FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 november 2011

Omstander verwondt agent bij arrestatie overvaller

Een agent is zaterdagavond in Den Haag gewond geraakt bij het overmeesteren van een mogelijke overvaller. Een omstander sloeg de agent met een plastic zak met flessen in het gezicht. De agent liep een bloedneus op, maar raakte niet ernstig gewond. In een poging de overvaller op te pakken, had de agent kort daarvoor nog waarschuwingsschoten gelost.

De overval vond omstreeks 18.00 uur plaats op een tabakswinkel aan het Copernicusplein, meldt een politiewoordvoerder. De overvaller had mogelijk een vuurwapen bij zich en maakte vermoedelijk geld buit. De verdachte rende weg.

Op de kruising van de Regentesselaan met de Laan van Meerdervoort zag de agent iemand die mogelijk wat met de overval te maken had. De agent meldde de verdachte dat die moest stoppen. Dat weigerde deze, waarop de agent waarschuwingsschoten loste. De agent wist vervolgens de verdachte in te halen en probeerde deze te overmeesteren. Tijdens deze worsteling bemoeide de omstander zich met het gevecht.

De omstander en de verdachte konden door agenten die net ter plaatse kwamen worden aangehouden. De omstander had niets met de overval te maken. Waarom hij de agent te lijf ging, is nog onduidelijk.

Dode en veel gewonden bij slag op Tahrirplein

De politie is zaterdag slaags geraakt met demonstranten op het Tahrirplein in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat gebeurde toen politieagenten met geweld een einde probeerden te maken aan een zitstaking van mensen die eerder dit jaar tijdens de opstand tegen de verdreven dictator Hosni Mubarak gewond zijn geraakt.

Deze keer stierf een 23-jarige betoger door een kogelwond in de borststreek en raakten zeker 676 anderen gewond, zo meldde het ministerie van Volksgezondheid zaterdagavond. Ook zouden 18 personen zijn aangehouden. De betogers staken onder meer een voertuig van de politie in brand. In de avond keerde de rust weer in het centrum van Caïro.

Het persbureau MENA meldde dat de politie in de ochtend het plein bestormde. Niet alleen vroegere gewonden, maar ook familieleden van mensen die tijdens de opstand zijn gedood, voerden daar actie. Het ging om ongeveer 200 mensen, die vrijdag nog steun hadden gekregen van tienduizenden andere betogers. Dat waren vooral leden van de Moslim Broederschap.

Zij eisten dat agenten en regeringsfunctionarissen die voor de doden en gewonden tijdens de revolte verantwoordelijk zijn, snel worden berecht. Ook pleiten ze voor een snel vertrek van de door militairen gedomineerde regering.

In de nacht van vrijdag op zaterdag dunde de groep betogers flink uit, tot enkele honderden personen. De agenten sloegen zaterdagmorgen met de wapenstok op hen in. Binnen korte tijd stroomden vervolgens ongeveer 5000 mensen naar het Tahrirplein. Zij raakten in gevecht met de veiligheidsdiensten en riepen leuzen als "weg met Tantawi". Daarmee verwezen ze naar de veldmaarschalk die jarenlang ministersposten vervulde onder Mubarak.

Tantawi is nu de belangrijkste leider van het militaire bewind in Egypte. Dat is verantwoordelijk voor duizenden aanhoudingen van dissidenten sinds de val van Mubarak.

Uitslag Ajax - NAC Breda

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Ajax en NAC Breda. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel.

AFC Ajax

2 - 2

NAC Breda

 36' Sulejmani
 84' Boerrigter
   85' Kolk  
 89' Schilder  
 
 Gele kaart: Enoh, v.d. Wiel, (AFC Ajax), Lurling, Kolk, (NAC Breda)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.531
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita
Eriksen
Enoh
Janssen (Serero/66)
Sulejmani
Boelykin (Lodeiro/28)
Ebecilio (Boerrigter/77)
  Ten Rouwelaar
Janse
Botteghin
Luijckx
Gorter
Gudelj (Jozefzoon/67)
Gilissen (Buijs/60)
Schilder
Lurling
Schalk (Kolk/60)
Bayram


De supporters van Ajax zijn duidelijk in hun mening (Foto: Pro Shots)

Volgende week Battlefield 3-update voor pc

Ontwikkelaar DICE is van plan om volgende week een "significante" update te publiceren voor Battlefield 3 op pc. Tot nu toe hebben ze al verschillende serverupdates uitgevoerd om de stabiliteit en prestatie te bevorderen.

Volgens het officiële bericht kunnen spelers een verbeterde stabiliteit, wapenbalans, teamcontrole en interface verwachten. Daarnaast zullen er nog vele andere dingen aangepast zijn, naar aanleiding van feedback van de spelers. Wat cheaters betreft zal DICE de data blijven analyseren en iedereen die ze betrappen straffen door een ban of het verwijderen van de statistieken van de betreffende persoon. Spelers worden zelf ook opgeroepen om actief cheaters aan te geven.

Updates voor de consoleversies van de game zullen nog even op zich laten wachten tot deze aan de daarvoor gestelde eisen voldoen.

Uitslagen Eredivisie (19/11/2011)

Om 19.45 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

N.E.C. Nijmegen

1 - 2

Roda JC

 76' Platje
   53' Malki  
 75' Pluim  
 
 Gele kaart: Nijland, (N.E.C. Nijmegen), Hempte, Vormer, De Beule, (Roda JC)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.200
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will
Cmovs
v.Eijden (Ibrahim/73)
Conboy
v.d.Velden (Platje/69)
Vadócz
Koolwijk
George
Schöne
Latupeirissa (Nijland/56)
  Kieszek
Monteyne
Wielaert
Biemans
Hempte
De Beule (Vukovic/88)
Vormer
Donald
Ramzi
Junker (Pluim/69)
Malki

Heracles Almelo

1 - 1

FC Twente

 90+2' Duarte
   50' Wisgerhof 
 
 Gele kaart: Breukers, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Rienstra
v.d.Linden
Jallo
Quansah
Overtoom (Pedro/87)
Duarte
Armenteros (Vejinovic/69)
Plet
Everton
  Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Landzaat
Brama
Fer
Bajrami (Gouriye/27)
De Jong
John (Janssen/78)


FC Twente speler Luuk de Jong (l) in duel met Heracles Almelo speler Kwame Quansah (r) (Foto: Pro Shots)

sc Heerenveen

1 - 1

RKC Waalwijk

 76' Sibon
   12' Castillion 
 
 Gele kaart: , Bandjar, Sno, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Janmaat
Gouweleeuw
Zomer
Breuer (Sibon/68)
Djuricic (Svec/83)
Elm
Kums
Narsingh
Dost
Assaidi (v.La Parra/70)
  Zoet
Bandjar (v. Mosselveld/83)
Martina
Drost
v.Peppen
Sno
Duits
Braber (Bridji/28)
Auassar
Castillion
Ten Voorde (Ramos/77)

Boom start veldritseizoen in Namen

Lars Boom zal dit seizoen weer een aantal keer in het veld te bewonderen zijn. De voormalige wereldkampioen van 2008 zal zijn veldseizoen starten op 18 december tijdens de cross rond de Citadel van Namen, wat de vijfde wereldbeker wedstrijd van het jaar is. Dit maakte Boom bekend via zijn Twitterpagina.

Boom zal zijn verdere programma nog bekend maken. Wel is duidelijk dat hij niet mee zal doen aan het wereldkampioenschap in Koksijde. Die wedstrijd past niet in zijn programma op weg naar het wegseizoen.

Jonge betoger Bahrein gedood door politievoertuig

Honderden rouwenden zijn zaterdag in de Bahreinse hoofdstad Manamah bijeengekomen voor de begrafenis van een tiener. De tiener overleed zaterdagochtend. Volgens een oom van de jongen is hij doodgereden door een politievoertuig.

De 16-jarige jongen was bij een betoging aanwezig en werd volgens de oom overreden door een politiewagen. Vervolgens zette de politie het gebied af en mocht niemand in de buurt van het lichaam komen. "Onze jongen was dood en ze lieten hem uren op straat liggen", zei hij.

Volgens het Bahreinse ministerie van binnenlandse zaken is de dood van de tiener een ongeluk. Hij zou geraakt zijn door een surveillancewagen die in een slip was geraakt en op de groep betogers knalde. De auto zou zijn geslipt omdat er olie op het wegdek lag. Het ministerie sprak van 'relschoppers' die zich op straat bevonden en die 'vandalisme pleegden' door olie op het wegdek te gieten.

De stoet rouwenden riep na de begrafenis leuzen waarin de regering van het Golfstaatje het moest ontgelden. De politie zette traangas in.

Van Emden klopt Willeboordse in GP Amsterdam

Anicka van Emden en Elisabeth Willeboordse zijn in een felle strijd verwikkeld om een plaats op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Er is maar één plaats beschikbaar in de klasse om 63 kilogram en beide dames staan dicht bij elkaar op de wereldranglijst.

Tijdens de Grand Prix van Amsterdam dit weekend zijn veel punten te verdienen en beide dames gingen ook vol voor de punten vandaag. Beide kwamen in de finale terecht, waar Van Emden een belangrijke slag wist te slaan door Willeboordse te kloppen. De komende maanden zijn er echter nog voldoende punten te verdienen, waardoor de strijd om het olympische ticket spannend zal blijven.

Mogelijk Rampage verfilming in de maak

Als we The Hollywood Reporter moeten geloven zijn er gesprekken gaande om gameklassieker Rampage te verfilmen. Producent John Rickard, onder andere bekend van Final Destination, zou op dit moment in gesprek zijn met verschillende schrijvers. De film wordt uitgegeven door New Line Cinema.

Rampage was in 1986 te spelen in veel arcadehallen en werd later geport naar Atari, Commodore 64, DOS, ZX Spectrum, NES, en Sega Master om thuis te spelen. De laatste game uit de serie, Rampage: Total Destruction, was te spelen op Wii, Gamecube, DS en PlayStation 2. In de game speel je een gigantisch monster met als missie de totale destructie van een stad. Daarnaast moet je proberen verschillende legermachten van je af te houden.

Hoe dit uit gaat pakken in een film is nog niet duidelijk. New Line Cinema is in ieder geval van mening dat de hedendaagse techniek ver genoeg gevorderd is om een goeie monsterfilm te maken binnen een bepaald budget.

rampage (geschaalde kopie)

Straks ook op het witte doek?

[Bundesliga] Dortmund verslaat Bayern in topper

Borussia Dortmund heeft zaterdag de topper in de Bundesliga van Bayern München gewonnen. De ploeg van trainer Jürgen Klopp was nipt met 1-0 te sterk. Dortmund stijgt door de zege naar de tweede plaats met 26 punten, twee minder dan de koploper uit München.

In de eerste helft viel er weinig te beleven in de Allianz Arena. Na een klein half uur schoot Franck Ribéry over op aangeven van Arjen Robben. De Nederlandse vleugelspits maakte zijn rentree na een liesblessure, die hem zeven weken aan de kant hield. Hij werd na zeventig minuten vervangen.

Dortmund kwam vijf minuten daarvoor al op voorsprong door een treffer van Mario Götze, die in de linkerhoek raak schoot. Namens de bezoekers was ook Shinji Kagawa al dicht bij de openingstreffer geweest, maar doelman Manuel Neuer voorkwam dat met een knappe redding.

Pauwels wint ook derde wedstrijd GvA-trofee

Kevin Pauwels heeft ook de derde wedstrijd in de strijd om de Gazet van Antwerpentrofee gewonnen. De Belg was in Hasselt de sterkste in een sprint met vier man. Wereldkampioen Zdenek Stybar werd tweede, voor Sven Nys en Tom Meeusen.

Na twee rondes ontstond er een kopgroep met zes man, waar naast de top vier ook Dieter Vanthourenhout en Sven Vantornhout aanwezig waren. In de voorlaatste ronde werden de laatste twee door de groep afgeschud, waarna Pauwels de snelste was in de sprint.

Uitslag De Graafschap - PSV

Om 18:45 uur ging in de Eredivisie de dertiende speelronde van start met het duel tussen De Graafschap en PSV. Hieronder vind je de uitslag en de bijbehorende karakteristieken.


Ola Toivonen in duel met Yuri Rose (Foto: Pro Shots)

De Graafschap

1 - 3

PSV

 22' El Hassnaoui
   11' Matavz
 54' Wijnaldum
 84' Wijnaldum
 
 Gele kaart: Kujala, Rose, Evers, (De Graafschap), Willems, Derijck, (PSV)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.505
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
de Winter
Evers
Wormgoor
Meijer
van der Pavert (Fränkel/ 67)
de Leeuw
Rose
El Hassnaoui (Breinburg/64)
Kujala
Sreckovic
Poepon
  Isaksson
Derijck
Marcelo
Bouma
Willems
Wijnaldum
Toivonen
Engelaar
Labyad
Matavz (Vennegoor/75)
Mertens (Lens/61)

Geoginio Wijnaldum
Wijnaldum viert de 1-3 (Foto: Pro Shots)

FOK!filmtip: Wanted

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Wanted.

Wat is dat toch met die commerciële omroepen? Zo is er dagenlang niks dan derderangs meuk op de tv en op andere dagen is het lastig om een keuze te maken. Zo zou je vanavond kunnen kijken naar Madagascar: Escape 2 Africa (SBS6 - 20.30 uur), The Incredible Hulk (RTL5 - 20.30 uur) of Zodiac (Veronica - 22.10 uur). De FOK!filmtip van vandaag is echter Wanted geworden.

 Wanted

Wanted is gebaseerd op de gelijknamige stripboekenreeks van Marc Silvestri. In de film draait het om Wesley Gibson (James McAvoy), een saaie kantoorklerk. Dat leven wordt een stuk minder saai als Wesley ontdekt dat zijn vader de beste huurmoordenaar op aarde was en de dag er voor doodgeschoten is door een huurmoordenaar die nu achter hem aanzit. Met hulp van Fox (Angelina Jolie) en Sloan (Morgan Freeman) gaat Gibson de strijd aan waarbij hij niemand lijkt te kunnen vertrouwen.

Wanted is een spetterende actiefilm van de Russisch-Kazachse regisseur Timoer Bekmambetov, die met de film een ijzersterk debuut had in Hollywood. Hij maakte eerder naam met de fantasyfilms Night Watch en Day Watch. Momenteel werkt Bekmambetov aan de film Abraham Lincoln: Vampire Hunter die in 2012 in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn.

Wanted is vanavond te zien om 22.45 uur op RTL5


Wanted trailer.

Nederlanders onderwijzen aanklagers Kunduz

In het Afghaanse Kunduz heeft een eerste lichting van zestien officieren van justitie een door Nederlanders gegeven cursus succesvol afgerond. De Afghaanse strafrechtfunctionarissen ontvingen eind deze week hun certificaat uit handen van de trainers van de Europese politiemissie, meldt het ministerie van Defensie zaterdagavond.

De officieren van justitie namen afgelopen week deel aan een cursus, waarbij ze leerden over de wettelijke verantwoordelijkheden en verplichtingen van een officier van justitie tijdens een strafrechtelijk onderzoek. Alle deelnemers kregen naast hun certificaat een set van 24 boeken met alle relevante wetten. De komende tijd worden de officieren op hun werkplek bezocht en krijgen ze daar hulp.

De cursus is een onderdeel van de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz. De lessen die agenten er geven moeten bijdragen aan de opbouw van de rechtsstaat en de kwaliteit van de Afghaanse politie. Aan het einde van dit jaar zijn vijftien Nederlandse agenten actief in Kunduz.

'Nederlandse drugshandelaar opgepakt in Spanje'

Een voortvluchtige 41-jarige Nederlander die wordt verdacht van grootschalige handel in harddrugs is door de Spaanse politie nabij de plaats Marbella opgepakt. De man werd gezocht door de Nederlandse justitie, melden Spaanse media zaterdag.

