FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 november 2011

Tweede Kamer wil einde ruil sperma en eicel

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er een einde moet komen aan het ruilen van een eicel voor sperma. Dat bleek donderdag uit het televisieprogramma Nieuwsuur. In Nederland is er één kliniek, behandelcentrum Geertgen in Brabant, waar wordt gedaan aan deze zogenaamde ruildonatie.

Het ruilsysteem zou zijn ontstaan door een groot tekort aan donoren van zaad en eicellen. Aangezien de Brabantse kliniek geen vergunning heeft om eicellen en zaad te bevruchten, gebeurt dit in een kliniek in Duitsland.

De PvdA vindt dat de kliniek mazen in de wet misbruikt. De wet zou daarom moeten worden veranderd. Anonieme spermadonoatie is in Nederland niet toegestaan. CDA-Kamerlid Margreeth Smilde vindt het dan ook een groot bezwaar dat echtparen die ook na een behandeling kinderloos zijn gebleven, uiteindelijk toch geconfronteerd kunnen worden met een kind dat met het zaad van de man is ontstaan.

De SP spreekt zelfs van chantage, aangezien kinderloze echtparen niet vrij zijn om te kiezen of ze donor willen zijn en moreel onder druk worden gezet. De partij wijst hierbij op de lange wachtlijsten voor zaaddonatie en de minimale mogelijkheden om een eicel van een andere vrouw te krijgen. Geertgen zou voor veel vrouwen de enige mogelijkheid zijn.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) komt volgende week met een standpunt over de kliniek.

Demi Moore en Ashton Kutcher uit elkaar

Demi Moore gaat scheiden van Ashton Kutcher. Dat heeft de 49-jarige actrice donderdag bekendgemaakt. Moore stelt 'als vrouw, moeder en echtgenote bepaalde waarden als heilig te zien'. "Daarom heb ik besloten verder te gaan met mijn leven."

De 33-jarige Kutcher trouwde in september 2005 met Demi Moore. De afgelopen maanden deden de geruchten de ronde dat Kutcher, eveneens acteur van beroep, Moore zou hebben bedrogen. De 49-jarige actrice vraagt om medeleven en privacy voor de komende tijd, aangezien zij en haar familie een moeilijke periode doormaken.

De twee acteurs communiceerden vaak via Twitter met elkaar en gaven daarmee miljoenen fans de kans mee te genieten van deze berichten. Moore en Kutcher zetten vorig jaar nog hun 'DNA Foundation' op, die strijdt tegen de seksuele uitbuiting van meisjes wereldwijd.

Moore was eerder dertien jaar lang getrouwd met acteur Bruce Willis, van wie zij in 2000 scheidde. Met hem heeft de actrice drie dochters, Rumer, Scout en Tallulah Belle. Willis trouwde in 2009 met model en actrice Emma Heming. Zowel zijn drie dochters, als Moore en Kutcher waren destijds aanwezig bij de ceremonie.

Strootman: "Hiervoor niet op voetbal gegaan"

Vrijdag krijgt Kevin Strootman te horen of zijn schorsing gehandhaafd blijft na zijn rode kaart tegen FC Twente. Bij de middenvelder heerst nog altijd onbegrip.

Strootman kreeg tegen Twente, tot verbazing van velen, een directe rode kaart voor een harde tackle op Luuk de Jong. Daarbij was het de vraag of er opzet in het spel was. Na de uitsluiting van Strootman verspeelde PSV uiteindelijk de overwinning bij Twente, wat de zaak allemaal extra zuur maakte.

Daarbij bleef het echter niet, want Strootman werd twee wedstrijden geschorst door de tuchtcommissie. De middenvelder is ondertussen in beroep gegaan tegen de beslissing, maar miste wel al het competitieduel tegen Heracles Almelo. Vrijdag wacht dus de nieuwe uitspraak. Mocht de schorsing gehandhaafd blijven, dan mist PSV Strootman ook tegen De Graafschap.

"Hiervoor ben ik niet op voetbal gegaan", moppert Strootman tegenover De Telegraaf. "Maar dit hoort er blijkbaar bij. Ik kan niet tegen het onrecht dat mij is aangedaan. Ik ben nog steeds van mening dat de rode kaart onterecht was. Ik had geen intentie om Luuk de Jong te raken. Anders was ik wel anders ingekomen."

Kevin Strootman
Strootman: "Hiervoor niet op voetbal gegaan" (Foto: Pro Shots)

'Lisandro López kan spelen tegen Ajax'

Olympique Lyon kan komende dinsdag, tijdens de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Ajax, vermoedelijk weer beschikken over spits Lisandro López. De Argentijn liep eind augustus een enkelblessure op, maar maakt komende vrijdag tegen Stade Rennes mogelijk zijn rentree.

Dit liet Lyon-trainer Remi Garde weten aan persbureau AFP. De comeback van López bij Lyon is slecht nieuws voor Ajax, aangezien de goalgetter sinds zijn komst naar Lyon in 64 wedstrijden al 34 doelpunten wist te scoren. Elk gelijkspel anders dan 0-0 is voor Ajax voldoende om de knock-outfase van de Champions League te bereiken.

Deel brein Einstein te zien in het museum

Een medisch museum in Philadelphia stelt sinds donderdag plakjes van de hersenen van Einstein tentoon. De grijze materie is gedoneerd door een 82-jarige neuropatholoog in ruste.

Lucy Rorke-Adams doneerde de plakjes aan het Mütter Museum, omdat ze wilde dat Einsteins brein daar veilig werd opgeborgen. Volgens haar zien de hersenen er ondanks Einsteins leeftijd - hij was 76 toen hij in 1955 overleed - er nog jong uit.

Rorke-Adams kreeg de plakjes hersenen in de jaren zeventig van een collega, die ze op zijn beurt had gekregen van de weduwe van een dokter die hielp bij het prepareren van het brein van de wereldberoemde natuurkundige.

Het grootste deel van de hersenen van Einstein is in bezit van het universitair medisch centrum van Princeton, waar de autopsie op het lichaam van de Nobelprijswinnaar plaatsvond.

Nederlanders steeds traditioneler ingesteld

Nederlanders zijn de afgelopen tien jaar traditioneler en behoudender geworden op het gebied van gezin, tolerantie en solidariteit. Ook zijn ze heel betrokken bij de maatschappij en maken ze zich zorgen over het verval van waarden en fatsoen. Dat blijkt uit een boek van de Tilburgse onderzoekers Loek Halman en Inge Sieben.

Halman en Sieben presenteren hun boek vrijdag op de Universiteit van Tilburg aan staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA). Het boek is gebaseerd op onderzoeksgegevens die zijn verzameld voor een groot Europees onderzoek dat sinds 1981 om de negen jaar wordt gehouden.

Het onderzoek wijst onder meer uit dat Nederland vergeleken met andere Europese landen een van de meest welvarende landen is, waarin individuele vrijheid en ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Daarin is Nederland niet uniek, maar vergeleken met andere soortgelijke landen zijn Nederlanders wel traditioneler en behoudender geworden.

Nederlanders voelen zich volgens de onderzoekers betrokken bij hun omgeving, maar minder bij nationale en Europese problemen. Dat uit zich in de solidariteit van Nederlanders met hulpbehoevenden, aldus de onderzoekers. Nederlanders blijken nog wel steun te willen bieden aan zieken, gepensioneerden, maar minder aan werkzoekenden en nog minder aan immigranten.

De Nederlandse gastvrijheid uit de jaren zestig is veranderd. Hulpzoekenden zijn alleen welkom als er geen bedreiging is voor de eigen banen en de buitenlander zich aanpast aan de Nederlandse normen en waarden. De Nederlandse standpunten op het gebied van homoseksualiteit, abortus en euthanasie zijn wel toleranter geworden. Een kleine groep, waaronder veel PVV'ers, laag opgeleiden, ouderen, protestanten en moslims, blijft echter fel tegen.

Nederlanders lijken daarnaast te vinden dat het individualisme in de samenleving te ver is doorgeschoten. Dat uit zich onder meer in een groeiende maatschappelijke betrokkenheid van jongeren, van wie juist werd gedacht dat zij zich niet meer verantwoordelijk voelen voor de samenleving, aldus de onderzoekers. Jongeren zijn bijvoorbeeld vaker donateur, doen meer vrijwilligerswerk en tonen zich vaker politiek actief dan voorheen.

48 uur GoW3 voor het goede doel

Een groep Schotten die zich Horde4Charity noemt gaat 48 uur nonstop Gears of War 3 spelen. Zij spelen horde mode op insane difficulty. Zij willen hiermee zoveel mogelijk donaties ophalen voor het goede doel, de Skylight Miscarriage Organisation.

Vanaf 18 november zal het spektakel 48 uur lang te volgen zijn via justin.tv, Twitter en Facebook. Op 20 november zullen de zes deelnemende Schotten volledig instorten van het slaapgebrek, maar hopelijk niet voordat zij zoveel mogelijk geld voor het goede doel hebben opgehaald.

Sega koopt Spiral Knights-maker

Sega heeft Three Rings Design overgenomen. Dat is de ontwikkelaar van de game Spiral Knights, die een Game Developers Choice Online Award for Best Online Game Design gewonnen heeft.

Anderen kennen de studio wellicht van de MMO Puzzle Pirates. Sega noemt deze acquisitie een nieuwe stap in de digitale ruimte. Three Rings Design komt pal naast Creative Assembly en Sports Interactive te staan door de overname.

Voorlopig ligt de focus nog op Spiral Knights. Daarnaast wordt er ook nog gewerkt aan de MMO die is gebaseerd op Dr. Who.

Ajax-analyticus: "Ten Have moet kogelvrij vest aanschaffen"

Ton Ojers, Ajax-analyticus voor RTV Noord-Holland, heeft vanavond voor de radio enkele omstreden uitspraken gedaan. Zo was hij van mening dat Steven ten Have, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, een bodyguard in dienst moet nemen en tevens een kogelvrij vest moet aanschaffen.

Dit zou hij volgens Ojers moeten doen na aanleiding van alle ophef over de komst van Louis van Gaal als algemeen directeur. "Deze kandidaat slaat in als een atoombom, als een dondersteen bij heldere hemel", liet Ojers weten. "Zolang Cruijff in de Raad van Commissarissen bij Ajax zit, zou Louis nooit terugkomen en Louis heeft ook meerdere malen gezegd: ik keer never nooit meer terug bij Ajax."

Ojers gaf vervolgens aan dat Ten Have aan zijn veiligheid moet denken: "Kijk, Louis van Gaal ligt door zijn successen in het verleden natuurlijk fantastisch in Amsterdam. Dat kan de Raad van Commisarissen redden. Maar Ten Have? Ik raad hem aan een bodyguard te nemen en ik zou hem adviseren een kogelvrij vest aan te trekken."

A. Rasmussen vrijuit door procedurefout

Wielrenner Alex Rasmussen wordt niet gestraft voor het missen van drie dopingtests binnen anderhalf jaar. Dat meldt de Deense antidopingautoriteit donderdag. Rasmussen werd te laat op de hoogte gesteld van de derde gemiste test. De internationale wielerunie UCI had daar veertien dagen de tijd voor, maar bracht de Deen pas na tien weken op de hoogte.

Rasmussen werd in september door de Deense bond geschorst en door zijn ploeg HTC-Highroad ontslagen nadat de UCI het nieuws bekend had gemaakt. De viervoudig wereldkampioen op de baan kreeg twee waarschuwingen vanwege gemiste dopingtests van de Deense wielerbond, alleen de laatste kwam van de UCI.


Rasmussen vrijuit door procedurefout (Foto: Novum)

Reggie: 'Geen DLC omdat we complete ervaring aanbieden'

Nintendo of Americas Reggie Fils-Aimee heeft gezegd dat Nintendo geen downloadable content aanbiedt, zolang het geen extensie wordt van de al complete, geleverde ervaring.

"We’re interested in it to the extent that it makes sense to the consumer”, zegt Fils-Aime. “I’ve had this conversation with a number of our key developers, and their mentality is, ‘Reggie, when we sell a game, we want the consumer to feel that they’ve had a complete experience."

"Now, in addition, if we want to make other things available, great, and we’ll look at that. But we’re unwilling to sell a piece of a game upfront and, if you will, force a consumer to buy more later. That’s what they don’t want to do, and I completely agree. I think the consumer wants to get, for their money, a complete experience, and then we have opportunities to provide more on top of that.”

Verscheidene titels op Nintendos platformen hebben al gratis downloadable content gekregen en met de aankomende systeemupdate voor Nintendos nieuwste is het ook mogelijk om dat traject voort te zetten op de 3DS.

"In terms of what the next system update will allow, it will allow developers to sell add-on content, and whether that’s for a physical game or a digitally released game. In terms of how it will work, it’s up to the developer whether they want to make it to buy new levels, new items – all of that is up to their imagination. Essentially, what we’re doing is creating the framework for those transactions to happen."

N. de Jong wil Ben Arfa graag spreken

Komend weekend staat de competitiewedstrijd tussen Manchester City en Newcastle United op het programma. Voor Nigel de Jong (Manchester City) en Hatem Ben Arfa (Newcastle United) is dit duel een speciale wedstrijd.

Ruim een jaar geleden brak de Fransman in het Etihad Stadium van Manchester City zijn been op twee plekken na een keiharde tackle van De Jong. Onlangs maakte Ben Arfa weer zijn rentree bij Newcastle en volgens coach Alan Pardew is hij zowel fysiek als mentaal weer bijna de oude.

"Hij heeft mij verteld, dat hij er geen enkel probleem mee heeft om op dat veld terug te keren en om de speler in kwestie weer te zien", aldus Pardew. "Nigel de Jong heeft ook contact met hem opgenomen en wil hem graag spreken. Het beste moment daarvoor is na de wedstrijd, vinden wij."

'Bescherm Franse kerncentrales beter'

De kerncentrales in Frankrijk vormen geen risico voor de volksgezondheid, maar er moeten wel maatregelen worden getroffen om kwetsbare apparatuur beter te beschermen. Deze aanbeveling is donderdag gedaan door de Franse atoomwaakhond IRSN.

De kerncentrales moeten beter worden voorbereid op natuurrampen, aldus de IRSN. De centrales moeten langdurige periodes zonder stroom, aardbevingen, overstromingen en brand kunnen doorstaan.

Van alle landen in de wereld is Frankrijk het meest afhankelijk van kernenergie. Het land beschikt over 58 kerncentrales die samen zeventig procent van de benodige energie opwekken.

Nieuwe kleren voor Ultimate Marvel vs Capcom 3

Capcom heeft bekendgemaakt dat zij elke twee weken een DLC zullen uitbrengen met nieuwe costumes voor Ultimate Marvel vs. Capcom 3. De eerste DLC is het Rising Dead Pack en bevat 5 nieuwe costumes. De DLC zal vanaf 22 november beschikbaar zijn en kost USD 4,00 of 320 Microsoft Points. Elke volgende DLC zal dezelfde prijs gaan krijgen.

Hieronder zie je screenshots van het Rising Dead Pack.

Ultimate Marvel vs Capcom 3 DLC

Ultimate Marvel vs Capcom 3 DLC

Ultimate Marvel vs Capcom 3 DLC

Ultimate Marvel vs Capcom 3 DLC

Ultimate Marvel vs Capcom 3 DLC

 

Witwassers meteen voor vier miljoen euro geplukt

De politie heeft maandag beslag gelegd op spullen ter waarde van vier miljoen euro. In het onderzoek naar witwassen en milieumisdrijven werden vijf mensen gearresteerd. Dat meldt de politie donderdag. Onder de in beslag genomen goederen zaten onder meer zeven luxeauto's, schilderijen en gouden USB-sticks.

De drie verdachten zijn betrokken bij een bedrijf in Dordrecht dat gespecialiseerd is in de handel van plantaardige oliën en vetten. Bij dit bedrijf zou scheepsafval ingezameld, opgeslagen en afgevoerd worden zonder dat daar een vergunning voor is. Ook werden bij het bedrijf ongebruikelijke geldstromen geconstateerd, waarop onderzoek werd ingesteld.

De politie doorzocht zeven woningen op verschillende plaatsen in Nederland en België. Ook twee bedrijfspanden in Dordrecht en Dronten werden doorzocht. Behalve de auto's, schilderijen en USB-sticks werden ook 150.000 euro, vrachtauto's, Cartier-horloges en een asbak van 8500 euro in beslag genomen. Ook werden vuurwapens en een hennepplantage aangetroffen.

Een 64-jarige man en een 52-jarige man uit Dordrecht worden verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. Een man uit Rotterdam wordt verdacht van illegaal wapenbezit. Het voorarrest van dit drietal is donderdag met veertien dagen verlengd. Een 50-jarige vrouw en een man uit Rotterdam zijn inmiddels op vrije voeten gesteld.


Vuurwapens aangetroffen bij witwassers (Foto: Novum)

VVD en PVV winnen, CDA en SP verliezen in peiling

De VVD en de PVV stijgen in de Politieke Barometer van bureau Synovate. De VVD wint een zetel en blijft met 36 zetels met afstand de grootste partij. De PVV wint twee zetels ten opzichte van twee weken geleden en komt uit op 26 zetels.

Het CDA, dat een beladen congres beleefde rond de kwestie-Mauro, zakt verder weg: de partij verliest een zetel en houdt er slechts dertien over. Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV hebben in de peiling samen 75 zetels. Daarmee komen ze een zetel te kort voor een meerderheid in de Kamer.

De PvdA blijft op 23 zetels staan. De SP verliest twee zetels en houdt er negentien over. D66 stijgt een zetel en komt uit op veertien zetels. GroenLinks blijft op acht staan, de ChristenUnie blijft stabiel op vijf zetels, de SGP op twee.

De Partij voor de Dieren verliest ten opzichte van twee weken geleden een zetel en houdt er drie over. 50Plus zou een zetel behalen als er nu Kamerverkiezingen zouden worden gehouden.

Occupy'ers Londen: wij gaan niet weg

Demonstranten van de Occupy-beweging in Londen zijn niet van plan hun tentenkamp voor de kathedraal St. Paul's op te breken. Het bestuur van het Londense stadshart heeft met juridische stappen gedreigd als de betogers hun kampement niet vrijwillig afbreken.

Ambtenaren hingen woensdag uitzettingsbevelen aan de tenten van de betogers, waarin zij werden gesommeerd het kamp voor donderdag 18.00 uur plaatselijke tijd te verlaten. Hieraan werd geen gehoor gegeven.

Het stadsbestuur is van zins naar de rechter te stappen als aan zijn eisen niet wordt voldaan. De rechtsgang kan echter maanden in beslag nemen.

De demonstranten verblijven al sinds 15 oktober voor St. Paul's. Zij maken onderdeel uit van een wereldwijde beweging tegen kapitalistische uitwassen en inhaligheid.

Selena Gomez heeft moeite met babygeruchten

Selena Gomez heeft een moeilijke tijd nu geruchten de ronde doen dat haar vriend Justin Bieber een kind heeft. "Het is niet makkelijk", geeft de actrice toe in The Ellen DeGeneres Show.

Mariah Yeater beweert dat zij vorig jaar zwanger raakte van de zanger tijdens een vluggertje na een concert van hem. DeGeneres leefde mee met Gomez en zei dat het voor haar 'heftige weken' moeten zijn geweest. "Dat kun je wel zeggen", reageerde de 19-jarige zangeres. Toch vertelt Selena dat het goed met haar gaat. Ze heeft nog steeds een relatie met Bieber.

De 17-jarige Bieber heeft altijd ontkend dat hij seks had met de vrouw. Biebers advocaten zeiden eerder dat ze 'alle beschikbare rechtsmiddelen' zouden inzetten om hem te beschermen. Yeater wilde met een rechtszaak bewijzen dat Bieber de vader is van haar kind, maar trok deze later in. Haar advocaat laat weten dat Yeater de zaak buiten de rechtszaal wil oplossen.

Hankey gooit Van Gerwen uit Grand Slam

Michael van Gerwen heeft de achtste finales van de Grand Slam of Darts in Wolverhampton niet overleefd. Onze landgenoot, die enorm sterk aan de partij begon, verloor uiteindelijk met 10-9 van Ted Hankey. Door de uitschakeling van Van Gerwen, doet er geen Nederlander meer mee in de Grand Slam.

Van Gerwen begon enorm goed aan de partij, aangezien hij The Count in de eerste leg direct wist te breaken. Hankey, die met langzaam spel het spel van zijn opponent wilde ontregelen, begon vervolgens zijn theaterspel. Na elke hoge worp brulde hij het uit en zweepte daarmee steeds het publiek op. Van Gerwen leek er in eerste instantie niet van onder de indruk, maar moest wel toezien hoe Hankey in de vierde leg onze landgenoot terug wist te breaken.

Zijn eigen vijfde leg wist Hankey vervolgens te behouden en daarmee pakte hij kort voor de pauze voor het eerst in de partij de leiding. Na de break wist Van Gerwen zijn niveau van het begin van de partij weer terug te vinden en behield zijn eigen zesde leg. De zevende leg, die Hankey begon, wist Mighty Mike met een 180'er te starten. Een goed begin is het halve werk en zodoende wist Mighty Mike zijn Engelse opponent voor de tweede keer in de partij te breaken.


Michael van Gerwen verliest met 10-9 van Ted Hankey (Foto: Pro Shots)

Van Gerwen wist in de achtste leg, waarin Hankey overigens een 180'er gooide, met een knappe 108-finish zijn break te verzilveren en daardoor een voorsprong van 5-3 te pakken. Beide darters wisten vervolgens hun eigen leg te behouden en zodoende ging Van Gerwen, die in de laatste vijf legs een gemiddelde van maar liefst 111 gooide, de tweede pauze in met een knappe voorsprong van 6-4. Na de tweede pauze kreeg Van Gerwen dé kans om Hankey opnieuw te breaken, maar onze landgenoot miste drie pijlen op dubbel-8. Hankey klaarde de klus op dubbel-5 en behield zijn eigen elfde leg.

In de veertiende leg wist Hankey, mede dankzij vele missers van Van Gerwen op de dubbels, onze landgenoot voor de tweede maal in de partij terug te breaken en zodoende op 7-7 te komen. Ook de vijftiende leg ging naar The Count en daarmee pakte hij voor de tweede maal in de partij weer de leiding; 7-8. Van Gerwen wist zijn eigen zestiende leg met hangen en wurgen, hij zag Hankey een pijl voor opnieuw een break missen, te behouden.

In de zeventiende leg kreeg Mighty Mike kansen om Hankey weer te breaken, maar hij wist een 100-finish niet uit te gooien. Hankey gooide vervolgens wel zijn 20-finish uit en kwam op 9-8. De Engelsman had daardoor slechts nog één leg nodig om de partij te winnen. De belangrijke achttiende game ging via tops naar Van Gerwen en zodoende moest de negentiende leg, die Hankey mocht beginnen, beslissing brengen.

Deze leg begon uiterst slecht voor Hankey, aangezien van zijn eerste zes pijlen slechts vier pijlen in het bord bleven hangen. Ook Van Gerwen, op het moment dat hij op een 164-finish stond, kreeg met een bouncer te maken. Hankey wist vervolgens zijn 100-finish wel uit te gooien en gooide daarmee Van Gerwen uit het toernooi. The Count treft in de kwartfinales Mark Walsh, die eerder vanavond Dean Winstanley met 10-9 naar huis stuurde. Walsh overleefde in deze partij maar liefst zes match-darts.

