Tweede Kamer buigt zich over gaswinning

De Tweede Kamer houdt volgende week donderdag een debat over de aardbevingen die de gaswinning in de provincie Groningen veroorzaakt. Voorafgaand aan het debat laat de Kamer zich bijpraten door deskundigen.

Dinsdag vindt een briefing plaats door deskundigen van Economische Zaken, het Staatstoezicht op de Mijnen, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het weerinstituut KNMI. Woensdag staat een rondetafelgesprek op het programma, en donderdag volgt het debat met minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD).

Vrijdag bleek uit een rapport dat de aardbevingen als gevolg van de gaswinning, zwaarder kunnen worden dan tot nu toe werd gedacht. Kamp ziet desondanks geen reden de gaswinning terug te schroeven. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe zwaar de aardbevingen precies zullen worden.

Premier Mark Rutte (VVD), die woensdag een bezoek bracht aan de provincie Groningen, noemde de problemen tegenover RTV Noord 'zonder meer indrukwekkend'. Hij zei dat het kabinet eerst alle feiten op tafel wil hebben, en pas daarna over maatregelen besluit. Rutte benadrukte dat mensen die schade hebben, compensatie krijgen van de NAM.

Eerder deze week bracht Kamp ook al een bezoek aan Groningen.