De Nederlander zou deel uitmaken van een drugsbende die meer dan vijfhonderd kilo cocaïne en 230 kilo zogenoemde crystal meth zou hebben verhandeld. Ook zou een half miljoen euro zijn witgewassen.

Een 39-jarige Spanjaard, die deel uit zou maken van de bende, werd ook aangehouden. Ook hij werd gezocht door de Nederlandse justitie.

Groot verlaten hotel in Kroatië

Jaren terug ging ik naar Tucepi, Kroatië om daar te genieten van de zon, zee en de stranden. Ik heb daar in een van de vele vakanties een groot verlaten hotel gevonden, van het strandpad af, achter een stukje bos. 

Het heet 'Hotel Jadran' wat vertaalt naar 'Hotel Adriaan', en scheen ergens in de jaren 80 verlaten te zijn. Niet vanwege de oorlog maar economische problemen (denk ik). Ik had er toen een ansichtkaart gevonden uit als ik het me goed herinner 1984. Naast de ansichtkaart ook dingen zoals banken, bars, tafels, stoelen, wasmachines en kroonluchters.

Jammer genoeg had ik geen camera mee en had ook niet echt het idee om er foto's van te maken, ik was immers veertien ofzo. Uiteindelijk besloot ik een keertje foto's te zoeken op het internet en ze ergens te posten. Uiteindelijk hebben andere mensen aangevuld met nog meer foto's. Je kan ze allemaal hier bekijken.

Drie verdachten serie ramkraken gepakt

Drie verdachten zijn opgepakt voor vijf ramkraken die vrijdagnacht in Limburg zijn gepleegd. De daders probeerden winkels in Elsloo, Maastricht, Cadier en Keer, Margraten en Banholt binnen te komen, meldt de politie zaterdag.

De ramkraken vonden tussen 23.00 en 02.00 uur plaats. De auto die vermoedelijk bij de ramkraken werd gebruikt, is in beslag genomen. Over de buit doet de politie vooralsnog geen mededelingen.

Brand spelbreker repetities musical Oorlogswinter

De grote brand die zaterdagmiddag woedt in Zaandam dwarsboomt de repetities van de musical Oorlogswinter. De cast zit opgesloten in een oefenruimte die vlak bij het in lichterlaaie staande distributiecentrum ligt.

"Cast Oorlogswinter nog steeds opgesloten door brand nabij repetitieruimte Zaandam", laten de castleden weten via Twitter. "Toegangswegen gesloten, wacht op evacuatie." Wegen rond het distributiecentrum zijn afgezet en het busverkeer wordt omgeleid. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

In september kreeg de musical, gebaseerd op het boek van Jan Terlouw, ook al te maken met een brand. Ook toen woedde er een brand nabij de repetitieruimte, waar kostuums, decorstukken en videoapparatuur lagen opgeslagen. Even leek het erop dat ook het complex waar de cast oefent in gevaar was, maar er gebeurde uiteindelijk niets.

Giftige stoffen in riool Raalte geloosd

Een rioolgemaal in Raalte is stop gezet, nadat bij een lozing van een bedrijf in de Overijsselse plaats giftige stoffen in het riool terecht zijn gekomen. Met het stopzetten van de afvoer van rioolwater naar de zuivering in Raalte, moet worden voorkomen dat de giftige stof in de zuivering terechtkomt. Door de maatregel loopt de riolering in de kern van Raalte vol en mogelijk over.

Inmiddels is dertigduizend liter afvalwater uit het riool gepompt en vervoerd naar Kampen, waar het in een buffer is opgeslagen, meldt de gemeente zaterdagavond. Om welke giftige stof het gaat, is nog onduidelijk. Er zijn monsters genomen die worden geanalyseerd.

Het bedrijf is door de politie, de gemeente en Waterschap Groot Salland op de vingers getikt.

Obama en Chinese premier voeren overleg

De Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese premier Wen Jiabao hebben zaterdag overleg gevoerd over een aantal economische kwesties die spelen tussen de twee landen. De bespreking stond niet formeel op de planning.

Obama is op Bali voor een top van het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, Asean. De aanwezigen hadden vrijdag samen gedineerd en tijdens het diner sprak Obama al met Wen. Dit gesprek wilden de twee zaterdag voortzetten.

"We hebben over de hele linie een erg gecompliceerde en wezenlijke relatie met China", zei Tom Donilon, Obama's adviseur voor nationale veiligheid, na afloop van het onderhoud tussen Obama en Wen. "Er spelen economische kwesties, zoals de bijdrage die de Chinezen leveren aan de wereldwijde economische groei en daar komen (als gespreksonderwerp, red.) het valutabeleid en ander beleid uit voort."

Volgens Donilon heeft Obama er in het overleg bij China op aangedrongen de waarde van de yuan aan te passen, omdat de munt volgens de Verenigde Staten veel te laag staat. Daarnaast is ook gesproken over de territoriale kwesties in de Zuid-Chinese Zee. China claimt het gebied, maar andere landen in de regio menen dat ten minste een deel aan hun toevalt. Het overleg was volgens een zegsman constructief.

Donilon bagatelliseerde de opvatting dat er sprake is van spanningen tussen de twee landen. Volgens hem zijn China en de VS het op veel terreinen met elkaar eens.

De Asean-top vormt het sluitstuk van een negendaagse reis in de regio, die als doel heeft de banden met de Aziatische bondgenoten aan te halen, nu de macht van China toeneemt.


Obama en Chinese premier voeren overleg (Foto: Novum)

Chadli en Janko niet tegen Heracles Almelo

FC Twente kan vanavond tijdens het competitieduel tegen Heracles Almelo niet over Nacer Chadli beschikken. De Belg is ziek en komt daarom niet in actie.

Naast de afwezigheid van Chadli moet trainer Co Adriaanse ook Marc Janko nog altijd missen. De aanvaller heeft te veel last van een kwetsuur. Dit is echter gunstig voor Leroy Fer, die hierdoor in de basis zal starten.

Luuk de Jong wordt waarschijnlijk weer in de spits geposteerd.

Marine Le Pen wil Frankrijk uit euro

Frankrijk moet uit de euro stappen en strenge grenscontroles invoeren. Dat heeft Marine Le Pen, de voorzitster van de extreemrechtse partij Front National, zaterdag gezegd. Over de details wilde ze zich echter niet uitlaten.

Le Pen doet mee aan de presidentsverkiezingen in Frankrijk die in 2012 plaatsvinden en maakte zaterdag in Parijs haar visie op de toekomst van het land bekend. Ze beloofde de familiewaarden te behouden en de strijd aan te binden met immigratie. Ook verwierp ze de globalisering.

Over het economisch beleid en over het vertrek van Frankrijk uit de euro wilde ze niet veel kwijt. Wel zei ze dat ze in januari haar 'plan van kracht' presenteert.

Le Pen, die de voorzittershamer van het Front National overnam van haar vader, zei haar partij aantrekkelijker te willen maken. Het Front National is fel gekant tegen de islam en immigratie.


Marine Le Pen wil Frankrijk uit euro (Foto: Novum)

Dwayne 'The Rock' Johnson in stripverfilming

Dwayne 'The Rock' Johnson heeft zich verbonden aan de film Monster Hunter's Survival Guide. De rolprent is gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van John Paul Russ, over hoe monsters, zombies en andere mysterieuze wezens te bestrijden zijn.

Welke rol Johnson gaat spelen in Monster Hunter's Survival Guide is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de film wordt geproduceerd door Simon Kinberg. Dat schrijft de Amerikaanse filmwebsite Deadline. Hij produceerde al eens een andere stripverfilming, het deze zomer verschenen X-Men: First Class. Wanneer Monster Hunter's Survival Guide moet verschijnen is onbekend.

Met de toevoeging van de stripverfilming zit de agenda van Johnson voorlopig propvol. De 39-jarige acteur en voormalig worstelaar werkt nu aan de actiefilm G.I. Joe 2: Retaliation en gaat daarna aan de slag met de actiethriller Snitch.

Jurassic Park: The Game nu verkrijgbaar op Mac

Jurassic Park: The Game is nu verkrijgbaar via de Mac Games Store, zo meldt de website Gamesreviews2010. In Jurassic Park: The Game begint het spel bij het punt waarbij Dennis Nedry een dinosaurusembryo in een bus met scheerschuim probeerde te vervoeren. Sommigen van jullie zegt dit misschien niks, maar bij iedereen die Jurassic Park heeft gezien zou een belletje moeten gaan rinkelen. Ook zijn de systeem vereisten bekend:

  • OS: Mac OS X 10.5.8 of later
  • Processor: 2.0 GHz Pentium of een gelijksoortige processor
  • Geheugen: 2 GB RAM
  • Graphics: ATI of NVidia kaart met 256 MB RAM
  • Harde schijf geheugen: 2 GB vrije ruimte
  • Niet aanbevolen voor MAC Minis of oude MacBooks

Jurassic Park: The Game is nu digitaal te downloaden op de Mac Games Store voor 29.99 dollar (circa 21 euro).

jurassic park

[Upd] [Bundesliga] Köln-Mainz afgelast wegens ontbreken scheidsrechter

Het Bundesligaduel tussen 1.FC Köln en FSV Mainz 05 is vandaag vlak voor aanvang van de wedstrijd afgelast. De aangestelde scheidsrechter Babak Rafati bleek volgens een woordvoerder van de thuisclub niet inzetbaar.

De tijd zou tekort zijn om een vervanger aan te stellen. Volgens de Duitse krant Bild zou de scheidsrechter een zelfmoordpoging hebben ondernomen.

Update 18.22 uur

De 41-jarige scheidsrechter Babak Rafati werd zaterdagochtend in zijn hotelkamer aangetroffen met doorgesneden polsen. Dat liet de Duitse politie weten.

De Duitse voetbalbond (DFB) besloot om de Bundesligawedstrijd af te gelasten. Technisch directeur van Köln Volker Finke begreep die beslissing. "Het is een goede zaak dat de wedstrijd is afgelast." Voor het duel tussen Köln en Mainz moet de DFB nog een nieuwe datum bepalen.

[Premier League] Ook Newcastle United buigt voor Manchester City

Manchester City heeft het goed presterende Newcastle United op een nederlaag getrakteerd. De koploper in de Premier League was met 3-1 te sterk. Basisspeler Nigel de Jong zag Mario Balotelli en Sergio Aguero vanaf de strafschopstip scoren. Ook Micah Richards wist doelman Tim Krul te verschalken. Dan Gosling deed iets terug.

Manchester City boekte alweer zijn elfde competitiezege in twaalf duels en heeft nu 31 punten. Newcastle handhaaft zich op de derde plaats met 25 punten, maar Chelsea en Tottenham Hotspur kunnen wel op gelijke hoogte komen.

John Heitinga en Royston Drenthe deden goede zaken met Everton. In eigen huis werd Wolverhampton Wanderers met 2-1 aan de kant gezet. Stephen Hunt scoorde voor de bezoekers, maar Phil Jagielka en Leighton Baines bezorgden Everton de zege. De 'Toffees' stijgen naar de tiende positie met dertien punten.

Wigan Athletic speelde thuis met 3-3 gelijk tegen Blackburn Rovers. Ronnie Stam werd in de slotfase vervangen bij Wigan. Martin Jol behaalde met Fulham een punt bij Sunderland: 0-0. West Bromwich Albion en Queens Park Rangers waren met respectievelijk 2-1 en 3-2 te sterk voor Bolton Wanderers en Stoke City.

'Helft gemeenten controleert zwembaden niet'

Meer dan de helft van de gemeenten houdt geen periodieke controles op zwembaden. Sinds 2001 hebben zich minstens tien incidenten voorgedaan waarbij dakdelen, buizen, ventilatoren en leidingen naar beneden zijn komen vallen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond na onderzoek.

Begin deze maand kwamen in Tilburg twee speakers in zwembad Reeshof naar beneden. Een vijf maanden oude baby kwam hierdoor om. Haar 27-jarige moeder raakte gewond.

De bevestigingsmaterialen waarmee de geluidsboxen waren opgehangen verkeerden in slechte staat en hadden vervangen moeten worden. De gemeente Tilburg, die verantwoordelijk is voor het gemeentelijke zwembad, wist al sinds april van de problemen, maar loste ze niet op.

In oktober gebeurde een soortgelijk incident in het Zeeuwse Sluis. Daar viel ook al een speaker deels naar beneden in zwembad De Eenhoorn. Hierbij raakte niemand gewond.

Het probleem zou vooral zitten in de combinatie van het gebruik van roestvast staal in zwembaden. De chloordampen die in zwembaden vrijkomen tasten samen met urine in het water de roestvast stalen beugels en bouten aan, waarmee onderdelen aan de plafonds zijn bevestigd. De bouten en beugels breken na verloop van tijd door.

Uit het onderzoek blijkt dat 88 zwembaden te kampen hebben gehad met lichte roestvorming en negentien zelfs met zware roestvorming.

'Sekstape Chris Brown is nep'

De man die te zien is op een sekstape die momenteel wordt aangeboden is niet Chris Brown. Iemand zegt in het bezit te zijn van intieme beelden van de 22-jarige zanger, maar 'dat is absoluut niet waar', stelt zijn manager.

Een anoniem persoon biedt momenteel een filmpje aan waarin te zien zou zijn dat Brown het bed deelt met de Amerikaanse realityster Draya Michele. De bezitter van de tape vraagt er vijftigduizend dollar voor, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Een bron denkt dat iemand Brown slechts zwart probeert te maken. "Is het niet heel toevallig dat elke keer dat Chris op het punt staat een groot optreden of evenement te doen een nepverhaal zoals dit opduikt?", vraagt hij. De zanger treedt zondag op tijdens de uitreiking van de American Music Awards.

[Bundesliga] Huntelaar trefzeker voor winnend Schalke

Schalke 04 heeft zaterdagmiddag goede zaken gedaan in de Bundesliga. De ploeg van trainer Huub Stevens won in eigen huis met 4-0 van FC Nürnberg en steeg daarmee naar de derde plaats. Klaas-Jan Huntelaar had met twee treffers een belangrijk aandeel in de achtste competitiezege van Schalke.

Hoewel Nürnberg sterk begon aan de uitwedstrijd was het Schalke dat na een klein kwartier op voorsprong kwam via Huntelaar. Nog voor rust verdubbelde de formatie van Stevens de score. Ditmaal was het Raul die de trekker mocht overhalen. Het verzet van Nürnberg was gebroken, waarna Huntelaar en Lewis Holtby in de tweede helft de eindstand bepaalden.

Borussia Mönchengladbach was in eigen huis veel te sterk voor Werder Bremen. Mede dankzij drie treffers van Marco Reus werd het maar liefst 5-0 in het Borussia-Park. Dankzij die zege passeert Gladbach Bremen op de ranglijst en staat het nu tweede in de Bundesliga.

VfL Wolfsburg boekte een prima thuisoverwinning op Hannover 96. De ploeg van trainer Felix Magath was met 4-1 te sterk. Hasan Salihamidzic was goed voor twee treffers. Hertha BSC en SC Freiburg hielden elkaar in evenwicht. Stefan Reisinger bepaalde ver in blessuretijd de eindstand op 2-2.

Klaas-Jan Huntelaar
Huntelaar trefzeker voor winnend Schalke (Foto: Pro Shots)

Verdachte brandstichting Zaandam aangehouden

De politie heeft zaterdagmiddag een Russisch sprekende man aangehouden die wordt verdacht van brandstichting in een bedrijvencomplex aan de Vredeweg in Zaandam. Dit maakte de politie bekend.

De man kwam tijdens de bluswerkzaamheden met ademhalingsmoeilijkheden het brandende complex uitgelopen. Hij is verzorgd door ambulancepersoneel, waarna de politie hem heeft meegenomen naar het bureau waar hij wordt ondervraagd over zijn betrokkenheid bij de brand.