Boete voor vervuilen Amsterdamse haven

De kapitein van een zeeschip heeft donderdag een boete van vijfduizend euro opgelegd gekregen voor het verontreinigen van de Usslincxhaven in Amsterdam. De verontreiniging wordt opgeruimd. De kosten hiervan, die zeker veertigduizend euro bedragen, moeten ook uit de zak van de veroorzaker komen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Aan boord van de onder de vlag van de Marshall Islands varende tanker was een fout gemaakt in de afstelling van een installatie die uitlaatgassen in lege ladingtanks blaast. De uitlaatgassen worden, voordat ze in de tanks komen, met water gefilterd. Dat water wordt daarna overboord gepompt.

De uitlaatgassen van het schip waren echter ernstig verontreinigd met roet. Het roet werd met het filterwater in de haven gepompt, wat volgens het KLPD een ernstige verontreiniging veroorzaakte.

Het KLPD was een kijkje gaan nemen bij het schip na een melding. Het KLPD heeft maatregelen genomen om uitbreiding van de verontreiniging te voorkomen.

Uitslag derde testdag Abu Dhabi

Jean-Eric Vergne heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde rookietestdag op het circuit van Abu Dhabi. De Fransman was met zijn Red Bull ook gisteren en eergisteren al de rapste op de baan. Sam Bird zette de tweede tijd neer op bijna twee seconden van de nummer één.

De Engelsman was met zijn Mercedes dan ook meer bezig met het ontwikkelen van de auto dan met het neerzetten van snelle tijden, hoewel Vergne met zijn tijd afgelopen weekend vijfde op de grid zou hebben gestaan. Jules Bianchi maakte de top drie compleet op een halve seconde van Bird.

Testdag 17-11-2011

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J.-E. Vergne Red Bull Racing 1:38.917 -.--- 46
2 S. Bird Mercedes 1:40.897 +1.980 104
3 J. Bianchi Ferrari 1:41.347 +2.430 106
4 O. Turvey McLaren-Mercedes 1:41.513 +2.596 89
5 M. Chilton Force India 1:41.575 +2.658 79
6 E. Gutiérrez Sauber 1:42.049 +3.132 77
7 M. Bortolotti Williams 1:43.277 +4.360 74
8 K. Ceccon Scuderia Toro Rosso 1:43.686 +4.769 35
9 A. Rossi Lotus 1:44.283 +5.366 74
10 J. Charouz Renault 1:44.470 +5.553 82
11 S. Coletti Scuderia Toro Rosso 1:44.545 +5.628 48
12 N. Berthon HRT 1:45.839 +6.922 51
13 R. Wickens Marussia-Virgin 1:45.934 +7.017 34
14 C. Pic Marussia-Virgin 1:46.348 +7.431 49

Samengevoegde uitslag deze week

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J.-E. Vergne Red Bull Racing 1:38.917 -.--- 172
2 J. Bianchi Ferrari 1:40.279 +1.362 282
3 S. Bird Mercedes 1:40.897 +1.980 251
4 O. Turvey McLaren-Mercedes 1:41.513 +2.596 124
5 M. Chilton Force India 1:41.575 +2.658 160
6 G. Paffett McLaren-Mercedes 1:41.756 +2.839 112
7 E. Gutiérrez Sauber 1:42.049 +3.132 173
8 R. Wickens Renault 1:42.217 +3.300 112
9 F. Leimer Sauber 1:42.331 +3.414 67
10 V. Bottas Williams 1:42.367 +3.450 159
11 J. Cecotto Jr. Force India 1:42.873 +3.956 84
12 M. Bortolotti Williams 1:43.277 +4.360 74
13 K. Ceccon Scuderia Toro Rosso 1:43.686 +4.769 132
14 K. Korjus Renault 1:43.776 +4.859 70
15 L. Razia Lotus 1:43.994 +5.077 89
16 R. Gonzalez Lotus 1:44.022 +5.105 87
17 A. Rossi Lotus 1:44.283 +5.366 74
18 J. Charouz HRT 1:44.470 +5.553 138
19 S. Coletti Scuderia Toro Rosso 1:44.545 +5.628 135
20 D. Clos HRT 1:45.329 +6.412 68
21 N. Berthon HRT 1:45.839 +6.922 60
22 C. Pic Marussia-Virgin 1:46.348 +7.431 140
23 A. Quaife-Hobbs Marussia-Virgin 1:47.292 +8.375 32

Cáceres: "Ik wil graag terug naar Juventus"

Martin Cáceres heeft zich duidelijk uitgelaten over zijn toekomstwens. De Uruguayaan van Sevilla zou graag willen terugkeren naar Juventus.

Cáceres voetbalde in het seizoen 2009/2010 al in het shirt van de Oude Dame, maar dat avontuur werd toen geen succes. De Turijnse club deed de Uruguayaan al na één seizoen van de hand. Cáceres vertrok naar Sevilla, waar hij meer succes had. De verdediger zou nu graag willen terugkeren naar Juve om te laten zien dat hij nu wel kan slagen.

"Ik zou heel graag het shirt van Juventus weer dragen", zo neemt Cáceres in gesprek met Estadio Deportivo geen blad voor de mond. "Ik had destijds graag wat meer kansen gehad om mij te bewijzen, maar dat hoort bij het voetbal. Ik zal er verder niet te veel meer over zeggen, maar ik wilde mijn wens niet voor me houden."

Cáceres speelde in zijn eerste seizoen bij Sevilla 25 competitieduels, waarin hij één keer wist te scoren. Ook dit seizoen is de verdediger tot dusver een vaste waarde. Cáceres speelde alle elf competitieduels. Sevilla staat momenteel op de vijfde plaats in de Primera Division.

'Abidal wil afsluiten bij Barcelona'

Als het aan Eric Abidal ligt, sluit de verdediger zijn carrière uiteindelijk af bij FC Barcelona. Dat meldt zijn zaakwaarnemer

De inmiddels 32-jarige Abidal staat sinds 2007 onder contract bij de Catalanen. De Fransman beschikt echter over een aflopende verbintenis, maar heeft nog geen besluit genomen over zijn toekomst. Paris Saint-Germain zou de verdediger graag overnemen, maar volgens de zaakwaarnemer van Abidal blijft hij het liefst bij Barcelona.

"We hebben een hele goede relatie met Barcelona", laat David Venditelli weten aan COM Radio. "Maar we hebben nog geen oplossing gevonden voor een eventuele contractverlenging. Het is natuurlijk wel zo dat, naarmate de tijd verstrijkt, de kans steeds grote wordt dat Abidal de club zal verlaten."

Volgens Venditelli heeft dat besluit echter niet zijn voorkeur. "Er zijn twee issues in deze zaak: zijn salaris en de lengte van het contract. Er zal een nieuw gesprek zijn in december. Abidal wil bij Barcelona blijven, hij wil hier zijn loopbaan afsluiten. Dat is zijn wens."

Skobrev: "Niet alles draait om Sven"

Dit weekend maakt Sven Kramer zijn rentree in het wereldbekercircuit schaatsen. In Chelyabinsk zal de TVM-rijder het onder meer op gaan nemen tegen de revelatie van vorig seizoen Ivan Skobrev.

"Waarom praat iedereen toch over de nummer drie van het Nederlands kampioenschap? Er zijn nog zo veel andere goede schaatsers, zoals Alexis Contin en Havard Bøkko," zei Skobrev op een vraag over de comeback van Kramer. "Ik ben blij voor Sven dat hij terug is. Het is altijd goed wanneer alle sterke schaatsers op het ijs staan. Of ik ernaar uitkijk om hem te verslaan? Natuurlijk. Maar ik wil iedereen verslaan."

Kramer werd twee weken geleden bij het NK afstanden derde op de vijf en tien kilometer. Dit vindt Contin, de nummer vier op de tien kilometer van het afgelopen WK vindt dat belangrijk. "In Nederland is hij nog steeds een fenomeen. Maar het is niet gemakkelijk om terug te keren na een jaar afwezigheid. Of hij hier kan winnen? Eén ding is zeker: we gaan het hem niet gemakkelijk maken."

Henry tijdelijk terug bij Arsenal

Thierry Henry is tijdelijk terug in Londen. De voormalig speler van de Londenaren houdt bij The Gunners zijn conditie op peil, omdat de Major League Soccer (MLS) op dit moment stil ligt.

Arsène Wenger, trainer van Arsenal, is blij met de tijdelijke terugkeer van Henry. De Franse trainer denkt dat zijn landgenoot een positief effect kan hebben op de huidige selectie.

Arsenal kende een moeizame start van het seizoen en staat inmiddels twaalf punten achter op koploper Manchester City. Het verschil met de nummer twee, Manchester United, is nog iets kleiner. Dat bedraagt 'slechts' zeven punten.


Thierry Henry tijdelijk terug bij Arsenal (Foto: Pro Shots)

'De Boer zal Ajax niet verlaten'

Ondanks alle commotie binnen Ajax zal hoofdtrainer Frank de Boer zijn functie onder geen enkel beding neerleggen. Dat meldt Voetbal International.

Momenteel heerst er veel onrust binnen de Amsterdamse club, vanwege de mogelijke komst van Louis van Gaal. Ondanks alle perikelen zal De Boer zich echter gewoon blijven concentreren op het eerste elftal. De trainer wil verder geen partij kiezen in deze lastige kwestie.

Vandaag ging het gerucht dat bij een eventueel vertrek van Johan Cruijff, Wim Jonk en Dennis Bergkamp, ook De Boer zijn spullen zou pakken. Daar is dus geen sprake van. De Boer is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen in Amsterdamse dienst.

Het blad schrijft ook dat De Boer vrijdag meer uitleg zal geven. Dat zal hij bij de persconferentie voorafgaand aan het duel tussen Ajax en NAC Breda doen. Jonk en Bergkamp willen nog niet reageren op de huidige situatie.

Boksster De Jong niet blij met selectieprocedure WK

Marichelle de Jong is absoluut niet blij met de selectieprocedure voor het WK boksen, dat volgend jaar mei in China wordt gehouden. De 33-jarige boksster heeft dit via Twitter duidelijk laten merken.

"Maar ik heb mijn vizier nog scherper afgesteld en zal nog meer mijn best doen", was de duidelijke taal van De Jong. De Waddinxveense gaat in de komende maanden de strijd aan met Nouchka Fontijn, die tijdens het EK boksen van vorige maand een zilveren medaille voor zich opeiste.

De Jong en Fontijn strijden om één ticket voor het WK, dat tevens als olympisch kwalificatietoernooi (OKT) is aangemerkt. Voor de vrouwen is dit het enige OKT in aanloop naar de Spelen in 2012.

EU eens over reizigersdata voor VS

De Europese Unie heeft een nieuwe overeenkomst goedgekeurd over de overdracht van reizigersgegevens aan de Verenigde Staten. Het akkoord komt tegemoet aan privacybezwaren van het Europees Parlement.

De nieuwe overeenkomst stelt duidelijke grenzen aan het gebruik van de gegevens en bevat verbeterde garanties tegen misbruik. Als de Europese Raad en het Europees Parlement met de overeenkomst akkoord gaan, vervangt deze een eerder akkoord uit 2007.

Over het oude akkoord moest opnieuw worden onderhandeld, omdat het Parlement vond dat diverse bepalingen niet voldoende garanties boden. De Amerikaanse autoriteiten zouden daardoor te makkelijk en te vaak inzage krijgen in gegevens van EU-ingezetenen.

In de nieuwe overeenkomst is onder meer vastgelegd dat reizigers het recht hebben hun gegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen.

Chinese ruimtekoppelingsmissie geslaagd

Het onbemande Chinese ruimtevaartuig Shenzhou 8 is donderdagavond na een vlucht van ruim twee weken op aarde teruggekeerd. Tijdens de vlucht werd de capsule twee keer gekoppeld aan de ruimtemodule Tiangong 1, als voorbereiding op de lancering van een eigen Chinees ruimtestation.

Met de vlucht hebben Chinese ingenieurs bewezen een ruimtekoppeling tot stand te kunnen brengen met afstandsbediening. China wil volgend jaar nog twee koppelingsvluchten uitvoeren, een daarvan bemand.

Rond 2020 wil China een compleet ruimtestation in een baan om de aarde hebben. Met een gewicht van zo'n 55 ton wordt het aanmerkelijk kleiner dan het internationale ruimtestation ISS, waaraan zestien landen deelnemen.

China slaagde er in 2003 als derde land ter wereld in een mens in de ruimte te brengen. Er zijn daarna nog twee bemande ruimtevluchten gevolgd. Los daarvan wil China volgend jaar een onbemande verkenner op de maan zetten.

De Volksrepubliek besloot een eigen ruimtestation op te zetten nadat pogingen om bij het ISS aan te sluiten waren stukgelopen, voornamelijk op bezwaren van de Verenigde Staten. China sluit echter toekomstige samenwerking met Amerikaanse of Europese ruimtevaartprogramma's niet uit en zegt dat maar kleine aanpassingen nodig zijn om zijn ruimtevaartuigen te kunnen koppelen aan Amerikaanse toestellen of het ISS.


Chinese ruimtekoppelingsmissie geslaagd (Foto: Novum)

Dreigtweets zorgen voor onrust op school Losser

Het Twents Carmel College in Losser heeft de politie gevraagd extra te surveilleren nadat op de school onrust is ontstaan na dreigtweets. Dat schrijft de directeur van de school Marc Nij Bijvank donderdag in een brief aan de ouders. Of de politie op het verzoek ingaat, kon een woordvoerder van de politie donderdag niet zeggen.

De dreigtweets werden maandag verstuurd en waren niet rechtstreeks gericht aan de school, maar aan 'derden', aldus de directeur. De Twitteraccount waarmee dit gebeurde is dinsdag opgeheven en sindsdien zijn geen nieuwe dreigementen meer verzonden.

Dat er onrust ontstond, kwam doordat de dreigtweets verschillende keren zijn doorgestuurd, schrijft de directeur. Agenten zijn volgens de politiewoordvoerder donderdag naar de school gegaan om de orde te herstellen.

Of er vanwege de dreigtweets iemand is opgepakt, weet de zegsvrouw niet.

Maandag kwam een andere vestiging van het Carmel College nog in het nieuws vanwege een groot onderzoek naar open tbc. Een medewerker van de vestiging in Oldenzaal was besmet. Alle leerlingen en medewerkers zijn onderzocht.

Robben tegen Dortmund op de bank

Arjen Robben zal bij Bayern München in het Bundesligaduel tegen Borussia Dortmund op de bank zitten. Hierdoor kan Der Rekordmeister voor het eerst sinds lange tijd weer over de Nederlandse aanvaller beschikken.

"Robben zit zaterdag op de bank. Als het nodig is, kan hij spelen," zei Bayern-president Uli Hoeness tegen Antenne Bayern. De Nederlander trainde vorige week voor het eerst weer mee sinds zijn liesoperatie. Een dag hierna kreeg hij vanwege littekenweefsel een kleine terugslag, maar hiervan ondervindt de aanvaller geen hinder meer.

Tot tien jaar cel voor overvallers gezin Alphen

Vijf mannen die vorig jaar een gezin in Alphen aan den Rijn overvallen, zijn donderdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot celstraffen tot tien jaar. Justitie had straffen tot zeventien jaar cel geëist.

De overval werd in juni vorig jaar gepleegd. Een van de overvallers ging direct naar de kinderen uit het gezin en haalde die uit bed. De overvallers dreigden de slachtoffers dood te schieten als ze niet meewerkten en zetten een vuurwapen tegen het hoofd van twee bewoners.

De vijf hadden het voorzien op de inhoud van de kluis van het bedrijf waar de moeder van het gezin werkte, een supermarktketen die geld van winkeliers uit de omgeving transporteert. De daders wilden haar meenemen, omdat zij de codes van de kluis kende. De buren van het gezin waarschuwden echter de politie nadat ze geschreeuw hadden gehoord.

Twee overvallers werden bij de woning opgepakt en drie mannen sloegen op de vlucht toen de politie arriveerde. Ze renden een andere woning binnen, waarvan de bewoner een klap tegen zijn hoofd kreeg met een vuurwapen. Ook loste een van de daders een schot. Ze gingen er met de auto van dit gezin vandoor. Kort daarop reden de verdachten tegen een paal in Waddinxveen en konden ze alsnog worden aangehouden.

Drie mannen van 42, 45 en 57 jaar uit Breda en Delft kregen een celstraf van tien jaar opgelegd. Tegen hen was zeventien jaar cel geëist. Twee mannen van 39 uit Zoetermeer en een van 47 uit Breda werden veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk zes en 6,5 jaar. Justitie wilde hen voor negen jaar achter de tralies hebben.

Tweehonderd meter hoge noodmast in Hoogersmilde

In de buurt van de in juli ingestorte zendmast in het Drentse Hoogersmilde komt een tweehonderd meter hoge noodmast. De mast moet een einde maken aan de ontvangstproblemen van radiozenders in het noorden van Nederland sinds de instorting van de oude mast. Dat schrijft minister van Economische Zaken en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer.

In delen van het zuiden van Drenthe, het noorden van Overijssel en Friesland is de ontvangst sinds de instorting van de zendmast in Hoogersmilde in juli slecht. Er is inmiddels begonnen met de reparatie. Dat moet op zijn vroegst in oktober volgend jaar klaar zijn, aldus Verhagen.

Er moet nog wel een samenwerkingsovereenkomst worden opgesteld, die eind november of begin december klaar moet zijn. Dan kan de bouw van de noodmast beginnen. De noodmast kan naar verwachting medio maart klaar zijn. Ondertussen wordt nog gekeken of er ook nog zogenoemde restfrequenties moeten worden ingezet.


Tweehonderd meter hoge noodmast in Hoogersmilde (Foto: Novum)

Rentree Krajicek in Tokyo

Michaëlla Krajicek zal haar rentree op de tennisbaan maken in Tokyo. De Nederlandse komt voor het eerst sinds begin november weer in actie nadat bronchitis haar in Ismaning van het spelen afhield. In Tokyo is ze bij het ITF-toernooi als eerste geplaatst.

Krajicek zal na dit toernooi nog in actie gaan komen in Dubai. Half december maakt ze haar opwachting bij de Tennis Masters in Rotterdam waar ze haar titel verdedigt.

FOK!filmtip van de dag: 1981

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... 1981.

1981 is een autobiografische film over Ricardo Trogi en zijn gezin. In het jaar 1981 verhuist de tienjarige Richard met zijn gezien naar een nieuwe buurt. Hij moet niet alleen wennen aan de buurt maar ook aan een nieuwe school en klasgenoten. Zijn medescholieren hebben het allen op financieel gebied een stuk beter dan Ricardo. Door middel van leugens en misleiding probeert hij zich binnen de groep te praten, met alle gevolgen van dien.

De film 1981 is vanavond om 21:00 op TV5.

3DS populairste gameconsole bij de jeugd als kerstkado

Met de feestdagen in aantocht blijken de Amerikaanse kinderen er helemaal klaar voor. Het onderzoeksbureau Nielsen heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat de jeugd het liefst een iPad wil hebben onder de kerstboom. De meest geliefde gameconsole onder de jeugd is de Nintendo 3DS.

Uit het onderzoek blijkt dat als de Amerikaanse ouders naar hun kinderen luisteren, Apple deze kerst goede zaken gaat doen. In zowel de categorie 6 tot 13 jaar als de categorie 13+ blijkt de iPad veruit het populairst. Bij de jongste groep bestaat de top drie zelfs volledig uit Apple-producten.

Zoals het onderzoek aangeeft zijn het met name de nieuwe gamestechnieken die de kinderen deze kerst aantrekken. De meest gewilde console bij de 6 tot 13-jarigen is de Nintendo 3DS (25%). De jongeren van 13+ willen het liefst de Kinect voor de Xbox 360 (23%).

Hoe het ook zij, de Amerikaanse ouders kunnen deze kerst hun portemonnee goed legen om hun kinderen tevreden te houden.

In onderstaande grafieken zijn de uitslagen van het onderzoek schematisch weergegeven inclusief de belangrijkste resultaten van hetzelfde onderzoek uit 2010.

Nielsen onderzoek 6-13

Nielsen onderzoek 13+

Vuurwapens en handgranaat in woning Maastricht

In een woning in Maastricht zijn woensdag een handgranaat, zes vuurwapens en een grote hoeveelheid munitie van verschillende kalibers gevonden. De 52-jarige bewoner is aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit, wapenhandel en witwassen en ook een 48-jarige medebewoner werd in de boeien geslagen, meldt de politie donderdag.

De wapens en munitie werden na een tip gevonden in een woning aan de Hersintlaan. De 52-jarige opgepakte Maastrichtenaar is volgens de politie al vaker veroordeeld voor het overtreden van de Wet Wapens en Munitie.

De aangetroffen handgranaat is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie onschadelijk gemaakt. In de woning trof de politie ook een flink geldbedrag aan, dat vermoedelijk afkomstig is van de verkoop van wapens.

Frustraties bij Petrov over Lotus Renault GP

Vitaly Petrov heeft het gehad met zijn huidige team Lotus Renault GP. De Rus heeft op de Russische tv-zender Rossiya 2 kritiek geuit over het feit dat hij bij de openingsrace in Australië een podiumplaats kon pakken, maar nu veroordeeld is tot het rijden achterin de middenmoot.

"Bijna tien races lang hebben we geen nieuwe onderdelen geïntroduceerd, we hebben een hele tijd gereden met de auto waarmee we het seizoen gestart zijn. Mijn eerste podium in Australië was inspirerend, voor mij, de fans en heel Rusland. Maar in het vervolg van het seizoen raakte ik boos over de gang van zaken en ik probeerde gewoon iets voor elkaar te krijgen. Jammer genoeg mag ik geen slechte dingen zeggen over het team, dat is contractueel vastgelegd," zei Petrov.

"Lees mijn interviews maar na, ik bekritiseer het team niet na al die verliezen. Hoeveel hebben we verloren met pitstops, hoeveel hebben we verloren met tactiek? Daardoor hebben we zeker in tien races onze kansen vergooid. Dat kon ik helaas in interviews nooit zeggen. Ik mag er nog steeds niet over praten, maar tegelijkertijd kan ik me niet koest blijven houden. Ik heb er genoeg van, ik kan niet alles opkroppen."

De Rus heeft weliswaar nog een contract voor 2012, maar dat zegt niet alles. "Dit is de Formule 1, het is business. Het team probeert gewoon alles uit alles te halen, met sponsors, prijs en coureurs. Mijn situatie is helder, ik heb een verbintenis. Maar zelfs Kimi Raikkonen werd op een bepaald moment door Ferrari gevraagd om te vertrekken. In deze wereld is alles mogelijk. Als het team afscheid wil nemen van iemand, dan kan je daar weinig aan doen."

Noorwegen getroffen door enorme datadiefstal

De Noorse olie- en defensie-industrie zijn mogelijk het slachtoffer geworden van een van de grootste datadiefstallen in de geschiedenis van het land. Dat heeft de Noorse veiligheidsdienst bekendgemaakt. Volgens de dienst zijn bedrijfsgeheimen gestolen en vervolgens 'digitaal het land uitgestuurd'. Welke bedrijven of overheidsinstellingen slachtoffer zijn geworden van de diefstal is niet bekendgemaakt.

