FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 november 2011

Duizenden protesteren voor betere cao

Duizenden werknemers voerden dinsdag in Utrecht en Assen actie vanwege het vastlopen van veel cao-onderhandelingen in de publieke sector. Zo kwamen in Utrecht ongeveer duizend rijksambtenaren bijeen. Ze eisen koopkrachtbehoud en maken protest tegen gedwongen ontslagen door bezuinigingen van het kabinet op het ambtenarenapparaat.

De rijksambtenaren kwamen bijeen op het Vrouwe Justitiaplein in Utrecht. Elders in de stad, bij de ijsbaan, voerden welzijnswerkers actie voor een nieuwe cao waarin de koopkracht op peil blijft. Het kabinet wil de ambtenaren twee jaar op de nullijn houden, wat betekent dat zij er in koopkracht op achteruitgaan.

In Assen protesteerden ongeveer tweeduizend werknemers van sociale werkplaatsen uit de drie noordelijke provincies tegen het uitblijven van een cao. Volgens Abvakabo FNV staat de sociale werkvoorziening zwaar onder druk door de plannen van het kabinet en er dreigen op termijn zeventigduizend van de honderdduizend plaatsen te verdwijnen.

Gemeenteambtenaren komen vanaf woensdag in actie. Mensen zullen volgens de vakbond niet veel van de acties merken. Het zijn korte acties die deels in de lunchpauze vallen.

Madurodam oude stijl trekt nog veertigduizend man

Madurodam heeft in de laatste twee weken van het seizoen veertigduizend bezoekers getrokken. De miniatuurstad wordt altijd goed bezocht tijdens de herfstvakantie, maar dit jaar wisten tienduizend bezoekers extra het park te vinden. De dagattractie wordt de komende maanden ingrijpend gerenoveerd. Dat meldt een woordvoerder dinsdag.

Het park bestaat volgend jaar zestig jaar en moet verrassender worden. In april moeten alle werkzaamheden zijn afgerond. Dan kunnen bezoekers bijvoorbeeld zelf minipolders leegpompen en schepen in de Rotterdamse haven laden en lossen.

Madurodam werd opgericht ter nagedachtenis van verzetsheld George Maduro. Sinds de opening in 1952 is het vijftig miljoen keer bezocht. Jaarlijks trekt het park zeshonderdduizend bezoekers.


Madurodam oude stijl trekt nog veertigduizend man (Foto: Novum)

Israël versnelt bouw in oosten Jeruzalem

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag de bouw van tweeduizend nieuwe woningen voor Israëliërs, voornamelijk in het oosten van Jeruzalem, goedgekeurd.

De bouwplannen betreffen nederzettingen bij Jeruzalem die volgens Netanyahu in een eventuele vredesregeling met de Palestijnen bij Israël zullen horen. Een regeringsmedewerker verklaarde dat de versnelde bouw in het door Palestijnen opgeëiste deel van Jeruzalem een antwoord is op recente eenzijdige stappen van Palestijnse kant.

De Palestijnen willen in het oosten van Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige staat vestigen. Ze eisen een bouwstop in Israëlische nederzettingen voor het vredesoverleg kan worden hervat. Israël wijst die voorwaarde vooraf van de hand.

Kamer nog niet akkoord met steunfonds

De Tweede Kamer kan nog niet instemmen met de vergroting het steunfonds voor de eurozone, waarover de Europese regeringsleiders het vorige week eens werden. Over de exacte invulling is nog te veel onduidelijk, vinden de meeste partijen.

"De afspraken over de vuurkracht van het noodfonds zijn nog niet helder. Die zijn nog niet uitgewerkt", constateerde VVD-Kamerlid Mark Harbers. "De eerste schetsen zijn gemaakt, maar de kleurpotloden om ze in te vullen zijn in de tas gebleven", stelde D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zei dat het Centraal Planbureau (CPB) een analyse moet maken van manieren waarop het noodfonds vergroot kan worden. "Met de informatie die we nu hebben, kunnen we niet beslissen."

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zei dat de Europese regeringsleiders vooral zaken hebben afgesproken waar ze niet zelf over gaan. Hij wil verder meer concrete afspraken over het toezicht op landen die straks geld krijgen van het fonds. "We moeten voorkomen dat Berlusconi feest gaat vieren op kosten van het fonds", zei Plasterk. Hij wil net als onder meer de VVD een grote rol voor het Internationaal Monetair Fonds.

Verschillende fracties die tot nu toe het kabinet steunen rondom de aanpak van de eurocrisis, waaronder de PvdA en de SGP, dreigden op termijn 'rood licht' te geven als de verdere uitwerking van het noodfonds niet naar hun zin is.

Ook Canada schort contributie Unesco op

In navolging van de Verenigde Staten schort ook Canada zijn bijdrage aan de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur Unesco op, omdat deze de Palestijnen als volwaardig lid heeft toegelaten.

De Canadese minister van buitenlandse zaken John Baird zei dinsdag dat de toelating van de Palestijnen niet in het belang is van vrede in het Midden-Oosten.De Canadese bijdrage aan Unesco is ongeveer tien miljoen dollar per jaar. De Verenigde Staten zijn met een bijdrage van zestig miljoen dollar de grootste contribuant.

De Palestijnen proberen bij zoveel mogelijk internationale organisaties lid te worden, nu erkenning als zelfstandige staat door de Verenigde Naties onhaalbaar blijkt.

Uitslagen Champions League (01/11/2011)

Vanavond werden in de Champions League in de groepen E tot en met H de vierde speelronde afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen en de standen, alsmede het programma voor 23 november.

Groep E

Valencia (Spa) - Bayer Leverkusen (Dui) 3-1
1' Jonas 1-0
31' Kiessling 1-1
65' Soldado 2-1
74' Rami 3-1

Racing Genk (Bel) - Chelsea (Eng) 1-1
25' Ramires 0-1
61' Vossen 1-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Chelsea (Eng) 4 2 2 0 8 9-2
2 Bayer Leverkusen (Dui) 4 2 0 2 6 5-6
3 Valencia (Spa) 4 1 2 1 5 5-4
4 Racing Genk (Bel) 4 0 2 2 2 1-8


Programma 23 november

Bayer Leverkusen (Dui) - Chelsea (Eng)
Valencia (Spa) - Racing Genk (Bel)


Groep F

Arsenal (Eng) - Olympique Marseille (Fra) 0-0

Borussia Dortmund (Dui) - Olympiakos Piraeus (Gri) 1-0
7' Grosskreuz 1-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Arsenal (Eng) 4 2 2 0 8 4-2
2 Olympique Marseille (Fra) 4 2 1 1 7 4-1
3 Borussia Dortmund (Dui) 4 1 1 2 4 3-7
4 Olympiakos Piraeus (Gri) 4 1 0 3 3 4-5


Programma 23 november

Olympique Marseille (Fra) - Olympiakos Piraeus (Gri)
Arsenal (Eng) - Borussia Dortmund (Dui)


Groep G

Zenit St. Petersburg (Rus) - Shakthar Donetsk (Oek) 1-0
45+1' Lombaerts 1-0

APOEL Nicosia (Cyp) - FC Porto (Por) 2-1
42' Aílton (Pen) 1-0
89' Hulk (Pen) 1-1
90' Manduca 2-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 APOEL Nicosia (Cyp) 4 2 2 0 8 6-4
2 Zenit St. Petersburg (Rus) 4 2 1 1 7 7-5
3 FC Porto (Por) 4 1 1 2 4 5-7
4 Shakthar Donetsk (Oek) 4 0 2 2 2 4-6


Programma 23 november

Zenit St. Petersburg (Rus) - APOEL Nicosia (Cyp)
Shakthar Donetsk (Oek) - FC Porto (Por)


Groep H

BATE Borisov (WRu) - AC Milan (Ita) 1-1
22' Ibrahimovic 0-1
55' Renan Bressan (Pen) 1-1

Viktoria Plzen (Tsj) - FC Barcelona (Spa) 0-4
22' Cisovsk (Plzen)
24' Messi (Pen) 0-1
45+2' Messi 0-2
72' Fàbregas 0-3
90' Messi 0-4

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Barcelona (Spa)* 4 3 1 0 10 13-2
2 AC Milan (Ita) 4 2 2 0 8 7-3
3 BATE Borisov (WRu) 4 0 2 2 2 2-9
4 Viktoria Plzen (Tsj) 4 0 1 3 1 1-9


Programma 23 november

AC Milan (Ita) - FC Barcelona (Spa)
BATE Borisov (WRu) - Viktoria Plzen (Tsj)

Prijswinnaars van de maand oktober!

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand oktober! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Teufel Concept B 20 PC speakers
makkiej
GuitarJJ
retuow82

Gears of War 3
DaMSWer
Bow
Digixz
norrie13
ikbennieuwopfok
dontpickme
Sas101

GTST-dvds
LetsGame
Roos85
ArnieAlberts

Johnny English Reborn
Mad-MonKey
pleeborstel
hanskedrie
kaykay5
nnke

FOK!Ubi-maandag winnaar (10 oktober)
Een Ubisoft-verrassingspakket

vries007

Boek Lex Harding
Doodloper
Nexis
ElisaB
MissyB
Marcb1974

Rolluikenwedstrijd-winnaar:
Stefanhaan

FOK!Ubi-maandag winnaar (17 oktober)
Just Dance 3 voor Nintendo Wii

uberradijs

The Change-Up
Etcetera
MMUFC
rodeparaplu
xCore
GhostWhisperer

Boekenpakketten FOK! Boekentop 100 2011
Dastan
Valhallen
Beregd
tomatenrood
Daph_

FOK!Ubi-maandag winnaar (24 oktober)
Een Ubisoft-verrassingspakket

internal

Paranormal Activity 3
Monkiej
Orbeatle
VulcanRaven
bballer89
dancefreak2010

Spider-Man: Edge of Time (Xbox 360)
fleuril
outcast_within
RedAlert

10x Full abonnement voor 3 maanden
Qwea
Prof_Hoax
dennistd
Mike
Diemux
gdvoo
Ladylike
DrNick
Oceanonix
Spuuglokje

1x Pimp abonnement voor 6 maanden
SomePerson

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

SP: noodpakket leidt naar nieuwe crisis

De SP vindt het noodpakket in de strijd tegen de eurocrisis geen oplossing. "Het is een scenario voor een nieuwe crisis", zei SP-Kamerlid Ewout Irrgang dinsdagavond tijdens de behandeling van het pakket in de Tweede Kamer.

Op de eurotop werd vorig week onder meer besloten het Europese noodfonds EFSF meer slagkracht te geven door het om te vormen tot een obligatieverzekeraar. Ook wordt een speciaal fonds, een 'special purpose vehicle', opgericht om van private investeerders en staatsinvesteringsfondsen geld op te halen.

Irrgang noemt de eurotop een 'flop'. "Eurolanden gaan precies doen wat de banken deden voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008", stelt het SP-Kamerlid. "Ingewikkelde financiële constructies maken waarvan de risico's niet duidelijk zijn."

Volgens Irrgang komt door de obligatieverzekering een veel groter risico bij de Nederlandse burger te liggen. "Europa lijkt wel een gokker die nog meer gaat gokken om zijn schuld weg te werken."

Aanmeldstop The Voice Kids wegens vele reacties

Voor The Voice Kids is wegens een overweldigend aantal van vijftienduizend aanmeldingen een aanmeldstop afgekondigd. Het hoge aantal inzendingen voor de kinderversie van The Voice of Holland werd in slechts twee weken tijd bereikt.

"Dus nu is er vanuit RTL en John de Mol gezegd: alsjeblieft, stop met aanmelden, want dat kan gewoon niet meer", liet Albert Verlinde dinsdagavond weten in RTL Boulevard. De vijftienduizend aanmeldingen die tot nu toe zijn binnengekomen worden wel allemaal bekeken.

RTL 4 maakte twee weken geleden bekend een kinderversie van talentenjacht The Voice of Holland op de buis brengen. The Voice Kids is vanaf januari, na afloop van het huidige seizoen van de 'volwassen' versie, elke vrijdag te zien.

Jeroen van der Boom komt met single tegen kanker

Jeroen van der Boom heeft een nummer opgenomen waarmee hij zich inzet voor de strijd tegen kanker. De zanger is voor KWF Kankerbestrijding de studio ingedoken om Niemand Anders op te nemen. De opbrengsten van de vrijdag te verschijnen single gaan naar kankeronderzoek.

"Ik sta op tegen kanker omdat ik droom van een wereld waarin niemand meer doodgaat aan kanker", laat Van der Boom weten. "Als wij nu allemaal opstaan tegen kanker, maken we een vuist tegen deze ziekte. Dan leven we straks misschien in een wereld waarin we geen dierbaren meer verliezen aan kanker."

De zanger sluit met Niemand Anders het programma Sta op Tegen Kanker af. Diverse bekende Nederlanders zijn te zien in de AVRO-show om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Sta op Tegen kanker wordt op 16 november live uitgezonden op Nederland 1.

Veel minder files in oktober door goed weer

De drukte op de Nederlandse wegen is afgelopen maand met dertien procent gedaald ten opzichte van oktober vorig jaar. Vooral tijdens de avondspits kon het verkeer makkelijker doorrijden en daalde de filezwaarte, de lengte keer de duur van de files, met ruim zeventien procent. Dat meldt de ANWB dinsdagavond.

De ANWB denkt dat het minder druk was op de wegen vanwege het goede weer in oktober. Vanwege dat mooie weer stonden er in het eerste weekend van oktober wel veel files richting de kust. Richting Vlissingen stond op de A58 zelfs achttien kilometer file, deels ook vanwege de afgesloten Vlaketunnnel. Ook op de omleidingsroutes was het druk.

Daarnaast was het op 6 oktober weer zulk slecht weer dat dit leidde tot een zeer drukke ochtendspits. Op het hoogtepunt stond er ruim vierhonderd kilometer file.


Veel minder files in oktober door goed weer (Foto: Novum)

D66 kritisch over aanpak eurocrisis

Premier Mark Rutte (VVD) stelt de aanpak van de eurocrisis mooier voor dan die is. Dat heeft D66-Kamerlid Wouter Koolmees dinsdagavond gezegd in een Kamerdebat over het vorige week gesloten steunpakket voor de euro.

Volgens Koolmees heeft het steunfonds voor de euro onvoldoende 'vuurkracht'. "De premier sprak van een bazooka, maar iedereen is het er inmiddels over eens dat het geen bazooka is", zei Koolmees. "De minister-president stelt de zaken bij herhaling rooskleuriger voor dan ze zijn."

Er zijn volgens de D66'er te weinig concrete afspraken gemaakt over de bevoegdheden van de eurocommissaris die erop moet gaan toezien dat alle eurolanden zich aan de regels houden. De Griekse plannen voor een referendum zorgen voor nieuwe onrust op de financiële markten, constateerde Koolmees. De maatregelen die moeten voorkomen dat de onrust overslaan op Spanje en Italië zijn daarbij volgens hem onvoldoende.

Gears of War 3 komt met gratis kaartenpakket

De mensen van Epic zouden zich weleens de woede van de Gears of War 3-spelers op de hals kunnen halen die de DLC Horde Command Pack hebben gekocht. Het bedrijf geeft namelijk een gratis DLC met vijf nieuwe multiplayerkaarten weg, het Versus Booster Map Pack.

Op zich niets mee aan de hand zou je zo zeggen. De DLC bevat allereerst twee herschreven kaarten uit Gears of War 1, Clocktower en Swamp. Van de laatste wordt aangenomen dat het een remake is van de Bullet Marshkaart. Daarnaast bevat het pakket de kaarten Azura, Rustlung en Blood Drive. En laten dat nou net de drie kaarten zijn waar mensen al geld voor hebben uitgegeven door de vandaag verschenen DLC Horde Command Pack te kopen.

Microsoft heeft wel gezegd dat de 800 Microsoft Points geen weggegooid geld is geweest. Spelers die het Horde Command Pack hebben gekocht krijgen exclusief toegang tot de bij de DLC behorende fortification upgrades de nieuwe personages en wapenskins en de toegevoegde 250 gamerscore.

Het gratis Versus Booster Map Pack komt op 24 november beschikbaar.

Uitnodiging feestje na 85 jaar bezorgd

Een inwoner van Den Helder heeft vorige week een uitnodiging ontvangen voor een marinefeest dat plaatsvond op 20 november 1926. De man meldde dinsdag dat hij de 85 jaar te laat bezorgde brief aantrof tussen de overige post op zijn deurmat.

"De envelop trok direct mijn aandacht omdat er een postzegel van 2 cent op zat”, vertelt de ontvanger, Martin van Exter. De brief was oorspronkelijk geadresseerd aan ene G. Wolthuis, die in een niet meer bestaande straat in Den Helder woonde. De Heldenaar kon zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en opende de envelop.

"Tot mijn verbazing trof ik een 85 jaar oude uitnodiging aan voor het bal van het Korps Adelborsten van de marine”, vervolgt Van Exter. Hoe de post er zo lang over kon doen is een raadsel. De man zegt de brief te bewaren als curiositeit. "Het feestje kan ik helaas niet meer meemaken.”

Korte film door YouTube gebruikers nu te zien

Het Life In A Day project, een korte film die bestaat uit filmpjes afkomstig van YouTube gebruikers is nu te bekijken op de videowebsite. Dit maakte Google dinsdag bekend.

Oscarwinnaar Kevin McDonald regisseerde deze film. Life In A Day laat een dag in het leven van 25 verschllende mensen zien. De hiervoor gebruikte beelden zijn allemaal gemaakt en geplaatst door YouTube gebruikers. Al deze video's zijn opgenomen op 24 juni 2010. In de film zijn meer dan 80000 filmpjes gebruikt die samen meer dan 4500 uur duurden.

Elke inzending is bekeken en na zeven maanden is het McDonald en zijn crew gelukt om 187 dagen aan videomateriaal te verknippen tot een film van 90 minuten.

Mickey Rourke geëerd in Hollywood

Michey Rourke is maandag in Los Angeles vereeuwigd met een hand- en voetafdruk. De acteur is de 254e beroemdheid wiens handen en voeten voor het Grauman's Chinese Theatre in Los Angeles zijn afgedrukt.

De 59-jarige Rourke werd tijdens de ceremonie bijgestaan door Freida Pinto en Luke Evans, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Daily News. Rourke is met de twee acteurs vanaf 10 november in de bioscopen te zien is in de mythologische actiefilm Immortals.

Rourke begon zijn carrière als bokser en begon later met acteren. Zijn ster was rijzende in de jaren tachtig, maar raakte in het slop. In de jaren negentig stortte hij zich weer op het boksen. Hij is sinds een paar jaar weer helemaal terug in Hollwyood met als hoogtepunt de Oscarnominatie in 2009 voor zijn rol in het worsteldrama The Wrestler. Hij werkt momenteel aan de thriller Java Heat en de komedie Seven Psychopaths.


Mickey Rourke geëerd in Hollywood (Foto: Novum)

Jurassic Park Ultimate Trilogy (blu-ray)

Het is de laatste jaren een trend om oude films op blu-ray opnieuw uit te geven. Meestal is het een simpele overzetting, maar er zitten pareltjes van uitgaven bij. Zoals Scarface (verpakt in een luxe sigarettendoos) of Star Wars (alle films met veel extra's verpakt in een mooie box). Er is eigenlijk één filmreeks die nog op blu-ray ontbrak, maar daar komt nu een einde aan. Sinds kort zijn alle drie de Jurassic Park-films in een box te koop in blu-ray.

IGZ maant tandarts om gratis röntgenfoto's open dag

Een tandartspraktijk in Utrecht heeft zaterdag een tik op de vingers gekregen voor het maken van gratis röntgenfoto's tijdens een open dag. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) werden de foto's gemaakt door een assistente zonder dat er voorafgaand een medische indicatie door een tandarts was gesteld.

De IGZ bracht de praktijk Ivory & Ivory aan de Oudenoord zaterdag een onaangekondigd bezoek. Met de overtreding voldeed de praktijk niet aan de Kernenergiewet en de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg.

Voor zover bekend heeft de tandarts geen boete gekregen. Wel moest de praktijk meteen stoppen met het maken van de foto's.

Jongetje overleeft val van 7e verdieping

Een 7-jarige jongen heeft dinsdag een val overleefd van de zevende verdieping van een gebouw in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Hij brak daarbij 'slechts' zijn benen, aldus de hulpdiensten.

Het jochie speelde vermoedelijk met zijn jongere broertje op een balkon, toen hij door onbekende oorzaak viel en op straat belandde. Een toevallig passerende ambulance bracht het jongetje naar een kinderziekenhuis in de buurt.

'Kabinet te laconiek over Grieks referendum'

Het kabinet reageert te laconiek op het plan van de Griekse premier George Papandreou om een referendum te houden over het steunpakket voor Griekenland. Dat heeft PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk dinsdagavond gezegd tijdens een debat over het vorige week afgesproken reddingsplan voor de euro.

Premier Mark Rutte (VVD) liet eerder dinsdag weten dat het kabinet bezorgd is over het Griekse plan. Als er een referendum komt, moet dat zo snel mogelijk worden gehouden, schreef Rutte aan de Kamer.

Plasterk vindt de reactie van Rutte onder de maat. Het referendum moet van tafel, stelt de PvdA'er. "Zijn we nou helemaal belatafeld? Als dit referendum er komt, verandert het hele speelveld. Hoe kun je nou hopen dat je de brand kunt bestrijden als de Grieken aan zelfverbranding gaan doen?"

Afgezien van het referendum noemde Plasterk het vorige week gesloten akkoord een 'stap in de goede richting', maar hij heeft nog wel veel vragen. Plasterk had tot dinsdagavond geen oordeel gegeven over het akkoord. Het kabinet heeft de steun van de PvdA nodig voor een Kamermeerderheid, omdat de PVV tegen elke hulp aan Griekenland is.

