'Politie faalde op alle fronten bij Facebookfeest'

Bij het uit de hand gelopen Facebookfeest in Haren heeft de politie op alle fronten gefaald. De politie was niet berekend op zo'n grote ordeverstoring, blijkt volgens het Dagblad van het Noorden en RTV Noord uit een intern evaluatie- en verbeterplan. Inmiddels zou de politie veel verbeteringen hebben doorgevoerd.

De politie is volgens de krant niet voorbereid op ongeplande evenementen waarbij veel politie op de been moet worden gebracht. Op organisatorisch gebied zou de politie ernstig tekort zijn geschoten. De verbindingen waren volgens RTV Noord 'dramatisch', de ME kwam veel te laat en agenten hadden niet de juiste middelen tot hun beschikking.

In het rapport worden veel verbeteringen aangekondigd. Zo krijgen alle agenten een lange wapenstok. Ook krijgen alle ME-bussen een navigatiesysteem. Bij dreigende rellen moeten ME'ers al klaarzitten op het bureau. Verder krijgen alle agenten in de regio scholing in het communicatiesysteem C2000. Een deel van de maatregelen is deze maand al doorgevoerd.

Het rapport is inmiddels ook naar de commissie Cohen gestuurd, die de rellen onderzoekt. De rellen in Haren ontstonden nadat een meisje uit de Groningse plaats op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag. Ze was vergeten aan te geven dat het om een besloten feest ging, waarna honderden jongeren naar het dorp afreisden. Al snel werd gesproken van Project-X Haren, naar de gelijknamige film waarin eveneens een feestje uit de hand loopt.


'Politie faalde op alle fronten bij Facebookfeest' (Foto: Novum)