de dossiers bekijken voor een onderzoek naar de effectiviteit van het toezicht op banken. Het in theorie verbeterde toezicht is hierdoor in de praktijk niet te controleren, zegt de rekenkamer woensdag.

De rekenkamer constateert dat DNB sinds de kredietcrisis de opzet voor het toezicht wel heeft verbeterd. Zo is een extra toezichtdivisie ingesteld en heeft de centrale bank een nieuwe aanpak voor risicoanalyse opgesteld. DNB wil hiermee tegemoet komen aan de wereldwijde kritiek op toezichthouders na de kredietcrisis. Die zagen de problemen van banken die ten grondslag lagen aan de crisis nauwelijks aankomen.

Om de verbeterde opzet te toetsen aan de praktijk, wilde de rekenkamer dossiers van individuele banken inzien. DNB heeft dit met ruggensteun van het ministerie van Financiën geweigerd, wijzende op Europese regels. De rekenkamer stelt dat deze regelgeving niet is bedoeld om het werk van rekenkamers onmogelijk te maken.

Ondanks de beperkte toegang constateerden de onderzoekers van de rekenkamer wel dat DNB zelf weinig inzicht heeft in het eigen functioneren als toezichthouder. Zij raden daarom aan beter externe verantwoording af te leggen.

Ook het toezicht van het ministerie van Financiën op DNB moet verduidelijkt worden, onder andere over op welke aspecten de centrale bank wordt beoordeeld, schrijft de rekenkamer. "Jaarlijkse verantwoording afleggen aan de Tweede Kamer past daarbij."

De rekenkamer uit nog meer kritiek op het ministerie van Financiën. Het ministerie heeft DNB te weinig gereedschap gegeven om maatregelen op te leggen aan individuele banken vanwege macro-economische risico's. "Tijdens de kredietcrisis zijn in de kern financieel gezonde banken in de problemen gekomen door ontwikkelingen op de financiële markten en in de macro-economie", legt DNB uit.

De rekenkamer pleit daarom voor een verduidelijking van de Bankwet en de Wet financieel toezicht (Wft). "De minister neemt hier geen voortvarende houding in", constateert de rekenkamer.

De rekenkamer verwacht na 2013 wel inzicht te kunnen krijgen in de dossiers van DNB. Dan treedt een verruimde Europese richtlijn in werking.

Multiplayer details Ridge Racer Vita

Ridge Racer is één van de launchtitels voor de PlayStation Vita, die op 17 december in Japan uitkomt. De multiplayer gaat een belangrijke rol spelen in het spel en Namco Bandai heeft nu de belangrijkste features bekendgemaakt.

Zo krijgt het spel een Planetary League waarin de speler in één van vier teams wordt geplaatst. Voor deze modus gaat Namco Bandai dagelijks missies uitbrengen en door hieraan mee te doen verdienen spelers punten voor hun team. Verder is er de World Race mode waarin je de keuze hebt uit drie multiplayer opties. In Ghost Battle kunnen spelers via Near, Wi-Fi en 3G data uitwisselen en racen tegen 'spookauto's'  of hun eigen spookauto uploaden. Ghost Battles zijn niet live en dit is de enige multiplayer optie die 3G ondersteunt.

Verder heeft de PlayStation Vita-versie van Ridge Racer internet battles waarin acht spelers tegelijk kunnen delennemen. In Face to Face battles worden de reacties van spelers opgenomen, zoals dat ook gebeurd in Ridge Racer 3D. In deze modes kunnen acht mensen tegen elkaar racen via ad-hoc connectie. Daarbij heeft Namco Bandai een time attack en spot race modi toegevoegd.

Mad Catz ontwerpt speciale muis voor MMO's

Mad Catz, maker van randapparatuur voor zowel pc als console, komt binnenkort met een nieuwe muis. Nu zijn muizen niet zo heel bijzonder, maar volgens Mad Catz is de Cyborg MMO7 dat wel. Speciaal ontwikkeld voor het spelen van MMO en in het bezit van een hoop knoppen.

In totaal zijn er maar liefst 78 commando's te programmeren op deze muis dankzij de 13 verschillende, programmeerbare knoppen. Het formaat van de muis is aan te passen zodat zowel gamers met grote als met kleine handen er mee overweg kunnen. De Cyborg moet volgende maand in de winkels liggen, maar een prijs is nog niet gegeven.

cyborg

KPN koopt vier glasvezeldienstverleners

KPN breidt zijn glasvezeldiensten uit met de aankoop van vier glasvezeldienstverleners. Daarnaast heeft het bedrijf afspraken vastgelegd over toekomstige uitbreiding van zijn belang in de joint venture met partner Reggefiber, waar ook de Wholesale-activiteiten van worden overgenomen.

KPN neemt de serviceproviders Edutel, XMS en Concepts ICT over van Reggeborgh en koopt de onderdelen Lijbrandt en Reggefiber Wholesale van Reggefiber. Deze overnames moeten nog worden goedgekeurd door de NMa.

Het telecombedrijf heeft ook met Reggefiber afspraken geconcretiseerd om zijn belang van 41 procent in de joint venture tussen de twee bedrijven in de toekomst uit te gaan breiden.


KPN koopt vier glasvezeldienstverleners (Foto: Novum)

Drugssmokkelende muziekband aangehouden

Een veertienkoppige muziekband is dinsdagmiddag op Schiphol aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Een aantal leden van de band had drugs in muziekinstrumenten verstopt en verschillende leden hadden drugs op hun lichaam geplakt, dat meldt de marechaussee.

De bandleden wonen in Nederland maar hadden een optreden verzorgd op Curaçao. De bagage was gezamenlijk ingechecked en daarom zijn alle leden aangehouden op verdenking van drugssmokkel of betrokkenheid daarbij.

PKN pakt ontuchtplegers harder aan

Kerkelijk ambtsdragers van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) die seksueel misbruik hebben gepleegd maar niet uit het ambt zijn gezet, worden harder aangepakt. Het iséén van de belangrijke onderwerpen waar de PKN de komende dagen over vergadert.

De PKN komt vanaf donderdag weer bijeen in Lunteren voor de jaarlijkse nationale kerkvergadering, ook wel generale synode genoemd. Daarin worden onder meer kerkordes besproken en wordt over nieuw beleid gestemd. De synode duurt drie dagen en bestaat uit 153 leden, zoals predikanten, diakenen en ouderlingen. Op de laatste dag, zaterdag, stemt de synode over het nieuwe beleid over daders van ontucht binnen PKN-kerken.

Daders van seksueel misbruik in een pastorale relatie of gezagsrelatie moeten volgens het nieuwe statuut binnen een maand een schuldbekentenis afleggen. Hij of zij moet publiekelijk schuld erkennen aan het slachtoffer, diens naasten, de kerkenraad en de kerkgemeente.

