Karzai stelt nationale vredestop uit

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft woensdag besloten een nationale vredesconferentie uit te stellen tot na zijn bezoek half mei aan de Verenigde Staten. Hij hoopt daar internationale steun te vergaren voor verzoeningsgesprekken met Taliban-leiders.

Zo'n 1400 Afghaanse leiders uit verschillende etnische, regionale en politieke gelederen zouden begin mei bijeenkomen voor een 'vredes-jirga' om een consensus te bereiken over overleg met de opstandelingen. De VS steunt Karzai in zijn pogingen opstandelingen op diplomatieke wijze uit de strijd te lokken, maar twijfelt of het moment rijp is nu diverse Taliban-leiders het idee hebben dat zij bezig zijn de oorlog te winnen.

Karzai stelt de jirga nu uit tot na zijn bezoek aan Washington, waar hij de internationale gemeenschap achter zijn plannen hoopt te krijgen. Het uitstel heeft ook te maken met het feit dat kandidaten voor de parlementsverkiezingen van september niet bij de geplande jirga aanwezig konden zijn, omdat zij zich begin mei in hun provincies moeten inschrijven voor de verkiezingen.