FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 januari 2013

Deel gestolen monstrans achtergebleven

Bij de overval dinsdagmiddag in het Utrechtse museum Catharijneconvent is niet de hele monstrans buitgemaakt. Een deel van het liturgische voorwerp is achtergebleven toen beveiligers het uit de handen van de dieven probeerden te trekken, zegt een woordvoerder van de politie.

De overvallers sloegen dinsdag toe in de schatkamer van het museum. Ze sloegen een ruit stuk, verbrijzelden een vitrine en gristen de monstrans mee. De aanwezige beveiligers probeerden de mannen tegen te houden waarna een schermutseling ontstond. Een van de daders vluchtte vervolgens met een deel van de monstrans naar buiten.

Welk deel van de met diamanten versierde monstrans is meegenomen, wil de politie niet zeggen. Van de dieven ontbreekt nog elk spoor. De twee vluchtten op een scooter die later werd teruggevonden bij het Spoorwegmuseum. De politie is nu op zoek naar beelden van de overval waarop de daders herkenbaar in beeld zijn.

Het gestolen object, een achttiende-eeuwse verguld zilveren stralenmonstrans, was een van de topstukken van het museum. Het heeft een verzekerde waarde van 250 duizend euro. In een monstrans wordt in de katholieke kerk een geconsacreerde hostie bewaard. Het voorwerp was geleend van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.


Deel gestolen monstrans achtergebleven (Foto: Novum)

Nürburgring krijgt toch Formule 1-race

Komende zomer zal er op de beroemde Duitse Nürburgring toch een Formule 1-race worden verreden. De saneerders van het noodlijdende circuit hebben alsnog financiële overeenstemming bereikt met Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

Ecclestone heeft maandenlang onderhandeld met de Nürburgring, dat 7 juli de Formule 1 zal ontvangen. Lang zag het er naar uit dat het circuit het geld niet meer kon opbrengen om de Formule 1-race te organiseren, maar het is de saneerders toch gelukt om tot een overeenstemming te komen.

De Grand Prix van Duitsland stond wel al op de agenda voor 2013, maar de internationale federatie FIA had nog geen locatie aangewezen. Circuit Hockenheim gold als alternatief voor de Nürburgring.

[Premier League] United na zege steviger aan kop

Manchester United heeft woensdag zijn leidende positie in de Premier League verstevigd. De ploeg van Sir Alex Ferguson zegevierde in eigen stadion met 2-1 over Southampton en profiteerde daarmee optimaal van het puntenverlies van rivaal Manchester City, een dag eerder bij Queens Park Rangers (0-0). United verdedigt na 24 speelronden een voorsprong van zeven punten op City.

Met Robin van Persie in de basis kwamen de Red Devils al snel op achterstand. Jay Rodriguez tekende al na drie minuten voor de verrassende voorsprong van Southampton op Old Trafford. Door twee goals van Wayne Rooney stelde United nog in de eerste helft orde op zaken. Bij de bezoekers speelde Jos Hooiveld de gehele wedstrijd. Alexander Büttner bleef bij United op de reservebank.

Nummer drie Chelsea liet dure punten liggen. De ploeg van Rafa Benítez verspeelde een 2-0 voorsprong bij Reading. Na goals van Chelsea-middenvelders Juan Mata en Frank Lampard kwam de laagvlieger in de absolute slotfase langszij. Adam Le Fondre scoorde in de 87e en 95e minuut en redde zodoende een punt voor Reading. Chelsea, waar Nathan Aké op de reservebank bleef, zag het verschil met United oplopen tot dertien punten.

Martin Jol boekte met Fulham een broodnodige zege op West Ham United. Het werd 3-1 voor de manschappen van de Nederlandse coach. Fulham, waar oud-Twentenaar Bryan Ruiz na 67 minuten vervangen werd, stijgt door de zege twee plekjes naar de twaalfde plek.

Met John Heitinga de gehele wedstrijd spelend boekte Everton een thuiszege op West Bromwich Albion: 2-1. Eerder op de dag was de transfer van Twente-middenvelder Leroy Fer naar de Toffees nog afgeketst. Tottenham Hotspur speelde met 1-1 gelijk bij Norwich City.

Forse winstdaling voor Facebook

Facebook heeft in het vierde kwartaal van 2012 een nettowinst behaald van 64 miljoen dollar, bijna 80 procent minder dan een jaar eerder. De omzet nam wel toe, met bijna 40 procent tot 1,59 miljard dollar.

Dat maakte het internetbedrijf achter het gelijknamige sociale netwerk woensdag bekend. Exclusief eenmalige posten was volgens Facebook wel sprake van een stijging van de winst, met ruim 18 procent tot 426 miljoen dollar.

Over heel 2012 kwamen de inkomsten van Facebook uit op 5,09 miljard dollar, tegen 3,71 miljard dollar in 2011. Onder de streep bleef echter niet meer dan 53 miljoen dollar over. Dat was een jaar eerder nog 1 miljard dollar. De daling van de jaarwinst is eveneens grotendeels te wijten aan eenmalige posten.

Forse winstdaling voor Facebook
Forse winstdaling voor Facebook (Foto: ANP)

[Premier League] Arsenal thuis niet voorbij Liverpool

Arsenal thuis niet voorbij Liverpool
Liverpool heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Arsenal. In het Emirates Stadium eindigde een vermakelijk duel in een 2-2 gelijkspel. The Reds kwamen met 0-2 voor, maar zagen Arsenal alsnog op 2-2 komen.

Heerlijke start Liverpool
The Reds kenden een droomstart in Londen. Al na vijf minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. De goal van Luis Suárez werd ingeleid door een fout van Bacary Sagna. In eerste instantie wist doelman Wojciech Szczesny nog redding te brengen, maar in de rebound knalde Suárez vanaf elf meter raak.

Na de openingstreffer van de oud-Ajacied waren er kansen over en weer. De beste kansen waren er voor de thuisploeg. Met name Theo Walcott kreeg de bal er niet in. Arsenal was de betere ploeg, maar zag na een uur spelen de achterstand nog groter worden. Jordan Hendersen zette Liverpool op een comfortabele 2-0 voorsprong.

Terug in de wedstrijd
Maar die voorsprong bleek niet voldoende. Arsenal zette flink aan en had slechts drie minuten om op gelijke hoogte te komen. In de 65ste minuut legde Jack Wilshere de bal perfect op het hoofd van Olivier Giroud, die van dichtbij onhoudbaar binnenkopte. Vlak daarna liet Liverpool zich het kaas van het brood eten en keek de ploeg van Brendan Rodgers er naar hoe Arsenal gelijk maakte. De ploeg van manager Arsène Wenger kon er lustig op los tikken. Het was uiteindelijk Walcott die de aanval knap afrondde.

In de strijd om de vierde plaats hadden beide ploegen weinig aan een gelijkspel. Toch was er in de slotfase maar een ploeg die voor de overwinning ging: Arsenal. Onder aanvoering van Wilshere en de steun van het thuispubliek gingen zij op zoek naar de winnende treffer.

Het leverde een spannende slotfase op waarin de klok in het voordeel van Liverpool tikte. Het was Arsenal dat druk zette en in de 87ste minuut de grootste kans kreeg via Giroud. Op aangeven van Lukas Podolski kon hij van dichtbij raak schieten, maar hij maaide over de bal heen. 35 seconden voor tijd had Suárez de winnende nog op zijn schoen na een blunder van Santos. Maar Szczesny stond goed opgesteld. Het bleek de laatste kans van de wedstrijd, die eindigde in een 2-2 gelijkspel.

8,2 miljoen borg voor schoonzoon Spaanse koning

Een Spaanse rechter heeft woensdag de borgsom voor de schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos en zijn voormalige zakenpartner vastgesteld op 8,2 miljoen euro. Iñaki Urdangarin en zijn kompaan worden verdacht van corruptie.

Urdangarin is niet aangeklaagd, maar wel verdachte in een zaak waarin hij en zijn zakenpartner zo'n vijf miljoen euro aan overheidsgeld zouden hebben verduisterd dat hun non-profitorganisatie had gekregen. Onderzoeksrechter José Castro zei woensdag dat de twee zich ten doel hadden gesteld om zoveel mogelijk gewin te halen uit Urdangarins banden met het koninklijk huis.

De rechtbank van Palma de Mallorca heeft Urdangarin en zijn voormalige zakenpartner vijf dagen de tijd gegeven om de borgsom te voldoen. Ze mogen zelf bepalen hoe ze het bedrag verdelen. Urdangarin gaat vermoedelijk niet naar de gevangenis, omdat er beslag kan worden gelegd op zijn eigendommen.

De Spaanse koninklijke familie besloot vorig jaar om hem niet meer te betrekken bij officiële koninklijke aangelegenheden. Vorige week werd zijn naam verwijderd van de familiewebsite. Urdangarin is getrouwd met prinses Cristina, de tweede dochter van de koning.

Laatse fase bouw busplatform Amsterdam Centraal

In Amsterdam is begonnen met de laatste fase van de bouw van het busplatform op station Amsterdam Centraal. Met een hijskraan is ondanks het stormachtige weer een deel van de stalen brug verwijderd, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Later woensdagavond wordt ook het tweede deel van de brug weggetakeld en afgevoerd over het IJ. De brug, ruim 120 ton zwaar en bijna vijftig meter lang, vormde de afgelopen jaren de verbinding tussen de west- en oostzijde van het busplatform.

Het busplatform ligt aan de IJ-zijde van het station. Onder het platform wordt momenteel ook gewerkt aan de toekomstige Noord/Zuidlijn en een vierbaansautotunnel. De werkzaamheden duren een groot deel van het jaar en hebben gevolgen voor de busreizigers. Die moeten sinds maandag gebruikmaken van tijdelijke haltes.

FC Twente mogelijk lang zonder Chadli

Het ziet er niet al te best uit voor FC Twente en Nacer Chadli. De Belgische aanvaller heeft woensdagochtend tijdens de training een serieuze hamstringblessure opgelopen. Door de spierscheuring in de linker hamstring staat hij mogelijk zes tot acht weken aan de kant.

Met het oog op de eventuele titelstrijd is dit een aderlating voor FC Twente, aangezien Chadli één van de sleutelspelers is in het team van trainer Steve McClaren. In de eerste seizoenshelft was de Belg al enige tijd uitgeschakeld door een spierblessure.

Chadli voelde woensdagochtend al meteen dat het om een zware blessure ging. "Het voelt niet goed aan", liet hij vrijwel direct weten.

[Copa] Real en Barcelona gelijk op

Real Madrid en Barcelona hebben elkaar in de eerste halve finale van de Copa del Rey in evenwicht gehouden. Een laat doelpunt geeft vooral De Koninklijke hoop voor de return (1-1). Deze wordt over een maand afgewerkt in Camp Nou.

Real-coach José Mourinho moest het tegen de Catalanen doen zonder de geblesseerde Pepe en de geschorsten Sergio Ramos en Fabio Coentrão. Daarom werd het centrum van de verdediging gevormd door Ricardo Carvalho en de 19-jarige Raphael Varane. De schorsing van Ángel Di María betekende een basisplaats voor José Callejón.

Hoog niveau
Barcelona, dat in de competitie zorgeloos op de landstitel lijkt af te stevenen, kon daarentegen wel beschikken over al haar sterren. Op volle oorlogssterkte trad de Catalaanse grootmacht aan. Beide ploegen maakten er in de eerste helft een prachtig schouwspel van met een ongekend hoog niveau. De eerste kans van het duel was voor Cristiano Ronaldo, die afgelopen weekend nog driemaal trefzeker was in de Primera División. Zijn karakteristieke zwabberbal dwong doelman Pinto tot een moeizame redding.

Niet veel later liet ook Barcelona zich gelden, toen Jordi Alba na een prachtig wippertje van Andrés Iniesta vrijkwam voor doelman Diego López. De vleugelverdediger raakte de bal echter verkeerd. Ook Xavi was voor rust dichtbij de openingstreffer. De routinier raakte uit een vrije trap eerst de lat, waarna even later de uitblinkende Raphael Varane een zeker lijkende treffer van de lijn werkte.

Varane maakt gelijk
Na vijf minuten in de tweede helft kwam Barcelona dan toch op 0-1. Cesc Fàbregas ontsnapte aan de buitenspelval en profiteerde optimaal van een slechte pass van Callejón. Vanaf dat moment werd Real sterker en was het name Ronaldo die een paar keer erg dichtbij de gelijkmaker was. De Portugees kopte eerst net naast en zag daarna Gerard Piqué redding brengen op de doellijn.

Nadat Pedro Rodríguez namens Barcelona naliet om het duel in het slot te gooien, werd het zeven minuten voor tijd alsnog 1-1. Uit een indraaiende voorzet van Mesut Özil kopte Varane de bal hard achter Pinto. Zijn doelpunt geeft De Koninklijke weer hoop voor de return in Camp Nou op 27 februari.

Meer macht voor Griekse belastingdienst

De Griekse regering wil de belastingdienst de bevoegdheid geven geld van bankrekeningen af te halen van mensen die worden beschuldigd van belastingontduiking, zelfs als ze nog niet zijn veroordeeld. Daartoe heeft het ministerie van justitie woensdag een wetsvoorstel ingediend.

In de komende weken wordt over het voorstel gestemd, dat geldt voor mensen die formeel zijn aangeklaagd voor onder meer belastingontduiking of witwaspraktijken.

De belastingdienst krijgt onder de wet toegang tot de rekeningen van verdachten en kan het bedrag waarop het recht zou hebben eraf halen. Mocht de verdachte worden vrijgesproken, dan wordt het bedrag teruggestort.

Griekenland kampt met de ernstigste financiële crisis in decennia en heeft zware bezuinigingen en grote belastingverhogingen doorgevoerd. Ondanks beloftes om een einde te maken aan de grootschalige belastingontduiking in het land, is het de Griekse autoriteiten niet gelukt het probleem met succes aan te pakken.

Le Quattro Volte

Een oude herder hoest zich door de eindfase van zijn leven in Calabrië (de punt van de “laars van Italië”). Bijna gelijktijdig met zijn dood wordt er een geitje geboren. Als het na een tijdje mee mag met de kudde belandt het arme dier in een greppel. Het verliest de groep en het blaat wat het kan, maar het leidt tot niets: het geitje blijft alleen. De winter zet in en uiteindelijk gaat het geitje schuilen onder een grote boom. Deze boom wordt in het voorjaar gebruikt voor een ritueel van de dorpsbewoners: hij wordt gekapt en in het dorp opnieuw “geplant”. Vervolgens wordt de boom in stukken gehakt en naar een plek gebracht waar er houtskool van gemaakt wordt. Deze houtskool wordt vervolgens geleverd aan de inwoners van het dorpje zodat de schoorsteen weer kan roken.

Nieuw seizoen How I Met Your Mother bevestigd

How I Met Your Mother krijgt definitief een negende seizoen. Dat hebben CBS en 20th Century Fox woensdag bevestigd. Het wordt de laatste reeks van de tv-serie, die sinds 2005 op televisie komt.

"We vinden het fantastisch dat de ongelooflijk getalenteerde cast van How I Met Your Mother terugkomt voor een laatste seizoen", reageerden de voorzitters van 20th Century Fox in een verklaring aan The Hollywood Reporter. De serie krijgt daarmee volgens hen 'een gepast einde'.

Eerder werd duidelijk dat er veel onderhandelingen nodig waren met de hoofdrolspelers van de serie, omdat ze naast de serie aan allerlei andere projecten werken. Zo was Jason Segel te zien in verschillende films, waaronder Bad Teacher en The Muppets.

Internazionale haalt vervanger voor Sneijder

Internazionale heeft op de valreep nog een vervanger voor Wesley Sneijder gevonden. De Nederlandse middenvelder vertrok eerder deze transferperiode naar het Turkse Galatasaray. Mateo Kovacic, afkomstig uit Kroatië, gaat hem vervangen.

De 18-jarige middenvelder speelt nu nog bij Dinamo Zagreb, maar reist volgens zijn club morgen naar Italië om de boel af te handelen. Inter betaalt 11 miljoen euro aan Dinamo Zagreb om de middenvelder over te nemen.

[KNVB beker] Uitslag PSV - Feyenoord

Vanavond stond in Eindhoven de kwartfinale in het KNVB bekertoernooi tussen PSV en Feyenoord op het programma. De Eindhovenaren wisten het duel met 2-1 te winnen en plaatsen zich zodoende net als PEC Zwolle en AZ voor de halve finales. Morgen komt hier Ajax of Vitesse nog bij. Hieronder het verslag en de karakteristieken.

In de beginfase wist de thuisploeg diverse malen de verdediging van Feyenoord te verschalken. Hieruit wist PSV eenmaal te scoren; Mertens prikte de bal in de hoek. Feyenoord kwam echter onverwachts op 1-1. Op aangeven van Boëtius wist Pellè de gelijkmaker te scoren.

Na rust hield PSV het initiatief, maar golfde het spel meer op en neer. Een verlenging leek de beslissing te moeten brengen, maar uit een rebound wist Van Bommel de 2-1 te scoren. Matavz en Lens kregen grote kansen op 3-1, maar wisten niet te scoren.

Karakteristieken:

PSV

2 - 1

Feyenoord

 20' Mertens
78' Van Bommel
   29' Pellè
  Gele kaart: Wijnaldum, Strootman, Willems (PSV) Clasie, De Vrij (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 15.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Derijck
Marcelo
Willems (Bouma/75)
v. Bommel
Wijnaldum
Strootman
Lens
Matavz
Mertens (Hiljemark/88)
  Mulder
v. Beek (Vormer/83)
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena
Achahbar (Verhoek/66)
Pellè
Boëtius (Singh/88)

Duizend jaar oud gewei ontdekt in depot Rijksmuseum

Een elandgewei dat al jaren in het depot van het Rijksmuseum ligt, blijkt een bijzonder en kostbaar object. Conservatoren Jan de Hond en Frits Scholten ontdekten na onderzoek dat het om een ruim duizend jaar oud gewei ging, zo maakte De Hond woensdagavond bekend in De Wereld Draait Door.

Het bijzondere gewei, waarin verschillende dieren en vormen zijn geslepen, sierde ooit de graftombe van koning Lodewijk de Vrome, een zoon van Karel de Grote. Het object lag al zeker vijftig jaar in de kelders van het Rijksmuseum te verstoffen zonder ooit tentoongesteld te worden.

Na wetenschappelijk onderzoek bleek dat het kunstwerk werd vervaardigd tussen 980 en 1015. Daarna maakte het een lange zwerftocht via Metz en Sint Petersburg naar Amsterdam. Volgens De Hond is het gewei van onschatbare waarde.


Duizend jaar oud gewei ontdekt in depot Rijksmuseum (Foto: Novum)

Debuut De Zeeuw bij bekerzege Van den Brom op Been

Demy de Zeeuw heeft woensdagavond zijn debuut gemaakt voor Anderlecht. De Nederlandse huurling van Spartak Moskou mocht in het bekerduel tegen Racing Genk in de basis beginnen en werd na 53 minuten afgelost door de van Heracles Almelo overgenomen Samuel Armenteros, die zijn tweede officiële duel speelde. Anderlecht won de heenwedstrijd van de halve finale van het Belgische bekertoernooi in eigen huis met 1-0.

Bij de wedstrijd speelde nog meer Nederlands sentiment. Voor de derde keer dit seizoen stonden de Nederlandse coaches John van den Brom (Anderlecht) en Mario Been (Genk) tegenover elkaar. Wederom bleef Been zonder zege. De eerste twee ontmoetingen van Genk tegen de landskampioen werden respectievelijk gelijkgespeeld en verloren.

Naast De Zeeuw had ook voormalig NEC'er Bram Nuytinck een basisplaats bij Anderlecht. Bij Genk mocht Glynor Plet zeven minuten voor tijd invallen. Been had wel een basisplaats ingeruimd voor de oud-Feyenoorders Thomas Buffel en Benjamin De Ceulaer.

Het winnende doelpunt werd na een halfuur gemaakt door Milan Jovanovic. Genk speelde meer dan een helft met een man minder na een rode kaart voor de Senegalees Kara Mbodj. Guillaume Gillet miste namens Anderlecht nog een strafschop. De return volgt begin maart.

De andere halve finale in België gaat tussen Kortrijk en Cercle Brugge. De eerste wedstrijd in dat tweeluik werd afgelast.

Griepepidemie laait weer op

De griepepidemie lijkt voorlopig aan te houden. Vorige week leek de epidemie nog op zijn retour toen minder mensen ziek bleken, maar deze week stijgen de cijfers weer. Dat meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag.

Twee weken geleden hadden 108 op de honderdduizend Nederlanders de griep. Vorige week daalde dit aantal naar 82 griepgevallen. Nu zijn gemiddeld 114 per honderdduizend inwoners ziek. Overigens spreekt Nivel nog altijd van een milde epidemie. De griepgolf duurt nu zes weken. Gemiddeld duurt een epidemie zes tot acht weken.

Vanaf vijftig zieken per honderdduizend Nederlanders wordt gesproken van een milde epidemie. Eerder meldde Nivel al dat de epidemie vermoedelijk langer zou duren dan vorig jaar toen de griepgolf met vier weken relatief kort was. Op het hoogtepunt hadden toen tachtig op de honderdduizend mensen de griep.

'Maak Fyra toeslagvrij'

Er doen veel geruchten de ronde over hoe de vervangende Beneluxtrein (de opvolger van de Intercity Amsterdam - Brussel annex de vervanger van het gefaalde Fyra-project - red.) eruit zal zien. Volgens sommige van die geruchten wordt het een zeer reizigersonvriendelijk treinproduct.

Voor reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV is dat de reden om enkele minimale uitgangspunten te formuleren, waaraan de nieuwe Benelux-Intercity zou moeten voldoen. Voor Beter OV bracht deze uitgangspunten woensdag onder de aandacht van staatssecretaris Mansveld en de leden van de Tweede Kamer. Hieronder staan deze punten opgesomd.

Het geld
"Extra kosten voor het in stand houden van een goede treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel maken deel uit van het ondernemersrisico van de exploitant van de Fyra: met name dus de NS en zijn dochteronderneming NS HiSpeed/HSA. Gezeur over dat vervangende oplossingen exploitatief niet rendabel zijn, is daarom volstrekt buiten de orde."  

Van waar naar waar
"Het doel moet zijn, het leveren van een treinverbinding tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam, Antwerpen en Brussel. Dat is wat anders dan een trein tussen bijvoorbeeld Den Haag en Mechelen."

Fyra toeslagvrij
"Zolang het niet lukt om de trein naar België in Amsterdam te laten beginnen, dient de binnenlandse Fyra tussen Amsterdam, Schiphol en Rotterdam toeslagvrij toegankelijk te zijn voor reizigers tussen Nederland en België. Deze toeslagvrije Fyra tussen Amsterdam, Schiphol en Rotterdam dient te worden beschouwd als tegemoetkoming voor de langere wachttijd (en dus reistijd) en het comfortverlies wegens de extra overstap.

