Armstrong: "Ook andere generaties speelden vals"

Lance Armstrong is het beu dat hij na het bekend worden van zijn dopinggebruik als het zwarte schaap van de wielersport wordt gezien. "Mijn generatie was niet anders dan de generaties daarvoor", zegt hij in een interview met Cyclingnews.com. "Vroeger sprongen ze stiekem op de trein, honderd jaar later is dat epogebruik geworden,"

Armstrong vindt het jammer dat er alleen naar de epogebruikers gewezen wordt. "Geen enkele generatie reed schoon. Ook niet in de tijd van Merckx, Hinault, Lemond, Coppi, Gimondi, Indurain, Anquetil en Bartali."

Dat Armstrong een levenslange schorsing heeft gekregen, terwijl renners die met de autoriteiten meewerkten amper werden gestraft, is de Texaan een doorn in het oog. "Het is belangrijk dat iedereen eerlijk en op dezelfde manier wordt gestraft. We hebben deze puinhoop met z'n allen veroorzaakt, dus moeten we het ook gezamenlijk opruimen."

Armstrong, die eerder deze maand bij Oprah Winfrey toegaf zijn Tourzeges met doping gewonnen te hebben, is bereid om bij het antidopingagentschap Wada zijn hele verhaal te doen. Het UCI en Usada laat hij liever links liggen. "Wielrennen is een wereldwijde sport en niet een Amerikaanse. Bovendien hoort het UCI helemaal niet aan de tafel thuis."

Voor UCI-voorzitter Pat McQuaid, die vindt dat Armstrong zo snel mogelijk vergeten moet worden, heeft de oud-renner dan ook geen goed woord over. "Hij is alleen maar bezig om zijn eigen hachje te redden. Dat is gewoon zielig. Al kan ik er ook weer niet verbaasd over zijn."