De PKN heeft sinds 2006 een protocol over hoe om te gaan met seksueel misbruik binnen kerkgemeentes. Beleid over dominees of kerkelijk werkers die bijvoorbeeld zijn geschorst en nog in het kerkambt blijven, was er echter nog niet.

Tussen 2005 en 2010 kwamen bij protestantse kerken meer dan 300 meldingen binnen. Daarvan werden 9 gegrond verklaard. De klachten komen zowel uit de PKN als uit kleinere gereformeerde kerken, orthodoxe gemeenschappen en evangelische genootschappen.

"We moeten oppassen voor een heksenjacht op de daders, maar het is zeer van belang, ook voor de daders zelf, dat er geen doofpotcultuur is", zei PKN-secretaris Arjan Plaisier eerder. "Het belang van het slachtoffer staat voorop."

De PKN ontstond op 1 mei 2004 uit de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden. De PKN heeft in totaal iets minder dan 1,9 miljoen kerkleden en ruim 1800 gemeenten.

Berlusconi: verkiezingen in februari

Vervroegde verkiezingen begin februari zijn de enige oplossing voor de politieke crisis in Italië. Dit zegt premier Silvio Berlusconi, die heeft aangekondigd dat hij op termijn vertrekt, in een interview dat de krant La Stampa woensdag publiceert.

Berlusconi, die tot nu toe tegen vervroegde verkiezingen was, ziet die nu als enige uitweg omdat er geen alternatief zou zijn voor de huidige centrumrechtse coalitie van zijn Volk van de Vrijheid (PDL) met de separatistische Lega Nord.

Berlusconi: verkiezingen in februari
Berlusconi: verkiezingen in februari (Foto: ANP)

Claim tegen oud-topman Brabantse woningcorporatie

De Brabantse woningcorporatie Woningstichting Geertruidenberg (WSG) heeft een claim ingediend bij een oud-bestuurder. Volgens de corporatie heeft voormalig topman Peter Span schade veroorzaakt door zijn 'solitaire' beleid, zegt een woordvoerder woensdag.

De corporatie liet onderzoek doen naar grond- en vastgoedaankopen die Span heeft gedaan, nadat daarover twijfel was ontstaan. De resultaten daarvan waren voor de corporatie de aanleiding om een schadeclaim in te dienen. De zegsvrouw wilde niets zeggen over de hoogte van de claim. "Dat vinden we helemaal niet nodig. Het is al erg genoeg."

WSG weet nog niet of het aangifte doet tegen de ex-topman, die eerder dit jaar opstapte. "We wachten eerst de civiele procedure af."

"Tegra 3 op zelfde niveau als pc-chipsets"

Volgens Nvidia is hun aankomende Tegra 3-chipset voor mobiele apparaten gelijkwaardig aan chipsets voor pc. Om dat aan te tonen hebben ze wat beeldmateriaal vrijgegeven om ons te overtuigen van de kracht van de chipset die in Android-apparaten gaat komen.

tegra tegra

tegra

Ook zijn er wat presentatieslides te zien waarop uitgelegd wordt hoe goed de Tegra-chipset wel niet is. Denk hierbij aan staafdiagrammen en vergelijkingen met de Tegra 2-chipset. Tevens claimt Nvidia dat Tegra 3 veel minder energie verbruikt en 3D-beelden kan genereren die je, na aansluiten op je 3D-tv, kunt bekijken.

tegra tegra

tegra tegra

tegra tegra

Het eerste apparaat dat de Tegra 3-chipset gaat gebruiken is de Transformer Prime, een tablet van Asus uit hun EEE-serie. Deze zal vanaf begin januari te koop zijn. De Transformer Prime komt in twee versies, eentje met dockingstation/toetsenbord, en eentje zonder. Beide versies zijn aanvankelijk nog zonder 3G-ondersteuning, die versies komen later. De prijs is nog onbekend, maar ligt hoger dan die van de eerdere Transformer-tablets van Asus.

asus

[Upd] Fernandez accepteert schikkingsvoorstel

Feyenoord-aanvaller Guyon Fernandez heeft van zich afgebeten nadat hem een schorsing van zes wedstrijden boven het hoofd hangt.

De aanvaller van Feyenoord sloeg tijdens de wedstrijd Feyenoord - N.E.C. zijn directe tegenstander Rens van Eijden tot tweemaal in het gezicht. Volgens de Feyenoorder werd hij daarvoor racistisch bejegend door de N.E.C.-verdediger.

Het incident ontging scheidsrechter Tom van Sichem, maar de aanklager van de KNVB besloot om een schikking van zes wedstrijden voor te stellen. Fernandez wil zijn actie niet goed praten, maar hoopt met zijn verweer uit te leggen waarom hij zich misdroeg.

Feyenoord en Fernandez hebben tot woensdag 11:00 om te reageren op het voorstel. De verwachting is dat de spits en de club in beroep gaan tegen de straf van zes duels.

Update 10.59 uur

Feyenoorder Guyon Fernandez is voor zes wedstrijden geschorst. De aanvaller ging woensdag akkoord met een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal. Fernandez sloeg zaterdag in het duel met N.E.C.-verdediger Rens van Eijden. Dat was de scheidsrechters ontgaan, maar op basis van tv-beelden opende de aanklager een onderzoek.

Fernandez laat woensdag in het AD weten dat Van Eijden hem racistisch had bejegend. "Er is iets geroepen en dat heeft mij echt geraakt. Het had te maken met mijn afkomst en huidskleur", zegt de spits in de krant. "Dat gebeurt wel vaker op het veld, maar dit keer kon ik mij niet inhouden."

Fernandez zegt de uitspraken van Van Eijden geen excuus vormen voor zijn gdrag. Ook technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord vindt dat. "Wij gaan akkoord met de straf omdat wij ondanks alles vinden dat Guyon niet mag slaan." Van Geel laat wel weten een 'dubbel gevoel' te hebben. De Rotterdamse club denkt nog na over een officiële klacht tegen Van Eijden.

Toch nog geen akkoord Griekse interim-regering

De Griekse regeringspartij en haar voornaamste rivaal hebben toch geen overeenstemming bereikt over een interim-regering. Woensdag hebben ze de onderhandelingen hervat. Regeringsmedewerkers houden ondertussen vol dat het interim-kabinet woensdagmiddag wordt gepresenteerd.

De leden van het zittende Griekse kabinet hebben dinsdag hun ontslag ingediend om de weg vrij te maken voor een regering die het nieuwe Europese kredietplan door het parlement moet loodsen.

Premier George Papandreou onderhandelt al sinds maandag met oppositieleider Antonis Samaras over een tijdelijke regering. Papandreou en Samaras werden het naar verluidt maar moeilijk eens over wie die tijdelijke regering moet leiden.

De tijdelijke regering moet dienen tot vervroegde verkiezingen in februari. De kandidaten voor het interim-premierschap die het vaakst genoemd worden zijn Lucas Papademos, voormalige vicepresident van de Europese Centrale Bank, en Europees ombudsman Nikiforos Diamantouros.

