Fuentes ontkent verstrekken epo aan sporters

Eufemiano Fuentes heeft tijdens de door hem uitgevoerde behandelingen nooit epo verstrekt aan sporters. Dat zei de Spaanse dokter woensdag tijdens de rechtszaak in het dopingschandaal Operacion Puerto. De sporen van epo die in acht van de 92 in zijn praktijk gevonden bloedzakken zijn aangetroffen, moeten volgens Fuentes het gevolg zijn van een eerdere behandeling, waar hij niets mee te maken heeft.

"Ik heb nooit iets anders aan het bloed toegevoegd dan de vastgestelde conserveringsmiddelen", liet Fuentes weten. "De kleine hoeveelheden epo die zijn aangetroffen zouden totaal geen effect hebben gehad. De enige verklaring is dat deze stof al voordat mijn behandeling begon in hun lichaam aanwezig was." Fuentes gaf eerder wel toe bloedtransfusies uitgevoerd te hebben.

Oud-renner Jesus Manzano, een van de aanklagers in het proces, heeft volgens Fuentes nooit tot zijn klantenkring behoord. "Ik wilde niet met hem werken omdat hij cocaïne gebruikte. Dat is erg gevaarlijk voor een topsporter. Zijn moeder heeft me daarover gebeld." Manzano is een van de klokkenluiders in de zaak en bracht de Spaanse justitie van de praktijken van Fuentes op de hoogte.

José Javier Gomez, de voorzitter van de Spaanse wielerbond, werd door Fuentes ernstig in verlegenheid gebracht. De arts noemde de oud-renner van Kelme als een van zijn belangrijkste klanten. De beschuldigingen tegen Fuentes dateren van 2006 en eerder. Omdat Spanje toen nog geen antidopingwetgeving had, kan de voormalige gynaecoloog alleen worden gestraft voor het in gevaar brengen van de gezondheid van zijn klanten.