Boek: Jeroen van der Spek - 1000 dingen doen in Nederland

1000 dingen doenAls website waar je je uren kunt vermaken op de frontpage, het forum en de andere subsites, zullen we de laatste zijn die je dwingt om je computer uit te zetten en de deur uit te gaan. Nu het weer echter met de week zonniger wordt loont het wellicht toch de moeite om eens door de herziene editie van 1000 dingen doen in Nederland te bladeren. Jeroen van der Spek verzamelde en bundelde hierin uitstapjes en bezienswaardigheden door heel Nederland.

Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen
Zoals de titel al doet vermoeden bevat 1000 dingen doen in Nederland 1000 dingen om te doen in ons kikkerlandje, maar ook dingen om te zien en te beleven. Het boek is ingedeeld in vier categorieën die de vier windstreken van Nederland vertegenwoordigen. Vervolgens worden er per provincie suggesties gedaan van dingen die de moeite waard zijn om te gaan doen. Het aanbod is zeer gevarieerd: van dagbestedingen tot kleine toevallige bezienswaardigheden en van sportieve activiteiten tot bijzondere slaapplaatsen. Tussendoor wordt er op aparte pagina's ook aandacht besteed aan de top 10 van o.a. strandpaviljoens, opvallende gebouwen, filmlocaties en de leukste winkelstraten. Elk item is voorzien van een korte tekst met vaak een wetenswaardigheid erin verwerkt.

Hippe gids
Van der Spek heeft op frisse en enthousiaste wijze aandacht besteed aan de 1000 dingen die hij gevonden heeft om te doen. Elk item heeft een pakkende kop en een leuke wetenswaardigheid gekregen en sommige zijn voorzien van een afbeelding. De vormgeving geeft het boek een hippe en vlotte uitstraling. Tegelijkertijd blijft het ook rustig en geeft het elk item evenveel aandacht, op de sporadische uitgelichte bezienswaardigheid na. De indeling in de vier windstreken is prettig; zo kun je gemakkelijk in een ruim gebied zoeken naar iets om te gaan doen. Toch is het niet zo makkelijk om snel iets van je gading te vinden. Dit komt doordat er uit de kopjes niet altijd meteen blijkt om wat voor soort activiteit het gaat en je eerst het hele stuk over iets wat een potentieel dagje uit kan zijn moet lezen voor je er achter komt wat het precies is. Dit probleem wordt gedeeltelijk opgelost doordat er achterin het boek een resumé is opgenomen van alle activiteiten, met een icoontje erbij om aan te geven om wat voor soort activiteit het gaat. Het was echter prettig geweest als er een overzicht was geweest waarin alle activiteiten per soort per provincie bij elkaar zouden staan, om het zoeken te vergemakkelijken. Afgezien daarvan is 1000 dingen doen in Nederland een uitstekende gids om nieuwe ideeën op te doen voor een leuke besteding van je vrije dag.