Kabinet wil in elke gemeente opvoedloket

Ouders moeten in elke gemeente bij een loket terecht kunnen voor vragen over opvoeden. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze voor zo'n plek zorgen, schrijven staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een beleidsbrief die woensdag naar de Kamer is gestuurd.

Veel gemeenten hebben in de vorm van een Centrum voor Jeugd en Gezin al een loket waar ouders terecht kunnen. De medewerkers daarvan moeten volgens de bewindslieden een 'neus voor problemen' krijgen, door ervaring of door opleiding. Gemeenten worden namelijk ook verantwoordelijk voor het afhandelen van moeilijkere zaken.

Het huidige stelsel zorgt er volgens het kabinet voor dat ouders eerder hulp bij de overheid zoeken dan eigenlijk nodig is. Dat zou onder meer leiden tot lange wachttijden. De oplossing is volgens het kabinet om alles bij de gemeenten neer te leggen. Die worden onder meer verantwoordelijk voor gehandicaptenzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Gemeenten moeten volgens de bewindslieden regionaal samenwerken om genoeg bestuurskracht voor de nieuwe taken te hebben. Als voorbeeld noemen ze samenwerken bij het inkopen van specialistische zorg.

Uiterlijk eind 2016 moeten alle taken en verantwoordelijkheden aan de gemeente zijn overgedragen. Hierover overlegt het kabinet onder meer met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Volgens Veldhuijzen van Zanten en Teeven is er 'brede steun' voor de plannen.

Schippers: meer eigen verantwoordelijkheid in zorg

Mensen moeten zelf bewuster met zorg omgaan en meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdagochtend op Radio 1.

De bewindsvrouw wil bijvoorbeeld dat mensen pas in het uiterste geval voor zorg naar het ziekenhuis gaan en vindt dat simpele zorg uit de ziekenhuizen weg moet. "Het zou veel slimmer kunnen. Mensen moeten pas naar een ziekenhuis gaan als het echt om iets gaat dat niet in de buurt opgelost kan worden."

Volgens Schippers is het bewustzijn van mensen dat de oplopende zorgkosten een probleem zijn, heel laag. "Linksom of rechtsom moet iedereen meer gaan betalen. Er zijn steeds meer chronisch zieken en dat moet allemaal wel betaald worden. Het is een probleem van ons allemaal."


Schippers: meer eigen verantwoordelijkheid in zorg (Foto: Novum)

'Verzoeningscommissie wil Cruijff weg bij RvC'

De door de ledenraad van Ajax ingestelde verzoeningscommissie wil Johan Cruijff weg hebben als commissaris. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Cruijff, die overhoop ligt met de andere vier commissarissen, zou naar een positie als adviseur moeten worden gedirigeerd. Het is onduidelijk of Cruijff die rol ziet zitten.

Drie van de vijf leden van de verzoeningscommissie waren ook verantwoordelijk voor de benoeming van de RvC. Volgens de krant is er daarom vanuit de ledenraad een tegenbeweging gestart die Cruijff steunt. Zo zouden er Cruijff-gezinde leden in de bestuursraad moeten komen, zodat het kamp van de overige commissarissen tegenwicht krijgt.

Thorpe valt opnieuw tegen

Zwemmer Ian Thorpe heeft na zijn rentree in het water nog geen succes kunnen boeken. De Australiër wist bij zijn optreden in Singapore weinig indruk te maken en ook in Beijing bleek dat hij nog de snelheid mist om met zijn concurrenten mee te kunnen.

Gisteren plaatste hij zich al niet voor de finales van de 100 meter wisselslag en de 100 meter vrije slag en vandaag werd hij dertiende op de 100 meter vlinderslag. De vijfvoudig olympisch kampioen zette op deze afstand een tijd van 54,35 seconden neer.

'Bioshock Infinite krijgt speciale Move-controller'

Volgens de website Videogamer heeft Sony laten vallen dat er een speciale Move-controller gemaakt wordt voor Bioshock Infinite welke volgend jaar moet verschijnen. Het originele artikel heeft het niet meer staan, maar Videogamer heeft de quote nog bewaard.

In een artikel over de aankomende PlayStation-Move-titels staat een stukje over Bioshock Infinite. Volgens Videogamer stond daar het volgende: "A special PS Move peripheral is being produced that will draw you even deeper into this stunning vision of a parallel future." De quote is echter op dit moment niet terug te vinden en er staat nu enkel dat Bioshock eraan komt.

infinite

'Daum nieuwe coach Club Brugge'

Volgens het Duitse Sport1 wordt Christoph Daum de nieuwe trainer van Club Brugge. De Duitse website meldt dat de trainer dit zelf heeft bevestigd. De 58-jarige Daum, die in Brugge onze landgenoot Adrie Koster opvolgt, wordt vermoedelijk vandaag al gepresenteerd bij de Belgische club.

Daum was als trainer voor het laatst actief bij Eintracht Frankfurt. Met deze ploeg degradeerde hij vorig seizoen uit de Bundesliga. Koster werd vorige maand bij Club Brugge ontslagen, nadat hij met 5-4 verloor van het Racing Genk van trainer Mario Been. Dit was voor het bestuur van Brugge de welbekende druppel.

XCOM wederom uitgesteld

First-person shooter XCOM is wederom uitgesteld. Dit heeft uitgever Take-Two aangegeven maar geen concrete reden werd genoemd.

De game zou op 9 maart 2012 verschijnen, wanneer ook Mass Effect 3 beschikbaar wordt. XCOM, dat ontwikkeld wordt door 2K Marin, verschijnt in ieder geval vóór 31 maart 2013, wat alles behalve concreet te noemen is. Dit gaf de uitgever vrij middels hun financieel rapport van het afgelopen kwartaal.

Sony kondigt Total Recall-MMO aan

Sony heeft een Total Recall-MMO aangekondigd, gebaseerd op de remake van de klassieke science fiction film uit 1990. Dit meldt website Eurogamer.

De MMO wordt ontwikkeld door het Chinese ZQGame en uitgegeven door SEE Games. Het wordt een free-to-play browsergame en bevat onderdelen als PVP en PVE. De game draait op een speciale engine die erop is gebouwd om grootschalige driedimensionale omgevingen weer te geven binnen een browser.

"Total Recall is een internationaal fenomeen; wij weten dat dit bekende intellectueel eigendom een geweldige 3D-browsergame wordt", aldus Sony Pictures-baas Mark Caplan. "Met SEE Games en de expertise van ZQGame, levert Total Recall de fans een boeiende en authentieke ervaring – een ervaring dat alles levert dat de fans verwachten en perfect aansluit op de aankomende film."

Wanneer de game verschijnt is vooralsnog onbekend. De remake van Total Recall verschijnt in ieder geval in augustus 2012 in de Amerikaanse bioscopen.

Jack van Gelder: Persiflage VI niet leuk

Jack van Gelder is weinig te spreken over de persiflage die het RTL 7-programma Voetbal International (VI) maakte op Van Gelders eigen programma Studio Voetbal.

