FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 november 2011

Pot: "Niet tevreden met tweede helft"

Cor Pot, bondscoach van Jong Oranje, was na afloop niet te spreken over de prestatie van zijn ploeg tegen de leeftijdsgenoten van Schotland (1-2). De nederlaag betekende het eerste verlies voor Jong Oranje in de huidige EK-kwalificatiereeks.

"In de rust zei ik tegen de spelers dat ze door moesten gaan zoals ze de eerste helft eindigden, maar er kwam niets van terecht", aldus Pot na afloop van de verloren wedstrijd. "Het stelde me zwaar teleur. Er is een hoop werk aan de winkel." Vooral de tweede helft was het aanzien niet waard. In februari gaat de ploeg op bezoek bij Schotland: "We zijn het aan onszelf verplicht daar voor revanche te gaan."

Dat Jong Oranje steeds in verschillende opstellingen opereert, is volgens Pot noodgedwongen: "Het hoort erbij bij een nationaal jeugdteam. het is lastig om in een vaste samenstelling spelen. Ik ben van mening dat spelers regelmatig moeten spelen om een plek in Jong Oranje te kunnen krijgen. Ik heb een keer een speler opgesteld die weinig in actie kwam bij zijn club en die kreeg na vijftig minuten kramp."

'Nieuw contract voor Guardiola ligt klaar'

FC Barcelona wil er alles aan doen om succestrainer Josep Guardiola langer aan de club te binden. Hij mag zelfs het aantal jaar van het nieuwe contract kiezen.

Voorzitter Sandro Rosell is erg in zijn nopjes met de trainer die in de afgelopen drie jaar prijs na prijs binnenhaalde met de Spaanse club. Het nieuwe contract van Guardiola ligt al op zijn bureau om getekend te worden. "We doen er alles aan om Guardiola door te laten gaan. Voor hem staat de deur van ons kantoor altijd open. Zijn nieuwe contract ligt klaar. Hij heeft de keuze bij te tekenen voor één, twee, drie of vier jaar. Als hij wil, dan kan hij ook tekenen voor een jaar met een optie voor nog een jaar", zei Rosell tegen Al Jazeera.

Guardiola, die een recordaantal van twaalf prijzen won als Barcelona-trainer, heeft zich nog niet uitgesproken over een nieuw contract. Rosell sprak ook nog over een vermoedelijk Barcelona-doelwit, namelijk Gareth Bale. "Ik weet niet of we interesse hebben in Gareth Bale. Maar als dat wel het geval was, zou ik het niet zeggen. Dat zou de prijs alleen maar opdrijven. In elk geval, zelfs als we hem willen halen, zouden we nooit veertig miljoen euro betalen."

Adebayor dicht bij rentree voor Togo

Emmanuel Adebayor maakt dinsdag zijn rentree voor Togo. De voetbalbond van het Afrikaanse land ging maandag akkoord met zijn eisen voor een betere behandeling van voetballers. Dat maakte een woordvoerder van de Togolese bond bekend. Adebayor liet weten dat zijn rentree 'nu zeker' is. Togo speelt dinsdag een WK-kwalificatieduel tegen Guinee-Bissau.

De afgelopen tijd had Adebayor in Ghana een reeks ontmoetingen met functionarissen van de Togolese bond. Daar maakte de door Manchester City aan Tottenham Hotspur verhuurde aanvaller zijn eisen bekend. Zo moet de bond onder meer de vliegtickets van de spelers vlotter betalen.

Adebayor speelde sinds begin 2010 niet meer voor zijn land. Toen werd de bus met de ploeg van Togo aan de vooravond van de Afrika Cup in Angola beschoten. Daarbij kwamen twee stafleden en een buschauffeur om het leven. In maart was Adebayor ook al dichtbij een terugkeer voor zijn vaderland, maar dat ging toen niet door.

Boksster De Jong debuteert met zege

Boksster Marichelle de Jong heeft haar debuut in de Olympische categorie tot 75 kilogram opgeluisterd met een zege. Tijdens de Bep van Klaveren Memorial in Rotterdam won de 33-jarige NEderlandse in vier ronden van twee minuten op punten van de Chinese Jie Li Tang; 13-6.

De Jong, die vorige maand de Europese titel pakte in de klasse tot 69 kilogram, was na haar eerste wedstrijd in de zwaardere klasse niet helemaal tevreden: "Ik kon niet echt los komen. Na mijn Europese titel heb ik even rustig aan gedaan. Daardoor was ik minder scherp dan anders."

'In elkaar geslagen inbreker kreeg hartinfarct'

De inbreker die anderhalve week geleden in coma raakte nadat hij in Amsterdam werd mishandeld toen hij op heterdaad werd betrapt, heeft een hartinfarct gekregen. Hoe hij die heeft gekregen, is nog een raadsel. Volgens een arts was er niets mis met zijn hart, hersenen of longen.

Dat heeft advocaat Peter Plasman, die de hoofdverdachte in de zaak bijstaat, maandag gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur. De inbreker werd in elkaar geslagen door vier werknemers van sportcomplex het Frans Otten Stadion in Amsterdam-Zuid. Een van hen zit nog vast voor poging tot doodslag door verwurging.

Maandag meldde advocaat Richard Korver, de raadsman van de familie van de 50-jarige inbreker, dat de man waarschijnlijk niet meer uit zijn coma ontwaakt. Als de inbreker overlijdt, wordt de verdachte waarschijnlijk beschuldigd van doodslag, waarop een zwaardere straf staat.

Plasman zei maandag dat de 50-jarige man zich niet wilde overgeven toen de vier medewerkers hem betrapten. Daarop werd de inbreker naar de grond gewerkt en werd hij met een nekklem onder bedwang gehouden. De politie was snel ter plaatse, aldus de raadsman van de hoofdverdachte. "Toen leek er niets fout te zijn." Kort daarop werd de inbreker echter onwel en moest hij naar een ziekenhuis worden gebracht.

Waardoor de inbreker in een coma terecht is gekomen, is nog volkomen onduidelijk, stelt Plasman. "We kunnen nu gaan speculeren, maar dat heeft weinig zin." De advocaat, die ook meldde dat zijn cliënt niet eerder is veroordeeld, stelt het onderzoek naar de zaak af te willen wachten.

Donner: Randstadprovincie niet van de baan

Het kabinet wil het plan om te komen tot een Randstadsprovincie niet stoppen. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) laat aan de Tweede Kamer weten een aangenomen motie van Hero Brinkman (PVV) om onmiddellijk te stoppen met initiatieven die leiden tot het samenvoegen van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland ontijdig te vinden.

Donner noemt het voor de economische ontwikkeling in de Randstad van groot belang dat de drie provincies als een partij richting de gemeenten kunnen optreden. Hij heeft aan de provincies gevraagd om met een stappenplan te komen voor samenvoeging of anders met alternatieven te komen. Donner wil hier niet op vooruitlopen.

Flevoland heeft al aangegeven weinig voor een fusie te voelen. Ook Utrecht is niet onverdeeld positief over het kabinetsvoorstel.

Time-lapse video Super Mario 3D Land launch-event

Nintendo heeft onlangs een groots launch-event gegeven op Times Square. Als bezoeker kreeg je letterlijk de kans om Mario te spelen.

Nintendo heeft voor de lancering van Super Mario 3D Land namelijk een gedeelte van Times Square ingericht naar iets dat zomaar een level uit dit spel zou kunnen zijn. In de onderstaande video wordt de opbouw van deze real-life Mario wereld versneld weergegeven.

Assasin's Creed: Revelations 'Sentinel' video

Zoals jullie ongetwijfeld weten komt Assassin's Creed: Revelations deze week in de schappen te liggen. Om een beetje meer hype te creëren heeft Ubisoft een trailer uitgebracht waarin Ubisoft in detail gaat over het Sentinel karakter.

In dit filmpje wordt onder andere het volgende uitgelegd: The Sentinel is een voormalig Assassin die de Brotherhood verraden heeft om zich bij de Templars te voegen.
"The Sentinel uses techniques in multiplayer that you might expect of an Assassin, killing quickly and quietly. He favors the discreet use of knives and his trusty Hidden Blade to eliminate his targets without alerting any nearby assailants," aldus Ubisoft.

Assassin's Creed: Revelations ligt vanaf 15 november in de schappen.

Intro-filmpje Ultimate Marvel Vs Capcom 3

Capcom heeft zojuist het intro-filmpje van het binnenkort te verschijnen Ultimate Marvel Vs Capcom 3 uitgegeven. In dit erg mooi geanimeerde filmpje zie je niet alleen bekende Capcom en Marvel characters terug, maar zie je ook wat van de speelvelden.

Ultimate Marvel vs Capcom 3 zal 18 november uitkomen voor de PlayStation 3 en de Xbox 360, en zal later in 2012 een release krijgen op de PlayStation Vita.

Nederlandse toerist verdronken in Australië

Een 64-jarige Nederlandse toerist is maandag voor de Australische kust verdronken. De man was tijdens het zwemmen in de problemen gekomen, meldt de Australische politie.

De man was maandag met zijn vrouw aangekomen op een camping in Moruya in New South Wales. De echtelieden waren op trektocht door Australië.

De man was vanwege de hitte gaan zwemmen in de Tasmanzee, terwijl zijn vrouw op de camping bleef. Na een tijdje zag de vrouw dat haar man zwaaide en om hulp riep, waarop zijn vrouw surfers vroeg haar echtgenoot te helpen. Zij wisten de man uit het water te krijgen. Reanimatie mocht echter niet meer baten.

Kvitova beste speelster op WTA-tour

Petra Kvitova is speelster van het jaar geworden op de WTA-tour. De 21-jarige Tsjechische tennisster kreeg ook de onderscheidingen voor meest verbeterde speelster en voor sportiviteit.

Kvitova won in 2011 Wimbledon, de WTA Tour Championships en de Fed Cup met Tsjechië. Ze steeg op de wereldranglijst van de 34e naar de tweede positie en won 60 van haar 73 wedstrijden. Daar waren zes titels bij.

De Duitse Sabine Lisicki kreeg de prijs voor de beste comeback van het jaar. Irina-Camelia Begu uit Roemenië werd verkozen tot beste nieuweling. De Tsjechische Kveta Peschke en de Sloveense Katarina Srebotnik zijn het beste dubbelteam van 2011.


Kvitova beste speelster op WTA-tour (Foto: Novum)

Moeilijke Guti van loonlijst Besiktas af

Guti Hernández mag op zijn 35e op zoek naar een nieuwe club. De Spanjaard is van de loonlijst van het Turkse Besiktas geschrapt.

Guti speelde pas sinds vorig seizoen bij Besiktas. De oud-speler van Real Madrid kwam echter meer in het nieuws in Turkije door uitspattingen in het nachtleven dan door sportieve prestaties en dat is Besiktas nu zat. De club heeft het contract van Guti afgekocht en heeft hem van de loonlijst gehaald. Dat scheelt een aanzienlijk bedrag, omdat Guti met 2,7 miljoen euro per jaar een van de grootst verdienende spelers was.

Voordat hij bij Besiktas kwam, speelde Guti zijn gehele voetbalcarrière bij Real Madrid. In vijftien jaar bij De Koninklijke speelde hij 542 wedstrijden en won hij onder meer drie keer de Champions League, vijf landstitels en twee wereldbekers voor clubs.

Dekker leeft op tijdens Grand Slam of Darts

Jan Dekker heeft zijn tweede groepsduel tijdens de Grand Slam of Darts weten te winnen. PDC-jeugdwereldkampioen Arron Monk werd met duidelijke cijfers aan de kant gezet; 5-1. Vincent van der Voort heeft na twee groepswedstrijden geen uitzicht meer op de volgende ronde. Nadat hij zondag verloor van Co Stompé, ging hij vanavond met 5-2 ten onder tegen Martin Phillips.

Dekker, die in de eerste ronde nog kansloos met 5-2 onderuit ging tegen John Part, speelde tegen Monk een sterke partij. De halve finalist van de afgelopen Lakeside liep in no-time uit naar een voorsprong van 3-0. In de vierde leg wist Monk via zijn eerste 180'er van de partij nog tot 3-1 te komen, maar vervolgens was Dekker opnieuw ongenaakbaar. Door de overwinning houdt Dekker zicht op de tweede ronde. Daarvoor zal hij wel moeten afrekenen met Mark Webster.

Van der Voort kwam in de partij tegen Phillips, die net als Fast Vinnie een razendsnelle speelstijl heeft, wat traag op gang. Daardoor kon Phillips de openingsled eenvoudig pakken. Van der Voort kwam een leg later terug op 1-1, nadat zijn opponent een breakkans onbenut liet. Twee legs later wist de captain van Wales wel te breaken en kwam zodoende op 1-3. Ook de vijfde leg ging naar Phillips. Van der Voort wist vervolgens zijn eigen leg wel te behouden, maar moest toezien hoe Phillips zijn eigen zevende leg wist te pakken; 2-5.

Winnaar Holland's Next Top Model bekend

Tamara is maandagavond verkozen tot Holland's Next Top Model 2011. De jury koos in de finale van het RTL 5-programma unaniem voor de 19-jarige, die onder meer een modellencontract wint.

In de live-finale vanuit Studio 21 in Hilversum nam Tamara het op tegen de 20-jarige Michelle, de 18-jarige Elise en de 16-jarige Riquelle. De dames begonnen tien weken geleden aan het programma met tien andere kandidaten. Het deelnemersveld werd uitgedund middels het uitvoeren van verschillende opdrachten.

Tamara sleept met haar winst van Holland's Next Top Model een modellencontract ter waarde van 75.000 euro en een auto in de wacht. Ook wordt ze het gezicht van twee grote reclamecampagnes.

Vaten met zwavelzuur gevonden in tuin Roermond

In een tuin achter een woning in Roermond zijn maandagavond tien vaten met zwavelzuur gevonden. Zwavelzuur kan worden gebruikt bij de productie van drugs. Niemand is aangehouden, meldt een politiewoordvoerder.

De vaten werden gevonden in de tuin van de woning aan de Gentiaanhof na een anonieme tip. Het zwavelzuur is inmiddels weggehaald. De politie ziet de vaten vooralsnog als een milieudelict. Waarvoor het zwavelzuur werd gebruikt, wordt nog onderzocht.

Drie professoren op fraudeonderzoek Noord-Holland

Drie hoogleraren gaan onderzoeken of bestuurders van de provincie Noord-Holland zich schuldig hebben gemaakt aan oneigenlijke praktijken. De professoren hebben tot volgend jaar zomer de tijd om te kijken of de afgelopen acht jaar dingen zijn gebeurd waarvan Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten niet wisten, terwijl zij wel op de hoogte gesteld hadden moeten worden.

Aanleiding voor het onderzoek is het nieuws rondom oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD). Hij is al sinds september vorig jaar officieel verdachte in een zaak die draait om omkoping en corruptie. In juli schreef de Volkskrant daarnaast dat Hooijmaijers de provincie meerdere malen zou hebben voorgelogen over zijn belangen in een bedrijf dat onder meer de provincie als klant had.

Eerder meldde de provincie al dat een externe commissie zou worden ingesteld om het onderzoek uit te voeren. Het onderzoek richt zich op de portefeuilles van alle gedeputeerden van 2003 tot 2011.

De commissie bestaat uit hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden Jouke de Vries en emeritus hoogleraar beleidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam Hans van den Heuvel. Ook hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en hoogleraar forensische accountancy aan de Universiteit Leiden Marcel Pheijffer zit in de commissie.

Gebied grote brand Laren hele nacht bewaakt

Het gebied rond de houtzagerij en bibliotheek in Laren waar zondagnacht een grote brand heeft gewoed, wordt in ieder geval tot en met dinsdagochtend bewaakt. Dat meldt de Noord-Hollandse gemeente Laren op de website.

Het vuur ontstond zondag rond 23.30 uur. Rond 03.30 uur was de brand onder controle. Daarna is nog enkele uren nageblust. De brandweer voert er nog wel controles uit voor het geval er nog iets nasmeult, aldus de gemeente.

De houtzagerij is voor een groot deel afgebrand, de naastgelegen bibliotheek ging volledig in rook op. Omdat de brand zou kunnen overslaan naar omliggende huizen werden zestien mensen geëvacueerd. Zij mochten aan het begin van de middag weer terug naar huis.

Niemand raakte gewond. Wel was een persoon zo geschrokken dat die pijn op de borst kreeg. Ook is een aantal mensen met ademhalingsklachten naar de huisarts gegaan.

De politie meldde maandag een 15-jarige jongen te hebben aangehouden die mogelijk betrokken was bij de brand. Hij werd opgepakt, omdat hij zich verdacht gedroeg. Onderzoek moet nog uitwijzen of sprake is van brandstichting. De zagerij en bibliotheek zijn daarvoor in ieder geval nog tot en met dinsdagochtend afgezet.

'Next-gen Xbox onthulling op CES'

Volgens de Franse website Xboxygen komt Microsoft met een of andere aankondiging over de nieuwe Xbox op de CES in Las Vegas aanstaande januari. Volgens de website hebben zij dit gerucht van een bron heel dicht bij het bedrijf.

Volgens de geruchtenmachine heeft de nieuwe console een hex-core processor met 2GB DDR3 Ram. AMD zou de Graphics Processing Unit voor de console gaan leveren. Aan de machine zou al gewerkt worden sinds 2005, het jaar dat de Xbox 360 werd uitgebracht. 

Volgens Xboxygen is bij Microsoft een team met de naam 'Loop' bezig met de software-ontwikkeling en een team genaamd 'Infinity' met de hardware. 

Volgens de website moeten wij echter geen hele grote aankondiging verwachten tijdens CES 2012, maar eerder een klein beetje informatie met wat info over hoe de console werkt.

De geruchten over de aankondiging van de opvolger van de Xbox 360 duiken al sinds halverwege dit jaar op, ongeveer vanaf de E3. Er zijn geruchten die een onthulling verwachten op de E3 2012, anderen die oktober 2012 roepen en een laatste gerucht spreekt weer van een onthuling op de E3 2013.

Tot de aankondiging zelf kunnen we niets anders doen dan wachten.

'Philips Nederland betrokken bij omkoping Polen'

Het in Eindhoven gevestigde Philips Medical Systems Nederland heeft een 'duidelijke en actieve' rol gespeeld in een zaak rondom corruptie in Polen door medewerkers van het bedrijf. Dat meldt de NOS maandag op basis van het proces-verbaal dat de Nederlandse justitie zou hebben opgesteld voor de Poolse collega's.

De vertegenwoordigers van Philips worden verdacht van het betalen van steekpenningen aan zestien ziekenhuisdirecteuren. De medewerkers, die in 2007 werden ontslagen door Philips, verkochten medische apparatuur aan ziekenhuizen.

Nederland verhoorde op verzoek van Polen drie Nederlandse medewerkers van Philips. Het zou onder anderen gaan om de topman van Philips Healthcare Benelux. Ook zijn in Eindhoven mails in beslag genomen, waaruit blijkt dat tussen Philips Hamburg, dat de leiding had over de activiteiten in Polen, en de vestiging in Polen werd gediscussieerd over het manipuleren van aanbestedingen.

Philips stelt in een reactie momenteel in Polen niet vervolgd te worden en dus ook niet te zijn aangemerkt als verdachte. Eigen onderzoek van het bedrijf zou daarbij hebben uitgewezen dat Philips in Nederland niet op de hoogte was van de praktijken van de Poolse collega's.

Een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie kan het bericht van de NOS niet bevestigen.

Genee: Jack moet kritischer zijn

Voetbal International-presentator Wilfred Genee heeft maandagavond in Shownieuws lauwtjes gereageerd op de felle uitspraken die Jack van Gelder heeft gedaan afgelopen weekend.

De Studio Voetbal-presentator noemde Genee een 'achterbakse jongen' en een 'onderkruipsel'. Van Gelder is boos over plagerijtjes van VI richting zijn NOS-programma.

"Ik vind Jack echt een vakman, en dat meen ik serieus, en een prima collega. Ik kan er ook echt niet mee zitten wat hij gezegd heeft. Alleen ik vind dat Jack soms wel eens wat kritischer mag zijn. Bij ons in de uitzending maken we daar wel eens een grapje over en als dat een reden is om iemand dan achterbaks te vinden is dat prima", reageert Genee.

De VI-presentator snapt eigenlijk niet waar Van Gelder zich zorgen over maakt: "Kijk joh, waar maak je je druk over? En dat is misschien lastig voor Jack. Zelfspot is toch een kostbaar goed."

Toch geeft Genee de NOS-presentator nog een compliment: "We hebben Jack voor het eerst in 60 jaar een stevige uitspraak horen doen met een echte mening. Dus wat dat betreft hebben we hem geïnspireerd klaarblijkelijk."


Wilfred Genee: Jack van Gelder moet kritischer zijn

Kuijt wil graag bij Feyenoord terugkeren

Dirk Kuijt zit bij Liverpool vaker op de bank dan hem lief is. Een terugkeer naar Feyenoord ziet hij zeker zitten, maar daar moet volgens hem wel het moment voor zijn.

De aanvaller kan zijn banktijd bij Liverpool wel relativeren. "Ik wil elke wedstrijd spelen. Dat ik niet speel is soms moeilijk te accepteren, maar zo werkt het in het hedendaagse voetbal", vertelde hij tegen RTV Rijnmond.

Kuijt vreest niet voor zijn plek bij het Nederlands Elftal. "Ik zit niet té vaak op de bank, ik zit gewoon wat vaker op de bank. Er komen bij Liverpool weer een paar mooie wedstrijden aan. Die hoop ik gewoon te spelen."

Een terugkeer bij Feyenoord heeft hij altijd al zien zitten, maar nu nog niet. "Van Bronckhorst zei na de wedstrijd tegen Zwitserland dat ik bij Feyenoord wel elke wedstrijd zou spelen en dat ik mijn eigen rugnummer nog mag kiezen ook. Dat is een hele mooie aanbieding. Iedereen weet dat ik graag nog een keer bij Feyenoord zou willen terugkeren, maar in het voetbal is het altijd moeilijk om dat moment te bepalen."


Kuijt keert graag terug bij Feyenoord (Foto: Pro Shots)

[NBA] Spelers weigeren laatste bod eigenaren

De basketballers in de NBA zijn maandag niet akkoord gegaan met een laatste bod van de clubeigenaren. Inzet is een nieuwe verdeling van de inkomsten van de Noord-Amerikaanse competitie. De eigenaren leden de laatste jaren verlies en willen meer geld zelf houden. De spelers vinden de voorgestelde 50-50 verdeling echter onaanvaardbaar. Door de patstelling is het onduidelijk of er dit seizoen nog gespeeld kan worden.