De Fyra-treinen tussen Amsterdam en Breda zullen, om de extra reizigers te kunnen vervoeren, met een of meerdere rijtuigen moeten worden verlengd."

Frequentie
"De vervangende Intercity dient minimaal een uurdienst te bieden. Een twee-uursdienst of nog slechter is onwenselijk omdat dat niet de minimale kwaliteit is die de reizigers tussen Nederland en België voor 9 december werd geboden en omdat bij een frequentie van slechter dan een keer per uur er onvoldoende vervoerscapaciteit wordt geboden om de reizigers ordentelijk te vervoeren (de Benelux die voor 9 december een uurdienst bood zat regelmatig tot de nok toe vol met passagiers)."

Gevolgen voor het binnenlandse net
"Het inleggen van de vervangende Benelux mag geen wezenlijke verslechtering betekenen voor het vervoersaanbod dat nu de binnenlandse reizigers wordt geboden, zowel qua capaciteit als qua reissnelheid."

Manaudou stopt nu echt met zwemmen

Laure Manaudou heeft woensdag bekendgemaakt dat ze haar zwemcarrière definitief beëindigt. De 26-jarige Française, die een Nederlandse moeder heeft, is in verwachting van haar tweede kind.

"Ik stop ermee. Dat besluit heb ik al een tijd geleden genomen. Ik ben 3 maanden zwanger, kom al 2 maanden niet meer in een zwembad en dat is goed zo. Het is tijd nieuwe mensen te ontmoeten. Een comeback zit er ditmaal niet in", zei de olympisch kampioene van Athene op de 400 vrij.

Haar vriend Frederick Bousquet haalde Manaudou in de zomer van 2011 over het toch nog eens te proberen. Ze kwalificeerde zich voor de OS van Londen, maar imponeerde niet.

Manaudou stopt nu echt met zwemmen
Manaudou stopt nu echt met zwemmen (Foto: ANP)

Giffords pleit voor striktere wapenwetgeving VS

Het Amerikaanse Congreslid dat in 2011 in haar hoofd werd geschoten heeft het Congres woensdag opgeroepen striktere wapenwetgeving in te voeren. "Te veel kinderen sterven", aldus Gabrielle Giffords.

"Praten gaat moeilijk, maar ik heb iets belangrijks te zeggen", zei Giffords tijdens haar verrassingsbezoek. Het was de eerste zitting van het Congres over wapenwetgeving sinds een man in december in het stadje Newtown twintig kinderen doodschoot. "Durf het, wees moedig, het Amerikaanse volk rekent op jullie", zei Giffords.

Giffords' echtgenoot Mark Kelly vertelde woensdag hoe de man die Giffords in 2011 neerschoot in vijftien seconden 33 kogels afvuurde en pas gestopt kon worden toen hij zijn wapen opnieuw moest laden. Giffords en Kelly zijn een politiek actiecomité begonnen om striktere wapenwetgeving af te dwingen.

De Amerikaanse president Barack Obama stelde eerder deze maand een reeks maatregelen voor om de wapenwetgeving in de Verenigde Staten aan banden te leggen. Hij wil een verbod op aanvalswapens en op magazijnen waar meer dan tien kogels in kunnen. Ook wil hij achtergrondchecks van wapenkopers.

Het wordt lastig om de wetgeving door het Congres te loodsen. Er is veel verdeeldheid over het recht op het dragen van een wapen, dat is verankerd in de grondwet. De NRA, de Amerikaanse wapenlobby, leidt de pogingen om de strengere wetgeving tegen te houden. Voorzitter Wayne LaPierre zei dat maatregelen tegen wapenbezit in het verleden hebben gefaald 'en nu weer zullen falen'. Hij pleitte voor een betere handhaving van bestaande wetten.

Aangifte na uitlekken opgaven Cito-toets

Een dag nadat enkele opgaven van de Cito-toets waren uitgelekt, heeft Cito woensdag aangifte gedaan. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) op vragen van Kamerleden die snel opheldering wilden over de kwestie.

Op de basisscholen buigen 165.000 kinderen zich 5, 6 en 7 februari over de Cito-toets, maar NRC Handelsblad had dinsdag al een aantal opgaven in handen. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, willen de Kamerleden weten. Maar Dekker weet het ook niet. Cito onderzoekt het en de organisatie heeft aangifte gedaan, onder meer vanwege schending van het auteursrecht en de geheimhoudingsplicht, waarvoor scholen en medewerkers van Cito tekenen.

Lazio en Tottenham beboet door UEFA

SS Lazio en Tottenham Hotspur hebben een boete ontvangen van de UEFA. Dit in verband met wangedrag van supporters. Lazio is de Europese voetbalbond 140.000 euro verschuldigd, vanwege racistische uitingen van de supporters tijdens de Europa League-wedstrijden tegen Tottenham Hotspur en NK Maribor.

Ook fans van die twee clubs misdroegen zich en hebben een boete ontvangen.Tottenham moet de UEFA 7.500 euro betalen, terwijl Maribor binnenkort 16.000 euro lichter zal zijn. Het is niet de eerste keer dat de Lazio-fans zich van hun slechtste kant lieten zien. De Romeinse fans staan wereldwijd bekend als facistisch en werden in de laatste jaren al vaker op het matje geroepen.

FOK!film op het IFFR: van kind tot klootzak

Het Internationaal Film Festival Rotterdam draait nog steeds op volle toeren en FOK! doet daar verslag van! We bekijken een selectie van films voor je en laten zien wat je mist. Zo draait er een Nederlandse comicverfilming, een Belgische film waarin nauwelijks gesproken wordt en een Hongaarse film die volledig uit fragmenten van andere films staat: stuk voor stuk aanraders!

[AC] Ivoorkust en Togo door, doelpunt Bony

Vanavond werden ook in Groep D van de African Cup of Nations de laatste groepswedstrijden afgewerkt. Togo en Ivoorkust wisten zich te plaatsen voor de kwartfinales. Hieronder de uitslagen en eindstand in Groep D.c

Togo - Tunesië 1-1
Togo heeft zich woensdag als laatste land geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. De ploeg van Didier Six had aan een 1-1 gelijkspel tegen Tunesië genoeg om als tweede in groep D te eindigen. Togo en Tunesië eindigden beide op vier punten, maar het betere doelsaldo van de Togolezen gaf de doorslag. In het andere groepsduel speelde het al geplaatste Ivoorkust gelijk tegen Algerije: 2-2.

De kans is groot dat Tunesiër Khaled Mouelhi badend in het zweet wakker wordt als hij terugdenkt aan de 77e minuut van het duel. De speler van Espérance Tunis kreeg in het Zuid-Afrikaanse Nelspruit een unieke mogelijkheid om de Noord-Afrikanen naar de volgende ronde te schieten, maar hij schoot een strafschop tegen de paal. Eerder in de wedstrijd was Mouelh wel succesvol geweest vanaf de stip. Na een halfuur poetste hij de openingstreffer van Serge Gakpe weg.

Ivoorkust - Algerije 2-2
De andere groepswedstrijd was er een om des keizers baard. Ivoorkust was na twee overwinningen al geplaatst, terwijl Algerije na twee nederlagen geen zicht meer had op de volgende ronde. De Algerijnen leken de eer te redden, toen ze halverwege de tweede helft in een tijdsbestek van zes minuten een 2-0 voorsprong namen.

Even zo snel kwam Ivoorkust weer terug. In de 77e minuut scoorde sterspeler Didier Drogba de aansluitingstreffer, waarna Wilfried Bony even later een hoofdrol speelde bij de 2-2. De spits van Vitesse zag zijn schot van richting veranderd worden door Djamel Mesbah en vervolgens in het Algerijnse doel verdwijnen.

De plaatsing van Togo voor de kwartfinales mag historisch genoemd worden. Nog nooit eerder overleefde het land de groepsfase van de Afrika Cup. Bij de laatst acht is Burkina Faso de tegenstander. Ivoorkust, de verliezend finalist van de laatste editie, treft Nigeria.

Eindstand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Ivoorkust* 3 2 1 0 7 7-3
2. Togo* 3 1 1 1 4 4-3
3. Tunesië 3 1 1 1 4 2-4
4. Algerije 3 0 1 2 1 2-5


* naar kwartfinales

Man kruipt in statiegeldautomaat

Een man die de Albert Heijn probeerde te flessen door in een statiegeldautomaat te kruipen, moet de cel in.

Op 26 januari werd de man betrapt toen hij in de Albert Heijn op het Museumplein te Amsterdam de statiegeldautomaat in was gekropen. Zijn hele lichaam zat in de automaat, alleen zijn voeten staken nog uit het luikje.

Volgens de man probeerde hij een vriend te helpen, omdat een kratje in de automaat zou vastzitten. Maar op beelden was duidelijk te zien hoe de man een kratje bier uit de automaat pakte, weer in de automaat zette en vervolgens de statiegeldbon incasseerde.

De man werd afgelopen zaterdag meteen gearresteerd en in de cel gegooid. Via het supersnelrecht stond hij vandaag voor de rechter en die oordeelde dat de man twee weken cel verdient voor zijn poging de Albert Heijn op te lichten, waarvan één week voorwaardelijk.

Op de vraag of een celstraf niet een beetje overdreven is, laat het OM weten dat de man in het verleden vaker veroordeeld is voor diefstal.

Tweede Kamer buigt zich over gaswinning

De Tweede Kamer houdt volgende week donderdag een debat over de aardbevingen die de gaswinning in de provincie Groningen veroorzaakt. Voorafgaand aan het debat laat de Kamer zich bijpraten door deskundigen.

Dinsdag vindt een briefing plaats door deskundigen van Economische Zaken, het Staatstoezicht op de Mijnen, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het weerinstituut KNMI. Woensdag staat een rondetafelgesprek op het programma, en donderdag volgt het debat met minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD).

Vrijdag bleek uit een rapport dat de aardbevingen als gevolg van de gaswinning, zwaarder kunnen worden dan tot nu toe werd gedacht. Kamp ziet desondanks geen reden de gaswinning terug te schroeven. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe zwaar de aardbevingen precies zullen worden.

Premier Mark Rutte (VVD), die woensdag een bezoek bracht aan de provincie Groningen, noemde de problemen tegenover RTV Noord 'zonder meer indrukwekkend'. Hij zei dat het kabinet eerst alle feiten op tafel wil hebben, en pas daarna over maatregelen besluit. Rutte benadrukte dat mensen die schade hebben, compensatie krijgen van de NAM.

Eerder deze week bracht Kamp ook al een bezoek aan Groningen.

Man wekenlang dood in woning Beek

In een woning in het Limburgse Beek is woensdag een dode man gevonden. De man lag er vermoedelijk al enkele weken. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf, zegt een woordvoerder.

Agenten kwamen een kijkje nemen in het huis aan de Elsstraat, omdat diverse buurtbewoners de man al langere tijd niet hadden gezien. Ook was zijn postbus overvol. Onderzoek moet uitwijzen of de man een natuurlijke dood is gestorven.

Kamer wil onderzoek naar pedofiele vrouwen

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, SP en D66 wil dat er een snel een uitgebreid onderzoek komt naar pedofilie onder vrouwen. Dat stellen de partijen naar aanleiding van een uitzending van het SBS-programma Undercover in Nederland.

In de aflevering, die zondag wordt uitgezonden, is te zien hoe onderzoeksjournalist Alberto Stegeman een pedofiele vrouw op het spoor komt via Marthijn Uittenbogaard van de door de rechtbank verboden pedofielenvereniging Martijn. Hij reageerde op een mail van Stegeman die in de hoedanigheid van een pedofiele vrouw om hulp vraagt. De hulpverleenster waar hij naar wordt doorverwezen blijkt vervolgens zelf pedofiel. Ze biedt zelfs een 2-jarig kind aan om seks mee te hebben.

De politici reageren geschokt op de uitzending. Volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman gaat men er ten onrechte van uit dat het meestal om mannelijke pedofielen gaat. "Hulpverlening, politie en justitie richt zich ook vaak op mannen. Ze weten niet hoeveel vrouwen er zijn en hoe ze te werk gaan. Het is te onbekend en daarom is onderzoek snel nodig", reageert ze via het programma.

CDA'er Peter Oskam noemt het 'te walgelijk voor woorden' en pleit ook voor meer onderzoek. Magda Berndsen (D66) wil dat er een kwalitatieve hulplijn komt om pedofielen echt te helpen in plaats van te stimuleren.

Grote brand in heftruckloodsen Cothen

In een bedrijf in het Utrechtse Cothen is woensdag een zeer grote brand uitgebroken. Het gaat om een drietal loodsen met heftrucks, graafmachines en hoogwerkers, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Het bedrijf moet als verloren worden beschouwd. De brandweer probeert nu een aangrenzend bedrijf te redden. Enkele woningen tegenover de loodsen worden niet bedreigd. Het vuur brak rond 18:30 uur door nog onbekende oorzaak uit in een van de loodsen aan de Willem-Alexanderweg.

Door de brand trekt een grote rookwolk over het dorp heen. Inwoners moeten uit voorzorg hun ramen en deuren dichthouden. Er zijn geen gewonden gevallen.

Schietpartij metrostation Rotterdam

Voor de ingang van metrostation Slinge in Rotterdam-Zuid is woensdagavond een man neergeschoten. Hij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Het station is gesloten voor onderzoek, er stoppen voorlopig geen metro's.

Dat heeft de politie van Rotterdam gemeld. De schutter is per fiets de wijk Pendrecht ingevlucht. Hij heeft een witte pet op en een zwarte jas aan en reed op een bruine fiets, aldus een politiewoordvoerster.

De politie weet nog niets over de toedracht en het motief. De schietpartij was op de stoep voor het station, niet op een perron.

Metrostation Rotterdam dicht na schietpartij
Metrostation Rotterdam dicht na schietpartij (Foto: ANP)

Moszkowicz alweer vrijgezel

De liefde tussen Bram Moszkowicz en Gaby Hingst is alweer voorbij. De advocaat vertelde vorige week nog dat er iets moois opbloeide, maar bevestigde woensdag aan RTL Boulevard dat het over is tussen de twee.

"Het is een hele leuke dame", stelde Moszkowicz vorige week. "Reken maar dat het iets wordt." De strafpleiter zag zijn relatie met Eva Jinek in oktober op de klippen lopen. Gaby is de weduwe van advocaat Evert Hingst, die in oktober 2005 werd vermoord.

Interview: Sander de Heer (WIDM)

Het dertiende seizoen van het AVRO-programma Wie is de Mol? is al enkele weken bezig en ook op FOK! besteden wij daar veel aandacht aan. Sinds 2005 is het programma gevuld met Bekende Nederlanders en radio-DJ Sander de Heer nam deel aan het allereerste BN'er-seizoen. Nog steeds één van de meest fanatieke spelers uit de historie van Wie is de Mol?. Maar is hij nog steeds zo fanatiek of volgt hij het programma al niet meer? Wij spraken Sander over zijn deelname en het programma in het algemeen.

[KNVB beker] Uitslag PEC Zwolle - Heracles Almelo

PEC Zwolle heeft voor een grote verrassing gezorgd in de KNVB beker. De Zwollenaren, vorig seizoen nog uitkomend in de Jupiler League, waren in eigen huis met 3-2 te sterk voor Heracles Almelo, dat na de nederlaag tegen PSV (1-5) opnieuw onderuit gaat.

Het begin was nog wel voor Heracles Almelo, dat al vrij snel op voorsprong kwam. Vejinovic sloeg bij een counter genadeloos toe en zette de bezoekers op voorsprong. Toch kon de formatie uit Almelo niet lang van deze weelde genieten. Vijf minuten later trok Slot de stand namelijk weer gelijk.


Feest in de dugout van PEC Zwolle (Foto: Pro Shots)

In het vervolg van de eerste helft waren er nog grote kansen voor beide partijen, maar de keepers stonden hun mannetje en lieten geen bal meer door. Toch capituleerde Pasveer uiteindelijk op een poging van Benson, waardoor de ruststand uiteindelijk toch 2-1 was.

Na de pauze bleven de kansen komen. Drost tikte na een klein uur spelen de 3-1 binnen, waarna de wedstrijd gespeeld leek te zijn. Everton slaagde er uiteindelijk nog wel in om de aansluitingstreffer te maken, maar de gelijkmaker werd niet meer gevonden.

De laatste keer dat PEC Zwolle in de halve finale stond, was in het seizoen 1976/1977. De tegenstander was destijds ADO Den Haag, dat met 2-1 werd verslagen. In de finale bleek FC Twente uiteindelijk een maatje te groot te zijn.

PEC Zwolle

3 - 2

Heracles Almelo

 16' Slot
 44' Benson
 58' Drost
   9' Vejinovic
 65' Everton 
 
 Gele kaart: Broerse, Mokhtar (PEC Zwolle), Vujicevic (Heracles Almelo)
 
Stadion: IJsseldelta-stadion, Zwolle
Toeschouwers: 7.100
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
van Polen
Lachman
Broerse
Achenteh
Gravenbeek (Saymak/79)
Drost
Benson (Avdic/67)
Slot (Narsingh/68)
Mokhtar
Pluim
  Pasveer
Schenkeveld
Rienstra
Davidson (Schamp/63)
Dorda
Quansah
Vejinovic
Duarte
Gouriye
Castillion (Vujicevic/46)
Everton

Van der Werff verruilt Volendam voor PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft zich versterkt met Maikel van der Werff. De 23-jarige centrale verdediger komt per direct over van FC Volendam en tekende een contract voor tweeënhalf jaar, meldt Zwolle woensdag. Van der Werff is bij Zwolle de opvolger van de naar sc Heerenveen vertrokken Joey van den Berg.

Van der Werff, die een aflopende verbintenis had, debuteerde in september 2009 voor Volendam en kwam sindsdien tot zeventig competitiewedstrijden en tien goals. Volgens technisch directeur Gerard Nijkamp stond de Noord-Hollander al geruime tijd op het scoutingslijstje van de huidige nummer veertien van de Eredivisie. "Door de ontstane situatie, met het vertrek van Joey van den Berg, hebben we direct toegehapt en niet gewacht tot de zomer."

Temple Run 2 blijft populair in Nederland

Het behendigheidsspel Temple Run 2 is deze week wederom het meest gedownloade spel van Nederland voor de iPhone en iPad. In de downloadtoptien van gratis spellen weet het spel onder meer de Game Boy-simulator GameGuy en het puzzelspel Candy Crush Saga achter zich te houden. Dat blijkt uit woensdag vrijgegeven gegevens van Apple.

Temple Run 2 is sinds begin deze maand twintig miljoen keer gedownload. Hierdoor staat het spel woensdagmiddag 21e in de lijst van games met de grootste omzet. Hoeveel het spel heeft opgeleverd is niet bekend.

De lijst voor betaalde apps wordt deze week door Whatsapp Messenger aangevoerd. Het virtuele huisdier Pou staat op de tweede plaats, gevolgd door spellen als Angry Birds Star Wars, Bad Piggies en het bouwspel Minecraft: Pocket Edition.

De volledige top tien voor gratis iPhone-apps ziet er als volgt uit:
01. Temple Run
02. GameGuy
03. Candy Crush Saga
04. Wie ben ik? HD
05. YouTube
06. Google Maps
07. NU.nl
08. Loesje app
09. Instamory Pocket - memorize and collect matching Instagram photos
10. TAMAGO for iOS

De volledige top tien voor gratis iPad-apps ziet er als volgt uit:
01. Temple Run 2
02. Sticks HD
03. YouTube
04. Candy Crush Saga
05. Je weet nu
06. Pento
07. Angry Birds Rio HD
08. Star Discovery
09. Wie ben ik? HD GRATIS
10. Skype voor iPad


Temple Run 2 blijft populair in Nederland

'Ulderink aan de slag als Ajax-scout'

Andries Ulderink gaat aan de slag als scout van Ajax. De trainer zat zonder werk na het faillissement van AGOVV Apeldoorn. Volgens De Telegraaf is de werkloze periode van Ulderink van korte duur en gaat de 43-jarige trainer aan de slag als scout van de landskampioen. Ulderink zal zich met name concentreren op het volgen van Belgische talenten.

Daarnaast zal Ulderink ook wedstrijden in Frankrijk gaan bezoeken. De trainer is een goede bekende van directeur voetbalzaken Marc Overmars, waarmee hij samenwerkte bij Go Ahead Eagles.

Ron Jeremy op sterven

Het leven van een van de grootste bazen die de wereld ooit heeft gekend, hangt aan een zijden draadje. Ron Jeremy ligt namelijk op sterven.

Volgens zijn manager is de 59-jarige pornoster gistermiddag naar het ziekenhuis gereden omdat hij pijn op zijn borst had. Tijdens een medisch onderzoek hebben artsen een aneurysma in de hartstreek van de levende legende vastgesteld.

Sindsdien is de situatie van Ron verslechterd en is hij overgebracht naar de afdeling Intensive Care. Hij wordt momenteel voorbereid op een operatie.

Ron Jeremy heeft, samen met zijn 23 centimeter lange paarsgepunte lans, gespeeld in meer dan tweeduizend pornofilms. Ook maakte hij zijn opwachting in diverse Hollywood-films.

Ron Jeremy, een levende legende

Austria Wien haalt Barazite terug

Nacer Barazite maakt het seizoen af bij Austria Wien. De vleugelspeler was actief voor AS Monaco maar dit avontuur liep niet uit op een succes. De 22-jarige aanvaller maakte een jaar geleden de overstap van Austria Wien naar AS Monaco, maar bij de Monegasken was Barazite lang niet altijd zeker van een basisplaats.

Hierop besloot Austria Wien om een poging te wagen voor de vleugelspeler. De oud-speler van onder meer Arsenal en N.E.C. Nijmegen speelde in het seizoen 2011/12 al 34 wedstrijden voor de Oostenrijkse koploper en was een belangrijke speler voor de Weense club. Beide clubs maakten via de officiële kanalen de overgang bekend.

Barazite wordt in eerste instantie tot het einde van dit seizoen gehuurd, maar Austria Wien heeft ook een optie tot koop bedongen. Deze optie kan na deze jaargang worden gelicht.

'Joran boos over leugens'

Joran van der Sloot is boos dat de Peruaanse website Trome stelt dat zijn toekomstige vrouw een kind van hem heeft. In een brief die RTL Nieuws meldt te hebben, zou Van der Sloot schrijven voor de vrijheid van de pers te zijn, maar 'deze leugens' zouden te ver gaan. Van der Sloot zou stellen een claim in te dienen als niet wordt gerectificeerd.

De familie van Leydi, de vriendin van Joran, zou lijden onder de leugens, zou in de brief staan. Een kind dat Leydi Figueroa al heeft, zou ook niet van Van der Sloot zijn.

Van der Sloot zit een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores. Trome meldde een paar dagen geleden dat Van der Sloot en Figueroa gaan trouwen. De 25-jarige Van der Sloot zou al lange tijd een relatie hebben met de vrouw, een maatschappelijk werker die hij in de Piedras Gordas-gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima ontmoette.

