FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 april 2010

Man op 'no-fly'-lijst toch op vlucht naar VS

Een man die op een officiële 'no-fly'-lijst stond heeft in West-Afrika toch aan boord weten te komen van een verkeersvliegtuig naar de Verenigde Staten. De passagier werd donderdag van boord gehaald toen het toestel met bestemming New York een tussenlanding maakte in Puerto Rico. Vlucht 215 van Delta Airlines kwam uit Abuja in Nigeria en had een tussenstop gemaakt in Dakar in Senegal.

Het was onduidelijk waar de man was ingestapt. De Amerikaanse autoriteiten deden geen mededelingen over zijn naam of nationaliteit. Volgens passagiers werd de man, achter in de twintig en gekleed T-shirt en spijkerbroek, door een Amerikaanse agent uit het vliegtuig geleid. Nadat de man van boord was gehaald deelde de gezagvoerder over de intercom mee dat hij boven de Atlantische Oceaan te horen had gekregen dat er een passagier aan boord was die niet mee had gemogen omdat hij een 'ernstig veiligheidsrisico' vormde.

"Het goede nieuws is dat er niets gebeurd is en dat wij allemaal veilig zijn", zei passagier Joan Mower. "De vraag is hoe deze kerel op de no-fly-lijst op een vliegtuig van Delta Air Lines naar New York kon komen zonder dat Delta daar van afwist?" Een woordvoerster van Delta zei dat alle namen voor het vertrek uit Dakar waren gecheckt.

In december werd een aanslag op een vliegtuig van Schiphol naar Detroit verijdeld. De dader was ingestapt in Nigeria, het oorspronkelijke vertrekpunt van de vlucht.

Bosnië stap dichter bij NAVO-lidmaatschap

Bosnië-Herzegovina is donderdag weer een stap dichterbij het lidmaatschap van de NAVO gekomen.

De ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-lidstaten nodigden de Balkanstaat uit deel te nemen aan het 'membership action plan'. Voorwaarde is nog wel dat de voormalige Joegoslavische republiek de registratie van alle militaire uitrusting in het land voltooit, zei woordvoerder James Appathurai.

Het militaire bondgenootschap telt nu 28 leden.

'Verbied gratis dancefeesten'

Gratis dancefeesten moeten verboden worden. Dat wil korpschef Henk van Essen van de politie Haaglanden. In Nova zei hij donderdag dat de veiligheidsrisico's bij dit soort evenementen te groot zijn.

Van Essen is binnen de Raad van Korpschefs verantwoordelijk voor de aanpak van voetbalvandalisme. Hij vindt dat gemeenten vaak te laat vergunningen afgeven en dat organisatoren te weinig doen om de beveiliging op orde te krijgen.

Volgens Van Essen is het bij gratis evenementen moeilijk om in te schatten hoeveel mensen er komen, wat het fouilleren bemoeilijkt. Hij wil bovendien dat er op grote evenementen alleen nog evenementenbier, dat minder alcohol bevat, geschonken wordt.

Afgelopen zomer liep het gratis dancefeest Sunset Grooves in Hoek van Holland compleet uit de hand. Hooligans dreven de politie in het nauw en agenten moesten schieten. Er viel een dode.

Mandemakers helpt RKC Waalwijk opnieuw

Ben Mandemakers steekt RKC Waalwijk voor komend seizoen opnieuw de helpende hand toe en geeft de club een garantstelling. De Waalwijkse formatie heeft op dit moment een tekort van bijna 930.000 euro.

RKC Waalwijk krijgt het namelijk niet voor elkaar om te bezuinigen en tegelijkertijd de sportieve doelstelling te handhaven. In het nieuwe seizoen werkt de Brabantse club met een begroting van 4,7 miljoen euro. Ruim de helft van dit bedrag zal worden gebruikt voor de betalingen van de salarissen.

[EL] Uitslag Atlético Madrid - Liverpool FC

Atlético Madrid heeft zijn eerste wedstrijd in de halve finale van de Europa League gewonnen. In Madrid was het met 1-0 te sterk voor Liverpool.

De thuisclub kende een goede start en nam al na acht minuten een voorsprong. Fórlan kreeg de kans na een voorzet van Jurado, maar zijn kopbal ging de mist in, in de herkansing was het echter alsnog raak. Fórlan leek even later op weg naar de 2-0, maar de grensrechter vlagde ten onrechte voor buitenspel. Ook aan de andere kant ging de arbitrage in de fout. Een loepzuiver doelpunt van Benayoun, na een voorzet van Kuyt, werd afgekeurd. Op schoten in het zijnet van Gerrard en Ujfalusi na waren er verder in de eerste helft geen kansen.

In de tweede helft ging Atlético op jacht naar een grotere voorsprong. Fórlan kreeg wederom  een grote kans, maar verprutste deze. Ook een kans voor Simao ging de mist in na een goede redding van keeper Reina. Liverpool probeerde wel op jacht naar de gelijkmaker te gaan, maar het slaagde er geen moment in de diepste spits N'Gog te bereiken. De lange ballen naar voren waren geen enkel probleem voor de verdediging van de Spanjaarden. Ook het invallen van Babel bracht hier geen verandering in.

Babel bracht nog wel Kuyt in een goede positie, maar die liet de bal van zijn voet springen. Atletico bleef de gevaarlijkste ploeg, maar uitblinker Ujfalusi slaagde er niet in keeper Reina te passeren.

 

Atlético Madrid

1 - 0

Liverpool FC

 9' Forlán
   
 
 
Stadion: San Mamés, Bilbao
Toeschouwers: 54.851
Arbiter: Duhamel (fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
De Gea
Ujfalusi
Perea
Domínguez
López
Reyes
García
Jurado
Assunção
Simão
Forlán
  Reina
Johnson
Carragher
Kyrgiakos
Agger
Kuijt
Lucas
Gerrard
Mascherano
Benayoun
N'Gog (Babel/64)

Het Elfde Gebod

Ineens zat hij rechtop in zijn bed en zijn brein draaide op volle toeren. Hij wist het zeker, hij had zojuist de Heilige Graal ontdekt. Toegang tot het paradijs zou verzekerd zijn zodra hij zijn plan wereldkundig zou maken. Het liefst had hij direct Mozes getwitterd dat hij nog een aanvulling had op de Tien Geboden. Het 11e gebod luidde: ‘Gij zult verkeersboetes naar draagkracht tot u nemen’. Opgewonden lichtte Ed Anker, de tollenaar van de ChristenUnie, zijn ideeën toe bij Pauw & Witteman. Het land zou er volgens hem een stuk beter uitzien als mensen zouden voelen dat zij een overtreding hebben begaan.

[EL] Uitslag Hamburger SV - Fulham FC

De eerste ontmoeting tussen Hamburger SV en Fulham is geëindigd in een bloedeloze 0-0. Bij de wedstrijd in Hamburg werden de meeste kansjes gecreëerd door de thuisploeg, maar een doelpunt werd er niet gemaakt.

In de beginfase ging het spel op en neer. Een schot van HSV'er Pitriopa ging net naast, terwijl een van richting veranderd schot van Gera net naast het doel van Rost belandde. De meeste dreiging kwam echter uit van Pitriopa die het de Fulham-verdedigers geregeld lastig maakte. De dreiging bleef het meest vanuit de thuisspelende ploeg komen, maar echte kansen werden niet gecreëerd.

Het duurde tot vlak voor rust voordat er weer een kansje viel te noteren. Een schot van Pitroipa ging echter meters naast en zo gingen de ploegen de rust in met een 0-0 stand, wat niet ver van de kansenverhouding zat.

Het begin van de tweede helft was niet veel beter en ging de bal in een gezapig tempo rond, zonder dat er maar iets van dreiging ontstond. In de 66e minuut werd Gera alleen voor het doel gezet van HSV, alleen nam hij de bal aan met zijn arm, waarvoor hij terecht de gele kaart kreeg.

Zowaar creëerde HSV direct ook wat kansjes. Van Nistelrooy speelde Pritroipa knap aan in de zestien en die schoot via keeper Schwarzer over. Na de daarop volgende corner schoot Trochowski vanuit de tweede lijn, waarop Schwarzer weer redding kon brengen. Het bleken doldwaze minuten in de wedstrijd, want ook Jarolim haalde uit, maar hij schoot recht op Schwarzer.

HSV probeerde ook in de slotfase aan te dringen, waarbij de beste kansen waren voor Petric, maar waar er geen doelpunt viel te noteren. Volgende week is de return in Londen.

 


 

Hamburger SV

0 - 0

Fulham FC

 
 Gele kaart: Mathijssen, Trochowski, (Hamburger SV), Baird, Gera, (Fulham FC)
 
Stadion: HSH Nordbank Arena, Hamburg
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Bo Larsen (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
Rost
Demel (Rincón/82)
Boateng
Mathijssen
Aogo
Trochowski
Jarolim
Zé Roberto
Pitroipa
v.Nistelrooy
Guerrero (Petric/72)
  Schwarzer
Baird
Hangeland
Hughes
Konchesky
Duff
Etuhu
Gera
Murphy
Davies
Zamora (Dempsey/52)

Luchthaven Reykjavik dicht om aswolk

Voor het eerst sinds de vulkaanuitbarsting vorige week wordt vrijdag ook de luchthaven van Reykjavik gesloten wegens de aswolk. Dit hebben de IJslandse autoriteiten donderdag laten weten.

Reykjavik ligt aan de westkust van IJsland. De aswolk trok tot nu toe voornamelijk oostwaarts richting Europa. Nu is de wind gedraaid. "De wind heeft ons tot nu toe een plezier gedaan en Europa niet. Je zou kunnen zeggen dat wij nu aan de beurt zijn", aldus een zegsvrouw.

Joyrider (15) van A1 gehaald

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een wel erg jonge bestuurder van de A1 gehaald. De 15-jarige jongen uit de gemeente Woerden viel op door zijn rijgedrag.

Rond middernacht reed de jongen met een snelheid tussen de negentig en honderd kilometer per uur richting Amersfoort. Hij bleef echter stug op de linker rijstrook rijden. Bovendien had hij slechts de parkeerverlichting van de auto aan.

Agenten dirigeerden de jeugdige bestuurder naar een afrit. Nadat hij staande werd gehouden, verklaarde de jongen dat hij de auto van een kennis had meegenomen. Hij had daar geen toestemming voor. De politie meldt dat de joyrider voor een passende straf wordt aangemeld bij een jeugdproject.

Olympisch- en wereldkampioen Merritt betrapt op doping

De Amerikaanse atleet LaShawn Merritt is betrapt op het gebruik van doping. Merrit, olympisch- en wereldkampioen op de 400 meter, is voorlopig geschorst.

Bij de 23-jarige atleet is een abnormaal hoge waarde DHEA aangetroffen. DHEA is een steroïde hormoon. De advocaat van Merritt zegt in verklaring dat dit komt door een product dat de atleet bij de drogist heeft gekocht.

Merritt kan een schorisng van twee jaar krijgen.

Seedorf en Kluivert actief op tv tijdens WK

Patrick Kluivert en Clarence Seedorf zijn tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika op televisie te bewonderen. Kluivert gaat aan de slag voor Eurosport. De Engelse zender BBC meldde vandaag dat Seedorf aanschuift als analist.

Eurosport maakt volgende week donderdag bekend wat Kluivert precies gaat doen. De aanvaller kwam 79 keer uit voor het Nederlands elftal; met veertig doelpunten is hij topscorer aller tijden van Oranje. Seedorf wordt bij de BBC geflankeerd door een aantal andere voetbalcoryfeeën. Onder anderen oud-bondscoach van Duitsland Jürgen Klinsmann en Emmanuel Adebayor, speler van Manchester City, geven hun visie op de WK-duels. Seedorf voetbalt voor AC Milan, maar komt niet meer uit voor Oranje.

'CDA-programma het vaagst'

Het CDA grossiert in vage verkiezingsretoriek. Het verkiezingsprogramma van de partij van demissionair premier Jan Peter Balkenende krijgt als enige een onvoldoende (5,1) voor duidelijke taal. PvdA en SP zijn met een ruime acht de duidelijkste partijen, blijkt uit onderzoek van de website Vaagtaal.

Vaagtaal onderzocht de verkiezingsprogramma's op 'onduidelijke, dubbelzinnige, misleidende, overbodige en storende woorden'. Zo beet de website zich stuk op de volgende passage van het CDA-programma over de zorg: "Het persoonlijke contact tussen zorgverlener en zorgvrager moet veel meer als specifiek kwaliteitsaspect van de zorg worden gewaardeerd. Dit leidt tot een beter begrip van de zorgvraag door de zorgaanbieder, die via maatwerk en een integrale benadering deze vraag meer adequaat dan voorheen kan beantwoorden."

Vaagtaal zet daar een passage van de SP tegenover. "Marktwerking botst met de bezieling van medewerkers en is funest voor hun motivatie." Of je het er nu mee eens bent of niet, het SP-standpunt over de zorg is klip en klaar, concludeert de website.

Na de PvdA (8,3) en SP (8,1) scoren ook GroenLinks (7,3), VVD (7,1) en D66 (7,0) een ruime voldoende. De ChristenUnie krijgt een 6 en de Partij voor de Dieren is met een 5,5 net over. Het programma van de PVV is nog niet bekend.

Vaagtaal publiceerde ook nog de top 5 van verkiezingsvaagtaal, de 'meest gebruikte trucs waarmee politici hun boodschap markeren'. Bovenaan prijkt de 'liefde voor loze kreten'. Zo schreef D66 op dat een faillissement een 'leermoment' is.

Op de tweede plek staan de vele zinnen in de lijdende vorm, om zo te verhullen wie verantwoordelijk is. "Verwilderde katten (Felis catus) worden niet langer gedood, maar worden gevangen, gecastreerd of gesteriliseerd, geresocialiseerd en geplaatst in gastgezinnen?", meldt de Partij voor de Dieren.

Het gebruik van containerwoorden is ook populair. Zo wil de PvdA met 'duurzaam' loopbaanbeleid en goede arbeidsomstandigheden voorkomen dat mensen vroegtijdig verslijten. Oubollige woorden staan op plaats vier. Hier viel Vaagtaal over deze passage van de ChristenUnie: "De Nederlandse overheid zoekt aansluiting bij Europese initiatieven om dit te bewerkstelligen."

Hekkensluiter zijn woorden waarmee een slag om de arm wordt genomen. Ter illustratie viste Vaagtaal de passage 'en dan wordt de arbeidskorting substantieel verhoogd' uit het programma van de VVD.

President Paraguay wil staat van beleg

De linkse Paraguyaanse president Fernando Lugo heeft het parlement donderdag verzocht in vijf noordelijke departementen van het land de staat van beleg af te kondigen. Hij wil het leger inzetten om een linkse guerrilla de kop in te drukken.

Lugo heeft van critici het verwijt gekregen dat hij te soft is tegen het zogeheten Paraguyaanse Volksleger. Zijn verzoek aan het parlement komt een dag nadat de guerrillagroep bij een overval op een boerderij een politieman en drie arbeiders had gedood.

Nederlands vrouwenelftal verslaat Macedonië

Het Nederlands vrouwenelftal is er in geslaagd om het WK-kwalificatieduel met Macedonië te winnen. Oranje was veel te sterk voor de zwakke oppononent, wat zich in veel doelpunten uitdrukte. Na negentig minuten stond er 0-7 op het scorebord.

Alle doelpunten werden door verschillende dames gemaakt, namelijk Anouk Hoogendijk, Marlous Pieëte, Sylvia Smit, Manoe Meulen, Manon Melis, Chantal de Ridder en Renee Slegers.

Daphne Koster en Kirsten van de Ven moesten het duel met Macedonië laten schieten. De twee vrouwen konden de reis namelijk niet maken, omdat het vliegverkeer op zijn gat lag. Dit had te maken met de vulkaan op IJsland, die ervoor zorgde dat diverse luchtruimen enkele dagen waren afgesloten.

Door de zege gaan de Nederlandse dames aan de leiding in groep twee. Oranje pakte dertien punten uit zes wedstrijden. Dat is één punt meer dan Noorwegen, dat maar liefst twee duels minder speelde.

Duizenden kuikens omgekomen bij brand

Bij een brand in een bedrijf voor vleeskuikens in Nederweert zijn 17.000 kuikens om het leven gekomen. De brand is donderdagavond rond 18.00 uur ontstaan.

Door nog onbekende oorzaak begon de brand in een vrachtauto die tussen twee loodsen van het bedrijf geparkeerd stond. Vervolgens sloeg het vuur over naar een van de twee loodsen. In deze loods bevonden zich 70.000 kuikens.

Een deel van het dak, bestaande uit asbestplaten, is door het vuur beschadigd. Dit leidt echter niet tot gevaar, zo meldt de brandweer.

Enkele foto's van de bluswerkzaamheden zijn hier te zien.

FOK!kers: FC Twente wordt kampioen

Een meerderheid van de bezoekers van FOK!sport denkt dat FC Twente volgende week kampioen gaat worden. Dit blijkt uit de poll waar afgelopen dagen op gestemd kon worden. Van de in totaal 637 uitgebrachte stemmen ging 68,6% naar de ploeg uit Enschede. Ajax kreeg 31,4% van de stemmen.

Uit de reacties blijkt dat de bezoekers een spannende slotronde verwachten. "Ik denk dat twente het toch wel gaat redden. Maar goed, het kan ook goed dat ze toch zenuwachtig worden. Hoe dan ook wordt het een geweldige afsluiting", aldus Rhapsody. AtheistischFundamentalist verwacht ook dat het spannend word. "Zal erom spannen. De kans dat Ajax tegen NEC wint acht ik 90% aangezien NEC nergens meer om speelt. De kansen tussen NAC en Twente acht ik ongeveer 50-50 aangezien NAC Europees voetbal nog kan mislopen. Bovendien is NAC thuis sterk gebleken tegen topploegen en zal Twente (reeds getroffen voorbereidingen in het achterhoofd) enigzins gespannen de wedstrijd ingaan. Uiteraard met een dosis wishful thinking (want ik ben voor Ajax) maar toch..."

Toch zijn er ook users die nog vertrouwen hebben in een titel voor Ajax. "Nec speelt nergens meer voor en ajax heeft de laatste 13 duels gewonnen. Twente heeft alles te verliezen en staat een heet avondje Nac voor de boeg. Ik voorzie een faal a la AZ in 2007", aldus Opnaarutrecht.

Fuyu Li (Radioshack) betrapt op doping

In een persbericht heeft RadioShack naar buiten gebracht dat hun renner Fuyu Li betrapt is op het verboden middel celnbuterol. De UCI meldt dat de 31-jarige Chinees vorige maand betrapt is bij een dopingcontrole na Dwars door Vlaanderen.

RadioShack heeft de Chinees geschorst totdat ook het resultaat van de B-staal bekend is. Mocht die ook positief zijn, dan zal hij worden ontslagen.

Vecht tegen het kwaad in Prince of Persia The Forgotten Sands

In de opkomende Prince of Persia-game zal jij als de prins weer de zwaarden in hand nemen om het kwaad te bestrijden. Of dat nu gaat om skeletons of de duivel zelf maakt hem niet uit, want hij gaat er met zwaard en met de kennis van tijd op in. In dit nieuwe deel zal een oud element uit de Prince of Persia-serie terugkeren, namelijk de mogelijkheid om de tijd terug te draaien.

Hieronder is te zien hoe de prins de demonen te lijf gaat. Prince of Persia The Forgotten Sands komt 29 mei uit voor de Xbox 360, Playstation 3, PSP, Wii en Nintendo DS.

PoP

PoP

PoP

PoP

PoP

PoP

PoP

PoP

PoP

PoP

PoP

PoP

Elf mannen achter Rita Verdonk

Trots op Nederland (TON), de politieke partij van voormalig VVD'er Rita Verdonk, heeft donderdag haar kandidatenlijst gepresenteerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. De lijst telt 31 personen, inclusief vijf vrouwen, waaronder Verdonk.

De hoogste vrouw na Verdonk staat op de dertiende plaats: Suzanne den Dulk-Winders uit Alkmaar. Nummer twee op de lijst is financieel adviseur Arthur van der Putte, gevolgd door de arts Carel Hoffman. De Haagse politiewoordvoerder Kees Koppens staat op de vierde plaats.

Volgens recente peilingen krijgt TON geen of één zetel als er nu verkiezingen worden gehouden. Toen ze net uit de VVD was gezet, stond Verdonk op ruim twintig zetels.


Rita Verdonk

Kernwapens VS blijven voorlopig in Europa

De Verenigde Staten halen hun laatste kernwapens in Europa voorlopig niet weg, heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton donderdag op een NAVO-bijeenkomst in Estland gezegd.

Het gaat om ongeveer tweehonderd atoombommen die door gevechtsvliegtuigen kunnen worden afgeworpen. Clinton zei dat de eventuele terugtrekking onderdeel moet zijn van een overeenkomst met Rusland, dat over veel meer van zulke tactische kernwapens beschikt. De Russen tonen geen belangstelling en zulke onderhandelingen liggen niet in het verschiet.

Clinton zei niet dat de Amerikaanse kernwapens nooit uit Europa zullen verdwijnen. Zij zei ook dat over hun toekomst moet worden beslist door de NAVO als geheel, niet alleen door de Verenigde Staten. Maar zo lang er kernwapens zijn, blijft de NAVO een nucleaire alliantie, zei Clinton.

De Amerikaanse kernwapens in Europa liggen naar algemeen wordt aangenomen opgeslagen in België, Nederland, Duitsland, Italië en Turkije.

Eerder noemde NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Europa een 'essentieel onderdeel van een geloofwaardige afschrikking'.

Lange file op A27 na pechgeval

Een defecte vrachtwagen heeft donderdag voor een lange file gezorgd op de A27 van Breda naar Gorinchem. Ter hoogte van de Merwedebrug kwam de truck met pech stil te staan, waarna een file van zeventien kilometer ontstond. De vertraging voor het verkeer bedroeg ruim anderhalf uur, meldt de VerkeersInformatiedienst (VID).

In de andere richting was er een kijkersfile van elf kilometer ontstaan, daar moesten weggebruikers ruim drie kwartier wachten. Om 18:15 uur kon de rijstrook weer worden vrijgegeven en losten de files langzaam op.

Kan iemand Roland Emmerich even bellen

Een van de vele voordelen van Nederland is dat je mag zeggen denken wat je zegt en in deze tijd van internet kun je het zo op internet knallen. Maar soms, heel soms, vraag ik me echt af wat de auteur van dit artikel heeft gesnoven, gerookt of geslikt.

De auteur weet in een artikel zwarte gaten, de CERN en hun large hadron collider, kernaanvallen, vulkaanuitbarstingen, aswolken en vliegverboden samen te voegen. Daar moet je wel een goeie fantasie voor hebben. Een ding moet ik toegeven, het verhaal lijkt me een prima filmscript.