Verdachte brandstichting Zaandam aangehouden
Verdachte brandstichting Zaandam aangehouden (Foto: ANP)

Obama: VS moet weer machtige producent worden

De Verenigde Staten hebben zich in het verleden te veel gericht op kopen en consumeren en moeten nu weer een producent van betekenis worden, om op die manier de export aan te jagen en banen te creëren. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag in zijn wekelijkse radiopraatje.

"Als we een economie willen opbouwen die duurzaam en concurrerend is, moeten we dat veranderen", aldus de president. "We moeten de kracht van Amerika als producent herstellen, dat is wat ons heeft geholpen het land met de grootste middenklasse in de geschiedenis worden."

Obama: VS moet weer machtige producent worden
Obama: VS moet weer machtige producent worden (Foto: ANP)

Moreno Ocampo naar Libië voor overleg met NTC

Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag Luis Moreno Ocampo vertrekt volgende week naar Libië voor overleg met de Libische interim-regering, de Nationale Overgangsraad (NTC), over de berechting van Seif al-Islam Gadhafi. Dat heeft hij zaterdag bekendgemaakt. Seif, die wordt gezocht door het ICC, werd zaterdag opgepakt in het zuiden van Libië.

Moreno Ocampo zei dat hoewel regeringen het recht hebben om hun eigen burgers te berechten, hij zich zorgen maakt of Seif wel een eerlijk proces krijgt als hij in Libië wordt berecht. Hij is van mening dat Seif door het ICC moet worden berecht. "Het goede nieuws is dat Seif al-Islam is opgepakt, dat hij in leven is en dat hij nu berecht wordt", zei de aanklager in een interview. "Waar en hoe, dat moeten we bespreken."

Het ICC heeft Seif en Gadhafi's inlichtingenchef, Abdullah al-Senoussi, aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Zij worden ervan beschuldigd aangezet te hebben tot de moord op betogers toen de opstand in Libië, die half februari begon, uitmondde in een burgeroorlog.

Amnesty International heeft de Libische regering opgeroepen Seif al-Islam zo snel mogelijk over te dragen aan het ICC. "Het ICC heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en dat is het juiste om te doen. Hij moet zo snel mogelijk voor een rechter verschijnen", aldus Marek Marczynski. "Het is van belang voor de slachtoffers. Wat zij moeten zien is dat er ware gerechtigheid plaatsvindt. Ze moeten de waarheid weten over wat er is gebeurd."


Moreno Ocampo naar Libië voor overleg met NTC (Foto: Novum)

Jirga steunt onderhandelingen Afghanistan en VS

Stamoudsten, die in de Afghaanse hoofdstad Kabul bijeen zijn voor een overleg met de Afghaanse president Hamid Karzai, hebben zaterdag hun steun toegezegd aan onderhandelingen met de Verenigde Staten over een toekomstige militaire samenwerking. Wel werden er enkele voorwaarden gesteld.

In de niet-bindende resolutie van de loya jirga - vrij vertaald de 'grote raad' - wordt de steun gegeven aan de onderhandelingen over de militaire aanwezigheid van de VS na 2014. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat er een einde wordt gemaakt aan nachtelijke operaties tegen opstandelingen. Daarnaast moet de verantwoordelijkheid voor alle Afghaanse gevangenen die door de VS worden vastgehouden worden overgedragen. De jirga was tevens van mening dat een overeenkomst maximaal voor tien jaar mag worden gesloten.

De bevindingen van de jirga zijn raadgevend en Karzai heeft geen toestemming nodig van de jirga om onderhandelingen met de VS aan te gaan. De steun van de jirga geeft Karzai echter wel een betere uitgangspositie voor de onderhandelingen met de VS.

"We zullen handelen op basis van het overleg met u", zei Karzai. "Ik ben erg blij dat u het geaccepteerd heeft en voorwaarden heeft gesteld. Ik accepteer deze resolutie. Het is de instructie van de Afghaanse bevolking aan de Afghaanse regering."


Jirga steunt onderhandelingen Afghanistan en VS (Foto: Novum)

Verslaving

Roken, drinken, drugs, gokken. De bekendse verslavingen in ons land. In sigaretten, drank en een jointje zitten middelen die ervoor zorgen dat je niet meer zonder kan. Als je aan het gokken bent, kun je geld winnen en wil je niet meer stoppen. Met het gebruik van een smartphone kun je geen geld winnen en komt er niet letterlijk een stofje vrij die je niet meer laat stoppen. Toch lijkt verslaving dichtbij te komen, maar dat hoef ik jou niet te vertellen!

Politie Egypte slaags met betogers Tahrirplein

Duizenden Egyptische politieagenten zijn zaterdag slaags geraakt met betogers op het Tahrirplein in Caïro. Veiligheidstroepen probeerden eerder op de dag te voorkomen dat betogers hun tenten opsloegen op het plein. Een groep demonstranten had de nacht in tentjes doorgebracht op het plein, na een grote betoging die vrijdag plaatshad.

Het geweld op het plein deed denken aan het geweld tijdens de opstand tegen het bewind van ex-president Hosni Mubarak. Betogers en agenten bekogelden elkaar met stenen en een groep demonstranten stak een politievoertuig in brand. Boven de menigte hing een dikke zwarte rookwolk.

De politie schoot met rubberkogels en zette traangas in. Betogers werden met de wapenstok geslagen in een poging het plein schoon te vegen, verklaarde een ooggetuige.

Bij het geweld van zaterdag waren agenten betrokken. Dit komt sinds de opstand zelden voor. Agenten houden zich over het algemeen op de achtergrond en het leger zorgt voor de veiligheid. Zaterdag was er echter geen spoor van militairen te bekennen.

Vrijdag waren tienduizenden betogers op het Tahrirplein bijeengekomen. Ze protesteerden tegen de militaire machthebbers in het land. Volgens de demonstranten probeert het leger zijn machtsbasis te versterken. Het leger staat overdag betogingen op het Tahrirplein toe, maar is van mening dat de bezetting van het plein voor langere tijd de stad verlamt.

Erdogan: Syrië houdt zich niet aan beloftes

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich zaterdag opnieuw kritisch uitgelaten over de Syrische regering. Volgens hem houdt Syrië zich niet aan beloftes om hervormingen door te voeren en het bloedvergieten een halt toe te roepen.

"In de afgelopen negen jaar was het Syrië en het Syrische volk - in plaats van Turkije - die profiteerden van de Turks-Syrische vriendschap", aldus Erdogan. "Helaas heeft de Syrische regering met tegenzin en op een huichelachtige manier gehandeld bij het nakomen van haar beloftes."

Erdogan meent dat Syrië een ander beleid moet gaan voeren, en niet Turkije. "Syrië heeft zich niet gehouden aan zijn beloftes aan Turkije, de Arabische Liga of de wereld. De regering deed beloftes maar kwam deze niet na. Ze heeft niet op een oprechte, betrouwbare manier gehandeld."

Vrijdag liet Turkije doorschemeren dat een no-fly zone boven Syrië niet wordt uitgesloten. De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmed Davutoglu zei op een persconferentie wel dat eerst economische stappen moeten worden ondernomen en 'andere opties later bekeken moeten worden'.


Erdogan: Syrië houdt zich niet aan beloftes (Foto: Novum)

Grote brand bij distributiecentrum Zaandam

Bij een voormalig distributiecentrum van de Albert Heijn in Zaandam woedt zaterdagmiddag een grote brand. Wegen rond het distributiecentrum aan de Vredeweg zijn afgezet en het busverkeer wordt omgeleid, zegt een politiewoordvoerder.

De brandweer verricht op dit moment metingen, die moeten uitwijzen of er gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijkomen. De gemeente Zaanstad adviseert inwoners via Twitter voor de zekerheid ramen en deuren gesloten te houden.

Uit foto's van de brand blijkt dat er veel rook bij vrijkomt. RTV Noord-Holland meldt dat de rook aanvankelijk richting Assendelft trok, maar dat de wind is gedraaid, waardoor de rook naar het centrum van Zaanstad waait.

Albert Heijn heeft het voormalige distributiecentrum jaren geleden verlaten, meldt een woordvoerder. Volgens RTV Noord-Holland zitten in het pand nu verschillende kleine bedrijven.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Rel op Brabantse school om erotische verhalen

Het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout (Brabant) heeft een leerling voorlopig naar huis gestuurd nadat zijn erotische verhalen over meisjes uit zijn klas op internet is beland.

De rector van de school heeft zaterdag een bericht daarover in BN De Stem bevestigd. In de fantasieën figureren vijf meisjes. De jongen had de expliciete teksten in vertrouwen naar twee vrienden gestuurd, die ze op hun beurt verder verspreidden. Uiteindelijk plaatste een oud-leerling van de school de verhalen op internet.

KNMI waarschuwt voor dichte mist

Het KNMI waarschuwt dat zaterdagavond en -nacht op veel plaatsen dichte mist kan ontstaan. Plaatselijk kan het zicht zelfs minder dan vijftig meter worden, meldt het meteorologisch instituut zaterdagmiddag.

Het KNMI heeft een zogenoemde code geel uitgegeven voor het hele land. Bij code geel is slechts sprake van een waarschuwing, bij code oranje vreest het KNMI voor extreem weer, terwijl bij code rood een weeralarm wordt afgegeven.

Voor het verkeer kan mist zeer gevaarlijk zijn. Dichte mist met een zicht van minder dan tweehonderd meter is volgens het KNMI hinderlijk. "Zeer dichte mist met een zicht van minder dan vijftig meter dwingt tot stapvoets rijden", aldus het instituut.

Het ongeluk vrijdagavond op de A31 net over de grens bij Enschede vond plaats in dichte mist. In totaal botsten 52 voertuigen op elkaar. Daarbij vielen drie doden en 35 gewonden, onder wie twee Nederlanders.

In de loop van de nacht kan de mist landinwaarts lokaal aanvriezen. Daardoor is er kans op gladheid. Het kwik zakt rond het vriespunt.

Droogste novembermaand ooit in zicht

November 2011 gaat zeer waarschijnlijk de boeken in als de droogste novembermaand ooit gemeten. Tot nog toe viel gemiddeld over Nederland slechts vier millimeter neerslag deze maand. Rond 19 november had er eigenlijk al 45 millimeter neerslag gevallen moeten zijn. Dat meldt weeronline.nl zaterdag.

Het oude record stamt uit 1958. Toen viel in de hele maand november bijna dertig millimeter neerslag. De laatste neerslag deze maand viel op 1 en 2 november. Toen trokken er een aantal buien over, waar plaatselijk zo'n tien millimeter neerslag uit kwam. De verwachting is dat er tot 1 december nog ongeveer 25 millimeter neerslag valt.

Een droogterecord voor november past volgens weeronline.nl goed in het beeld van het afgelopen jaar. Tot nog toe kende geen enkele maand een normaal weerbeeld. Ondanks de regen en veel extreme weersituaties in de zomermaanden stevent dit jaar af op een plek in de top tien voor hoogste temperatuur en meeste zonuren ooit.

Tot nog toe kon Nederland in 2011 rekenen op bijna 1750 uur zon. Normaal staat de teller rond half november op ongeveer 1500 zonuren. "Met nog net iets meer dan een maand te gaan is een plek in de top tien met gemak haalbaar", aldus weeronline.nl.

Het mooie voorjaar dat al vroeg begon en een eveneens goede nazomer loopt ook de gemiddelde temperatuur op tot recordhoogte. De gemiddelde dagtemperatuur dit jaar bedroeg vooralsnog 11,5 graden, wat ongeveer een halve graad meer is dan normaal.

[Premier League] Van Persie weer beslissend

Arsenal heeft vanmiddag het uitduel tegen Norwich City met 1-2 gewonnen. Robin van Persie was wederom de grote man bij de ploeg uit Londen, hij scoorde beide doelpunten.

Norwich City kwam na een kwartier spelen tegen de verhouding in op een 1-0 voorsprong. Nadat Arsenal al enkele kansen had gemist zorgde de Oranje-international na 26 minuten spelen voor de gelijkmaker.  Na een klein uur spelen schoot Van Persie met zijn dertiende doelpunt van het seizoen Arsenal naar de zege.

Rita Verdonk neemt afscheid van Trots

Rita Verdonk heeft zaterdag tijdens een ledenvergadering in Zevenhuizen afscheid genomen van haar partij Trots op Nederland. In haar afscheidsrede stelde ze dat haar afscheid niet het einde van de partij betekent. "Integendeel. Ik ben ervan overtuigd dat jullie gaan bewijzen dat Trots meer is dan Rita Verdonk. Trots zijn wij met zijn allen."

Verdonk kondigde vorige maand aan de politiek te verlaten. Als reden noemde ze de tegenvallende resultaten van haar partij Trots op Nederland (TON) bij de afgelopen verkiezingen. Zaterdag stelde ze dat 'je soms moet erkennen dat je houdbaarheidsdatum is verstreken'. "Dat is het geval bij mij. Het is tijd voor nieuw elan. Het is tijd voor een nieuw bestuur."

Tijdens de vergadering spreken de leden van Trots op Nederland zich uit over de toekomst van de partij.

Paard omgekomen bij intocht Sint in Groningen

Bij de intocht van Sinterklaas in Groningen is zaterdag een paard omgekomen. Het betrof niet het paard van Sinterklaas, want de goedheilig man was al een stukje verderop toen het incident zich voordeed. Dat heeft de politie bevestigd.

Het paard, dat samen met een ander paard aan het einde van de stoet een karretje trok, was geschrokken doordat iemand uit het publiek een brandende sigaret gooide. Het dier viel, waarna het werd verdrukt door het andere paard dat ook struikelde.

Tunesische partijen eens over machtsdeling

De drie grootste politieke partijen in Tunesië hebben een akkoord bereikt over de machtsdeling. Dat heeft de Tunesische politicus Samir Ben Amor, van de partij Congres voor de Republiek, zaterdag gezegd. Het akkoord maakt de weg vrij voor de vorming van een interim-regering.

Elke partij levert een politicus voor een belangrijke post. Moncef Marzouki wordt namens het Congres voor de Republiek president, de leider van de linkse partij Ettakatol, Moustapha Ben Jaafar, gaat leiding geven aan de grondwetgevende vergadering die een nieuwe grondwet voor Tunesië opstelt. Hamadi Jebali van de grootste partij, Ennahda, wordt de nieuwe premier van Tunesië. De overeenkomst wordt maandag gepresenteerd aan de grondwetgevende vergadering.

De doorbraak in de onderhandelingen kwam kort nadat Ettakatol zich tijdelijk had teruggetrokken uit de onderhandelingen, omdat Jebali zich had laten ontvallen dat Tunesië in de toekomst een kalifaat - een vorm van islamitische heerschappij - zou zijn. Ennahda maakte direct excuses voor de uitlating en zei dat de uitspraak uit zijn verband was gerukt. Daarop werden de onderhandelingen voortgezet en werd overeenstemming bereikt.

De nieuwe leiders van Tunesië hebben allen lange tijd gestreden tegen het regime van de verdreven president Zine el Abdine Ben Ali. Hij werd in januari na 23 jaar met ijzeren vuist te hebben geregeerd afgezet. Jebali zat tijdens het regime van Ben Ali zestien jaar in de gevangenis. Marzouki leefde tien jaar in ballingschap en zat enkele maanden vast toen hij het in 1994 tegen Ben Ali wilde opnemen bij de verkiezingen.

Trailer: Strippers vs Werewolves

Black and Blue Films heeft een trailer uitgebracht voor haar nieuwste productie Strippers vs Werewolves. Eerder verscheen er al een poster voor de komische horrorfilm met Robert 'Freddy Krueger' Englund in één van de hoofdrollen.