Figueroa zou elke vrijdag een bezoek brengen aan haar geliefde in de gevangenis. De huwelijksaanvraag zou in december zijn gedaan.

RTL had eerder al een gesprek met de vriendin van Van der Sloot. Toen wilde ze al niet bevestigen dat ze al een kindje met Van der Sloot heeft.

Balotelli blij: "Ben naar Milaan gerend"

Mario Balotelli is in de wolken met zijn transfer naar AC Milan. Het enfant terrible heeft lang moeten wachten op zijn overgang naar zijn lievelingsclub. Dinsdag werd bekend dat Milan en Manchester City een akkoord hebben bereikt over de overgang van de 22-jarige aanvaller.

Balotelli kende tot dusver een teleurstellend seizoen in Engeland en is dan ook blij om terug te keren naar zijn vaderland Italië. Dat steekt de international in gesprek met Milan Channel niet onder stoelen of banken. "Ik ben naar Milaan gerend", laat Balotelli weten. "Ik wilde hier al lange tijd spelen. Mijn start van het seizoen was negatief, maar in dit shirt zal het beter gaan. Ik heb enkele belangrijke beslissingen genomen, dus hopelijk mij en het team succes opleveren. Ik wil dat de fans van me gaan houden."

Adriano Galliani, de vice-president van Milan, laat weten dat met de transfer een droom voor hem uitkomt. "Met de komst van Mario hebben we ons elftal flink versterkt. We hebben hier enorm hard voor gewerkt. Mario zit al lange tijd in ons hart."

Chileense regisseur vreesde filmkeuze

Pablo Larraín vond het eng om een film te maken over het referendum dat de Chileense dictator Augusto Pinochet van zijn troon stootte. "Dit was zo belangrijk voor ons, het is één van de belangrijkste dagen uit onze geschiedenis", vertelt de Chileense regisseur aan Novum Nieuws. "Ik was heel bang om me aan dat onderwerp te wagen."

Zijn drama NO draait om de reclamecampagne van de tegenstemmers van het referendum. Pinochet schreef het volksberaad in 1988 uit onder politieke druk. Hij besteedde veel geld om zijn ja-campagne te laten slagen. Uiteindelijk stemden een ruime meerderheid tegen zijn dictatorschap, dankzij een positief gevoerde nee-campagne.

"Het werd 27 dagen lang 15 minuten per dag uitgezonden en het hele land stopte om naar die uitzendingen te kijken", gaat de regisseur verder. "Dan waren er geen auto's op de weg. De reclamemakers hebben de Chilenen bewustgemaakt van de wanstaltige houding van Pinochet", vertelt de 36-jarige Larraín.

De hoofdrol in zijn film wordt gespeeld door de Mexicaanse acteur Gael Garcia Bernal. Hij groeide op met Chilenen die wegens de dictatuur zijn gevlucht. "Maar de pijn die Chili nog steeds heeft van Pinochet, zag ik pas toen ik onderzoek deed voor deze film", zegt Bernal over het drama dat dit jaar kans maakt op een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De acteur maakte de dictatuur van een afstandje mee. "Chili was het eerste land dat een dictatuur heeft uitgeschakeld met democratische middelen. De conclusie is: we kunnen concluderen dat Chili een raar land is."

Larraín schreef ook het scenario van NO. "We hebben daar heel lang over gedaan, het was helemaal niet eenvoudig", aldus de Chileen. "Iedereen heeft hier een andere mening over en dat maakte het proces niet gemakkelijk. Als je zo'n film maakt, loop je de hele tijd op eieren. Op een gegeven moment moet je er gewoon voor gaan."

Larraín is bekend van films als Post Mortem en Tony Manero. NO draait vanaf donderdag in de bioscopen. Of Larraín een Oscar in ontvangst mag nemen, wordt 24 februari duidelijk, als de gouden beeldjes worden uitgereikt.


Chileense regisseur vreesde voor filmkeuze (Foto: Novum)

Jol hoopt nog op komst Manolev

Martin Jol heeft nog altijd goede hoop op de komst van Stanislav Manolev. De Haagse trainer wil de selectie van Fulham graag versterken met de Bulgaar. "Manolev is een ideale speler, omdat hij op meerdere posities uit de voeten kan", zegt Jol tegen NUsport. "Alleen hebben we niet veel te besteden, dus we kunnen hem alleen binnen halen tegen minimale kosten."

De Bulgaarse rechtsback zit bij zijn werkgever PSV op een dood spoor en komt voornamelijk in actie bij de beloften. Hierdoor heeft de 27-jarige verdediger zijn zinnen gezet op een transfer en Fulham heeft verregaande interesse.

Manolev kwam in de zomer van 2009 naar PSV van het Bulgaarse Litex Lovech. In zijn eerste jaren was hij een belangrijke basisspeler maar onder trainer Dick Advocaat wordt de rechsback nauwelijks gebruikt. Dit seizoen kwam de Bulgaar tot slechts twee competitiewedstrijden.

Armstrong: "Ook andere generaties speelden vals"

Lance Armstrong is het beu dat hij na het bekend worden van zijn dopinggebruik als het zwarte schaap van de wielersport wordt gezien. "Mijn generatie was niet anders dan de generaties daarvoor", zegt hij in een interview met Cyclingnews.com. "Vroeger sprongen ze stiekem op de trein, honderd jaar later is dat epogebruik geworden,"

Armstrong vindt het jammer dat er alleen naar de epogebruikers gewezen wordt. "Geen enkele generatie reed schoon. Ook niet in de tijd van Merckx, Hinault, Lemond, Coppi, Gimondi, Indurain, Anquetil en Bartali."

Dat Armstrong een levenslange schorsing heeft gekregen, terwijl renners die met de autoriteiten meewerkten amper werden gestraft, is de Texaan een doorn in het oog. "Het is belangrijk dat iedereen eerlijk en op dezelfde manier wordt gestraft. We hebben deze puinhoop met z'n allen veroorzaakt, dus moeten we het ook gezamenlijk opruimen."

Armstrong, die eerder deze maand bij Oprah Winfrey toegaf zijn Tourzeges met doping gewonnen te hebben, is bereid om bij het antidopingagentschap Wada zijn hele verhaal te doen. Het UCI en Usada laat hij liever links liggen. "Wielrennen is een wereldwijde sport en niet een Amerikaanse. Bovendien hoort het UCI helemaal niet aan de tafel thuis."

Voor UCI-voorzitter Pat McQuaid, die vindt dat Armstrong zo snel mogelijk vergeten moet worden, heeft de oud-renner dan ook geen goed woord over. "Hij is alleen maar bezig om zijn eigen hachje te redden. Dat is gewoon zielig. Al kan ik er ook weer niet verbaasd over zijn."

Den Bosch-spelers accepteren schorsing

FC Den Bosch-spelers Jelle de Bock en Joey Brock zijn woensdag akkoord gegaan met de schikkingsvoorstellen van de aanklager betaald voetbal. Beide spelers gingen dinsdagavond in de bekerwedstrijd tegen AZ (0-5) over de schreef. De Bock is voor een wedstrijd geschorst, Brock moet twee duels toekijken.

Het kwartfinaleduel in de KNVB-beker in de Brabantse hoofdstad werd niet alleen door de rode kaarten ontsierd. Fans van de thuisploeg maakten oerwoudgeluiden richting AZ-spits Jozy Altidore en een assistent-scheidsrechter werd belaagd met ijsballen.

De Bock werd overigens al voor rust van het veld gestuurd, nadat hij Altidore in het strafschopgebied had vastgehouden. Brock vergreep zich in de tweede helft aan Dirk Marcellis en kreeg eveneens een rode kaart.

Vitessenaar Hofs op huurbasis naar Willem II

Nicky Hofs speelt het komende halfjaar voor Willem II. De 29-jarige middenvelder wordt de rest van het seizoen gehuurd van Vitesse, meldt de Tilburgse club woensdag. Hofs kwam de eerste seizoenshelft maar sporadisch aan de bak in Arnhem. Hij mocht van trainer Fred Rutten slechts zesmaal invallen.

Hofs is na Tim Cornelissen al de tweede ervaren versterking voor Willem II van deze week. Manager technische zaken Marc van Hintum is dan ook in zijn nopjes. "Nicky is zo'n type speler waarvan aanvallende impulsen uitgaan en die daarnaast ook zelf zijn doelpunten meepikt. Bovendien kan hij op verschillende posities uit de voeten. Met zijn kwaliteiten en ervaring is hij van meerwaarde in de selectie."

Voor Hofs wordt Willem II zijn vierde club. Hij speelde verspreid over drie periodes bij Vitesse en diende daarnaast ook Feyenoord en het Cypriotische AEL Limassol.

Zus Holleeder schikt kwestie losgeld Heineken

Sonja Holleeder, een zus van Willem Holleeder, heeft een schikking met justitie getroffen in het onderzoek naar het losgeld dat is betaald bij de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983. Dat heeft haar advocaat woensdag gemeld.

Sonja Holleeder is niet alleen de zus van Heinekenontvoerder Willem, zij is ook de weduwe van Cor van Hout, een van de andere ontvoerders. Van Hout werd in 2003 geliquideerd. In zijn testament werd Sonja volgens advocaat Willem Jebbink "opgezadeld met het afwikkelen van zijn erfenis". Over de hoogte van het schikkingsbedrag doet de raadsman geen uitspraken. Met de schikking is strafvervolging van Sonja Holleeder van de baan.

Fuentes ontkent verstrekken epo aan sporters

Eufemiano Fuentes heeft tijdens de door hem uitgevoerde behandelingen nooit epo verstrekt aan sporters. Dat zei de Spaanse dokter woensdag tijdens de rechtszaak in het dopingschandaal Operacion Puerto. De sporen van epo die in acht van de 92 in zijn praktijk gevonden bloedzakken zijn aangetroffen, moeten volgens Fuentes het gevolg zijn van een eerdere behandeling, waar hij niets mee te maken heeft.

"Ik heb nooit iets anders aan het bloed toegevoegd dan de vastgestelde conserveringsmiddelen", liet Fuentes weten. "De kleine hoeveelheden epo die zijn aangetroffen zouden totaal geen effect hebben gehad. De enige verklaring is dat deze stof al voordat mijn behandeling begon in hun lichaam aanwezig was." Fuentes gaf eerder wel toe bloedtransfusies uitgevoerd te hebben.

Oud-renner Jesus Manzano, een van de aanklagers in het proces, heeft volgens Fuentes nooit tot zijn klantenkring behoord. "Ik wilde niet met hem werken omdat hij cocaïne gebruikte. Dat is erg gevaarlijk voor een topsporter. Zijn moeder heeft me daarover gebeld." Manzano is een van de klokkenluiders in de zaak en bracht de Spaanse justitie van de praktijken van Fuentes op de hoogte.

José Javier Gomez, de voorzitter van de Spaanse wielerbond, werd door Fuentes ernstig in verlegenheid gebracht. De arts noemde de oud-renner van Kelme als een van zijn belangrijkste klanten. De beschuldigingen tegen Fuentes dateren van 2006 en eerder. Omdat Spanje toen nog geen antidopingwetgeving had, kan de voormalige gynaecoloog alleen worden gestraft voor het in gevaar brengen van de gezondheid van zijn klanten.

'Roemeen bekent betrokkenheid bij kunstroof'

Een van de Roemenen die wordt verdacht van betrokkenheid bij de kunstroof uit de Kunsthal in Rotterdam, heeft zijn rol bekend. Hij gaf woensdag tijdens een verhoor aan de leugendetector toe dat hij op straat heeft lopen leuren met de waardevolle doeken, meldden Roemeense media.

Verdachte Radu Dogaru zou met twee schilderijen door Boekarest hebben gelopen, in de hoop iemand te vinden die ze wilde kopen. Een galeriehouder, Constantin Dinescu, wilde ze niet aanschaffen, maar bood wel aan te bemiddelen.

Uiteindelijk nam Dogura contact op Petre Condrat, de assistent van modemiljonair Catalin Botezatu. Dogaru hoopte zo ingang te krijgen tot de mondaine kringen en de schilderijen te kunnen verkopen. Condrat is inmiddels aangehouden, verhoord en ook weer vrijgelaten. Hij wordt beschuldigd van het verbergen van gestolen goederen.

'Roemeen bekent betrokkenheid bij kunstroof'
'Roemeen bekent betrokkenheid bij kunstroof' (Foto: ANP)

Fränk Schleck jaar geschorst voor doping

Wielrenner Fränk Schleck is voor een jaar geschorst wegens dopinggebruik. Dat heeft de Luxemburgse antidopingbond woensdag bekendgemaakt. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in en loopt tot 14 juli van dit jaar. Schleck mist daardoor de Tour de France, die eind juni op Corsica van start gaat. Hij kan nog wel tegen de straf in beroep gaan.

Schleck werd tijdens de afgelopen Tour betrapt op het gebruik van xipamide, een vochtafdrijvend middel, en direct naar huis gestuurd. De 32-jarige Luxemburger is naar eigen zeggen onschuldig. Hij sprak het vermoeden uit vergiftigd te zijn en deed daarvan aangifte. In het bloedpaspoort van Schleck werd niets verdachts gesignaleerd.

Zijn beste resultaat in de Tour de France boekte Schleck in 2011. Hij eindigde toen in Parijs achter Cadel Evans en zijn broer Andy Schleck eindigde als derde. Verder prijken onder meer de Amstel Gold Race, de Ronde van Zwitserland en een ritzege naar Alpe d'Huez op zijn erelijst.

Net als Schleck hebben ook het UCI en het WADA de mogelijkheid om tegen de straf in beroep te gaan.

Megafraude met kinderopvangtoeslag

Een 36-jarige man is zondag op Curaçao opgepakt voor het ten onrechte aanvragen van kinderopvangtoeslag voor 285 huishoudens in Nederland. Met de fraude is naar schatting zes miljoen euro gemoeid, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

De man heeft vermoedelijk moeders uit vooral Amsterdam-Zuidoost benaderd met de mededeling dat zij recht hadden op een toeslag voor kinderopvang, ook al maakten ze geen gebruik van kinderopvang. De moeders moesten persoonlijke gegevens als bankrekeningnummers en DigiD-code aan de man geven.

De man diende vervolgens een aanvraag voor de toeslag namens hen in bij de Belastingdienst. Gezinnen ontvingen daardoor tot tienduizenden euro's aan toeslag, terwijl ze daar geen recht op hadden. De man vroeg voor zijn diensten vermoedelijk duizenden euro's, aldus het OM.

De verdachte is deze week overgeleverd aan Nederland. Woensdag besloot de rechtbank in Amsterdam dat de man in ieder geval nog negentig dagen mag worden vastgehouden.

Afgelopen jaar is al een reeks zaken tegen gezinnen die ten onrechte een toeslag kregen afgedaan. Dertien zaken van gezinnen die door de man ten onrechte kinderopvangtoeslag hebben gekregen, komen volgende week vrijdag en de weken daarop voor de politierechter in Amsterdam.

'Heleen van Royen heeft niet met tennisleraar geneukt'

Heleen van Royen en haar dochter Olivia spannen een kort geding aan tegen De Telegraaf en weekblad Privé. Dat laten de twee woensdag weten in een verklaring. Op de website van de krant en in het blad worden volgens de Van Royens onwaarheden verspreid.

De Telegraaf meldde op basis van Privé dat Heleen het vriendje van Olivia zou hebben afgepakt. Volgens een bron heeft Heleen al maanden een seksrelatie met de jongen, die werkzaam is als tennisleraar. Hij zou de reden zijn van de breuk tussen Heleen en Ton. De twee kondigden onlangs aan na een huwelijk van twintig jaar te gaan scheiden.

Het kort geding dient vrijdag in Amsterdam.

Gerritsen kampt met Pfeiffer

Annette Gerritsen heeft eindelijk de oorzaak gevonden voor haar teleurstellend verlopen seizoen. De schaatsster van Team Activia blijkt de ziekte van Pfeiffer te hebben. Dat meldde ze woensdag via Twitter.

"Er is eindelijk duidelijkheid. Geveld door de ziekte van Pfeiffer. Verklaart een hoop", meldde een opgeluchte Gerritsen. Wanneer de 27-jarige sprintster haar rentree op de schaatsbaan kan maken, is nog niet bekend.

Gerritsen kampte al het hele seizoen met vermoeidheidsklachten. Na een mislukt NK sprint begin januari besloot de Noord-Hollandse om haar seizoen vroegtijdig te beëindigen.

Gerritsen kampt met Pfeiffer
Gerritsen kampt met Pfeiffer (Foto: ANP)

[Upd] FOK!kers zelf in tandenborstelgrap getrapt

Een FOK!ker die per ongeluk een klachtenmail kreeg dacht een grap uit te kunnen halen. De FOK!ker werd echter zelf keihard terug gepakt.

Begin januari ontving FOK!ker sudokulover een e-mail van ene Bert die zijn beklag deed over de niet goed functionerende tandenborstels die hij had gekocht bij een actie van Groupon. Bert was hierbij ervan overtuigd te mailen met een van de medewerkers van Groupon. Sudokulover vond dit een uitgelezen kans om een grap uit te halen met deze Bert.

Sudokulover besloot Bert hierop te mailen dat hij de tandenborstels terug zou kunnen sturen naar een adres in Nigeria. Bert ging hier echter niet mee akkoord en liet dit duidelijk merken in een van zijn mails. Hierop besloot Sudokulover de hulp in te roepen van het creatieve brein van FOK!users. Al snel kwam het idee om Bert naar een Albert Heijn in de buurt te sturen en hem te laten vragen naar een niet-bestaand formulier. Bert natuurlijk als de wiedeweerga naar de Albert Heijn gegaan, blijkt het formulier niet te bestaan. Een geïrriteerde mail volgde dan al snel richting de kant van de niet-bestaande Grouponmedewerker / FOK!ker sudokulover.

Om Bertje toch een beetje te troosten werd besloten om langs Bert te gaan en hem een presentje te overhandigen. Al snel deden diverse FOK!kers een donatie voor een leuke verrassing. FOK!ker Mano_ bood aan om mee te gaan en het geheel te filmen. Een afspraak maken met Bert om 'de tandenborstel op te halen' was dan ook de logische volgende stap. Welke natuurlijk niet zonder slag of stoot gedaan kon worden gemaakt. Bert moest natuurlijk wel eerst genoeg bewijs leveren in de vorm van foto's.

Vol overtuiging gingen de twee FOK!kers op reis naar het Limburgse Hulsberg om de mand vol tandpoetsspullen te overhandigen. Eenmaal aangekomen stond hun echter een verrassing te wachten. Bert en zijn vrouw waren inmiddels op de hoogte van hetgeen zich op het FOK!forum afspeelde. Bert en zijn vrouw zagen er de grap er wel van in en hadden de collega's van de regionale zender L1 inmiddels op de hoogte gebracht. Op het moment dat de FOK!kers aanbelden stond er dan ook een toeter van een camera voor hun neus.

Het resultaat hiervan is dan ook morgenmiddag om 17.30 uur op de Limburgse regionale zender, L1 te bekijken. Of op het FOK!forum, waar Bert inmiddels al als een ware held is onthaald.

Berts tandenborstelpakket
Berts tandenborstelpakket (Foto: FOK!)

Update 16.45 uur
Een uitgebreid verslag is vanavond om 17.30 uur te zien op de Limburgse regionale zender L1. (Wie de zender niet kan vinden kan hier klikken.) Bert heeft echter al een voorproefje op het FOK!forum geplaatst.

 
De tandenborstelhelden in actie

Update 18.30 uur
Vol verwachting zaten tientallen FOK!kers om 17.30 uur voor de televisie of naar stream te kijken naar L1. Sommige zaten al ruim voor het nieuws begon te kijken naar de zoektocht naar de beste Limburgse carnavalskraker. Hopend op een mooi nieuwsbericht over deze grap werden de verwachtingen helaas niet vervuld. Bert laat namelijk weten dat de regionale zender maar al te graag mee wilde werken, maar de nieuwswaarde van de grap niet in zag en het dus niet wilde uitzenden. Door iedereen te 'pleasen' met het idee dat het nieuwsbericht toch uitgezonden zou worden, terwijl bekend was dat dit niet zo zou zijn, pakte Bert de FOK!kers keihard terug. Bert is een held!

Pakket lichaamsdelen uit IJ gevist

Uit het Amsterdamse IJ is woensdag een pakket met daarin vermoedelijk delen van een stoffelijk overschot gehaald. Of de delen bij een man of vrouw hoorden en hoelang het pakket in het water heeft gelegen, is nog onbekend. Donderdag wordt sectie verricht, meldt een politiewoordvoerder.

Een voorbijganger waarschuwde rond 10.15 uur de politie over een verdacht pakket in het water bij de Ms. van Riemsdijkweg. Duikers hebben het pakket geborgen, waarna bleek dat het pakket vermoedelijk lichaamsdelen van een mens bevat.

Eigen schedel in handbagage

Een stuk van je eigen schedel in je handbagage is niet bepaald alledaags. Toch overkwam het de 32-jarige Brit Lee Charlie toen hij terugkeerde van zijn vakantie in Thailand.

De onfortuinlijke Brit viel tijdens zijn vakantie van een hotelbalkon, schrijft De Telegraaf. Om de druk op zijn hersenen weg te nemen, zagen artsen geen andere optie dan het verwijderen van een kwart van zijn schedel.

In eigen land werkt de Brit inmiddels aan zijn revalidatie. Het stuk schedel moet op termijn als mal dienen voor een titanium plaat. Deze moet de deuk die Lee nu in zijn hoofd heeft opvullen.

WBA-aanvaller El Ghanassy naar Heerenveen

Sc Heerenveen heeft de selectie tot het einde van het seizoen uitgebreid met aanvaller Yassine el Ghanassy. De 22-jarige Belg wordt gehuurd van West Bromwich Albion. Dat maakte de Friese club woensdag bekend. El Ghanassy staat sinds afgelopen zomer onder contract bij de Premier Leagueclub, die hem overnam van AA Gent.

El Ghanassy, die van Marokkaanse komaf is, kon bij WBA niet op veel speeltijd rekenen. De tweevoudig Belgisch international kwam pas drie officiële duels in actie. Hij is na Joey van den Berg, die dinsdag werd overgenomen van PEC Zwolle, de tweede winterse versterking. Trainer Marco van Basten is met zijn ploeg verwikkeld in een strijd tegen degradatie. De Friezen, die pas vier duels wonnen, staan vijftiende in de Eredivisie.


WBA-aanvaller El Ghanassy naar Heerenveen (Foto: Novum)

Rihanna terug bij Chris Brown

Rihanna heeft eindelijk toegegeven dat ze weer een stel vormt met Chris Brown. In een interview met muziekblad Rolling Stone zegt de zangeres dat het haar niet interesseert wat de buitenwereld daarvan vindt. "Ik vind mijn eigen geluk belangrijker."

