Froome rekent op steun Wiggins

Tom (Nappie-Oleon)

Chris Froome rekent erop dat Bradley Wiggins in de komende Tour de France zijn ploegmaat zijn diensten aanbieden in jacht op een Tour-zege. Dat verklaarde de runner-up van verleden jaar aan Sport.be. Froome reed de voorbije Tour in dienst van Wiggins, maar in 2013 zullen volgens hem de rollen omgedraaid zijn. Ook zegt de Engelsman dat hij zijn tweede plaats dankt aan een schoner peloton.

Na de Tour 2012 leek de relatie tussen Froome en Wiggins verzuurd. De Keniaanse Brit relativeert de heisa rond hun statuut bij Team Sky. "Dat is serieus opgeblazen. Bradley en ik zijn niet de beste vrienden, maar op professioneel gebied hebben we een goede relatie." Froome toonde vorige zomer de capaciteiten om Wiggins te onttronen, maar legde zich neer bij de orders van de ploegleiding. "In de Tour moet iedere ploeg een plan B hebben. Die rol moest ik invullen. Ik was de laatste steun in de bergen. Zoals het er nu naar uitziet zal Bradley dit jaar die rol overnemen." zo verlaarde Froome. De 27-jarige Brit denkt de kunnen profiteren van de ervaring van Wiggins. "Hij weet hoe hij een grote ronde moet aanpakken. Mijn tijdrit is beter dan die van Contador, maar ik verwacht dat de Tour in de bergen zal beslecht worden. Het komt er dus op aan om hem daar voor geen meter te lossen. Wie een slechte dag heeft in het hooggebergte, mag de eindzege wel vergeten."

Froome ziet in zichzelf een voorbeeld in de strijd tegen doping. De renner van Sky denkt dat de wielersport schoner is dan een paar jaar geleden. "Mijn tweede plaats in de Tour was een duidelijk statement: 'De koers is veranderd'. Indien doping de sport nog zou beheersen, dan was ik daar nooit toe in staat geweest. Deze sport heeft nieuwe iconen nodig, propere winnaars die hun titels later niet moeten inleveren. Dat idee motiveert me en geeft me een doel om ergens voor te strijden. Hopelijk kan ik op die manier ook andere mensen inspireren."