Felle aanval op Berlusconi

Hukkie

De Italiaanse kamervoorzitter Gianfranco Fini heeft ongekend fel uitgehaald naar premier Silvio Berlusconi. Hij vindt dat het afgelopen moet zijn met het ‘charismatisch centralisme’ van Berlusconi.

Fini deed zijn aanval tijdens een bijeenkomst van de Popollo della Libertà (PdL), de partij die is voortgekomen uit een fusie van de partijen van Berlusconi en Fini. Hij eist dat er meer interne democratie binnen de partij komt.

Na het samengaan van Forza Italia en Alleanza Nazionale werd Berlusconi tot voorzitter gekozen, waarna hij eigenhandig alle belangrijke posities binnen de partij toewees. Fini heeft daar genoeg van: “In alle politieke families van Europa is sterk leiderschap het resultaat van een synthese uit verschillende standpunten”.

In Italiaanse media zegt Fini: ”Vandaag is een belangrijke dag voor het PdL; er komt een einde aan de fase van het ‘unanisme’ en de totale consensus, er breekt een positieve en democratische fase van discussie aan”.

Berlusconi, die dit soort tegenstand niet gewend is, reageerde boos. Volgens hem is Fini een verrader en hij wil dat Fini aftreedt als kamervoorzitter.