"Ik wil dat niemands mening mij in de weg staat", legt Rihanna uit. De zangeres werd de afgelopen tijd al regelmatig gezien met Brown, die haar in 2009 in elkaar sloeg. "Als het een vergissing blijkt te zijn, is het mijn eigen vergissing." De 24-jarige Rihanna was naar eigen zeggen jarenlang 'boos en gekweld'. "Nu leef ik mijn eigen leven en neem ik de gevolgen op me. Ik kan het aan."

Rihanna erkent dat haar relatie met Brown er voor de buitenwereld verre van rooskleurig uitziet. "Maar het is anders deze keer. We hebben niet meer de ruzies die we toen hadden en praten over dingen. We waarderen elkaar. We weten wat we hebben en dat willen we niet verliezen."

Als de 23-jarige zanger Rihanna ooit opnieuw slaat, kan hij het voorgoed vergeten. "Ik kan niet zeggen dat er nooit meer iets misgaat, maar ik weet vrij zeker dat hij daarvan zou walgen. Anders was ik dit nooit opnieuw met hem aangegaan."

Friese kapitein (79) de cel in voor hasjtransport

Een 79-jarige schipper uit Harlingen moet negen maanden de gevangenis in voor een drugstransport. De Fries was kapitein op een schip waarmee in 2007 1620 kilo hasj van Marokko naar Nederland werd vervoerd. De rechtbank in Arnhem sprak het vonnis woensdag uit.

De bejaarde Fries was al eerder veroordeeld voor drugstransporten. Het Openbaar Ministerie had achttien maanden celstraf geëist. De rechtbank ging daar niet in mee omdat het transport dateert uit 2007 en sprake is van een 'niet te rechtvaardigen' schending van de redelijke termijn van behandeling van de zaak. Daarnaast is de man in de tussentijd in Spanje veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim 5,5 jaar voor het vervoeren van duizenden kilo's hasj.

De rechtbank sprak van een ernstig feit en memoreerde dat het vervoeren van en de handel in grote hoeveelheden hasj is verboden vanwege het voor de volksgezondheid schadelijke karakter daarvan. Het betreft een zaak uit het zogenoemde 'Sprinkhaanonderzoek', waarin in totaal zeventien verdachten terechtstaan.

Everton niet in zee met Fer

Everton heeft de transfer van Leroy Fer opgegeven. De Engelse club gaat mogelijk op zoek naar een alternatief. Volgens Sky Sports is de deal van de baan. Everton zou hebben laten weten dat Leroy Fer niet naar Liverpool komt en dat de speler dus bij FC Twente blijft.

De reden voor het afblazen van de transfer is dat FC Twente niet akkoord gaat met de aanvullende eisen van Everton. "Het is erg zonde", zegt algemeen directeur Robert Elstone. "We waren erg enthousiast over de komst van Leroy Fer. Toch waren er nog hobbels op de weg en zoals de fans van ons mogen verwachten hebben we het belang en de financiën van de club voorop gesteld. We blijven uiteraard kijken naar andere opties om ons te versterken."

Maandag maakte de Engelse club bekend dat er een akkoord was met FC Twente over een transfersom van ongeveer tien miljoen euro. Dinsdag bleek echter dat Everton dit bedrag in termijnen wilde betalen, waar Twente vervolgens niet mee akkoord ging.

Marilyn Manson en 'verloofde' vallen elkaar lastig

Marilyn Manson klaagt een vrouw aan die hem naar eigen zeggen al maanden lastigvalt. Ze zou ook beweerd hebben verloofd te zijn met de shockrocker, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Op haar eigen website ontkent muzikante Yolanda Tharpe, die de artiestennaam Seraphim Ward draagt, dat ze geruchten over een verloving de wereld in heeft geholpen. "Ik heb nooit gezegd dat wij verloofd waren en hij weet dat", stelt ze in een verklaring. Volgens Ward heeft haar voormalige pr-medewerker het gerucht naar buiten gebracht.

Verder zou Tharpe hebben gezegd dat Manson niet met haar wilde trouwen omdat hij 'pronazi' is en niet met Afro-Amerikaanse vrouwen wil worden gezien, stelt de 44-jarige Manson in zijn aanklacht. De vrouw beweert dat zij juist wordt lastiggevallen door Manson.

Pools tweede taal van GB

Pools is met zo'n 550.000 sprekers de tweede taal van Groot-Brittannië. Dat heeft het Britse bureau voor de statistiek woensdag gezegd. De afgelopen tien jaar kwamen bijna één miljoen Oost-Europeanen naar het het land. Aangezien Britse statistici pas sinds kort informeren naar het gebruik van een buitenlandse taal zijn er geen vergelijkingsgetallen beschikbaar.

De link met de immigratie uit Oost-Europa is echter duidelijk. Polen trokken massaal naar Groot-Brittannië toen in 2004 acht Oost-Europese landen - Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Litouwen, Letland en Estland - zich bij de Europese Unie voegden. Onder meer Frankrijk en Duitsland sloten tijdelijk de grenzen voor immigranten uit hun nieuwe Europese partnerlanden, waardoor velen naar Groot-Brittannië trokken. Daar waren duizenden banen in onder andere de bouw beschikbaar.

Oost-Europeanen zijn lang niet de enige migrantengemeenschap in het land. Punjabi is de derde taal van Groot-Brittannië; zo'n 275.000 mensen beschouwen het als de belangrijkste taal waarin ze communiceren. Urdu is met 270.000 sprekers de vierde taal. Beide talen komen van het Indiase subcontinent, net als Bengaals en Gujarati, respectievelijk de vijfde en zesde taal van het land. Ook wordt in Groot-Brittannië veel Arabisch, Frans en alle vormen van Chinees gesproken. Ongeveer 562.000 mensen spreken Welsh, maar meestal is dat niet de belangrijkste taal waarin ze communiceren.

Armin van Buuren maakt kans op negen Dance Awards

Armin van Buuren maakt eind maart kans op negen International Dance Music Awards. De Nederlander is onder meer in de race voor beste dj van de wereld. Vorig jaar sleepte hij die titel voor het vierde jaar op rij binnen.

Daarnaast is Armada Music, waarvan Armin medeoprichter is, genomineerd voor de titel beste platenlabel ter wereld. De 36-jarige Van Buuren werd in oktober door het toonaangevende muziekblad DJ Mag nog uitgeroepen tot 's werelds beste dj.

Naast Armin zijn er verschillende andere Nederlandse dj's die een gooi doen naar awards. Zo hebben Hardwell, Afrojack en Tiësto meerdere nominaties op zak. De International Dance Music Awards worden op 22 maart voor de 27e keer uitgereikt in Miami.


Armin van Buuren maakt kans op negen Dance Awards (Foto: Novum)

Miljardair geeft helft geld weg

De Zuid-Afrikaanse miljardair Patrice Motsepe geeft de helft van zijn geld weg aan liefdadigheid. Het is belangrijk dat succesvolle mensen de minder goed bedeelden helpen, zei hij woensdag op een persconferentie.

Motsepe heeft zijn fortuin vergaard in de mijnindustrie. Volgens Forbes Magazine is hij netto goed voor 2,65 miljard dollar (een kleine twee miljard euro).

Motsepe zei dat hij zich met zijn familieleden aansluit bij Giving Pledge, een initiatief van Warren Buffett en Bill en Melinda Gates.

Vrouw bruut beroofd in Vondelpark

Een 25-jarige vrouw is vorige week beroofd in het Vondelpark. Dat gebeurde onder dreiging van een vuurwapen. Het incident vond 's nachts plaats. De politie is dringend op zoek naar twee fietsers die getuige zouden zijn geweest van de straatroof.

De beroving in het Amsterdamse park gebeurde op 22 januari rond 01.30 uur ter hoogte van het Blauwe Theehuis. De vrouw fietste na haar werk naar huis en zag links van haar een negroïde man staan, die achter haar aan begon te rennen. Eerst greep hij de bagagedrager en daarna haar jas, waaruit hij haar iPod griste.

De vrouw sprong vervolgens van haar fiets om weg te rennen, maar kon niet aan haar belager ontsnappen. De man bedreigde haar met een vuurwapen, dat ze probeerde weg te duwen. In de worsteling die hierop ontstond viel de vrouw. De man drukte het wapen tegen de zijkant van haar hoofd en haalde de trekker over. Een klikgeluid volgde, het wapen was kennelijk nep of ongeladen.

De volgens de politie doodsbange vrouw bood vervolgens aan alles wat ze bij zich had te geven in de hoop dat hij haar met rust zou laten. Hierop kwam een tweede man aanlopen, die wat met de berover smoesde en de sleutels uit de fiets van de vrouw haalde. De andere man bleef haar bedreigen met het vuurwapen en duwde haar met de loop van het wapen terug naar de grond.

Toen het slachtoffer haar telefoon en portemonnee in haar hand had om af te geven, kwamen in de verte twee fietsers aanrijden, waarop de overvallers wegrenden, met alleen de iPod als buit. De vrouw fietste zo snel mogelijk het park uit.

De politie vraagt de twee fietsers zich te melden.

Defiance vanaf 2 april verkrijgbaar

De cross-platform shooter Defiance verschijn op 2 april. Dat heeft ontwikkelaar Trion Worlds bekendgemaakt. Verscheidene versies van de game zijn reeds beschikbaar als pre-order.

Naast de aankondiging heeft de ontwikkelaar nog een live action-trailer van de game vrijgegeven. De trailer toont "het spannende leven van een Ark Hunter aan de nieuwe grens van een veranderde aarde, terwijl vele fortuinzoekers naar een Arkfall-site trekken om nieuwe rijkdommen te ontdekken," aldus Trion Worlds.

Defiance verschijnt voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Nintendo verkoopt minder Wii U's dan verwacht

Nintendo heeft de verkoopverwachting voor de Wii U van 5.5 miljoen naar 4 miljoen bijgesteld voor het eind van het fiscale jaar dat afloopt op 31 maart 2013. Tegenvallende verkoopcijfers in de kerstperiode worden als belangrijkste reden voor de bijstelling gegeven.

De Wii U is sinds november 3 miljoen keer verkocht. Hiervan zijn er 1,32 miljoen consoles in de Verenigde Staten, 830 duizend in Japan en 900 duizend in Europa verkocht. In totaal zijn er 11,7 miljoen games voor de Wii U over de toonbank gegaan.

Tussen april en december maakte Nintendo een winst van 14,55 miljard yen (118 miljoen euro). Het jaar daarvoor werd in deze negen maanden nog een verlies geleden van 48,35 miljard yen. De omzet over de periode kwam 2,4 procent hoger uit op 543 miljard yen.

Ondanks de bijgestelde verkoopverwachting verwacht Nintendo het jaar met winst af te sluiten. Dit komt vooral doordat de koers van de Yen op dit moment in het voordeel van Nintendo is.


Nintendo verkoopt minder Wii U's dan verwacht

Arma Tactics voor Nvidia Shield aangekondigd

Gamestudio Bohemia Interactive werkt aan een strategiegame voor de aankomende Nvidia Shield-spelcomputer. Arma Tactics moet samen met de draagbare spelcomputer van Nvidia in het tweede kwartaal van dit jaar uitkomen. Dat maakte de gamestudio woensdag bekend.

De Nvidia Shield is qua grootte vergelijkbaar met de controller van de Xbox 360, maar heeft een uitklapbaar aanraakscherm. De draagbare spelcomputer beschikt over een Tegra 4-processor, de nieuwste processor voor mobiele apparaten van Nvidia.

De processor bevat 74 grafische rekenmodules en vier A15-rekenmodules, zo liet Nvidia weten. Omdat het om een processor voor mobiele apparaten gaat, is een 4G LTE-modem ingebouwd in de Tegra 4. De Nvidia Shield moet nog sneller worden dan de nog te verschijnen vierde generatie iPad met A6X-processor.


Arma Tactics voor Nvidia Shield aangekondigd

'Toch geld grote banken naar SNS'

De drie grote Nederlandse banken zouden toch geld willen steken in SNS Reaal. Volgens RTLZ investeren ABN AMRO, Rabobank en ING een bedrag van vierhonderd miljoen euro. Om goedkeuring te krijgen van de Europese toezichtouders zouden ze het geld niet direct, maar via een consortium in de bank en verzekeraar willen steken. Dat meldt zakenzender RTLZ woensdag.

ABN AMRO, Rabobank en ING zouden dinsdagavond hebben besloten om het geld in het consortium te steken. Daardoor zou het totaal aan privaat geld dat in SNS Reaal gestoken wordt, uitkomen op 1,9 miljard euro. Volgens schattingen heeft de bank twee tot tweeënhalf miljard euro nodig om de problemen bij de vastgoedtak Property Finance op te lossen.

Eerder werd bekend dat de Europese Commissie niet toestaat dat ABN AMRO en ING een belang nemen in hun branchegenoot, omdat deze banken eerder zelf staatssteun hebben gehad. De Nederlandse banken zijn daarom nu van plan om het geld indirect in SNS Reaal te steken, via een consortium. Dat krijgt dan de aandelen SNS Reaal in handen. Volgens de zender is het nog onduidelijk of Brussel wel akkoord gaat met het nieuwe plan.

De beweegredenen van de banken om geld in SNS te steken zijn volgens RTLZ onbekend. Sommige bronnen beweren dat ze het doen onder druk van het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank. Andere bronnen stellen tegen RTLZ dat de banken vrezen voor onrust op de financiële markten, mocht SNS Reaal worden genationaliseerd en obligaties worden afgestempeld.

Maandag maakte SNS Reaal bekend in gesprek te zijn met private investeerders om kapitaal te verstrekken aan de bank. Om de buffers verder te versterken zouden ook de houders van achtergestelde obligaties moeten bijbetalen aan de redding van de bank. Dat kan bijvoorbeeld door de schulden om te zetten in aandelen. De onderhandelingen met de investeerders lopen nog en het is nog niet uitgesloten dat de bank toch wordt genationaliseerd.

Amsterdamse ambtenaren verdacht van fraude

Zes medewerkers van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost hebben mogelijk fraude gepleegd. Het Bureau Integriteit van de gemeente onderzoekt de kwestie. Dat heeft het stadsdeel woensdag bekendgemaakt.

De ambtenaren worden er onder meer van beschuldigd door het stadsdeel betaalde aannemers te hebben ingeschakeld voor privéklussen. Het gaat om medewerkers van de afdeling Uitvoering van het stadsdeel, waar onder meer de reinigingsdienst onder valt. Voor welk bedrag er gefraudeerd zou zijn kan het stadsdeel nog niet zeggen.

De vier medewerkers en twee leidinggevenden zitten thuis zolang het onderzoek loopt. Hoelang dit duurt is niet bekend. Een van de leidinggevenden wordt beschuldigd van intimiderend gedrag tegenover medewerkers.

'Golfer Singh gebruikt verboden middelen'

De Amerikaanse PGA Tour gaat claims onderzoeken dat voormalig nummer één van de wereld Vijay Singh verboden middelen heeft gebruikt. Dat meldt de BBC woensdag. De golfer uit Fiji zou volgens een artikel in Sports Illustrated, dat 4 februari verschijnt, Deer Antler Spray gebruiken, een anabool hormoon dat spiergroei stimuleert.

De 49-jarige Singh bestelde de spray in november. Volgens Sports Illustrated heeft hij gezegd het middel elke dag om de paar uur te nemen. Singh schreef drie majors op zijn naam: de Masters van 2000 en het PGA Championship van 1998 en 2006.


'Golfer Singh gebruikt verboden middelen' (Foto: Novum)

Bradley Cooper ontrafelt moordmysterie

Bradley Cooper heeft de hoofdrol te pakken in de verfilming van het boek The Man from Primrose Lane van de onderzoeksjournalist en filmproducent James Renner. Cooper gaat de film ook coproduceren, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het scenario gaat over een misdaadauteur, David Neff, die onderzoek doet naar de moord op een mysterieuze kluizenaar die bekendstond als de man van Primrose Lane. Hij wordt echter steeds dieper in het onderzoek gezogen en komt een hele serie moorden op het spoor, waardoor zijn eigen leven ook steeds meer gevaar loopt.

Om de moorden te stoppen en zijn eigen leven te redden, moet Neff al zijn ideeën over tijd en ruimte opzij zetten. Hierdoor krijgt het verhaal ook enkele bovennatuurlijke aspecten.

Renner is van plan een boekenreeks rond David Neff te schrijven en heeft al twee volgende boeken in de pijplijn. Het ligt daarom voor de hand dat, als deze eerste film succesvol blijkt, Cooper zijn eigen filmreeks in het verschiet heeft.

De 38-jarige Cooper heeft onlangs de opnames van The Hangover Part III afgerond. Vorige week werd bekend dat regisseur J.J. Abrams hem heeft gevraagd voor de rol van Lance Armstrong in een biografische film over de gevallen wielrenner. Daarnaast is hij genomineerd voor een Oscar voor zijn hoofdrol in Silver Linings Playbook, waarin hij een labiele man speelt die na verblijf in een gesticht weer bij zijn ouders gaat wonen. Die film draait vanaf 28 februari in de Nederlandse bioscoop. De Oscars worden op 24 februari uitgereikt in Los Angeles.


Bradley Cooper ontrafelt moordmysterie (Foto: Novum)

Dustin Hoffman hekelt schietfilms

Dustin Hoffman heeft zich fel uitgesproken tegen films waarin vuurwapengeweld voorkomt. Volgens hem wordt vuurwapengebruik in veel films opgehemeld en worden acteurs die niet met vuurwapens om willen gaan gediscrimineerd in Hollywood. Dat zei hij tegen een Amerikaanse radiozender, schrijft de Britse krant The Guardian.

De 76-jarige Hoffman is de laatste in een reeks filmgrootheden die zich uitspreekt over geweld in films na het schietincident in december op een school in Newtown, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen omkwamen. Veel voorstanders van strengere wapenwetten hebben het voorval aangegrepen om van zich te laten horen. Ook staat Hollywood onder steeds grotere druk om een realistischer beeld van vuurwapens neer te zetten in films.

Arnold Schwarzenegger zei begin deze maand al dat hij voorstander is van het recht om een vuurwapen te dragen maar dat hij ook wil dat kopers strenger worden gescreend. Regisseur Quentin Tarantino heeft altijd aangegeven geen verband te zien tussen geweld in de maatschappij en het ronduit koddige geweld in zijn films.

Volgens Hoffman wordt geweld vaak gebruikt in films om een zwak scenario op te pompen. "We zien in films zelden welk effect vuurwapens in het echte leven hebben op mensen", zegt hij. "Meestal wordt vuurwapengeweld een soort cartoonachtige ervaring."

Vuurwapens horen geen deel uit te maken van entertainment, vindt Hoffman. "Ik heb altijd gemerkt dat het publiek zich identificeert met geweld in een film, hoe onrealistisch het ook is", zegt de filmmaker. "Ik heb als acteur nooit iets interessant gevonden aan een pistool. Je kunt er alleen maar mee dreigen of moorden."

Dat is ook de reden dat Hoffman nooit in een echte actiefilm heeft gespeeld, hoewel hij vaak genoeg heeft gezien dat vele acteurs zich die luxe niet konden permitteren. "Ik heb het zo vaak gezien dat een acteur die geen pistool wil vasthouden ineens niet meer gebeld wordt. Dan zie je ze ineens niet meer in hoofdrollen, maar alleen nog in bijrollen. Daarna drijven ze af naar cameos."

Hoffman heeft zelf een bijzonder slechte ervaring met een pistool. "In de jaren zestig werd ik bedreigd door een filmproducent die een pistool op mij richtte. President Kennedy was net vermoord. Ik dacht dat ik ook zou worden neergeschoten."

"Het is meteen een trauma", gaat Hoffman verder. "Je voelt elke seconde die kogel door je lichaam gaan. Ik heb het nooit kunnen vergeten."


Dustin Hoffman hekelt schietfilms (Foto: Novum)

Brussel wil spoormarkt opengooien

De spoormarkt in de Europese Unie moet vanaf 2019 verder worden opengesteld. Dat stelt de Europese Commissie woensdag voor. Volgens Brussel leidt dat tot meer keuze en betere dienstverlening.

Volgens de commissie kampen veel Europese spoormarkten met stagnatie of achteruitgang. Door de spoormarkt open te gooien kan deze opnieuw groeien, 'met alle bijbehorende voordelen voor de burgers, het bedrijfsleven en het milieu', aldus Europees Commissaris Siim Kallas (vervoer). Hij vreest dat spoorwegen anders een luxe worden voor enkele rijke landen.

Naast de verplichte aanbesteding van spoorlijnen per 2019, wil Brussel hiertoe de administratieve kosten voor spoorbedrijven terugdringen en nieuwe ondernemingen makkelijker toegang geven tot de markt. Er moet daarvoor één loket komen voor vergunningen voor de hele EU. Dat moet vijfhonderd miljoen aan kostenbesparingen opleveren.

Daarnaast wil de commissie de netwerkbeheerders, zoals Prorail, een grotere rol geven, zodat zij alle aanbieders kunnen bedienen. Hiervoor moeten zij afhankelijk worden van de exploitanten van de spoorlijnen. Partijen die niet onafhankelijk zijn, krijgen geen toegang tot andere markten.

De Europese Commissie wil de werknemers beschermen als de spoormarkt open wordt gesteld. Zo wordt het verplicht om werknemers over te nemen als een spoorlijn naar een andere uitbater overgaat.

Nederland heeft net als Duitsland, Oostenrijk, Italië en Tsjechië de markt al gedeeltelijk opengesteld. De grotere lijnen worden nog onderhands aan de NS gegund, maar kleinere spoorlijnen zijn al wel openbaar aanbesteed. De enige landen met een volledig open netwerk zijn Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

De lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nu buigen over het voorstel. CDA-Europarlementslid Corien Wortmann is kritisch over het voorstel. Het Nederlandse spoor heeft het al zwaar genoeg, zoals we kunnen zien aan de problemen met de Fyra."

Cronenberg & Huppert samen in Body Art

David Cronenberg en Isabelle Huppert spelen samen in de verfilming van het boek The Body Artist. De Canadese Cronenberg verfilmde vorig jaar als regisseur het boek Cosmopolis van dezelfde schrijver, Don DeLillo. De film is getiteld Body Art en wordt geregisseerd door de Italiaan Luca Guadagnino, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Ook de Franse acteur Dennis Lavant, die vorig jaar hoge ogen gooide met zijn hoofdrol in het abstracte drama Holy Motors van Leos Carax, heeft een rol in de film. De rollen van Cronenberg en Lavant zijn nog onbekend. Io Sono l'Amore-regisseur Guadagnino neemt de film in de zomer op.

Huppert speelt in Body Art de vrouw van een bekende regisseur, vermoedelijk de rol van Cronenberg. De twee personages wonen in een afgelegen huis net buiten New York. De man wordt dood gevonden in het appartement van zijn ex-vrouw, waarna de weduwe ontwricht en zich stort op aerobics. Later ontdekt ze dat er een vreemde man op haar zolder woont.

Hoewel Cronenberg niet vaak voor de camera verschijnt, is het niet de eerste keer dat hij gaat acteren. De Canadese regisseur had onder meer kleine rolletjes in zijn eigen films als The Fly en Videodrome.


