Kernwapens VS blijven voorlopig in Europa

De Verenigde Staten halen hun laatste kernwapens in Europa voorlopig niet weg, heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton donderdag op een NAVO-bijeenkomst in Estland gezegd.

Het gaat om ongeveer tweehonderd atoombommen die door gevechtsvliegtuigen kunnen worden afgeworpen. Clinton zei dat de eventuele terugtrekking onderdeel moet zijn van een overeenkomst met Rusland, dat over veel meer van zulke tactische kernwapens beschikt. De Russen tonen geen belangstelling en zulke onderhandelingen liggen niet in het verschiet.

Clinton zei niet dat de Amerikaanse kernwapens nooit uit Europa zullen verdwijnen. Zij zei ook dat over hun toekomst moet worden beslist door de NAVO als geheel, niet alleen door de Verenigde Staten. Maar zo lang er kernwapens zijn, blijft de NAVO een nucleaire alliantie, zei Clinton.

De Amerikaanse kernwapens in Europa liggen naar algemeen wordt aangenomen opgeslagen in België, Nederland, Duitsland, Italië en Turkije.

Eerder noemde NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Europa een 'essentieel onderdeel van een geloofwaardige afschrikking'.