De spelers hadden van de NBA een ultimatum gekregen, maar lieten weten dat 'extreem oneerlijk' te vinden. "Dit is de beste beslissing voor de spelers", verklaarde vakbondsvoorzitter Derek Fisher, speler van Los Angeles Lakers. "Voor veel spelers staat er persoonlijk veel op het spel. We vinden het echter allemaal belangrijk dat er niet alleen een deal komt voor vandaag, maar ook voor de NBA-spelers die de komende tien jaar en daarna de competitie in komen."

Volgens de oude afspraak, die in 2005 werd gesloten, kregen de spelers 57 procent van de inkomsten. De spelers waren in hun eisen al gezakt tot 52 procent, maar vinden een gelijke verdeling een brug te ver. Het voorstel van de eigenaren bevatte ook een verkorte competitie die op 15 december moest beginnen.

Douglas denkt aan vertrek bij FC Twente

FC Twente lijkt aan het einde van het seizoen afscheid te moeten nemen van Douglas. De verdediger van de Tukkers heeft nog een contract tot het einde van het seizoen, maar voorzitter Joop Munsterman probeert de 23-jarige voetballer te verleiden tot een langer verblijf.

Deze pogingen hebben tot op heden echter weinig succes gehad. Douglas is namelijk van mening dat hij toe is aan een nieuwe stap in zijn carrière en zit niet te wachten op een verbeterde aanbieding. "Ik heb nog niets gehoord over een nieuw contract en wat mij betreft hoeft dat ook niet", liet hij in Voetbal International weten.


Douglas denkt aan vertrek bij FC Twente (Foto: Pro Shots)

"Als het aan mij ligt maak ik dit seizoen bij FC Twente af en daarna is het tijd voor een volgende stap in mijn carrière. Ik voel aan alles dat ik daar klaar voor ben."

Mocht Douglas aanbiedingen van FC Twente blijven weigeren, dan is de kans groot dat hij Enschede aan het einde van het seizoen verlaat. Op die manier kunnen de Tukkers namelijk nog iets aan hem verdienen, aangezien de club uit de Grolsch Veste nog een optie voor een jaar heeft.

Rector: Verkrachting is kwajongensstreek

Het schoolhoofd van een school in Stockholm ligt ernstig onder vuur. Een leerlinge, die meerdere malen door een medeleerling was verkracht, werd door hem de deur gewezen met de woorden: "Jongens doen dat nu eenmaal."

Het Zweedse meisje werd in februari en maart van dit jaar door een leerling verkracht. Aangemoedigd door een klasgenoot kwam ze schoorvoetend uithuilen bij de rector. Deze weigerde echter de dader aan te pakken.

"Je kunt aangifte doen bij de politie", zei de schooldirecteur. "Omdat er niets strafbaars is gedaan, zullen ze er weinig mee doen. Jongens doen dit nu eenmaal, wen er maar aan." Het meisje, tijdens de melding bij de rector bijgestaan door een personeelslid van de school, wendde zich tot haar moeder.

Woedend belde de moeder persoonlijk met het schoolhoofd. Ook ditmaal bleef de beste man bot. "Uw dochter moet zich concentreren op haar studie", vertelde hij haar moeder. "Ze moet ophouden zich te richten op zulke onbenulligheden."

Het meisje heeft in maart aangifte gedaan bij de politie. Vanaf dat moment tot de zomervakantie werd zij het mikpunt van spot voor leraren en medeleerlingen. Het meisje, dat inmiddels op een andere school zit, heeft haar beklag gedaan over haar oude school bij de onderwijsinspectie. Deze heeft de zaak uit handen gegeven aan de ombudsman.

Grootste koran weegt 800 kilo

De grootste koran ter wereld weegt 800 kilo en de voorkant is 1,5 bij 2 meter groot. Dit hebben de plaatselijke autoriteiten in de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tatarstan, Kazan, maandag laten weten.

Het boek is een nieuw kunstwerk van Italiaanse ambachtslieden en telt 632 pagina's. Er is een special soort papier uit Schotland voor gebruikt en in de versieringen zijn goud, zilver en edelstenen verwerkt.

Het werk komt donderdag aan in Kazan, circa 750 kilometer ten oosten van Moskou. Het wordt daar opgesteld in de moskee van Kul Sharif in het Kremlin van Kazan. In juni volgend jaar wordt het overgebracht naar het plaatsje Bolgar, ten zuiden van Kazan aan de rivier de Wolga. Bolgar geldt als de wieg van de islam in de regio, omdat daar in 922 is besloten dat de islam de officiële godsdienst moest zijn.

Autonoom Tatarstan is een liberale, islamitische deelrepubliek. Er wonen circa 3,75 miljoen mensen.

Wilfred Genee trollt Johan Derksen

Wilfred Genee heeft maandag in Voetbal International (VI) fors in de clinch gelegen met Johan Derksen. De voetbaljournalist kon het weinig waarderen dat Genee door begon te vragen wat hij precies van de Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) en het spotje wat Derksen vorige week gemaakt heeft vond.

Ook een opmerking van Genee dat de directeur van NEM zich op het veld misdragen heeft bij de interland Zweden - Nederland, bevestigd door de KNVB, ging er bij Derksen moeilijk in. De voetbaljournalist vond de discussie weinig relevant.

"Ik begin steeds meer waardering voor Jack van Gelder te krijgen die jou een onderkruipsel noemde", reageerde een opgewonden Derksen tegen de VI-presentator.


Wilfred Genee trollt Johan Derksen

[Video] Autocoureur (22) overleden na zware crash

Deze maand is er voor de autosport één met een heel zwart randje. Gisteren vond op het circuit van Juan Manuel Fangio in het Argentijnse Balcare een zware crash plaats, waarbij de 22-jarige Argentijn Guido Falaschi om het leven kwam.

Falaschi reed op de tweede plaats in Turismo de Carretera, toen hij ineens moest uitwijken voor een ander ongeluk. Bij deze manoeuvre knalde hij op een bandenstapel en schoot vervolgens de baan weer op. Twee andere coureurs konden de gehavende bolide van de Argentijn niet meer ontwijken en reden er vol tegenaan.

De 22-jarige coureur liep bij het ernstige ongeluk een schedelbasisfractuur. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en reanimeerden Falaschi zo'n 40 minuten. Vervolgens ging men met spoed naar het ziekenhuis, waar de jonge Argentijn een uur later dood werd verklaard.

Falaschi is na Dan Wheldon (IndyCar), Marco Simoncelli (MotoGP) en Jim McNeil (MotoCross) de vierde racer, die in het harnas sterft.


Een filmpje van het noodlottige ongeval (vanaf 0:31 seconden)

Southampton probeert Hooiveld definitief over te nemen

Southampton heeft bij Celtic een bod neergelegd om Jos Hooiveld definitief over te nemen. De 28-jarige verdediger speelt dit seizoen op huurbasis voor The Saints. Met de ploeg gaat Hooiveld aan de leiding in de Championship.

"Ze hebben laten weten ook na 31 december met hem door te willen", liet Alex Kroes, zaakwaarnemer van Hooiveld, weten aan VI. "Maar tot nu toe wil het niet echt vlotten. Celtic wil Hooiveld wel graag verkopen, maar ziet ook dat hij goed presteert bij Southampton. Het bod dat de club heeft uitgebracht hebben ze afgewezen. Ik vermoed dat Celtic de tijd neemt en afwacht of het straks misschien de prijs nog ietsjes kan opdrijven."

Hooiveld, die eerder uitkwam voor onder meer SC Heerenveen, FC Zwolle en het Zweedse AIK, heeft bij Celtic nog een contract tot de zomer van 2013. Onder de huidige technische staf kan hij echter niet op speeltijd rekenen. Bij Southampton is Hooiveld daarentegen een vaste waarde. In elf competitiduels wist hij tweemaal te scoren. Ook scoorde hij in het toernooi om de Lague Cup.

Dat Celtic het bod op Hooiveld weigerde, is opmerkelijk te noemen, aangezien de Schotse ploeg in een weinig luxe positie zit. Om die reden ging ook de tussentijdse komst van Boudewijn Zenden niet door. Celtic vroeg afgelopen zomer voor Hooiveld een bedrag van een miljoen pond. "Had dat nu het geval geweest, waren alle partijen er heel snel uit geweest", aldus Kroes.

FF XIII-2-screens laten het crystarium zien

Recent is een lading screenshots uitgekomen van Final Fantasy XIII-2. Hierin wordt je een eerste blik gegund op het nieuwe crystariumsysteem. In dit geüpdate systeem wordt jouw crystarium chart gedeeld met alle rollen. Dit in tegenstelling tot het rolspecifieke delen zoals dat het geval was in Final Fantasy XIII.

Bij de screenshots zitten ook twee recente event scenes.

Final Fantasy XIII-2 komt op 3 februari 2012 uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2

Dode baby gevonden bij huis Zevenaar

De politie heeft maandag het levenloze lichaam van een pasgeboren baby gevonden bij een woning in Zevenaar. De politie sluit een misdrijf niet uit, zo liet ze maandag weten. Een 18-jarige vrouw die vermoedelijk de moeder is van de baby, is aangehouden.

Het lichaampje werd maandagochtend rond half acht gevonden, waarna de politie een onderzoek is begonnen. Op dit moment is het nog onbekend hoe en wanneer de baby om het leven is gekomen. Ook is het nog niet bekend of het een voldragen baby is.

Geen ontslagpremie voor Hiddink

Mocht Guus Hiddink ontslagen worden als bondscoach van Turkije dan hoeft de Turkse voetbalbond geen premie aan de trainer te betalen. In een officiële verklaring laat de bond weten dat er in het contract van de Nederlander geen ontslagvergoeding is opgenomen. De vice-president van de bond verklaarde eveneens dat er een optie is om het contract te verlengen.

Dat laatste zal hoogstwaarschijnlijk niet aan de orde zijn. Hiddink verloor afgelopen vrijdag met 0-3 van Kroatië. Door dit resultaat is een EK-ticket verder weg dan ooit voor de Turken. Dinsdag neemt de ploeg het in Kroatië opnieuw op tegen de Kroaten voor de return.

Ondertussen wordt er druk gespeculeerd over de toekomstige functie van Hiddink. De trainer zelf liet al weten niks te voelen voor een baan binnen Ajax, gezien de bestuurlijke wanorde die daar momenteel gaande is.

Jong Oranje verliest van Schotland

Jong Oranje heeft in de EK-kwalificatiereeks de eerste nederlaag geleden. Jong Schotland was in De Goffert in Nijmegen met 1-2 te sterk. Bij de ploeg van bondscoach Cor Pot maakten Virgil van Dijk, Lorenzo Burnet en Adam Maher allen hun debuut.

Al na twee minuten pakte Jong Schotland de voorsprong via Rhodes. Hij klopte Groningen-verdediger Virgil van Dijk in een luchtduel en liet vervolgens doelman Marco Bizot kansloos. Toch kwam Jong Oranje snel weer op gelijke hoogte. Adam Maher schoott een vrije trap hard op het Schotse doel, maar keeper Ridgers leek de bal te pareren. Hij liet de bal echter weer los en zag de bal vervolgens over de doellijn stuiteren. Ridgers sloeg de bal nog wel uit het doel, maar de grensrechter gaf aan dat de bal de doellijn was gepasseerd.


Adam Maher (midden) zet Jong Oranje snel op 1-1 (Foto: Pro Shots)

Naarmate de eerste helft vorderde, werd Jong Oranje gevaarlijker. De ploeg van bondscoach Cor Pot wist echter geen gaatje te vinden in de hechte Schotse verdediging. Ook in het begin van de tweede helft was Jong Oranje de betere ploeg en kreeg het een aantal mogelijkheden. Zo werd een schot van Stefan de Vrij ditmaal wel goed gepareerd door keeper Ridgers. Tien minuten na rust waren het de Schotten die de leiding pakten. Bizot liet zich wel erg makkelijk passeren bij een poging van Wotherspoon. Het schot belandde via de handen van de doelman in de netten.

De ploeg van Pot speelde vervolgens een beroerde partij en kwam na ruim een uur spelen zelfs bijna op een 1-3 achterstand. De kopbal van Wylde, die Kelvin Leerdam in de lucht wist te koppen, ging echter ruim over. Ook Rhodes was dichtbij opnieuw een treffer, maar hij volleerde de bal net over de kruising. In de slotfase kon Jong Oranje, op twee gevaarlijke kopballen van invallers Alex Schalk en Leandro Bacuna na, voor weinig gevaar meer zorgen en daardoor werd de eerste nederlaag in de EK-kwalificatiecyclus een feit.

'Blessure voor Sneijder na partijspel'

Het is nog maar de vraag of Wesley Sneijder morgen kan deelnemen aan de oefeninterland tussen het Nederlands elftal en Duitsland. De middenvelder van Internazionale verliet de training vroegtijdig met een blessure aan zijn linkerbeen.

Het is nog onduidelijk wat Sneijder mankeert en of hij morgenavond in actie kan komen. Tijdens diezelfde training werd ook al één en ander duidelijk over de opstelling. Zo staat Klaas-Jan Huntelaar naar verwachting in de spits en vervangt daarmee Robin van Persie.

Mark van Bommel en Kevin Strootman zullen zeer waarschijnlijk als controlerende middenvelders ingezet worden.

Priester trekt mes om 'Godverdomme'

In Kroatië heeft een priester een man aangevallen met een mes. De beste man kon het niet hebben dat Davor Stojcic in een coffeeshop zat te vloeken.

De 42-jarige geestelijk bezocht onlangs een kroeg in Ribnik. Ineens liet de 35-jarige man een krachtige 'Godverdomme' uit zijn mond glippen.

Josip Malkovic bedacht zich niet en liep naar zijn auto. Hij haalde een mes uit het voertuig en viel Stojcic aan. Godzijdank raakte er niemand gewond.

"Hij bezigde grof taalgebruik en vervloekte God", luidde de verdediging van de priester. "Ik kon er niet meer tegen." Beide heren zijn gerapporteerd wegens verstoring van de openbare orde. Naar verluidt hadden zij allebei de nodige alcoholische versnaperingen genuttigd.

Opnieuw blessure voor pechvogel Owen

Het zit Michael Owen dit seizoen nog niet mee. De kleine voetballer van Manchester United kwam in deze voetbaljaargang pas één keer in actie. Meer wedstrijden zitten er, vanwege een nieuwe kwetsuur, voorlopig nog niet in.

Owen liep de nieuwe blessure op tijdens het Champions League-duel tegen Otelul. De Brit moest na tien minuten al gewisseld worden, omdat hij een spierkwetsuur had opgelopen. Een onderzoek in het ziekenhuis heeft inmiddels uitgewezen dat Boy Wonder tenminste zes weken moet revalideren.

Owen hoopt in het nieuwe kalenderjaar in elk geval weer wat vaker op de groene mat te staan.

PETA bekritiseert Super Mario 3D Land

De diervriendelijke vrienden van PETA hebben blijkbaar hun werkterrein definitief verlegd naar de gamesindustrie. Waar zij zich eerder beklaagden over het doden van een rat in Battlefield 3 haalt PETA nu uit naar Nintendo. De reden? Mario die een tanookisuit draagt in Super Mario 3D Land.

In het afgelopen weekend in Amerika uitgekomen Super Mario 3D Land is één van de power-ups een tanookisuit, een soort wasberenpak waardoor Mario over het scherm kan glijden na een sprong. Ondanks dat het pak meer lijkt op een wollen overall dan op een bontjas vindt PETA dat het feit dat Mario het draagt compleet onethisch.

"Het is in het spel misschien een pak, in het echte leven wordt de tanooki, een grote wasbeerhond, gevangen en levend gevild voor de vacht", zegt PETA. Door Mario een tanookipak te laten dragen geeft Nintendo volgens PETA het signaal af dat het oké is om bont te dragen.

Als reactie op Super Mario 3D Land heeft PETA een speciale 'Mario Kills Tanooki'-website geopend. Hier staat een spel waarbij een gevilde tanooki boos achter Mario aanrent terwijl hij in het tanookisuit door zijn gamewereld zweeft en er bloed van zijn pak afdruipt.

Antón wil zich alleen op Vuelta richten

Igor Antón gaat zich in 2011 mogelijk alleen richten op de Vuelta à España. De Spanjaard, die dit jaar de Giro d'Italia en Vuelta combineerde, wil volledig gaan voor de eindzege van de wielerronde in zijn eigen land.

"Ik heb twee opties: of ik doe de Giro en de Vuelta zoals dit jaar, of alleen de Vuelta zoals in 2010," aldus Anton tegen Meta2Mil. "Eigenlijk wil ik alleen de Vuelta rijden. Ik wil mij grondig voorbereiden en volledig gaan voor het algemeen klassement."

Dit jaar liep de combinatie van de Giro en Vuelta uit op een teleurstelling. Daarom wil de Euskaltelrenner zich nu richten op één ronde. "Ik weet dat het riskant is, maar ik wil de gok nemen om voor het eindklassement te gaan. Er komt een tijd voor andere uitdagingen, maar in 2012 is dit hetgene waar ik voor wil gaan. We zullen nog even af moeten wachten hoe het parcours van de Vuelta er uit gaat zien, daarna neem ik een definitieve beslissing."

Marleen Gorris in jury European Shooting Stars

Marleen Gorris is verkozen tot jurylid van de European Shooting Stars. Tien aanstormende Europese acteurs krijgen met deze verkiezing een steuntje in de rug. Dat zegt de Nederlandse regisseuse tegen Novum Nieuws.

De 63-jarige Gorris won met haar film Antonia in 1996 een Gouden Kalf, een Bafta award en zelfs een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Ze was de eerste vrouw die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Gorris maakte in 2006 deel uit van de jury van de Berlinale, zoals het Berlijnse filmfestival ook genoemd wordt.

De vijfkoppige jury voor de European Shooting Stars kiest begin december op basis van 25 Europese films tien acteurs die worden gezien als de grootste aanstormende talenten. Naast Gorris maken ook de Deense acteur Thure Lindhardt, zelf een voormalig Shooting Star, de Roemeense producent Ada Solomon, de Duitse regisseur Simone Bär en de Britse filmjournalist Matt Mueller deel uit van de jury.

"De tien acteurs en actrices krijgen met deze verkiezing een steuntje in de rug", legt Gorris uit. "Ze worden tijdens de Berlinale aan vele filmmakers voorgesteld en kunnen zo met allerlei mensen in de Europese filmwereld contacten opdoen." Op de vraag of er ook Nederlanders tot de gelukkigen behoren zegt Gorris volmondig ja, maar wil nog geen namen noemen.

Dit jaar was de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks een van de European Shooting Stars. Ze speelde vorig jaar onder meer in het thriller Tirza en dit jaar in het misdaaddrama De Bende van Oss. Ook was ze te zien in de Duitse komedie Vatertage, waarin ze een personage speelt dat gebrekkig Duits spreekt.

Het Berlin International Film Festival wordt volgend jaar gehouden van 9 tot en met 19 februari.

Uruguay zonder Suárez tegen Italië

Luis Suárez kan dinsdagavond niet meedoen in de wedstrijd tegen Italië. De Liverpool-spits ondervindt te veel hinder van een blessure. Dit maakte bondscoach Oscar Tabárez van Uruguay maandag bekend. Suarez mist de vriendschappelijke interland tegen Italië vanwege een rugblessure.

Vrijdag was Suárez nog goud waard voor zijn land. In de kwalificatiewedstrijd tegen Chili voor het wereldkampioenschap 2014 maakte El Pistolero alle vier de doelpunten in de 4-0 overwinning. De vervanger van Suárez tegen Italië is Sebastián Fernández van Málaga. De interland tussen Uruguay en Italië wordt gespeeld in Rome.

Trouwvergunning voor homoseksuele immigrant

Homoseksuele immigranten die in het land van herkomst niet kunnen trouwen, kunnen voortaan een tijdelijke trouwvergunning krijgen, zodat alsnog gezinshereniging kan plaatsvinden. Dat schrijft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman zegde al eerder toe dat hij zou onderzoeken of het makkelijker kan worden voor homoseksuele immigranten om hun partner te laten overkomen. In het gedoogakkoord is afgesproken dat gezinshereniging alleen wordt toegestaan voor partners die al zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.

Voor homo's en lesbo's is dat vaak niet mogelijk, aangezien het homohuwelijk in veel landen niet wordt erkend. Ook het trouwen op een Nederlandse ambassade is vaak niet mogelijk. Als oplossing heeft Leers nu een speciale verblijfsvergunning met een beperkte geldigheidsduur bedacht. Hierdoor kan het homoseksuele stel in Nederland trouwen of hun partnerschap laten registreren.

Als het huwelijk is voltrokken, kan de trouwvergunning van de partner worden omgezet in een verblijfsvergunning. De regeling geldt niet alleen voor homoparen die niet kunnen trouwen in het land van herkomst. Ook paren die niet kunnen trouwen omdat zij een verschillend geloof uitoefenen, kunnen ervan gebruikmaken. In sommige landen kunnen moslims en christenen niet met elkaar trouwen.

Puber veroordeeld voor inbraak bij weggepest gezin

Een 15-jarige jongen is maandag veroordeeld tot vier weken voorwaardelijke jeugddetentie voor twee woninginbraken in de Utrechtse wijk Terwijde. Een van de inbraken werd gepleegd in de woning van een Marokkaans gezin dat later wegens pesterijen en vernielingen besloot te verhuizen.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie in Utrecht. De jongen werd in januari aangehouden bij een poging tot inbraak in een woning aan de Carl Zellerhof.

Op basis van zijn vingerafdrukken werd hij ook gekoppeld aan een woninginbraak in augustus vorig jaar in de Heinrich Bertéstraat. Het gezin dat daar toen woonde, was op vakantie. Toen de bewoners terugkeerden, misten ze een navigatiesysteem, een spelcomputer en geld. Dit gezin verhuisde later na aanhoudende pesterijen en vernielingen.

De jongen blijft voorlopig in een instelling voor jeugdzorg, waar hij al zit sinds hij eind februari werd vrijgelaten.

