'Kamer had Irak-onderzoek zelf moeten doen'

De Nederlandse steun voor de oorlog in Irak had moeten worden onderzocht door de Tweede Kamer zelf en niet door de commissie-Davids. Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer donderdag tegen BNR Nieuwsradio.

De Hoop Scheffer had zich naar eigen zeggen graag in het openbaar willen verantwoorden. "Ik vind dat ik het recht zou moeten hebben mij in het publiek te verantwoorden voor mijn besluitvorming", zegt De Hoop Scheffer. De voormalig secretaris-generaal van de NAVO liet eerder al weten zich niet te kunnen vinden in de conclusies van de commissie-Davids.

De Hoop-Scheffer verbaast zich erover dat er zo weinig discussie is geweest over de uitkomsten van de commissie. "Davids is in de Kamer min of meer heilig verklaard. Het rapport is in politiek gekrakeel ten onder gegaan in de coalitie. Ik heb nooit een zuiver, inhoudelijke discussie over het rapport gehoord."

De commissie-Davids concludeerde begin dit jaar onder meer dat het eerste kabinet van premier Jan Peter Balkenende de Tweede Kamer slecht heeft geïnformeerd rondom de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. De oppositie vond dat Balkenende onvoldoende erkende dat hij destijds fout zat, maar een motie van wantrouwen haalde geen meerderheid.