Afgelopen zondag werd in de NOS-talkshow onverwacht het 250ste jubileum van Van Gelder als Oranje-commentator gevierd. In Studio Voetbal gingen zondag in de studio opeens alle lichten uit, en werd er een quiz gespeeld.


250ste jubileum Jack van Gelder als Oranje-commentator (Fragment op 34:10)

Maandag deed VI het voorval nog eens dunnetjes over. Johan Derksen, de onofficiële voorzitter van de Bert van Marwijk-fanclub, had zogenaamd het 250ste compliment aan de Oranje-bondscoach gegeven.

Van Gelder vindt echter dat de parodie VI naar beneden haalt, zei hij op Radio 1: "Ik trek me daar helemaal niets van aan. Als zij dat leuk vinden, dan vind ik het prima. Maar wij hebben het niet nodig. Wij hoeven ons niet te verlagen tot het maken van een persiflage. Ik wil me niet verlagen tot het uitdelen van allerlei pesterijtjes. Je hebt vaak dat de kleinere partij zich wil optrekken aan de grote partij." Eerder al maakte Derksen een imitatie op Studio Voetbal-analist Arno Vermeulen.

Dat er verschillen tussen VI en Studio Voetbal zijn, ziet Van Gelder zelf ook: "Zij hebben, en daar kan ik ze mee complimenteren, de meeste fans. Het is een goed marketingverhaal met heel veel jonge kijkers. Wij hebben de meeste kijkers. Ons publiek is rond de vijftig. Nou, prima. Ik maak me daar niet druk om."


Persiflage VI op 250ste jubileum Jack van Gelder

Brawn wil FOTA en RRA gescheiden houden

Mercedes Grand Prix-teambaas wil dat de controle op de naleving van het Resource Restriction Agreement (RRA) en de activiteiten van de Formula One Teams' Association gescheiden gezien worden. Momenteel doen enkele teams dit niet, waardoor mogelijk de toekomst van de FOTA op het spel staat.

Op HRT na zijn alle F1-teams vertegenwoordigt in de FOTA. De organisatie is opgericht om een vuist te maken richting de internationale autosportfederatie FIA dat over de regelgeving gaat en richting het Formula One Management dat gaat over de verdeling van de tv-gelden. Binnen de FOTA hebben de teams afgesproken dat ze op kosten wilden gaan besparen door middel van een RRA. De controle hierop wordt door de FOTA zelf uitgevoerd.

Momenteel zijn een aantal teams met elkaar aan het bakkeleien over wie zich aan de afspraken houdt en wie niet. Volgens Brawn is dit een onwenselijke situatie. "Het lijkt me vreselijk om de FOTA te zien lijden onder meningsverschillen over het RRA. We moeten proberen de zaken gescheiden te houden."

"Misschien moet de FOTA kijken naar waar zij het beste in is. Wanneer we in debat gaan over overeenkomsten die effect gaan hebben op de competitiviteit van een team dan is dat een erg gevoelig gebied voor de FOTA om zich mee te bemoeien," zei Brawn die het idee oppert om de controle op de RRA uit te besteden aan de FIA of aan en andere onafhankelijke organisatie.

De FOTA zou zich dan weer op de taken kunnen richten waarvoor de organisatie voor opgericht is. "Je kan niet vergeten waarom de FOTA in het leven is geroepen. Als we opnieuw met die omstandigheden geconfronteerd worden hebben we de FOTA nodig. Op een zekere manier gaan we die situatie weer krijgen, omdat we op het punt staan een nieuw Concorde Agreement te sluiten."

Wipeout 2048 gebruikt Vita-hardware veelzijdig

Wipeout 2048 maakt op veel verschillende manieren gebruik van de PS Vita-hardware. Dit liet assistent producer Micheal Pulst weten in gesprek met de Amerikaanse PlayStation Blog.

Zo maakt de Vita een foto van je gezicht tegen het einde van een online race, zodat andere spelers kunnen delen in het 'moment van glorie of schaamte', aldus Pulst. Daarnaast legde Pulst uit dat het spel cross-platform online te spelen is. Dit houdt in dat mensen middels hun Vita tegen PlayStation 3 spelers kunnen racen. Maximaal acht spelers kunnen online deelnemen aan een race.

Ook maakt Wipeout 2048 gebruik van de gyroscoop en het aanraakscherm voor de besturing. Spelers kunnen echter zelf kiezen wat ze het prettigst vinden, en hoeven geen gebruik te maken van deze opties.

De PlayStation Vita ligt vanaf 22 februari 2012 in de schappen, maar Sony heeft nog niet onthuld welke games daarbij gelijk uitkomen.

Van Kouwen na strijd tegen kanker terug op veld

Frank van Kouwen heeft gisteren een geslaagde rentree bij FC Eindhoven gemaakt, nadat hij de strijd tegen kanker heeft gewonnen. De verdediger speelde mee in de oefenwedstrijd tegen de reserves van RKSV Nuenen (1-2 verlies).

Assistent-trainer Pascal Maas was na afloop te spreken over de comeback van Van Kouwen: "Hij mist nog zeker vijftien procent, maar daar hebben we vertrouwen in." De verdediger speelde een halve wedstrijd mee tegen de Hoofdklasser.

Vorig jaar december werd bij Van Kouwen een kwaadaardige darmpoliep ontdekt. Destijds stond hij nog onder contact bij VVV-Venlo. Als amateur vond hij vervolgens onderdak bij FC Eindhoven.

Max Payne 3 bevat 'verhalende multiplayer'

De multiplayer van Max Payne 3 bevat verhaalelementen. Dit liet Rockstar-baas en Max Payne 3 schrijver Dan Houser weten in gesprek met website Variety.

"We wilden wat onderdelen van de singleplayer in de multiplayer stoppen, zodat de multiplayer veel meer detail heeft en een immersieve kwaliteit bevat", aldus Houser. "We denken dat [verhaalelementen in multiplayermodi] onbegonnen grond is op het multiplayer front." Hoe verhaalelementen precies terug gaan komen in de multiplayer liet Houser echter niet los. Max Payne 3 verschijnt in maart 2012 voor Xbox 360 en PlayStation 3. Wanneer de pc-versie verschijnt is nog onbekend.

Cheats als DLC voor Dead Rising 2: Off the Record

Uitgever Capcom heeft het Gamebreaker DLC-pakket, een betaald pakket dat cheats bevat, aangekondigd voor Dead Rising 2: off the Record. Dit meldt website CVG.

Het Gamebreaker-pakket is voor 400 Mircosoft punten aan te schaffen en bevat cheats als God-modus, grote hoofden-modus, platte Frank-modus en 10 andere modi en cheats om mee te spelen. De DLC is vanaf nu verkrijgbaar.