Ribéry hoort volgende week definitieve schorsing

De tuchtcommissie van de UEFA beslist volgende week of Frank Ribéry mogelijk ook de Champions League-finale mist. De middenvelder van Bayern München maakte in het met 1-0 gewonnen Champions League-duel tegen Olympique Lyon een harde overtreding op Lisandro Lopez en kreeg daarvoor een rode kaart.

Door de rode kaart moet de Fransman de return op 27 april missen. De UEFA beslist waarschijnlijk na die wedstrijd of de straf van Ribéry wordt uitgebreid, meldt het Duitse blad Kicker. De 27-jarige sterspeler van de club uit München ging onder de ogen van scheidsrechter Rosettti hard door op Lopez. Deze hield hem vast en uit frustratie ging Ribéry hierdoor op de enkel van de Argentijn staan. "Het was een overtreding waar je rood voor kan geven", besefte Louis van Gaal. "Ik vond zelf ook dat hij zijn voet te lang liet staan."

Gemeente Maastricht overweegt stadion MVV te kopen

Burgemeester en wethouders van Maastricht overwegen om het stadion van het noodlijdende MVV te kopen. Door de Geusselt te kopen kan leegstand van het gebouwencomplex worden voorkomen en daarnaast kan de koop bijdragen aan het behoud van de club uit de Jupiler League.

Volgens de gemeente Maastricht loopt zij door de ernstige financiële problemen van MVV ook risico omdat leegstand negatieve gevolgen heeft voor de omgeving. Daarnaast zou de aankoop van het stadion ook de problemen van MVV verlichten.

Brandend booreiland VS gezonken

Het Amerikaanse booreiland voor de kust van Louisiana dat twee dagen geleden door een explosie werd getroffen is donderdag brandend in de Golf van Mexico gezonken. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht meegedeeld.

Bij de explosie en brand op de Deepwater Horizon zijn zeventien bemanningsleden gewond geraakt. Elf mensen die dinsdag op het moment van de explosie op het booreiland aan het werk waren, worden vermist.

Het merendeel van de 126 mensen op de Deepwater Horizon heeft zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

Brandend booreiland VS gezonken (foto: Novum)

South Park schrapt Mohammed na bedreiging

De jongste aflevering van de Amerikaanse satirische tekenfilmserie South Park met de moslimprofeet Mohammed is gecensureerd na dreigementen van radicale islamieten. Alle verwijzingen naar Mohammed, die werd afgebeeld als persoon in berenpak, werden verwijderd.

De zender Comedy Central bevestigde de ingrepen. South Parkmakers Matt Stone en Trey Parker worden op internet bedreigd. Moslims verwijten hen de spot te drijven met hun profeet. De extremisten tonen bij hun dreigement een foto uit 2004 van de door een moslim vermoorde Theo van Gogh en vragen of Stone en Parker dat zijn vergeten.

Op de website van de moslimactivisten is ook een opruiende rede te horen van de voortvluchtige extremist Anwar al-Awlaki. Hij verdedigt het doden van 'personen die God en de profeet beschimpen'.

South Park schrapt Mohammed na bedreiging

Samen haten in L4D2: The Passing

Het is tijd om je kettingzaag te pakken (of je koekenpan) en je shotgun door te laden - Left 4 Dead 2: The Passing is eindelijk hier. De langverwachte - en uitgestelde - uitbreiding van de zombieshooter zal beide teams bij elkaar brengen in een nieuwe campagne die zich afspeelt na de Dead Center campagne.

The Passing heeft een nieuwe uncommon common infected in de vorm van een Fallen Survivor. Ook moeten er een golfclub en een M60 te vinden zijn.

Mutations
De nieuwe uitbreiding zal ook Mutations bevatten - dit zijn nieuwe, wekelijkse spelmodi met speciale instellingen om de game nog origineler te maken. Wekelijks zetten de ontwikkelaars dan een nieuwe variatie online. De allereerste zal Survival Versus zijn, waarbij de survivors voor elkaar niet meer te zien zijn met een omlijning, net als items en aangevallen teamleden. Zombies zijn moeilijker te doden en witches kunnen in één klap iemand ombrengen.

The Passing is direct beschikbaar op Xbox Live voor 560 MS Points, en gratis te downloaden op de PC via Steam.

Felle aanval op Berlusconi

De Italiaanse kamervoorzitter Gianfranco Fini heeft ongekend fel uitgehaald naar premier Silvio Berlusconi. Hij vindt dat het afgelopen moet zijn met het ‘charismatisch centralisme’ van Berlusconi.

Fini deed zijn aanval tijdens een bijeenkomst van de Popollo della Libertà (PdL), de partij die is voortgekomen uit een fusie van de partijen van Berlusconi en Fini. Hij eist dat er meer interne democratie binnen de partij komt.

Na het samengaan van Forza Italia en Alleanza Nazionale werd Berlusconi tot voorzitter gekozen, waarna hij eigenhandig alle belangrijke posities binnen de partij toewees. Fini heeft daar genoeg van: “In alle politieke families van Europa is sterk leiderschap het resultaat van een synthese uit verschillende standpunten”.

In Italiaanse media zegt Fini: ”Vandaag is een belangrijke dag voor het PdL; er komt een einde aan de fase van het ‘unanisme’ en de totale consensus, er breekt een positieve en democratische fase van discussie aan”.

Berlusconi, die dit soort tegenstand niet gewend is, reageerde boos. Volgens hem is Fini een verrader en hij wil dat Fini aftreedt als kamervoorzitter.

Drie nieuwe Call of Duty-games in twee jaar volgens Activision

Volgens de blogger van Activision, Dan Amrich, zullen er in de komende twee jaar drie nieuwe Call of Duty-games komen. Dit vertelde hij op een vreemde plek, namelijk een haatgroep tegen Activision/Bobby Kotick op Facebook.

Hierin vertelde hij dat Activision gewoon doorgaat met hun jaarlijkse versie van de game, dit jaar zal de Call of Duty-game van Treyarch uitkomen en volgend jaar zal de nieuwe Call of Duty uitkomen van Infinity Ward. Wat de derde game precies wordt is nog niet duidelijk, wel is duidelijk dat het geen First-person shooter zal worden.

Of dit wellicht de 'geannuleerde' game van de nieuwe makers Sledgehammer zal worden is niet bekend, maar een aankondiging van Activision volgt binnenkort.

CoD

De Bakker erg blij met zege op Ferrero

Thiemo de Bakker zorgde vandaag, tijdens het ATP-toernooi in Barcelona, voor een grote verrassing door Juan Carlos Ferrero te verslaan (7-6, 3-6 en 7-6). Voor de 21-jarige tennisser was dit logischerwijs een bijzonder moment.

"Eindelijk win ik een keer van zo'n jongen die veel hoger staat," aldus De Bakker, die tot op heden moeite had om te winnen van een hooggeplaatste speler. "Tot nu toe versloeg ik alleen spelers van wie ik van mezelf ook moest winnen. Deze zege is echt een topprestatie."

Ferrero schreef eerder dit jaar al twee graveltoernooien in Zuid-Amerika op zijn naam. Voor De Bakker betekende de zege een mentale boost. "Dit is erg goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik weet nu zeker dat ik van dit soort spelers kan winnen."

De Bakker treft in de kwartfinales Jo-Wilfried Tsonga, die eerder vandaag Nicolas Almagro versloeg. Onze landgenoot heeft al ervaring met partijen tegen de Fransman. In de Davis Cup van vorig jaar stonden de twee tennissers ook tegenover elkaar. Onze landgenoot wist zelfs een set van zijn opponnent af te snoepen. "Als ik goed speel, kan ik hem verslaan. Hij gaat heus wel wat steekjes laten vallen."

Toch zit De Bakker nog niet bij zijn partij tegen Tsonga: "Het was een zware partij tegen Ferrero. Ik ga eerst even relaxen."

Chemische samenstelling oceaan verandert snel

Koolstofdioxide, dat vanuit de lucht wordt opgenomen, zorgt ervoor dat de chemische samenstelling van de oceaan sneller verandert dan de afgelopen honderdduizenden jaren. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

De Amerikaanse Nationale Onderzoeksraad schrijft dat koraalriffen beschadigd kunnen raken als de oceanen zuurder worden. Door de verandering worden mogelijk ook andere vormen van zeeleven, van vissen tot schelpen, bedreigd.

Terwijl de meeste aandacht uitgaat naar de wereldwijde temperatuurstijging als gevolg van koolstofdioxide en andere gassen die door de industrie wordt uitgestoten, zijn wetenschappers steeds ongeruster over de mogelijke gevolgen voor de oceanen.

McLaren: "Succes komt door hard werken"

McLaren-coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton roemen het werk dat het Britse team afgelopen winter heeft verzet. Hierdoor was het Formule 1-team in staat om al vroeg in het seizoen successen te boeken. Zo staat Button eerste in het rijderskampioenschap en McLaren eerste bij de constructeurs.

Volgens Button gebruikt McLaren geen truc om snel te zijn. "We hebben het bereikt door hard te werken. Het gaat nu goed, omdat iedereen in het McLaren-team elke dag hier aan gewerkt heeft. Ik heb de auto in februari voor het eerst gezien en sinds die tijd hebben we, of het nu tests, races of andere zaken waren, als gekken gewerkt om naar voren te komen. Ik denk dat onze posities in beide kampioenschappen dan ook verdiend is," zei Button op zijn eigen site.

"We hebben nog niet alles voor elkaar, maar het feit dat we dat toegeven en doorgaan en er van leren blijkt een waardevolle ervaring te zijn. We gaan nu niet rustig aan doen nu we wat problemen hebben om de mensen, de auto's en de apparatuur naar de fabriek te krijgen voor Barcelona. We proberen nog competitiever te zijn als we in Europa terug zijn."

Ook Hamilton prijst de inspanningen van McLaren omdat hij als geen ander weet hoe lastig het is om na een desastreuze zoals in 2009 terug te keren aan het front. "Ik weet hoe hard we hebben moeten werken om deze resultaten te boeken. Ik weet nog dat ik vorig jaar zei dat de overwinningen die we in 2009 behaald hebben zoet smaakten, omdat we er zo hard voor hebben moeten werken. Iedereen in het team werkt nu beter dan ooit om ons deze resultaten te laten behalen. Het betaalt zich nu uit."

De wereldkampioen van 2008 roemde zijn teamgenoot Button, omdat hij een schat aan ervaring meebrengt en hierdoor goed mee kan helpen om de bolide verder te ontwikkelen. Hij denkt dan ook dat de auto nog beter kan en vooral moet, omdat het tempo in de kwalifcaties omhoog moet. Meer overwinningen voor McLaren en een zege voor hemzelf sluit Hamilton dan ook helemaal niet uit.

[EK Turnen] Vijf landen ontbreken in Birmingham

Als gevolg van de chaos in het luchtruim zullen er vijf landen niet aanwezig zijn bij het Europees kampioenschap turnen in Birmingham dat morgen van start gaat. Titelhouder Rusland, Wit-Rusland, Israël, Georgië en Oekraïne ontbreken.

Deze landen hebben het verdrag van Schengen niet ondertekend en daarom moest er voor een eventeule busreis nog visa worden geregeld. Dit was echter niet haalbaar.

Linkdump Donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je elke avond om 20:00 een verse linkdump. Met dit keer:      

  • Natuurlijk kun je piano spelen op de ipad. Met dank aan Paul 
  • Being Gay. Met dank aan FOKFIPO 
  • De altijd grappige Hans Kraay junior presenteert lachen om homevideo's. Met dit keer Hitler bloopers. Met dank aan Migo 
  • Disco dansen! Met dank aan Clockcable  

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Doe dan eens snel submitten!

F. Schleck wil ooit Ronde van Vlaanderen winnen

Fränk Schleck heeft nog één kans om in een voorjaarsklassieker toe te slaan. Zondag a.s. wordt namelijk Luik-Bastenaken-Luik verreden. Daarnaast wil de Luxemburger zijn ambities wat gaan verbreden.

Zo zou de wielrenner van Team Saxo in de toekomst voor de eindzege van de Ronde van Vlaanderen willen gaan. "Ik ben een gigantische fan van de Ronde van Vlaanderen," liet de Luxemburger, die in 2006 de Amstel Gold Race won, weten. "Wie de Amstel Gold Race kan winnen, heeft volgens mij ook kansen in de Ronde van Vlaanderen."

"Jammer genoeg moet je de Ronde van het Baskenland rijden om goed te kunnen zijn in de Ardennen en die rittenkoers begint de dag na de Ronde van Vlaanderen, dat valt niet te combineren."

Toch wordt het geduld van Schleck voorlopig nog even op de proef gesteld. "Nu kan ik het nog niet doen, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik zijn te belangrijk. Ik denk dat de ploegleiding me zou vermoorden."

Sluiter onzeker voor UNICEF Open

Het is nog onzeker of Raemon Sluiter in juni mee kan doen aan het UNICEF Open in Rosmalen, het Nederlandse voorbereidingstoernooi voor Wimbledon. De Rotterdammer kampt met een blessure. Sluiter heeft een berg punten te verdedigen in Rotterdam, nadat hij vorig jaar de finale haalde.

Het is nog niet zeker of Sluiter een wildcard krijgt, volgens toernooi directeur Marcel Hunze. "In elk geval is Sluiter een goede kandidaat voor een wildcard. Dan zijn we aan zijn stand verplicht. Raemon heeft de laatste maanden echter wat last van een blessure en heeft gezegd dat hij er op dit moment niet aan toe is om in Rosmalen te spelen. Over drie weken kijken we verder."

Hunze wacht met het vergeven van de laatste wildcards totdat bekend is of Thiemo de Bakker rechtstreeks kan worden toegelaten voor het toernooi. Dit lijkt wel het geval te zijn, gezien zijn goede resultaten van de afgelopen tijd.

Vrouw dertien dagen op vlot voor Antillen

Een Duitse vrouw heeft mogelijk dertien dagen op een vlot rondgedobberd bij de Nederlandse Antillen en Aruba. De kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba kreeg vorige week een melding hierover van de kapitein van een schip, meldt het ministerie van Defensie donderdag.

Het vaartuig had de drenkeling opgepikt van een reddingsvlot. De vrouw is vermoedelijk het slachtoffer van een gewapende overval op zee. Ze kreeg aan boord van het schip onmiddellijk medische zorg. De kustwacht heeft de vrouw opgehaald en voor verdere behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Ze maakt het naar omstandigheden goed. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek.

Katja Schuurman bevallen van dochter

Katja Schuurman en Thijs Römer zijn donderdag ouders van een dochter geworden. Dat heeft hun management bevestigd. Het meisje heet Sammie en is gezond ter wereld gekomen. Sammie werd donderdagochtend in het ziekenhuis geboren.

"Moeder en dochter maken het goed", laat het management weten. "Katja en Thijs zijn erg gelukkig met hun kind." Katja en Thijs leerden elkaar kennen op de set van de film 'Medea' en trouwden in 2006. In oktober maakte het stel bekend in blijde verwachting te zijn. Een paar maanden eerder had Schuurman een miskraam.

Afgelopen week verschenen er in het tijdschrift Linda nog onthullende foto's van een hoogzwangere Katja.

Beveren degradeert vrijwillig

KSK Beveren trekt zich vrijwillig terug uit de Belgische Tweede Klasse. De club kon niet voldoen aan de voorwaarden van de Belgische voetbalbond KBVB en heeft daarom de licentieaanvraag ingetrokken. De voormalig landskampioen komt volgend seizoen uit in de Derde Klasse.

Tijdsdruk was de belangrijkste reden om de aanvraag in te trekken, meldt Beveren op haar website. Momenteel staat de club voorlaatste in de Belgische Tweede Klasse maar via de play-offs had degradatie nog voorkomen kunnen worden.

Beveren degradeerde in 2007 uit de Belgische Eerste Klasse. De club werd landskampioen in 1979 en 1984 en won de beker in 1978 en 1983. De Waaslanders speelden in het seizoen 2004/2005 nog in de UEFA Cup waarin het onder meer uitkwam tegen Heerenveen.

[Enquête] Doe mee aan de Koninginnedag-enquête

Knetterhard feesten of struinen op de vrijmarkt: hoe vier jij dit jaar Koninginnedag?

Ben jij fan van onze Koningin of vind je het hoog tijd voor haar pensioen? Doe op www.Top-X.nl mee aan de Koniginnedag-enquête van Top-X (het jongerenpanel van EenVandaag), FOK! en Sevendays.

Jouw mening zie je eind volgende week terug in Sevendays, in Spits, Bij FOK! en bij vele andere media. Doe gelijk mee! Om mee te kunnen doen moet je wel tussen de 12 en 24 jaar zijn.

Klik hier om naar de enquête te gaan!

[Video] Mambapoint: Met De Haan en Vonk aan de zijlijn

In de afgelopen weken kon je op FOK!sport twee filmpjes over Hans Vonk en een filmpje over Foppe de Haan bekijken. Mambapoint zendt deze week het vierde deel uit van de serie over het eerdergenoemde duo in Zuid-Afrika.

In dit laatste deel staan de twee voetbalmannen langs de zijlijn tijdens een training van een lokaal team in de township. Ze geven commentaar op de wedstrijd en vertellen over hun werk voor ontwikkelingsprojecten Bafana Kids en SCORE.

Daarnaast vertellen ze ook over de grote verschillen in Zuid-Afrika en over hun beweegredenen om iets terug te doen voor de lokale bevolking.

Carrièremode in UFC Undisputed 2010 uitgelicht

Een mode die de makers van de komende vechtgame UFC Undisputed 2010 behoorlijk hebben aangepast ten opzichte van zijn voorganger is de carrièremode. Ze willen hier de volledige UFC-beleving aan meegeven door jouw eigen vechter aan verschillende activiteiten mee te laten doen.

Zo zal je naast het vechten ook mee moeten doen in weigh-ins (het wegen van de vechter, dat samen gaat met een kleine persconferentie) waarin je je tegenstander kan uitdagen om een echte rivaliteit te beginnen. Ook zal je vechter een stem hebben en genoeg gesprekken hebben met andere vechters en trainers. In het volgende filmpje wordt de carrièremode uitgelicht door de heren van THQ.

UFC Undisputed 2010 komt 29 mei uit voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Forbes: "Armstrong meest invloedrijk in VS"

Lance Armstrong is door het Amerikaanse zakenmagazine Forbes uitgeroepen tot meest invloedrijke Amerikaanse sporter van het moment. De wielrenner, die voor Team RadioShack actief is, hield onder meer Lebron James en Shaquille O'Neal achter zich.

Een derde van de Amerikaanse bevolking betiteld Armstrong als invloedrijk. Daarnaast vindt 46% van de stemmers de wielrenner 'erg leuk'. Tiger Woods, de golfer die eerder dit jaar in opspraak kwam, is niet in de top tien terug te vinden.



Top tien meest invloedrijke Amerikaanse sporters:

# Naam Sport
1 Lance Armstrong Wielrennen
2 LeBron James Basketbal
3 Tim Tebow American Football
4 Shaun White Snowboard
5 Shaquille O'Neal Basketbal
6 Peyton Manning American Football
7 Kevin Garnett Basketbal
8 Kobe Bryant Basketbal
9 Apolo Ohno Shorttrack
10 Dwayne Wade Basketbal

Vermiste man blijkt verdronken

Een 62-jarige man uit Olst die sinds een kleine twee weken vermist was, blijkt te zijn verdronken. Dat meldt de politie. Het lichaam van de man werd donderdag omstreeks 06.30 uur door schippers aangetroffen in het Kattendiep bij Kampen.

Sectie wees uit dat het om de 62-jarige vermiste man ging. De politie sluit een misdrijf uit. De politie voerde de afgelopen weken een uitgebreid onderzoek uit naar de vermissing en hield onder meer een buurtonderzoek en een zoektocht in de omgeving van de woning van de man.

Vlaar en Cissé onzeker voor bekerfinale

Het is nog maar de vraag of Feyenoord zondag aanstaande, tijdens de eerste wedstrijd in de bekerfinale van de KNVB beker, over Ron Vlaar en Sekou Cissé kan beschikken. De Rotterdammers spelen het tweeluik om de nationale beker tegen Ajax.

Vlaar liep tijdens de Rotterdamse derby tegen Sparta een blessure aan zijn hamstring op. Sindsdien trainde de verdediger niet meer mee met de selectie. Daarnaast moest de verdediger verstek laten gaan in de veelbesproken wedstrijd tegen FC TWente. Vandaag werkte de speler overigens nog wel een individuele training af.

Cissé kreeg vandaag weer last van een kwetsuur aan zijn voet. De aanvaller van de Rotterdammers verliet halverwege de training het veld en volgde daarna een individueel programma. Het is niet de eerste keer dat de Ivoriaan last heeft van zijn voet. Het is nog niet duidelijk hoelang Feyenoord het zonder de spits moet stellen.

[Upd] Gewonden bij explosies in zakenwijk Bangkok

Door in elk geval vijf explosies in het zakendistrict van de Thaise hoofdstad Bangkok zijn donderdag zeker vijftig mensen gewond geraakt. Dat meldden functionarissen van drie ziekenhuizen waar de gewonden naar toe zijn gebracht.

De explosies waren veroorzaakt door M-79-granaten, meldde een zegsman van het leger. De ontploffingen hadden plaats op verschillende locaties. In de wijk zijn veel militairen op straat. Hotels, banken en kantoren overheersen hier het straatbeeld.

In de stad demonstreren aanhangers van de verbannen oud-premier Thaksin Shinawatra al weken. Ze eisen het aftreden van de regering en nieuwe verkiezingen.

Update 19.07 uur:
Inmiddels is bekendgemaakt dat er drie doden zijn gevallen. De Thaise plaatsvervangende premier sprak ook over ruim zeventig gewonden.

NAC mist ook Gillissen tegen Twente

NAC Breda moet ook Tim Gilissen missen tegen FC Twente. De middenvelder blesseerde zich vandaag op de training aan zijn schouder en kan dit seizoen niet meer in actie komen.

De clubleiding vreesde voor een sleutelbeenblessure. "Maar dat is het gelukkig niet", zegt Gilissen op de website van NAC. De 27-jarige middenvelder is blij dat zijn sleutelbeen niet gebroken is. "Er zijn wel wat bandjes om het sleutelbeenstuk, dus dat is behoorlijk pijnlijk."

Gilissen is niet de eerste speler die afvalt bij NAC. De club moet ook al Leonardo missen door een blessure. Rob Penders en Robbert Schilder zijn geschorst.

Hutchinson voor drie jaar naar PSV

Atiba Hutchinson speelt de komende drie seizoenen bij PSV. De Canadees, die van FC Kopenhagen komt, bereikte vandaag een akkoord met de Eindhovense formatie. Vanaf het seizoen 2010/2011 zal de 27-jarige speler, die transfervrij was, het shirt van de ploeg uit de Lichtstad gaan dragen.

"Hij is een veelzijdige middenvelder, atletisch en met veel power," liet Fred Rutten, trainer van PSV, in een eerste reactie weten. "Zowel verdedigend als aanvallend. Hutchinson was ons al voor de twee ontmoetingen met FC Kopenhagen opgevallen."