Op de Europese top werden de regeringsleiders het vorige week eens over het versterken van de banken, een groter noodfonds voor de euro en een steunpakket voor Griekenland.

Het debat is live te volgen op Politiek24. Discussieer ook mee op het Forum.

F1-kalender 2012 roept vraagtekens op

De Formule 1-kalender 2012 leek al in kannen en kruiken, maar de laatste weken zijn over enkele races vraagtekens gerezen. Daarom gaan de Formule 1-bazen donderdag dit item in Genève bij een vergadering van de F1 Commission bespreken.

Allereerst is er de race in Bahrein die dit seizoen vanwege alle onrust in dat koninkrijk niet door kon gaan. Deze is nu de kop ingedrukt en het zou er volgens de autoriteiten weer veilig zijn, maar het kan zomaar zijn dat er in 2012 een nieuwe Arabische Lente de kop opsteekt, waardoor de wedstrijd wederom niet door kan gaan.

De tweede race die met vraagtekens omgeven wordt is die in Zuid-Korea. Dit seizoen stond de wedstrijd voor de tweede keer op het programma, maar de organisatoren hebben door laten schemeren dat het mogelijk al de laatste keer is geweest. Er wordt stevig verlies geleden en als de overheid dit niet bij wil passen dan lijkt het over en sluiten te zijn, omdat Formule 1-baas Bernie Ecclestone aangegeven heeft dat er over het contract niet meer valt te onderhandelen.

De laatste wedstrijd die in de problemen verkeert is de Grand Prix van de Verenigde Staten. In Austin, Texas, wordt een gloednieuw circuit gebouwd. Dit verloopt niet zonder slag of stoot, waardoor waarschijnlijk pas op het laatste moment duidelijk zal worden of de deadline gehaald zal gaan worden of niet.

Nauwelijks overleg rond heli-missie Libië

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben onvoldoende overlegd rondom de mislukte evacuatiemissie in februari in Libië. Ook werd er te weinig besproken met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daardoor bestond het gevaar dat het ingezette 'diplomatieke proces' zou worden verstoord, blijkt dinsdag uit een evaluatie.

Bij de missie werd een Nederlandse helikopter met drie militairen overmeesterd. De Nederlanders hebben een kleine twee weken vastgezeten.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) stelt dat de communicatie tussen beide diensten te laat en te langzaam op gang kwam. De MIVD en de AIVD werkten na het mislukken van de missie grotendeels langs elkaar heen.

Ondertussen probeerde Buitenlandse Zaken via diplomatieke weg de gevangen genomen Nederlandse militairen vrij te krijgen. De MIVD had als uitgangspunt dit proces niet te willen doorkruisen, maar de AIVD heeft daar geen afspraken over gemaakt.

De mislukte evacuatie vond eind februari plaats. Met een helikopter werd vanaf het marineschip Hr. Ms. Tromp geprobeerd een Nederlander uit de Libische havenstad Sirte op te pikken. Er was vooraf geen toestemming van de Libische autoriteiten gevraagd.

Bij de landing overmeesterden gewapende strijders de bemanning van de Lynx-transporthelikopter. Ook de Nederlandse evacué en een Zweedse vrouw die wilde meevliegen werden gevangengenomen. De Nederlander en de Zweedse werden een paar dagen later overgedragen aan de Nederlandse ambassade in Tripoli.

'KNVB wil Strootman twee duels schorsen'

De aanklager van de Nederlandse voetbalbond heeft Kevin Strootman een voorstel gedaan voor een schorsing van twee duels. Op dit moment is de middenvelder van PSV in Zeist voor de hoorzitting, waar ook een verslaggever van de Volkskrant aanwezig is.

Strootman ontving afgelopen zaterdag een directe rode kaart van arbiter Kevin Blom, nadat hij een overtreding op Luuk de Jong maakte. Blom hield ook in Zeist voet bij stuk en noemde de overtreding 'ernstig en buitensporig'.

Ook de aanklager van de bond houdt voet bij stuk: "Als wij vonden dat Blom fout zat, hadden we wel geseponeerd", liet hij weten. De KNVB doet morgen uitspraak.

Battlefield 3: crashen met je vliegtuig of helikopter is verleden tijd

Het vliegen met vliegtuigen en helikopters in Battlefield 3 is wel leuk, maar toch ook vaak erg lastig. Om het de spelers wat makkelijker te maken heeft de website IGN de besturing hiervan volledig uitgelegd. De uitleg is weliswaar in het Engels, maar voor wie deze taal beheerst kunnen deze pagina's een grote hulp zijn.

De algemene uitleg vind je hier. Voor wie een voorkeur heeft voor soort luchtvervoer vind je hier de vliegtuiguitleg en hier de helikopteruitleg.

Pornofilm over DSK-affaire in de maak

Het schandaal rond voormalig IMF-topman Dominique Strauss Kahn vormt de basis van een pornofilm. De rolprent met de werktitel DXK wordt geproduceerd door My Porn Productions, staat te lezen op de website van de productiemaatschappij.

De pornofilm moet een parodie worden op de DSK-affaire. Afgelopen zomer leidde die tot het aftreden van 'Monsieur 30 Centimètre', zoals Strauss Kahn in Frankrijk ook wel wordt genoemd, als topman van het Internationaal Monetair Fonds.

De film gaat over 'David Sex King', gespeeld door de Italiaan Roberto Malone, die bij een grote financiële instelling werkt en de charmes van zijn kamermeisje niet kan weerstaan. In werkelijkheid heeft Strauss Kahn vastgezeten op verdenking van verkrachting van het kamermeisje. De aanklacht werd ingetrokken.

De financiering van de pornofilm is nog niet rond. Daarvoor is tweehonderdduizend dollar nodig. De producenten hopen voor de helft van dat bedrag op particulieren. Iedere geldschieter wordt voor een bijdrage vanaf vijftig euro genoemd op de aftiteling en krijgt een uitnodiging voor de première.

Waan jezelf boogschutter met het Lord of the Rings: War In The North CE-pakket

Voor een ieder die zich altijd al een heuse boogschutter heeft gevoeld, al dan niet met elvenoren, kan het plaatje nu compleet worden gemaakt. De inhoud van het Lord of the Rings: War In The North collector's editionpakket is namelijk bekend.

Lord of the Rings CE-pakket (1)

Zoals uit de foto's blijkt is het geheel mooi verpakt in een (imitatie)leren pijlenschede. Het geheel bevat verder naast het spel een stoffen landkaart van Midden-Aarde en een boekje met concept art en een blu-rayschijf met achter-de-schermenbeelden over het maken van het spel.

Lord of the Rings: War In The North komt op 3 november uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Lord of the Rings CE-pakket (2)

Lord of the Rings CE-pakket (3)

Lord of the Rings CE-pakket (4)

Lord of the Rings CE-pakket (5)

Lord of the Rings CE-pakket (6)

St. Paul's: geen juridische actie tegen Occupy

De St. Paul's kathedraal in Londen is toch niet van zins juridische stappen te nemen tegen actievoerders van de Occupy-beweging, die voor het godshuis hun kampement hebben opgeslagen. De beslissing van het kerkbestuur, die dinsdag bekend werd gemaakt, kwam tot stand na overleg met de bisschop van Londen, Richard Chartres.

De kathedraal wil een 'constructief onderhoud met de betogers en de ernstige kwesties die zijn opgeworpen, zonder dat het dreigement van juridische actie boven ons hangt', zei kanunnik Michael Colclough. Chartres heeft een invloedrijke bankier, Ken Costa, uitgenodigd om leiding te geven aan een initiatief om het 'financiële met het ethische te verbinden'.

Het kerkbestuur besloot vrijdag nog 'met de grootst mogelijke tegenzin' dat 'juridische actie helaas noodzakelijk is geworden'. Het kwam de kathedraal op zoveel kritiek te staan dat de dean van St. Paul's, Graeme Knowles, maandag besloot zijn functie neer te leggen.

Dat de kathedraal nu een andere koers kiest, betekent echter niet dat de actievoerders aan juridische stappen ontkomen. Wel wacht het bestuur van het Londense stadshart met het ondernemen van actie tot er overleg heeft plaatsgevonden. Eerder sommeerde het stadsbestuur de betogers nog hun kampement binnen 48 uur te ontruimen, maar in navolging van St. Paul's ziet het hier voorlopig van af.

Van der Vaart: "Veel ego's bij City"

Rafael van der Vaart vindt dat er bij Manchester City teveel ego's rondlopen. Dit kan volgens hem een probleem worden.

Als voorbeeld geeft de Nederlander de aanvaringen tussen Mancini en zijn spelers. Zo had de Italiaan het al aan de stok met Edin Dzeko, Adam Johnson en in grote mate met Carlos Tévez. "Het probleem is dat er zoveel ego's rondlopen", vindt Rafa.

"Het kan voor veel onrust zorgen als er teveel grote sterren zijn", vertelt hij aan The Sun. "Momenteel speelt City wel erg goed, ik kijk dan vooral naar de 6-1 zege op Manchester United. Dat was echt indrukwekkend", aldus de Heemskerker. Toch kan dit volgens de middenvelder zomaar omslaan.

Van der Vaart maakte namelijk eerder een soortgelijke situatie mee als bij City. In zijn tijd bij Real Madrid speelde hij enkel tussen vedettes. "Als een club veel nieuwe sterren haalt, dan wordt de rest ontevreden. Ze verwachten dan dat ze minder aan spelen toekomen."

Herbert verdedigt drive-through voor Massa

Johnny Herbert staat nog steeds achter de beslissing om Ferrari-coureur Felipe Massa een drive-through penalty te geven in de Grand Prix van India. De Brit was steward bij deze race en vond dat de botsing met McLaren-coureur voorkomen had kunnen worden.

"Het besluit om Felipe Massa te straffen voor het contact met Lewis Hamilton, heeft te maken met één simpel feit: het had voorkomen kunnen worden. Ik weet dat Massa het totaal oneens was met die beslissing, maar volgens mij hebben we het goed gedaan. Nadat we het incident vanuit verschillende hoeken hebben bekeken en de data hebben bestudeerd, was duidelijk dat Massa wist waar Hamilton was, voordat hij instuurde," zei Herbert in een column in The National.

"Hamilton kon niets doen om het te voorkomen. Hij probeerde zich nog terug te trekken uit de manoeuvre, maar het was te laat, waarna het contact volgde."

Wat denk jij, was de straf voor Massa terecht, was Hamilton de dader of was het toch een race-incident. Stem nu op de poll hierover.

Mauro teleurgesteld

De Angolese asielzoeker Mauro Manuel is heel erg teleurgesteld dat de Tweede Kamer niet heeft ingestemd met een verblijfsvergunning voor hem. Dat liet Carla van Os van Defense for Children, die zijn belangen behartigt, dinsdagmiddag weten na afloop van de stemmingen.

Mauro heeft na de stemming het gebouw van de Tweede Kamer meteen verlaten, zei Van Os. "Wat jammer, hoe moet het nu verder", citeert zij Mauro. Hij is teleurgesteld dat er geen einde is gemaakt aan de onzekerheid die hem nu al de helft van zijn leven parten speelt, aldus Van Os.

Mauro wil nu samen met zijn familie zijn en alle opties rustig op een rijtje zetten. De Kamer vindt wel dat hij voorlopig in Nederland mag blijven in afwachting van een studievisum. Een motie die dit regelt, werd echter niet in stemming gebracht. Van Os noemde het studievisum 'een hele reële optie'. "Daar gaan we nu naar kijken."


Mauro teleurgesteld (Foto: Novum)

Mass Effect 3 wordt de superbowl

Aaryn Flynn, General Manager bij BioWare Edmonton, heeft aangegeven dat Mass Effect 1 en 2 normale rugbycompetities zijn en dat Mass Effect 3 de superbowl zal zijn. Het gaat er niet meer om wat er in voorgaande delen gebeurd is, het draait om wat er nu in deel 3 gaat gebeuren.

Mass Effect 3 zal de afsluiter worden van een trilogie die in 2007 gestart is. Voor BioWare is dit even anders want die zijn al tien jaar bezig met de gehele serie. Flynn geeft aan dat de game een volwaardig einde zal krijgen met misschien nog enkele verrassingen. In Mass Effect 3 zal Shepard alles op alles moeten zetten om de Aarde te redden. Mass Effect 3 komt 9 maart 2012 uit voor Windows, PS3 en Xbox 360.

Koken met Frank in Dead Rising 2: Off The Record

Capcom heeft drie nieuwe screens vrijgegeven van de 'Chef Skills Pack' die vanaf vandaag te downloaden is voor Dead Rising 2: Off the Record. In de DLC zal Frank West beter kunnen omgaan met verschillende messen, meer levenspunten krijgen door gegrilled vlees en er stylistisch uitzien in zijn nieuwe schort en koksmuts.

Daarnaast is Frank West net een MacGuyver geworden en weet met mayonaise, ketchup en mosterd zombies om te leggen. Bekijk hieronder de drie nieuwe screenshots en een korte trailer voor de DLC. De DLC kost zo'n €1,50,- of 160 MSP.

DLCDLCDLC

Elf arrestaties bij ontruiming kraakpanden

Bij het ontruimen van tien kraakpanden in Amsterdam zijn dinsdag elf mensen aangehouden. Ze worden verdacht van huisvredebreuk, geweldpleging en belemmering. Drie van hen zitten nog vast, meldt de politie.

Negen van de dinsdag ontruimde panden stonden in Amsterdam-Oost, een in West. De panden zijn overgedragen aan de eigenaren.

De afgelopen weken werden in totaal 35 panden ontruimd, waarvan 25 vrijwel probleemloos verliepen. Zo werden de panden vrijwillig verlaten na een schriftelijke aankondiging van ontruiming.

Bus botst met trein in Moldavië: acht doden

Bij een botsing tussen een bus en een trein in Moldavië zijn dinsdag zeker acht mensen om het leven gekomen. Tientallen raakten gewond. Dat heeft de Moldavische politie gezegd. Het ongeluk vond plaats in het stadje Anenii Noi, veertig kilometer ten zuiden van de stad Chisinau.

Het ongeluk kon gebeuren omdat de chauffeur van de bus waarschijnlijk een rood sein bij de spoorwegovergang had genegeerd. De bus kwam vervolgens in botsing met de aanstormende trein. Alle slachtoffers zaten in de bus.

Landelijke storing mobiel internet Telfort

Klanten van Telfort verspreid over het land kunnen al de hele dag geen gebruik maken van mobiel internet. De omvang van de storing is onduidelijk, maar volgens een woordvoerder van Telfort hebben niet alle klanten er last van. Hoelang de storing nog duurt, is niet te zeggen.

De problemen ontstonden rond 10.30 uur door nog onbekende oorzaak. Telfort stelt met man en macht aan een oplossing te werken, maar op dit moment is nog weinig met zekerheid te zeggen. "We kunnen alleen zeggen dat niet iedereen er last van heeft en dat telefonie het nog wel gewoon doet."

Telfort is een dochterbedrijf van KPN, maar klanten van dat bedrijf en van andere providers op het netwerk van KPN hebben nergens last van.


Landelijke storing mobiel internet Telfort (Foto: Novum)

Drie PS2-games naar Amerikaanse PSN

Sony Amerika heeft bekendgemaakt dat de PS2-versies van BloodRayne, Harvest Moon: Save the Homeland en Raiden III naar het PSN zullen komen in Amerika. Wanneer de games precies zullen uitkomen en of ze naar Europa toe zullen komen is nog niet bekendgemaakt.

Sony heeft pasgeleden in Amerika een zogenaamde PS2 Classics-hoekje geopend op het PSN. Hier worden oudere PS2-games aangeboden om te downloaden voor een kleine prijs.

Baby zwaargewond door vallende speakers in zwembad

Een vijf maanden oude baby is zwaargewond geraakt toen in een zwembad in Tilburg enkele speakers van het plafond naar beneden kwamen. Het kind is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. De moeder van de baby is met een hoofdwond per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd, zegt een politiewoordvoerder.

Het incident vond omstreeks 17.00 uur plaats in zwembad Reeshof. De geluidsboxen zijn volgens de woordvoerder ongeveer tachtig centimeter hoog en waren met een beugel aan elkaar verbonden. De boxen vielen met beugel en al door nog onbekende oorzaak op de vrouw en de baby.

Het zwembad is na het voorval ontruimd. Hoeveel mensen in het zwembad aanwezig waren, weet de zegsman niet. Getuigen krijgen slachtofferhulp aangeboden.

Operatie PSV'er Tamata geslaagd

PSV kan tenminste tot de winterstop niet over Abel Tamata beschikken. Dat meldt de Eindhovense eredivisionist vandaag. De verdediger brak afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen FC Twente zijn kuitbeen in zijn linkerbeen. De 20-jarige Tamata werd vandaag met succes aan de botbreuk geopereerd. Zaterdag werd al gemeld dat hij zes tot acht weken in het gips moest.

Tamata speelde de laatste weken als linksback nadat international Erik Pieters half oktober al geblesseerd raakte. Hij heeft een stressfractuur in een middenvoetsbeentje en komt ook tot de winterstop niet meer in actie. Tegen Twente verving de 17-jarige Jetro Willems Tamata.

Jongetjes gewond bij spelen op bouwplaats

Twee jongetjes van 7 en 8 jaar zijn dinsdagmiddag in Arnhem gewond geraakt toen ze tijdens het spelen op een bouwplaats getroffen werden door een zware balk. De een liep rug- en nekletsel op, de ander raakte gewond aan zijn zij. De slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde op de Venlosingel. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De politie en de Arbeidsinspectie zijn onderzoeken gestart.

Eerste twintig minuten Uncharted 3

Uncharted 3 komt officieel morgen uit ondanks dat de halve wereld de game al bezit ondertussen. Voor degene die nog twijfelen of ze het spel willen halen, hieronder de eerste twintig minuten van het spel. Uncharted 3 is exclusief voor de PS3 en is een goed lopende serie op diezelfde console of deel drie net zo goed is als zijn voorgangers kunnen dat binnenkort lezen in de FOK!games-recensie van het spel.

Iwata: 3DS hoogste prioriteit van Nintendo

In een onlangs afgenomen interview heeft Iwata verteld dat de Nintendo 3DS de hoogste prioriteit van Nintendo is. Hij heeft verteld dat ze niet alleen kijken naar deze periode, maar voornamelijk naar de toekomst.

"We came to the conclusion that we needed to make that bold investment," aldus Iwata, "instead of focusing just on this term's profitability, so that we would be able to make the Nintendo 3DS an important foundation for Nintendo for years to come." Hier voegt hij nog aan toe dat hij verwacht dat de winst flink zal stijgen aan het einde van maart 2013.

Iwata zegt ook dat deze maatregel voorkomt dat er teveel games tegelijkertijd uitgebracht worden, waardoor enkele games doorgeschoven zijn naar volgend jaar.

Boven dat heeft hij ook verteld dat Nintendo aan het kijken is voor een uitbreiding voor de eShop, met een mogelijke marketplace voor individuele games en toegang tot de eShop vanaf pc's en smartphones.

73 kilo uranium gestolen in Roemenië

Dieven hebben in Roemenië 73 kilo radioactief uranium van een mijnbouwbedrijf gestolen. Dat heeft de Roemeense politie dinsdag gezegd. De diefstal werd op 26 oktober opgemerkt.

Het gaat niet om verrijkt uranium, zei politiewoordvoerster Alina Dinu. Het risico van radioactieve besmetting van de omgeving is daarom 'uiterst gering', bezwoer Florin Dobra van de Roemeense Nationale Commissie voor Nucleaire Activiteiten.

Het uranium lag opgeslagen in een bunker van het mijnbouwbedrijf in Stei, in het westen van het land. Volgens Dobra is het mogelijk dat de diefstal al drie maanden geleden plaatsvond.

Cavendish mikt op groen en olympische titel

Wereldkampioen Mark Cavendish heeft zijn hoofddoelen voor 2012 bekend gemaakt. De Brit, komend jaar rijdend voor Sky, hoopt opnieuw de groene trui te winnen in de Tour de France. Daarnaast heeft hij zijn zinnen gezet op de Olympische Spelen, waar hij goud wil halen in de wegrit.

"Dat is alles behalve ideaal," zei Cavendish over dat de olympische wegrit zes dagen na de finish van de Tour wordt verreden. "Maar dat is voor alle wedstrijden hetzelfde. Het gaat een wedstrijd worden die lastig te controleren zal zijn. Maar wanneer we rijden zoals op het voorbije wereldkampioenschap, kunnen we tot de favorieten behoren. En dat we op eigen grond rijden zal alleen maar voor extra motivatie zorgen."

"Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik bij hen terecht zou komen. Het zal goed zijn om samen te rijden met dezelfde renners als op de Olympische Spelen. Voor het Britse wielrennen was dit de juiste beslissing," zo besloot Cavendish over zijn overstap naar Sky in The Telegraph.

'Uncharted 3 is beter door Google's vrijdagen'

Richard Lemarchand, ontwikkelaar bij Naughty Dog, heeft aangegeven dat de Uncharted-serie zo goed is omdat werknemers regelmatig tijd krijgen om te doen en laten wat ze willen. Het idee is namelijk geïnspireerd door Google's vrijdagen, waar werknemers op de vrijdag mogen doen wat ze willen.

Sommige van de beste ideeën uit de Uncharted-serie zijn bedacht op dit soort moment waar ontwikkelaars 'eigen tijd' kregen. Lemarchand gaf aan dat veel ontwikkelaars op die momenten veel 'Research & Development' doen waarbij nieuwe ideeën worden bedacht, onderzocht en uitgetest.

Lemarchand geeft ook aan dat de ontwikkelaar nu al begonnen is met het terugkijken op het gehele proces rondom de ontwikkeling. Wat is er goed gegaan, wat ging fout en wat willen we in de toekomst zijn allemaal vragen die momenteel gesteld worden.