Drugshandelaar moet na 9 jaar alsnog boeten

Een Rotterdammer die in 2002 werd veroordeeld voor drugshandel en zijn straf al die tijd wist te ontlopen is dinsdag alsnog gepakt bij een controle op Schiphol. Bij een grensbewakingscontrole bleek dat hij nog 156 duizend euro aan boetes en vorderingen had openstaan, meldt de marechaussee woensdag.

De man was in 2002 veroordeeld tot een boete van ruim 129 duizend euro. Als hij die niet zou betalen, zou hij vier jaar cel moeten uitzitten. Na de veroordeling zou hij naar het buitenland zijn gevlucht, waar hij negen jaar verbleef. Bij zijn terugkomst liep hij tegen de lamp. De man heeft naast de boete van 129 duizend euro ook nog een boete van 26 duizend euro openstaan. Ook moet hij nog een schadevergoeding van duizend euro betalen.

Omdat de man niet kan betalen, is hij overgebracht naar een gevangenis om zijn straf uit te zitten.

Contract Svärd bij Roda ontbonden

De wegen tussen Sebastian Svärd en Roda JC scheiden. De Deense middenvelder heeft met de club uit Kerkrade een overeenstemming bereikt over het ontbinden van zijn contract.

Svärd had het niet naar zijn zin bij Roda JC en kwam niet voor in de plannen van trainer Harm van Veldhoven. De coach stemde toe dat Svärd een stage ging afwerken in de Verenigde Staten. Deze proefperiode liep op niks uit omdat er een afkoopsom moest worden betaald. Met zijn transfervrije status hoopt de Deen dat hij nu wel een nieuwe club vindt.

Russische ruimtesonde heeft panne

De dinsdag gelanceerde Russische ruimtesonde is even na aanvang van haar reis naar Phobos, een maan van Mars, onbestuurbaar geraakt. De Phobos-Grount-sonde werd vanaf de ruimtebasis Baikonoer in Kazachstan met een Zenit-2-raket de ruimte ingeschoten, maar de besturingsraketten weigerden vervolgens dienst.

Volgens het Russische Federale Ruimteagentschap hebben ruimtevaartingenieurs nog drie dagen de tijd om de macht over het besturingssysteem te herkrijgen. Dan zijn de accu's leeg en is de sonde verloren.

De sonde moet op Phobos grondmonsters verzamelen en mee terug nemen naar de aarde. Als alles naar behoren zou verlopen zou de sonde in augustus 2014 terugkeren.

De 120 miljoen euro kostende operatie is de eerste interplanetaire missie van Rusland sinds de Sovjettijd. Een Mars-missie in 1996 mislukte toen de sonde als gevolg van motorfalen in de Stille Oceaan stortte.

Amerigo met pensioen

Amerigo, het paard van Sinterklaas, gaat met pensioen. Dat zegt zijn eigenaar woensdag in het AD.

Het 30-jarige paard werd 22 jaar ingezet bij de intocht die op televisie werd uitgezonden. "Hij heeft zijn oude dag meer dan verdiend", zegt het voormalig diensthoofd van de Dienst Levende Have van de KLPD Pieter Wiersinga in de krant.

De politiedienst kocht het paard begin jaren tachtig. Het paard kwam wegens luchtwegproblemen niet hoger in de dressuursport. Het rustige karakter van de schimmel viel toen al op.

Wiersinga stelt dat hij zijn hart vaak vasthield tijdens de intocht, omdat de paarden die toen werden ingezet lang niet altijd betrouwbaar leken. Daarom belde hij de omroep om Amerigo aan te bieden.

Na wat proefritjes zou al snel een innige band tussen Amerigo en de Sint zijn ontstaan. Het paard deed tal van intochten en figureerde in 2005 in de film Het paard van Sinterklaas. Inmiddels is in Noord-Holland een vervanger gevonden. Wiersinga heeft zelf geholpen bij de zoektocht naar een geschikt paard.

Amerigo vertrekt tegelijk met Bram van der Vlugt, die vorig jaar voor het laatst gekleed als Sinterklaas de intocht bijwoonde.

FIFA verbiedt poppy op shirts Britse elftallen

Wereldvoetbalbond FIFA heeft het Engelse symbool van de dodenherdenking verboden op het shirt van de Engelse nationale ploeg. Veel clubs in Engeland dragen het gehele seizoen al een klaproos op het shirt. Ook managers in het betaalde voetbal lopen rond met eenzelfde logo op de borst. De bloem staat symbool voor de Britse dodenherdenking van de gevallen soldaten sinds de Eerste Wereldoorlog.

Een dringend verzoek van de Britse minister van Sport Hugh Robertson kon de FIFA niet overtuigen. Volgens de bond zijn de regels duidelijk; geen slogans op de shirts van nationale ploegen. "Het is niet religieus of politiek. Het dragen van een klaproos is een uiting van nationale trots", aldus Robertson in de Engelse media.

De bestuurder vroeg niet alleen om toestemming voor Engeland, maar ook voor Wales dat tegen Noorwegen oefent. Aankomende zondag is het Remembrance Sunday in Groot-Brittanië. Op deze dag herdenken de Britten de gevallen soldaten sinds de Eerste Wereldoorlog.

Nieuwe Griekse regering maakt woensdag opwachting

Woensdagmiddag wordt de Griekse interim-regering gepresenteerd. Dat heeft een medewerker van de aftredende regering gezegd.

De vertrekkende premier George Papandreou stelt rond het middaguur zoals het protocol voorschrijft de Griekse president op de hoogte. Na een overleg van partijleiders wordt later woensdagmiddag het interim-kabinet voorgesteld.

De leden van het Griekse kabinet hebben dinsdag hun ontslag ingediend om de weg vrij te maken voor een regering die het nieuwe Europese kredietplan door het parlement moet loodsen.

Premier George Papandreou onderhandelde al sinds maandag schijnbaar vruchteloos met oppositieleider Antonis Samaras over een tijdelijke regering. Papandreou en Samaras werden het naar verluidt maar moeilijk eens over wie de tijdelijke regering moet leiden.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, heeft gezegd dat de leiders van de twee grootste partijen allebei een brief moeten ondertekenen waarin ze zich verplichten tot economische hervormingen voordat de volgende tranche van acht miljard euro van een noodkrediet aan Griekenland wordt overgemaakt.

De tijdelijke regering moet dienen tot vervroegde verkiezingen in februari. De kandidaten voor het interim-premierschap die het vaakst genoemd worden zijn Lucas Papademos, voormalige vicepresident van de Europese Centrale Bank, en Europees ombudsman Nikiforos Diamantouros.

Duitse show Linda de Mol in Nederland opgenomen

Het Duitse programma dat Linda de Mol gaat presenteren, wordt in Nederland opgenomen. De 47-jarige presentatrice, die eerder Duitse shows als Traumhochzeit aan elkaar praatte, gaat in maart aan de slag voor The Winner Is.