Als Jack Ferris, de leider van een bende weerwolven, in een stripclub per ongeluk wordt gedood, zweren zijn vrienden wraak. En laat het nou net volle maan zijn! Strippers vs Werewolves is geregisseerd door Jonathan Glendening en heeft naast Englund een cast die uit voornamelijk onbekende acteurs bestaat.

Kijk hieronder voor de veelbelovende trailer voor de film. Strippers vs Werewolves zal vanaf begin 2012 in de Amerikaanse bioscopen te zien zijn.


De trailer voor Strippers vs Werewolves.

Fout ABN Amro dubbele afboeking hersteld

Klanten van ABN Amro zien maandag via internetbankieren en op hun afschriften weer hun juiste saldo op hun rekening staan. Zaterdagochtend is de fout met de dubbele afboeking die deze week plaatsvond tijdens een landelijke storing hersteld, waardoor klanten inmiddels weer tot hun normale limiet kunnen pinnen, meldt een woordvoerder van de bank.

Of klanten op geldautomaten het juiste bedrag dat op hun rekening hoort te staan alweer kunnen zien, weet de woordvoerder niet.

Vrijdag werd bekend dat zeker een half miljoen transacties van klanten van ABN Amro die woensdag werden gedaan, donderdag nogmaals van de rekening van klanten waren afgeschreven. Het gaat om transacties met een betaalautomaat. Hoeveel klanten precies gedupeerd zijn, weet de bank niet.

Paus: Aids is ethisch probleem

Paus Benedictus XVI heeft zaterdag een document ondertekend waarin wordt gepleit voor integere bestuurders in Afrika en de corruptie in dat werelddeel wordt veroordeeld. Ook wordt aids een vooral ethisch probleem genoemd.

Veranderingen in het gedrag van mensen zijn noodzakelijk om de ziekte te bestrijden, waaronder seksuele onthouding en de afwijzing van volledig vrij seksueel verkeer, staat in het document Africae Munus (De taak van Afrika), dat de conclusies samenvat van de bisschoppensynode over Afrika, die in 2009 in het Vaticaan werd gehouden.

'Aids is ethisch probleem'
Paus: Aids is ethisch probleem (Foto: ANP)

[WB] Zege Bergsma, Kramer tweede

Sven Kramer heeft een succesvolle rentree gemaakt op het internationale niveau. De 25-jarige schaatser werd tweede (6.20,60) bij de eerste wereldbekerwedstrijd op de 5000 meter. Jorrit Bergsma snelde in het Russische Tsjeljabinsk naar een tijd van 6.18,74 en won het goud. Bob de Jong (6.21,96) maakte het Nederlands podium compleet door derde te worden.

Voor Kramer was de tweede plaats een beloning voor een solide race tegen de Rus Ivan Skobrev. Nadat De Jong zich nog had stukgebeten op Kramers tijd was Bergsma in de slotrit iets sneller. Jan Blokhuijsen verzekerde zich ook van een plek in de top tien. Hij zette een tijd van 6.26,39 neer en werd daarmee achtste.

Rob de Nijs geeft carrière niet op voor vaderschap

Rob de Nijs denkt er niet aan om te stoppen met zijn zangcarrière als zijn vrouw is bevallen. De 68-jarige zanger maakte eind september bekend dat zijn Henriëtte in verwachting is.

"Ons kind wordt een groot 'project', maar niet het 'project' waarvoor ik mijn carrière opgeef", zegt hij zaterdag in het AD. "Ik ben zo verknocht en vergroeid met mijn vak, dat ik er echt niet mag aan denken dat ik daar afscheid van neem."

"Ik kan me geen mooiere dood voorstellen dan op het podium", vervolgt De Nijs. "Of liever nog in de coulissen, na een concert. Mocht ik daar kunnen doodvallen, over 25 jaar of zo, dat zou voor iedereen oké zijn."

De vrouw van de zanger, de 42-jarige Henriëtte, raakte zwanger via een ivf-behandeling en is half maart uitgerekend. De Nijs heeft uit zijn huwelijk met actrice Belinda Meuldijk twee zoons.

Kortfilm: Scrats Continental Crack-Up Part 2

Ter promotie van de nieuwe film Ice Age: Continental Drift is er een prachtig filmpje verschenen. In Scrat’s Continental Crack-Up Part 2 zien we de lotgevallen van Scrat, de prehistorische sabeltand eekhoorn die alles doet om zijn geliefde eikeltje te bemachtigen.

Scrat’s Continental Crack-Up Part 2 is het vervolg op Scrat’s Continental Crack-Up die eind 2010 al werd uitgebracht. Scrat’s Continental Crack-Up Part 2 is gemaakt door de Blue Sky Studios. De computeranimatiestudio uit New York maakte naast de Ica Age-serie ook films als Rio en Horton Hears A Who

Ice Age: Continental Drift draait vanaf 4 juli 2012 in de Nederlandse bioscopen.


De avonturen van Scrat gaan maar door...

Elisabeth Shue sluit zich aan bij cast CSI

Elisabeth Shue heeft een vaste rol te pakken in CSI: Crime Scene Investigation. De 48-jarige Leaving Las Vegas-actrice vervangt Marg Helgenberger, die de Amerikaanse misdaadserie na twaalf seizoenen verlaat.

De eerste aflevering waarin Shue haar opwachting maakt is op 15 februari te zien op de Amerikaanse televisie. Ze speelt een forensisch onderzoeker die er net een cursus woedebeheersing op heeft zitten, staat op de website van CSI. Wannneer de aflevering te zien is in Nederland is onbekend. De serie wordt hier uitgezonden door RTL 4.

Shue was te zien in films als The Karate Kid, Cocktail en Leaving Las Vegas. Voor laatstgenoemde film uit 1995 ontving ze een Oscarnominatie.

 

'George Clooney in de race voor rol Steve Jobs'

George Clooney kruipt mogelijk in de huid van Steve Jobs in een film over zijn leven. De acteur strijdt momenteel om de rol tegen zijn voormalig ER-collega Noah Wyle, schrijft het Britse Now Magazine.

De 50-jarige Clooney en de 40-jarige Wyle speelden samen in de Amerikaanse ziekenhuisserie ER. De heren maakten in 1994 deel uit van de oorspronkelijke cast. Clooney verliet de serie in 1999 en Wyle deed dat zes jaar later. ER verdween twee jaar geleden definitief van de buis.

Apple-topman Steve Jobs was de man achter de iPod, iPhone en iPad. Hij overleed vorige maand op 56-jarige leeftijd aan kanker. De verfilming van zijn levensverhaal gaat waarschijnlijk volgend jaar van start.

Doutzen Kroes oefent vrijscènes met echtgenoot

Doutzen Kroes heeft het nepzoenen voor in de film Nova Zembla geoefend met echtgenoot dj Sunnery James. Het model speelt in de Nederlandse productie haar eerste filmrol, inclusief een paar intieme scènes met acteur Robert de Hoog.

"Om goed voorbereid te zijn heb ik thuis met Sunnery op de bank een hele avond filmzoenen zitten oefenen. Zoenen is wel intiem tenslotte", vertelt ze zaterdag in De Telegraaf. "Maar met Robert ging het super. Ik had er eigenlijk geen moeite mee. Ik denk dat Sunnery het zelfs prachtig zal vinden."

Nova Zembla van Reinout Oerlemans gaat over de laatste ontdekkingsreis die Willem Barentsz in 1596 maakte naar de noordpunt van Nova Zembla. De film beleeft overmorgen zijn koninklijke première.

Teaser: Raiding The Lost Ark

Het is 20 jaar geleden dat Raiders of the Lost Ark voor het eerst op het witte doek verscheen en nog steeds is de film onnoemelijk populair. Dat geldt zeker voor superfan Jamie Benning die druk bezig met een documentaire over de succesvolle film van Lucas en Spielberg. Van Raiding The Lost Ark zijn nu de eerste 17 minuten online gezet.

Raiding the Lost Ark is duidelijk een documentaire die gemaakt is door een fan die weet wat andere fans willen zien en horen. Benning maakt gebruik van interviews, auditie opnames, behind-the-scenes clips en nog meer zeldzame opnames, die het resultaat waren van jarenlang fanatiek verzamelen. Zo zien we onder meer opnames van de auditie van Tom Selleck, prachtige anekdotes van Steven Spielberg en George Lucas en het mooie verhaal van Alfred Molina over de openingsscène met de tarantula.

Jamie Benning maakte eerder naam met zijn documentaire Star Wars Begins. Voor meer informatie is er ook een Facebook paginaDe eerste 17 minuten van Raiding the Lost Ark zijn HIER te zien.

 Raiding the Lost Ark
Raiding the Lost Ark teaser smaakt naar meer...

RTL 4 heerst op vrijdagavond

Nederland stemt vrijdagavond massaal af op RTL 4. De hele top drie van best bekeken programma's van de dag bestaat uit shows van de commerciële zender, met The Voice of Holland als uitschieter.

De talentenjacht trok vrijdag 3,39 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Dat was wel wat minder dan vorige week, toen The Voice of Holland zo'n 3,5 miljoen kijkers wist te boeien.

Later schakelden ook nog zo'n 2,14 miljoen mensen in op Van der Vorst Ziet Sterren. Goede Tijden, Slechte Tijden was eerder op de avond al goed voor ruim twee miljoen kijkers.

Krajicek kandidaat voor topfunctie bij ATP

Richard Krajicek is een van de kandidaten om voorzitter te worden van tennisorganisatie ATP. Dat bevestigt de voormalig winnaar van Wimbledon tegenover De Telegraaf. Naast Krajicek zijn ook de Amerikaan Mark Young en de Australiër Brad Drewett in de race om het voorzitterschap. De huidige president Adam Helfant neemt aan het eind van het jaar afscheid.

"Ik kan wel bevestigen dat ik inderdaad in de race ben om opvolger van Helfant te worden", meldt Krajicek. "Verder wil ik er echter niet op ingaan, we hebben afgesproken gedurende het traject van de opvolging niet over de gevolgde procedures te spreken." Het is nog niet duidelijk wanneer de ATP de opvolger van Helfant definitief bekendmaakt.

Krajicek beëindigde in 2003 zijn professionele tenniscarrière. Daarna werd hij directeur van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam.

Verpleger aangeklaagd om brand verpleeghuis Sydney

De Australische politie verdenkt een verpleger ervan verantwoordelijk te zijn voor een brand in een verpleeghuis in Sydney. De branden, die vrijdag op twee plekken uitbraken, kostten vijf bejaarde bewoners het leven en dertien personen raakten zwaargewond.

De verpleger, Roger Dean, is aangeklaagd voor vier gevallen van moord. Naar verwachting wordt hij ook aangeklaagd voor een vijfde. Vier slachtoffers kwamen vrijdag om het leven. Een vijfde overleed zaterdag in een ziekenhuis. Het verpleeghuis staat op instorten en de politie kan vooralsnog niet op zoek naar forensisch bewijs.

De politie wilde niet ingaan op het motief voor de branden of wat de aanleiding vormde om Dean te arresteren. Als hij schuldig wordt bevonden aan de moorden kan hij levenslang achter de tralies verdwijnen.

Nederlanders onder gewonden Duitse kettingbotsing

Bij de grote kettingbotsing die zich vrijdag in Duitsland voltrok zijn twee Nederlanders gewond geraakt. De drie doden die vielen kwamen allen uit Duitsland, meldt de Duitse politie.

Net over de grens bij Enschede gebeurde vrijdag rond 19.15 uur op de A31 een ernstig ongeluk. In dichte mist botsten 52 voertuigen op elkaar. Daarbij kwamen een 44-jarige vrouw en twee mannen van 28 en 50 jaar om. Er vielen 35 gewonden, waarvan er veertien slecht aan toe zijn.

De politie is bezig met een uitgebreid onderzoek. Zolang dat duurt, blijft de A31 zaterdag in twee richtingen afgesloten.


Nederlanders onder gewonden Duitse kettingbotsing (Foto: Novum)

[WB] Wüst zegeviert op 1500 meter

Ireen Wüst heeft zaterdag de eerste wereldbekerwedstrijd op de 1500 meter gewonnen. De Goirlese schaatsster, die op de 3000 meter nog tweede werd, bleef in het Russische Tsjeljabinsk met een tijd van 1.57,02 de Canadese Christine Nesbitt (1.57,44) voor. Marrit Leenstra (1.58,27) klokte de derde tijd en pakte daarmee het brons.

Diane Valkenburg en Linda de Vries eindigden ook in de top tien. Valkenburg (1,58.78) klokte de zevende tijd. De Vries (1.59,08) moest genoegen nemen met de negende positie. Margot Boer (2.00,18) kon het niet bolwerken op de 1500 meter en bleef uiteindelijk steken op de veertiende plaats.


Ireen Wüst zegeviert op 1500 meter (Foto: Novum)

[WB] Yu opnieuw de snelste op de 500 meter

Schaatsster Jing Yu heeft haar tweede wereldbekerzege op de 500 meter geboekt. In het Russische Tsjeljabinsk klokte Yu een tijd van 37,65. Daarmee bleef de Chinese, die vrijdag ook al de sterkste was, de concurrentie ruim voor. Sang-Hwa Lee (38,09) en Jenny Wolf (38,22) eindigden op de tweede en derde plaats. Thijsje Oenema viel met een tijd van 38,32 net buiten het podium.

Margot Boer (38,35) was drie honderdsten langzamer dan Oenema en eindigde op de vijfde plaats. Annette Gerritsen (38,55), die vrijdag nog vierde werd, stelde iets teleur met een tiende plaats. Laurine van Riessen moest genoegen nemen met de twaalfde positie. Ze snelde naar een tijd van 38,81.

Bleker: Viering betrekkingen Turkije gaat door

Het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen met Turkije af te gelasten is een 'hele slechte suggestie'. Dat zei staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) in het radioprogramma Kamerbreed. Het feest gaat wat hem betreft gewoon door.

Hij wees erop dat hij enkele maanden geleden nog op een handelsmissie in Turkije is geweest. "Daar zijn afspraken gemaakt over hoe we er volgend jaar bij de viering een mooi programma van maken", zei hij.

"Niet alles aan Turkije is goed, maar het is een land waarmee we de relaties moeten voortzetten en uitbouwen. Het is een belangrijk land voor de economie, ook vanuit de Europese Unie gezien."

In een ingezonden brief in de Volkskrant schrijft Wilders dat Turkije geen plaats in 'de Europese waardengemeenschap' heeft. Er zou geen reden zijn voor een feestje, omdat Turkije 'herislamiseert'. De Turkse president Abdullah Gül is volgens hem niet welkom voor een staatsbezoek.

De activiteiten rond de viering vinden grotendeels plaats tussen maart en oktober 2012. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is een speciale vertegenwoordiger aangesteld die zich met de viering bezighoudt.

D66-leider Alexander Pechtold, ook in de uitzending, wees Bleker erop dat hij als staatssecretaris van Handel een groot probleem zou hebben 'als we straks een kwart van de islamitische landen niet meer inkomen. Nederland dreigt volgens hem door de toon van de PVV te vereenzamen. "We hebben de absurde situatie dat we elke keer worden geconfronteerd met een gedoogpartner die niets met het buitenland op heeft."

"We beleven incident na incident", zei Pechtold. "Vorig weekeinde zouden we met een Kamerdelegatie naar Egypte gaan, maar door uitlatingen van de PVV ging dat niet door." Het visum voor PVV-Kamerlid Raymond de Roon werd geweigerd. Hij heeft zich geregeld kritisch uitgelaten over het nieuwe bewind in Egypte.

Omdat zijn visum werd geweigerd, ging de hele delegatie niet. "Dan zijn we natuurlijk solidair", zei Pechtold. "Maar zo vereenzaamt Nederland wel stap voor stap." De Roon zorgde eerder dit jaar voor ophef door te spreken over de Turkse premier Tayyip Erdogan als een 'islamitische aap'. Zelf ontkende De Roon dat zo te hebben bedoeld.