Teams willen huidig kwalificatieformat behouden

De Formule 1-teams staan niet te springen om het huidige kwalificatieformat op de schop te doen. FOTA-voorzitter en McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is tegen een verplichting voor coureurs om in Q3 een tijd neer te laten zetten.

In de huidige situatie blijven regelmatig coureurs binnen staan om hun banden voor de race te spelen, een situatie die volgens Whitmarsh voort kan bestaan. "Er is een debat gaande om extra banden beschikbaar te stellen voor Q3. Dit is gebaseerd op de tactische keuzes van bepaalde teams om in Q3 niet te rijden. De overheersende gedachte van de teams is echter dat het huidige format vrij interessant is. De strubbelingen met het format in de afgelopen jaren liggen nog vers in het geheugen en toen maakten we het steeds erger met ondoordachte wijzigingen," zei de Brit.

"Daarom moeten we voorzichtigheid betrachten bij eventuele aanpassingen. Het huidige format is goed, het werkt en het is voor alle partijen interessant. Teams uit de middenmoot hebben over het algemeen meer ronden nodig om Q3 te halen, dus uiteindelijk is het allemaal in balans. Ik heb fundamenteel geen probleem met tactisch rijden in Q3," zei Whitmarsh die zich gesteund weet door meerdere teams.

'Aangifte tegen Oh Oh Barbie na vechtpartij'

Barbie uit Oh Oh Cherso is op de vuist gegaan. De realityster is afgelopen weekeinde betrokken geweest bij een vechtpartij in Scheveningen, wat heeft geresulteerd in een aangifte tegen haar en haar vriend. Dat meldt RTL Boulevard maandag.

Het opstootje vond plaats voor het Kurhaus Hotel. Twee slachtoffers hebben aangifte gedaan van mishandeling, tegen een vrouw van 22 uit Den Haag en een man van 31 uit Den Haag. Dat zou gaan om Barbie en haar vriend. De realityster ontkent dat het om haar gaat, maar haar advocaat laat weten dat 'het weinig zin heeft om te ontkennen dat er zich iets heeft afgespeeld.'

Het is niet de eerste keer dat Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet, in verband wordt gebracht met gewelddadig gedrag. Tijdens de opnamen van Oh Oh Tirol zou ze een bierglas naar het hoofd van een Oostenrijkse skileraar hebben gegooid. Eind vorig jaar werd ze ervan beschuldigd vernielingen te hebben aangericht aan de woning van haar ex-vriend.

Rechter kapt Breivik af op eerste openbare zitting

De Noorse rechtsextremist Anders Behring Breivik is maandag voor de rechtbank in Oslo afgekapt door de rechter, toen hij een betoog hield waarin hij zichzelf als verzetsleider omschreef. Hij deed dat tijdens een pro-formazitting over de verlenging van zijn voorarrest.

Het was de eerste zitting in de zaak tegen Breivik die toegankelijk was voor publiek. In de rechtszaal bevonden zich behalve veel journalisten, ook overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de slachting die Breivik in juli op het eilandje Utøya aanrichtte onder bezoekers van een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij. Aan het eind van de zitting vroeg Breivik of hij de overlevenden en nabestaanden mocht toespreken, maar de rechter wees dat verzoek van de hand.

Zoals het openbaar ministerie had gevraagd, verlengde de rechtbank het voorarrest van de verdachte met twaalf weken. Wel besloot de rechter dat Breivik vanaf 12 december de mogelijkheid krijgt om zich op de hoogte te stellen van het nieuws uit de buitenwereld en vanaf 9 januari bezoek mag ontvangen. Tot nu toe zit hij in eenzame opsluiting.

Breivik schoot op 22 juli op Utøya 69 mensen dood. Eerder op de dag had hij al een bomaanslag gepleegd op het regeringsgebouw in Oslo. Daarbij vielen acht doden. Breivik heeft bekend, maar acht zichzelf niet schuldig. Hij meent dat hij zijn daad moest verrichten om te voorkomen dat Europa wordt overgenomen door moslims. Toen hij zichzelf maandag 'een militaire leider van de Noorse verzetsbeweging' noemde verzocht de rechter hem zich bij het onderwerp van de zitting te houden.

Na afloop van de zitting zei Breiviks advocaat Geir Lippestad dat zijn cliënt het gezag van de rechtbank niet erkent en zijn vrijlating eist.


Rechter kapt Breivik af op eerste openbare zitting (Foto: Novum)

Religieuze omroepen hakken fusieknoop door

Enkele kleinere levensbeschouwelijke omroepen hebben besloten bij welke grotere zendgemachtigden ze aansluiting gaan zoeken. IKON en Zendtijd voor Kerken (ZvK) gaan samen met de NCRV en KRO/RKK. Leden van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) hebben ingestemd met een samenwerking met de VPRO.

Dat hebben de omroepen maandag bevestigd. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waar media onder valt, had dinsdag als ultimatum gesteld voor de bekendmaking van de fusieplannen van de publieke omroepen.

De raad van toezicht van de Stichting Verzorging Kerkelijke Zendtijd (VKZ), waarin IKON en ZvK zijn verenigd, heeft zaterdag met de fusie ingestemd. Daarmee verviel de andere optie, waarin de omroepen zouden samengaan met de EO. Die omroep blijft nu zelfstandig.

Wat de fusie precies voor gevolgen heeft, is volgens een woordvoerder van RKK nog niet duidelijk. Een extern onderzoek naar de huisvesting van de publieke omroepen moet nog worden uitgevoerd. Wel wordt de identiteit van beide VKZ-omroepen in de nieuwe constructie gegarandeerd, zodat hun programma's en naam worden behouden.

De BOS trekt in bij VPRO. De omroepen gaan faciliteiten delen, maar gaan geen bestuurlijke of inhoudelijke samenwerking aan, zo bevestigde woordvoerders van beide zendgemachtigden.

De afgelopen dagen werd al bekend dat de Verenigingsraad van de VARA akkoord gaat met de fusie met BNN. De leden van de KRO en NCRV gaven ook groen licht voor de fusie. Omroepen hebben nog tot maandag middernacht om de NPO op de hoogte te stellen van hun keuze.


Religieuze omroepen hakken fusieknoop door (Foto: Novum)

Treyarch heeft spijt van Second Chance perk

Treyarch heeft spijt van de Second Chance perk die ze in Call of Duty: Black Ops hebben ingevoerd. Volgens game director David Vonderhaar was het een slecht idee om de Second Chance perk in het spel te zetten.

Zoals de meesten van jullie wel weten, laat de Second Chance perk je 10 seconden in leven blijven nadat je bent neergeschoten, zodat je met een pistool tegenstanders af kan knallen. Infinity Ward was ook van plan om een soortgelijke perk, genaamd Last Stand, in Modern Warfare 3 te zetten, maar hebben dit idee afgeblazen.

second chance

Tévez weer afwezig bij Manchester City

Carlos Tévez heeft zich maandag opnieuw niet gemeld bij zijn club Manchester City. De Argentijnse aanvaller verblijft in zijn vaderland, bevestigden zijn adviseurs maandag aan de BBC. Tévez, die niet was opgeroepen om voor Argentinië te spelen en ook geen vrijaf had gekregen, had zich eigenlijk vorige week woensdag al moeten melden bij de koploper in de Premier League.

Tévez heeft sinds eind september geen duel meer gespeeld voor Manchester City. Toen kwam hij in aanvaring met trainer Roberto Mancini omdat hij niet in wilde vallen tijdens het Champions Leagueduel met Bayern München. De Argentijn werd daarop geschorst door de club en kreeg later een boete van twee weken salaris opgelegd.

Nadat Tévez vorige week woensdag na een vrije dag zich niet op de training meldde, heeft City naar verluidt zijn advocaten opdracht gegeven om actie te ondernemen. Een ontslagprocedure kan de aanvaller veel geld kosten.

Meldpunt voor bezuinigingen zorg

Zorgbelang Nederland start een meldpunt om inzichtelijk te krijgen wat de effecten zijn van de bezuinigingen in de zorg. Dat laat de brancheorganisatie van regionale patiëntenorganisaties maandag weten.

De organisatie wil weten welke impact de bezuinigingen op bijvoorbeeld het persoonsgebonden budget (pgb), passend onderwijs en sociale werkplaatsen hebben op het dagelijks leven van mensen.

De landelijke meldactie loopt van 15 november tot 1 december. De resultaten worden aangeboden aan de landelijke en gemeentelijke politiek. De organisatie neemt alvast een voorschot op de uitkomst. "Zo laat Zorgbelang zien dat de stapeling van bezuinigingsmaatregelen in de praktijk hard aankomt."

Kinderzelfmoord Tsjechië 'alarmerend' hoog

Het zelfmoordcijfer onder tieners in Tsjechië blijft alarmerend hoog. Familieperikelen en problemen op school zijn de belangrijkste redenen voor jongeren om uit het leven te stappen, zei het Tsjechische ministerie van volksgezondheid maandag.

Jaarlijks plegen in Tsjechië gemiddeld veertig jongeren tussen de 15 en 19 jaar oud en tien kinderen onder de 15 jaar zelfmoord. Zelfmoord is hiermee de op twee na meest voorkomende doodsoorzaak onder Tsjechische jongeren.

A50 dicht voor reconstructie fataal ongeval

De A50 richting Nijmegen wordt maandagavond afgesloten tussen de afslagen Son en Sint Oedenrode voor de reconstructie van een fataal ongeval. Het verkeer wordt omgeleid, meldt de politie.

Het dodelijke ongeluk vond 20 augustus kort na middernacht plaats. Een 42-jarige vrachtwagenbestuurder uit Helmond botste achterop een stilstaande auto, die werd bestuurd door een 34-jarige vrouw uit Nijmegen. De vrouw kwam hierbij om het leven. Haar 39-jarige partner stond op het moment van de botsing in de berm langs de vluchtstrook.

De afsluiting is van 21.45 uur tot middernacht.

Pakjesavond groot feest bij Yvon Jaspers

Yvon Jaspers geniet elk jaar met volle teugen van sinterklaas. "We hebben de doelgroep thuis zitten", zegt de presentatrice voor de camera van Novum Nieuws. Jaspers en haar echtgenoot hebben een dochter, Keesje (6) en een zoon Tijl (4).

"Wij vieren uitbundig sinterklaas", verheugt Yvon zich. "De kinderen genieten er ook enorm van: schoenen zetten, liedjes zingen. Lekker bij de open haard." Nu de presentatrice een sinterklaasboek heeft geschreven, is het feest compleet. "Het wordt echt ons boekje. De kinderen noemen het echt ons boekje."

Voor een koffiemerk klom Jaspers in de pen, met het prentenboek Dimitri en het Geheim van het Kleine Doosje als gevolg. Ook Ronald Giphart en Arjan Ederveen verzonnen een verhaal rondom het sinterklaasfeest. De boekjes zijn vanaf maandag verkrijgbaar.

Hoewel Jaspers met haar gezin geniet van de goedheilig man, gebruikt ze hem soms ook als dreigement. "Er is geen ouder meer die zegt: je krijgt de roe. Maar ik zeg soms wel: Sinterklaas ziet alles."

Giphart vindt het onzin om met Sinterklaas te dreigen. Ook het gezin van de schrijver geniet nog met volle teugen van het sinterklaasfeest. "Ik gebruik het helemaal niet als dreigement. Sinterklaas moet een vriend zijn, een beschermeling die ze iets biedt in plaats van een boeman. Ik ben de boeman, Sinterklaas de lieve man."

Bekijk hier de korte film 'Rosa'

Een onbekende man genaamd Jesus Orellana heeft zijn korte film Rosa online gezet. Zonder enig productiebudget werkte de beste man een jaar aan deze film. Het eindresultaat is indrukwekkend en de Hollywood filmmaatschappijen zullen dit naar verwachting bevestigen.

Rosa is een korte science-fiction film die zich afspeelt in een post-apocaliptische wereld waarin al het (natuurlijk) leven is verdwenen. Pak een zak popcorn uit jouw kast, zet je monitor op full-screen en geniet van de korte film Rosa!

FOK!filmtip van de dag: Push

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Push.

Push

Een groep jonge, Amerikaanse emigranten met telekinetische en helderziende krachten proberen zich al jaren te verstoppen voor de Amerikaanse overheid. Als ‘mover' Nick Grant door Cassie Holmes wordt opgeroepen om ‘pusher' Kira Hollies te vinden, begint een jacht over vele wereldplaatsen. Hollies is recentelijk ontsnapt van de Amerikaanse veiligheidsdienst. Als de drie zich herenigt hebben is het de taak om uit handen te blijven van de sterke pusher Henry Carver en zijn mannen.

De film Push is vanavond om 20:30 op Veronica te zien.

Platini kritisch op clubs met forse schulden

Michel Platini heeft flinke kritiek geuit op voetbalclubs die nog diep in de schulden zitten."Clubs zouden niet meer moeten uitgeven dan zij verdienen. Elk jaar produceert het betaald voetbal in Europa een schuld van 1,4 miljard euro", dat zegt de voorzitter van de UEFA maandag. Hij benadrukte dat hij nog steeds achter de financiële fair play-regels staat.

Clubs die roekeloos omgaan met geld riskeren in de toekomst uitsluiting van Europees voetbal. De maatregelen die in juli van kracht werden, en over meerdere seizoenen gefaseerd worden ingevoerd, moeten een eind maken aan de situatie waarbij clubs ongestraft miljoenenschulden kunnen opbouwen.

De uitsluitingen gelden niet voor clubs die schulden hebben opgebouwd vanwege investeringen in de jeugdopleiding of de infrastructuur. Rijke eigenaren mogen bovendien de schuld niet uit eigen zak bijpassen.

Ashley Greene wil geen vampier meer spelen

Twilight-actrice Ashley Greene wil voorlopig geen vampier meer spelen. "Ik denk dat het niet slim is voor mijn carrière", zegt de 24-jarige actrice tegen Novum Nieuws. "Maar misschien ooit weer in de toekomst."

Greene speelt in de fantasyfilmreeks Twilight de vampier Alice Cullen, de geadopteerde zus van hoofdpersoon Edward Cullen, een rol van Robert Pattinson. "Alice staat heel ver af van alle vampiers die je ooit hebt gezien of nog zult zien, dus als ik ooit nog een vampier speel, zal die totaal anders zijn dan mijn personage in Twilight."

Het laatste boek uit de Twilight-serie van Stephenie Meyer is in twee delen verfilmd. The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 gaat woensdag in première. Het tweede deel komt eind volgend jaar uit. De twee films zijn in een keer opgenomen. "Ik ben blij dat de films is opgesplitst in twee delen, want dat maakt het afscheid nemen makkelijker. Nu volgen allerlei premières en gala's en zo word ik langzaam uit de Twilight-wereld begeleid."

Greene heeft gemengde gevoelens over het einde van de reeks, die in 2008 begon. "Ik zal nooit meer Alice spelen en dat is raar." Het afscheid is toch niet bitter voor de twintiger. "Ik heb veel plezier met haar gehad en kan haar met een gerust hart achterlaten."

De Amerikaanse Greene is druk bezig met haar acteercarrière. Ze is volgend jaar te zien in de horrorfilm The Apparition en de komedie LOL met Demi Moore. Daarnaast wordt ze het gezicht van modemerk DKNY. "Ik wil me nu op films storten, maar uiteindelijk wil ik wel meer leren over de modewereld."


Ashley Greene wil geen vampier meer spelen (Foto: Novum)

Colin Firth als slechterik in remake Oldboy

Colin Firth is gevraagd voor de rol van slechterik in de Amerikaanse remake van Oldboy. Als hij tekent, mag hij het opnemen tegen hoofdrolspeler Josh Brolin. Dat schrijft de Canadese filmsite Twitchfilm. Het Koreaanse origineel uit 2003 staat bekend om het excessieve geweld.

De remake van Chan-wook Parks originele film, ook uitgebracht als 'Oldueboi', staat onder regie van Spike Lee en gaat over een man die om voor hem onbekende redenen wordt gekidnapt. Zijn vrouw en dochter worden vermoord. Als hij vijftien jaar later plotseling wordt vrijgelaten, krijgt hij van een anoniem persoon te horen dat hij zijn ontvoerder binnen vijf dagen moet vinden. Hij heeft geen idee naar wie hij op zoek is, en bezit niets dan een portemonnee en een mobiele telefoon.

Geestig detail is dat de 51-jarige Firth een hoofdrol zou spelen in Parks eerste Engelstalige film, maar dat project kwam niet van de grond. Nu wordt hij dus voor de Amerikaanse remake van Parks internationaal bekendste film gevraagd.

Oldboy moet volgend jaar in de bioscopen verschijnen.


Colin Firth als slechterik in remake Oldboy (Foto: Novum)

Sandra Bullock toch niet Clint Eastwoods dochter

Sandra Bullock gaat niet de vrouwelijke hoofdrol spelen tegenover Clint Eastwood in het drama Trouble With the Curve. Dat schrijft de Canadese filmsite Twitchfilm. Een maand geleden werd bekend dat Bullock in onderhandeling was voor de rol van Eastwoods dochter. Deze onderhandeling liep om onbekende redenen op niets uit.

Trouble With the Curve gaat over een honkbaltrainer op leeftijd die met zijn dochter op pad gaat om een potentieel pitchtalent te scouten. Na het vertrek van de 47-jarige Bullock worden de 37-jarige Amy Adams en de 35-jarige Reese Witherspoon overwogen voor de dochterrol.

De 81-jarige Eastwood maakt voor deze film zijn rentree als acteur. Zijn laatste rol was in Gran Torino uit 2008, daarna kondigde hij officieus zijn pensioen als acteur aan en werkte hij alleen nog achter de camera. Zijn nieuwste film is J. Edgar, over FBI-baas J. Edgar Hoover met Leonardo DiCaprio in de titelrol. Deze verschijnt op 12 januari in de Nederlandse bioscopen.

De film is het regiedebuut van Robert Lorenz, Eastwoods zakenpartner en vaste assistent-regisseur. Trouble With the Curve moet in 2013 in première gaan.


Sandra Bullock toch niet Clint Eastwoods dochter (Foto: Novum)

Van der Garde: "Liever een contract dan een test"

Giedo van der Garde ontbreekt deze week bij de rookietest in Abu Dhabi. De Nederlander geeft hiervoor als reden op dat hij in 2012 liever een contract als coureur in de Formule 1 heeft dan nu een test. Hij is in onderhandeling met meerdere renstallen.

Bij de rookietest krijgen jonge rijders de kans om Formule 1-ervaring op te doen, maar ook rijders die veel geld meenemen om een of twee dagen te mogen rijden. "Het is natuurlijk nooit verkeerd om zo'n rookietest te doen, maar het kost voornamelijk ontzettend veel geld. Ik heb veel liever een contract voor volgend jaar dan een dag sturen in Abu Dhabi," zei Van der Garde tegen GPUpdate.

Het aantal Formule 1-stoeltjes voor 2012 is beperkt, maar de Nederlander houdt goede hoop. "Er valt nog genoeg te halen. Er wordt van veel coureurs beweerd dat ze al getekend hebben, terwijl die nog helemaal niet zeker zijn. Ze hebben nog één race te gaan en na Brazilië gaan we weer met een aantal teams om tafel. Voor de kerst hoop ik wat naar buiten te kunnen brengen."

Met welke renstallen Van der Garde in onderhandeling is wil hij niet zeggen. "Dat hou ik liever nog even voor mezelf. Er is er namelijk eentje bijgekomen en daar wil ik verder mijn mond over houden," zei de Nederlander. Hij wil niet geassocieerd worden met HRT. Dit betekent dat voor hem de kansen liggen bij Williams, Team Lotus en Marussia Virgin Racing. De teams Force India, Lotus Renault GP en Torro Rosso hebben ook nog geen rijders bekendgemaakt, maar kunnen al uit vele opties binnen de eigen gelederen kiezen.

Sectie: Farida Zargar is vermoord

Farida Zargar is door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag op basis van de voorlopige onderzoeksresultaten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hoe ze om het leven is gebracht, wil het OM in het belang van het onderzoek nog niet zeggen.

Zargar was sinds augustus vorig jaar vermist. Het lichaam van de vrouw werd vrijdagmiddag gevonden in het Mallebos bij Spijkenisse. De 34-jarige verdachte in de zaak had de locatie aangewezen. Aan de hand van gebitsgegevens kon zaterdag worden vastgesteld dat het gevonden stoffelijk overschot het lichaam van de vermiste vrouw is.

Het lichaam miste een voet. Eerder was bij de woning van de Spijkenissenaar een menselijke voet gevonden. Of de voet bij het lichaam hoort, is nog niet vastgesteld. Wanneer het lichaam wordt vrijgegeven, is daarom nog onbekend.

De officier van justitie geeft overigens alleen toestemming voor een begrafenis, niet voor een eventuele crematie, vanwege mogelijk later onderzoek op het lichaam. De familie is hiervan op de hoogte gebracht, aldus het OM.

De vrouw verdween nadat ze op de fiets vertrok vanaf haar werk in Spijkenisse. De route naar haar huis liep door het Mallebos. Daarom werd daar al eerder gezocht naar haar. Daarbij werden haar fiets en sleutelbos gevonden.

Het onderzoek naar de verdwijning van de 22-jarige vrouw kwam dit najaar in een stroomversnelling nadat in de woning waar de verdachte verbleef de tas en het paspoort van Farida werden gevonden. De politie deed medio oktober onderzoek in de woning wegens een bedreiging met een vuurwapen. De 34-jarige man werd naar aanleiding daarvan destijds aangehouden en werd kort daarna ook officieel aangemerkt als verdachte in de vermissingszaak.

EA's forumgebruikers krijgen ban van games

Electronic Arts kwam begin dit jaar slecht in het nieuws na het bannen van een forumgebruiker. Deze gebruiker bleek door de ban ook geen toegang meer te hebben tot zijn legale games op de EA-account. EA heeft dit toen opgelost en aangegeven dat dit nooit meer zou gebeuren en dat het ongelukje door een glitch kwam.

Zoals je al kan raden, het is weer gebeurd. Drie forumgebruikers zijn geband door EA op het forum en kunnen daardoor hun spellen niet meer spelen. De drie gebruikers zijn voor verschillende redenen geband, zo is één iemand geband omdat hij het in een topic over 'Teabagging' had. De tweede gebruiker is geband omdat hij het woord 'e-peen' had gebruikt. Het erge was, hij was niet eens de eerste gebruiker in het topic die het woord gebruikte. Hij kreeg een ban voor 72 uur maar kreeg later een mailtje dat de ban voor altijd zou zijn.

