Interview Roy Dames

dekatophetspek

De afgelopen week werd het 33e Noordelijk Film Festival gehouden in Leeuwarden. Naast de vele korte en lange speelfilms was er ook veel aandacht voor de betere documentaires. Een zeer spraakmakende documentaire is Mocros van Roy Dames. De regisseur was zelf aanwezig om zijn film te introduceren en dit was een mooie gelegenheid voor FOK! om hem wat vragen te stellen.

Mocros film

FOK!: Kunt u zichzelf in het kort voorstellen aan de mensen die u nog niet kennen?

Roy Dames: Mijn naam is Roy Dames. Ik ben geboren in 1953 in Heemskerk. In eerste instantie studeerde ik tropische landbouw. Ik ben voor die studie zelfs naar de tropen geweest. Maar daar ontdekte ik dat mijn hart bij een ander vak lag. Ik was 26 toen ik de fotografie en dubbel 8 (8mm) filmen ontdekte. Ik heb er toen voor gekozen om daar verder mee te gaan.

FOK!: Hoe kwam u op het idee om een documentaire te gaan maken over Marokkanen?

R.D: Dat is niet zo moeilijk. Ik woon er tussen in. Ik woon namelijk in Amsterdam-West. Marokkanen worden vaak als een probleem gezien en vormen inderdaad vaak ook een probleem. Voordat ik aan deze documentaire begon zou ik eigenlijk een ander onderwerp behandelen. Ik zou namelijk een documentaire gaan maken over Nina Brink maar op het moment suprême kwam die niet opdagen.

FOK!: U bent ook bekend van de documentaire Foute Vrienden. Was dat uw eerste film?

R.D: Nee hoor. Ik had daarvoor al diverse kortfilms gemaakt. Mijn eerste film die ik ooit maakte heette Licht Steen Water. Dat was een kortfilm over kunstenaars. Veel mensen kennen me vooral van mijn laatste project tot nu toe, over loverboys.

FOK!: Waarom deed het Nederlands Filmfonds zo moeilijk over Mocros?

R.D: Ze vonden dat de film vooroordeelbevestigend was. Maar wat heb je aan zo'n mening. Ik kan daar niks mee. Ik denk dan maar van 'pech gehad'. Wat wel apart was is dat de mensen van het filmfonds ook van mening waren dat de Marokkanen in mijn film kutmarokkanen waren die niks te melden hadden. Over vooroordeel bevestigen gesproken...

FOK!: Is het eigenlijk niet zo dat het de politieke correctheid van Nederlanders is die de integratie tegenhoud?

R.D: Daar ben ik van overtuigd. Ik weet van de Marokkaanse gemeenschap dat men het waardeert als je eerlijk bent. Herinner je je Pim Fortuyn nog? Marokkanen moesten over het algemeen niks van hem hebben maar ze waardeerden het wel dat hij eerlijk was in het geven van zijn mening. Marokkanen hebben vrij snel door als je iets niet meent wat je zegt.

FOK!: In Mocros zien we aan het einde dat het toch nog goed is afgelopen met Tomaz...

R.D: Ja die is een behoorlijk stuk verandert. Hij is nu een trotse vader met twee kinderen en heeft naar mijn gevoel de straat een beetje achter zich gelaten.

FOK!: Hoe zal het met die andere jongens in de film gaan?

R.D: Ik had vanochtend (zondagochtend - red) nog één van die jongens een half uur aan de telefoon. Ik ben wel benieuwd hoe het met ze zal gaan over een jaar of tien. Ik weet trouwens niet of ik daar nog een documentaire aan ga wijden dan. We zien wel.

FOK!: Wat is uw gevoel als u naar de documentaire kijkt?

R.D: Ik krijg soms het gevoel alsof de film 10 jaar te vroeg is gemaakt. Ik ben bang dat het taboe rond Marokkanen nooit helemaal opgeheven zal worden.

FOK!: Waar gaat uw volgende documentaire over?

R.D: Ik ben momenteel bezig met een documentaire over de recherche afdeling mensenhandel in Den Haag. Een zeer interessant onderwerp trouwens. En daarnaast ben ik ook nog bezig met een documentaire over de sluiting van een kerk in Beverwijk.

Roy Dames had trouwens ook nog een persoonlijke boodschap voor alle FOK!kers die je hieronder kan lezen. Een mooie afsluiter van een gesprek met een vriendelijke Amsterdamse filmmaker. Mocros zal in het voorjaar van 2012 op de Nederlandse tv te zien zijn.

Roy Dames kaart