Cronenberg en Huppert samen in Body Art (Foto: Novum)

Gratis puzzelen op PS Vita

Vanaf vandaag kunnen we gratis en voor niets gaan puzzelen met de game Cubixx HD. Sony heeft de puzzel-game gratis beschikbaar gemaakt voor PS Vita en gecertificeerde mobiele PlayStation apparaten.

Cubixx HD is een arcade puzzel-game waarin de speler een laser door een gigantische kubus moet begeleiden met daarin allerlei uitdagingen. Sony heeft deze actie uitgevoerd naar aanleiding van een campagne waarbij zes weken lang gratis mobiele PlayStation-games worden aangeboden.
 

Cubixx HDCubixx HD

Burt Reynolds ontslagen uit ziekenhuis

Burt Reynolds is weer thuis. De Amerikaanse acteur is ontslagen uit het ziekenhuis in Florida waar hij werd opgenomen met griep, melden Amerikaanse media. De Smokey and the Bandit-acteur had ernstige uitdrogingsverschijnselen waardoor hij op de intensive care belandde.

De 76-jarige Reynolds werd in 2010 al geopereerd aan zijn hart. De acteur won in 1998 een Golden Globe en kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol als pornokoning in het drama Boogie Nights van Paul Thomas Anderson.


Burt Reynolds ontslagen uit ziekenhuis (Foto: Novum)

Verdachten groepsverkrachting ontkennen

Vijf verdachten van groepsverkrachting en de moord op een 23-jarige studente in de Indiase hoofdstad New Delhi zijn niet van plan schuld te bekennen. Dat heeft een van hun advocaten woensdag gezegd.

Het vijftal wordt zaterdag in de rechtbank officieel in staat van beschuldiging gesteld. Na het afronden van deze procedure, die achter gesloten deuren gebeurt en mogelijk maandag wordt voortgezet, kan het proces in de geruchtmakende zaak beginnen.

De uiterst gewelddadige groepsverkrachting in een rijdende bus in New Delhi bracht duizenden demonstranten op de been en leidde tot een publiek debat over het falen van politie en justitie om vrouwen tegen dit soort in India wijdverbreid geweld te beschermen.

Verdachten groepsverkrachting India ontkennen
Verdachten groepsverkrachting India ontkennen (Foto: ANP)

Huwelijk Ashley Judd over

Ashley Judd gaat scheiden. De 44-jarige actrice trouwde elf jaar geleden met de nu 39-jarige Schotse autocoureur Dario Franchitti. Judd en Franchitti hebben samen besloten de stekker uit hun huwelijk te trekken, laten ze weten aan het Amerikaanse blad People.

"We zullen altijd familie blijven en onze relatie op basis van liefde, integriteit en respect blijven koesteren", laten de ex-geliefden weten. Waarom Judd, die te zien was in films als Double Jeopardy en Kiss the Girls, en Franchitti uit elkaar zijn, is niet bekend.

Judd en Franchitti trouwden in 2001 na een verloving van twee jaar in Schotland. De twee kregen geen kinderen. "Het is onredelijk om je voort te planten gezien het aantal kinderen dat in arme landen sterft als gevolg van honger", zei Judd in 2006 over haar kinderloze huwelijk.

Ashley Judd
Ashley Judd

Bergsma wint op Weissensee

Jorrit Bergsma heeft woensdag op de Weissensee het Open Nederlands kampioenschap op natuurijs gewonnen. De 26-jarige schaatser uit de BAM-ploeg was in Oostenrijk na honderd kilometer zijn medevluchters Geert Plender en Jouke Hoogeveen de baas.

Bergsma eindigde vorige week tijdens het NK marathon op natuurijs nog als derde. De Fries moest op het Veluwemeer bij Elburg zijn ploeggenoten Christijn Groeneveld en Arjan Stroetinga voor zich dulden. Het Open NK wordt jaarlijks verreden omdat het NK marathon niet altijd kan worden gehouden in Nederland. De afgelopen vijf jaar ging het NK in eigen land echter wel door.

Kim en Kanye willen kind privé houden

Het kind van Kim Kardashian en Kanye West wordt definitief geen realityster. De socialite en de rapper hebben besloten dat hun spruit niet op televisie komt. "Wij gaan het vanaf dag één zo privé mogelijk houden", vertelde Kim in de talkshow van Jimmy Kimmel.

Vlak nadat Kim haar eerste zwangerschap wereldkundig maakte, doken geruchten over een eigen show voor de baby op. Die werden al snel ontkracht. Entertainmentzender E!, die al jaren verschillende realityshows rondom de Kardashians uitzendt, beweerde echter dat de baby gewoon in de al bestaande shows te zien zal zijn.

Kim en Kanye willen de keuze aan hun kind laten. "Als het kind oud genoeg is en hij of zij besluit de show te willen, dan is het goed", vertelde Kim aan Kimmel. De realityster zei dat het besluit haar zwaar viel. "Ik vind het geweldig om Mason en Penelope op tv te zien", zei Kim over haar neefje en nichtje. "Maar ik weet ook dat Kourtney daar vaak mee worstelt."

Kim, die officieel nog getrouwd is met basketballer Kris Humphries, weet over een week of twee of ze een zoon of dochter krijgt. "Ik wil het heel graag weten." Hoewel Kims zwangerschap wel breed wordt uitgemeten in verschillende realityshows, wordt het geslacht van het kind niet gedeeld met de buitenwereld. "We willen sommige details voor onszelf houden."

Oud-GroenLinks-politica Van Gent gaat bij NS werken

Voormalig GroenLinks-politica Ineke van Gent gaat werken bij de Nederlandse Spoorwegen. Ze treedt 15 februari in dienst als regiodirecteur Noordoost, zo meldt ze op Twitter. Van Gent zat van 1998 tot vorig jaar in de Tweede Kamer namens GroenLinks.

Als Kamerlid was Van Gent geregeld uiterst kritisch op de NS. Ze noemde het bedrijf vorig najaar nog 'een ordinaire brievenbus-bv' toen bleek dat de NS een constructie had opgetuigd om belasting te ontwijken.

Eerder vroeg Van Gent zich af of de NS 'van de pot gerukt' was, toen het bedrijf voorstelde om in sprinters zonder toilet een plaszak beschikbaar te stellen voor reizigers met hoge nood.


Oud-GroenLinks-politica Van Gent gaat bij NS werken (Foto: Novum)

Sekssekte opgedoekt

De Mexicaanse autoriteiten hebben dinsdag bij de grens met de Verenigde Staten een bizarre sekte opgedoekt die naar verluidt seksslaven hield. Dat heeft de Mexicaanse immigratiedienst gezegd.

De 'Defensores de Cristo', oftewel 'Verdedigers van Christus' rekruteerden vrouwen om seks te hebben met een Spaanse man die beweerde de reïncarnatie van Christus te zijn, aldus een organisatie die slachtoffers van sektes bijstaat. Volgens de Mexicaanse immigratiedienst, die een jaar geleden al aangifte deed tegen de sekte, werden de volgelingen onderworpen aan dwangarbeid en moesten ze seksuele diensten verlenen.

De federale politie, agenten van de immigratiedienst en het openbaar ministerie vielen eerder deze week een huis binnen in de buurt van Nuevo Laredo, dat grenst aan de stad Laredo in de Amerikaanse staat Texas. In het huis werden in smerige omstandigheden sekteleden aangetroffen. In totaal werden veertien buitenlanders opgepakt en overgedragen aan het OM. In het huis woonden ook tien Mexicanen.

Of en waarvoor de sekteleden worden aangeklaagd is nog niet bekend. De autoriteiten proberen nu eerst uit te vinden wie er slachtoffer is en wie er misbruik heeft gepleegd.

Dodental brand discotheek Brazilië op 235

Het dodental als gevolg van de brand in discotheek Kiss in het Braziliaanse Santa Maria is tot 235 gestegen. Dat hebben de autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. De brand brak in de nacht van zaterdag op zondag uit tijdens het optreden van een band.

Deze band staat bekend om de vuurwerkshows die tijdens een optreden worden gegeven. Voor de show blijken buitenfakkels te zijn gebruikt in plaats van vuurwerk dat geschikt is om binnen af te steken.

Frankrijk Europa's grootste sportnatie

Frankrijk heeft de status van grootste sportnatie van Europa overgenomen van Duitsland. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van Havas Sports & Entertainment. In het jaarverslag van 2012 nemen de VS, China en Rusland voor de zevende achteropeenvolgende keer de top drie in.

Havas kijkt naar de podiumplekken in alle sporten die door de IOC erkend worden. In totaal zijn er 53 sporten, waarin weer 154 verschillende disciplines onderverdeeld zijn. Gouden medailles tellen logischerwijs zwaarder dan zilveren, en zilveren weer zwaarder dan bronzen. Omdat de aandacht voor bepaalde sporten verschilt per land, wegen alle sporten even zwaar mee.

Franse sporters pakten in totaal 103 gouden medailles, waarmee ze de vierde plek op Havas' ranglijst innemen. Volgens de Franse CEO van Havas, Lucien Boyer, is de opmars van zijn landgenoten een gevolg van de steun van de Franse regering voor sport. Ook de mentaliteit van Franse sporters speelt volgens hem een rol.

Duitsland won daarnaast minder medailles dan voorgaande jaren, en hoewel het Verenigd Koninkrijk op de Olympische Spelen goed presteerde, kon het de rest van het jaar daarmee niet goedmaken. De Britten moeten dan ook genoegen nemen met de zesde plek.

De Verenigde Staten steken nog steeds met kop en schouders boven de rest van de landen uit. Met hun 203 gouden medailles hebben de Amerikanen er nog steeds 57 meer dan nummer twee China.

In het jaarverslag van Havas komen verder nog een aantal opmerkelijke dingen naar voren. Zo deed Spanje het weliswaar erg goed in sporten die veel media-aandacht krijgen, zoals voetbal, tennis en basketball, maar door hun zeer slechte prestaties in andere sporten valt het land echter ver buiten de top tien van Havas' ranglijst.

Italiaanse sporters doen financieel goede zaken als ze een Olympische gouden medaille winnen; zij krijgen in dat geval 182.400 dollar, bijna 50.000 dollar meer dan de 135.000 dollar voor Russische gouden medaille-winnaars. Op de derde plaats komen Franse atleten, die 'slechts' 65.200 dollar mogen bijschrijven.

Doden bij rellen in Caïro

Bij rellen op het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn woensdag twee betogers om het leven gekomen. Dat heeft een bron bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd. Betogers raakten slaags met de politie en de twee slachtoffers werden getroffen door een schot hagel.

In Egypte is het al sinds vrijdag onrustig. De onrust ontstond bij de herdenking van de volksopstand in Egypte, waarbij Hosni Mubarak het veld moest ruimen, en heeft zich als een olievlek over Egypte verspreid. De steden Suez en Port Said lijken tegen de islamistische regering van president Mohammed Morsi in opstand te zijn gekomen.

Stakers bestormen ministerie Athene

Demonstranten van een communistische vakbond in Griekenland zijn woensdag het ministerie van werkgelegenheid in Athene binnengedrongen. Daar stuitten zij op de oproerpolitie, die de betogers met traangas probeerde te verjagen.

De protestactie van de vakbondsleden was gericht tegen voorgenomen hervormingen van het pensioensysteem. Zeker één persoon moest in het ziekenhuis aan verwondingen worden behandeld. Twintig demonstranten zijn aangehouden.

Donderdag wordt het land getroffen door een groot aantal ambtenarenstakingen. Het openbaar vervoer komt ligt te liggen en andere voorzieningen zijn slechts zeer beperkt beschikbaar.

Vorige week greep de regering terug op een noodwet om een staking van het metropersoneel in Athene te beëindigen. Medewerkers van het Griekse openbaar vervoer lieten woensdag weten onder dreiging van nieuwe noodmaatregelen later deze week weer aan het werk te gaan.

Het Europees Vakverbond van Vakverenigingen (ETUC) veroordeelde de handelwijze van de Griekse regering en wees erop dat stakers onder de noodwet maximaal vijf jaar gevangenisstraf riskeren. "Het gebruik van noodbevoegdheden om bezuinigingsbeleid door te drukken is onacceptabel", aldus ETUC-secretaris-generaal Bernadette Ségol.

Malala ondergaat laatste operatie

Het Pakistaanse meisje dat vorig jaar door Pakistaanse Taliban in het hoofd geschoten werd, ondergaat in Groot-Brittannië een laatste operatie. Daarbij wordt een gat in haar schedel met een titaniumplaatje gedicht. Ook krijgt ze een zogenoemd cochleair implantaat, om het gehoor in een van haar oren, ten dele, te herstellen, zei een arts van het ziekenhuis in Birmingham waar de ingreep plaatsvindt.

Malala Yousufzai (15) werd slachtoffer van de Taliban omdat zij zich inzette voor onderwijs voor meisjes. Zij werd in Groot-Brittannië aan haar ernstige verwondingen behandeld en mag voorlopig in het land blijven. Haar vader beschikt over een visum en heeft van de Pakistaanse regering voor de komende drie jaar een baan bij het Pakistaanse consulaat in Birmingham gekregen.

Haar behandelend artsen hebben Malala's situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Vooralsnog zijn er geen tekenen gevonden van langdurige hersenbeschadiging.

SP dreigt met motie tegen Mansveld

De SP dreigt een motie van wantrouwen in te dienen tegen staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA). Aanleiding is het feit dat ze een kritisch rapport over spoorbeheerder ProRail heeft achtergehouden. Dat heeft SP-Kamerlid Farshad Bashir woensdag gezegd.

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de kwestie. Afhankelijk van de uitleg die Mansveld daar geeft, dient Bashir een motie van wantrouwen in. Ook andere partijen zijn kritisch. "We zullen Mansveld stevig aan de tand moeten voelen", zei PVV-Kamerlid Machiel de Graaf. "Dit is ernstig. De reactie van Mansveld is absoluut niet voldoende", stelde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

De Volkskrant bracht het bestaan van het rapport woensdagochtend aan het licht. Uit het rapport blijkt dat ProRail bij het aanbesteden van het onderhoud voor het spoor vooral oog heeft voor het geld, en minder voor de veiligheid. Hierdoor ontstaan 'risico's die invloed hebben op de veilige berijdbaarheid' van het spoor, luidt de conclusie.

In december stuurde Mansveld een brief aan de Kamer over het onderhoud van het spoor, zonder het rapport te noemen. Woensdag erkende de bewindsvrouw dat het 'wellicht beter was geweest' het rapport wel naar de Kamer te sturen.

Wanneer het debat plaatsvindt, is nog niet bekend. Een deel van de Kamer wil dat het woensdag nog wordt gehouden, maar dat zou betekenen dat Mansveld niet zoals gepland naar Brussel kan voor gesprekken over de problemen rond de Fyra.

Máxima noemt 'opvolgen schoonmoeder enorme eer'

Prinses Máxima vindt het een enorme eer om haar schoonmoeder op te volgen. Dat zei ze woensdag op een bijeenkomst in Amsterdam over voedselproblematiek voor de microfoon van Radio 1.

Het is de eerste openbare reactie van Máxima op de troonswisseling. Koningin Beatrix kondigde maandag aan afscheid te nemen als staatshoofd. Dinsdag bracht Máxima een al eerder gepland werkbezoek aan de marine in Den Helder, maar daar deed ze voor zover bekend geen uitspraken over de abdicatie.

Máxima wordt op 30 april ingehuldigd als koningin, maar volgt Beatrix niet op als staatshoofd. Dat wordt koning Willem-Alexander.


Máxima noemt 'opvolgen schoonmoeder enorme eer' (Foto: Novum)

Dijksma wil voedselverspilling aanpakken

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) komt dit voorjaar met een actieplan om de verspilling van voedsel tegen te gaan. Dat heeft Dijksma woensdag gezegd op een internationale conferentie over voedselvoorziening in Amsterdam.

Dijksma wees op onderzoek waaruit blijkt dat in westerse landen minstens dertig procent van al het voedsel wordt verspild door consumenten, winkels en horeca. Dat percentage wil zij terugdringen.

Wat het actieplan gaat inhouden, kan een woordvoerder nog niet zeggen. Dijksma wacht eerst de resultaten af van een onderzoek naar voedselverspilling door Wageningen University. Die worden over enkele weken verwacht.

De conferentie draait om de vraag hoe de negen miljard mensen die in 2050 de aarde zullen bevolken, allemaal kunnen worden gevoed. Nederland helpt ontwikkelingslanden de productiviteit van de landbouw te verhogen, zei Dijksma.

Geld op: geen bus meer in Napels

Het busvervoer in Napels is tot stilstand gekomen. De busmaatschappij van de stad, ANM, beschikt over onvoldoende financiële middelen om de brandstof nog langer te kunnen betalen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd.

Woensdag gingen slechts dertig van de driehonderd beschikbare bussen op pad, maar alle moesten later wegens brandstoftekort hun routes onderbreken. ANM had tevoren al aangegeven geen garantie te kunnen geven dat er tijdens het spitsuur busvervoer mogelijk was.

De brandstofleverancier weigert ANM van dienst te zijn zolang er geen boter bij de vis komt. ANM zegt dat het stadsbestuur zijn bijdrage aan het busvervoer met veertig procent heeft gekort.

Napels kampte al vaker met fikse problemen van infrastructurele aard. In 2010 en 2011 stapelde het huisvuil zich op in de straten van Napels. De afvalcrisis was het gevolg van corruptie, slecht management en infiltratie in de bedrijfstak door misdaadsyndicaten.

Bertens ronde verder in Parijs

Kiki Bertens is op het WTA-toernooi in Parijs doorgedrongen tot de tweede ronde. In haar eerste wedstrijd op het Open GDF Suez versloeg ze de Oostenrijkse Tamira Paszek in twee sets.

De Nederlandse kwam al gauw op voorsprong in de eerste set, maar liet bij een 5-2 voorsprong meerdere setpunten onbenut. Uiteindelijk won ze de set 6-4. In de tweede set ging het lang gelijk op, maar brak Bertens haar opponente op 6-5 om die set met 7-5 binnen te slepen.

Bertens is als lucky loser op het toernooi in Parijs aanwezig. Door een blessure verloor ze haar laatste kwalificatiewedstrijd van Virginie Razzano. Door opgave van de Tsjechische Lucie Hradecka doet de Nederlandse echter toch mee aan het toernooi. In de volgende ronde wacht de Slowaakse Dominika Cibulkova, die als vierde is geplaatst.

Overvolle treinen vaak gevaarlijk

In volle treinen hebben passagiers niet altijd voldoende mogelijkheden om zich vast te houden als ze moeten staan. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, staat in een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) woensdag openbaar heeft gemaakt.

Reizigers moeten zich kunnen vasthouden aan een handgreep, stang of 'andere voorziening'. Anders kunnen ze ten val komen als de trein bijvoorbeeld snel remt. "Opvallend is dat niet alle reizigerscabines en balkons zijn uitgerust met dergelijke voorzieningen", stelt de inspectie.

In het rapport staat verder dat de NS en de andere vervoerbedrijven die treinen laten rijden, maatregelen nemen om volle treinen te voorkomen, zoals de inzet van extra treinen. Ze doen echter nog niet genoeg om ervoor te zorgen dat reizigers zich gelijkmatig over een trein verdelen. Daardoor komt het geregeld voor dat het ene deel van een trein overvol is, terwijl elders in de trein voldoende plaats is.


Overvolle treinen vaak gevaarlijk (Foto: Novum)

Kwakoefestival gaat entree heffen

De organisatie van het Kwakoefestival in Amsterdam Zuidoost gaat dit jaar zo goed als zeker entreegeld vragen. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam woensdag. De organisatie van het Zomerfestival, zoals het feest officieel heet, is dit jaar in handen van De Vries Producties en 529 Media Producties.

Het kaartje gaat naar verwachting een of twee euro kosten, licht de zegsvrouw toe. De komende weken wordt de vergunningsaanvraag van de twee organisaties verder uitgewerkt. Onder meer op het vlak van openbare orde, veiligheid, verkeersregulering en milieu moet nog het een en ander worden gespecificeerd, meldt de gemeente. Naar verwachting wordt de conceptvergunning halverwege maart verstrekt.

Zes organisaties deden een aanvraag om de 38e editie van het Zomerfestival 2013 te verzorgen. Daarbij was het gezamenlijke voorstel van de twee volgens stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema van Amsterdam Zuidoost het beste. Sinds 2009 organiseren De Vries Producties en 529 Media Producties ook al het Keti Koti Festival in het Amsterdamse Oosterpark.

Het festival, dat ooit ontstond als een door de Surinaamse gemeenschap georganiseerd voetbaltoernooi, kampte de afgelopen jaren met financiële problemen. In 2011 ging Kwakoe daardoor niet door. Vorig jaar ging het festival onder de nieuwe naam Zomerfestival wel door, al dreigde een betalingsconflict tussen organisatoren en verhuurders nog roet in het eten te gooien. Dat conflict kon echter tijdig worden opgelost.

Vier eredivisieclubs scoren financieel goed

De KNVB heeft slechts vier eredivisieclubs ingedeeld in categorie 3, de klasse voor clubs die er financieel goed voorstaan. Ajax, PSV, sc Heerenveen en FC Groningen scoren goed, meldt de bond woensdag. Ook de Jupiler League-teams Almere City FC, Go Ahead Eagles, MVV Maastricht, Telstar en FC Volendam zitten in de hoogste categorie.

ADO Den Haag is de enige club die uitkomt op het hoogste niveau die onder curatele staat van de bond. ADO moet een plan van aanpak indienen om de financiële huishouding weer op de rails te krijgen. Bovendien moeten alle transacties boven de vijftigduizend euro worden voorgelegd aan de KNVB.

Naast ADO zijn de eerstedivisieclubs FC Dordrecht, Fortuna Sittard, Helmond Sport en SC Veendam ingedeeld in categorie 1. Binnen drie jaar moeten deze clubs weer een klasse stijgen, anders komt de proflicentie in gevaar.

Dertien eredivisieclubs bevinden zich in de tweede categorie. Zij hebben de financiën op orde, maar wordt wel geadviseerd op de kleintjes te letten. Overigens uitte FC Twente-preses Joop Munsterman eerder woensdag kritiek op het licentiesysteem, dat een vertekend beeld van de werkelijkheid zou geven.

Categorie 1: ADO Den Haag, FC Dordrecht, Fortuna Sittard, Helmond Sport en SC Veendam.

Categorie 2: AZ, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Eindhoven, FC Emmen, Excelsior, Feyenoord, De Graafschap, Heracles Almelo, NAC Breda, N.E.C. Nijmegen, RKC Waalwijk, Roda JC, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II en PEC Zwolle.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, MVV Maastricht, FC Oss, PSV, Telstar en FC Volendam.

Shanghai wijst Drogba op contract

Shanghai Shenhua is niet van plan sterspeler Didier Drogba zonder slag of stoot naar Galatasaray te laten gaan. De Turkse topclub maakte maandag de komst van de 34-jarige aanvaller bekend, maar Shanghai heeft 'geschokt' kennisgenomen van het nieuws. De Chinezen claimen dat Drogba nog altijd bij hun onder contract staat.