Hutchinson begon zijn carrière als voetballer bij het Canadese York Region Shooters. Daarna ging hij via Toronto Lynx, Östers IF en Helsingsborgs IF naar FC Kopenhagen. In de Deense hoofdstad slaagde hij er uiteindelijk in om drie landstitels te pakken.

Daarnaast mag Hutchinson zich ook Canadees internatinonal noemen. Hij speelde tot dusver 47 duels voor de nationale ploeg van Canada. Voor FC Kopenhagen kwam hij in de laatste jaren 212 keer in actie, waarin hij 29 goals maakte.

Schikking rond kampbezoek Heesters

Johannes Heesters (106) heeft een schikking getroffen met de Duitse documentairemaker Volker Kühn. Die beweerde in 2008 dat de Nederlander in 1941 in het concentratiekamp Dachau voor SS'ers had gezongen.

Een hof in Berlijn gaf donderdag een verklaring vrij waarin Heesters afziet van een eis tot rectificatie. Kühn blijft bij zijn mening, maar belooft Heesters niet langer een leugenaar te noemen. Volgens het hof heeft de uit Amersfoort afkomstige Heesters ermee ingestemd de juridische kosten voor zijn rekening te nemen.

De eis tot rectificatie van Heesters werd in 2008 afgewezen, maar hij was tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Schikking rond kampbezoek Heesters

Pamela Anderson wil Bondgirl spelen

Pamela Anderson droomt ervan om één keer in haar leven Bondgirl te spelen. Ze wil dolgraag op het witte doek schitteren naast haar held James Bond. De 42-jarige actrice meldt dat dat één van haar allergrootste ambities is.

“Zou het niet fantastisch zijn?” mijmert de actrice. Overigens wacht de blonde schone niet tot het moment waarop de makers van James Bond haar zullen vragen. Ze kondigt aan zich alvast te gaan voorbereiden, voor het geval ze ooit benaderd wordt om het liefje van James Bond te spelen.

Voorwaardelijke straf voor boze mama

Een moeder heeft een jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor het aanvallen van twee docenten op een school in het Vlaamse Mortsel. Ook haar gewelddadige zoon werd gestraft, hij moet een werkstraf van honderd uur verrichten. Twee kameraden van de zoon kregen eveneens werkstraffen opgelegd. De vijfde verdachte, een minderjarige zoon, komt binnenkort voor bij de jeugdrechter.

De moeder en de jongemannen waren naar de school in Mortsel gekomen, nadat de dochter des huizes door een leerkracht was berispt. De moeder was het daar niet mee eens en samen met de mannen ging ze verhaal halen op de school van de dochter. De rechter heeft verder bepaald dat de agressieve mama ook een cursus geweldsbeheersing moet volgen en verplicht moet meewerken aan gezinsbegeleiding

3FM gaat Sky Radio voorbij

3FM heeft weer een groter marktaandeel dan Sky Radio. De publieke popzender stond lange tijd achter de non-stop muziekzender, maar in de meest recente luistercijfers van onderzoeksbureau Intomart Gfk zijn de rollen omgedraaid. Radio 538 blijft wel marktleider met een marktaandeel van 10,7 procent.

Radio 2 blijft tweede, maar levert wel iets in. 100%NL zat lang in de lift, maar de zender met Nederlandse muziek zakt nu weer iets en is het achtste radiostation van Nederland. BNR Nieuwsradio haalt een record marktaandeel van 1,1 procent, al scoort de publieke nieuwszender Radio 1 nog vele malen beter met een aandeel van 7,5 procent.

Aan het luisteronderzoek deden dit keer ruim 10.000 mensen mee. We luisterden met z'n allen gemiddeld 3 uur en 21 minuten per dag naar de radio.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.

Orgaanhandelaren Israël aangeklaagd

Vijf Israëliërs, onder wie een gepensioneerde generaal, zijn donderdag aangeklaagd voor mensenhandel met als doel de organen van hun slachtoffers te verkopen. De bende zou tientallen slachtoffers hebben gemaakt. Tevens zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan witwaspraktijken.

In de aanklacht staat dat de bende de zwakke conditie van zieke personen uitbuitte, een praktijk die als een 'vorm van moderne slavernij' wordt omschreven. Volgens de politie boden de verdachten in sommige gevallen tot wel honderdduizend dollar voor een nier, maar in zeker twee gevallen werden de donoren niet betaald.

Donoren werden in advertenties gezocht. Zij werden vanuit Israël naar Europa, Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië gevlogen, waar de organen op illegale wijze werden verwijderd.

De Camargo verruilt Standard Luik voor Gladbach

Igor De Camargo vertrekt na dit seizoen voor vier jaar naar Borussia Mönchengladbach. Standard Luik wilde de transfer niet in de weg staan, omdat de club het de speler gunt een verdere stap in zijn carrière te maken. Dit meldt de club op de website.

De viervoudige international van België speelde vanaf 2005 voor de club uit Luik. Hij kwam tot 114 wedstrijden waarin hij 32 keer scoorde. Bij Gladbach komt De Camargo twee voormalig ploeggenoten tegen. Doelman Logan Baily kent hij nog uit zijn tijd bij RC Genk en linkerverdediger Dante vertrok vorige seizoen naar de club in Duitsland.

Kaká terug op trainingsveld

De Braziliaanse spelmaker Kaká heeft vandaag zijn 28e verjaardag gevierd met een rentree op het trainingsveld van Real Madrid. De middenvelder kampte ruim een maand met een liesblessure. Ook Raul, Christoph Metzelder en Raul Albiol keerden terug op Valdebebas, het trainingscomplex van De Koninklijke.

Royston Drenthe is nog het enige blessuregeval in de selectie van Real. De oud-speler van Feyenoord mocht eerder deze maand ook op zijn verjaardag de training hervatten. Drenthe heeft nog steeds last van een kwetsuur aan het dijbeen. Real is met aartsrivaal Barcelona verwikkeld in een spannende strijd om de Spaanse landstitel. Met nog vijf wedstrijden te gaan hebben de Catalanen één punt voorsprong.

PlayStation Store update 22 april

Zoals elke donderdag is er weer een PlayStation Store update. Vanaf mei zal deze overigens niet meer op donderdag zijn, maar wordt de Store op woensdag aangevuld. Deze week van alles een beetje, maar vooral niets echt noemenswaardig: PSP aanbiedingen, demo's en wat trailers.

Speciale aanbiedingen (beschikbaar tot 29 april)

Gravity Crash (van €7.99 voor €4.99)
Prince of Persia Classic (van €9.99 voor €4.99)
Thexder Neo (van €9.99 voor €4.99)
Tom Clancy's H.A.W.X - US Eagles Pack (van €4.99 voor €2.99)
Shaun White's Snowboarding - Hard Pack (van €4.99 voor €2.99)
James Cameron's Avatar: The Game (PSP) (van €29.99 voor €19.99)
Crazy Taxi: Fare Wars (PSP) (van €14.99 voor €9.99)
SEGA Mega Drive Collection (PSP) (van €14.99 voor €9.99)
Astonishia Story (PSP) (van €9.99 voor €4.99)
Street Riders (PSP) (van €19.99 voor €9.99)
Dracula - Undead Awakening (mini) (van €4.99 voor €2.49)

Permanente Prijsverlagingen
Echoes (mini) (van €2.99 voor €1.19)
Unbound Saga (PSP) (van €14.99 voor €4.99)

Downloadable Games
After Burner Climax (€9.99)
Hamsterball Unleashed (€9.99)
UNO (€7.99)

minis
Monsters (Probably) Stole My Princess! (€3.99)
Bowling 3D (€4.99)

Demos
Lost Planet 2 Multiplayer Demo
Greed Corp Demo

Add-On Game Content
Uncharted 2: Among Thieves - Siege Expansion Pack (€5.99)
Sonic And Sega All-Star Racing - Metal Sonic & Death Egg Zone (€5.99)
Buzz! - 00s Quiz (€4.99)
Magic Orbz - Jungle Pack (€2.99)
The Eye Of Judgment Legends (PSP) - Saviour Pack (€1.49)
Rock Band
American Music by Violent Femmes (€1.49)
Peek-a-boo by Siouxsie & the Banshees (€1.49)
Sun Hits the Sky by Supergrass (€1.49)
Coheed And Cambria Pack 01 (€3.99) bestaande uit:
Guns of Summer (€1.49)
Here We Are Juggernaut (€1.49)
The Broken (€1.49)
Rock Band Network (User Generated Content)
Australia by The Shins (€1.49)
Code Monkey by Jonathan Coulton (€1.49)
Drunken Lullabies (Live) by Flogging Molly (€1.49)
Even Rats - The Slip (€1.49)
For The Love Of God (Live) by Steve Vai (€1.49)
Guitar Hero 5
Pheonix Track Pack (€5.49)
1901 (€1.99)
Everything is Everything (€1.99)
Liztomania (€1.99)

Videos
Army Of Two 40th Day DLC Launch Trailer
Neir Launch Trailer

Dynamic Themes
Beach Breeze (€1.99)
Desert Sunset (€1.99)
Mountain Escape (€1.99)
Space Odyssey (€1.99)

Themes
Patchwork Heroes Warship Theme (gratis)

 

OV-chipkaartfraude

Ik noem een PalmInvest. Daar werden enkele tientallen miljoenen niet verantwoord. De directeuren van die fraudetent zijn vandaag beiden veroordeeld tot drie jaar cel. Terecht. Maar bij de NS is een veelvoud van dat bedrag verdwenen. Ook geld dat ze hebben gekregen voor specifieke uitgaven, maar waarvan de NS de besteding niet wil verantwoorden. Een miljard. Waarom zijn de heren Meerstadt en Niggebrugge niet van hun bed gelicht? Die zijn per man dan toch zeker goed voor tien jaar bajes…

Spyker wellicht van Amsterdamse beurs

De kans dat Spyker Cars nv de Amsterdamse beurs gaat verlaten is 'hoog', zegt bestuursvoorzitter Victor Muller van de autoproducent donderdag. Muller noemt Amsterdam 'niet erg logisch' als locatie voor een notering, nadat Spyker zijn productie verhuisde naar Engeland en het veel grotere Saab uit Zweden overnam.

Een gedeelde notering in Stockholm en Londen is dan ook een mogelijkheid die wordt bekeken, maar niet vanzelfsprekend. "Londen stelt andere eisen aan een beursnotering dan Amsterdam. Bovendien liggen de kosten in Londen significant hoger."

Muller verwacht voor de zomer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de notering van het aandeel.

Spyker naar beurs Londen en Stockholm?

Rushdie houdt eerste Leidse vrijheidslezing

Schrijver Salman Rushdie houdt op 18 juni de eerste Leidse vrijheidslezing. De lezing is in het leven geroepen om 'het belang van vrijheid voor wetenschap en democratie te benadrukken en de discussie over vrijheid levende te houden'.

Rushdie, een van 's werelds bekendste schrijvers vanwege onder meer het boek 'De duivelsverzen' uit 1988, kan hierover meepraten. Tegen hem werd een fatwa afgekondigd door de Iraanse ayatollah Khomeini, die 'De duivelsverzen' een belediging voor de islam vond. De in India geboren essayist en schrijver werd hiermee vogelvrij verklaard en kon worden vervolgd door islamisten. Rushdie dook daarna tien jaar onder en wordt nog steeds zwaar bewaakt.

De lezing is een initiatief van de Universiteit Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum en de gemeente Leiden. De drie partijen willen met de lezing benadrukken dat de universiteitsstad van oudsher een sterke verbondenheid heeft met het idee van vrijheid.

De organisatie van het evenement ligt in handen van de Universiteit Leiden. De universiteit werd in 1575 door Willem de Zwijger aan de stad gegund vanwege haar rol in de vaderlandse vrijheidsstrijd.

Salman Rushdie met vrouw Padma

Speciale tv-show voor Alan Wake

Microsoft brengt een zesdelige televisieserie uit ter gelegenheid van de game Alan Wake. De eerste twee episodes van Bright Falls zijn vanaf 25 april op de Xbox 360 te bekijken door leden van Xbox Live Gold.

Vanaf 26 april mogen de Xbox Live Silver-leden kijken en uiteindelijk zijn de episodes vanaf 27 april te zien op de speciale Bright Falls-website. Elke week zal er een nieuwe episode uitgegeven worden, waarna de laatste twee episodes op 17 mei verschijnen.

De Xbox 360-game Alan Wake speelt zich af in het dorpje Bright Falls. Horrorschrijver Alan Wake, de hoofdpersoon van de game, beleeft diverse nachtmerries die hij eerder op papier heeft gezet. Alan is niet bekwaam met wapens, en daarom is zijn zaklamp zijn beste vriend.

De tv-serie Bright Falls geldt als een voorloper op de game Alan Wake. Het spel voor de Xbox 360 ligt vanaf 14 mei in de winkel.

Speciale tv-show voor 'Alan Wake'

Iceberg brengt MMO Global Agenda

Het in Haarlem gevestigde Iceberg Interactive heeft bekendgemaakt dat zij de massively mutliplayer online (MMO) shooter Global Agenda 2155 uit gaan geven. Het online knalfestijn wordt later dit jaar verwacht.

In februari werd Global Agenda digitaal gedistribueerd via het digitale platform Steam. De winkelversie wordt in september verwacht en bevat niet alleen Global Agenda 2155, maar ook de eerste grote update Sandstorm. Spelers krijgen hierin nieuwe wapens, apparaten, gebieden en een grootschalige Warzone waarbinnen 64 spelers tegen elkaar kunnen knallen.

Uit de smeulende as van de Derde Wereldoorlog is het Gemenebest ontstaan. Deze tirannieke regering heeft als doel de gehele planeet te overheersen. Een paar onafhankelijke facties proberen terug te slaan. Alleen de beste elitekrijgers kunnen zich met geavanceerd wapentuig verzetten tegen de heerschappij.

Wanneer je Global Agenda koopt, kan je online knallen in diverse spelmodi. Sluit je vervolgens ook een abonnement af, dan gaat er een veel grotere spelwereld voor je open. Een internetverbinding is dan ook vereist om dit spel te spelen.

Iceberg brengt MMO 'Global Agenda'
)

Halo: Reach krijgt twee verzameledities

Microsoft heeft woensdag bekendgemaakt dat gamers naast de gewone editie van Halo: Reach ook twee verzameledities mogen verwachten. Halo: Reach - Limited Edition en Halo: Reach - Legendary Edition verschijnen in de herfst samen met de normale versie in de winkels.

De Halo: Reach - Limited Edition wordt geleverd in een speciale zwarte doos van ONI. Naast het spel en de handleiding krijgen de fans ook nog diverse extra's. Spelers krijgen een in-game pantser dat gebruikt kan worden tijdens verschillende online multiplayer-modi. Daarnaast bevat deze verzameleditie het dagboek van Dr. Halsey en krijgt de echte Halo-fan nog meer informatie over het Halo-universum.

De tweede verzameleditie, de Halo: Reach - Legendary Edition, gaat nog een stapje verder. In dit pakket vindt de speler een bijna vijf kilo wegend beeld van het gehele Noble Team, de hoofdpersonages uit Halo: Reach. Dit beeld is gemaakt door de gerenommeerde designers van McFarlane Toys.

Natuurlijk krijgt de fan een exemplaar van de game inclusief de handleiding. Bovendien zit het spel nog in een speciale UNSC-themaverpakking. En wanneer de speler besluit om online te spelen tegen andere gamers, dan draagt zijn personage een speciaal Spartan-pantser.

De normale versie van Halo: Reach komt deze herfst in de winkel te liggen voor een adviesprijs van 69,99 euro. De Halo: Reach - Limited Edition en de Halo: Reach - Legendary Edition gaan voor respectievelijk 84,99 euro en 129,99 euro over de toonbank.

'Halo: Reach' krijgt twee verzameledities

[EK Judo] Brons voor Mooren

Bij het Europees kampioenschap judo in Wenen heeft Jeroen Mooren brons veroverd in de klasse tot 60 kilogram. In de strijd om het brons won hij met een ippon van de Rus Beslan Moedranov.

Juul Franssen werd in de halve finale van de klasse tot 57 kilogram met een ippon uitgeschakeld door de Oostenrijkse Sabrina Filzmoser. De Nederlandse judoka moet het nu in de strijd om de derde plaats opnemen tegen de Portugese Telma Monteiro.

Fietsster komt om het leven bij ongeluk Kapelle

Een 44-jarige Poolse vrouw is donderdagmiddag bij een verkeersongeluk in het Zeeuwse Kapelle om het leven gekomen. Ze fietste rond 13.50 uur over de Populierendijk toen ze in aanrijding kwam met een landbouwvoertuig, dat bestuurd werd door een 22-jarige inwoner van Heinkenszand, zo meldt de politie.

De vrouw is ter plekke overleden. Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren is onduidelijk.

Vrouw onterecht vast voor aansteken heidebrand

Een 36-jarige vrouw is woensdagmiddag ten onrechte opgepakt op verdenking van het aansteken van een heidebrand. De brand bij Bergen op Zoom waarmee ze in verband werd gebracht bleek uit zichzelf weer te zijn opgelaaid. De vrouw is in vrijheid gesteld, meldt de politie.

De vrouw werd woensdag op de Heideweg aangehouden. Ze hield zich op bij een natuurgebied waar een brand woedde. Een dag eerder hadden in dit gebied vier branden gewoed. Ze was al eerder op de heide gezien en vertoonde verdacht gedrag.

Het vuur was echter woensdag uit zichzelf opnieuw opgelaaid. De brandweer vond geen sporen van brandstichting.

Veel gestrande Nederlanders weer thuis

Veel gestrande Nederlandse reizigers zijn weer terug of arriveren de komende dagen. Corendon Vliegvakanties zorgt ervoor dat donderdagavond de allerlaatste gestrande passagiers terugkeren naar hun thuisland en reisorganisatie TUI Nederland verwacht met haar luchtvaartmaatschappij ArkeFly vrijdag 95 procent van de gestrande Nederlanders weer naar huis te hebben gebracht.

Tui Nederland kampte met in totaal vierduizend gestrande Nederlandse klanten. Daarvan zou een deel vliegen met een andere maatschappij dan ArkeFly. Van degenen die met ArkeFly zouden vliegen, is naar verwachting 95 procent terug. Om hoeveel mensen dit gaat en hoeveel mensen met andere luchtvaartmaatschappijen vliegen, weet een woordvoerder niet. De zegsvrouw weet ook niet wanneer de reizigers terug zijn die bij TUI een reis hebben geboekt en met andere luchtvaartmaatschappijen zouden vliegen.

De gestrande reizigers die TUI vrijdag denkt terug te hebben gebracht, zijn afkomstig van de belangrijke vakantiebestemmingen. "De overige reizigers zitten her en der over de wereld." Over hoe lang het duurt hen naar Nederland terug te vliegen, durft de zegsvrouw geen schatting te geven. "Maar het zal niet heel lang meer duren."

Corendon Airlines, de luchtvaartmaatschappij van Corendon Vliegvakanties, voerde zodra het luchtruim opende zo'n vijf tot zes extra vluchten uit om alle gestrande passagiers terug naar Nederland, België en Duitsland te brengen. In totaal waren er zo'n vierduizend klanten van Corendon gestrand. Ook de klanten van Corendon die met vakantie hadden moeten gaan zijn inmiddels vertrokken.

TUI Nederland heeft alle vakanties tot en met dinsdag geannuleerd. Dagelijks zagen zo'n duizend reizigers hun reis hierdoor in het water vallen. Alle vakantiegangers krijgen hun geld terug.

Vorige week donderdag ging het luchtruim boven Nederland op slot wegens de vulkanische aswolk uit IJsland. Ook elders in Europa mocht niet meer worden gevlogen. Sinds maandagavond is het Nederlandse luchtruim, eerst met beperkingen en later volledig, weer opengesteld, evenals luchtruimen elders in Europa.

Woensdagnacht gingen echter weer enkele luchthavens in Zweden, Schotland en Noorwegen dicht, omdat de wolk vulkanische as uit IJsland door de wind van richting was veranderd. Volgens Eurocontrol worden in de rest van Europa geen beperkende maatregelen verwacht.

Dragutinovic scheurt achillespees en kan WK vergeten

Ivica Dragutinovic komt dit seizoen niet meer in actie en kan hierdoor ook het WK in Zuid-Afrika uit zijn hoofd zetten. De Servische voetballer heeft vandaag op de training zijn linker achillespees afgescheurd. Dit meldt zijn club Sevilla op de eigen website.

De 34-jarige verdediger reist samen met clubarts Juan Ribas af naar Finland. Hier wordt hij geopereerd door chirurg Sakari Orava. De dokter behandelde eerder al David Beckham. De middenvelder van AC Milan liep vorige maand dezelfde blessure op tegen Chievo Verona.

De 49-voudig international van Servië was bezig aan een goed seizoen bij Sevilla. Hij speelde dit seizoen twintig wedstrijden mee en wist hierin twee keer het net te vinden.

De Bakker verrast Ferrero in Barcelona

Thiemo de Bakker heeft zich verrassend weten te plaatsen voor de kwartfinales van het ATP-toernooi in Barcelona. De Nederlander versloeg de als zevende geplaatste Spanjaard Juan Carlos Ferrero met 7-6, 3-6 en 7-6. In de kwartfinale treft De Bakker nu Jo-Wilfried Tsonga.

Ferrero kwam in de eerste set op een voorsprong van 2-0 en de Spanjaard had zelfs kans op een dubbele break voorsprong. De Bakker werkte echter drie breakpoints weg. In de game die volgde kreeg De Bakker kansen om Ferrero terug te breken maar de Spanjaard slaagde er in om zijn opslag te behouden. Bij 3-2 brak De Bakker zijn opponent wel en herstelde daarmee het evenwicht. De Bakker leverde bij de stand 4-4 zijn opslag in door een dubbele fout. De game erop overleefde hij een setpoint en sleepte er een tiebreak uit. Die won de Nederlander met 7-2.

Dankzij een break in de tweede set slaagde Ferrero erin om die set te winnen. In de derde set liet De Bakker zich vervolgens van zijn beste kans zien. Hij serveerde goed en gaf geen enkele breekkans weg. In de tiebreak was hij wederom de beste en met 7-4 trok hij de partij naar zich toe.

Alle slachtoffers Poolse vliegramp geïdentificeerd

Forensische experts hebben de laatste 21 lichamen geïdentificeerd van de vliegtuigcrash die aan onder anderen de Poolse president Lech Kaczynski het leven kostte. Dat heeft de Poolse regering donderdag gezegd.

DNA-tests werden toegepast om de identiteit van de zestien passagiers en vijf bemanningsleden vast te stellen. De lichamen worden vrijdag naar Polen teruggevlogen.

Inmiddels zijn al 75 lichamen terug naar Polen gestuurd om daar begraven te worden. Onder de 96 slachtoffers van de vliegramp op 10 april nabij het Russische Smolensk bevonden zich de Poolse president, zijn vrouw Maria en diverse Poolse hoogwaardigheidsbekleders.

