8,2 miljoen borg voor schoonzoon Spaanse koning

Een Spaanse rechter heeft woensdag de borgsom voor de schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos en zijn voormalige zakenpartner vastgesteld op 8,2 miljoen euro. Iñaki Urdangarin en zijn kompaan worden verdacht van corruptie.

Urdangarin is niet aangeklaagd, maar wel verdachte in een zaak waarin hij en zijn zakenpartner zo'n vijf miljoen euro aan overheidsgeld zouden hebben verduisterd dat hun non-profitorganisatie had gekregen. Onderzoeksrechter José Castro zei woensdag dat de twee zich ten doel hadden gesteld om zoveel mogelijk gewin te halen uit Urdangarins banden met het koninklijk huis.

De rechtbank van Palma de Mallorca heeft Urdangarin en zijn voormalige zakenpartner vijf dagen de tijd gegeven om de borgsom te voldoen. Ze mogen zelf bepalen hoe ze het bedrag verdelen. Urdangarin gaat vermoedelijk niet naar de gevangenis, omdat er beslag kan worden gelegd op zijn eigendommen.

De Spaanse koninklijke familie besloot vorig jaar om hem niet meer te betrekken bij officiële koninklijke aangelegenheden. Vorige week werd zijn naam verwijderd van de familiewebsite. Urdangarin is getrouwd met prinses Cristina, de tweede dochter van de koning.