"Wij zullen bewijs verzamelen en dit doorspelen naar de FIFA", staat woensdag in een verklaring op de clubsite. "Wij begrijpen de gretigheid van Drogba om deel te nemen aan de Champions League, maar op dit moment is hij nog steeds een speler van Shanghai Shenhua."

Drogba ging afgelopen zomer aan de slag bij Shanghai, maar de overgang werd niet wat hij ervan gehoopt had. Maandag kwam de oud-speler van Chelsea een verbintenis voor anderhalf jaar overeen met Galatasaray, waar hij ploeggenoot moet worden van Wesley Sneijder. Drogba is momenteel met Ivoorkust actief op de Afrika Cup.


Shanghai wijst Drogba op contract (Foto: Novum)

Rolstoeltennisster Vergeer precies tien jaar ongeslagen

Esther Vergeer heeft woensdag een mijlpaal in haar carrière bereikt. De 31-jarige rolstoeltennisster uit Woerden is precies tien jaar ongeslagen. Op 30 januari 2003 leed ze haar laatste nederlaag in Sydney tegen de Australische Daniele di Tori. Sindsdien trok ze in al haar 470 partijen aan het langste eind.

Vergeer pakte sinds 1999 al 169 titels en werd de laatste dertien jaar uitgeroepen tot wereldkampioen. In de afgelopen tien jaar heeft ze een totaal van 120 toernooien op rij gewonnen, versloeg ze 73 verschillende tegenstandsters, besliste liefst 95 partijen met tweemaal 6-0 en stond zelf slechts achttien sets af.

Bovendien kreeg Vergeer maar een keer een wedstrijdpunt tegen. In de paralympische finale in Beijing ontsnapte ze vier jaar geleden tegen landgenote Korie Homan. Ze won ook goud op de Paralympische Spelen in 2000, 2004 en 2012.

"Ik ben onder de indruk dat ik zo ver ben gekomen. Ik ben trots en ga dit zeker vieren", liet Vergeer weten aan tennisbond ITF.


Vergeer precies tien jaar ongeslagen (Foto: Novum)

GroenLinks wil alle scooters van fietspad

Alle scooters moeten van het fietspad af. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren, die wil dat de regelgeving over het zogeheten blauwe kenteken wordt aangepast. Volgens haar zorgen scooters op het fietspad voor gevaarlijke verkeerssituaties en ongezonde lucht voor fietsers.

Volgens de huidige wetgeving mogen scooters met een blauw kenteken, bestemd voor snorfietsen, op het fietspad rijden. Scooters met een geel kenteken, waarvoor een helm verplicht is, moeten binnen de bebouwde kom wel op de openbare weg rijden.

In Amsterdam experimenteert de gemeente op een paar plaatsen met scootervrije fietspaden. Als blijkt dat dit succesvol is, wordt dit mogelijk uitgebreid naar andere plekken waar de maximumsnelheid op 30 kilometer per uur ligt.

Van Tongeren wil dat wetgeving wordt aangepast, zodat scooters overal van het fietspad geweerd kunnen worden. Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over verkeersveiligheid.

Mancini: "Balotelli niet vervangen"

Manchester City-trainer Roberto Mancini verwacht niet dat Mario Balotelli nog voor het eind van deze transferperiode wordt vervangen. Morgen zet de Italiaanse spits zijn handtekening onder een contract van AC Milan.

"We hebben nog maar drie dagen en het is moeilijk om op dit moment een goede speler te vinden",aldus Mancini. "Dat is lastig, want ik ben een belangrijke spits kwijt en dat kan wel eens een rol spelen in de komende veertien wedstrijden."

De club uit Manchester werd ondertussen al in verband gebracht met verschillende spelers, zoals Edinson Cavani en Radamel Falcao van respectievelijk Napoli en Atlético Madrid. Toch is het onwaarschijnlijk dat City meteen een nieuwe spits aantrekt. Balotelli speelde dit seizoen maar een beperkte rol bij The Citizens, omdat Mancini in de spits de voorkeur gaf aan Agüero, Dzeko en Tevez.

Balotelli heeft een roerige tijd meegemaakt bij Manchester City. Vorig seizoen scoorde hij weliswaar twintig keer in 40 wedstrijden, hij kreeg ook elf gele kaarten en werd twee keer van het veld afgestuurd. Begin deze maand had de Italiaan op het trainingsveld nog een aanvaring met Mancini.

Toch ziet zijn landgenoot Balotelli niet graag gaan. "We vinden het erg jammer, want we houden van hem als persoon", zei Mancini desgevraagd.

Shell deels aansprakelijk voor olielek Nigeria

Shell Nigeria moet een Nigeriaanse boer een schadevergoeding betalen vanwege olielekkages in dat land. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. In de andere vier zaken is de oliemaatschappij niet aansprakelijk.

De zaak is aangespannen door Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren, wier visbedrijf was vergiftigd. Shell Nederland werd vrijgesproken.

De zaak is uniek omdat een Nederlands bedrijf niet eerder in een Nederlandse rechtbank terechtstond voor milieuschade aangericht in het buitenland, door een dochteronderneming. In 2009 oordeelde de rechter dat de rechtbank bevoegd was om uitspraak te doen in deze zaak.

De rechter oordeelde dat Shell in één zaak de zorgplicht schond. De Nigeriaanse dochter van de oliemaatschappij had de lekkage moeten en kunnen voorkomen. Hierdoor werd het voor saboteurs te makkelijk vernielingen aan te richten.

De uitspraak kan internationaal grote gevolgen hebben. Andere mogelijke slachtoffers kunnen hun zaak nu in Nederland proberen aan te spannen.

De hoogte van de schadevergoeding moet in een aparte procedure worden bepaald. Beide partijen kunnen nog beroep instellen tegen de uitspraak.

'Taylor Swift bezingt relatie met Harry Styles'

De grootste nachtmerrie van veel One Direction-fans lijkt uit te komen. Taylor Swift werkt volgens ingewijden aan een nummer over haar op de klippen gelopen romance met Harry Styles. De zangeres staat erom bekend dat ze zich in haar teksten niet mild uitlaat over haar exen.

Swift en Styles scharrelden tot een paar weken geleden. De twee werden veelvuldig samen vastgelegd op de gevoelige plaat. Fans van One Direction waren niet blij met de relatie. De dames waren bang dat favoriet Harry door Taylor bezongen zou worden zodra de relatie op de klippen was gelopen.

Die angst is volgens de Britse boulevardkrant The Sun terecht. "Taylor werkt sinds de breuk aan een nummer over Harry", weet een ingewijde. "Taylor put inspiratie uit spullen van haar exen die ze bewaard heeft. Nu heeft ze foto's van Harry en een door hem gemaakte ketting voorhanden."

Accu's Dreamliner al aantal keer vervangen

De Japanse vliegtuigmaatschappij All Nippon Airways (ANA) had al zo'n tien accu's in hun Dreamliners vervangen, voordat een daarvan begin deze maand in brand vloog. ANA heeft Dreamliner-fabrikant Boeing hiervan op de hoogte gesteld. Dat heeft de maatschappij woensdag bekendgemaakt. De Amerikaanse raad voor de transportveiligheid, NTSB, heeft Boeing woensdag om uitleg gevraagd.

Ook Japan Airlines heeft laten weten enkele accu's te hebben vervangen. Dat werd gedaan, omdat de accu's hun lading niet goed vasthielden of omdat de elektrische verbindingen niet deugden.

Alle vijftig Dreamliners die Boeing aan vliegmaatschappijen heeft geleverd staan momenteel aan de grond. Op 7 januari vloog een accu in brand in een geparkeerde Dreamliner van ANA in Boston. Op 16 januari moest een vlucht van ANA zelfs een noodlanding maken vanwege een oververhitte accu.

De Dreamliner, oftewel de Boeing 787, is het eerste vliegtuig dat gebruik maakt van lithium-ionbatterijen. Die zijn gevoelig voor oververhitting.

In het onderzoek naar de oorzaak van de brand wordt nu gekeken naar het controlesysteem van de accu, waarmee de spanning en de temperatuur in de gaten moeten worden gehouden.

Dreamliner (Foto: Novum)
Dreamliner (Foto: Novum)

Justin Bieber ontkent graaien naar borst fan

Justin Bieber ontkent dat hij tijdens een meet-and-greet in de borst van een fan heeft geknepen. Op een foto die de bewuste Belieber op Twitter plaatste, is echter te zien dat Justins hand wel degelijk op de boezem van de dame ligt.

"Hij nam juist afstand van haar", legt Biebers woordvoerder de ietwat gênante foto waarop het tieneridool een fan zoent uit. "Dit is absoluut niet gebeurd", gaat de zegsman verder op entertainmentzender E! "Het is een belachelijk verhaal."

Bieber heeft zelf nog niet gereageerd op de foto, die de hele wereld over is gegaan. Wel liet hij via Twitter doorschemeren zich te ergeren aan allerlei wilde verhalen. "De laatste tijd wordt weer veel onzin geschreven, het lijkt nooit op te houden."

Nintendo maakt weer winst

De Japanse gamemaker Nintendo heeft in de eerste negen maanden van het boekjaar weer winst gemaakt. Het bedrijf is echter negatief gestemd over het lopende kwartaal. Dat maakte de maker van Super Mario- en Pokémon-games woensdag bekend.

Tussen april en december maakte Nintendo een winst van 14,55 miljard yen (118 miljoen euro). Het jaar daarvoor werd in deze negen maanden nog een verlies geleden van 48,35 miljard yen. De omzet over de periode kwam 2,4 procent hoger uit op 543 miljard yen.

Nintendo, dat geen details vrijgaf over het derde kwartaal van het boekjaar, heeft de verwachtingen voor het complete boekjaar verlaagd. Het bedrijf is niet positief over de verkoopcijfers. Het bedrijf verwacht nu vier miljoen Wii U's te verkopen, in plaats van de eerder ingeschatte 5,5 miljoen exemplaren. De Wii U kwam vorig jaar op de markt en is de opvolger van de zeer succesvolle Wii.


Nintendo maakt weer winst (Foto: Novum)

Gore Verbinski pakt Noord-Korea aan

Regisseur Gore Verbinski gaat zijn tanden zetten in de verfilming van de graphic novel Pyongyang van Guy Delisle. De Amerikaan werkt nog aan de western The Lone Ranger met Johnny Depp en wil zich daarna op de film over Noord-Korea storten, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Steve Conrad, bekend van The Pursuit of Happyness, werkt aan het scenario van Pyongyang. De striproman van Delisle gaat over zijn ervaringen in de hoofdstad van Noord-Korea, waar hij twee maanden werkte voor een Franse animatiestudio. Hij wordt door het dictatoriale regime beschuldigd van spionage.

Wanneer Verbinski aan Pyongyang begint, is nog onbekend. The Lone Ranger wordt zijn vijfde samenwerking met Depp. De twee maakten eerder samen drie Pirates of the Caribbean-films en de animatiefilm Rango, waarvoor hij een Oscar won. The Lone Ranger gaat later dit jaar draaien.


Gore Verbinski pakt Noord-Korea aan (Foto: Novum)

Eva Green speelt femme fatale in Sin City 2

Eva Green heeft een grote rol gekregen in de stripverfilming Sin City 2: A Dame to Kill For. Naar de geschikte dame is lang gezocht. Green speelt de rol van femme fatale Ava Lord, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 32-jarige Green was vorig jaar te zien als charmante slechterik in Tim Burtons Dark Shadows. De Franse actrice speelt in Sin City 2 naast Josh Brolin, die een fotograaf speelt. Hij wordt weer verliefd op Ava Lord die hem jaren eerder liet vallen voor een rijke man. Nu blijkt ze hem weer te hebben versierd om hem de moord op haar man in de schoenen te schuiven.

De film wordt net als het eerste deel geregisseerd door Robert Rodriguez en Frank Miller. Het verhaal is wederom gebaseerd op een comic van Miller.

"Ava Lord is een van de dodelijkste en meest fascinerende inwoners van Sin City", verklaren Rodriguez en Miller. "We wisten meteen dat we een acteur nodig hadden die de verschillende lagen van haar personage kon weergeven en die vonden we in Eva Green."

Mickey Rourke, Jessica Alba, Bruce Willis en Rosario Dawson keren terug voor het vervolg op Sin City. Daarnaast zijn ook Joseph Gordon-Levitt, Ray Liotta en Jeremy Piven te zien in Sin City 2: A Dame to Kill For.


Eva Green speelt femme fatale in Sin City 2 (Foto: Novum)

Nieuwe aanhouding voor aanslag gemeentehuis Waalre

De politie heeft woensdagochtend een man aangehouden voor de aanslag waarbij het gemeentehuis in Waalre in juli grotendeels afbrandde. Het gaat om een 34-jarige man uit het Noord-Brabantse Haaren.

De politie brengt de man in verband met de zwarte Volkswagen Touran, die vorige week in Opsporing Verzocht werd getoond. De auto werd ten tijde van de aanslag in de omgeving van het gemeentehuis gezien.

Bij de aanslag reden twee auto's het gemeentehuis in, waarna ze in brand werden gestoken. De Touran was overigens niet een van deze auto's.

Er werken nog altijd veertig rechercheurs aan de zaak. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Begin deze maand werd een 32-jarige man uit Waalre aangehouden in verband met de aanslag. Hij werd na verhoor vrijgelaten.

Kapitein Costa Concordia vecht ontslag aan

De kapitein van het rampschip Costa Concordia dat in januari vorig jaar voor het Italiaanse eilandje Giglio op de rotsen strandde en zonk, vecht zijn ontslag aan. Francesco Schettino meent dat hij ten onrechte verantwoordelijk wordt gehouden voor de ramp met het cruiseschip en dat hij niet ontslagen had mogen worden.

Volgens door de rechtbank aangestelde onderzoekers valt Schettino veel te verwijten. Hij zou van zijn koers zijn afgeweken en te dicht langs de kust hebben gevaren om een zeemansgroet uit te brengen aan mensen op Giglio. Schettino zelf is van mening dat hij met zijn zeemanskunsten juist mensen heeft weten te redden.

Voor aanvang van zijn zaak in een rechtbank in Torre Annunziata, bij Napels, sprak Schettino woensdag de overtuiging uit dat hij in de toekomst weer kapitein van een schip zal zijn.

Een andere rechtbank moet nog beoordelen of Schettino moet worden aangeklaagd voor dood door schuld. De ramp met de Costa Concordia kostte 32 mensen het leven.

Tjitske Reidinga gruwelt van Photoshop

Tjitske Reidinga wil niet dat haar foto's digitaal worden opgepoetst. De 40-jarige actrice, die onlangs nog een Style Award won, gruwelt van Photoshop. "Ik vind dat strak gepoetste en gephotoshopte vaak ontzettend lelijk", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws.

"Tegenwoordig wordt alles gephotoshopt. Als je al een goede fotograaf hebt en je krijgt mooie kleren aan en er is goed licht, dan is het al zo veel. Dan vind ik dat er niet nog eens gepoetst moet worden", legt Reidinga haar standpunt uit.

De actrice, die onder meer te zien was in Gooische Vrouwen en Alles is Familie, vindt het vreemd dat haar verzoek tegenwoordig als statement wordt gezien. "Dat vind ik echt de omgekeerde wereld. Als je 30 of 40 of 50 bent, dan zie je er op een bepaalde manier uit. Als wij allemaal gaan denken dat je er als twintiger uit moet zien, vind ik dat helemaal geen goede boodschap."

Tjitske heeft niet het idee dat ze een lans breekt voor oudere vrouwen. "Ik weet niet of het de geschiedenisboeken in gaat, helemaal niet. Maar ik vind het wel belangrijk dat je gewoon kunt zijn wie je bent. Of je nou een paar rimpels hebt of niet, dat heeft niks te maken met wezenlijke schoonheid."

Israël draagt belastinggeld over aan Palestijnen

Israël gaat belastinggelden die het namens de Palestijnse Autoriteit heeft geïnd overmaken aan de Palestijnen. De Israëlische regering schortte de betaling november vorig jaar op vanwege de geslaagde gooi van de Palestijnen naar erkenning van hun staat door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

In een verklaring zei de Israëlische regering dat de betaling een eenmalige regeling is die tot doel heeft de financiële problemen van de Palestijnse Autoriteit te verlichten. De belasting die vorige maand is geïnd, een bedrag van ongeveer 74 miljoen euro, wordt overgemaakt.

De belastinggelden zijn van groot belang voor de Palestijnse overheidsbegroting. De Palestijnse regering heeft zonder het belastinggeld grote moeite om de salarissen van tienduizenden mensen te betalen.

Warmste 30 januari ooit

Woensdag is de warmste 30 januari ooit. Om 01.00 uur werd een temperatuur van 13,0 graden gemeten in De Bilt. Dat meldt weeronline.nl.

Het oude warmterecord stamt uit 2002. Toen werd het op 30 januari 11,9 graden in De Bilt.

Dinsdag werd ook al een warmterecord gevestigd. Toen werd het met 12,4 graden de warmste 29 januari ooit. Daarmee ging de temperatuur in een week tijd bijna 25 graden omhoog.

Mooi lenteweer is het daarmee overigens nog niet. Woensdag is het onstuimig weer met buien en een krachtige wind. De middagtemperatuur ligt rond de 10 graden.

In het weekend gaat het mogelijk weer vriezen. Op de lange termijn kan er weer een koudere periode aankomen, maar daarover is nog te weinig duidelijkheid.

De hoogste temperatuur ooit gemeten in januari bedraagt 15,1 graden. Die temperatuur werd gehaald op 13 januari 1993. Met de eerste officiële weermetingen werd gestart in 1901.

Tbs in 111 gevallen mogelijk niet verlengd

De behandeling van 111 tbs'ers kan mogelijk niet worden verlengd omdat in hun vonnis niet staat dat er sprake is van een geweldsmisdrijf. Dat concludeert de Taskforce TBS na het onderzoeken van 2400 tbs-dossiers.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde in juli vorig jaar dat een tbs-maatregel alleen langer dan vier jaar mag duren als in het vonnis uitdrukkelijk staat dat sprake is van een geweldsmisdrijf. Dat is niet altijd gemeld, bij een moord of verkrachting spreekt dat bijvoorbeeld al voor zich en dan vond de rechter het niet altijd nodig erbij te vermelden dat sprake was van geweld. Sinds de uitspraak van het hof wordt dit wel altijd vermeld.

Bij 111 gevallen is dus niet uitdrukkelijk vermeld dat sprake was van geweld. In 52 gevallen is de behandeling korter dan vier jaar geleden begonnen en is verlenging nog niet aan de orde. In 59 gevallen zit de veroordeelde al langer dan vier jaar in een instelling en is hun tbs dus feitelijk gezien onrechtmatig verlengd. Toch betekent dit niet dat zij meteen op vrije voeten komen, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In gevallen waarbij een nog niet uitbehandelde tbs'er vrij dreigt te komen laat het Openbaar Ministerie hem of haar opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat kan namelijk bij mensen die een gevaar voor zichzelf of anderen vormen. De rechter moet daar dan wel toestemming voor geven. Die toestemming geldt voor een halfjaar en kan worden verlengd.

De uitspraak van het Europees Hof heeft tot nu toe bij zes tbs-verlengingszittingen gevolgen gehad. In drie zaken werd een tbs'er overgeplaatst naar een psychiatrisch ziekenhuis, in twee zaken kozen de tbs'ers er vrijwillig voor om in de tbs-kliniek te blijven en in één zaak was de behandeling volgens het ministerie al zo ver gevorderd dat verlenging niet nodig was.

De slachtoffers van tbs'ers die eerder uit de kliniek komen dan de bedoeling was worden geïnformeerd als zij hebben aangegeven dit te willen.

Grieperige Janmaat mist duel met PSV

Feyenoord zal vanavond in het bekerduel met PSV niet kunnen beschikken over Daryl Janmaat. De rechtsback ligt met griep op bed. Ook Ruben Schaken, Wesley Verhoek, Sekou Cissé en John Goossens zijn niet van de partij in het Philips Stadion vanwege blessures.

De Zuid-Afrikaan Kamohelo Mokotjo is toegevoegd aan de wedstrijdselectie van Feyenoord om Janmaat te vervangen. In 2010 troffen PSV en Feyenoord het laatst elkaar voor de beker. De Rotterdammers wisten toen met 0-3 in Eindhoven te winnen. 

PlayStation 3 dol op Beatrix

Nu koningin Beatrix met haar abdicatie Nederland opnieuw in de schijnwerpers zet, laat Sony Computer Entertainment Benelux de driekleur op eigen wijze wapperen met de introductie van drie nieuwe kleuren voor de PlayStation 3.

Naast zwart is de PlayStation 3 er nu ook in de kleuren rood, wit en blauw, als de Nederlandse vlag. De strak witte PlayStation 3 is vanaf 30 januari verkrijgbaar. De knalrode en helderblauwe versies verschijnen op 20 februari in Nederland.

De nieuwe slanke PlayStation 3 komt in een classic white model, een azurite blue en garnet red voor een retailprijs van 299 euro. De gekleurde PlayStation 3's zijn gebaseerd op de 500 GB-modellen met twee DualShock 3 controllers die ook zijn meegekleurd.

PS3 Rood

PS3 Wit

PS3 Blauw

Niet meer psychische klachten voor agent

Agenten hebben niet vaker dan last van psychische klachten dan andere beroepsgroepen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, blijken politiemensen evenveel mentale klachten te ervaren als bankpersoneel en supermarktmedewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse wetenschappers van onder meer Tilburg University, dat afgelopen week verscheen in het British Medical Journal Open.

Vaak wordt van politiemensen gedacht dat hun beroep een risico vormt voor hun psychische gesteldheid, maar daar was volgens de onderzoekers geen empirisch bewijs voor. De wetenschappers lieten ruim zeshonderd Nederlandse agenten van verschillende korpsen vragen beantwoorden over hun psychische gesteldheid. Die werden vergeleken met negen andere beroepsgroepen. Uit de vergelijking bleken de agenten niet vaker last te hebben van onder meer angst, depressie of gevoelens van vijandigheid dan de andere groepen.

De resultaten kunnen deels worden verklaard door de strenge politieopleiding in Nederland, denken de onderzoekers. Ongeveer negentig procent van de aanmelders komt niet door de toelatingsprocedure. Ook wordt in de training van agenten veel aandacht besteed aan het omgaan met stressvolle situaties.

Vooral politievakbonden wijzen er vaak op hoe zwaar het politiewerk fysiek en psychisch is. In juni werd de Stichting Waardering Erkenning Politie opgericht, die zich onder meer inzet voor de waardering en erkenning van politiemensen.

Dokter Armstrong was dopingcontroleur

De Vlaamse sportarts Dag Van Elslande was van de jaren negentig tot medio 2004 dopingcontroleur voor de Vlaamse Gemeenschap. In diezelfde periode was hij ook ploegarts bij diverse ploegen waar Lance Armstrong reed, aldus De Morgen.