'Ook vrouwelijke religieuzen misbruikten kinderen'

Ook nonnen hebben zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag op zijn website.

Dat veel priesters zich in het verleden aan kinderen hebben vergrepen is de afgelopen maanden al bekend geworden, maar ook vrouwelijke religieuzen blijken niet zonder zonden. Daarbij zijn niet alleen jongens het slachtoffer. Bij de krant en de Wereldomroep hebben zich sinds eind februari 29 vrouwelijke slachtoffers gemeld.

Tien vrouwen zeggen volgens de krant dat ze door een priester of een broeder zijn misbruikt. Daarnaast zeggen negentien vrouwen dat ze zijn misbruikt of mishandeld door vrouwelijke religieuzen.

Bij kindertehuizen en gestichten van zusterordes hing volgens de getuigenissen veelal een 'hardvochtig en repressief' klimaat. Dat zou hebben geleid tot vernederingen en bruut geweld met sadistische trekjes.

Zo zou bij een kindertehuis voor weeskinderen in Sittard een kind door twee zusters in de houdgreep zijn genomen. Vervolgens werd de mond opengetrokken om met geweld koude havermoutpap naar binnen te brengen. Toen de pap naar buiten kwam, moest het kind het braaksel opeten.

Dagzege Bertolini in Trentino, Vinokourov blijft leiden

De derde etappe in de Ronde van Trentino is gewonen door de Italiaan Alessandro Bertolini. De renner van Androni Giocattoli-Diquigiovanni kwam na 164 kilometer koersen, tussen Fiera di Primiero en Trento, alleen over de meet.

Bertolini sprong op zo'n tien kilometer voor de finish weg en hij wist uit de greep van het peloton te blijven. De sprint van het peloton werd gewonnen door Alessandro Petacchi die zijn landgenoot Roberto Ferrari voor wist te blijven. Alexandre Vinokourov, die de eerste etappe won, blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Uitslag derde etappe:

# Naam Tijd
1 Alessandro Bertolini (Ita/Adn) 4.02,04
2 Alessandro Petacchi (Ita/Lam) +0,02
3 Roberto Ferrari (Ita/DeR) z.t.
4 Mirco Lorenzetto (Ita/Lam) z.t.
5 Simon Clarke (Aus/ISD) z.t.
6 Michail Chalilov (Oek/Kat) z.t.

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Alexandre Vinokourov (Kaz/Ast) 9.05,06
2 Riccardo Riccò (Ita/Flm) +0,26
3 Michele Scarponi (Ita/Adn) +0,29
4 Ivan Basso (Ita/Liq) +0,37
5 Jose Serpa (Col/Adn) +0,38
6 Jevgeni Petrov (Rus/Kat) +0,55

Meer aanbieders van mobiel internet

De huidige aanbieders van mobiel internet krijgen concurrentie. De kabelmaatschappijen Ziggo en UPC hebben frequentieruimte gekocht en kunnen straks ook snel mobiel internet aanbieden.

Het ministerie van Economische Zaken verkoopt de vergunningen voor het opzetten van netwerken voor sneller mobiel internet door middel van een veiling. Donderdag werden de resultaten bekendgemaakt.

Behalve de huidige aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile krijgen Ziggo 4, een samenwerkingsverband van UPC en Ziggo, en Tele2 een vergunning. Tele2 biedt nu al mobiel internet, maar heeft nog geen eigen netwerk. UPC en Ziggo zijn echte nieuwkomers.

Het gaat om vergunningen voor zogeheten 2,6 GHz-netwerken. Die zijn geschikt voor de nieuwste soorten mobiel internet. Hoeveel de bedrijven ervoor hebben betaald, wordt later bekendgemaakt. De vergunningen worden eind mei uitgedeeld, waarna de bedrijven de netwerken kunnen gaan opzetten.

Tbs voor doden 3-jarige zoon

Een moeder is donderdag veroordeeld tot tbs voor het doden van haar 3-jarige zoontje in 2004 in haar woning in Rotterdam. De rechtbank in Rotterdam acht haar sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De vrouw heeft volgens deskundigen de verstandelijke vermogens van een 4- tot 7-jarige.

De officier van justitie had een jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de vrouw, maar volgens de rechter dient een celstraf geen enkel doel, aangezien de vrouw niet in staat is in te zien wat zij deed.

De vrouw smoorde haar kind in 2004 met een kussen. De moord was aanvankelijk onopgemerkt gebleven, omdat de doodsoorzaak onduidelijk was. Een coldcaseteam wist de waarheid echter te achterhalen. De vrouw bracht haar kind volgens haar advocaat om het leven omdat ze vreesde dat haar zoontje uit huis zou worden geplaatst.

Cannachopper vindt wietplantage Haarlem

Een hennepplantage in Haarlem is woensdag ontdekt door de inzet van de cannachopper. Deze onbemande minihelikopter traceert de geur van wiet en de warmte van plantages. Zo ontdekte de vliegende snuffelaar een plantage in de Margadantstraat, waar zo'n vijfhonderd planten en de nodige apparatuur stonden. De eigenaar van de loods is in de kraag gevat.

De cannachopper is eigendom van een bedrijf en wordt sinds april vorig jaar gehuurd door de 'taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt'. De chopper is al op verschillende plekken in Nederland met succes ingezet, meldt de politie.

Cannachopper vindt wietplantage Haarlem
Cannachopper vindt wietplantage Haarlem (Foto: Novum)

Xyanide gaat digitaal

Playlogic gaat Xyanide: Resurrection als download naar de PSP brengen. De klassieke shoot 'em up wordt binnenkort op het PlayStation Network aangeboden.

"Wij vinden het geweldig om gamers met een PSP de kans te geven om Xyanide: Resurrection te ervaren", aldus mede-directeur Rogier Smit van de uitgever uit Breda. "De demo is al meer dan 600 duizend keer gedownload en de reacties tot nu toe zijn zeer lovend!"

In Xyanide Resurrection neemt de hoofdrolspeler Drake het in een ruimteschip opnieuw op tegen de kwade heks Aguira. De actie wordt gekenmerkt door een enorme hoeveelheid vijanden die je aan de lopende band aan gort moet knallen. Wapens en power-ups kunnen gecombineerd worden om je een weg te vechten langs de vele vijanden en vijftien bazen.

Xyanide gaat digitaal

Duizenden Roemeense leraren staken

Duizenden Roemeense leraren hebben donderdag het werk neergelegd. Ze protesteerden tegen het feit dat ze niet langer bonussen krijgen en tegen een plan om duizenden leraren te ontslaan. De Roemeense premier Emil Boc zei dat de regering het zich, vanwege de zwakke economie, niet kan permitteren de salarissen te verhogen. Leden van de lerarenvakbond zijn in overleg gegaan met de regering.

De economie van Roemenië is in 2009 met 7,1 procent gekrompen. De regering had een lening van twintig miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds nodig om de pensioenen en het salaris van ambtenaren te kunnen betalen.

Fränkel en Terrol kunnen bijtekenen

De Graafschap heeft verdediger Purrel Fränkel en doelman Joost Terrol een nieuw contract aangeboden. De 34-jarige verdediger kan voor een jaar bijtekenen en de 30-jarige doelman voor een nog nader te bepalen tijd. Dit meldt De Gelderlander.

Afgelopen week legden de Doetinchemmers Vito Wormgoor vast tot de zomer van 2012. Hij speelde dit seizoen al op huurbasis voor de club. De Graafschap nam hem transfervrij over van FC Utrecht. Het contract van Wormgoor werd in Utrecht niet verlengd.

Onduidelijk is of trainer Darije Kalezic volgend jaar de Superboeren blijft leiden. De club en de oefenmeester zijn druk in onderhandeling over een nieuw contract, maar lijken voorlopig nog niet tot een akkoord te komen. Kalezic haalde dit seizoen met De Graafschap de titel in de Jupiler League en kan dus volgend jaar met de club zijn opwachting maken in de hoogste divisie van Nederland.

F1-bolides vandaag teruggevlogen

Het Formula One Management laat de Formule 1-bolides vandaag terugvliegen uit China. De auto's en de apparatuur van de teams stonden nog op het vliegveld in Shanghai, omdat de vulkaanuitbarsting in IJsland het vliegen in Europa onmogelijk maakte.

De F1-teams vreesden dat hun voorbereidingen voor de Grand Prix van Spanje die op 9 mei gehouden wordt in het geding kwamen, maar de heropening van het luchtruim zorgt er voor dat de vrees ongegrond is. Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner kunnen de auto's zelfs sneller terug in de fabriek zijn dan het team, dat ook onderweg naar huis is.

Omdat er niet twee maar drie weken tussen de Grand Prix van China en die van Spanje zitten, komen de teams volgens Horner niet in tijdnood om hun updates op de auto's te zetten. "Gelukkig is er een week extra, dus de impact is beperkt. Er is nog meer dan een week om de auto na te kijken en veel van de delen voor de volgende race worden hier geproduceerd."

Seks met Kim Feenstra kostte 100 euro

Seks met Kim Feenstra kostte in het verleden 100 euro. Dat is bekend geworden nadat haar oude 'seksmenu' in handen is gekomen van Albert Verlinde. De Hollands Next Top Model was in het verleden een hoertje.

Kim werkte onder de naam Chanel en voor 100 euro mocht je met haar neuken. Voor tongzoenen kwam er 50 euro bij. Verder wilde ze tegen betaling ook voor je strippen. Feenstra kwam eerder in het nieuws met deze feiten toen een klant uit het verleden bekend maakte dat ze zijn pinpas had gejat na een bezoek. Kim ligt niet meer wakker van het nieuws over haar verleden en zegt dat jaloerse mensen haar dit succes niet gunnen.

Kamer steunt WK-kandidatuur

Nederland mag zich kandidaat stellen voor de organisatie van het WK voetbal in 2018 of 2022. Demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) kreeg donderdag groen licht van de Tweede Kamer. "Zet die handtekening maar", zei Joop Atsma (CDA).

Behalve het CDA spraken ook de VVD, PvdA en GroenLinks zich positief uit. De SP en ChristenUnie deden dat niet. Renske Leijten (SP) maakt zich vooral zorgen om de kosten, waarover nog veel onduidelijkheid zou bestaan. Zij sprak van een 'gegoochel met cijfers'. "Ik wil niet dat het WK een nieuwe hsl-lijn wordt. Ik weet dat het draagvlak dat we allemaal zo belangrijk vinden voor de topsport dan zal eroderen."

Ook Esmé Wiegman (ChristenUnie) stelde dat er nu 'onvoldoende basis' is om op verantwoorde wijze 'ja' te kunnen zeggen.

De voorstanders wezen erop dat Nederland zich altijd nog kan terugtrekken als blijkt dat er grote problemen ontstaan. "Natuurlijk houden we altijd een vinger aan de pols. De vraag is nu of we ons willen kandideren", zei Atsma. "Dit is het moment om een volgende stap te zetten. Wij gaan voor de organisatie", stelde Marjo van Dijken (PvdA). Ook Halbe Zijlstra (VVD) zei 'volmondig ja'.

Hirsch Ballin sloot zich aan bij deze zienswijze. Hij wees erop dat met een 'nee' de deur definitief wordt dichtgegooid, terwijl een 'ja' nog wel de mogelijkheid biedt om later alsnog 'nee' te zeggen. Volgens de bewindsman zullen de precieze cijfers over de te verwachten kosten en baten nog wel wijzigen, maar is er sprake van een 'verantwoorde inschatting' en zal het proces goed in de gaten worden gehouden. "Dit is doenlijk en we beginnen ermee."

Toen demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) eerder deze week bekendmaakte dat het kabinet het WK naar Nederland wil halen, zei hij dat de kosten 'eenmalig zijn' en binnen de begroting worden gedekt. De organisatie van het WK mag niet leiden tot lastenverzwaring voor de burger, aldus Klink.

De wereldvoetbalorganisatie FIFA besluit op 2 december in welke landen het WK voetbal in 2018 en 2022 plaatsvindt.

NMa tegen staatssteun voor luchtvaart

De regering mag luchtvaartmaatschappijen die in de problemen zijn gekomen door de aswolk geen staatssteun geven. Dat zegt directeur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Pieter Kalbfleisch in een interview met RTL Z. Gaan er door het uitblijven van staatssteun luchtvaartmaatschappijen failliet, dan hoort dat volgens hem bij een vrije markt.

De ontregeling van het Europese luchtverkeer door de aswolk uit een IJslandse vulkaan heeft de industrietak volgens de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA 1,26 miljard euro gekost. De organisatie vindt dat de Europese landen moeten kijken of ze luchtvaartmaatschappijen kunnen compenseren.

De NMa is hier echter mordicus tegen en vindt dat luchtvaartmaatschappijen de schade maar moeten verhalen op hun klanten.

City bevestigt interesse in Torres

Roberto Mancini, manager van Manchester City, heeft in gesprek met Sky Sports toegegeven dat hij komende zomer Fernando Torres wil los proberen te werken van Liverpool. "Hij is een fantastische spits, daarom zijn zo’n beetje alle Europese teams in hem geïnteresseerd."

Het contract van Torres bij Liverpool loopt nog tot medio 2013. Eerder deze maand berichtten de Engelse media dat de aanvaller komend seizoen wil uitkomen in de Champions League. Bij Liverpool lijkt dat niet te gebeuren. The Reds staan zevende in de Engelse Premier League. Manchester City heeft twee punten achterstand op Tottenham Hotspur dat vierde staat. De vierde plek geeft recht op het spelen van de voorronde in de Champions League.

3FM kiest 11 mei locatie Glazen Huis

Op 11 mei maakt 3FM bekend waar dit jaar het Glazen Huis komt, het jaarlijkse inzamelingsproject voor het Rode Kruis waar DJ's een week lang niks eten.

Er zijn nog vier gegadigden: Zwolle, Nijmegen, Eindhoven en Leiden. Voor de laatste stad maakt Armin van Buuren zich hard. De in Leiden geboren DJ wil 3FM in de sleutelstad hebben. Het Rode Kruis bestaat in Leiden dit jaar ook 150 jaar en dat zou een goede aanleiding zijn voor het Glazen Huis, aldus de DJ.

3FM stelt dat alle vier de steden zich goed hebben voorbereid op een eventuele komst van het huis. Ze hebben hun plannen voorgelegd en afgelopen weken zijn er locatiebezoeken geweest. Over drie weken wordt bekend welke van de vier het wordt.

Doe ook mee aan de poll.

Excuses Britse Rooms-Katholieke kerk

Leiders van de Rooms-Katholieke kerk in Groot-Brittannië hebben donderdag excuses aangeboden voor het misbruik van kinderen door geestelijken. Vincent Nichols, de aartsbisschop van Westminster en het hoofd van de kerk in Wales en Engeland, zei dat de misdaden van sommige priesters een 'grof schandaal' zijn en dat de hele kerk te schande is gemaakt. Schaamte is volgens Nichols niet voldoende. "Misbruik van kinderen is een afschuwelijke zonde tegen God."

Nichols bood de 'oprechte excuses' van de kerk aan 'aan diegenen die hebben geleden onder het misbruik, aan diegenen die zich genegeerd, niet geloofd of verraden voelden'. "We vragen hen om vergeving en we vragen om de vergeving van God voor deze verschrikkelijke daden die in ons midden hebben plaatsgevonden", aldus Nichols.

Grieks begrotingstekort groter dan gedacht

Het Europees statistiekenbureau Eurostat maakt donderdag bekend dat het begrotingstekort van Griekenland over 2009 hoger is dan het land zelf heeft berekend. Eurostat zegt ook reserves te hebben over de nauwkeurigheid van de Griekse cijfers. Dit zou kunnen leiden tot verdere opwaartse bijstellingen van het tekort.

In de eerste van zijn twee halfjaarlijkse analyses van de staatsfinanciën van de 27 leden van de Europese Unie meldt Eurostat dat het Griekse tekort vorig jaar 13,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg.

De Griekse overheid schatte het gat in de begroting vorig jaar op 12,7 procent van het bbp. Griekenland erkent dat de raming van Eurostat hoger kan zijn door verschillen bij de berekeningen van door de staat bestuurde pensioenfondsen.

De Griekse overheid zegt in een reactie dat zij de doelstellingen voor het begrotingstekort voor dit jaar handhaaft en alle nodige maatregelen heeft getroffen om de doelen van het driejarige versoberingsprogramma te halen.

Eurostat herhaalde reserves te hebben over de kwaliteit van de Griekse begrotingsgegevens, zoals over de grootte van overschotten bij socialezekerheidsfondsen en de classificatie van sommige staatsentiteiten. Volgens het statistiekbureau zou een accurate meting van deze zaken kunnen leiden tot een verdere opwaartse bijstelling van het begrotingstekort tussen de 13,9 procent en 14,1 procent van het BBP.

De kosten voor het verzekeren van Griekse staatsschuld door middel van een credit default swap (CDS) liepen na de opwaartse bijstelling op tot een nieuwe recordhoogte. De CDS voor een vijfjarige schuld steeg voor de eerste keer tot boven de vijfhonderd basispunten.

Celstraf voor verdachten Palm Invest

De rechter in Amsterdam heeft verdachten Danny K. en Remco V. in de fraudezaak rond vastgoedfonds Palm Invest donderdag veroordeeld tot drie jaar en zes maanden gevangenisstraf. Daar wordt de tijd die ze in voorarrest hebben gezeten, nog afgetrokken. Ook mogen de twee voor een periode van vijf jaar niet meer het beroep van financieel dienstverlener uitoefenen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige maand vijf jaar cel tegen beide mannen. Ze werden verdacht van onder meer oplichting en valsheid in geschrifte. Volgens justitie hebben K. en V. tussen 2005 en januari 2008 een groep van enkele honderden beleggers opgelicht, die gezamenlijk voor ruim 31 miljoen euro aan obligaties kochten. De bedoeling was dat het geld zou worden belegd in onder meer vastgoed in Dubai.

De twee mannen hebben volgens het OM echter ongeveer 20 miljoen euro verduisterd. Ook verdenkt justitie hen van witwassen. De mannen zelf hebben steeds ontkend. De twee gaven toe royaal te hebben geleefd van het geld van beleggers, maar ze zouden nooit de opzet hebben gehad mensen op te lichten en zouden tot op het laatst bezig zijn geweest met het beter organiseren van hun bedrijf. Hun advocaten pleitten voor vrijspraak van oplichting en verduistering.

Van Dijk en Mulder langer bij Feyenoord

De doelmannen Rob van Dijk en Erwin Mulder blijven langer bij Feyenoord. De 41-jarige Van Dijk verlengt zijn aflopende contract met een seizoen. Mulder (21) is door de Rotterdammers vastgelegd tot medio 2013.

"Ik zie dit als een blijk van waardering voor mijn prestaties dit seizoen", zegt Van Dijk vandaag op de clubsite van Feyenoord. "Het was een moeilijke keuze, maar als Feyenoord laat blijken graag met je verder te gaan en je zelf nog fit bent, is het mooi om nog een jaar door te gaan", aldus de routinier.

Ook Mulder, die de afgelopen weken onder de Rotterdamse lat staat, is blij met de nieuwe overeenkomst. "De besprekingen waren al gestart voordat ik in het elftal kwam. Dat geeft aan dat de club op basis van de trainingen ook al tevreden was. Dat ik het nu ook in wedstrijden laat zien, geeft Feyenoord alleen maar meer zekerheid."

Van Dijk verdedigde eerder het doel van RKC Waalwijk, PSV, De Graafschap en sc Heerenveen. Mulder is afkomstig uit de jeugdopleiding van Feyenoord. Hij debuteerde eind 2007 in de hoofdmacht, waarna hij werd uitgeleend aan Excelsior. Afgelopen zomer keerde hij terug in de Kuip.

Rykkje assistent Orie bij Control

Oud-schaatser Bjarne Rykkje wordt bij de schaatsploeg van Control assistent-trainer van Jac Orie. Rykkje is de opvolger van Floor van Leeuwen die vorige maand zijn loopbaan beëindigde. Sicco Janmaat is ook assistent-coach van Orie.

Rykkje werd in Noorwegen geboren en heeft een Noorse vader en Nederlandse moeder. Bij het NK allround in 1999 eindigde Rykkje als vijfde en een jaar later werd hij zesde op het NK sprint. Rykkje slaagde er echter nooit in om de aansluiting te maken met de wereldtop.

Buck Rogers wordt 3D-film en game

Paul W.S. Anderson ziet een unieke rol voor zichzelf weggelegd om een van de eerste hybride regisseurs te worden die zowel films als games omarmt. Dit vertelt Anderson in een interview met MTV.

"Ik ben al een tijdlang betrokken bij beide media en het voelt als mijn roeping om de eerste hybride game- en filmmaker te worden", legt Anderson uit. "Ik ben een 3D-fanaat. Bij mij moet alles 3D zijn, elke dag van de week. Ik ben niet van plan mijn brilletje af te doen."

Tegenover MTV vertelde Paul W.S. Anderson tijdens de 3D Gaming Summit dat hij Buck Rogers als een ambitieus project ziet. "Buck Rogers is iets dat nu van de grond af aan opgebouwd wordt. Ik wil de film en de game gezamenlijk produceren. Mijn carrière als hybride regisseur zal met Buck van start gaan."

Eind vorige maand werd bekend dat Paul W.S. Anderson (Resident Evil: Afterlife, AVP: Alien vs. Predator) de regie op zich neemt voor een verfilming van de avonturen van ruimteheld Buck Rogers. De eerste avonturen van Buck Rogers komen uit 1928 en 1929, al kennen de meeste mensen deze ruimteheld van de gelijknamige tv-serie uit de jaren zeventig.

'Buck Rogers' wordt 3D-film en game

Vrijspraak voor Auschwitz-cartoon AEL

De rechtbank in Utrecht heeft de Arabisch Europese Liga (AEL) geen boete opgelegd voor het plaatsen van een cartoon waarin de Holocaust wordt ontkend. Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete geëist tegen de AEL en tegen vertegenwoordiger Abdelmoutalib Bouzerda.

"De rechtbank acht de cartoon op zichzelf beschouwd beledigend. De rechtbank oordeelt dat de cartoon getuigt van wansmaak en bijzonder kwetsend is over Joden (een misdrijf, artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht ) en voor Joden en anderen (geen misdrijf, maar wat veel mensen verstaan onder belediging). De context waarin de cartoon is geplaatst ontneemt daaraan volgens de rechtbank echter het strafbare beledigende karakter", zo luidt de uitspraak.

De toelichting van de AEL op de cartoon luidde dat de organisatie de dubbele moraal in Nederland aan de kaak wilde stellen. Moslims wordt enerzijds verweten geen begrip te hebben voor de vrijheid van meningsuiting wat betreft de Mohammedcartoon. Anderzijds worden cartoons over gevoelige onderwerpen in de westerse wereld daar ook niet geaccepteerd. Daarnaast heeft de AEL nadrukkelijk afstand genomen van de inhoud van de cartoons.