Sony heeft vandaag ook nog eens twee video's vrijgegeven waarin Nolan North en Emily Rose over de game praten. Bekijk deze hieronder, Uncharted 3 komt morgen officieel uit maar ligt al bijna een week in de meeste winkels.

Zorgverzekeraars tegen pgb-plannen

De zorgverzekeraars zien niets in de vergoedingsregeling die het kabinet wil invoeren om de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) te verzachten. Dat heeft voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De speciale regeling is overbodig en cliëntonvriendelijk, stellen de zorgverzekeraars. De regeling is 'in grote mate vergelijkbaar met de pgb-regeling, maar mag niet zo heten', schrijft Wiegel. Bovendien zijn de criteria voor wie wel en niet in aanmerking komt, in de praktijk niet duidelijk. De zorgverzekeraars zien meer in het deels terugdraaien van de bezuinigingen op het pgb.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) wil 700 miljoen euro bezuinigen op het pgb, waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen. Alleen mensen die anders in een instelling zouden moeten worden opgenomen, komen in de toekomst in aanmerking voor een pgb. De vergoedingsregeling wil Veldhuizen invoeren voor mensen die het zwaarst worden getroffen door de bezuiniging.

De Tweede Kamer houdt woensdag een debat met Veldhuijzen van Zanten over het pgb.

Rodríguez ook in 2012 niet in Tour de France

Joaquim Rodríguez zal ook in 2012 niet deelnemen aan de Tour de France. De Spanjaard sloeg de wielerronde in 2011 ook al over en zei tegen Biciciclismo zich weer te willen richten op de Giro d'Italia en de Vuelta à España.

"In de Tour zijn er komen jaar teveel tijdritkilometers, en te weinig bergritten. Ik kan er zeker iets moois laten zien, maar de Giro en de Vuelta liggen mij beter," zei de renner van Katusha. Rodríguez hoopt in de Giro en de Vuelta op etappezeges en een plaats op het podium te behalen.

'Devil May Cry in een ander universum'

Veel mensen kregen een spontane hartverzakking toen ze het nieuwe uiterlijk van Dante zagen uit Devil May Cry. Het Japanse tijdschrift Dengeki PlayStation heeft de reden waarom het uiterlijk zo drastisch veranderd is. Dante komt namelijk volgens hun uit een parallel universum.

Het tijdschrift geeft aan dat ontwikkelaar Ninja Theory dit heeft bevestigd. Of de twee Dante's elkaar zullen tegenkomen in het aankomende deel is niet bekendgemaakt. We zullen dus nog even officieel bericht moeten afwachten. Bekijk hieronder nog enkele gameplaybeelden van de Tokyo Game Show. Devil May Cry moet ergens in 2012 uitkomen voor PS3 en Xbox 360.

Politie neemt 150 schapen in beslag in Friesland

De politie heeft samen met controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit maandagavond 150 schapen in Drenthe in beslag genomen. Tegen de veehouder en een veehandelaar is proces-verbaal opgemaakt. De 43-jarige eigenaar uit Ureterp in Friesland is aangehouden.

Op het weiland zijn 150 schapen aangetroffen waar geen identificatie en registratie van was. In Europa is het verplicht dat koeien, schapen, geiten en varkens geregistreerd staan.

GroenLinks past motie studievisum aan

GroenLinks gaat de motie over het studievisum voor de Angolese asielzoeker Mauro Manuel waar het CDA dinsdag mee wilde instemmen, aanpassen. Dat liet Kamerlid Tofik Dibi dinsdag weten.

De Tweede Kamer verwierp dinsdagmiddag twee moties die ertoe zouden leiden dat Mauro een verblijfsvergunning zou krijgen. Een motie van GroenLinks en D66 die regelt dat Mauro voorlopig in Nederland kan blijven in afwachting van een studievisum, werd echter niet in stemming gebracht. Dat voorstel kan op de steun van het CDA rekenen.

Dibi liet weten dat hij zijn motie niet in stemming heeft gebracht, omdat hij het voorstel nog wil wijzigen. Hij wil er 'iets meer voorwaarden' inzetten, zodat Mauro 'mogelijk iets meer' kan worden geboden dan alleen de mogelijkheid om in Nederland een studievisum aan te vragen.

Eerder op de dag schaarde de voltallige CDA-fractie zich na dagen van interne crisis achter de oplossing met het studievisum. De 'dissidente' Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan verzetten zich ertegen dat Mauro zou worden uitgezet, zoals minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) had besloten.

Het tweetal is teleurgesteld dat vervolgens niet over de studievisummotie kon worden gestemd. Ferrier noemde dat 'erg jammer'. Koppejan was 'teleurgesteld'. Beide Kamerleden zeiden Leers niettemin te houden aan deze oplossing. Ook fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vond het 'heel raar' dat niet over de motie is gestemd. "Vandaag had duidelijkheid kunnen komen."

Gedoogpartner Geert Wilders (PVV) haalde dinsdagmiddag hard uit naar het CDA. Hoe de fractie zich heeft opgesteld, is 'niet voor herhaling vatbaar', zei hij. Volgens Wilders was het de afgelopen tijd een 'puinhoop' bij het CDA. Over het studievisum toonde hij zich laconiek. "We zullen zien wat de minister besluit. Als er een aanvraag komt, zal de minister erover oordelen."

Het CDA mag verder 'voorstellen wat ze willen'. "Er zijn twee moties verworpen, verder is er niets gebeurd", aldus Wilders.

Ferrier en Koppejan lieten op hun beurt weten geen boodschap te hebben aan de dreigende taal van Wilders. "Daar heb ik niet heel veel mee te maken. Ik heb te maken met wat het CDA vindt", zei Koppejan. "Dat is aan de gedoogpartner", hield Ferrier het op.

Veel lullen in Diablo III

Tijdens de BlizzCon 2011′s Sound Panel, wie kent het niet, is er meer informatie vrijgegeven over Diablo III. De game van Blizzard zal namelijk meer dan 15.000 regels tekst kennen. Elke klasse zal rond de 1200 regels krijgen en dan is er nog genoeg over voor alle NPC's. 

Om een vergelijking te maken; Starcraft 2 en World of Warcraft hadden ieder 'maar' rond de 3000 regels tekst. Er zal dus genoeg te babbelen zijn in de game. Daarnaast is er wat meer informatie over de geluidseffecten. Deze zijn opgedeeld in drie categoriën: een 'castingphase', 'in-action loop' en 'final impact'. Elke categorie krijgt random een extra effect om nog meer variatie te realiseren. 

Diablo III moet volgend jaar uitkomen voor Windows en Mac. 

Verhoging belasting door chemiebrand valt mee

De verhoging van de waterschapsbelasting voor huishoudens in West-Brabant als gevolg van de brand in januari het Moerdijkse bedrijf Chemie-Pack, lijkt mee te vallen. Dat blijkt uit een voorstel van het waterschap Brabantse Delta.

Een gemiddeld huishouden met een koophuis betaalt volgend jaar in het voorstel 1,80 euro meer waterschapsbelasting. Een gemiddeld huishouden met een huurhuis is dertig cent meer kwijt. Voor agrariërs in de regio stijgen de lasten gemiddeld met 16,60 euro.

Eerder sprak het waterschap nog de verwachting uit dat de extra lasten voor de gemiddelde huiseigenaar zouden kunnen oplopen tot enkele tientjes en voor boeren tot honderden euro's. Omdat op die aankondiging veel protest kwam, heeft het waterschap de eigen financiën nog eens goed onder de loep genomen. Daaruit bleek dat 'met pijn en moeite' nog bijna vijf miljoen euro bezuinigd kon worden.

Brabantse Delta is 11,5 miljoen euro kwijt aan de gevolgen van de brand in januari. Chemie-Pack, dat moest opdraaien voor de kosten voor het opruimen van het verontreinigde bluswater, werd in augustus failliet verklaard.

Na aftrek van de rijksbijdrage blijft voor het waterschap een kostenpost van 6,25 miljoen euro over. Daarvan wordt 4,75 miljoen bezuinigd binnen de eigen bedrijfsvoering. De rest, anderhalf miljoen, wordt verspreid over de komende vijf jaar doorberekend in de belastingtarieven.

Het algemeen bestuur moet zich nog over het voorstel buigen. De uiteindelijke beslissing wordt op 7 december genomen.

Kim Holland niet welkom op MW3-feestje

Het had zo mooi kunnen zijn. Eten, drinken, potje Modern Warfare 3 spelen, kijken naar de tieten van Kim Holland. Maar helaas, Activision heeft de invite van de diva geannuleerd nadat ze erachter kwamen wat zij voor beroep had. Kim Holland staat natuurlijk bekend als Nederlands beste exportproduct op pornogebied.

En dat vinden de mensen bij Activision niet kunnen. Mensen doden geen probleem, maar seks. Holland was natuurlijk razend en begon gelijk te bloggen over dit ongemak. Haar blogpost:

"Leuk als je wordt uitgenodigd voor de VIP-lancering van de game Call of Duty Modern Warfare 3. Speciaal een Twittertje aan gewijd omdat ik er enthousiast over was, waar ik dus eigenlijk het spel mee promootte. Enkele dagen voor de daadwerkelijke premiere is het echter andere koek. Ik word namens de Amerikaanse uitgever Activision afgezegd. Want je weet: zoveel mogelijk mensen kapot knallen is liev, maar sex is vies.

Dus eerst krijg je een enthousiaste uitnodiging. Het kon niet op: gratis Xbox 360, gratis game, erg leuk allemaal. En dan volgt dit mailtje:

'vervelende mededeling. De Amerikaanse uitgever van Modern Warfare 3 heeft
aangegeven dat ze liever geen vertegenwoordigers van de adult
entertainment industrie op het feest toelaten. En dus moeten er een aantal
dames in Engeland en Nederland worden afgezegd. Ik weet het, een beetje
hypocriet, maar de VS is de VS en ik ben just the messenger.

Met excuses,
(een presentator van GameKings)

Kijk, Activision kan zich prima vinden in een orgie van geweld waarbij je hoofden uit elkaar kan laten knallen, ledematen van iemands romp af kan schieten en iemands keel kan doorsnijden (overigens heb ik geen enkele moeite met zulke games). Maar pas op, want je associeren met iemand uit adult-industrie kan echt niet door de beugel. Want mensen vermoorden is netjes, er de liefde mee bedrijven niet. Dat is vies. Ik zeg maar zo: liever een spermadouche dan een bloedbad."

Wat vinden jullie? Hypocriet of Kim Holland hoort niet op een gamefeestje...

Boeing maakt buiklanding in Warschau

Een Boeing 767 van de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT uit Newark (VS) met 231 mensen aan boord heeft dinsdag een geslaagde buiklanding gemaakt op de luchthaven van Warschau. De piloot ontdekte vlak voor de geplande landing dat het landingsgestel niet wilde uitklappen.

Na ongeveer een uur te hebben rondgecirkeld en overtollige brandstof te hebben geloosd zette de piloot de noodlanding in. De brandweer had schuim op de landingsbaan gespoten. Bij de landing spatten vonken van de motoren, maar beginnende brandjes werden snel geblust.

De passagiers verlieten het toestel meteen nadat het tot stilstand was gekomen. Volgens LOT-president Maciej Pirog waren de passagiers door de bemanning goed voorbereid en brak er geen paniek uit. Hij prees de twee piloten voor de 'perfecte noodlanding', waarbij niemand gewond raakte. Buiklandingen lopen niet altijd goed af, zei hij.

De luchthaven van Warschau blijft tot woensdagochtend 08.00 uur gesloten. Vluchten worden omgeleid naar Lodz, Gdansk en Krakau.


Boeing maakt buiklanding in Warschau (Foto: Novum)

Nauwelijks effect spreiding leerlingen in Nijmegen

Het beleid van de gemeente Nijmegen om basisschoolleerlingen beter te spreiden heeft nauwelijks effect gehad. Met uitzondering van een school in de wijk Wolfskuil gaan er niet meer kinderen in de eigen wijk naar school en zijn scholen ook niet meer gemengd dan eerst. Dat meldt de gemeente dinsdag na een evaluatie van het beleid.

Nijmegen ging in 2009 als eerste gemeente dwingend optreden bij de schoolkeuze voor kinderen. De aandacht ging vooral uit naar een centraal punt waar kinderen moesten worden aangemeld. Daarvoor meldden ouders hun kroost aan bij een school naar keuze.

De evaluatie wijst verder uit dat de helft van de ondervraagde ouders het centrale aanmeldpunt als een beknotting van hun keuzevrijheid ervaren. Ook is er weinig draagvlak voor de voorrangsregel om de verhouding tussen kansarme en kansrijke kinderen te verbeteren.

Het beleid moest ervoor zorgen dat er een betere balans kwam in het soort kinderen op scholen. Zo hadden sommige basisscholen veel leerlingen met een risico op een ontwikkelingsachterstand. Veel ouders schreven hun kind daarom liever in bij een andere school. Daardoor liepen sommige scholen leeg, terwijl andere lange wachtlijsten hadden.

Ondanks het beperkte effect blijft het centrale aanmeldpunt bestaan. Wel moet het 'persoonlijker, minder bureaucratisch en dichter bij de scholen' worden. De gemeente wil dat ouders in de toekomst zo veel mogelijk worden geholpen bij het maken van een bewuste keuze voor een basisschool.

De gemeente wil ouders beter voorlichten en een 'persoonlijke benadering' door scholen. Jaarlijks wil Nijmegen vijftigduizend euro vrijmaken voor extra voorlichting door scholen.

'GTA V alleen maar downloadbaar'

Over Grand Theft Auto V is eigenlijk nog helemaal niks bekendgemaakt maar er zijn zat mensen die er op los speculeren. Zo ook marketingonderzoeksbedrijf Newzoo die aangeeft dat GTA V waarschijnlijk alleen als downloadbare titel zal uitkomen. Dit geeft het bedrijf aan in een rapport over DLC.

Het bedrijf geeft aan dat het voor uitgevers goedkoper is om AAA-games alleen maar digitaal uit te brengen. Vermoedelijk zullen Special Editions wel in de winkel komen te liggen met daarbij dingen zoals boeken en figurines maar de game zelf is een code die je kan invoeren en downloaden.

"Boxed games will not disappear, but what is in the box will. That is why the boxed GTA V version will contain a collectible piece of merchandise and a download code. No disc," aldus marketingonderzoeksbedrijf Newzoo.

Bertens naar tweede ronde in Ismaning

Tennisster Kiki Bertens heeft de tweede ronde bereikt van het ITF-toernooi in Ismaning. In Duitsland was de Nederlandse in de eerste ronde te sterk voor de Slowaakse Kristina Kucova. Het werd 6-4 en 6-2.

Bertens treft in de volgende ronde de winnares van de partij tussen de Slowaakse Lenka Jurikova en de Tsjechische Sandra Zahlavova. Michaëlla Krajicek zou ook meedoen aan dit toernooi, maar trok zich ziek terug.

Pauwels zegeviert in Koppenbergcross

Veldrijder Kevin Pauwels heeft vandaag de Koppenbergcross gewonnen. De Belg bleef in Oudenaarde zijn landgenoot Sven Nys en de Tsjechische wereldkampioen Zdenek Stybar voor. De wedstrijd telt mee voor de Gazet van Antwerpen Trofee.

Nys was in het begin van de wedstrijd de sterkste in de koers, waarbij Pauwels en Stybar hem uiteindelijk konden volgen. Nadat Nys in de slotfase lek had gereden sloeg Pauwels een gat met zijn achtervolgers om solo over de meet te komen. "Ik vond Nys de sterkste renner. Toen hij versnelde, moest ik echt diep gaan om hem te kunnen volgen. Het parkoers was wel wat sneller. Dat was in mijn voordeel. Het is duidelijk dat ze nu rekening met me moeten houden," zei Pauwels die eerder dit jaar al de wereldbekerwedstrijd in Tabor won.

Bij de vrouwen ging de zege naar Sanne van Paasen. De Nederlandse bleef de Britse rensters Helen Wyman en Nikki Harris voor. Lars van der Haar greep de winst bij de beloften. De wereldkampioen bleef de Belg Vinnie Braet in de sprint voor. Derde werd de Tsjech Jan Nesvadba.

Meisjes aanraken in Touch Shot Love Application

Japanners, ik hou van ze. In 2012 komt namelijk Touch Shot Love Application uit voor de PS3. Een game waarbij je meisjes moet versieren, aanraken en fotograferen. De eerste trailer is hieronder te bekijken en hierin zien we ook gelijk dat er DLC uit zal komen waarin je e-mails en berichtjes zal ontvangen. Of er een westerse release komt is niet bekendgemaakt maar stiekem weten we allemaal het antwoord al.

Kate Middleton is best geklede Britse ster

Kate Middleton is door Harper's Bazaar verkozen tot best geklede Britse ster. De 29-jarige vrouw van prins William versloeg onder meer Kate Moss en Keira Knightley.

"We zijn allemaal onder de indruk van de ontwikkeling van haar stijl", reageert jurylid Lucy Yeomans van de Britse editie van Harper's Bazaar. "Ze heeft ons het meest opwindende modemoment van het jaar, zo niet de eeuw gegeven met de bruiloft. Ze werpt zich op als een geweldige ambassadeur voor Britse ontwerpers."

Kate Middleton gaf op 29 april haar jawoord aan prins William. Ze trouwde in een japon van Sarah Burton, hoofdontwerpster van het Britse modehuis Alexander McQueen.

Orang-oetan geboren in Apenheul

Orang-oetan Josje is dinsdag in Apenheul voor het eerst bevallen. De baby is aan de kleine kant, maar het aapje is gezond. De nieuwe aanwinst heeft nog geen naam, omdat het geslacht nog niet bekend is. Bezoekers kunnen de nieuwe telg voorlopig niet zien, want de geboorte vond plaats op de eerste dag van de wintersluiting van het dierenpark.

Het dierenpark wacht in spanning af hoe Josje het moederschap oppakt. Ze heeft het moederschap af kunnen kijken bij andere orang-oetans, maar toonde weinig interesse.

De 19-jarige Josje werd eerst gekoppeld aan de hoogbejaarde Karl, maar de 51-jarige orang-oetan zorgde niet voor een zwangerschap. Het dierenpark had daarom plannen voor een verhuizing van Josje naar een ander dierenpark, maar toen bleek ze zwanger te zijn. De vader van de kleine blijkt de 10-jarige Amos.

Het verbaast de dierenverzorgers niet dat Josje op de eerste dag van de wintersluiting van Apenheul een baby krijgt. De orang-oetan staat volgens het dierenpark bekend om haar eigenzinnige gedrag.


Orang-oetan geboren in Apenheul (Foto: Novum)

'Dronkenlap moet betalen voor hotel bajes'

"De Nederlandse politie runt geen hotel," vindt VVD-Kamerlid Jeanine Hennis. Zij stelt daarom voor dat dronkaards die opgepakt worden en de nacht in een politiecel door moeten brengen voortaan zelf voor de kosten hiervoor moeten opdraaien.

Hennis brengt dit voorstel dinsdag namens haar partij naar voren tijdens de bespreking van de begroting van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens het Kamerlid zijn agenten te veel tijd kwijt aan de drinkebroers, die bovendien ook een risico vormen voor de sterke arm. "'s Avonds een vent, 's ochtends de kater en de rekening," aldus Hennis in De Telegraaf.

Naast dronkenlappen moet justitie volgens de VVD ook meer werk maken van 'outlaw' motorclubs. De liberalen vragen zich af waarom deze clubs nog niet het stempel 'criminele organisatie' hebben gekregen.

Rutte bezorgd over referendum Griekenland

Het kabinet maakt zich zorgen over het Griekse plan voor een referendum over het schuldsaneringsplan voor het land. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Een referendum leidt tot vertraging en onzekerheid. Als er inderdaad een referendum komt, moet dat volgens Rutte zo snel mogelijk worden gehouden en alleen gaan over een beperkt deel van het pakket.

De Tweede Kamer had Rutte gevraagd om een reactie op de Griekse plannen. Dinsdagavond debatteert de Kamer met Rutte over het reddingsplan voor de euro.

De Wolf twijfelt aan kwaliteit Feyenoordspelers

John de Wolf denkt dat Feyenoord de kwaliteiten ontbeert om iedere week goed te spelen. De oud-aanvoerder zag de ploeg na een goede seizoensstart eerst goed spelen tegen Ajax (1-1), maar daarna verliezen in de beker van Go Ahead Eagles (2-1) en in de competitie van FC Groningen (6-0).

"Misschien heeft deze ploeg wel niet de kwaliteit om wekelijks te pieken," zei De Wolf tegen Metro. Vooral het begin tegen FC Groningen viel hem tegen. "Als je net te kijk bent gezet in het bekertoernooi, moet je juist voelen dat je het geluk hebt dat je dat drie dagen later kunt rechtzetten. Maar als je zo slap aan de wedstrijd begint, daar schrik ik van."

De ex-Feyenoorder denkt dat het een probleem in mentaliteit is. "Het is dan ook een kwaliteit dat je het elke week weer opnieuw kunt opbrengen. Dit zijn echter de keiharde feiten. Misschien kan deze ploeg maar eens in de drie weken pieken."

CPB kijkt naar effect bezuinigingen kinderopvang

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) heeft het Centraal Planbureau (CPB) gevraagd de effecten van de veranderingen in de subsidies voor kinderopvang te onderzoeken. De analyse moet duidelijk maken of ouders minder gaan werken als de kinderopvangtoeslag lager wordt.

D66, GroenLinks en PvdA hadden vragen gesteld naar aanleiding van een onderzoek van ING, waaruit zou blijken dat twee op de drie mensen met kinderen minder gaan werken. Kamp schrijft de Kamer dinsdag dat hij deze onderzoeksuitkomst zelf niet kon vinden in het ING-rapport. Hij laat het CPB de kwestie onderzoeken.