Bleker: viering betrekkingen Turkije gaat door (Foto: Novum)

[WB] Kato wint tweede 500 meter

De Jappanner Joji Kato heeft bij de Wereldbekerwedstrijden in Tsjeljabinsk de tweede 500 meter gewonnen. Nadat gisteren de Europeanen de dienst uitmaakten (Koskela en Smeekens werden eerste en tweede) werden vandaag de eerste vier plaatsen bezet door Aziaten.

Kato won in een tijd van 34,92 en was daarmee de enige die onder de 35 seconden kwam. Tae-Bum Mo werd tweede in 35,01 terwijl de derde plaats werd bezet door Yuya Oikawa in 35,14. Smeekens was de beste uit Europa, hij eindigde in 35,20 als vijfde. De andere Nederlanders boekten geen succes. eindigde in 35,36 als twaalfde. Ronald Mulder moest genoegen nemen met 35,38 en de dertiende plaats.

Foto's: Gare du Nord in Luxor Live

In de stal van het befaamde Blue Note Records prijken artiesten als Norah Jones en St. Germain; sinds een aantal jaar ook Gare du Nord. Voor hun live tour nodigden zij, onder andere, zangeres Dorona Alberti uit en trokken zij sinds 2007 langs de Nederlandse podia.

Vorige maand brachten zij hun nieuwe album 'Lillywhite Soul' uit en vrijdagavond stonden zij met hun 50 City-Live Tour op het podium van Luxor Live in Arnhem. FOK!fotograaf Jimmy Israel was er bij en maakte foto´s.

Sinterklaas-gekte

“Als je zelf nog niet in het grote boek staat, dan kan je dat regelen via de computer. Want op Sinterklaasjournaal.nl kan je contact opnemen met Sinterklaas zelf. Dat zou ik maar doen, want anders wordt er dus helemaal niet één cadeautje ingepakt. En dan is er ook geen pakjesavond.” Ze zei het echt, Dieuwertje Blok. Afgelopen week maakte ze met deze opmerking alle kijkende kindertjes nog eens extra gespannen voor 5 december. En daar is helemaal niets mis mee.

Seif al-Islam Gadhafi opgepakt

Seif al-Islam Gadhafi, de zoon van wijlen de Libische dictator Moammar Gadhafi, is gearresteerd in het zuiden van Libië. Dat heeft Bashir al-Tayeleb, de bevelhebber van een Libische militie, zaterdag gezegd op een persconferentie. Seif werd opgepakt toen twee getrouwen hem probeerden uit Libië naar buurland Niger te smokkelen.

Volgens Al-Tayeleb, bevelhebber van de Zintan-brigades, wordt Seif al-Islam overgebracht naar de stad Zintann. Hij wilde niets zeggen over de plek waar hij zal worden berecht.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft eerder gezegd indirect met de zoon van Gadhafi in onderhandeling te zijn over een eventuele overgave. Eerder zei de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag dat het hof in indirect contact was met Seif al-Islam, die zou hebben laten doorschemeren dat hij overwoog zichzelf aan te geven voor een proces.

Leger Syrië valt aan ondanks vredesplan Liga

Syrische militairen hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op de stad Shezar en in de regio Jabal al-Zawiya, nabij de Turkse grens. Het leger viel aan, ondanks dat Syrië vrijdag 'in principe' instemde met een waarnemersmissie van de Arabische Liga die moet toezien op een plan voor vrede in het land.

Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités vonden de aanvallen in de vroege ochtend plaats. Over mogelijke slachtoffers is vooralsnog niets bekend.

De Boer legt Ajacieden spreekverbod op

Frank de Boer heeft naar aanloop van het duel met NAC Breda zijn spelers een spreekverbod opgelegd over de huidige situatie binnen het Amsterdamse kamp. Dat meldt Voetbal International.

Daarmee wordt uiteraard gedoeld op de onrust rondom Johan Cruijff en Louis van Gaal. De Boer wil zich optimaal kunnen voorbereiden op het thuisduel met NAC Breda en heeft zijn spelers daarom verboden iets over de kwestie te zeggen.

Ajax staat momenteel op de vijfde plaats in de Eredivisie en heeft nu al een achterstand van elf punten op koploper AZ. De Amsterdammers hebben ook nog een druk programma voor de boeg.

Na NAC Breda wacht dinsdag namelijk alweer Olympique Lyon in Frankrijk. De Amsterdammers staan tweede in groep D en kunnen aan een gelijkspel genoeg hebben om zich te plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League. Dan zullen de Amsterdammers sowieso moeten scoren.

Villarreal ontkent interesse in Saviola

Javier Saviola is momenteel geen optie voor Villarreal. Dat laat president Fernando Roig weten.

In de wandelgangen werd gesuggereerd dat Villarreal in Saviola een aanvallende versterking zou zien. Na de zware blessure van Giuseppe Rossi zit de ploeg wat krap in zijn aanvallers. Volgens Roig is van het gerucht absoluut niets waar. De preses beaamt dat de Argentijn veel kwaliteiten heeft, maar laat ook weten dat er momenteel niets speelt tussen beide partijen.

"Als we alle spelers zouden vastleggen die in de pers genoemd worden, hebben we 132 spelers in onze selectie", aldus Roig tegenover diverse Spaanse media. "Er is absoluut geen contact geweest met Saviola. Hij is een speler die momenteel niet in onze plannen voorkomt, maar natuurlijk is het een belangrijke speler. Momenteel zijn we echter meer bezig met het herstel van onze geblesseerde spelers."

Saviola zit op een dood spoor bij Benfica, waar hij zelden in de plannen voorkomt van trainer Jorge Jesus. De Argentijn liet onlangs al weten aan een vertrek te denken, hoewel Jesus de aanvaller toch graag wil behouden.

Nieuw wereldrecord voor Taylor

Phil Taylor kan weer een nieuw record op zijn palmares bijschrijven. De Brit plaatste zich gisteren voor de kwartfinales van de Grand Slam of Darts, door met 10-3 van de Engelsman Wes Newton te winnen.

Dit was echter niet de prestatie, waar de bezoekers na afloop van de partij over spraken. Taylor kreeg het namelijk voor elkaar om een gemiddelde van 112,37 punten per drie darts te gooien.

Taylor was in de gehele partij oppermachtig en slaagde er in om 71 procent van zijn uitworpen te gooien. In de kwartfinale neemt de 15-voudig wereldkampioen het op tegen de Australiër Paul Nicholson, die Steve Beaton met 10-8 wist te verslaan.


Nieuw wereldrecord voor Taylor (Foto: Pro Shots)

EU eens over begroting voor 2012

De lidstaten van de Europese Unie en het Europees parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over de EU-begroting voor 2012. De uitgaven mogen stijgen met 1,85 procent. De Unie probeert de uitgaven te beperken nu de 27 lidstaten in eigen land stevig moeten bezuinigen als gevolg van de economische crisis.

Het akkoord werd zaterdagochtend bereikt. De uitgaven van de EU, in 2012 zo'n 129 miljard euro, stijgen, maar de stijging is minder dan het inflatiepercentage.

Het Europees Parlement wilde eigenlijk een ruimere begroting, maar de Unie staat onder grote druk, in het bijzonder van Duitsland en Groot-Brittannië, om de uitgaven in de hand te houden.

Volgens de eurocommissaris die over de EU-begroting gaat, de Pool Janusz Lewandowski, is er duidelijk sprake van een 'bezuinigingsbegroting' nu de meeste lidstaten midden in een financiële crisis zitten.

FC Zwolle blijft leiden in Jupiler League

FC Zwolle blijft koploper in de Jupiler League. De ploeg van Art Langeler won moeizaam met 1-0 bij SC Veendam door een treffer van Joey van den Berg negen minuten voor tijd.

Zwolle's naaste belager FC Eindhoven maakte ook geen fout tegen FC Volendam. In eigen huis werd met 2-0 gewonnen. Serhat Koc maakte op slag van rust de openingstreffer. Youness Mokhtar besliste het duel een kwartier voor tijd.

Willem II haakte voorlopig af in de titelstrijd. De Tilburgers verloren in eigen huis van Almere City FC. De aanslutingstreffer van Joonas Kolkka kwam te laat om de twee treffers van Jerson Ribeiro en Mitchell Burgzorg ongedaan te maken.

Cambuur Leeuwarden boekte een 5-2 zege bij Telstar. De thuisploeg kwam tweemaal op voorsprong via Johan Plat en Sead Mazreku, maar beide keren kwamen de bezoekers terug via Ozughan Turk en Melvin de Leeuw. Charles Dissels, een eigen doelpunt van Telstar en Bob Schepers bepaalden de eindstand op 2-5.

Overige uitslagen Jupiler League vrijdagavond:

FC Den Bosch - AGOVV 4-0

Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard 2-1

MVV Maastricht - FC Oss 3-1

FC Dordrecht - Helmond Sport 3-2

Kijk voor de actuele stand in de Jupiler League op deze pagina!

'Online kopers zoeken winkel weer op'

De stijgende tendens van puur online kopen is niet meer. Dat stelt ABN Amro in een deze week gepubliceerd sectorrapport over de detailhandel. Het internet is wel ideaal om te zoeken, maar ondernemers die het èn online èn in het straatbeeld op orde hebben, zijn volgens de bank de toekomst.

"Daarmee komt er een einde aan de solitaire opwaartse spiraal van het online kopen." Mensen die op dit moment via internet kopen, geven aan dat zij in de toekomst toch vaker de fysieke winkel opzoeken. "Hierdoor daalt het aandeel van pure online kopers van 10,4 procent naar 8,8 procent."

Telltale-medewerkers recenseren eigen game

Website Gamespot is er afgelopen week achtergekomen dat medewerkers van Telltale Games een gebruikersrecensie ingevuld hadden op Metacritic. De medewerkers gaven Jurassic Park de hoge score van een tien en waren laaiend enthousiast over de game en het bedrijf.

Gamespot merkte op dat de game maar vier recensies had gekregen van gebruikers. Alle vier de gebruikers gaven de game een tien en dit was al voordat de recensies van de media online stonden. Vanwege de manier van schrijven is Gamespot op onderzoek gegaan en twee van de recensies komen zeker van werknemers van Telltale Games af.

Gamespot heeft hiernaar gevraagd bij Telltale Games en die gaven aan dat zij het internetgebruik van medewerkers niet zullen censureren. Als medewerkers iets op een website plaatsen die met de gamesindustrie te maken heeft moeten zij kenbaar maken dat ze voor Telltale Games werken. Telltale Games vindt dat de gebruikersnaam van de medewerkers op Metacritic genoeg zegt en dat ze in het bericht zelf niet hoeven te zetten dat ze voor het bedrijf werken. Gamespot geeft aan dat alleen de gebruikersnaam niet genoeg is omdat niemand die gebruikersnaam zomaar koppelt aan medewerkers voor een bedrijf.

Momenteel is het gemiddelde cijfer voor Jurassic Park drastisch gezakt naar een dikke onvoldoende. Dit komt voornamelijk omdat andere gebruikers de game een nul geven vanwege de tien die de medewerkers hebben gegeven. Dit is niet de eerste keer dat dit soort dingen gebeuren. In maart plaatste een BioWare-medewerker het volgende samen met een tien als cijfer voor Dragon Age 2 ""Anything negative you'll see about this game is an overreaction of personal preference."

Gremdaat: Managers maken NL kapot

Dominee Gremdaat hekelt de managers die Ajax besturen. Dit zei hij vrijdag in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door. Hij is woest dat de Raad van Commissarissen van Ajax clubicoon Johan Cruijff heeft proberen te naaien door Louis van Gaal zonder overleg als technisch directeur aan te stellen.

Toch heeft Gremdaat hoop voor Cruijff: "Het sprankje hoop is dat Johan Cruijff ook een enorm incasseringsvermogen heeft, dat hij heel veel bergen heeft verzet en dat hij die dolk in zijn rug, want zo mag je het toch inderdaad wel stellen, dat het echt een gemene achterbakse smerige kut-dolk in zijn rug geweest is, dat hij daar bovenuit kan groeien. En dat heel veel fans toch aan hem denken; en denken van: 'Hij is het idealisme binnen Ajax en de anderen zijn de managers.'"

Gremdaat heeft het sowieso helemaal gehad met de vele managers die het land besturen: "En we moeten in Nederland opstaan tegen de managerscultuur. Want die gaat Nederland kapot maken. En dat is niet alleen bij Ajax, ook bij de omroepen, het bedrijfsleven, overal heb je de managers die helemaal niet geloven in het product, die niet geloven in de mens, alleen maar met economie bezig zijn, en dan zo'n geniaal iemand als Johan Cruijff gewoon kapot maken!"


Dominee Gremdaat: Managers maken Nederland kapot (Fragment vanaf 8:14)

Vijf doden bij ongeluk in Aken

Bij een ongeluk in het Duitse Aken, vlak over de grens ter hoogte van Maastricht, zijn vrijdagnacht vijf doden en twee zwaargewonden gevallen. Het ongeluk gebeurde rond 01.15 uur op de B258, ten zuidoosten van de Duitse stad. Meer details zijn nog niet bekend, melden Duitse media.

Net over de grens bij Enschede gebeurde vrijdagavond op de A31 ook al een ernstig ongeluk. In dichte mist botsten 52 voertuigen op elkaar. Daarbij vielen drie doden en 35 gewonden, waarvan er veertien slecht aan toe zijn. De Duitse politie verwacht dat de A31 zaterdag tot in de middag richting het noorden volledig afgesloten blijft.


Vijf doden bij ongeluk in Aken (Foto: Novum)

Starhawk gesloten bèta bijna van start

Sony heeft bekendgemaakt dat de gesloten bèta van Starhawk aanstaande dinsdag zal gaan beginnen. Gisteren zijn ze begonnen met het rondmailen van de uitnodigingen. Mocht je ook nog mee willen doen aan de bèta dan kan je je via deze website nog aanmelden.

De mensen die bètatoegang hebben verkregen via Uncharted 3 moeten nog even wachten, hun mogen pas begin 2012 aan de slag. Vanaf dinsdag kunnen gesloten bètatesters aan de slag met 'Capture the Flag' op verschillende maps en gebruik maken van het matchmaking-systeem. Starhawk staat gepland voor een release in juli 2012 en is exclusief voor de PS3.

Indische neushoorn geboren in Dierenpark Amersfoort

In Dierenpark Amersfoort is in de nacht van vrijdag op zaterdag een Indische neushoorn geboren. De eerste tekenen dat moeder Saar ging bevallen waren vrijdagavond te zien. Rond 23.30 uur begonnen de weeën en even voor 01.30 uur kwam het jong ter wereld, meldt het dierenpark zaterdag.

Het jong stond al snel op de benen. Het geslacht is nog niet bekend. De bevalling was via een webcam te volgen. Dat geldt ook voor het verblijf waar de twee nu verblijven.

Omdat moeder en jong rust nodig hebben, zijn ze voor bezoekers alleen via videoschermen te zien. Het is de eerste keer dat Saar bevalt en de dierentuin heeft ook niet eerder een bevalling van een Indische neushoorn meegemaakt.

Indische neushoorns zijn in een beperkt aantal dierentuinen te zien. In het wild worden ze met uitsterven bedreigd.


De bevalling van moeder Saar

Puber vast voor vergiftigen leraar

Een 16-jarige scholier uit Roermond heeft acht dagen in de cel gezeten omdat hij een leraar heeft vergiftigd. Hij is vrijdag vrijgelaten, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na een bericht hierover in het Limburgs Dagblad. Het OM wil niet verder op de zaak ingaan.

