Veel gestrande Nederlanders weer thuis

Redactie

Veel gestrande Nederlandse reizigers zijn weer terug of arriveren de komende dagen. Corendon Vliegvakanties zorgt ervoor dat donderdagavond de allerlaatste gestrande passagiers terugkeren naar hun thuisland en reisorganisatie TUI Nederland verwacht met haar luchtvaartmaatschappij ArkeFly vrijdag 95 procent van de gestrande Nederlanders weer naar huis te hebben gebracht.

Tui Nederland kampte met in totaal vierduizend gestrande Nederlandse klanten. Daarvan zou een deel vliegen met een andere maatschappij dan ArkeFly. Van degenen die met ArkeFly zouden vliegen, is naar verwachting 95 procent terug. Om hoeveel mensen dit gaat en hoeveel mensen met andere luchtvaartmaatschappijen vliegen, weet een woordvoerder niet. De zegsvrouw weet ook niet wanneer de reizigers terug zijn die bij TUI een reis hebben geboekt en met andere luchtvaartmaatschappijen zouden vliegen.

De gestrande reizigers die TUI vrijdag denkt terug te hebben gebracht, zijn afkomstig van de belangrijke vakantiebestemmingen. "De overige reizigers zitten her en der over de wereld." Over hoe lang het duurt hen naar Nederland terug te vliegen, durft de zegsvrouw geen schatting te geven. "Maar het zal niet heel lang meer duren."

Corendon Airlines, de luchtvaartmaatschappij van Corendon Vliegvakanties, voerde zodra het luchtruim opende zo'n vijf tot zes extra vluchten uit om alle gestrande passagiers terug naar Nederland, België en Duitsland te brengen. In totaal waren er zo'n vierduizend klanten van Corendon gestrand. Ook de klanten van Corendon die met vakantie hadden moeten gaan zijn inmiddels vertrokken.

TUI Nederland heeft alle vakanties tot en met dinsdag geannuleerd. Dagelijks zagen zo'n duizend reizigers hun reis hierdoor in het water vallen. Alle vakantiegangers krijgen hun geld terug.

Vorige week donderdag ging het luchtruim boven Nederland op slot wegens de vulkanische aswolk uit IJsland. Ook elders in Europa mocht niet meer worden gevlogen. Sinds maandagavond is het Nederlandse luchtruim, eerst met beperkingen en later volledig, weer opengesteld, evenals luchtruimen elders in Europa.

Woensdagnacht gingen echter weer enkele luchthavens in Zweden, Schotland en Noorwegen dicht, omdat de wolk vulkanische as uit IJsland door de wind van richting was veranderd. Volgens Eurocontrol worden in de rest van Europa geen beperkende maatregelen verwacht.