Op basis van eerdere publicaties van het CPB verwacht hij dat door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag mensen in totaal 0,1 procent minder gaan werken. Het model is echter niet optimaal. "De modelberekening die ten grondslag ligt aan deze inschatting is het beste wat momenteel beschikbaar is", schrijft hij. Het CPB moet onder meer kijken naar de verschillen in opleidingsniveau van ouders.

De minister heeft om het nieuwe onderzoek gevraagd vanwege een evaluatie van de Wet kinderopvang. Het CPB rondt de analyse naar verwachting eind dit jaar af.

Drie mannen vast voor mensensmokkel

De marechaussee heeft twee Afghanen en een Irakees aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat heeft de marechaussee dinsdag laten weten.

De twee Afghanen van 18 en 40 jaar werden aangehouden op Schiphol. Ze hadden meerdere vervalste reisdocumenten bij zich. Vermoedelijk waren die bedoeld om mensen vanuit het Midden-Oosten naar Nederland te smokkelen.

Bij doorzoekingen in een bedrijfspand in Beverwijk en een woning in Alkmaar werden vervolgens geld en nog meer reisdocumenten gevonden. Naar aanleiding daarvan werd vorige week een 45-jarige Irakees aangehouden. Hij wordt verdacht van het vervalsen van de aangetroffen reisdocumenten. Na zijn aanhouding zijn een woning en een bedrijfspand in Amsterdam doorzocht.

Baby met drie hoofden geboren

In de Indonesische stad Binjai in Noord-Sumatra is zaterdag een baby met drie hoofden geboren. Dat melden Indonesische media maandag. Het kind had een prima geboortegewicht maar zijn artsen en familie zijn toch ongerust over de gezondheid van de baby.

Om zijn overlevingskansen te vergroten, moet het kind volgens artsen vervoerd worden naar een ziekenhuis in de plaats Medan waar moderne faciliteiten ter beschikking staan. De ouders en overige familieleden hebben echter niet de middelen om naar dit ziekenhuis af te reizen. Hierdoor zal het jongetje waarschijnlijk overlijden, tenzij een gulle gever ten tonele verschijnt.

Volgens de arts wordt de afwijking van de baby mogelijk veroorzaakt door een probleem in de neurale buis. De neurale buis is een embryonale structuur waaruit het ruggenmerg en de hersenen ontstaan. Een afwijking hierin komt relatief vaak voor, aldus de arts, en kan op vele manieren tot uiting komen, bijvoorbeeld door een spina bifida (open rug) of zelfs een afwezigheid van hersenen.

Gears of War 3-dlc vertraagd

Het Gears of War 3 Horde Command Pack dat vandaag zou uitkomen, is om technische redenen vertraagd. De Xbox Live Marketplace wordt iedere dinsdag geupdate, maar met de update van vandaag bleef de Gears of War-DLC vooralsnog uit. Epic zegt dat zijn medewerkers "arounc the clock" werken om dit zo snel mogelijk op te lossen. Het pakket kost 800 Microsoft Points, en is gratis als je de Gears of War Season Pass hebt gekocht. 

gow3

Het Gears of War 3 Horde Command Pack bevat drie nieuwe maps, twee nieuwe weapon skins, drie nieuwe speelbare personages en achievements ter waarde van 250 Gamerscore.

'Vieze' tandarts mag niet meer werken

Een tandarts uit Hippolytushoef moet per direct stoppen met haar werkzaamheden als tandarts. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaf haar daartoe maandag het bevel, laat de inspectie dinsdag weten. Het gaat om tandarts Schneiderat van Tandarts Hippo uit de plaats in de kop van Noord-Holland.

De situatie in de praktijk is volgens de IGZ een 'groot risico voor de patiëntveiligheid'. Zo bleek bij een bezoek van de inspectie dat de jas van de vrouw vies was en dat ze met haar handschoenen allerlei voorwerpen aanraakt, terwijl ze daarvoor met dezelfde handschoen in de mond van de patiënt is geweest.

Ook hingen mondkapjes onder de kin of in de nek en droeg ze haar spatbril op het haar. Bovendien is er geen garantie dat instrumenten steriel zijn, omdat het apparaat dat daarvoor gebruikt wordt niet systematisch gecontroleerd werd.

De tandarts mag weer aan het werk als de inspectie vindt dat de kwaliteit van de zorgverlening aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg voldoet.

Machinarium op PSN is ultieme versie

Machinarium, de sfeervolle puzzelavontuur van Amanita Design, heeft na de pc en de iPad ook zijn weg naar PSN gevonden. Volgens Jakub Dvorský, de oprichter van de indiestudio, is de PSN-versie vloeiender, daarbij krijgt het een aantal nieuwe features die het de ultieme versie maakt.

Liefhebbers van het haast vergeten genre kunnen in februari 2012 ook op PSN meegenieten. "This PlayStation version will be the ultimate version of Machinarium," zei Dvorský in een interview met Eurogamer. "There will be a few new features, such as zoom. You will have the ability to zoom to certain places. There will be Trophies. It will be more fluent. It's a really nice version. I'm quite happy with it. We're looking forward to it."

Bovendien ondersteunt de PSN-versie ook de PS Move-controller, waardoor het echt point en click wordt. Desondanks vindt Dvorský dat de game het best speelt op een gewone DualShock. "For me it's even better with the usual game pad controller because it's very easy to control this game with a game pad," gaf hij toe.

Een ander voordeel is dat mensen het nu in hun huiskamer, voor de grote TV, gaan spelen, "I like to test it because I can just sit on the couch and watch it on the big TV. It's much more comfortable. Also, many people have a much better sound system in their living room. We're happy people will experience the sound quality and the music - it's very important for us."

Kamer verwerpt verblijfsvergunning Mauro

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag tijdens een hoofdelijke stemming twee moties verworpen die ertoe zouden leiden dat de Angolese asielzoeker Mauro Manuel een verblijfsvergunning krijgt. Mauro woonde de stemming zelf bij vanaf de publieke tribune. Over een motie voor een studievisum is nog niet gestemd.

Voorafgaand aan de stemming deed SP-Kamelid Sharon Gesthuizen een oproep namens bijna de gehele oppositie om ermee in te stemmen. "We hebben nu nog een allerlaatste kans om in te stemmen met een motie die duidelijkheid en zekerheid biedt aan Mauro Manuel." Behalve de gedoogcoalitiepartijen VVD, CDA en PVV stemde ook de SGP tegen. De 'dissidente' CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan stemden eveneens tegen.

De CDA-fractie besloot eerder op de dag dat Mauro in Nederland een studievisum moet kunnen aanvragen en niet in Angola. D66 en GroenLinks hadden al een motie ingediend die dit regelt, maar brachten die niet in stemming. Raymond Knops (CDA) noemde dat 'bijzonder'. Voorafgaand aan de stemming zei hij dat zijn fractie er graag mee had ingestemd. Dat de Kamer er nu niet over stemt betekent dat Mauro nog steeds niet de 'gewenste duidelijkheid' krijgt, aldus Knops.

Transformer Bumblebee op Circuit Zandvoort

Zaterdag 5 november a.s. vindt op Circuit Park Zandvoort de Zandvoort 500 plaats, een 500 km tellende slijtageslag met sensationele inhaalacties en spektakel in de pits. Extra bijzonder is dat, ter gelegenheid van de Blu-ray en DVD release van Transformers: Dark of the Moon een unieke knalgele Amerikaanse Chevrolet Camaro en een waanzinnige Bumblebee van maar liefst zes meter te zien zijn.

Bumblebee is de knalgele robot uit de populaire Transformers films, die zich kan transformeren van de indrukwekkende gele Chevrolet Camaro tot de spectaculaire huizenhoge robot. Fans van auto’s en de films krijgen 5 november a.s. op het Circuit Park een unieke mogelijkheid: de unieke Chevrolet Camaro (die in Nederland nog niet te koop is!) is van dichtbij te bewonderen en maakt ook een ritje op het circuit.

Met 520pk en een maximumsnelheid van 285 km per uur doet de Camaro menig hart sneller kloppen. Het spektakel is compleet met de reusachtige Bumblebee replica, die in ruim 200 uur door 13 hobbyisten in elkaar is gezet. Zij gebruikten hiervoor 4 Fiat Panda’s CLX en ontelbare auto-onderdelen, waardoor Bumblebee een gewicht van ruim 1600 kilo haalt. Het resultaat is werkelijk fenomenaal.


Transformer Bumblebee op Circuit Zandvoort (foto: MediaTornado)

Aangifte tegen Dierenpark Emmen na val olifant

Dierenrechtenorganisatie EDEV (Een Dier Een Vriend) heeft aangifte gedaan tegen Dierenpark Emmen na de val afgelopen zondag van olifant Radza in de gracht rond het olifantenverblijf. EDEV vindt dat de dierentuin het welzijn van olifanten door zo'n greppel in gevaar brengt, zo meldde de organisatie dinsdag.

"Het is niet de eerste keer dat het fout gaat met een olifant in Dierenpark Emmen. Al twee keer eerder zijn olifanten ernstig gewond geraakt door een val in de greppel", aldus een woordvoerder van EDEV. De organisatie beroept zich op een wetsartikel waarin staat dat de gezondheid of het welzijn van een dier niet benadeeld mag worden.

Aangifte tegen Dierenpark na val olifant
Aangifte tegen Dierenpark na val olifant (Foto: ANP)

De Vries vindt Heinekenfilm lachwekkend

Peter R. De Vries heeft De Heineken Ontvoering dan eindelijk gezien en hij vindt de film mijlenver van de waarheid af staan. De journalist noemt de film op zijn blog 'op veel momenten lachwekkend, ridicuul en stuitend ongeloofwaardig' en 'regelmatig onbedoeld hilarisch'.

De Vries was aanvankelijk van plan de film tijdens een persvoorstelling te bekijken, maar werd daarvoor geweigerd door de distributeur. Nu is hij twee keer naar de bioscoop gegaan om tot zijn oordeel te komen. "Ik overdrijf echt niet als ik stel dat werkelijk 75 procent van de film of helemaal niet gebeurd is, of niet zo heeft plaatsgevonden als door de makers wordt gepresenteerd."

De 54-jarige misdaadjournalist ziet af van een rechtszaak tegen de filmmakers. Hij concludeert dat ze nauwelijks hebben geput uit zijn boek De Ontvoering van Alfred Heineken. De Vries zei daar eerder extra op te letten bij het bekijken van de film. "De film bevat weliswaar enkele 'verdachte' fragmenten, maar verder lijkt het er toch erg op dat de makers om discussie hierover te voorkomen in het scenario maar mijlenver uit de buurt van de feiten zijn gebleven."

De Vries werkt zelf mee aan een andere film over de ontvoering van Heineken. Het gaat om een Amerikaanse verfilming van zijn boek. Hij noemt dat drama een 'echte verfilming'.

De Heineken Ontvoering is donderdag in première gegaan en behaalde maandag de status van gouden film voor de honderdduizendste bezoeker.

Tot slot concludeert De Vries dat Rutger Hauer, die in de film Freddy Heineken speelt weliswaar een geloofwaardige captain of industry neerzet, maar niet de herinnering oproept aan Alfred Heineken. "Reinout Scholten van Asschat acteert echt voortreffelijk en zou wat mij betreft in de Amerikaanse film zo de rol kunnen spelen van Willem Holleeder." De acteur speelt in de film ontvoerder Rem, die veel overeenkomsten vertoont met Holleeder.

Boze man zwaait met spanband

In Franeker is een 30-jarige man uit die Friese plaats bedreigd. De man had ruzie met een 43-jarige man uit Holwerd, over een verkeerssituatie op de snelweg A31.

De Holwerder volgde de Franeker tot aan zijn woning. Daar ontstond een handgemeen, waarbij de 43-jarige de man uit Franeker bedreigde door een spanband als een lasso in het rond te slingeren.

Na een hoop gescheld over en weer, reed de man uit Holwerd weg. De Franeker sloeg daarbij een ruit van de auto kapot. De politie onderzoekt de zaak.

'GTA V niet op pc'

Morgen komt de trailer van het langverwachte vijfde deel uit de GTA-serie online. Er wordt al veel gespeculeerd over de game die vermoedelijk uit zal komen op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Of er daadwerkelijk een pc-versie komt is echter nog onduidelijk.

Op Amazon, waar de game sinds vandaag te reserveren is, zijn namelijk enkel de PlayStation 3- en Xbox 360-versies van de game beschikbaar. Is dit per ongeluk gedaan of duidt dit op iets anders? De kans lijkt echter groot dat de pc-versie later komt.

GTA V pre-orders (geschaalde kopie)

Zie hier het ontbreken van de GTA V pre-order voor de PC

'Referendum legt bom onder pakket'

Het voornemen van de Griekse regering om een referendum te houden over het Europese pakket noodmaatregelen legt een bom onder het pakket. Het moet dan ook van tafel, vindt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk.

Het kabinet heeft de steun van oppositiepartij PvdA nodig omdat gedoogpartner PVV zich verzet tegen het steunen van Griekenland. Plasterk vindt het onverantwoord dat het Griekse besluit leidt tot vier maanden onzekerheid in de markt. Ook is hij niet van plan zich al die tijd te buigen over de uitwerking van het plan, terwijl de kans bestaat dat de Grieken tegenstemmen. "Dat gaan we niet beleven."

Het beste is daarom dat de Grieken het voornemen weer intrekken, vindt hij. De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond met premier Mark Rutte (VVD) over het pakket. Dat debat kan wat Plasterk betreft wel doorgaan.

Mochten de Grieken voet bij stuk houden, dan wil hij het vooral hebben over de andere maatregelen uit het pakket, die bijvoorbeeld zijn gericht op Italië of het creëren van een 'brandgang' rond Griekenland. Die mag wel wat breder zijn, aldus de PvdA'er.

VWA controleert slachters Offerfeest

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert extra bij het slachten tijdens het islamitische Offerfeest. Dierenartsen moeten erop toezien dat dieren tijdens de rituele slacht niet onnodig lijden. Naar schatting worden tijdens het Offerfeest komende zondag, maandag en dinsdag zo'n 75.000 schapen en geiten en vierduizend runderen geslacht.

Het ritueel slachten mag alleen in een van de 95 slachthuizen met een vergunning. Mensen die thuis of ergens anders een dier ritueel slachten kunnen een boete krijgen van 67.000 euro, een taakstraf of een gevangenisstraf tot zes jaar.

Vorig jaar werden de regels voor het slachten volgens de VWA over het algemeen goed nageleefd. Wel waren er toen enkele voorsnijders die niet vakbekwaam bleken. Zij kregen een boete.

Tijdens het jaarlijkse Offerfeest worden geiten, schapen en runderen volgens islamitische voorschriften geslacht. Dat houdt in dat de keel of halsslagaders in een keer worden doorgesneden. Het dier moet daarbij direct het bewustzijn verliezen. De slachter laat het dier leegbloeden, hierbij wordt een tekst uitgesproken.

OM neemt 15 kinderen tegen wens in mee in zedenzaak

De zaken van vijftien kinderen worden tegen de wens van de ouders in behandeld in de Amsterdamse zedenzaak. Van de 87 misbruikgevallen die hoofdverdachte Robert M. heeft bekend, worden er 67 meegenomen in de tenlastelegging. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dinsdag weten.

De partner van Robert M., Richard van O., wordt medeplichtigheid bij het misbruiken van de 67 kinderen ten laste gelegd. "Hij heeft de kinderen zelf niet aangerand, maar hij reed M. naar de kinderen toe en wist wat er ging gebeuren. Zo bracht hij glijmiddel voor hem mee." Daarnaast wordt Van O. het misbruik van een kind in 2001 ten laste gelegd.

In totaal zijn in de zaak 142 kinddossiers opgemaakt. In 55 gevallen ontkent M. het misbruik. Omdat er verder geen bewijs is, worden die zaken niet meegenomen.

In 69 gevallen is de wens van de ouders gevolgd. Dat kan betekenen dat de ouders wel of juist niet wilden dat het misbruik van hun kind in de zaak wordt meegenomen. In achttien gevallen werd de wens van de ouders niet gevolgd.

In drie gevallen wilden de ouders dat hun kind in de zaak werd meegenomen, maar gebeurde dat bijvoorbeeld vanwege gebrek aan bewijs niet. In vijftien gevallen wilden de ouders niet dat van hun kind een zaak werd gemaakt, en gebeurde dat wel. Een reden dat ouders niet willen dat hun kind in de zaak wordt meegenomen kan zijn dat ze bang zijn dat de naam van hun kind op straat belandt.

Het OM heeft volgens de woordvoerder met drie overwegingen rekening gehouden. "Als er sprake was van langdurig en veelvuldig misbruik en er filmpjes van waren, hebben we het altijd meegenomen. Op de tweede plaats speelt de bewijsbaarheid. Het is een stuk gemakkelijker te bewijzen als er een bekentenis is en als er filmpjes van zijn. Tot slot hebben we de wens van de ouders in overweging genomen."

Door de overwegingen wordt M. dus voor twintig zaken minder vervolgd, dan de 87 die hij heeft bekend.

[CL] De Boer: "Zagreb niet onderschatten"

Morgenavond staat voor Ajax de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb op het programma. Mochten de Amsterdammers winnen, dan overwintert de ploeg in Europa. Twee weken geleden won Ajax in Zagreb met 0-2. Trainer Frank de Boer waakt echter voor onderschatting.

De Boer hoopt dat zijn spelers niet de fout maken Zagreb te onderschatten: "Want we hebben alleen kans op een goed resultaat als we scherp zijn." Twee weken geleden werd Zagreb met 0-2 verslagen: "Dat was een verdiende zege. Maar ook toen hebben we drie goede kansen weggegeven. Dinamo Zagreb is een sterke ploeg met een paar heel goede spelers. We moeten gewaarschuwd zijn."

Het is overigens nog niet duidelijk in welke formatie Ajax morgen zal aantreden. De opties zijn het vertrouwde 4-3-3-systeem, of het 3-4-3-systeem waarmee Ajax afgelopen week tweemaal overtuigend van Roda JC won. "Het gaat om accenten die ook tijdens de wedstrijd kunnen worden gelegd door te schakelen, zoals we in Kroatië al deden."

"Het zou best kunnen dat we morgen met drie verdedigers spelen", zei De Boer tijdens de persconferentie "Maar dat systeem kan ook genuanceerd worden. In Zagreb speelden we met vier verdedigers, maar schoof er af en toe iemand door naar het middenveld. Zo konden zij daar niet aan het voetballen toekomen. Hun linksback komt veel op. Daar moet je ook rekening mee houden."


Trainer Frank de Boer: "Zagreb niet onderschatten" (Foto: Pro Shots)

Tegen Roda JC pakte het systeem met slechts drie verdediger (Vertonghen, Ooijer en Alderweireld) goed uit. "Ik heb toen gekozen voor duidelijkheid. Met vier verdedigers tegen twee spitsen hebben twee verdedigers geen man. Dat vereist veel communicatie, maar we zaten niet zo lekker in ons vel. Door vier middenvelders tegenover vier middenvelders te zetten, wordt het communiceren ook gemakkelijker."

"Alleen moeten de 'backs' opletten voor het geval de links- of rechtshalf een keer te laat is. Voor de spelers is het geen moeilijk systeem. Op buitenlandse jeugdtoernooien hebben ze er al vaak succes mee gehad", aldus De Boer. Een opsteker voor De Boer is de terugkeer van Miralem Sulejmani. De Servische aanvaller is weer helemaal fit, nadat hij de afgelopen twee duels met Roda JC miste vanwege een liesblessure. "Het voelt goed", liet Sulejmani weten.

De Boer is echter nog voorzichtig met de aanvaller en liet hem tijdens de training van vandaag nog niet veel voorzetten geven. "Want ik wilde hem nog niet te zwaar belasten”, legde de coach uit. "Maar hij is helemaal fit. Dat is een meevaller voor ons.” De Boer moet het woensdag wel stellen zonder Kolbeinn Sightórsson en Nicolai Boilesen. Zij komen pas na de winterstop weer in actie.

'Syrië plaatst mijnen langs grens met Libanon'

Het Syrische regime is bezig landmijnen te plaatsen langs delen van de grens met Libanon. Dat heeft een zegsman bij de Syrische regering gemeld. De man, die op de hoogte is van de strategie van de regering, zei dinsdag dat de mijnen bedoeld zijn om wapensmokkel vanuit Libanon te voorkomen.

Syrische en Libanese ooggetuigen hebben het bericht bevestigd. Volgens hen zijn militairen al enkele dagen bezig mijnen te plaatsen. Drie inwoners van het Libanese dorp Serhaniyeh toonden een verslaggever van het persbureau AP een rij zandduinen langs de grens waar de militairen volgens hen mijnen hebben geplaatst. "Sinds ze de mijnen plantten, durft niemand meer in de buurt van de grens te komen", zei Ahmed Diab.

Er is al ten minste één slachtoffer gevallen door de mijnen. Een Syriër moest zijn voet laten amputeren nadat hij zondag op een mijn was gestapt in de buurt van het Libanese dorp Irsal.

President Bashar Assad kampt al zeven maanden met een hevige volksopstand. Veel Syriërs steken geregeld de grens met Libanon over, sommigen om het geweld in hun land te ontvluchten. Er zijn ook tekenen dat Syrië probeert te voorkomen dat Libanon een veilige haven wordt voor de Syrische oppositie.

Gridstraf voor Maldonado in Abu Dhabi

De Grand Prix van Abu Dhabi is nog bijna twee weken weg, maar Pastor Maldonado weet nu al dat hij een gridstraf van tien plaatsen zal gaan krijgen. De Venezolaan van Williams moet namelijk gebruik gaan maken van de negende motor van het seizoen, waardoor een straf ontontkoombaar is.