Van Elslande werkte voor US Postal, Discovery Channel, Astana en RadioShack. In het USADA-rapport wordt hij door renners als Floyd Landis, Levi Leipheimer en David Zabriskie gelinkt aan doping. "Bij aankomst werd ik opgepikt en rondgereden door dokter Dag Van Elsland naar een appartement van een onbekend persoon, waar bloed van me werd afgenomen", aldus Landis in het rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap.

Volgens Hans Cooman, coördinerend arts voor de dopingcontroles, is Van Elslande in 2004 ontslagen als dopingcontroleur, toen bleek dat hij naast zijn werk voor de Vlaamse Gemeenschap ook verbonden aan een wielerploeg was. "Of er een incident aan is voorafgegaan, weet ik niet meer", aldus Cooman in De Morgen. Insiders in het wielerpeloton beschrijven de ploegarts als zeer integer en voorzichtig, zeker met jonge renners.

Pleidooi voor alcoholslot in vrachtwagen en bus

CDA en PvdA willen dat het alcoholslot voortaan ook aan bus- en vrachtwagenchauffeurs kan worden opgelegd. Dat zeggen de Kamerleden Sander de Rouwe (CDA) en Attje Kuiken (PvdA) woensdag voor de camera van RTL Nieuws.

Het alcoholslot kan nu alleen worden verplicht voor automobilisten. Van bus- of vrachtwagenchauffeurs die met te veel drank op achter het stuur kruipen, kan alleen het rijbewijs worden afgepakt. Dit gebeurt echter vaak niet, omdat deze chauffeurs dan vaak meteen hun baan kwijt zijn.

"Dat is voor ons reden om aan de minister te vragen om nu te kijken of er een alcoholslot kan komen voor vrachtwagens", licht Kuiken toe tegenover RTL. "Zodat ook vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs als ze gepakt worden met alcohol onder het alcoholslot kunnen gaan vallen", aldus de Rouwe.

Wie een alcoholslot heeft, moet daarin voor vertrek blazen. Als het alcoholpromillage dan boven de 0,2 uitkomt, start het voertuig niet. Om fraude te voorkomen, moet onderweg nog een aantal maal worden geblazen. Het slot blijft na oplegging twee jaar in de auto en de kosten ervan komen volledig voor rekening van de overtreder. Sinds de invoering van het alcoholslot eind 2011 werd het bij ruim drieduizend automobilisten ingebouwd.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag met minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) over verkeersveiligheid.

Vrouw thuis doodgeschoten in Geleen

Bij een schietpartij in een woning in het Limburgse Geleen is dinsdagnacht een vrouw omgekomen. Haar medebewoner, een man, is met verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis. Hij is aanspreekbaar en buiten levensgevaar, meldt de politie.

Een omwonende van het pand aan de Tulpenlaan hoorde rond 03.45 uur schoten en waarschuwde de politie. Die vond het lichaam van de vrouw en de gewonde man. Het is niet duidelijk of er een derde persoon in het spel is. De politie hoopt de man snel te kunnen spreken om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd. In de loop van woensdagochtend wordt hierover mogelijk meer duidelijk.

Vluchten Schiphol vertraagd door harde wind

Door de harde wind bij Schiphol lopen woensdag naar verwachting tientallen vluchten vertraging op. De zuidwestenwind kan ook tot annuleringen leiden, maar dat was rond 09.00 uur nog niet het geval, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

De vertraging is in de ochtend nog beperkt. "Maar gezien het vluchtschema en de weersverwachting voor vandaag kunnen we in de loop van de dag meer vertragingen verwachten", zegt de woordvoerder. Reizigers wordt aangeraden hun vluchtinformatie in de gaten te houden.


Vluchten Schiphol vertraagd door harde wind (Foto: Novum)

Tristan tekende contract met vader over wapens

Tristan van der V. tekende samen met zijn vader een contract waarin stond dat hij zijn wapens bij hem zou inleveren wanneer het slecht met hem ging. Dat maakten de advocaten van ruim veertig gedupeerden en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn dinsdag bekend tijdens een kort geding in de rechtbank van Den Haag.

"Wat er exact in het opgestelde contract staat is niet bekend", meldt advocaat Veeru Mewa, van advocatenkantoor Beer Advocaten. "In andere stukken die wij in handen hebben wordt ernaar verwezen, dus het moet bestaan." Waar het document zich nu bevindt is onduidelijk volgens Mewa. Volgens de advocaat zou het contract niet zijn ondertekend door de politie, zoals sommige media melden. "Het was echt iets tussen Tristan en zijn vader."

De advocaten van de gedupeerden proberen met het kort geding dat dinsdag diende een psychiatrisch rapport over Tristan van der V. in handen te krijgen, dat na zijn dood werd opgesteld. "Het bestaan van het contract wijst erop dat Tristans ouders wisten van zijn psychiatrische ziektebeeld en dus wisten van het gevaar dat dreigde met zijn wapenbezit."

De raadslieden hebben het psychiatrisch rapport nodig voor een letselschadeprocedure. Daarmee willen ze laten zien dat Van der V. nooit een wapenvergunning had mogen krijgen. Een deel van de stukken hebben zij inmiddels in handen. De ouders van Van der V. willen uit privacyoverwegingen echter voorkomen dat het psychiatrisch rapport in handen van de advocaten komt. De rechtbank doet 14 februari uitspraak.

De 24-jariger Alphenaar Tristan van der V. schoot in april 2011 in een winkelcentrum in zijn woonplaats zes mensen en zichzelf dood.

Kim Feenstra schuift kinderwens op lange baan

Kim Feenstra zei vorig jaar weliswaar klaar te zijn voor een gezin, maar is nog niet bezig met kinderen. "Ik wil nog een paar dingen doen voordat ik kinderen krijg", vertelt het fotomodel aan Spits. "Zoals de Pirelli-kalender, Sports Illustrated of een Amerikaanse serie."

De 27-jarige Feenstra zit vol ambitie. "Ik wil graag meer gaan acteren, dat vind ik geweldig. En ik zou graag kinderverhaaltjes willen schrijven, want ik heb nog steeds een kinderlijke fantasie", begint Kim haar opsomming. "Ik zou ook vaker willen optreden als spreker op grote evenementen of workshops geven. Maar ik zou ook wel graag een televisieprogramma willen presenteren."

Feenstra wil naam maken zodat ze met een gerust hart een jaartje vrij kan nemen om een gezinnetje te stichten. "Daar moet ik nog eventjes voor werken. We beseffen dat we nu op onze top zitten of nog even door moeten knallen om die te bereiken", vertelt Kim over haarzelf en haar echtgenoot dj Michael Mendoza.

Hoewel Kim meerdere toekomstwensen heeft, heeft ze geen idee hoe de komende jaren er voor haar uit gaan zien. "Alles wat ik doe is onvoorspelbaar. Mijn hele leven is onvoorspelbaar. Het gaat nu eigenlijk al heel lang goed, maar er kan zomaar iets gebeuren waardoor alles weer instort. Je weet het niet. Het kan raar lopen."

Dubbelslag Huisman op Weissensee

Schaatsster Mariska Huisman heeft op de Oostenrijkse Weissensee het Open Nederlands kampioenschap op natuurijs gewonnen. De 29-jarige schaatster was de snelste in de massasprint.

Huisman werrd afgelopen vrijdag ook op het Nederlandse natuurijs Nederlands kampioen toen het NK plaats had op het Veluwse meer nabij Elburg. Op de Weissensee werden Elma de Vries en Erna Last-Kijk in de Vegte respectievelijk tweede en derde.

Judocoach Japan gebruikte geweld

De Japanse judocoach Ryuji Sonoda krijgt zware kritiek over zich heen omdat hij geweld heeft gebruikt tegen judoka's. Hij zou gebeurd zijntijdens een trainingskamp vlak voor de Olympische Spelen van vorig jaar in Londen. Dit heeft de Japanse judobond(AJJF) bekendgemaakt.

Gisteren kwam naar buiten dat dat vijftien judovrouwen december vorig jaar een brief hebben geschreven naar het Japans Olympisch Comité waarin ze hun beklag doen over Sonoda. In de brief staat dat hij hen tijdens het trainingskamp heeft geslagen en vernederd. Sonoda heeft inmiddels de aanklachten erkend en zijn excuses aangeboden. "Ik heb de dingen gedaan zoals ik dacht dat ik nodig achtte, ik zal waar nodig mijn gedrag verbeteren", aldus Sanoda tegenover Kyodo news agency. De AJJF heeft Sanoda een officiële waarschuwing gegeven. 

Het is niet voor het eerst dat de Japanse judowereld negatief in het nieuws komt. Vorig jaar werd de tweevoudig Olympisch kampioen Uchishiba beschuldigd van verkrachting. Het slachtoffer zou een tiener zijn geweest. Die zaak loopt nog. Het ministerie van sport gaat de gehele Japanse sportwereld onder de loep nemen. Ook in andere sporten zouden trainers te ver blijken te gaan om hun pupillen tot grote prestaties te brengen. In december nog pleegde een student zelfmoord omdat zijn basketbaltrainer hem voortdurend sloeg. Een paar jaar geleden stond de Japanse sumowereld op zijn kop nadat een zeventien jarige worstelaar te kwam te overlijden tijdens een training. 

Ubisoft Montreal werkt aan Osiris

Tijdens de afgelopen E3 verschenen een aantal screenshots van een mysterieus project van Ubisoft. Destijds deed het denken aan een nieuwe Assassin's Creed of Prince Of Persia. Het lijkt erop dat het hier om Osiris gaat, een nieuwe IP voor mogelijk de volgende generatie waarvan vandaag een trailer is gelekt.

In de trailer krijgen we een aantal beelden te zien van acteurs die gebruikmaken van motion capture. Daarnaast valt er te zien dat de studio achter Assassin's Creed aan de game werkt. Het is in ieder geval duidelijk te zien dat de game zich afspeelt in het Oude Egypte. Osiris, zoals de game heet, was de eerste koning van het Oude Egypte. Osiris was een zoon van Geb en Noet en was daardoor een god uit de Egyptische mythologie.

 

Falen ProRail in doofpot gestopt

Het ministerie van Infrastructuur heeft een kritisch inspectierapport over spoorbeheerder ProRail ruim een halfjaar achtergehouden. In het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport staat dat ProRail het spooronderhoud zo goedkoop aanbesteedt dat dit tot extra vertragingen en mogelijk zelfs ongelukken kan leiden, schrijft de Volkskrant woensdag.

De krant kreeg het rapport in handen met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur. De waarschuwing in het rapport komt overeen met een brandbrief die spooraannemer Strukton Rail eind november naar de Tweede Kamer stuurde. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) betitelde de conclusies van Strukton in een brief aan de Kamer als 'ongefundeerd en voorbarig'.

De staatssecretaris zei volgens de krant niets over het bestaan van het eigen inspectierapport. Daarin wordt gesteld dat ProRail een te juridische houding aanneemt naar de aannemers. De opstelling van de spoorbeheerder zou een gedeelde verantwoordelijkheid in de weg staan.

Een woordvoerder van Mansveld zegt in de krant dat het rapport geheim bleef omdat ProRail beterschap had beloofd. Met de spooraannemers zouden afspraken worden gemaakt om de negatieve prijsspiraal te doorbreken. De gesprekken hierover zijn echter mislukt, zegt directeur Diederik Schonebaum van Strukton Rail in de krant.

Schonebaum gelooft niet dat nieuwe gesprekken tot beterschap leiden. "Er moet nu iemand met de vuist op tafel slaan. Zodat we over tien jaar niet in een parlementaire enquête hoeven uit te leggen waarom het aantal vertragingen en ongelukken op het spoor zo is toegenomen."

Munsterman kraakt licentiesysteem KNVB

Voorzitter Joop Munsterman van FC Twente is boos op de KNVB omdat zijn club is teruggezet naar categorie 2 van het licentiesyteem. De club uit Enschede maakte lang deel uit van categorie 3, waarin alle kerngezonde clubs zich bevinden.

Munsterman benadrukt dat FC Twente onlangs voor het achtste jaar op rij zwarte cijfers heeft geschreven. "FC Twente is zo gezond als een vis", reageert Munterman. "Helaas wordt opnieuw duidelijk dat de huidige systematiek van de KNVB niet alles zegt over de werkelijk financiële gezondheid van een club, in dit geval FC Twente."

FC Den Bosch wil fans zwaar straffen

FC Den Bosch gaat alles in het werk stellen om de fans te straffen die zich dinsdag in de bekerwedstrijd tegen AZ racistisch hebben uitgelaten. De club laat weten de raddraaiers de zwaarst mogelijke sancties op te willen leggen. Dan gaat het om stadionverboden, maar mogelijk ook strafrechtelijke vervolging.

AZ-spits Jozy Altidore was het mikpunt van de Bossche aanhang. Er werden oerwoudgeluiden gemaakt in de richting van de Amerikaan. Arbiter Reinhold Wiedemeijer wilde de wedstrijd staken, maar op verzoek van Altidore en AZ gebeurde dat niet.

"De verslagenheid is groot, maar we zullen strijdbaar zijn en blijven", zegt directeur Peter Bijvelds van de Brabanders op de clubsite. "FC Den Bosch zal, geholpen door al die mensen die het goed voor hebben met hun club, de komende periode alles in het werk stellen om de daders te straffen. Zij horen niet thuis in De Vliert."

Hoewel de KNVB de kwartfinales in het teken van het respect heeft gesteld, ging het in de tweede helft opnieuw mis, toen de assistent-scheidsrechter werd bekogeld met ijsballen. AZ plaatste zich door een simpele 5-0 zege voor de halve finale.

FC Lienden stapt uit topklasse

Voetbalclub FC Lienden stopt aan het einde van het seizoen met voetballen in de topklasse voor zondagamateurs. De club uit de Betuwe stelt in een verklaring dat ze over onvoldoende financiële daadkracht beschikt om nog een rol van betekenis op het hoogste amateurniveau te kunnen spelen. 

Naast het financiële aspect zijn er volgens de club diverse spelers weggelopen die volgend seizoen het hart van de selectie zouden vormen. Voorzitter Dick van Ommeren: "Vandaag is het een zwarte dag voor ons allen. De sterke terugloop van het aantal businessclubleden, waardoor te weinig schouders een te zware financiële last moeten dragen. Er is te weinig regionaal talent voor handen en dragende spelers onverwacht toch opstappen, terwijl ze de kapstok waren voor de nieuwe plannen. Kortom te veel problemen om er weer voor een seizoen voor te gaan." 

FC Lienden staat momenteel derde in de topklasse. De club gaat zich volledig richten op het zaterdagvoetbal. Het eerste zaterdagelftal staat momenteel eerste in de derde klasse uitkomt. 

Froome rekent op steun Wiggins

Chris Froome rekent erop dat Bradley Wiggins in de komende Tour de France zijn ploegmaat zijn diensten aanbieden in jacht op een Tour-zege. Dat verklaarde de runner-up van verleden jaar aan Sport.be. Froome reed de voorbije Tour in dienst van Wiggins, maar in 2013 zullen volgens hem de rollen omgedraaid zijn. Ook zegt de Engelsman dat hij zijn tweede plaats dankt aan een schoner peloton.

Na de Tour 2012 leek de relatie tussen Froome en Wiggins verzuurd. De Keniaanse Brit relativeert de heisa rond hun statuut bij Team Sky. "Dat is serieus opgeblazen. Bradley en ik zijn niet de beste vrienden, maar op professioneel gebied hebben we een goede relatie." Froome toonde vorige zomer de capaciteiten om Wiggins te onttronen, maar legde zich neer bij de orders van de ploegleiding. "In de Tour moet iedere ploeg een plan B hebben. Die rol moest ik invullen. Ik was de laatste steun in de bergen. Zoals het er nu naar uitziet zal Bradley dit jaar die rol overnemen." zo verlaarde Froome. De 27-jarige Brit denkt de kunnen profiteren van de ervaring van Wiggins. "Hij weet hoe hij een grote ronde moet aanpakken. Mijn tijdrit is beter dan die van Contador, maar ik verwacht dat de Tour in de bergen zal beslecht worden. Het komt er dus op aan om hem daar voor geen meter te lossen. Wie een slechte dag heeft in het hooggebergte, mag de eindzege wel vergeten."

Froome ziet in zichzelf een voorbeeld in de strijd tegen doping. De renner van Sky denkt dat de wielersport schoner is dan een paar jaar geleden. "Mijn tweede plaats in de Tour was een duidelijk statement: 'De koers is veranderd'. Indien doping de sport nog zou beheersen, dan was ik daar nooit toe in staat geweest. Deze sport heeft nieuwe iconen nodig, propere winnaars die hun titels later niet moeten inleveren. Dat idee motiveert me en geeft me een doel om ergens voor te strijden. Hopelijk kan ik op die manier ook andere mensen inspireren."

Zuid-Korea lanceert ruimteraket

Zuid-Korea heeft woensdag zijn eerste civiele ruimteraket gelanceerd met aan boord een satelliet. De lancering van de Naro-raket was succesvol, meldde het persbureau Yonhap.

Twee eerdere pogingen waren de afgelopen jaren mislukt door technische problemen. Zuid-Korea heeft al wel enkele satellieten gemaakt, maar was er nog niet in geslaagd die zelf in de ruimte te brengen.

Aartsrivaal Noord-Korea lanceerde in december een raket waarmee het naar eigen zeggen een satelliet in de ruimte bracht. Die lancering leidde tot wereldwijde afkeuring. Noord-Korea zou de rakettechnologie willen gebruiken voor een langeafstandsraket voor bijvoorbeeld een kernwapen.

Stewart: "Geen nieuw bod op Maher"

Earnest Stewart denkt niet dat Adam Maher nog vertrekt bij AZ. Sinds het laatste bod van PSV is het angstvallig stil rondom de middenvelder. Maher was verreweg de beste man van het veld afgelopen vrijdag en ook dinsdagavond liet hij weer zijn voeten spreken. Met twee doelpunten had de middenvelder een groot aandeel in de 0-5 bekerzege op FC Den Bosch. De grote vraag die Alkmaar en omstreken bezighoudt is dan ook: blijft Maher bij AZ?

Technisch directeur Earnest Stewart verwacht niet dat Maher nog een transfer maakt in de winter. "Er is geen nieuw bod binnengekomen op Maher", laat de bestuurder weten aan Goal.com. "PSV heeft absoluut interesse, maar zolang er geen geld is geboden hebben we ook niks te bespreken", is Stewart duidelijk.

De voormalig Amerikaans international begrijpt dat clubs als PSV belangstelling hebben voor de middenvelder. "Adam is een exceptioneel talent en één van de Nederlandse spelers die het heel ver kan schoppen. Overal waar hij speelt, bij AZ of bij de nationale teams, past hij zich moeiteloos aan het niveau aan. Hij zit op zijn 18e al bij het Nederlands elftal en doet daar ook al gemakkelijk mee, echt fantastisch."

Zijn trainer Gertjan Verbeek sprak afgelopen zondag eveneens lovende woorden over de middenvelder. In het programma Studio Voetbal zei de coach dat Arsenal wel een mooie club voor hem zou zijn. "Ja die uitspraak is wat verkeer geïnterpreteerd", zegt Stewart hierover. "Verbeek werd gevraagd of Maher in een andere competitie kan spelen. Toen zei hij dat Maher overal kan spelen, maar dat hij bij een club moet komen die een filosofie met jonge spelers aandraagt. Arsenal is zo een club, maar dat betekent niet dat hij daadwerkelijk daar naar toe gaat."

Dat Maher vroeg of laat toch zal vertrekken weet ook Stewart. "Natuurlijk, maar het is mooi om te zien dat we zulke spelers kunnen opleiden. Het is geen grote jongen, maar door zijn slimheid kan hij toch excelleren. De manier waarop hij dribbelt is geweldig, hij loopt bijna altijd vrij en heeft een hoge handelingssnelheid. Hij is één van de grote talenten in het Nederlandse voetbal en zal een prima transfer maken voor ons."

'Politie faalde op alle fronten bij Facebookfeest'

Bij het uit de hand gelopen Facebookfeest in Haren heeft de politie op alle fronten gefaald. De politie was niet berekend op zo'n grote ordeverstoring, blijkt volgens het Dagblad van het Noorden en RTV Noord uit een intern evaluatie- en verbeterplan. Inmiddels zou de politie veel verbeteringen hebben doorgevoerd.

De politie is volgens de krant niet voorbereid op ongeplande evenementen waarbij veel politie op de been moet worden gebracht. Op organisatorisch gebied zou de politie ernstig tekort zijn geschoten. De verbindingen waren volgens RTV Noord 'dramatisch', de ME kwam veel te laat en agenten hadden niet de juiste middelen tot hun beschikking.

In het rapport worden veel verbeteringen aangekondigd. Zo krijgen alle agenten een lange wapenstok. Ook krijgen alle ME-bussen een navigatiesysteem. Bij dreigende rellen moeten ME'ers al klaarzitten op het bureau. Verder krijgen alle agenten in de regio scholing in het communicatiesysteem C2000. Een deel van de maatregelen is deze maand al doorgevoerd.

Het rapport is inmiddels ook naar de commissie Cohen gestuurd, die de rellen onderzoekt. De rellen in Haren ontstonden nadat een meisje uit de Groningse plaats op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag. Ze was vergeten aan te geven dat het om een besloten feest ging, waarna honderden jongeren naar het dorp afreisden. Al snel werd gesproken van Project-X Haren, naar de gelijknamige film waarin eveneens een feestje uit de hand loopt.


'Politie faalde op alle fronten bij Facebookfeest' (Foto: Novum)

Brand discotheek Brazilië door buitenfakkels

Goedkope buitenfakkels zijn vermoedelijk de oorzaak van de brand in discotheek Kiss in het Braziliaanse Santa Maria. Dat heeft de politie dinsdag op een persconferentie gezegd. Bij de brand kwamen meer dan 230 mensen om het leven.

De band die in de nacht van zaterdag op zondag optrad staat bekend om de vuurwerkshows die tijdens een optreden worden gegeven. De band heeft waarschijnlijk geld willen besparen door buitenfakkels te gebruiken in plaats van vuurwerk dat geschikt is om binnen af te steken. Een buitenfakkel kost maar een euro, terwijl een fakkel die binnen kan worden gebruikt 26 euro kost.

"De fakkel die werd afgestoken was voor gebruik buiten en de mensen die de fakkel aanstaken wisten dit", aldus inspecteur Marcelo Arigony. De band zou volgens Arigony geregeld voor het goedkopere vuurwerk hebben gekozen. "Ze besloten dit vuurwerk te kopen, omdat het goedkoper is dan vuurwerk dat binnen kan worden afgestoken."