De derde gebruiker kreeg een ban aan zijn broek omdat hij linkte naar zijn eigen website. Op deze website biedt de gebruiker hulp aan met het instellen van internetverbindingen. Het vervelende aan dit verhaal is dat de gebruiker zijn website al vaker gebruikt wordt op de forums maar ook in de officiële FAQ van EA staat, op de website van EA.

Alledrie de gebruikers hebben al contact gezocht met Electronic Arts maar krijgen niks anders dan kille reacties dat ze pech hebben en dat het hard is. Een aantal websites hebben al contact gezocht met Electronic Arts aangezien ze zelf al eerder hebben aangegeven dat dit niet de bedoeling is, zoals onderstaande, eerdere quotes ook aangeven.

EA in 2008:

“Posting in EA Forums is enabled by an EA Nucleus account — but access to the forums and access to the games are separate. Players who have been banned from EA Forums are not automatically banned from online access to their other EA games. Players can be banned if they breach the Terms of Service or Code of Conduct in a forum, game or service. Each forum, game and service is managed independently by customer support representatives responsible for that specific forum, game or service.”

EA eerder dit jaar:

“Unfortunately, there was an error in the system that accidentally suspended your entire EA account. Immediately upon learning of the glitch, we have restored the entire account and apologize for the inconvenience this may have caused while accessing other areas of the EA service.”

en


“As noted last week, we have identified an error in our system which can suspend a user’s entire account when our terms of use policy has been violated. We are working to fix this and expect to have the issue resolved by the end of this week. Again, we apologize for the inconvenience – it is not our policy to prevent customers from playing a single-player game. Any registered player who feels they have been banned inappropriately is urged to contact EA Customer Service.”

Lenen voor inburgeringscursus

Immigranten kunnen via een sociaal leenstelsel maximaal tienduizend euro lenen om hun inburgering te kunnen betalen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet bezuinigt op de inburgering; de gedoogcoalitie wil dat immigranten voortaan zelf hun inburgeringscursus betalen. Het sociale leenstelsel moet ervoor zorgen dat inburgeraars die de cursus niet meteen zelf kunnen betalen toch kunnen inburgeren.

Asielzoekers kunnen maximaal tienduizend euro lenen, mensen die in het kader van gezinshereniging naar Nederland komen, kunnen maximaal vijfduizend euro krijgen. Voorwaarde is dat de immigranten binnen drie jaar zijn ingeburgerd. Wie dat niet doet, riskeert dat zijn verblijfsvergunning wordt ingetrokken.

'Diabetes kost tien tot elf miljard euro'

Diabetes kost de maatschappij momenteel jaarlijks tussen de tien en elf miljard euro. Deze kosten kunnen oplopen tot zestien tot negentien miljard euro in 2020. Dat becijferde voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) voor adviesbureau Booz & Co in opdracht van het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk.

Volgens het onderzoek, dat maandag in het kader van Wereld Diabetes Dag werd gepresenteerd, waren er vorig jaar meer dan een miljoen mensen met diabetes in Nederland. Dit kostte de maatschappij tussen de vier en vijf miljard aan medische zorg en tussen de vijf en zes miljard aan verlies van productiviteit.

De kosten van de ziekte kunnen worden teruggedrongen door in plaats van op volume, op kwaliteit te gaan sturen, meldt Klink. "Topkwaliteit betekent minder complicaties, minder complicaties betekent een betere gezondheid en dus lagere zorgkosten en langer en productief doorwerken."

Het Diabetes Fonds plaatst kritische kanttekeningen bij deze conclusie. Volgens directeur Bert Kuipers zit de oplossing niet alleen op sturen op kwaliteit van de behandeling, maar zou genezing het doel moeten zijn. "Daar zetten wij ons als Diabetes Fonds voor in. Maar ook voor onderzoek naar genezing hebben we nog lang niet genoeg financiële middelen." Hij wil dat er meer geïnvesteerd wordt in onderzoek.

Klink wil dat overheid en verzekeraars de handen ineenslaan om de zorg te verbeteren. Ook moeten werkgevers en arbodiensten meer doen om diabetes tegen te gaan. Diabetes komt onder meer voort uit een ongezonde levensstijl, zoals weinig beweging en een ongezonde voeding. Kuipers onderschrijft het belang van preventie.

Rosenthal sluit aanval op Iran niet uit

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) sluit een militaire aanval op Iran niet uit. Dat zei hij maandag in Brussel voorafgaand aan een overleg met zijn Europese collega's. Het Internationaal Atoomagentschap IAEA rapporteerde vorige week dat het land in het geheim werkt aan de ontwikkeling van een kernwapen.

De bewindsman vindt dat de sancties tegen het regime in Teheran moeten worden aangescherpt. Die sancties moeten bij voorkeur door de Verenigde Naties worden genomen. "En ik denk niet dat we op dit moment andere opties moeten uitsluiten", zei hij maandag.

Rosenthal wilde vorige week tijdens een overleg in de Tweede Kamer niet speculeren op een mogelijke aanval op Iran. "Op dit moment, en met de kennis van dit moment, zit de Nederlandse regering op het spoor van de sancties", zei hij toen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle wees speculaties over militair ingrijpen van de hand. Dat werkt 'contraproductief', zei hij. De EU-ministers van buitenlandse zaken hebben maandag in een verklaring hun bezorgdheid over het Iraanse atoomprogramma geuit.

Oprah Winfrey noemt Oscar 'onvoorstelbaar'

Oprah Winfrey kan het nauwelijks geloven dat ze een Oscar op de schoorsteenmantel heeft staan. De talkshowkoningin kreeg zaterdag de Jean Hersholt Humanitarian Award voor haar filantropische bijdragen. Oprah noemde de ere-Oscar onvoorstelbaar voor een zwarte vrouw die arm opgroeide in Mississippi.

"We kunnen allemaal een verschil maken in het leven", zei een geëmotioneerde Oprah. De talkshowkoningin kreeg de prijs van een vrouw die het dankzij financiële steun van Winfreys liefdadigheidsinstelling lukte een middelbare schooldiploma te halen. "We zijn hier allemaal om elkaar te helpen", zei Oprah volgens de Britse persdienst Reuters.

Naast Winfrey, die vanwege haar stichtingen en haar meisjesschool in Zuid-Afrika in het zonnetje werd gezet, waren er Oscars voor James Earl Jones en Dick Smith. Jones sprak de aanwezigen vanuit Groot-Brittannië toe. De acteur, die werd onderscheiden vanwege zijn imposante carrière, was 'diep vereerd, erg dankbaar en simpelweg overweldigd'. "Dit is de natte droom van elke acteur."

Smith, die ook wel de Godfather of Make-up wordt genoemd, zei tijdens een emotioneel dankwoord dat hij intens geniet van elke minuut achter de schermen. "Deze prijs is echt een bekroning."

De ere-Oscars werden zaterdag uitgereikt tijdens het derde Governors Awards-diner in Hollywood. De awards werden vroeger tegelijk met de Academy Awards uitgereikt, maar sinds drie jaar is er een aparte ceremonie. De Governors Awards zijn de Oscars voor het gehele oeuvre van filmmakers. De Academy Awards worden op 26 februari uitgereikt in Los Angeles.


Oprah Winfrey noemt Oscar 'onvoorstelbaar' (Foto: Novum)

Kim Cattrall vindt Sex and The City niet van nu

Geld over de balk smijten is volgens Kim Cattrall niet meer hip. Een derde Sex and the City film zou daarom nu geen optie zijn, volgens de actrice die jarenlang de extravagante Samantha Jones vertolkte.

De 55-jarige actrice is niet op de hoogte van de maak van een eventuele derde SATC-film, laat ze weten in een interview met het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine. "Als het gebeurt, gebeurt het. En mocht dat zo zijn, dan is het erg leuk."

Dat de luxueuze levens van Carrie, Samantha, Miranda en Charlotte nu minder tot de verbeelding spreken dan in 1998, toen de serie op tv kwam, snapt Cattrall wel. "Toen kon je het jezelf veroorloven om vierhonderd dollar neer te leggen voor een paar schoenen. Nu is dat niet meer zo hip."

De wereld mag zich dan ik een economische crisis bevinden, volgens Cattrall is leven naar de SATC-maatstaven nog steeds relevant. "Wij vertolken alleen maar fictieve personages. Maar kijk eens naar Kim Kardashian, die is getrouwd en weer gescheiden en verdient daar zeventien miljoen dollar aan. Het bestaat dus echt."

Sarah Jessica Parker er hintte in augustus op dat Sex and the City 3 er komt. Ook de andere SATC-actrices zien wel heil in een opvolger van de in vorig jaar verschenen Sex and the City 2. Dat er daadwerkelijk een derde film gemaakt wordt, is nooit bevestigd.


Kim Cattrall vindt Sex and The City niet van nu (Foto: Novum)

Batman verdwijnt zomaar van de Xbox

De Xbox 360-versie van Batman: Arkham City lijkt getroffen te zijn door een nog al vervelende bug. Voor vele gamers is het savebestand namelijk plotseling verdwenen of corrupt. Op het officiële forum van de gevleugelde wreker loopt al een topic met zo'n 21 pagina's aan klachten.

De gebruikers vermoeden zelf al dat de Catwoman-DLC verantwoordelijk is voor de problemen maar nog niks officieels is bevestigd. Warner Bros. Interactive is momenteel bezig met een oplossing voor het probleem maar een datum voor de patch is nog niet bekendgemaakt. PS3-gebruikers lijken momenteel nog nergens problemen mee te hebben en pc-gebruikers kunnen niet eens problemen hebben want hun game komt pas 25 november uit.

Duitse bondscoach niet bang voor Oranje

Joachim Löw leeft vol vertrouwen toe naar de oefeninterland van dinsdag tegen het Nederlands elftal. "Wij hebben geen angst voor Oranje", zegt de Duitse bondscoach, voor wie het zijn 75e wedstrijd wordt op de bank bij de nationale ploeg. "Ik verwacht een open en interessante wedstrijd. Een mooie afsluiting van het jaar."

Volgens Löw schuilt de kracht van Oranje vooral in het systeem. "Maar dat kan ook een nadeel zijn, omdat iedereen weet hoe ze spelen", waarschuwt hij zijn collega Bert van Marwijk. Zelf experimenteerde Löw vrijdag tegen Oekraïne door met drie verdedigers aan te treden. De wedstrijd in Kiev eindigde in 3-3.

De bondscoach van die Mannschaft ziet een duidelijke parallel tussen Nederland en Duitsland, de nummers twee en drie van de FIFA-ranglijst. "We durven spelers op jonge leeftijd te laten debuteren. Het wordt dinsdag sowieso een prestigestrijd, al sluit ik niet uit dat ik weer wat dingen ga uitproberen."

Of Löw in Hamburg een beroep kan doen op Miroslav Klose, is nog niet helemaal zeker. De spits heeft last van zijn knie en sloeg zondag een van de twee trainingen over. Na de oefensessie van maandag hakt Löw de knoop door. Mesut Özil zal tegen Oranje waarschijnlijk alleen de eerste helft spelen.

Kingdoms of Amalur bewaart klassekeuze voor later

Kingdom of Amalur: Reckoning verwerpt de originele RPG-stijl waarin spelers aan het begin van hun avontuur moeten kiezen voor de klasse waarvan zij vinden dat die het beste bij hen gaat passen.

"The Destiny system came from a rejection of a very common convention in RPGs", zegt Will Miller, system designer bij Big Huge Games. "We pick our class at the beginning of the game. You’re basing that decision on information you don’t have. You’re not sure how a rogue is going to play – even if you’re a seasoned RPG veteran, you’re not sure how this calls is gonna play through the long play of the game."

De inspiratie komt bij het gros van de westerse RPGs vandaan, daar spelers altijd aan het begin van hun spel de keuze maken welke klasse hen het beste lijkt. Daarnaast past het gegeven ook perfect in het fictieve universum van Reckoning, omdat de hoofdrolspeler herboren is als "the only being without a fate in a deterministic universe".

"You pick abilities from three different ability trees – might, finesse and sorcery – and based on the distribution of your abilities in these trees, we unlock for you new destinies that you can apply to yourself,” Miller continued. Those destinies are effectively a class. They come with buffs, they come with special abilities."

In februari 2012 komt het spel uit op de PlayStation 3, pc en Xbox 360.

Machinarium-ontwikkelaar 'verliefd' op iPad 2

Amanita Design is erg te spreken over de iPad 2 van Apple. Sinds 8 september dan ook het spel Machinarium daarop uit, dat eerder op pc uitkwam en later naar het PlayStation Network komt.

"We’ve been interested in tablets since the first iPad appeared. I love the idea of tablets as a gaming device – it’s similar to books or magazines. You can play anywhere and especially in relaxed conditions", zegt designer Jakub Dvorsky van Amanita Design.

Amanita's liefde voor het iOS reikt echter niet verder dan de iPad 2. De iPhone 4 heeft een te klein scherm voor het spel en de eerste iPad wordt tegengewerkt door het gebrek aan voldoende geheugen.

"The screen is just too small, and without zoom functionality it would be unplayable. It would probably be possible to make the game work on iPad 1 if we re-do it again from scratch, which is still a possibility."

De kans dat het spel ook een iPad 1-versie krijgt is groot, aangezien Amanita toch al from scratch begon voor de PlayStation 3-versie. Die versie wordt overigens omschreven als "the best Machinarium experience ever", maar heeft nog geen releasedate.

"We developed the game for PC and Mac and released it when it was ready. Then we started thinking about a tablet version, and at the same time we started working on the PS3 version, which is the most complicated so is taking the longest to finish. So we are releasing immediately when the game is ready."

Korte animatiefilm: Rosa

Het is al enige tijd geleden dat er een goede korte animatiefilm is gepost. Vandaar dat ik deze beelden graag met jou wil delen. Rosa speelt zich af op een aarde waar nauwelijks een ecosysteem draait en waar je vrijwel geen natuur tegenkomt.

Al met al een saaie uitgestorven strekking. Een cyborg kan daar verandering in brengen, maar er ontwaken helaas meerdere types. de korte animatiefilm is gemaakt door één man, Jesús Orellana heeft namelijk heel zijn ziel en zaligheid gestoken in het maken van de film. Zeker de moeite waard om deze korte animatiefilm te bekijken op volledig scherm. 

ESRB keurt Dragon's Dogma, toont bijzonderheden

Capcom werkt op dit moment aan Dragon's Dogma, een openwereldspel vol ridders en magische wezens. Het Entertainment Software Rating Board heeft het spel onlangs gekeurd en dat levert nieuwe informatie op.

Zo raakt je charismameter leeg wanneer je hulpeloze dorpsbewoners van het leven berooft. Ook staat er het volgende te lezen: "I would never violate His Grace’s privacy while he violates milady’s privates"en "perhaps you seek … a turn in the sheets with His Grace’s own wife!"

Daarnaast schijnen er vrouwelijke mensenharpijen rond te vliegen die vanuit een bepaalde camerahoek geen fantasieën meer overlaten wat hun boezem betreft. Die komen namelijk geheel in beeld. De volledige tekst is hier te vinden. In maart komt het spel uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Laborant morst gevaarlijke stof in Groningen

Een laborant heeft maandagmiddag een gevaarlijke stof gemorst in het laboratorium van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De stof werd gemorst toen het in een afvalvat werd gegoten, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Medewerkers die op dat moment in het laboratorium aanwezig waren, konden de ruimte snel verlaten. De laboranten en patiënten zijn niet in gevaar gekomen.

De ingeroepen brandweer had de situatie snel onder controle. Er is ongeveer drie liter van de bijtende stof gemorst. Om wat voor stof het gaat, kon de brandweer niet zeggen.

Ubisoft is een 'creativity-loving evil empire'

Ubisoft Montreals creative director Jason VandenBerghe heeft zich uitgelaten over het bedrijf waar hij werkt: Ubisoft. Hij noemt het een bedrijf dat van creativiteit houdt, dat tegelijkertijd een slecht imperium is.

“I’ve been around the industry and I’ve haven’t found a company that loves the idea of new ideas, new content, new franchises, new games more than Ubisoft", zegt VandenBerghe. "It’s really at the heart of everything we do. Sometimes, when you look at these big groups from the outside, it looks like, ‘Oh, there’s just this big monolith-planning evil empire thing,’ right? And I can tell you on the inside, yeah it’s the evil empire, but at the same time, this particular empire loves creativity."

Ondertussen komt het vierde deel in de Assassin's Creed-serie deze week uit, werkt Ubisoft aan een nieuwe Ghost Recon of twee en krijgen ook de witte k'nijntjes die ledematenloze Rayman lastigvielen geen rust. Oh, en Rayman krijgt ook eind november een nieuw deel op z'n naam, Rayman Origins. Toen die games net uitwaren, waren het natuurlijk wel toffe nieuwe IP's.

Dead Island Bloodbath Arena 22 november te downloaden

Dead Island Bloodbath Arena stond aanvankelijk gepland voor september, maar werd uitgesteld omdat het spel zelf nog een poetsbeurt nodig had. Vorige week werd al duidelijk dat de DLC voor de zombieslasher midden november zou uitkomen. Nu heeft Deep Silver dan een harde releasedatum gegeven.

Deep Silver laat weten dat Bloodbath Arena op 22 november uitkomt. Het downloadpakket biedt vier nieuwe arena’s waarin je zowel in singleplayer als in multi-player kunt deelnemen aan 'Hord-style' challenges. De behaalde XP neem je weer mee in de campaign van de game. Verder zit er een nieuw wapen in het pakket met de spraakmakende naam, de Brain Wave Bomb.

Dead Island

'Inbreker waarschijnlijk niet meer uit coma'

De inbreker die anderhalve week geleden in Amsterdam in coma werd geslagen, ontwaakt waarschijnlijk niet meer. Hij verkeert nog altijd in levensgevaar. Dat zegt advocaat Richard Korver, die de familie van de 50-jarige inbreker bijstaat.

De man werd in elkaar geslagen door vier werknemers van sportcomplex het Frans Otten Stadion in Amsterdam-Zuid. Een van hen zit nog vast voor poging tot doodslag door verwurging. Als de inbreker overlijdt, wordt de verdachte waarschijnlijk beschuldigd van doodslag, waarop een zwaardere straf staat.

Na het incident barstte een discussie over het gebruikte geweld los. De familie van de inbreker vroeg politici terughoudender te zijn in hun reactie. Ze vinden de discussie over wiens schuld het is dat de inbreker gewond raakte voorbarig. Ze willen dat de uitkomsten van het politieonderzoek worden afgewacht.

'Cross-platform saven is volgende stap'

Een spel op verschillende apparaten spelen en altijd hetzelfde avontuur verder spelen. Het online opslaan van de voortgang in een spel is de volgende stap voor gamebedrijf Popcap Games.

Het moet niet uitmaken dat een spel via Facebook of op een smartphone gespeeld wordt. Het bedrijf noemt dit het cross-platform saven van een spel. Dat heeft David Bishop, gameontwikkelaar bij Popcap, gezegd in een interview met gametijdschrift Edge.

Bishop vertelde het tijdschrift dat sommige gamers het strategiespel Plants vs Zombies of vier of vijf verschillende apparaten gespeeld hebben. "Wij willen die apparaten met elkaar verbinden zodat gamers altijd en overal verder kunnen spelen vanaf het punt waar zij de laatste keer gebleven zijn", zei de gameontwikkelaar.

Verschillende apparaten van Apple kunnen al met elkaar communiceren, maar de voortgang in een spel wordt nog niet gedeeld. Sony introduceert het delen van de voortgang volgend jaar wanneer het de Playstation Vita op de markt brengt. Een spel kan dan op de Vita en de Playstation 3 gespeeld worden.

Popcap is niet van plan zich te beperken tot de apparaten van een fabrikant. Als het aan het gamebedrijf ligt, kunnen spelers straks op een iPad een spel spelen en vervolgens verdergaan op de pc via Facebook of op een Android-smartphone.


'Cross-platform saven is volgende stap' 

Golfer Luiten weer in top 100

Golfer Joost Luiten is op de ranglijst van beste spelers ter wereld geklommen naar de 93e plaats. Hiermee is de Nederlander terug in de top 100 en staat hij tevens op zijn beste plaats ooit. Afgelopen weekend werd de prof nog vijfde bij de Singapore Open.

In de top van de ranglijst veranderde er weinig. De Engelsman Luke Donald, de Noord-Ier Rory McIlroy en de Engelsman Lee Westwood bleven de top drie vormen. Tiger Woods klom door zijn derde plaats in Australië naar de vijftigste plaats.

Internetverbod milf na sturen naaktfoto's

Lori David heeft van de rechter een internetverbod opgelegd gekregen. De 38-jarige milf uit het Texaanse Katy heeft namelijk naaktfoto's gestuurd naar een vriend van haar 16-jarige zoon.

Het begon allemaal eind vorig jaar toen David vrijwilliger was op de school van haar zoon. Het klikte nogal met een van zijn klasgenoten, die tevens de zoon was van een vriendin met wie ze geregeld jogde. De blondine en de hitsige puber wisselden via Facebook een aantal berichten uit.

In november vorig jaar nam het contact een pikante wending. David stuurde het kereltje twee pikante foto's. Op de ene stond zij topless terwijl ze op de andere foto in evakostuum geknield op bed zat. Uiteindelijk kreeg de politie er lucht van waarna zij twee weken later in de boeien werd geslagen.

Er hing de mooie moeder een gevangenisstraf van maar liefst tien jaar boven het hoofd. In de rechtbank barstte zij dan ook in snikken uit, waarna de rechter zich opvallend mild toonde. Hij heeft haar een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd, met enkele harde eisen.

De milf mag al die tijd niet voor privédoeleinden het internet op. Ook mag zij niet meer SMS'en, tenzij het naar directe familie is. Daarnaast mag ze de school van haar zoon nooit meer bezoeken, tenzij het voor die ene keer is als hij is geslaagd. Tenslotte blijft ze voor de duur van 15 jaar in het register met zedendelinquenten staan.


Een filmpje met de milf die niet op FOK! kan

Drama-score voor nieuwe Call of Duty

Veel gamers van de nieuwe shooter Call of Duty: Modern Warfare 3 (CoD8) zijn weinig te spreken over nieuwste telg van de populaire gameserie. Op reviewsite Metacritic zijn gamers furieus op het vorige week uitgekomen spel.

