SP dreigt met motie tegen Mansveld

De SP dreigt een motie van wantrouwen in te dienen tegen staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA). Aanleiding is het feit dat ze een kritisch rapport over spoorbeheerder ProRail heeft achtergehouden. Dat heeft SP-Kamerlid Farshad Bashir woensdag gezegd.

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de kwestie. Afhankelijk van de uitleg die Mansveld daar geeft, dient Bashir een motie van wantrouwen in. Ook andere partijen zijn kritisch. "We zullen Mansveld stevig aan de tand moeten voelen", zei PVV-Kamerlid Machiel de Graaf. "Dit is ernstig. De reactie van Mansveld is absoluut niet voldoende", stelde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

De Volkskrant bracht het bestaan van het rapport woensdagochtend aan het licht. Uit het rapport blijkt dat ProRail bij het aanbesteden van het onderhoud voor het spoor vooral oog heeft voor het geld, en minder voor de veiligheid. Hierdoor ontstaan 'risico's die invloed hebben op de veilige berijdbaarheid' van het spoor, luidt de conclusie.

In december stuurde Mansveld een brief aan de Kamer over het onderhoud van het spoor, zonder het rapport te noemen. Woensdag erkende de bewindsvrouw dat het 'wellicht beter was geweest' het rapport wel naar de Kamer te sturen.

Wanneer het debat plaatsvindt, is nog niet bekend. Een deel van de Kamer wil dat het woensdag nog wordt gehouden, maar dat zou betekenen dat Mansveld niet zoals gepland naar Brussel kan voor gesprekken over de problemen rond de Fyra.