De Mol noemt het een 'cadeautje' dat het programma in Nederland wordt opgenomen. "Dat heb ik destijds ook gedaan toen ik Traumhochzeit deed", vertelt ze voor de camera van Novum Nieuws. Volgens de blondine kwamen er bussen vol Duits publiek naar Nederland, omdat dat uiteindelijk goedkoper was dan het decor in Duitsland op te bouwen. "Dus dan zou het zomaar kunnen dat ik een Duitse show presenteer en 's avonds om acht uur thuis op de bank zit."

Ondanks haar Duitse avontuur verdwijnt Linda in Nederland niet van de buis. "Nee, ik heb natuurlijk gewoon mijn vaste verplichtingen. Toevallig had ik de maand maart vrij en viel het zo samen. Dat is precies de periode dat zij willen opnemen, anders had ik het niet gedaan."

In The Winner is worden verschillende soorten duels gespeeld door twee kandidaten. De allerbeste wint een miljoen euro. De Mol is in Nederland onder meer te zien als presentatrice van Ik Hou van Holland.

Chantal Janzen nog niet toe aan tweede kind

Chantal Janzen heeft nog geen 'tijd en ruimte' voor een tweede kind. Dat vertelt de 32-jarige musicalactrice, die begin 2009 voor het eerst moeder werd, aan Viva. "Voorlopig krijgt James er geen broertje of zusje bij."

"Geen idee wanneer dat wel zo is", legt de blondine uit. "En dat terwijl ik eigenlijk een ontzettende planner ben." Janzen vertelt dat zelfs de geboortedag van haar zoon gepland was. Omdat hij in een stuit lag, moest een datum worden vastgelegd voor een keizersnee.

Inmiddels kan Janzen zich een leven zonder James niet meer voorstellen. "Het voelt goed. En eng. Want er is altijd die angst: wat als hem iets overkomt?"

Hoewel musicals bij Chantal vijf jaar geleden nog op de eerste plaats stonden, gaat haar gezin nu voor. "Toen Marco, en later James in mijn leven kwamen, merkte ik voor het eerst dat zij het leukste tijdverdrijf zijn." Janzen zegt daarom vaker dingen af. "Op een vrije dag zit ik onopgemaakt in mijn joggingbroek op de grond een Legohuis te bouwen met James."

Voor het eerst euthanasie bij zwaar demente patiënt

Voor het eerst is in Nederland euthanasie toegepast op een zwaar dementerende patiënte. Het gaat om een 64-jarige vrouw die eerder had laten vastleggen dat ze niet wilde blijven leven als ze zwaar dement werd, schrijft de Volkskrant woensdag.

Na het laten vastleggen van haar wens ging de vrouw zo ver achteruit dat ze niet meer in staat was duidelijk te verwoorden wat ze wilde. Ze was verward, boos, huilde veel en kon zich nog maar flarden van haar motivatie voor euthanasie herinneren. Wel zei ze in elk gesprek met de arts dat ze liever zou sterven dan dat ze naar een verpleeghuis zou gaan.

De vrouw was officieel wilsonbekwaam. Toch werd de euthanasie goedgekeurd door de toetsingscommissie.

De zaak kan volgens huisarts Constance de Vries uit Munstergeleen ook verstrekkende gevolgen hebben voor de euthanasiepraktijk in Nederland. Zij wijst er in de krant op dat patiënten die wilsonbekwaam zijn niet in aanmerking kwamen voor euthanasie, maar onder bepaalde voorwaarden kan dat nu toch. De Vries was bij het euthanasieverzoek betrokken als de tweede arts die wordt geraadpleegd.

Euthanasie mag alleen als de arts is overtuigd dat het verzoek van de patiënt weloverwogen en vrijwillig is. De patiënt had in dit geval schriftelijk een wilsverklaring laten vastleggen toen ze nog helder was. Het vooruitzicht haar kinderen niet meer te herkennen was voor haar een nachtmerrie. Haar man en kinderen stonden achter haar besluit. In maart kwam een einde aan haar leven.

Bij dementerenden werd euthanasie tot nu toe alleen in een vroeg stadium toegepast. Artsen durfden alleen in te gaan op verzoeken van patiënten met wie nog een gesprek mogelijk was.

'Agressie door stoere VVD-taal over pakken dieven'

De 'stoere taal' van de VVD over het aanpakken van dieven leidt ertoe dat mensen het recht in eigen hand nemen. Dat stellen de PvdA en de SP woensdag in De Telegraaf.

Zij reageren in de krant op een voorval in Amsterdam. Vrijdag mishandelden vier mannen een inbreker in het Amsterdamse Frans Ottenstadion zo ernstig dat hij in coma raakte. In het complex was de afgelopen weken meerdere keren ingebroken. De mannen hadden de inbreker daarom opgewacht en in elkaar geslagen.

Een nieuwe richtlijn van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) schrijft sinds dit jaar voor dat slachtoffers van een gewelddadige overval niet meer meteen in de cel worden gezet als ze zich met geweld verweren. Zij kunnen nog wel worden aangemerkt als verdachte, maar mogen het onderzoek thuis afwachten. In dit geval is deze richtlijn niet toegepast. Er was voor zover bekend geen sprake van noodweer.

Volgens de SP en de PvdA is de grens nu zoek. "Het idee is ontstaan dat je er maar op los kunt slaan en niet vervolgd hoeft te worden", zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch in de krant. "De minister moet zeggen dat veiligheid een kerntaak van de overheid is."

SP-Kamerlid Ronald van Raak kan zich volgens de krant voorstellen dat 'dit een gevolg is van een minister die zegt dat je geweld tegen inbrekers mag gebruiken'. "Ik heb liever dat de minister zegt dat je mensen aan moet houden in plaats van verrot slaan."

De VVD voelt zich niet aangesproken. "Iedereen met een beetje normaal verstand weet dat gepast verdedigen van lijf en leden iets anders is", zegt een woordvoerder in De Telegraaf.

Happen naar wind

Wil je optimaal van dit filmpje genieten dan is mijn tip om het geluid uit te zetten. Tenzij je gek bent van Nederlandse rapmuziek, dan mag je het geluid aan laten staan. Maar zelfs zonder de muziek is dit filmpje grappig, want zeg nou zelf hoe vaak heb jij een hond gezien die gek is op een bladblazer..

 Met dank aan robber57 voor de submit.

NotW liet prins William bespioneren

De wegens schandalen opgedoekte Britse krant News of the World liet prins William, voetbaltrainer José Mourinho en tal van andere prominenten door een privédetective bespioneren. Dat heeft de BBC dinsdag gemeld.

Tegen het nieuwsprogramma Newsnight zei de voormalige politieagent Derek Webb dat hij door News of the World werd benaderd, kort nadat hij in 2003 zijn eigen detectivebureau had opgezet. In de 8 jaar daarna betaalde het tabloid hem om meer dan 100 mensen te bespioneren, aldus Webb.