Het afgelopen jaar zijn er ten minste tien aanvallen geweest op bedrijven in de olie-, gas-, energie- en defensie-industrie. De Noorse Nationale Veiligheidsautoriteit zei echter dat er vermoedelijk meer aanvallen zijn geweest, omdat veel slachtoffers nog niet beseffen dat hun computers zijn aangevallen. "Dit is de eerste keer dat Noorwegen zo'n enorme en wijdverbreide spionageaanval heeft ontdekt", aldus de dienst.

De aanvalsmethodes verschilden, maar in sommige gevallen werden e-mails gestuurd waarin een virus was verstopt. Het virus scande de harde schijf van het slachtoffer en kopieerde wachtwoorden, documenten en vertrouwelijke gegevens. Vaak vonden de diefstallen plaats op momenten dat bedrijven onderhandelden over grote contracten.

Volgens de veiligheidsdienst is dit type datadiefstal voor buitenlandse inlichtingendiensten een 'goedkope' werkwijze. Spionage via het internet 'is goedkoop, levert goede resultaten op en is weinig risicovol'. Woordvoerder Kjetil Berg Veire zei te vermoeden dat er meer dan een persoon achter de aanvallen zit, maar hij wilde hier verder niet op ingaan.

Het is niet de eerste keer dat Noorse instellingen het slachtoffer zijn geworden van datadiefstal. In 2010, enkele weken na de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo, werd het Nobelcomité in Oslo aangevallen met een Trojaans paard. Ook via e-mail werd de instelling onder vuur genomen.

FC Oss huurt Alexander Stankov van Roda JC

Alexander Stankov sluit op huurbasis aan bij de selectie van FC Oss. De tweelingbroer van Antonio Stankov heeft tijdens zijn tweede proefperiode de clubleiding weten te overtuigen van zijn kwaliteiten.

Tijdens zijn eerste stage brak Alexander een middenvoetsbeentje waardoor hij af moest haken, maar kreeg na zijn herstel een nieuwe mogelijkheid. De 20-jarige aanvaller is vanaf de winterstop inzetbaar voor FC Oss.

Met deze overgang wordt de Macedonische tweeling herenigt in Oss, nadat zij eerder samen voor Roda JC uitkwamen. In Kerkrade kwam Alexander tot twee competitiewedstrijden in de Eredivisie.

Schultz: ik ben de baas over het spoor

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) is de baas over het spoor. Dat zei de bewindsvrouw donderdag tijdens een verhoor in de Tweede Kamer over het spoorbeleid van de afgelopen jaren. "Als je kijkt naar alle formele rollen dan heeft de staat het uiteindelijk voor het zeggen, de minister van Infrastructuur en Milieu."

De bewindsvrouw vindt niet dat het haar aan regie ontbreekt, bijvoorbeeld over ProRail. Er zijn volgens haar duidelijke afspraken gemaakt en de spoorbeheerder hoeft daarom niet te worden gereorganiseerd tot een soort Rijkswaterstaat. "Ik ga niet de hele organisatiestructuur veranderen maar wel kijken wat niet klopt."

Zo heeft zij de informatievoorziening voor de reizigers weggehaald bij Prorail en ondergebracht bij de NS. Ook heeft ze de lijntjes met de spoorbeheerder korter gemaakt; sinds deze zomer overlegt ze maandelijks met de directeur van ProRail. "Dat bevalt mij heel goed."

Eerder op de dag betoogde Schultz' voorganger Karla Peijs (CDA) dat het onverstandig was om de NS en Prorail te splitsen. Haar directe voorganger Camiel Eurlings (CDA) pleitte ervoor om er scherp op toe te zien dat Prorail zich aan zijn kerntaak houdt. "Geen fratsen", zei hij.

Coureurs willen gebruik DRS beperken

De Formule 1-coureurs willen dat er een beperking komt op het gebruik van het Drag Reduction System. In de race kunnen ze de achtervleugel platleggen om zo te proberen hun voorligger in te halen. Dit kan in tegenstelling tot de trainingen alleen in bepaalde zones.

De rijders willen nu ook een beperking op het gebruik in de vrije trainingen en in de kwalicatie. "Er zijn een paar incidenten geweest waar mensen van de baan vlogen, omdat ze te hard pushten met DRS. De coureurs zijn het er eigenlijk wel over eens dat het gebruik buiten de race restricties moet kennen. Het is niet moeilijk op te lossen en ik denk dat het volgend seizoen ook een stuk beter zal zijn, met de informatie die we dit jaar hebben vergaard," zei Red Bull-coureur Mark Webber tegen de BBC.

"DRS is natuurlijk sowieso een controversieel systeem. Sommige mensen zullen constant inhaalacties willen zien, zoals NASCAR. Maar voor de puristen, zoals ik, hoort een inhaalactie meer betekenis te hebben."

John Carmack herschrijft Doom 3-broncode

John Carmack is de broncode voor de open-sourceversie van de Doom 3-engine aan het herschrijven. Er dreigen namelijk juridische geschillen rondom de rendering van de schaduwen. 

Volgens een tweet van Carmack zijn de advocaten van Bethesda nogal schrikachtig rondom het patent van het zogeheten Carmack's Reverse. Dit is een schaduwtechniek waarvan Creative Labs het patent bezit en dat mede is ontwikkeld door John Carmack zelf.

Id Software heeft wel de rechten in handen om de techniek te gebruiken, maar om een brondcode vrij te geven die de techniek gebruikt kan juridisch gevaarlijk zijn.

Er is nog niets bekend over wanneer de herschreven broncode daadwerkelijk beschikbaar komt.

Volledige honkbalploeg wordt geridderd

Alle spelers van het Nederlands honkbalteam dat een maand geleden wereldkampioen werd komen in aanmerking voor koninklijke onderscheiding. Dit is de spelers verteld na de huldiging onlangs in Haarlem.

Bij de huldiging in Haarlem werden coach Brian Farley, aanvoerder Sidney de Jong en Robert Eenhoorn, directeur van de Nederlandse honkbalbond door minister Schippers van Sport benoemd to Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Nu blijkt dat ook de rest van het team een onderscheiding kan krijgen. "Normaal gesproken worden na een dergelijke prestatie alleen de aanvoerder en de coach onderscheiden, maar bij ons dus het gehele team." aldus aanvoerder De Jong.

"Het had te maken met onze voorbeeldfunctie op multicultureel vlak, begreep ik. Vanwege het feit dat verschillende jongens een voorbeeldfunctie hebben. Zo hebben we Antillianen in het team, Arubanen. Geweldig natuurlijk. Terecht ook, we zijn immers als team wereldkampioen geworden." Het zal echter nog wel even duren voordat iedereen de versierselen opgespeld kan krijgen. Alle spelers moeten namelijk eerst gescreend worden. "Wat er exact gaat gebeuren en wanneer, weet ik niet, sporters worden namelijk ook in hun eigen gemeente geridderd en de screening die aan zo'n onderscheiding vooraf gaat, is best pittig."

De Jong weer niet of al zijn teamgenoten wel door de screening heen komen: "Maar ik ga ervan uit dat niemand iets raars op zijn kerfstok heeft."

Cruijff dreigt met vertrek bij Ajax

Johan Cruijff en diverse aan hem loyale trainers zoals Dennis Bergkamp en Wim Jonk zouden op kunnen stappen. Dat zei Cruijff donderdag tegen de NOS. Zij zouden dat doen uit onvrede over de aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur van Ajax. Het is nu eerst aan de ledenraad om een mening te formeren. "Op de tweede plaats komen wij met onze mening. Misschien stappen we allemaal op, misschien ook niet."

Over Van Gaal heeft Cruijff al een mening. Of hij een goede algemeen directeur wordt, weet de man uit Barcelona niet. "Wat erger is dat hij nooit voor die tijd met de aanwezige trainers en technische jongens gesproken heeft. Je gaat je toch eerst verdiepen in wat er veranderd is? Dat is dus niet gebeurd, het is achterbaks." Cruijff werd door zijn collega's uit de raad van commissarissen bewust in het duister gehouden over de contacten met Van Gaal. "Ik heb vorige week nog twee uur samen met Steven ten Have gezeten en daarna drie uur met de verzoeningscommissie. Geen enkel woord is daarover gesproken. Het is volledig onbeschoft."

Cruijff vindt dan ook dat de ledenraad woensdag 'geschoffeerd' werd door de commissarissen. "Dat vier mensen die eigenlijk nooit bij de club hebben gehoord heel die club in de fik steken, dat is gewoon te gek om los te lopen." Belachelijk vindt Cruijff het dat er een technisch directeur komt. "We hebben al een technisch hart en die functie was net afgeschaft omdat dat te weinig rendement had."

"Deze mensen zijn nooit op De Toekomst geweest", verzucht Cruijff in verwijzing naar het trainingscomplex. "Op zich maakt dat weinig uit omdat ze er toch geen verstand van hebben. Maar bemoei je er dan ook niet mee."

"Dit is gewoon een confrontatie tussen sporters en niet-sporters", stelt de voormalige nummer veertien. "En de niet-sporters willen net als vroeger alles beslissen omdat dit een beursgenoteerd bedrijf is."

Schietspel The Avengers in de maak

De Britse gamestudio Splash Damage werkt aan een actiegame rond de Marvel-film The Avengers over een superheldengroep met onder andere Captain America en Iron Man. Dat meldt gamewebsite Kotaku. De gamestudio werkt in opdracht van Disney en zou de technologie van het schietspel Brink gebruiken om de stripheldengame te produceren.

De website IndustryGamers, waarop Kotaku zijn vermoedens baseert, rapporteert dat Splash Damage werkt aan een actiegame gebaseerd op een vijftig jaar oud fenomeen uit de Amerikaanse popcultuur. Het spel wordt gemaakt voor een uitgever waarvan gedacht werd dat die geen games voor spelcomputers meer wilde maken.

Disney Interactive heeft in het voorjaar besloten zich te richten op spellen voor smartphones en webgames. Bovendien heeft het bedrijf twee jaar geleden superheldenbedrijf Marvel opgekocht voor vier miljard dollar. Kotaku denkt de puzzelstukjes op hun plaats te hebben gelegd.

Tot deze zomer werkte gamebedrijf THQ aan een spel rond de verfilming van de groep striphelden. Marvel trok echter de licentie voor het spel in toen THQ besloot enkele gamestudio's te sluiten. Het is mogelijk dat de licentie bij Disney Interactive is neergelegd. Eerdere filmgames rond Marvel-superhelden werden vooral door Sega uitgegeven.

De actiefilm rond de Marvel-helden The Avengers is vanaf 26 april in de Nederlandse bioscoop te zien. In de film vertolkt Robert Downey Jr. de rol van de mechanische Iron Man, speelt Chris Evans de patriot Captain America, neemt Scarlett Johansson de rol van Black Widow voor haar rekening, is Chris Hemsworth de Noorse viking Thor en spreekt Lou Ferrigno de stem in van de groene krachtpatser The Hulk. Rond diezelfde tijd zou dan ook de game moeten verschijnen.


'Schietspel The Avengers in de maak' (Foto: Novum)

'Nieuwe Layton-game op de 3DS'

In een trailer voor Professor Layton en de melodie van het spook zien we aan het einde van de trailer een shot waarin gezegd wordt dat we een nieuw avontuur op de 3DS kunnen verwachten volgend jaar.

Verwacht wordt dat Mask of Miracle, die vooralsnog alleen in Japan is uitgekomen, volgend jaar naar Europa zal komen. Professor Layton en de melodie van het spook komt 25 november uit voor de DS. Bekijk hieronder de bewuste trailer.

Verdachte langer vast voor dode baby Zevenaar

De 18-jarige vrouw die maandag werd opgepakt na de vondst van een dode baby bij een woning in Zevenaar blijft langer vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem besloot donderdag dat de vrouw uit Zevenaar, vermoedelijk de moeder van het kind, in ieder geval nog acht dagen mag worden vastgehouden.

Woensdag werd bekend dat de dode baby die maandag werd gevonden is omgekomen door een misdrijf. De exacte doodsoorzaak is nog onduidelijk. De vrouw wordt verdacht van kindermoord.

Het onderzoek in de zaak is nog gaande. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het Openbaar Ministerie wil mede doordat de zaak de privacy van betrokkenen schaadt, niet meer kwijt.

Cohen niet populair bij PvdA-jongeren

Ruim een derde van de Jonge Socialisten, de jongerenorganisatie van de PvdA, wil dat Job Cohen bij de volgende verkiezingen geen lijsttrekker is voor de partij. Tegenover deze 36 procent geeft 47 procent Cohen wél nog een kans. Een kwart ziet het liefst dat de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher bij de volgende verkiezingen de kar trekt, zo blijkt uit een onderzoek van Eenvandaag.

Voor de enquête werden 1600 jongeren die lid zijn van een jongerenafdeling van een politieke partij ondervraagd. De fracties van de SP, D66 en SGP worden het beste beoordeeld door hun eigen jongerenafdeling.

De fracties van GroenLinks, PvdA en CDA krijgen juist veel kritiek van jongeren. Van de PvdA-achterban vindt 63 procent dat de fractie de partijstandpunten onvoldoende onder de aandacht brengt in de Kamer. Van de CDA-jongeren vindt 64 procent dat de fractie de PVV te weinig weerwoord geeft. Bij de GroenLinks jongeren heerst ontevredenheid over de missie in Kunduz. Ook viel het optreden met de stekkerdoos van fractievoorzitter Jolande Sap slecht bij de jongerenafdeling.

Het hoogste rapportcijfer ontvangen SGP-leider Kees van der Staaij (8,6), premier en VVD-aanvoerder Mark Rutte (8,3) en SP-leider Emile Roemer (8,2) van hun eigen jongerenafdeling. Jolande Sap en Job Cohen eindigen van alle partijleiders onderaan met beiden een 6,4.


Cohen niet populair bij PvdA-jongeren (Foto: Novum)

Filmfestival Rotterdam toont films Ai Weiwei

Het International Film Festival Rotterdam gaat filmkunst vertonen van de Chinese dissident Ai Weiwei. De video's maken deel uit van het thematische onderdeel Hidden Histories, waarin de verborgen kanten van de Chinese maatschappij worden belicht. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

De werken die Ai Weiwei aanlevert zijn een soort documentaires. Zes van de bijdragen omschrijft hij als 'sociale documentaires'. De andere vier zijn meer conceptuele kunstvideo's.

Weiwei is de laatste tijd veel in het nieuws, onder meer omdat hij door de autoriteiten in Beijing wordt beschuldigd van belastingfraude. Hij zoekt regelmatig de publiciteit over de zaak en het repressieve regime in het communistische land.

Andere films die in de reeks over China voorbijkomen zijn het bekroonde Apuda van He Yuan en de documentaire Bachelor Mountain van Yu Guangyi. Het IFFR begint op 25 januari en duurt tot 5 februari.

Filmdochter vindt George Clooney slechte vader

De 11-jarige actrice Amara Miller denkt dat George Clooney beter geen vader kan worden. "Laat ik het zo zeggen, hij zou geen goede vader zijn", zegt ze tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. Ze kan het weten, want ze speelt zijn tienerdochter in de film The Descendants.

"Hij zou niet de beste vader zijn", denkt Miller over de 50-jarige acteur. "George houdt ervan volwassen te zijn en ik denk niet dat hij kinderen wil", legt ze uit. "Ik weet dat hij niet van plan is om snel kinderen te krijgen." In The Descendents speelt Clooney een vader van twee dochters die er alleen voorstaat omdat zijn vrouw door een ongeluk in coma ligt. De film draait in februari in de Nederlandse bioscopen.

Miller heeft wel de tijd van haar leven gehad op de set van het drama. "Hij is gewoon een fenomenaal persoon om mee te werken." Ze heeft geen contact meer met Clooney. "Niemand van de cast heeft nog contact met hem."


Filmdochter vindt George Clooney slechte vader (Foto: Novum)

Cube en Tucker werken weer aan Friday-film

Rapper Ice Cube en komiek Chris Tucker willen een nieuwe Friday-film maken. De rapper is in onderhandeling om de film te schrijven, regisseren en de hoofdrol van Craig Jones op zich te nemen. Tucker zou terugkeren als Smokey, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De komedie Friday uit 1995 gaat over Jones en Smokey die geen baan hebben en de hele dag op hun veranda rondhangen. In 2000 kwam de vervolgfilm Next Friday en in 2002 volgde Friday After Next. De eerste Friday betekende de doorbraak van Tucker. Hij speelt in de komedie de constant blowende Smokey. In de twee andere Friday-films wilde hij die rol niet meer spelen, omdat hij zich had bekeerd tot het christendom.

Acteur Tiny Lister, die in de eerste twee films DeBo speelde, zegt tegen entertainmentzender TMZ dat Tucker hem in een privévliegtuig heeft overgevlogen omdat hij de originele bezetting van de Friday-films bij elkaar wil brengen. Tucker is nog steeds streng gelovig dus of Smokey joints draait in de vierde film, is nog maar de vraag.

Tucker en Cube bespreken volgende week de mogelijkheden voor een vierde Friday-film. "Dit wordt de grote film", zegt Lister. De acteur vertelt ook nog dat Tucker probeert een vervolg op de sciencefictionkomedie The Fifth Element uit 1997 van de grond te krijgen. Daarin was Lister ook te zien.


Cube en Tucker werken weer aan Friday-film (Foto: Novum)

Klacht tegen Nederland om vrijspraak Wilders

Drie Marokkaanse Nederlanders hebben bij het VN-Comité voor de Mensenrechten in het Zwitserse Genève een klacht ingediend tegen Nederland. Ze vinden dat ze onvoldoende zijn beschermd tegen "haatzaaien op grond van religie en ras", waarmee ze doelen op het gedrag van PVV-leider Geert Wilders.

Dat maakte advocaat Ties Prakken van Böhler Advocaten donderdag bekend. Het drietal voelt zich in de steek gelaten na de vrijspraak door de rechtbank in de zaak tegen Wilders.

Klacht tegen Nederland om vrijspraak Wilders
Klacht tegen Nederland om vrijspraak Wilders (Foto: ANP)

Singleton stapt op bij Tupac-film

John Singleton gaat de film over rapper Tupac Shakur toch niet regisseren. Waarom Singleton zich terugtrekt is niet bekendgemaakt, maar algemeen wordt aangenomen dat het ermee te maken heeft dat er nog geen hoofdrolspeler is gevonden. Dat schrijft het Engelse filmtijdschrift Empire. Eerder stapte Antoine Fuqua al om dezelfde reden uit het project.

De 43-jarige Singleton sloot zich ruim een maand geleden aan bij de nog titelloze Tupac-film. Het scenario gaat over Tupacs zeer succesvolle carrière in de rapmuziek tot zijn dood door een drive-by in 1996. De moordenaar is nooit gevonden.

Singleton gaat nu een film maken die hij omschrijft als 'een maf, disfunctioneel liefdesverhaal in een achterbuurt'. Hij heeft alvast Tyrese Gibson en Taraji P. Henson gestrikt voor de hoofdrollen, waarmee hij al eerder Baby Boy maakte. Deze nieuwe film wordt geen vervolg op die film uit 2001.

Tupac en Singleton werkten samen aan de film Poetic Justice uit 1993 en de regisseur had de rapper al de hoofdrol beloofd voor Baby Boy. Toen Tupac werd vermoord voordat de film gemaakt kon worden, ging de rol naar Gibson.

Frans Weisz verfilmt Het Leven is Vurrukkulluk

De roman Het Leven is Vurrukkulluk van Remco Campert wordt verfilmd door producent Matthijs van Heijningen en regisseur Frans Weisz. Dat heeft de 82-jarige auteur woensdag gezegd tijdens Nederland Leest Live in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Wanneer de opnames beginnen, is nog onbekend, schrijft het CPNB donderdag.

Het boek stond de afgelopen vier weken centraal in Nederland Leest, een campagne om Nederlanders aan het lezen te krijgen. Het initiatief vond dit jaar voor de zesde maal plaats.

In Het Leven is Vurrukkulluk uit 1961 wordt een dag beschreven uit het leven van twee vrienden, Mees en Boelie. Ze zijn allebei verliefd op het 16-jarige meisje Panda. Als een oude man ook geïnteresseerd lijkt in het meisje gaan Mees en Boelie tot harde actie over. Dat zet de relatie van de twee jongemannen danig onder druk, waarmee de titel een duidelijk cynische ondertoon krijgt.

Weisz werkte al eerder samen met Campert. De schrijver maakte het scenario voor Weisz' eerste film Het Gangstermeisje uit 1966, met Kitty Courbois in de hoofdrol. De film draait momenteel weer in de Nederlandse bioscopen.

Het Amsterdamse poppodium People's Place wordt donderdag voor een avond omgedoopt tot Klup Vurrukkulluk. Tijdens de avond wordt de 82-jarige Campert geëerd met optredens van onder anderen Ellen ten Damme, Kees van Kooten en Jan Mulder.

Zangeres Giovanca heeft voor de gelegenheid een van Camperts gedichten speciaal op muziek gezet en jazzsaxofonist Benjamin Herman speelt een tribute. De Rotterdamse nachtburgemeester en muziekliefhebber Jules Deelder is aanwezig als dj.

'Horror werkt niet met Tom Cruise'

Matthijs van Heijningen jr. vindt dat megasterren geen plaats hebben in het horrorgenre. Hij zou zijn nieuwe film The Thing dan ook niet met iemand als Tom Cruise hebben willen maken. "Bij twaalf redelijk onbekende acteurs weet je niet wie het overleeft. Als je Tom Cruise rond hebt lopen, weet je dat hij niet de eerste tien minuten doodgaat", zegt de Nederlandse regisseur tegen Novum Nieuws.

In The Thing stuit een team van Noorse onderzoekers bij de Zuidpool op een ruimteschip met een bevroren alien aan boord. Als het schepsel ontwaakt, zijn de wetenschappers hun leven niet meer zeker. The Thing wordt omschreven als een remake van John Carpenters gelijknamige film uit 1982, maar dat is onterecht. De nieuwe film is eigenlijk een prequel.

"Aan het begin van Carpenters film zie je dat het heel slecht is afgelopen met het Noorse kamp. Wij leggen uit wat er daarvoor is gebeurd", vertelt Van Heijningen, zoon van de gelijknamige Nederlandse filmproducent. "In het origineel zitten veel aanwijzingen over wat wanneer heeft plaatsgevonden. Die hebben we gebruikt om onze film te construeren, als een soort 'crime scene investigation'. Ik voelde me echt een detective bij het ontleden van die oude film."

Kijkend naar het cv van Van Heijningens valt op dat hij nooit eerder een echte speelfilm heeft gemaakt. Rijst de vraag met welke invloedrijke producenten hij het bed heeft gedeeld om deze klus in de wacht te slepen. "Ze was heel mooi en het kostte geen enkele moeite", zegt de filmmaker lachend. "Maar nee, ik maak al tien jaar reclamespots, waarvan vijf jaar in Los Angeles. Ze weten daar wel dat ik met acteurs en grote budgetten om kan gaan en dat mijn films vaak niet heel realistisch zijn. Daarnaast zijn Amerikanen meer gewend dat reclameregisseurs de overstap maken naar film."