Aanvankelijk zei het OM van vervolging af te zien, omdat de AEL de bewuste cartoons van de website zou verwijderen. Een dag later werden de cartoons echter weer teruggezet, omdat het OM de Deense Mohammedcartoons niet als beledigend aanmerkte. Het OM besloot daarop toch tot vervolging over te gaan, vanwege 'belediging van een bevolkingsgroep en het verspreiden van een beledigende afbeelding.'

Brands tevreden met komst Verbeek

AZ heeft donderdag de nieuwe trainer voor het seizoen 2010/11 bekendgemaakt. Gertjan Verbeek zal de stap van Heracles Almelo naar AZ maken en tekent een contract voor drie jaar. Directeur voetbalzaken van AZ, Marcel Brands, was erg content.

"Met Verbeek trekt AZ een trainer aan die past bij de filosofie van de club", zegt Brands op de clubsite. "Zowel bij sc Heerenveen als Heracles Almelo heeft hij laten zien dat hij jonge spelers aantoonbaar beter kan maken, gekoppeld aan goede resultaten."

De technisch directeur vervolgt: "We waren op zoek naar een Nederlandstalige trainer, die discipline hoog in het vaandel heeft staan en past bij de spelersgroep van AZ. Gertjan Verbeek voldoet aan die criteria." Verbeek reageerde zelf ook. "Bij AZ tref ik een club aan met een goede organisatie en prima faciliteiten. De afgelopen jaren kenmerkten zich door een standvastig en consistent beleid, aangestuurd en uitgevoerd door kundige mensen."

"Dit alles heeft geleid tot sportief succes en een heel talentvolle selectie. De filosofie en ambitie van AZ hebben mij ervan overtuigd dat er een mooie uitdaging in Alkmaar ligt", aldus Verbeek.

Geen Europees voetbal voor Portsmouth

Portsmouth komt volgend seizoen niet uit in de Europa League. De Engelse voetbalautoriteiten weigeren de club een Europees ticket te geven, omdat deze met een enorme schuld kampt. Portsmouth mocht Europa in, nadat het de finale van de FA Cup haalde. Omdat opponent Chelsea al een ticket voor de Champions League op zak heeft, zou Portsmouth automatisch naar de Europa League gaan.

Door de enorme schuld van ruim 140 miljoen euro, hoopte Portsmouth dat de Engelse voetbalbond bij zou springen om Europees voetbal mogelijk te maken. Nu dit niet gebeurt, is het voor de gedegradeerde club ondoenlijk om het financieel op te brengen. De FA en de Premier League hebben besloten het ticket te geven aan de nummer zeven van de competitie. Die beslissing kan in het voordeel werken van Liverpool. De ploeg van Dirk Kuyt en Ryan Babel staat momenteel op de zevende plaats.

[Upd] Politie slaat fietser in boeien

Hardhandig optredende politie, je ziet het in Purmerend. Maar liefst vier politiemannen en -vrouwen waren nodig om één fietser in de boeien te slaan. Gistermiddag fietste een nietsvermoedende burger door een groen verkeerslicht. Hij had echter niet gezien dat er verkeersregelaars stonden.

De man had dus moeten stoppen en kreeg daar ruzie over met de verkeersregelaars en de aanwezige politie. De fietser werd in de boeien geslagen en afgevoerd door een politiebusje. Een toeschouwer legde de arrestatie vast zoals je hier kunt zien. Twee weken geleden trad de Purmerendse politie ook al hardhandig op toen een verdachte van een supermarktoverval werd aangehouden. Deze man bleek onschuldig.

Update: 14.12 uur
De man is aangehouden omdat hij zich niet kon en wilde identificeren. Dat meldt de politie. Eerder negeerde hij een stopteken van een verkeersregelaar waarbij hij bijna een groep schoolkinderen aanreed. Hij werd agressief toen de politie hem aansprak op zijn rijgedrag. Daarna werd hij aangehouden en in de boeien geslagen.

Mosley sneert naar di Montezemolo

Ondanks de belofte zich op de achtergrond te houden, kan oud-FIA-president Max Mosley het niet laten om nog even een sneer uit te delen aan het adres van Luca di Montezemolo. Mosley noemt de voormalig directeur van Ferrari zwak en denkt dat de successen van Ferrari vooral te danken zijn aan de dikte van hun portemonnee.

In F1 Racing Magazine laat Mosley weten: "Luca is bijzonder prettig in de omgang met mensen en een zeer aangenaam mens, maar hij is tegelijk ook vrij zwak en laat zich makkelijk leiden. We hebben Ferrari nooit bevoordeeld, maar dat beeld bestond wel. Je kon bij Ferrari aankloppen en dan waren ze volledig open en eerlijk tegen je. Veel andere teams waren dat niet. Tussen januari en mei in 2008 kwamen we met alle teams overeen dat we een budgetlimiet moesten hebben. Ferrari was er echter altijd tegen. Ik denk dat dat komt omdat ze wisten dat ze zouden falen als ze hetzelfde budget hadden als alle andere teams.".

Talent BV Veendam verongelukt

Gisteravond is Stephen Thomasia, speler van het beloftenteam van BV Veendam, bij een verkeersongeluk in Coevorden om het leven gekomen. Bij het ongeluk waren vier auto's betrokken en er waren meerdere gewonden. Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk gebeurde.

Aankomende vrijdag, voor het begin van de wedstrijd van BV Veendam tegen Go Ahead Eagles, zal een minuut stilte in acht worden genomen.

Nieuwe soorten ontdekt op Borneo

Een kikker zonder longen, een vliegende kikker en een slak die liefdespijlen afvuurt. Het zijn slechts enkele van de 123 voorheen onbekende diersoorten die sinds 2007 op Borneo zijn ontdekt in een project dat als doel heeft een van de oudste regenwouden ter wereld te beschermen.

"De uitdaging is er zorg voor te dragen dat deze waardevolle landschappen ook voor toekomstige generaties behouden blijven", zegt het Wereldnatuurfonds in een rapport (pdf) donderdag.

De zoektocht naar nieuwe soorten was onderdeel van het project Hart van Borneo, dat in februari 2007 van start ging met steun van het WNF en de drie landen die het eiland delen. Doel van het project is de bescherming van 220.000 vierkante kilometer regenwoud, door Charles Darwin beschreven als 'één grote weelderige broeikas door de natuur zelf vervaardigd'.

Ontdekkingsreizigers bezoeken Borneo al eeuwenlang, maar grote delen van het binnenland moeten nog biologisch worden verkend.

Enkele ontdekkingen die wetenschappers van het project deden zijn de grootste wandelende tak ter wereld (56,7 centimeter), een vuurkleurige slang en een vliegende kikker die de kleur van zijn huid en ogen kan aanpassen. In totaal werden 67 planten, 29 gewervelden, zeventien vissen, vijf kikkers, drie slangen, twee hagedissen en een nieuwe vogelsoort ontdekt.

Een van de opmerkelijkste ontdekkingen was een slak die liefdespijlen afvuurt op zijn partner. De slak heeft een staart die drie keer langer is dan zijn kop. Wanneer het dier paart schiet de slak 'pijltjes' van calciumcarbonaat af die een hormoon in de partner injecteren. Wanneer de slak rust wikkelt hij zijn staart om zich heen.

Aanklager ICC: Sudan moet meewerken

De aanklager van het internationaal strafhof (ICC) heeft verzocht Sudan te mogen rapporteren bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties omdat het weigert een minister en een militieleider uit te leveren. De twee worden verdacht van gruweldaden in de regio Darfur. Het verzoek werd donderdag openbaar gemaakt.

Aanklager Luis Moreno Ocampo schrijft aan het hof dat Sudan de arrestaties weigert van minister van humanitaire aangelegenheden Ahmed Harun en de leider van de Janjaweed-militie Ali Kushayb. Het ICC gaf in 2007 opdracht tot de arrestatie van de twee mannen, die verdacht worden van misdaden tegen menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Het is onduidelijk of en wat voor effect het verzoek heeft op de Sudanese president Omar al-Bashir. De president wordt ook gezocht door het ICC omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor de gruweldaden in Darfur en iedere samenwerking weigert.

Sc Heerenveen rust uit, andere clubs oefenen

Waar andere teams ritme blijven behouden door oefenwedstrijden te spelen, hebben de spelers van sc Heerenveen vier dagen vrij gekregen van hun coach Jan Everse.

FC Utrecht oefende tegen amateurclub ASWH en won met 1-3. AZ zou eigenlijk afreizen naar Schotland voor een duel tegen Celtic. Door de aswolk is deze trip verplaatst naar een later tijdstip. PSV oefent in Eindhoven achter gesloten deuren tegen VVV-Venlo. Feyenoord en Ajax spelen hun eerste wedstrijd in de bekerfinale.

Waar andere clubs hun oefenwedstrijden spelen, krijgt de selectie van sc Heerenveen vier dagen vrijaf, zo meldt Leeuwarder Courant. Jan Everse, hoofdtrainer van de ploeg uit het noorden, is van mening dat het teleurstellende seizoen de selectie flink heeft aangegrepen en de spelers enkele dagen rust goed kunnen gebruiken. Volgend weekend sluit Heerenveen de competitie met een wedstrijd in Rotterdam, tegen Feyenoord. Dat zal het einde betekenen van een teleurstellend en kleurloos seizoen voor de Friezen.

Sportwereld bewijst Samaranch laatste eer

De sportwereld heeft vandaag in Barcelona de laatste eer bewezen aan Juan Antonio Samaranch. De oud-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comite (IOC) overleed gisteren op 89-jarige leeftijd.

Samaranch werd vandaag opgebaard in het paleis van de Catalaanse regering. Onder anderen zijn Belgische opvolger Jacques Rogge, de Spaanse kroonprins Felipe en zijn vrouw Letizia namen daar afscheid van hem. Bij de bijeenkomst werd de olympische hymne gespeeld. Rogge benadrukte in zijn toespraak de belangrijke rol van Samaranch voor het IOC. "Hij is een van de belangrijkste mensen in de geschiedenis van de huidige Olympische Spelen", aldus Rogge.

Stroomstoring Den Haag en Alkmaar

Twee grote stroomstoringen hebben donderdag Den Haag en de regio Alkmaar getroffen. Beide storingen begonnen even voor het middaguur en zijn inmiddels verholpen. In Den Haag zaten enkele duizenden huishoudens en bedrijven zonder stroom. Hoeveel mensen in het midden van Noord-Holland getroffen zijn is onbekend.

Het oosten van Den Haag en Leidschendam-Voorburg hadden tussen het middaguur en 13.00 uur geen stroom. Over de oorzaak van de storing is nog niet veel bekend. Een spanningsstation aan de Anna van Burenstraat was uitgevallen, maar de stroom is nu omgeleid, zegt een woordvoerder van netbeheerder Stedin.

Liander, dat verantwoordelijk is voor de stroom rond Alkmaar, zegt dat vanaf 11.30 uur mensen in en om Alkmaar geen elektriciteit hadden door problemen met een hoogspanningsleiding. "Sommige mensen hadden al snel weer stroom, maar bij anderen duurde het een halfuur tot anderhalf uur", zegt een woordvoerder.

[EK Judo] Franssen naar halve finale

Juul Franssen heeft bij het EK Judo in Wenen in de klasse tot 57 kilogram de halve finale bereikt. De 20-jarige Helmondse klopte in de kwartfinale de Spaanse Concepcion Bellorin op ippon. In de halve eindstrijd neemt ze het op tegen de Oostenrijkse Sabrina Filzmoser. Zij was in haar partij te sterk voor de Hongaarse Hedvig Karakas.

Kitty Bravik is het toernooi in de klasse tot 52 kilogram goed begonnen. Ze had in de eerste ronde vrij en klopte in de tweede omloop de Bosnische Biljana Mrda op ippon. Echter verloor ze daarna van de Française Penelope Bonna, waardoor Bravik nu veroordeeld is tot de herkansingen. In de klasse tot 48 kilogram was het EK voor Birgit Ente snel voorbij, want ze verloor in de eerste ronde al na twee minuten van de Belgische Charline van Snick.

Bij de mannen was Jeroen Mooren in de eerste twee rondes te sterk voor James Millar en Yung Gascard, maar moest zijn meerdere erkennen in de Italiaan Elio Verde. Hij neemt het in de herkansing nu op tegen de Oekraïner Georgii Zantaraia.

Astana met Contador en Vinokourov in L-B-L

Alberto Contador en Alexandre Vinokourov gaan aankomende zondag van start in Luik-Bastenaken-Luik. Astana nam het tweetal op in de selectie voor de Belgische voorjaarsklassieker.

Vino won de klassieker in 2005 en is leider in Ronde van Trentino die momenteel bezig is. Contador eindigde gisteren in de Waalse Pijl als derde. Naast Vinokourov en Contador selecteerde Astana Dimitri Fofonov, Andriy Grivko, Maxim Iglinskiy, Benjamin Noval, Oscar Pereiro en Gorazd Stangelj.

Nominatie Been, Jol, McClaren en Verbeek

Mario Been, Martin Jol, Steve McClaren en Gertjan Verbeek maken kans op de titel beste trainer-coach van het seizoen 2009/10. De belangenvereniging voor trainers Coaches Betaald Voetbal maakte vandaag de genomineerden voor de prestigieuze titel bekend.

Allen zetten op uiteenlopende gebieden een prestatie van formaat neer. Zo reikte Been met Feyenoord tot de finale van de KNVB-beker. Dat deed ook Jol met Ajax. Laatstgenoemde is met de Amsterdammers nog in de race voor de titel. FC Twente heeft met trainer McClaren aan het roer echter de beste papieren om het kampioenschap binnen te slepen, aangezien het een punt voorsprong heeft.

Verbeek maakte op andere wijze furore. De trainer, die voor drie seizoenen naar AZ gaat, wist Heracles Almelo uit de degradatiezone weg te houden en met de ploeg play-offs om een ticket voor Europees voetbal te halen.

Squashers openen EK tegen Finland

De Nederlandse squashers beginnen het Europese Kampioenschap voor landenteams volgende week met een partij tegen Finland. De Oranjedames moeten het op de openingsdag van de Europese titelstrijd opnemen tegen Denemarken.

De Nederlandse mannen zijn tijdens het EK in het Franse Aix en Provence als vierde geplaatst. De ploeg van Damon Leedale-Brown en Lucas Buit, bestaande uit kopman Laurens Jan Anjema, Dylan Bennett, Piedro Schweertman, Bart Ravelli en Sebastiaan Weenink, komt dinsdag 27 april om 14.00 uur voor het eerst in actie tegen de Finnen die als achtste zijn ingeschaald. Een dag later staat de belangrijke confrontatie met Duitsland (5) op het programma, alvorens de groepsfase op donderdag wordt afgesloten met een duel tegen de grote favoriet Engeland. Een plek bij de eerste twee volstaat om door te dringen tot de laatste vier.

De damesformatie van Nicole Beumer en Leedale-Brown, de voorgaande zeven edities verliezend finalist en ook nu weer als tweede geplaatst achter Engeland, begint dinsdagavond om 18.30 uur aan het EK met een partij tegen Denemarken (6). Vanessa Atkinson, Annelize Naude, Orla Noom en Margriet Huisman treffen woensdag om 13.00 uur Zwitserland (7) en spelen een dag later op hetzelfde tijdstip de topper tegen gastland Frankrijk (3). Ook de Nederlandse squashsters moeten eerste of tweede worden in hun groep om de halve finales te bereiken.

Prince of Persia: TFS gameplay

Gametrailers heeft onlangs een halve missie van Prince of Persia: The Forgotten Sands online gezet. De nieuwe Prince of Persia laat ons weer genieten van Arabische oorlogen, de acrobatische prins en schone prinsessen in nood. Hieronder: Castle Siege gameplay.

 

Prince of Persia komt deze mei uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Wii. Deze Prince zal gaan over de verhaallijn die gezet is in The Sands of Time en The Two Thrones. Het speelt zich af tussen The Two Thrones en Warrior Within waarbij de Prins op zoek gaat naar een manier om zijn koninkrijk te redden van een boosaardig lot.

Portsmouth is Tottenham miljoen verschuldigd

Tottenham Hotspur krijgt nog 1,1 miljoen euro van Portsmouth. De Spurs betaalden dit bedrag om doelman Asmir Begovic van de degradant over te nemen, maar de Bosnische doelman koos voor Stoke City. Bij de deal was ook Totttenham-speler Younes Kaboul betrokken. Hij zou de omgekeerde weg bewandelen. Dit melden de Spurs vandaag op de clubsite.

De curatoren van Portsmouth moesten gisteren de boekhouding van de club tonen. Hierbij kwam de rekening van Tottenham aan het licht. De noodlijdende club had het bedrag al ontvangen, maar heeft dit na de affaire met Begovic nooit teruggestort.

Portsmouth kampt met een schuld van 140 miljoen euro, waardoor het voortbestaan van de club in gevaar komt. Omdat de club de financiële verplichtingen niet meer kon nakomen, kreeg het team in de competitie al een straf van negen punten aftrek. Dit resulteerde erin dat de ploeg van trainer Avram Grant degradatie niet meer kan ontlopen.

Ben ik een aandachtshoer?

“Zonnetje heeft wel vaker dergelijke columns waar ze naar mijn mening iets te veel bezig is met de notie van hoe geweldig ze zelf wel niet is. Het probleem met dit gedrag is dat het alleen benadrukt hoeveel ze de aandacht, blijkbaar, nodig heeft.” Zo schreef een lezer vorige week in een reactie onder mijn column [jongens van 17 linkje]. Ik vroeg deze user nog om uitleg, of voorbeelden, maar hij liet niets meer van zich horen. Speciaal voor deze reactie had hij een account aangemaakt -of een kloon, want dat kan natuurlijk ook- legde zijn ei, en liet mij enigszins verbaasd achter.

Theo Bos richt vizier op Vuelta

Wielrenner Theo Bos hoopt dit jaar aan de start te verschijnen van de Ronde van Spanje. De 26-jarige sprinter van Cervelo hoopt indruk te maken in de sprints. "Een etappeoverwinning zou mooi zijn, maar de Vuelta is nog ver weg", zegt de Nederlander tegen Cyclingnews.

Het jongere broertje van schaatser Jan Bos heeft goede hoop op een selectie voor de Vuelta. "Dit jaar is de Ronde van Spanje mijn doel en misschien volgend jaar wel de Ronde van Frankrijk." Voor Bos is geduld het toverwoord. "Ik concentreer mij nog niet op het winnen maar wil mij vooral verbeteren." Voor de Nederlander is dit pas het tweede jaar op de weg.

Bos zegt dat hij het baansprinten voorgoed vaarwel heeft gezegd. "Ik geef de voorkeur aan de weg. Op de baan richt je het hele seizoen op een wedstrijd. Op de weg komt er de volgende dag weer een nieuwe wedstrijd." De 26-jarige renner kan niet ontkennen dat hij het baanwielrennen helemaal vergeten is. "Ik kijk nog wel naar de baanwedstrijden en mis de mooie races, maar de weg heeft ook een heleboel mooie races."

[Upd] Liberalen stappen uit Belgische regering

De Belgische minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen, Vincent van Quickenborne, heeft zojuist bekendgemaakt dat de partij Open Vld uit de regering stapt. De breuk in de regering betekent niet direct dat het kabinet-Leterme II valt, aangezien de drie overige partijen nog een kleine meerderheid behouden.

"De vooropgestelde timing is niet gerespecteerd en de gemaakte afspraken niet nagekomen. Wij zullen dan ook vragen om de Vlaamse splitsingsvoorstellen op de agenda van de Kamer te zetten. Onze fractieleider Hilde Vautmans heeft daarvoor het initiatief al genomen en wij gaan ervan uit dat alle Vlaamse partijen die voorstellen steunen. Op die manier willen we de druk opvoeren om iedereen op zijn verantwoordelijkheid te wijzen", aldus Vld-voorzitter Alexander de Croo.

Open Vld dreigde gisteren dat het vandaag uit de regering zou stappen als er vandaag geen akkoord zou komen over het tweetalige kiesdistricht Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Zowel Vlaamstaligen als Franstaligen hebben kritiek op het plan om BHV op te delen in een Vlaamstalig deel en een tweetalig deel.

Update 12.52 uur
Eerdere berichten dat premier Leterme reeds bij de koning Albert zou zijn, worden ontkend. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat premier Leterme later vandaag het ontslag van de regering aan de koning aanbiedt.

Principe-akkoord in schoonmaak-cao

De werkgevers en bonden in de schoonmaakbranche hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de schoonmaaksector. Dat hebben werkgevers en bonden donderdag bekendgemaakt.

Woensdagavond laat werd overeenstemming bereikt in het al maanden slepende conflict.

Volgens werkgeversorganisatie OSB heeft de nieuwe cao een looptijd van twee jaar. De werknemers krijgen er per 1 juli dit jaar 1 procent bij en op 1 januari 2011 nog eens. Op 1 juli 2011 komt er nog 0,75 procent bij. "Eind 2011 krijgen de schoonmakers een eindejaarsuitkering van 0,75 procent", aldus Rob Bongenaar, directeur van de grootste werkgeversorgsanisatie in de schoonmaak, OSB.

KLM voert extra vluchten uit

KLM zet voorlopig meer dan de maximale capaciteit in om gestrande passagiers naar huis te brengen, meldt het onderdeel van Air France-KLM donderdag. De luchtvaartmaatschappij vliegt inmiddels de volledige intercontinentale dienstregeling en vrijwel alle Europese vluchten. Daarnaast worden extra vluchten uitgevoerd om passagiers en vracht sneller vervoerd te krijgen.

De extra capaciteit wordt verleend door partners van KLM uit de Skyteam-alliantie. Zo neemt Delta Airlines Inc de komende periode drie vluchten van KLM over naar New York en Atlanta, terwijl Kenya Airways Ltd grotere toestellen inzet op de route Nairobi-Amsterdam.

'Duitse troepen blijven in Afghanistan'

Duitsland wil in 2011 enkele van zijn verantwoordelijkheden in Afghanistan overdragen aan plaatselijke autoriteiten, maar houdt wel 4500 manschappen in het land. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag gezegd.

In een toespraak tot de Bondsdag zei ze dat terugtrekking van Duitse troepen uit Afghanistan het gevaar zou vergroten dat terroristen hun handen kunnen leggen op nucleaire materiaal. De missie is daarom 'onmisbaar' voor de veiligheid van Duitsland, Europa en partners wereldwijd, aldus Merkel.

Uit onlangs gehouden peilingen blijkt dat twee op de drie Duitsers willen dat de Duitse troepen uit Afghanistan worden teruggetrokken. De dood van zeven Duitse militairen in april wakkerde het al verhitte debat over de Duitse aanwezigheid in Afghanistan alleen maar aan.

Nieuwe Bond-game heet wellicht Bloodstone

De Britse winkelketen HMV heeft in haar online winkel de game James Bond: Bloodstone geplaatst. Het spel wordt door de winkelketen bestempeld als een racegame en zal 'binnenkort' uitkomen.