De schoolleiding van het Orthopedagogisch en Didactisch Centrum in Roermond zegt in de krant dat de jongen heeft geknoeid met materiaal uit het scheikundelokaal. Het doelwit van de jongen, een leraar, moest zich volgens de krant door een dokter laten behandelen. De leraar zou inmiddels weer aan het werk zijn. De jongen is maandag geschorst.

Activision wil Elite op 1 december af hebben

Activision heeft aangegeven dat ze de service Call of Duty: Elite op 1 december volledig af en draaiende willen hebben. De service wordt sinds de lancering op de consoles geplaagd door problemen en de pc-versie was voor indefinitieve tijd uitgesteld vanwege de veiligheid.

Mensen die een abonnement hebben aangeschaft krijgen de eerste maand gratis voor de service, deze maand loopt ook rond 1 december af. Dit geeft Activision de tijd om alles op orde te krijgen. Wil je op de hoogte gehouden worden over de updates voor de service hou dan deze pagina in de gaten die regelmatig een update krijgt.

'Honda mogelijk motorenleverancier McLaren'

Volgens Auto Motor und Sport overweegt Honda een terugkeer in de Formule 1. Het Japanse merk zou overwegen om in 2014 terug te keren in de sport, waardoor er vanaf die tijd een hiernieuwde fameuze combinatie McLaren-Honda zou kunnen zijn.

Honda besloot eind 2008 vanwege de tegenvallende resultaten de Formule 1 te verlaten. Een jaar later kocht Mercedes het team dat inmiddels omgedoopt was tot Brawn GP. Mercedes verkocht daarnaast haar 40% aandelen in McLaren dat tot eind volgend jaar nog wel het recht houdt op gratis krachtbronnen van het Duitse merk.

Voor het seizoen 2013 kan McLaren op zoek naar een nieuwe motorenpartner waarbij wordt gedacht aan Honda. De Japanse fabrikant zou bereid zijn om in 2014 weer in te stappen met de 1,6 liter V6 turbomotor. Hierdoor zal McLaren in ieder geval in 2013 nog met Mercedes-motoren racen.

De Honda-krachtbronnen hebben McLaren tussen 1988 en 1992 met Ayrton Senna, Gerhard Berger en Alain Prost in totaal vier wereldtitels opgeleverd. Daarnaast was het Japanse motorenmerk met de turbo in de jaren tachtig nog enkele malen succesvol met de wereldtitel.

Regen in Gears 3 Bullet Marsh-multiplayermap

Epic Games heeft een video uitgebracht van Bullet Marsh. De multiplayermap die bij de gratis 'Versus Booster Map Pack' inbegrepen zit voor Gears of War 3. Bullet Marsh is gebaseerd op één van de eerdere maps uit Gears of War en zal vol zitten met 'Kryll' die tevoorschijn komt als het donker wordt.

De multiplayer mappack is beschikbaar vanaf aanstaande donderdag op Xbox 360. Bekijk hieronder de video.

'Tweede kerncentrale duur en onveilig'

Een nieuwe kerncentrale in Nederland levert geen goedkope elektriciteit en creëert relatief weinig werkgelegenheid in eigen land. Bovendien is de veiligheid van zo’n nieuwe kerncentrale moeilijk te garanderen.

Het Wereld Natuur Fonds bevestigt zaterdag de uitkomsten van een rapport waarover NRC bericht. De natuurorganisatie had het adviesbureau CE Delft opdracht gegeven het nut van een tweede kerncentrale te onderzoeken, iets waarop het kabinet Rutte inzet. De Tweede Kamer debatteert maandag over de toekomst van de energievoorziening in Nederland.

'Ambtenaren kritisch op minister Rosenthal'

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is volgens ambtenaren en diplomaten niet diplomatiek genoeg. Zijn focus op het Nederlandse eigenbelang is volgens hen kortzichtig en zelfs schadelijk. Dat concludeert NRC Handelsblad uit een rondgang, een jaar na het aantreden van Rosenthal.

Diplomaten moeten zich van de minister overal bewust zijn dat ze werken voor de BV Nederland. "Ik kan me niet indenken dat Nederland met deze opstelling de sympathie van andere landen krijgt", zegt een hoge diplomaat van een bevriend land in de krant. Een ambtenaar vreest dat Buitenlandse Zaken zich steeds meer uitlevert aan Economische Zaken.

Een speech die Rosenthal voor de zomer hield verbaasde ambassadeurs uit Europese landen. Hij zei dat Nederland om twee redenen voor Europa is: de grenscontroles en de interne markt, omdat die goed zijn voor Nederlandse ondernemers. Een ambassadeur is volgens de NRC 'geschokt' dat dit voor Rosenthal de enige redenen zijn.

Dit jaar is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton geagiteerd weggelopen uit een gesprek met Rosenthal. De irritatie zou komen doordat Nederland weinig zou bijdragen aan de missies in Libië en Afghanistan.


'Ambtenaren kritisch op minister Rosenthal' (Foto: Novum)

EA aangeklaagd vanwege BF1943 en BF3

Advocatenkantoor Edelson McGuire heeft namens een grote groep gamers een aanklacht ingediend tegen Electronic Arts. Het bedrijf heeft namelijk voor PS3-gebruikers een gratis game beloofd en deze nooit geleverd. Het gaat om Battlefield 1943 die je zou krijgen bij Battlefield 3 als je de game pre-ordert.

Electronic Arts heeft eerder dit jaar beloofd dat je BF 1943 gratis zou krijgen op de PS3. Maar in september is deze deal omgeruild naar een deal waarin PS3-gebruikers een week eerder de aankomende DLC's zal krijgen en daarmee een week exclusiviteit zou krijgen. Het advocatenkantoor vind de aankondiging dat de deal veranderd is niet netjes gegaan, deze was namelijk via Twitter. Daarnaast hebben vele gamers de game besteld voor de PS3 om juist die gratis versie van BF 1943 te krijgen.

Renault R31 niet succesvol experiment

Lotus Renault GP heeft toegegeven dat de huidige auto, de R31, met de voorwaarts gerichte uitlaten een niet succesvol experiment is gebleken. Afgelopen winter leek het systeem een meesterzet te zijn, afgaande op de testtijden, maar het vormde uiteindelijk een belemmering bij de ontwikkeling van de auto.

"Het was een gedurfd, maar uiteindelijk een niet succesvol experiment. We waren het enige team dat de voorwaartse uitlaten had en dat deden we met goede verwachtingen, gesteund door erg sterke resultaten uit de windtunnel," zei technisch directeur James Allison. "We kwamen goed uit de startblokken, al was het vanaf de eerste test al wel duidelijk dat we niet de hoeveelheid downforce hadden die we verwachtten."

"Het seizoen dat daarna volgde was voor iedereen in Enstone (de basis van Lotus Renault GP, red.) erg lastig. Het ontwerp leek veelbelovend en als het gewerkt had dan was het moeilijk te kopiëren geweest. Het bleek echter erg lastig verder te ontwikkelen en kende een fundamentele zwakheid in de langzame bochten, iets wat al het hele seizoen onze bottleneck is. We kijken dan ook uit naar 2012 om vanwege de nieuwe uitlaatregels weer met een schone lei te kunnen beginnen."

Voor Lotus Renault GP begon het seizoen goed met podiumplaatsen in Australië en Maleisië. Daarna werden de resultaten snel minder en was een vijfde plaats in Canada nog het hoogst haalbare. Met nog één race te gaan staat de renstal nu vijfde in het constructeurskampioenschap met 72 punten.

El Ahmadi: "Duel met Vitesse 'fifty-fifty'"

Karim El Ahmadi verwacht dat Feyenoord zondag een lastig duel tegemoet gaat, op bezoek bij het verrassende Vitesse. Toch heeft de Marokkaan vertrouwen en denkt dat zijn ploeg, ondanks een serie teleurstellende wedstrijden, evenveel kans heeft op een goed resultaat als de Arnhemmers.

"Ik denk dat een duel tussen Vitesse en Feyenoord in Arnhem een 'fifty-fifty ontmoeting' is", zo vertelde hij aan het Algemeen Dagblad. De Rotterdammers verloren de laatste drie officiële duels en staan, na een uitstekend begin, weer met beide benen op de grond. Opmerkelijk was dat na de sterke uitvoering tegen Ajax, de ploeg van trainer Ronald Koeman plotseling ver wegzakte.

El Ahmadi heeft er geen verklaring voor. "De koppies hangen hier en daar wat meer naar beneden. Terwijl wij na de prima seizoensstart met de borst vooruit rondliepen." De middenvelder verwacht dat de ommekeer snel komt. "Dit elftal heeft laten zien kwaliteiten te hebben. Het mag niet zo zijn dat wij alleen ons beste spel laten zien als alles mee zit. Thuis verliezen van NEC mag Feyenoord simpelweg nooit gebeuren."

'Neem Occupy-betogers uitkering af'

De Haagse gemeenteraadsfractie van de VVD wil dat wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) de uitkeringen van Occupy-betogers laat stopzetten. De partij heeft gevraagd of Kool wil nagaan of de activisten op het Malieveld uitkeringsgeld van de overheid ontvangen.

De landelijke VVD-fractie ondersteunt het pleidooi van de Haagse fractie, bevestigt parlementariër Malik Azmani zaterdag een bericht uit het AD. "De demonstranten moeten te allen tijde beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt’’, stelt hij. ,,Als zij met hun laptop voor hun tentje sollicitatiebrieven zitten te tikken, vind ik het prima."

VVD wil Occupy-betogers uitkering afnemen
VVD wil Occupy-betogers uitkering afnemen (Foto: ANP)

Tottenham verwacht dat Bale blijft

Ondanks veel belangstelling rekent Tottenham Hotspur niet op een vertrek van sterspeler Gareth Bale. De Welshman maakt al twee seizoenen veel indruk bij de Londense cliub. AC Milan, Inter maar ook FC Barcelona werden al een paar keer genoemd als mogelijke gegadigden.

Als het aan de assistent-trainer van The Spurs ligt blijft Bale echter gewoon te bewonderen op White Hart Lane. "Ik geloof dat we Bale kunnen behouden", aldus Joe Jordan tegenover SkySports. "Het is geweldig als de grootste clubs in deze wereld praten over een speler van ons. Ik zie niet waarom dat problemen zou opleveren. We hebben bewezen dat we spelers kunnen behouden, maar ook kunnen aankopen. Beiden zijn erg belangrijk."

Dat ervaarde Luka Modric ook al eens. De Kroaat wilde deze zomer graag verkassen naar Chelsea, maar Tottenham weigerde mee te werken aan een transfer. "We wilden ons niet laten dwingen om hem te verkopen. Dat was iets dat, ook voor Luka, veel te lang duurde. Het bleef maar doorgaan en het had ook duidelijk effect op de speler. Ik ben blij dat het nu weer goed gaat."

Weer cabrio's in Waalwijk verbrand

In Waalwijk zijn zaterdagochtend opnieuw twee cabrio's in vlammen opgegaan. Rond 05.30 uur stond een Mazda Miata MX5 in brand aan de Grotestraat. Terwijl de brandweer nog aan het blussen was, kwam een melding binnen dat om de hoek nog een auto in brand stond. Dat bleek een Fiat 500 cabrio te zijn, meldt Omroep Brabant.

Vorige week zaterdagnacht gingen in Waalwijk drie cabrio's in vlammen op. Twee weken daarvoor raakte een Volkswagen 82 Kubel cabriolet uit 1943 door een brand zwaar beschadigd. De politie onderzoekt de zaak.

CU wil huwelijk aan de balie

Het burgerlijk huwelijk moet worden ingeperkt tot een administratieve handeling aan de gemeentebalie. Zo wordt het ceremoniële karakter losgekoppeld van het wettelijke gedeelte en levert het voor trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk geen problemen meer op. Dat stelt ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob zaterdag in het Nederlands Dagblad.

Na het regelen van de formaliteiten moeten mensen volgens hem zelf weten hoe ze hun huwelijksdag verder invullen. Dat kan worden aangevuld met een kerkdienst, een ceremoniële gebeurtenis op het gemeentehuis of niets. Of bij een ceremonie op het gemeentehuis nog een ambtenaar kan worden ingezet en wat dan te doen met weigerambtenaren, zegt hij er niet bij.

Doordat een Kamermeerderheid deze week opriep weigerambtenaren te verbieden is volgens Slob een smet gaan kleven aan het burgerlijk huwelijk. Hij zegt zich goed in te kunnen denken dat stellen een sterker accent willen leggen op de kerkelijke inzegening. Hij wil binnenkort met politieke partijen en kerken een rondetafelgesprek houden over zijn plannen om het burgerlijk huwelijk te versoberen.


ChristenUnie wil burgerlijk huwelijk aan de balie (Foto: Novum)

C. Ronaldo: "Real Madrid kan CL winnen"

Real Madrid is bezig aan een sterk seizoen. Sterspeler Cristiano Ronaldo denkt zelfs dat de Madrilenen een gooi kunnen doen naar de Champions League. Real staat momenteel eerste in de Primera Division en heeft drie punten meer dan aartsrivaal FC Barcelona.

Ronaldo heeft met dertien treffers uit elf wedstrijden een groot aandeel in het Madrileense succes. De flamboyante Portugees heeft vertrouwen in zijn elftal en denkt dat er dit seizoen grote successen staan te wachten

"Voor deze club is het altijd prachtig om de Champions League te winnen", vertelde Ronaldo aan Record. "Real is altijd favoriet om deze prijs te winnen, maar we weten ook dat het erg moeilijk is. Maar ik denk dat het zeker mogelijk is. Dit is het beste Real waar ik in heb gespeeld. Maar we moeten eerst prijzen gaan pakken om dat te kunnen bevestigen."

"Ik hoop dat we op deze voet verder kunnen gaan. Zodat we op het laatst trots kunnen zijn op wat we hebben gedaan. Ik weet dat de fans blij zijn met wat ze tot nu toe hebben gezien en dat is het belangrijkste voor ons. We hebben een uitstekende relatie met ze."

[WTF] Federer vol vertrouwen naar Finals

Roger Federer gaat vanaf morgen proberen zijn titel bij de ATP World Tour Finals, het officieuze WK, te verdedigen. De Zwitser is na zijn zeges in Bazel en Parijs één van de grote favorieten op het toernooi dat hij al vijf keer eerder won.

"Het zou geweldig zijn om voor de zesde keer te winnen", aldus de Zwitser, die eerder in 2003, 2004, 2006, 2007 en 2010 de beste bleek. "Er ligt altijd druk op de kampioen van het jaar ervoor, maar daar ben ik aan gewend. Ik heb het zo vaak gedaan"

Federer start morgen, zijn toernooi, dat wordt gehouden in de O2 Arena in Londen, met een wedstrijd tegen Jo-Wilfried Tsonga.

Rechters geven moordenaars zwaardere straf

Nederlandse rechters zijn zwaarder gaan straffen voor moord en doodslag. De celstraf die werd opgelegd viel in 2010 gemiddeld twee jaar langer uit dan in 2006, concludeert de Volkskrant zaterdag uit een onderzoek onder 770 uitspraken van de afgelopen jaren.

Moordenaar kregen vorig jaar gemiddeld 14,7 jaar cel, plegers van doodslag 10,7 jaar. Ook de strafeisen zijn gestegen. In 2010 werd voor moord gemiddeld 16,8 jaar cel geëist. In 54 procent van de moordzaken was de uitspraak lager dan de eis.

De stijgende trend is niet nieuw. Eerder concludeerden criminologiedeskundigen Paul Nieuwbeerta en Sigrid van Wingerden dat de straffen voor moord en doodslag tussen 1993 en 2004 enkele jaren hoger zijn geworden. Uit dat onderzoek bleek dat de stijging niet kwam doordat misdrijven ernstiger waren geworden.

Dat ligt volgens hoogleraar criminologie Nieuwbeerta nu ook niet voor de hand. "De meest logische verklaring is dat rechters steeds harder oordelen", zegt hij in de krant.