Maldonado viel afgelopen weekend in de Grand Prix van India uit met versnellingsbakproblemen. Williams heeft geconstateerd dat hierbij ook de Cosworth-krachtbron beschadigd is geraakt. Dit was de achtste en laatste motor die Maldonado beschikbaar had voor dit seizoen. Bij een volgende krachtbron volgt er volgens de regels straf, iets wat hij in Abu Dhabi zal gaan krijgen.

Politie zoekt met magneet naar moordwapen

De politie in Mijdrecht zoekt dinsdag naar een moordwapen dat gebruikt is bij de dood van een 30-jarige Pool. Met een magneet wordt de bodem van nabijgelegen sloten afgezocht naar een wapen, zegt een politiewoordvoerder.

Het slachtoffer werd zaterdag 8 oktober in zijn woning aan de Waterhoen aangetroffen. Toen werd snel duidelijk dat het om een misdrijf ging. Een buurtbewoner zou het verdacht hebben gevonden dat de deur van het huis de hele dag openstond en waarschuwde de politie.

Een team van vijftien rechercheurs onderzoekt de zaak. De politie heeft met verschillende getuigen en familieleden gesproken. Of de gouden tip hier tussen zit, kan de politie nog niet zeggen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Betogers maken zich op voor G20-top

Duizenden demonstranten zijn dinsdag aangekomen in de Franse Rivièra, waar donderdag en vrijdag in Cannes een top van de G20 plaatsheeft. De betogers willen de grootste economieën ter wereld ertoe bewegen zich niet slechts te richten op het redden van banken en het kalmeren van financiële markten, maar ook op het op een eerlijke manier verspreiden van welvaart.

Voor dinsdag staat een grote protestmars in Nice op de agenda. Later willen de betogers in Monaco tegen belastingparadijzen demonstreren. Een van de eisen die zij hebben is het invoeren van een geringe belasting op financiële transacties. De opbrengsten hieruit moeten ten goede komen van ontwikkelingslanden.

Hoewel de overeenkomsten niet zijn te ontkennen, vergelijken de betogers zich niet met de Occupy-beweging, die onlangs wereldwijd om zich heen sloeg. De betogers in Frankrijk werken al maanden aan hun protestacties en houden zich strikt aan hun eigen agenda.

De autoriteiten hebben ondertussen twaalfduizend agenten opgetrommeld om voor de veiligheid rond de G20-top te waken. Daarbij wordt rekening gehouden met een verhoogde terreurdreiging, als gevolg van de dood van Osama bin Laden eerder dit jaar en de interventies in Libië.


Betogers maken zich op voor G20-top (Foto: Novum)

CDA: Mauro mag studievisum hier aanvragen

De CDA-fractie vindt dat de Angolese asielzoeker Mauro Manuel in Nederland een studievisum mag aanvragen. Dat heeft fractieleider Sybrand van Haersma Buma dinsdag gezegd. Hij onderbrak het fractieberaad om een verklaring af te geven over het lot van Mauro.

De 18-jarige Mauro zou eigenlijk terugmoeten naar Angola om zo'n visum aan te vragen, maar dat wil de CDA-fractie niet. "Als je kijkt wat voor enorme storm om hem heen is geweest, kun je niet van hem vragen dat hij terug moet naar Angola. Dat moet hij hier kunnen doen", zei Van Haersma Buma. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moet 'snel' antwoorden op de aanvraag voor het visum.

Volgens de fractieleider is het van 'groot belang' dat het de CDA-fractie nu wel is gelukt om Mauro perspectief te bieden, waar dat donderdag niet lukte. Toen sneuvelde nog een motie van het CDA over een studievisum. Het is verder een 'eerlijke oplossing' die ook is uit te leggen aan 'alle gezichten die we niet kennen', aldus Van Haersma Buma.

Met het besluit wordt tegemoetgekomen aan de bezwaren van de 'dissidente' Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. Die vinden dat Mauro in Nederland moet blijven.

Defence for Children, dat de belangen van Mauro behartigt, laat in een reactie weten dat een studievisum 'geen oplossing' is. "Mauro heeft recht op zekerheid, dat biedt een studievisum niet." De organisatie vreest dat Mauro op een later tijdstip alsnog wordt uitgezet, omdat hij geen 'studiebol' is. "Zonder studie geen studievisum."

PvdA'er Hans Spekman concludeert dat het CDA alleen iets voor zichzelf oplost en niet voor Mauro, twittert hij.


CDA: Mauro mag studievisum hier aanvragen (Foto: Novum)

FFXIII-2 Facebook geeft screens en informatie

Tegenwoordig wordt Facebook steeds vaker als medium gebruikt om informatie te verstrekken over games. Square Enix maakt hier handig gebruik van door zo nu en dan screens en informatie uit te brengen van hun nieuwe games. Op de Facebook-pagina van Final Fantasy XIII-2 zijn nu een aantal screens en informatie over karakters uit het nieuwe spel te vinden.

Final Fantasy XIII-2 is een vervolg op een niet heel succesvolle game. Final Fantasy XIII werd namelijk niet door iedereen even goed ontvangen. Square Enix belooft alle kritiek mee te nemen en de wereld van FFXIII-2 dynamischer te maken en je meer mogelijkheden te geven.

Bekijk hieronder alvast wat screens van de game. De Facebook-pagina van de game is hier te vinden

Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII-2 Final Fantasy XIII-2

Chinese hackers slaan toe in VS

Hackers hebben de afgelopen maanden zeker 48 chemische en defensiebedrijven in de Verenigde Staten aangevallen. De cyberaanvallen zijn vanuit China opgezet, deelde het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Symantec dinsdag mee.

"Het doel van de aanvallen was waarschijnlijk industriële spionage, het verzamelen van intellectuele eigendommen om een concurrentievoordeel te behalen", aldus Symantec. Onder de getroffen bedrijven, die verder niet bij naam worden genoemd, zijn enkele die tot de honderd grootste ondernemingen in het land behoren.

De jongste aanvallen vonden plaats in juli en september. Er werden e-mails naar bedrijven gestuurd waarmee speciale software op hun computers werd geïnstalleerd. Symantec wist de aanvallen te herleiden tot een computersysteem van een Chinese twintiger in de Centraal-Chinese provincie Hebei. Of deze man alleen opereerde of opdrachtgevers had, is niet bekend.

Hoewel de precieze bron vrijwel nooit te achterhalen is, wordt China geregeld verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op overheden, bedrijven en mensenrechtengroepen. Het Chinese leger is toonaangevend op het gebied van cyberoorlogvoering, hoewel de regering volhoudt dat zij zich niet schuldig maakt aan internetspionage en zelf ook tot de slachtoffers behoort.

Fabrikant van beveiligingssoftware McAfee zei begin augustus dat regeringen, maar ook internationale organisaties als de Verenigde Naties, het Internationaal Olympisch Comité, bedrijven en denktanks de afgelopen vijf jaar doelwit zijn geweest van hackers.

Tweeënhalf cel geëist voor misbruik door 'oom'

Justitie in Arnhem heeft dinsdag drie jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist tegen een 42-jarige man uit Haaften die terechtstaat voor seksueel misbruik van twee nichtjes en een stiefkind. Ook eiste het OM verplicht reclasseringscontact en een schadevergoeding van enkele duizenden euro's.

Volgens justitie heeft de verdachte, Hendrikus O., tussen 2007 en 2009 meerdere keren ontucht gepleegd met twee nichtjes. Eerder al zou hij zich vergrepen hebben aan zijn stiefkind. Dat zou tussen 1993 en 1998 hebben plaatsgevonden.

Een van de slachtoffers verklaarde dat zij zes jaar oud was toen het misbruik begon. Het misbruik gebeurde onder meer tijdens logeerpartijtjes bij de verdachte thuis, maar ook tijdens een vakantie in Limburg.

De verdachte, die door de slachtoffers oom Hein werden genoemd, bekende tegenover de rechtbank in Arnhem de meisjes te hebben gestreeld, maar van ontucht was volgens hem geen sprake. Ook ontkent hij met een van de meisjes naar een pornofilm te hebben gekeken. O. stelde dat het om een tekenfilm ging. "Waarom ik het gedaan heb, weet ik niet. Ik denk dat het om de kick ging", zei O., die stelt de confrontatie met jonge meisjes tegenwoordig uit de weg te gaan. O. wordt momenteel behandeld.

De nichtjes lieten via een schriftelijke slachtofferverklaring weten regelmatig last te hebben gehad van nachtmerries. "Ik was nog maar een kind. Ik dacht hoort het zo?", schreef een van de slachtoffers. Ook zei het meisje bang te zijn voor wraak van O., nadat het misbruik aan het licht kwam. Het andere meisje verklaarde altijd bang te zijn geweest als ze bij O. ging logeren. "Het voelde nooit goed om bij Hein te zijn", zei ze.

De advocaat van O. wil niet dat zijn cliënt een celstraf krijgt opgelegd. Dat zou zijn behandeling alleen maar dwarsbomen. De raadsman pleit voor een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf.

De rechtbank in Arnhem doet 15 november uitspraak.

Altaïr is in Amsterdam

De Nederlandse divisie van Ubisoft heeft een offensief aan trailers uitgebracht voor hun aankomende game Assassin's Creed: Revelations. In deze commercials zien we Altaïr door de straten van Amsterdam gaan om verschillende doelen te behalen. Of Altaïr goed in de huidige cultuur zal passen, is nog maar de vraag. Wellicht dat de commercials hier een antwoord op geven.

Bekijk de filmpjes hieronder.

Maximale werkstraf geëist voor schijnen laserpen

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag werkstraffen van 240 uur geëist tegen twee mannen die in mei vorig jaar twee helikopters en een beveiligingsbusje van de vliegbasis Leeuwarden beschenen met sterke laserpennen. Daarnaast eiste de officier van justitie vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen de twee Leeuwarders.

De twee verdachten van 20 en 22 jaar verklaarden dat ze handelden uit verveling en dat het schijnen met de laserpennen hun een kick gaf. De oudste van de twee beweerde dat hij alleen maar had geschenen op de bomen rond de Leeuwarder vliegbasis. "Ik maakte er een mooie lasershow van", aldus de verdachte.

Het OM vindt dat de mannen niet alleen het luchtvaartverkeer in gevaar hebben gebracht, ze hebben ook de inzittenden van de helikopters in juridische zin mishandeld door ze met de sterke straal in de ogen te schijnen.

De 22-jarige had de pennen via internet besteld. Ze kwamen uit China en waren behoorlijk krachtig. Volgens de Leeuwarder vielen de vogels uit de bomen als hij en zijn maat erop schenen. De lasers zouden in staat zijn om ballonnen te laten knappen en lucifers te laten ontbranden.

De bestuurder van het beschenen beveiligingsbusje diende een schadeclaim in. Hij was aanvankelijk bang dat hij blijvend letsel had opgelopen. Dat bleek later mee te vallen, maar de man had wel tijdelijk een brandend gevoel aan zijn linkeroog nadat hij in de lasterstraal had gekeken.

Een landing van een SAR-helikopter werd eind mei door de piloot afgebroken, toen de verdachten van ongeveer een kilometer afstand met de laserpennen in de cockpit schenen. De piloot werd verblind.

Ruim een week later werd een heli op een oefenvlucht vanuit een buitenwijk van Leeuwarden beschenen. Een inwoner van de wijk zette de marechaussee op het spoor van de verdachten. Wijkbewoners hadden geklaagd dat ze ook waren beschenen met laserpennen.

Met de hoge eis wil het OM andere laserfanaten afschrikken. Er is nog niet echt jurisprudentie op dit gebied. Vorig jaar mei kreeg een 19-jarige man van de rechter een boete van 150 euro omdat hij bij Purmerend een laserpen op een politiehelikopter had gericht. In het buitenland wordt zwaarder gestraft: een 19-jarige Amerikaan kreeg in oktober vorig jaar 15 maanden cel. Ook hij had een politieheli beschenen.

De Leeuwarder rechtbank doet op 15 november uitspraak.

Chauffeur beroofde geldwagen Ridderkerk opgepakt

De chauffeur van de geldwagen die vorige week werd beroofd in Ridderkerk, is maandag aangehouden. Het gaat om een 32-jarige Rotterdammer, laat de politie dinsdag weten.

De geldroof vond vorige week dinsdag plaats bij een bank aan de Verlengde Kerkweg toen collega's van de chauffeur binnen waren. Toen zij bij de geldwagen kwamen, bleek de chauffeur verdwenen inclusief een aanzienlijk geldbedrag. De politie vermoedde al snel dat de chauffeur mogelijk bij de beroving betrokken was.

De man werd aangehouden in zijn woning in Rotterdam-Zuid. De buit is niet aangetroffen. De politie is nog op zoek naar een tweede verdachte.

'Naam Virgin verdwijnt uit Formule 1'

Het lijkt er op dat de naam Virgin volgend seizoen gaat verdwijnen uit de teamnaam Marussia Virgin Racing. Volgens The Times komt dit omdat de door Manor gerunde renstal voornamelijk gesteund wordt door Marussia en wordt er al gereden op een Russische licentie.

Het team kwam de Formule 1 binnen als Manor Grand Prix, maar nog voordat er een meter gereden was werd de teamnaam omgedoopt tot Virgin Racing. Vorig jaar november werd bekend dat Marussia zich inkocht in het team en sindsdien is de invloed van de sportwagenfabrikant gegroeid. Virgin zal volgens The Times wel aanblijven als sponsor.

De naamswijziging moet nog in de F1 Commission worden besproken. Deze komt donderdag bijeen om de naamswijzigingen van Lotus Renault GP en Team Lotus te bespreken. Eerstgenoemde zou Lotus moeten worden, terwijl Team Lotus Caterham Team AirAsia zou moeten gaan heten.

Zieke Krajicek niet in actie op Ismaning

Michaëlla Krajicek heeft afgezegd voor het ITF-toernooi in het Duitse Ismaning. De tennisster laat dit dinsdag via Facebook weten. De Delftse heeft last van bronchitis en heeft een antibioticakuur gekregen die haar ongeveer tien dagen van de baan houdt. Daarna hoopt zij weer langzaam de training te hervatten.

'Misa' heeft na overleg met haar coach besloten dat zij dit seizoen nog aan twee toernooien van de internationale tennisfederatie meedoet. Zo maakt ze over drie weken haar opwachting op het toernooi in Japan. Aan het eind van de maand sluit ze het seizoen af op het toernooi van Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten.

Krajicek maakte de afgelopen weken flinke stappen op de wereldranglijst en staat nu op de 108e plaats. "Het zou fantastisch zijn als ik dit jaar binnen de top honderd eindig. Dat zou een geweldige bonus zijn, maar eerst moet ik helemaal beter worden."

Bovenbeenblessure voor Janko

Marc Janko heeft vanmorgen de training van FC Twente vroegtijdig moeten afbreken. De Oostenrijkse aanvaller moest het oefenpartijtje laten lopen vanwege een bovenbeenblessure. Assistent-trainer Youri Mulder nam de plaats in van Janko.

Het is nog niet duidelijk of Co Adriaanse komende donderdag kan beschikken over de spits. Dan staat voor de Tukkers het Europa League-duel tegen Odense BK op het programma. Doelman Nikolai Mihaylov trainde vandaag helemaal niet mee. Ook zijn beschikbaarheid is onzeker.

#Kanjerguusje wist niks van Twitter af

Wie de laatste dagen heeft getwitterd kon niet om #kanjerguusje heen. Een tienjarig meisje dat overleden is aan kanker en als laatste wens had een trendingtopic te worden op Twitter, iets dat ook lukte.

Guusjes vader, die een blog bijhield over zijn zieke dochter, vertelt aan Omroep Brabant dat Guusje helemaal niks wist van Twitter. Maar op Twitter werd al snel gesuggereerd dat Guusje als laatste wens trending wilde worden. Wie het gerucht startte is niet bekend, maar mensen die op Twitter openlijk vraagtekens zetten bij die wens kregen de wind van voren. De hashtag kanjerguusje wordt nog steeds gebruikt, maar ook als condoleance. Het 10-jarige meisje overleed dit weekend aan een zeldzame vasculaire tumor in haar linkerlong.

Blom komend weekend niet in actie

De KNVB heeft besloten om scheidsrechter Kevin Blom komend weekend niet in te zetten. De arbiter stond afgelopen weekeinde flink ter discussie na de wedstrijd tussen PSV en FC Twente. In het duel gaf hij een dubieuze rode kaart aan PSV'er Kevin Strootman

Verder maakte de KNVB bekend dat Ruud Bossen het beladen duel tussen FC Utrecht en Ajax mag leiden. Koploper AZ treft zondag om 14:30 uur in eigen stadion ADO Den Haag. Deze wedstrijd staat onder leiding van Serdar Gözübüyük. Björn Kuipers fluit later die zondag de thuiswedstrijd van PSV tegen Heracles Almelo.

Begeleid rijden populair

De proef met het begeleid rijden is populair. Al meer dan 5500 jongeren hebben via de website 2toDrive.nl interesse getoond voor het experiment, laat het ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag weten, de dag dat de proef van start gaat.

Bij het experiment mogen jongeren een halfjaar voordat ze 17 worden beginnen met rijles. Vanaf hun 17e verjaardag mogen ze praktijkexamen doen. Wanneer ze slagen, mogen ze tot hun 18e de weg op onder begeleiding van een coach. Dat is iemand die al meer dan tien jaar een rijbewijs heeft.

Jongeren die willen deelnemen aan de proef met het begeleid rijden kunnen vanaf dinsdag via de website een begeleiderspas aanvragen en daarmee hun deelname bevestigen. De projectleider van 2toDrive verwacht een 'grote toestroom' van jongeren die gaan starten met rijlessen.

De rijscholen zijn er ook klaar voor. "We zijn goed voorbereid en merken een brede belangstelling bij zowel jongeren als coaches", laat de manager van Bovag-rijscholen Frans Bastiaansen weten.

De proef met begeleid rijden duurt maximaal zes jaar. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid voert in 2015 een tussentijdse evaluatie uit. Als het experiment positief uitpakt, kan het begeleid rijden definitief worden ingevoerd.

Cel geëist voor explosie woning Emmen

Tegen een 25-jarige man is zestien maanden cel geëist voor het veroorzaken van een ontploffing in zijn woning in een appartementencomplex in Emmen. Het Openbaar Ministerie in Assen wil bovendien dat de man verplicht wordt behandeld. De man maakte in zijn woonkamer een substantie voor een vuurwerk- of rookbom.

Een 21-jarige medeverdachte krijgt als het aan justitie ligt een werkstraf van 180 uur. Zijn rol bij de explosie is volgens het OM aanzienlijk kleiner. Bij de explosie aan de Torenvalk werd in juli een deel van het dak weggeblazen.

De hoofdverdachte wilde de bom naar eigen zeggen op een open veld laten ontploffen en anderen laten schrikken. Zes woningen in het complex raakten bij de explosie voor lange tijd onbewoonbaar.

De rechtbank in Assen doet over twee weken uitspraak.

Inschrijving bèta Super Monday Night Combat geopend

Sinds kort kunnen geïnteresseerden zich opgeven voor de gesloten bèta van Super Monday Night Combat. Dit maakte ontwikkelaar Uber Entertainment bekend. Super Monday Night Combat is het vervolg op Monday Night Combat dat gelaunched werd in augustus 2010  voor Xbox-360 en in januari 2011 voor pc.

Super Monday Night Combat combineert gameplay uit verschillende genres, waaronder Dota en tower defense. De game zal exclusief voor de pc verschijnen en zal free-to-play zijn. Opgeven voor de bèta van Super Monday Night Combat kan hier gebeuren. Je moet er wel even een account voor aanmaken.

Super Monday Night Combat staat gepland voor eind 2011.

 

Olifanten gestrand in Thaise stad

Een groep van zeventien olifanten zit al een maand vast op een betonnen platform van een paar meter breed in de ondergelopen Thaise stad Ayutthaya. In de groep bevinden zich zeven olifanten die te klein waren om het wassende water vorige maand te ontvluchten. De rest van de negentig dieren tellende kudde wist wel te ontkomen.

"De grote olifanten zijn in staat zelf door het water te waden", zei verzorger Pat Parinnam. "Maar de baby's zijn te klein om achter de moeders aan te gaan, want als het water te hoog staat, kunnen ze verdrinken." En dus werd besloten ze bij hun moeders achter te laten in het Olifantenpaleis van Ayutthaya, waar onderdak wordt geboden aan gedomesticeerde olifanten.

De groep staat nu rustig in de brandende zon te wachten tot het water wijkt en verorbert intussen enorme hoeveelheden suikerriet en ananassen die elke dag per boot worden afgeleverd. De volwassen olifanten, waaronder twee mannetjes en een drachtig vrouwtje, kunnen zich in het water nog een beetje koel houden, maar de jonkies durven dat niet omdat ze bang zijn te verdrinken in het twee meter diepe water. "Ja, de olifanten zijn ontdaan. Ik ben ook ontdaan", zei Parinnam. "We zijn hetzelfde, mensen en olifanten."

De rest van de kudde bracht zich vorige maand lopend of zwemmend in veiligheid en bevindt zich nu in een hogergelegen park elders in de stad.


Olifanten gestrand in Thaise stad (Foto: Novum)

'Rosberg bezocht Ferrari-fabriek'

Het lijkt er op dat Mercedes Grand Prix-coureur Nico Rosberg zijn zinnen heeft gezet op een overstap naar het team van Ferrari. De Duitser zou volgens de krant Express in de week voorafgaand aan de Grand Prix van India gespot zijn in Maranello, waar de fabriek van Ferrari staat.

Rosberg staat nog tot eind volgend seizoen onder contract bij Mercedes, maar zou volgens Bild via een clausule eerder kunnen vertrekken. De coureur ontkende eerder al geruchten over zijn mogelijke vertrek. "Ik wil daar niets over zeggen. We spreken over een samenwerking voor de lange termijn," zei de Duitser die in de media herhaaldelijk op liet tekenen graag langer bij Mercedes te willen blijven.