De brand brak om 2.30 uur lokale tijd uit. Op dat moment waren er volgens de gitarist van de band ongeveer twaalfhonderd tot dertienhonderd mensen binnen. Volgens de politie lag de maximale capaciteit van de club een stuk lager, zo rond de zevenhonderd. Het plafond van de club was bedekt met een laag isolatieschuim, dat was gemaakt van een ontvlambaar materiaal. Het lijkt erop dat het isolatieschuim in brand is gevlogen door het vuurwerk. De brandblussers van de club bleken niet te werken en er was geen rookalarm of sprinklerinstallatie. Het vuur kon hierdoor snel om zich heen grijpen. De nachtclub had bovendien maar één nooduitgang.

Dat waren niet de enige problemen, aldus de politie. De exploitatievergunning van de club was in augustus verlopen. "Elk kind had kunnen zien dat dit etablissement niet open had moeten zijn", aldus Arigony. De twee eigenaren van de nachtclub zijn in voorlopige hechtenis genomen, evenals twee leden van de band.

Alle nachtclubs in Santa Maria zijn door de autoriteiten voor dertig dagen gesloten. Die tijd wordt gebruikt om veiligheidscontroles uit te voeren. Ook elders in Brazilië zijn maatregelen getroffen. Dinsdag gingen in Santa Maria woedende inwoners de straat op. Zij eisten gerechtigheid voor de slachtoffers. Het komt zelden voor dat in Brazilië mensen deelnemen aan een protestmars.

Emanuelson: "Jol heeft vertrouwen in me"

Wanneer Urby Emanuelson vandaag de medische keuring doorstaat, maakt hij het seizoen af bij Fulham. De 26-jarige middenvelder komt er dit seizoen amper aan te pas bij AC Milan. Om toch aan speelminuten te komen verkast hij op huurbasis naar de Premier League.

"Ik maak het seizoen daar op huurbasis af", zegt de Nederlandse international in gesprek met De Telegraaf. In Londen komt Emanuelson te spelen onder manager Martin Jol. "Ik heb bij Ajax heel goed met hem samengewerkt en ben blij dat hij me de kans geeft. Martin heeft veel vertrouwen in me en dat heb ik nu nodig. Bij AC Milan kwam ik uit het niets op de bank terecht en daar ben ik toch wel van geschrokken. De laatste twee maanden waren zwaar. Op mijn leeftijd is het belangrijk elke week te spelen."

Emanuelson verliet Ajax in de winter van 2011 voor AC Milan. De Italiaanse club betaalde in totaal 2,5 miljoen euro voor de Amsterdammer. Zijn contract in San Siro loopt door tot 2014.

Schep wint zesdaagse Berlijn

Baanwielrenner Peter Schep heeft de Zesdaagse van Berlijn op zijn naam geschreven. De Nederlander won in de Duitse hoofdstad samen met zijn Duitse teamgenoot Mike Kluge. Het duo behaalde 261 punten in de Berlin Velodrome en hadden daarmee drie punten mee dan Belg Kenny De Ketele en Australiër Luke Roberts die tweede werd.

De Zwitser Franco Marvulli eindigde samen met de Oostenrijker Andreas Müller als derde. Wim Stroetinga en Nick Stöpler finishten als tiende.

Messi op jacht naar nieuw record in El Clasíco

Vanavond staat in het Spaanse bekertoernooi weer een El Clasíco op het programma. Real Madrid ontvangt in het eigen Santiago Bernabéu aartsrivaal FC Barcelona. Lionel Messi kan tijdens dit duel op jacht naar zijn zoveelste record.

Mocht de Argentijnse aanvaller van Barcelona tot scoren komen in de halve finale van de Copa del Rey tegen de Madrilenen, dan evenaart hij het doelpuntenrecord van Real-icoon Alfredo Di Stéfano. Tot op heden scoorde Messi zeventien doelpunten tegen De Koninklijke. Di Stéfano wist dit achttien maal te presteren tegen de Catalanen.

Messi wist echter nog nooit in een bekerwedstrijd tegen Real Madrid te scoren. De return van de halve finale vindt op 27 februari plaats in Camp Nou, de thuishaven van Barcelona.

Overmars: "Kans op vertrek Sulejmani 0,0 procent"

Miralem Sulejmani maakt het seizoen af bij Ajax. Technisch directeur Marc Overmars schat de kans op een transfer op nul procent. Ajax hoopte Sulejmani deze maand te verkopen aangezien zijn contract komende zomer afloopt.

Verschillende clubs toonden interesse, maar concreet werd het geen moment.  Overmars denkt dat Sulejmani al een nieuwe club heeft, maar daar pas komende zomer transfervrij heen gaat. "De kans dat hij tussentijds vertrekt is 0,0 procent", zegt Overmars tegenover het Algemeen Dagblad. "Ik heb het idee dat hij gewoon zijn tijd uitdient. En ik denk dat hij ook al bij een andere club heeft getekend, maar zeker weten doe ik dat niet."

Sulejmani werd in de zomer van 2008 voor een recordbedrag van ruim zestien miljoen euro door Ajax overgenomen van sc Heerenveen. Een succes werd het nooit in Amsterdam. Nadat Sulejmani eerder dit seizoen liet weten niet bij te tekenen, maakte trainer Frank de Boer geen gebruik meer van hem.

Aanvullende eisen Everton door negatief nieuws over Fer

Leroy Fer ziet zijn transfer van FC Twente naar Everton mogelijk in rook opgaan. Reden voor de mogelijk mislukte transfer is negatieve berichtgeving rondom de middenvelder. Kwalijk voor de reputatie van de international was, dat na het bekend worden van zijn transfer naar Everton op televisie plotseling een boekje open werd gedaan over de middenvelder.

Maandag bevestigden zowel Everton als FC Twente een akkoord over de transfersom van rond de tien miljoen euro. Nog op dezelfde dag werd op tv een boekje opengedaan over Fer. De conditie van zijn knie zou niet in orde zijn en buiten de lijnen zou hij zich te vaak in het uitgaansleven begeven. Daarnaast wordt hij verdacht van een 'ernstig misdrijf'. Binnenkort moet hij voor de rechter verschijnen in een publicitair gevoelige zaak. Volgens De Telegraaf worden de laatste twee aspecten bevestigd door voorzitter Joop Munsterman.

Het nieuws bereikte Liverpool, waarna Everton de knie van Fer driedubbel nakeek tijdens de medische keuring. Deze liep dan ook vertraging op. Uiteindelijk doorstond Fer de keuring, maar had Everton aanvullende eisen voor Twente. Zo wil de Engelse club onder meer een betaling in termijnen en variatie in de hoogte van de transfersom op basis van het aantal gespeelde wedstrijden. Voorzitter Munsterman is hier niet blij mee, waardoor het akkoord van de transfersom, en daarmee de transfer van Fer, op losse schroeven staat.

[NBA] Bryant weer belangrijk voor Lakers

Basketballer Kobe Bryant vertolkte dinsdag (plaatselijke tijd) weer een hoofdrol voor LosAngeles Lakers tijdens de thuiswedstrijd tegen New Orleans Hornets (111-106). De vedette tekende voor elf assists en voorkwam in de slotfase dat de tegenstander een inhaalrace succesvol voltooide.

Los Angeles Lakers liet een ogenschijnlijk veilige voorsprong (98-80) toch nog in gevaar komen (102-101) toen Bryant met een prachtige assist de vrijstaande Earl Clark vond. Steve Nash maakte vervolgens met een driepunter aan alle onzekerheid een einde.

Dwight Howard tekende namens Los Angeles Lakers voor 24 punten.

Uitslagen:

Cleveland - Golden State 95-108
Detroit - Milwaukee 90-117
Portland _ Dallas 106-104
LA Lakers - New Orleans 111-106

Turnster Sacramone zet punt achter loopbaan

De Amerikaanse turnster Alicia Sacramone beëindigt haar loopbaan. De bezitster van tien WK-medailles heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Bijna tien jaar was Sacramone (25) een van de hoekstenen van de Amerikaanse turnploeg waarmee ze mondiaal twee keer de beste was: in 2007 en 2011. Individueel veroverde ze wereldtitels op vloer (2005) en sprong (2010, Rotterdam).

Ook maakte ze deel uit van het team dat bij de Spelen van Peking (2008) zilver pakte. Haar poging om op de Spelen van Londen een rentree te maken mislukte. Na een enkelblessure kwam ze in de 'trials' te kort om zich in de ploeg te turnen.

Onderzoek naar omkoping in sport

Een onderzoek naar omkoping in de sport moet voor het begin van de zomer duidelijk maken of topsporters in Nederland worden omgekocht om wedstrijdresultaten te beïnvloeden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, schrijft Spits woensdag.

De onderzoekers moeten onder meer nagaan of sporters zich in Nederland laten omkopen om bijvoorbeeld een wedstrijd te verliezen. Eerder bleek dat er internationaal opererende bendes actief zijn die geld binnenharken door sportlieden om te kopen en vervolgens te wedden dat zij verliezen. De voornaamste vraag in het onderzoek is in hoeverre dat in Nederland gebeurt.

Om hier achter te komen, spreken de onderzoekers met sporters en voormalige sporters, officials, sportbonden, kansspelaanbieders, justitie en politie. Gesprekken kunnen ook anoniem worden gevoerd.

Na een Europese openbare aanbesteding heeft het ministerie besloten het onderzoek uit te laten voeren door hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam Marjan Olfers, hoogleraar criminologie aan de Tilburg University Toine Spapens en onderzoeksbureau Ernst & Young. Hoe zij te werk gaan wil Spapens in Spits nog niet zeggen. "We hebben met elkaar afgesproken dat we tijdens het onderzoek niet met de pers praten. We gaan zo snel mogelijk aan de slag, want het onderzoek moet voor de zomer zijn afgerond."

Zaakwaarnemer: "Drie miljoen mooi bedrag voor Van Dijk"

Virgil van Dijk maakt mogelijk alsnog de overstap naar Brighton & Hove. De verdediger en zijn zaakwaarnemer hopen op begrip van zijn werkgever FC Groningen. Algemeen directeur Hans Nijland verklaarde dat Van Dijk waarschijnlijk bij Groningen blijft, omdat hij een belangrijke functie vervult bij de Groningers.

Desondanks blijft de 21-jarige centrale verdediger hopen op een Engels avontuur, zegt zijn zaakwaarnemer Henk-Maarten Chin tegen Het Dagblad van het Noorden. "Virgil zal behoorlijk teleurgesteld zijn als de transfer niet doorgaat", zegt Chin. Van Dijk heeft nog een contract tot medio 2015 bij de eredivisionist. Daardoor denkt Groningen voorlopig niet aan verkoop. Toch hoopt Chin dat de club overstag gaat.

"Virgil is gratis bij FC Groningen binnengekomen. Ik ken het tweede bod van Brighton niet, maar als FC Groningen drie miljoen euro voor hem zou kunnen ontvangen zou dat een heel mooi bedrag zijn", vindt de zaakwaarnemer. "En ook een reëel bedrag. Ik hoop dat FC Groningen toch nog wat toeschietelijk wordt."

Altidore: "Ik ga niet opzij voor wat apengeluiden"

AZ-speler Jozy Altidore werd tijdens het bekerduel tegen FC Den Bosch door een deel van de aanhang van de thuisploeg getrakteerd op oerwoudgeluiden. Na afloop van het met 0-5 gewonnen duel reageerde de Amerikaanse spits op de gebeurtenissen.

"Ik ga niet het gevecht met die gasten aan. Ik kan alleen maar voor ze bidden”, aldus Altidore. De Amerikaan wilde van geen wijken weten. "Ik ben door mijn ouders sterk opgevoed. Ik heb ook al veel van de wereld gezien. Dan ga ik echt niet opzij voor wat apengeluiden."

"Je bent het aan jezelf als voetballer verplicht, maar ook aan je familie en aan je club om daar waardig mee om te gaan", besloot de spits, die eenmaal wist te scoren tegen FC Den Bosch.

FOK! wat een weer...Onstuimig

Goedemorgen! Een diepe depressie ten noorden van Schotland heeft ons weer deze week in zijn greep. Diverse gebieden met regen worden afgewisseld met opklaringen en hierbij staat er voortdurend een stevige zuidwestelijke wind. Vanochtend is het met 11 graden nog zeer zacht, maar later op de dag zakt de temperatuur een paar graden.

We beginnen de dag vandaag met regen en soms kan het zelfs even flink plenzen. In de middag klaart het vanuit het westen tijdelijk op, maar een nieuwe storing zorgt in de avond weer voor enkele buien. Plaatselijk zou daarbij het eerste onweer van dit jaar gehoord kunnen worden. In eerste instantie neemt de wind even wat gas terug, maar in de avond gaat het weer hard tot stormachtig waaien en zijn er opnieuw zware windstoten mogelijk.

Het wisselvallige weer lijkt voorlopig in stand te zullen blijven. In het weekend komt er tijdelijk iets koudere lucht ons land binnen en dan zou er ook wat natte sneeuw kunnen vallen. Daarna lopen de temperaturen weer wat op.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zon en sneeuw Een prachtig winters plaatje in Dronten en Marieke maakte afgelopen donderdag deze foto. Het zonnetje scheen toen boven het sneeuwdek.

Sneeuw en rijp in de bomen.
Deze foto is ook van Marieke, maar deze maakte ze op vrijdag. Van de zon was toen geen spoor meer te bekennen. De bomen zijn helemaal berijpt en dat maakt het winterplaatje helemaal compleet.



Een held kun je maken in Marvel Heroes

Ontwikkelaar Gazillion Entertainment heeft een developer diary uitgebracht voor hun free-to-play MMO Marvel Heroes. In de video vertellen leden van het ontwikkelteam hoe de verschillende Marvel-helden zijn ontstaan in het ontwikkelproces.

Marvel Heroes draait op dit moment in een gesloten bèta. Het is nog niet bekend wanneer het spel gaat uitkomen. Marvel Heroes gaat uitkomen op pc.

Andermans tuig

In het Dagblad Trouw stond afgelopen vrijdag een opvallend artikel. 'Ouders van nu willen geen gehoorzaam kind'. Het komt erop neer dat Nederland schrééuwt om strengere opvoeding, maar niet voor het eigen kind. Het meest ironische was dat ik op het artikel stuitte, toen ik zocht naar artikelen over 'de acht van Eindhoven'. Dit artikel stond letterlijk een halve scroll onder een artikel over die psychopaatjes!

Shell hoort oordeel in Nigeriaanse milieuzaak

De rechtbank in Den Haag bepaalt woensdag of Shell verantwoordelijk is voor olievervuiling in Nigeria. Milieudefensie vindt van wel en spande daarom namens vier lokale boeren de rechtszaak aan. Shell zegt niet aansprakelijk te zijn voor de olievervuiling in drie Nigeriaanse dorpen.

Het is volgens Milieudefensie voor het eerst dat een Nederlands bedrijf zich voor de Nederlandse rechter moet verantwoorden voor milieuschade in het buitenland. De boeren zeggen dat Shell de leidingen niet op tijd verving en het onderhoud en de beveiliging zouden volgens hen ondermaats zijn. Ook willen de vier, van wie er één inmiddels is overleden, een schadevergoeding.

Shell vindt dat het niet verantwoordelijk kan worden gehouden. De vervuiling wordt grotendeels veroorzaakt door criminaliteit, oliediefstal en illegale raffinage, betoogde de oliereus. Die diefstal zou neerkomen op 150.000 vaten per dag.

De inhoudelijke behandeling van de zaak trok belangstelling van de internationale media.

Shell hoort oordeel in Nigeriaanse milieuzaak
Shell hoort oordeel in Nigeriaanse milieuzaak (Foto: ANP)

Kritiek op 'racistische' reclame Volkswagen

Een reclame van automerk Volkswagen ligt onder vuur in de Verenigde Staten. Diverse opinieleiders en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties noemen het spotje racistisch. Ze deden dinsdag hun beklag in de media.

De critici storen zich aan de hoofdpersoon, een blanke kantoormedewerker die dol is van vreugde dankzij zijn nieuwe auto. Op maandagmorgen is hij de enige vrolijke persoon op kantoor. Zijn chagrijnige collega's spreekt hij aan in een Jamaicaans accent, dat kennelijk spontaan is ontstaan door de gelukzalige gevoelens die de wagen in hem heeft losgemaakt.

Hoewel dus niet iedereen erom kan lachen, kan het spotje ook op veel bijval rekenen. Zo ziet de Jamaicaanse minister van Toerisme het "als een compliment", zei hij tegen de krant USA Today. "Mensen moeten hun innerlijke Jamaica ontdekken en gelukkig worden." Hij heeft inmiddels contact opgenomen met VW om over samenwerking te praten.

De reclame is opgenomen ter gelegenheid van de Super Bowl van komend weekend. Dat is de belangrijkste wedstrijd van het jaar in het American Football en tevens een enorm commercieel circus. Omdat er miljoenen mensen naar kijken, liggen de reclames die rond de wedstrijd worden uitgezonden onder een vergrootglas.

Kritiek op'racistische' reclame Volkswagen
Kritiek op'racistische' reclame Volkswagen (Foto: ANP)

Nieuwe basis in Kunduz staat vrijwel leeg

Een gloednieuwe basis voor de Afghaanse grenspolitie blijkt twee maanden na oplevering vrijwel leeg te staan. Amerikaanse inspecteurs troffen gesloten gebouwen en slechts een handvol agenten aan op het complex, dat voor 175 man bedoeld was. Ze twijfelen dan ook ernstig aan het nut van de basis, die door het Amerikaanse leger is gebouwd en ruim 7 miljoen dollar kostte.

De inspecteurs hameren er in hun dinsdag verschenen rapport bovendien op dat dergelijke bases deskundig personeel nodig hebben om ze in bedrijf te houden. Nu bleek dat er geen enkele voorziening was getroffen voor onderhoud. Ook waren er geen plannen om personeel op te leiden om generatoren, waterzuiveringsinstallaties en de airconditioning te onderhouden.

De inspecteurs trekken een parallel met vier andere complexen van de grenspolitie in het land die al kort na oplevering leeg bleken te staan. Volgens de NAVO staat de basis in Kunduz deels leeg doordat de grenspolitie in het gebied nog voor de oplevering zijn bezetting heeft teruggeschroefd.

Weer twee vast voor schietpartij café Valkenswaard

De politie heeft opnieuw twee mensen aangehouden voor een schietpartij in een café in Valkenswaard waarbij in juni drie mensen gewond raakten. Het gaat om een man van 32 uit Veldhoven en een 48-jarige vrouw uit Westerhoven. Voor de schietpartij zaten al een vader en een zoon vast.

De dinsdag aangehouden vrouw is de echtgenote van de eerder opgepakte 44-jarige man en de moeder van de 22-jarige verdachte. De man uit Veldhoven werd maandagochtend in zijn woning opgepakt.

De schietpartij in het café aan de Molenstraat in de Brabantse plaats vond plaats op een besloten feest waar zo'n zestig mensen waren. Twee mannen werden in hun borst geraakt. De derde gewonde, de 22-jarige verdachte, liep een schotwond in zijn been op.

Yolanthe aangenaam verrast door Istanbul

Yolanthe Sneijder-Cabau is aangenaam verrast door het leven in Istanbul. Ze verhuisde met haar man Wesley Sneijder van Milaan naar Istanbul, omdat de voetballer de overstap maakte van Internazionale naar Galatasaray. De Turkse hoofdstad is volgens Yolanthe misschien wel moderner dan de Italiaanse stad.

"Ik had dus verwacht dat het een heel groot verschil zou zijn. Ik moet je zeggen dat het eigenlijk zo ongelooflijk modern is dat het Milaan eigenlijk nog wel overtreft", zei ze dinsdagavond in RTL Boulevard. "Tot nu toe zien de vrouwen er veel gewaagder uit dan ik."

Yolanthe en Wesley hebben het naar hun zin in Turkije. De mensen van de club zijn 'echt heel behulpzaam' en Wesley heeft 'leuke collega's waar hij goed mee overweg kan'. "Wes is eigenlijk wel heel rustig", aldus de presentatrice. "Hij heeft het helemaal naar zijn zin en daar ben ik natuurlijk heel blij mee."

De twee verblijven nu nog in een hotel, maar zijn volop op zoek naar een eigen stulpje. Ze hebben hun zinnen gezet op een appartement en niet een groot huis. "Ik ben toch vaak alleen omdat Wes vaak op trainingskamp is", legt Yolanthe uit. "Dan voel ik me lekkerder, gezellig in een appartement."

Medewerker ministerie lekte honderden documenten

De consulair medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken die in maart vorig jaar werd opgepakt voor verkopen van vertrouwelijke informatie, heeft enkele honderden documenten gelekt. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten na onderzoek.

De inmiddels ontslagen 61-jarige medewerker wordt ervan verdacht de documenten te hebben doorgespeeld aan een echtpaar in Duitsland. Dat deed hij volgens Buitenlandse Zaken van 2009 tot zijn aanhouding. Hij heeft volgens het departement geen 'beveiligingsmechanismen' doorbroken om de documenten in te zien. De consulair medewerker kreeg in ruil voor de informatie maandelijks geld. Het Duitse echtpaar zit in Duitsland vast voor spionage voor een Russische inlichtingendienst.

De rechtszaak tegen de man begon dinsdag. Hij staat terecht voor omkoping en het verrichten van voorbereidingshandelingen om het verspreiden van staatsgeheimen mogelijk te maken. Verder zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen en vuurwapenbezit.

Het ministerie heeft naar eigen zeggen inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Man gewond bij schietpartij Nijmegen

Bij een schietpartij in Nijmegen is dinsdagmiddag een 41-jarige man uit die plaats gewond geraakt. Een 50-jarige plaatsgenoot is kort na het incident aangehouden, laat de politie weten. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht.

Aan de schietpartij, die rond 16.00 uur plaatsvond op de Wauderickweg in de Gelderse plaats, ging volgens de politie vermoedelijk een ruzie vooraf. Waarover de twee Nijmegenaren ruzie zouden hebben gehad, kon de politie dinsdagavond nog niet zeggen.

Cel geëist voor handel in illegale geneesmiddelen

Tegen twee broers zijn dinsdag voor de rechtbank in Haarlem celstraffen tot twee jaar geëist voor de handel in illegale geneesmiddelen. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie verdenkt de twee ervan onder meer nep-Viagra en gevaarlijke afslankmiddelen te hebben verkocht via internet.

De 49-jarige hoofdverdachte uit Beverwijk gaat als het aan justitie ligt twee jaar de cel in. Justitie eiste tegen hem ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar. Tegen zijn oudere broer, een 57-jarige man uit Zaandam, werd een celstraf van achttien maanden geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Justitie vindt dat de twee de gezondheid van onwetende burgers ernstig in gevaar gebracht hebben door afslankmedicijnen aan te bieden met daarin de verboden stof sibutramine, die ernstige bijwerkingen kan hebben. Sommige medicijnen die ze verkochten mogen bovendien alleen op recept verstrekt worden, zoals Viagra. Het ging in dat geval om namaakpillen, die eruitzien alsof ze echt zijn, maar waarvan de gebruiker niet precies weet wat er in zit.

De rechtbank doet op 12 februari uitspraak.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.