Hoewel uitgever Activision dit gerucht niet bevestigd heeft, zou het hier kunnen gaan om de nieuwe racegame van Bizarre Creations. De makers van de Project Gotham Racing-serie werken al enige tijd aan een nieuwe racegame met een James Bond-thema. En dan zijn er ook nog geruchten waarin wordt gesteld dat de racegame niet enkel om racen zal draaien.

James Bond: Bloodstone heeft niets te maken met de nieuwe film. De ontwikkeling van de 23e Bondfilm is tijdelijk stilgelegd vanwege financiële problemen bij filmgigant MGM.

Nieuwe Bond-game heet wellicht 'Bloodstone'

Turbine kostte 120 miljoen euro

Met de overname van Turbine door Warner Bros. Interactive is een bedrag van 120 miljoen euro gemoeid. Dit schrijft de Amerikaanse krant The Boston Globe op haar eigen website.

Dinsdag werd bekend dat Turbine onderdeel was geworden van Warner Bros. Interactive. Dankzij de overname van Turbine heeft Warner Bros. Interactive de rechten over alle toekomstige games gebaseerd op de Lord of the Rings-boeken van J.R.R. Tolkien.

Verder heeft Warner Bros. Interactive, met Turbine onder haar eigen vlag, een gamestudio in handen met veel ervaring op het gebied van grote online games. Naast Lord of the Rings: Online is Turbine ook verantwoordelijk voor Asheron's Call en Dungeons and Dragons: Online.

Turbine kostte 120 miljoen euro

Blizzard tekent bezwaar aan tegen 18+-keuring

Blizzard heeft een bezwaar ingediend tegen de 18+-keuring die Starcraft II: Wings of Liberty heeft gekregen in Zuid-Korea. Dit schrijft de website Shacknews.

Bob Colayco van Blizzard stelt tegenover Shacknews dat de beoordeling van de Koreaanse keuringsdienst gebaseerd is op een oudere versie van Starcraft II. Blizzard heeft inmiddels een nieuwere versie opgestuurd om de zorgen van de keuringsdienst weg te nemen.

Maandag werd bekend dat het strategiespel deze keuring kreeg vanwege geweld, grof taalgebruik en drugsgebruik. Blizzard zou zelf het liefst een 12+-keuring zien. Dan bereiken ze niet alleen een groter publiek, maar kan de game ook makkelijker ingezet worden in de Koreaanse professionele Starcraft-competities.

Starcraft II: Wings of Liberty staat nog altijd gepland om ergens in het midden van dit jaar uit te komen op de PC.

Blizzard tekent bezwaar aan tegen 18+-keuring

Brain Training geen invloed op menselijk brein

Brits onderzoek heeft aangetoond dat het spel 'Brain Training' er niet voor zorgt dat de hersencapaciteit toeneemt. Dat schrijft de BBC op haar website.

Voor het onderzoek, dat is uitgevoerd in samenwerking met het wetenschappelijke televisieprogramma Bang Goes The Theory op de BBC, werden ruim 11 duizend mensen onderzocht. Gedurende zes weken moesten de proefpersonen minimaal drie keer in de week voor zeker tien minuten Brain Training spelen.

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat de proefpersonen wel degelijk beter gingen presteren in de game, maar dat de hersencapaciteit niet toenam. Er werd op het gebied van logica, geheugen, planning en ruimtelijk inzicht geen enkele vooruitgang geboekt.

De onderzoekers zijn van mening dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of Brain Training het menselijk brein jong kan houden wanneer we ouder worden.

'Brain Training' geen invloed op menselijk brein

Sega: Er is een markt voor hardcore Wii-games

Sega-topman Mike Hayes heeft verklaard dat zijn collega's van andere afdelingen eerder dit jaar fout zaten. Volgens Hayes is er wel degelijk een markt voor hardcore games op de Nintendo Wii. Dit gaf Hayes aan tegenover de website Industry Gamers.

Hayes is zich bewust van het feit dat het grote publiek niet voor een hardcore game zal gaan. Toch is hij van mening dat er een markt is en dat er winst behaald kan worden: "Wordt een game als Tournament of Legends even groot als de grote titels op de Xbox 360 en Playstation 3? Absoluut niet. Maar kan er geld verdiend worden omdat ontwikkelen voor de Wii goedkoper is dan voor andere spelcomputers? Dan is het antwoord in principe 'ja'."

Na de release van spellen als 'House of the Dead: Overkill (2009) en MadWorld (2009) kwamen er cijfers naar buiten over de tegenvallende verkoop. In januari dit jaar zei Sega of America's studio-directeur Constantine Hantzopoulos dat er geen markt was voor hardcore titels op de Wii.

Dit jaar komt Sega met nieuwe Nintendo Wii-games. Zo zal de uitgever The Conduit 2 en Tournament of Legends dit jaar nog uitbrengen op de Nintendo Wii.

Sega: Er is een markt voor hardcore Wii-games

 

Fitte Elia speelt niet tegen Fulham

Eljero Elia is klaar om terug te keren bij HSV, maar is er vanavond niet bij tegen Fulham. Trainer Bruno Labbadia heeft de Nederlander niet in zijn selectie opgenomen voor het Europa League-duel. Hij vindt de vleugelaanvaller nog niet fit genoeg.

"De vorige keer zei hij ook dat hij topfit was, maar volgde snel een terugslag. We willen geen risico met hem lopen.", zegt de oefenmeester tegen Hamburger Morgenpost. Elia raakte op 18 maart geblesseerd in het Europa League-duel tegen Anderlecht. "Ik ben honderd procent fit en train nu al elke dag met de bal. Het gaat uitstekend met me", zegt de 23-jarige aanvaller. "Ik had heel graag gespeeld, maar de trainer bepaalt." Labbadia liet wel de mogelijkheid open dat Elia komende zondag tegen 1899 Hoffenheim speelt.

HSV is momenteel zevende in de Duitse competitie. De ploeg uit Hamburg staat vijf punten achter op nummer vijf Borussia Dortmund. Deze plek geeft recht op de voorrondes van de Europa League.

Verbeek nieuwe trainer van AZ

Gertjan Verbeek zal volgens De Telegraaf vanaf komend seizoen de nieuwe trainer van AZ worden. De oefenmeester tekent vandaag een contract voor drie jaar bij de Alkmaarders. Momenteel is Verbeek nog trainer van Heracles Almelo waarmee hij zesde in de Eredivisie staat.

De 47-jarige trainer had in Almelo nog een contract dat tot medio 2012 doorliep. In het contract stond een clausule dat hij mocht vertrekken als een topclub zich aan zou dienen. AZ behoort hier ook toe.

Verbeek coachte de afgelopen jaren achtereenvolgens Heracles, sc Heerenveen en Feyenoord, waarna hij na het ontslag begin dit seizoen weer in Almelo neerstreek. Hij werd de opvolger van Gert Heerkes en is met zijn team nu nog volop in de race om een ticket voor de voorrondes van de Europa League. In de playoffs zullen vier teams gaan strijden om het laatste ticket.

Karzai stelt nationale vredestop uit

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft woensdag besloten een nationale vredesconferentie uit te stellen tot na zijn bezoek half mei aan de Verenigde Staten. Hij hoopt daar internationale steun te vergaren voor verzoeningsgesprekken met Taliban-leiders.

Zo'n 1400 Afghaanse leiders uit verschillende etnische, regionale en politieke gelederen zouden begin mei bijeenkomen voor een 'vredes-jirga' om een consensus te bereiken over overleg met de opstandelingen. De VS steunt Karzai in zijn pogingen opstandelingen op diplomatieke wijze uit de strijd te lokken, maar twijfelt of het moment rijp is nu diverse Taliban-leiders het idee hebben dat zij bezig zijn de oorlog te winnen.

Karzai stelt de jirga nu uit tot na zijn bezoek aan Washington, waar hij de internationale gemeenschap achter zijn plannen hoopt te krijgen. Het uitstel heeft ook te maken met het feit dat kandidaten voor de parlementsverkiezingen van september niet bij de geplande jirga aanwezig konden zijn, omdat zij zich begin mei in hun provincies moeten inschrijven voor de verkiezingen.

Werkloosheid loopt verder op

De werkloosheid in Nederland is in het eerste kwartaal van 2010 verder opgelopen. In totaal zijn er nu ruim 130.000 werklozen meer dan een jaar eerder, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De werkloosheid steeg in de periode van januari tot en met maart tot 6,1 procent van de beroepsbevolking. In de periode van december tot en met februari was dat nog 5,7 procent. Een jaar eerder was gemiddeld 4,4 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Gemiddeld waren 472 duizend personen werkloos in de eerste drie maanden van 2010. Een jaar eerder waren dat er nog 321 duizend.

[EK Judo] Goed begin Nederlanders

De Nederlandse judoka's zijn het Europees kampioenschap in Wenen goed begonnen. Juul Franssen klopte in de tweede ronde in de categorie tot en met 57 kilogram de Franse wereldkampioene Morgane Ribout met een Yuko. De 20-jarige moet het nu in de kwartfinale opnemen tegen de Spaanse Concepcion Bellorin.

Bij de mannen drong Jeroen Mooren door tot de kwartfinale. In de klasse tot 60 kilogram verraste de 24-jarige Nijmegenaar in de eerste ronde zijn tegenstander James Millar met een beenklem. In de tweede ronde klopte de Nederlander de Belg Yung Gascard die de onlangs verboden techniek om naar de benen te grijpen toepaste. De opvolger van de gestopte Ruben Houkes neemt het nu op tegen de Italiaan Elio Verde die op het afgelopen WK in Rotterdam nog brons behaalde.

Balotelli: "Beste speler ter wereld worden"

Mario Balotelli vindt dat hij hard op weg is om zijn doel te bereiken: de beste voetballer ter wereld worden. De spits van Internazionale speelde twee dagen geleden de laatste twintig minuten tegen FC Barcelona in de Champions League en zowel zijn medespelers als fans waren niet blij met zijn inzet.

Het enfant terrible trekt zich niets aan van de kritiek. "De verhalen in de media laat ik langs me heen glijden. Ik voel me uitstekend, ben even zelfverzekerd als altijd," zei de Italiaan van Ghanese afkomst tegen persbureau AFP. Het weggooien van zijn shirt na het laatste fluitsignaal zei alles voor de criticasters.

"Wat ik van Balotelli vind? Heb je even? Hij is net een kind," zei Dejan Stankovic na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Barcelona. Zijn aanvoerder Javier Zanetti was het met hem eens. "Dit gedrag is onuitstaanbaar." Coach José Mourinho laat het jonge talent ondanks de kritiek in ieder geval niet vallen. "Elke speler gaf alles en zat kapot of had krampen. En dan zie je Mario lopen... Hij had meer kunnen doen voor het team. Maar zaterdag tegen Atalanta speelt hij gewoon, ook omdat ik spelers rust zal geven"

Balotelli blijft rustig onder alles. "Ik voel me uitstekend en ik ben er klaar voor om de beste speler ter wereld te worden, van kindsbeen af is dat mijn droom. Tachtig procent van mijn leven breng ik door onder de spotlights. Konden mensen de andere twintig procent van me zien, zou er een heel ander beeld van mij bestaan. Ik ben gewoon een goedlachse jongen."

Matroos marine bekent drugsgebruik

Opnieuw heeft een matroos van de marine op Aruba toegegeven softdrugs te hebben gebruikt. De matroos wordt terug naar Nederland gebracht. Verdere stappen worden volgens het ministerie van Defensie nog onderzocht. De matroos is niet aangehouden.

Omdat het Nederlandse leger in het Caribisch gebied een grote rol speelt bij de bestrijding van drugshandel, zorgt het volgens het ministerie van Defensie voor ernstig gezichtsverlies als militairen drugs gebruiken. Daarom geldt voor het personeel een zerotolerancebeleid.

Begin maart werden vier militairen van de Koninklijke Marine op Aruba geschorst voor het bezit van harddrugs. Ze werden na hun aanhouding teruggebracht naar Nederland, waar ze oneervol werden ontslagen.

Politie zet nieuw filmpje branden Veendam online

De politie in Veendam heeft een nieuw filmpje op internet gezet met beelden van een man die mogelijk iets te maken heeft met de branden in het Groningse dorp. Op de beelden is te zien hoe de man op 21 december komt aanlopen bij een discotheek waar die nacht brand werd gesticht bij een deur. Later werd er nog eens brand gesticht.

De politie hoopt dat mensen weten wie de man op het filmpje is of kunnen helpen om vast te stellen of er een verband is tussen de twee branden bij de discotheek en de overige branden in Veendam.

Veendam is al sinds 8 maart in de ban van een serie branden. Bij een brand op die dag in een winkel in de Kerkstraat kwam een brandweerman om. Niet ver daarvandaan woedde op dat moment ook brand in de discotheek Rumors, die in december ook al werd getroffen.

In de dagen daarna werden meerdere branden gesticht. De politie kondigde een noodverordening af en loofde een beloning uit voor de gouden tip die leidt naar de mogelijke pyromaan. Er werken 44 rechercheurs aan de zaak.

Ook werd al eerder een filmpje getoond op internet. Daarop was een onbekende man te zien die door de Kerkstraat liep. Er kwamen na dat filmpje veel tips binnen, maar de man werd niet gevonden.


Het nieuwe filmpje

Langere laadtijden voor Games on Demand-versie van Halo 3

In 2008 werd het mogelijk om games te installeren op de harddrive van je Xbox360. Bungie waarschuwde direct dat deze manier van spelen de laadtijden negatief zou kunnen beïnvloeden. Het spreekt voor zich dat hetzelfde het geval is voor de Games on Demand- versie van Halo 3, die staat immers ook op je harde schijf. Microsoft geeft dit feit eerlijk toe, maar verzekert daarbij ook dat de gameplay in geen manier beïnvloed wordt.

Op Kotaku had Bungie community director Brian Jarrard het volgende te zeggen:”The game is obviously still playable and enjoyable and it's likely most people may not even notice a difference. However, we did encourage people who owned the disc to not install to HDD since it would result in longer load times.”

Op zich is er niets aan het handje, maar voor je de game koopt heb je recht om dit soort zaken te weten natuurlijk. Het kan als positief worden gezien dat Microsoft en Bungie eerlijk toegeven dat ze niets hebben gedaan om dit probleem op te lossen. In hun eigen woorden: ”no additional work has been done to optimize the code for a Games on Demand release”. Zo! Duidelijker kan niet lijkt mij! 

[NHL playoffs] Canucks komen terug in serie

De Vancouver Canucks hebben zich teruggevochten in de playoffserie tegen de Los Angeles Kings. Uit werd met 6-4 gewonnen na tot drie keer toe op achterstand te zijn gezet in de eerste twee perioden. In de derde periode was de ploeg uit Vancouver echter veel sterker, en dat bleek ook wel uit de vier goals die zij scoorden.

Coach Alan Vigneault zei voorafgaand aan de wedstrijd dat zijn beste spelers op hun best moeten zijn om nog terug te komen in de serie, maar die boodschap leek pas in de derde periode door te dringen. Daniel Sedin gaf drie assists en zijn tweelingbroer Henrik maakte een goal en gaf een assist, maar al hun punten werden in de derde periode pas gemaakt. Verder was veteraan Mikael Samuelsson weer belangrijk met de gelijkmaker na zeven minuten spelen in de derde periode. Ook goalie Roberto Luongo was belangrijk. Zijn statistieken spreken niet voor hem met vier tegengoals bij 26 schoten op doel, maar hij maakte wel de belangrijke reddingen op het juiste moment.

De Kings kwamen na dertien minuten spelen op voorsprong door een powerplay-goal van verdediger Drew Doughty. Voorafgaand aan de wedstrijd liepen de Kings 7 op 12 in de powerplay, de voornaamste reden dat de Kings op voorsprong stonden in de serie. De Canucks lieten zich echter toch weer tweemaal kloppen, want de 2-1 van Dustin Brown in de tweede periode viel ook in de powerplay. Ruim twee minuten daarvoor had Canucks-verdediger Christian Ehrhoff beide ploegen op gelijke hoogte gezet met een hard afstandsschot. Vancouver maakte na een kwartier spelen in de tweede weer gelijk, maar die vreugde was van korte duur doordat Anze Kopitar een schot van Wayne Simmonds binnen kon tikken anderhalve minuut later.

Daarna was het echter de beurt aan de Canucks die de derde periode volledig domineerden. Zij scoorden vier goals en hadden maar liefst 17 schoten op doel. De Kings kwamen er bijna niet meer aan te pas, buiten de 4-3 van Simmonds. Na afloop van het laatste fluitsignaal ondstond er nog een klein opstootje, dus de toon voor de komende wedstrijd in Vancouver is gezet.

Hersenschudding Vennegoor of Hesselink

Jan Vennegoor of Hesselink heeft gisteren, in de competitiewedstrijd van zijn club Hull City tegen Aston Villa, een hersenschudding opgelopen.

Kort voor de rust kwam de aanvaller in botsing met Collins. Hij bleef daarna minutenlang roerloos op het veld liggen. Vervolgens werd hij per brancard het veld afgedragen. Waarschijnlijk zal Vennegoor dit seizoen niet meer in actie komen.

Seedorf: "Het was een oud interview"

Clarence Seedorf heeft met verbazing gereageerd op de ophef die gisteren rond hem ontstaan is. De middenvelder van AC Milan stelt in een gesprek met het AD dat het in het mannenblad JFK gepubliceerde interview al een half jaar oud is en dat hij helemaal niet meer met Oranje bezig is.

"Gek dat mensen zo'n oud interview plaatsen," zei Seedorf die hiermee bevestigde wat hij begin december tegen Voetbal International al riep en dat is dat hij Oranje definitief uit zijn hoofd heeft gezet. Hij wil dan ook niet met het Nederlands elftal naar het WK in Zuid-Afrika.

DVD: The Red Baron 2-disc Collector's Edition

Met 80 bevestigde overwinningen was Manfred von Richthofen de grootste aas van de Eerste Wereldoorlog. Hiermee is hij natuurlijk ook een makkelijk hoofdpersoon voor films. Als je echter gaat zoeken valt het op zich nog tegen hoeveel films er over zijn leven zijn gemaakt. De nieuwste kwam in 2008 uit en is natuurlijk ook op dvd verschenen. Deze review gaat over de 2-disk Collectors Editie.

Deutsche Bahn koopt Arriva

Het Duitse spoorwegbedrijf Deutsche Bahn AG kondigt donderdag aan een overeenkomst te hebben bereikt met Arriva plc over een overname van het Britse vervoersbedrijf voor 1,54 miljard Britse pond (circa 1,77 miljard euro).

Het door de Duitse staat gesteunde vervoersbedrijf betaalt 775 pence per aandeel Arriva in contanten, waarmee een premie wordt geboden van circa 34 procent ten opzichte van de slotkoers van 579,5 pence op 16 maart 2010. De aandeelhouders van Arriva zullen daarnaast ook een slotdividend ontvangen van 18,8 pence.

Volgens bestuursvoorzitter Rudiger Grube van Deutsche Bahn biedt Arriva het Duitse vervoersbedrijf een platform om uit te breiden in Europa en versterkt de overname de positie van Deutsche Bahn als een van de leidende vervoerders in Europa.

Voorzitter Richard Broadbent van Arriva steunt het bod en stelt dat het bod de volledige waarde reflecteert die in de afgelopen jaren is opgebouwd.

Raketten afgevuurd op Israel

De Zuid-Israëlische stad Eilat is donderdagmorgen vanuit Jordanië beschoten met twee katjoesjaraketten. Niemand raakte gewond, meldden Israëlische media.

Een projectiel kwam terecht in een veld nabij de Jordaanse stad Aqaba, die ongeveer grenst aan Eilat. De andere raket kwam in zee terecht, meldde de website van de krant Haaretz. Het is niet bekend wie de raketten heeft afgeschoten. Een aanval vanuit Jordanië op Israël is een zeldzaamheid. In 2005 werd het zuiden van Israël ook beschoten vanuit het buurland.

Een aan al-Qaeda gelieerde groep zou daarachter zitten. Jordanië en Israël sloten in 1994 een vredesakkoord.

Duitse bisschop biedt ontslag aan

De Duitse bisschop Walter Mixa, die wordt verdacht van mishandeling van kinderen en van financieel wangedrag, heeft zijn ontslag aangeboden aan paus Benedictus XVI. Dit heeft zijn bisdom Augsburg donderdag bekendgemaakt.

Mixa bood dinsdag zijn excuses aan. "Met pijn in mijn hart bied ik mijn verontschuldigingen aan voor het leed dat ik mensen heb aangedaan", luidde het in een verklaring. Eerder had hij de beschuldigingen aan zijn adres ontkend.

Mixa wordt ervan verdacht tientallen jaren geleden, toen hij als priester werkzaam was in een katholiek weeshuis, kinderen ernstig te hebben mishandeld. Uit onderzoek blijkt verder dat in een van de kindertehuizen die vroeger onder Mixa's verantwoordelijkheid vielen financiële ongeregeldheden hebben plaatsgevonden.

Een aantal Duitse vrouwen en mannen heeft inmiddels een klacht tegen Mixa ingediend wegens fysieke mishandeling in hun jeugd.

[NHL playoffs] Sabres maken het weer niet waar

De Buffalo Sabres hebben ook de vierde wedstrijd van de Boston Bruins verloren. De Sabres hebben nu ondanks het goede spel van goalie Ryan Miller al drie wedstrijden op rij niet gewonnen van een team dat veel lager geplaatst is. De Bruins wisten namelijk in de tweede overtime periode de winnende treffer te maken, nota bene via ex-Sabre Miroslav Satan.

De Slowaakse Olympiër staat in de top tien in goals, powerplay-goals en game winning goals in de recordboeken van de Sabres, maar hij zat zijn oude team gisteravond behoorlijk dwars met een powerplay-goal in de tweede overtime periode. "Ik ben blij dat ik kon helpen, ik weet eigenlijk al niet eens meer wat er gebeurde", aldus een uitgeputte Satan direct na de wedstrijd. Na een straf van de Sabres voor het hebben van teveel mensen op het ijs wist Satan met een knappe schijnbeweging goalie Miller en verdediger Tyler Myers te omspelen. De 35-jarige winger kwam pas halverwege het seizoen bij het team.

De Sabres kwamen nog wel op een 2-0 voorsprong in de wedstrijd. Al na twee minuten spelen opende de deze serie sterk spelende rookie Tim Kennedy de score voor Buffalo. De wedstrijd ging gelijk op, maar Miller wist zijn doel in de eerste twee perioden schoon te houden terwijl Tuukka Rask, die deze serie overigens ook geweldig staat te keepen na een sterk regulier seizoen waarin hij Vezina Trophy-winnaar Tim Thomas uit het doel hield, ook nog een tweede keer moest vissen. Verdediger Steve Montador wist een schot van Tim Connolly binnen te tikken na zeven minuten spelen in de tweede periode.


De Bruins kwamen echter goed terug in de derde periode via goals van David Krejci en Patrice Bergeron. Door het gelijke spel was een overtime periode nodig. In deze twintig minuten werd niet gescoord, waardoor zelfs een tweede overtime periode nodig was. Daarin bleek Boston de gelukkigste.