Als succesvol reclameregisseur en nu, na zijn eerste internationale speelfilm, kan Van Heijningen zich wellicht eindelijk losweken van zijn bekende vader. Ook als 46-jarige staat hij nog altijd bekend als 'de zoon van'.

Toch is Van Heijningen zeer positief over zijn soms wat norse vader, die zich daags na het Nederlands Film Festival openlijk gefrustreerd betoonde over de winnaars. Zo noemde de 67-jarige producent Carice van Houten een 'beperkte actrice' en vond hij het jureringsysteem bij de Gouden Kalveren tenenkrommend ouderwets. Zijn film De Bende van Oss was zesmaal genomineerd maar won slechts één Gouden Kalf, voor beste muziek.

"Ik weet nog dat ik in L.A. zat en over dat opstootje las in een digitale Nederlandse krant", zegt Van Heijningen jr. "Ik dacht meteen: yes, daddy! Ik weet niet of hij gelijk had, maar ik vind het wel goed dat er mensen zijn die zich nog echt druk kunnen maken om hun films. Nederland heeft mensen nodig die niet zo braaf zijn."

The Thing draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen.


'Horror werkt niet met Tom Cruise' (Foto: Novum)

Woody Woodpecker wil doorbreken in Hollywood

Tekenfilmfiguur Woody Woodpecker komt op het witte doek. Filmmaatschappij Illumination Entertainment, bekend van Despicable Me, werkt aan een film over de gekke specht. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

John Altschuler en Dave Krinsky schrijven het scenario voor de animatiefilm. De twee zijn ook verantwoordelijk voor het scenario van de komedie Blades of Glory uit 2007 met komiek Will Ferrell. Universal, het moederbedrijf van Illumination Entertainment, kocht de filmrechten van Woody Woodpecker in 1985.

Woody Woodpecker is in 1940 bedacht door Ben Hardaway, die ook tekenfilmfiguren Bugs Bunny en Daffy Duck creëerde. In het begin was de specht bruut en onstuimig, maar in de jaren vijftig kreeg hij zijn eigen tv-programma en werd hij milder.

De tekenfilm werd in 1999 door Fox Kids in een nieuw jasje gestoken, maar werd in 2002 weer van de buis gehaald. Wanneer de film over Woody Woodpecker in de bioscopen moet gaan draaien, is nog onbekend.


Woody Woodpecker in The Screwball (1943)

Ricky Gervais presenteert Golden Globes

Ricky Gervais gaat de Golden Globes toch weer aan elkaar praten. Dat kondigde de organisatie aan via Twitter. De 50-jarige komiek presenteerde de show al twee keer, maar liet eerder weten het daarbij te willen laten.

Gervais kreeg na de ceremonie in januari veel kritiek. Niet iedereen kon zijn grappen over beroemdheden waarderen. De Brit haalde onder meer uit naar Charlie Sheen, Mel Gibson, Bruce Willis en de organisatie van de Golden Globes. Voordat het hoofd van de organisatie, Philip Berk, opkwam zei Gervais: "Ik heb hem net van het toilet geplukt en zijn kunstgebit ingedaan."

Gervais kondigde woensdag aan dat hij niet van plan is de volgende keer minder valse grappen te maken. Hij plaatste op Twitter een link naar een Youtube-filmpje van zijn openingsmonoloog van januari, met de belofte het nog tien keer zo erg te maken. "Ik zeg het maar vast: alles jullie het niet leuk vinden: fuck you. En als jullie het wel leuk vinden: love you."

De organisatie gaf op haar website toe dat niet iedereen blij is met de terugkomst van Gervais. Met zijn 'botte oneliners gericht op beroemdheden, zette hij bij sommigen kwaad bloed', aldus de organisatie.

Begin dit jaar zei de komiek dat hij de show niet opnieuw wilde presenteren, omdat hij in zijn ogen het maximale eruit had gehaald. Er gingen toen al geruchten dat Gervais opnieuw was gevraagd.

De Golden Globes worden op 15 januari voor de 69e keer uitgereikt. De ceremonie wordt gehouden in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills. De Golden Globes worden na de Oscars beschouwd als de meest prestigieuze filmprijzen van de Verenigde Staten. Voordat Gervais als presentator werd aangetrokken, deed de ceremonie het meer dan tien jaar zonder gastheer.


Ricky Gervais presenteert Golden Globes (Foto: Novum)

Star Wars: The Old Republic

Star Wars: The Old Republic, zonder twijfel een van de meest geanticipeerde games van 2011. In ieder geval een van de duurste. Gecreëerd door BioWare, een ontwikkelaar met een degelijke reputatie en een portfolio vol met veelgeprezen games zoals Star Wars: Knights Of The Old Republic, Mass Effect en Dragon Age. Genoeg reden om hoge verwachtingen te hebben van The Old Republic. FOK!games mocht alvast rondlopen in de wereld van de Old Republic en die liet ons met gemende gevoelens achter.

Resident Evil: Revelations heeft afgesloten multiplayer

Resident Evil: Revelations zal co-op bevatten maar voor degenen die dat willen uitproberen zullen eerst de singleplayer moeten uitspelen. Het verhaal van de game duurt zo'n tien uur dus eerder dan dat beginnen met de co-op zit er niet in voor de gamers.

Wat de reden is waarom de co-op-mode van de game pas vrijkomt na het uitspelen van het spel is niet bekendgemaakt. Wel kunnen we met personages zoals Jessica en O'Brian aan de slag in de co-op. Deze twee komen niet voor in de singleplayer van het spel.

Resident Evil: Revelations komt 27 januari uit voor de Nintendo 3DS.

Ontmoet de dames achter Zelda

Satoru Iwata, baas van Nintendo, heeft op Nintendo.com regelmatig een interview met enkele medewerkers uit het team achter een game. Dit keer praat hij met het team van Zelda en daarin werken veel vrouwen dus stelt hij vragen aan zeven dames die aan de game gewerkt hebben.

Het gehele interview beslaat zeven pagina's en gaat over dingen zoals fans van de serie en voorwerpen die we terugzien in de game. Daarnaast geven de zeven dames ook aan waarom Skyward Sword de moeite is om te spelen. Lees het volledige interview hier, kijk hier voor meer interviews van Satoru Iwata. The Legend of Zelda: Skyward Sword komt morgen uit voor de Nintendo Wii.

Occupy-betogers marcheren door Manhattan

Honderden betogers van de Occupy Wall Street-beweging hebben donderdag een protestmars gehouden door het financiële hart van New York. Ze eindigden bij de New York Stock Exchange waar ze probeerden handelaars te verhinderen het beursgebouw te betreden. De politie arresteerde, soms hardhandig, verscheidene betogers die op de grond zaten en weigerden te vertrekken.

De betogers riepen op tot een nationale dag van actie en massale betogingen in andere steden. "Elke dag, elke week, sluit Wall Street", scandeerde de menigte. De straten rondom het beursgebouw liepen door de betoging vol. De protestactie verliep vreedzaam en uiteindelijk konden de handelaren gewoon naar hun werk.

Dinsdag besloten de autoriteiten dat het tentenkamp dat de betogers hadden opgezet in het Zuccotti-park moest worden opgeruimd, omdat de veiligheid en de volksgezondheid in het geding waren. Tenten, grote zeilen en slaapzakken werden weggehaald en het park werd gereinigd. Ook elders staan de tentenkampen van de Occupy-beweging onder druk. "Het lijkt erop dat er een gecoördineerde poging wordt gedaan de beweging te stoppen", aldus de 44-jarige Paul Knick. "Ik ben hier om er voor te zorgen dat dat niet gebeurt."

Meer beelden van Final Fantasy XIII-2

Square Enix heeft vandaag meer screenshots uitgegeven van Final Fantasy XIII-2. Deze beelden laten meer scenes, meer Crystarium en meer monster infusion zien. Ook wordt de Augusta Tower en de Historia Crux getoond.

Deze toren is gehackt door iemand uit de toekomst. Hierdoor is deze Tron-like toren omgetoverd tot een doolhof. Serah en Noel gaan op onderzoek uit en moeten de hackers verslaan door naar de juiste tijd te reizen.

De reizen van Serah en Noel door de tijd zullen uiteindelijk het verloop van de geschiedenis veranderen. Maar zal in een nieuwe toekomst de wereld veiliger zijn, of juist zijn vernietigd? Veel locaties binnen de Historia Crux hebben meerdere tijdpoorten die elk naar een andere locatie binnen de tijd gaan. Zolang je in het bezit bent van het juiste artefact kun je alle verschillende paden ontdekken. De zoektocht naar deze artefacts is dus een belangrijk onderdeel van je avontuur. Het is mogelijk om poorten te sluiten die voorheen geopend waren. Hierdoor wordt het mogelijk dezelfde gebieden opnieuw te spelen om zo misschien eerder gemaakte fouten te herstellen.

Final Fantasy XIII-2 komt 3 februari uit op PlayStation 3 en Xbox 360. Lees onze uitgebreide preview van onze hands-on met de game. 

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

 

Avci volgt Hiddink op als bondscoach Turkije

Abdullah Avci is de nieuwe bondscoach van Turkije. De 48-jarige oefenmeester tekende donderdag een contract tot en met mei 2015. Avci is de opvolger van Guus Hiddink, die donderdag vertrok als bondscoach van de Turken nadat het hem niet was gelukt het EK van volgend jaar te bereiken. In de play-offs was Kroatië te sterk.

Avci heeft al het nodige succes behaald met Turkse nationale ploegen. In 2005 leidde hij de selectie tot 17 jaar naar de Europese titel. Later dat jaar bereikte hij met dezelfde leeftijdsgroep op het WK de halve finale. De afgelopen 5,5 seizoen was Avci trainer van Büyüksehir. Momenteel staat hij met die club derde in de Turkse Süper Lig.

Radio 538 overhandigt petitie koninginnedagfeest

Radio 538 heeft donderdag een petitie met zestigduizend handtekeningen aangeboden aan de gemeente Amsterdam. Dj Ruud de Wild en directeur Jan Willem Brüggenwirth overhandigden de steunbetuigingen aan burgemeester Eberhard van der Laan.

De radiozender kreeg eerder deze maand te horen dat er voor komend jaar geen vergunning wordt verleend om tijdens Koninginnedag een feest te organiseren op het Museumplein. Het Koninginnedagfeest van de zender wordt al elf jaar georganiseerd en trok vorig jaar ruim 300.000 bezoekers.

Vertegenwoordigers van Radio 538 proberen donderdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad de gemeente te overtuigen. Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat vóór 1 december definitief een beslissing wordt genomen over het feest.

Pink Ribbon weerspreekt kritiek

Pink Ribbon herkent zich 'in het geheel niet' in het beeld dat het televisieprogramma Nieuwsuur woensdagavond over de stichting schetste. De organisatie vindt dat er sprake is van vooringenomenheid bij het samenstellen van het onderwerp, zo laat Pink Ribbon donderdag weten.

Het programma meldde woensdag dat de organisatie maar een fractie van het geld dat het ophaalt, besteedt aan onderzoek naar borstkanker. In de afgelopen vijf jaar gaf Pink Ribbon 288.000 euro uit aan wetenschappelijk onderzoek, terwijl zestien miljoen euro bij de stichting binnenkwam. Dat komt neer op 1,8 procent. De stichting zou zichzelf ten doel hebben gesteld zeker vijftien procent uit te geven aan borstkankeronderzoek.

Volgens Pink Ribbon zijn de cijfers die in het programma werden genoemd onjuist en is een bedrag van ruim drie miljoen euro uitgegeven aan wetenschappelijke onderzoeken. De stichting verwijst naar haar jaarverslagen waarin een overzicht van de bestedingen staat.

Amsterdam heeft aan twee animal cops genoeg

In de hele hoofdstad is werk voor niet meer dan twee animal cops. De 53 overige politieagenten die de speciale training krijgen, zullen worden ingezet voor 'normaal' politiewerk. Dat maakte burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan donderdagmiddag bekend in de gemeenteraad.

De gemeente Amsterdam zet de animal cops in 'met frisse tegenzin', laat Van der Laans woordvoerder weten. In de praktijk zouden slechts twee agenten nodig zijn om de dierenmishandelingen in de stad aan te pakken. De burgemeester ondermijnt het initiatief van het kabinet niet, maar gebruikt volgens de zegsman zijn gezonde verstand.

De politie zegt meldingen van dierenmishandelingen al af te handelen. Van der Laan ziet daarom liever dat de 53 agenten die straks niets te doen hebben, worden ingezet voor andere politiezaken zoals diefstal, mishandelingen en woninginbraken.

Sinds dinsdag kunnen burgers dierenmishandeling melden via het speciale alarmnummer 144.

Atelier Meruru komt naar Europa

Atelier Meruru: The Apprentice of Arland zal in het voorjaar van 2012 uitkomen in Europa heeft uitgever Nippon Ichi Software bekendgemaakt. Deze Atelier-game is de dertiende game in de serie en zal het vervolg zijn op twee eerdere Atelier-games. De game komt naar de PS3.

In het spel volgen we prinses Meruru die door middel van alchemie haar koninkrijk wil aansterken. De gevechten zullen 'turn-based' zijn en we kunnen ook enkele personages uit eerdere delen verwachten. Bekijk hieronder een Japanse trailer voor enkele personages.

Metal Gear Solid: Rising-producer vervangen

Metal Gear Solid: Rising heeft een nieuwe producer gekregen. Yuji Korekado is de nieuwe producer in plaats van Shigenobu Matsuyama. De precieze redenen waarom Matsuyama vervangen is zijn niet bekendgemaakt, het enige wat er gezegd wordt is dat hij voor een andere divisie is gaan werken.

Metal Gear Solid: Rising zal 10 december voor een tweede keer onthuld worden op de Video Game Awards. Bekijk hieronder de aankondiging van het nieuws voor de VGA's. Metal Gear Solid: Rising staat gepland voor een 2012 release op Windows, Xbox 360 en PS3.

Ontwikkeltijd Skyward Sword 'twee jaar korter'

Nintendo heeft al eerder bekendgemaakt dat Skyward Sword tot nu toe het meest intensieve project is in de Zelda-serie, daar honderd man al vijf jaar lang aan de game werkt. Maar Miyamoto zegt dat de eerste twee jaar 'niet meetellen'.

"I did say it was five years, but the first two of those were spent with assorted experimentation, so essentially it was three years. We went through kind of a long experimentation period, I suppose", zegt Miyamoto in de nieuwe Famitsu.

Ook al wilde de Zelda-bedenker dat Skyward Sword binnen drie jaar zou uitkomen, toch ziet hij die extra twee experimentele jaren niet als verloren tijd.

"When you have a development period of five years, it’s often the case that around two of those years wind up being completely wasted effort. With this game, though, I think all the work that everyone put into this project gets fully seen in the final product."

Miyamoto geeft toe dat tijdens de ontwikkeling van dit project franchisemoeheid toesloeg. "It’s occasionally the case during game development that the project doesn’t proceed along as planned or doesn’t turn out as fun as expected when you make it. This Zelda had some of those problems."

"We ran into this issue of people wondering who really wants to make a Zelda sequel – whether a sequel was necessary from the company standpoint, or whether it’s just me saying ‘Let’s do it.’ A game really gets its start when you have someone who says ‘I want to do something like this,’ but sometimes it’s born simply because it’s a series title or there’s more story to cover."

"For us games provide a structure for play, and if you’re making a sequel, you have to have that desire to improve, strengthen, and expand things right at the core of the project”, zegt Miyamoto. “To put it in an extreme way, the ideal for me is to build the play structure up to a certain point, then decide whether to make it Zelda or Mario. It’s like building up the engine and chassis, then deciding later what sort of car you want to use it on."

Uitgeklede Geefwet door Tweede Kamer

De wet die het aantrekkelijker moet maken om te doneren aan culturele instellingen is donderdag in afgeslankte vorm aangenomen door de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid steunde amendementen van PVV en CDA die de aftrekbaarheid van giften aan bijvoorbeeld theaters beperken en aan de fanfare juist mogelijk maken.

Mecenassen mogen een kwart van hun donatie aan concertgebouwen en theaters aftrekken. In het oorspronkelijke wetsvoorstel ging het om de helft. De maatregel betekent dat van de twaalf miljoen euro die voor de regeling beschikbaar was, zeven miljoen kan worden ingezet voor geregistreerde 'steunstichtingen', zoals de lokale voetbal- of muziekvereniging.

Ook is de belastingkorting nu tot een maximaal schenkingsbedrag van vijfduizend euro beperkt. Wie dat bedrag schenkt, krijgt daar 1250 euro van terug.

De Geefwet bestaat uit een reeks regelingen die een steuntje in de rug moet bieden aan de door bezuinigingen getroffen cultuursector.

Multiplayer Mass Effect 3 al veel eerder gepland

Er lagen al veel eerder plannen op tafel om Mass Effect een multiplayer modus mee te geven, zo geeft Casey Hudson aan in een interview met Xbox World 360. De bedoeling was dat deel één al was voorzien van een dergelijke modus.

Hudson zegt: "It was always a fun, intriguing idea to partake in the Mass Effect universe with friends" gebaseerd op coöp. Het idee was een tijdje verdwenen, maar kwam weer op tafel te liggen toen je een kort moment met een ander personage kon spelen in deel twee.

"The difference really was that, with ME3, we adopted a fundamentally different approach to what the thing is about, which is that there is a whole intergalactic war going on, which wasn’t the case in the previous entries", zegt Hudson.

"So Shepard is still the hero, making the big decisions, deciding what’s going to happen with the universe and building alliances, but now there’s armies all over the place, fighting to just hang onto different locations. That provided us with a different idea; now in multiplayer you can play as that crew of special forces, journeying around and helping Shepard with the war effort."

Zie je wel? Komt het toch allemaal goed wanneer Mass Effect 3 in maart uitkomt.

OM eist opnieuw 12 jaar cel tegen Sietske H.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft in hoger beroep donderdag opnieuw 12 jaar cel geëist tegen Sietske H. uit het Friese Nij Beets wegenséén keer kinderdoodslag en drie keer kindermoord.

Het OM stelde dat de zaak van de babymoorden 'bijzonder onbevredigend en teleurstellend' is verlopen, omdat de waarom-vraag nog steeds onvoldoende is beantwoord. "Sietske H. heeft door haar weigering mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum ons geen blik in haar persoonlijkheid gegund."

OM eist opnieuw 12 jaar cel tegen Sietske H.
OM eist opnieuw 12 jaar cel tegen Sietske H. (Foto: ANP)

Michael Lohan sluit deal met justitie

Michael Lohan moet zich na een deal met justitie vier maanden laten behandelen in een kliniek. Door de deal komt hij op vrije voeten. De 51-jarige vader van Lindsay werd eind oktober opgepakt op beschuldiging van mishandeling van zijn ex-vriendin.

Lohan moet na zijn tijd in de kliniek ook nog een cursus volgen over huiselijk geweld. Daarnaast mag hij van de rechter geen contact opnemen met zijn ex-vriendin, de 29-jarige Kate Major. Als hij dat wel doet, moet hij alsnog twee jaar brommen.

Michael werd eind oktober binnen enkele dagen twee keer in de boeien geslagen. De eerste keer gebeurde dat na een ruzie met Major, daarna omdat hij haar telefonisch lastigviel. Volgens zijn ex is Lohan meer gebaat bij het volgen van een programma dan een gevangenisstraf. "Hij heeft hulp nodig", zei ze tijdens de rechtszaak.

Lohan werd door de rechter flink op zijn vingers getikt. Hij trok rare gezichten toen Major aan het woord was. "Het is hier geen Disney World", sprak de rechter. "Hoe oud ben je nou? Gedraag je niet als een kind."

Wietplantage gevonden in transformatorhuisje

In een transformatorhuis in het Brabantse Deurne is deze week een wietplantage aangetroffen. De plantage kwam aan het licht na een melding van een monteur van netbeheerder Enexis. Die zag dat het oude slot was opengebroken en dat het huisje was voorzien van nieuwe sloten. De kwekerij bestond uit 96 planten, meldt de politie donderdag.

De daders hebben volgens de politie enorme risico's genomen. Op de plek zelf had brand uit kunnen breken en er was explosiegevaar. Het huisje voorziet daarbij een groot deel van een wijk van stroom.

De politie ontruimde deze week wietplantages in Brabant in het kader van een speciale actieweek. In totaal werden vijftien locaties doorzocht in Tilburg, Udenhout, Breda, Alphen, Helmond, Deurne en Haaren, waarbij in totaal ruim 6250 planten werden gevonden met een geschatte waarde van een half miljoen euro.

Negen mensen zijn aangehouden en een auto is in beslag genomen. Bij nagenoeg elke plantage werd stroom afgetapt.

De actieweek vond plaats in een poging de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen. Hiervoor is een speciale taskforce opgericht, waarin gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de belastingdienst, de marechaussee en het ministerie van Veiligheid en Justitie samenwerken.

De taskforce werd in december in het leven geroepen na een aantal incidenten in de provincie rondom drugs en georganiseerde criminaliteit.

Nieuw Splash Damage-project gebaseerd op groot entertainmentmerk

Het nieuwe, onaangekondigde project van Brink-ontwikkelaar Splash Damage is gebaseerd op een “major entertainment brand", zo meldt IndustryGamers.

Wat dat precies voor gigantisch entertainmentmerk is, is niet bekend. Het schijnt iets te maken te hebben met "one of the biggest American pop culture brands of the last 50 years". Daarnaast is bekend dat de techniek achter de multiplayer soepel is, dankzij een gepolijste en aangepaste versie van de Brink-engine.

"[It] will depend a great deal on the backing it gets from the media company that owns the IP – a company widely believed to have given up on the console publishing business."

Een lopend gerucht vertelt over een Marvel-project, geleid door Disney. Disney kocht in 2009 de stripboekengigant voor vier miljard dollar. Of dit waar is, moet nog blijken.

Darkstalkers komt naar PSN

Capcom heeft bekendgemaakt dat Darkstalkers naar het PSN zal komen. Eerder was de game al door de ESRB gespot waardoor de geruchtenmolen volle toeren ging draaien. Darkstalkers: The Night Warriors zal 29 november uitkomen voor het PSN. Een eventuele release voor Xbox 360 is niet bekendgemaakt.

Toen de game door de ESRB gespot is kwam het label PSOne Classic voorbij. Capcom heeft hier nu niks over bekendgemaakt en de grote vraag is dus of de game een simpele port zal worden of een opgepoetste versie van het spel.

Eiji Aonuma: 'Zelda past niet in genre'

The Legend of Zelda-producent Eiji Aonuma vertelt in een interview over Skyward Sword over The Legend of Zelda's tijdloze invullingen. Aonuma geeft aan dat Zelda niet echt in een genre past.

"Zelda doesn’t fit into any gaming genre perfectly. Of course there are certain techniques and certain basics that are similar throughout the series, but really what we are striving to do with each new Zelda is offer a new world for people to enjoy and to experience. Over 25 years, while we’ve been working on the Zelda series and creating the games, we’ve always had a wealth of ideas, which I think is what has kept us going all these years."

Deze week komt The Legend of Zelda: Skyward Sword uit voor de Wii.

