Kamer steunt WK-kandidatuur

Nederland mag zich kandidaat stellen voor de organisatie van het WK voetbal in 2018 of 2022. Demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) kreeg donderdag groen licht van de Tweede Kamer. "Zet die handtekening maar", zei Joop Atsma (CDA).

Behalve het CDA spraken ook de VVD, PvdA en GroenLinks zich positief uit. De SP en ChristenUnie deden dat niet. Renske Leijten (SP) maakt zich vooral zorgen om de kosten, waarover nog veel onduidelijkheid zou bestaan. Zij sprak van een 'gegoochel met cijfers'. "Ik wil niet dat het WK een nieuwe hsl-lijn wordt. Ik weet dat het draagvlak dat we allemaal zo belangrijk vinden voor de topsport dan zal eroderen."

Ook Esmé Wiegman (ChristenUnie) stelde dat er nu 'onvoldoende basis' is om op verantwoorde wijze 'ja' te kunnen zeggen.

De voorstanders wezen erop dat Nederland zich altijd nog kan terugtrekken als blijkt dat er grote problemen ontstaan. "Natuurlijk houden we altijd een vinger aan de pols. De vraag is nu of we ons willen kandideren", zei Atsma. "Dit is het moment om een volgende stap te zetten. Wij gaan voor de organisatie", stelde Marjo van Dijken (PvdA). Ook Halbe Zijlstra (VVD) zei 'volmondig ja'.

Hirsch Ballin sloot zich aan bij deze zienswijze. Hij wees erop dat met een 'nee' de deur definitief wordt dichtgegooid, terwijl een 'ja' nog wel de mogelijkheid biedt om later alsnog 'nee' te zeggen. Volgens de bewindsman zullen de precieze cijfers over de te verwachten kosten en baten nog wel wijzigen, maar is er sprake van een 'verantwoorde inschatting' en zal het proces goed in de gaten worden gehouden. "Dit is doenlijk en we beginnen ermee."

Toen demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) eerder deze week bekendmaakte dat het kabinet het WK naar Nederland wil halen, zei hij dat de kosten 'eenmalig zijn' en binnen de begroting worden gedekt. De organisatie van het WK mag niet leiden tot lastenverzwaring voor de burger, aldus Klink.

De wereldvoetbalorganisatie FIFA besluit op 2 december in welke landen het WK voetbal in 2018 en 2022 plaatsvindt.