Met bijna 3.000 beoordelingen scoort de PC-versie slechts een 1,8 uit 10. De PlayStation 3 en Xbox 360-versie komen er met een 2,8 en een 3,1 niet veel beter vanaf. Nog nooit scoorde een Call of Duty-game zulke beroerde beoordelingen onder haar fans.

Gamers zijn woest en noemen CoD8 een bijna directe kopie van Call of Duty: Modern Warfare 2. Zij verwijten uitgever Activision massaal aan uitmelkerij te doen en zeggen dat CoD8 de prijs van 60 euro of dollar niet waard is.

Toch lijkt Activision weinig last te hebben van de negatieve kritieken over de game. CoD8 werd de eerste dag maar liefst 9,3 miljoen keer verkocht, een stijging van 33 procent versus CoD7. Professionele gamecritici zijn dan ook wel te spreken over de game, en geven CoD8 een 8,2 tot een 8,9 als score.


Drama-score voor nieuwe Call of Duty (Beeld: Metacritic)

Kwart werkgevers zoekt buitenlands talent

Eén op de vier werkgevers wereldwijd doet een beroep op buitenlandse werknemers vanwege weinig talent in eigen land. Dat blijkt maandag uit een wereldwijd onderzoek van Manpower.

Vooral ingenieurs en vaklieden worden veel gevraagd en die functies worden vaak door buitenlanders vervuld. Meer dan 25 duizend werkgevers in 39 landen en gebiedsdelen werden ondervraagd.

In Nederland zijn 312 werkgevers geïnterviewd. 22 procent van hen geeft aan met buitenlandse werknemers te werken. De meest genoemde functiecategorieën waarvoor in Nederland over de grenzen wordt geworven zijn arbeiders en mecaniciens.

Gevraagd naar de landen waar de meeste buitenlandse werknemers in Nederland vandaan komen, antwoordden de werkgevers Polen, België, Hongarije en Duitsland.

China, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn de landen die werkgevers wereldwijd het meest associëren met beschikbaarheid van geschikt talent. Maar door demografische en economische ontwikkelingen staan andere landen soms hoger op de lijst van kwantitatief potentieel aan talent. Polen heeft bijvoorbeeld drie keer zoveel werknemers te bieden als het Verenigd Koninkrijk.

Een op de drie werkgevers wereldwijd maakt zich zorgen over het vertrek van talent naar andere landen. Een groot deel vindt dat ondernemingen en overheid meer moeten doen om deze emigratie te beperken en om de binnenlandse ontwikkeling van de belangrijkste benodigde vaardigheden te stimuleren.

Opvallend is dat 56 procent van werkgevers in Europa die over de grenzen naar talent zoekt, aangeeft nauwelijks obstakels te ervaren. Een op de zes werkgevers zegt taalproblemen als belemmering te ervaren. Financiële of culturele barrières worden in Europa nauwelijks ervaren.

Wereldwijd geeft 24 procent van de ondervraagde werkgevers aan dat arbeidsmigratie van wezenlijk belang is voor economisch succes. Europa als geheel scoort onder het wereldwijde gemiddelde met 19 procent. Noorwegen meldt de meeste interesse met 36 procent. Het laagst scoort Zweden met drie procent.

Inter-baas zou terugkeer Balotelli toejuichen

Voorzitter van Internazionale Massimo Moratti ziet Mario Balotelli dolgraag terugkeren bij de club uit de Serie A. "Ik zou Balotelli morgen al terughalen als het kon. Ik heb altijd veel bewondering voor hem gehad." De aanvaller heeft zich goed ontwikkeld sinds hij vorig jaar augustus werd verkocht aan het Engelse Manchester City.

De voorzitter van de club van Wesley Sneijder denkt dat de City-coach Roberto Mancini belangrijk is geweest bij de ontwikkeling van Balotelli. "Ik denk dat hij het nu goed doet, dankzij coach Mancini en zijn ervaringen in Engeland."

De 21-jarige spits is in Italië het gesprek van de dag. Zijn goede optreden vrijdag in het oefenduel tegen Polen leverde Balotelli veel lof op. De Italianen wonnen met 2-0 van Polen. De aanvaller, die zes keer uitkwam voor de Azzurri, scoorde in dat duel zijn eerste interlandgoal.


Inter-baas zou terugkeer Balotelli toejuichen (Foto: Novum)

War on Terror naar iOS

Het satirische bordspel War on Terror, waarin de Amerikaanse politiek van begin deze eeuw op de hak wordt genomen, komt in digitale vorm naar iOS.

In het digitale debuut van Terrorbull Games, gehuisvest in Cambridge en maken onder andere kaart en bordspellen, zijn de spelers uit op werelddominantie. War on Terror zit verder vol met zelfmoordterroristen, politieke ontvoeringen en smerige propaganda. Het spel verschijnt op 25 november in de App Store.

Bijna 50.000 handtekeningen petitie Radio 538

Bijna vijftigduizend mensen hebben de petitie getekend die het Koninginnedagfeest van Radio 538 op het Museumplein moet houden. De zender kreeg eerder deze maand van de gemeente Amsterdam te horen dat er dit jaar geen vergunning wordt verleend voor het feest.

"Bijna vijftigduizend mensen hebben al getekend! Thanks! Maar we zijn er nog niet", laat Radio 538 maandag weten. "Aanstaande donderdag overhandigen we de petities aan de gemeenteraad." Het Koninginnedagfeest van de zender wordt al elf jaar georganiseerd en trekt jaarlijks ruim 300 duizend mensen over de hele dag.

Amsterdam wil op Koninginnedag echter geen grootschalige evenementen meer in de binnenstad. Om af te komen van de massale zuipfestijnen en agressieve feestgangers op 30 april zoekt de gemeente voor evenementen met een 'landelijke uitstraling', zoals die op het Museumplein, een locatie buiten het centrum. Daarin is Radio 538 'onwijs teleurgesteld'.

Cloud gaming voor Xbox?

Microsoft laat weten bezig te zijn met een cloud feature op de Xbox 360. Dit kondigden ze afgelopen weekend aan op het GDC in China. Brian Prince, de Cloud Specialist legt uit: "You will be seeing things in the Xbox platform that are cloud-specific. I'm already doing it, it's really exciting, but I can't tell you about it or else I'll get fired."

Helaas ging hij niet verder in detail, maar hij liet weten dat de platformen OnLive en Gaikai dicht tegen het idee liggen wat Microsoft heeft. "These are really gaming platforms as a service," vertelt hij. "There are some limitations here, but I really do think this is the distant future of gaming in the cloud."

De nadelen zijn over het algemeen duidelijk; voor het spelen van deze titels zou je constant razendsnel internet moeten hebben. Dit is helaas niet voor iedereen een standaard.

Prince ging door op zijn verhaal. "You lose a little bit about how people are finding and playing your game, which can be important" Ook gaf hij aan wat voor Microsoft een nadeel kon zijn: "And this is yet another publisher you have to deal with...another contract you have to sign."

De baby-stapjes voor cloud gebruik, door de ontwikkelaar, beginnen in juni. Een online opslagplek voor je saves en andere benodigdheden. Dan is al dat gedoe met je gamertag voorbij, dan kun je gewoon inloggen en klaar. Athans, dat is de bedoeling.

'Nederlander verdient maandsalaris aan EMU'

De invoering van de interne Europese markt levert Nederlanders per jaar een extra maandsalaris op, en dat wordt steeds meer. De invoering van de euro is goed voor ongeveer een weeksalaris extra verdiensten per persoon per jaar. Dat concludeert het Centraal Plan Bureau (CPB) in een maandag gepresenteerde uitgave.

In 'Europa in crisis' hebben CPB-onderzoekers de oorzaken van de huidige staatsschuldencrisis onderzocht. De oorzaak moet niet alleen worden gezocht in de landen met een te hoge staatsschuld zoals Griekenland en Italië. "De Europese schuldencrisis is evenzeer een bankencrisis als een crisis van overheidsschulden, en is daarom niet alleen perifere eurolanden aan te rekenen", stellen de onderzoekers.

De oplossing voor de toekomst is volgens het CPB in ieder geval niet om uit de euro te stappen. "De kosten van het uiteenvallen van de Europese Monetaire Unie en de herinvoering van nationale munten zijn enorm", schrijven de onderzoekers.

Het CPB pleit voor de korte termijn voor een herkapitalisatie van banken. Voor de lange termijn denkt het planbureau dat de EMU beter zou functioneren als de begrotingen van de individuele lidstaten kleiner zouden zijn en die van Europa groter. De manier waarop de Verenigde Staten zijn georganiseerd dienen hierbij als voorbeeld.

Ook de vorming van één Europese toezichthouder op de banken en één Europees reddingsfonds kunnen een structurele oplossing bieden, denkt het CPB. Ook preventief toezicht op de begrotingen van lidstaten, waarover de regeringsleiders het in oktober eens werden, is volgens het CPB een goed idee.

Geen enkele lidstaat loopt echter warm voor overdacht van bevoegdheden aan Europese instellingen. "De politieke patstelling lijkt nu hopeloos", concluderen de onderzoekers. "Gezien de wordingsgeschiedenis van Europa zou deze crisis echter ook tot een institutionele doorbraak kunnen leiden."

Het onderzoek van het CPB verschijnt op het moment dat er flinke discussie is over de houdbaarheid van de euro. Dit weekend betoogde een VVD-ideoloog voor de invoering van een euro enkel voor de noordelijke EU-lidstaten, de 'neuro'. PVV-leider Geert Wilders liet maandag weten een bureau te hebben gevonden dat gaat onderzoeken wat de kosten zijn van de herinvoering van de gulden of de neuro.

Italië: Monti begint formatiegesprekken

De Italiaanse formateur Mario Monti is maandag begonnen aan de formatiegesprekken voor een nieuwe regering van deskundigen van buiten de politiek. Het is de taak van de nieuwe regering om het vertrouwen van de financiële markten in Italië te herstellen door economische groei te bewerkstelligen.

Investeerders juichten de aanstelling van Monti aanvankelijk toe, maar er is meer nodig dan de benoeming van een economische zwaargewicht om de huiverige markten tot bedaren te brengen. Het vertrouwen van de markten is niet alleen voor Italië, maar voor de hele eurozone van cruciaal belang, omdat de financiële redding van het land onbetaalbaar is.

Net als in Griekenland, waar vorige week een regering van technocraten werd beëdigd, is in Italië de hoop gevestigd op een regering van deskundigen die niet verbonden zijn aan politieke partijen en daarom makkelijker moeilijke beslissingen kunnen nemen.

Onderzoek naar tbc bij school in Oldenzaal

Zo'n dertienhonderd leerlingen en medewerkers van het Carmel College in Oldenzaal zijn maandagochtend getest op open tuberculose (tbc). Het onderzoek was nodig omdat in juli bij iemand van het ondersteunend personeel open tbc was vastgesteld. Twaalfhonderd leerlingen die vorig jaar op de vmbo-school zaten en honderd leraren kregen een oproep om te worden onderzocht, de opkomst was volgens een woordvoerder van GGD Twente zeer hoog.

Nadat de ziekte zich in juli had geopenbaard werden aanvankelijk mensen in de naaste omgeving van de zieke man onderzocht. Hieruit kwamen negen besmettingen naar voren. Deze mensen zijn niet ziek geworden van de bacterie en konden anderen niet besmetten. Toch was dit voor de GGD aanleiding voor vervolgonderzoek op de school.

Bij de dertienhonderd mensen is een vloeistof ingespoten. Vrijdag wordt bekeken of ze een reactie op hun huid hebben. Is dit het geval, dan worden ze nader onderzocht. Over twee weken denkt GGD Twente de resultaten van het onderzoek te kunnen presenteren.

Tbc is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie en kan overgebracht worden door hoesten of niezen. Open tbc, de meest besmettelijke variant, komt niet vaak voor. Jaarlijks sterven in Nederland zo'n twintig mensen aan de infectieziekte. De medewerker van de school uit Oldenzaal is herstellende, meldt de woordvoerder van GGD Twente.

Torne PlayStation Vita Update in December

Sony heeft een update aangekondigd voor hun PlayStation 3 DVR kit Torne, voor de Japanse markt, waarmee je tv programma’s kunt opnemen. Met de update krijgt de Torne Vita ondersteuning, waardoor je de nieuwe handheld kunt gebruiken als afspeelapparaat.

De gratis update met versienummer 3.50, zorgt ervoor dat je via Torne videos kunt opslaan op de memory card van de Vita. Daarbij kun je de Vita gebruiken om lokaal via Torne programma’s te kijken, momenteel is dit ook mogelijk via de PSP. Of de Vita extra functies krijgt vergeleken met de PSP is nog onduidelijk, al benadrukt Sony wel de hogere resolutie van het Vita-scherm.

Net als de PSP kan de Vita via internet remote play gebruiken buiten het huis, maar Sony heeft bevestigd dat de Vita geen remote play ondersteund via 3G. In Japan staat de genoemde update gepland voor december, een exacte datum is echter niet gegeven. Of wij in Europa een dergelijke update kunnen verwachten voor PlayTV, de Europese variant van Torne, is nog niet bekend.

CAS: uitspraak zaak-Contador in januari

Wielrenner Alberto Contador krijgt waarschijnlijk in januari te horen of hij wordt geschorst voor het gebruik van clenbuterol. Het internationaal sporttribunaal CAS start volgende week maandag met de hoorzitting. De uitspraak laat daarna nog zes tot acht weken op zich wachten, liet secretaris-generaal Matthieu Reeb van het CAS weten.

Contador testte tijdens de door hem gewonnen Tour de France van 2010 positief op het gebruik van clenbuterol. Volgens de Spanjaard kwam de zeer lage dosering van het vochtafdrijvende en dopinggebruik maskerende middel in zijn lichaam door het eten van besmet vlees.

De Spaanse wielerbond ging akkoord met die verklaring en sprak Contador vrij, waarop de internationale wielerunie UCI en antidopingwaakhond WADA naar het CAS stapten. Het sporttribunaal hoopte de zaak aanvankelijk voor de start van de Tour de France te kunnen afhandelen, maar dat bleek bij lange na niet haalbaar.


CAS verwacht in januari uitspraak zaak-Contador (Foto: Novum)

Marko: "Red Bull wil huidig RRA-voorstel niet tekenen"

Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft gewaarschuwd dat de Oostenrijkse renstal het huidige voorstel voor een nieuw Resoursce Restriction Agreement niet zal gaan tekenen. In dat voorstel van de teams wordt bepaald op welke gebieden er kosten bespaard zullen gaan worden.

De Formula One Teams' Association (FOTA) is al maanden verdeeld over op welke gebieden er kosten bespaard moeten worden en hoe het RRA nageleefd moet worden. Er zou afgelopen weekend in Abu Dhabi verder over onderhandeld worden, maar omdat de teambazen in hun schema's geen ruimte konden vinden om te onderhandelen is de vergadering uitgesteld.

Volgens Marko moet er nog stevig onderhandeld worden wil Red Bull haar handtekening zetten. "Dat zit vol met gaten en kan door iedereen makkelijk omzeild worden, dus dat tekenen we niet," zei Marko tegen Bild. Hij waarschuwt dat zijn team niet zomaar akkoord zal gaan met de plannen. "Wij staan aan de top van het veld en moeten doen wat we kunnen om daar te blijven."

Volgens de geruchtenmolen is Red Bull een van de teams die het huidige RRA heeft geschonden, maar zelf ontkent de renstal dit.

Kind richt pistool op politieagenten

Een zesjarig kind op de achterbank van de auto van zijn vader heeft zondag een op een vuurwapen lijkend pistool op de politie gericht. Surveillerende agenten haalden de auto in op de A7 bij Zuidbroek toen ze onder schot werden genomen. Dat laat de politie Groningen maandag weten. Het bleek niet te gaan om een echt vuurwapen.

De politie zette de auto aan de kant en het wapen bleek een balletjespistool. Het pistool was door de vader meegenomen na vakantie in het buitenland. Het balletjespistool van de jongen valt onder de wapenwetgeving, omdat ze veel op echte wapens lijken en daardoor geschikt zijn om mee te dreigen.

De agenten hebben het wapen in beslag genomen. De vader en zijn zoon mochten na een gesprek weer verder rijden.

Uncharted 3 succesvolste spel uit serie

Het actieavontuur Uncharted 3: Drake's Deception is de populairste game uit de reeks. Alleen op de eerste dag, 4 november, werden 3,8 miljoen exemplaren van het spel verscheept. Dat heeft Sony maandag bekendgemaakt.

In zijn openingsweek was de game het populairste spel van Nederland. Het spel heeft wereldwijd meer dan 230 miljoen euro binnengehaald. Toch kan Drake qua populariteit niet tippen aan de soldaten uit het schietspel Call of Duty. Alleen in de VS en het Verenigd Koninkrijk ging Modern Warfare 3 op vorige week dinsdag al 6,5 miljoen keer over de toonbank. Uitgever Activision haalde in de eerste dag meer dan 293 miljoen euro op.

Voor game-uitgevers is het najaar het moment om de grootste titels te lanceren. In de Verenigde Staten worden rond het feest Thanksgiving veel spellen verkocht, terwijl Sinterklaas en Kerst in Nederland het moment zijn om games te verkopen. Andere populaire spellen voor dit najaar zijn onder meer het rollenspel The Elder Scrolls V: Skyrim, het platformspel Super Mario 3D Land, de actiegame Assassin's Creed: Revelations en de racegame Need for Speed: The Run.


Uncharted 3 succesvolste spel uit serie

Wilders laat ook 'neuro' onderzoeken

Geert Wilders laat behalve de terugkeer van de gulden ook onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de introductie van de 'neuro', een aparte munt voor de noordelijke eurolanden. Dat laat de PVV-leider maandag weten via Twitter.

Wilders kondigde vrijdag aan dat hij wil weten wat het kost om de gulden weer in te voeren. Daarvoor heeft hij een 'gerenommeerd' internationaal onderzoeksbureau ingehuurd. "Akkoord bereikt met onderzoeksbureau over vertrek Nederland uit eurozone", twittert hij maandag. "Zowel opties terug naar de gulden als introductie neuro worden onderzocht."

In politiek Den Haag werd vrijdag unaniem afwijzend gereageerd op het voorstel van Wilders. "Er zijn talloze organisaties die al hebben gewezen op de gevaren van het opbreken van de eurozone, en ik vermoed dat dat ook uit dit onderzoek zal komen", zei premier Mark Rutte (VVD).

Volgens Wilders maakt het kabinet mensen bang dat het 'licht uitgaat' als Nederland uit de euro zou stappen. Hij beseft dat het geld kost, maar hij wil weten of een terugkeer naar de gulden op termijn juist niet meer geld oplevert. Als dat zo is, wil Wilders een referendum houden over het vertrek uit de eurozone.

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) waarschuwde maandag nog voor de neuro. Alleen al de suggestie is uiterst gevaarlijk. "Het zou een buitengewoon negatieve impact op onze hele economie hebben", zei ze. "We kunnen ons niet als een Zwitserland aan de Noordzee terugtrekken." VVD-ideoloog Patrick van Schie pleitte dit weekend juist voor de invoering van een 'neuro'.

Killer Freaks from Outer Space was eerst een Rabbids-game

Killer Freaks from Outer Space is een van de eerste exclusieve Wii U titels en is tevens gepland als Lauchgame. Oorspronkelijk was het echter een project voor de PlayStation 3 en Xbox 360 en had het een paar bekende konijnen in de hoofdrol, althans als we GoNintendo mogen geloven.

Het spel werd klaarblijkelijk in 2010 door Ubisoft Montepellier gepresenteerd als Killer Rabbids, voor de PS3 en Xbox 360.  Gezien het familievriendelijke imago van de konijnen niet helemaal paste bij een gewelddadige shooter zijn de liefelijke beestjes uit het spel gehaald en vervangen door ‘freaks’.

Eerder werden de Ubisoft konijnen als inspiratiebron genoemd voor het ontwerp van de monsters uit Killer Freaks.  Kijkend naar de gedrochten in Killer Freaks is er wel een gelijkenis te zien tussen de Rabbids en de monsters.

Killer freaks

Verdere EU-sancties tegen Syrië

De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie (EU) hebben maandag op een top in Brussel besloten tot verdere sancties tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad.

De EU stelde eerder al sancties in tegen 56 individuen en 19 organisaties. Ook werd de import van olie uit Syrië stopgezet. Maandag werd besloten tegen nog 18 individuen en organisaties sancties in te stellen.

Volgens de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague is er genoeg aanleiding om de bestaande sancties uit te breiden. Het regime in Damascus blijft onverminderd proberen het verzet tegen Assad met bruut geweld neer te slaan.

Nieuw wapen in strijd tegen Somalische piraten

Nederlandse rederijen hebben mogelijk een nieuw wapen in de strijd tegen Somalische piraterij. Een laser moet het zicht van piraten ontnemen door in de ogen te schijnen. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders laat maandag weten de laser interessant te vinden, maar dat de effectiviteit nog moeilijk is te beoordelen.

Eerder bleken lasersystemen niet effectief te zijn, omdat het moeilijk is om van een grote afstand op de ogen van iemand te richten. De piraten kunnen bovendien ook hun ogen bedekken, zegt een woordvoerder van de KVNR.

De Nederlandse regering wil niet dat beveiligers met vuurwapens worden toegelaten op Nederlandse schepen. Scheepvaartbedrijven zetten daarom waterkanonnen en prikkeldraad in en gebruiken begeleidingsschepen om piraten af te schrikken.

De laser, aangeboden door het maritieme beveiligingsbedrijf MSS, moet de rederijen een nieuw alternatief bieden. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie reageert deze week in de kamer op het nieuwe wapen. Dat zegt een woordvoerder maandag.

Puber opgepakt voor grote brand Laren

De politie heeft een 15-jarige jongen aangehouden die mogelijk betrokken is geweest bij de grote brand in Laren van zondagnacht. Hij gedroeg zich verdacht, meldt de politie. Onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van brandstichting.

Bij de brand werd een houtzagerij en bibliotheek in de as gelegd. Omdat de brand zou kunnen overslaan naar omliggende huizen werden zestien mensen geëvacueerd. Zij mogen inmiddels weer terug naar hun woningen, meldt de gemeente. De brandweer is nog de hele dag bezig met nablussen.