EA reageert op banbeleid

Electronic Arts heeft vorige week drie mensen een ban gegeven vanwege wangedrag op hun fora. De drie gebruikers lijken helemaal niks verkeerds gedaan te hebben maar door de ban kunnen ze nu niet meer gamen. Een woordvoerder heeft aangegeven naar de situatie te gaan kijken.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar een aangepast beleid dat de situatie beter kan afhandelen. Hierbij denkt EA aan bans voor een bepaalde duur en als je het heel erg bont maakt voor een langere tijd. Alhoewel EA aangeeft naar de situatie te gaan kijken en eventuele wijzigingen te gaan maken in het beleid, geven ze geen duidelijk antwoord waarom een forumban leidt naar een ban voor al je games.

Zodra er meer bekendgemaakt wordt over de situatie houden we jullie op de hoogte.

Moldavië blijft zonder president

De voor vrijdag geplande presidentsverkiezing in Moldavië gaat niet door. Het parlement zal de verkiezing moeten schrappen omdat zich niemand kandidaat heeft gesteld.

De regerende Alliantie voor Europese Integratie liet donderdag weten dat zij interim-president Marian Lupu niet voor de post voordraagt omdat hij niet kan rekenen op de benodigde 61 stemmen in het parlement. De pro-Europese partijen hebben slechts 59 zetels.

Drie parlementariërs hebben onlangs de oppositionele Communistische Partij de rug toegekeerd. De drie bleken echter niet bereid hun stem aan Lupu te geven. De 44-jarige econoom Lupu is al sinds 30 december 2010 interim-president.

Amerikaanse remake van KRO-serie Penoza

De KRO-serie Penoza krijgt een Amerikaanse remake. Dit maakte producent Alain de Levita van NL Film donderdag bekend. In de Verenigde Staten zal de serie worden ontwikkeld door ABC.

De Amerikaanse pilot-aflevering van Penoza wordt geschreven door Melissa Rosenberg. Zij schreef ook voor de serie Dexter. Uitvoerend producent worden Alon Aranya, die The Naked Truth op zijn naam heeft staan en Howard Klein.

Penoza vertelt het verhaal van Carmen van Walraven, in Nederland gespeeld door Monic Hendrickx. Ze is de weduwe van een vermoorde drugsbaron en neemt na zijn dood het besluit om in zijn voetsporen te treden en zo haar gezin te beschermen.

Eerder deze week werd bekend dat er ook een Poolse remake van Penoza komt.

Amerikaanse remake van KRO-serie Penoza
Amerikaanse remake van KRO-serie Penoza (Foto: ANP)

'Perspolitie van Dion Graus was grapje'

Een pleidooi dat PVV-Kamerlid Dion Graus woensdag hield voor de invoering van een 'perspolitie' was een grap. Dat heeft PVV-Kamerlid Hero Brinkman donderdag laten weten op Twitter. "Waar is de humor bij de linkse media gebleven?", vraagt hij zich af.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer maakte Graus zich kwaad over de 'hufterigheid' en 'schofterigheid' van journalisten die kritisch schrijven over de dierenpolitie, die hij heeft bedacht. Naast de dierenpolitie zou er daarom ook 'een soort perspolitie' moeten komen, zei Graus volgens NRC Handelsblad.

Aanleiding voor de tirade van Graus was een artikel in het 'roddelkrantje' De Pers over het feit dat de 'animal cops' worden ingezet om huisdieren te redden en niet om dierenmishandeling in de landbouw tegen te gaan.

Prijs diesel kruipt naar recordhoogte

De prijs van diesel is donderdag nog maar vijf cent verwijderd van het record van drie jaar geleden. Aan de pomp moet nu gemiddeld 1,457 euro voor een liter diesel worden betaald. Dat laat de consumentenorganisatie UnitedConsumers weten.

Het verschil tussen de prijs van benzine en diesel wordt ook kleiner. In de zomer van 2007 was benzine nog 44 cent duurder dan diesel. Op dit moment is dat verschil kleiner dan 22 cent.

De gemiddelde benzineprijs is wel iets gedaald en staat op 1,675 euro. Opmerkelijk is wel dat in alle andere Europese landen de benzineprijs lager is dan in Nederland.

Square Enix gaat Unreal Engine gebruiken

Square Enix Japan en Epic Games Japan hebben samen een deal gesloten voor het gebruiken van de Unreal Engine 3 in nog onbekende games. De deal is gemaakt met Epic Games Japan en de engine zal waarschijnlijk gebruikt worden door Square Enix Japan. Square Enix Japan maakt waarschijnlijk binnenkort bekend welke games de engine gaan gebruiken.

In het Westen wordt de Unreal Engine voor veel games gebruikt en volgens Epic Games Japan is dit een teken van vertrouwen in de westerse engine. Square Enix Japan is de ontwikkelaar van onder andere de Final Fantasy-games en de Kingdom Hearts-games. Games zoals Tomb Raider en Hitman: Absolution worden gemaakt door onder-ontwikkelaars met een eigen engine.

V. Williams maakt rentree in Colombia

Venus Williams maakt volgende week woensdag haar rentree op de tennisbaan. De 31-jarige Amerikaanse speelt in het Colombiaanse Medellin een exhibitiewedstrijd tegen haar zus Serena. Venus trok zich in augustus terug van de US Open omdat ze last had van het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte die het energieniveau aantast.

Venus neemt het begin december in Milaan nogmaals op tegen haar zus. Haar rentree op de WTA-tour moet in januari in Auckland plaatsvinden. De zevenvoudig grandslamwinnares moet een behoorlijke inhaalslag maken. Op de wereldranglijst is ze weggezakt naar de 103e plaats.

De afgelopen maanden heeft Venus haar eetpatroon drastisch omgegooid. "Ik volg een speciaal dieet met heel veel groente", legt ze uit. "Verder heb ik mezelf fit gehouden door in de zaal wat te tennissen. Hopelijk kan ik mijn oude niveau weer oppakken."


Venus Williams maakt rentree in Colombia (Foto: Novum)

Brand in distillatiekolom Botlek

In een destillatiekolom van een oliebedrijf in de Botlek bij Rotterdam is donderdagmiddag brand uitgebroken. Er zijn geen gewonden gevallen en geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijgekomen, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De brand in de lege kolom van het bedrijf Cargill Oils aan de Welplaatweg ontstond even voor 14.00 uur en werd ontdekt door bouwvakkers. De brand is hoog in de kolom uitgebroken. Hierdoor is de brand volgens de woordvoerder 'erg lastig' te bestrijden.

De kolom wordt normaal gebruikt voor het ontleden van plantaardige oliën. Op dit moment stond de kolom leeg door werkzaamheden. De schade is nog onbekend.

Verdachten IKEA-aanslagen bekennen

Twee Polen hebben bekend dat zij verantwoordelijk zijn voor serie aanslagen op IKEA-vestigingen, waaronder die in Son bij Eindhoven. Dat melden Duitse media op gezag van politie en justitie in Saksen.

De twee 39-jarige mannen, Adam K. en Mikolaj G., werden vorige maand opgepakt in Polen. Eerder dit jaar lieten ze explosieven afgaan bij filialen van IKEA in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Tsjechië. Bij de Nederlandse vestiging ontplofte een prullenbak. Er vielen geen gewonden. In september bleek dat de twee de Zweedse meubelgigant afpersten. Ze eisten zes miljoen euro.

Naar verluidt heeft een van de mannen een crimineel verleden, onder meer als drugshandelaar. De ander zou een man zijn die als manager bij verschillende grote bedrijven heeft gewerkt.

Oddworld: Stranger's Wrath HD is af

Ontwikkelaar Just Add Water heeft tegen Eurogamer gezegd dat de game Oddworld: Stranger's Wrath HD volledig af is. De ontwikkelaar gaat binnenkort een releasedatum bekendmaken voor de HD-versie op de PS3. Tot die tijd kunnen we hieronder een lijstje met aanpassingen zien aan de game.

Het origineel kwam in 2005 uit voor de Xbox. De audio en graphics van de game zijn flink aangepast voor de HD-versie. Zo zijn alle personages in het spel verbeterd of aangepast. Bekijk hieronder de volledige lijst met aanpassingen.

Characters

  • All 84 character models have been updated with increased polygon counts and higher resolution textures. This includes all three variations of Live Ammo: Those in the environment, those on the Crossbow and those in the General Store.
  • Wolvark Sloghandlers now release Slogs instead of Slegs.
  • Professor Dimble now has glasses and an academic tome.
  • Jo' Mamma has a deeper voice.

Environments

  • All environments have been given higher resolution textures.
  • Most vegetation has been updated with increased polygon counts and/or higher resolution textures.
  • A lot of environment is now reflected in water where it didn't before.
  • Pipes and barrels rounded.
  • Added Blisterz Booty's broken crud gun to the floor by his bola'd body, as it is in the opening CG Cinematic.
  • Sekto's Office has been changed to more closely resemble than seen in the CG Cinematic.

Audio

  • All game audio (voice, sound effects and music) have been upgraded to 16-bit 44KHz from 8-bit 11KHz or less!
  • Support for 5.1, Dolby Digital and DTS.
  • New female voices have been recorded for two characters.

Display

  • Everything now runs at 720p, 60 FPS, widescreen.
  • All UI menus have been updated with a new design based on original unused concepts.
  • Textures added to stamina and bounty bars.
  • Save game GUIs replaced with standard PlayStation 3 interface.
  • New posters now occupy the inventory menu when no bounty is accepted.
  • MLAA - Full screen PS3 only anti-aliasing.

Difficulty

  • All armour upgrades now actually increase Stranger's health.
  • Added difficulty levels to the game: Easy, Medium and Hard.
  • In easy mode: Stranger has twice the health; Enemies have half the health and stamina; Enemies' stamina recovers half as fast.
  • In hard mode: Stranger has a third less health; Enemies take a bit more to kill

Unlockables

  • 37 trophies: 23 bronze, 8 silver, 5 gold, 1 platinum. 18 of these are brand new, not in the PC port.
  • Unlockable concept art and movie extras for completing each region of the game.

'La Niña duurt tot begin 2012'

In de Stille Oceaan is sinds augustus weer het weerfenomeen La Niña opgetreden, zegt de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties. Het zal waarschijnlijk tot begin volgend jaar duren en over de hele wereld het weer beïnvloeden, aldus de WMO.

La Niña wordt gekenmerkt door lagere temperaturen aan het zeeoppervlak in de oostelijke en centrale tropische delen van de Stille Oceaan. Het fenomeen is het tegengestelde van El Niño.

La Niña kan extreme weerspatronen veroorzaken, zoals overstromingen in Australië en droogte in Texas. Sommige delen van de Hoorn van Afrika krijgen meer dan normale regenval te verduren, maar ook droogte, zoals dit jaar in Somalië en het noorden van Kenia. In Zuid-Amerika en zuidelijk Afrika veroorzaakt La Niña meer neerslag en in delen van Oost-Afrika, Zuidwest-Azië en het zuiden van de Verenigde Staten droogte.

Noord-Amerika en Noord-Europa hebben te maken met een minder voorspelbaar weerpatroon, de zogenoemde arctische oscillatie. Dit uitdijen en samentrekken van koude lucht boven de Noordpool 'kan deze winter binnen korte tijd dramatische temperatuurschommelingen veroorzaken', aldus de WMO.

Travis Rice in SSX

Travis Rice zal de eerste 'echte' snowboarder zijn die als personage speelbaar zal zijn in snowboardgame SSX. Normaliter bestaat de cast alleen maar uit fictieve personages maar Rice heeft de ontwikkelaars geïnspireerd voor de SSX-game en is daardoor ook deels verantwoordelijk voor de reboot van de serie.

Er zijn nog geen gameplaybeelden van de snowboarder maar bekijk hieronder een Redbull-filmpje met de snowboarder (en anderen) in actie en zie door wie de ontwikkelaars geïnspireerd zijn geraakt. De game komt 17 februari uit voor PS3 en Xbox 360.

Nederland en Duitsland pakken piraterij samen aan

Nederland en Duitsland trekken samen op om Somalische zeeroof en piraterij te bestrijden. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie en het Staatsanwaltschaft Osnabrück hebben hiertoe een gemeenschappelijk onderzoeksteam gevormd. Dat meldt het landelijk parket donderdag.

Het onderzoeksteam richt zich op de opsporing van onbekende opdrachtgevers, financiers en onderhandelaars die betrokken zijn bij kapingen van koopvaardijschepen. Ook de marechaussee, de nationale recherche, het Landeskriminalamt Niedersachsen, het Bundeskriminalamt Berlijn, Eurojust en Europol nemen deel aan het zogenoemde 'joint investigation team'.

In beide landen lopen strafrechtelijke onderzoeken naar een tiental gevallen van zeeroof en kaping voor de kust van Somalië. Tussen de zaken bestaan verbanden, zo is inmiddels gebleken. In sommige gevallen staat al vast dat dezelfde opdrachtgevers en onderhandelaars betrokken zijn bij de piraterij.

In de wateren rond Somalië zijn de afgelopen jaren veel schepen gekaapt. In sommige gevallen werd de bemanning gegijzeld. Meestal wordt de bemanning na maandenlange onderhandelingen tussen de reder en piraten tegen betaling van losgeld vrijgelaten. Het onderzoeksteam gaat ook proberen het betaalde losgeld te achterhalen.


Nederland en Duitsland pakken piraterij samen aan (Foto: Novum)

'Toeslag flitstrein weg en verbindingen beter'

Reizigersorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV bepleit in een brief aan minister Schultz snelle afschaffing van de toeslag die reizigers op de hogesnelheidslijn moeten betalen. Daarnaast pleit de organisatie voor het realiseren van doorgaande verbindingen.

"De NS heeft via dochteronderneming HSA voor de exploitatievergunning voor de hogesnelheidslijn veel te veel geld geboden en vervolgens de beloofde kwaliteitsafspraken bij lange na niet gehaald. Nu kan de NS ook zijn financiële verplichtingen niet langer nakomen. Reizigers hebben daardoor jarenlang te maken gehad met een veel te slecht en veel te duur product," aldus de belangenbehartiger.

Als oplossing wordt nu nagedacht over het idee, gewone intercity’s op de hogesnelheidslijn toe te laten. Maar Voor Beter OV stelt dat de Fyra nu al in niets van een intercity verschilt. Hij is niet bijzonder snel, en ook heel onbetrouwbaar. Dus is deze trein niet het premium-product dat een hoger tarief rechtvaardigt, aldus de reizigersclub.

Verder wil Voor Beter OV de komst van doorgaande treinen die gebruikmaken van de hogesnelheidslijn vanuit Amsterdam via Rotterdam naar steden als Eindhoven en Vlissingen in plaats van tot Breda. Dat zou een aantrekkelijke verbinding tussen de Randstad en het zuiden van het land mogelijk maken.

Modern Warfare 3 breekt records

Call of Duty: Modern Warfare 3 is iets meer dan een week uit maar Activision heeft laten weten dat de game in de eerste vijf dagen meer dan $775 miljoen opgebracht heeft. Hiermee breekt de game-serie voor een derde jaar op rij verschillende records, wereldwijd.

Modern Warfare 3 is na vijf dagen het best verkochte product allertijden in de categoriën van (bioscoop)films, boeken en games in eenzelfde periode van vijf dagen na de release. In totaal heeft de gehele Call of Duty-serie al meer dan zes miljard dollar in de handen van Activision gebracht. Vorig jaar bracht de release van Call of Duty: Black Ops nog $650 miljoen op en Modern Warfare 2 het jaar daarvoor nog $550 miljoen in dezelfde tijdsperiode.

Op de releasedag van de game was er tegen het einde van de dag meer dan zeven miljoen uur gespeeld in de multiplayer van de game. Op de dag na de release waren er op Xbox Live 3,3 miljoen mensen tegelijkertijd online in Modern Warfare 3, een record voor de service.

Waterpijp mag weer in theehuizen Iran

De Iraanse autoriteiten hebben een verbod op waterpijpen in theehuizen opgeheven. Dat hebben Iraanse kranten donderdag gemeld. Het verbod was in 2005 ingesteld.

Het Iraanse kabinet ging woensdag akkoord met intrekking van het verbod. De stap van de regering van Mahmoud Ahmadinejad lijkt bedoeld om meer steun te vergaren in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in maart. De waterpijp is al eeuwen zeer populair in Iran.

Hoewel theehuizen opnieuw waterpijpen mogen aanbieden blijft het verbod gelden voor andere instellingen. Daarnaast blijft ook een algemeen rookverbod van kracht in restaurants, parken en andere openbare gelegenheden.


Waterpijp mag weer in theehuizen Iran (Foto: Novum)

ANWB brengt glibberige wegen in kaart

De ANWB gaat gladde wegen en paden in kaart brengen. Op de website gladheidsmelder.nl kunnen leden aangeven waar het oppassen geblazen is voor slip- of valpartijen. De bond probeert zo de term 'plaatselijke gladheid' duidelijker maken.

Op de site wordt onderscheid gemaakt tussen stoep, fietspaden en autowegen. De site is mobiel bereikbaar, maar meldingen kunnen ook via Twitter worden doorgegeven. De ANWB hoopt dat weggebruikers door de meldingen hun reis uitstellen of voor een ander vervoermiddel kiezen. Het moet in ieder geval leiden tot minder blikschade en gewonden.

Woensdag was het voor het eerst in deze winterperiode raak. Op meerdere plekken in het land gebeurden er ongelukken door de gladheid en werden de strooiwagens weer van stal gehaald. Het kan nu vooral gevaarlijk glad zijn bij bruggen.

South Park drie jaar langer op de buis

Stan, Kyle, Kenny en Cartman zullen voorlopig nog niet van tv verdwijnen. Zender Comedy Central heeft het contract van South Park met drie seizoenen verlengd. Makers Trey Parker en Matt Stone zullen hierdoor tot 2016 nieuwe afleveringen blijven maken.

Het huidige contract dat de twee met de komediezender hadden, liep tot 2013. Parker en Stone reageren in een verklaring blij op het nieuws dat ze nog drie jaar langer de animatieserie mogen schrijven, regisseren en monteren. "South Park is geweldig en we kunnen niet wachten om meer te mogen maken."

Al vanaf 1997 zijn de avonturen van Stan, Kyle, Kenny, Cartman en de rest van de inwoners van het fictieve Amerikaanse stadje South Park te volgen op tv. De tekenfilmserie, bedoeld voor volwasssen, neemt beroemdheden, geloofsovertuigingen en het dagelijks leven in Amerika op een vaak grove manier op de hak.

Rendla verlengt contract bij FC Twente

Andrej Rendla heeft zijn contract bij FC Twente tot medio 2015 verlengd. Dat heeft de club donderdag bekendgemaakt. De oude verbintenis van de 21-jarige Slowaak liep tot 2013.

Rendla kwam in 2007 over van Dukla Banska Bystrica, waarna hij in de jeugdopleiding van de Tukkers kwam. In datzelfde jaar maakte de spits zijn competitiedebuut in de uitwedstrijd tegen Sparta.

Door zware knieblessures kwam Rendla twee jaar niet in actie. In 2010 besloot Twente hem te verhuren aan Heracles Almelo. Voor die ploeg speelde hij tien wedstrijden. Aan het begin van dit seizoen keerde Rendla weer terug naar Enschede. Eind juli debuteerde hij op Europees niveau in het duel tegen FC Vaslui.

Eurlings: geen CDA-leider

Oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings piekert er voorlopig nog niet over om terug te keren in de politiek. Hij is niet beschikbaar als partijleider voor het CDA, zei Eurlings donderdag na afloop van een verhoor in de Tweede Kamer over het spoorbeleid.

Het is niet aan de orde, stelde hij. Eurlings werd lange tijd beschouwd als kroonprins in het CDA en was nadrukkelijk in beeld als mogelijke opvolger van oud-premier Jan Peter Balkenende als partijleider. De Limburger trok zich vorig jaar echter terug uit de politiek om een gezin te stichten.

De relatie met zijn toenmalige vriendin is inmiddels op de klippen gelopen, maar dat heeft hem niet op andere gedachten gebracht. Voorlopig wil hij al zijn energie steken in zijn nieuwe baan als directielid van KLM.

Sinds het vertrek van Balkenende zit het CDA zonder officiële leider. De partij wordt nu aangevoerd door vicepremier Maxime Verhagen, fractieleider in de Tweede Kamer Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom.


Eurlings: geen CDA-leider (Foto: Novum)

Modern Warfare 3 domineert Xbox Live

Modern Warfare 3 is de meest online gespeelde game op Xbox Live als we de statistieken van vorige week bekijken. Niet zo heel onlogisch want de game die een aantal records heeft gebroken op de releasedag is die dinsdag uitgekomen. Bekijk hieronder alle Xbox Live-lijstjes.

Live-activiteit

  1. Call of Duty: Modern Warfare 3
  2. Call of Duty: Black Ops
  3. Battlefield 3
  4. Modern Warfare 2
  5. Gears of War 3
  6. FIFA 12
  7. Skyrim
  8. Halo: Reach
  9. Madden NFL 12
  10. GTA IV
  11. Batman: Arkham City
  12. Forza Motorsport 4
  13. NBA 2K12
  14. Call of Duty 4
  15. FIFA Soccer 11
  16. Halo 3
  17. NHL12
  18. NCAA Football 12
  19. Assassin's Creed Brotherhood
  20. Call of Duty: WaW

Top Arcade Titles (volledige, gekochte versies)

  1. SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD: THE GAME
  2. Pinball FX2
  3. Dungeon Defenders
  4. Fusion: Genesis
  5. Fruit Ninja Kinect
  6. Shinobi
  7. REAL STEEL
  8. LIMBO
  9. Castle Crashers
  10. Deadliest Warrior
  11. NBA JAM: On Fire Edition
  12. DAYTONA USA
  13. Bejeweled 3
  14. Trials HD
  15. Zombie Apocalypse: Never Die Alone
  16. The Dishwasher: Vampire Smile
  17. Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012
  18. Mortal Kombat Arcade Kollection
  19. GUARDIAN HEROES
  20. Peggle

Top Indie Games (volledige, gekochte versies)

  1. Total Miner: Forge
  2. CastleMiner Z
  3. CastleMiner
  4. FortressCraft Chapter 1
  5. Firing Range
  6. DLC Quest
  7. The $1 Zombie Game
  8. The Impossible Game
  9. Avatar Paintball
  10. Moe Mekuri 2.5 萌めくり2.5
  11. Toy Stunt Bike
  12. Avatar Legends
  13. I MAED A GAM3 W1TH Z0MB1ES!!!1
  14. Trailer Park King
  15. Solar 2
  16. Avatar Laser Wars
  17. Angry Fish
  18. Dead Pixels
  19. Snake 2
  20. Dead Pixels

Games for Windows Top LIVE Titles

  1. GTA IV
  2. Age of Empires Online
  3. Super Street Fighter IV Arcade Edition
  4. F1 2011
  5. DiRT 3
  6. Resident Evil 5
  7. Fallout 3
  8. Fable III
  9. Batman: Arkham Asylum
  10. Bioshock 2
  11. F1 2010
  12. Colin McRae : Dirt 2
  13. Street Fighter IV
  14. Bulletstorm
  15. Red Faction Guerrilla
  16. Virtua Tennis 4
  17. Dead Rising 2: Off the Record
  18. Dead Rising 2
  19. Operation Flashpoint Red River
  20. Section 8: Prejudice

Windmolens blijven verliesgevend

Zonder steun van de overheid levert de productie van windenergie nog altijd verlies op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verliezen zijn de afgelopen jaren zelfs opgelopen.

