Chileense regisseur vreesde filmkeuze

Sanne (Syth86)

Pablo Larraín vond het eng om een film te maken over het referendum dat de Chileense dictator Augusto Pinochet van zijn troon stootte. "Dit was zo belangrijk voor ons, het is één van de belangrijkste dagen uit onze geschiedenis", vertelt de Chileense regisseur aan Novum Nieuws. "Ik was heel bang om me aan dat onderwerp te wagen."

Zijn drama NO draait om de reclamecampagne van de tegenstemmers van het referendum. Pinochet schreef het volksberaad in 1988 uit onder politieke druk. Hij besteedde veel geld om zijn ja-campagne te laten slagen. Uiteindelijk stemden een ruime meerderheid tegen zijn dictatorschap, dankzij een positief gevoerde nee-campagne.

"Het werd 27 dagen lang 15 minuten per dag uitgezonden en het hele land stopte om naar die uitzendingen te kijken", gaat de regisseur verder. "Dan waren er geen auto's op de weg. De reclamemakers hebben de Chilenen bewustgemaakt van de wanstaltige houding van Pinochet", vertelt de 36-jarige Larraín.

De hoofdrol in zijn film wordt gespeeld door de Mexicaanse acteur Gael Garcia Bernal. Hij groeide op met Chilenen die wegens de dictatuur zijn gevlucht. "Maar de pijn die Chili nog steeds heeft van Pinochet, zag ik pas toen ik onderzoek deed voor deze film", zegt Bernal over het drama dat dit jaar kans maakt op een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De acteur maakte de dictatuur van een afstandje mee. "Chili was het eerste land dat een dictatuur heeft uitgeschakeld met democratische middelen. De conclusie is: we kunnen concluderen dat Chili een raar land is."

Larraín schreef ook het scenario van NO. "We hebben daar heel lang over gedaan, het was helemaal niet eenvoudig", aldus de Chileen. "Iedereen heeft hier een andere mening over en dat maakte het proces niet gemakkelijk. Als je zo'n film maakt, loop je de hele tijd op eieren. Op een gegeven moment moet je er gewoon voor gaan."

Larraín is bekend van films als Post Mortem en Tony Manero. NO draait vanaf donderdag in de bioscopen. Of Larraín een Oscar in ontvangst mag nemen, wordt 24 februari duidelijk, als de gouden beeldjes worden uitgereikt.


Chileense regisseur vreesde voor filmkeuze (Foto: Novum)