Brad Pitt wil stoppen met acteren

Brad Pitt heeft genoeg van acteren en wil nog maximaal drie jaar voor de camera staan. De 47-jarige acteur heeft nog geen concrete plannen, maar zegt graag achter de schermen te staan. "Ik houd echt van produceren, het ontwikkelen van verhalen en al die delen bij elkaar brengen," zegt hij tegen het Australische tv-programma 60 Minutes.

Het is niet de eerste keer dat Pitt aankondigt te stoppen met acteren. Hij zei twee jaar geleden ook al dat acteren meer iets is voor jonge mensen en dat hij de rollen die hij aangeboden krijgt, steeds minder interessant vindt.

Pitts plannen voor achter de camera zijn nog vaag. "Ik ben weggekomen met een paar scenario's, maar ben ook kwaad over een paar dingen", zegt Pitt over de films die hij al geproduceerd heeft. De Amerikaanse acteur wil de benoemde projecten niet specificeren. De eerste speelfilm die de acteur coproduceerde was The Departed in 2006.

De acteur is al jaren samen met Hollywoodster Angelina Jolie. Het stel heeft drie biologische en drie geadopteerde kinderen. Mogelijk wordt hun kroost nog uitgebreid. "Ik weet niet of we al klaar zijn."


Brad Pitt wil stoppen met acteren (Foto: Novum)

[Video] Hoogerland geklopt door renpaard

Het is wielrenner Johnny Hoogerland gisteren niet gelukt om van een renpaard te winnen. De Zeeuw nam het op drafbaan Wolvega op tegen het toppaard Unforgettable met pikeur Arnold Mollema en moest na de eerste race gewonnen te hebben tweemaal zijn meerdere erkennen in het dier.

"Ik reed boven de 60 kilometer per uur, harder kan ik niet. Hij heeft me eerlijk verslagen," zei Hoogerland na afloop. De race was georganiseerd om geld op te halen voor de stichting Jayden. In totaal werd er 3.500 euro opgehaald voor onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker.

'Schrap overdrachtstaks voor verhuizing voor werk'

De helft van de Nederlanders wil dat de overdrachtsbelasting wordt geschrapt bij verhuizingen naar een locatie dichter bij de werkplek. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 28 duizend respondenten door Intelligence Group.

Uit het onderzoek in opdracht van de vacaturewebsite Jobtrack blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders liever op kantoor werkt dan thuis. Dit geldt vooral voor werknemers jonger dan 35 jaar. Zij geven de voorkeur aan op kantoor werken vanwege de overdracht van kennis, stelt Jobtrack.

Het dagelijkse fileleed gooit echter roet in het eten. De helft van de Nederlanders begint minder gemotiveerd aan een werkdag als de reis ernaartoe is vertraagd door een file.

Een verhuizing naar een huis binnen een straal van vijf kilometer rondom het werk is een oplossing voor dit probleem, stellen de onderzoekers. Door de moeilijkheden voor met name alleenstaanden om aan een hypotheek te komen, is een verhuizing echter moeilijk te realiseren.

"Door de overdrachtsbelasting bij werkgerelateerde verhuizingen te schrappen, bied je als overheid werkenden meer ruimte om te verhuizen", stellen de onderzoekers. "Dit draagt niet alleen bij aan een afname van de verkeersdruk, maar kan ook de woningmarkt stimuleren." De helft van de Nederlanders ziet brood in een dergelijke maatregel, slechts achttien procent is het hier mee oneens.

Müller: "Duitsland heeft de beste papieren"

Thomas Müller treedt morgen met de nationale ploeg van Duitsland aan tegen het Nederlands elftal. De aanvaller van Bayern München vindt Die Mannschaft beter.

Duitsland ging vorig jaar in de halve finale van het WK ten onder tegen Spanje. Dat Nederland de finale uiteindelijk verloor van Spanje kwam Müller wel goed uit. "Anders hadden we dat moeten horen in de Bayern-kleedkamer", zegt de spelmaker in Bild.

Müller is bij Bayern ploeggenoot van Arjen Robben, en toen ook nog van Mark van Bommel. Dat Robben tot twee keer toe faalde oog in oog met Iker Casillas leidde niet tot vreugde bij Müller. "Helemaal bevredigend was het niet, ik had liever zelf de finale van ze gewonnen. Dan waren wij de koningen in de kleedkamer geweest."

Ontmoetingen tussen Duitsland en Nederland zijn altijd beladen. "De rivaliteit is niet meer zoals twintig jaar geleden. Maar ook vandaag de dag weet iedereen dat een duel met Oranje niet zomaar een voetbalwedstrijd is. Ze zijn erg sterk, met Sneijder, Robben en Van Persie als uitblinkers. Ze gaan niet meer alleen maar blind naar voren, kunnen ook op resultaat spelen."

Hoewel Oranje flink wat grote namen in de selectie heeft, denkt Müller dat Duitsland de betere ploeg is. "Er is geen enkele speler van Oranje die ik bij ons team zou willen hebben. Hun beste voetballers spelen voorin, maar daar hebben ook wij ontzettend veel kwaliteit. Wij zijn bovendien jonger en spelen op een zeer hoog niveau. Daarom hebben wij de betere papieren morgen."

De EU is een zwembad

Kijk, dat wist u dan weer niet. Opa gaat het uitleggen. Uitgebreid. Middels een allegorie, dat is een schrijfvorm die al eeuwen aanspreekt. En wellicht net zo bedrieglijk en gevaarlijk als een aforisme. Een aforisme is een waarheid als een kalfje, maar door de vorm uiterst aantrekkelijk. Voor een allegorie geldt dat ook. Ik spreek met u af dat ik de allegorie aanreik en dat u, zoals te doen gebruikelijk de parallellen trekt. Eerst een kleintje, om erin te komen.

The Graveyard naar Android

Mensen die graag kerkhoven bezoeken en een Android-telefoon hebben kunnen vanaf nu genieten van Tale of Tales bekroonde titel The Graveyard. De Belgische indie studio laat weten dat het spel vanaf heden verkrijgbaar is voor Android-apparaten.

In 2008 verscheen het spel op pc en een jaar later op iOS-systemen. Net als deze voorgaande systemen verschijnt er een betaalde (1,45 euro)  en onbetaalde versie voor Android. Beide versie zijn bijna identiek aan elkaar. Je speelt een oude vrouw die rondloopt op een kerkhof, je kunt op een bankje gaan zitten en naar een liedje luisteren. Het verschil tussen de versies is dat in de betaalde versie de kans bestaat dat de vrouw sterft, wat een ander einde oplevert.

The Graveyard is meer een ervaring dan een game, een manier om emoties los te peuteren via het medium games. Tale of Tales ontwikkelde verder The Path, The Endless Forest, en recent Fatale.

The Graveyard

'Kijken maar niet kopen op woningmarkt'

De verlaging van de overdrachtsbelasting medio juni heeft wel geleid tot een toegenomen belangstelling voor koopwoningen, maar niet tot veel meer daadwerkelijke verkopen. Dat stelt het ING Economisch Bureau in de maandag gepubliceerde Kwartaalmonitor Woningmarkt.

Het tegenvallende effect van de belastingverlaging kan volgens ING voor een groot deel worden verklaard door het lage consumentenvertrouwen. Door grotere zorgen over de economie en de eigen baan zijn consumenten de afgelopen maanden nog terughoudender geworden op de huizenmarkt.

'Kijken maar niet kopen op woningmarkt'
'Kijken maar niet kopen op woningmarkt' (Foto: ANP)

Hiddink wil meer op achtergrond opereren

Guus Hiddink lijkt bezig te zijn met zijn laatste dagen als bondscoach van Turkije. De Nederlandse oefenmeester lijkt na de 0-3 nederlaag in de EK-play-offs tegen Kroatië morgen na de return de zak te krijgen. Hij heeft in ieder geval al nagedacht over zijn toekomst.

"Misschien is het wel tijd om iets meer op de achtergrond te gaan werken. Het lijkt me leuk om links of rechts adviezen te geven en daarmee ook nieuwe mensen te helpen om het stokje over te nemen," zei Hiddink in de Telegraaf. "Je hebt mensen, die als ze 65 zijn geworden, zeggen ‘nu heb ik tijd voor leuke dingen’. Dat speelt totaal niet bij mij, want ik heb altijd leuk gevonden wat ik heb gedaan."

De Varssevelder zal in ieder geval niet naar Ajax gaan. Hij had daar als directeur aan de slag gekund, maar heeft hiervoor bedankt.

Guus Hiddink
Guus Hiddink wil meer op de achtergrond werken (Foto: Pro Shots)

VVD wil chip op kentekenplaat

Om fraude met kentekenplaten in de toekomst te voorkomen, wil de VVD dat alle platen worden voorzien van een chip. Deze chip zou op afstand uit te lezen moeten zijn. Over de gevolgen voor de privacy van de automobilisten bestaat nog onduidelijkheid, meldt Tweakers.net.

Het Kamerlid Charlie Aptroot zegt dat de chips moeten voorkomen dat criminelen zichzelf voordoen als andere weggebruikers. Ook zou de chip onbruikbaar moeten worden zodra deze van de auto wordt losgemaakt.

"De chip moet op tientallen meters afstand afleesbaar zijn", zegt Aptroot tegen Tweakers.net. "Het probleem is dat kentekenplaten makkelijk na te maken zijn. Door een unieke chip toe te voegen, lossen we een groot probleem op." Volgens Aptroot is het probleem de 'miljoenenschade' die veroorzaakt wordt door criminelen die benzine stelen bij pomphouders. Vaak gebeurt dit met behulp van valse kentekenplaten. "Het gebeurt ook veel bij brommers en scooters." Die zouden ook een chip moeten krijgen.

Aptroot denkt niet dat er enig gevaar is voor de privacy van de burgers, omdat kentekens nu ook al gecontroleerd worden. Desondanks maken de nieuwe chips het wel makkelijkers om weggebruikers te volgen. In het verleden heeft de politie al meerdere malen kritiek gekregen over het illegaal bewaren van de gegevens van automobilisten. De nieuwe chips maken het mogelijk om weggebruikers op langere afstanden te volgen.


VVD wil chip in kentekenplaat

Dance Central 2

Toen vorig jaar Kinect uitkwam voor de Xbox 360 was er eigenlijk maar een echt goede game voor beschikbaar, namelijk Dance Central. Een dansspel uit de keuken van de bedenkers van Guitar Hero en Rock Band. De game was hartstikke leuk en ik kon het een jaar geleden ook een goede recensie geven. Toch ontbrak er nog het een en ander aan de game. Een goede multiplayer en wat andere gamemodes ontbraken. Harmonix heeft zijn best gedaan om alle foutjes op te lossen voor de release van het tweede deel uit de serie, Dance Central 2. Zijn de muziekgoeroes hier in geslaagd?

Ontwikkelaar delete MMORPG per ongeluk

Iedereen kent het wel, het per ongeluk verwijderen van een bestandje en geen kopie of backup hebben. Daar kunnen ontwikkelaar Sankando en uitgever Hangame nu ook over meepraten. Zij maakten namelijk een foutje en ze konden voor MMORPG M2 geen backup terugzetten waardoor ze de service moesten stoppen.

De twee bedrijven hadden namelijk geen back-ups of andere servers draaien waardoor alle informatie, inclusief die van spelers, verloren is gegaan. Hoeveel spelers de MMORPG had is niet bekendgemaakt. Lees hieronder het officiële bericht van de ontwikkelaar en uitgever.

“There is something we must inform our valued customers of.
On the 21st of October, 2011, at 20:00, we undertook emergency maintenance on the server due to a critical issue.
Service was to resume promptly, but work performed by Sankando could not restore the game’s data. It is tremendously regrettable, but unfortunately we have no choice but to end service.
Thank you all for enjoying M2 for so long! Our heartfelt apologies for it having turned out like this.”

M2

Invloed overheid op inkomen beperkt

Persoonlijke beslissingen over een nieuwe baan of samenwonen zijn van grotere invloed op het inkomen dan maatregelen van de overheid. Dat blijkt uit een rapport dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) maandag naar de Kamer stuurde. Er werd onderzocht wat de invloed van de overheid op de koopkracht en de arbeidsparticipatie is.

Tussen 2002 en 2010 zijn de financiële prikkels vanuit de overheid om te gaan werken wel groter geworden. Ondanks die financiële prikkels 'zijn er toch nog bepaalde groepen die onvoldoende gestimuleerd worden om aan de slag te gaan', schrijft Kamp. Zo heeft de minister ontdekt dat vooral voor alleenstaande ouders en paren met een uitkering, werken soms nog onvoldoende loont.

"Een alleenstaande ouder die vier dagen in de week gaat werken tegen minimumloon, kreeg te maken met een inkomensdaling van vier procent", illustreert Kamp. Volgens de minister worden de maatregelen die het huidige kabinet neemt om werken lonender te maken gerechtvaardigd door de cijfers.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat voor de meeste huishoudens de koopkracht in de periode tussen 2002 en 2010 is gestegen. "Voor alleenstaande ouders en ouderen geldt dit in het bijzonder."

Strider naar Europa op Wii Virtual Console

In december verschijnen de Capcom-klassiekers Strider en Super Street Figher II: The New Challengers op Wii Virtual Console in Japan. Gisteren wisten we al te melden dat de laatste genoemde ook in de U.S en Europa uitkomt, maar nu is duidelijk dat Strider tevens onze kant opkomt.

Strider is een side scolling actiespel dat zich afspeelt in een futuristische wereld. Het spel verscheen in 1989 in de Arcade en werd een jaar later op de 16bit console van Sega uitgebracht, dit is de versie die tevens op Virtual Console zal verschijnen. In Japan gaan de spellen 600 yen kosten, ongeveer 6 euro.  Wanneer we beide games in Europa mogen verwachten is nog steeds onbekend.

strider

Pirelli onderzoekt lekke band Vettel

Bandenfabrikant Pirelli heeft aangekondigd een onderzoek naar de lekke achterband van Sebastian Vettel in te stellen. De wereldkampioen in de Formule 1 kende gisteren in de Grand Prix van Abu Dhabi een uitstekende start, maar spinde na twee bochten vanwege een lekke band. Niet lang daarna viel hij met schade uit.

"We zijn samen met Red Bull de overblijfselen van Vettels band aan het bestuderen, om te kijken of we de oorzaak kunnen achterhalen. Het zag er heel ongewoon uit. We hebben ook de plek bekeken waar het gebeurde, maar hebben daar niets aangetroffen wat de lekke band mogelijk heeft veroorzaakt. We gaan het nu verder onderzoeken en voor we dat de uitkomst van dat onderzoek weten, heeft het geen zin om verder te speculeren over de oorzaak," zei Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery.

Vettel viel gisteren in de race in Abu Dhabi voor het eerst uit sinds de Grand Prix van Zuid-Korea in 2010 toen de motor van de Red Bull de geest gaf.

Sebastian Vettel
Pirelli onderzoekt lekke band Sebastian Vettel (Foto: Pro Shots)

[NBA] Nieuw voorstel vandaag in stemming gebracht

De spelersvakbond in de NBA zal vandaag over het nieuwste voorstel van de clubs stemmen over de verdeling van de inkomsten. Bij de stemming zullen vertegenwoordigers van de dertig clubs aanwezig zijn. Gehoopt wordt dat het arbeidsconflict eindelijk ten einde zal komen.

Mochten de spelers akkoord gaan dan kan het seizoen op 15 december starten en worden er 72 competitieronden gespeeld. "Als de spelers het voorstel afwijzen, gaan we nog niet het seizoen afblazen," zei NBA-voorzitter David Stern.

Mocht die afwijzing er daadwerkelijk komen dan lijkt een oplossing ver weg te zijn omdat de clubs dan een groter deel van de koek eisen. Waar bij het huidige voorstel de verdeling van de gelden tussen de clubs en de spelers op ongeveer fifty-fifty ligt met een ingebouwd salarisplafond zal dat bij een afwijzing 53% voor de clubs worden en 47% voor de spelers. Afgelopen seizoen streken de spelers nog 57% van de inkomsten op.

Fraude met internetbankieren neemt flink toe

De schade die banken lijden door fraude met internetbankieren, neemt fors toe. In heel 2010 bedroeg de schade 9,8 miljoen euro, dit jaar is dat alleen al in de eerste jaarhelft 11,2 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag heeft gepubliceerd.

Ook het aantal fraudegevallen zit in de lift. Vorig jaar waren er 1383 incidenten. Dat aantal is in de eerste helft van 2011 met ruim 2400 al ruimschoots overtroffen. Een woordvoerder van de NVB noemde de forse toename 'zorgelijk', maar benadrukte dat het overgrote deel van de 11 miljoen klanten die internetbankieren dat veilig doen. Als klanten slachtoffer worden van fraude, vergoeden banken in de regel de schade.

De brancheorganisatie heeft maandag een nieuwe campagne gelanceerd om internetbankieren veiliger te maken. Daarin staat het fenomeen 'phishing' centraal. Dat is een vorm van fraude waarbij criminelen door middel van nepmails, die afkomstig lijken van een bank, proberen inloggegevens te achterhalen. Het is de meest voorkomende manier waarop fraude wordt gepleegd met internetbankieren.

Andere methodes om via het internet bankrekeningen te plunderen, zijn kwaadaardige computersoftware en het zogenoemde 'social engineering'. Daarbij bellen criminelen met rekeninghouders en doen zij zich voor als bankmedewerkers. De nieuwe campagne moet mensen er nog maar eens op wijzen dat de bank nooit telefonisch of per e-mail om persoonlijke gegevens vraagt.

Verder lijkt ook het kopiëren van bankpassen (skimming) weer in de lift te zitten. Vorig jaar signaleerde de NVB een scherpe daling van de schade voor banken tot 19,7 miljoen euro, maar dit jaar staat de teller na 6 maanden alweer op 14,8 miljoen euro.

Fraude met internetbankieren neemt flink toe
Fraude met internetbankieren neemt flink toe (Foto: ANP)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op Assassin's Creed: Revelations voor de PS3 of Xbox 360. Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Met welk personage speel je in de huidige wereld?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten. De winnaar krijgt bericht met de vraag voor welke console hij de game wilt hebben.

Packshot

 

Kroes: suggestie voor neuro al gevaarlijk

Alleen al het suggereren dat de noordelijke eurolanden een aparte munt moeten gaan voeren, is uiterst gevaarlijk. Dat zei eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) maandagochtend op radiozender BNR. VVD-ideoloog Patrick van Schie pleitte dit weekend voor de invoering van een 'neuro'.

"Het zou een buitengewoon negatieve impact op onze hele economie hebben", zei Kroes. "We kunnen ons niet als een Zwitserland aan de Noordzee terugtrekken."

Kroes pleit er voor 'juist nu' verenigd te blijven. Door een breuk te suggereren krijg je volgens Kroes juist in de landen waar het slecht gaat 'speculatief gedrag'. Het vertrouwen in de euro is volgens Kroes gebaseerd op het feit dat de sterke landen de zwakke broeders 'voor lief en leed' onder de arm nemen. "Bovendien is het juridisch niet mogelijk om uit te stappen."

Partijgenoot van Van Schie pleitte dit weekend voor een snelle beslissing over een eventuele uitstap uit de monetaire unie. "Als langer wordt gewacht met een beslissing lopen de kosten alleen maar op." Hij pleitte voor een Noord-Europese munt voor Nederland, Duitsland en enkele landen als Oostenrijk, Luxemburg en Finland. Frankrijk zou volgens hem moeten worden buitengesloten.

Van Schie erkende wel dat speculeren over een neuro-munt voor onrust kan zorgen. Volgens hem is daar niet aan te ontkomen.


Kroes: suggestie voor neuro al gevaarlijk (Foto: Novum)

Gratis museumtoegang trekt niet meer kinderen

Museumbezoek gratis maken voor kinderen tot 12 jaar, leidt niet per se tot hogere bezoekersaantallen in de leeftijdsgroep. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Museumvereniging maandag presenteert aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD).

Het vorige kabinet wilde musea gratis toegankelijk maken voor kinderen. Toenmalig minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) liet eerst onderzoeken wat de gevolgen daarvan zouden zijn. Volgens de museumvereniging blijken veel 'veronderstelde waarheden over kinderen en museumbezoek' mythes te zijn.

Een van die fabels, is dat gratis toegang tot meer museumbezoek zou leiden. Plasterk wilde museumbezoek bij kinderen stimuleren. Het was de bedoeling dat ongeveer vierhonderd musea gratis zouden worden. Hiervoor moest 5,4 miljoen euro per jaar beschikbaar worden gesteld.

Zijlstra is bij de presentatie van het onderzoek aanwezig. Hij reageert daarna op de bevindingen.

THQ legt Pride-mode uit

UFC Undisputed 3 zal de voormalige Japanse MMA-organisatie Pride bevatten. De organisatie was erg populair in het land van de rijzende zon en twee medewerkers van THQ geven in onderstaande video wat meer uitleg over deze mode. Zo zijn er andere regels dan in de standaard UFC-gevechten.

Bekijk hieronder de video vol gameplay van de Pride-mode. UFC Undisputed 3 komt 17 februari uit voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

EA's Origin naar de Wii U?

Hoe Nintendo precies het online gedeelte van de Wii U gaat aanpakken is nog onduidelijk, maar als we het volgende gerucht mogen geloven wil EA er in ieder geval een groot onderdeel van zijn.

Electronic Arts zou in onderhandelingen zijn met Nintendo om Origin, het digitale distributieplatform van EA, een belangrijk onderdeel te maken van Nintendo’s onlinestrategie. Voor EA zou dit een mooie kans zijn om veel nieuwe gebruikers te trekken, terwijl Nintendo het ziet als een kans om de relatie met de westerse gamers te herstellen. Zij denken dat alleen een groot westers bedrijf zoals EA begrijpt wat er nodig is om hun onlineservice interessant te maken voor westerse gamers.

Volgens het gerucht is EA niet de enige die interesse heeft om hun digitale distributieplatform onderdeel te maken van de Wii U. Valve zou ook graag Steam op het platform introduceren. EA probeert Nintendo echter over te halen om Origin exclusief op de Wii U te krijgen, zodat zij een concurrerend voordeel hebben op Steam.

Het is niet duidelijk hoe Origin op de Wii U zal verschillen van Origin op de PC, als er al verschillen zullen zijn. Tot nu toe zijn het ook slechts geruchten, als het echt waar is verklaard het wel meteen waarom Peter Moore een groot voorstander is van de Wii U.