Vorig jaar kwam het verlies uit op zo'n 150 miljoen euro. De elektriciteitsprijzen waren dat jaar relatief laag door de economische crisis. Daarbij waaide het ook nog eens weinig.

Volgens het CBS werden de verliezen door stimuleringsgelden van de overheid ruimschoots gecompenseerd. Vorig jaar ontvingen de producenten zo'n 360 miljoen euro aan steun. De overheid heeft de afgelopen 20 jaar zo'n drie miljard euro geïnvesteerd in windenergie.


Windmolens blijven verliesgevend (Foto: Novum)

BAM-ploeg trekt zich terug voor achtervolging

De BAM-schaatsploeg heeft donderdag een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de eindeloze reeks incidenten rond de achtervolgingsploeg. Coach Jillert Anema trok donderdag zijn (marathon)rijders terug voor de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen, omdat hij meent dat hun optreden niet te combineren is met de 10.000 meter die een dag eerder op het programma staat.

De WB-wedstrijden in Thialf worden gehouden van 2 tot en met 4 december. Eerder waren er al problemen rond de coaching van de achtervolgingsploeg, die tot nu toe teleurstelde op onder andere de Olympische Spelen.

Aanvaring met brug legt treinverkeer stil

Een containerschip is donderdag tegen de Hoge Gouwebrug gevaren. De spoorbrug bij Gouda kan pas weer worden gebruikt als duidelijk is dat er geen schade is aan de brug, zegt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer tussen Den Haag en Utrecht en Rotterdam en Utrecht is stilgelegd.

De aanvaring gebeurde rond het middaguur. De spoorbeheerder hoopt dat de verstoring rond 14.30 uur is verholpen. Reizigers tussen Utrecht en Den Haag wordt aangeraden om te reizen via Leiden. Reizigers van Rotterdam naar Utrecht wordt aangeraden om te rijden via Breda en Den Bosch. De vertraging loopt op tot een uur.

'Twee jaar schorsing voor Mosquera'

Ezequiel Mosquera wordt volgens La Voz de Galicia voor twee jaar geschorst naar aanleiding van zijn positieve dopingtest in de Vuelta à España van 2010. De Spaanse krant meldde dat de Spaanse wielerbond akkoord is gegaan met het voorstel van de aanklager, die twee jaar schorsing had geëist.

De 36-jarige Spanjaard is sinds begin dit jaar in dienst van het Nederlandse Vacansoleil, waarvoor hij echter nog geen meter in wedstrijdverband heeft gereden in afwachting van de uitspraak. Het definitieve nieuws zou uiterlijk morgen worden bevestigd.

Goede docenten worden beloond in proef

Leraren op een aantal scholen in Amsterdam, Zeeland en de kop van Noord-Holland kunnen vanaf donderdag beloond worden voor goede prestaties. De scholen doen mee aan een experiment van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) om te kijken of prestatiebeloning de kwaliteit van het onderwijs kan verbeteren.

De scholen bepalen zelf de prestaties die geleverd moeten worden en de norm die daarbij gehanteerd wordt. De Zeeuwse docenten krijgen daarbij een individuele beloning als ze goed presteren. Op de overige scholen waar het experiment begint, gaat het geld naar het team van docenten.

"Hoewel ik ervan overtuigd ben dat het werkt, is er tot nu toe in Nederland nooit goed onderzoek gedaan naar de effecten van prestatiebeloning in het onderwijs. Daarom is het goed dat we nu starten met experimenten. Verschillen in prestaties mogen beloond worden", zegt de bewindsman.

In totaal doen 1680 leraren mee aan het experiment. Ze werken op de scholen van Stichting Bijzonderwijs in Amsterdam, ROC Zeeland en een aantal middelbare scholen in Noord-Holland-Noord. Wetenschappers beoordelen of prestatieafspraken ook effect hebben.

Ook andere scholen kunnen in het kader van het experiment hun leraren extra belonen. Voor het experiment is volgend jaar tien miljoen euro beschikbaar. In 2015, wanneer de prestatiebeloning in het onderwijs geëvalueerd wordt, gaat het om tachtig miljoen euro.

Leers beschimpt vanwege Europese migratieplannen

De plannen van Eurocommissaris Cecilia Malmström voor een Europees migratiebeleid zijn minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) op hoon komen te staan. De oppositie wreef Leers in dat Malmström niets voelt voor de kabinetsplannen om immigratie te beperkten. De PVV noemt het zogeheten groenboek, waarin Malmström voorstellen doet om de Europese immigratieregels aan te passen, een 'verschrikkelijk eenzijdig politiek correct flutstuk'.

Malmström presenteerde dinsdag het langverwachte groenboek. Daaruit blijkt weinig enthousiasme om de Europese regels voor migratie aan te scherpen, zoals Nederland wil. Leers herhaalde tijdens het begrotingsdebat in de Tweede Kamer dat hij druk bezig is om in Europa medestanders te vinden. Dat is 'geen makkelijke opgave', erkent hij.

D66-Kamerlid Gerard Schouw wreef het Leers donderdag in. "Ik heb altijd al gezegd dat de Europese Unie het gedoogakkoord van het kabinet niet gaat uitvoeren", zei Schouw. "Het groenboek zegt eigenlijk tegen Leers: u kunt het dak op", voegde GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi daaraan toe.

PVV'er Sietse Fritsma was ook niet blij met de plannen van Malmström, die hij omschreef als 'linkse mantra's', waarin volgens hem geen enkele maatregel staat voorgesteld om de migratie te beperken. "Ik kan me de gevoelens van de heer Fritsma goed voorstellen", zei Leers, die verzekerde verder te gaan met het zoeken van draagvlak bij zijn Europese collega's.

Leers wil onder meer de eisen voor gezinshereniging aanscherpen. Vorig jaar kwamen er ruim twintigduizend gezinsmigranten Nederland binnen. Bijna zestienduizend van hen waren niet-westerse migranten.

Fritsma eiste dinsdag dat in 2012 het aantal niet-westerse migranten zou zijn afgenomen ten opzichte van 2010. Leers wilde zich niet vastpinnen op een aantal, maar zei volgend jaar een 'substantiële daling' te verwachten.

iPads Doutzen Kroes gejat

Doutzen Kroes is in rep en roer. Het 26-jarige model nam een vlucht vanuit New York, maar ontdekte na de landing dat ze was bestolen.

"Ik heb twee iPads ingepakt en toen ik aankwam waren ze weg", twittert de blondine. "Wat moet ik nu doen? Het moet iemand op JFK geweest zijn", verwijst ze naar de grootste luchthaven van New York.

Kroes liep vorige week in New York mee met de Victoria's Secret Fashion Show. Ze droeg samen met onder anderen Adriana Lima en Miranda Kerr de nieuwste lingerie van het modemerk.

Explosie beschadigt pand aan Amsterdamse gracht

Een bedrijfspand in het centrum van Amsterdam heeft in de nacht van woensdag op donderdag forse schade opgelopen door een explosie. Onbekenden gooiden rond 01.00 uur een explosief vanaf de straat naar binnen. De ruiten van het pand aan het Singel werden eruit geslagen en het stucwerk raakte beschadigd, zegt een politiewoordvoerder.

Niemand raakte gewond en er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De recherche onderzoekt het incident bij het pand tussen de Wolven- en Hartenstraat. De politie wil graag in contact komen met een vrouw op een fiets die kort na de explosie met agenten heeft gesproken op het Singel. Ook eventuele andere getuigen wordt gevraagd zich te melden.

Om wat voor explosief het gaat wilde de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Hoogleraar Erasmus MC ontslagen wegens fraude

Een hoogleraar van het Erasmus MC in Rotterdam is ontslagen vanwege fraude met onderzoeksresultaten. Onderzoek dat door de internist Don Poldermans werd geleid, is niet altijd uitgevoerd volgens de wetenschappelijke normen, laat het ziekenhuis donderdag weten.

Een onderzoekscommissie heeft een aantal studies van de hoogleraar beoordeeld. Daaruit bleek dat de man de wetenschappelijke integriteit heeft geschonden door onzorgvuldigheid bij het verzamelen van onderzoeksgegevens.

Bij één studie staat volgens de commissie vast dat er bij het gebruik van gegevens van patiënten geen schriftelijke toestemming is gevraagd, er gegevens zijn gefingeerd en dat er twee rapportages aan congressen zijn aangeboden op basis van gegevens waarvan bekend was dat ze onbetrouwbaar waren. Deze rapportages zijn niet gepresenteerd of gepubliceerd.

Hogenkamp naar kwartfinales ITF Bratislava

Richel Hogenkamp is doorgedrongen tot de kwartfinales van het ITF-toernooi in Bratislava. Onze landgenote won in de tweede ronde van de als achtste geplaatste Tsjechische Kristyna Pliskova; 6-4 en 6-4.

Morgen treft Hogenkamp voor een plekje in de halve finale de winnares van de partij tussen de Tsjechische Sandra Zahlavova of de Slowaakse Lenka Jurikova.


Richel Hogenkamp bereikt kwartfinales in Bratislava (Foto: Pro Shots)

Vertragingen en annuleringen op Schiphol door mist

Reizigers op Schiphol kampen donderdag opnieuw met veel vertraagde vluchten. Door de dichte mist kunnen er minder vliegtuigen landen en vertrekken. De vertraging loopt gemiddeld op tot een halfuur, zegt een woordvoerder van de luchthaven. In totaal zijn twintig vluchten geannuleerd.

De mist is een stuk hardnekkiger dan maandag en dinsdag toen ook veel vluchten met vertraging te maken hadden. Sommige vluchten liepen donderdag zelfs anderhalf uur vertraging op.

"Dat is erg vervelend voor de passagiers", zegt de woordvoerder. Ze hoopt dat de mist rond 11.00 uur wat optrekt. "Maar hoelang het nog duurt is niet te voorspellen." Passagiers wordt aangeraden om televisie en internet in de gaten te houden.


Vertragingen en annuleringen op Schiphol door mist (Foto: Novum)

'Splitsen NS en ProRail was niet verstandig'

Het was geen goed besluit om de NS en ProRail te splitsen in twee aparte bedrijven. Dat zei oud-minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs (CDA) donderdag voor de zogenoemde commissie Spoor, die het spoorbeleid van de afgelopen jaren onderzoekt.

"Ik denk dat als ze vandaag nog bij elkaar zouden zitten, we niet op het idee zouden komen dat te doen", zei Peijs over de splitsing. Toen de NS in de jaren negentig werd verzelfstandigd, werd het beheer van het spoor ondergebracht in een apart bedrijf. NS en ProRail hebben 'jarenlang' niet met elkaar gecommuniceerd, zei Peijs.

Achteraf was het volgens Peijs verstandiger geweest om één holding te creëren met daarin NS en ProRail, om zo te zorgen voor een betere samenwerking. Inmiddels communiceren beide bedrijven wel 'veel beter', zei de oud-minister.

Ierse fan zonder kaartje in dug-out Estland

Een Ierse voetbalfan wist afgelopen vrijdag zonder geldig kaartje in het stadion van Tallinn, waar de EK play-off tussen Estland en Ierland werd gespeeld, binnen te dringen. Conor Cunningham wist zelfs, verkleed als ballenjongen, plaats te nemen in de dug-out van de Estse ploeg.

De Ier heeft zelfgemaakte video's op YouTube geplaatst. Cunningham vond de ticketprijzen zo hoog, dat hij samen met een paar vrienden besloot om zonder kaartje het stadion zien binnen te dringen. "Ze vroegen 600 euro voor kaartjes. Tien van mijn vrienden drongen zonder plaatsbewijs het stadion binnen, maar ik heb het mooiste verhaal meegemaakt."

Terwijl Cunningham langs het stadion van Tallinn liep, zag hij onder een zak met voetballen een trainingspak van Estland liggen. De Ierse supporter aarzelde niet en trok deze aan over zijn eigen kleding. Met ballenzak liep hij vervolgens het stadion binnen. Eenmaal in het stadion nam de Ier plek in de dug-out van Estland. "Ik realiseerde me dat ik naast de bondscoach van Estland (Tarmo Ruutli, red.) zat. Het duurde een tien minuten of een kwartier voordat een official van de UEFA me in de gaten kreeg. Hij  kwam naar me toe, en vroeg me te vertrekken."


Cunningham neemt plek in de dug-out van Estland

Vervolgens nam Cunningham plaats naast een cameraman. Nadat hij daar ook werd weggestuurd, vond hij op de tribune een plekje om de wedstrijd verder te kijken. Na afloop van de wedstrijd, die door de Ieren met 0-4 werd gewonnen, liep Cunningham het veld weer terug op. Met nog steeds zijn Ests trainingspak aan en de zak met voetballen in de handen ging hij feestvieren met de Ierse voetballers.

"Ik vierde de zege met de spelers. Ik gaf ze een hand en vroeg om hun shirts. Maar ze zeiden dat ze het al aan familieleden beloofd hadden." Later wist Cunningham ook nog de catacomben van het stadion binnen te dringen. Daar zag hij hoe Ierse spelers interviews gaven aan de pers. Toen hij later op de avond zijn vrienden weer tegenkwam, konden die het verhaal niet geloven. "Ik eigenlijk ook nog steeds niet. Het is een van de mooiste momenten uit mijn leven."


Met trainingspak en ballenzak loopt Cunningham naar de Ierse spelers toe

Ontwikkelaar van Just Cause kondigt Project Mamba aan

Just Cause-ontwikkelaar Avalanche Studios heeft aangekondigd bezig te zijn met Project Mamba, een AAA-titel die uit moet komen op pc en consoles in 2014.

Er is nog niet bekend wat we precies mogen verwachten, maar uit de releasedatum kunnen we opmaken dat de game waarschijnlijk ontwikkeld wordt voor de nieuwe generatie consoles.

De ontwikkeling van de game zal plaatsvinden in de nieuw geopende studio in New York. "Today is a great day for Avalanche Studios as we have achieved yet another goal by establishing a new studio in the greatest city in North America," aldus oprichter Christofer Sundberg. "We are one of the few independent, AAA-budget studios remaining in the world after the disastrous economic recession of the last few years. While this was a huge wake-up call for everyone in our industry, we have prepared for this expansion for over three years and it is a great feeling to execute our plans with such resounding success."

Als er meer informatie beschikbaar is over Project Mamba, lees je dat uiteraard hier op FOK!games.

Politie massaal op de been in Athene

De Griekse politie is met zo'n zevenduizend man op de been in Athene, waar donderdagmiddag een massale protestmars wordt verwacht. De autoriteiten houden rekening met een massale opkomst van betogers tegen de bezuinigingsmaatregelen.

Ieder jaar wordt een mars gehouden ter nagedachtenis van de studentenopstand die in 1973 op bloedige wijze werd neergeslagen door de toenmalige militaire dictatuur. In de praktijk is de mars echter een gelegenheid voor betogers om zich uit te spreken tegen de regering. De protesten lopen vaak uit op geweld.

Coulthard naar Race of Champions

De line-up voor de Race of Champions krijgt steeds meer vorm. Voormalig Formule 1-coureur David Coulthard is de volgende grote naam die vastgelegd is voor het evenement in Düsseldorf dat op 3 en 4 december het autosportseizoen afsluit.

Het is voor Coulthard, die tegenwoordig in de DTM rijdt, zijn zesde optreden bij de Race of Champions. Eerder werden al onder meer Sebastian Vettel, Michael Schumacher en Jenson Button voor het evenement vastgelegd.

Gewonde bij kogelregen Amsterdam-Osdorp

Bij een ruzie tussen twee groepen mannen in Amsterdam-West is in de nacht van woensdag op donderdag geschoten. Een man raakte lichtgewond en diverse auto's bleken door kogels te zijn geraakt. De politie heeft vijf mannen van 22 en 23 jaar aangehouden.

De politie kreeg rond 02.45 uur te horen dat twee groepjes mannen achter elkaar aan renden op de Pieter Calandlaan in de wijk Osdorp, en dat daarbij werd geschoten. De gewonde man bleek achter in een auto te zitten. Onder het voertuig lag een vuurwapen.

Een getuige vertelde aan agenten dat andere betrokkenen waren weggereden. Hun auto werd even later klemgereden op de ringweg A10, waarop de twee inzittenden werden aangehouden.

De gewonde verdachte is ter observatie naar een ziekenhuis gebracht.

Albelda: "Real is favoriet voor hoofdprijzen"

Valencia treft komend weekeinde Real Madrid. Middenvelder David Albelda is onder de indruk van de prestaties van De Koninklijke.

Albelda denkt dat Real voor het eerst sinds 2008 de landstitel kan veroveren. "Real heeft de pech dat Barcelona sinds enkele jaren superieur is. Toch zie ik Real Madrid als de grote favoriet voor de Spaanse landstitel en zelfs de Champions League", zei de ervaren middenvelder tegen EFE.

De 34-jarige Albelda denkt dat de komst van trainer José Mourinho de belangrijkste oorzaak is van de stijgende vorm van Real. "Het huidige Real is een zeer uitgebalanceerd team dankzij de filosofie van Mourinho. Ze spelen nu het beste voetbal sinds dat Mourinho naar Madrid kwam."

Albelda ontvangt zaterdag met Valencia Real in Estadio Mestalla. Los Che ging vorig seizoen met ruime cijfers onderuit in eigen huis (3-6). De club van de geblesseerde Hedwiges Maduro staat vier punten achter koploper Real. Barcelona staat tweede met een achterstand van drie punten.

Oranjevrouwen tegen twee Aziatische teams op Trophy

De Internationale Hockey Federatie (FIH) heeft de poule-indeling voor de Champions Trophy voor vrouwen bekendgemaakt. Op het achtlandentoernooi, dat van 28 januari tot 5 februari in het Argentijnse Rosario wordt gehouden, neemt titelhouder Nederland het in de poulefase op tegen Groot-Brittannië, China en Japan.

De andere poule bestaat uit wereldkampioen Argentinië, Duitsland, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland. Nederland speelt in Rosario de eerste wedstrijd van het toernooi: op 28 januari slaat Oranje af tegen China.

Twintig huizen Hoek ontruimd na gaslek

Zo'n twintig woningen in het Zeeuws-Vlaamse Hoek zijn donderdagochtend ontruimd geweest vanwege een gaslek. De bewoners werden opgevangen in het dorpshuis.

Volgens de politie gaat het om een lek in de hoofdgasleiding in de Julianastraat. De hulpdiensten zijn ter plaatse om het gat te dichten. Dat duurt vermoedelijk nog tot in de middag. Naast huizen in de Julianastraat moesten ook bewoners in de Margrietstraat en Bernardstraat hun woning uit.

Van Hooijdonk: "Nog niets van Turkse bond gehoord"

Gisteren nam Turkije afscheid van bondscoach Guus Hiddink, die sinds de zomer van vorig jaar de Turkse ploeg onder zijn hoede had. Fuat Usta en Pierre van Hooijdonk, de assistenten van Hiddink, hebben nog niets gehoord van de Turkse bond. Van Hooijdonk, die verantwoordelijk is voor Jong Turkije, wacht rustig af.

"Ik heb nog niets gehoord en ik ga er ook niet vanuit dat dat verandert. Zo wel, dan is het zo. Zulke dingen heb je toch niet in de hand", liet Van Hooijdonk weten aan het Algemeen Dagblad. Hiddink nam zijn ontslag nadat het hem niet was gelukt om via de play-offs alsnog plaatsing voor het EK 2012 te realiseren. Kroatië bleek over twee duels een maatje te groot.

Whitmarsh: "Hamilton onderschatte Button"

Volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh heeft Lewis Hamilton teamgenoot Jenson Button onderschat. De wereldkampioen van 2008 had tot dan toe al zijn teamgenoten verslagen, maar Button weet zijn jongere Britse landgenoot goed partij te geven.

"Ik denk wel dat Hamilton Button heeft onderschat ja. Laten we er niet omheen draaien, Lewis heeft gedurende zijn gehele loopbaan altijd gehakt gemaakt van zijn teamgenoten," zei Whitmarsh tegen de officiële site van de Formule 1. "In 2007 heeft hij - in zijn debuutjaar bij McLaren - tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso verslagen, terwijl hij eerder in zijn carrière ook altijd beter was dan al zijn teamgenoten in de opstapklassen, waaronder ook Nico Rosberg, zijn teammaatje in de kartracerij."

"Op het moment dat Jenson bij ons binnen kwam, dacht Lewis waarschijnlijk dat Jenson weliswaar een aardige kerel was, maar hij hem ook wel zou verslaan. Ik denk dat Jenson Lewis wat dat betreft heeft verrast. Jenson is namelijk ook een coureur die alles eraan doet om zijn teamgenoot te verslaan, zonder zich daarbij tot lage streken te verlagen."

De teambaas haast zich hierbij wel te vermelden dat Hamilton en Button goed met elkaar op kunnen schieten en dat beide rijders gelijke kansen krijgen. "Jenson en Lewis spelen geen spelletjes en doen allebei hun best om het team te helpen. Alles wat je hoort over een coureur die bij ons een nummer één positie heeft, is bovendien bedacht door de media. McLaren is een team dat haar coureur vrijuit laat racen. Zo is het altijd al geweest, en zo blijft het ook."

Gudde tevreden met jaarcijfers Feyenoord

Feyenoord maakte woensdag bekend dat over het afgelopen boekjaar een verlies van 6,3 miljoen euro heeft geleden, tot genoegen van directeur Eric Gudde.

De schuldenlast neemt snel af volgens Gudde, die volgend jaar hoop een winst van minstens vier miljoen euro hoopt. "De KNVB eist vanaf nu zwarte cijfers", zei Gudde in het Algemeen Dagblad. De opbrengsten van een aantal transfers kunnen de Rotterdammers uit de rode cijfers halen.

"We hebben de opbrengsten van Leroy Fer (5,5 miljoen, FC Twente), Georginio Wijnaldum (vijf miljoen, PSV) en de jeugdspelers Karim Rekik (Manchester City, 450.000 opleidingsvergoeding) en Nathan Aké (Chelsea, 800.000 opleidingsvergoeding) niet meegenomen, dus dat gaat lukken."

Gudde verklaart dat het harde werk zijn vruchten afwerpt. "De Vrienden van Feyenoord hebben een bedrag opgehaald van 27 miljoen. We bouwen de totaalschuld snel af, maar het kost nog altijd bloed, zweet en tranen." Feyenoord wil zo snel mogelijk in categorie 2 van de KNVB komen.

'Mohammed Ali heeft nog zes maanden te leven'

Volgens het Amerikaanse tabloid Globe zou bokslegende Mohammed Ali slechts nog zes maanden te leven hebben. Het magazine maakte dit op uit uitspraken van enkele vrienden van de 69-jarige Ali.

"Hij is erg aan het achteruitgaan en heeft nog minder dan zes maanden te leven", liet een bron aan het blad weten. "De voormalige kampioen is het gevecht tegen Parkinson aan het verliezen." Ali woonde afgelopen week de rouwdienst bij van de overleden Smokin Joe Frazier, waar hij zwak oogde en tevens veel beefde. Frazier, die op 67-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van leverkanker, was in 1971 de eerste bokser die Ali wist te verslaan.

