Judocoach Japan gebruikte geweld

Boris (borisz)

De Japanse judocoach Ryuji Sonoda krijgt zware kritiek over zich heen omdat hij geweld heeft gebruikt tegen judoka's. Hij zou gebeurd zijntijdens een trainingskamp vlak voor de Olympische Spelen van vorig jaar in Londen. Dit heeft de Japanse judobond(AJJF) bekendgemaakt.

Gisteren kwam naar buiten dat dat vijftien judovrouwen december vorig jaar een brief hebben geschreven naar het Japans Olympisch Comité waarin ze hun beklag doen over Sonoda. In de brief staat dat hij hen tijdens het trainingskamp heeft geslagen en vernederd. Sonoda heeft inmiddels de aanklachten erkend en zijn excuses aangeboden. "Ik heb de dingen gedaan zoals ik dacht dat ik nodig achtte, ik zal waar nodig mijn gedrag verbeteren", aldus Sanoda tegenover Kyodo news agency. De AJJF heeft Sanoda een officiële waarschuwing gegeven. 

Het is niet voor het eerst dat de Japanse judowereld negatief in het nieuws komt. Vorig jaar werd de tweevoudig Olympisch kampioen Uchishiba beschuldigd van verkrachting. Het slachtoffer zou een tiener zijn geweest. Die zaak loopt nog. Het ministerie van sport gaat de gehele Japanse sportwereld onder de loep nemen. Ook in andere sporten zouden trainers te ver blijken te gaan om hun pupillen tot grote prestaties te brengen. In december nog pleegde een student zelfmoord omdat zijn basketbaltrainer hem voortdurend sloeg. Een paar jaar geleden stond de Japanse sumowereld op zijn kop nadat een zeventien jarige worstelaar te kwam te overlijden tijdens een training.