Donner zet mes in IT-huishouding

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) gaat het aantal interne IT-dienstverleners bij de rijksoverheid terugbrengen van veertig naar tien. Dat schrijft het Financiële Dagblad maandag.

De minister praat het parlement deze week bij over zijn plan af te rekenen met de versnipperde IT-huishouding van het Rijk. De plannen sluiten aan bij het programma 'compacte rijksdienst'. Dit moet 800 miljoen euro opleveren. Op termijn vallen de interne diensten onder een enkele IT-instantie.

Doden door gasexplosie in Chinees restaurant

Een gasexplosie in een restaurant in de noordwestelijke Chinese provincie Shaanxi heeft maandag aan zeker zeven mensen het leven gekost. Nog eens 31 mensen raakten gewond. De explosie deed zich voor tijdens de ochtendspits in een fastfood-restaurant in Xi'an, de hoofdstad van Shaanxi.

Door de kracht van de explosie werd de voorkant van het pand eruit geblazen. Er vielen niet alleen slachtoffers in het restaurant, maar ook buiten onder voorbijgangers en mensen die bij een bushalte stonden te wachten.


Doden door gasexplosie in Chinees restaurant (Foto: Novum)

Barazite gaat Maher niet overhalen

Nacer Barazite zal Adam Maher niet overhalen om definitief voor Oranje te kiezen. Het tweetal moet nog een keuze maken tussen Nederland en Marokko. Maandagavond dragen ze in ieder geval allebei nog het shirt van Nederland.

"Adam is een rustige jongen en een fantastische voetballer", zegt Barazite tegen NUsport. "Op de training liep het lekker tussen hem en mij. Als Adam aan de bal is, kun je als spits altijd een steekbal op maat verwachten. Hopelijk kunnen we bij Jong Oranje samen voor veel doelpunten gaan zorgen."

De twee zijn al benaderd door de Marokkaanse voetbalbond. Daar waar Barazite sowieso tot aan het EK van 2013 voor Jong Oranje speelt, is Maher daar nog niet zeker van. "Maar ik zal hem zeker niet proberen over te halen om voor Jong Oranje te blijven uitkomen."

"Dat zou egoïstisch zijn. Je kunt wel zeggen dat het in het nationaal belang is om voor Nederland uit te komen, maar in Marokko zeggen ze precies hetzelfde tegen hem en mij. Adam moet gewoon zijn eigen keuze maken, zoals ik ook mijn eigen keuze moet maken. En die keuze moeten de mensen dan maar accepteren."

McClaren: "In Nederland is iedereen coach"

Steve McClaren bezorgde FC Twente vorig jaar het landskampioenschap. Sindsdien behaalde de trainer geen successen meer.

"Een fantastische club", zegt McClaren tegen Les Rosbifs over FC Twente. Het behaalde kampioenschap met de Tukkers is zijn grootste prestatie als trainer. "Absoluut, ja. Als assistent bij Manchester United droomde ik al van een kampioenschap als manager. En het was inderdaad fantastisch."

Ieder voetballand heeft zijn eigen kenmerken, zo ook Nederland. "In Nederland is eigenlijk iedereen een coach. Zelfs bij het winkelen begonnen mensen discussies over de te hanteren tactiek. Overal werden mij verstandige adviezen aangeboden. Het is de cultuur van het Nederlandse voetbal."

Na het succes in Enschede vertrok McClaren naar VfL Wolfsburg. Daar draaide het niet en werd hij op straat gezet. Nottingham Forest was zijn laatste club. Daar vertrok hij vorige maand. "Ik ben klaar voor de volgende uitdaging", aldus McClaren, die in de race was voor de vacature bij Club Brugge.

Halo 4 gewoon op Xbox 360

Halo 4 zal niet op de volgende generatie consoles uitkomen heeft 343 Studios-baas Frank O’Connor laten weten. De game zal naar de Xbox 360 komen en zal gebruikmaken van een aangepaste Halo-engine. Volgens O'Conner kunnen we iets mooiers dan in Halo: Reach verwachten.

Halo 4 zal zich enkele tijd na Halo 3 afspelen en de hoofdrol zal weer weggelegd zijn voor Master Chief. De game moet eind 2012 uitkomen en zal de eerste originele Halo-game zijn van 343 Studios.

Halo

Volleybalsters hopen op Italië

De Nederlandse volleybalsters moeten deze week supporteren voor Italië. Als Italië op de World Cup in Japan bij de beste drie eindigt, krijgt Nederland alsnog een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in mei. Oranje liet zondagavond de kans liggen om zich direct te plaatsen door een nederlaag tegen Kroatië.

Als beste nummer twee van de drie prekwalificatietoernooien, blijkt er toch nog een reddingsboei voor Nederland te zijn. Daarvoor heeft het wel de hulp nodig van Italië, dat zich via de World Cup in Japan direct voor de Olympische Spelen kan plaatsen. Nederland mag in dat geval de opengevallen plaats invullen. De vooruitzichten zijn gunstig, want Italië staat na acht van de elf wedstrijden bovenaan.

Zelfs met de hulp van Italië is de weg naar de Olympische Spelen nog lang. Alleen als in mei het OKT in Turkije wordt gewonnen, plaatst Oranje zich voor Londen. Het moet dan zien af te rekenen met zeven sterke Europese landen.

Wotte helpt Schotten tegen Jong Oranje

Mark Wotte zal maandagavond Jong Schotland ondersteunen in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Oranje. De Nederlandse oud-trainer is sinds afgelopen zomer als technisch directeur van alle opleidingen en jeugdploegen aan de Schotse voetbalbond verbonden.

"Ik wil een klankbord zijn voor de coaches en daarom ben ik naar Doorwerth gereisd, waar de Schotse ploeg zich voorbereidt. Jong Oranje heeft een aantal nieuwe spelers en er is onder Cor Pot het een en ander veranderd in de samenstelling. Waar ik kan, zal ik onze Schotse staf bijpraten en helpen", liet Wotte in De Telegraaf weten.

De A-selectie van Schotland wist zich overigens niet te plaatsen voor het EK in 2012. In de poule eindigde The Tartan Army achter Spanje en Tsjechië.

Knot: steun ECB is tijdelijk en voorwaardelijk

De steun van de Europese Centrale Bank (ECB) aan de landen in de eurozone en het in bijzonder Italië is tijdelijk en aan voorwaarden verbonden. Dat zegt topman van De Nederlandsche Bank en ECB-bestuurslid Klaas Knot in de Volkskrant van maandag.

De ECB ondersteunt landen als Italië momenteel door staatsobligaties op te kopen. Hierdoor wordt de rente op obligaties gedrukt. Volgens Knot is een voorwaarde hiervoor dat de Italiaanse regering op korte termijn structurele hervormingen doorvoert.

De regeringsleiders van de eurolanden moeten daarnaast snel het noodfonds EFSF werkend krijgen. Het EFSF kan dan het opkopen van staatsobligaties van de ECB overnemen. Mocht niet worden voldaan aan deze voorwaarden, dan bouwt de ECB het opkoopprogramma langzaam af.

"De ECB koopt tijd. Tijd koop je om iets te doen. Tijd kopen kunnen we alleen blijven volhouden als er in die tijd ook echt iets gebeurt", stelt Knot. "Er is een duidelijke afspraak dat de interventies van de ECB een tijdelijk fenomeen zijn en dat de regeringsleiders het zullen overnemen met hun noodfonds." Als dat niet gebeurt, stelt Knot, 'dat moet je je als ECB-bestuurder echt afvragen of je wel door moet gaan. "En dat vragen wij ons ook af."

Van Barneveld uitgeschakeld op Grand Slam of Darts

Voor Raymond van Barneveld is er vroegtijdig een einde gekomen aan de Grand Slam of Darts. Onze landgenoot verloor in Wolverhampton ook zijn tweede groepsduel. Van Barneveld kreeg tegen Ted Hankey tweemaal een kans om te breaken, maar wist deze beide niet te benutten.

The Count sloeg genadeloos toe op de momenten die hij kreeg en won daardoor de partij met duidelijke cijfers; 5-2. Eerder in het toernooi verloor Barney al van Ian White en zodoende zit het toernooi voor hem er al na twee groepsduels op.

Voor Michael van Gerwen staat er dinsdag een alles-of-niets duel op het programma tegen Tony O'Shea. Mighty Mike, die zijn eerste groepsduel wist te winnen van Scott Waites, ging gisteren onderuit tegen Mark Walsh (5-3). Tegelijkertijd won O'Shea van titelverdediger Waites, die daardoor werd uitgeschakeld. Walsh plaatste zich door de overwinning op Van Gerwen voor de volgende ronde. O'Shea en Van Gerwen maken morgen uit wie zich als tweede uit de groep plaatst voor de volgende ronde.

Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld uitgeschakeld op Grand Slam of Darts (Foto: Pro Shots)

Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg in Glazen Huis

Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin zitten dit jaar in Het Glazen Huis. Dat maakte zendermanager Wilbert Mutsaers maandag tijdens de radioshow van Giel Beelen bekend. Onder de noemer Serious Request laten de drie dj's zich rond kerst opsluiten in het Glazen Huis om geld in te zamelen voor een goed doel.

Ekdom is blij dat hij voor de zesde keer het huis mag betreden. "Het is elk jaar weer een feest om er in te mogen en het is nooit vanzelfsprekend."

De Swijnenberg kreeg hartkloppingen toen hij even dacht dat hij het niet was geworden. "Ik luister naar de show en hoorde mijn telefoon niet overgaan. Ik dacht ik zit er niet bij!" Swijnenberg verblijft voor de derde keer in het doorzichtige huis.

"Wat leuk en wat kut", reageert Perlin op zijn eerste deelname. De dj vindt het heftig om opgesloten te zitten in het huis, waar de dj's ook een week niet mogen eten. "Maar ik heb er zin in."

Giel Beelen liet al eerder weten dat hij dit jaar niet in het Glazen Huis verblijft. Na zes deelnames gaat hij zich dit jaar op een andere manier inzetten voor het goede doel.

Het Glazen Huis staat dit jaar van 18 tot en met 24 december in Leiden. 3FM werkt voor Serious Request elk jaar samen met het Rode Kruis. De drie 3FM-dj's zetten zich dit jaar in voor de actie Help een Moeder, Red een Gezin. Het Rode Kruis helpt moeders met onderdak, water, voedsel en medische hulp.

Haase zakt plek op wereldranglijst

Robin Haase staat op de nieuwste wereldranglijst op de 45e plaats en is daarmee nog altijd de beste Nederlander. Onze landgenoot zakte ten opzichte van vorige week wel een plaatsje. Thomas Schoorel bleef op de 129e plaat staan, terwijl Igor Sijsling een vrije val maakte van de 167e naar de 202e plaats.

Ook Jesse Huta Galung zakte van de 202e naar de 213e plek. Thiemo de Bakker, die dit seizoen niet meer in actie zal komen, zakte van 222 naar 226. In de top-tien vonden ook een aantal verschuivingen plaats. Jo-Wilfried Tsonga won twee plekken en staat op de nieuwste wereldranglijst op de zesde plaats.

Mardy Fish steeg van de negende naar de achtste plaats, terwijl Janko Tipsarevic van de dertiende naar de negende plaats wist te stijgen. Ook Nicolás Almagro kwam de top-tien binnen. De Spanjaard steeg van de elfde naar de tiende plek.

Van der Wiel: "Werd me een dip aangepraat"

Gregory van der wiel heeft een rotperiode achter de rug. De rechtsback van Ajax en het Nederlands elftal is op zoek naar vorm.

Na het kampioenschap met Ajax rustte Van der Wiel goed uit en had hij zin in het nieuwe seizoen. Dit zou zijn seizoen worden. Maar het begon anders dan hij had gehoopt. Toen hij in de Amsterdam ArenA gewisseld werd en onder begeleiding van een cynisch applaus en gejuich naar de kant werd gehaald, werd duidelijk hoe slecht hij in vorm was. "Maar er werd me een dip aangepraat."

Van der Wiel speelde vorig jaar een heel sterk WK. Sindsdien zijn de verwachtingen hoog. "En als je dat verwachtingspatroon niet elke week kan waarmaken, raken mensen teleurgesteld in je", zegt hij tegen De Pers. Een verklaring voor zijn zwakke spel heeft hij niet. "Tja... Waarom zijn bananen krom? Het heeft te maken met allerlei factoren. Voetbal is een teamsport. Als ik een individuele sport beoefende, bijvoorbeeld tennis, dan kon ik het alléén maar bij mezelf verklaren. Maar ik heb ook te maken met alles wat er om me heen gebeurt."

De international vervolgt: "Als ik net dat balletje niet kwijt kan dat ik normaal wel kwijt kan... Als je net even verkeerd wordt aangespeeld... Of niet op tijd. Dus een centrale verdediger die in balbezit wacht, wacht en wacht. Uiteindelijk geen oplossing vindt en dan denkt: oh, ik geef 'm maar aan Greg."

"Maar dan zit ik er mee, onder druk. Dan kom ik in de problemen. Daar heb ik het ook met mijn teamgenoten over gehad, zeker. Die kleine dingetjes kunnen een grote invloed hebben op je spel. Daar kijkt niet iedereen doorheen. Zeker niet. Dan is het heel simpel: Greg heeft balverlies geleden, dus Greg speelt slecht." Van der Wiel denkt achteraf dat de dip minder groot was dan hoe men het zag. "Ik wil niet zeggen dat mijn prestaties bij Ajax onder een vergrootglas lagen... Maar er werd me meer een dip aangepraat dan dat ik dat zelf zo voelde. Ik denk dat de echte voetbalkenners dat ook wel hebben gezien."

Dead or Alive 5 'pusht' het genre in de volgende generatie

De grote baas bij Team Ninja, Yosuke Hayashi beweert dat Dead or Alive 5 de volledige kracht van de huidige generatie consoles benut, iets dat volgens hem de ‘simplistische’ vechtspellen van deze generatie nog niet hebben gedaan.

Dead or Alive 4 is inmiddels alweer zes jaar oud. De afgelopen jaren hebben ze bij Team Ninja goed nagedacht over wat ze verder kunnen doen met de serie. Volgens Hayashi zijn veel fighting games simplistisch en gewoon pick up and play. Hij en zijn team wilde echter een nieuwe dimensie toevoegen aan het fighting-genre. “Wij willen door ontwikkelen en iets maken dat echt de volledige mogelijkheden van de huidige generatie gebruikt.”, zo vertelt Hayashi.

“Hoe zou een vechtspel eruit zien als je de basis neemt en dit helemaal toespitst op de power van de PlayStation 3 en Xbox 360. Dat is wat wij wilde doen, iets maken dat je niet naar een handheld kunt porten, een spel maken dat alleen mogelijk is op deze consoles.” De industrie is veel veranderd sinds Dead or Alive 4 en weer dezelfde weg inslaan zou volgens Hayashi geen voldoening geven. “We willen met Dead or Alive 5 het genre echt naar de volgende generatie pushen.”

Er is nog geen releasedatum bekend voor Dead or Alive 5, wat Team Ninja precies heeft bedacht om het genre naar een volgend niveau te tillen is ook nog niet duidelijk. We wachten dus met spanning af.

Vluchten Schiphol vertraagd door mist

Door de mist lopen vluchten op Schiphol maandagochtend een halfuur tot drie kwartier vertraging op. "De mist hindert vooral de aankomende vluchten, maar de vliegtuigen die later binnenkomen vertrekken hierdoor ook later", zegt een woordvoerder.

Rond 10.00 uur klaart de mist bij Schiphol naar verwachting op. Door de weersomstandigheden bleven de spitsstroken maandagochtend gesloten. Heel Nederland kampt maandagochtend volgens Weeronline.nl met mist. "Vanuit het zuidoosten begint het al op te klaren, in Limburg komt nog een enkele mistbank voor", zegt een woordvoerder.

De verwachting is dat het in de rest van de ochtend in het zuiden vrij snel opklaart. "Maar in Groningen, Friesland, Drenthe en het noorden van Noord-Holland gaat het langer duren." In de gebieden waar het mistig blijft kan de temperatuur rond het vriespunt blijven hangen. Waar de mist verdwijnt wordt het rond de zeven graden.

Kans op gladheid is er volgens Weeronline.nl niet. "De wegen zijn nog relatief warm van de zon die we de afgelopen tijd hebben gehad. De afgelopen nacht was het maar bij een brug in heel Nederland nodig om te strooien."

Kamer wil waterschappen onderbrengen bij provincies

De taken van de waterschappen moeten worden ondergebracht bij de provincie. D66 verwacht een Kamermeerderheid voor een motie met die strekking. Naast D66 spreken PvdA, PVV en SP in hun partijprogramma's van het onderbrengen van de waterschappen bij de provincies.

Bij de waterschapsverkiezingen brengt maar een klein deel van de bevolking zijn stem uit, benadrukt de woordvoerder. "Daarmee is deze bestuurslaag slecht democratisch gelegitimeerd." Nederland is volgens hem een te klein land voor zo veel bestuurslagen. "Het is op deze manier lastig om initiatieven te nemen."

Ook wijst de partij op een onderzoek van het Interprovinciaal Overleg (IPO), dat concludeerde eerder dat door het samenvoegen 550 miljoen euro zou kunnen worden bespaard.

Bekijk Sunleth Waterscape in Final Fantasy XIII-2

Er zijn twee nieuwe YouTube-filmpjes verschenen met gameplaybeelden van Final Fantasy XIII-2. Degene die het filmt had het waarschijnlijk officieel niet mogen filmen dus de kwaliteit is verre van goed. Bekijk hieronder de twee filmpjes met gameplay.

In de filmpjes zien we onder andere het nieuwe gebied 'Sunleth Waterscape'. Final Fantasy XIII-2 staat gepland voor 3 februari 2012 in Europa.

Persona 4 komt naar het theater

Persona 4 krijgt in Japan een remake voor de PlayStation Vita. De game moet in het voorjaar uitkomen en zal naast de remake ook een anime- en manga-serie krijgen. Maar nu hebben Atlus en Marvelous AQL de handen in één geslagen om Persona 4 naar het theater te brengen.

De theatershow zal in het 'Visualive'-genre liggen. Dit is een genre waar in er op het toneel echte personages spelen in combinatie met speciale effecten. De show zal vijf dagen lopen en elke dag zal het hoofdpersonage een andere naam dragen die fans van de serie kunnen voorstellen.

Woon je in de buurt van het 'Sunshine Theater' in Ikebukuro en kan je €67 tot €97 missen, dan kan je van 15 tot en met 20 maart 2012 naar de voorstelling.

5000 postbezorgers baan kwijt

Ongeveer 100 vaste medewerkers en 5000 parttime postbezorgers raken hun baan kwijt. Zij werkten voor Netwerk VSP Geadresseerd, een dochter van Post NL, dat per 17 december stopt. Dat maakte PostNL maandag bekend.

Voor de honderd vaste medewerkers is met de ondernemingsraad een sociaal plan afgesproken. Uitgangspunt van dit plan is om de medewerkers aan een andere baan te helpen.

PostNL verwacht dat de vijfduizend postbezorgers snel een andere parttime functie krijgen, omdat binnen de markt van postbezorging een enorme personeelskrapte is. "We hopen dat we deze mensen of bij PostNL of bij de huis-aan-huisbezorging van Netwerk VSP een baan kunnen aanbieden", legt een woordvoerder uit. "Maar we geven ook de adresgegevens van onze concurrent Sandd aan deze mensen door."

De activiteiten op de geadresseerde postmarkt van Netwerk VSP worden per 17 december gestopt. "De huidige postmarkt en de economische omstandigheden bieden onvoldoende perspectief om deze activiteiten op termijn voldoende winstgevend te maken", verklaart PostNL.

Overtoom kiest voor Kameroen

Willie Overtoom stelt zich beschikbaar voor het nationale elftal van Kameroen. "De procedure om een Kameroens paspoort aan te vragen, is in werking gezet", vertelt de middenvelder van Heracles Almelo in De Telegraaf. "Als alles goed gaat, kan ik in februari mijn eerste interland spelen."

Overtoom werd in Kameroen geboren, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland. Bij Oranje kwam hij in het verleden uit voor diverse jeugdelftallen. Toen de voetbalbond van zijn geboorteland hem onlangs benaderde, twijfelde hij lang. "Omdat beide landen goed voelen. Ik heb bekeken waar ik het meeste aan spelen zou kunnen toekomen."

Na een gesprek met bondscoach Denis Lavagne en Ajacied Eyong Enoh ging Overtoom overstag. "Kameroen heeft een solide defensie, veel verdedigende middenvelders en met onder anderen Samuel Eto'o een goede aanval. Aan aanvallende middenvelders, zoals ik, is een gebrek. Ik merkte aan alles dat men me graag wil hebben."

Stealth Bastard behaalt 30.000 spelers

Stealth Bastard, een downloadbare gratis game, heeft in de eerste week 30.000 spelers behaald. Jonathan Biddle van Curve Studios liet in een tweet weten dat al deze spelers gemiddeld 35 keer per persoon zijn gestorven. Stealth Bastard is de eerste game in het nieuwe 'Tactical Espionage Arsehole'-genre.

Stealth Bastard is een gratis pc-game en de ontwikkelaars noemen het een kruising tussen Metal Gear Solid en Super Meat Boy. Bekijk hieronder de trailer en download de game hier.

Arbeidsinspectie pakt malafide asbestslopers aan

De Arbeidsinspectie gaat bedrijven die zonder vergunning asbest uit gebouwen verwijderen hard aanpakken. Deze bedrijven werken vaak goedkoper en dat is oneerlijke concurrentie, vindt de Arbeidsinspectie. Momenteel heeft de inspectie zo'n 155 verdachte bedrijven op het oog.

In Nederland mogen ruim driehonderd ondernemingen asbest uit gebouwen verwijderen. Zij moeten aan allerlei strenge veiligheidseisen voldoen om hun werknemers te beschermen. De malafide asbestslopers hebben niet de juiste papieren, waardoor de veiligheid van hun personeel volgens de inspectie niet is gewaarborgd. Daar moet een einde aan komen.

De inspectie werkt bij de jacht op de bedrijven samen met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. De verdachte ondernemingen worden binnenkort bezocht voor controle. Zij kunnen hoge boetes verwachten.