Tabloid liet prins William bespioneren
Tabloid liet prins William bespioneren (Foto: ANP)

MGS HD Collection-launchtrailer

Konami viert de Amerikaanse launch van Metal Gear Solid HD Collection. In de bijbehorende launchtrailer laten zij zien waarom deze serie zo bejubeld is en hoe de tijdlijn van de Metal Gear Solid-franchise is verlopen.

Bij deze laatste versie van de serie heeft men gekozen voor het gespreid uitbrengen van het spel. Het spel werd in Amerika op 8 november uitgebracht terwijl bijvoorbeeld Engeland moet wachten tot 25 november. De meest onfortuinlijke fans van Solid Snake zijn toch wel de Australiërs en wij Nederlanders. Deze moeten tot februari wachten voor het spel wordt uitgebracht.

Metal Gear Solid HD Collection is een bundeling Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, Metal Gear Solid 3: Snake Eater en Metal Gear Solid: Peace Walker. Alle spellen zijn geüpgrade naar HD-kwaliteit.

Metal Gear Solid HD Collection komt op 3 februari uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Cain blijft in race voor presidentschap VS

De van ongewenste intimiteiten beschuldigde Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen, Herman Cain, is niet van plan de handdoek in de ring te gooien. "Dat gaat niet gebeuren", zei Cain dinsdag op een persconferentie.

Hij ontkende de aantijgingen en haalde fel uit naar Sharon Bialek. Zij zei maandag tijdens een persconferentie dat Cain jaren geleden met zijn hand onder haar rokje greep en haar hoofd naar zich toetrok. Cain zei dat de vrouw "een product is van de Democratische machine" en dat het om een poging gaat om zijn kandidatuur te ondermijnen.

Ondertussen zocht een tweede vrouw die door Cain zou zijn lastiggevallen de publiciteit. Karen Kraushaar zei dat ze een van de twee vrouwen is die een schikking met Cain troffen voor seksuele intimidatie in de jaren 90. ,,Als je op de werkplek seksueel wordt geïntimideerd, ben je extreem kwetsbaar", aldus de vrouw dinsdag tegen de krant The New York Times.

Kraushaar, die eerder te kennen gaf dat ze anoniem wilde blijven, liet vorige week via haar advocaat een verklaring uitgaan waarin ze Cain beschuldigde. De vrouw overweegt een persbijeenkomst te houden met alle vrouwen die Cain beschuldigen van seksueel wangedrag. Dat zijn er tot op heden vier.

Cain liet tijdens zijn eigen persconferentie weten dat hij zich de klacht van Kraushaar herinnert, maar dat haar beschuldigen ,,nergens op gebaseerd bleken." Hij voegde eraan toe dat Kraushaar ,,niemand kon vinden die haar verhaal kon bevestigen".

Cain blijft in race voor presidentschap VS
Cain blijft in race voor presidentschap VS (Foto: ANP)

D66: onderzoek naar eigen bijdrage huisarts

D66 wil dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) laat onderzoeken wat de gevolgen zijn van een eigen bijdrage voor de huisarts. Tweede Kamerlid Pia Dijkstra doet dat voorstel woensdag bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid.

Dijkstra wil bijvoorbeeld weten of mensen door een eigen bijdrage zorg gaan mijden en er vanwege uitgestelde bezoeken aan de huisarts later misschien een duurdere behandeling nodig is. Of dat mensen het vaker nog een dagje aankijken zonder gevolgen voor hun gezondheid.

Het D66-Kamerlid wil wel helder krijgen of deze maatregel tot kostenbesparing zou kunnen leiden. Zinnig en zuinig gebruik van de zorg moet gestimuleerd worden om de stijgende zorgkosten beheersbaar te houden, meent Dijkstra. Maar ze wil niet dat de rekening alleen bij de patiënt belandt. "Voor je een beslissing kunt nemen over de eigen bijdrage, moet je weten wat voor effecten dat heeft. En je moet het alleen doen als er ook in de rest van de zorg efficiënt wordt gewerkt."

D66: onderzoek naar eigen bijdrage huisarts
D66: onderzoek naar eigen bijdrage huisarts (Foto: ANP)

Rapper Heavy D (44) overleden

De Jamaicaans-Amerikaanse rapper Heavy D is dinsdag op 44-jarige leeftijd overleden. Dat meldden Amerikaanse media.

De rapper die zijn hoogtijdagen kende in de jaren 90 werd op de grond aangetroffen en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Met zijn hiphopgroep Heavy D& the Boyz had de gezette rapper tal van hits. De groep scoorde in 1991 een groot succes met het nummer Now that we found love. Heavy D's echte naam was Dwigh Errington Myers.

De burgemeester van Tilburg praat poep

Ik hou mijn kinderen altijd voor dat je iemand niet mag plagen met zijn naam en in online discussies is het meestal een teken van zwakte en het ontbreken van argumenten als men je gaat aanvallen op je screennaam. Maar in het geval van de burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, meen ik een uitzondering op mijn regel te mogen maken en mij de woordspeling in de titel te kunnen permiteren, want wat die man deze week aan onzin uit wist te kramen is werkelijk ongelofelijk.

Nieuwe trailer + tv spots Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Er is een nieuwe trailer verschenen voor de film Sherlock Holmes: A Game of Shadows. In de nieuwe trailer zien we, naast de gebruikelijke beelden uit de nieuwe film, ook hoofdrolspeler Robert Downey Jr spreken over zijn rol in de film en over de nieuwe karakters die in de opvolger van de film uit 2009 zitten.

In Sherlock Holmes: A Game of Shadows speelt Downey wederom de titelrol, met Jude Law als zijn trouwe partner Dr. Watson. De afgelopen maand maakte Warner Bros al bekend dat er inmiddels al aan een derde deel in de Sherlock Holmes-reeks wordt gewerkt. Of ook dat derde deel door Guy Ritchie zal worden geregisseerd is nog niet bekend.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows draait vanaf 15 december in de Nederlandse bioscopen. Voor de film werd ook een tweetal nieuwe tv-spots gemaakt die HIER en HIER te zien zijn.


De nieuwe trailer voor Sherlock Holmes: A Game of Shadows.

Asteroïde scheert 'rakelings' langs aarde

Een grote asteroïde is in de nacht van dinsdag op woensdag langs de aarde gescheerd. Het gevaarte passeerde onze planeet op een afstand van ongeveer 324.600 kilometer, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Dat is dichterbij dan de maan.

De NASA had vooraf al laten weten dat de asteroïde geen enkel gevaar zou opleveren voor de aarde. Het brok van ongeveer 400 meter is voor wetenschappers wel een interessant onderzoeksobject. NASA gaat de asteroïde met de naam 2005 YU55 in kaart brengen. Volgens de organisatie bestaat het brok voor het grootste deel uit koolstofverbindingen.

Het is vrij uitzonderlijk dat een asteroïde van dergelijke afmetingen de aarde op zo'n korte afstand passeert. De laatste keer was in 1976.