Volgens Express is dit slechts schijn. "Nico denkt aan Ferrari. In de week voor India is hij in Maranello langs geweest. Ferrari wil hem hebben." De Duitser moet de plaats innemen van de tegenvallende Felipe Massa die nog een contract tot eind 2012 heeft.

'Benzinemarkt werkt naar behoren'

De benzinemarkt werkt naar behoren en de prijzen worden niet kunstmatig hoog gehouden. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Tweede Kamer had om het onderzoek naar de opbouw van de benzineprijs gevraagd na een oproep van de PVV. Volgens die partij is niet uit te leggen dat de benzineprijs aan de pomp blijft stijgen terwijl de olieprijs juist daalt.

Uit het onderzoek blijkt dat de prijzen aan de benzinepomp wel degelijk meebewegen met de olieprijs en de dollarkoers. De prijs van ruwe olie hangt op de lange termijn duidelijk samen met de benzineprijs aan de pomp.

Wel worden op korte termijn veranderingen in de olieprijs niet altijd in mindere mate doorberekend in de pompprijs. Dat komt doordat de prijzen van olie tot stand komen op verschillende markten, die allemaal een eigen dynamiek en concurrentieomstandigheden hebben

De prijzen langs de snelweg zijn hoger doordat die pomphouders voornamelijk zakelijke klanten hebben. Die hebben vaak contracten waardoor ze niet worden geprikkeld ergens anders goedkoper te tanken.

Verhagen zei eerder al dat het onderzoek eigenlijk overbodig was, omdat andere onderzoeken al hebben uitgewezen dat de prijs van benzine zonder accijnzen in Nederland niet hoger is dan in andere landen.


Verhagen: benzinemarkt werkt naar behoren (Foto: Novum)

Cas Spijkers woensdag gecremeerd

Cas Spijkers wordt woensdag in besloten kring gecremeerd. De topkok overleed zaterdag op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

In Oisterwijk zijn plannen om een beeld op te richten voor de kok. Daar verdiende Spijkers twee Michelinsterren bij De Swaen. "Ik denk aan een borstbeeld dat aan de overkant van De Swaen komt te staan, zodat hij altijd kan kijken naar het restaurant waar hij zijn grootste succesen behaalde", vertelt Richard Kluytmans, vriend van de familie Spijkers, in BN DeStem.

Cas Spijkers kreeg eind vorig jaar te horen dat hij kanker had. Hij had tumoren in zijn maag en slokdarm, die niet operabel bleken.

Prijs id-kaart voor kinderen fors omhoog

Een identiteitskaart gaat voor kinderen tot en met dertien jaar vanaf 1 januari maximaal dertig euro kosten. Nu is de maximumprijs nog 9,22 euro. De prijs stijgt omdat veel meer jongeren de kaart aanvragen dan bij de invoering was voorzien, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag.

De prijs van een paspoort daalt in het nieuwe jaar een paar euro. Het maximumtarief wordt 48,73 euro. Nu betalen aanvragers maximaal 52,12 euro. Ook de prijs van een identiteitskaart voor mensen boven de 14 jaar daalt. Het maximumtarief is nu 43,89 euro en dat wordt 40,05 euro.

Het ministerie verwacht dat veel ouders nog voor het einde van het jaar een identiteitskaart voor hun kinderen aanvragen, omdat ze hun kind vanaf juni 2012 niet meer in hun paspoort kunnen inschrijven. Daardoor moeten mensen mogelijk langer wachten op hun identiteitsbewijs.

Kunstenaar wil Duitse kerncentrale kopen

De Duitse kunstenaar Anselm Kiefer wil een kerncentrale kopen. Dat zei hij in een interview met het tijdschrift Der Spiegel. Hij wil ten minste een van de koeltorens aanschaffen, al weet hij niet precies wat hij daarmee wil doen.

Kiefer heeft de kerncentrale Mülheim-Kärlich op het oog, vlak bij Koblenz. Hij noemt het zijn pantheon. De 66-jarige kunstenaar bezocht de kerncentrale, die al tien jaar lang wordt ontmanteld, samen met het hoofd van het Duitse energiebedrijf RWE.

"Deze kerncentrale is zo fantastisch, schitterend", zei Kiefer. Met de aankoop wil hij een stuk Duitse geschiedenis behouden. Al weet hij nog niet wat hij met het gebouw wil aanvangen, hij weet wel wat hij niet wil. "Ik zou zeker geen koeien en wolken op de buitenkant schilderen."

De reactor in het noorden van de deelstaat Rijnland-Palts werd in 1986 in gebruik genomen, maar werd vanwege een foute vergunning al twee jaar later uitgeschakeld. Na het kernongeluk in Fukushima eerder dit jaar, heeft de Duitse overheid besloten om uiterlijk in 2022 te stoppen met de productie van kernenergie.

Kiefer vindt de omstreden technologieën een 'mythologische' kwaliteit hebben. "Mensen kunnen de technologie kennelijk nog niet controleren. Maar het is de meest fantastische vorm van energieproductie."

Het is niet de eerste keer dat een oude Duitse kernreactor wordt herbestemd. De centrale van Kalkar, die nooit in gebruik is genomen, wordt nu gebruikt als pretpark. Wunderland Kalkar was een initiatief van de Nederlandse ondernemer Hennie van der Most.

Voorzitter pedovereniging in beroep tegen vonnis

Ad van den Berg, de voorzitter van pedofielenvereniging Martijn, gaat in beroep tegen zijn veroordeling. Dat laat zijn advocaat Marcel Nuijten dinsdag weten. "Hij is het niet eens met het vonnis", laat de advocaat weten. Van den Berg werd twee weken geleden veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het bezit van grote hoeveelheden kinderporno.

Behalve de celstraf die Van den Berg van de rechter kreeg opgelegd, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, kreeg hij ook een proeftijd van vijf jaar. Het Openbaar Ministerie in Haarlem had vier jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

In tegenstelling tot Van den Berg ziet het OM geen aanleiding om in hoger beroep te gaan, hoewel de straf lager uitviel dan de eis. "Het belangrijkste voor ons is dat een lange celstraf is opgelegd en een lange proeftijd. De kans op herhaling is volgens ons groot. Door de lange proeftijd kunnen we tot vijf jaar nadat hij vrijkomt gegevensdragers van de verdachte controleren op kinderporno", zegt een woordvoerder.

Het OM maakte op de dag van het vonnis ook bekend dat wordt onderzocht of de pedofielenvereniging kan worden ontbonden. Dat onderzoek zou losstaan van de veroordeling van de voorzitter, maar die veroordeling wordt wel meegenomen in het onderzoek.

'Driekwart werknemers Silicon Knights naar huis'

De Canadese gamestudio Silicon Knights heeft driekwart van zijn personeel naar huis gestuurd. Het zou gaan om 72 werknemers. Onder meer de gehele afdeling personeelszaken is afgestoten. Dat beweren anonieme bronnen tegenover gamewebsite 1up.

Als de berichten kloppen, is de stap van Silicon Knights op z'n minst opmerkelijk. In juli werd bekend dat de Canadese overheid drie miljoen Canadese dollar, omgerekend 2,2 miljoen euro, in de gamestudio zou investeren. De investering zou juist tachtig banen extra hebben moeten opleveren bij de gamestudio in de provincie Ontario.

Silicon Knights is vooral bekend van zijn werk aan Eternal Darkness. Later zou het geplaagd worden om de lange ontwikkelingstijd van Too Human, een game die uiteindelijk geen succes kende. Vorige maand verscheen de actiegame X-Men: Destiny, maar daarmee heeft het ook geen hoge ogen gegooid.

Het is niet ongebruikelijk in de game-industrie dat medewerkers op een tijdelijk contract, na het afronden van een spel, naar huis worden gestuurd. Silicon Knights moest echter uitbreiden en in plaats daarvan zou het bedrijf nu nog maar 25 medewerkers tellen.


Driekwart werknemers Silicon Knights naar huis

Bezoekers IFFR maken eigen korte film

Bezoekers van het International Film Festival Rotterdam (IIFR) kunnen dit jaar ter plekke een eigen korte film maken. Met de installatie van regisseur Michel Gondry krijgen deelnemers drie uur de tijd om de film uit te werken en op te nemen. Het is de eerste keer dat de Gondry's Home Movie Factory deel uitmaakt van een festival.

De installatie is een soort kant-en-klare filmset met volledige uitrusting. In kleine groepjes kunnen mensen het scenario, acteer- en filmwerk en andere aspecten van hun film uitwerken, zo liet het IFFR maandag weten. Na afloop is de eigen productie op DVD te verkrijgen.

De Home Movie Factory wordt 26 januari geopend in bijzijn van Gondry, bekend van onder meer Eternal Sunshine of the Spotless Mind uit 2004 en The Science of Sleep uit 2006. De installatie is gebaseerd op zijn film Be Kind, Rewind uit 2008. Deelname is gratis en kan tot en met 4 maart. Het IFFR begint op 25 januari.

Michael Caine in goochelaarsthriller

Michael Caine heeft zich gevoegd bij de cast van Now You See Me. De thriller gaat over een groep illusionisten, The Four Horsemen, die tijdens optredens banken overvalt en de buit deelt met het publiek. De 78-jarige acteur speelt Arthur Tressler, die de goochelaars financiert, schrijft de Amerikaanse filmsite The Playlist.

Mark Ruffalo speelt in de thriller een FBI-agent die achter The Four Horsemen aan zit. Ook Jesse Eisenberg, Morgan Freeman, Isla Fisher, Melanie Laurent en Woody Harrelson zijn naast de Brit Caine te zien.

Louis Leterrier regisseert de thriller. Hij maakte vorig jaar de thriller Clash of the Titans en in 2008 The Incredible Hulk. Now You See Me moet begin 2013 in de bioscopen draaien.


Michael Caine in goochelaarsthriller (Foto: Novum)

Renault blij met rol als motorenleverancier

Renault is blij met de huidige rol die het in de Formule 1 heeft. Het Franse merk bezat een eigen renstal, maar heeft deze verkocht aan Genii Capital en Group Lotus, waardoor Renault sinds dit seizoen alleen nog maar motorenleverancier is.

"We zijn erg tevreden over onze huidige rol, waarbij we alleen motoren leveren aan teams. We denken dat het veel beter is voor ons merk om alleen nog motoren en technologieën te leveren aan teams," zei Renault-baas Carlos Ghosn.

Volgend seizoen levert zijn team de motoren aan Lotus Renault GP, Red Bull Racing, Team Lotus en Williams. Daarnaast sloot Ghosn niet uit ooit weer met een eigen team terug te keren als constructeur. "Zeg nooit nooit, maar je kunt ervan uitgaan dat dit de komende drie tot vijf jaar niet gaat gebeuren," zei Ghosn die weet dat het team in 2005 en 2006 met Fernando Alonso de titels greep in de Formule 1. Het manipuleren van de race in Singapore in 2008 heeft uiteindelijk geleid tot de huidige constructie waarbij Renault alleen maar motorleverancier is.

[Upd] Vijftien miljoen verlies voor PSV

PSV heeft afgelopen seizoen een enorm financieel verlies geleden. Volgens het Eindhovens Dagblad leed de ploeg volgens het een verlies van ruim tien miljoen euro. Vanmiddag worden de cijfers gepresenteerd.

Voor het seizoen 2011/2012 moeten de cijfers beter uit gaan vallen. PSV verkocht namelijk de grond om het Philips Stadion en trainingscentrum De Herdgang aan de gemeente. Daarmee verdiende de Eindhovense ploeg een bedrag van 48 miljoen euro. Zonder dat bedrag zou de club op papier failliet zijn geweest. Door de constructie is het eigen vermogen aangevuld en wordt er op de lasten bespaard. Er staat wel tegenover dat PSV veertig jaar lang erfpacht moet betalen aan de gemeente Eindhoven.

Update 11.44 uur

PSV heeft bekendgemaakt dat er over het afgelopen boekjaar een verlies van 15,5 miljoen euro geleden is. Er werd rekening gehouden met een verlies van twintig miljoen euro, waardoor de cijfers beter uitvallen dan gedacht. Een seizoen eerder bedroeg het verlies nog 17,5 miljoen euro. De omzet steeg van 51,8 naar 55,1 miljoen euro.

De verwachting is dat het verlies volgend jaar minimaal gehalveerd zal zijn, dit jaar is het overgangsjaar waarin de nieuwe structuur ingevoerd wordt en daarna moet de club weer gezond draaien met een sluitende begroting.

Arsenal praat met Real Madrid over Granero

Arsenal is in gesprek met Real Madrid over Esteban Granero. Arsenal wil de middenvelder in januari naar de club halen. Een delegatie van Arsenal was afgelopen week in Madrid om daar te onderhandelen over de mogelijkheden.

De Londense club is bang dat het herstel van Jack Wilhshere lang zal duren en is daarom op zoek naar versterking, weet Goal.com. Arsenal wil Granero in de winterstop vastleggen. Granero is een voormalig jeugdspeler van Real Madrid. Na een periode van drie jaar bij Getafe keerde hij afgelopen jaar terug bij de club. Trainer Arsène Wenger moet het nog minstens vier maanden zonder Wilshere doen en wil Granero vastleggen om de lasten van Mikel Arteta en Aaron Ramsey te verlichten.

Maar Arsenal is niet de enige met belangstelling in de speler. Ook Málaga heeft de middenvelder op het oog. Real Madrid heeft een prijskaartje van ruim zes miljoen euro aan Granero gehangen. De Spaanse club heeft Arsenal laten weten dat ze Granero het liefste tot aan het einde van dit seizoen behouden. Hij speelde afgelopen seizoen 32 wedstrijden voor Real, voornamelijk als invaller. Dit seizoen kwam hij pas zeven minuten in actie.

CD: Säkert! - På Engelska

Bij Sigur Rós hebben de liefhebbers er nauwelijks problemen mee: het feit dat je niets van hun teksten verstaat en dus eigenlijk een diepere laag niet mee krijgt. De band zet een dromerige sfeer neer die je meevoert en waar je geen extra input bij nodig hebt. Bij anderen wordt het geheel toch een stukje fijner als je weet waar de teksten over gaan, zeker in het singer-songwritervak. De Zweedse dertiger Annika Norlin (aka Säkert) kreeg van haar buitenlandse fans geregeld de vraag wat haar teksten betekenden en of ze haar muziek niet naar het Engels om kon zetten. Na twee solo-albums in het Zweeds is er dan nu ook På Engelska, dat simpelweg "in het Engels" betekent.

Heidi Klum gaat weer los voor Halloween

Heidi Klum heeft opnieuw flink uitgepakt voor Halloween. Het 38-jarige model, dat bekend staat om haar excentrieke kostuums tijdens Halloween, verscheen maandag in een apenpak op haar eigen feestje in New York. De blondine zei de 'link tussen mens en aap' te zijn.

Hoewel de transformatie naar aap zes uur kostte, voelde Klum zich naar eigen zeggen comfortabel in het kostuum, mede omdat ze geen hakken hoefde te dragen. Onder de gasten waren onder meer zangeres Fergie en Vinny van realityshow Jersey Shore.

Klum, die voorgaande jaren onder meer als hindoegoed, stripfiguur Betty Boop en robot verscheen, werd zaterdag in een lijkenpak de rode loper op gereden in een bed door twee met bloed bespatte dokters. Op Twitter deed ze met foto's uitgebreid verslag van haar verkleedpartijen.

Rusland weigert Nederlandse waarnemer

Rusland weigert oud-correspondent Alexander Münninghoff als waarnemer bij de parlementsverkiezingen in december. Dat meldt de NOS dinsdag. Hij is een van de vier waarnemers die Nederland heeft aangeboden.

Münninghoff heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over het democratisch gehalte van Rusland. In de jaren tachtig kwam hij op een zwarte lijst te staan, maar sinds 1993 zou hij al zes keer waarnemer in Rusland zijn geweest.

Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken stelt volgens de NOS dat de kiescommissie, die Münninghoff heeft geweigerd, een eigen afweging heeft gemaakt.

Henning verdedigt Uncharteds lineariteit

Tijdens een interview met Gametrailers verdedigt Naughty Dogs creative director Amy Henning de lineariteit van de Uncharted-spellen. Uncharted 3: Drake’s Deception, die gister al in de Noord-Amerikaanse winkels lag en hier eigenlijk pas morgen dient uit te komen, staat niet bekend vanwege zijn sandbox-gevoel. "Het hoort gewoon niet in ons genre", vertelt Amy. "Als je mooie gebieden, textures en bijzondere paden wilt ontwerpen, moet je sommige onderdelen opgeven."

"In dit genre, het welgenoemde pop-adventrue, gaat het juist om een strak verhaal en een duidelijke weg. We noemen dit "Wide Linear"." Ze gaat door over het feit dat hun interpretatie van lineair zou zijn dat je geen beslissing kunt nemen over hoe je de game speelt. "De speler bepaalt zelf hoe hij of zij aan de slag gaat. We forceren je niet om bepaalde knoppen in te drukken."

Later in het interview laat ze ook even doorschijnen dat het heftig was om Uncharted op tijd af te krijgen. Zoals ze zelf beweert: "That was the hardest thing in the industry I've ever done." Ook gaf Josh Scherr, de Cinematics Action lead, zijn mening over het einde: "It was pretty brutal this time around."

'Uchebo op weg naar Stoke City'

Michael Uchebo zou na de winterstop wel eens zijn wedstrijden kunnen afwerken in de Premier League. De Nigeriaanse aanvaller van VVV-Venlo is door Stoke City uitgenodigd voor een kenningsmakingsgesprek. De Engelse ploeg heeft VVV gevraagd voor toestemming.

Technisch directeur Mario Captein liet zich in VI uit over de interesse van Stoke in de 21-jarige Uchebo: "Ze willen met Michael praten. Je moet het zien als een soort intakegesprek. Dat kan ik me wel voorstellen, je wilt altijd even met een speler praten voor je ermee in zee gaat. Het geeft in ieder geval aan dat de interesse van Stoke zeer serieus is."

Captein liet verder weten dat Uchebo naar Engeland mag afreizen om te praten over een eventuele transfer: "Volgende week is er geen competitieronde vanwege interlands, dat zou een goed moment kunnen zijn." VVV zou Uchebo graag willen verkopen, aangezien het contract van de Nigeriaan komende zomer afloopt.

Toch is een overgang naar Stoke nog geen zekere zaak voor Uchebo. Engeland moet wel een uitzonering maken voor de spits. Captein: "Stoke hoopt dat de commissie in Engeland die daarover gaat hem dispensatie verleent. Dat is bijvoorbeeld ook gebeurd bij Ryo Miyaichi van Arsenal."

Korfballers blijven winnen op WK

De Nederlandse korfbalploeg heeft op het WK in het Chinese Shaoxing ook de laatste wedstrijd uit de tweede groepsfase met grote cijfers gewonnen. De Catalaanse ploeg moest er met maar liefst 32-11 aan geloven. Oranje had zich al geplaatst voor de halve finales.

Het nog ongeslagen Nederland begon stroef aan de partij, maar nam mede door een sterke Gerard van Dijk overtuigend afstand. Van Dijk, die alleen voor rust in actie kwam, werd met zes treffers topscorer van de wedstrijd.

In de halve eindstrijd stuit Nederland op Taiwan. In deze partij kan Oranje geen beroep doen op Erik de Vries. Hij liep maandag, in de wedstrijd tegen het Tsjechische team, een zware knieblessure op. Naar alle waarschijnlijkheid heeft De Vries een voorste kruisband afgescheurd.

Edwards: "Ik kon Simoncelli niet ontwijken"

Colin Edwards heeft in de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport verteld dat hij met geen mogelijkheid Marco Simoncelli kon ontwijken tijdens de Grote Prijs van Maleisië. De 37-jarige Amerikaan reed destijds vol in op de Italiaan.

De 24-jarige Simoncelli overleed kort na de zware crash aan zijn verwondingen. "Ik heb mezelf wel 1000 keer afgevraagd of ik anders had kunnen reageren. Maar ik heb de beelden van het ongeval gezien en er is maar één antwoord: ik kon geen enkele kant op.”

'Scouts Barcelona gaan Maher bekijken'

Adam Maher staat in de belangstelling van diverse Europese topclubs. De jongeling van AZ maakt dit seizoen een sensationele ontwikkeling door en heeft zich daarmee in de kijker gespeeld van diverse grote ploegen. Komend weekend zullen er zelfs scouts van FC Barcelona bij de wedstrijd tussen AZ en ADO Den Haag aanwezig zijn om de pas 18-jarige Maher te bekijken.

Sinds de blessure van Maarten Martens mag de spelmaker van Marokkaanse afkomst de lijnen uitzetten in het elftal van Gertjan Verbeek. Maher, die bij AZ wordt beschouwd als het grootste talent ooit uit de jeugdopleiding, heeft in Alkmaar nog een verbintenis tot medio 2015. Afgelopen weekend scoorde de middenvelder met een schitterende straatvoetbalactie het winnende doelpunt tegen Heracles Almelo.

Maher moet overigens nog een keuze maken tussen Oranje of Marokko. Het talent van AZ speelt op dit moment in Oranje -19, maar is ook opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje.


FC Barcelona gaat Adam Maher komend weekend bekijken (Foto: Pro Shots)

Huishoudens dagen zonder stroom na sneeuwstorm VS

Honderdduizenden mensen in het noordoosten van de Verenigde Staten hebben al dagen geen elektriciteit vanwege de ongebruikelijk vroege en zware sneeuwstorm die het afgelopen weekeinde over het gebied trok.

Er zijn inmiddels minstens 21 mensen door toedoen van het winterse weer om het leven gekomen. De meeste slachtoffers vielen door omvallende bomen, bij verkeersongelukken of werden geëlektrocuteerd door kapotte elektriciteitskabels.

