VVD wil minderjarige Mauro's direct terugsturen

Redactie

Minderjarige afgewezen asielzoekers mogen niet langer tot hun achttiende in Nederland blijven. Na de eerste afwijzing moeten ze direct worden teruggestuurd, vindt de VVD. GroenLinks wil juist een kinderpardon. Alle alleenstaande minderjarige asielzoekers die al langere tijd in Nederland verblijven moeten volgens Kamerlid Tofik Dibi een verblijfsvergunning krijgen.

De Tweede Kamer behandelt dinsdag de asielbegroting en GroenLinks en de VVD maken hiervan gebruik om met hun eigen oplossingen te komen. De VVD kondigt in De Telegraaf een motie aan waarin wordt gepleit minderjarige asielzoekers meteen terug te sturen om ze in het land van herkomst op te vangen in weeshuizen.

De VVD wil voorkomen dat opnieuw discussie ontstaat zoals bij de 18-jarige Mauro het geval was. Zijn voorgenomen uitzetting leidde in Nederland tot veel verzet omdat hij al sinds zijn tiende in Nederland is en inmiddels in Nederland geworteld zou zijn.

Alleenstaande asielzoekers worden in Nederland niet uitgezet voordat ze achttien zijn. VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen wil dat veranderen. "Wij willen dat ze op een veilige plek in de regio worden opgevangen." Dat zou voor de kinderen ook beter zijn. "Dan zitten ze in hun eigen land, in hun eigen omgeving en verleren ze de taal ook niet."

Om kinderen terug te kunnen sturen zonder dat dit botst met internationale verdragen over kinderrechten, zou Nederland zelf weeshuizen moeten neerzetten in landen als Afghanistan, Irak en Somalië.

Nederland heeft zo'n weeshuis al onder meer in Angola, maar terugsturen gebeurt nu alleen als het kind daarmee instemt. De extra weeshuizen zouden moeten worden betaald met het budget van Ontwikkelingssamenwerking.

Het terugsturen van kinderen zou ook goed zijn om de 'nepgevallen' eruit te halen. Volgens Van Nieuwenhuizen worden veel kinderen bij terugkomst door familie van het vliegveld gehaald.

Dibi kondigt een motie aan waarin hij een pardon vraagt voor asielzoekers die in Nederland wonen en een duidelijke binding met Nederland hebben. "Deze jongeren hebben een binding met Nederland, niet met het geboorteland, waarvan ze de taal niet eens spreken. Met het oog op de vergrijzing hebben wij hen bovendien nodig."

Het gaat volgens hem om ongeveer duizend alleenstaande minderjarige asielzoekers. Hij wijst ook op een resolutie van het CDA-congres, waarin werd gepleit voor een humaner asielbeleid. Met zijn plan zou Leers uitvoering kunnen geven aan die resolutie.


VVD wil minderjarige Mauro's direct terugsturen (Foto: Novum)