Ali werd als Cassius Marcellus Clay geboren in Kentucky. Hij veranderde zijn naam nadat hij lid was geworden van de Nation of Islam, een religieuze organisatie. Gedurende zijn bokscarrière kreeg hij bijnamen als The Greatest en Louisville Lip. Door het sportblad Sport Illustrated werd Ali uitgeroepen tot Sportman van de Eeuw.

In zijn loopbaan als bokser wist Ali driemaal wereldkampioen in het zwaargewicht te worden en won hij op de Olympische Spelen van 1960 in Rome een gouden plak in het lichtzwaargewicht. Ali wordt beschouwd als de beste zwaargewicht bokser ooit.

Meer winst en omzet voor Ahold

Ahold heeft in het afgelopen kwartaal zowel de winst als omzet zien toenemen. In nagenoeg alle markten ging het beter in vergelijking met het derde kwartaal van 2010, zo bleek uit de donderdag gepubliceerde kwartaalrapportage.

De moedermaatschappij van Albert Heijn maakte in het afgelopen kwartaal 15,2 procent meer nettowinst dan in het derde kwartaal van 2010. Zonder bijzondere mee- en tegenvallers ging de winst met zo'n 7,6 procent omhoog. De omzet steeg in het derde kwartaal met 2,5 procent naar 6,8 miljard euro, de nettowinst kwam uit op 257 miljoen euro.

Beleggers waren bij opening blij met het aandeel. Handelaar en vemogensbeheerder Cees Smit (Today's Beheer & Brokers), noemt de cijfers prima, maar met een kanttekening. "Het adagium 'er moet altijd gegeten worden', gaat wel op maar dat wil niet zeggen dat Ahold direct profiteert, want er kan ook bij de Aldi gegeten worden. Wel geeft het aan dat het tot nu toe allemaal nog wel meevalt met crisis. Ahold zit namelijk toch een beetje aan de bovenkant van de markt." Ahold stond rond 09.30 uur op 9,60 euro, een winst van 2 procent.

Bestuursvoorzitter Dick Boer is positief over de prestaties van Ahold, maar houdt voor de komende periode nog wel een slag om de arm. "Consumenten blijven terughoudend in de bestedingen en zijn gericht op prijsacties in een inflatoire omgeving. We blijven ons aanpassen aan de lastige marktomstandigheden en sturen daarbij op het evenwicht tussen omzet en marge."


Meer winst en omzet voor Ahold (Foto: Novum)

Irak executeert 11 mensen wegens terrorisme

Irak heeft woensdag 11 mensen geëxecuteerd die waren veroordeeld voor terrorisme. Dat zei een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Justitie donderdag.

Een van hen was een vrouw. Onder de ter dood veroordeelden waren naast negen Irakezen ook een Egyptenaar en een Tunesiër.

De Tunesiër was veroordeeld voor de bomaanslag in 2006 op de al-Askari Moskee in Samarra, een van de belangrijkste heiligdommen van de sjiieten in Irak. Tijdens de aanslag in februari van dat jaar werd de gouden koepel van het complex verwoest, waarna een golf van sektarisch geweld het land overspoelde.

Geen akkoord na marathonberaad België

Na marathonberaad van meer dan 12 uur zijn de onderhandelaars over een nieuwe Belgische regering donderdagochtend zonder akkoord uit elkaar gegaan. Het overleg wordt donderdagmiddag voortgezet. Dit meldt de Standaard.

Formateur Elio Di Rupo had gehoopt er dit keer met alleen de zes partijvoorzitters uit te komen, maar overeenstemming over zijn begrotingsplan bleef uit. Di Rupio blijft optimistisch gestemd. Hij liet weten dat 'de wil om te slagen' wel bij alle betrokkenen aanwezig is.

De kabinetsformatie in België duurt inmiddels al bijna anderhalf jaar.

'Ecclestone wil F1-race Austin schrappen'

Het lijkt er op dat de Formule 1-race op Circuit of the Americas alweer van de Formule 1-kalender gehaald wordt voordat deze ooit verreden is. Eerder deze week werden vanwege het ontbreken van een contract met Bernie Ecclestone de bouwwerkzaamheden gestaakt en de F1-baas wil voor eind deze maand definitief uitsluitsel hebben.

"We hebben echt alles gedaan om deze race te laten doorgaan. Ze lopen nu echter een groot risico dat het niet door zal gaan. We hadden al een contract, maar dingen die hadden moeten gebeuren, zijn niet gebeurd," zei Ecclestone tegen Press Association. De uiterste deadline ligt op 7 december wanneer er een vergadering van de World Motor Sport Council is. Als er voor die datum nog geen akkoord of handtekening is dan kan de race geschrapt worden.

"Toen kwam een andere partij, de COTA, in beeld. Zij hebben het circuit in handen, maar wilden niet samenwerken met Tavo Hellmund (de man achter het hele project en promotor van het evenement, red.). Zij wilden een overeenkomst met mij. Zij zouden het oplossen met Tavo, maar dat contract is inmiddels verbroken. Hij weet ook heel goed waarom, en heeft daar vrede mee, maar COTA heeft nu nog geen contract. Wij willen nu zekerheid over betalingen."

Mocht de race in Austin, Texas, geschrapt worden dan zal de Formule 1 een jaar later de Verenigde Staten weer aan gaan doen. In 2013 staat namelijk de eerste stratenrace in New Jersey op het programma.

'Berbatov kan spitsenduo vormen met Eto'o'

Dimitar Berbatov lijkt te gaan vertrekken bij Manchester United. De Bulgaarse spits staat in de belangstelling van Anzhi Makhachkala.

Berbatov komt niet meer in de plannen voor bij United-manager Sir Alex Ferguson, die de voorkeur geeft aan Javier Chicharito Hernández, Wayne Rooney en Danny Welbeck. De tijd van Berbatov in Manchester lijkt dan ook voorbij. Het steenrijke Anzhi heeft wel oren naar de spits.

De Russische club trok afgelopen zomer al Samuel Eto'o aan en hoopt in januari Berbatov aan de selectie toe te voegen. Anzhi zou ruim zeventien miljoen euro over hebben voor de aanvaller. De zaakwaarnemer van Berbatov verklaart dat Russen een goede kans zouden maken bij de spits.

"Als Anzhi een concreet voorstel doet, dan zijn we geinteresseerd", zei Emil Danchev tegen de Daily Mirror. "Ik weet niet of Dimitar nog gelukkig is in Manchester. Soms speelt hij en dan zit hij opeens weer op de bank." Het contract van Berbatov loopt komende zomer af bij The Red Devils.

Spierblessure voor Cristiano Ronaldo

Het is nog niet zeker of José Mourinho komend weekend over sterspeler Cristiano Ronaldo kan beschikken. De Portugees kampt met een blessure aan zijn linkerbovenbeen. Real Madrid speelt zaterdag de topper tegen Valencia.

Ronaldo liep de blessure afgelopen week op tijdens het EK play-offduel tegen Bosnië-Herzegovina. Deze wedstrijd werd met maar liefst 6-2 gewonnen, mede dankzij twee treffers van Cristiano Ronaldo. Portugal wist zich daardoor te plaatsen voor het EK van volgend jaar.

Gisteren sloeg de 26-jarige aanvaller de training van Real Madrid over. Ook verdediger Alvaro Arbeloa liet zich niet zien op de training en ook hij lijkt zaterdag niet te kunnen spelen.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo kampt met een spierblessure (Foto: Pro Shots)

Amerikaans avontuur voor voetbalster Melis

Manon Melis voetbalt volgend jaar voor het Amerikaanse Sky Blue FC. De topscorer aller tijden van het Nederlands vrouwenelftal komt over van het Zweedse Malmö, waarvoor ze vijf seizoen speelde. In Nederland droeg de aanvalster het shirt van RVVH uit Ridderkerk en het Zwolse Be Quick'28.

Melis treedt met haar transfer naar Sky Blue in de voetsporen van haar landgenote Daphne Koster. De aanvoerster van het Nederlands team speelde vorig jaar enkele maanden voor de club uit New Jersey.

Raketaanval op stamoudstenoverleg in Kabul

Opstandelingen hebben donderdag een raketaanval uitgevoerd op een bijeenkomst van stamoudsten in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Beide raketten misten hun doel. Wel raakte een man gewond. Dat heeft het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken gezegd.

De 'loya jirga', wat vrij vertaald grote raad betekent, is een bijeenkomst van zo'n tweeduizend afgevaardigden en begon woensdag. De aanwezigen praten de komende dagen onder andere over de toekomstige militaire samenwerking met de Verenigde Staten, nu de Amerikaanse troepenmacht eind dit jaar deels wordt teruggehaald.

De Afghaanse president Hamid Karzai probeerde woensdag de steun van de stamoudsten te verwerven voor de onderhandelingen met de VS. Hij verzekerde hun dat hij zal eisen dat de VS een einde maken aan de nachtelijke operaties in het land. Daarnaast moet volgens Karzai Afghanistan de baas zijn over gedetineerden, niet de Amerikanen.

Karzai heeft de steun van de jirga niet nodig, maar het kan hem wel politieke rugdekking bieden voor de onderhandelingen met de VS.

De VS noemen de eisen van Karzai onacceptabel. De nachtelijke operaties, die in samenwerking met Afghaanse veiligheidstroepen worden uitgevoerd, zijn volgens de VS een doeltreffende manier om militante strijders onder druk te zetten.

De beveiliging in Kabul is flink opgeschroefd in de aanloop naar de loya jirga. De laatste keer dat de jirga bijeenkwam schoten Talibanstrijders op de tent waar de stamoudsten bijeen waren. Ze verstoorden daarmee de bijeenkomst, maar slachtoffers bleven uit. Nu is een gebouw neergezet dat in theorie beter bestand moet zijn tegen geweervuur.

Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de raketaanval opgeëist.


Raketaanval op stamoudstenoverleg in Kabul (Foto: Novum)

Wilders stelt eis aan extra bezuinigingen

PVV-leider Geert Wilders eist dat er vier miljard euro wordt bezuinigd op ontwikkelingshulp. Als VVD en CDA daar niet mee instemmen, wordt het 'heel erg moeilijk' om het eens te worden over eventuele extra bezuinigingen. Dat heeft Wilders donderdag laten weten via Twitter.

Of er inderdaad extra bezuinigd moet worden, wordt in het voorjaar besloten aan de hand van de verwachtingen over de economie die het Centraal Planbureau dan publiceert. Wilders heeft al eerder laten weten niet zomaar te zullen instemmen met bezuinigingen boven op de achttien miljard euro waarover de drie partijen al een akkoord sloten.

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) noemt de nieuwste eis van Wilders 'weinig origineel', eveneens op Twitter.


Wilders stelt eis aan extra bezuinigingen (Foto: Novum)

Toch een extra voor PS3-versie van Saints Row: The Third

Op de E3 werd beloofd dat PlayStation 3-bezitters exclusieve content zouden krijgen in Saints Row: The Third. De content was echter ver te zoeken en de PS3-versie bleek identiek aan die van de Xbox 360. Toch blijkt THQ een extra in petto te hebben voor de gamers met een Sony console, althans als je in de VS, Canada of Mexico woont.

Wie met de PlayStation 3-versie van Saints Row: The Third online gaat en zijn code inlost mag gratis Saints Row 2 downloaden, dat heeft THQ bekendgemaakt. Voorwaarde is wel dat de code binnen 90 dagen na de release van deel drie moeten worden geactiveerd (dat is voor middernacht 13 februari 2012).

Voor wie het tweede deel nog niet had is dit een aardig presentje. Jammer wellicht voor de mensen die een extra modus hadden verwacht of het tweede deel reeds in hun bezit hebben, maar een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Of Europese Saints Row 3-bezitters een dergelijk presentje krijgen is onbekend. Vooralsnog lijkt het erop dat we in Europa weer eens aan het kortste eind trekken.

SR3

Donner wil 16.000 extra studentenkamers

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken gaat maatregelen nemen waardoor het aantal studentenkamers de komende jaren groeit met 16.000.

Donner zei dat donderdag tegen het Radio 1 Journaal. De bewindsman begint een actieplan en betrekt daarbij verschillende partijen, zoals de HBO-raad, de koepelorganisatie van Nederlandse universiteiten VSNU, de grote steden en de vastgoedsector.

Die laatste groep wordt erbij gehaald omdat er volgens de minister ook sprake zal zijn van nieuwbouw.

Momenteel zijn er lange wachttijden voor studentenkamers.

Donner wil 16.000 extra studentenkamers
Donner wil 16.000 extra studentenkamers (Foto: ANP)

Nintendo komt met eigen SD-kaartjes

Voor je Nintendo 3DS kun je gewone SD-kaartjes gebruiken die je overal voor een paar euro kunt kopen. Geen gedoe met typen of modellen van Nintendo zelf dus. Toch komt Nintendo binnenkort met een eigen serie SD HC-kaartjes.

Op 11 december verschijnen er in Japan twee SD-kaartjes van Nintendo zelf. Eentje van acht GB en eentje van zestien GB. De prijs van de kaartjes is vrijgegeven wat betekent dat de verkopers deze zelf mag bepalen. Of de kaartjes naar Europa komen is nog onbekend.

sd

GL: bouw lege overheidsgebouwen om tot huizen

Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks wil dat het kabinet leegstaande overheidspanden verkoopt of verhuurt om ouderen, studenten, starters en jonge gezinnen in te huisvesten.

Dat gaat ze donderdag te berde brengen in een overleg met minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken). "In het hele land staan voormalige rijksgebouwen leeg, waar niemand inzit en wat ons wel klauwenvol geld kost. Ik wil beweging in die stenen!", kondigt het Kamerlid aan.

Vorig jaar stond nog één op de 30 panden leeg, becijferde ze; nu is dat 1 op 25. In 2016 gaat dat naar 10 procent. Ouderen, studenten, starters en jonge gezinnen willen graag wonen op de vaak centrale locaties van die panden, weet Voortman. Ze wil dat Donner snel onderzoek laat doen naar de mogelijkheden om samen met woningbouwcorporaties mensen in overheidsgebouwen te laten wonen.

SBS houdt ego Beau van Erven Dorens klein

Beau van Erven Dorens blijft dankzij zijn dienstverband bij SBS 6 een bescheiden mens. De presentator zag onder meer zijn Zaterdagavondshow en Show Me the Money floppen op de zender, wat hem niet in de koude kleren is gaan zitten.

"Als je bij SBS werkt dan wordt je ego behoorlijk in elkaar gehakt af en toe", geeft hij toe voor de camera van Novum Nieuws. "Dus dat is ook heel goed voor mijn relativeringsvermogen en bescheidenheid."

"Als je een paar keer een programma hebt dat niet werkt, oké: dat is klote. Maar eigenlijk is de reactie van het volk en de media zo meedogenloos", zegt hij. "Ik kan het dan nog wel hebben, maar als de mensen om me heen het ook gaan overnemen is dat heel vervelend."

Beau maakte ook een tijd mee dat alles hem kwam aanwaaien. "Ik geloof dat ik zo langzamerhand ook wel heel wat nederlagen heb moeten meemaken en dat is gewoon goed", vindt hij. "Dat loutert de ziel."

De presentator keert binnenkort terug op SBS 6 met zijn reportageserie De Wereld van Beau. Ook praat hij de nieuwe talentenshow The Winner Is aan elkaar.

Opstelten bezorgd over instroom agenten

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maakt zich zorgen over de instroom van nieuwe agenten. Hij beloofde dit jaar 1850 nieuwe aspiranten, maar de teller staat tot nu toe op 1260. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een brandbrief van de minister aan de korpschefs.

Vooral in de regio Rotterdam-Rijnmond blijft het aantal agenten achter. Daar zijn nu 75 agenten aangenomen, terwijl het korps er tweehonderd nodig heeft. Ook in Noord- en Oost-Gelderland, Limburg-Zuid en Zeeland loopt het aantal nieuwe agenten achter.

Opstelten wil als oplossing driehonderd wegbezuinigde militairen omscholen tot agent. Die moeten op termijn worden ingezet bij het Korps Landelijke Politiediensten.

Betogers bestormen parlement Koeweit

Antiregeringsdemonstranten hebben woensdag het parlement in Koeweit-Stad bestormd. In het parlement werd op dat moment gedebatteerd over de ondervraging van premier Sheik Nasser Al Mohammad Al Sabah in verband met een corruptieschandaal.

De betogers scandeerden korte tijd leuzen voordat ze weer uit het parlement werden gedreven. De oppositie in het Koeweitse parlement wil de premier ondervragen over verdenkingen dat functionarissen op illegale wijze geld hebben weggesluisd naar rekeningen in het buitenland. De Koeweitse minister van buitenlandse zaken trad vorige maand al af in verband met het schandaal.

Aanhangers van de regering in het parlement wisten het verzoek voor de ondervraging van de premier te blokkeren. De oppositie heeft meteen een nieuwe motie ingediend om later deze maand opnieuw over de kwestie te debatteren.

Het Koeweitse parlement is een van de politiek actiefste in de Arabische wereld. Parlementariërs gaan regelmatig de strijd aan met de regerende familie van Al Sabah over machtsmisbruik en financiële malversaties.

'Marseille hoopt Milito te verleiden'

De Franse topclub Olympique Marseille hoopt zich te versterken met Diego Milito. Hij staat momenteel onder contract bij Internazionale.

Volgens de geruchten zou Marseille al geïnformeerd hebben naar de aanvaller. De 32-jarige Milito kent tot dusverre niet zijn beste seizoen uit zijn carrière. Hij maakte pas vier doelpunten en is niet langer zeker van een basisplaats bij de club uit de Serie A.

Trainer Claudio Ranieri zou meer gecharmeerd zijn van Giampaolo Pazzini en Diego Forlán. Inter zou daarom een transfer van Milito niet blokkeren, zodat de club, waar ook Wesley Sneijder speelt, een jongere vervanger kan halen. Daarvan hoopt Marseille te profiteren.

De Franse topclub zoekt al een tijdje naar een nieuwe aanvalsleider en ziet Milito als de ideale kandidaat voor die vacature, meldt Le Parisien. Marseille zou ook nog steeds in de markt zijn voor Amauri van Juventus. Milito werd afgelopen zomer in verband gebracht met Genoa. Bij die club was hij enkele seizoenen geleden zeer succesvol. In 2010 won de Argentijn met Inter nog de Champions League.

Woningen ontruimd na vondst explosief Hoenderloo

Bij een filiaal van de Rabobank in het Gelderse Hoenderloo is woensdagnacht een explosief gevonden. Tien woningen zijn uit voorzorg ontruimd, zegt een politiewoordvoerder.

Het explosief werd aangetroffen nadat er bij de bank aan de Heldringseweg was ingebroken. Daarbij is vermoedelijk ook een explosief gebruikt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is ingeschakeld om het explosief onschadelijk te maken.

De inbraak vond rond 2.30 uur plaats. Of de daders iets hebben buitgemaakt, is niet duidelijk. De geëvacueerde bewoners worden tijdelijk opgevangen in de brandweerkazerne. De politie vermoedt dat het nog uren kan duren voordat zij terug kunnen naar hun huizen.

CDA wil bewijslast bij fraudeur met uitkering

Het CDA wil dat bij "vrij duidelijke" gevallen van fraude met uitkeringen omgekeerde bewijslast gaat gelden, zodat de verdachte uitkeringstrekker maar moet proberen zijn onschuld te bewijzen. Tweede Kamerlid Mirjam Sterk van de regeringspartij kondigt donderdag aan dit in te brengen tijdens een debat met minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) over handhaving in de sociale zekerheid.

Ook als "overduidelijk moedwillige fraude" wordt gepleegd, zijn gemeenten en uitkeringsinstituut UWV volgens Sterk nu veel tijd en geld kwijt om aan te tonen dat mensen bijvoorbeeld naast hun bijstand of WW-uitkering zwart werken. In deze gevallen moet volgens de CDA-politica omgekeerde bewijslast gaan gelden. Zij hoopt dat hierdoor de aanpak van uitkeringsfraude slagvaardiger wordt en fraudeurs sneller worden aangepakt.

CDA wil bewijslast bij fraudeur met uitkering
CDA wil bewijslast bij fraudeur met uitkering (Foto: ANP)

Kraay junior weer trainer in Topklasse

Hans Kraay junior heeft een nieuwe club gevonden. De voormalig voetballer gaat samen met Piet de Kruijff aan de slag als trainer bij Topklasser SVZW.

Hij begint deze week nog bij de club uit het Overijsselse Wierden, meldde de club woensdagavond. Presentator Wilfred Genee van het tv-programma liet eerder nog weten dat Kraay twee gesprekken achter de rug had bij Barendrecht. Volgens hem zou hij na dit seizoen aan de slag gaan bij de topklasser.

Nu begint Hansie Hansie dus aan een andere klus, hij moet bij SVZW degradatie naar de Hoofdklasse afwenden. De pas gepromoveerde club is slecht aan het seizoen begonnen en staat onderaan. Kraay debuteert zondag met een duel tegen titelkandidaat Rijnsburgse Boys. Hij is de opvolger van de ontslagen Peter Wesselink.

De afgelopen maanden zat Kraay, tevens actief als interviewer en analyticus, zonder club. Hij vertrok eind vorig seizoen bij Lienden, waar hij zeer succesvol en populair was. Hij leidde die club van de Tweede Klasse naar de Topklasse.

Meer bevoegdheden gemeente tegen uitkeringsfraude

Uitkeringsfraudeurs kunnen vanaf volgend jaar sneller worden ontmaskerd. Gemeenten krijgen de bevoegdheid om gegevens uit het Kadaster in te zien en kunnen voortaan natrekken of iemand studiefinanciering ontvangt. De pakkans moet zo worden vergroot, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag.

Gemeenten hebben volgens staatssecretaris Paul de Krom (VVD) een belangrijke taak om bijstandsfraude op te sporen en regelmatig te controleren of iemand terecht een uitkering ontvangt. Door het koppelen van bestanden van diverse instanties moeten sjoemelende uitkeringsgerechtigden sneller worden opgespoord.

"Het Rijk wil gemeenten daarbij zo goed mogelijk ondersteunen en onnodige belemmeringen uit de weg ruimen", zegt De Krom. Hij heeft daarnaast afspraken gemaakt met de Sociale Verzekeringsbank en uitkeringsinstituut UWV. Die krijgen binnenkort de mogelijkheid om waterstanden en elektriciteitsverbruik op te vragen bij nutsbedrijven.

Ook de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en andere toezichthouders en bestuursorganen moeten binnenkort meer gegevens uitwisselen. Dat gebeurt onder toezicht van het College Bescherming Persoonsgegevens.

Swart: "Ik begrijp hier niks van"

Sjaak Swart is niet te spreken over de laatste ontwikkelingen bij Ajax. Het erelid van de Amsterdamse ploeg uitte na de ledenvergadering zijn ongenoegen over de komst van Louis van Gaal als algemeen directeur per 1 juli 2012.

"Dat Danny Blind technisch directeur wordt, is prima", begon Swart opvallend positief zijn reactie tegenover Voetbal International. "Maar de rest niet. Ik dacht eerst dat ik in de maling werd genomen. Cruijff is net begonnen en dan moet Van Gaal het straks gaan overnemen? Ik begrijp hier niks van", aldus Mister Ajax.

Daarmee doelt Swart op de breuk tussen Cruijff en de overige vier leden van de RvC. Voorzitter Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer besloten achter de rug van Cruijff om voor Van Gaal te kiezen als algemeen directeur. Eerder lieten zowel Cruijff als Van Gaal weten niet meer met elkaar te willen samenwerken.