De cijfers laten volgens de Raad voor de rechtspraak zien dat rechters luisteren naar de roep van de samenleving om zwaarder te straffen. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten staat echter niet te popelen. "De straffen gaan gierend omhoog", zegt voorzitter Bart Nooitgedagt in de Volkskrant.

De menselijke maat raakt volgens hem zoek. "Vergelding is niet het enige dat telt, je wil ook voorkomen dat iemand opnieuw in de fout gaat."


Rechters geven moordenaars zwaardere straf (Foto: Novum)

Visser ontslagen om plaataanvraag op 'heidens' 538

Een visser is ontslagen omdat hij een plaatje aanvroeg bij radiozender 538. Dat is volgens zijn baas een 'heidense zender', schrijft het Nederlands Dagblad zaterdag.

In een nachtelijk programma draait radiopresentator Martijn Muijs verzoekjes van vooral vrachtwagenchauffeurs. "En in dit geval ook van een visser", zegt Muijs in de krant.

De visser had woensdagnacht 99 Luftballons van de Duitse zangeres Nena aangevraagd. Zijn streng-christelijke baas vertelde hem dat hij daar niet naar mocht luisteren. "Het was nog een Duitse plaat ook", zou de baas hebben gezegd. De visser heeft een advocaat in de arm genomen om zijn achterstallige loon op te eisen.

'Volgend jaar al 100 miljoen bezuinigd op cultuur'

De Nederlandse cultuurwereld moet volgend jaar al een bezuiniging van zeker honderd miljoen euro verwerken. Het gaat dan niet om bezuinigingen van staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD), maar om de opgetelde bezuinigingen van gemeenten en provincies, schrijft Trouw zaterdag.

De bezuinigingen van het Rijk treden volgend jaar nog niet in werking, maar die van gemeenten en provincies wel. De steden waar de PVV deel uitmaakt van het bestuur zijn volgens de krant koplopers als het gaat om bezuinigingen op cultuur. In Den Haag moeten de kunsten 35 miljoen euro inleveren, in Almere ruim zeven miljoen euro.

In de provincie Limburg, waar de PVV ook bij het bestuur zit, wordt echter weinig op cultuur bezuinigd, namelijk vier miljoen euro. Dat is evenveel als in Zuid-Holland en half zoveel als wat Utrecht op cultuur wil besparen. Noord-Brabant bezuinigt met vijftien miljoen euro van alle provincies het meest op cultuur.

Directeur van het Bonnefantenmuseum Alexander van Grevenstein zei eerder tegen Kamerleden dat de toon die het Rijk heeft gezet over cultuur invloed heeft op de lagere overheden. Ook directeur van Boijmans van Beuningen Sjarel Ex zegt volgens Trouw dit te zien. "Er is bij lagere overheden een vorm van kopieergedrag ontstaan."

Eerste trailer "Quiz" van Dick Maas

De man achter de horrorfilm Sint, Dick Maas, heeft de eerste trailer van zijn nieuwe film Quiz vrijgegeven. Quiz draait om een psychologisch spel tussen een quizmaster en een man die beweert zijn vrouw en kinderen te hebben ontvoerd. Er ontstaat vervolgens een naar, macaber spel waarin de quizmaster de kandidaat blijkt te zijn. Berry Atsma en Pierre Bokma spelen de hoofdrollen. Quiz draait vanaf 22 maart 2012 in de bioscoop. bekijk hieronder de trailer. 

 

Mancini: "City net zo goed als Barça en Real"

Manchester City maakt momenteel indruk als koploper in de Premier League. Trainer Roberto Mancini gelooft in grote successen met zijn ploeg. The Citizens hebben vijf punten meer dan nummer twee Manchester United.

Mancini durft zijn ploeg zelfs te vergelijken met grootmachten FC Barcelona en Real Madrid. "Ik denk niet dat we beter spelen dan Barça en Real, maar ik denk wel dat we inmiddels op hetzelfde niveau zitten."

City gaat de aankomende periode een zwaar programma tegemoet. De ploeg van Mancini neemt het achtereenvolgens op tegen Newcastle United, Napoli, Liverpool, Arsenal, Norwich City, Bayern München, Chelsea, Arsenal en Stoke City. Volgens de Italiaanse oefenmeester zijn het dan ook belangrijke weken.

"Ik denk dat dit cruciale momenten zijn", vertelde Mancini aan Daily Mail. "Het wordt erg lastig, want in januari zullen we om de drie dagen een wedstrijd hebben. Maar ik denk niet dat mijn spelers druk voelen. Ze hebben momenteel veel vertrouwen."

[WB] Romme: "Fabris moet zich kapot schamen"

Enrico Fabris lijkt nog heel ver weg te zijn van zijn oude vorm. De Italiaanse schaatser stelde gisteren zwaar teleur met een 24e en laatste plaats op de 1.500 meter. Hij eindigde op ruim 5,5 seconde achter de winnaar Stefan Groothuis.

Coach Gianni Romme was na afloop furieus op zijn pupil, die in 2006 nog olympisch kampioen was op deze afstand. "Als je zo in de rondte rijdt, moet je je verdomme hartstikke kapot schamen." Door zijn klassering moet Fabris volgende week in de B-groep rijden.


Fabris in betere tijden; zijn gouden race op de 1.500 meter in Turijn 2006.

Skyrim-patch komt rond Sinterklaas

Skyrim bezit nog een flink aantal bugs, dat moge bekend zijn. Gelukkig is dat ook bij Bethesda bekend en zijn ze nu hard aan het werk om een patch te maken. Daarvoor moeten wij nog heel even wat geduld opbrengen.

Pete Hines tweette: "PS3 & 360 updates have been submitted for certification. PC coming too. Current estimate is they will be live the week after T’giving." Dat zal dus rond 1 december zijn. Net op tijd om het aan onze eigen goedheiligman te vragen.

[WTF] Nadal: "Ik ben geen favoriet"

Morgen gaan in Londen de ATP World Tour Finals van start. Het is één van de weinige toernooien die de voormalig nummer één van de wereld Rafael Nadal nog niet op zijn palmares heeft staan. Ook dit jaar denkt de Spanjaard niet te kunnen winnen.

"De Masters winnen, zou echt ongelooflijk zijn," zei Nadal, die vorig jaar verliezend finalist was. "Het is hardcourt en in zaal, een combinatie de me niet zo goed ligt. Ik ben dus geen favoriet. Verre van."

"Roger Federer heeft het goeie ritme te pakken na zeges in Bazel en Parijs. Andy Murray won drie toernooien in het oosten en Novak Djokovic speelde een uitzonderlijk seizoen. Hun vertrouwen moet groot zijn." Nadal komt morgen in actie tegen Mardy Fish en zit verder in de groep met Federer en Jo-Wilfried Tsonga.

Del Potro kopman DC-ploeg Argentinië

Argentinië zal zoals verwacht op volle oorlogssterkte aantreden in de Davis Cup-finale, die volgende maand zal plaatsvinden. Kopman van de Argentijnen is Juan Martin Del Potro, de nummer elf van de wereld.

Daarnaast zullen ook Juan Monaco, David Nalbandian, Juan Ignacio Chela, Eduardo Schwank en Facundo Bagnis afreizen naar Spanje. Schwank wordt alleen meegenomen voor het dubbelspel, terwijl Bagnis als trainingspartner zal fungeren.

S. Schumacher naar team van Rasmussen

Stefan Schumacher en Michael Rasmussen zullen het komende seizoen in hetzelfde team gaan rijden. De Duitser tekende gisteren een contract bij het Deens Christina Watches, een team dat is opgezet rond Rasmussen, die geschorst is geweest na geknoei met zijn whereabouts.

Schumachter liep in de Tour de France van 2008 tegen de lamp, toen hij werd betrapt op het gebruik van cera. Na zijn tweejarige schorsing kwam hij vorig jaar uit voor het kleine Miche. Schumacher is blij met zijn nieuwe kans. "Dit is een uitdaging. Ik ga voor een goeie ploeg rijden en er zit toekomst in. Dit is een nieuwe stap in de juiste richting."

Ajax-aanhang pal achter Cruijff

De Ajax Supporters Delegatie heeft naar aanleiding van de aanstelling van Louis van Gaal bij de eredivisieclub, besloten 'lijnrecht achter de visie van Johan Cruijff' te blijven staan, en heeft de ledenraad opgeroepen om het vertrouwen in de raad van commissarissen op te zeggen.

Het samenwerkingsverband van supportersgroepen had donderdag overleg met de vier commissarissen die Van Gaal als beoogd directeur binnenhaalden zonder dat Cruijff daarvan wist. Vrijdag werd met Cruijff, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Brian Roy gesproken. De ASD concludeerde vervolgens dat de rvc de supporters eigenlijk voor een onmogelijke keus had gesteld, maar besloot dat de opleidingsfilosofie van Cruijff niet overboord kan worden gezet.

Louis van GaalTrainer Frank de Boer sprak woorden van gelijke strekking, en vergeleek het kiezen tussen Cruijff en Van Gaal met de opgaaf van een vader die voor zijn zoon of dochter moet kiezen. "Dat kan ik niet", aldus De Boer, die hoe dan ook aan wil blijven.

Dat ligt anders met de oud-voetballers die Cruijff voor de opleiding aantrok, waaronder Bergkamp, Jonk, Roy en Ronald de Boer. Die gooien hoogstwaarschijnlijk - samen met Cruijff - de handdoek in de ring als de aanstelling van Van Gaal doorgaat. Laatstgenoemde en Cruijff kunnen al jarenlang niet door één deur.

Cruijff legde vrijdag bij Pauw & Witteman uit waarvoor hij vorig jaar werd aangenomen: om door het vormgeven van een gedegen jeugdopleiding de club naar Europees topniveau te helpen. Hij stelt dat Ajax vermoedelijk nooit genoeg geld zal hebben om dat via aankopen te bereiken. "Wie niet sterk is moet slim zijn", aldus de legendarische nummer 14, die denkt dat de door hem in gang gezette ideeën onder Van Gaal niet zullen gedijen.

Johan CruijffDe ASD stelt niet met lede ogen aan te willen zien hoe 'de inmiddels ruim ingevoerde Cruijff-visie in één klap op de tocht wordt gezet' door een eventueel vertrek van Cruijff en de jeugdtrainers. De supporters zijn verbolgen dat 'een paar bestuurders zonder voetbalachtergrond die nauwelijks een kwartaal rondlopen alles en iedereen binnen Ajax tegen elkaar opzetten'.

De ledenraad vergadert zondagochtend samen met de raad van commissarissen. Ook Cruijff zal dan aanwezig zijn. Formeel ligt het laatste woord echter niet bij de ledenraad, maar bij de aandeelhouders van het beursgenoteerde Ajax.

IPCC waarschuwt voor extremer weer

In de hele wereld doen zich meer extremen voor in weersomstandigheden. Het is vrijwel zeker dat deze trend in de komende jaren doorzet en dat deze verband houdt met de toename van broeikasgassen in de atmosfeer.

Dat meldde het internationale klimaatpanel IPCC vrijdag in een rapport, dat werd vrijgegeven na een conferentie in de Ugandese hoofdstad Kampala.

De conclusies zullen onderwerp van gesprek zijn tijdens de klimaattop in de Zuid-Afrikaanse stad Durban, die begint op maandag 28 november.

IPCC waarschuwt voor extremer weer
IPCC waarschuwt voor extremer weer (Foto: ANP)

Belgische moordverdachte gepakt in Groningen

Een door de Belgische autoriteiten wegens moord gezochte man is vrijdag aan het einde van de middag opgepakt in het Groningse Scheemda. De man was alleen, meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. De man werd aangehouden bij een tankstation in Scheemda. Zijn auto is in beslag genomen.

De 36-jarige man werd gezocht wegens moord op zijn ex-vriendin, de 31-jarige Cindy Verlot. Het lichaam van Verlot werd vorige week vrijdag aangetroffen in haar appartement in Hoevenen in de provincie Antwerpen, op enkele kilometers van de grens met Nederland. Ze was omgebracht met messteken.

De man was sinds vorige week vrijdag spoorloos. In het onderzoek van de Belgische autoriteiten was echter naar voren gekomen dat de verdachte mogelijk in Nederland was ondergedoken. De Nederlandse justitie gaf daarom vrijdag een opsporingsbericht uit voor de man.

Cyprus moet meer bezuinigingen treffen

Cyprus moet worden gered van een bankroet door andere landen in de eurozone als er niet per direct bezuinigingsmaatregelen worden getroffen en de belastingen worden verhoogd. Dat heeft de Cypriotische minister van financiën Kikis Kazamias vrijdag gezegd.

Het ministerie overweegt om de salarissen van ambtenaren twee jaar te bevriezen en in totaal 355 miljoen euro minder uit te geven. Kazamias wil naast deze maatregelen ook salarissen in de private sector zwaarder gaan belasten. Daarmee moet worden voorkomen dat het land bankroet gaat of gered moet worden met een noodlening. Het land heeft eerder al een goedkope lening gekregen van Rusland om het de komende maanden te kunnen uitzingen.

De bezuinigingsplannen komen bovenop de maatregelen die al in het begrotingsvoorstel voor 2012 zijn opgenomen.

Cyprus heeft toegezegd dat het begrotingstekort wordt teruggebracht tot onder de drie procent. In 2013 wil het land een sluitende begroting presenteren. Deze doelen kunnen echter wel eens worden gemist nu de economie in Europa krimpt. Daarom is al besloten om pas in 2014 een sluitende begroting te presenteren.

Rijksmuseum exposeert Escher in Mexico

Bijna tachtig prenten van M.C. Escher uit de collectie van het Rijksmuseum zijn vanaf volgende week te zien in het Museo Nacional de Arte in Mexico-Stad. Het is voor het eerst dat het museum een tentoonstelling in Latijns-Amerika presenteert. Op de tentoonstelling zijn ook grafische werken te zien van prentmakers die artistiek gerelateerd zijn aan Escher.

Tot de Escher-collectie van het Rijksmuseum behoren bekende werken als Tekenende Handen, Op en Neer en Belvedere. De originele drukken van bekende werken van Escher, die vaak onmogelijke constructies uitbeelden en ingewikkelde geometrische patronen bevatten, zijn volgens het museum zelden tentoongesteld.

Prenten die naast die van Escher te zien zijn in het Mexicaanse museum zijn onder anderen van Jesserun de Mesquita en Gerrit Dijsselhof. De tentoonstelling M.C. Escher en Tijdgenoten is nog te zien tot begin maart.


Rijksmuseum exposeert Escher in Mexico (Foto: Novum)

Tijgertje donderdag weer voor de rechter

Tijgertje heeft donderdag weer een afspraak met de rechter voor winkeldiefstal. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank in Den Haag. De Haagse, bekend van Oh Oh Tirol, werd vorige week voor de zoveelste keer opgepakt.

Tijgertje, die eigenlijk Tatjana Liefhebber heet, werd eind september veroordeeld voor een reeks winkeldiefstallen in de afgelopen maanden. Ze kreeg van de rechter 96 dagen celstraf, een werkstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf opgelegd. Omdat ze de celstraf al in voorarrest had uitgezeten, kwam ze meteen op vrije voeten.

Liefhebber pleegde een aantal van de diefstallen met haar moeder. Vorige week werd ze alleen opgepakt. Tijgertje zit op dit moment nog vast.

Fietsster overlijdt na botsing met stadsbus

Een 57-jarige vrouw die vorige week op haar fiets werd aangereden door een stadsbus in Den Haag is donderdag aan de gevolgen van dat ongeluk overleden. Dat meldt de politie vrijdag. De botsing gebeurde toen de vrouw een kruising wilde oversteken.

Het ongeval vond vrijdagochtend plaats bij de Bezuidenhoutseweg. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de precieze toedracht van het ongeluk.

