[AC] Ivoorkust en Togo door, doelpunt Bony

Niels (DerMeister)

Vanavond werden ook in Groep D van de African Cup of Nations de laatste groepswedstrijden afgewerkt. Togo en Ivoorkust wisten zich te plaatsen voor de kwartfinales. Hieronder de uitslagen en eindstand in Groep D.c

Togo - Tunesië 1-1
Togo heeft zich woensdag als laatste land geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. De ploeg van Didier Six had aan een 1-1 gelijkspel tegen Tunesië genoeg om als tweede in groep D te eindigen. Togo en Tunesië eindigden beide op vier punten, maar het betere doelsaldo van de Togolezen gaf de doorslag. In het andere groepsduel speelde het al geplaatste Ivoorkust gelijk tegen Algerije: 2-2.

De kans is groot dat Tunesiër Khaled Mouelhi badend in het zweet wakker wordt als hij terugdenkt aan de 77e minuut van het duel. De speler van Espérance Tunis kreeg in het Zuid-Afrikaanse Nelspruit een unieke mogelijkheid om de Noord-Afrikanen naar de volgende ronde te schieten, maar hij schoot een strafschop tegen de paal. Eerder in de wedstrijd was Mouelh wel succesvol geweest vanaf de stip. Na een halfuur poetste hij de openingstreffer van Serge Gakpe weg.

Ivoorkust - Algerije 2-2
De andere groepswedstrijd was er een om des keizers baard. Ivoorkust was na twee overwinningen al geplaatst, terwijl Algerije na twee nederlagen geen zicht meer had op de volgende ronde. De Algerijnen leken de eer te redden, toen ze halverwege de tweede helft in een tijdsbestek van zes minuten een 2-0 voorsprong namen.

Even zo snel kwam Ivoorkust weer terug. In de 77e minuut scoorde sterspeler Didier Drogba de aansluitingstreffer, waarna Wilfried Bony even later een hoofdrol speelde bij de 2-2. De spits van Vitesse zag zijn schot van richting veranderd worden door Djamel Mesbah en vervolgens in het Algerijnse doel verdwijnen.

De plaatsing van Togo voor de kwartfinales mag historisch genoemd worden. Nog nooit eerder overleefde het land de groepsfase van de Afrika Cup. Bij de laatst acht is Burkina Faso de tegenstander. Ivoorkust, de verliezend finalist van de laatste editie, treft Nigeria.

Eindstand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Ivoorkust* 3 2 1 0 7 7-3
2. Togo* 3 1 1 1 4 4-3
3. Tunesië 3 1 1 1 4 2-4
4. Algerije 3 0 1 2 1 2-5


* naar kwartfinales