Kabinet verlengt verhoogde NHG-limiet

De verhoogde grens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) blijft voorlopig van kracht. Het kabinet verlengt de maatregel tot 1 juli, schrijft De Telegraaf donderdag. Zo moet het vertrouwen in de woningmarkt herstellen.

Het NHG-limiet staat sinds 2009 op 350 duizend euro en diende eigenlijk als tijdelijke crisismaatregel. Op 1 januari zou de grens weer verlaagd worden. Het CDA drong vorige maand al aan op een verlening van de verhoogde grens. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) geeft daar nu gehoor aan.

Na 1 juli zakt de grens geleidelijk naar het reguliere niveau van 265 duizend euro. Die moet uiteindelijk in 2014 worden bereikt. De eenmalige premie voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie gaat wel omhoog. Die stijgt van 0,55 naar 0,70 procent.

'Drugstunnel' tussen VS en Mexico ontdekt

De Amerikaanse politie heeft in samenwerking met Mexicaanse collega's een tunnel ontdekt die werd gebruikt voor het smokkelen van drugs. De tunnel verbindt opslagplaatsen voor drugs in Tijuana in Mexico en Otay Mesa in de Amerikaanse staat Californië. De tunnel is circa 370 meter lang.

Dat heeft de politiechef van de Amerikaanse stad San Diego woensdag op een persconferentie bekendgemaakt. In totaal is circa 17 ton marihuana in beslag genomen

Amerikaanse politiemensen ontdekten de tunnel nadat ze bij de opslagplaats in Otay Mesa een met marihuana geladen wagen hadden aangehouden. In het voertuig werd circa 3 ton marihuana aangetroffen. Bij het doorzoeken van de opslagplaats vonden de autoriteiten nog eens 6,5 ton marihuana. De Mexicaanse autoriteiten lieten weten dat ze aan hun kant van de tunnel circa 8 ton marihuana aantroffen.

Volgens een Mexicaanse legerwoordvoerder werd de tunnel gebruikt door het drugskartel van Sinaloa, een van de beruchtste drugsbendes van Mexico.

'Drugstunnel' tussen VS en Mexico ontdekt
'Drugstunnel' tussen VS en Mexico ontdekt (Foto: ANP)

Den Bosch beste fietsstad

Den Bosch is verkozen tot beste fietsstad van 2011. Dat maakte de Fietsersbond donderdag bekend.

Volgens de bond was de jury unaniem onder de indruk van de inspanningen van Den Bosch om het fietsen een impuls te geven. "Den Bosch heeft de afgelopen jaren in korte tijd met heel veel energie, ambitie, creativiteit en geld het fietsen een enorme stimulans gegeven. Dat is bijzonder knap voor een stad in Zuid-Nederland, waar het fietsgebruik lager is dan in de rest van Nederland", zei directeur Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond.

Het is de vierde keer dat de eretitel fietsstad is toegekend. Eerder kregen Veenendaal (2000), Groningen (2002) en Houten (2008) de titel.

Opnieuw turnster uit selectie OKT geblesseerd

Turnster Annabelle Schmidt heeft vandaag op haar Twitter laten weten dat ze is geopereerd aan een afgescheurde achillespees. Schmidt is daardoor de vierde turnster uit de voorselectie van het Olympisch kwalificatietoernooi die een blessure heeft opgelopen.

Behalve Schmidt kunnen waarschijnlijk ook Céline van Gerner, Joy Goedkoop en Yvette Moshage niet in actie komen tijdens het OKT. Het zogenoemde testevent in Londen begint 10 januari.

Volgens Del Toro wordt InSANE 'echt heel erg'

In een interview met Collider.com heeft Guilermo Del Toro zich uitgesproken over zijn samenwerking met THQ voor het gamesproject InSANE. "We zijn heel vreselijk bezig met het spel. We zijn dingen aan het proberen die volgens mij in films nog niet eens zouden kunnen".

Op het moment is de regisseur bezig met het filmen van Pacific Rim, waardoor zijn rol bij het spel wat op een zijspoor staat. Hij houdt echter wel nog wekelijks telefonisch contact om op de hoogte te blijven van de status van InSANE.

Volgens Del Toro is men bij de game al over veel dingen van gedachten veranderd, waaronder het ontwerp en de gameplay. Volgens hem duurt het ook nog wel 2,5 tot 3 jaar voordat het spel uitkomt, omdat game-ontwikkeling nu eenmaal een langdurig proces is.

De filmmaker heeft ook gezegd dat hij het videogameproject met heel veel bescheidenheid is ingestapt, omdat hij wist dat hij het niet zou redden met zijn bestaande kennis en kunde. "Ik kwam binnen om een nieuw medium te leren kennen, omdat ik denk dat dat voor mij van groot nut kan zijn als verhalenverteller".

De grootste uitdaging was volgens Del Toro dat hij niet één screenplay moest maken, maar wel twintig. Als een speler besluit een bepaald personage te vermoorden of een bepaald gebouw te vernietigen kan dat de verhaallijn een hele andere kant op duwen. Volgens Del Toro bleef hij hier wel heel behendig en flexibel door.

InSANE werd in 2010 al aangekondigd. De verwachting is nu dat het een trilogie is als het in 2013 wordt uitgegeven. Er is nog niets definitief bekend over de release van het spel.

Stapel

Omdat ik de meeste van mijn stukjes schrijf in de eerste persoon enkelvoud, vragen veel mensen aan mij: "Is het allemaal echt waar? Is alles autobiografisch?" Ik ga daar geen antwoord op geven. Het gaat u helemaal niets aan. Bovendien is mijn leven al moeilijk genoeg. Ik zal hier niet klagen. Daar heb ik geen tijd voor. Ik ben veel te druk met mijn twee nieuwe werkplekken (Had ik al verteld dat ik … laat maar.), de verbouwing in mijn badkamer, het opvoeden van de Zoon, het schrijven van dit soort stukjes en mijn boekjes en alle artikelen voor alle andere internetsites. Toch wil ik van de gelegenheid gebruik maken om een intieme bekentenis te doen.

Greg Jardin regisseert mierzoete clip

Er is een prachtige stop-motionvideo verschenen van de zangeres Kina Grannis. Aan het filmpje werd in 22 maanden door 30 mensen 1357 uur gewerkt. Voor het filmpje werden twee ladders, één camera en 288.000 jellybeans gebruikt.

De videoclip van In Your Arms werd geregisseerd door Greg Jardin. Jardin maakte in 2005 The Problem with Fiber Optics. Voor de clip moest Kina Grannis plaats nemen op een glazen plaat, waar de mozaïek van de snoepjes achter werd geplaatst. Met behulp van een projector werden vervolgens 2460 frames achter elkaar aangezet voor het mierzoete filmpje. In de bijbehorende Making Of kan je zien hoe dat in zijn werk ging.


Kina Grannis 'In Your Arms.'


The making of Kina Grannis 'In Your Arms'

Ruim 31.000 nieuwe donateurs voor KWF

KWF Kankerbestrijding had woensdagavond, aan het eind van de tv-show Sta op tegen kanker, ruim 31.000 nieuwe donateurs geworven. De organisatie maakte na afloop van het programma de voorlopige stand bekend.

KWF besteedt het geld van de nieuwe donateurs aan wetenschappelijk onderzoek naar kanker en aan voorlichting aan patiënten. ,,We zijn enorm onder de indruk van het grote aantal mensen dat vanavond blijk heeft gegeven van hun steun aan onze ambitie om kanker geen dodelijke ziekte meer te laten zijn", zei Michel Rudolphie , algemeen directeur van KWF Kankerbestrijding.

Vorig jaar werden na de show in totaal 50.000 nieuwe donateurs ingeschreven

Ruim 31.000 nieuwe donateurs voor KWF
Ruim 31.000 nieuwe donateurs voor KWF (Foto: ANP)

Kortfilm: Forest Falls

Finite Films heeft onlangs haar nieuwste film online gezet. In Forest Falls gaan vier schoolvrienden naar een hut in de bossen om hun afstuderen te vieren. Er is echter nog iemand in die bossen en die heeft heel erg andere plannen met het viertal.

Finite Films is een bijzondere filmmaatschappij. Bij Finite Films is het namelijk de kijker, jij dus, die kan bepalen waar een film over gaat. Finite neemt suggesties over van kijkers en maakt vervolgens een scenario gebaseerd op zeven plot bewerkingen waar online op gestemd kan worden.

Forest Falls is een slasher van Ryan McDuffie, die hiermee zijn tweede kortfilm aflevert. Wat vooral opvalt aan de film zijn de mooie cameratechnieken die worden gebruikt, waardoor het geheel de sfeer van een volwaardige film krijgt. Afgaande op het resultaat van Forest Falls mogen we hopen dat er snel meer van dit soort kortfilms gaan verschijnen.


Bekijk hier Forest Falls.

Miljonairs VS smeken om hogere belastingen

Een groep van 138 miljonairs in de Verenigde Staten heeft de regering opgeroepen belastingverhogingen voor hen door te voeren. In een brief aan president Barack Obama en aan de twee kamers van het parlement stellen de 'Patriottische miljonairs voor Fiscale Kracht' dat een dergelijke maatregel slechts positieve gevolgen heeft.

"Doe wat wijs is en verhoog onze belastingen", zo stellen de rijke Amerikanen, die hun krachten een jaar geleden bundelden in de actiegroep. Obama en diens partij de Democraten zijn voorstander van hogere belastingen voor landgenoten met een hoog inkomen. De oppositionele Republikeinen zijn fel gekant tegen dergelijke voorstellen.

'Davids verantwoordelijk voor komst Van Gaal'

Volgens NUsport is Edgar Davids de grote man achter de komst van Louis van Gaal. Davids maakt deel uit van de Raad van Commissarissen, die achter de rug van Johan Cruijff om, een akkoord wisten te bereiken met Van Gaal.

Nadat Marco van Basten te kennen gaf niet opnieuw met Ajax in zee te willen gaan, stelde Davids voor om een poging te ondernemen bij Van Gaal. Beiden kennen elkaar goed, aangezien Van Gaal trainer was van het succesvolle Ajax, waar Davids een prominente rol in vervulde, dat in 1995 onder meer de Champions League won.

Volgens Davids is Van Gaal de enige sterke man die Ajax op dit moment verder kan helpen. Tijdens vergaderingen met de overige vier leden van de RvC zou Van Gaal overigens hebben laten weten geen problemen te hebben met de aanwezigheid van Cruijff, Bergkamp en Jonk bij Ajax.

Polen heeft geen bewijs omkoping Philips

Polen heeft geen bewijs dat Philips op de hoogte was van corruptiepraktijken door drie voormalige Philips-managers in Polen. De drie staan terecht voor omkoping door de opgelegde verkoop van medische apparatuur aan ziekenhuizen in het Europese land, meldt district aanklager Sylwia Fabis. Vanwege een gebrek aan bewijs neemt Philips deel aan de zitting als de benadeelde partij.

"Als er bewijsmateriaal zou zijn omtrent de kennis van Philips over de omkooppraktijken dan zouden we het opgestuurd hebben naar Nederland en dat is niet het geval", sprak Fabis zich uit tijdens de eerste zittingsdag van de rechtszaak tegen de voormalige Philips-medewerkers. Twintig andere Poolse medewerkers zijn ook beschuldigd van deelname aan de praktijken.

Onder de verdachten zijn ziekenhuisdirecteuren en managers van ziekenhuizen in Katowice, een stad in het zuiden van Polen. Daarnaast worden ook ziekenhuizen van de naburige steden Sosnowiec en Gliwice verdacht. "De verdachten kunnen een gevangenisstraf tot twaalf jaar opgelegd krijgen", aldus Fabis.

Een van de verdachten, een voormalig ziekenhuismanager die zichzelf onschuldig noemt, liet aan Dow Jones Newswires weten dat de Poolse wetgeving een klimaat creëert waardoor bedrijven hun toevlucht zoeken in bepaalde omkooppraktijken.

Arrestatie na beschieting Witte Huis

De Amerikaanse geheime dienst heeft woensdag in de noordoostelijke staat Pennsylvania een man aangehouden die ervan wordt verdacht vrijdagavond kogels op het Witte Huis te hebben afgevuurd. Dit heeft de dienst laten weten.

Het gaat om een 21-jarige man, Oscar Ortega Hernandez, die van 650 tot 750 meter afstand op de woning en burelen van de president op 1600 Pennsylvania Avenue in Washington zou hebben geschoten. Een kogel raakte een raam van het pand.

De onderzoekers kwamen de verdachte op het spoor toen ze kort nadat schoten waren gehoord, een verlaten auto bij het Witte Huis vonden. Daar werd een wapen in aangetroffen dat leidde naar de verdachte die woensdag is opgepakt. Volgens ABC News heeft hij een strafblad voor huiselijk geweld en drugsgebruik. Hij zou gefixeerd zijn op het Witte Huis.

Arrestatie na beschieting Witte Huis
Arrestatie na beschieting Witte Huis (Foto: ANP)

'NS blijft nummer 1 op het spoor'

Als het aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) ligt kunnen de Nederlandse Spoorwegen (NS) ook na 2015 het reizigersvervoer blijven verzorgen op de belangrijkste spoortrajecten in Nederland. Dat plan wil zij vrijdag bespreken in de ministerraad.

De huidige concessie om te mogen rijden op het zogenoemde hoofdrailnet loopt per 2015 af. Een nieuwe concessie is te vergeven voor de periode 2015-2025 en daarvoor heeft de VVD-bewindsvrouw opnieuw de NS op het oog, meldden diverse bronnen op het Binnenhof.

Schultz: NS blijft nummer 1 op het spoor
Schultz: NS blijft nummer 1 op het spoor (Foto: ANP)

Berlijn wil nieuwe hotelbelasting

Het stadsbestuur van Berlijn wil een nieuwe belasting invoeren op hotelverblijf. De vele toeristen die de Duitse hoofdstad ieder jaar aandoen moeten op die wijze bijdragen aan het verlichten van de financiële zorgen van Berlijn.

De belastingplannen vormen onderdeel van het coalitieakkoord tussen de centrumlinkse burgemeester Klaus Wowereit en de conservatieve CDU. Volgens Wowereit levert de belasting jaarlijks twintig miljoen euro op. In januari 2013 treedt de maatregel in werking in de vorm van een belasting van vijf procent op hotelrekeningen.

Van incest verdachte militair was scoutingleider

De 29-jarige militair die dinsdag is aangehouden op verdenking van het seksueel misbruiken van zijn kinderen, was tot voor kort scoutingleider in het Limburgse Meerssen. De scoutinggroep heeft de ouders van de scoutingleden woensdag een brief gestuurd.

De man stapte eind oktober bij de scouting op om 'privéredenen'. In de brief staat dat uit het onderzoek van de politie tot nu toe niet blijkt dat de man ontucht heeft gepleegd met kinderen van de scouting. Ouders die vermoeden dat dit wel is gebeurd, worden verzocht contact op te nemen met de marechaussee.

De militair werd dinsdag in Eindhoven aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van zijn kinderen. In een onderzoek naar de man werd door de marechaussee eerder al kinderporno aangetroffen.

Limburger vast voor schietpartij Laren

Een 34-jarige man uit Venlo is dinsdag in Eindhoven aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een schietpartij vorige week in het Gelderse Laren. Hij wordt verdacht van poging tot moord dan wel poging tot doodslag, meldt de politie woensdag.

Bij de schietpartij op het bungalowpark raakte een man met een nog onbekende identiteit gewond. Hij meldde zich bij de beheerder van het park aan de Sportparkweg. De man werd later aangehouden wegens wapenbezit toen in de bungalow die hij bewoonde wapens werden aangetroffen. Hij ligt in een gevangenisziekenhuis.

Weer aanhouding voor fatale schietpartij Rotterdam

De politie heeft een 17-jarige jongen aangehouden die mogelijk betrokken is geweest bij een fatale schietpartij eind oktober in Rotterdam. Dat meldt de politie maandag. Bij het incident kwam een 26-jarige vrouw om het leven. Eerder werden al twee verdachten van 26 en 17 jaar gearresteerd.

De schietpartij vond plaats op 26 oktober in een woning aan de Geuzenlaan in Rotterdam-West. De vrouw bezweek enkele dagen later aan haar verwondingen.

Van de twee eerder opgepakte verdachte blijft de oudste verdachte voorlopig vastzitten. Zijn voorarrest is vrijdag met negentig dagen verlengd. De 17-jarige jongen is vrijgelaten, maar blijft wel in beeld als verdachte. De nieuwe verdachte zit nog zeker een week vast.

Merhi hekelt rijderskeuze bij rookietest

Roberto Merhi vindt de keuze voor een aantal coureurs bij de Young Drivers Test in Abu Dhabi opmerkelijk. De talentvolle Spanjaard vindt dat de teams te veel met de collectebus rondgaan in plaats van de echt goede jonge talenten een kans te geven.

"De situatie is nijpend. Als je ziet welke rijders voor de young drivers-test gebruikt worden, dat is gewoon oneerlijk tegenover de goede jonge coureurs in de autosport. Het lijkt wel of geld het enige is dat telt bij de verdeling van die testzitjes. Het bezit van een superlicentie als voorwaarde voor deelname is een noodzakelijke ingreep, anders draait het uit op een grap," zei Merhi tegen Autosport.

"Het is nu al een grap, maar ik voorzie dat het alleen maar erger wordt. Maar de Formule 1 is een andere wereld en we kunnen niet anders dan het accepteren. Bovendien ga ik liever hier in Macau racen dan dat ik aan de young drivers-test deelneem," zei de 20-jarige Spanjaard die dit jaar kampioen werd in de Formule 3 Euroseries.

Dragon Quest- en Final Fantasy-teams werken samen

In een interview met Eurogamer heeft Yoshinori Kitase van Square Enix gezegd dat de teams van Dragon Quest X en Final Fantasy XIII-2 samenwerken bij de ontwikkeling van beide games. De kantoren van de teams zitten naast elkaar in het gebouw van Square Enix.

"Yes, as a matter of fact the Dragon Quest 10 team and the 13-2 team are actually sat next to each other. There are some communications between the two teams, like the planners in particular - they talk to each other sometimes to swap notes or whatever. Sometimes our team members take part in their discussions as observers - that happens as well."

Kitase vertelde ook dat het team van Final Fantasy een presentatie heeft gekregen van Dragon Quest-veteraan Yuji Horo. Tijdens deze presentatie heeft men zaken geleerd om duidelijkere tekst en menu's in de game te verwerken. 

Final Fantasy XIII-2 ligt begin februari in de winkels en Dragon Quest X, voor Wii en Wii U, verschijnt later in 2012.

[Upd] Cruijff reageert uitgebreid op komst Van Gaal

Johan Cruijff heeft gereageerd op het besluit van de Raad van Commissarissen om, zonder dat hij er zelf iets van wist, Louis van Gaal te benoemen tot algemeen directeur van Ajax. Cruijff, die eerder kandidaten als Marco van Basten, Tscheu La Ling en Marc Overmars naar voren schoof, liet weten van niets te weten.

"Tot zeven uur vanavond wist ik nog van niets", aldus Cruijff. "Ze zijn gek geworden. Meer informatie heb ik niet om er nu wat over te zeggen." Ook Keje Molenaar reageerde vandaag op het besluit van de RvC om Louis van Gaal te benoemen tot voorzitter van de directie. "Een bijl in de rug van Johan", reageerde Molenaar, die daarmee doelde op Cruijff.

Molenaar leidde de afgelopen tijd een zogenoemde verzoeningscommissie om de RvC-leden weer op één lijn te krijgen. "Ik vind het niet netjes en misschien is dat een understatement”, aldus Molenaar. Oud-voorzitter Uri Coronel reageerde beduidend anders met de nieuwste ontwikkeling: "Ik ben 'flabbergasted', dit had ik zelf niet uit de hoge hoed getoverd. Ik kan niet zeggen dat ik hier erg verdrietig van word.”

Rob Been jr., voorzitter van de ledenraad die woensdag bijeen kwam, reageerde ook zeer verrast: "Dit is wel nieuws. Ik ben er ook door verrast. De geruchten gingen al langer, maar ik kon me niet voorstellen dat het deze wending zou krijgen.”

Update

Johan Cruijff heeft vanavond uitgebreid gereageerd op het nieuws dat Louis van Gaal per 1 juli 2012 de functie van algemeen directeur bij Ajax zal gaan bekleden. "Ik weet niet wat ik ervan moet zeggen. Om te beginnen wist ik nergens van, he-le-maal niks, echt niet. Het is logisch dat je daar allerlei dingen gaat achter zoeken."

Cruijff liet verder weten dat hij als vijfde lid van de RvC nooit bij de vergadering van woensdagmiddag aanwezig kon zijn: "Om te beginnen was ik tot dinsdagmiddag nog in Amsterdam, toen pas ben ik weer naar Barcelona vertrokken. Dan is het wel érg toevallig dat er de volgende dag ineens een vergadering van de raad van commissarissen blijkt te zijn. Nou, dan weet je het wel. Ik heb nota bene pas vandaag (woensdag, red.) om 11.00 uur in Barcelona een email gekregen waarin stond dat er om vier uur een vergadering zou zijn. Daar kon ik natuurlijk niet meer bij zijn."


Johan Cruijff niet blij met komst van Louis van Gaal (Foto: Pro Shots)

Verder meldde Cruijff dat hij totaal niet wist waar de vergadering over zou gaan: "Vorige week woensdag heb ik nog drie uur lang met de verzoeningscommissie gesproken. Dat ging heel open en prettig, sindsdien heb ik niets meer gehoord. Dan denk je op de goede weg te zijn en dan gebeurt er ineens dit. Een stel kunstenmakers zijn het. Juridisch zullen ze allemaal wel weten hoe het in elkaar zit, maar dit stinkt natuurlijk aan alle kanten."

Op de vraag of hij weet wat er nu gaat gebeuren, had Cruijff nog niet echt een antwoord. Op tv bleek dat de ledenraad, die verrassend instemde op de komst van Van Gaal, niet geheel positief was over de komst van de voormalig trainer van Ajax: "Die reacties waren duidelijk, maar de grootste aandeelhouder moet nu beslissen wat er gaat gebeuren. En die aandeelhouder is Ajax zelf. Ik zou bijvoorbeeld ook wel eens willen weten wat alle trainers ervan vinden. Het is in elk geval duidelijk dat er een heleboel mensen in de maling zijn genomen, onder wie ikzelf."

Cruijff liet in het verleden al een aantal keren weten dat hij niet meer met Van Gaal wil samenwerken. Ook nu heeft Cruijff nog altijd dezelfde mening als toen: "Dat lijkt me duidelijk. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen. Eerst maar eens afwachten wat de club in totaliteit nou eigenlijk wil."

La piel que habito (The Skin I Live In)

Pedro Almodóvar is een regisseur die zich begeeft op paden waar andere regisseurs het liefst ver vandaan blijven. Almodóvars werk staat bekend als shockerend en bizar en wat dat betreft is La piel que habito (The Skin I Live In) geen uitzondering. Almodóvar wilde een horrorfilm afleveren zonder gegil en/of gore beelden en is daar zeer zeker in geslaagd. La piel que habito is een film met volop onderhuidse spanning.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.