Evans: "Ik kan de Tour winnen"

Cadel Evans is er nog steeds van overtuigd dat hij de Tour de France kan gaan winnen. De Australiër kende vorig jaar een rampseizoen, maar het behalen van de wereldtitel en deze winter de overstap naar BMC hebben hem goed gedaan, Zo won hij gisteren nog de Waalse Pijl.

Evans neemt komende maand deel aan de Giro d'Italia, maar zijn pijlen zijn gericht op de Tour de France. "Ik geloof nog altijd dat ik de Ronde van Frankrijk kan winnen," zei de Australiër tegen het Nieuwsblad. "Twee keer was ik tweede in Parijs, op nog geen minuut van de eindwinnaar. Zo veraf is dat nu ook weer niet. Deze jongen blijft dus verder proberen om de eerste Australiër te worden uit de geschiedenis."

Vorig jaar kon Evans geen potten breken in de Tour, maar een derde plaats in de Vuelta a España gaven hem de houvast om door te gaan. Gisteren klopte hij op de Muur van Huy onder meer tweevoudig Tour-winnaar Alberto Contador die nog wel derde werd. "Natuurlijk is het een beetje meer eer, kleurt je zege anders als ook Contador als verliezer op het podium staat. Wees maar gerust, Contador zal me wel een koekje van eigen deeg geven later dit jaar."

Armstrong in Ronde van Gila

Lance Armstrong keert volgende week terug in het peloton. Dat twitterde ploegleider Johan Bruyneel vandaag. De Texaan verschijnt aan de start in de Ronde van Gila. Voor Armstrong wordt dit zijn eerste race nadat hij een maaginfectie opliep in de Ronde van Sarthe.

Door de infectie moest de zevenvoudige tourwinnaar onder meer de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix laten lopen. Ook kan hij zondag nog niet aan de start verschijnen van Luik-Bastenaken-Luik.

Naast Armstrong zullen Levi Leipheimer en Jason McCartney aan de start van de Ronde van Gila staan. The Boss werd vorig jaar tweede achter teamgenoot Leipheimer.

Armstrong van start in Ronde van Gila © Novum/AP

Sam Worthington nieuwe James Bond?

Sam Worthington wordt getipt als de volgende James Bond. Hiermee zou hij Daniel Craig opvolgen in het 23e deel van de filmreeks. Door de aanhoudende onzekerheid rondom filmstudio MGM werd 'Bond 23' dinsdag voor onbepaalde tijd uitgesteld. Nu beginnen de speculaties over de vraag of de 42-jarige Craig het veld ruimt voor een jongere versie van de superspion.

De 32-jarige, in Australië opgegroeide Engelsman Worthington is volgens de BBC de favoriet, met Welshman Christian Bale als goede tweede. Zelfs de naam van Will Smith wordt genoemd. Smith zou de eerste Bond zijn die niet blank is. Het zou de tweede keer zijn dat Bond niet door een Brit wordt gespeeld. In 1969 speelde de Australiër George Lazenby al een officieuze Bond in 'On Her Majesty's Secret Service'.

Hierbij dient te worden opgemerkt dat Craig zelf nog alle zin heeft om 'Bond' 23' op te pakken als de studio er klaar voor is. Hij heeft er 'alle vertrouwen' in dat de film 'zo snel mogelijk' wordt gemaakt, schrijft de BBC.

Eon, de productiemaatschappij die de Bondfilms maakt, heeft geen commentaar gegeven op de speculaties.

Sam Worthington getipt als nieuwe James Bond
Sam Worthington getipt als nieuwe James Bond (Foto: Novum)

 

Jol: "Ik kan Sulejmani geen gezicht geven"

Voor het tweede seizoen op rij heeft Miralem Sulejmani geen potten kunnen breken bij Ajax. Trainer Martin Jol geeft in De Pers toe dat hij moeite heeft de Serviër aan de praat te krijgen.

"Sulejmani is wel iemand die altijd moet spelen. Op het moment dat dat niet gebeurt, heeft hij niet de ervaring dat hij moet knokken, is er bij hem niet de wil dat hij sterker moet worden om toch weer in de basis te komen," zei Jol die op dit moment weinig gebruik maakt van de diensten van de aanvaller. "Ik geef spelers instrumenten, waarmee ze zichzelf een eigen gezicht moeten geven. Ik kan Sulejmani geen gezicht geven als hij dat uit zichzelf niet doet."

Het contract van de aanvaller bij Ajax loopt tot 2013 door. In de zomer van 2008 werd Sulejmani voor 16,25 miljoen weggekocht bij sc Heerenveen, waar hij een sensatie was. Bij Ajax is dat er vooralsnog nooit van gekomen.

Weer daling aantal verkeersdoden

Vorig jaar zijn weer minder mensen in het verkeer omgekomen. Uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Verkeer en Waterstaat blijkt dat er 720 mensen zijn overleden in het verkeer. Dat zijn er dertig minder dan in 2008.

Vooral in de leeftijdscategorie tussen 30 en 60 zijn er minder doden. Ook kwamen er minder automobilisten om het leven. Verkeersminister Camiel Eurlings is dankbaar dat de dalende trend zich voortzet. "We koersen langzaam maar zeker af op de doelstelling van maximaal vijfhonderd verkeersdoden in 2020."

Wilders: stop cartoonist verschrikkelijk triest

Geert Wilders noemt het verschrikkelijk triest dat cartoonist Kurt Westergaard stopt met tekenen. De Deense tekenaar van de omstreden Mohammed-cartoon zei donderdag in een interview in dagblad De Limburger dat hij stopt omdat hij 'voor veel mensen een te grote risicofactor is geworden'.

PVV-leider Wilders zegt Westergaard en zijn keuze te respecteren. "Maar het is een slag in het gezicht van de vrijheid van meningsuiting dat een cartoonist stopt omdat de druk te groot werd door bedreigingen en een aanslag op hem."

Westergaard werd in 2006 wereldberoemd door zijn omstreden cartoon van de islamitische profeet Mohammed met een bom als tulband. De tekening maakte deel uit van een reeks in de Deense krant Jyllands-Posten.

Veel moslims waren boos omdat Mohammed in verband werd gebracht met terrorisme. Anderen vonden het sowieso niet kunnen om de profeet af te beelden. De boze moslimreacties leidden op hun beurt tot verontwaardigde reacties uit de westerse wereld.

Westergaard was sindsdien het mikpunt van bedreigingen. In februari 2008 werd in Denemarken een aantal mensen opgepakt voor het beramen van een aanslag op de tekenaar. Op 1 januari van dit jaar probeerde een Deense Somaliër met een mes en een bijl het huis van Westergaard binnen te dringen. De politie schoot hem neer.

Ook medewerkers van de krant werden na de aanslag extra bewaakt. Voor Westergaard is dit nu reden te stoppen met het maken van cartoons.

'Ook Pirelli wil F1 banden gaan leveren'

Na Michelin en Cooper Avon lijkt nu ook Pirelli interesse te hebben om de Formule 1 volgend jaar van banden te gaan voorzien. Op een aandeelhoudersvergadering sloot de baas van het bedrijf Marco Tronchetti Provera deze stap niet uit.

Vorig jaar haakte Pirelli nog af in race om banden te mogen leveren, maar mochten er aan de voorwaarden van het Italiaanse bedrijf voldaan worden, dan wil Pirelli graag de banden leveren. Net als Michelin wil de bandenleverancier de velgmaat vergroten van 13 naar 18 inch en ook wil het bedrijf op een economisch verantwoorde manier de sport bedrijven.

Hierdoor lijken de kansen van Pirelli om in 2011 Bridgestone op te volgen klein te zijn. De meerderheid van de teams steunt het aanbod van Michelin, terwijl Formule 1-baas Bernie Ecclestone en de kleinere renstallen Cooper Avon steunen, omdat dit voorstel lagere kosten met zich mee zal brengen.

[NHL playoffs] Capitals op koers voor tweede ronde

De Washington Capitals hebben een 3-1 voorsprong genomen in de playoffserie tegen de Montreal Canadiens. Door de 6-3 overwinning hebben zij slechts één overwinning nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Komende wedstrijd kunnen zij het dus thuis afmaken.

De wedstrijd ging qua score lange tijd gelijkop, maar de Canadiens waren de eerste twee perioden wel sterker. In de derde periode domineerden de Capitals echter, en liepen zij weg op het scorebord. Van 2-2 liepen zij al snel uit naar 5-2, waarna Montreal pas ruim een minuut voor tijd iets terugdeed met de 5-3 via Dominic Moore. Washington had echter het slotwoord, de ploeg wist tien seconden voor het einde van de wedstrijd in een leeg net nog de 6-3 te maken.

De overwinning van de Capitals was echter vooral te danken aan de uitstekend keepende Semyon Varlamov. De jonge Rus, die vorig seizoen in de playoffs ook al uitstekend keepte, verving in de tweede wedstrijd starter Jose Theodore al na twee schoten op doel en stond zijn plek sindsdien niet meer af. In deze wedstrijd maakte Varlamov 36 reddingen in 39 schoten op doel, en was vooral in de tweede periode waarin de Canadiens domineerden met 20 schoten op doel briljant. Ook sterspeler Alex Ovechkin was weer in vorm: hij maakte twee goals en gaf een assist.

Coach Bruce Boudreau was opgelucht. "De serie is duidelijk nog niet voorbij. We kunnen niet achterover leunen en kijken hoe de andere series aflopen, want ze zijn nog lang niet uitgeschakeld", verwees Boudreau naar de sterke tweede periode van de Canadiens waarin de Capitals overlopen leken te worden. Winger Brian Gionta van de Canadiens benadrukte ook dat de serie nog niet voorbij is: "We weten dat we ze kunnen verslaan, daar is geen twijfel over mogelijk."

Bekele weer naar FBK-Games

Kenenisa Bekele maakt ook dit jaar zijn opwachting bij de FBK-Games. De Ethiopiër heeft atletencoördinator Ellen van Langen zijn komst bevestigd en start zondag 30 mei op de 3000 meter.

Kenenisa Bekele moest afgelopen winter vanwege een blessure zijn indoorwedstrijden afzeggen, maar draait intussen tijdens zijn trainingen weer op volle toeren. Op 14 mei komt hij voor het eerst weer in een wedstrijd in actie, als hij in Doha een 5000 meter afwerkt. Dat zal voor Hengelo een goede graadmeter zijn.

Met een tijd van 12 minuten en 37,35 seconde vestigde Bekele op 31 mei 2004 in het Hengelose FBK-Stadion het wereldrecord op de 5000 meter, dat nog altijd niet is verbeterd. Ook de mondiale toptijd op de 10.000 meter is met 26.17,53 (Brussel, 26 augustus 2005) in handen van de man, die landgenoot Haile Gebrselassie als heerser op de lange baanafstanden is opgevolgd.

De 27-jarige Bekele heeft drie Olympische titels op zak. In 2004 en 2008 greep hij de winst op de 10.000 meter, in Beijing veroverde hij de 'dubbel' door ook de 5000 meter op zijn naam te schrijven. Bekele won verder vanaf 2003 bij alle vier wereldkampioenschappen op rij de titel op de tien kilometer en was in 2009 ook de beste op de halve afstand.

Kinderen aanspreken vaak netelige kwestie

Een vijfde van de bevolking vindt het lastig andermans kinderen aan te spreken op hun gedrag. Dat concludeert het ministerie voor Jeugd en Gezin uit een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren naar de rol van de omgeving bij de opvoeding.

Mensen durven andermans kinderen vaak niet terecht te wijzen omdat ze bang zijn de ouders voor het hoofd te stoten, vermoeden de onderzoekers. Toch geven ouders aan het vaak te waarderen als anderen hun kinderen aanspreken op hun gedrag.

Uit het onderzoek blijkt volgens het ministerie dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor andermans kinderen. De helft van de ondervraagden zegt klierende kinderen in een restaurant tot de orde te roepen. Twintig procent doet niets.

Terwijl de helft zonder blikken of blozen door een rood voetgangerslicht loopt, doet 88 procent dit niet als er kinderen in de buurt zijn. Wel kunnen kinderen meestal ongestoord een ander kind pesten. Slechts dertien procent van de ondervraagden zegt in zo'n geval in te grijpen.

"Eigenlijk een vrij schokkende uitkomst", vindt minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet. Hij noemt het 'belangrijk' dat mensen met elkaar in gesprek gaan. "Als je elkaar spreekt, kun je ook makkelijker elkaars kinderen aanspreken." Verder is hij blij dat veel mensen bereid zijn elkaars kinderen te helpen.

Israël tot VS: geen bouwstop in Oost-Jeruzalem

Israël is niet van plan de bouwactiviteiten in Oost-Jeruzalem te staken. Dit heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afgelopen weekend duidelijk gemaakt aan de Amerikaanse president Barack Obama. Naaste medewerkers van Netanyahu hebben dit donderdag onthuld. Later donderdag wordt Obama's gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, in Israël verwacht.

Obama heeft van de Israëlische regering geëist dat zij geen bouwactiviteiten meer ontplooit in het Arabische, oostelijke deel van Jeruzalem. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige staat maken. Israël lijkt erop gebrand het oostelijk stadsdeel steeds joodser te maken.

Piraten in actie tegen Frans marineschip

Somalische piraten hebben bij vergissing geprobeerd een Frans marineschip aan te vallen. Zes piraten werden door de bemanning van de 3800 ton metende La Somme ingerekend. Dit heeft een woordvoerder van de Franse marine woensdagavond bekendgemaakt.

La Somme werd in de Somalische kustwateren midden in de nacht door piraten in twee bootjes beschoten. De schoten misten doel en de piraten gingen er vandoor toen zij, omdat het schip waarschuwingsschoten loste, hun vergissing bemerkten. La Somme zette de achtervolging in en uiteindelijk werden zes piraten in hechtenis genomen.

La Somme is een bevoorradingsschip. In oktober werd het ook al een keer aangevallen door piraten die het kennelijk voor een commercieel vrachtschip hielden.

[NBA] Spurs en Mavericks weer in evenwicht

San Antonio Spurs heeft het tweede duel in de play-offs tegen Dallas Mavericks gewonnen. Het werd 102-88 waardoor de stand in de best-of-seven-serie 1-1 is.

Het waren de veteranen van de Spurs die de ploeg bij de hand namen. Tim Duncan was met 25 punten en zeventien rebounds de succesfactor in de ploeg van coach Gregg Popovych. Manu Ginobili was goed voor 23 punten.

Ook Tony Parker was belangrijk. "We wilden Dirk Nowitzki (36 punten in het eerste duel) stoppen of uit zijn spel halen. En dat is aardig gelukt. Hij scoorde nu maar tien punten," aldus Parker.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag Stand in best-of-seven
Orlando Magic Charlotte Bobcats 92-77 2-0
Dallas Mavericks San Antonio Spurs 88-102 1-1

Val kabinet-Leterme II lijkt nabij

De val van het tweede kabinet van de Belgische premier Yves Leterme lijkt nog slechts een kwestie van tijd. De Vlaamse liberale regeringspartij Open VLD stelde kort na middernacht dat sprake is van een vertrouwensbreuk, nadat onderhandelingen op een geheime locatie over het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) opnieuw waren mislukt.

Open VLD kondigde woensdag aan uit de regering te stappen als er donderdag geen akkoord zou zijn bereikt over het enige tweetalige kiesdistrict in België, dat al jaren een splijtzwam vormt in de politiek in België. Vier regeringspartijen werden het tijdens het circa zeven uur durende overleg eens over een verklaring die Leterme donderdag in de namiddag in het parlement zou moeten voorlezen, maar Open VLD acht die verklaring "totaal onvoldoende".

De tekst zou niet in lijn zijn met afspraken die eind vorig jaar werden gemaakt over een oplossing voor BHV tegen Pasen. Belgische media meldden in de nacht van woensdag op donderdag dat Leterme zou hebben aangedrongen op nieuw uitstel, om in een later stadium alsnog een oplossing te vinden voor het BHV-conflict. Open VLD zou volgens bronnen rond de onderhandelingen bereid zijn geweest om de deadline van donderdag te laten vallen, maar dat werd later ontkend door vertegenwoordigers van deze partij.

Koning Albert II heeft oud-premier Jean-Luc Dehaene vorig jaar gevraagd een oplossing te zoeken voor het probleemdossier, maar het ziet er nu naar uit dat deze missie is mislukt. De uitgelekte varianten van Dehaene's plan stuiten zowel bij Vlamingen als Franstaligen op verzet. Dehaene wil het district Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen in een Vlaams en een tweetalig deel, maar Franstaligen in de Vlaamse randgemeenten van Brussel zouden via een ingewikkeld systeem van lijstverbindingen toch op een Franstalige partij kunnen blijven stemmen.

Ook zou de Vlaamse regioregering minder te zeggen krijgen over burgemeestersbenoemingen in dorpen net buiten Brussel. De Vlamingen zijn van mening dat Dehaene hen te veel water bij de wijn wil laten doen, de Franstaligen vinden het omgekeerde. Het lot van het tweede kabinet van Leterme ligt nu in handen van het partijbestuur van Open VLD. Dat komt donderdag op een nog onbekend tijdstip bijeen om te praten over de ontstane situatie.

Zaak tegen Rabobank om wijzigen beleggingsprofielen

Schretlen & Co, onderdeel van Rabobank, heeft de beleggingsprofielen van klanten gewijzigd zonder daarover overleg te plegen, meldt het Financieele Dagblad donderdag. De klanten stellen Schretlen aansprakelijk voor verliezen door verschoven risicoprofielen, aldus de krant.

Een woordvoerder van Rabobank zegt tegen het FD dat Schretlen de profielen wijzigde omdat de klanten om transacties vroegen die net niet binnen hun profiel pasten.

De krant baseert zich op vijf klanten van de Heerenveense vestiging van de bank. Advocaat Harm Jan Tulp heeft Schretlen namens de klanten voor de verliezen aansprakelijk gesteld.

Trucker stort onbedoeld mest over marechaussee

Een trucker heeft woensdag onbedoeld champignonnenmest over een motorrijder van de marechaussee gestort. De motorrijder reed volgens het KLPD op de A16 bij Breda om vrachtwagens voor een inspectie aan de kant te zetten.

Op het moment dat de marechaussee achter de vrachtwagen reed, haperde een luik en vloog de witte poederachtige mest er aan de achterkant uit. De marechaussee liep een wit pak op en dacht aanvankelijk dat hij te maken had met een groot cocaïnetransport.

Nadat de vrachtwagen aan de kant was gezet, bleek het te gaan om champignonnenmest. De 52-jarige bestuurder uit Boxmeer kreeg een boete voor afvallende lading. Verder was zijn vrachtwagen in orde. De marechaussee kon zijn werkdag voortzetten nadat hij zichzelf had afgestoft.

VVV-Venlo heeft Braziliaanse keeper op proef

VVV-Venlo heeft gebruik gemaakt van het samenwerkingsverband dat het sinds kort heeft met de Braziliaanse voetbalclub Coritiba FC. De 19-jarige keeper Caio Gobbo Secco traint vanaf vandaag mee met de club uit Venlo.

De derde doelman van de Braziliaanse club, die 1985 Braziliaans kampioen werd, krijgt in Venlo twee weken de tijd om de club te overtuigen van zijn kwaliteiten.

China wil minder straffe sancties tegen Iran

China wil veranderingen aanbrengen in de door de Verenigde Staten opgestelde VN-resolutie die beoogt nieuwe strenge sancties aan Iran op te leggen. De Volksrepubliek wil minder straffe sancties tegen het regime in Teheran. Dit hebben bronnen bij de Verenigde Naties gezegd.

De VN-resolutie is bedoeld om Iran onder druk te zetten zijn nucleaire aspiraties op te geven. De Chinese ambassadeur bij de VN, Li Baodong, heeft de door Beijing gewenste wijzigingen in de ontwerp-resolutie voorgelegd aan de ambassadeurs van de VS en hun bondgenoten, zeiden de bronnen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag maar weer eens aandacht voor een geschifte advocaat.

Een groot succes in de strijd tegen onterecht kraken. De rechter heeft twee krakers in Amsterdam tot een forse schadevergoeding veroordeeld. Ze moeten de proceskosten vergoeden, maar ook de door de eigenaar van de gekraakte woning misgelopen huuropbrengst moet door de krakers worden betaald.

De eigenaar had de woning per half december vorig jaar verhuurd, maar toen de huurder de woning wilde betrekken, bleek deze te zijn gekraakt. De eigenaar stapte daarom naar de rechter.

Ik was verbijsterd toen ik het verweer van de advocaat van de krakers las:

Wielrenner Frei positief getest op epo

Wielerploeg BMC Racing heeft de Zwitser Thomas Frei voorlopig geschorst. Frei is positief bevonden op het bloeddopingmiddel epo. Dat maakte de ploeg van manager Jim Ochowicz vandaag bekend.

Frei eindigde gisteren nog als negende in de tweede etappe van de Ronde van Trentino. Hij is onmiddellijk uit de koers gehaald. "Zie dit nog niet als een veroordeling", zei Ochowicz, die gisteren nog de overwinning van zijn paradepaard Cadel Evans in de Waalse Pijl vierde. "Er is een positieve A-test, dus is ons beleid dat een renner meteen wordt geschorst. Hij mag nu zelf de beschuldigingen aanvechten", aldus de Amerikaanse manager. Het wachten is nu op de uitslag van de contra-expertise.

'NL'se aardappel maakt homoseksueel'

De Nederlandse aardappel is een duivelse variant op de oorspronkelijke aardappel uit de Andes. Consumptie van de aardappel zou homoseksualiteit tot gevolg hebben. Deze mening verkondigde de Boliviaanse president Evo Morales op een klimaatbijeenkomst in zijn land.

Onze aardappels zijn volgens Morales genetisch gemanipuleerd en zitten vol hormonen, hetgeen een 'afwijking' als homoseksualiteit veroorzaakt. Hij vindt de aardappelen die deel uitmaken van ons 'kapitalistisch dieet' wel groot en mooi, maar 'er zit zo veel gif in dat je hem moet schillen.'

Morales is ook van mening dat kaalheid een Europese ziekte is. "Bijna iedereen wordt kaal. Wij indianenvolkeren niet."

Boek: Jeroen van der Spek - 1000 dingen doen in Nederland

Als website waar je je uren kunt vermaken op de frontpage, het forum en de andere subsites, zullen we de laatste zijn die je dwingt om je computer uit te zetten en de deur uit te gaan. Nu het weer echter met de week zonniger wordt loont het wellicht toch de moeite om eens door de herziene editie van 1000 dingen doen in Nederland te bladeren. Jeroen van der Spek verzamelde en bundelde hierin uitstapjes en bezienswaardigheden door heel Nederland.

 

1000 dingen doen

[NBA] Brooks coach van het jaar

Scott Brooks van Oklahoma City Thunder is gisteren uitgeroepen tot coach van het jaar van de NBA. De 44-jarige Amerikaan leidde Oklahoma dit jaar verrassend naar de play-offs die momenteel bezig zijn.

