Medewerker ministerie lekte honderden documenten

De consulair medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken die in maart vorig jaar werd opgepakt voor verkopen van vertrouwelijke informatie, heeft enkele honderden documenten gelekt. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten na onderzoek.

De inmiddels ontslagen 61-jarige medewerker wordt ervan verdacht de documenten te hebben doorgespeeld aan een echtpaar in Duitsland. Dat deed hij volgens Buitenlandse Zaken van 2009 tot zijn aanhouding. Hij heeft volgens het departement geen 'beveiligingsmechanismen' doorbroken om de documenten in te zien. De consulair medewerker kreeg in ruil voor de informatie maandelijks geld. Het Duitse echtpaar zit in Duitsland vast voor spionage voor een Russische inlichtingendienst.

De rechtszaak tegen de man begon dinsdag. Hij staat terecht voor omkoping en het verrichten van voorbereidingshandelingen om het verspreiden van staatsgeheimen mogelijk te maken. Verder zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen en vuurwapenbezit.

Het ministerie heeft naar eigen zeggen inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.