Bajesklant geniet maar kort van vrijheid

Een 20-jarige Hagenaar die maandag vrijkwam uit een gevangenis in Krimpen aan den IJssel heeft maar korte tijd van zijn vrijheid mogen genieten. De man, die in de gevangenis zat wegens een fikse mishandeling, werd maandag meteen weer opgepakt op verdenking van een inbraak in een woning, meldt de politie vrijdag.

De inbraak in een woning op de Duinroosweg in Den Haag vond 11 oktober plaats. De bewoners betrapten de drie inbrekers en schakelden de politie in. Voordat de agenten arriveerden, waren de inbrekers al verdwenen. Aangetroffen vingerafdrukken leidde de politie echter naar een verdachte, de 20-jarige Hagenaar.

Agenten besloten de man bij de gevangenis in Krimpen aan den IJssel op te wachten en sloegen hem direct weer in de boeien. Het onderzoek naar zijn twee kompanen loopt nog.

Jeroen van der Boom scoort nummer 1-hit

Jeroen van der Boom verovert met zijn single Niemand Anders de nummer 1-positie in de Single Top 100. Hij stoot hiermee Gers Pardoel met Ik Neem Je Mee na drie weken van de koppositie.

Met het nummer Niemand Anders zet Van der Boom zich in voor de strijd tegen kanker. De opbrengst van de single gaat naar KWF Kankerbestrijding. "Wow, waanzinnig", reageert de zanger op het nieuws van zijn nummer 1-hit via Twitter. "KWF bedankt, fans bedankt!"

Gotye en Kimbra staan met Somebody that I Used to Know wederom op de tweede plaats. Gers Pardoel zakt naar de derde plek en Skinny Love van Birdy bezet plaats vier.

De nieuwe cd Fallen Empires van Snow Patrol is het best verkochte album van afgelopen week. Because We Believe van Los Angeles, the Voices zakt van de eerste naar de zesde plek. Froger, de nieuwe plaat van René Froger, staat in de eerste week op de tweede plaats.


Jeroen van der Boom scoort nummer 1-hit (Foto: Novum)

Duitse A31 tot zaterdagmiddag dicht

Na de kettingbotsing vrijdagavond in dichte mist in Duitsland, net over de grens bij Enschede, blijft de A31 tussen Heek en Gronau zeker tot zaterdag rond het middaguur gesloten. De maatregel geldt voor zowel de richting Emden als Bottrop.

Dat heeft een woordvoerster van de Duitse politie in de nacht van vrijdag op zaterdag laten weten. Twee mannen en een vrouw kwamen door het ongeval om het leven. In ziekenhuizen liggen 14 zwaargewonden, 21 anderen raakten lichtgewond.

Huis VS verwerpt voorstel sluitende begroting

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag een voorstel voor een grondwetswijziging verworpen. Met het voorstel zou het Congres gedwongen worden jaarlijks een sluitende begroting te presenteren om zo het begrotingstekort, dat jarenlang heeft kunnen bestaan, terug te dringen.

Een meerderheid van de leden van het Huis van Afgevaardigden was voor de maatregel, maar slaagde er niet in een tweederde meerderheid achter het voorstel te krijgen. Dit is een vereiste voor een wijziging van de grondwet.

Republikeinen die het amendement steunden zeiden dat de grondwetswijziging de enige manier was om het Congres te dwingen de begroting op orde te krijgen. Critici van Democratische zijde vreesden echter dat het verplicht stellen van een sluitende begroting zou leiden tot drastische bezuinigingen op sociale programma's op momenten dat de economie terug zou lopen, waardoor een begrotingstekort zou ontstaan.

Met de presidentsverkiezingen voor de deur hebben de Republikeinen nu een middel in handen gekregen om de Democraten te verwijten niet geïnteresseerd te zijn in het terugdringen van de overheidsuitgaven. De Democraten kunnen daar echter tegenin brengen dat ze juist het sociale stelsel beschermden.

Gouden Film Sinterklaas en het Raadsel van 5 December

Sinterklaas en het Raadsel van 5 December heeft de status van Gouden Film behaald. Dat hebben het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds bekendgemaakt. De film trok al meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscopen.

In Sinterklaas en het Raadsel van 5 December lopen de Pieten tegen een modern probleem aan. Omdat de meeste schoorstenen zijn verdwenen en huizen zijn beveiligd met een alarm, belanden de Pieten een voor een in de gevangenis. In de film zijn rollen weggelegd voor onder anderen Pamela Teves, Ralf Mackenbach en Wim Rijken.

Sinterklaas en het Raadsel van 5 December is de vierde Sinterklaasfilm in een reeks van regisseur Martijn van Nellestijn en producent Erik-Jan Slot. De derde film, Sinterklaas en het Pakjes Mysterie, was een van de best bezochte Nederlandse bioscoopfilms van 2010.


De trailer voor Sinterklaas en het Raadsel van 5 December.

Geen The Fly 2 voor Cronenberg

Niet zo lang geleden maakte regisseur David Cronenberg bekend dat hij een vervolg wilde maken op zijn succesvolle film The Fly. Het scenario van de regisseur, die bij het grote publiek bekend werd met films als A History Of Violence en A Dangerous Method, zou gedeeltelijk een remake en gedeeltelijk een vervolgfilm gaan worden op de film uit 1986.

In The Fly zien we de lotgevallen van Seth Brundle (Jeff Goldblum), een wetenschapper die per ongeluk zijn DNA kruist met een huisvlieg. Wat dan volgt is op zijn minst verontrustend en zeer walgelijk te noemen, maar beslist niet verrassend als je nagaat dat de film werd gemaakt door de regisseur van klassiekers als Dead Ringers, Videodrome, Naked Lunch en Scanners. De film was een remake van de gelijknamige film van Kurt Neumann uit 1958 met Vincent Price.

Via de website van The Playlist vernemen we dat Cronenberg het script had afgemaakt en aan Fox had aangeboden maar dat de filmmaatschappij geen interesse had in het project. The Fly 2 mag dan voorlopig niet doorgaan, er is wel kans dat er een vervolg komt op Cronenbergs thriller Eastern Promises uit 2007. "Eastern Promises 2 might happen… there is a script that we all like, including Viggo [Mortensen], and Focus is interested." aldus de regisseur.


Ook deze scene haalde de film niet in 1986.

Rutte: iedereen mag twitteren

Rutte geeft geen commentaar op de woordenwisseling die zich deze week op Twitter voordeed tussen PVV-leider Geert Wilders en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) over mogelijke extra bezuinigingen. "Het staat iedereen vrij om te twitteren. Ik doe het zelf ook wel eens", zei de premier vrijdag op zijn wekelijke persconferentie.

Premier Mark Rutte (VVD) wil niet vooruitlopen op eventuele extra bezuinigingen. Pas begin volgend jaar blijkt of het kabinet inderdaad meer moet bezuinigen, aldus de premier.

Wilders twitterde deze week dat er minstens vier miljard euro moet worden bezuinigd op ontwikkelingshulp. Anders zal de PVV niet instemmen met extra bezuinigingen. "Weinig origineel", reageerde Verhagen, eveneens op Twitter.

Rutte wil begin volgend jaar vaststellen of er extra moet worden bezuinigd, op basis van voorspellingen die het Centraal Planbureau dan publiceert.


Rutte: iedereen mag twitteren (Foto: Novum)

Duizenden op de been in Bahrein

Duizenden betogers zijn vrijdag in de stad A'ali, even buiten de Bahreinse hoofdstad Manamah, bijeengekomen. De betoging is een van de grootste van de afgelopen weken in het Golfstaatje.

Sommige demonstranten droegen tenten met zich mee, wat zou kunnen duiden op plannen de plek waar wordt betoogd te bezetten. Anderen droegen vlaggen mee van onder andere Libië en Tunesië, landen die zich inmiddels van hun oude regimes hebben ontdaan. Veiligheidstroepen grepen niet in.

De sjiitische meerderheid in Bahrein begon in februari met de protesten tegen de soennitische leiders. De sjiieten eisen een grotere stem in de binnenlandse politiek. De regering heeft hervormingen toegezegd, maar weigert belangrijke posities in de regering af te staan.


Duizenden op de been in Bahrein (Foto: Novum)

Afrikaanse Unie ziet militaire rol voor Ethiopië in Somalië

De Afrikaanse Unie en het Keniaanse leger overwegen met Ethiopische troepen een derde front te openen tegen strijders van de extremistische beweging Al-Shabab in Somalië. Dat hebben woordvoerders van beide organisaties gezegd. Ethiopië zelf heeft nog niet gereageerd op de plannen.

Kenia bouwt langs zijn grens met Somalië een troepenmacht op om de islamitische opstandelingen op Somalisch grondgebied te bestrijden. Vrijdag arriveerden, vergezeld van helikopters, kleine vliegtuigen en ander materieel, vierhonderd Keniaanse militairen in het grensstadje Liboi. Zij moeten het Somalische stadje Afmadow innemen, waarna de weg naar de havenstad Kismayo, een belangrijke bron van inkomsten voor Al-Shabab, open ligt.

Vorige maand vielen Keniaanse troepen Somalië binnen om aanvallen door Somalische opstandelingen op Keniaans grondgebied te vergelden. Diezelfde maand slaagden negenduizend militairen van de AU er voor het eerst in vier jaar in de islamitische extremisten uit de Somalische hoofdstad Mogadishu te verjagen.

Het is echter nog de vraag of de militaire interventies van de AU en Kenia op de lange termijn effect sorteren. Veel analisten zijn van mening dat de opstandelingengroep alleen maar zo sterk is geworden door corruptie en misbruik binnen de Somalische regering.

"Het veroveren van stadjes is het gemakkelijke deel. Daarna moet je ze in handen houden en de veiligheid waarborgen en er aangename leefomgevingen van maken", aldus Roger Middleton, Somalië-deskundige van de Londense denktank Chatham House. "Radicaalislamitische organisaties zijn al diverse malen met militaire middelen verslagen, maar de leiders duiken altijd weer op, omdat zij tot het geringe aantal mensen behoren met een politieke visie die verder reikt dan de stam of de clan."

Als besloten wordt Ethiopische troepen naar Somalië te sturen zal Al-Shabab op drie fronten strijd moeten leveren. Ethiopië viel zijn oosterbuur in 2006 al eens binnen om de islamitische beweging, die even daarvoor de macht in Somalië had gegrepen, te verdrijven. De regering in Addis Abeba vreesde dat Al-Shabab het gemunt had op etnisch-Somalische gebieden in Ethiopië en kon bij zijn militaire operatie rekenen op de steun van de Verenigde Staten, die dachten dat terroristen zich bij de islamitische opstandelingen hadden aangesloten.

Al-Shabab verzette zich tegen de Ethiopiërs met bomaanslagen en guerrilla-aanvallen. Volgens veel Somaliërs reageerden de Ethiopische troepen hierop met mortieraanvallen op woonwijken en wilde schietpartijen.

Door deze geschiedenis is het niet ondenkbaar dat Ethiopische deelname aan het internationale offensief tegen Al-Shabab averechts uitpakt. "Ethiopië is de grote boeman in Somalië", zei Middleton. Een Ethiopische interventie kan volgens hem bijdragen aan de idee van een buitenlandse en, vooral, christelijke invasie. Burundi en Uganda, de twee landen die militairen leveren aan de AU-troepenmacht, zijn, net als Kenia, overwegend christelijk. Ook Ethiopië bestaat voor een groot deel uit christenen.

'Twee miljoen Afghanen hebben te weinig voedsel'

Meer dan twee miljoen mensen in het noorden van Afghanistan hebben te weinig voedsel als gevolg van grote droogte. Het voedselprobleem kan nijpender worden als de afgelegen gebieden door sneeuwval worden afgesloten van de buitenwereld. Dat heeft een samenwerkingsverband van hulporganisaties vrijdag bekendgemaakt.

De negen organisaties, waaronder Oxfam, zeiden in een gezamenlijke verklaring dat de Afghaanse regering en de internationale gemeenschap moeten zorgen dat er snel voedselhulp komt. "We hebben al te weinig tijd. Nu er sneeuw valt in de hooglanden is de situatie voor veel mensen nijpend geworden en binnenkort wordt de hele regio getroffen door sneeuw", aldus Manohar Shenoy van Oxfam.

Begin oktober vroegen de Verenigde Naties al om ruim 105 miljoen euro om de honger te bestrijden. Door de droogte is tachtig procent van de oogst mislukt. Tot dusver is er slechts zeven procent van het gevraagde geld toegezegd.

'Syrië in principe akkoord met waarnemers'

De Syrische regering is 'in principe' bereid waarnemers van de Arabische Liga toe te laten. Damascus buigt zich momenteel over de details van een overeenkomst met de Liga. Dat heeft een Syrische bron vrijdag gezegd. Critici menen echter dat Syrië alleen maar instemt om tijd te winnen.

De Arabische Liga ging woensdag over tot de schorsing van Syrië als lid. De maatregel werd genomen als reactie op het aanhoudende geweld in Syrië, dat volgens de Verenigde Naties al zeker 3500 mensen het leven heeft gekost. De Liga wil honderden waarnemers naar Syrië sturen om te helpen het bloedvergieten te beëindigen. Het regime van president Bashar Assad kreeg drie dagen om in te stemmen met een waarnemersmissie. Als het voorstel niet zou worden geaccepteerd zouden er economische sancties worden ingesteld.

Niet alleen vanuit de Liga werd druk uitgeoefend op Damascus. De Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé zei vrijdag dat de VN-Veiligheidsraad moet optreden tegen het regime van president Bashar Assad. "We moeten de druk blijven opvoeren", aldus Juppé op een gezamenlijke persconferentie met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu. "De VN moeten handelen, het is niet normaal dat de Veiligheidsraad niet optreedt." Juppé zei dat Frankrijk samen met de Arabische Liga, regionale partners zoals Turkije en de Syrische oppositie tegen het regime van Assad wil optrekken.

Davutoglu werd gevraagd of Turkije een no-fly zone boven Syrië zou steunen. De minister leek de optie niet uit te sluiten. Volgens Davutoglu moeten eerst economische stappen worden ondernomen en 'moeten andere opties later bekeken worden'.

Ook vanuit Groot-Brittannië werd druk uitgeoefend. De Britten benoemden een diplomaat die contacten moet onderhouden met de Syrische oppositie. De diplomaat, Frances Guy, is van plan om in de 'nabije toekomst' overleg te voeren met oppositieleden, aldus de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei bij monde van een woordvoerder geen tekenen te zien dat de Syrische regering zich gaat houden aan het voorstel van de Liga. "Ze hebben alle geloofwaardigheid verloren en daarom zijn we van mening dat Assad moet aftreden en moet instemmen met een overgang naar een democratie", aldus de woordvoerder.

Een Iraanse parlementariër noemde het besluit om Syrië te schorsen 'een historische vergissing'. Volgens Alaeddin Boroujerdi zorgt het besluit alleen maar voor meer chaos in Syrië die mogelijk uitmondt in een burgeroorlog. Boroujerdi, die zich in het Iraanse parlement bezighoudt met buitenlandse zaken, is van mening dat de beste oplossing van de crisis in Syrië de hervormingen zijn die Assad in gang heeft gezet.

De Syrische oppositie is sceptisch over de instemming van het regime met het voorstel van de Liga. "We hebben in het verleden gewaarschuwd en we waarschuwen nu opnieuw dat dit de methodes van het regime zijn om tijd te verkwanselen", aldus Omar Idilbi, lid van de Syrische Nationale Raad.

De afgelopen week is het geweld in Syrië uit de hand gelopen. Militairen die zich achter de oppositie hebben geschaard gingen de strijd aan met regeringstroepen en vielen zelfs militaire bases aan. Vrijdag kwamen bij protesten in Syrië zestien mensen om het leven.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.