Een panel van basketbaljournalisten gaf Brooks 480 punten waarmee hij Scott Skiles van Milwaukee Bucks ruim voor bleef, Skiles kreeg 313 punten.

Eind 2008 werd Brooks interim-coach van Oklahoma City Thunder en hij is nu bezig aan zijn eerste volledige seizoen als hoofdcoach.

Kurt Westergaard stopt als cartoonist

De Deense cartoonist Kurt Westergaard stopt binnenkort met het tekenen van spotprenten voor de Deense krant Jyllands-Posten. "Er zijn nu te veel mensen die door mijn cartoon in een isolement moeten leven", stelde Westergaard in een donderdag gepubliceerd interview met dagblad De Limburger.

De 75-jarige Westergaard is de tekenaar van een aantal omstreden spotprenten over de islamitische profeet Mohammed. Sinds de publicatie van de gewraakte afbeeldingen, is de tekenaar zijn leven niet meer zeker. Op nieuwjaarsdag probeerde een Somaliër hem in het bijzijn van zijn kleindochter te vermoorden.

Inmiddels wordt Westergaard dag en nacht bewaakt. Volgens de cartoonist is hij in november op 'onvrijwillige vakantie' gestuurd door Jyllands-Posten. "Ik heb altijd aan mensen van de krant gevraagd of ik een veiligheidsrisico was. Of ik moest stoppen. Nee, zeiden ze altijd. Maar na november ervaar ik dat wel zo", aldus de cartoonist. "Binnenkort praat ik weer met ze. Maar ik weet nu al dat ik stop met het maken van cartoons."

Vechten, Alchemie en Seks in The Witcher 2

In een interview heeft Tomasz Gop (senior producer) wat informatie gegeven over The Witcher 2 die op dit moment ontwikkeld wordt door CD Projekt RED. Het ritmische vechtsysteem uit deel één zit er niet meer in, spelers krijgen nu meer de vrijheid om een eigen vechtstijl te creëren door de verschillende mogelijkheden te combineren en te gebruiken wanneer het hun uitkomt.

Het vechten is nu niet alleen gevarieerder maar het hoort ook echt thuis in de wereld van The Witcher. Als je bijvoorbeeld weet hoe je een bepaald monster doodt dan zit je goed, maar wil je echt goed zijn dan kan je dus meer informatie over het monster leren. Bijvoorbeeld: het ecosysteem in het gebied, nesten van het monster en de andere monsters in de omgeving. Met al die informatie en het gebruik van handige hulpmiddelen en alchemie kan je meer bereiken dan steeds op dezelfde manier een bepaald monster doden, meer moeite doen betekent ook meer beloning.

In het spel zal ook alchemie een grote rol spelen, in deel twee is de manier van drankjes maken en mixen makkelijker gemaakt dan in deel één maar wil je toch wat extra moeite doen voor een nog beter drankje, dan is dat natuurlijk mogelijk.

Seks in het spel zal meer gebonden worden aan de verhaallijn, de vrouwen die de hoofdpersoon leert kennen zullen ook allemaal een eigen verhaal hebben in tegenstelling tot deel één.

In deel één van The Witcher kon je ook een set speelkaarten van verschillende naakte dames verzamelen, dit is eruit gehaald want de makers willen een meer cinematische game hebben, wat dit precies gaat inhouden wachten we nog even af.

The Witcher 2 komt in 2011 zeker op de PC uit, de PS3 en Xbox 360 versie zijn geruchten.

The Witcher 2
Seks met een verhaal?

Bezuinigingen op ambtenaren niet doorberekend

Het Centraal Planbureau weigert bezuinigingen die CDA en VVD voor ambtenaren in petto hebben door te rekenen. Als reden wordt aangevoerd dat de plannen niet haalbaar zijn, schrijft De Telegraaf donderdag.

CDA en VVD willen de salarissen van ambtenaren koppelen aan de inflatie om loonstijgingen te matigen. Daarmee zou 2,25 miljard euro worden bespaard. Volgens het CPB heeft zo'n loonmatiging maar tijdelijk effect. Daarbij zouden eerdere pogingen zijn gestrand.

Een 'hooggeplaatste CDA'er' wijst er in de krant op dat premier Ruud Lubbers (CDA) in de jaren tachtig wel het mes wist te zetten in de ambtenarensalarissen. Er zou sprake zijn van partijdigheid.

Van Gaal: "Ongelooflijk goed"

Louis van Gaal was na afloop van het met 1-0 gewonnen Champions League-duel tegen Olympique Lyon zeer te spreken over de prestaties van Bayern München. De Duitse ploeg reist met een goed resultaat af naar Frankrijk waar het komende dinsdag zich kan plaatsen voor de finale in Madrid.

"Het was ongelooflijk goed wat mijn ploeg liet zien," zei Van Gaal tegen de NOS. Hij was blij dat zijn ploeg niet in paniek raakte na het wegsturen van Franck Ribéry in de eerste helft. "Ook na de rode kaart, met tien tegen elf, waren we nog veel beter. Met tien tegen tien hebben we het nog afgemaakt ook. Ik ben zeer tevreden, ik had vooraf getekend voor een overwinning van 1-0. Dat is een geweldig resultaat. Meestal maken we ook een goal als we buitenshuis spelen, dus ik heb een heel goed gevoel."

Mocht Van Gaal zich met Bayern plaatsen voor de finale in Madrid en deze winnen, dan is de Nederlander de derde coach die met twee verschillende teams dit gepresteerd heeft. In het verleden wonnen alleen Ernst Happel en Ottmar Hitzfeld de Champions League/Europa Cup met meerdere clubs. De teller bij Van Gaal staat op één na de winst in 1995.

Twee mensen uit brandend hotel gered

De brandweer heeft woensdagnacht bij een grote brand in een hotel in de Zeeuwse plaats Aardenburg twee gasten van een balkon gered. Een van hen had lichte verwondingen opgelopen. Beiden hadden rook ingeademd. Voor controle zijn ze overgebracht naar een ziekenhuis.

De eigenaar van het hotel kon volgens een brandweerwoordvoerder zelf ontsnappen. Hij is ook gecontroleerd in een ziekenhuis. Naast de eigenaar en de twee gasten was er niemand in het grote hotel aan de Markt aanwezig. "En dat is maar goed ook, want anders was het waarschijnlijk verkeerd afgelopen", zegt de woordvoerder.

De brand op de begane grond werd rond 02.30 uur ontdekt. Binnen een uur werd het sein brand meester gegeven. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand omdat eerder deze week ook een brandje in het hotel heeft gewoed.

Atlético-coach: "We moeten de vorm hervinden"

Atlético Madrid speelt vanavond haar eerste halve finale wedstrijd in de Europa League. De Madrilenen ontvangen het Engelse Liverpool. Atlético is naarstig op zoek naar de vorm die club naar de halve finale bracht.

"We moeten de vorm hervinden die we hebben laten zien in deze competitie en welke ons zover bracht. Het gaat nu om de mentale kant en tot nu toe pakken we dat niet goed op en dat moet veranderen", zegt Atlético Madrid-coach Quique Flores tijdens een persconferentie.

"Liverpool is een team met veel krachten zoals een goede organisatie en er zit balans in het team. Het collectief is een echte sterkte van hen", weet Flores over de komende tegenstander. Atlético is op weg naar haar tweede finaleplek in dit voetbaljaargang. Eerder drongen de Spanjaarden door tot de finale van Copa del Rey.

Op weg naar de finale mist Flores zijn topspeler Agüero. "Agüero is van hetzelfde niveau als Fernando Torres, zeker omdat hij thuis speelt, daar maken de spelers het verschil. Ik denk dat het missen van Agüero ons meer raakt dan de absentie van Fernando Torres", schat Flores het effect in van de mogelijke absentie van beide topspelers.

Robben: "Ik moet niet zo reageren"

Arjen Robben was gisteravond de gevierde man bij Bayern München. De Nederlandse flankaanvaller maakte het enige doelpunt in de eerste halve finale wedstrijd in de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon. Robben reageerde furieus toen hij vlak voor tijd gewisseld werd, maar heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.

"1-0 is een hele goede uitslag. We waren de zeker tweede helft de veel betere ploeg en we hadden eigenlijk een tweede moeten scoren. Het wordt nu een hele zware wedstrijd uit bij Lyon," zei Robben na afloop van de wedstrijd tegen Studio Sport.

De Nederlander was niet blij met zijn wissel vijf minuten voor tijd en toonde dit zichtbaar, maar na een uitleg van coach Louis van Gaal begreep hij het wel. "Ik moet dat niet doen. Ik wilde per se ruimer winnen. Hun verdedigers waren gesloopt, we kregen ruimte en ik had vlak voor mijn wissel nog een goede kans gehad. Maar ik moet niet zo reageren."

Omdat gisteren Internazionale al met 3-1 van Barcelona gewonnen heeft ligt een finale tussen de ploegen van Wesley Sneijder en Robben in Santiago Bernabéu binnen de mogelijkheden. Beide spelers speelden tot afgelopen zomer bij Real Madrid en zouden nu voor een wedstrijd op hun oude thuishonk terug kunnen keren. "We hebben het daar wel over gehad ja'. Het zou een heerlijk gevoel zijn als we daar met zijn tweeën staan. Maar ik trek dan niet een lange neus naar Real," zei Robben.

Chelsea zet J. Cole, Ballack en Deco in wachtkamer

De toekomst van Joe Cole, Michael Ballack en Deco bij Chelsea is erg onzeker. De eigenaar van de ploeg uit Londen, Roman Abramovich, heeft namelijk gezegd dat de contractbesprekingen in elk geval tot het einde van het seizoen zijn opgeschort.

Het trio heeft een aflopende verbintenis bij Chelsea en zal zich in de komende maand moeten bewijzen. The Blues hebben voor het eerst in de historie van de club uitzicht op de dubbel. De formatie gaat in de Premier League aan de leiding en heeft één punt meer dan naaste concurrent Manchester United. Daarnaast speelt de ploeg op 15 mei nog de finale van de FA Cup.

Abramovich wil eerst de resultaten van de laatste maand afwachten, voordat er gesprekken worden opgestart. Er gaan geruchten dat de Rus nog altijd moeite heeft met de uitschakeling in de Champions League en met deze maatregel een signaal aan de spelersgroep wil afgeven.

'Boerkaverbod kent alleen verliezers'

Het Belgisch parlement spreekt zich vandaag uit over een boerkaverbod. Het voorstel kan rekenen op een brede steun uit de Kamer. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) is fel tegen en spreek van een 'verlies-verlies-situatie'.

"Zo'n wet schendt de rechten van vrouwen die uit eigen wil een boerka dragen en vrouwen die ertoe worden gedwongen, zijn er niet mee geholpen. Een algemeen verbod schendt het fundamentele recht op vrijheid van godsdienst, gedachte en geweten", aldus HRW. De organisatie wijst erop dat vrouwen die gedwongen worden een boerka te dragen, in de praktijk de straat niet meer op kunnen.

Het wetsvoorstel is ingediend door de Belgische centrumrechtse partij Mouvement Réformateur. De partij ziet een verbod als de manier om vrouwen te bevrijden, de publieke veiligheid te verzekeren en als een 'boodschap' aan islamieten. Op een overtreding van het verbod zou een boete van 15 tot 25 euro moeten staan en/of een celstraf van één tot zeven dagen.

Ook Frankrijk overweegt een boerkaverbod. President Sarkozy dient daartoe binnenkort een wetsvoorstel in.

'Noord-Korea torpedeerde korvet Zuid-Korea'

Het leger van Zuid-Korea gaat er vanuit dat Noord-Korea de hand heeft gehad in het zinken van een Zuid-Koreaans marineschip vorige maand. Een onderzeeër van de Noord-Koreaanse marine zou een torpedo hebben afgevuurd op het korvet de Cheonan, waardoor dat schip zonk en 46 opvarenden de dood vonden. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap donderdag op basis van goed ingevoerde bronnen binnen de top van het leger.

"Alle Noord-Koreaanse onderzeeërs zijn bewapend met zware torpedo's met 200 kilo aan explosieven", citeerde Yonhap een anonieme topfunctionaris. "Het leger heeft vastgesteld dat het Noorden de aanval heeft ingezet met een zware torpedo."

De Cheonan, een bijna 90 meter lang patrouilleschip met een bemanning van ruim honderd personen, brak op 26 maart in tweeën na een explosie bij de zeegrens met aartsvijand Noord-Korea. Sindsdien speculeerden media in Zuid-Korea uitvoerig over de oorzaak.

'Kamer had Irak-onderzoek zelf moeten doen'

De Nederlandse steun voor de oorlog in Irak had moeten worden onderzocht door de Tweede Kamer zelf en niet door de commissie-Davids. Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer donderdag tegen BNR Nieuwsradio.

De Hoop Scheffer had zich naar eigen zeggen graag in het openbaar willen verantwoorden. "Ik vind dat ik het recht zou moeten hebben mij in het publiek te verantwoorden voor mijn besluitvorming", zegt De Hoop Scheffer. De voormalig secretaris-generaal van de NAVO liet eerder al weten zich niet te kunnen vinden in de conclusies van de commissie-Davids.

De Hoop-Scheffer verbaast zich erover dat er zo weinig discussie is geweest over de uitkomsten van de commissie. "Davids is in de Kamer min of meer heilig verklaard. Het rapport is in politiek gekrakeel ten onder gegaan in de coalitie. Ik heb nooit een zuiver, inhoudelijke discussie over het rapport gehoord."

De commissie-Davids concludeerde begin dit jaar onder meer dat het eerste kabinet van premier Jan Peter Balkenende de Tweede Kamer slecht heeft geïnformeerd rondom de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. De oppositie vond dat Balkenende onvoldoende erkende dat hij destijds fout zat, maar een motie van wantrouwen haalde geen meerderheid.

V. Williams zegt Fed Cup af

Venus Williams heeft zich afgemeld voor de halve finale van de Fed Cup tegen Rusland. Het duel, dat dit weekeinde wordt gespeeld, komt te vroeg voor haar. Venus is nog herstellende van een knieblessure. "Ik heb tot dit moment gewacht in de hoop dat ik kon spelen, maar mijn artsen adviseren me meer tijd te nemen om te herstellen." Ook haar zus Serena mist de ontmoeting, vanwege een blessure.

De Amerikaanse Fed Cup-captain Mary Joe Fernandez had een plaats opengehouden voor de zusjes Williams. Nu dat niet gebeurt, moet de voormalig tennisster een keuze maken uit de tieners Christina McHale en Sloane Stephens voor de laatste plek in het team. Melanie Oudin, Bethanie Mattek-Sands en dubbelspecialiste Liezel Huber waren al aangewezen.

Venus Williams zegt Fed Cup af
Venus Williams zegt Fed Cup af (Foto: Novum)

Batman: Arkham Asylum DLC op komst

Batman verschijnt als zijn vijanden hem niet verwachten en dat doet hij blijkbaar ook in de gamewereld, als verrassende 3D-feature in de Game of the year editie of als DLC. Rocksteady, de ontwikkelaar zoekt namelijk een lead designer om te werken aan DLC voor Arkham Asylum volgens de wervingafdeling van Rocksteady.

In een begeleidende e-mail staat er: "Wil je werken aan de DLC voor Batman: Arkham Asylum in Londen? Laat het ons weten". Natuurlijk kan Rocksteady ook deel twee bedoelen, maar er is geen reden te bedenken waarom dat er dan niet gewoon had gestaan. Of ze willen de nieuwsposters op het verkeerde been zetten, dat kan ook.

Zou jij nog DLC willen zien voor het eerste deel? 

Batman: Arkham Asylum
Je bent aangenomen...

Gesink baalt van resultaat klassiekers

Robert Gesink sloot de Waalse Pijl, die gistermiddag werd verreden, als vijftiende af. Op negentien kilometer voor de finish reed de Nederlander, die in dienst van Rabobank rijdt, namelijk lek.

Ploeggenoot Laurens ten Dam stond daarop zijn wiel af, waardoor Gesink nog wel in het peloton wist terug te keren. In de slotklim moest de Nederlander de strijd alsnog staken. Uiteindelijk kwam hij negentien seconden na de winnaar, Cadel Evans, binnen.

"Het terugkeren in de groep kostte kracht. Dat is niet ideaal in de finale. Ik kan niet zeggen hoe ik er met het oog op Luik-Bastenaken-Luik voorsta. Dat is wel balen na twee klassiekers waar je je veel van voorstelt", blikte Gesink terug.

'FC Utrecht niet verder met Chadli'

FC Utrecht ziet volgens Voetbal International af van het aantrekken van AGOVV Apeldoorn-speler Nacer Chadli. De Belg zou een te hoog prijskaartje om zijn nek hebben hangen.

De aanvaller stond hoog op het verlanglijstje van de club uit de Domstad, maar volgens het voetbalblad heeft de club besloten de Belgische aanvaller van eerstedivisionist AGOVV Apeldoorn geen aanbieding te doen.

De in Luik geboren Chadli staat sinds het seizoen 2007/2008 onder contract bij AGOVV. Dit seizoen beleefde de aanvaller zijn doorbraak onder trainer John van den Brom. Chadli scoorde vijftien keer in vierendertig competitiewedstrijden.

Slooppremie: 81.000 auto's ingeruild

Autobezitters hebben ruim 81.000 oude voertuigen ingeleverd voor een sloopregeling waarvoor zij een premie van 750 tot 1750 euro kregen. De mensen die hun auto inleverden kochten ook gelijk een vaak schonere auto. De regeling liep woensdag om 17.00 uur af. Voor de sloopregeling werd tachtig miljoen euro door het ministerie van Vrom uitgetrokken.

De sloopregeling ging medio vorig jaar in. Meer dan negentig procent van de ingeleverde auto's was vijftien jaar of ouder. Bijna dertig procent van de ingeleverde auto's is een nieuwe auto. Autobezitters stapten met de actie relatief vaak over van een bedrijfswagen naar een personenauto en van een diesel naar een voertuig zonder dieselmotor.

De ingeleverde auto's worden gerecycled. Tachtigduizend auto's leveren meer dan vijftig miljoen kilo metaal, 2,4 miljoen kilo banden en veertien tankauto's oude olie op.

Brand bedreigde tennishal Heerlen

Onbekenden hebben woensdagmiddag vermoedelijk brand gesticht bij een tennishal in Heerlen. Korte tijd woedde rond de sporthal een hevige brand. De tien mensen die aanwezig waren in de hal ten tijde van de brand konden uit de hal ontkomen. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

De brand begon in een container gevuld met bouwafval die tegen de hal aanstond. Het vuur sloeg echter over naar de gevel, waarna de hal zich met rook vulde. De brandweer voorkwam dat het vuur verder oversloeg. Na een half uur kon het sein brand meester worden gegeven. De politie gaat uit van brandstichting, omdat omstanders kort na het ontstaan van de brand twee personen hebben zien weglopen.

Dode en gewonden bij aanrijding Coevorden

Een man is woensdagavond om het leven gekomen toen drie auto's op de N34 bij Coevorden in Drenthe op elkaar botsten. Vier anderen raakten lichtgewond, meldt de politie. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is onduidelijk.

De politie kreeg rond 21.45 uur melding van het ongeluk. De weg is afgezet in verband met onderzoek. Over de identiteit van de dode en de gewonden kan de politie nog niets zeggen.

Van de pot gerukt?

Een 59-jarige man Hagenaar heeft dinsdag enkele uren opgesloten gezeten in zijn wc.  Nadat de klink uit de wc-deur was gevallen kon de man er niet meer uit.

Doordat de man voortdurend om hulp schreeuwde hebben omwonenden de politie ingelicht, die vervolgens via de brievenbus contact met de man zocht. Maar de honden van de man blaften  zo hard dat iedere communicatie onmogelijk was.
Uiteindelijk heeft de politie besloten om de voordeur open te breken en de man te ontzetten, eind goed al goed.

'Brein genocide Rwanda niet in Kenia'

Het brein achter de genocide in Rwanda, zakenman Felicien Kabuga, bevindt zich niet in Kenia. Dat heeft de Keniaanse regering woensdag in een verklaring gezegd.

De regering vindt de uitspraken van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties dat Kabuga zich in Kenia verstopt zou houden misleidend en getuigen van weinig vertrouwen. Kabuga wordt gezocht wegens het financieren van en het aanzetten tot moorden ten tijde van de genocide van 1994. Ten minste vijfhonderdduizend mensen kwamen toen om het leven.

Stephen Rapp, de Amerikaanse gezant voor oorlogsmisdaden, heeft gezegd dat hij denkt dat Kabuga in het land is. Ook het internationale misdaadtribunaal voor de Rwandese genocide, gevestigd in Tanzania, heeft kenbaar gemaakt te geloven dat Kabuga zich Kenia bevindt.

Brand gesticht in trein bij Zaandam

De trein van Purmerend naar Amsterdam heeft woensdagavond bij Zaandam moeten stoppen omdat er brand gesticht was in een van de rijtuigen. Dit gebeurde rond 20.00 uur. Een aantal banken was aangestoken. Zes mensen konden het brandende rijtuig ongedeerd verlaten, meldt de politie. Er is nog niemand aangehouden.

De brand brak uit rond 20.00 uur in het voorste rijtuig van de trein. Hoeveel mensen er precies in de trein zaten kan een politiewoordvoerder niet zeggen. Een aantal bankstellen zijn door brand beschadigd.

Geen verkiezingen voor Moslimpartij

Het bestuur van de Nederlandse Moslim Partij heeft woensdagavond verklaard dat de partij niet mee zal doen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. Verschillende bestuursleden van de partij werden recentelijk telefonisch bedreigd, maar dat was niet van invloed op het besluit om niet mee te doen.

Volgens voorzitter Henry Kreeft ontbreekt het aan tijd om de partij goed voor te bereiden op de komende verkiezingen, het is te kort dag. Bovendien is het, volgens Kreeft,  niet ondenkbaar dat het volgende kabinet niet lang zal zitten. Dat geeft de partij de tijd om zich voor te bereiden op de verkiezingen die later volgen. 

Aston Villa weer zesde na zege op Hull

Aston Villa heeft woensdag in de Premier League met 2-0 gewonnen bij Hull City. Gabriël Agbonlahor zette de Villains in de dertiende minuut op voorsprong, James Milner bepaalde een half uur na rust de eindstand vanaf de penaltystip.

Door de zege is Aston Villa weer zesde in de Premier League. De ploeg uit Birmingham passeerde Liverpool en heeft nog altijd een kansje om de Champions League te halen. Villa heeft drie wedstrijden voor het einde van de competitie drie punten achterstand op nummer vier Tottenham Hotspur. Die club moet echter nog een duel meer spelen.

Voor Hull City betekent de nederlaag dat degradatie dreigt. De Noord-Engelse ploeg staat achttiende met drie punten minder dan het op de veilige zeventiende plaats bivakkerende West Ham United en zes punten minder dan Wolverhampton Wanderers dat zestiende staat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.