Op het hoogtepunt van de storm zaten zeker 3,1 miljoen huishoudens zonder stroom. Maandagavond waren dat nog 2,2 miljoen. De gouverneur van de staat New Jersey zei dat donderdag de elektriciteitsvoorziening weer hersteld zal zijn voor 95 procent van de 375 duizend huishoudens die in New Jersey nu nog zonder stroom zitten.

De combinatie van zware, natte sneeuw, bomen met nog veel bladeren en een harde wind zorgde ervoor dat op veel plaatsen takken en elektriciteitskabels naar beneden kwamen en bomen omwaaiden. Op sommige plekken viel in het weekeinde een kleine zeventig centimeter sneeuw. In het plaatsje Peru, in de staat Massachusetts, viel 81 centimeter sneeuw. Honderden scholen bleven maandag dicht.

Voor veel steden is de sneeuwstorm een harde financiële klap na de schade die veel steden opliepen door de orkaan Irene.


Huishoudens dagen zonder stroom na sneeuwstorm VS (Foto: Novum)

NAC Breda gaat contract Schalk openbreken

NAC Breda gaat de 19-jarige Alex Schalk een nieuwe verbintenis aanbieden. De spits wil zelf graag bij de club blijven.

De clubleiding biedt Schalk een nieuwe verbintenis aan tot medio 2015. De spits staat positief tegenover een contractverlenging. "De intentie is er om te verlengen", zegt zijn zaakwaarnemer tegen Voetbal International. Schalk brak dit dit seizoen door bij NAC en is inmiddels een vaste waarde in de ploeg geworden.

De huidige verbintenis van Schalk loopt tot en met volgend seizoen. Hij doorliep de hele jeugdopleiding bij NAC en heeft op basis van zijn jeugdcontract een mager salaris. Geïnteresseerde clubs zouden de speler daarom voor een schijntje kunnen overnemen en dat wil NAC voorkomen.

De directie wil de ontwikkeling van Schalk belonen met een volwaardig contract. Ook Ömer Bayram staat op het punt om zijn verbintenis te verlengen. Zijn huidige contract loopt aan het einde van dit seizoen af. Hij brak ook dit seizoen door. Ömer en Schalk scoorden tot nu toe beiden drie keer in de competitie.

Stremming IJssel voorbij

Het Duitse binnenvaartschip dat sinds maandagavond de IJssel bij Zutphen blokkeerde, is dinsdag in de vroege ochtend losgetrokken. Rond 04.15 uur hebben twee sleepboten het schip losgekregen, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat dinsdag.

Het Duitse met staal geladen schip was rond 19.00 uur klem komen te zitten tussen een aangemeerd schip en een pijler van de IJsselbrug. De achterkant zat tegen het schip, de achterkant tegen de pijler. Het scheepvaartverkeer kon er daardoor niet langs.

De sleepboten om het schip los te trekken moesten van ver komen, waardoor het lang duurde voordat het schip kon worden losgetrokken. "Toen ze er eenmaal waren, was de klus in een kwartier geklaard."

In het donker kon niet meteen worden nagegaan hoe groot de schade was, maar inmiddels is duidelijk dat de schade aan het schip meevalt.

Amsterdam Amstel ontruimd om koffer

Het treinstation Amsterdam Amstel is dinsdagochtend ontruimd vanwege een verdachte koffer. Dat bevestigt een politiewoordvoerder. Het station is afgesloten voor treinen en metro's.

De koffer werd even na 09.00 uur opgemerkt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is onderweg om de koffer te inspecteren. De NS verwacht dat er tot het middaguur geen treinen van en naar Amsterdam Amstel rijden.

Phoenix Online zoekt sponsoren voor nieuwe game

Phoenix Online werkt momenteel aan een nieuw project in samenwerking met Jane Jensen, Cognition: an Erica Reed thriller. Om dit project goed van de grond te krijgen zijn de ontwikkelaars een campagne begonnen waarin ze om jouw hulp vragen!

Cognition gaat over FBI agent Erica Reed, die opzoek gaat naar de moordenaar van haar broer. De agente heeft een paranormale gave, door objecten aan te raken kan ze het verleden zien. Voor de ontwikkeling van dit avontuur is team van idie-ontwikkelaars samengekomen. Zo werken Khaeon Gamestudio (Star Defense, Titan Wars) eraan mee in samenwerking met designer Jane Jensen(Gabriel Knight, Gray Matter). Het artwork wordt verzorgd door Romano Molenaar(X-Men, Tomb Raider, Witchblade).

Om de ontwikkeling van de game te financieren is Phoenix Online een actie begonnen, de Kickstarter Campaign. Hiermee vragen ze om een kleine bedragen zodat de game sneller gerealiseerd kan worden. Natuurlijk wordt je gift beloond, zo kun je gesigneerde kopieën van de soundtrack krijgen, gratis kopieën van de game, toegang krijgen tot beta-testing van de game, je naam zien bij de credits en je kunt zelfs mede ontwikkelaar worden aan de game. Interesse? Neem dan een kijkje op de Phoenix Online website.

Rugbybond Nieuw-Zeeland zoekt nieuwe bondscoach

Graham Henry heeft zijn functie neergelegd als bondscoach van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam. De 65-jarige Graham loodste de nationale ploeg ploeg dit jaar naar de wereldtitel in eigen land. Hij bekleedde de functie acht jaar lang bij de rugbybond van Nieuw-Zeeland.

"Het was een enorm voorrecht om de All Blacks te coachen. Ik ben buitengewoon trots op wat het team in de afgelopen acht jaar heeft gepresteerd", liet Henry weten op een persconferentie in Auckland. Vorige maand veroverde Nieuw-Zeeland voor de tweede keer in de historie de wereldtitel. Dit wisten ze eerder in 1987 ook te presteren.

Darley vertrekt bij Feyenoord

Darley Ramon Torres keert niet meer terug bij Feyenoord. De 21-jarige Braziliaanse keeper kampt met een hardnekkige heupblessure en heeft van de Rotterdamse ploeg toestemming gekregen om zich in zijn vaderland te laten opereren aan de kwetsuur.

Darley, die door Feyenoord werd overgenomen van Atletico Mineiro, zal naar verwachting ruim een half jaar nodig hebben om te revalideren in Zuid-Amerika. Technisch directeur Martin van Geel liet in het AD weten niet meer te verwachten dat Darley terugkeert in Rotterdam: "Darley heeft een aflopend contract, dus de kans dat hij hier nog in actie komt is minimaal. Wij rekenen niet meer op zijn terugkeer."

[MotoGP] Gresini zal racen op Valencia

Het motorsportteam van Gresini zal tijdens de seizoensfinale in Valencia gewoon in actie gaan komen. De renstal heeft bekendgemaakt dat als eerbetoon aan de in Maleisië verongelukte MotoGP-coureur Marco Simoncelli gewoon geracet zal gaan worden in de Moto2 en de MotoGP.

Gresini gaf in eerste instantie aan dat het team zich terug zou trekken voor de race in Valencia, maar stelde dat later bij tot een aanwezigheid. Hierdoor zal de motorfiets van Simoncelli het hele weekend in de paddock te zien zijn. Nu komt er het racen van MotoGP-coureur Hiroshi Aoyama en Moto2-rijders Michele Pirro en Yuki Takahashi bij.

"De beslissing om deel te nemen was niet een makkelijke, maar we zijn tot deze keuze gekomen omdat Marco het gewild zou hebben. Het rijden op Valencia is de beste manier om hem te eren, omdat we dan doen wat hij het liefste deed: rijden en de wereld van de MotoGP ervaren," zei Gresini.

Remko van Westerloo terug naar SBS

Programmadirecteur Remko van Westerloo van RTL5 wordt directeur televisie van de SBS-zenders SBS6, Net5 en Veronica. Een woordvoerder van SBS Broadcasting bevestigde dinsdag een bericht hierover uit De Telegraaf.

Van Westerloo wordt de opvolger van Leo van der Goot, die de functie sinds juli tijdelijk bekleedt. Remko van Westerloo zette in het verleden Net5 op de kaart, daarna leidde hij als programmadirecteur de zender Talpa van John de Mol.

Sarkozy verbijsterd over Grieks referendum

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft met verbijstering kennisgenomen van het plan van de Griekse premier George Papandreou om een referendum te houden over het jongste Europese financiële hulppakket aan het Zuid-Europese land. Dat stelt de Franse krant Le Monde dinsdag.

"Het optreden van de Grieken is irrationeel en vanuit hun oogpunt gevaarlijk", aldus een naaste medewerker van Sarkozy in Le Monde. Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel namen de afgelopen weken het voortouw bij het uitwerken van maatregelen die Europa uit de financiële crisis moeten halen.

Sarkozy verbijsterd over Grieks referendum
Sarkozy verbijsterd over Grieks referendum (Foto: ANP)

Man opgepakt voor vermiste militair

Een 47-jarige man uit het Limburgse Herkenbosch is dinsdagochtend aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van de sinds september vermiste militair. Hoewel zijn lichaam niet gevonden is, denkt de politie dat de 30-jarige Laurens Fritz door een misdrijf om het leven is gekomen.

De militair, woonachtig in het Duitse Elmpt, is niet meer gezien sinds hij op 9 september in militaire kledij het bungalowpark Reewoude met zijn auto verliet. Het voertuig werd later aangetroffen op een parkeerplaats bij nationaal park De Meinweg bij Herkenbosch.

De politie doorzoekt dinsdag en woensdag drie woningen op het park. Het gaat om de woning van de vermiste militair, de voormalige woning van de verdachte en zijn huidige woning.

Politie ontruimt kraakpanden in Amsterdam

De politie is dinsdagochtend begonnen met het ontruimen van kraakpanden in Amsterdam. Dat bevestigt een politiewoordvoerder.

De bewoners van dertig adressen kregen in september van het Openbaar Ministerie te horen dat ze het pand voor 2 november (woensdag) moeten hebben verlaten. Op de activistische website indymedia.nl stellen de krakers dat de gemeente ontruimt voor leegstand. Sommige eigenaren zouden nog geen plannen met hun pand hebben.

Volgens de Amsterdamse stadszender AT5 hebben krakers in een pand aan de Linnaeusstraat zichzelf vastgeketend aan een olievat en gaat het 'even' duren voordat ze losgemaakt zijn.


Politie ontruimt kraakpanden in Amsterdam (Foto: Novum)

Battlefield 3-recordverkoop voor EA

Goed nieuws voor Electronic Arts, de uitgever van deze weeks nummer één bestverkochte game. Battlefield 3, heeft sinds de launch afgelopen dinsdag vijf miljoen exemplaren verkocht. Een record voor EA. Zoals ze zelf aangeven is het de 'fastest-selling game in the publisher's history'. Dat is ook niet zo gek, met bijna drie miljoen pre-orders, en ongeveer tien miljoen verscheepte exemplaren.

Patrick Soderlund, van EA: "Van Tokyo tot Los Angeles, van Sydney tot Londen, miljoenen fans hebben het hele weekend Battlefield gespeeld. We zijn overrompeld met de reacties van over de hele wereld."

"Het is geweldig om te zien hoe een ervaring wordt gedeeld met onze fans. Ook zijn we blij met de kans om nog meer mensen kennis te laten krijgen met onze franchise."

Ook liet EA weten dat ze achter het probleem waren wat het afgelopen weekend voor veel problemen zorgde. De uitgever legde uit dat het kwam door: "Due to high volume." Maar tegelijk gaf hij ook aan dat de service, de server up-time gestabiliseerd werd tot 98,6 procent door het gehele weekend.

Blokhuijsen: "Kramer is ook maar een mens"

Jan Blokhuijsen verwacht veel van het komende schaatsseizoen, dat dit weekend definitief begint met het NK afstanden. De 22-jarige schaatser, die vorig seizoen definitief doorbrak, eindigde vorig jaar zowel bij het EK als WK allround knap op het podium. Dit seizoen is hij van plan een greep naar de macht te doen.

"Ik heb een goed seizoen gedraaid, dat brengt hoge verwachtingen met zich mee. Ik wil nu gewoon om de wereldtitel meedoen", aldus een zelfverzekerde Blokhuijsen. De Noord-Hollander moest vorig seizoen de Rus Ivan Skobrev en de Noor Håvard Bøkko voor zich dulden en zij zijn ook dit jaar weer twee concurrenten. Bovendien keert veelvoudig kampioen Sven Kramer terug.

Normaal gesproken zouden de kansen van Blokhuijsen op eremetaal slinken, maar daar wil hij zelf niet over hebben: "Ik was vorig seizoen de beste Nederlandse allrounder. En ik heb het gevoel dat ik klaar ben om Sven van de troon te stoten."

Kramer keert na een jaar afwezigheid weer terug in wedstrijdverband. Het is maar de vraag of hij op de vijf kilometer nog altijd zo oppermachtig is dan als voor zijn blessure. Bij de NK afstanden doet Kramer komend weekend alleen maar aan de vijf kilometer. Pas als hij weer helemaal wedstrijdfit is, zal hij ook aan de allroundtoernooien meedoen.

Zijn terugkeer werkt in ieder geval motiverend bij de jongere Nederlandse schaatsers: "Ik merk dat ik een stuk dichter bij hem ben gekomen. Ik zie nog steeds niet de 'oude' Kramer. Daarom ben ik ook benieuwd hoe hij straks terugkomt. Kramer is ook maar een mens, en niet onoverwinnelijk", reageerde Blokhuijsen.

Ook de 21-jarige Koen Verweij, vorig jaar derde bij het EK allround, ziet kansen: "Als hij nu één tandje lager instroomt, dan is het gat hopelijk niet meer zo groot. Het zou mooi zijn om naar Sven toe te groeien en hem een tik op de billen te geven. Dat is het doel."

Vorig jaar dacht Blokhijsen in Collalbo de Europese titel binnen te slepen, maar Skobrev plaatste destijds in zijn rit een indrukwekkende versnelling en sleepte daarmee alsnog het goud binnen. Ook op het WK bleek de Rus uiteinedelijk de beste. Blokhuijsen wil zijn races dit seizoen anders aanpakken: "Ik wil mijn races nu iets tactischer opbouwen. De laatste paar ronden moet ik vlakker zien te houden."

Special: Comedy Central Extra

Amerikaanse komedieseries op Comedy Central worden met regelmaat naar Nederland gehaald. Zo zijn shows zoals Family Guy, South Park en Frasier sinds 30 april 2007 op de kabel te bewonderen. De digitale televisiezender Comedy Central Family, ontstaan op 1 oktober 2008, bevat meer shows uit Nederland zoals Eeeh, Vergeet Je Tandenborstel Niet, Het Zonnetje In Huis, Ushi & Van Dijk en Nieuw Dier. Toch mist er nog iets. Wat draait er in Amerika met veel succes en mist er in Nederland? Tip: Comedy Central Nederland heeft een oefenreeks er van uitgezonden met Jan Jaap van der Wal. Weet je het al? Zo ja / zo nee, controleer hieronder het antwoord.

CCE

Boilesen pas na winterstop terug

Ajax-trainer Frank de Boer kan pas na de winterstop weer een beroep doen op Nicolai Boilesen. De Deense linksback heeft weer last van zijn hamstring gekregen en moet opnieuw ongeveer vier tot zes weken rust houden.

Op 18 september, tijdens de uitwedstrijd bij PSV, scheurde Boilesen zijn hamstring in een duel met Jermaine Lens. De verwachting was toen dat hij na zes weken weer zou kunnen spelen. Met toestemming van Ajax revalideerde Boilesen bij zijn eigen fysiotherapeut.

Tijdens een oefening kreeg hij opnieuw last van zijn hamstring. Een MRI-scan wees uit dat de hamstring van Boilesen opnieuw beschadigd bleek te zijn. Daardoor moet hij helemaal opnieuw beginnen met zijn revalidatie.

Sneijder blijft in race voor Gouden Bal

Wesley Sneijder blijft kandidaat voor het winnen van de FIFA Gouden Bal. De speler van Internazionale staat op een shortlist van 23 voetballers die dinsdag door de wereldvoetbalbond werd gepresenteerd. Rafael van der Vaart, Robin van Persie en Arjen Robben stonden vorige maand nog wel op de uitgebreide lijst van vijftig namen, maar vielen af.

Lionel Messi, de winnaar van vorig jaar, is ook deze keer een van de grote kanshebbers. Ook zeven van zijn ploeggenoten van FC Barcelona zijn genomineerd. Spelers uit de Eredivisie ontbreken op de lijst. Wel is oud-Ajacied Luis Suarez, momenteel spelend voor Liverpool, een van de kandidaten.

De lijst wordt op 5 januari teruggebracht tot drie namen. Vier dagen later wordt in Zürich de winnaar bekend. De aanvoerders en coaches van de nationale ploegen en een door de FIFA geselecteerde groep van journalisten mogen daarvoor hun stem uitbrengen.

Jose Mourinho kan net als vorig jaar tot beste coach worden uigeroepen. De trainer van Real Madrid staat op shortlist van tien namen. De Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk is niet genomineerd.

Kandidaten FIFA Gouden Bal: Eric Abidal (Barcelona), Sergio Agüero (Manchester City), Karim Benzema (Real Madrid), Iker Casillas (Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Dani Alves (Barcelona), Samuel Eto'o (Anzhi), Cesc Fabregas (Barcelona), Diego Forlan (Inter), Andres Iniesta (Barcelona), Lionel Messi (Barcelona), Thomas Müller (Bayern München), Nani (Manchester United), Neymar (Santos), Mesut Özil (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Wayne Rooney (Manchester United), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Wesley Sneijder (Inter), Luis Suarez (Liverpool), David Villa (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid) Xavi (Barcelona)

Kandidaten beste coach: Vicente del Bosque (bondscoach Spanje), Alex Ferguson (Manchester United), Rudi Garcia (Lille), Pep Guardiola (FC Barcelona), Jürgen Klopp (Borussia Dortmund), Joachim Löw (bondscoach Duitsland), Jose Mourinho (Real Madrid), Oscar Tabarez (bondscoach Uruguay), Andre Villas-Boas (FC Porto, Chelsea FC), Arsène Wenger (Arsenal).

PvdA wil 112-app

De PvdA wil dat de politie een 112-app lanceert, zodat getuigen van een mishandeling op straat snel filmpjes en foto's kunnen doorsturen via hun mobiele telefoon. Na berichten in het AD en Sp!ts kondigde Tweede Kamerlid Ahmed Marchouch van de oppositiepartij dinsdag aan dit te gaan vragen aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Marchouch wijst erop dat net een campagne is begonnen, waarin getuigen worden opgeroepen beeldmateriaal te maken. Om zo snel mogelijk informatie binnen te krijgen, moet de politie volgens hem ook mee met de techniek.

"China's rijksten willen emigreren"

Bijna de helft van de rijkste mensen in China wil emigreren. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Chinese centrale bank en de auteurs van China's rijkenlijst, de Hurun Rich List.

In totaal wil 46 procent van de Chinezen met een vermogen van meer dan 1,6 miljoen dollar (1,15 miljoen euro) het land uit. Daarbij zijn de Verenigde Staten en Canada de populairste bestemmingen. 14 procent heeft zelfs al concrete plannen gesmeed. In totaal deden 980 rijken uit 18 grote Chinese steden mee aan het onderzoek.

Als belangrijkste oorzaak voor emigratieplannen noemen de rijken het betere onderwijsniveau voor hun kinderen in het buitenland en zorgen over veiligheid van persoon en bezittingen.

China heeft, volgens de Hurun Rich List, dit jaar 960.000 burgers die meer dan 1,6 miljoen dollar bezitten. Het aantal dollarmiljardairs bedraagt 271.

'China's rijksten willen emigreren'
'China's rijksten willen emigreren' (Foto: ANP)

DOOM 3 source code wacht op goedkeuring

Op de QuakeCon 2011 beloofde id Softwares John Carmack dat de source code van DOOM 3 naar Rage openbaar gemaakt zou worden zodat iedereen ermee aan de slag kan.  Via Twitter laat hij weten dat alles klaar staat en is getest en dat ze alleen nog wachten op goedkeuring van de advocaat.

Door de code openbaar te maken kunnen programmeurs en fans mods maken, die zelfs als stand-alone games kunnen worden uitgebracht. Daarbij kunnen er patches worden gemaakt om bugs en compatibiliteitsproblemen te verhelpen of om zelfs de graphics compleet op te poetsen.

doom3

Weisglas: zet Mauro niet uit

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) roept zijn partij op om dinsdag tegen de uitzetting van de Angolese asielzoeker Mauro te stemmen. "Het mooie van het Kamerlidmaatschap is nu juist dat je in een kwestie als deze wel degelijk je hart kunt volgen", schrijft hij op de dag van de stemming in een opiniestuk in Trouw.

Hij verwijst daarmee naar VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. Zij zou hebben gezegd dat ze erg graag haar hart zou willen volgen. Weisglas wijst erop dat de Kamer van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) kan verlangen dat hij gebruik maakt van zijn bevoegdheid om Mauro in Nederland te laten blijven.

Leers voelt volgens Weisglas de 'hete adem van de PVV' in zijn nek. De minister zou voortdurend klem zitten tussen de opvattingen van de oppositie en een groot deel van zijn eigen partij en de mening van de PVV. Weisglas spreekt het vermoeden uit dat Leers het zelf ook met de oppositie eens is.

"Doordat hij geen heldere koers houdt, is hij van de stevige en standvastige burgemeester van Maastricht een weifelende minister geworden." De besluitvorming rondom de 18-jairge Mauro zou daar een 'schrijnend voorbeeld' van zijn.

Battlefield 3-servers worden 'dagelijks verbeterd'

Uitgever Electronic Arts tracht de servers van Battlefield 3 'dagelijks te updaten en verbeteren'. Dit laat de uitgever weten middels een persbericht betreffende de eerste verkoopweek van de first-person shooter.