In ons zonnestelsel bevinden zich talloze asteroïden. Net als planeten volgen ze een baan rond de zon. NASA houdt de grootste exemplaren goed in de gaten. Een inslag van een asteroïde als 2005 YU55, die grofweg even groot is als een vliegdekschip, zou volgens deskundigen een enorme ramp zijn.

Rechter keurt Obama's zorgwet goed

Een Amerikaanse beroepsrechter heeft dinsdag bepaald dat de nieuwe zorgwet van president Barack Obama in overeenstemming is met de grondwet. Het vonnis is de nieuwste stap in een juridische strijd die hoogstwaarschijnlijk eindigt bij het hooggerechtshof.

Tegenstanders hadden beweerd dat de verplichte verzekering strijdig is met de individuele rechten op vrijheid. De beroepsrechters bepaalden dat "het recht om vrij te zijn van federale regulering niet absoluut is".

Tot zes jaar cel geëist in grote skimzaak

Tegen zes verdachten van een omvangrijke skimfraude zijn dinsdag straffen tot zes jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie verdenkt de zes ervan met nagemaakte betaalpassen ruim anderhalf miljoen euro van bankrekeningen van slachtoffers te hebben gehaald. Daarmee gaat het vermoedelijk om een van de grootste skimfraudes uit de afgelopen jaren.

Een 33-jarige man uit Groot-Brittannië was vermoedelijk het brein achter de fraude. Hij ontwikkelde een methode om bankpassen te kopiëren via de kaartlezer die inlogcodes verstrekt voor internetbankieren. De Brit manipuleerde volgens het OM de zogenoemde e-dentifiers van ABN Amro, waarna zijn medeverdachten de kaartlezers plaatsen in bankkantoren in onder meer Alkmaar, Den Helder en Deventer.

Klanten die online bankierden in deze filialen, lieten ongemerkt hun rekeninggegevens en pincode achter. Met een speciale pas om te downloaden haalden de skimmers de gekopieerde gegevens uit de kaartlezers. Daarmee maakten ze vervalste betaalpassen, waarmee in 2008 en 2009 in verschillende landen grote geldbedragen werden gepind.

De fraude kwam aan het licht toen de Britse autoriteiten een gemanipuleerde e-dentifier van ABN Amro vonden in de woning van de 33-jarige hoofdverdachte. Tegen hem eiste de officier van justitie dinsdag zes jaar cel.

Een verdachte uit Roemenië die de praktische uitvoering van het skimmen in Nederland organiseerde, hoorde een gevangenisstraf van drie jaar tegen zich eisen. Tegen de overige vier Roemeense verdachten eiste de officier van justitie straffen van anderhalf tot drie jaar cel. Het OM vindt ook dat de verdachten de schade aan ABN Amro moeten vergoeden.

Het proces tegen de zes gaat donderdag verder met de pleidooien van de advocaten van de verdachten. De rechtbank doet naar verwachting eind november uitspraak in de zaak.

Cel geëist voor fatale overval op hoogbejaarde

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft dinsdag tien jaar cel geëist tegen een 21-jarige man uit het Gelderse Westervoort wegens een fatale overval op een 89-jarige vrouw. Het slachtoffer werd bij de woningoverval in de nacht van 18 op 19 september 2009 in Duiven zwaar mishandeld en raakte in coma. Zes maanden later overleed ze.

Het OM stelt dat sprake was van doodslag. Volgens een expert van het Nederlands Forensisch Instituut is het slachtoffer niet overleden aan klappen op haar hoofd. Een infectie aan haar luchtwegen is de 89-jarige vrouw na een lang ziekbed fataal geworden.

De verdachte, Mischa de P., bekende voor de rechtbank in Arnhem de woning te hebben overvallen. "Na een ruzie met mijn vriendin, besloot ik te gaan inbreken", zei de verdachte. "Ik heb me niet afgevraagd of er een ouder iemand woonde." Volgens de rechter had De P. dit onder meer kunnen afleiden uit het feit dat het huis aan de Parallelweg een traplift had. Ook stond er een wandelstok in de gang. De P. zei dronken te zijn geweest en niet te hebben nagedacht.

De P. ontkent de omgeving van de woning voorafgaand aan de inbraak te hebben verkend. Vrienden van hem verklaarden echter tegenover de politie dat de 21-jarige man uit Westervoort het huis al langer op het oog had.

Nadat De P. de woonkamer doorzocht, liep hij door naar de slaapkamer van het 89-jarige slachtoffer. Toen de vrouw een lamp aandeed, zou De P. zijn geschrokken. "Toen heb ik haar een klap gegeven", zei hij. Bij de politie verklaarde De P. dat het slachtoffer een bange, geschrokken blik in haar ogen had. Tegenover de rechters zei hij herhaaldelijk zich niets meer te kunnen herinneren.

Voor de gewelddadige overval op de 89-jarige vrouw, werden april vorig jaar ook twee mannen uit Zevenaar en een man uit Wijchen aangehouden. Zij worden door het OM niet meer als verdachten gezien. De P. stond ook terecht voor een woninginbraak in zijn woonplaats. Bij die inbraak, gepleegd in april 2010, zou geen geweld zijn gebruikt.

De P. werd in zijn woning aangehouden. Rechercheurs doorzochten het huis van de man. Ook een woning in Duiven werd doorzocht. Daar trof de politie een scooter aan die vermoedelijk bij de overval is gebruikt. De politie kwam de scooter op het spoor na tips in het programma Opsporing Verzocht.

De uitspraak van de rechtbank in Arnhem wordt over twee weken verwacht.

Opstelten staat uitstel invoering wietpas toe

Gemeenten die de wietpas later willen invoeren omdat ze er nog niet klaar voor zijn, mogen er later mee aan de slag. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) stelde dinsdag in de Tweede Kamer dat er ruimte is voor 'lokaal maatwerk'. Uiteindelijk moet het kabinetsbeleid echter overal worden ingevoerd, zei hij.

Opstelten kondigde vorige maand aan dat coffeeshops in het zuiden van het land toeristen vanaf 1 januari moeten weren. De coffeeshops in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg moeten dan besloten clubs worden en er is een pasje nodig om een coffeeshop binnen te gaan. Klanten kunnen alleen lid worden in de gemeente waar ze wonen. In de rest van het land wordt dit beleid een jaar later ingevoerd.

Maandag werd bekend dat de gemeenteraad van Maastricht tegen de invoering van de wietpas per 1 januari is. Een meerderheid in de raad voelt zich overvallen door de 'snelle invoering zonder gedegen voorbereiding' en stelt een jaar extra de tijd te willen. De burgemeester en de gemeenteraad van Amsterdam spraken zich al eerder uit tegen de wietpas.

Opstelten stelde te luisteren naar wat de burgemeesters van grensgemeenten zeggen. "Ik ben niet gek." Als de gemeenten een paar maanden extra tijd nodig hebben, is dat in orde. Uiteindelijk moet het beleid echter overal worden uitgevoerd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.