Rushdie houdt eerste Leidse vrijheidslezing
Schrijver Salman Rushdie houdt op 18 juni de eerste Leidse vrijheidslezing. De lezing is in het leven geroepen om 'het belang van vrijheid voor wetenschap en democratie te benadrukken en de discussie over vrijheid levende te houden'.
Rushdie, een van 's werelds bekendste schrijvers vanwege onder meer het boek 'De duivelsverzen' uit 1988, kan hierover meepraten. Tegen hem werd een fatwa afgekondigd door de Iraanse ayatollah Khomeini, die 'De duivelsverzen' een belediging voor de islam vond. De in India geboren essayist en schrijver werd hiermee vogelvrij verklaard en kon worden vervolgd door islamisten. Rushdie dook daarna tien jaar onder en wordt nog steeds zwaar bewaakt.
De lezing is een initiatief van de Universiteit Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum en de gemeente Leiden. De drie partijen willen met de lezing benadrukken dat de universiteitsstad van oudsher een sterke verbondenheid heeft met het idee van vrijheid.
De organisatie van het evenement ligt in handen van de Universiteit Leiden. De universiteit werd in 1575 door Willem de Zwijger aan de stad gegund vanwege haar rol in de vaderlandse vrijheidsstrijd.