Dustin Hoffman hekelt schietfilms

Dustin Hoffman heeft zich fel uitgesproken tegen films waarin vuurwapengeweld voorkomt. Volgens hem wordt vuurwapengebruik in veel films opgehemeld en worden acteurs die niet met vuurwapens om willen gaan gediscrimineerd in Hollywood. Dat zei hij tegen een Amerikaanse radiozender, schrijft de Britse krant The Guardian.

De 76-jarige Hoffman is de laatste in een reeks filmgrootheden die zich uitspreekt over geweld in films na het schietincident in december op een school in Newtown, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen omkwamen. Veel voorstanders van strengere wapenwetten hebben het voorval aangegrepen om van zich te laten horen. Ook staat Hollywood onder steeds grotere druk om een realistischer beeld van vuurwapens neer te zetten in films.

Arnold Schwarzenegger zei begin deze maand al dat hij voorstander is van het recht om een vuurwapen te dragen maar dat hij ook wil dat kopers strenger worden gescreend. Regisseur Quentin Tarantino heeft altijd aangegeven geen verband te zien tussen geweld in de maatschappij en het ronduit koddige geweld in zijn films.

Volgens Hoffman wordt geweld vaak gebruikt in films om een zwak scenario op te pompen. "We zien in films zelden welk effect vuurwapens in het echte leven hebben op mensen", zegt hij. "Meestal wordt vuurwapengeweld een soort cartoonachtige ervaring."

Vuurwapens horen geen deel uit te maken van entertainment, vindt Hoffman. "Ik heb altijd gemerkt dat het publiek zich identificeert met geweld in een film, hoe onrealistisch het ook is", zegt de filmmaker. "Ik heb als acteur nooit iets interessant gevonden aan een pistool. Je kunt er alleen maar mee dreigen of moorden."

Dat is ook de reden dat Hoffman nooit in een echte actiefilm heeft gespeeld, hoewel hij vaak genoeg heeft gezien dat vele acteurs zich die luxe niet konden permitteren. "Ik heb het zo vaak gezien dat een acteur die geen pistool wil vasthouden ineens niet meer gebeld wordt. Dan zie je ze ineens niet meer in hoofdrollen, maar alleen nog in bijrollen. Daarna drijven ze af naar cameos."

Hoffman heeft zelf een bijzonder slechte ervaring met een pistool. "In de jaren zestig werd ik bedreigd door een filmproducent die een pistool op mij richtte. President Kennedy was net vermoord. Ik dacht dat ik ook zou worden neergeschoten."

"Het is meteen een trauma", gaat Hoffman verder. "Je voelt elke seconde die kogel door je lichaam gaan. Ik heb het nooit kunnen vergeten."


Dustin Hoffman hekelt schietfilms (Foto: Novum)