"Met toewijding om [Battlefield 3] als een dienst te behandelen, luistert EA naar feedback van de consument en maakt dagelijks updates een verbeteringen om een optimale ervaring te verzekeren voor allen", aldus EA. Daarnaast wordt in het bericht toegelicht dat de game inmiddels vijf miljoen keer over de toonbank is gegaan en dat de servers is het eerste weekend na de verkoop goed functioneerden.

Beruchte geheime dienst Colombia afgeschaft

De beruchte geheime dienst DAS in Colombia houdt na 58 jaar op te bestaan. Dat heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos maandag (lokale tijd) bekendgemaakt.

In de afgelopen jaren kwam de Departamento Administrativo de Seguridad meerdere keren in opspraak. Zo bleek dat de dienst moorden pleegde en journalisten en rechters afluisterde.

De 4800 leden van de DAS rapporteerden rechtstreeks aan de president. Zij krijgen nieuwe functies bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken en bij het Openbaar Ministerie.

Lord of Apocalypse-trailer uitgebracht

Access Games heeft een volledig Japanse trailer uitgebracht van hun aanstaande spel Lord of Apocalypse. In de video worden een aantal personages voorgesteld, althans dat is waar het op lijkt en wat de titel doet vermoeden. Lord of Apocalypse is de opvolger van Lord of Arcana. Het is nog niet bekend of en wanneer het spel uitkomt in Europa. Wel is bekend dat het spel is ontwikkeld voor de PlayStation Vita.

Inhoud Skyrim Collector's Editionbox op video

Alle hardcorefans van The Elder Scrolls V: Skyrim die nog echt niets willen weten van het spel kunnen onderstaande video beter niet bekijken. Michael Fahey van Kotaku neemt ons namelijk in een ruim 8 minuten durende video mee door de inhoud van de collector's editionbox van het spel.

The Elder Scrolls V: Skyrim kom op 11 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Resident Evil: ORC-beta komt begin volgend jaar

Het lijkt er op dat Capcom los gaat met Resident Evil: Operation Raccoon City, hun herinterpretatie van de gebeurtenisen in Resident Evil 2 en 3. Op nagenoeg elke gamesshow heeft Capcom wel een nieuwe multiplayerkaart uitgebracht om voldoende feedback te krijgen.

Mike Jones, producer van Resident Evil: Operation Raccoon City, heeft op de Capcom Gamesday gezegd dat het publiek zich flink mag uitleven op het spel voordat het echt uitkomt. Hij heeft gezegd dat er 'een publieke demo gepland staat voor begin volgend jaar'. 

Resident Evil: Operation Raccoon City komt op 20 maart 2012 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Tuuuuuut

Wat erg. Ik moest haar nummer opzoeken. Waarom kende ik het niet meer uit mijn hoofd? Ik kan me zo veel herinneren. Haar sproetjes. Hoe zweet op haar neus parelde, als ze zich had ingespannen. De manier waarop haar haren terugvielen wanneer ze haar hand erdoor had gehaald. Hoe haar tong over haar bovenlip flitste wanneer ze chocolademelk had gedronken. Hoe lang is het geleden? Ik weet alles nog. Maar haar telefoonnummer is me ontglipt. Tjee...

Demonstratie tegen regering Curaçao

Enkele honderden Curaçaoënaars hebben maandagavond (lokale tijd) op het eiland gedemonstreerd tegen de regering van premier Gerrit Schotte. De actievoerders eisen een onderzoek naar de integriteit van politici, zoals onlangs is voorgesteld door de commissie-Rosenmöller.

De demonstranten zeggen dat de huidige regering angst zaait en ondemocratisch is. De bijeenkomst was georganiseerd door een lid van de voormalige regeringspartij PAR en verliep rustig.

Schotte ligt onder vuur, omdat in het rapport van de commissie-Rosenmöller vraagtekens worden gezet bij de integriteit van hem en enkele ministers. De commissie wil dat Curaçao een integriteitsonderzoek doet, maar de regering en het parlement voelen daar weinig voor. De actievoerders eisten dat het onderzoek er toch komt.

Demonstratie tegen regering Curaçao
Demonstratie tegen regering Curaçao (Foto: ANP)

Protest tegen arrestatie Egyptische blogger

Meer dan drieduizend Egyptenaren hebben maandag in het centrum van Caïro gedemonstreerd tegen de aanhouding van de prominente blogger en activist Alaa Abdel-Fattah door het leger.

Abdel-Fattah werd zondag opgepakt voor verhoor. Het leger beschuldigt hem ervan op 9 oktober koptische christenen te hebben aangezet om militairen aan te vallen. Aanhangers van Abdel-Fattah wijzen de beschuldiging van de hand en zeggen dat het leger zijn eigen soldaten wil vrijpleiten. Er vielen 27 doden, voornamelijk christenen, toen militairen op betogers schoten en met pantserwagens op hen inreden.

Demonstranten riepen maandag 'Weg, weg, weg met het militaire bewind' en 'Alaa, wij staan achter je, stop niet' terwijl ze naar het Tahrir-plein trokken. Van daar ging het naar het hoofdbureau van politie, waar Abdel-Fattah is ingesloten. Ongeveer tweehonderd politieagenten hadden een kordon rond het bureau opgetrokken en het kwam niet tot ongeregeldheden.

Abdel-Fattah, die in november 30 wordt, startte jaren geleden een blog om de oppositie tegen president Hosni Mubarak te organiseren. Sinds het door de opstand afgedwongen vertrek van Mubarak in februari heeft hij felle kritiek op het leger, dat nog altijd aan de touwtjes trekt en treuzelt met hervormingen. Na zijn aanhouding zondag liet hij weten geen vragen van het leger te zullen beantwoorden, omdat het leger volgens hem geen geweld kan onderzoeken waar het zelf bij betrokken is.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten noemt het 'het toppunt van hypocrisie' dat de regerende militaire raad critici de mond probeert te snoeren door hen met militaire processen te intimideren. Het CPJ riep op tot onmiddellijke vrijlating van Abdel-Fattah. Ook Amnesty International hekelde de militaire rechtspleging tegen burgers en de recente uitbreiding van de Egyptische noodwet, die de politie vrijwel onbeperkte bevoegdheden geeft om mensen op te pakken. Intrekking van de gehate wet was een van de belangrijkste eisen van de opstand tegen Mubarak.

D-day voor Mauro

In Den Haag is het dinsdag bijltjesdag voor de Angolese asielzoeker Mauro Manuel. De Tweede Kamer stemt dan over moties van de oppositie om hem alsnog een verblijfsvergunning te geven.

Uit een peiling van de 'Schaduwkamer' van Maurice de Hond blijkt maandag dat 64 procent van de Nederlanders een motie van de PvdA en ChristenUnie steunt die het kabinet oproept om een regeling te maken waarbij Mauro en een aantal kinderen die in hetzelfde schuitje zitten een verblijfsvergunning kunnen krijgen.

Een motie van de SP en GroenLinks om Mauro een verblijfsvergunning te geven wordt door 63 procent gesteund. In de Schaduwkamer kunnen mensen 'meestemmen' over moties die ook in de Kamer worden ingediend.

De Kamer debatteerde vorige week ook uren met Leers over de 18-jarige man, die op zijn tiende naar Nederland kwam. Een Kamermeerderheid staat vooralsnog achter het besluit van Leers om hem terug te sturen, al liggen de 'dissidente' Kamerleden van het CDA Kathleen Ferrier en Ad Koppejan nog dwars.

Het tweetal liet zaterdag na afloop van het CDA-congres weten dat Mauro hoe dan ook in Nederland moet blijven. Binnen het CDA wordt druk gezocht naar een oplossing. Een van de mogelijkheden is dat hij in Nederland kan blijven dankzij een studievisum. Maandagavond meldden verschillende media op basis van bronnen dat er een politiek compromis zou zijn gesloten, die inhoudt dat Mauro de aanvraag van een eventueel studievisum mogelijk toch in Nederland mag afwachten.

Mauro deed maandag in een brief aan de Tweede Kamer nog een ultiem beroep op het parlement om hem een verblijfsvergunning te geven. Deze brief wordt dinsdag overhandigd aan de Tweede Kamer. Ook krijgen de parlementariërs een petitie die is ondertekend door zo'n 52.000 mensen die vinden dat Mauro moet blijven.

Aan het begin van de middag vindt de manifestatie 'Hart Om Mauro' plaats op het Plein. Het is de bedoeling dat een menselijk hart wordt gevormd om Mauro. Bekende Nederlanders zoals Freek de Jonge zullen daarbij optreden.

Website geeft info over journalisten

Een nieuwe wikipedia-achtige website gaat informatie bieden over de journalisten achter het nieuws. De Amerikaanse site is maandag online gekomen en is een initiatief van de activist en journalist Ira Stoll.

News Transparancy moet gebruikers helpen "meer te weten te komen over de mensen die het nieuws maken", aldus een verklaring op de site. Het publiek kan zo journalisten ter verantwoording roepen "op dezelfde manier waarop de journalistiek andere machtige instituties ter verantwoording roept".

Profielen op de website tonen onder meer de politieke kleur, eventuele donaties en professionele en persoonlijke netwerken van journalisten.

Onrust na laagvliegende straaljager Amsterdam

Een laagvliegende straaljager naast een passagiersvliegtuig boven Amsterdam zorgde maandagmiddag voor de nodige verontruste telefoontjes.

Er bleek echter geen reden tot paniek. Het straalvliegtuig, door veel mensen aangezien voor een F16, bleek een oude L-39 Albatros die de laatste vlucht van Martinair filmde. 


De luchtvaartmaatschappij nam vandaag met een rondvlucht boven Nederland afscheid van de burgerluchtvaart. De laatste passagiersvlucht van Martinair vloog vanaf Schiphol via onder meer Almere, Rotterdam en Eindhoven terug naar Amsterdam. Martinair gaan verder als vrachtvervoerder binnen Air France / KLM.

Jessica Simpson bevestigt zwangerschap

Jessica Simpson is inderdaad in verwachting. Dat heeft de zangeres bevestigd. De geruchten dat Simpson zwanger is gingen al enige tijd, omdat de buik van de 31-jarige zangeres duidelijk in omvang was toegenomen.

"Het is waar: ik word mama", liet ze maandag dan eindelijk weten via Twitter. Simpson plaatste bij het bericht een foto waarop ze verkleed als mummie haar buik vasthoudt. Ze doste zich uit als mummie vanwege Halloween.

Het wordt het eerste kindje voor Simpson en haar verloofde Eric Johnson. De twee maakten hun verloving vorig jaar bekend.

Nintendo laat 3DS-games liggen

Nintendo heeft toegegeven dat ze met een aantal titels voor 3DS wachten voordat ze deze uitbrengen. Het lijkt hen niet verstandig om te veel games tegelijk uit te geven en kiest er voor om de games te spreiden over verschillende maanden.

Hoewel Nintendo toegeeft dat ze hun games vers willen houden, en de release dus niet te lang op zich moet laten wachten, is het soms beter om games wat later in de winkels te leggen. Kid Icarus is daarom doorgeschoven naar begin 2012, Nintendo wil de game het niet op laten nemen tegen Mario 3D Land en Mario Kart 7

Iwata heeft daarnaast ook gezegd dat hij verwacht dat er nu meer westerse developers gaan ontwikkelen voor Nintendo 3DS. In Japan is handheld-gaming veel groter en stappen de developers eerder in. Hun westerse collega's wachten liever eerst af tot het aantal gebruikers groot genoeg is. Komend jaar zouden we dus veel nieuws moeten horen van westerse developers.

AKO Literatuurprijs naar Marente de Moor

Marente de Moor heeft met De Nederlandse maagd de 25e AKO Literatuurprijs gewonnen. Dat is maandagavond bekendgemaakt in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De Moor ontvangt vijftigduizend euro.

De in 1972 geboren schrijfster debuteerde vier jaar geleden met De overtreder. Deze roman werd in het Duits vertaald. Sinds 2009 is ze vaste columniste bij Vrij Nederland. De moeder van Marente, Margriet de Moor, won in 1992 ook de AKO Literatuurprijs. Zij kreeg de prijs destijds voor Eerst grijs dan wit dan blauw.

De Nederlandse maagd belicht de Nederlandse neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het winnende boek worden volgens de jury de grenzen opgezocht. "Wanneer kun je nog een keuze maken, wanneer is die opgelegd?" De roman is 'subtiel' en 'zinnelijk', aldus de jury, en gaat over de littekens die een oorlog achter kunnen laten, 'met een zeggingskracht die nu nog relevant is'.

De andere genomineerden voor de literatuurprijs waren Peter Buwalda met Bonita Avenue, Jeroen Brouwers met Bittere bloemen, Arnon Grunberg met Huid en haar, Marja Pruis met Kus me, straf me en P.F. Thomése met De weldoener.

Voorzitter van de jury was oud-minister van justitie en CDA-politicus Ernst Hirsch Ballin. Het panel bestond verder uit literair recensenten Maarten Dessing, Frank Hellemans, Toef Jaeger, Kathy Mathys en Fleur Speet.

De AKO Literatuurprijs wordt sinds 1987 uitgereikt voor het beste Nederlandstalige boek in de categorieën fictie en non-fictie. Naast het prijzengeld krijgt de winnaar ook een sculptuur van Eugène Peters. Vorig jaar sleepte David van Reybrouck de prijs in de wacht met zijn historische roman Congo, een geschiedenis.

Kinect gebruiken voor presentaties

We hebben al talloze Kinect-hacks gezien, dus waarom niet nog een? Dit keer wordt Kinect gebruikt tijdens een presentatie waarbij de sensor er voor zorgt dat het getoonde zich aanpast aan de presentator. 

Tijdens een presentatie is het altijd lastig om op de goede plek te gaan staan. Je wilt namelijk niet voor het beeld gaan staan waardoor men niets kan zien. De Kinect-camera biedt nu uitkomst door te kijken waar jij staat en het geprojecteerde te verplaatsen.

Haruki Maeda van de Universiteit van Meji laat in onderstaande video zien hoe het werkt.

Crewwijzigingen oktober

In september zijn er een flink aantal wijzigingen geweest binnen de FOK!games-crew. Een aantal mensen heeft ons verlaten en we hebben een aantal nieuwe crewleden erbij gekregen. Daarnaast zijn er ook een aantal crewleden van functie veranderd.

We hebben in oktober helaas afscheid moeten nemen van OrganicLifeForm die vanwege een drukke studie geen tijd meer had. We willen OLF nogmaals bedanken voor de vele nieuwsberichten die hij geplaatst heeft. Daarnaast is ook Skitz4WiiRmany niet langer crew vanwege een druk leven buiten FOK! om.

Om het verlies enigszins op te vangen hebben we een hele lading nieuwe crewleden aangetrokken. Verse nieuwsposters zijn QuincydeKoster, Mendelboaz, Haarklip, tuut-chips, StefanW, Lord_Hydra, KevWatch, magge, Rimano en naim380. De eerste berichten van deze newbies hebben jullie waarschijnlijk al zien staan, maar nu mogen ze officieel welkom geheten worden!

Naast het plaatsen van nieuws en artikelen hebben we ook mensen die helpen met het maken van allerlei afbeeldingen en de layout. Ook deze groep wordt versterkt met een drietal nieuwe crewleden: very, Courax en Bel. 

Binnen de eindredactie is er ook een verschuiving geweest. De langstzittende eindredacteur heeft aangegeven een stapje terug te willen doen. Nebo blijft gelukkig wel bij de crew, dus helemaal weg is hij niet. Onze tequila-drinker is inmiddels opgevolgd door KoosyNL wie jullie waarschijnlijk nog wel kennen als oud-Manager Games hier op FOK!.

We wensen alle newbies veel succes in de crew en OLF en Skitz veel succes in het echte leven!

San Andreas populairste deel in GTA-serie

Na meer dan 1000 stemmen is gebleken dat San Andreas het meest populaire deel in de Grand Theft Auto-serie is geworden. De game versloeg de nummer twee, Vice City, met 342 om 312 stemmen. Een miniem verschil, maar genoeg om er met de winst van door te gaan.

Op de derde plek eindigde het meest recente deel IV dat in 2008 verscheen met 127 stemmen. De gehele top drie haalde in totaal bijna 75% van de stemmen. Daarmee kunnen we concluderen dat de meest recente delen toch wel gezien worden als de leukste delen om te spelen. De spin-offs op de handhelds zijn beduidend minder populair en behaalden bij elkaar net 3% van de stemmen.

Morgen wordt het vijfde deel van de serie officieel aangekondigd met een aankondigingstrailer. Benieuwd naar deze trailer (en veel meer over GTA)? Hou dan FOK!games in de gaten deze week! Onze redacteuren hebben alvast een wensenlijstje samengesteld wat ze graag in deel vijf willen zien. Lees deze special hier.

gtasa
San Andreas gekozen tot populairste GTA op FOK!

FOK!filmtip van de dag: Stan Helsing

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Stan Helsing.

Stan Helsing werkt bij een videotheek. Op Haloweenavond wil hij met een stel vrienden naar een feestje maar moet eerst nog een aantal films afleveren. Het viertal raakt echter verdwaald en beland in een afgelegen stadje dat wordt geterroriseerd door Freddy Krueger, Michael Myers, Jason Voorhees, Pinhead, Leatherface en Chuckie. De enige manier om te ontsnappen is via een karaokebar, beheerd door de mysterieuze bardame Kay (Leslie Nielsen).

Stan Helsing is een aardige horrorkomedie die wat de stijl betreft doet denken aan een combinatie van the Naked Gun en de Scary Movie films. Stan Helsing zou één van de laatste films zijn met Leslie Nielsen, die in november 2010 overleed. 

Stan Helsing is te zien om 20:30 uur op RTL7.

 Stan Helsing

Kapot hypen van de industrie

Steeds vaker krijg ik het idee dat de gamewereld elk jaar een beetje gekker aan het worden is. Dit komt voornamelijk door een bekend fenomeen onder gamers: hype. Nu heb ik het niet over ons tijdschrift van een paar jaar geleden maar over het ‘opgeilen’ van een game voordat die uit is. In geen enkele andere business vind je zulke taferelen. Volwassen mensen die in een donkere zaal in L.A. juichen als Nintendo met het dertigste vervolg komt op een Mario-game of mensen die boos worden op een review omdat het cijfer niet aan hun verwachtingen van de game voldoen.

Steve en BF3 populair in oktober 2011

FOK!games wordt door vele van jullie veel bezocht en gelezen. Maar wat vinden jullie nou de meest interessante zaken op FOK!games? We hebben voor jullie een paar lijstjes gemaakt met de berichten en artikelen waar jullie de afgelopen maand je het meest over opgewonden hebben en in hebben geïnteresseerd.

Als eerste een lijstje met de meest gelezen berichten van de afgelopen maand. Hierbij worden ook berichten meegenomen die op de Frontpage hebben gestaan. Zoals jullie kunnen zien is het nieuws dat Steve Jobs was overleden het grootste nieuws van de afgelopen maand. Verder doet nieuws wat over mobiele telefoons gaat het erg goed bij de bezoekers.

1. Apple-topman Steve Jobs overleden
2. Samsung wil lancering iPhone 4S tegenhouden
3. Grand Theft Auto V aangekondigd
4. 'Mannen in gevaar door videogames'
5. iPhone 4S uitverkocht door pre-orders

Steve Jobs

Maar waar zijn de gamers op FOK!games nou eigenlijk druk mee? Battlefield 3 is duidelijk een belangrijk onderwerp. In de top 5 staat de game er twee keer in. Het nieuws dat Robin Williams zijn baard had verloren was genoeg om de aandacht te trekken en wist ook een hoop van jullie te bekoren. Daarnaast is natuurlijk het nieuws dat GTA V in Los Angeles zou afspelen enorm interessant.

1. "Gamers snappen begrip bèta niet"
2. Robin Williams verliest baard
3. 'GTA V speelt zich af in Los Angeles'
4. EA klaagt EA aan
5. 'Battlefield 3 op Steam'

BF3

De best gelezen review van afgelopen maand is die van Gears of War 3 geweest, op de voet gevolgd door de Dark Souls Dagboeken en ICO en Shadow of the Colossus Collection. De meest gelezen preview is Elder Scrolls V: Skyrim geweest met op de tweede plek Assassin's Creed: Revelations en op de derde The Lord of the Rings: War in the North.

Bij de specials hadden jullie veel interesse in de First Look. Ook de 7-specials waren in trek. De onderwerpen gruwelijkste game-scene en vermakelijkste gameverfilmingen waren hierna het meest gelezen.

GeoW 3

7: GTA V-wensenlijstje

Afgelopen week is Grand Theft Auto V eindelijk aangekondigd waarbij het speculeren over de game is begonnen. Morgen zal de eerste trailer verschijnen maar voordat we deze gaan zien, hebben zeven FOK!games-redacteuren zichzelf afgevraagd wat ze het liefste willen zien. Wat voor elementen moeten er in een nieuwe Grand Theft Auto-game zitten en waar moet het zich afspelen? KoosyNL, WesleyB, Beaudelaire, Kn0x, tuut-chips, MrManiak en Nebo hebben hieronder hun keuzes toegelicht.

CD: Metallica & Lou Reed - Lulu

Soms komen er albums uit waarbij je jezelf afvraagt waarom men de tijd en moeite heeft genomen om er ooit energie, tijd en geld in te steken. Meestal negeer ik dat soort albums - des te minder aandacht des te beter - maar bij het samenwerkingsverband van Metallica en Lou Reed maak ik graag een uitzondering. Al was het maar om de nietsvermoedende luisteraar te waarschuwen. Want de hamvraag bij dit album is: Welke malloot heeft het bedacht om de twee muzikale grootmachten samen te brengen?

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.