Vivi, Aerith en meer in Theatrhythm Final Fantasy

Theatrhythm Final Fantasy zal naast de hoofdpersonages van het spel ook enkele sub-personages hebben. In het Japanse tijdschrift Jump wordt bekendgemaakt dat onder andere Aerith en Vivi ook sub-personages zullen zijn. Bekijk hieronder de bekendgemaakte personages.

  • Final Fantasy XIII: Snow
  • Final Fantasy XI: Prishe
  • Final Fantasy IX: Vivi
  • Final Fantasy VII: Aerith
  • Final Fantasy V: Faris
  • Final Fantasy III: Cid
  • Final Fantasy I: Princess Sara

Deze personages kan je vermoedelijk vrijspelen door zogenaamde 'Crystal Fragments' te verzamelen. Eenmaal een personage vrijgespeeld en je kan hem of haar toevoegen aan je party. Daarnaast stond er in het tijdschrift ook dat het mogelijk is om bepaalde summons uit te voeren zoals Bahamut en Odin.

Theatrhythm Final Fantasy komt uit voor de 3DS, een datum is nog niet bekendgemaakt.

Theatrhythm

Russen en Amerikaan op weg naar ISS

Twee Russische kosmonauten en een Amerikaanse astronaut zijn op weg naar het Internationale Ruimtestation (ISS). Hun capsule werd maandagochtend vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd met een Russische Sojoez-raket. De lancering verliep probleemloos.

De lancering was twee maanden uitgesteld naar aanleiding van een ongeluk met een onbemand Russisch ruimtevrachtschip. Na de crash van de Progress in augustus moesten alle Sojoez-raketten grondig worden gecheckt. Vorige maand verliep de lancering van een Progress vlekkeloos en werd het licht op groen gezet voor de lancering van de bemande capsule van maandag.


Russen en Amerikaan op weg naar ISS (Foto: Novum)

Spinnenoplossing in Skyrim

Als je bang voor spinnen bent is Skyrim zeker geen pretje. Er komen namelijk best wel wat spinnen voor in het spel. Maar wees niet bang, de mod-community is al weer flink aan het doordraaien en er is nu een modificatie uitgekomen die alle spinnen verandert in de veel minder enge beren.

Alhoewel de modificatie nog in een vroege staat is zijn de beren niet juist geanimeerd en de 'hitboxes' zitten daardoor veel te laag bij de grond. Maar alles is dan beter dan zo'n dikke harige spin als je er bang voor bent. Wil je de modificatie uitproberen, download hem dan hier. Skyrim is vorige week uitgekomen voor Windows, Xbox 360 en PS3. Modificaties zijn alleen mogelijk in de Windows-versie.

In Jemen ontvoerde Fransen vrijgelaten

Drie Franse hulpverleners die eind mei in Jemen waren ontvoerd zijn vrijgelaten. De sultan van Oman heeft bemiddeld in hun vrijlating. Dit heeft de Franse president Nicolas Sarkozy maandag in een verklaring laten weten. De sultan werd 'hartelijk bedankt voor zijn beslissende hulp'.

De Fransen - twee vrouwen en een man - werden op 28 mei ontvoerd in de provincie Hadramawt, de thuisbasis van Al-Qaida op het Arabische Schiereiland. In juli werd door plaatselijke stamoudsten gezegd dat de ontvoerders twaalf miljoen dollar losgeld eisten. Parijs zegt nooit losgeld te betalen om gijzelaars vrij te krijgen.

Over de omstandigheden en voorwaarden waaronder het drietal uiteindelijk is vrijgekomen werd in de verklaring van Sarkozy niets gezegd.

'Broer moordverdachte Zargar begroef lijk ex ook'

De halfbroer van de man die wordt verdacht van de moord op Farida Zargar heeft het lichaam van zijn ex-vriendin elf jaar geleden ook begraven. Dat schrijft het AD maandag.

Het lichaam van de vermiste Zargar werd vrijdag gevonden in het Mallebos bij Spijkenisse. De locatie was aangewezen door de 34-jarige Patrick S. uit dezelfde plaats. In zijn woning was eerder een voet gevonden.

Het lijkt er volgens het AD op dat de 41-jarige halfbroer van de verdachte in het verleden is veroordeeld voor een soortgelijk misdrijf. Na een relatie van tien jaar had een toen 26-jarige vrouw uit Ierland, Roma, het uitgemaakt. In de zomer van 2000 ging de halfbroer, Jos van der V., naar de woning van de vrouw en stak haar na een ruzie dood.

Hij begroef haar die nacht in zandwingebied De Put. Omdat zijn auto daarna in het zand vastliep, schakelde hij een takelbedrijf in. Toen de chauffeur enkele dagen later van de vermissing van Roma hoorde, kreeg hij argwaan en tipte hij de politie. Met speurhonden werd het lichaam gevonden. De ouders van Roma leven volgens het AD in angst omdat Van der V. binnenkort verlof krijgt.

Mariska van Kolck voelt zich bevrijd

Mariska van Kolck voelt zich weer vrij nu het kindje van haar ex-man is geboren. Haar ex Knut is vrijdag vader geworden van een zoontje. Hij kreeg het kind met zijn zestien jaar jongere minnares.

"Het blijft gevoelig omdat het kleine mannetje is verwekt tijdens mijn huwelijk met Knut", vertelt de actrice aan De Telegraaf. "Maar ik voel ook bevrijding. Het moment is geweest en nu kunnen we allemaal echt verder."

Nu Klaas-Jan is geboren, beseffen Van Kolck en haar zoons Vincent en Christoph hoe heerlijk hun leven is. "Wij kunnen 's avonds nog even ergens wat gaan drinken als we daar zin in hebben, terwijl Knut weer in de luiers zit."

De 47-jarige musicalactrice is inmiddels zelf weer gelukkig met Edgar. "Ik ben dolgelukkig met Edgar", vertelt ze. "En misschien klinkt het ongeloofwaardig uit de mond van een bedrogen vrouw, maar ik gun Knut en zijn nieuwe gezinnetje echt alle geluk."

Bezoekers Pukkelpop eisen geld terug

Zeker tien jongeren die de afgelopen zomer het door noodweer getroffen Belgische popfestival Pukkelpop hebben bezocht, laten de organisatoren schriftelijk weten dat ze hun geld terug willen. Dat hebben de Belgische kranten Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen maandag gemeld.

Het popfestival werd stopgezet nadat het noodweer aan vijf bezoekers het leven had gekost. De organisatoren besloten de gedupeerde festivalgangers te compenseren met consumptiebonnen voor de volgende drie edities. Veel bezoekers willen echter het geld van de tickets terug.

Bezoekers Pukkelpop eisen geld terug
Bezoekers Pukkelpop eisen geld terug (Foto: ANP)

Schippers steekt 70 miljoen in sport in de buurt

Het kabinet gaat jaarlijks zeventig miljoen euro investeren in sport en bewegen in de buurt. Meer mensen moeten worden gestimuleerd om te gaan sporten en bewegen, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag in een Kamerbrief.

De minister wil met het geld onder meer het aantal sportbuurtcoaches uitbreiden van duizend naar 2900. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld bij een fitnesscentrum werken en in een andere sector, zoals het onderwjis. Door die combinatie kunnen zij volgens de minister meer mensen aan het bewegen krijgen.

Bestaande sportruimtes moeten volgens Schippers beter worden benut. Een revalidatiecentrum kan volgens haar bijvoorbeeld in de avonduren worden opengesteld voor buurtbewoners.

Een nieuwe taakgroep moet uitzoeken wat voor belemmeringen een 'creatief' gebruik van sportaccommodaties in de weg staan. Een voorbeeld van een belemmering is volgens de minister dat de voorzieningen op een sportclub niet mogen worden gebruikt door de naschoolse opvang. Voor de naschoolse opvang gelden namelijk strenge eisen. De taakgroep wordt geleid door burgemeester van Maastricht Onno Hoes.

De minister stelt meer in preventie te steken dan het vorige kabinet. Ook zou ze het geld efficiënter besteden, omdat ze het niet steekt in 'weinig effectieve dure massamediale campagnes', maar in 'meteen doen'.

Het plan dat de minister nu presenteert is in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, sportkoepel NOC*NSF en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland uitgewerkt. De werkgevers zijn betrokken omdat zij ook voordeel hebben aan gezonde werknemers.

Oppositie: laat kunstkortingen doorrekenen

GroenLinks in de Tweede Kamer vraagt samen met D66, SP, ChristenUnie en de PvdA aan het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) om de bezuinigingen op kunst en cultuur door te rekenen. Dat maakten de partijen maandag bekend. Het gaat om bezuinigingen van het Rijk, de provincies en de gemeenten.

Het doel is inzichtelijk te maken hoe groot de totale bezuinigingen samen zijn en wat precies de gevolgen zullen zijn voor aanbod en werkgelegenheid. GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters: "Met dit verzoek willen we de politiek van de korte termijnagenda tegengaan. Goed beleid, ook bezuinigingsbeleid, houdt rekening met de effecten op de lange termijn."

Het kabinet bezuinigt fors op kunst en cultuur. Onder meer door bezuinigingen op de cultuursubsidies, de btw-verhoging, het afschaffen van de regeling cultureel beleggen en het afschaffen van de aparte inkomensregeling voor kunstenaars (WWIK). Maar wat de effecten precies zullen zijn, is ondanks verschillende onderzoeken, volgens de partijen niet duidelijk.

De initiatiefnemers vragen het CPB en het SCP inzichtelijk te maken wat het effect van de verschillende maatregelen is op de inkomsten van de overheid. "Ik vrees dat dit kabinet zich met de kunstbezuinigingen verrekent op de onherstelbare schade voor het cultuurklimaat", analyseert Peters. ,,Eenmaal afgebroken bouw je dat niet snel weer op. Als talentontwikkeling en experiment onderuit gaan, topkunstenaars en topgezelschappen naar het buitenland vertrekken en mecenassen niet over de brug komen dupeer je minstens een hele culturele generatie."

Pandora's Tower komt met eerste Europese trailer

Eerder werd bekendgemaakt dat de Japanse toptitels The Last Story en Pandora's Tower naar Europa komen op de Wii. Nu is voor Pandora's Tower de eerste Europese trailer uitgebracht. Hierin wordt ons een eerste blik gegund op de gameplay van het spel.

Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt anders dan 2012, maar het gerucht gaat dat het spel in februari uitkomt.

2-disc soundtrack voor Halo: CEA

Eerder is al bekendgemaakt dat iedereen die niet kan of wil investeren in het aanstaande Halo: Combat Evolved Anniversary een mappack als DLC kan kopen. Maar als je jouw collectie juist compleet wil maken kan je hier binnenkort ook een 2-disc soundtrack bij kopen van het spel.

De soundtrack bevat speciaal voor het spel geremasterde muziek. Ook komt er een speciale vinylversie uit als limited edition. De soundtrack is vanaf 15 november te koop.

Halo: Combat Evolved Anniversary komt op 15 november uit op Xbox 360.

Dominee: sla 'zondig' kind

Ouders moeten een 'zondig' kind slaan. Die boodschap verkondigt dominee A. Vlietstra van de Hersteld Hervormde Kerk in Katwijk, meldt het Leidsch Dagblad.

Vlietstra baseert zich op teksten uit de zeventiende eeuw, die volgens hem ,,beslist nog niet uit de tijd zijn". Als een kind zondigt, is kastijding een noodzakelijk antwoord. Als de ouders dat niet doen, gaan ze in tegen de wil van God, is zijn mening.

Nederlander vast bij antidrugsactie Maleisie

Een Nederlander en 10 andere personen zijn opgepakt bij een actie van de politie in Maleisië tegen drugscriminaliteit. Dat hebben Maleisische media maandag gemeld.

De politie nam onder meer 240 kilo XTC in beslag. Onder de aangehouden mensen zijn ook een persoon met de Franse nationaliteit en twee Britten.

De arrestanten werden verrast toen ze op het vakantie-eiland Penang vermoedelijk drugs aan het produceren waren.

Volgens de politie hebben de drugs een waarde van 4,6 miljoen euro.

Wir haben es nie gewußt

Sinds kort is er een Twitter-account dat het live-nieuws en de gebeurtenissen van exact 72 jaar geleden plaatst. Voor iedereen met het uithoudingsvermogen om zes jaar lang een Twitter-feed te volgen, is er dus de mogelijkheid om zo'n beetje de hele Tweede Wereldoorlog chronologisch nog eens mee te maken, inclusief foto's en linkjes naar speeches en krantenberichten van toen. Zo hebben de Duitsers enkele dagen geleden nog eens benadrukt, dat de Lage Landen állesbehalve aangevallen zullen worden.

Hasta La Vista wint L.C. Publieksprijs op Noordelijk Film Festival

Het Noordelijk Film Festival is gisteren afgesloten met de uitreikingen van een aantal filmprijzen. Zo werden onder meer de Matad’Or en de LC Publieksprijs uitgekeerd. 

De winnaar van de Interregio Competitie van het 33ste Noordelijk Film Festival is Majority (Çogunluk) van de Turkse regisseur Seren Yüce geworden. De strijd om het mooie sculptuur en een geldprijs van 10.000 Euro ging tussen Majority, Ave, Beyond, Crulic – The Path to Beyond, Michael, Turn me on Goddammit!, Tyrannosaur en Volcano. De jury van de vijftiende Interregio Competitie bestond uit Dana Linssen, Sam Louwyck, Urszula Antoniak, Maria Hatzakou en György Pálfi.

Mertkan is een jonge Turk die alles heeft wat zijn hartje begeert. Dat wil zeggen, zolang die begeerte maar samengaat met de wensen van zijn vader die Mertkan's hele leven al heeft uitgestippeld zonder ook maar een moment over de gevoelens van zijn zoon na te denken. Dit gaat goed tot Mertkan de Koerdische Gül tegenkomt en met haar een relatie begint. Een film die duidelijk laat zien dat ook Turkije een minderhedenproblematiek kent.


Majority

De Leeuwarder Courant Publieksprijs ging dit jaar naar de Vlaamse film Hasta La Vista. De film kreeg een uitzonderlijk hoge score van 9,7 punten. Hasta La Vista is een film van de Vlaamse regisseur Geoffrey Enthoven die op een komische wijze de lotgevallen laat zien van een drietal vrienden die naar Spanje gaan om van hun maagdelijkheid af te komen. Er is echter een probleem. De eerste is blind, de tweede zit in een rolstoel en de derde is geheel verlamd. 

Hasta La Vista is vanaf 24 november in de Nederlandse bioscopen te zien.


Hasta La Vista: winnaar van de :/C. publieksprijs.

[Upd] Brand bij houthandel in centrum Laren

Bij een houthandel in Laren woedt zondagavond een grote brand. De onderneming staat midden in een woonwijk bij het centrum van de Noord-Hollandse plaats.

De hulpdiensten zijn met veel materieel uitgerukt, mede omdat de brand is overgeslagen naar een kantoorpand en de bibliotheek.

Volgens Blik op Nieuws zou de brand plaats vinden in een houthandel aan de Zijtak en is de brandweer met groot materiaal uitgerukt. De brand zou inmiddels overgeslagen zijn naar het nieuwbouw gedeelte en onbevestigde bronnen melden tevens dat de bibliotheek aan de Sint Janstraat in brand zou staan.

De brandweerkorps van Laren zou bijgestaan worden door korpsen uit Utrecht die de brandbestijdingspeloton zou hebben gealarmeerd.

Update 02:30 uur:
Op de website van RTV Noord-Holland wordt er gesproken over een Grip3 situatie, dit houdt in dat het gemeentelijke rampenplan in werking wordt gesteld. Bij de brand is één persoon licht gewond geraakt.

In de buurt van de brand staat een dieseltank die door de brandweer wordt afgeschermd. Ook enkele huizen met rieten daken worden nog bedreigd door vliegvuur. In totaal zouden er nu 4 panden in brand staan waaronder de plaatselijke bibliotheek. Ook zijn er meerdere woningen ontruimd, om hoeveel woningen en mensen het gaat is vooralsnog onduidelijk. De bewoners zijn opgevangen in het gemeentehuis van Laren aan de Eemnesserweg.


(Foto gemaakt door Crack_)

Blair: 'Uiteenvallen euro is catastrofaal'

Het uiteenvallen van de eurozone zou catastrofaal zijn. Europa moet daarom alles op alles zetten om de eenheidsmunt te beschermen. Dat heeft de voormalige Britse premier Tony Blair zondag gezegd tegen de BBC.

Volgens Blair staan de Europese regeringsleiders voor "zeer moeilijke en pijnlijke" keuzes. Om de euro te redden, moeten ze een "geloofwaardig langetermijnstelsel" opzetten, met daarin sterke fiscale coördinatie, aldus Blair. Het gehele gewicht van de Europese instellingen, inclusief de Europese Centrale Bank, moet zich volgens de oud-premier achter de euro scharen. "De maatregelen die nodig zijn om de euro te stabiliseren zijn pijnlijk, maar als de eurozone uiteenvalt zou dat catastrofaal zijn."

Volgens Blair is het door de schuldencrisis "nog nooit zo moeilijk geweest om een leider te zijn als nu". Zaterdag maakte de Italiaanse premier Silvio Berlusconi bekend af te treden. Eerder trad ook al de Griekse premier George Papandreou af.

Tony Blair: uiteenvallen euro is catastrofaal
Tony Blair: uiteenvallen euro is catastrofaal (Foto: ANP)

'Berlusconi niet achter de geraniums'

De afgetreden premier Silvio Berlusconi blijft "de leider van de grootste Italiaanse partij". Dat heeft de voorzitter van zijn centrumrechtse Volk van de Vrijheid (PDL), Angelino Alfano, zondag gezegd.

Volgens de Siciliaan trekt Berlusconi "als een magneet duizenden stemmen" aan. "Wat moet hij dan doen, achter de geraniums gaan zitten?", aldus de door Berlusconi zelf naar voren geschoven PDL-leider, zo meldden Italiaanse media.

Bejaarde parachutist valt dood

Vlakbij het Italiaanse Turijn is zondagmiddag een 78-jarige man om het leven gekomen bij een parachutesprong uit 4000 meter hoogte. Zijn parachute ging niet goed open, en de bejaarde man slaagde er ook niet in het mechanisme te activeren voor de reserveparachute.

De man deed mee aan een vlucht van de parachuteclub Sky Dream Center, zo melden Italiaanse media. In 1999 had hij juist een vliegtuigongeluk overleefd dankzij een parachute.

Leger Kenia doodt extremisten

Keniaanse en Somalische regeringssoldaten hebben in Somalië negen leden van de extremistische groep Al-Shabab gedood, heeft het Keniaanse leger zondag meegedeeld.

De soldaten stuitten zaterdagavond tijdens een patrouille in de omgeving van de grensplaats Elwak op een kamp van Al-Shabab. Bij de gevechten raakten vier Keniaanse militairen gewond.

In Elwak zelf arresteerde het Keniaanse leger vier mensen die in bezit waren van verboden wapens. Een van de arrestanten is een Keniaan, zei legerwoordvoerder Emmanuel Chirchir.

Kenia viel vorige maand met honderden militairen in Somalië binnen om Al-Shabab aan te pakken. Kenia houdt de extremistische islamitische groep verantwoordelijk voor een reeks aanslagen en ontvoeringen, waaronder die van vier Europeanen. Volgens Kenia vormen de activiteiten van Al-Shabab een gevaar voor zijn toeristenindustrie, een belangrijke bron van inkomsten voor het land.

[GP2] Uitslagen Abu Dhabi

Nigel Melker is er niet in geslaagd om bij zijn debuut in de GP2 Series mee te doen om de topposities. De Nederlander eindigde in de prijsrace in Abu Dhabi in de hoofdrace als vijftiende en in de sprintrace als twintigste. De zeges gingen naar Fabio Leimer en James Calado.

Leimer domineerde de eerste race van start tot finish. De Zwitser had aan de streep een voorsprong van zeven seconden op zijn naaste belager Luiz Razia. Ruim twintig seconden daarna kwam Jolyon Palmer als derde over de meet. De als tweede gestarte Dani Clos moest na een startcrash met Josef Kral al meteen opgeven. Kral kon na een lange pitstop verder. Dit gold ook voor Esteban Gutierrez die na de start een beschadigde achtervleugel opliep. Melker kende door een band met een flatspot een anonieme race, al reed hij nog wel even in de top tien.

In de sprintrace was het Calado die van start tot finish leidde. De Brit zag Marcus Ericsson met bijna twee seconden achterstand tweede worden, voor Tom Dillmann. Ericsson had geluk dat Antonio Felix da Costa een drive-through kreeg voor het afsnijden van een bocht. Een straf was er ook voor Melker die een valse start zou hebben gemaakt. Hierdoor werd de Nederlander slechts twintigste. Opvallendste coureur in de wedstrijd was Gutierrez die een inhaalrace bekroonde met een vijfde plaats. De Mexicaan haalde in de laatste ronde nog maar liefst vier coureurs in.

De volledige resultaten van de races zijn hier te vinden.

Circuitdirecteur Austin snapt Ecclestone niet

Steve Sexton, de directeur van het nieuwe Formule 1-circuit in Austin, begrijpt niet dat F1-baas Bernie Ecclestone twijfelt aan het doorgaan van de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2012.

"Ik hoop er het beste van, maar ik zet mijn geld er niet op," zei Ecclestone eerder dit weekend vanuit Abu Dhabi waar de voorlaatste F1-race van dit seizoen werd verreden. De Brit meent dat er een conflict is tussen de bouwer van het circuit en de promotors van de race.

"Onze financiering is verzekerd en de bouw ligt op schema, dus we begrijpen de uitspraken van meneer Ecclestone niet," meldde de baas van Circuit of the Americas in The Statesman.

Honkbalcoach Farley door collega's onderscheiden

Honkbalbondscoach Brian Farley is zaterdag uitgeroepen tot Europees coach van het jaar. Dat meldt de KNBSB zondag. De 50-jarige Amerikaan dankt die prijs aan het behalen van de wereldtitel met het Nederlands team. Vrijdag werd Farley met zijn team in Haarlem gehuldigd. Toen werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Farley is aan zijn eerste jaar als bondscoach bezig.

Farley kreeg de prijs in Praag uitgereikt. Daar hield de European Baseball Coaches Association, de bond van Europese honkbalcoaches, zijn congres. De award had eigenlijk vrijdag al moeten worden vergeven, maar toen werd Farley met zijn ploeg gehuldigd. Ook Ivan Rodriguez, die deel uitmaakt van de coachingstaf van Jong Oranje, was genomineerd.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.